Kada i kako uzimati Galvus, lijek protiv dijabetesa

Galvus je lijek protiv dijabetesa, čija je aktivna supstanca vildagliptin, iz grupe inhibitora DPP-4. Tablete protiv dijabetesa Galvus registrovane su u Rusiji od 2009. godine. Proizvode ih Novartis Pharma (Švicarska).

Galvus tablete za dijabetes iz grupe inhibitora DPP-4 - aktivna supstanca Vildagliptin

Galvus je registrovan za liječenje bolesnika sa dijabetesom tipa 2. Može se koristiti kao jedini lijek, a njegov učinak upotpunit će učinak prehrane i vježbanja. Galvus tablete za dijabetes mogu se upotrebljavati i u kombinaciji sa:

  • metformin (siofor, glukofag),
  • derivati ​​sulfoniluree (nema potrebe za tim!),
  • tiazolindione,
  • insulin

Doziranje tableta Galvus

Standardna doza Galvusa kao monoterapija ili u kombinaciji s metforminom, tiazolindionima ili inzulinom - 2 puta dnevno, 50 mg, ujutro i navečer, bez obzira na unos hrane. Ako je pacijentu propisana doza od 1 tablete 50 mg dnevno, tada ga mora uzimati ujutro.

Vildagliptin - aktivna supstanca lijeka za dijabetes Galvus - izlučuje se bubrezima, ali u obliku neaktivnih metabolita. Zbog toga u početnoj fazi bubrežnog zatajenja ne treba mijenjati dozu lijeka.

Ako postoje ozbiljna kršenja funkcije jetre (ALT ili AST enzimi 2,5 puta veći od gornje granice normale), tada se Galvus mora propisati s oprezom. Ako pacijent razvije žuticu ili se pojave druge tegobe na jetri, terapiju vildagliptinom treba odmah prekinuti.

Za dijabetičare starije od 65 godina - doza Galvusa se ne mijenja ako nema pridružene patologije. Nema podataka o upotrebi ovog lijeka za dijabetes kod djece i adolescenata mlađih od 18 godina. Zbog toga se ne preporučuje njegovo propisivanje pacijentima ove starosne grupe.

Učinak vildagliptina za snižavanje šećera

Učinak vildagliptina na snižavanje šećera proučavan je u grupi od 354 pacijenta. Pokazalo se da je monoterapija galvusom u roku od 24 tjedna dovela do značajnog smanjenja glukoze u krvi kod onih pacijenata koji prethodno nisu liječili dijabetes tipa 2. Njihov indeks glikoziranog hemoglobina smanjen je za 0,4-0,8%, a u grupi sa placebom - za 0,1%.

Drugo istraživanje uporedilo je efekte vildagliptina i metformina, najpopularnijeg lijeka protiv dijabetesa (siofor, glukofag). U ovom istraživanju su sudjelovali i pacijenti kojima je nedavno dijagnosticiran dijabetes tipa 2, a nisu ranije liječeni.

Pokazalo se da galvus u mnogim pokazateljima učinkovitosti nije lošiji od metformina. Nakon 52 tjedna (1 godine liječenja) u bolesnika koji su uzimali galvus, nivo glikoziranog hemoglobina smanjen je u prosjeku za 1,0%. U grupi metformina smanjen je za 1,4%. Nakon dvije godine, brojke su ostale iste.

Nakon 52 sedmice uzimanja tableta, ispostavilo se da je dinamika tjelesne težine kod pacijenata u skupinama vildagliptina i metformina gotovo ista.

Galvus pacijenti bolje podnose nego metformin (Siofor). Nuspojave iz gastrointestinalnog trakta razvijaju se mnogo rjeđe. Stoga moderni službeno odobreni ruski algoritmi za liječenje dijabetesa tipa 2 omogućuju vam da započnete liječenje galvusom, zajedno s metforminom.

Galvus Met: kombinacija vildagliptin + metformin

Galvus Met je kombinirani lijek koji sadrži 1 tabletu vildagliptina u dozi od 50 mg i metformin u dozama od 500, 850 ili 1000 mg. Registrovan u Rusiji u martu 2009. Preporučuje se pacijentima propisati 1 tabletu 2 puta dnevno.

Galvus Met je kombinirani lijek za dijabetes tipa 2. Sastoji se od vildagliptina i metformina. Dva aktivna sastojka u jednoj tableti - prikladni za upotrebu i efikasni.

Kombinacija vildagliptina i metformina smatra se prikladnom za liječenje dijabetesa tipa 2 u bolesnika koji ne uzimaju samo metformin. Njegove prednosti:

  • učinak snižavanja nivoa glukoze u krvi se povećava, u poređenju s monoterapijom bilo kojim od lijekova,
  • sačuvana je preostala funkcija beta ćelija u proizvodnji inzulina,
  • tjelesna težina kod pacijenata se ne povećava,
  • rizik od hipoglikemije, uključujući tešku, ne raste,
  • učestalost nuspojava metformina iz gastrointestinalnog trakta - ostaje na istoj razini, ne povećava se.

Studije su dokazale da je uzimanje Galvus Met-a jednako efikasno kao i uzimanje dvije odvojene tablete s metforminom i vildagliptinom. Ali ako trebate uzeti samo jednu tabletu, tada je povoljnije i tretman je efikasniji. Jer je manje vjerovatno da će pacijent nešto zaboraviti ili zbuniti.

Provela je studiju - uporedila je liječenje dijabetesa s Galvus Metom s drugom uobičajenom šemom: metformin + sulfonilureje. Sulfoniluree su propisane pacijentima koji imaju dijabetes koji nisu otkrili da samo Metformin nije dovoljan.

Studija je bila opsežna. U njemu je učestvovalo više od 1300 pacijenata iz obje grupe. Trajanje - 1 godina. Pokazalo se da je kod pacijenata koji su uzimali vildagliptin (50 mg 2 puta dnevno) s metforminom, razina glukoze u krvi smanjena, kao i kod onih koji su uzimali glimepirid (6 mg 1 put dnevno).

Nema značajnih razlika u rezultatima za snižavanje šećera u krvi. Istodobno, pacijenti iz skupine lijekova Galvus Met doživjeli su hipoglikemiju 10 puta rjeđe od one liječene glimepiridom metforminom. Nije bilo slučajeva teške hipoglikemije kod pacijenata koji su cijelu godinu uzimali Galvus Met.

Kako se tablete dijabetesa Galvus koriste sa inzulinom

Galvus je bio prvi lijek protiv dijabetesa iz grupe inhibitora DPP-4, koji je registrovan za kombinovanu upotrebu sa inzulinom. U pravilu se propisuje ako nije moguće dobro kontrolisati dijabetes tipa 2 samo bazalnom terapijom, to jest "produženim" insulinom.

Studija iz 2007. godine procijenila je efikasnost i sigurnost dodavanja galvusa (50 mg 2 puta dnevno) protiv placeba. Pacijenti su učestvovali koji su ostali na povišenom nivou glikovanog hemoglobina (7,5–11%) protiv injekcija „prosečnog“ insulina sa neutralnim Hagedorn protraminom (NPH), u dozi većoj od 30 jedinica dnevno.

144 pacijenta su primili galvus zajedno sa injekcijama inzulina, 152 pacijenta sa dijabetesom tipa 2 dobivali su placebo na pozadini injekcija inzulina. U grupi vildagliptina prosječna razina glikiranog hemoglobina značajno se smanjila za 0,5%. U grupi sa placebom za 0,2%. U bolesnika starijih od 65 godina pokazatelji su još bolji - smanjenje za 0,7% na pozadini galvusa i 0,1% kao rezultat uzimanja placeba.

Nakon dodavanja galvusa insulinu, rizik od hipoglikemije značajno se smanjio, u poređenju sa terapijom dijabetesa, samo injekcijama „srednjeg“ NPH-insulina. U skupini s vildagliptinom ukupan broj epizoda hipoglikemije iznosio je 113, u skupini koja je primala placebo - 185. Štoviše, nije zabilježen niti jedan slučaj teške hipoglikemije tijekom liječenja vildagliptinom. U placebo grupi bilo je 6 takvih epizoda.

Sastav i svojstva tableta

Interni sadržaj tableta je sljedeći komponente:

  • glavna komponenta je vildagliptin,
  • pomoćne komponente - celuloza, laktoza, natrijum karboksimetil škrob, magnezijum stearat.

Lek ima sledeće svojstva:

  • poboljšava aktivnost pankreasa,
  • izaziva smanjenje inzulinske rezistencije zbog poboljšanja funkcija oštećenih ćelija pankreasa,
  • smanjuje količinu štetnih lipida u krvi.

Uticaj na organizam

Lijek ima pozitivan učinak na pacijentovo tijelo. U rijetkim slučajevima primjećuju se ozbiljni nuspojave. Lijek vam omogućuje da normalizirate šećer u krvi zbog njegovog jedinstvenog sastava i svojstava. Povećava aktivnost gušterače i enzima koji su uključeni u unos glukoze.

Lijek poboljšava pacijentovo stanje i taj efekat traje dugo vremena. Učinak lijeka je 24 sata.

Povlačenje lijeka uglavnom se događa uz pomoć bubrega, rjeđe kroz probavni trakt.

Kako se prijaviti?

Lijek "Galvus" indiciran je za dijabetes tipa 2. Lijek je propisan da se uzima bilo jedna tableta svako jutro, ili jedna tableta dva puta dnevno (ujutro i navečer). Nema razlike u upotrebi lijeka prije jela ili nakon njega. Način upotrebe „Galvus“ mora biti izabran nezavisno, uzimajući u obzir period učinkovitosti i podnošljivosti.

Primjenite lijek oralno, dok pijete tabletu sa dovoljno vode. Doziranje lijeka ne smije prelaziti 100 mg dnevno.

Lijek "Galvus" koristi se kao:

  • monoterapija, kombinovanje sa dijetom i ne jakom, ali redovnom fizičkom aktivnošću (tj. samo „Galvus“ + dijeta + sport),
  • inicijalno lečenje dijabetesa u kombinaciji sa lekom za snižavanje šećera Metformin, kada sama ishrana i vežbanje ne daju dobre rezultate (tj. „Galvus“ + Metformin + dijeta + sport),
  • složeno liječenje zajedno s lijekom ili šećerom za snižavanje šećera, ako dijeta, vježbanje i liječenje samo Metforminom / inzulinom ne pomažu (tj., „Galvus“ + derivati ​​metformina ili sulfonilureje, ili tiazolidindion, ili inzulin + dijeta + sport),
  • kombinirani tretman: derivati ​​sulfoniluree + Metformin + "Galvus" + dijetna hrana + tjelesni odgoj, kada sličan tretman, ali bez "Galvusa", nije uspio,
  • kombinirani tretman: Metformin + inzulin + Galvus, ako prethodno slična terapija, ali bez Galvusa, nije dala očekivani učinak.

Dijabetičari koriste ovaj lijek obično u dozi:

  • monoterapija - 50 mg / dan (ujutro) ili 100 mg / dan (tj. 50 mg ujutro i navečer),
  • Metformin + "Galvus" - 50 mg 1 ili 2 puta dnevno,
  • derivati ​​sulfoniluree + "Galvus" - 50 mg / dan (1 put dnevno, ujutro),
  • tiazolidindion / inzulin (nešto na listi) + „Galvus“ - 50 mg 1 ili 2 puta dnevno,
  • derivati ​​sulfoniluree + Metformin + Galvus - 100 mg / dan (tj. 2 puta dnevno, 50 mg, ujutro i uveče),
  • Metformin + inzulin + „Galvus“ - 50 mg 1 ili 2 puta dnevno.

Kada uzimate "Galvus" sa preparatom sulfonilureje, dozu poslednjeg nužno smanjitikako bi se sprečio razvoj hipoglikemije!

U idealnom slučaju, kada uzimate lijek dva puta dnevno, morate piti još jednu tabletu 12 sati nakon prethodne. Na primjer, u 8 sati ujutro uzeli su 1 tabletu (50 mg), a u 20 sati uzeli su 1 tabletu (50 mg). Kao rezultat toga, dnevno se uzimalo 100 mg lijeka.

Doza od 50 mg uzima se istovremeno, nije podijeljena na dvije doze.

Ako ova doza ne daje pozitivan rezultat, uprkos složenoj terapiji, tada je potrebno dodati i druge lekove, ali nemoguće je povećati dozu „Galvusa“ preko 100 mg / dan!

Dijabetičari koji pate od blagih oblika bolesti parenhimskih organa (tj. Bubrega ili jetre) najčešće koriste dozu od 50 mg. Osobe s ozbiljnim oštećenjem (čak i ako imaju kronični oblik bolesti bubrega ili jetre), Galvus u pravilu nije propisan.

U starijih osoba (od 60 ili više godina), doza ovog lijeka je ista kao i kod mladih. Ali ipak, najčešće starijim osobama je propisano da uzimaju 50 mg jednom dnevno.

U svakom slučaju, lijek "Galvus" treba koristiti samo strogo pod nadzorom liječnika.

Mladi dijabetičari tipa 2, tj. djeca i adolescenti mlađi od punoljetnika ne bi trebali uzimati ovaj lijek, jer nije testiran na ovoj starosnoj skupini ljudi tokom kliničkih ispitivanja.

Ženama koje imaju plod ne preporučuje se upotreba ovog leka. Umjesto toga, on može koristiti uobičajene hormonske lijekove (tj. Inzulin).

Međutim, lično iskustvo ljekara pokazuje da nije došlo do negativnog utjecaja na razvoj trudnoće u dozi od 50 mg dnevno, ali ipak je bolje ako se moguće uzdrži od upotrebe ovog lijeka. Stoga je upotreba „Galvusa“ od strane trudnica još uvek moguća, ali samo uz konsultacije stručnjaka.

Također se preporučuje prekid uzimanja lijeka tijekom dojenja, jer niko ne zna da li aktivna tvar prodire u mlijeko ili ne.

Moguće kontraindikacije

Kao i drugi lijekovi, ima svoje kontraindikacije. U osnovi, čak i ako se pojave nepoželjni fenomeni, oni su privremeni i nestaju nakon nekog vremena, pa prijelaz s ovog lijeka na bilo koji drugi nije osiguran.

Kontraindikacije za ovaj lijek su sljedeće:

  1. Značajne nepravilnosti u radu bubrega, jetre i / ili srca.
  2. Metabolička acidoza, dijabetička ketoacidoza, laktacidoza, dijabetička koma.
  3. Dijabetes tipa 1.
  4. Trudnoća i dojenje.
  5. Dečje doba.
  6. Alergija na jednu ili više komponenti lijeka.
  7. Tolerancija na galaktozu.
  8. Manjak laktaze.
  9. Oslabljena probavljivost i apsorpcija glukoze i galaktoze.
  10. Povećana vrijednost jetrenih enzima (ALT i AST) u krvi.

S oprezom, lijek "Galvus" treba koristiti za ljude koji mogu imati pogoršanje pankreatitisa.

Nuspojave

Nuspojave se obično javljaju kod predoziranja lijekovima:

  • vrtoglavica, glavobolja,
  • drhtavica
  • zimica
  • mučnina, povraćanje,
  • gastroezofagealni refluks,
  • proliv, zatvor, nadimanje,
  • hipoglikemija,
  • hiperhidroza
  • smanjene performanse i umor,
  • periferni edem,
  • debljanje

Lijek "Galvus" indiciran je za dijabetes tipa 2. Alat ima karakteristike u upotrebi i doziranju. Lijek ima pozitivan učinak na tijelo, normalizujući razinu šećera u cirkulacijskom sustavu. Alat ima nuspojave i kontraindikacije, pa bi ga neki ljudi trebali oprezno koristiti.

Primjena

Galvus je lijek koji normalizuje stanje šećera u tijelu. Uzima se isključivo usta. Ovaj lijek povećava osjetljivost tkiva na glukozu, što pomaže insulinu da se istakne.

Vildagliptin je supstanca koja se nalazi u lijeku. Pomaže u održavanju normalnih beta ćelija gušterače.

Ako osoba nema dijabetes, tada lijek ne doprinosi oslobađanju inzulina i ne mijenja razinu glukoze u cirkulacijskom sustavu.

Galvus može izazvati nizak nivo lipida u cirkulacijskom sistemu. Ovaj efekat nije kontrolisan promjenom funkcionalnosti ćelija tkiva.

Galvus može smanjiti rad creva. Ova radnja nije povezana sa primjenom vildagliptina.

Galvus Met je još jedan oblik lijeka. Pored vildagliptina sadrži i aktivnu tvar metformin.

Glavne indikacije za uzimanje lijeka za dijabetes melitus tipa 2:

  • Za monoterapiju, kombiniranje s prehranom i pravilnom fizičkom aktivnošću.
  • Pacijenti koji su prethodno koristili lijekove koji su u cjelini imali metformin.
  • Za monoterapiju kombinovano sa metforminom. Koristi se ako fizička aktivnost i prehrana nisu donijeli željene rezultate.
  • Kao dodatak terapiji insulinom.
  • Neefikasnost kombiniranog liječenja. U nekim je slučajevima dozvoljeno uzimanje inzulina, metformina i vildagliptina zajedno.

Vildagliptin, ako se uzima na prazan stomak, tijelo se brzo apsorbuje. Kada jedemo, brzina apsorpcije opada. Vildagliptin, koji se nalazi u tijelu, pretvara se u metabolite, nakon čega izlazi iz mokraćne tekućine.

Uputa za upotrebu Galvusa susrela je da spol i tjelesna težina osobe ne utječu na farmakokinetička svojstva vildagliptina.Studije koje bi mogle otkriti učinak vildagliptina na djecu mlađu od 18 godina nisu provedene.

Metformin, koji se sadrži u Galvus Metu, smanjuje brzinu apsorpcije lijeka uslijed jedenja. Tvar jedva djeluje u interakciji s krvnom plazmom. Metformin može prodrijeti do crvenih krvnih zrnaca, učinak se povećava dugotrajnom uporabom lijeka. Tvar se gotovo potpuno izlučuje bubrezima, a da ne promijeni svoj izgled. Žuč i metaboliti se ne formiraju.

Nisu provedena ispitivanja koja bi otkrila učinak Galvusa na organizam trudnice. Ne preporučuje se uzimanje lijeka u ovom periodu (zamijenjeno inzulinskom terapijom).

Upute za upotrebu

Galvus se uzima isključivo usta. Vrijeme unosa hrane nije potrebno. Tablete se ne žvaću, ne ispiraju dovoljnom količinom vode.

Prilikom uzimanja droga, posebna pažnja treba obratiti interakciju lijekova:

  • Vildagliptin sa metforminom. Kada se obje tvari uzimaju u prihvatljivim dozama, ne otkriva se dodatni efekt. Vildagliptin praktički ne komunicira s drugim lijekovima. Ne koristi se sa inhibitorima. Uticaj vildagliptina na organizam zajedno s drugim lijekovima propisanim za dijabetes tipa II nije utvrđen. Treba biti oprezan.
  • Metformin. Ako se uzima s Nifedipinom, tada se povećava stopa apsorpcije metformina. Metformin praktično nema uticaja na svojstva Nifedipina. Glibenklamid u kombinaciji sa supstancom treba uzimati pažljivo: učinak može varirati.

Galvus treba pažljivo uzimati sa lijekovima koji utječu na rad bubrega.

Ne preporučuje se upotreba Galvusa i klorpromazina. Zbog toga se smanjuje nivo sekrecije inzulina. Potrebno je prilagođavanje doze.

Zabranjeno je uzimanje lijekova koji sadrže etanol s Galvusom. To povećava mogućnost laktacidoze. Također je potrebno suzdržati se od uzimanja bilo kakvih alkoholnih pića.

Kontraindikacije

Galvus ima niz ozbiljnih kontraindikacija:

  • Poremećena bubrežna funkcija, zatajenje bubrega.
  • Bolesti i stanja koja mogu uzrokovati oslabljenu funkciju bubrega. Među njima se ističu dehidracija, groznica, infekcije i nizak sadržaj kisika u tijelu.
  • Srčana bolest, infarkt miokarda.
  • Poremećaji dišnog sistema.
  • Zatajenje jetre.
  • Akutni ili hronični pomak acidobazne ravnoteže prema gore. U ovoj situaciji koristi se insulinska terapija.
  • Lijek se ne koristi 2 dana prije operacije ili pregleda. Također, ne uzimati ranije od 2 dana nakon postupaka.
  • Dijabetes tipa 1.
  • Konstantni unos alkohola i ovisnost o njemu. Sindrom mamurluka.
  • Jedenje male količine hrane. Minimalna norma za uzimanje lijeka je 1000 kalorija dnevno.
  • Preosjetljivost na bilo koje supstance sadržane u lijeku. Može se zamijeniti inzulinom, ali samo nakon konsultacije sa stručnjakom.

Nema podataka o uzimanju lijeka tokom trudnoće i dojenja. Upotreba lijeka je kontraindicirana. Rizik od razvoja abnormalnosti kod nerođenog djeteta može se povećati. Preporučuje se zamena leka insulinskom terapijom.

Lijek je kontraindiciran djeci mlađoj od odrasle dobi. Studije na ovoj grupi ljudi nisu provedene.

Lijek se mora koristiti s velikom oprezom osobama starijim od 60 godina. Potreban je pažljiv medicinski nadzor tokom cijelog tečaja.

Doze Galvusa propisuju se pojedinačno za svakog pacijenta. Ovisi o toleranciji tijela i drugih lijekova koji se koriste za monoterapiju.

Doziranje lijeka koji se koristi za monoterapiju inzulinom je od 0,05 do 0,1 g aktivne tvari dnevno. Ako pacijent pati od teškog oblika dijabetesa, preporučuje se započinjanje uzimanja lijeka sa 0,1 g.

Ako se zajedno s Galvusom koriste još dva susjedna preparata, tada doziranje počinje s 0,1 g dnevno. Dozu od 0,05 g treba uzimati odjednom. Ako je doza 0,1 g, tada se mora razvući u 2 doze: ujutro i navečer.

Uz monoterapiju, zajedno sa preparatima sulfonilureje, željena doza je 0,05 g dnevno. Ne preporučuje se uzimati više: na temelju kliničkih studija utvrđeno je da se doze od 0,05 g i 0,1 g praktično ne razlikuju u učinkovitosti. Ako željeni učinak liječenja nije postignut, dopuštena je doza od 0,1 g i drugih lijekova koji snižavaju šećer u krvi.

Ako pacijent ima manjih problema sa funkcijom bubrega, tada prilagođavanje doze nije potrebno. Lijek treba smanjiti na 0,05 g u slučajevima kada postoje ozbiljni problemi sa bubrezima.

Krenimo na razmatranje doza lijeka Galvus Met.

Doze se biraju pojedinačno za svakog pacijenta. Nije dozvoljeno prekoračenje maksimalne dnevne norme aktivne tvari - 0,1 g.

Ako terapija običnim Galvusom nije dovela željeni rezultat, tada doziranje treba započeti sa 0,05 g / 0,5 g. To su vildagliptin, odnosno metformin. Doze se mogu povećati na osnovu procjene efikasnosti liječenja. Ako metformin ne daje značajne rezultate u liječenju, tada uzimajte Galvus Met u sljedećim dozama: 0,05 g / 0,5 g, 0,05 g / 0,85 g ili 0,05 g / 1 g. Prijem treba podijeliti na 2 puta.

Početna doza za pacijente koji su već liječeni metforminom i vildagliptinom ovisi o individualnim karakteristikama terapije. To mogu biti sljedeće doze: 0,05 g / 0,5 g, 0,05 g / 0,85 g ili 0,05 g / 1 g. Ako tretman dijetalnom terapijom i normalizacija načina života nije dao rezultate, tada se doziranje lijeka treba početi sa 0,05 g / 0,5 g, uzeto 1 put. Postepeno, dozu treba povećati na 0,05 g / 1 g.

U starijih ljudi često se opaža smanjenje funkcije bubrega. U takvim slučajevima morate uzeti minimalnu dozu lijeka, koji će moći kontrolirati razinu šećera. Potrebno je neprestano obavljati preglede koji otkrivaju trenutno stanje bubrega.

  • Tablete Galvus od 0,05 g aktivnog sastojka mogu se kupiti za 814 rubalja.
  • Galvus Met, cijena je oko 1.500 rubalja za 30 tableta sa različitim sadržajem metformina i vildagliptina. Tako će, na primjer, galvus met 50 mg / 1000 mg koštati 1506 rubalja.

Oba lijeka se izdaju na recept.

Razmotrite lijekove koji su zamjena za Galvus:

  • Arfezetin. Koristi se kao terapija za dijabetičare. Za potpuno lečenje nije pogodan. Gotovo nema nuspojava, može se koristiti za monoterapiju. Prednost je nizak trošak - 69 rubalja. Prodaje se bez recepta.
  • Victoza. Skupi i efikasni lijek. Sadrži liraglutid u svom sastavu. Dostupno u obliku šprica. Cijena - 9500 rub.
  • Glibenklamid. Potiče oslobađanje inzulina. Sadrži aktivnu supstancu glibenklamid u svom sastavu. Možete kupiti recept za 101 rublje.
  • Glibomet. Pomaže normalizaciji razine šećera u krvi i inzulina. 20 tableta lijeka može se kupiti za 345 rubalja.
  • Glidiab. Aktivna supstanca je gliklazid. Povećava osjetljivost tkiva na inzulin. Razlikuje se po jeftinoj cijeni i efikasnosti. Lijek se može kupiti za 128 rubalja. - 60 tableta.
  • Gliformin Aktivna supstanca je metformin. Ima malo nuspojava. Cijena - 126 rubalja za 60 tableta.
  • Glukofag. Sadrži metformin hidrohlorid. Ne stimuliše proizvodnju inzulina. Može se kupiti za 127 rubalja.
  • Galvus. Poboljšava kontrolu glikemije. Teško je pronaći u ruskim ljekarnama, a posebno St. Petersburgu.
  • Glukofag Long. Isto kao i prethodni kolega. Jedina razlika je sporo oslobađanje supstanci. Cena - 279 rub.
  • Diabeton. Smanjuje količinu šećera u cirkulacijskom sistemu. Koristi se za neefikasnost normalizacije ishrane. Cijena za 30 tableta iznosi 296 rubalja.
  • Maninil. Sadrži glibenklamid. Može se koristiti kao dio monoterapije. Cijena je 118 rubalja. za 120 tableta.
  • Metformin. Ubrzava proces stvaranja glikogena. Pojačava unos glukoze u mišićima. Prodaje se na recept. Cijena - 103 rubalja. za 60 tableta.
  • Siofor. Sadrži metformin. Smanjuje proizvodnju glukoze, povećava lučenje inzulina. Može se koristiti za monoterapiju. Prosječna cijena je 244 rubalja.
  • Formin. Smanjuje glukoneogenezu i povećava osjetljivost tkiva na inzulin. Ne doprinosi proizvodnji inzulina. Možete kupiti za 85 rubalja.
  • Januvije. Sadrži aktivnu tvar sitagliptin. Može se koristiti kao dio monoterapije. Stečeno za 1594 rubalja.

Ovo su bili najpopularniji analozi Galvus i Galvus Met. Neovisan prijelaz s jedne na drugu drogu nije dopušten. Potrebna je konsultacija sa stručnjakom.

Predoziranje

Predoziranje vildagliptina nastaje kada je doza povećana na 0,4 g. U ovom slučaju se primećuju sledeći:

  • Bol u mišićima.
  • Febrilna stanja.
  • Oticanje.

Liječenje se sastoji u potpunom odbijanju lijeka na neko vrijeme. Dijaliza se praktično ne koristi. Takođe, liječenje može biti simptomatsko.

Predoziranje metforminom nastaje upotrebom više od 50 g tvari. U tom se slučaju može primijetiti hipoglikemija i laktacidoza. Glavni simptomi:

  • Proliv
  • Niska temperatura.
  • Bol u trbuhu.

U takvim je slučajevima potrebno napustiti lijek. Za liječenje se koristi hemodijaliza.

Razmislite o recenzijama koje ljudi ostavljaju o Galvusu ili Galvus Metu:

Pregledi Galvusa sugeriraju da je ovo dobra prilika za kontrolu šećera. Ljudi koji koriste lijek primjećuju njegov pozitivan učinak.

Nuspojave

Općenito, galvus je vrlo siguran lijek. Studije potvrđuju da terapija dijabetesa tipa 2 ovim lijekom ne povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, problema s jetrom ili oštećenja imunološkog sistema. Uzimanje vildagliptina (aktivnog sastojka u tabletama galvus) ne povećava tjelesnu težinu.

U usporedbi s tradicionalnim sredstvima za snižavanje glukoze u krvi, kao i s placebom, galvus ne povećava rizik od pankreatitisa. Većina njegovih nuspojava je blaga i privremena. Retko posmatrano:

  • oslabljena funkcija jetre (uključujući hepatitis),
  • angioedem.

Učestalost ovih nuspojava iznosi od 1/1000 do 1/10 000 pacijenata.

Pogledajte video: Do leka i putem interneta, 11. novembar 2013. (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar