Proračun doze inzulina kod dijabetesa tipa 2

Proračun doze inzulina sastavni je dio za provođenje adekvatne inzulinske terapije za dijabetes melitus prve i druge vrste.

Glavne manifestacije patoloških procesa su kod dijabetes melitusa tipa 1 - potpuno odsutnost sekrecije hormona inzulina, koji je odgovoran za regulaciju nivoa glukoze u krvi, a proizvodi ga gušterača, a kod dijabetesa melitusa tipa 2 - razvoj neosjetljivosti ćelija i tkiva na proizvedeni hormon za snižavanje šećera.

Zato je tako važno pravilno izračunati dozu inzulina primijenjenu i u prvom i u drugom slučaju.

Pitanje kako odabrati pravu, izračunati dozu inzulina i šta je za to potrebno, uzbuđuje gotovo svaku osobu koja boluje od dijabetesa?

Koje su vrste savremenih lijekova?

Razvoj savremenih tehnologija bioinženjeringa omogućava dobijanje velikih količina preparata inzulina u industrijskim uslovima.

Da bi se dobili lekovi koji sadrže insulin, razvijene su posebne tehnike proizvodnje.

Kvaliteta i čistoća umjetno proizvedenog inzulina ovisi o tehnologiji koja se koristi u njegovoj sintezi.

Savremena farmakologija u stanju je da dobije hormonski hormonalni inzulin koristeći dve osnovne tehnike.

  • sintetički lijekovi koji se dobijaju kao rezultat moderne tehnologije,
  • lijek koji se dobiva u procesu sinteze hormona gušterače životinja (koristi se rjeđe u modernoj medicinskoj praksi i predstavlja relikt posljednjih godina).

Farmaceutski sintetički lijekovi podijeljeni su u nekoliko glavnih kategorija koje su važne kada se koristi jedna od vrsta terapijskog liječenja.

  1. Ultra kratki i kratko djelujući inzulin, koji pokazuje svoju aktivnost unutar 20 minuta nakon injekcije. Takvi lijekovi uključuju Actrapid, Humulin-regulator i Insuman-normal. Lijekovi su rastvorljivi i unose se u tijelo putem potkožnih injekcija. Ponekad se koriste intramuskularne ili intravenske injekcije. Maksimalna aktivnost primenjenog leka se opaža 2-3 sata nakon zahvata. Primijenite ovu vrstu lijekova koji sadrže inzulin kako biste smanjili padove šećera u krvi koji nastaju zbog kršenja preporučene prehrane ili jakog emocionalnog šoka.
  2. Lijekovi srednjeg trajanja izloženosti. Takvi lijekovi utječu na tijelo od 15 do 24 sata, tako da je dovoljno pacijentima koji boluju od dijabetesa napraviti 2-3 injekcije dnevno.
  3. Lijekovi dugog djelovanja. Njihova glavna karakteristika je da se efekat nakon injekcije manifestira u dužem vremenskom periodu - od 20 do 36 sati. Djelovanje inzulina na pacijentovo tijelo počinje se pojavljivati ​​nekoliko sati nakon injekcije. Najčešće, ljekari propisuju ovu vrstu lijeka pacijentima koji imaju smanjenu osjetljivost na hormon.

Samo liječnik može propisati potreban lijek pacijentu, tako da je teško suditi koji je inzulin bolji. Ovisno o složenosti tijeka bolesti, potrebi za hormonom i nizom drugih faktora, bira se optimalni lijek za pacijenta.

Osim toga, medicinski stručnjak će vam lako moći reći sve o dijabetesu, dozama inzulina, komplikacijama, liječenju i jedinicama hljeba.

Kako izračunati broj injekcija kratkog djelovanja?

Prije nego što odabere dozu inzulina, svaki dijabetičar mora se pozabaviti takvim konceptom kao što su jedinice za hljeb za dijabetes.

Njihova upotreba danas uvelike pojednostavljuje izračun inzulina. Jedna jedinica hljeba (po 1 heh) jednaka je deset grama ugljenih hidrata. Da bi se ona neutralizirala, možda će biti potreban različit broj doza ubrizgavanja inzulina.

Potrebno je odabrati dozu uzimajući u obzir vremenski period, konzumiranu hranu, jer je stupanj aktivnosti ljudskog tijela u različito doba dana značajno različit. Pored toga, lučenje otočnog aparata gušterače događa se na različite načine, to su takozvane cirkadijanske promjene.

Treba imati na umu da će ujutro za jednu jedinicu hljeba trebati dvije jedinice hormona, za vrijeme ručka - jednu, a navečer - jednu i po.

Da biste pravilno izračunali dozu inzulinskih jedinica kratke izloženosti, potrebno je slijediti jasno utvrđen algoritam djelovanja (postoji posebna tablica za dijabetes tipa 2).

Terapija inzulinom pruža takva osnovna pravila i principe za doziranje inzulina:

  1. Količina kalorija potrošenih u toku dana (dnevna brzina). Ovo je glavna karakteristika na koju biste trebali obratiti pažnju kako biste odabrali pravi inzulin kratkog djelovanja. Broj kilokalorija dnevno određuje se na osnovu fizičke aktivnosti dijabetičara.
  2. Tokom dana, količina svih konzumiranih ugljikohidratnih proizvoda ne smije prelaziti 60% ukupnog broja.
  3. Koristeći jedan gram ugljenih hidrata, tijelo stvara četiri kilokalorije.
  4. Doziranje inzulina izrađuje se uzimajući u obzir težinu dijabetičara. Da biste to učinili, postoje posebne tablice (kao i mrežni kalkulator inzulina) koji pokazuju koliko jedinica inzulina treba dati kao injekciju po kilogramu težine pacijenta.
  5. Prvo biste trebali odabrati dozu hormona kratkog djelovanja, a zatim produženog.

Važna poenta je da endokrinologija ne koristi izračun (za dijabetes tipa 1 i 2) potrošnju hrane koja sadrži proteine ​​ili masti.

Ovisno o određenom toku patološkog procesa, potrebna je sljedeća doza inzulina po kilogramu dijabetičke mase:

  • manifest bolesti - 0,5 bolesti
  • vremenski period takozvane "imaginarne smirenosti" - 0,4ꓼ
  • produženi razvoj patološkog procesa - 0,8ꓼ
  • dekompenzirani tijek bolesti - 1,0 (maksimalno - 1,5) ꓼ
  • prepubertalni vremenski period - 0,6-0,8ꓼ
  • pubertet u adolescentnoj djeci - 1,5-2,0.

Stoga se mora uzimati inzulin kratkog djelovanja.

Tokom terapije treba donirati krv za određivanje razine glukoze i, ako je potrebno, prilagoditi količinu inzulina po 1 kg težine.

Kako izračunati broj injekcija produženog djelovanja?

Koliko dugo treba koristiti insulin s produljenom izloženošću? Ovaj produženi hormon koristi se za neutraliziranje hiperglikemije ujutro na prazan stomak. Liječenje se aktivno koristi kako u razvoju dijabetes melitusa prvog tako i drugog tipa (radi povećanja osjetljivosti stanica na inzulin). U isto vrijeme, takav faktor kao što je uzimanje hormona kratkog izlaganja prije jela ne uzima se u obzir. Danas postoje tri kategorije dijabetičara - oni koji koriste isključivo hormon produženog izlaganja, pacijenti kojima je potreban inzulin kratkog i ultra kratkog djelovanja kako bi neutralizirali šiljke šećera, te pacijenti koji ne mogu bez obje vrste hormona.

Treba napomenuti da ako se doza produženog inzulina pogrešno izračuna, doći će do neispravnosti u proračunu hormona kratke i ultrazvučne izloženosti.

Jedan od glavnih principa koji pacijenti sa šećernom bolešću moraju uzeti u obzir je kako izračunati dozu inzulina tako da njegova količina održi razinu glukoze u granicama normale.

Produljena doza inzulina za dijabetes treba izračunati na osnovu sljedećih postulata:

  1. Izabranog dana trebalo bi da preskočite prvi obrok - doručak i započnete sa mjerenjima šećera u krvi do ručka na svaki sat.
  2. Drugi dan morate doručkovati, a zatim pričekati tri sata i početi mjeriti nivo glukoze na svakih sat vremena prije večere. Glavna stvar koju treba uzeti u obzir je preskakanje ručka.
  3. Trećeg dana dijabetičar može uzeti doručak i ručak, ali preskočiti večeru. Koncentracija glukoze u krvi mjeri se tokom dana.

U idealnom slučaju, jutarnji indikatori trebali bi biti u granicama normale, a njihov rast povećava se i tijekom dana do večeri. Slučajevi se mogu pojaviti kad je šećer ujutro veći (ne pada) nego uveče. Tada je potrebno prilagoditi količinu primijenjenog inzulina.

Do danas se često koristi princip Forsy računanja (kako pravilno izračunati inzulin kod dijabetesa tipa 1 i 2, formula za izračunavanje inzulina).

Pored toga, može se uzeti u obzir sljedeća shema:

  • dnevni unos hormona bira se bez obzira na vrijeme izlaganja - za to je potrebno koristiti tablicu i množiti težinu pacijenta faktoromꓼ
  • uklonite količinu inzulina kratkog djelovanja s dobivenog pokazatelja, kao rezultat toga ostaje jedna doza hormona produljene izloženosti.

Potpunije informacije o metodologiji izračunavanja doze inzulina može pružiti samo lekar, uzimajući u obzir karakteristike pacijentovog tela.

Koje su različite vrste odabira doze?

Danas se koristi nekoliko vrsta inzulinske terapije.

Tradicionalni kombinovani tip. Pomoću nje, stopa inzulina bit će predstavljena u obliku injekcija kratkog i produženog djelovanja (u omjeru 30 do 70). Takvi se pokazatelji izračunavaju ako postoji neujednačen tijek patologije uz česte skokove šećera. Glavne prednosti ovog tretmana su lakoća izbora doza inzulina dnevno i kontrola nivoa glikemije tri puta tjedno. Odlično za starije pacijente i djecu. Da biste izbjegli nagli pad nivoa glukoze, morate slijediti strogu dijetu.

Intenzivniji je tip teže pratiti. Da bi se izračunalo koliko jedinica insulina je potrebno dnevno, uzima se u obzir težina pacijenta i koristi se posebna tabela. Hormon produženog djelovanja je otprilike 40-50%, od čega se dio (2/3) daje ujutro, a slijedeće navečer. Inzulin kratkog djelovanja mora se davati tri puta dnevno u ovom omjeru - 40% ujutro prije jela, a 30% uoči ručka i večere.

Tradicionalna terapija insulinom poznata je i kao standardni režim doziranja. Ako pacijent iz određenih razloga ne može pomno pratiti nivo glikemije, tada medicinski stručnjaci preporučuju korištenje ovog režima liječenja.

Možemo razlikovati sljedeće glavne prednosti ovog načina liječenja:

  1. Ne postoje komplicirani algoritmi i proračuni kako izračunati dozu inzulina.
  2. Eliminira potrebu za čestim mjerenjima koncentracije glukoze.

Od pacijenta je u ovom slučaju potrebno samo savršeno poštivanje svih uputa lekara.

Šta učiniti ako se hiperglikemija očituje?

Manifestacija hiperglikemije zahtijeva korektivne radnje u već odabranoj terapiji. Da biste to učinili, potrebno je isključiti mogućnost nepravilne tehnike ubrizgavanja.

Inzulin dugog djelovanja treba ubrizgati isključivo u potkožni nabor ramena ili bedara, a hormon kratkog djelovanja treba ubrizgati u trbuhꓼ

Inzulin kratkog djelovanja koristi se petnaest do dvadeset minuta prije glavnog obrokaꓼ

Dnevna doza inzulina dugog djelovanja (do 12 sati) dijeli se na dva i daje se dva puta dnevno. Ako se lijek koristi duže vrijeme, tada je potrebna jedna injekcija dnevno.

Postupak ubrizgavanja trebao bi se temeljiti na principu brze injekcije, ali sporoj primjeni lijeka pod kožu (potrebno je psihički računati i do deset).

Ako se tehnika izvršenja dogodi pravilno, ali istovremeno postoje i napadi glikemije, o ovoj situaciji treba razgovarati s medicinskim stručnjakom. Dežurni ljekar će propisati dodatne doze inzulina dnevno. Uz to, razmatranje tjelesne aktivnosti važno je mjesto kod šećerne bolesti tipa 1.

Kako izračunati dozu inzulina, reći će stručnjak u videu u ovom članku.

Razlozi za hormonsko liječenje injekcijama

Ako malo razmislite, u početku vam nije jasno zašto ubrizgati hormonske injekcije dijabetičarima. Količina takvog hormona u tijelu bolesne osobe u osnovi je normalna, a često je znatno veća.

Ali stvar je složenija - kada osoba ima „slatku“ bolest, imunološki sistem utiče na beta ćelije ljudskog tela, pati pankreas, koji je odgovoran za proizvodnju inzulina. Takve komplikacije se javljaju ne samo kod dijabetičara drugog tipa, već i prvog.

Kao rezultat toga, veliki broj beta ćelija umire što značajno slabi ljudsko tijelo.

Ako govorimo o uzrocima patologije, da je to često zbog pretilosti, kada osoba ne jede pravilno, malo se kreće i njegov životni stil teško može nazvati zdravim. Poznato je da veliki broj starijih i srednjih godina pati od viška kilograma, ali nisu svi pogođeni „slatkom“ bolešću.

Pa zašto je onda osoba ponekad pogođena patologijom, a nekad ne? To se uglavnom događa zbog predispozicije genetskog tipa, autoimuni napadi mogu biti toliko ozbiljni da samo injekcije inzulina mogu pomoći.

Vrste inzulina prema vremenu delovanja

Velika većina inzulina u svijetu proizvodi se u farmaceutskim pogonima pomoću tehnologija genetskog inženjeringa. U odnosu na zastarjele pripravke životinjskog porijekla, moderne proizvode karakterizira visoka pročišćenost, najmanje nuspojava i stabilan, dobro predvidljiv učinak. Sada se za liječenje dijabetesa koriste 2 vrste hormona: ljudski i inzulinski analozi.

Molekul ljudskog insulina u potpunosti ponavlja molekulu hormona proizvedenog u tijelu. Ovo su proizvodi kratkog djelovanja, njihovo trajanje ne prelazi 6 sati. U ovu grupu pripadaju i srednjetrajni NPH inzulini. Oni imaju duže trajanje djelovanja, oko 12 sati, zbog dodatka proteina proteina.

Struktura inzulina je različita od ljudskog inzulina. Zbog karakteristika molekula, ovi lijekovi mogu efikasnije nadoknaditi dijabetes. Oni uključuju sredstva ultra kratkog djelovanja, počevši smanjivati ​​šećer 10 minuta nakon ubrizgavanja, dugu i ultradugu djelovanje, radeći od dana do 42 sata.

Vrsta inzulinaRadno vremeLijekoviImenovanje
Ultra kratakPočetak akcije je nakon 5-15 minuta, maksimalni učinak je nakon 1,5 sata.Humalog, Apidra, NovoRapid Flexpen, NovoRapid Penfill.Primjenjivati ​​prije jela. Oni mogu brzo normalizovati glukozu u krvi. Proračun doziranja ovisi o količini ugljikohidrata koji se isporučuju hranom. Koristi se i za brzo ispravljanje hiperglikemije.
KratkoPočinje za pola sata, a vrhunac pada već 3 sata nakon injekcije.Actrapid NM, Humulin Regular, Insuman Rapid.
Srednje dejstvoDjeluje 12-16 sati, vrhunac - 8 sati nakon injekcije.Humulin NPH, Protafan, Biosulin N, Gensulin N, Insuran NPH.Koristi se za normalizaciju šećera na testu. Zbog trajanja djelovanja, mogu se ubrizgati 1-2 puta dnevno. Dozu odabire ljekar ovisno o težini pacijenta, trajanju dijabetesa i nivou hormona u tijelu.
DugotrajanTrajanje je 24 sata, nema vrha.Levemir Penfill, Levemir FlexPen, Lantus.
Super dugoTrajanje rada - 42 sata.Treciba PenfillSamo za dijabetes tipa 2. Najbolji je izbor za pacijente koji nisu u mogućnosti sami napraviti injekciju.

Terapija inzulinom za dijabetes, trudnoću i djecu: komplikacije, indikacije, režimi

  • Indikacije za upotrebu insulina
  • Kako napraviti režim terapije insulinom za dijabetes tipa 1 i 2?
  • Pravila ubrizgavanja
  • Tradicionalna i osnovna terapija inzulinom bolusa
  • Pumpna terapija
  • Terapija inzulina kod djece
  • Liječenje inzulinom tokom trudnoće
  • Moguće komplikacije i njihova prevencija

Jedan od vodećih tretmana dijabetesa je terapija insulinom. Omogućuje vam značajno poboljšanje zdravstvenog stanja dijabetičara (uključujući dijete), kako biste isključili razvoj komplikacija. Da bi takav tretman bio ispravan, morate naučiti sve o indikacijama za upotrebu, nijansama sastavljanja režima liječenja, pravilima ubrizgavanja i još mnogo toga.

Indikacije za upotrebu insulina

Indikacije za terapiju inzulinom su dijabetes tipa 1, ketoacidoza i dijabetička hiperosmolarna i hiperlaktikemija. Ovaj popis sadrži:

  • trudnoća i buduća rođenja praćena dijabetesom,
  • značajna dekompenzacija dijabetesa tipa 2,
  • minimalni stepen efikasnosti u lečenju bolesti drugim sredstvima,
  • značajno smanjenje tjelesne težine.

Druga bi indikacija trebala biti dijabetička nefropatija u bilo kojoj fazi. Da bi tretman bio pravilan, važno je pravilno sastaviti režim terapije.

Kako napraviti režim terapije insulinom za dijabetes tipa 1 i 2?

Dizajn inzulinske terapije trebao bi biti podložan mnogim nijansama.

Potrebno je vješto kombinirati režim terapije inzulinom, važan je ispravan izračun doze, temeljen na dobi dijabetičara, odsustvu ili prisustvu komplikacija, "stadijumu" bolesti.

Ako govorimo o postupnom postupku, trebao bi izgledati ovako: potrebno je utvrditi da li će biti potrebne produžene injekcije inzulina noću, ako su potrebne, ima smisla izračunati početni iznos, koji će se naknadno prilagoditi.

Dalje, odlučuju o preporučljivosti upotrebe produženog inzulina ujutro - ovo je najteža faza, u kojoj ćete morati preskočiti doručak i ručak.

Da bi terapija inzulinom za dijabetes melitus tipa 2 bila efikasna, potrebno je prilagoditi dozu produženog inzulina tokom sljedeće sedmice, dok se ne postigne optimalni omjer.

Nadalje, nakon savjetovanja s endokrinologom, važno je utvrditi potrebu za primjenom hormonske komponente prije sjednica jela i točnu dozu. Takođe, inzulinska terapija dijabetesa tipa 1 znači:

  • izračunavanje početne količine kratkog ili ultra kratkog inzulina prije jela i naknadno podešavanje omjera,
  • eksperimentalno određivanje koliko minuta prije jela će biti potrebno hormonska komponenta,
  • ispravan izračun kratkog ili ultra kratkog inzulina u slučajevima kada je važno normalizirati povišen šećer u krvi tokom dugog vremenskog perioda.

Pravila ubrizgavanja

Specifična pravila za davanje hormonske komponente ovise o tome koristi li se pumpa ili se, na primjer, postupak izvodi ručno. Principi inzulinske terapije su krajnje jednostavni: unaprijed određena količina komponente uvodi se u određeno vrijeme dana.

Ako ovo nije inzulinska terapija sa pumpom, onda govorimo o činjenici da se hormon ubrizgava ispod kože u masno tkivo. U suprotnom, lijek neće imati željeni efekat.

Uvod se može provesti u predelu ramena ili u peritoneumu, gornjem prednjem dijelu bedara ili vanjskom naboru stražnjice.

Područje ubrizgavanja mijenja se svakodnevno, jer u protivnom mogu biti brojne posljedice: promjena kvalitete apsorpcije hormona, promjena šećera u krvi. Osim toga, pravila isključuju provedbu injekcija u modificiranim područjima, na primjer, s ožiljcima, ožiljcima, hematomima.

Za direktno davanje lijeka upotrebom konvencionalne štrcaljke ili olovke. Pravila terapije insulinom su sljedeća:

  1. mjesto ubrizgavanja tretira se s dva brisa natopljena alkoholom. Jedan od njih tretira veću površinu, drugi omogućava dezinfekciju područja ubrizgavanja,
  2. potrebno je sačekati oko 30 sekundi dok alkohol ne ispari,
  3. s jednom rukom se stvara potkožni nabor masti, drugom se iglom ubacuje igla u bazu nabora pod kutom od 45 stepeni,
  4. Bez oslobađanja nabora, morat ćete gurnuti klip do kraja i uvesti hormonsku komponentu. Tek nakon toga špricu izvučete i nabora kože se oslobodi.

Za dijabetičare drugog i prvog tipa miješanje ili razrjeđivanje različitih vrsta inzulina može biti od vitalne važnosti. U ovom slučaju, da se razrijedi 10 puta, potrebno je upotrijebiti jedan dio lijeka i devet dijelova „otapala“. Za razrjeđivanje 20 puta nanesite jedan dio hormona i 19 dijelova "otapala".

Dozvoljeno je razrijediti inzulin bilo fiziološkom fiziološkom otopinom, bilo destiliranom vodom. Upotreba drugih tekućina je snažno obeshrabrena. Dozvoljeno je razrjeđivati ​​tekućine predstavljene izravno u štrcaljki ili u zasebnoj posudi prije primjene.

Tradicionalna i osnovna terapija inzulinom bolusa

Osigurana je tradicionalna i osnovna terapija bolusa s hormonskom komponentom. U prvom slučaju govorimo o činjenici da se dugo djelujući inzulin primjenjuje dva puta dnevno (ujutro i noću), a komponenta kratkog djelovanja bilo prije doručka i večere, bilo prije glavnih obroka.

Međutim, dozu potonjeg treba utvrditi, odnosno omjer inzulina i samu količinu XE ne može sam promijeniti dijabetičar. Prednost ove tehnike je nedostatak potrebe za određivanjem glikemije prije konzumiranja hrane.

Indikacije za terapiju inzulinom šećerne bolesti tipa 2

Svaki endokrinolog od trenutka dijagnoze „dijabetes tipa 2“ trebao bi obavijestiti svoje pacijente da je danas terapija inzulinom jedna od vrlo efikasnih metoda liječenja. Štoviše, u nekim slučajevima terapija inzulinom može biti jedina moguća, adekvatna metoda za postizanje normoglikemije, odnosno kompenzacije bolesti.

Ne koriste se za inzulin. Nemojte pretpostavljati da ćete prelaskom na injekcije inzulina ubuduće dobiti status „inzulinski ovisni“. Još nešto, ponekad se mogu primijetiti nuspojave ili komplikacije terapije inzulinom, posebno na samom početku.

Vodeća uloga u odlučivanju o imenovanju inzulinske terapije trebalo bi igrati informacije o rezervnim sposobnostima beta-ćelija žlijezde. Postepeno, kako dijabetes tipa 2 napreduje, razvija se iscrpljivanje beta ćelija, što zahtijeva momentalno prelazak na hormonsku terapiju. Često se samo uz pomoć inzulinske terapije može postići i održati potreban nivo glikemije.

Pored toga, terapija inzulinom za dijabetes tipa 2 može biti privremeno potrebna za određena patološka i fiziološka stanja. Slede situacije u kojima je za dijabetes tipa 2 potrebna inzulinska terapija.

  1. Trudnoća
  2. Akutne makrovaskularne komplikacije, poput infarkta miokarda i moždanog udara,
  3. Prividni nedostatak inzulina, koji se očituje kao progresivno mršavljenje s normalnim apetitom, razvojem ketoacidoze,
  4. Hirurgija
  5. Razne zarazne bolesti i prije svega gnojno-septičke prirode,
  6. Loši pokazatelji različitih dijagnostičkih metoda istraživanja, na primjer:
  • fiksacija niskog nivoa C-peptida i / ili inzulina u krvi na glasu.
  • više puta utvrđena hiperglikemija na testu u slučajevima kada pacijent uzima oralne hipoglikemijske lekove, poštuje režim fizičke aktivnosti i ishrane.
  • glikozilirani hemoglobin veći od 9,0%.

Stavke 1, 2, 4 i 5 zahtijevaju privremeni prijelaz na inzulin. Nakon stabilizacije ili isporuke, insulin se može poništiti.

U slučaju glikoziliranog hemoglobina njegova se kontrola mora ponoviti nakon 6 mjeseci. Ako tijekom tog razdoblja njegova razina padne za više od 1,5%, možete vratiti pacijenta da uzima tablete za smanjenje šećera i odbiti inzulin.

Ako se ne primijeti značajno smanjenje pokazatelja, terapiju inzulinom morat ćete nastaviti.

Strategija liječenja za progresiju dijabetesa tipa 2 S prirodnim razvojem dijabetesa tipa 2 razvija se progresivni zatajenje beta stanica gušterače, tako da inzulin ostaje jedini tretman koji u ovoj situaciji može kontrolirati glukozu u krvi.

Oko 30-40% pacijenata sa dijabetesom tipa 2 treba trajnu inzulinsku terapiju za stalnu kontrolu glikemije, međutim, često se ne propisuje zbog određenih zabrinutosti i pacijenata i liječnika.

Rana primjena inzulina kad je indicirana vrlo je važna za smanjenje učestalosti mikrovaskularnih komplikacija dijabetesa, uključujući retinopatiju, neuropatiju i nefropatiju. Neuropatija je glavni uzrok ne-traumatičnih amputacija kod odraslih pacijenata, retinopatija je vodeći uzrok sljepoće, a nefropatija je glavni faktor koji dovodi do terminalnog zatajenja bubrega.

UKPDS prospektivna studija dijabetesa (UKPDS) i studija Kumamoto pokazala su pozitivan učinak terapije inzulinom na smanjenje mikrovaskularnih komplikacija, kao i izražen trend ka boljoj prognozi makrovaskularnih komplikacija.

Studija DECODE procijenila je odnos između ukupne smrtnosti i glikemije, posebno postprandijalne. U studiji o kontroli dijabetesa i njegovih komplikacija (DCCT) za dijabetes tipa 1 utvrđeni su strogi standardi za kontrolu glikemije.

Američka asocijacija za kliničku endokrinologiju (AACE) i Američki fakultet za endokrinologiju (ACE) postavili su HbA1c kao cilj od 6,5% ili manje, a nivo glikemije na testu od 5,5 i 7,8 mmol / L za postprandialnu glikemiju (putem 2 sata nakon jela).

Često je te ciljeve teško postići oralnom monoterapijom, pa terapija inzulinom postaje nužna. Razmotrite mogućnost propisivanja inzulina kao početne terapije svim pacijentima koji imaju dijabetes tipa 2.

Dobro je poznato da toksičnost glukoze može biti faktor u određivanju teškoća postizanja odgovarajuće kontrole glikemije. Terapija inzulinom gotovo uvijek kontrolira toksičnost glukoze.

Kako se toksični učinak glukoze izjednačava, pacijent može ili nastaviti moto terapiju inzulinom ili preći na kombiniranu terapiju inzulinom u kombinaciji sa tabletama za snižavanje šećera ili na oralnu monoterapiju.

Nepoštivanje stroge kontrole dijabetes melitusa dovodi do povećanja rizika od komplikacija u budućnosti, osim toga, postoje pretpostavke i činjenice koje ukazuju da pravovremena i rana kontrola osigurava učinkovitost terapije u budućnosti u smislu postizanja bolje kontrole.

Postoje dva načina terapije insulinom: tradicionalni i intenzivni. Prva uključuje stalne doze inzulina, koje je izračunao ljekar. Drugi uključuje 1-2 injekcije unaprijed odabrane količine dugog hormona i nekoliko - kratkih, koja se izračunava svaki put prije obroka. Izbor režima ovisi o težini bolesti i pacijentovoj spremnosti da samostalno kontrolira šećer u krvi.

Tradicionalni mod

Izračunata dnevna doza hormona podijeljena je u 2 dijela: ujutro (2/3 ukupnog broja) i večernje (1/3). Kratki inzulin je 30-40%. Možete koristiti gotove smjese u kojima su kratki i bazni inzulin povezani kao 30:70.

Prednosti tradicionalnog režima su nedostatak potrebe za korištenjem algoritama za izračunavanje dnevne doze, rijetkih mjerenja glukoze, svaka 1-2 dana. Može se koristiti za pacijente koji nisu u stanju ili ne žele stalno kontrolirati svoj šećer.

Glavni nedostatak tradicionalnog režima je da količina i vrijeme unosa inzulina u injekcijama ne odgovara sintezi inzulina kod zdrave osobe. Ako se prirodni hormon izlučuje za unos šećera, tada se sve događa obrnuto: da biste postigli normalnu glikemiju, morate prehranu prilagoditi količini ubrizgavanog inzulina.

Kao rezultat toga, pacijenti se suočavaju sa strogom dijetom, a svako odstupanje od kojeg može rezultirati hipoglikemijskom ili hiperglikemijskom komom.

Intenzivni režim

Intenzivna terapija inzulinom univerzalno je prepoznata kao najprogresivniji režim inzulina. Nazivaju ga još i bazalnim bolusom jer može oponašati i konstantnu, bazalnu, hormonsku sekreciju i bolus inzulin, oslobođen kao odgovor na povećanje glukoze u krvi.

Nesumnjiva prednost ovog režima je nedostatak ishrane. Ako je pacijent s dijabetesom savladao principe ispravnog izračuna doze i korekcije glikemije, može jesti kao i svaka zdrava osoba.

U ovom slučaju ne postoji određena dnevna doza inzulina, ona se svakodnevno mijenja ovisno o karakteristikama prehrane, razini tjelesne aktivnosti ili pogoršanju pridruženih bolesti. Ne postoji gornja granica količine inzulina, glavni kriterij za ispravnu upotrebu lijeka su brojke glikemije.

Intenzivno bolesni dijabetesi trebali bi koristiti mjerač više puta u toku dana (oko 7) i na osnovu mjernih podataka promijeniti naknadnu dozu inzulina.

Brojna istraživanja dokazala su da se normoglikemija kod dijabetesa može postići jedino intenzivnom primjenom inzulina. U bolesnika se glicirani hemoglobin smanjuje (7% u odnosu na 9% u tradicionalnom načinu), vjerojatnost retinopatije i neuropatije smanjuje se za 60%, a nefropatija i srčani problemi su otprilike 40% manje.

Da li je prihvatljivo zamijeniti tablete injekcijama

Postoji nekoliko opcija za injekcije inzulina, od kojih svaka ima niz nijansi.

Tabela br. 1. Vrste sredstava za injekcije insulina

Prije nego što odgovorite na to pitanje, morate znati koje tablete nisu prikladne za dijabetičare, a koje su u neposrednoj opasnosti. Ako su opasne, onda ih ne možete uzeti, a razina šećera se ne uzima u obzir.

Potrebno je koristiti injekcije, ako se sve obavi pravilno, tada se život osobe može znatno produžiti. Uz upotrebu štetnih pilula, čovjekovo se stanje pogoršava, iako se razina glukoze smanjuje za kratko vrijeme.

Neki pacijenti prvo prelaze na krutu dijetu sa malim unosom ugljikohidrata. A mnogi konzumiraju lijek metamorfin.

Uz hormonske injekcije, ponekad se dogodi da razina šećera ponekad premaši dopuštenu vrijednost, iako osoba ne krši strogu dijetu i ne krši primijenjenu dozu inzulina. To znači da se gušterači teško nositi s tako velikim opterećenjem, tada je potrebno pažljivo povećati doze inzulina kako se ne bi razvile dijabetičke komplikacije.

Takvi negativni pokazatelji sadržaja šećera često se primjećuju ujutro, na prazan stomak. Da biste normalizirali stanje, potrebno je da večerate rano, najkasnije do 19.

00, i prije spavanja ubrizgajte malu količinu tvari. Nakon svakog obroka, nakon nekoliko sati, trebate promijeniti razinu glukoze.

Ako je u ovom trenutku lagano povišen, onda to nije presudno. Ultrazlatne injekcije između obroka pomoći će.

Još jednom, treba reći o prioritetu - prvo što bolesna osoba sjedi na strogoj dijeti s malom količinom ugljikohidrata, a zatim započinje umjerena potrošnja metamorfina. Ako pokazatelji šećera porastu, ne biste trebali oklijevati, nego koristite hormonske injekcije.

Ako je osoba započela s injekcijama, također treba strogo poštivati ​​prehranu, a posebnu pažnju treba obratiti na razinu glukoze i trebala bi biti ista kao u zdravih ljudi.

Pod utjecajem gastrointestinalnog soka u tijelu se uništava inzulin, za to su krivi solna kiselina i probavni enzimi. Uprkos visokom razvitku moderne farmakologije, trenutno ne postoje tablete sa najpozitivnijim efektom. Čak se ne provode ni aktivna istraživanja farmaceutskih kompanija u ovom području.

Farmaceutsko tržište nudi upotrebu aerosola inhalacijskog tipa, ali njegova potrošnja povezana je s određenim poteškoćama - doziranje je teško izračunati, pa se njegova uporaba ne preporučuje.

Ako dijabetičar konzumira veliku količinu ugljikohidrata, tada mu treba velika količina inzulina, što također predstavlja opasnost, pa opet moram reći o obveznom pridržavanju dijeta s malo ugljikohidrata.

Jednokratna i dnevna doza inzulina za dijabetes tipa 1 i 2 - kako izračunati?

Osobe sa prvom vrstom dijabetesa trebaju inzulin sa stalnom dozom. Pacijenti s bolešću drugog tipa obično koriste posebne pilule za snižavanje razine glukoze.

Ali ponekad lijekovi postaju nedovoljni, pa morate djelomično ili potpuno prebaciti na inzulin.

Endokrini poremećaji negativno utječu na sve sisteme ljudskog tijela. Smanjivanje rizika od komplikacija može se postići održavanjem razine šećera u granicama normale. Da biste to učinili, korisno je znati kako izračunati dozu inzulina.

Shema dijabetičke insulinske terapije

Postoji 5 shema terapije insulinom:

  • jedan lijek dugog ili srednjeg djelovanja,
  • dvostruka srednja sredstva
  • dva puta kraći i srednji hormon,
  • trostruko produženo i brzo delovanje insulina,
  • osnova za bolus.

U prvom slučaju, lijek za ubrizgavanje daje se u dnevnoj dozi, ujutro prije doručka.

Terapija po ovoj šemi ne ponavlja prirodni proces proizvodnje inzulina pankreasa. Trebate jesti tri puta dnevno: lagani doručak, srdačan ručak, srdačan ručak i mala večera. Sastav i količina hrane odnose se na nivo tjelesne aktivnosti.

Uz ovaj tretman hipoglikemija se često javlja i danju i noću. Režim nije prikladan za dijabetičare tipa 1. Pacijenti s drugom vrstom patologije trebali bi uzimati tablete za snižavanje šećera paralelno s injekcijama.

Dvostruka terapija inzulinom s intermedijarnim lijekom uključuje unošenje lijeka prije doručka i večere.

Dnevna doza je podijeljena na dva u omjeru 2 do 1. Osim toga, šema je pod niskim rizikom od hipoglikemije. Nedostatak je dodavanje sheme režimu i prehrani.

Pacijent treba jesti najmanje 4-5 puta. Dvostruka injekcija intermedijarnog i kratko djelujućeg hormona pankreasa smatra se najoptimalnijom za djecu i odrasle. Lijek se daje ujutro i uveče.

Dnevna doza ovisi o unosu hrane, fizičkoj aktivnosti. Minus sheme u tvrdoj prehrani: kada odstupite od rasporeda 30 minuta dolazi do naglog pada inzulina, pojavljuju se simptomi hipoglikemije.

Trostruko uzimanje produženog i kratkog inzulina uključuje injekcije ujutro, popodne i uveče.

Prije doručka, pacijentu treba ubrizgati dug i kratak pripravak, prije ručka - kratak, prije večere - produžiti.

Shema osnova-bolus je što je moguće bliža prirodnoj proizvodnji inzulina. Ukupna doza dijeli se na dva dijela: prva polovina je kratka, a druga je produljena vrsta lijeka.

2/3 produženog hormona daje se ujutru i popodne, 1/3 uveče. Zahvaljujući upotrebi malih doza rizik od hipoglikemije je minimalan.

Koliko 1 jedinica inzulina smanjuje šećer u krvi?

Ljekari su otkrili da jedinica inzulina smanjuje glikemiju za 2 mmol / L. Vrijednost je dobivena eksperimentalno i prosječna je.

Na primjer, kod nekih dijabetičara jedinica lijeka može smanjiti šećer za nekoliko mmol / L. Mnogo toga ovisi o dobi, težini, prehrani, fizičkoj aktivnosti pacijenta, upotrebljenom lijeku.

Na primjer, za djecu, mršave muškarce i žene koji su izloženi značajnim fizičkim naporima, lijek ima veći učinak. Lijekovi se razlikuju po snazi: ultra kratka Apidra, NovoRapid i Humalog su 1,7 puta jača od kratke Actrapid.

Tip bolesti takođe utiče. U ljudima koji nisu ovisni o insulinu, hormonska jedinica je u stanju da snizi glukozu više nego u bolesnika sa inzulinom zavisnom vrstom bolesti. To je zbog činjenice da kod ljudi koji imaju drugi tip dijabetesa gušterača proizvodi inzulin u maloj količini.

Kako izračunati dozu injekcije inzulina za dijabetes?

Dijabetičari bi trebali zadržati razinu šećera u regiji od 4,6-5,2 mmol / L. Stoga morate biti u mogućnosti odrediti dozu ubrizgavajućeg inzulina.

Sledeći faktori utiču na izračun:

  • oblik patologije,
  • trajanje kursa
  • prisutnost komplikacija (dijabetička polineuropatija, zatajenje bubrega),
  • težina
  • uzimanje dodatnih komponenti za snižavanje šećera.

Proračun doze za dijabetes tipa 1

Uz ovaj oblik bolesti, gušterača ne sintetiše inzulin. Zbog toga se preporučuje prosječna dnevna doza podijeliti između lijekova s ​​produženim (40-50%) i kratkim (50-60%) učincima.

Približna količina inzulina izračunava se ovisno o tjelesnoj težini i izražava se u jedinicama (JEDINICE). Ako su višak kilograma, koeficijent se smanjuje, a ako ima nedostatak kilograma - povećajte za 0,1.

Dnevna potreba za insulinom navedena je u nastavku:

  • za one kojima je nedavno dijagnosticiran dijabetes, norma je 0,4-0,5 U / kg,
  • za bolesnike duže od godinu dana uz dobru nadoknadu - 0,6 komada / kg,
  • za osobe sa bolešću u trajanju dužim od godinu dana i sa nestabilnom nadoknadom - 0,7 PIECES / kg,
  • u stanju ketoacidoze - 0,9 komada / kg,
  • pri dekompenzaciji - 0,8 kom. / kg.

Proračun doze za dijabetes tipa 2

Dijabetičarima tipa 2 ubrizgavaju produženi inzulin.

Lijek kratkog djelovanja povezan je kad je gušterača potpuno iscrpljena.

Za ljude s novo dijagnosticiranim endokrinološkim poremećajem, početna doza lijeka je 0,5 U / kg. Nadalje, korekcija se izvodi dva dana.

Ljekari preporučuju davanje hormona u dozi od 0,4 U / kg u remisiji. Ako osoba dugo pati od dijabetesa, tada je optimalna doza lijeka za njega 0,7 U / kg.

Odabir doze za dijete i tinejdžera

Za djecu koja prvi put dožive kroničnu hiperglikemiju, endokrinolozi propisuju 0,5 jedinica / kg dnevno.

U slučaju dekompenzacije i nedostatka lučenja hormona od strane gušterače, propisano je 0,7-0,8 U / kg. Uz trajnu kompenzaciju, smanjuje se potreba za inzulinom na 0,4-0,5 U / kg.

Proračun doze inzulinskih preparata za trudnice

Određivanje optimalne doze za trudnicu važno je ne samo za samu ženu, već i za njenu bebu. U prvih 13 tjedana preporučuje se ubrizgavanje 0,6 U / kg, od 14 do 26 - 0,7 U / kg, od 27 do 40 - 80 U / kg.

Većina dnevne doze treba davati prije doručka, a ostatak - uveče.

Ako se isporuka planira izvesti carskim rezom, tada se injekcije inzulina ne rade na dan operacije.

Teško je sami odabrati dozu. Stoga je bolje da to radi ljekar u bolničkom okruženju.

Tabela primjera pravilnog doziranja injekcija

Da biste jasnije shvatili kako pravilno izračunati dozu inzulina, u tabeli ispod su prikazani primjeri:

Neophodne injekcijeVrsta hormona
kratakdugo
Prije doručka
Prije ručka
Prije odlaska u krevet
Ljudske karakteristikeOptimalna doza
Muškarac od 70 kg s dijabetesom tipa 1, star 6,5 godina, mršav, dobro nadoknađenDnevna potreba = 0,6 jedinica x 70 kg = 42 jediniceproduženi inzulin 50% od 42 jedinice = 20 jedinica (12 jedinica prije doručka i 8 noću)
kratka priprema = 22 PIECES (8-10 jedinica ujutro, 6-8 popodne, 6-8 prije večere)
Muškarac 120 kg, dijabetes tipa 1 u trajanju od 8 meseciDnevna potreba = 0,6 jedinica x 120 kg = 72 jedinicaproduženi inzulin 50% od 72 jedinice = 36 jedinica (20 jedinica prije doručka i 16 noću)
kratka priprema = 36 PIECES (16 jedinica ujutro, 10 za ručak, 10 prije večere)
Žena 60 kg kojoj je dijagnosticiran dijabetes tipa 2 prije manje od godinu danaDnevna potreba = 0,4 PIECES x 60 kg = 24 PIECES produženog inzulina (14 jedinica ujutro i 10 naveče)
Dječak star 12 godina, težine 37 kg, nedavno se razbolio, stabilna odštetaDnevna potreba = 0,4 IU x 37 kg = 14 IU produženog lijeka (9 jedinica prije doručka i 5 prije večere)
Trudna, 10 tjedana, težina 61 kgDnevna potreba = 0,6 x 61 kg = 36 jedinica produženog inzulina (20 jedinica ujutro i 16 sati uveče)

Kako odrediti koliko dugo prije injekcije treba izvršiti injekciju?

Koliko vremena treba unositi inzulin ovisi o vrsti lijeka. Na primjer, lijekovi ultra kratkog djelovanja počinju snižavati šećer nakon 10 minuta.

Stoga se injekcija mora obaviti 10-12 minuta prije obroka. Kratki inzulin se koristi 45 minuta prije jela.

Djelovanje produženog sredstva razvija se polako: ubrizgava se sat vremena prije doručka ili večere. Ako ne poštujete navedeni vremenski interval, tada može početi hipoglikemija. Da zaustavite napad, morate pojesti nešto slatko.

Tijelo svake osobe je individualno i različito percipira inzulin. Zbog toga je bolje odrediti vremenski interval između ubrizgavanja i unosa hrane.

Srodni videozapisi

Važno je znati! Vremenom, problemi s razinom šećera mogu dovesti do čitavog niza bolesti, kao što su problemi s vidom, kožom i dlakom, čirevi, gangrena pa čak i kancerozni tumori! Ljudi su naučili gorko iskustvo da normaliziraju nivo šećera uživaju ...

O pravilima izračunavanja pojedinačnih i dnevnih doza inzulina za dijabetičare:

Dakle, dijabetičari moraju znati kako pravilno izračunati količinu primijenjenog inzulina kako bi se osjećali dobro i spriječili razvoj komplikacija bolesti.

Potreba za ovim hormonom ovisi o težini, starosti, trajanju i težini patologije. Odrasli muškarci i žene ne smiju unositi više od 1 U / kg dnevno, a djeca - 0,4-0,8 U / kg.

Algoritam za izračunavanje doze inzulina za dijabetes tipa 1

Visoka koncentracija glukoze u krvi nepovoljno djeluje na sve tjelesne sisteme. Karakterističan je za dijabetes tipa 1-2. Šećer raste zbog nedostatne proizvodnje hormona od strane gušterače ili njegove slabe apsorpcije. Ako dijabetes nije nadoknađen, tada će se osoba suočiti s teškim posljedicama (hiperglikemijska koma, smrt).

Osnova terapije je unošenje umjetnog inzulina kratkog i dugog izlaganja. Injekcije su potrebne uglavnom za osobe sa bolešću tipa 1 (o inzulinu) i teškim drugim tipima (o inzulinu). Recite svom ljekaru kako izračunati dozu inzulina, nakon što dobijete rezultate ispitivanja.

Proračun potrebne količine inzulina dugog djelovanja

Pankreas normalno luči inzulin svaki sat, oko 1 jedinice na sat. Ovo je takozvani bazalni inzulin. Uz njegovu pomoć, šećer u krvi se održava noću i na prazan stomak. Za oponašanje pozadinske proizvodnje inzulina koristi se srednji i dugo djelujući hormon.

Za pacijente s dijabetesom tipa 1, ovaj inzulin nije dovoljan, potrebne su im injekcije brzo djelujućih lijekova najmanje tri puta dnevno, prije jela. Ali s bolešću tipa 2, obično su dovoljne jedna ili dvije injekcije dugog inzulina, jer određena količina hormona dodatno luči gušteraču.

Proračun doze inzulina dugog djelovanja vrši se prije svega, jer bez potpunog zadovoljavanja osnovnih potreba organizma nemoguće je odabrati pravu dozu kratkog pripravka, a periodično jedenje će uzrokovati pjege šećera.

Algoritam za izračunavanje doze inzulina dnevno:

  1. Utvrđujemo težinu pacijenta.
  2. Mi množimo težinu s faktorom 0,3 do 0,5 za dijabetes tipa 2, ako gušterača još uvijek može izlučiti inzulin.
  3. Koristimo koeficijent 0,5 za dijabetes melitus tipa 1 na početku bolesti, a 0,7 - nakon 10-15 godina od početka bolesti.
  4. Uzimamo 30% primljene doze (obično je do 14 jedinica) i raspodijelimo je na 2 injekcije - ujutro i navečer.
  5. Dozu provjeravamo 3 dana: u prvom preskačemo doručak, u drugom ručak, u treći - večera. Tokom razdoblja gladi nivo glukoze treba ostati blizu normalne.
  6. Ako koristimo NPH-inzulin, prije večere provjeravamo glikemiju: u ovom trenutku može se smanjiti šećer zbog vrhunca lijeka.
  7. Na temelju dobivenih podataka prilagođavamo izračunavanje početne doze: smanjujemo ili povećavamo za 2 jedinice, dok se glikemija ne normalizira.

Ispravna doza hormona procenjuje se sledećim kriterijima:

  • nisu potrebne više od 2 injekcije za podršku normalnoj glikemiji na dan na dan
  • ne postoji noćna hipoglikemija (merenje se vrši noću u 3 sata),
  • prije jela, razina glukoze je blizu ciljanog,
  • doza dugog inzulina ne prelazi polovinu ukupne količine lijeka, obično od 30%.

Potreba za kratkim insulinom

Za proračun kratkog inzulina koristi se poseban koncept - jedinica za hljeb. To je jednako 12 grama ugljikohidrata. Jedna XE je oko kriška hleba, pola lepinje, pola porcije tjestenine. Možete saznati koliko je jedinica za hljeb na tanjuru pomoću vaga i posebnih tablica za dijabetičare, koje označavaju količinu XE u 100 g različitih proizvoda.

Vremenom, pacijenti s dijabetesom prestaju trebati stalno vaganje hrane, te nauče odrediti sadržaj ugljikohidrata u njemu. U pravilu je ta približna količina dovoljna da se izračuna doza inzulina i postigne normoglikemija.

Algoritam za proračun kratkih doza inzulina:

  1. Odgađamo jedan dio hrane, izvažemo ga, odredimo količinu XE u njemu.
  2. Izračunavamo potrebnu dozu inzulina: množimo XE s prosječnom količinom inzulina proizvedenom kod zdrave osobe u određeno doba dana (vidjeti tablicu u nastavku).
  3. Mi unosimo drogu. Kratko djelovanje - pola sata prije jela, ultrašokorno - neposredno prije ili neposredno nakon obroka.
  4. Nakon 2 sata izmjerimo glukozu u krvi, do tog trenutka bi to trebalo normalizovati.
  5. Ako je potrebno, prilagodite dozu: za smanjenje šećera za 2 mmol / l potrebna je jedna dodatna jedinica inzulina.
PrehranaXE jedinice inzulina
Doručak1,5-2,5
Ručak1-1,2
Večera1,1-1,3

Da bi se olakšao izračun inzulina, pomoći će dnevnik prehrane koji pokazuje glikemiju prije i nakon obroka, količinu konzumiranog XE, dozu i vrstu primjene lijeka. Biće lakše odabrati dozu ako prvi put jedete istu vrstu, istovremeno konzumirate približno iste porcije ugljikohidrata i proteina. Možete čitati XE i voditi dnevnik na mreži ili u posebnim programima za telefone.

Režimi terapije insulinom

Postoje dva načina terapije insulinom: tradicionalni i intenzivni. Prva uključuje stalne doze inzulina, koje je izračunao ljekar. Drugi uključuje 1-2 injekcije unaprijed odabrane količine dugog hormona i nekoliko - kratkih, koja se izračunava svaki put prije obroka. Izbor režima ovisi o težini bolesti i pacijentovoj spremnosti da samostalno kontrolira šećer u krvi.

Značajke ispravnog izračuna

Bez proučavanja posebnih algoritama izračuna, životno je opasno odabrati količinu inzulina za injekciju, jer se za čovjeka može očekivati ​​kobna doza.

Nepravilno izračunata doza hormona toliko će smanjiti glukozu u krvi da pacijent može izgubiti svijest i pasti u hipoglikemijsku komu.

Kako bi se spriječile posljedice, pacijentu se preporučuje kupovina glukometra za stalno praćenje razine šećera.

Ispravno izračunajte količinu hormona zbog sljedećih savjeta:

  • Kupite posebne vage za mjerenje porcija. Moraju uhvatiti masu do djelića grama.
  • Zabilježite količinu konzumiranih proteina, masti, ugljenih hidrata i pokušajte ih uzimati u istoj količini svaki dan.
  • Izvršite sedmične serije testova pomoću glukometra. Ukupno trebate obaviti 10-15 mjerenja dnevno prije i nakon obroka. Rezultati će vam omogućiti pažljiviji izračun doziranja i provjeriti ispravnost odabranog programa ubrizgavanja.

Količina inzulina kod dijabetesa odabire se ovisno o koeficijentu ugljikohidrata. To je kombinacija dvije važne nijanse:

  • Koliko 1 jedinice (jedinice) inzulina pokriva potrošene ugljikohidrate,
  • Koliki je stupanj smanjenja šećera nakon ubrizgavanja 1 jedinice inzulina.

Uobičajeno je da se izraženi kriteriji izračunaju eksperimentalno. To se događa zbog pojedinačnih karakteristika tijela. Eksperiment se izvodi u fazama:

  • uzimati inzulin po mogućnosti pola sata prije jela,
  • prije jela, izmjerite koncentraciju glukoze,
  • nakon ubrizgavanja i na kraju obroka mjeriti svaki sat,
  • fokusirajući se na rezultate, dodajte ili smanjite dozu za 1-2 jedinice za potpunu kompenzaciju,
  • pravilnim izračunavanjem doze inzulina stabiliziraće se nivo šećera. Odabrana doza se poželjno bilježi i koristi u daljnjem toku terapije insulinom.

Doziranje se izračunava, bez obzira na vrstu dijabetesa, na osnovu takvih faktora:

  • Trajanje toka bolesti. Ako pacijent pati od dijabetesa dugi niz godina, tada samo velika doza smanjuje šećer.
  • Razvoj zatajenja bubrega ili jetre. Prisutnost problema sa unutrašnjim organima zahtijeva prilagođavanje doze inzulina naniže.
  • Višak kilograma. Proračun započinje množenjem broja jedinica lijeka s tjelesnom težinom, pa će pacijentima koji pate od gojaznosti trebati više lijeka nego mršavim osobama.
  • Upotreba trećih ili antipiretskih lijekova. Lijekovi mogu poboljšati unos inzulina ili ga usporiti, pa će za kombinaciju lijekova i inzulinske terapije biti potrebna konsultacija endokrinologa.

Za specijaliste je bolje odabrati formule i doziranje. Procijenit će koeficijent ugljikohidrata pacijenta i, ovisno o njegovoj dobi, težini, kao i prisutnosti drugih bolesti i uzimanju lijekova, sastavit će režim liječenja.

Proračun i tehnika davanja insulina

Doziranje i primjena inzulina važno je znanje za dijabetičare. Ovisno o vrsti bolesti, moguće su male promjene u proračunima:

  • Kod dijabetesa tipa 1, gušterača potpuno prestaje proizvoditi inzulin. Pacijent mora ubrizgati injekcije hormona kratkog i dugotrajnog djelovanja. Za to se uzima ukupna količina dopuštenog unosa inzulina dnevno i dijeli s 2. Produljena vrsta hormona ubrizgava se 2 puta dnevno, a kratka najmanje 3 puta prije jela.
  • Kod šećerne bolesti tipa 2, terapija inzulinom potrebna je u slučaju teškog tijeka bolesti ili ako liječenje lijekom ne uspije. Za liječenje se koristi dugo djelujući inzulin 2 puta dnevno. Doziranje za dijabetes tipa 2 obično ne prelazi 12 jedinica odjednom. Hormon kratkog djelovanja koristi se kod potpunog iscrpljivanja gušterače.

Nakon izvršavanja svih izračuna potrebno je saznati koja tehnika primjene inzulina postoji:

  • temeljito oprati ruke
  • dezinficirati čep boce sa lijekovima,
  • usisavanje zraka u štrcaljku je ekvivalentno količini ubrizgavanog inzulina,
  • stavite bocu na ravnu površinu i umetnite iglu kroz pluto,
  • pustite zrak iz špriceva, okrenite bocu naopako i uzmite lijek,
  • u štrcaljki treba biti 2-3 jedinice više od potrebne količine inzulina,
  • izvucite špricu i istisnite preostali zrak iz nje, podešavajući dozu,
  • sanirati mjesto ubrizgavanja,
  • ubrizgavati lijek supkutano. Ako je doza velika, onda intramuskularno.
  • ponovo očistite špric i ubrizgavanje.

Alkohol se koristi kao antiseptik. Sve obrišite komadom pamuka ili pamučnim tamponom. Za bolju resorpciju preporučljiva je injekcija u želudac. Povremeno se mjesto ubrizgavanja može mijenjati na ramenu i bedru.

Koliko 1 jedinica inzulina smanjuje šećer

U prosjeku, 1 jedinica inzulina snižava koncentraciju glukoze za 2 mmol / L. Vrijednost je provjerena eksperimentalno. Kod nekih bolesnika šećer se smanjuje 1 put za 2 jedinice, a potom i za 3-4, pa se preporučuje stalno nadzirati nivo glikemije i o svim promjenama obavještavati liječnika.

Kako uzeti

Upotreba inzulina dugog djelovanja čini da gušterača djeluje. Uvođenje se događa pola sata prije prvog i posljednjeg obroka. Hormon kratkog i ultra kratkog djelovanja koristi se prije jela. Broj jedinica u ovom slučaju varira od 14 do 28. Na doziranje utječu različiti faktori (starost, druge bolesti i lijekovi, težina, nivo šećera).

Kako pravilno izračunati dozu inzulina: vrste inzulinske terapije, uobičajene greške pacijenata

Pri otkrivanju dijabetesa tipa 1 i 2, mnogi pacijenti su zabrinuti zbog toga kako raditi svakodnevne injekcije inzulina i kako odabrati pravu dozu hormona. Standardna stopa koju je naznačio endokrinolog često zahtijeva prilagođavanje ovisno o mnogim faktorima.

Važno je razumjeti kako izračunati dozu inzulina uzimajući u obzir razinu šećera, fluktuacije tokom dana. Stupanj kompenzacije za endokrinu patologiju je još jedan ozbiljan aspekt koji utječe na dobrobit i stabilnost koncentracije glukoze. Dijabetičarima je korisno proučavati informacije o nijansi terapije inzulinom i odabiru optimalne doze vitalnog hormona.

Fiziološka osnova upotrebe inzulina kod dijabetesa

Pri izračunavanju pojedinačne i dnevne doze, odabiru optimalnog lijeka, morate znati da je proizvodnja inzulina podložna dnevnim ritmovima, ovisi o unosu hrane.

Izlučivanje bazalnog i bolusnog tkiva varira ovisno o različitim faktorima: gladovanju, operacijama i drugim razlozima koji utječu na proizvodnju hormona.

Endokrinolog bi trebao objasniti pacijentu sve nijanse povezane s unosom regulatora u obliku injekcija i proizvodnjom hormona kod dijabetesa tipa 2.

Faze izlučivanja insulina:

  • bolus. Za svakih 10 g ugljikohidrata dobivenih s hranom trebate jednu ili dvije jedinice. Indikator je važan za razjašnjenje količine hormona kratkog djelovanja (prosječna norma za svaki obrok je od 1 do 8 jedinica). Ukupna brojka (24 jedinice ili više) je važna za izračunavanje dnevne stope antidijabetičkih lijekova dugog djelovanja. Na pozadini male količine hrane, fizičkog i emocionalnog preopterećenja, gladovanja, ozljeda, u postoperativnom periodu pokazatelj se smanjuje za 2 puta,
  • bazalni. Ova vrsta lučenja inzulina važna je za održavanje stabilne koncentracije glukoze u krvi, optimalnog tijeka metaboličkih procesa.

Vrste inzulinske terapije:

  • kombinovana, tradicionalna opcija. Tokom dana pacijent prima 70% dnevnog i 30% „kratkog“ inzulina. Metoda je pogodna za nedisciplinirane pacijente, starije osobe, u djetinjstvu. Obavezno koristite frakcijske česte obroke da biste izbjegli hipoglikemiju. Dovoljno je rjeđe kontrolirati razinu šećera nego kod pojačanog oblika terapije inzulinom. Pacijentima je pogodno davati gotove smjese na bazi hormona pankreasa. Obavezno uzmite u obzir težinu i dijabetes iskustvo pacijenta,
  • intenziviran, opcija za disciplinovane pacijente. Visok nivo nadoknade za endokrinu patologiju, dobar kvalitet života, nedostatak stroge prehrane, smanjeni rizik od komplikacija, stabilan šećer u krvi. Nedostaci metode su: obavezno mjerenje koncentracije glukoze tijekom dana prije i nakon jela, uveče i prije spavanja (7-8 puta), dobar trening i visoka motivacija dijabetičara. Udio produženog inzulina je od 40 do 50%, pacijent prima dvije trećine norme do 15-16 sati, a ostatak trećine iznosa u večernjim satima. Udio „kratkog“ inzulina tokom dana: 40% - prije doručka, 30% - neposredno prije ručka i večeri.

Indikacije za injekcije insulina:

  • prva vrsta dijabetesa. Gušterača ne proizvodi hormon za snižavanje šećera, pacijent ne može bez svakodnevnih injekcija inzulina,
  • druga vrsta dijabetesa. U organizmu su mišićno tkivo i masno tkivo neosjetljivi na djelovanje inzulina, nužno je dopuniti unos tableta injekcijama hormona skladištenja. Važno je da se kod endokrinologa obratite na koji se šećer stavlja inzulin kako bi se pravilno reagovalo u svrhu injekcije. Odbijanje dnevnih injekcija ozbiljno usložnjava tijek dijabetesa.

Napomena! Cilj terapije insulinom je oponašati optimalnu bazalnu sekreciju hormona, kao kod zdravih ljudi.

Potreba za pokretanjem hormona

Nakon debata o endokrinoj patologiji tokom prve godine, tjelesna potreba za unosom inzulina može se privremeno smanjiti, a zatim lagano povećati na 0,6 PIECES po 1 kg tjelesne mase pacijenta. S razvojem ketoacidoze i dekompenzacijom dijabetesa, dnevna norma se povećava: prosječne vrijednosti su od 0,7 do 0,8 PIECES hormona po kilogramu težine.

Važne nijanse:

  • budite sigurni da dajete produženi inzulin dva puta dnevno (ujutro, prije doručka, neposredno prije večere ili prije spavanja). Ukupna količina iznosi do 50% ukupne norme hormona za jedan dan,
  • pacijent prima ultra-kratku i kratku kategoriju regulatora neposredno prije ručka, doručka i večere - glavnih obroka. Za proračun doziranja hormona potrebno je koristiti tablicu XE.

Optimalna potreba za ugljenim hidratima za jedan dan odgovara ukupnom unosu kalorija: 70–300 g ugljenih hidrata ili 7–30 XE.

Za svaki obrok liječnici preporučuju određeni broj jedinica za hljeb: doručak - od 4 do 8, ručak - od 2 do 4, večera - od 2 do 4.

Preostale 3-4 jedinice hleba trebalo bi rasporediti na ručak, poslijepodnevne užine i večere u kasnim večernjim satima. U većini slučajeva, uz dodatni unos hrane, inzulin nije potreban.

Potreba za akumulatorom hormona kratkog ili ultra kratkog delovanja je na nivou od 14–28 jedinica. Obavezno koristite mjerač tijekom dana kako biste pronašli optimalnu brzinu inzulina, ovisno o očitanosti glukoze.

Život dijabeta olakšan je zamjenom tradicionalnog mjerača šećera modernim, minimalno invazivnim brojilom glukoze u krvi.

Uređaj vam omogućava da brzo, bez bolova i uboda prsta, pronađete nivo glukoze kako biste izračunali odgovarajuću dozu hormona pankreasa.

Od opasne pogrešne doze inzulina

Opće zdravstveno stanje, vjerojatnost komplikacija i kontrola stupnja kompenzacije dijabetesa izravno ovise o razini primijenjenog hormona. Uz pravilnu inzulinsku terapiju, vrijednosti šećera praktično se ne razlikuju od razine glukoze kod ljudi koji ne znaju što je dijabetes.

U većini slučajeva problem se javlja kod neiskusnih pacijenata. Važno je na vrijeme prepoznati prenisku ili visoku dozu skladišnog hormona. Značajno smanjenje šećera ili hipoglikemije može dovesti do kome koji je opasan po život. Slabost, mučnina, povraćanje, smanjen mišićni tonus i pritisak, povraćanje su znakovi značajnog smanjenja razine šećera.

Za normalizaciju pokazatelja važno je odmah pojesti komad šećera (prirodan, a ne zamjenu), bombone ili kolačiće. Dijabetičar uvijek treba nositi hranu sa visokim udjelom ugljikohidrata kako bi brzo prilagodio vrijednosti šećera kada se razvije hipoglikemija.

Pravila izračunavanja i doziranja

Endokrinolog na recepciji trebao bi objasniti pacijentu koja dnevna norma hormona omogućava stabilnu vitalnu aktivnost, optimalne pokazatelje šećera i dobro zdravlje. Prava stopa inzulina je ključ za smanjenje rizika od ozbiljnih komplikacija.

Kod dijabetesa tipa 1 obavezno je prilagoditi količinu hormona koji se daje na osnovu težine: s manjkom tjelesne težine koeficijent se povećava za 0,1, s nakupljanjem viška kilograma smanjuje se za isti pokazatelj.

Odabir doze inzulina uzimajući u obzir specifične pokazatelje (normalno na 1 kg tjelesne težine):

  • treće tromjesečje trudnoće, adolescencija - 1 jedinica,
  • razvoj ketoacidoze - 0,9 PIECES,
  • dijabetes melitus u fazi dekompenzacije - 0,8 kom.,
  • tijek endokrine patologije u trajanju od jedne ili više godina (nedovoljna nadoknada) - 0,7 PIECES,
  • patologija otkrivena prije godinu dana ili više, stepen kompenzacije je visok - 0,6 jedinica,
  • inzulinski ovisan dijabetes otkriven je prvi put - od 0,4 do 0,5.

Ako pacijent primi više od 1 UNIT inzulina za svaki kilogram težine, tada liječnici pacijentu ukazuju na predoziranje hormona-akumulatora.

Produljena primjena visokih doza inzulina može dovesti do hipoglikemije (kritičnog pada razine šećera).

Opasan razvoj događaja bez korekcije razine inzulina je pojava hipoglikemijske kome i smrti ako ne dobijete kvalificiranu i pravovremenu medicinsku njegu.

Problemi sa inzulinskom terapijom

Ako se utvrdi dijabetes i propisuju se indikacije za injekcije insulina, endokrinolog treba odabrati optimalnu brzinu hormona za jedan dan. Treba uzeti u obzir mnoge faktore: nivo šećera, stepen kompenzacije dijabetesa, fluktuacije vrijednosti glukoze, starost pacijenta.

Jedan od problema terapije insulinom je niska razina odgovornosti pacijenta. Važne točke: razumijevanje rizika od komplikacija u slučaju kršenja pravila, spremnost na poštivanje preporuka, pridržavanje dijeta

Nisu svi pacijenti smatrali potrebnim da opetovano izmjerite razinu šećera, pogotovo kada koriste tradicionalni glukometr (ubodom prsta).

Moderni uređaj (minimalno invazivna verzija uređaja) skuplji je, ali upotreba najnovijih dostignuća omogućuje vam da zaboravite na kaluse, bol i rizik od infekcije. Mnogi modeli minimalno invazivnih mjerača glukoze u krvi imaju ugrađeni računar i zaslon na kojem su prikazani indikatori.

Postoji upozorenje: morate naučiti kako rukovati savremenim uređajima, što mnogi stariji pacijenti ne mogu priuštiti. Često pacijenti ne žele primati znanje za efikasniju kontrolu stupnja kompenzacije dijabetesa, nadaju se „nasumično“, cjelokupnu odgovornost prebacuju na liječnika.

Još jedan problem: pacijentova nespremnost da vodi detaljan dnevnik ishrane koji pokazuje vreme jela, nivo šećera pre i posle jela, broj jedinica inzulina. Pacijent mora razumjeti da se s dijetom s niskim udjelom ugljikohidrata za dijabetes, koja čini jedinice za hljeb, stupanj nadoknade za dijabetes značajno povećava.

Da bi se olakšalo mjerenje količine ugljikohidrata, pacijentima su potrebne tablice XE, inzulina i glikemijskog indeksa proizvoda. U prvoj fazi morate stalno vagati proizvode, ali postupno pacijent shvati koji predmeti negativno utječu na razinu šećera.

Korisno je tijekom večeri razmisliti o prehrani, tijekom sljedećeg dana primijeniti tablice XE, GI, AI, lagano prilagoditi meni uzimajući u obzir pokazatelje glukoze.

Važna nijansa: mnogi dijabetičari vjeruju da odgovornost za tok endokrine patologije leži na liječniku.

Ovo je mišljenje u osnovi pogrešno: ako se pacijent na vrijeme savjetuje s liječnikom, prilagodi dnevnu normu inzulina, razmatra XE u prehrani, tada se mogu postići izvrsni rezultati za stabilizaciju pokazatelja šećera.

Endokrinolog treba biti svjestan svih slučajeva hipoglikemije, kršenja prehrane od strane dijabetičara.

Pravovremena korekcija prehrane i dnevne norme inzulina omogućava vam izbjegavanje kritično niskih stopa šećera, srčanog udara, moždanog udara, hipoglikemijske kome.

Tijekom terapije inzulinom, dijabetičar bi se trebao konzultirati s liječnikom, kako zna izračunati optimalnu dozu inzulina. Samo uz suradnju endokrinologa sa pacijentom, može se postići dobra kompenzacija za dijabetes.

Video - preporuke o tome kako pravilno izračunati pojedinačnu i dnevnu dozu inzulina za dijabetičare:

Metoda izračunavanja doze inzulina

Izračunavanje doze inzulina treba obaviti vrlo pažljivo, koristeći neke vrste indeksa. Obavezno znate vlastitu težinu i unos ugljikohidrata dnevno i po jedan obrok kako biste izračunali ispravnu dozu.

Proces izračuna doze hormonskog nadomjestka za pacijenta s dijabetesom tipa 1

Ako osoba boluje od dijabetesa tipa 1, izračunavanje inzulina provodi se samo ako koristite čitav niz indeksa. Tjelesna težina osobe određuje broj jedinica lijeka.

Kako odabrati dozu inzulina za pacijenta s nestandardnom težinom? Ako pacijent ima višak kilograma, indeks treba smanjiti, a ako nema dovoljne težine, indeks se mora povećati.

Slijede sljedeći pokazatelji:

  1. 0,5 jedinica / kg težine za one kojima je nedavno dijagnosticiran dijabetes tipa 1.
  2. Omjer bi trebao biti 0,6 jedinica / kg težine pacijenta ako je dijabetes dijagnosticiran prije otprilike godinu dana, ali svi su pokazatelji zdravlja pacijenata relativno stabilni i pozitivni.
  3. Indeks bi trebao biti 0,7 jedinica / kg teže osobe koja boluje od dijabetesa tipa 1, ali njegovi zdravstveni pokazatelji nisu stabilni.
  4. Ako se pojavi situacija kada se primijeti dekompenzacija kod dijabetesa prvog tipa, vrijednost treba biti 0,8 jedinica / kg.
  5. Kad osoba razvije ketoacidozu, indeks inzulina kod dijabetesa trebao bi biti 0,9 jedinica.
  6. Ako je pacijentica s dijabetesom puberteta ili bolesna žena u trećem tromjesečju trudnoće, tada se proračun inzulina temelji na pokazatelju jedne jedinice / kg težine.

Predoziranje nastaje nakon uzimanja više od 1 jedinice / kg težine osobe. Iako će smrtonosna doza inzulina za svaku osobu biti drugačija. Početni stupanj karakterizira indikator ne više od 0,5 jedinica. ali onda se može smanjiti. Taj period se naziva "medeni mesec" razvoja bolesti. Ali tada će trebati povećati uvođenje inzulina.

Kada se koristi lijek dugog djelovanja, trebao bi stvoriti imitaciju činjenice da se hormon proizvodi u dovoljnoj normi. Ovaj lijek bit će potrebno probijati dva puta dnevno, i to u jednakim dijelovima od dnevne zapremine tvari.

Kako izračunati brzu dozu inzulina? Mora se koristiti prije jela, kada se izračuna doza inzulina, koristi se XE indeks (jedinice za hljeb). Da biste odredili koliko ugljikohidrata dnevno unesete, morate znati ukupnu količinu unesenih kalorija.

Ovi pokazatelji su važni za određivanje glukoze. Za jedan dan pacijentu treba da unese od 70 do 310 g ugljenih hidrata. Ova količina ugljenih hidrata jednaka je vrijednosti od 7 do 31 XE. Preporučljivo je podijeliti ih po cijeli dan.

Ujutro se koristi 4-8 XE, popodne 3-4 XE, a uveče do 4 XE. 4-5 XE se razgrađuje za među obroke. Izbor lijekova ovisi o pojedinačnim pokazateljima. Prema situaciji, određuje se doza inzulina različitog trajanja djelovanja.

Tvari kratkog djelovanja trebaju se davati ne više od 28 jedinica.

Prva faza je normalizacija glikemije na testu. Ako pacijent ima glikemiju, praznog stomaka, stalno je fiksirano više od 7,8 mmol / l, tada će biti potrebno zaustavljanje upotrebe tableta koje smanjuju razinu šećera. Umjesto toga, potrebno je koristiti lijek s dugotrajnim učinkom od oko 0,2 jedinice / kg u jednom danu.

Zatim morate povećati dozu za 4 jedinice svaka 4 dana, ili to možete učiniti jednom u dva dana. Povećanje je 2 jedinice. Ako se tijekom korekcije glikemije u ovom razdoblju nakon izračuna, nakuplja volumen inzulina koji iznosi više od 30 jedinica, tada je potrebno razrijediti volumen lijeka za dvije doze.

Večerašnji volumen trebao bi biti nešto manji nego jutarnji.

Druga faza je normalizacija postprandijalne glikemije (nakon jela). Kad nivo glikemije prije jela dostigne pokazatelj manji od 7,8 mmol / l, morate početi kontrolirati šećer nakon jela. Za to se prilagođava doziranje lijeka s kratkim učinkom.

Nakon jela, glikemija ne bi smjela biti veća od 10 mmol / L. Ako glikemija nakon jela ne prelazi 10 mmol / l, tada pacijent ima rezistenciju na inzulin. Pacijentu je dozvoljeno korištenje lijekova u obliku tableta koji su dizajnirani za smanjenje razine šećera.

Ali to je moguće tek kada se dostigne optimalna razina glikemije. Osim toga, morate početi koristiti senzibilizatore.

Kad je razina šećera veća od 10 mmol / l, nakon jela morate zamijeniti pola cjelokupne doze lijekova koji sadrže inzulin s produženim učinkom, zamijenite ih brzo djelujućim lijekovima.

Ovi će proračuni pomoći u održavanju dobrog zdravlja. Za procjenu pokazatelja preporučuje se kupovina glukometra. Sva bi izračunavanja trebala biti veoma tačna, jer greška može čovjeku koštati života.

Svaki pacijent sa šećernom bolešću tipa 1 ili 2, prije izračunavanja količine lijekova koji sadrže inzulin, mora posjetiti medicinskog stručnjaka i detaljno se posavjetovati sa medicinskim stručnjakom o izračunavanju količine lijekova.

Ispravan izračun doze inzulina

Dijabetes melitus je složena bolest koja prijeti svojim komplikacijama. Da bi mogao u potpunosti živjeti i raditi, dijabetičar mora pridržavati se ispravnog načina rada i odmora, voditi računa o glikemijskom indeksu proizvoda i uzimati inzulin. Koji doza inzulina je normalno u određenom slučaju, kako to učiniti ispravno izbor doze inzulina?

Prošireno izračunavanje doze inzulina

Efektivni produženi inzulin lijek koji ima funkciju snižavanja glukoze u krvi, morate ga uzimati na prazan stomak. Ovaj lijek je propisan bez obzira da li pacijent koristi kratki inzulin. Dugotrajni preparati inzulina počinju svoje djelovanje 2-4 sata nakon primjene.

Kako biste odabrali pravu dozu, jedan dan bez uzimanja doručka izmjerite nivo šećera u krvi glukometrom, a drugi dan, 3 sata nakon doručka, izmjerite nivo glukoze. Pokazatelje je potrebno uporediti. Pri izračunavanju doza produžene upotrebe inzulina Forsham formula:

(mg /% - 150) / 5 = dobivamo jednu dozu produženog inzulina

Primjer: glikemija 180 mg /%. Dakle (180 - 150) / 5 = 6 jedinica

Ako su vaši očitani podaci veći od 216 mg /%, od formulaForshema potrebno je razliku podijeliti ne sa 5, već sa 10.

Primjer: glikemija 220 mg /%, izračunavanje prema formuli (220-150) / 10 = 7 jedinica

Proračun doze kratkog inzulina

Kratke insuline, kao što su Apidra i Humalog, pomažu u efikasnoj borbi protiv dijabetesa. Određivanje njegove potrebe prilično je jednostavno, za to je potrebno redovno mjeriti razinu šećera u krvi. Ako je tokom dana normalno i diže se tek nakon večere, onda trebate ubrizgati inzulin uveče.

Da biste pravilno izračunali dozu, morate voditi računa o prehrambenim karakteristikama pacijenta, fizičkoj aktivnosti tokom dana, pratećim bolestima i uzimanju lijekova.

Ultra kratki inzulin treba uzimati 5-15 minuta prije obroka, s obzirom na to da Humalog smanjuje šećer 2,5 puta, a razina doze Apidre bi trebala biti 2/3 doze kratkog inzulina, a Novorapid 0,4 ove doze.

Treba napomenuti da doza za svježe dijagnosticiranu bolest tipa 1 iznosi 0,5 U / kg, za bolest koja traje više od godinu dana - 0,6 U / kg, u težim slučajevima 0,8 U / kg, a u trećem semest trudnoće 1,0 kom. / kg.

Željenu dozu izračunamo prema formuli: dnevna doza ED * tjelesna težina / 2

Primjerice, ako vam treba 0,6 PIECES inzulina dnevno, a tjelesna masa je 80 kg, onda prema formuli (80 * 0,6) / 2 = 24, tada morate uzimati 24 jedinice inzulina tijekom dana.

Tehnika ubrizgavanja insulina moraju biti tačni, jer je u suprotnom moguće predoziranje insulinom što može rezultirati slabošću, mučninom, vrtoglavicom i povraćanjem.

Terapija inzulinom važan je dio života svakog dijabetičara, poštivanje svih pravila i upute liječnika uskoro će vam omogućiti da odbijete uzimati medicinski inzulin.

Kako pravilno izračunati dozu inzulina za pacijenta sa dijabetesom (Algoritam)

Terapija inzulinom trenutno je jedini način produžavanja života ljudima koji imaju dijabetes tipa 1 i teški dijabetes tipa 2. Ispravan izračun potrebne doze inzulina omogućava vam da maksimalno oponašate prirodnu proizvodnju ovog hormona kod zdravih ljudi.

Algoritam odabira doze ovisi o vrsti korištenog lijeka, odabranom režimu terapije inzulinom, prehrani i fiziološkim karakteristikama bolesnika s dijabetesom melitusom.

Da biste mogli izračunati početnu dozu, prilagodite količinu lijeka ovisno o ugljikohidratima u obroku, eliminirati epizodnu hiperglikemiju neophodno je za sve bolesnike s dijabetesom.

Naposljetku, ovo znanje pomoći će u izbjegavanju višestrukih komplikacija i dati desetljećima zdravog života.

Pogledajte video: You Bet Your Life: Secret Word - Light Clock Smile (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar