Simptomi insuficijencije gušterače

Hronični pankreatitis s egzokrinom insuficijencijom razvija se s produljenim upalnim procesom u gušterači (preko 10 godina). Kao rezultat zamjene parenhima vezivnim tkivom, organ gubi sposobnost potpunog obavljanja inkretorne i egzokrine funkcije.

Bolest je veoma ozbiljna jer dovodi do djelomičnog ili potpunog gubitka gušterače.

Glavni simptomi patologije su dispeptični poremećaji, bolovi u trbuhu, mučnina, blijeda koža, tahikardija, nedostatak daha, smanjena radna sposobnost i stalni umor.

Glavni znak upale gušterače i oslabljena funkcija je prisustvo u stolici neprobavljenih čestica hrane i dodatak masti. Osnova dijagnoze je proučavanje izmeta. Sastavni dijelovi djelotvorne terapije su posebna prehrana, unos enzimskih sredstava i blokatori protonske pumpe.

Pregled hroničnog pankreatitisa

U posljednjih 30 godina broj pacijenata koji pate od pankreatitisa više nego se udvostručio. Taj se fenomen objašnjava zloupotrebom alkohola, žučnom kamencu, neaktivnim načinom života, kao i redovitim unosom masne i pržene hrane. Ljekari kažu da je pankreatitis "mlađi": sada se patologija dijagnosticira u prosjeku u dobi od 39 godina, kad je ranije prosječna dob bila 50 godina.

Gušterača je egzokrini i intrasekretorni organ. Spoljna sekrecija je proizvodnja pankreasnog soka, a unutrašnja sekrecija proizvodnja hormona.

Pankreatitis nastaje aktiviranjem probavnih enzima u samoj žlijezdi. Kao rezultat toga, tijelo počinje da se "samo probavlja". Hronični pankreatitis (CP) je oblik bolesti koju karakteriziraju degenerativne promjene gušterače. Uz stalno napredovanje patologije, opažaju se fibroza, nestanak ili nabora akina (strukturalnih jedinica gušterače), promjene u struji kanala i stvaranje kalkula u parenhimu.

Prema ICD-10, izolirana je hronična etiologija alkohola i drugi. Prema drugim klasifikacijama, postoji bilijarno ovisan, parenhimsko-vlaknasti i opstruktivni CP.

Za razliku od akutnog, hronični oblik bolesti ima blagu kliničku sliku ili se javlja kod popratnih bolesti, na primjer čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, hronični holecistitis, bilijarnu diskineziju itd.

Žalbe pacijenta koji pate od hroničnog pankreatitisa mogu biti povezane sa:

  • bolovi u desnom hipohondriju,
  • povećano stvaranje plina,
  • bolovi mučnine i osjećaj gorčine
  • dispeptički poremećaj.

Često se zbog kršenja pravila dijetalne terapije u pozadini hroničnog pankreatitisa pojavljuje akutni, u kojem se pokazuje potpuna apstinencija od hrane. Ova bolest je neizlječiva, pa zahtijeva stalno praćenje i uzimanje lijekova.

Većina stručnjaka razlikuje dvije faze tijeka hroničnog pankreatitisa /

I stadijum (prvih 10 godina) - naizmenično egzacerbacije i remisije, dispeptični poremećaji nisu izraženi, postoje bolovi u epigastričnoj regiji /

II stadij (više od 10 godina) - suzbijanje bolova, pojačani dispeptički poremećaj.

To je u drugom stadiju da se razvija hronični pankreatitis s ekskretornom insuficijencijom, za koji je karakteristično značajno oštećenje gušterače.

Uzroci egzokrine insuficijencije

Proces "samo-probave" dovodi do distrofičnih promjena parenhima i poremećenog odljeva pankreasnog soka. Na pozadini ovih procesa, sekretorno, odnosno žljezdno tkivo gušterače zamjenjuje ožiljno tkivo. Kao rezultat toga, ti odsjeci organa ne mogu obavljati egzokrinu funkciju.

Vrijedi napomenuti da kronični pankreatitis nije jedini razlog za razvoj egzokrine insuficijencije. Drugi uzrok ove pojave može biti cistična fibroza - autoimuna bolest koja pogađa organe koji proizvode biološku tekućinu. Tu spadaju probavni trakt, respiratorni trakt, gušterača, genitalije, znojne žlezde, usna i nosna šupljina.

Hronični pankreatitis i cistična fibroza primarni su mehanizmi u kojima se pojavljuje egzokrinska insuficijencija. Sekundarni mehanizmi njegovog razvoja uključuju patološki proces u kojem unos probavnih enzima u dvanaestopalačno crijevo 12 ne poboljšava proces probave hrane.

To se događa zbog njihove nedovoljne aktivacije, inaktivacije i kršenja segregacije. Pankreatitis s egzokrinom insuficijencijom, koji se javlja iz sekundarnih razloga, ima određene značajke. U osnovi, tok ove bolesti odvija se prema sledećem "scenariju":

  1. Na sluznicu tankog crijeva utječu mnogi negativni faktori. Kao rezultat toga, smanjuje se proizvodnja kolecistokinina i sekreta.
  2. Ovaj proces izaziva pad intraduodenalnog pH ispod 5,5. To znači da se enzimi gušterače neće aktivirati.
  3. Dolazi do kršenja kretanja hrane kroz tanko crijevo. Neaktivni probavni enzimi počinju se miješati sa česticama dolazne hrane.
  4. Kao rezultat toga, razvija se proces propadanja - što je idealan uvjet za patogene bakterije. Raznolike infekcije pridružuju se reprodukciji štetne mikroflore. Povećani broj bakterija dovodi do uništavanja probavnih enzima.
  5. Sok pankreasa stagnira, što je popraćeno nedostatkom žuči i enterokinaze.

U pravilu, uz potpuno uklanjanje gušterače (gastrektomija) sudjeluju i primarni i sekundarni mehanizmi.

Klasifikacija i znakovi patologije

Vanjska sekretorna insuficijencija trebala bi se razvrstati prema nekoliko kriterija - uzrocima patologije i pratećih bolesti.

Značajka klasifikacijeVrste patologije
Uzroci bolestiKongenitalne - kao rezultat genetskih poremećaja.

Stečeno - na pozadini hroničnog pankreatitisa, itd.

Pridružene patologijePrimarno - kršenje sekrecije nastaje zbog patoloških promjena u parenhimu.

Sekundarno - tijekom normalne proizvodnje enzima ne dolazi do njihove aktivacije u dvanaesniku.

Glavne manifestacije insuficijencije spoljne sekrecije su:

  1. Netolerancija na masnu, prženu i dimljenu hranu. Ako pacijent jede takvu hranu, nakon nekog vremena on će osjetiti težinu u stomaku. Tada se dodaju bolovi u kolikima. Nakon pražnjenja želuca uočava se kašast stolica - glavni simptom pankreatitisa. U njemu možete vidjeti nečistoće sluzi (masti) i čestice neprobavljene hrane. Učestalost odlaska u toalet je 3-6 puta dnevno. Sadržaj masti u stolici je lako odrediti: čestice izmeta često ostavljaju tragove na WC-u, jer ih je teško isprati vodom.
  2. Znakovi nedostatka vitamina topivih u masti. Kao rezultat njihovog nedostatka, opažaju se bolovi u kostima, oni postaju krhkiji. Vitamin D hipovitaminoza dovodi do konvulzija, vitamin K dovodi do poremećaja zgrušavanja krvi, vitamin A uzrokuje „noćno sljepilo“ i suhu kožu, vitamin E uzrokuje pad libida i zarazne bolesti.
  3. Simptomi povezani sa nedostatkom pankreasnih proteaza.Ovi enzimi razgrađuju proteine. Njihov nedostatak dovodi do anemije s nedostatkom B12, koju karakteriše smanjenje radne sposobnosti, kratkoća daha, blijeda koža, tahikardija i brzi umor. Zbog nedovoljne količine hranjivih sastojaka, primjećuje se nagli pad tjelesne težine.

Ovi patološki procesi tiču ​​se uglavnom odraslih. U djetinjstvu se pankreatitis s kršenjem egzokrinih funkcija razvija izuzetno rijetko. Upala organa nastaje iz drugih razloga - bolesti tankog crijeva, žučna kamenac, razne ozljede trbušne regije, dvanaestostručna opstrukcija, poremećen razvoj gušterače i pankreasnih kanala.

Dijagnostičke metode i terapija

Primijetivši znakove egzokrine insuficijencije gušterače, osoba mora potražiti medicinsku pomoć.

Gubitak dragocjenog vremena može dovesti do potpunog oštećenja gušterače i njenog uklanjanja.

Najefikasnija metoda dijagnosticiranja bolesti je analiza stolice. Pomaže u određivanju nivoa elastaze pankreasa-1.

Rezultati studije mogu biti:

  • 200-500 μg / g - normalna egzokrina funkcija,
  • 100-200 mcg / g - blagi i umereni stepen egzokrinske insuficijencije,
  • Manje od 100 mcg / g - teška patologija.

Ključna uloga u lečenju bolesti je dijeta. Među osnovnim pravilima posebne prehrane za egzokrinu insuficijenciju potrebno je istaknuti:

  1. Intervali unosa hrane ne smiju prelaziti 4 sata.
  2. Treba jesti u malim porcijama 5-6 puta dnevno.
  3. Izbjegavajte prekomjerni unos hrane uveče i noću.
  4. Iz prehrane isključite prženu, masnu i dimljenu hranu.
  5. Dajte prednost hrani biljnog porijekla.
  6. Prestanite potpuno konzumirati alkohol.

Osnova prehrane je hrana koja sadrži ugljene hidrate - povrće, voće, žitarice. Oni su izvor dijetalnih vlakana, vitamina i esencijalnih mikro i makro elemenata. Ne preporučuje se konzumiranje hrane kao što su mahunarke, kupus, patlidžan, proizvodi od brašna, jer povećavaju stvaranje gasova u stomaku.

Pored dijetalne terapije, pacijenti trebaju uzimati i lijekove. Osnova terapije su takvi lijekovi:

  1. Digestivni enzimi koji poboljšavaju proces asimilacije hrane (Mezim, Pancreatinum 8000, Creon, Panzinorm). Uzimaju se tokom obroka, doza ovisi o količini jedene hrane i njenom sastavu.
  2. Blokatori protonske pumpe koji pomažu u probavi hrane (lanzoprazolol, esomeprazol, omeprazol). Djelovanje lijekova usmjereno je na stvaranje alkalne reakcije u gornjim gastrointestinalnim traktima.

U ovom slučaju samo-lijek nikako nije nemoguć. Slijedeći sve upute liječnika može se postići pozitivan terapeutski učinak. Kao rezultat toga, proći će kolik-bolovi i proljevi i u stolici neće biti mješavine masti i ne probavljenih čestica. Povremeno pacijent podvrgne ponovnom pregledu. Normalizacija probavnog procesa ukazuje na smanjenje udjela masti u izmetu na 7 g.

Stručnjaci će govoriti o hroničnom pankreatitisu u videu u ovom članku.

Priroda problema

Gušterača obavlja 2 glavne funkcije:

Prva je proizvodnja željeza tvari koje sudjeluju u probavi hrane (sok gušterače i više od 20 vrsta enzima). Ovaj deo gušterače sastoji se od acinija (ćelije žlezde) koji sintetišu enzime (tripsin, lipazu, kimotripsin, amilazu itd.) Koji razgrađuju proteine, masti i ugljene hidrate koji u organizam ulaze s hranom u dvanaestopalačno crevo.

Lipaza omogućava razgradnju masti na masne kiseline u žučnom okruženju creva.

Endokrini dio žlijezde otočići su Langerhansovi koji se nalaze između acinija i sastoje se od insulinocita koji proizvode inzulin, glukagon, somostatin i različite polipeptide koji sudjeluju u razmjeni glukoze i reguliraju razinu šećera u krvi. Otoci su sastavljeni od A, B i D ćelija. Glukagon se proizvodi u ćelijama tipa A (25% svih ćelija), B-ćelije (60% svih ćelija) uključene su u proizvodnju inzulina, a ćelije tipa D (15%) sintetišu ostale polipeptide.

Insuficijencija gušterače nastaje zbog uništavanja normalnih tkiva i ćelija u organu i njihove postepene zamjene vezivnim tkivom (fibroza), što kasnije dovodi do smanjenja funkcionalne aktivnosti žlijezde u proizvodnji potrebnih enzima i hormona. Tako patologija može dovesti do neispravnog rada svih tjelesnih sistema.

Vrste insuficijencije gušterače i njihovi znakovi

Bolesti pankreasa razvrstane su u 4 glavne vrste:

  1. Eksokrina insuficijencija gušterače uslijed smanjenja aktivnosti posebnih sekretornih tvari koje razgrađuju hranu na tvari koje tijelo slobodno apsorbira, ili kršenja sekretornog izljeva pankreasnog soka u crijeva zbog suženja kanala zbog tumora ili fibroze. U slučaju kršenja aktivnosti enzima, tajna postaje gusta i viskozna i loše razgrađuje hranu. Pri sužavanju protočnih kanala, nedovoljna količina fermentnih supstanci ulazi u crijevo koje se ne u potpunosti nose sa svojim zadatkom. Njeni glavni simptomi: netolerancija na začinjenu i masnu hranu, jačina u stomaku, proliv, nadimanje i kolike, manji: nedostatak daha, tahikardija, bolovi u cijelom tijelu, grčevi. Masnoće koje ulaze u creva ne prerađuju se i izlučuju u neraščišćenom obliku zajedno sa izmetom (steatorreja pankreasa). Manjak masnih kiselina dovodi do lomljivih kostiju, smanjenja koagulacije krvi, grčeva, poremećenog noćnog vida i impotencije. Pad fermentacije proteina uzrokuje nedostatak daha, tahikardiju, anemiju, opću slabost i umor.
  2. Eksokrina insuficijencija gušterače posljedica je smanjenja proizvodnje pankreasnog (pankreasnog) soka koji je odgovoran za normalno funkcioniranje gastrointestinalnog trakta. Manifestira se probavom, mučninom i težinom u stomaku, prekomernim gasom u crevima i kršenjem njegovog delovanja, uzrok je nastanka dijabetes melitusa. Eksokrina insuficijencija pankreasa može biti relativna i apsolutna. Prvo je reverzibilno, integritet organa u ovom slučaju nije narušen, nelagoda je uzrokovana nezrelošću gušterače ili oštećenim izlučivanjem, češće kod djece. Apsolutna insuficijencija praćena je atrofijom acinija i fibrozom tkiva gušterače, smanjenjem proizvodnje enzima. To je posljedica bolesti poput hroničnog ili akutnog oblika pankreatitisa, cistične fibroze, Schwachman-Diamond sindroma.
  3. Manjak enzima u želudačnom soku koji su uključeni u probavni proces je enzimska pankreasna insuficijencija. Simptomi koji ukazuju na nedostatak enzima za probavu hrane: nadimanje, mučnina i povraćanje, fetidni proliv, dehidracija, opća slabost itd. Najznačajniji i najkarakterističniji znak nedostatka enzima je promjena stolice: povećanje učestalosti rada crijeva, stolica s viškom masnoće, koja je loša isprao toalet, postao siv i smrad.
  4. S endokrinom insuficijencijom gušterače, proizvodnja hormona inzulina, glukagona i lipokaina smanjuje se. Ovaj oblik insuficijencije opasan je jer izaziva kvar u radu svih ljudskih organa i ima nepovratne posljedice. Simptomi su slični onima sa nedostatkom enzima pankreasa. Inzulin je odgovoran za opskrbu glukoze iz krvi u ćelije tijela i smanjuje sadržaj šećera, glukagon - povećava se. Norma glukoze u krvi je 3,5-5,5 mmol / l. Promjene norme dovode do razvoja bolesti - hiperglikemije (povećana glukoza) i hipoglikemije (odgovarajuće smanjena). Kršenje proizvodnje inzulina dovodi do povećanog sadržaja glukoze u krvi i razvoja bolesti poput dijabetesa.Glavni znakovi koji ukazuju na nedostatak hormona inzulina: povećani šećer u krvi nakon jela, žeđ, učestalo mokrenje, kod žena - svrab u genitalijama. Uz smanjenje proizvodnje glukogana, karakterističan je sljedeći skup simptoma: slabost, vrtoglavica, drhtanje ekstremiteta, promjena psihe (anksioznost, depresija, bezrazložna anksioznost), konvulzije, gubitak svijesti. Ako endokrinolog propisuje tretman za nedostatak inzulina, tada psihoterapeut također treba pomoć kod nedostatka glukogena.

Uzroci insuficijencije gušterače

Čimbenici koji doprinose neispravnosti u pankreasu mogu biti sljedeći:

  • degenerativne promjene u žlijezdi,
  • nedostatak vitamina (nedostatak vitamina B, C, E, PP, nikotinske kiseline), izazivajući bolest jetre i razvoj žučne kamenac,
  • smanjenje proteina i anemije,
  • netočnosti u hrani - puno masne, začinjene hrane u ishrani, zloupotreba alkohola,
  • zarazne bolesti stomaka, gušterače, dvanaestopalačnog creva 12,
  • pogoršanje pankreatitisa ili hronični pankreatitis - upala pankreasa,
  • helminthiasis,
  • produljena upotreba lijekova
  • neuhranjenost
  • metabolički poremećaj
  • poremećaji tankog creva i dvanaestopalačnog creva, degenerativne promene crevne mikroflore,
  • urođene malformacije gušterače.

U ovom se slučaju tkivo gušterače nekrolizira i zamjenjuje kicatrinalnim izraslima i, kao rezultat, gube svoje funkcionalne sposobnosti.

Dijagnoza patoloških promjena gušterače

Prije svega, dežurni ljekar provodi anketu na pacijentu, otkriva simptome koji razlikuju nedostatak enzima pankreasa. Za dijagnosticiranje bolesti rade se laboratorijski testovi krvi (na sadržaj hemoglobina i biohemijskih supstanci, na razinu šećera), ispitivanja prisutnosti enzima u urinu, analiza izmeta i koprogram sadržaja masti (normalno ne više od 7%), elastaze-1 i stanja asimilacije i obrađuje hranu od strane tijela.

Da bi se prepoznale degenerativne promjene u organima, propisuju se ultrazvuk abdomena, CT i MRI. Važna dijagnostička metoda je endoskopska retrogradna pankreatoholangiografija (ispitivanje pankreasnih i žučnih kanala na njihovu propusnost i prisustvo keloidnih formacija). Za razjašnjenje dijagnoze koristi se metoda izravnog proučavanja tajne dobivene iz gušterače aspiracijom gušterače, koja omogućava utvrđivanje sadržaja i volumena pankreasnog soka.

Endokrina insuficijencija ispituje se ispitivanjem tolerancije na glukozu - krv se sakuplja na prazan stomak, a krv sakuplja 2 sata nakon obroka ili 75 g glukoze. Ova analiza pokazuje sposobnost tijela da proizvodi inzulin i prerađuje glukozu.

Sljedeći pokazatelji svjedoče o poremećenom metabolizmu glukoze: razina glukoze u krvi od najmanje 6,7 mmol / L, 2 sata nakon uzimanja 75 g glukoze - 7,8-11,1 mmol / L. Normalno, glukoza u krvi ne smije prelaziti 6,4 mmol / L. Ako je nivo glukoze u krvi uzeto na prazan želudac jednak 7,8 mmol / l ili više od ove vrijednosti, tada postoji dijabetes.

Lečenje pankreasnih bolesti

Da bi se normalizirala aktivnost i uklonili poremećaji gušterače, propisano je liječenje ovisno o vrsti insuficijencije: Ako se utvrde znakovi bolesti koji ukazuju na nedostatak enzima, propisuju se multienzimski lijekovi koji zamjenjuju nedostajuće enzimske supstance.

Egzokrina insuficijencija pankreasa uzrokovana nedostatkom intrasekretornog pankreatitisa liječi se lijekovima koji sadrže enzime (Mezim-forte, Pancreatin, Creon, Panzinorm-forte), preporučuje se upotreba vitaminskih kompleksa koji sadrže vitamine A, D, E, K.Najefikasniji lijek je Mezim-forte, koji sadrži proteazu, amilazu i lipazu, mogu ga koristiti pacijenti u mladoj dobi.

Liječenje uključuje i dijetu usmjerenu na kontrolu razine šećera u krvi i uzimanje lijekova koji su propisani posebno za svakog pacijenta. Hrana treba biti frakcijska i česta (5-6 puta dnevno), treba jesti više povrća i žitarica bogatih ugljikohidratima (pšenične i zobene mekinje), te proteinske hrane.

S padom aktivnosti enzima, propisani su lijekovi koji stabiliziraju alkalnu sredinu u probavnom traktu (Omeprazol, Pantoprazol, Lanzoprazol itd.) Za povećanje probavne sposobnosti. Obavezna terapija koja je usmjerena na izliječenje uzroka bolesti: bolesti želuca, gušterače i 12 čira na dvanaesniku.

Liječenje endokrine insuficijencije ovisi o bolesti koja je posljedica nedostatka jedne ili druge vrste hormona. Najčešća bolest je dijabetes melitus, potaknut nedovoljnom proizvodnjom inzulina, što dovodi do povećanja koncentracije glukoze u krvi. Liječenje dijabetesa temelji se na 3 principa: dopuna inzulina, obnova metaboličkih i hormonalnih poremećaja i sprečavanje mogućih komplikacija.

Od velike važnosti su prehrana, povećanje fizičke aktivnosti pacijenta, upotreba lijekova koji snižavaju razinu šećera i inzulinska terapija (za bolesnike ovisne o insulinu). Dijeta treba da sadrži do 60% sporo probavanih ugljikohidrata (smeđi hljeb, pšenične mekinje s pektinom), 24% lakih masti i 16% proteinske hrane. Dijeta predviđa potpuno odbacivanje proizvoda koji sadrže saharozu i fruktozu, lako probavljivi ugljikohidrati (slatkiši, brašno i peciva, slatko voće, gazirana pića), ograničenje slane i začinjene hrane, neke vrste mahunarki.

Zbog povećane fizičke aktivnosti, glukoza sagorijeva bez sudjelovanja inzulina. Za starije ljude i bolesnike s drugim bolestima preporučuje se svakodnevno hodanje u trajanju od 1-2 sata ili brzi korak od najmanje 40 minuta.

Imenovanje i doziranje lijekova koji snižavaju razinu šećera u krvi obavlja dežurni endokrinolog na osnovu analize. U pravilu su propisani glukofag, Siofor, Metamorfin, Glutazon, Actos, Pioglar itd.

Sredstva koja supstituiraju inzulin propisuju se za uznapredovale stadije dijabetesa, kada gušterača praktično prestaje da proizvodi inzulin. Postoje 2 vrste derivata i inzulinskih preparata:

  1. Sredstva proizvedena od komponenti ljudskog insulina (DNK rekombinantna tehnologija ili polusintetička),
  2. Sredstva proizvedena iz sastojaka inzulina životinjskog porijekla (uglavnom od svinja).

Najefikasniji su pripravci inzulina dobiveni iz ljudskih hormona.

Predviđanja za insuficijenciju gušterače ostavljaju mnogo toga za poželjno. Sve ovisi o stupnju oštećenja parenhima. S obzirom na činjenicu da se patologija razvija na pozadini smrti značajnog dijela organa, ovdje su potrebni lijekovi tokom cijelog ostatka života. Moguće je spriječiti razvoj tog stanja pravovremenom dijagnozom i liječenjem bolesti gušterače, odbijanjem uzimanja alkohola i pušenjem.

Mehanizam oštećenja

Kako se upala gušterače širi i produbljuje u hroničnom pankreatitisu, žljezdani sloj tkiva u kome se nalaze žlijezde umire, a na njenom mjestu se formiraju vezivna vlakna ili ožiljak. Prema tome, smanjenjem broja akinarnih (sekretornih) ćelija žlezde smanjuje se njena funkcija, odnosno proizvodnja i ulazak u creva neophodni su za probavu enzima.

Glavne funkcije akinarnih ćelija žlezde su odgovor na opskrbu hranom, razvijanje i opskrbu pankreasnim sokom zasićenim enzimima i alkalijama u dvanaestopalačno crijevo 12. U svom normalnom stanju sekreta gušterače sadrži kompletan set esencijalnih enzima koji lako razgrađuju masti, proteine ​​i ugljikohidrate.

Na primjer, enzim poput lipaze potreban je za cijepanje u masne kiseline i kasniju apsorpciju masti. Nijedan organ probavnog trakta ne sintetiše supstancu koja je u stanju da barem djelomično preuzme funkcije lipaze. Zbog toga, kod smrti dijela sekretornih ćelija uslijed pankreatitisa, prije svega, dolazi do nedostatka enzima za preradu masti i vitamina topljivih u mastima, što odmah utječe na nelagodu kad jedete čak i malu količinu masne hrane. Ishrana takvih ljudi obično se sastoji od mršavih jela što negativno utječe na opće stanje.

S daljnjim napretkom kroničnog pankreatitisa i egzokrine insuficijencije i nadomještanjem sve većih i većih odsjeka žljezdanog vezivnog tkiva, pojavljuju se simptomi endokrinih poremećaja kod pacijenta se razvija dijabetes.

Uzroci i klasifikacija patologije

Klasifikacija egzokrine insuficijencije gušterače zasniva se na uzrocima kršenja sekretorne funkcije, pratećim bolestima i veličini lezije. Razlikovati:

  1. Kongenitalni zastoj zbog genetske abnormalnosti koja inhibira ili u potpunosti blokira proizvodnju enzima.
  2. Stečen, razvija se tokom života, uglavnom na pozadini hroničnog pankreatitisa.

Formiranje egzokrinog nedostatka pankreasa, kao nezavisne bolesti ili kao rezultat oštećenja drugog organa, omogućilo nam je da klasificiramo bolest u:

  1. Primarna, kod koje nastaju patološki poremećaji zbog tkivne bolesti gušterače i inhibicije sinteze enzima.
  2. Sekundarni, u kojem je proizvodnja enzima u potpunosti, ali ne dolazi do njihove aktivacije u 12 dvanaesnika i tankog crijeva ili dolazi do njihove inaktivacije.

Uzroci primarnog oblika enzimske insuficijencije pankreasa su sve vrste i oblici hroničnog pankreatitisa, kao i:

  • cistična fibroza - urođeni poremećaj sekretorne aktivnosti praćen funkcionalnim poremećajima,
  • tumori gušterače, i maligni i benigni,
  • masna degeneracija ćelija gušterače s jakom gojaznošću,
  • posljedice operacije
  • urođeni nedostatak enzima,
  • Schwahmanov sindrom
  • Johanson-Blizzard sindrom,
  • hipoplazija pankreasa ili ageneza,

Oni takođe često izazivaju smanjenje egzokrinske aktivnosti, fibroze ili atrofije, koji se razvio na pozadini:

  • alkoholni pankreatitis, kalkulozni pankreatitis ili abstruktivni pankreatitis,
  • ateroskleroza,
  • neprestano kršenje prehrane, ne praćenje bilo kakve prehrane i ovisnosti o začinjenoj i masnoj hrani,
  • hemosideroza - pigmentna distrofija sa prekomernim nakupljanjem u tkivima hemosiderina - pigmenta koji sadrži gvožđe,
  • dijabetes kao komplikacije hroničnog pankreatitisa,
  • ciroza pankreasa,
  • pankreasna nekroza - delimična ili potpuna smrt ćelija pankreasa,
  • stvaranje kamenja u kanalima pankreasa.

Uzroci sekundarnog oblika egzokrine insuficijencije gušterače su patologije tankog crijeva, na primjer:

  • gastrinoma - funkcionalno aktivni tumor,
  • oštećenje sluznice,
  • nedovoljan prinos enzima enterokinaze,
  • poremećaji hepatobilijarnog sistema,
  • pomanjkanje proteina i energije,
  • posljedice operacija na stomaku ili crevima.

Također se razlikuju apsolutna i relativna enzimska insuficijencija gušterače.

Apsolutna insuficijencija uglavnom je primarna i razvija se u pozadini smanjenja volumena parenhima zbog čega nema dovoljno sekrecije enzima i bikarbonata. U kliničkoj praksi ovaj se oblik rijetko dijagnosticira.

Uzrok apsolutne egzokrine insuficijencije su i prirođene i stečene patologije. Najčešće se dijagnoza apsolutne egzokrine insuficijencije gušterače posmatra kod djece sa takvim urođenim anomalijama kao što su:

  • hipoplazija gušterače,
  • pankreatitis nasljedne prirode,
  • nerazvijenost kanala žlezde.

Mnogo rjeđe ovaj oblik bolesti se javlja uslijed stečenih bolesti. Najveća opasnost od njih je kronični pankreatitis ili akutni pankreatitis koji se ublažava kućnim lijekovima.

Relativna insuficijencija razvija se uglavnom kao sekundarni oblik bolesti, a povezana je s otežanim ulaskom pankreasne sekrecije u lumen tankog crijeva ili njegovim ubrzanim tranzitom. Obično kod ovog oblika žlijezde gušterače funkcioniraju u normalnom režimu, ali enzimi nemaju vremena za dovršavanje zadatka ili ne mogu to učiniti zbog potpune ili djelomične blokade (opstrukcije) lumena pankreasnih kanala. Glavne prepreke su ožiljci, tumori ili kamene tvorbe koje zaustavljaju sok gušterače.

Mehanizam oštećenja kod relativne egzokrine insuficijencije žlijezde ima svoje karakteristike. Obično se patologija razvija po takvom scenariju kao:

  1. Na sluznici tankog crijeva, oštećenom iz različitih razloga, lučenje sekreta i kolecistokinina značajno se smanjuje.
  2. Uslijed pada vrijednosti intraduodenalnog pH ispod 5,5, što je potrebno za aktiviranje enzima pankreasa. Kao rezultat toga, enzimi iz pankreasa se ne mogu aktivirati.
  3. Prekida se kretanje hrane kroz tanko crijevo, što dovodi do miješanja neaktivacijskih enzima sa gnojnom hranom.
  4. Zastoj stvara odlične uslove za prodiranje i razmnožavanje patogene mikroflore, kao i pridruživanje infekcije. Nekontrolirani rast bakterija tankog creva uništava postojeće enzime.
  5. Prepreka za napredovanje soka pankreasa karakteristična je za nedostatak žuči i enterokinaze.

Pored toga, egzokrinska insuficijencija može se razviti zbog stalnog posta ili prehrane s malim udjelom proteina. Nedostatak proteinske hrane često uzrokuje kršenje enzimske funkcije gušterače, te uzrok kroničnog pankreatitisa.

Simptomi i kliničke manifestacije

Prvi i glavni znak egzokrine insuficijencije gušterače je negativna reakcija tijela na masnu hranu, naročito kada se prži, uz dodatak velikog broja ljutih začina.

Pacijent se žali na osjećaj težine, mučnine, žgaravice i promjene stolice nakon jela masnog jela. Sve su to znakovi progresivnog smanjenja probavnih sposobnosti u tankom crijevu.

S razvojem maldigestije, neprebavljene masti usisavaju se u debelo crijevo, gdje se pospješuje lučenje kolonocita. Zbog toga dolazi do kršenja kaloriranja i pojačanog pokreta crijeva. Uočeni su simptomi steatorreje, izmeta neugodne sive nijanse s fetiljnim mirisom i sa sjajnom masnom površinom ili masnom stolicom. Također možete primijetiti mješavinu ne probavljenih komada hrane. Njegova se učestalost također primjetno povećava, broj nagona može doseći 6 puta dnevno.

Kod pacijenata se uočavaju simptomi poput naduvanja i kolike od bolova.Smanjena sposobnost razgradnje proteina postepeno dovodi do pomanjkanja proteina i energije, što se izražava u kontinuiranom progresivnom gubitku težine, dehidraciji i anemiji. Potpuni nedostatak većine vitamina, makro i elemenata u tragovima, kao i dehidracija posebno su opasni za djecu. Ovo stanje može ugroziti život djeteta.

Prisilno pridržavanje stroge prehrane, kao i strah od hrane izazvan strahom od naknadnih neprijatnosti, dodatno doprinose patološkom gubitku kilograma.

Sve veći nedostatak vitamina topljivih u mastima izražava se simptomom boli u kostima i zglobovima, periodičnim grčevima, povećanom krhkošću - nedostatkom vitamina "D".

Manjak vitamina K uzrokuje pojačano krvarenje, a hipoitaminoza vitamina A dovodi do oslabljenog vida povećane suhe kože i lomljivih noktiju i kose.

Pacijent ima simptome kao što su:

  • neprirodna blijeda koža,
  • napadi kratkoće daha i tahikardije nakon manjih fizičkih napora,
  • umor i stalna slabost.

Sve su to simptomi teške „B12“ - nedostatne anemije.

Značajke egzokrine insuficijencije kod djece

Bolesti gušterače kod djece su prilično česte, ali uglavnom su genetske prirode, iako su se nedavni slučajevi stečenih patologija značajno povećali. Dečji pankreatitis, i hronični i akutni, danas se dijagnosticira dvostruko češće. Stručnjaci za to krive pogoršanje okoliša, korištenje industrijskih proizvoda u prehrani djeteta, rano odvajanje, zamjena majčinog mlijeka nekvalitetnim mješavinama, neblagovremeno unošenje komplementarne hrane i prehranu koja nije primjerena dobi.

Kliničke manifestacije i simptomi pankreatitisa, egzokrinska insuficijencija, kao i druge patologije pankreasa kod djece, poput hroničnog pankreatitisa, imaju svoje razlike i značajke ovisno o prirodi patologije.

Cistična fibroza

Genetske patologije i nepravilnosti u razvoju kod djece zauzimaju prvo mjesto na listi uzroka pankreatitisa. Cistična fibroza, urođeno patološko kršenje sekretorne aktivnosti i oštećenja tkiva, najčešći je uzrok insuficijencije egzokrinih žlijezda.

Patologija se razvija zbog mutacijskih promjena gena, koje reguliraju sastav i funkcionalnu aktivnost proteina. Ovaj gen se nalazi u tkivima bronha, tankom crijevu, plućima, organima genitourinarnog sistema, ali većina se nalazi u epitelnim ćelijama izlučnih kanala pankreasa. Poremećaj se prije svega opaža u respiratornom sistemu i gušterači. Dijete razvija hronični pankreatitis i tešku egzokrinu insuficijenciju.

Klinički se patologija očituje simptomima steatorreje. Takva djeca često pate od bronhitisa i upale pluća, a oporavak je vrlo spor i težak. Oni imaju povijest atrofičnog gastritisa i enterokolitisa, te hroničnog pankreatitisa.

Liječenje egzokrine insuficijencije kod takve djece započinje od trenutka dijagnoze i traje čitav život. Terapija uključuje cjeloživotnu prehranu, prehranu potpisuje liječnik prema najnovijim rezultatima pregleda, povećane doze preparata za pankreas, steroide i vitamine. Prognoza nije povoljna, jer su pogođena tkiva gotovo svih organa. I ćelije gušterače se ne obnavljaju.

Schwahmanov sindrom

Kongenitalna patologija kronične prirode, poznata kao Schwahmanov sindrom, izražava se nedostatkom enzima lipaze koji je odgovoran za razgradnju, probavu i podjelu u masnim frakcijama. Ova vrsta egzokrinske insuficijencije kod djece pojavljuje se zbog kršenja u razdoblju intrauterinog razvoja.U vrijeme stvaranja gušterače, dolazi do kvara, što dovodi do njegove nerazvijenosti ili hipoplazije. U krvnom testu dete ima neuropeniju, trombocitopeniju i tešku anemiju. Djeca znatno zaostaju u rastu od svojih vršnjaka, često postoji lezija glave kostiju zgloba kuka ili koljena, nenormalno uski grudni koš, hipoplazija falagena.

Klinička slika uključuje:

  • steatorrhea
  • simptomi pankreatitisa,
  • dijabetes melitus
  • sinusitis
  • otitis media.

Dijete je sklono kožnim infekcijama, te stalno pati od respiratornih bolesti. Potrebna je stroga dijeta.

Kao i kod cistične fibroze, i liječenje uključuje zamjensku terapiju lijekovima gušterače, ponekad uključujući antibiotike. Obroci strogo prema propisanom režimu. Dijeta se u svemu poštuje i pojedinačno se potpisuje.

Pankreatitis

Akutni ili hronični pankreatitis je retka pojava za decu. U osnovi, upala gušterače kod djeteta događa se na pozadini drugih patologija koje negativno utječu na funkciju žlijezde.

Na primjer, ne samo da kronični pankreatitis može izazvati smanjenje ili kršenje sekretorne aktivnosti, već i:

  • bolest tankog crijeva
  • opstrukcija dvanaestopalačnog creva,
  • ZhKB - kolelitijaza. Posljednjih godina značajno se povećao broj slučajeva kolelitijaze u djece mlađe od 10 godina.
  • ozljede trbuha i trbušnih organa,
  • kršenje razvoja gušterače i njenih kanala.

Prehrana za sekretornu insuficijenciju, kao i kod hroničnog pankreatitisa, treba da bude potpuna, ali ne i neugodna. Štedljiva dijeta bogata lako probavljivim proteinima i malo masti i ugljikohidrata. Također u meniju za prehranu trebalo bi biti puno vitamina potrebnih za probavu.

Uz to, važan uvjet ishrane je i dovoljna količina tečnosti i natrijum-hlorida.

U zaključku

Moderne metode liječenja pružaju ljudima koji pate od egzokrinske insuficijencije mogućnost da vode aktivni način života. Pridržavanje propisane terapije za hronični pankreatitis ima blagotvoran učinak na stanje. Sekretorna funkcija se postepeno obnavlja.

Pridržavanje dijeta, stroga kontrola prehrane, kao i farmakološki lijekovi koji nadoknađuju nedostatak enzima pankreatina i pankrealipaze, pokazuju vrlo dobre rezultate.

Hronični pankreatitis, kao glavni neprijatelj gušterače, lakše je spriječiti nego cijelo vrijeme pridržavati se dijeta, uz ograničenu listu proizvoda.

Učešće gušterače u probavi

Digestija se odnosi na obradu enzima složenih tvari (proteina, masti, ugljikohidrata) u jednostavne tvari za kasniju apsorpciju.

Glavni hidrolatni procesi odvijaju se u tankom crijevu, gdje se prehrambene tvari razlažu na monomere, apsorbiraju i ulaze u krv i limfu. Proces prerade hranjivih sastojaka u tankom crevu odvija se u tri uzastopna međusobno povezana stadija, a ujedinio ih je A. M. Ugolev (1967) u koncept „transportnog organa za probavu“: probava u šupljini, probava membrane, apsorpcija.

  1. Početni stadij transportera za probavni transport - varenje šupljine - uključuje stvaranje himera i hidrolizu komponenata hrane do oligo- i monomernog stanja. Ključna uloga u probavnoj šupljini igra se enzimima pankreasa.
  2. Enzimi gušterače adsorbovani na hranjive sastojke i dalje igraju aktivnu ulogu u sljedećem stadiju, koji se odvija u parietalnom sloju sluzi. Konačna obrada hranjivih sastojaka događa se na vanjskoj membrani enterocita pomoću crijevnih hidrolata - to je membranska probava.
  3. Tada dolazi posljednja faza - apsorpcija, tj. Prijenos podijeljenih sastojaka hranjivih sastojaka iz lumena crijeva u unutarnje okruženje tijela.

Gušterača stvara tajnu koja sadrži enzime koji hidroliziraju sve vrste hranjivih sastojaka: proteine, ugljikohidrate, masti. Popis glavnih enzima pankreasa i njihovo učešće u probavi predstavljeni su u tabeli. 1.

Enzimi koji hidroliziraju ugljikohidrate i masti (alfa-amilaza, lipaza) izlučuju se u aktivnom stanju, proteolitički enzimi (tripsin, kimotripsin, elastaza, karboksipeptidaza) u obliku proenzima koji se aktiviraju u lumenu tankog crijeva. Crijevni enzim, enterokinaza, koji pretvara tripsin u aktivni tripsin, zauzima važno mjesto u njihovoj aktivaciji. Trippsin zauzvrat aktivira ostale proteolitičke enzime.

U procesu varenja usne šupljine, ugljikohidrati (skrob, glikogen) razgrađuju se amilazom pankreasa do disaharida i male količine glukoze. Pod djelovanjem proteolitičkih enzima nastaju peptidi male molekularne težine i mala količina glukoze. Masti u prisustvu žuči hidroliziraju pankreasnu lipazu u di- i monogliceride masnih kiselina i glicerola.

Djelovanje enzima gušterače smanjuje se kako prelaze iz dvanaestopalačnog creva (dvanaestopalačno crijevo) u terminalni ileum. Razina smanjenja aktivnosti pojedinih enzima je različita. Dakle, lipaza najbrže gubi aktivnost i u ileumu se obično određuje samo u malim količinama. Proteaze, posebno amilaza, stabilnije su i zadržavaju 30%, odnosno 45% svoje aktivnosti u terminalnim odjelima tankog crijeva. Osnova smanjenja aktivnosti lipaze je proteoliza pod utjecajem proteaza i, prije svega, kimotripsina. Neravnomjerno smanjenje aktivnosti enzima iz proksimalnog do distalnog tankog crijeva uočeno je i kod zdravih ljudi, a posebno kod osoba koje imaju kroničnu egzokrinu insuficijenciju gušterače. To objašnjava činjenicu da se kršenje varenja masti razvija mnogo ranije od škroba ili proteina.

Regulacija sekreta pankreasa

Tajna gušterače sastoji se od dvije komponente - duktalne (neorganske) i akinarne (organske).

Duktalni epitel u sastavu vodene otopine luči sekret koji je bogat elektrolitima, posebno bikarbonatima. Funkcija ove komponente sekreta gušterače je neutralizacija kiselih sadržaja želuca koji ulazi u dvanaestopalačno crijevo i pretvaranje želudačne probave u crijeva. Glavni stimulator sekrecije neorganske komponente je tajin, koji stvaraju S-ćelije dvanaestopalačne sluznice kao odgovor na sadržaj kiseline koji dolazi iz želuca.

Glandulociti akinusa pankreasa sintetiziraju i luče hidrolizne enzime pod utjecajem pankreosimina (kolecistokinina) koji sintetizira J-ćelija dvanaestopalačne mukoze. Poticaj za oslobađanje pankreosimina uglavnom je hrana.

Klinika i dijagnoza poremećaja trbušne probave i egzokrinih funkcija pankreasa

Jedan od najranijih simptoma poremećaja u probavi je steatoreja. Izmet postaje mastan, sjajan, ljepljiv. Bolesnici s ozbiljnom insuficijencijom egzokrine funkcije gušterače žale se na natečenost, pretjerano stvaranje plina, osjećaj transfuzije i žutnje u trbuhu. U težim slučajevima se pojavljuju polifekalija, steatoreja, proliv i gubitak težine.

Najadekvatnija metoda za proučavanje egzokrine insuficijencije gušterače je određivanje pankreasne elastaze-1 u izmetu. Glavna prednost određivanja fekalne elastaze-1 enzimskom imunološkom analizom je ta što je elastaza-1 apsolutno specifična za gušteraču, elastaza-1 gotovo nije uništena pri prolasku kroz crijevni trakt, fluktuacije aktivnosti elastaze u stolici su beznačajne, što osigurava visoku reproduktivnost rezultata, a ova metoda se određuje samo humana elastaza, stoga rezultati ispitivanja ne ovise o tekućoj nadomjesnoj terapiji enzimima.

Normalna egzokrina funkcija pankreasa određena je s vrijednosti elastaze-1 od 200 do 500 μg u 1 g izmeta i više, umjerena i blaga - 100-200 µg / g, teška - manja od 100 µg / g.

Ispravljanje poremećene probavne probave enzimima pankreasa

Enzimski preparati gušterače naširoko se koriste za nadoknađivanje nepravilne probavne probave.

Sada je utvrđeno da lijekovi namijenjeni nadomjesnoj terapiji trebaju imati sljedeća svojstva:

  • visoka specifična aktivnost lipaze,
  • otpornost na želudačni sok
  • brza evakuacija iz stomaka i mešanje sa himerom,
  • kratko otapanje membrane mikrokapsule u tankom crevu,
  • brzo oslobađanje aktivnih enzima u tankom crevu,
  • aktivno sudjelovanje u trbušnoj probavi.

Mikrogranularni oblici enzimskih preparata zadovoljavaju ove zahtjeve. Mikrotablete pankreatina promjera 1 do 2 mm, prevučene enterijskim premazom otpornim na kiselinu, smještene su u želatinsku kapsulu. Otapajući se u stomaku u roku od nekoliko minuta, kapsula otpušta mikrogranule koje ostaju otporne na kiseli želudačni sok 2 sata. Mikrogranule se mešaju ravnomerno sa želučanim čimijom i evakuiraju u tankom crevu, gde se brzo rastvaraju u alkalnom okruženju, oslobađajući enzime. Tako je osiguran brz početak djelovanja lijeka u tankom crijevu.

Lipaza najbrže gubi aktivnost, što se očituje steatorejom. Stoga se u korekciji egzokrinske insuficijencije gušterače, prije svega, vode sadržajem lipaze u lijeku.

Veličina mikro-perlica je najvažniji faktor koji određuje brzinu i pravovremenost njihove evakuacije iz želuca. Promjer mikrogranula trebao bi biti 1,4 ± 3,0 mm kako bi se osigurao njihov istodobni prolazak s hranom kroz pilorični sfinkter. Mini tablete (promjera 2 mm, nesferičnog oblika) ne pružaju idealan prolaz.

Karakteristike glavnih mikrogranularnih polienzimskih preparata predstavljene su u tabeli. 2 i 3.

Za većinu bolesnika s umjerenim oštećenjem egzokrine funkcije gušterače, uzimanje 1-2 kapsule (10.000-20.000 IU lipaze) s hranom dovoljno je za uklanjanje steatorreje. Kod težih oblika insuficijencije s teškom steatorrejom broj uzetih kapsula povećava se na 4-5.

Prilikom propisivanja enzimskih pripravaka, preporučljivo je usredotočiti se na razinu elastaze-1 u izmetu (tablica 4).

Procijenili smo učinkovitost preparata mikrogranularnog enzima Mikrasima.

Ispitano je 50 pacijenata sa CP sa egzokrinom insuficijencijom pankreasa. Grupa od 30 pacijenata primala je Mikrasim 10 000 jedinica 2 kapsule 3 puta dnevno tokom 14 dana, a kontrolna skupina (20 pacijenata) primala je 4 tablete pankreatina 3 puta dnevno tokom 14 dana.

Ukupna efikasnost procenjena je kao: izražena, dobra, zadovoljavajuća, nema efekta. Uzeta je u obzir dinamika boli, učestalost pokreta crijeva i konzistencija stolice.

Studija je pokazala da Mikrasim izraženiji od tableta pankreatina, utiče na poboljšanje probave, smanjenje bolova u trbuhu i normalizaciju stolice.

Učinkovitost enzimskih pripravaka povećava se dodavanjem antisekretornih sredstava (H2-blokatora, inhibitora protonske pumpe) standardnom tretmanu pankreatina, jer se optimalni učinak enzima pankreasa postiže kada je pH u lumenu tankog crijeva veći od 5,0.

Razlozi neučinkovitosti nadomjesne terapije mogu biti sljedeći:

  • pogrešno postavljena dijagnoza (steatoreja ne-pankreasnog porekla, giardijaza, celijakija, prekomerna kontaminacija tankog creva),
  • kršenje propisanog režima (smanjenje učestalosti uzimanja lijeka, asinkrono uz hranu),
  • nedovoljan unos enzima, gubitak aktivnosti lijeka zbog produženog ili nepravilnog skladištenja,
  • inaktivacija enzima u kiselom sadržaju želuca.

Zaključak

Tijekom posljednjih desetljeća primjetan je porast broja bolesti gušterače, pa u skladu s tim, pacijenata s egzokrinom insuficijencijom gušterače koji zahtijevaju zamjensku terapiju. Raširena upotreba novog testa - određivanje elastaze-1 u izmetu omogućilo je bolju dijagnosticiranje egzokrine insuficijencije gušterače i procjenu rezultata nadomjesne terapije. Pojavio se veliki broj enzimskih preparata sa različitim stepenom enzimske aktivnosti. Moderni oblici doziranja, u kojima su enzimi gušterače zatvoreni u mikrogranulama (Pancytrate, Creon, Mikrazim), omogućavaju ispravljanje čak i teških probavnih smetnji.

  1. Brooklis E. R. Ivashkin V.T. Hronični pankreatitis: etiologija patofiziologije i konzervativne terapije // Ros. zhur. gastroen., hepatol., koloprokt. 2006. br. 6. S. 79-86.
  2. Vinogradova L.V., Trubitsyna I.E., Gubina A.V., Chikunova B.Z. Funkcionalna insuficijencija pankreasa i njegova korekcija ovisno o stadiju hroničnog pankreatitisa // karcinom dojke. 2010. br. 13. S. 837-840.
  3. Gastroenterologija i hepatologija: dijagnoza i liječenje. Priručnik za liječnike / Ed. A. V. Kalinina, A. F. Loginov, A. I. Khazanov. M .: Medpress-inform. 2011.864 s.
  4. Hubergrits N. B., Hristich T. N. Klinička pankreatologija. Donjeck, 2002.413 s.
  5. Kalinin A.V. Hronični pankreatitis: dijagnoza, liječenje, prevencija // Klinička perspektiva. gastroen. hepatol. 2007. br. 1. S. 37-40.
  6. Mayev I.V., Kazyulin A.N., Kucheryavy Yu.N. Hronični pankreatitis M .: Medicina, 2005.504 s.
  7. Simonekov V.I., Porošina E.G. Diferencirana upotreba u kliničkoj praksi tableta i mikroniziranih enzimskih pripravaka // Consilium Medicum. 2011.S 83-88.

A.V. Kalinin,Doktor medicinskih nauka, profesor

GU MONIKI ih. M. F. Vladimirsky, Ministarstvo zdravlja i socijalnog razvoja Rusije, Moskva

- ograničena sekrecija ili slaba aktivnost enzima pankreasa, što dovodi do poremećaja razgradnje i apsorpcije hranljivih sastojaka u crevima. Manifestira se kao progresivno mršavljenje, nadutost, anemija, steatoreja, polipekalija, proliv i polihipitaminoza. Dijagnoza se temelji na laboratorijskim metodama za proučavanje vanjske sekrecije gušterače, provođenje koprograma, određivanje razine enzima u izmetu. Liječenje uključuje liječenje osnovne bolesti, normalizaciju unosa hranjivih sastojaka, zamjenu enzima pankreasa i simptomatsko liječenje.

Dijagnostika

Glavni značaj za prepoznavanje insuficijencije enzima gušterače su posebni testovi (sonda i sonda), često kombinirani s ultrazvučnim, radiološkim i endoskopskim metodama. Tehnike sonde su skuplje i uzrokuju nelagodu kod pacijenata, ali njihovi su rezultati tačniji. Ispitivanja bez sonde jeftinija su, smirenija tolerirana od strane pacijenata, ali omogućuju određivanje insuficijencije gušterače samo uz značajno smanjenje ili potpuno odsustvo enzima.

Direktna proba soklina-kolecistokinin test je zlatni standard za dijagnosticiranje nedostatka enzima pankreasa. Metoda se zasniva na stimulaciji izlučivanja pankreasa primjenom sekreta i kolecistokinina, nakon čega slijedi uzorkovanje nekoliko uzoraka dvanaesnika u razmaku od 10 minuta. U dobivenim uzorcima proučavaju se aktivnost i brzina izlučivanja pankreasa, nivo bikarbonata, cinka i laktoferina. Normalno je da je količina volumena sekreta nakon testa 100%, a nivo bikarbonata najmanje 15%. Povećanje volumena sekreta manje od 40%, odsustvo povećanja nivoa bikarbonata govori o nedostatku enzima gušterače. Lažno pozitivni rezultati mogući su kod dijabetesa melitusa, celijakije, hepatitisa, nakon resekcije dijela želuca.

Lundov indirektni test sonde sličan je prethodnoj metodi, ali lučenje pankreasa se stimulira uvođenjem testne hrane u sondu. Ovo je istraživanje lakše izvesti (ne zahtijeva ubrizgavanje skupih lijekova), ali njegovi rezultati u velikoj mjeri ovise o sastavu testne hrane.Lažno pozitivan rezultat moguć je ako pacijent ima dijabetes melitus, celijakiju, gastrostomiju.

Metode sonde temelje se na unošenju određenih supstanci u tijelo koje mogu komunicirati s enzimima u urinu i krvnom serumu. Proučavanje metaboličkih produkata ove interakcije omogućava procjenu egzokrine funkcije gušterače. Ispitivanja bez sonde uključuju bentiramid, pankreato-lauril, jodlipol, triolein i druge metode.

Uz to, nivo sekreta gušterače može se odrediti indirektnim metodama: stupnjem apsorpcije plazma aminokiselina od strane gušterače, kvalitativnom analizom koprograma (sadržaj neutralnih masti i sapuna povećava se na pozadini normalnih nivoa masnih kiselina), kvantitativnim određivanjem izmeta, fekalnim kimotripsinom i tripsinom u izmetu elastaza-1.

Instrumentalne dijagnostičke metode (radiografija trbušne šupljine, MRI, CT, ultrazvuk gušterače i hepatobilijarnog sistema, ERCP) koriste se za identificiranje osnovnih i srodnih bolesti.

Liječenje nedostatka enzima

Liječenje egzokrine insuficijencije gušterače treba biti sveobuhvatno, uključujući korekciju nutritivnog statusa, etiotropnu i nadomjesnu terapiju, simptomatsko liječenje. Etiotropna terapija usmjerena je uglavnom na sprečavanje progresije smrti parenhima pankreasa. Korekcija prehrambenog ponašanja sastoji se u eliminiranju upotrebe alkohola i pušenja duhana, povećanju količine proteina u ishrani na 150g / danu, smanjenju količine masti barem dvostruko fiziološkoj normi i uzimanju vitamina u terapijskim dozama. S velikim iscrpljenjem, može biti potrebna djelimična ili potpuna parenteralna prehrana.

Glavni tretman za nedostatak enzima gušterače je doživotni zamjenski unos enzima s hranom. Indikacije za nadomjesnu enzimu terapiju kod insuficijencije gušterače: steatorreja s gubitkom više od 15 g masti u kucanju, progresivni deficit proteina i energije.

Mikrogranularni enzimski pripravci u ljusci otpornoj na kiselinu, zatvoreni u želatinskoj kapsuli danas imaju najveću efikasnost - kapsula se rastvara u stomaku, stvarajući uslove za jednoliko miješanje granula lijeka s hranom. U dvanaestopalačno crijevo, nakon postizanja pH od 5,5, sadržaj granula se oslobađa, osiguravajući adekvatan nivo enzima pankreasa u duodenalnom soku. Doze lijekova biraju se pojedinačno, ovisno o težini bolesti, nivou sekreta pankreasa. Kriteriji za djelotvornost nadomjesne terapije i adekvatnost doza enzimskih pripravaka su povećanje tjelesne težine, smanjeni nadimanje i normalno stolanje.

Prognoza i prevencija

Prognoza za insuficijenciju pankreasa nastaje zbog težine osnovne bolesti i stepena oštećenja parenhima pankreasa. S obzirom na činjenicu da se nedostatak enzima gušterače razvija sa smrću znatnog dela organa, prognoza je obično sumnjiva. Moguće je spriječiti razvoj tog stanja pravovremenom dijagnozom i liječenjem bolesti gušterače, odbijanjem uzimanja alkohola i pušenjem.

Simptomi insuficijencije gušterače (u daljnjem tekstu skraćeno gušterača) uključuju osjećaj težine u stomaku (obično traje nekoliko sati nakon konzumiranja masne hrane), kao i učestalo otkucaje srca, bolove u kostima i mnoge druge znakove, o kojima će biti govora kasnije u članku.

Gušterača igra važnu ulogu u ljudskom tijelu, a slični simptomi govore da on prestaje normalno funkcionirati.

To može dovesti do činjenice da svi sustavi tijela propadaju.

Zatajenje pankreasa

Kao i svaka druga patologija, insuficijencija pankreasa ima svoje uzroke.

Ovaj organ probavnog sistema je najveća žlijezda tijela koja dugo vremena može funkcionirati "da troši", a istovremeno ne daje znakove zagušenja.

Gušterača ima endokrine i egzokrine funkcije.

S njihovom pomoći tijelo može regulirati metaboličke procese u tijelu i stvarati probavne enzime koji pomažu razgradnji složenih komponenti hrane u crijevima.

Ako gušterača iz nekog razloga prestane lučiti sok gušterače koji sadrži probavne enzime, tada nastaje insuficijencija gušterače.

Lista glavnih razloga zbog kojih mogu doći do poremećaja u probavnom organu su:

  • patološke promene u stanicama organa,
  • nedostatak vitamina grupe B, vitamina C i E, nikotinske kiseline,
  • nizak nivo proteina i hemoglobina u krvi,
  • Jesti masnu, previše začinjenu i slanu hranu.

Ćelijska struktura gušterače može proći patološke promene usled upotrebe alkoholnih pića. Kao rezultat toga, tkiva organa zamjenjuju se vezivnim tkivom, što remeti cijelo tijelo.

Na primjer, željezo može prestati proizvoditi inzulin koji tijelu treba da apsorbira glukozu. Kao što znate, kao rezultat takvog kršenja osoba postaje dijabetičar.

Pored toga, tkivo žlijezde može biti pod utjecajem infekcije, helmintičke invazije i kolagenih bolesti.

Ali najčešća patologija koja značajno utječu na strukturu tkiva organa za probavu jesu akutni i kronični pankreatitis.

Vitamini grupe B aktivno učestvuju u sintezi probavnih enzima, bez kojih jetra prestaje normalno funkcionirati.

Ako se izlučivanje enzima i žuči u dvanaestopalačno crijevo 12 dogodi kršeći, tada proces probave neće biti uspješan.

Uz insuficijenciju gušterače, vitamini ove grupe su uključeni u terapiju. Manjak nikotinske kiseline (B3 ili PP) uzrokuje smanjenje proizvodnje tripsina, amilaze i lipaze.

Manjak vitamina C i E uzrokuje stvaranje žučnih kamenaca.

Među glavnim razlozima zbog kojih osoba može imati kršenje u radu gušterače, postoji nasljedna predispozicija.

U ovom slučaju, čak i približan način života i dijetalna hrana ne mogu garantovati da se bolest ne pojavi.

Insuficijencija gušterače može biti četiri vrste: egzokrina, egzokrina, enzimska i endokrina.

Svaka vrsta patologije ima svoje uzroke pojave, simptome pojave i obilježja liječenja, o kojima će biti govora u nastavku.

Eksokrina i egzokrinska insuficijencija

Izraz egzokrinska insuficijencija gušterače koristi se u medicinskoj praksi sa smanjenom proizvodnjom izlučevine pankreasa, što pomaže razgradnji složenih sastojaka hrane na korisne tvari, koje tijelo kasnije lako apsorbira.

Smanjenje proizvodnje takvog probavnog enzima objašnjava se smanjenjem broja ćelija u gušterači koje su odgovorne za njegovu proizvodnju.

Simptomi egzokrine insuficijencije mogu se pripisati određenim znakovima, jer je uz njihovu pomoć moguće dijagnosticirati ovu vrstu patologije.

U tom slučaju osoba jednostavno ne podnosi začinjenu i masnu hranu, jer se nakon što je pojede stolica pokvari i dugo se osjeća jačina u stomaku.

Kod nekih osoba s egzokrinom insuficijencijom gušterače javljaju se kolike i naduvi.

Često su ti simptomi praćeni pojavom bolova u kostima i konvulzijama, pojavom kratkoće daha i ubrzanim otkucajima srca.

Svi ovi simptomi pojavljuju se zbog nedostatka masti koju organizam ne može apsorbirati, ali su vrlo važni za njegovo normalno funkcioniranje.

Među čestim uzrocima egzokrine disfunkcije je smanjenje funkcioniranja egzokrinske ćelijske mase i izlučivanja u dvanaesniku.

Liječenje ovog oblika insuficijencije gušterače uključuje pridržavanje dijetalne prehrane i korištenje lijekova koji pospješuju rad pankreasa (Mezim, pankreatin).

Eksokrina insuficijencija pankreasa nastaje nedostatkom pankreasnog soka koji doprinosi normalnom i stabilnom funkcionisanju gastrointestinalnog trakta.

Simptomi egzokrine insuficijencije svode se na loše probavljanje gastrointestinalnog trakta, pojavu mučnine i osjećaj težine u stomaku. Sve ove faktore prate oštećena stolica i nadimanje.

Razlozi zbog kojih osoba može imati egzokrinu insuficijenciju gušterače svode se na neispravnost u želucu, žučnom bešiku i dvanaesniku.

Zauzvrat, neuspjeh funkcioniranja ovih probavnih organa može se dogoditi na pozadini gladovanja, učestalog konzumiranja alkoholnih pića i nepravilne prehrane.

Dijagnosticirajte egzokrinu insuficijenciju pomoću rezultata medicinskih pretraga krvi.

Vrijedi napomenuti da su ljudi s ovim oblikom patologije izloženi velikom riziku za razvoj dijabetesa, pa im se redovito preporučuje darivanje krvi za šećer.

Liječenje egzokrine insuficijencije svodi se na uklanjanje uzroka bolesti, nakon dijeta, uzimanja vitamina i lijekova koji pomažu u proizvodnji soka pankreasa.

Enzim i endokrina insuficijencija

Enzimska insuficijencija gušterače dijagnosticira se nedostatkom želudačnog soka određene vrste probavnog enzima, koji pomaže probavljanju hrane.

Od glavnih uzroka nedostatka enzima treba istaknuti:

  • patološka promjena u ćelijama gušterače, koja se može dogoditi zbog dugotrajne izloženosti antibioticima i drugim lijekovima,
  • oštećenja kanala pankreasa (širenje Wirsung-ovog kanala),
  • patologije probavnih organa,
  • infekcija infekcijom.

Simptomi da osoba ima enzimsku patologiju gušterače manifestuju se znakovima sličnim onima koji se javljaju kada postoji kvar u crevima.

Prije svega, to je povreda stolice, koja se najčešće očituje proljevom, karakteriziranim gadnim mirisom.

Na pozadini dužeg proljeva neki ljudi osjećaju dehidraciju i opću slabost. Manjak apetita i pojava mučnine praćeni su povećanim stvaranjem plinova i često bolnim senzacijama u trbuhu.

Enzimska insuficijencija dijagnosticira se pomoću rezultata općeg i biohemijskog ispitivanja krvi, analize mokraće i izmeta, upotrebom tomografije i ultrazvuka.

Liječenje ovog oblika patologije uključuje praćenje prehrane koju je propisao liječnik i uzimanje lijekova koji mogu pružiti potrebnu podršku gušterači.

Endokrinu (intrasekretornu) insuficijenciju gušterače karakteriše smanjenje proizvodnje hormona, uključujući inzulin, glukagon i lipokain.

Ovaj oblik patologije je najopasniji, jer može uzrokovati nepovratne procese u ljudskom tijelu.

Glavni razlog smanjenja proizvodnje ovih hormona svodi se na oštećenja onih područja gušterače koja su odgovorna za njihovu proizvodnju.

Simptomi intrasekretornih poremećaja manifestuju se kao odstupanja nivoa hormona u rezultatima testova krvi.

Ovo stanje je popraćeno čestim tečnim crevnim pokretima i nadimanjem, u kojem se održava gnojni miris.

Na pozadini povećanja broja utroba, dolazi do dehidratacije tijela, što uzrokuje opću slabost.

Dijagnosticirana endokrina patologija pankreasa na isti način kao i enzimski zatajenje.

Liječenje uključuje dijetu usmjerenu na kontrolu razine šećera u krvi i uzimanje lijekova koji su propisani posebno za svakog pacijenta.

Gušterača obavlja važne funkcije u tijelu koje osiguravaju normalno funkcioniranje tijela. Kao i svaka intraorganska struktura, gušterača može doživjeti bilo kakve patološke efekte, zbog čega je njena funkcionalnost smanjena. Jedno od tih patoloških stanja je insuficijencija gvožđa pankreasa.

Razlog razvoja

Gušterača je uključena u proizvodnju određenih probavnih enzima, u nedostatku kojih je normalan tijek probavnih procesa nemoguć.

Kada se pojave neuspjesi u proizvodnji tih tvari i željezo počne manje funkcionirati, tada se to stanje naziva insuficijencija gušterače.

Postoji nekoliko uzroka insuficijencije gušterače. Tu spadaju:

  • Manjak vitamina
  • Oštećenja gušterače
  • Manjak hemoglobina
  • Nedostatak proteina u krvi,
  • Zdrava prehrana, zloupotreba slane hrane, masne hrane, neobičnih začina, začina itd.,
  • Nasljednost
  • Patologije poput lipomatoze, cistične fibroze, Schwachmannov sindrom,
  • Smrt ćelija žlezde na pozadini pankreatitisa ili hirurško uklanjanje dela nekog organa.

Ponekad postoji nekoliko faktora koji provociraju razvoj patologije. A može biti i da se čini da je pacijent zdrav, održava zdrav način života, pravilno jede, ali nedostatak pankreasa i dalje se otkriva. U takvim situacijama obično razlozi leže u nasljednoj predispoziciji.

Vrste bolesti: uzroci, simptomi, metode dijagnoze i metode liječenja

Stručnjaci razlikuju četiri vrste funkcionalne insuficijencije gušterače, od kojih svaka ima svoje individualne karakteristike, sve do etiologije ili metode liječenja.

Insuficijencija pankreasa može biti:

  • Exocrine
  • Exocrine
  • Enzymatic
  • Endokrina

Budući da svaka od sorti ima ozbiljne razlike, tada ih treba razmotriti odvojeno.

Eksokrina insuficijencija pankreasa

Egzokrina insuficijencija gušterače naziva se patologija kod koje nedostaje sokova za stabilan tijek probavnih procesa. Karakteristični znakovi takve insuficijencije gušterače su:

  1. Mučne reakcije
  2. Napuhanost
  3. Osjećaj težine u epigastrijumu,
  4. Problemi sa stolicom
  5. Loša probava.

Razni želučani problemi i patologije pankreasa uslijed promjena u žljezdanim tkivima prethode ovom patološkom stanju. Osim toga, egzokrinska insuficijencija može se razviti na pozadini žučnih mjehura ili crijevnih bolesti, pretjeranog gladovanja ili zlouporabe mono dijeta.

Egzokrinska insuficijencija može se otkriti samo sveobuhvatnom laboratorijskom dijagnozom. Uz takvu insuficijenciju gušterače povećava se rizik od razvoja dijabetesa, pa ovi pacijenti trebaju redovito provjeravati razinu šećera u krvi.

Uspjeh liječenja izravno ovisi o tačnom utvrđivanju etiologije patološkog procesa. Uz faktor prehrane ili alkohola, morat ćete promijeniti način života odustajući od strogih dijeta i pijenja.

U prehrani sa sličnim oblikom nedostatka željeza u pankreasu moraju biti prisutni vitamini poput askorbinske kiseline, tokoferola i retinola.Osim toga, enzimski pripravci propisani su pacijentima koji pomažu žlijezdi da u potpunosti obavlja sekretorne funkcije.

Endokrina

Drugi oblik insuficijencije gušterače smatra se endokrinim ili intrasekretornim.

Glavni zadaci endokrine funkcije su proizvodnja hormonskih tvari poput glukagona, lipokaina ili inzulina. Ako se dogodi neuspjeh u ovoj funkciji, onda će posljedice za tijelo biti nenadoknadive.

Sličan oblik insuficijencije obično se razvija na pozadini lezija onih žljezdanih mjesta (otočića Langerhansa) koji su odgovorni za proizvodnju određene hormonske tvari. S takvim lezijama razvija se gotovo neizbježna prijetnja dijabetesa nad pacijentom.

Endokrina insuficijencija pankreasa se manifestuje takvim pojavama kao što su:

  • Osjetljiv miris ispuštenih gasova,
  • Reakcije mučnine i povraćanja
  • Napuhanost i proliv sa oštrim mirisom izmeta,
  • Povećani pokreti creva
  • Laboratorijski testovi krvi pokazat će prisustvo abnormalnosti.

Pored toga, postoje simptomi istodobne prirode, kao što je opće neispavanje pacijenta koje se javlja na pozadini dehidratacije zbog proliva.

Dijagnoza je slična drugim oblicima insuficijencije gušterače.

Nakon što postavi tačnu dijagnozu, pacijentu se propisuje najstroža dijetalna terapija koja ima za cilj minimizirati glukozu u krvi. Kada je dijetalna prehrana beskorisna, propisane su injekcije inzulina.

Sasvim je moguće živjeti s ovim oblikom insuficijencije, ali najstroža dijeta trebala bi postati norma bez ikakvih izuzetaka ili popuštanja.

Prema statistikama, više od 30% stanovništva ima neki oblik pankreasne insuficijencije. Netko zna za njihovu patologiju i već su poduzeli mjere da je otklone, dok netko ne zna što samo pogoršava situaciju.

Glavna stvar je da, u slučaju bilo kakve insuficijencije gušterače, strogo slijedite preporuke prehrane i uzimate propisane lijekove u skladu s propisanom shemom.

Naravno, takva je bolest za bilo koju osobu povezana s vrlo neugodnim senzacijama, ali ako pacijent odustane od nezdravih navika i nezdrave hrane, tada se poboljšava kvaliteta života i bolest prestaje.

Ako je pacijent na pozadini ovisnosti o alkoholu zaradio insuficijenciju gušterače, tada će uz potpuno odbijanje piti alkohol moći da živi još 10 godina.

Ako, međutim, pacijent nastavi zloupotrebljavati alkohol i jesti zabranjenu hranu, onda će nakon nekoliko godina biti kobno. Dakle, HLS i dijeta sa sličnom dijagnozom nisu samo liječnička ćud, već ključ za očuvanje života.

Video o egzokrinoj insuficijenciji pankreasa:

- Ovo je vrlo važan organ u ljudima. Obavlja mnoge funkcije koje osiguravaju normalno funkcionisanje tijela. Kao i bilo koji drugi organ, gušterača može nepravilno funkcionirati. Jedna od najčešćih bolesti je insuficijencija pankreasa.

Postoji nekoliko vrsta insuficijencije gušterače

Kao i sve druge bolesti, i ovaj ima razloga zbog kojih se taj nedostatak razvija. U gušterači se proizvode posebni enzimi bez kojih je probava jednostavno nemoguća.

može da živi oko 10 godina Ako se dogodi kvar u proizvodnji ovih enzima i tvari, tada se takav kvar naziva pankreasna insuficijencija. Među razlozima koji mogu prouzrokovati ovaj neuspjeh mogu se izdvojiti:

  • Oštećenje tkiva pankreasa
  • Nedostatak vitamina u tijelu
  • Smanjena razina proteina u krvi
  • Nizak hemoglobin
  • Nepravilna prehrana, posebno upotreba masne i slane hrane, upotreba neobičnih začina itd.

To, naravno, nisu svi razlozi zbog kojih se može stvoriti insuficijencija pankreasa. Ima puno faktora. Ponekad nasljednost (predispozicija) može igrati značajnu ulogu. Čini se da osoba vodi normalan način života, pravilno jede itd., Ali i dalje pati od te bolesti.

Vrste insuficijencije gušterače

Danas postoje četiri vrste funkcionalne insuficijencije gušterače. Svaka od ovih vrsta ima svoje karakteristike, u rasponu od uzroka pojave, završavajući simptomima i liječenjem. Dakle, dodijelite:

  1. Egzokrinska insuficijencija
  2. Egzokrinski zatajenje
  3. Manjak enzima
  4. Endokrinska insuficijencija

Kao što je već spomenuto, svaki od njih ima svoje karakteristike. Zbog toga, da biste u potpunosti shvatili u čemu su razlike i postoji li sličnost u ispoljavanju simptoma, morate se bolje upoznati. Insuficijencija gušterače nije baš ugodna okolnost. Ali da biste utvrdili kakva vrsta insuficijencije treba biti, morate se posavjetovati s liječnikom koji će vam na osnovu simptoma postaviti tačnu dijagnozu i propisati pravi tretman.

Egzokrinska insuficijencija

Nažalost, danas sve više i više ljudi pati od sektorske insuficijencije gušterače. I ako je ranije starosna kategorija počela sa oko 50 godina, danas se traka pomakla znatno niže, a ljudi mlađe dobi pate od nje. Vanjska sekretorna insuficijencija je nedostatak enzima (sekrecija), zbog kojih dolazi do raspada svih korisnih tvari u tijelu. To se događa jer s vremenom, pod snažnim utjecajem određenih faktora u gušterači, smanjuje se broj ćelija koje proizvode ovu veoma važnu tajnu.

Kao i svaka druga bolest, egzokrinska insuficijencija ima niz specifičnih manifestacija pomoću kojih se može utvrditi da je to ova vrsta. Među glavnim simptomima su:

  • Netolerancija prema masnoj kao i začinjenoj hrani. Ljudima s takvim nedostatkom vrlo je teško jesti masnu hranu, jer je ili teško probaviti ili ih tijelo uopće ne opaža.
  • Težina u stomaku. Nastaje uglavnom nakon što je osoba konzumirala masnu hranu, koju, kao što je već spomenuto, tijelo ne apsorbuje.
  • Masna stolica. Štoviše, gusta je
  • Colic
  • Bol u kostima

Između ostalog, simptomi manifestacije egzokrine insuficijencije mogu uključivati ​​i palpitacije srca, grčeve, kratkoću daha, abnormalnosti u koagulaciji krvi, suhu kožu itd. Ti se simptomi pojavljuju kao rezultat nedostatka tjelesne masti, što je takođe vrlo važno. Zbog njihove slabe probavljivosti nastaju popratni problemi koji donose više nelagode nego direktni simptomi manifestacije bolesti.

Postoji nekoliko specifičnih razloga zbog kojih osoba može razviti ovu vrstu neuspjeha. Tu spadaju:

  • Smanjenje mase egzokrinog parenhima
  • Odliv sekreta u dvanaestopalačno crevo
  • Nedovoljno učešće enzima u preradi tvari

Zapravo će najvažniji tretman biti poštovanje pravilne ishrane, čiji su osnovni principi sljedeći:

  1. Potrebno je povećati broj obroka, a istovremeno smanjiti njegov broj
  2. Ograničite upotrebu masne hrane, što može uključivati ​​i sva masna mesa
  3. Ograničite unos hrane u kasnim večernjim i noćnim satima
  4. Mora biti potpuno napušteno

Proizvodi koji se mogu konzumirati razgovaraju s liječnikom koji mora u potpunosti kontrolirati pacijentovu prehranu.Ako govorimo o ograničenju unosa masne i životinjske hrane, onda je ovdje potrebno zamijeniti ga biljnom, odnosno jesti više povrća i voća. U prvom planu ljudi koji pate od takve bolesti izlaze ugljikohidrati, koji moraju da se konzumiraju u pravoj količini kako bi pomogli organizmu. Ali vrijedi se zapamtiti glavno da trebate potražiti ugljikohidrate u zdravoj hrani, a ne u slatkišima, u kojima su ugljikohidrati sadržani u velikim količinama.

Ali u svemu ovome postoji jedna upozorenje, u cijeloj ovoj prehrani. Mnogi pacijenti koji se potpuno prebace na biljnu hranu počinju imati problema povezane sa povećanim stvaranjem plinova. Ako se to dogodi, onda se pacijentima preporučuje jesti mekinje.

Pored dijeta, pacijentima se propisuju lijekovi koji će direktno pomoći gušterači. U ove lekove spadaju Creon, Pancreatin, Mezim itd. Obično se ovi lijekovi propisuju uz svaki obrok kako bi se isključili mogući probavni problemi.

Glavni pokazatelj ispravnosti propisanog liječenja je nestanak proljeva, kao i normalni pokazatelji u izmetu pacijenta. Exocrine insuficijencija gušterače je ozbiljan problem, ali možete živjeti s tim. Trebate samo nadgledati svoju ishranu i slijediti sve upute liječnika.

Manjak enzima pankreasa

Bol kao jedan od simptoma insuficijencije gušterače

Gušterača obavlja brojne određene funkcije, a bilo koja vlastita može izazvati razvoj insuficijencije. Jedna od najčešćih insuficijencija gušterače je enzimska. sadržane u želučanom soku i pomažu u probavi hrane. Ako se dogodi da barem jedan enzim nema u dovoljnoj količini, tada će proces probave biti poremećen.

Među uzrocima nedostatka enzima mogu se izdvojiti:

  1. Oštećenja ćelija gušterače pod utjecajem određenih lijekova
  2. Infekcije
  3. Oštećenje kanala gušterače
  4. Patologije u strukturi organa (kongenitalne)
  5. Disbakterioza

Među simptomima koji su karakteristični za nedostatak enzima može se razlikovati slijedeće:

  • Oslabljena stolica, posebno labava stolica
  • Opća slabost
  • Oslabljen apetit
  • Povećana proizvodnja plina
  • Gubitak kilograma i fizička aktivnost osobe
  • Mučnina
  • Jak

Jedan od najvažnijih simptoma nedostatka enzima je promjena stolice. Masne stolice vrlo neugodnog i uvredljivog mirisa karakteristične su za ovu bolest.

Pogledajte video: Hronični pankreatitis (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar