Glukoza u krvi kod dijabetesa: kakva bi trebala biti razina?

Rad organa i sistema u ljudskom tijelu moguć je samo uz određene parametre unutrašnjeg okruženja. Pokazatelji se održavaju samoregulacijom.

Ulogu kompenzacijskog mehanizma za dovođenje razine glukoze u normalnu razinu igraju pripravci inzulina ili tablete koje snižavaju šećer. Kako bi se izbjegle komplikacije zbog kolebanja šećera u krvi, potrebno je postići glikemijske ciljeve.

Metabolizam glukoze i njegovi poremećaji kod dijabetesa

U tijelu se glukoza pojavljuje iz hrane, kao rezultat propadanja zaliha glikogena u jetri i mišićnim tkivima, a nastaje i tokom glukoneogeneze iz aminokiselina, laktata i glicerola. Hrana sadrži nekoliko vrsta različitih ugljikohidrata - glukozu, saharozu (disaharid) i skrob (polisaharid).

Složeni šećeri se pod utjecajem enzima u probavnom traktu razgrađuju do jednostavnih i poput glukoze ulaze u krvotok iz crijeva. Pored glukoze, fruktoza ulazi u krvotok, koji se u jetrenom tkivu pretvara u glukozu.

Dakle, glukoza je glavni ugljikohidrat u ljudskom tijelu, jer služi kao univerzalni dobavljač energije. Za ćelije mozga samo glukoza može biti hranjiva tvar.

Glukoza koja ulazi u krvotok mora ući u ćeliju da bi bila iskorištena za metaboličke procese proizvodnje energije. Za to se, nakon što glukoza uđe u krv iz gušterače, inzulin oslobađa. Ovo je jedini hormon koji može obezbediti glukozu ćelijama jetre, mišića i masnog tkiva.

Određena količina glukoze, koju organizam u ovom periodu ne zahtijeva, može se pohraniti u jetri kao glikogen. Tada, kada nivo glukoze padne, ona se razgrađuje i na taj način povećava njegov sadržaj u krvi. Doprinosi taloženju glukoze i inzulina.

  1. Hormon pankreasa (alfa ćelije) - glukagon. Pojačava raspad glikogena na molekule glukoze.
  2. Glukokortikoid iz nadbubrežne kore - kortizol, koji povećava stvaranje glukoze u jetri, inhibira njen unos ćelijama.
  3. Hormoni nadbubrežne medule - adrenalin, norepinefrin, pojačavajući razgradnju glikogena.
  4. Hormon prednje hipofize - hormon rasta, hormon rasta, njegovo delovanje usporava upotrebu glukoze u ćelijama.
  5. Hormoni štitnjače ubrzavaju glukoneogenezu u jetri, sprečavaju taloženje glikogena u jetri i mišićnom tkivu.

Zbog rada ovih hormona, glukoza se u krvi održava u koncentraciji manjoj od 6,13 mmol / L, ali višoj od 3,25 mmol / L na prazan stomak.

Kod šećerne bolesti, inzulin u ćelijama gušterače se ne proizvodi ili se njegova količina smanjuje na minimalni nivo koji ne dopušta apsorpciju glukoze iz krvi. Ovo se događa kod dijabetesa tipa 1. Beta ćelije uništavaju se učešćem virusa ili razvijenih antitela na ćelije, kao i njihove komponente.

Manifestacije dijabetesa tipa 1 naglo rastu, jer je do ovog trenutka uništeno otprilike 90% ukupnog broja beta ćelija. Takvim se pacijentima, da bi održala vitalna aktivnost, propisuje terapija insulinom dobivena genetskim inženjeringom.

Povećanje glukoze kod šećerne bolesti tipa 2 (DM 2) nastaje zbog činjenice da organi ovisni o inzulinu razvijaju otpornost na djelovanje inzulina. Receptori za njega gube sposobnost reagiranja, što se očituje u razvoju tipičnih znakova dijabetesa koji nastaju na pozadini hiperglikemije i hiperinsulinemije.

Hiperglikemija se odnosi na sve pokazatelje glukoze u krvi kod dijabetesa koji ovise o vrsti analize:

  • Kapilara (s prsta) i venska krv - više od 6,12 mmol / l.
  • Krvna plazma (tečni dio bez ćelija) je veća od 6,95 mmol / l.

Ovi brojevi odražavaju početnu glukozu natašte nakon spavanja.

Pogledajte video: Dawn Phenomenon: High Fasting Blood Sugar Levels On Keto & IF (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar