Strni grah - krivulja šećera

Postoji oko 200 vrsta graha, odlikuje ih zrna boja, ukusa i veličina. Najpopularniji je mahunarki i grah od zrna, iz njega možete kuhati mnoga zdrava jela. Grah se obično kuha, začinjava na različite načine i pire od zrna, kuha se gulaš, prave punjenja za pite. Zahvaljujući upotrebi proizvoda, možete poboljšati stanje organizma, očistiti krv.

Za ishranu pacijenta koji ima dijabetes, grah je jednostavno neophodan, jer je u njegovom sastavu puno proteina, jednakih po vrijednosti sa proteinima iz mesa. Žitarice su bogate aminokiselinama, vitaminima, one se dobro i brzo apsorbiraju u ljudskom tijelu. Sto grama proizvoda sadrži 2 g masti i 54 g ugljikohidrata, kalorijski sadržaj oko 310 kcal. Glikemijski indeks pasulja je od 15 do 35 bodova.

Ovisno o sorti graha, sadrži veliku količinu magnezijuma, kalijuma, fosfora, kalcijuma, sumpora i cinka. Prisustvo gvožđa čini grah samo neophodnim proizvodom za anemiju (anemiju).

U grahu ima i mnogo vitamina B, A, C, PP, ali oni najviše cijene proizvod jer sadrži veliku količinu vitamina E, ova supstanca je odličan antioksidans i pomaže u sprečavanju patologija srca i krvnih sudova. Prisustvo njega zajedno s askorbinskom kiselinom (vitaminom C) pomaže dijabetičarima da značajno poboljšaju kvalitet vida.

Mnogi znaju da grah pomaže u normalizaciji stanja s bubrežnim bolestima, jelo iz njega ima snažno diuretičko svojstvo. Proizvod neće biti manje koristan za takve probleme:

  1. prekomjeran rad
  2. nervna iscrpljenost
  3. česte stresne situacije.

Uz to, za dijabetičare nisu korisna samo žitarice i mahune zelenog graha, već i njegovi suvi kiflice, iz kojih se pripremaju decokcije za snižavanje nivoa šećera u krvi.

Kakav je glikemijski indeks


Glikemijski indeks je pokazatelj koji pokazuje sadržaj glukoze u proizvodu. Drugim riječima, određuje koliko šećera može porasti nakon što ga pojedete.

Treba razumjeti da je GI uvjetni pojam, glukoza se uzima kao osnova, indeks joj je 100, pokazatelji drugih proizvoda se obično mjere od 0 do 100, ovisno o brzini asimilacije u ljudskom tijelu.

Hrana sa visokim GI osigurava prilično brz porast razine šećera, tijelo se lako probavlja. Proizvodi s minimalnim GI indeksom polako povećavaju koncentraciju glukoze, jer se ugljikohidrati u takvoj hrani ne apsorbiraju odmah, pružajući pacijentu dugi osjećaj sitosti.

Tako će glikemijski indeks pokazati koliko se brza ova ili ona hrana pretvara u glukozu u krvi.

Bijeli, crni, crveni grah, silikoloza


Bijela zrnca imaju sva ova korisna svojstva u svom sastavu, međutim, njena glavna prednost je sposobnost da učinkovito utječu na glikemijske indekse, reguliraju rad srčanog mišića i poboljšavaju stanje krvnih žila.

Jednako je važno da proizvod zasiti tijelo dijabetičara vitaminima, mikroelementima koji imaju antibakterijska, aktivirajuća svojstva regenerativnih procesa, doprinose brzom zacjeljivanju pukotina na koži, rana i čireva.

Sorta crnog graha korisna je i za dijabetičare, potrebno je zasititi organizam vrijednim elementima u tragovima, pomažu u zaštiti od infekcija, virusa.Crveni grah dobro je pogodan kao profilaktički lijek protiv poremećaja probavnog trakta, pomaže u obnovi metaboličkih procesa i vrlo je efikasno antimikrobno sredstvo. .

Ljekari širom svijeta preporučuju da se posebna pažnja posveti takvom proizvodu kao što je grah od crnog graha, a izuzetno je koristan kod šećerne bolesti prve i druge vrste. Takav proizvod pozitivno utječe na opće stanje ljudskog tijela i bez obzira na način njegove upotrebe.

Ljekovite supstance koje čine grah pomažu:

  • evakuirati toksine što je moguće efikasnije
  • reguliše sastav krvi,
  • niža glukoza
  • uklonite iz organizma proizvode propadanja, otrove.

Danas se sorta graha od šparoga naziva svojevrsnim filterom, koji ostavlja korisne materije u tijelu dijabetičara i eliminira štetne komponente. Primjetno je da takav vrijedan učinak traje dugo, pacijentovo se tijelo čisti i postaje mlađe, otporno na sve vrste zaraznih bolesti.

Primjena pasulja od pasulja


Pasulj od pasulja nije ništa manje koristan od žitarica. Ovaj dio biljke ima sličnu strukturu s proteinima životinjskog porijekla, vrlo je sličan hormonu inzulinu koji proizvodi tijelo.

Kako se poznati protein sastoji od aminokiselina, bogat je i grahom i njegovim sušenim mahunama. Kada protein uđe u probavni trakt, tijelo postaje zasićeno i stvara se njegov protein, uključujući inzulin.

Pored aminokiselina u sastavu takvog graha, vitamina grupa B, C, P, raznih elemenata u tragovima, velike količine vlakana. Svaka supstanca pomaže u normalizaciji holesterola u krvi, aktivno učestvuje u izlučivanju inzulina.

Možemo zaključiti da je pasulj, bez obzira na njegovu vrstu i način pripreme, nezamjenjiv proizvod koji pomaže u liječenju i sprečavanju razvoja dijabetesa.

Zdravi recepti za pasulj


Dijetalna terapija za dijabetes može uključivati ​​ne samo kuhan grah, dozvoljeno je kuhati razna jela od proizvoda. Vrlo je korisno jesti pire juhu napravljenu od bijelog graha, za pripremu je potrebno da uzmete 400 g takvog proizvoda, malu vilicu kupusa, luk, češanj češnjaka, par kašika biljnog juhe, žlicu biljnog ulja, kuhano jaje, začine i sol po ukusu.

Prvo, bijeli luk, luk, začini pasiraju se u maloj tavi do mekanog, a zatim se dodaje cvjetača, pasulj, sjeckani na jednake dijelove. Jelo se prelije juhom, dovede do vrenja, a potom kuha još 20 minuta.

Juha se sipa u blender, usitnjava se do tekućeg pirea, a zatim vraća u šerpu. U sljedećoj fazi dodajte zelje, sol, biber i kuhajte još par minuta. Gotovo jelo poslužite sa sjeckanim pilećim jajetom. Gotov konzervirani pasulj nije pogodan za ovo jelo.

Iz zelenog pasulja možete pripremiti ukusna jela, na primjer, to može biti salata. Morate uzeti:

  1. mahune graha - 500 g,
  2. mrkva - 300 g
  3. grožđe ili jabukovo sirće - 2 kašike. l
  4. biljno ulje - 2 kašike. l
  5. začini, sol, bilje po ukusu.

Vodu dolijemo do vrenja, malo zasoljenog i kuvanog zelenog pasulja, sjeckane šargarepe u njemu 5 minuta. Nakon tog vremena, proizvodi se bacaju u drugar, odvode tekućina, prebacuju u duboki tanjir, začinjeni začinima, sirćetom i začinskim biljem.

Alternativno, možete napraviti salatu od šparoga od pasulja i rajčice, takav grah ima glikemijski indeks od 20 bodova. Potrebno je uzeti:

  • kilogram graha,
  • 50 g luka
  • 300 g mrkve
  • 300 g svježeg paradajza.

Za ukus će vam trebati dodati kopar, peršun, crni biber i sol.

Kuhanje započinje činjenicom da se grah opere, iseče na sitne komade, prelije ključalom vodom i pusti se da ocijedi vodu. Potom se mrkva i luk sitno nasjeckaju, lagano prže u maloj količini biljnog ulja dok ne omekšaju. U sljedećoj fazi rajčice se prolaze kroz mlin za meso, kombiniraju sve komponente i stavljaju u rernu, kuhaju 20 minuta na temperaturi od 180 stupnjeva.

Posudu je potrebno čuvati u hladnjaku, može se služiti i hladnu i toplu.

Koristi i štete pasulja

Bez sumnje je proizvod od graha prilično koristan i ne uzrokuje šiljak šećera u krvi, ali proizvod ima i neka štetna svojstva. Dakle, on izaziva prekomjerno stvaranje gasova u crijevima. Da biste uklonili ovaj efekat, u jelo u kojem se kuha grah stavite mali list paprike.

Ako dijabetičar pati od nekih bolesti, može se pogoršati zdravlje od jedenja pasulja. Pacijenti sa dijabetesom vrlo se slabo podnose ako imaju akutni ili hronični upalni proces u gušterači, holecistitis. Uz gihta artritis, žad, grah izazvat će komplikacije i nove napade bolesti.

Nepoželjno je jesti grah, to može biti toksično. Također je bolje ne preopterećivati ​​grah mastima ili životinjskim proteinima tokom kuhanja, jer će to značajno smanjiti probavljivost.

Morate znati da postoje i druga ograničenja upotrebe kuvanog proizvoda, na primjer, bolje je potpuno isključiti grah dijabetičarima:

  1. s alergijskom reakcijom, ona grah i pasulj,
  2. tokom trudnoće, dojenja.

Ako pacijent želi uključiti proizvod u prehranu, potrebno je prvo konzultirati liječnika, samo on može dati precizne preporuke u vezi s načinom pripreme i količinom graha. Samo ako je ovaj uvjet ispunjen, možemo očekivati ​​da će tijelo dobiti maksimalnu korist i da se bolest neće pogoršati.

Stručnjak u videu u ovom članku govoriti će o koristima pasulja kod dijabetesa.

Korisna svojstva pasulja.

Čitav niz vitamina - B1, B2, B3, B6, C, E, K, PP - rijetko u kojem proizvodu možete pronaći takvu sortu! Osim toga, grah sadrži aktivni protein i do 25%, koji po svojoj hranjivoj vrijednosti nadmašuje određene vrste mesa. I to nije sve! Proteine ​​sadržane u ovom proizvodu apsorbuje naše tijelo za 70-80 %% - cifra izgleda vrlo impresivno.

Glikemijski indeks graha ovisi o vrsti. Bijeli - 35, crveni - 27 i zeleni grah imaju GI od samo 15 jedinica. Istovremeno, vrijedi obratiti pažnju na činjenicu da glikemijski indeks konzerviranog graha iznosi 74 jedinice. Toliko je visok jer se za konzerviranje koristi šećer.

Zbog činjenice da grah ima širok spektar korisnih svojstava i vitamina, nutricionisti ga preporučuju kao preventivnu i terapijsku prehranu za razne bolesti. Na ovom popisu možete primijetiti:

- dijabetes melitus - ima inzulinski efekat, smanjuje nivo glikemije u krvi, poboljšava metabolizam,
- tuberkuloza,
- ateroskleroza, hipertenzija itd.

Upotreba graha ima blagotvoran učinak na funkcioniranje jetre, zacjeljivanje upalnih procesa. Jela iz nje preporučuju se kod gihta i kod različitih poremećaja nervnog sistema.

Sa glikemijskim indeksom graha shvatili smo to.

Mislim da nema smisla gušiti kozmetička svojstva ovog proizvoda. Kleopatra je koristila maske za lice od graha. Pa, moderne ljepotice, za postizanje pomlađujućeg efekta i uklanjanje bora, naribajte pasulj, prosijte ih kroz sito i pomiješajte ih sa limunovim sokom i biljnim uljem.
Ponekad dodajte heljdu ili med.

Glikemijski indeks gredice graha

Na Internetu možete pronaći informacije da je GI pasulja 10 jedinica, i 15 jedinica, i 42 jedinice. Mislim da možete pronaći puno više značenja.

U svoj vlastiti interes, upišite u liniju za pretraživanje Yandex, Google (ili šta god tamo koristite) rečenicu: "string bean„Ili nešto slično, a onda slijedite veze. Radoznala okupacija.

Odakle potiču ove brojke, istorija je ćutala. Ili ih autori članaka uzimaju iz snova, osjećaju li pogodak na terenu za kavu ili možda izvade nekoliko karata s palube i izračunaju iznos bodova.

I mnogi čitatelji tada pokušavaju sastaviti dijetu na osnovu prvog mjesta na koje naiđu.

Da li je s vama pogrešno? Da li duboko analizirate informacije, upoređujete izvore? Ili možda imate vlastitu laboratoriju i eksperimentalni za provođenje eksperimenata?

Teško. Najvjerovatnije, nakon što ste pročitali ove retke, bili ste iznenađeni haosom koji vlada s ovim GI na Internetu. Da, ovo je potpuna pi ... (samo zvuk škljocanja, a ne reč koju ste sami smislili).

Vidim da još niste vjerovali u istinu mojih riječi. Kažem - unesite u pretraživač "GI string beans" i slijedite nekoliko linkova. Upravo sada tako da nemate nikakve sumnje. Odjednom vas i obmanujem, izdajući svoje snove i sudbine u različitim debljinama kao istinu. A kad ste uvjereni da govorim istinu, nastavite čitati s različitim nivoom povjerenja u moje riječi.

I dobra vest. Ako je gore postavljeno pitanje: „Imate li ispitni ispit i laboratoriju?“, Odgovorili ste „ne“, onda znate - sada imate ispitni predmet, razmislite o tome već o tome kasnije. Vratimo se našim ovnovima. Ovo je za one koji GI pokazatelje uzimaju sa plafona i dovode vas u zabludu.

Zašto naši „pisci“ nemaju jednog vjernog i svi imaju isti broj koji izražava geografski indeks pasulja?

Da biste to razumjeli, šaljem vam da pročitate najbolji članak na ruskom jeziku o glikemijskom indeksu na Internetu. Da, ako vas zanima ovaj misteriozni indeks, onda ne čitanje ovog članka biti će samo zločin protiv sebe. Autor je jako uložen u pisanje. Ne zaboravite da ga volite tamo.

Znam da mnogi, vidjevši opseg članka, značajno odmahuju glavom govoreći sebi: "Da, ozbiljno ...". I to je sve. Nema studije uopće. Zašto tamo studirati - neće ih ni pročitati u potpunosti.

Ali vaš posao, ako želite, možete pročitati kratke i nekomplicirane članke u kojima će vam se na dlan oglasiti, ne razumijete nijedan GI različitih proizvoda i na osnovu toga ćete tamo sami izračunati i odmjeriti nešto.

Oni koji su čitali članak o GI, na koji sam se obratio, vjerovatno su već shvatili što se događa. Ali samo za vas, dragi čitatelju. Da, da, posebno za vas, kao za nekoga ko nije pročitao članak - objasnim ukratko.

Činjenica je da je razvijen određeni postupak ispitivanja proizvoda. Ovaj postupak je opisan na mjestu najuglednije organizacije u području određivanja glikemijskog indeksa. O kakvoj se organizaciji radi i o kakvoj se web stranici nalazi, piše u članku koji niste pročitali. Ali osjećam da vaše zanimanje za članak već dostiže novi nivo. Vjerovatno već imate otvoren otvor. Pogodili? I daje nadu.

Dakle, evo. Postupak uključuje jedenje barem toliko proučenog proizvoda da se dobije 25 grama probavljivih ugljikohidrata. Standardni postupak uključuje 50 g probavljivih ugljikohidrata. To je, usput, napisano i u članku na koji sam već umorna od pozivanja.

A sada pokupimo kalkulator i brojimo. Ali prvo, odlučimo što ćemo ući u ovaj pametni uređaj. Upoznaćemo šta piše na ambalaži.

Pakovanja su različita, zeleni grah takođe je različit. Postoji grah u kojem samo 100 grama ugljikohidrata na 100 grama, a ponekad ih ima i više od 7,5 g.

A to je razlika veća od 2,5 puta.

Za ovu studiju koristili smo sledeći pasulj:

Sadrži 3,7 g ugljikohidrata na sto dijelova.

Dakle, za potrebni minimum 25 g ugljikohidrata (kako se očekuje postupkom dobivanja glikemijskog indeksa) potrebno je koristiti 675 g ovog proizvoda (25: 3,7 × 100 = 675).

Potrebno je samljeti više od 1,5 paketića u jednom sjedenju i to učiniti što je brže moguće (metodom se ispitivani proizvod pojede brzo).

U slučaju graha, u kojem je samo 3 g ugljikohidrata, bilo bi potrebno pojesti 830 g (masa će biti još veća kad se skuha). Ovakva studija bila bi pravi test za onoga ko je jede. Neko je ne bi prošao, prerano odlazeći glikemijskim putem naučnog jedenja.Netko bi, pobjegao s kratkim boravkom u bolničkom krevetu, opet vratio u red naučnih jela, i otkrili bismo koji GI ima grah od grana.

A čini se da do sada nije bilo dobrovoljaca koji bi jeli grah posebno u velikim količinama. U svakom slučaju, takvu studiju nisam mogao pronaći na web stranici Univerziteta Sydney.

Vjerovatno, to je veličina porcija koja se pred istraživačem predstavlja kao nepremostiv zid. Zato "pisci" Interneta moraju izmisliti GI string grah iz glave. Ovo je odgovor na gore postavljeno pitanje. Zapamtite, bilo je pitanje koje je već bilo zaboravljeno pod težinom više riječi koje su pratile pitanje? Malo neuredno, ali držimo se strukture (pitanje - objašnjenje - odgovor).

A pošto više ne vjerujemo piscima s Interneta, nismo pronašli odgovor na web lokaciji Univerziteta u Sidneju - vrijeme je da lansiramo tešku artiljeriju. I u ovom slučaju ću biti teška artiljerija. Evo ovako skromnog pristupa.

Jelo od 400 g zelenog pasulja, pola luka i 2 jaja

Ova studija je naručena meni. U naredbi je bilo naznačeno šta tačno treba istražiti - to je specifično jelo od zelenog graha.

Grah je trebao biti srpski ili poljski. Lokacija graha nije bila strog zahtjev - bila je to želja. Smatrao sam da treba da udovoljim toj želji - kupljen je srpski pasulj.

Nakon rada na članku o glikemijskom indeksu, i dalje imam glukometar i kuhinjsku vagu, koji su takođe bili uključeni u ovaj rad. Ali nisam imao test trake, a baterija u meraču je bila gotovo mrtva.

Stoga su kupljeni:

  • Test trake.
  • Baterija CR2032.
  • Smrznuti grah srpski.
  • Pileća jaja C0.

Skoro da sam zaboravila - još luka.

Sastav test tanjura:

  • 400 g smrznutog graha.
  • 2 pileća jaja C0.
  • 87 g luka (pola luka).
  • Sol (vjerovatno oko 4 g - nije težina).
  • Voda (1/2 volumena graha, vjerovatno oko 300 ml - sipa se na oko).

Recept je pružio kupac, čije sam ime odlučio da čuvam u tajnosti.

Ovako izgleda 87 g luka:

To su grah, luk i voda:

Ovo su grah nakon 30 minuta lagnog gunđanja nakon vrenja, te dva slomljena i pomiješana jaja:

Fotografija gotovog jela stavljena je na početak opisa istraživanja br. 1.

Kako je izgledala studija

Post prije studije bio je oko 15 sati.

Vrijeme za jelo je 12 minuta. Zahtev kupca je bio da se jelo pojede polako. Ako se sjećate, tada se za proučavanje glikemijskog indeksa jede što je brže moguće. U ovom slučaju hrana je bila bez žurbe.

Pored ispitivanog jela, ništa se nije jelo ni pilo.

U prvih sat vremena urađeno je 10 mjerenja glukoze u krvi i 6 mjerenja u narednom vremenu ispitivanja.

Graf krivulje šećera za jelo

Usput, za izračun GI pomoću posebnih protokola u skladu s ISO 26642: 2010 koristiće se samo mali dio ovog grafikona. Ona koja je prikazana na donjem grafikonu je obojena crvenom bojom.

Grafičke karakteristike

Iznenađujuće, minutu nakon početka obroka, glukoza u krvi je pala 0,6 mmol / L. To je verovatno posledica preliminarnog oslobađanja inzulina kao odgovora na unos hrane u želudac, tj. oslobađanje inzulina nije na glukozi već na unosu hrane u želudac.

Kapi šećera u krvi nakon početka obroka prvo sam zabilježila tokom eksperimenata koji su postavljeni prilikom pisanja članka o GI. Zbog toga sam ovaj put bio spreman za to i taj neuspjeh uhvatio s višestrukim uzorcima krvi na početku eksperimenta. No, iznenađenje je bilo koliko šećera umočeno u samo jednu minutu nakon početka obroka. A nakon početka ležernog obroka, tj. za ovu minutu mogao bih gurnuti mnogo više ovog zrnca u svoj želudac, što bi uzrokovalo pucanje želuca i uzrokovalo veće oslobađanje peptida sličnog glukagonu-1 (GLP-1 ili GLP-1), koji pojačava lučenje inzulina.

Postoji dvostruki vrhunac. Prvi pik za 26 i 36 minuta (5,6 mmol / L). Drugi vrh u 53. minutu (5,8 mmol / L). U ovom slučaju je drugi vrh za 0,2 mmol / L veći od prvog.

Već u 74. minuti dolazi do dubokog umora i do 4,6 mmol / L. Koji je bio praćen osjećajem umjerene gladi. U isto vrijeme, potrošena porcija bila je prilično velika - odmah nakon jela osjećala se ugodna punoća stomaka. Ubrzo je osjećaj gladi prošao, no već se nakon 109 minuta pojavio do 4,6 mmol / L u 109 minuta.

Zaključci iz Studije br. 1

Snažan kvar minut nakon početka obroka mogao bi biti uzrokovan greškom u mjerenju (neispravna traka, neispravnost elektronike ili nešto treće). Preporučljivo je ponoviti eksperiment, ali s velikom količinom uzorkovanja krvi prije obroka i odmah nakon. To će omogućiti razumijevanje da li je takav neuspjeh na početku.

Atipičan izgled dvostrukog vrha kada je drugi vrh viši od prvog može se objasniti s dva faktora.

Prvi faktor je da jelo sadržavalo manje probavljivih ugljikohidrata. Manje od minimuma koji se koristi za određivanje GI.

Drugi faktor je da se hrana jela dovoljno dugo - 12 minuta. Kod mjerenja na GI to se vrši što je brže moguće. Ovo bi mi verovatno moglo potrajati oko 3-4 minuta.

Glavni utjecaj bio je posljedica prvog faktora. Najvjerojatnije, mnogi razumiju zašto nedostatak ugljikohidrata u eksperimentu može narušiti pravi učinak proizvoda, ali za one koji to još nisu razumjeli, objasnit ću.

U zdrave osobe inzulin se proizvodi ne samo nakon jela. Postoji i pozadinski izlaz. Jetra razgrađuje pohranjeni glikogen u njoj i glukoza se oslobađa u krvi. Jetreni glikogen se razgrađuje uglavnom kada tijelo ima manjak glukoze, tj. onda kad ogladnite. Pozadinski inzulin prenosi ovu glukozu iz jetrenog glikogena u ćelije.

Budući da tijelo stalno oslobađa glukozu i inzulin u krv, čak i na prazan želudac, pokazatelj šećera u krvi donekle hoda, ali ne ostaje na istoj razini ili se ne samo stalno smanjuje.

Prema tome, ako se tijekom ispitivanja proizvoda za povećanje glukoze u krvi pojede premalo ugljikohidrata, tada pozadinske fluktuacije šećera mogu blokirati fluktuacije iz pojedenog proizvoda, a zabilježeni rezultat ne može se smatrati tačnim.

Supa od belog luka

Ovo istraživanje naručila mi je ista kupac, čije ime vam već nisam rekao.

Da bih ispravno uporedio rezultate, morao sam kupiti isti pasulj kao i prošli put. Nije bilo tako jednostavno, ali uspio sam.

  • Smrznuti grah srpski.
  • Lančeve.

Mala digresija o lancima.

Lancet je sterilni jednokratni uređaj za probijanje tijela (igle).

Na fotografiji se vidi kutija koju sam kupio sa lancetama. Na njemu nije bilo zaštitnog filma za pakiranje. Štaviše, nije bilo čak ni zaštite od otvaranja, tj. poklopac je bio zatvoren na vrpcu (vidi fotografiju), koji se može oguliti, upotrebiti lancetu, vratiti lancetu i ponovo zalepiti traku. Tekućina bi mogla ući u takav okvir kroz utore, pa čak i prašina s obzirom na veličinu tih otvora. Općenito, bio sam neugodno iznenađen takvim paketom.

Ok, neću se ogorčiti zbog toga, samo želim da programer i proizvođač ovih lanceta umre od AIDS-a.

Neka samo dobiju hepatitis C.

Neka se skinu sa preloma obe ruke i to je to.

Sastav test tanjura:

  • 400 g smrznutog graha.
  • 911 ml vode (ovaj put sam to sigurno izmerio).
  • 5-6 g soli (vage su pokazale ili 5 ili 6 g).

Potpuni paket tj. 400 g, izliveno u tepsiju:

Sipa se 911 ml vode, doda se 6 g soli:

Nakon vrenja supa se kuvala još 16 minuta.

Fotografija gotovog jela stavljena je na početak opisa istraživanja br. 2.

Zaključci iz Studije br. 2

2 minute nakon početka obroka došlo je do povećanja šećera u krvi. To je vjerovatno zbog fluktuacija šećera u krvi prema zadanim postavkama (neovisno o danom obroku). Podsjetim da sam prije početka obroka zabilježio fluktuacije od 0,2 mmol / l tokom 2 minute.

Postoji dvostruki vrhunac, zbog čega je "slajd" grafike ravan.

Poređenje dve studije

Upoređujući dvije krivulje, vidi se da je prva gotovo svuda veća. To povezujem ne samo sa načinom kuhanja graha, već i sa stanjem u tijelu. Može se vidjeti da je već na startu u prvom slučaju postojao prilično visok šećer u krvi (5,5 mmol / l, ako ovo nije greška). Naravno, bilo bi lijepo ponoviti ove eksperimente ponovo, još bolje, izvesti ih i na drugoj osobi. Uzgred, određujemo glikemijski indeks, proizvod se testira na 10 različitih zdravih ljudi. Ali to je to. To je još uvijek značajno bolje nego što to možete drugdje pronaći.

Glad tijekom eksperimenta sa čorbom osjećala se mnogo jače nego tijekom eksperimenta sa jelom, kojem su dodavani luk i jaja.

U oba slučaja postoji dvostruki vrhunac, koji klizače čini ravnim.

Širina dvostrukog vrha u prvom je slučaju bila 24 minute (29–53), a u drugom slučaju 23 minute (16–39). Ali vizualno se razlika čini većom zbog činjenice da u prvom slučaju najveći rast nije bio tako oštar kao u drugom. Isto tako, iluzija veće razlike nastaje zbog činjenice da se druga krivulja (supa) nalazi ispod prve zahvaljujući kojoj se dip područje na prvoj krivulji doživljava kao klizanje prema pozadini druge krivulje, tj. razina 5,2 mmol / L za drugu krivulju veća je od maksimalnog vrha, a za prvu je zona pada (0,3 mmol / L manja od mjerenja za prazan stomak).

Vrhunac u drugom eksperimentu bio je mnogo brži. To se dogodilo već u 16. minutu. U prvom eksperimentu bilo je u 29. minuti.

Maksimalni neuspjeh u drugom eksperimentu bio je i ranije - u 50. minuti. U prvom - na 74..

Vjerojatno, različita vremena vrhova nastaju zbog prisustva u prvom slučaju aditiva u obliku jaja (masti i proteina). Moji prethodni eksperimenti sa dodatkom ulja, koje opisujem u članku o GI, takođe svedoče o ovoj verziji.

Opći nalazi iz dvije studije

Prema rezultatima dvaju istraživanja, može se reći kako 400 g (sirove težine) ovog proizvoda podiže šećer u odnosu na trenutak prije početka obroka za samo 0,3 mmol / l.

U oba su slučaja dobijena dvostruka vrha, ili se može reći da je ravan slajd širine vrha 23-24 minute. Možda je to zbog male količine probavljivih ugljikohidrata po obroku - 23 g u prvom istraživanju (15 + 8 g iz luka) i 15 g u drugom.

Mora se imati na umu da bi se zbog nedovoljnog sadržaja ugljikohidrata u obje studije trebalo postupati s oprezom, jer bi fluktuacije glukoze u krvi mogle biti zamagljene.

Očito je da je s nutritivnog stanovišta zeleni grah proizvod sa sposobnošću da osigura minimalni porast glukoze u krvi uprkos činjenici da su ugljikohidrati u ovom proizvodu glavna (većina) komponenta prehrambene vrijednosti. Čak i pristojna količina posluživanja, šećer će minimalno povećati. Ali istovremeno, sitost ne traje dugo, posebno u slučaju čorbe.

Poređenje sa ostalim proizvodima

Mislim da će vam biti zanimljivo uporediti krivulje od pasulja s krivuljama iz drugih proizvoda.

Usporedio sam krivulje nekih proizvoda koje sam testirao u članku o glikemijskom indeksu s krivuljama iz zelenog graha.

Odmah treba napomenuti da će izravna usporedba biti netačna, jer su u tim proizvodima bili 80 grama ugljikohidrata, a u ovoj studiji samo 15 i 23. No, još uvijek zanimljivo. Je li tako?

Istovremeno, količina porcije zelenog graha u oba slučaja bila je veća nego kod testova s ​​drugim proizvodima.

Na naš sažeti grafikon dodao sam krivulje:

  • bijeli riža dugog zrna
  • šećer sa vodom
  • slatka skuta s grožđicama iz biljke Piskaryovsk.

Ako pronađete zajedničku krivinu šećera i riže, to će biti visoki vrhovi i duboki nasipi. Naročito je uočljiv na šećeru. To znači da ovi proizvodi, u poređenju s ostalim iz našeg konsolidiranog rasporeda, najviše "labave" glukozu u krvi.

Ali ljudi koji imaju dijabetes, pa su tako znali da šećer i bijeli riža nisu dobri proizvodi za njih.

Mnogo je zanimljivije uporediti grah sa sirom. Na nepcu je masa ugodno slatka i doživljava se kao desert. Da biste dobili 80 g ugljikohidrata, morate pojesti 421 gram proizvoda. Ovo je skoro 2 pakovanja. Ovo je prilično pristojna porcija, koju je teško ne jesti. I uz sve to, takva porcija povećala je šećer na samo 5,8 mmol / l, tačno toliko koliko i grah s lukom i jajima. I to uprkos činjenici da je u porciji sira bilo 3,5 puta više ugljikohidrata nego u jelu od pasulja.

Ovakav odgovor glukoze u krvi iz skute mase vjerovatno je posljedica činjenice da, osim ugljikohidrata, ovaj proizvod sadrži i bjelančevine i masti, kojih je ukupno otprilike jednako kao i ugljikohidrati u gramima. To zauzvrat gasi talas ugljikohidrata. Pored toga, skuta sir ima visoki indeks inzulina ili, kako se naziva i inzulinemijski indeks. A budući da dolazi do povećanog oslobađanja inzulina, tada se može očekivati ​​porast glukoze u krvi niži nego ako bi došlo do oslobađanja inzulina u manjim količinama.

Preporuke

Nakon što sam izveo dva eksperimenta sa grahom i iskusio grah po celoj dužini gastrointestinalnog trakta, kao i imao iskustva sa drugim proizvodima, smem da preporučim sledeće.

Kuhajte grah sa biljnim uljem.

Kao što sam već napisao, u 36. minutu nakon jela čorbu već sam osetio snažnu glad. Barem jak kao i prije jela sa više od 13 sati posta. I u 114. minutu nakon jela supu, glad se osjećala pakleno. Misli su mi se vrtele u glavi: "Umjesto toga, taj prokleti eksperiment bi već bio završen i mogao bih jesti." Ali na kraju, nije prošlo ni 2 sata nakon završetka obroka.

Kad je grah bio s jajima i lukom, takva sramota nije nastupila. Glad je primijećena više od sat vremena nakon završetka obroka, a ujedno je bila i slabija nego prije jela. Ubrzo je nestao i ponovo se pojavio više od sat i pol nakon završetka obroka. Pa čak i tada je bila slabija nego prije obroka.

Jelo s jajima i lukom imalo je malo više ugljikohidrata - pola luka (8 g ugljikohidrata), a takođe je imalo više masti i proteina zbog 2 pileća jaja. Naravno, to bi trebalo dati puno sitosti, ali bilo je previše razlike.

Iznad sam se već spomenuo eksperimenta s dodatkom biljnog ulja, kada su šećerne krive radikalno promijenile oblik. Na primjer, kada sam testirao 80 g ugljikohidrata iz bijelog riže dugog zrna sa suncokretovim uljem, glad je bila gotovo potpuno bjelja od 3 sata nakon završetka obroka, a nakon 5 sati glad je bila, ali ne prejako. Kada sam testirao istu količinu riže bez biljnog ulja, nakon 2 sata glad je postala jaka. Podsjetim da sam već u 36. minuti nakon jela supu od zelenog pasulja, osjećao snažnu glad.

Ako se želite duže osjećati puni, tada će vam u tome pomoći biljno ulje. Kalorijska vrijednost hrane malo će se povećati, ali na kraju ćete je dobiti zbog dužeg osjećaja sitosti, plus osigurati tijelu korisne masne kiseline. Uz to, iz istog dijela ugljikohidrata, glukoza u krvi će se manje povećavati.

Pa, naravno, preporučujem da u svoj dijetalni meni uključite zeleni grah, ako već niste.

Priznanja

I tako ste pročitali prekrasan članak o zelenom grahu, i toliko ste se impresionirali temom da članak niste zaboravili podijeliti na društvenim mrežama. Ili zaboravio?

Ali to vam nije bilo dovoljno. A napisali ste i komentar.

Usput, pojava ovog članka u svijetu nije samo moja zasluga. Nešto manje nego u potpunosti pridonijeli su kupcu ove studije.

Pa, kakav članak! - vrti se u glavi.I niste u mogućnosti obuzdati impuls, odlučili ste slijediti ovaj link kako biste prenijeli mali iznos zahvalnosti autoru. Tko zna, možda je ovo opcija zahvalnosti koja će ga potaknuti da češće piše na blogu, možda ga zato možete motivirati za nova istraživanja. Zapravo, od vremena pisanja članka o glikemijskom indeksu do pisanja ovog članka prošlo je tačno 3 godine, 4 mjeseca i 4 dana. Međutim, ne previše često za istraživačke članke.

Želite li nova istraživanja? - Imam ih!

Možete pričekati da neko naruči novo istraživanje o proizvodu koji vas također zanima.

Možete pričekati i nadati se da će prirodna radoznalost autora web stranice prevladati nad njim, a on će provesti novo istraživanje za sebe, kao što je to učinio u članku o glikemijskom indeksu.

Čak možete vjerovati u čudo - da ćete naći neko drugo mjesto na kojem drugi autor provodi takva istraživanja.

Ali ako vas stvarno zanima kako će se glukoza u krvi promijeniti iz proizvoda ili jela, onda mi možete naručiti ovu studiju.

Oni koji čitaju članak o GI-ju već razumiju da je glikemijski indeks neinformativni pokazatelj. Čak i ako je ovaj indeks definiran na nekom proizvodu, kako je glikemijska krivulja ovog proizvoda potpuno nerazumljiva. Kada se i koliko šećera diže, gdje su uroni, koliko oštri ili nježni klizi? Ništa nije jasno. A pitanje povjerenja u te GI sa nekih mjesta i dalje ostaje relevantno. Uz to, hranu rijetko jedemo odvojeno - uglavnom ih miješamo. A pronaći GI za kombinacije proizvoda (posuđa) općenito je gotovo nemoguće.

Stoga, ako npr. Želite uvesti novi proizvod ili jelo u svoju prehranu, ali imate zabrinutosti zbog toga, onda mi možete naručiti studiju koja će vam dati predstavu o učinku ovog proizvoda ili jela na glukozu u krvi.

Osim same krivulje na grafu, dobit ćete i moj analitički izvještaj o tome.

Na ovoj stranici bit će napisan članak, što znači da nećete samo vi nego i drugi čitatelji naučiti cijelu istinu o određenom proizvodu. U skladu s tim, doprinijet ćete uvođenju novih znanja u svijet.

O ovoj patosnoj bilješci o unošenju znanja u svijet, dopustite mi da vas pustim.

Glikemijski indeks različitih vrsta graha

Šećer u krvi je glikemijski indeks. Što je veći, to je štetniji proizvod za pacijenta koji ima dijabetes. Pored efekta na krv, visoki GI može dovesti do povećanja kilograma i masnih naslaga.

Glikemijski indeks paprike od graha:

  • zeleni grah - 15 kom.,
  • crni grah - 35 jedinica.,
  • bijeli pasulj - 35 jedinica.,
  • konzervirani pasulj - 74 jedinice.

Kuhani ili pirjani grah trebao bi biti dio prehrane svih koji se pridržavaju pravilne prehrane i prate glukozu u krvi. Bolesnici s dijabetesom ne bi trebali jesti konzervirani grah iz konzerve. Visok glikemijski indeks nastao je dodavanjem šećera grahu tokom konzerviranja.

Hranjiva vrijednost

Grah je koristan ne samo za niski GI, već i za visoki udio proteina. Ovo svojstvo čini marelice hranjivim proizvodom za sportaše, ljude koji se bave napornim radom, iscrpljeni nakon teške bolesti. Kalorični sadržaj kuhanog graha je nizak i može se neznatno razlikovati na osnovu razlika u sorti:

  • mahunarke - 25 kcal,
  • crvena - 93 kcal,
  • bijela - 102 kcal,

Kontraindikacije

Postoje ograničenja u jedenju pasulja. Grah treba izuzeti iz hrane u slučaju bolesti:

Pasulj u korpi

  • jetra
  • creva
  • pogoršanje bolesti gastrointestinalnog trakta,
  • pankreatitis
  • akutni holecistitis
  • ubodi
  • čir na želucu i povećana kiselost.

Starije osobe trebaju ograničiti konzumiranje pasulja, jer promjene u tijelu povezane sa starenjem negativno utječu na brzinu probave mahunarki.

Šta je GI?

Glikemijski indeks proizvoda je matematički izraz sposobnosti promjene razine šećera. Referentna točka je glikemijski indeks bijelog hljeba ili glukoze - 100. Glikemijski indeks od 70 naziva se visok, ispod 55 nizak, od 56 do 69 - srednji.

Spora probava hrane, lagana fluktuacija razine šećera nakon uzimanja hrane s niskim glikemijskim indeksom: sve će to pozitivno utjecati na izgled bilo koje osobe. Proizvodi sa najnižim glikemijskim indeksom:

  • povrće - peršun, bosiljak, kopar, zelena salata, krastavci, paradajz, luk, špinat, brokula, rotkvice, kupus, beli luk,
  • voće i bobice - gotovo sve osim kivija, manga, dinje, banane, lubenice, grožđica i datulja,
  • mahunarke - grašak, soja, vetch, grah, slanutak, leća,
  • Žitarice - sojino brašno, sojin hljeb, kuskus, biser ječam kaša na vodi, tjestenina na integralnom brašnu, zobena kaša, integralni kruh.

Inzulin, koji sa šećerom ulazi u krv, stimulira proizvodnju posebnih enzima koji povećavaju volumen masnih naslaga i štite ih od uništenja. A ako gušterača stvara normalnu količinu inzulina tokom dana, onda, naprotiv, pomaže u razgradnji masti i smanjenju ukupne tjelesne težine. Ispostavilo se da dok hrana sa visokim sadržajem šećera i glikemijskog indeksa (bijeli hljeb, kruh) spada u našu prehranu, tjelesna težina ili miruje ili raste.

Glikemijski indeks za izbor dijeta

  1. Redovna konzumacija hrane s vrlo niskim glikemijskim indeksom može dovesti do stanja hipoglikemije - preniskog šećera u krvi. Glavni simptomi su slabost, hladan znoj, gubitak snage, drhtanje. Stoga prehrana treba biti raznolika, hrana s prosječnim i visokim glikemijskim indeksom također bi trebala biti prisutna u njoj u malim količinama.
  2. Visok glikemijski indeks u proizvodima je također koristan na primjer za sportaše. To doprinosi razvoju najvažnijeg izvora energije - glikogena. U tom je smislu važno pronaći svoju osobnu ravnotežu i uzimati hranu s onoliko ugljikohidrata koliko vašem tijelu treba. Po pravilu, dizači tjelesne težine (proizvode s vrlo visokim glikemijskim indeksom) sportaši uzimaju nakon pojačane fizičke aktivnosti, kada su energetske rezerve u organizmu potrošene.
  3. Svoj jelovnik ne smijete napraviti samo na osnovu glikemijskih indeksa proizvoda. Hranjiva vrijednost je takođe bitna.
  4. Suprotno reklami, hranjivi proizvod - bombona (Mars, Snickers) - nije najbolji izvor ugljikohidrata. Jednostavni ugljikohidrati i masti u njegovom sastavu proizvest će više štete nego koristi.
  5. Pijenje tečnosti tokom obroka povećava glikemijski indeks unesenih proizvoda. Zbog toga nutricionisti preporučuju odbijanje pijenja hrane.

Indeks graha

Oni koji žele imati vitku i skladnu figuru trude se da izbjegavaju upotrebu mahunarki (soja, povrće, grah, leća, slanutak, grašak, lupin, kikiriki). Smatraju se prilično visokokaloričnim, ali isključiti ih iz prehrane velika je greška. Mahunarke su bogate hranjivim sastojcima, elementima u tragovima, biljnim proteinima, vlaknima i vitaminima grupe B. Ali njihov je glikemijski indeks nizak, pa mahunarke blagotvorno utječu ne samo na opće stanje tijela, već i na figuru.

Grah je vrlo popularan proizvod među sportašima, dijabetičarima i onima koji pažljivo prate svoju figuru.

Korisna svojstva pasulja su jednostavno zadivljujuća:

  • rijedak proizvod sadrži takav broj vitamina - C, K, E, PP, B1-B3,
  • aktivni protein u sastavu graha ima veliku hranjivu vrijednost, uporedivu samo sa mesom,
  • procenat apsorpcije proteina - 80%,
  • glikemijski indeks pasulja - od 15 do 35.

Bijeli grah ima najveći glikemijski indeks među svim njegovim sortama -35, jer sadrži puno ugljikohidrata, crveni - 27, a silikoloza samo 15. Samo konzervirani grah ne dodaje zdravlje, njegov glikemijski indeks - 74. To je zato što je grah velikodušno obogaćen u procesu čuvanja šećer. Ljekari preporučuju čak i zdravu osobu da jede grah i proizvode od njega najmanje dva puta tjedno.

Grašak je popularan od davnina. Odličan je izvor proteina, škroba, vitamina, aminokiselina, vlakana i šećera. Uz to, fruktoza i glukoza iz graška mogu odmah prodrijeti u krvotok, bez proizvodnje inzulina. A posebni enzimi čak mogu i sniziti glikemijski indeks namirnica koje se konzumiraju s graškom. Ova neobična svojstva pomažu u održavanju razine šećera u normalima, što dijabetičarima olakšava život. Treba imati na umu da svježi grašak ima prilično visok glikemijski indeks - 50, juha od graška za one koji žele smršavjeti bit će beskorisna -86. Kuhani grašak ima glikemijski indeks od 45. Najniži GI ima suhi nasjeckani grašak na -25. Za razliku od drugih mahunarki, kao hrana može se koristiti svježi, neobrađeni grašak.

Turska slanutak je pravo skladište hranjivih sastojaka. Slanutak zaobilazi sve ostale vrste mahunarki po sadržaju korisnih proteina, lipida i škroba. Oleinska i linoleinska kiselina u svom sastavu su bez holesterola, pa se apsorbiraju bez oštećenja figure. Iako je slanutak bogata dijetalnim vlaknima, fosforom, magnezijumom, kalijumom i natrijumom, on ne sadrži esencijalne aminokiseline. U vezi s tim, nutricionisti preporučuju jesti slanutak s tjesteninom ili rižom, tada će hranjive tvari iz proizvoda tijelo pravilno apsorbirati. Slanutak ima prilično nizak glikemijski indeks od -30, pa ga mora uključiti u svakodnevnu prehranu radi gubitka kilograma, sportaša i dijabetičara. Liječnici također preporučuju slanutak ljudima s visokim krvnim tlakom kao energetski bogat proizvod s niskim udjelom natrijuma. Gastroenterolozi smatraju da je slanutak diuretik i ističu njegovu sposobnost stimuliranja i uređivanja rada crijeva.

Leća je sastavljena od složenih ugljikohidrata koje tijelo lako metabolizira. Leća ima prosječni glikemijski indeks - ovisno o sorti i načinu pripreme, od 25 do 45. Prirodno konzervirane leće neće donijeti nikakvu korist, glikemijski indeks joj je 74. Ali leća u obliku jela može biti dobra pomoć u borbi protiv dijabetesa i prekomjerne težine. Hljeb od leće odličan je izbor za sportaše.

Soja se izdvaja među mahunarkama po svojoj popularnosti. Uzgaja se i konzumira u gotovo svim regijama svijeta. Soja se ceni zbog visokog sadržaja biljnih bjelančevina i masti. Koriste se u proizvodnji gotovo svih vrsta stočne hrane. Soja sos je osnova tradicionalne orijentalne i kineske kuhinje. Europska kuhinja je također nedavno pretrpjela promjene te jelima dodala sojin umak, što je svakom proizvodu dalo jedinstvenu pikantnost i posebnu aromu. Prilikom odabira umaka, važno je razlikovati izvorni proizvod dobiven prirodnom fermentacijom. U pravilu, proizvođač to naznači svijetlim natpisom na etiketi.

Pravi sojin umak sadrži soju, pšenicu, vodu i sol. Prisutnost bilo kojih drugih sastojaka ukazuje na to da vam je hemijski koncentrat lišen svih korisnih svojstava prirodnog umaka. Soja sos bez fruktoze ima glikemijski indeks 0, što ga čini jedinstvenom začinom takve vrste. Čudno je da tamari soja sos napravljen bez upotrebe pšenice ima glikemijski indeks 20. Navodno, pšenica tokom procesa fermentacije proizvodi posebne enzime koji razgrađuju šećer.

Da biste odabrali kvalitetan i zdrav umak, morate obratiti pažnju ne samo na njegov sastav, već i na izgled i miris. Bogat, ali istovremeno lagan i ne slatkast miris, prozirna boja znakovi su da je umak napravljen prema originalnom orijentalnom receptu i da je zadržao sva svoja korisna svojstva.

Grain Index

Žitarice moraju biti prisutne u ishrani onih koji prate svoje zdravlje i izgled. Niski glikemijski indeks, nedostatak masti i velika zaliha ugljikohidrata učinili su ih nezamjenjivim za sportaše. Heljda, kuskus, zobena kaša, ječam, pšenične žitarice, smeđa riža, rižine mekinje, ječmene mekinje predstavnici su porodice žitarica sa najnižim glikemijskim indeksom. Kuskus je popularno žito na bazi pšenice durum, koja se pravi uglavnom od kaše. Visoka biološka aktivnost i širok sastav vitamina i minerala učinili su kuskus važnim proizvodom koji održava energetski nivo i vitalnost. Liječnici preporučuju kuskus kao lijek za depresiju i umor. Kuskus normalizuje san, ureduje nervni sistem, imunološki i kardiovaskularni.

Hleb je mešoviti proizvod. Napori za mršavljenje to prije svega isključuju iz njihove prehrane. Međutim, štruce hljeba nekih sorti imaju prihvatljiv glikemijski indeks. Crni hljeb, raženi, bundeva, sa mekinjama, cjelovito zrno sasvim je pogodno za prehranu dijabetičara. Glavno je odabrati kruh od punog zrna iz durum pšenice bez nepotrebnih dodataka ili ga sami peći kod kuće.

Pogledajte video: Bol u donjem delu ledja (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar