Palačinke za dijabetičare: bez šećera, od raženog brašna i kefira s medom

Uz endokrinu bolest poput dijabetesa važno je stalno praćenje glukoze u krvi, holesterola i krvnog tlaka. U tu svrhu oni ne samo da koriste lijekove, već i prate dijetu. Ako se želite počastiti nečim ukusnim, možete skuvati palačinke bez šećera. Diverzificirat će jelovnik i unijeti mu nove bilješke.

Peciva od raženog brašna

Raži kolač odličan je primjer ukusnog i zdravog pečenja raženog brašna. Upotreba raženog brašna u kućnoj kuhinji mnogo je rjeđa od pšeničnog brašna, iako uzalud - ovaj recept to i potvrđuje. Prednost raženog brašna u odnosu na pšenično je što je bogatija vitaminima i proteinima, a ima i sposobnost uklanjanja soli, toksina i toksina iz organizma.

Pšenično brašno se koristi češće, posebno u tijestu s kvascima, zbog visokog sadržaja glutena u njemu, što tijesto čini elastičnijim i otpornijim. Jer kvas je štetan proizvod (vidi

„Štetni kruh od kvasca ili genocid hleba“), tada nema potrebe za pripremom takvog testa.

I u običnim pecivima, raženo brašno je divan sastojak, jer u to nas uvjerava i recept za raži kolač.

Recept od raženog brašna

  • raženo brašno - 250 g
  • mlijeko - 200 ml
  • jaje -1 kom.,
  • šećer - 100 g
  • med - 2 žlice.,
  • grožđice - 1 šaka,
  • jabuka - 1 kom,
  • soda - 2 kašike kašike,
  • prstohvat soli
  • 0,5 tsp mljeveni đumbir, klinčići, cimet, korijander, muškatni oraščić,
  • šaku nasjeckanih orašastih plodova (ili sjemenki sezama).

  • Umutite jaje sa šećerom, a zatim dodajte med i sve začine pa sve dobro izmešajte.
  • Dodajte mleko, ponovo izmešajte, a zatim dodajte brašno i sodu. Tijesto bi trebalo ispasti poput guste kisele pavlake, tako da količinu brašna možete prilagoditi u bilo kojem smjeru.
  • U dobijeno testo dodajte jabuku, isečenu na sitne komade, prethodno opranu i parjenu grožđicu, orašaste plodove ili semenke (imala sam mešavinu suncokretovih semenki sa sezamovim semenkama).
  • Testo širimo u kalup (imam prečnik 19 cm) i pečemo na 180 C oko 40 minuta, dok ne skuha.

Možete koristiti limenice za muffine ili jednu veliku limenku za muffine i ispeći tortu poput muffina, nije važno.

Ražnije brašno češće koristim (vidi „Grubo brašno“), ali u slučaju korištenja običnog raženog brašna uvijek dodam oko 1/4 njegove količine mekinja (vidi „Korist od mekinja“) - povećavaju korisnost pečenja i smanjuju njegov kalorijski sadržaj . Također u ovom receptu sasvim je moguće smanjiti količinu šećera na dva i smanjiti ukupni kalorični sadržaj kolača.

Ispada nevjerojatno aromatično i ukusno, zahvaljujući začinima i medu, raži kolaču, pomalo podsjeća na košnju jabuke iz raženog brašna - pogledajte „Med košenje jabuka“. Njegov ukupni kalorični sadržaj nije prevelik, svi su sastojci korisni i jednostavni, kolač ne sadrži masnoću, radi se sasvim jednostavno i brzo - sve što je potrebno za recept zdrave prehrane i dobra domaćica istovremeno.

Ostali recepti od raženog brašna:

„Domaći hleb bez kvasca“,

„Kefir peciva“,

"Raženi kolači sa sirom"

Prijatni apetit i budite zdravi! Ostavite svoje komentare - povratne informacije su vrlo važne!

S poštovanjem, Lena Radova

17 Dijetalni zalogaji koje je MAXIMUM pripremio za 7 minuta

Volite li slatkiše i brašno, ali pazite na svoju figuru? Upotrijebi moju kompilaciju

"17 čarobnih recepata za pečenje" za domaćice koje štede vrijeme koje žele jesti i smršavjeti ... Uživajte!

Članak podijelite u društvenom. mreže:

Šta kuhati od raženog brašna?

Raženo brašno bogato je glutenom zbog čega se iz njega može dobiti porozni tamni hljeb koji je nošniji i gušći od pšeničnog.

Intenzivna voćna aroma takvog brašna i njegov karakterističan ukus čine proizvode od njega vrlo karakterističnim.

Od raženog brašna peče se ne samo kruh, već se tijestu za kolače i peciva za kolače dodaje i različiti kolači, peciva, kolači i kolačići zbog arome i boje.

  • Pivo ovseni raženi medni kolači
  • Kolačići đumbira

Kolači od raženog brašna su gusti i ljepljivi, pa u njih stavljaju pšenično ili zobeno brašno kako bi tijesto bilo lakše. Ovaj stari recept koristi tri vrste brašna, kao i tamno aromatizirano pivo i isti mirisni med.

Trebat će vam: - 90 grama raženog brašna, - 90 grama pšeničnog brašna, - 180 grama zobene pahuljice, - 10 grama suhog kvasca, - 1 ½ čajne žličice soli, - 1 žlica tekućeg heljdovog meda, - 1 ½ čajne žličice suncokretovog ulja, - 300 ml tople vode, - 450 ml tamnog piva.

Ovsenu kašu sameljite u blenderu u grubi prah.

U velikoj posudi kombinirajte obje vrste brašna i mljevenih pahuljica, kvasca i soli. U posudi pomiješajte vodu, med i suncokretovo ulje. Sjedinite tekuće i suve sastojke, dodajte pivo i dobro zamijesite tijesto. Pokrijte vlažnim peškirom i ostavite na toplom mjestu sat vremena. Kada smjesa počne da bubri i diže se, tijesto je spremno.

Pecite kolače poput palačinki u vrućoj, širokoj, teškoj, najbolje tepsiji prethodno podmazanu. Poslužite vruće sa pavlakom ili džemom.

Raženo brašno daje ovoj jetri poseban okus koji ćete definitivno cijeniti. Trebat će vam:

- 1 šalica omekšanog putera, - ½ šalice finog šećera, - 1 pileće jaje, - 1 šolja raženog brašna, - 1 šolja pšeničnog brašna, - 1 kašika mljevenog đumbira: - 1 kašika cimeta, - 2 kašike praška za pecivo: - 3 kašike grubog šećera Umutite omekšali puter i fini šećer dok ne postanu beli. Dodajte jaje dok nastavite da tuku. Obe vrste brašna prosijte suhim začinima u prahu. Postepeno umešajte dobijenu smešu u masu jajnog ulja, dodavajući istovremeno ne više od ¼ šalice suvih sastojaka. Radnu površinu lagano operite pšeničnim brašnom i lagano gnetite dobiveno tijesto. Skupite ga u kuglu i obmotajte ga zalepljenim filmom, pošaljite u frižider u periodu od 1 sata do 2 dana. Takvo tijesto može ležati u zamrzivaču i duže, do mjesec dana.

Zagrejati pećnicu na 180 ° C. Gotovo tijesto razvaljajte u sloj debljine ½ centimetra. Pomoću posebnih rezača kolačića izrežite kolačiće. Stavite ga na lim za pečenje obložen pergamentom hrane i pospite krupnim šećerom. Pecite do svijetlo smeđe boje 10 minuta. Ostavite da se ohladi i poslužite ili čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi.

Šta kuhati od raženog brašna?

Nekoliko tajni za pravljenje bujnih palačinki

  • Važno je brašno zasipati kisikom: potrebno ga je prosijati, po mogućnosti dva puta.
  • Pravilna tekstura tijesta trebala bi biti slična gustom kremu, kad se položi na tavu ne smije se previše širiti.
  • Bolje je ispeći u dobro zagrijanoj tavi, tako da se palačinke odmah uhvate i steknu sjaj.
  • Prije stavljanja tijesta u tepsiju, trebate dati malo vremena da se odmori, tako da se svi proizvodi što više povežu.

Blago zagrejani kefir učinit će palačinke veličanstvenim i ukusnijim. Soda, otopljena u hladnoj tečnosti, ne funkcionira u potpunosti, što znači da će se masa pogoršati i poprimiti sivkast ton.

Fritters se mogu ispeći na kefiru ili jogurtu, svaki odabire recept pojedinačno, prema vlastitim željama. Bilo bi prilično dosadno da ljudi nisu pokušali doprinijeti receptu, a samo ne kuhaju palačinke: za slatki zub, mogućnost dodavanja šećera, suhog voća, jabuka, trešanja, kakaa u prahu, za one ravnodušne prema slatkišima - sa zelenim lukom, šunka, kopar. U većini slučajeva dodaje se pšenično brašno, ali može se pripremiti na primjer od raženog ili drugog.

Jednostavan recept za bujne palačinke na kefiru

  • kefir (sadržaj masti nije neophodan) - 300 gr.,
  • jaje - 1 komad,
  • biljno ulje - 2 kašike. l.,
  • granulirani šećer - 3 kašike. l.,
  • sol - prstohvat.,
  • brašno - 200 gr.,
  • soda - 2 prsta.

Prva faza je tući jaje kefirom (šlag vilicom je sasvim dovoljan), a zatim soda i šećer sipati. Kroz sito sa srednjim šakama unosimo brašno, pratimo gustoću šarže, ona bi trebala biti slična masnoj pavlaci. Dodajte ulje i kašikom ponovo povežite proizvode.

Dok se tijesto uvaljava, stavite tavu na jaku vatru, prethodno je podmažite uljem (1 put je dovoljno da se peku sve friteze na kefiru). Sada malo smanjimo vatru i položimo male porcije mase za friteze. Imajte na umu da se tijesto ne može razvaljati i razvaljati, što je više nepotrebnih manipulacija, to je lošija kvaliteta palačinki. Zatim poklopite poklopcem i pričekajte da se na vrhu palačinke pojave rupice, pažljivo okrenite palačinke na drugoj strani, pržite dok ne budu kuhane.

Bujne friteze bez upotrebe jaja

  • kefir - 200 grama,
  • sol - 1/4 tbsp. l.,
  • soda - 2 uboda,
  • granulirani šećer - 1 kašika. l.,
  • pšenično brašno - 130 gr.,
  • biljno ulje - 1 kašika. l

Soda i šećer sa soli potopljeni su u malo ugrijani kefir. Prosijte brašno u tečnost, kombinirajte proizvode i sipajte biljno ulje. Dajte tijestu malo vremena da se odmori, a zatim pecite palačinke nekoliko minuta sa svake strane (tava treba biti vruća). Gotovo jelo rasporedite sa pavlakom i uživajte.

Bujne palačinke stavite u rernu

Friteze u rerni se kuhaju bez dodavanja ulja, jer nisu toliko visoke kalorije. Idealno za one koji su debeli i broj kalorija u jelu je temeljno važan.

  • kefir - 200 ml,
  • šećer - 2 kašike. l.,
  • pileće jaje - 1 kom,
  • brašno - 130 - 200 gr. (količina ovisi o udjelu masti u kefiru),
  • prašak za pecivo - 0,5 tbsp. l.,
  • sol - 1/4 tbsp. l

Umutite s kefirom, šećerom, pilećim jajetom i soli vilicom. Dalje prosijte brašno, prema njemu ravnomerno dodajte prašak za pecivo. Kombinujemo suhe sastojke sa kefirovom smjesom, gustoća tijesta treba biti gušća nego u klasičnoj verziji, bolje je da je malo prelijte brašnom, a ne obrnuto. Uključimo pećnicu da se ugrije na 200 stepeni, a u međuvremenu obložimo lim za pečenje pergamentom i na porcije stavimo buduće palačinke. Pecite dok se ne formira rumenilo.

Mišljenje nutricionista o palačinkama na kefiru

Nutricionisti kažu da su kefir palačinke u umjerenim količinama sigurne za zdravlje i neće pokvariti lik, ali više od 5 komada se ne preporučuje dnevno. Ovo jelo je korisno osobama koje pate od nedostatka životinjskih masti u tijelu. Korisne bakterije sadržane u kefiru zadržavaju svoja svojstva tijekom termičke obrade, tako da jelo nije samo ukusno i sigurno za zdravlje, već je i zdravo. Kefir frittere možete bez straha davati maloj djeci, ali naravno, unutar dozvoljene količine (1-2 kom.), Jer jelo i dalje brašno, ne biste trebali preopteretiti želudac. Šta u sastavu sadrže bujne palačinke:

  1. U mastima topivi vitamini.
  2. Holesterol.
  3. Vjeverice.
  4. Elementi u tragovima.
  5. Ugljikohidrati.
  6. Biljne, životinjske masti.

Na temelju gornjeg popisa slijedi zaključak: za osobe s bolestima gušterače, jetre, gastrointestinalnog trakta, kao i dijabetes melitusom, aterosklerozom, bolje je suzdržati se od upotrebe frittera.

Prema riječima nutricionista, kefir frittere treba kuhati isključivo s rafiniranim uljem, jer nerafinirano kada se prži, oslobađa kancerogene tvari, što je izuzetno opasno za zdravlje.

Fritters s voćnim dodacima

Za mnoge iskusne domaćice recept za obične slatke palačinke postao je nešto svjetovno, tako da možete sanjati s promjenom ukusa dodavanjem omiljenog sušenog voća ili svježeg voća (trešnje, jabuke, maline) na popis sastojaka. Jelo će ispasti uspješno ako se unaprijed upoznate kako kuhati palačinke s aditivima.

Priprema sušenog voća

Najprije isperite suho voće, a potom ga ocijedite kipućom vodom i pričekajte malo dok sušeno voće ne postane mekše. Tečnost ocijedite, po potrebi isjeckajte na sitne komadiće i malo prije pospite brašnom prije nego što uđete u tijesto. Bujne palačinke se kuhaju izuzetno brzo, tako da će slična metoda pripreme pomoći da se izbjegne ukočenost voća.

Priprema svježeg voća

Ako je voće vrlo sočno (na primjer, trešnja), onda ih nakon odvajanja od sjemenki stavite u sito do malog stapka soka. Što se tiče ostatka (jabuke, kruške, maline), onda ne treba posebno precizirati sebe, dovoljno je isprati ih hladnom vodom i nasjeckati ih nožem ili rernom. Tijesto trebate kombinirati s voćem neposredno prije prženja (nakon što ih umočite u brašno) jer će nakon nekog vremena početi lučiti sok.

Kefir frit sa grožđicama

  • kefir - 1 čaša,
  • pileće jaje - 1 kom,
  • granulirani šećer - 3 kašike. l.,
  • soda - 1/4 tbsp. l.,
  • pšenično brašno - 200 gr.,
  • biljno ulje - 2 kašike. l
  • malo soli
  • grožđice (možete koristiti bilo koje drugo sušeno voće).

Ogulite grožđice kipućom vodom, očekujte 15 minuta. Tečnost procijedite sito i osušite kuhinjskim ručnikom za jednokratnu upotrebu. Dalje pripremite tijesto: kombinirajte kefir sa sodom, sipajte sol, šećer i jaje. Postepeno sipati brašno kroz sito, prvo 1 šoljica, a zatim po potrebi. Ulijte sušene grožđice (ako su još vlažne, lagano pospite brašnom) i ulje. Kuhanje je potrebno u vrućoj tavi, pirjanje palačinki 2 minute s donje i gornje strane.

Kefir fritters s jabukama

Ako vi i vaša porodica okusite jabuke, pokušajte s njima napraviti palačinke. Prilikom odabira jabuke bolje je dati prednost slatkim (Zlatna, Pink dama, Gloucester itd.) Ili slatkim i kiselim sortama (Melba, Spartak, Grushovka).

  • jabuke - 3 komada,
  • kefir - 200 ml,
  • šećer - 3 kašike. l (kada su u kući pronađene samo kisele jabuke, dodajte ih više)
  • brašno - 130 - 200 gr.,
  • pileće jaje - 2 komada,
  • biljno ulje - 2 kašike. l.,
  • cimet po ukusu
  • soda - 2 prsta.,
  • prstohvat soli.

Kefir zagrijte na toplom, dodajte soda, sol, šećer, a takođe i tučena jaja, izmiksajte. Prosijati brašno i dijelom miješati u tečnost, tijesto bi trebalo da dobije gustu teksturu (da se ne sipa, već polako „puze“ iz kašike), sipajte u ulje i stavite po strani. U međuvremenu pripremite jabuke: isperite hladnom vodom, izvadite koru, izvadite sjemenke, tri narežite na rernu (ili isjeckajte na malu kocku) i pospite cimetom. Jabuke šaljemo u šarpu, mijesimo 1 put i pečemo u zagrijanoj tavi, pirjajući palačinke 1,5 - 2 minute sa obje strane.

Slane palačinke sa šunkom i koparom

Kad ne želite slatko, možete skuhati slane palačinke, koje nisu manje ukusne od slatke opcije. Kao dodatak možete koristiti zelje (luk, kopar), kobasicu, šunku, sir ili čak obični prženi luk. Palačinke sa šunkom i koparom su veoma aromatične, bujne i ukusne.

  • kefir - 1 čaša,
  • pročišćena voda - 40 ml,
  • pileće jaje - 1 kom,
  • pšenično brašno - 200 gr.,
  • sol - 1/4 tbsp. l.,
  • soda - 1/4 tbsp. l.,
  • šunka (ili svaka kobasica) - 200 grama,
  • kopar zelen - 1/2 srednje gomile,
  • ulje (suncokretovo ili maslinovo) - 2 kašike. l

Kefir pomiješamo s vodom, zagrijemo do malo toplog stanja, unesemo soda, sol, tučeno jaje. Izmešajte dobijenu smešu, sipajte prosijano brašno. Šunku narežite na tanke trakice (dužine oko 1 cm, širine 0,3 mm), nasjeckajte kopar, sastojke pošaljite u tijesto, ne zaboravljajući da dodate biljno ulje. Jednom promiješajte, pecite na umjerenoj vatri dvije minute s jedne i druge strane, pokrivajući tavu poklopcem.

Još jednom nemojte dirati tijesto, miješajte ga strogo potreban broj puta, tako da će se spasiti sav kisik, od kojeg će palačinke postati vrlo veličanstvene.

Šta je bolje za posluživanje

Neki jedu kefirne frittere bez ičega, ali ako ih okusite, zadovoljstvo takvog jela će se sigurno povećati. Najviše uživaju, naravno, samo pečene, tople palačinke, ali hladile su se vrlo ukusno. Koje su palačinke najbolje u kombinaciji sa:

  1. Kisela pavlaka - klasična opcija, dobro ide uz sve vrste palačinki.
  2. Džem, džem.
  3. Kondenzovano mleko omiljena je poslastica dece.
  4. Dušo

Kao što vidite, u pečenju palačinki nema ničeg opsežnog, ovo jelo ne zahtijeva posebne vještine, sofisticiranost, satove kuhanja. Friteri na kefiru su veličanstveni, rumen, ližete prste. Glavno je kuhati s dušom i iz procesa izvući maksimalnu količinu pozitivnog, tada će se uspjeh sigurno pogledati u gostima. Ako svaki put kada implementirate neki novi recept, malo je vjerojatno da će kefir fritters imati vremena da se dosadi. Ostaje samo odabrati mogućnost izvedbe, žuriti u kuhinju kako biste iznenadili sebe, kao i svoje omiljene gurmane!

Ako pronađete grešku, odaberite dio teksta i pritisnite Ctrl + Enter.

Dijetalno pečenje: principi

Osoba koja ima dijabetes ne bi trebala jesti šećer u svim njegovim oblicima, ali možete jesti med, fruktozu i posebno proizvedene zamjene za šećer.

Za pripremu dijetalnog pečenja potrebno je da se koristi nemasni sir, kisela pavlaka, jogurt, bobice.

Ne možete koristiti grožđe, grožđice, smokve, banane. Jabuke su samo kisele sorte. Najbolje je koristiti grejpfrut, pomorandže, limun, kivi. Dopušteno je koristiti puter, ali samo prirodni, bez dodatka margarina (i u malim količinama).

Uz dijabetes, možete jesti jaja. Ovo je prekrasna "konzerva" i omogućava vam da kuhate puno raznolikih, ukusnih i zdravih proizvoda. Brašno se smije koristiti samo kod grubog mljevenja. Pekane je bolje napraviti od heljdinog, zobi, raženog brašna, uprkos činjenici da to stvara određene probleme oko stvaranja labavih masnih kolača.

Recepti za muffine i kolače

Da biste se počastili slatkišima, obratite pažnju na sledeće recepte:

Priprema je brza, jednostavna. Kisela pavlaka se naziva jer se za sloj kolača koristi kisela pavlaka, ali može se zamijeniti, na primjer, jogurtom.

  • 3 jaja
  • čaša kefira, jogurta itd.,
  • čaša zamjenskog šećera,
  • čaša brašna.

Vrlo je dobro dodati bobice koje ne sadrže kamenčiće: ribizlu, orahe, lingonije itd. Uzmite čašu brašna, u njemu razbijte jaja, dodajte 2/3 zaslađivača, malo soli, izmiješajte do kašastog stanja. To bi trebala biti tanka masa. U čašu kefira dodajte pola čajne kašike sode, promešajte. Kefir će početi da se peni i sipaće iz čaše. Izlijte ga u tijesto, promiješajte i dodajte brašno (do konzistencije guste kaše).

Po želji možete staviti i bobice u tijesto. Kad je torta gotova, potrebno ju je ohladiti, isjeći na dva sloja i namazati šlagom. Vrh možete ukrasiti voćem.

Da biste ga pripremili, trebate uzeti obranu kremu (500 g), skutu masu (200 g), jogurt za piće s malim udjelom masti (0,5 l), nepotpunu čašu zaslađivača, vanilin, želatinu (3 žlice), bobice i voće.

Umutite skuti i zaslađivač, isto napravite s kremom. Pažljivo sve to pomiješamo, dodamo tamo jogurt i želatinu koje prvo moramo namočiti. Izlijte kremu u kalup i stavite je u frižider da se stvrdne. Nakon što se masa očvrsnula, tortu ukrasite kriškama voća. Možete ga poslužiti na stolu.

Tijesto od kolača priprema se od:

  • jaja (2 kom.),
  • skuti sir bez masti (250 g),
  • brašno (2 žlice. l.),
  • fruktoza (7 tbsp. l.),
  • bez masne kisele pavlake (100 g),
  • vanilin
  • prašak za pecivo.

Umutite jaja sa 4 kašike žlice. l fruktozu, dodajte prašak za pecivo, sir, brašno. Izlijte ovu masu u kalup koji je prethodno obložen papirom i ispecite. Zatim se ohladite, isecite na kolače i namažite kremom od ostataka šlaga, ostacima vanilin i fruktoze. Po želji ukrasite voćem.

Trebate uzeti sir (200 g), jedno jaje, zaslađivač (1 kašika), sol na vrhu noža, soda (0,5 tsp.), Brašno (250 g).

Pomiješajte sir, jaje, zaslađivač i sol. Soda s vatrom ugasimo, dodamo u tijesto i promiješamo. U malim obrocima sipajte brašno, promiješajte i ponovo izlijte. Izradimo peciva veličine koja vam se dopada. Pecite, ohladite, jedite.

Dijabetes raženo brašno jedan je od najpoželjnijih sastojaka. Za kolačiće vam je potrebno 0,5 kg. Trebate 2 jaja, 1 kašika. l zaslađivač, oko 60 g putera, 2 kašike. l kisela pavlaka, prašak za pecivo (pola kašičice), sol, najbolje začinsko bilje (1 kašika). Jaja pomešamo sa šećerom, dodamo prašak za pecivo, pavlaku i puter. Sve promiješajte, dodajte sol sa začinskim biljem. Brašno prosijte u malim porcijama.

Nakon što je tijesto spremno, razvaljajte ga u kuglu i ostavite da odstoji 20 minuta. Tijesto razvaljajte u tanke kolače i narežite na figure: krugove, rombove, kvadratiće itd. Sada možete ispeći kolačiće. Prethodno se može premazati pretučenim jajetom. Budući da kolačići nisu zaslađeni, mogu se jesti uz jela od mesa i ribe. Od kolača možete napraviti osnovu za tortu, propustivši, na primjer, jogurt ili kiselo vrhnje s bobicama.

Recepti za palačinke i friteze

Uz dijabetes, upotreba palačinki i muffina može ugodno diverzificirati prehrambeni meni. Glavno pravilo u ovom slučaju je upotreba brašna od integralnog brašna (bolje je ne uzimati pšenicu). Obratite pažnju na recepte:

Palačinke od heljde

Dijabetes i palačinke kompatibilni su pojmovi ako te palačinke ne uključuju punomasno mlijeko, šećer i pšenično brašno. Čašu heljde treba samljeti u mlincu za kafu ili mikserom i prosijati. Izmešajte dobijeno brašno sa pola čaše vode, ¼ tsp. sušena soda, 30 g biljnog ulja (nerafinirano). Ostavite da smjesa stoji 20 minuta na toplom mjestu. Sada možete ispeći palačinke. Tavu treba zagrijati, ali je ne treba namazati, jer je već u tijestu. Mirisne palačinke od heljde bit će dobre s medom (heljda, cvijet) i bobicama.

Palačinke od raženog brašna sa bobicama i stevije

Stevija kod dijabetesa u posljednje vrijeme se sve češće koristi. Ovo je biljka iz porodice astro koja je u Rusiju dovedena iz Latinske Amerike. Koristi se kao zaslađivač u dijetalnoj prehrani.

Sastojci za tijesto:

  • jaje
  • prhki sir (oko 70 g),
  • 0,5 tsp soda
  • sol po ukusu
  • 2 žlice. l biljno ulje
  • jedna čaša raženog brašna.

Kao punilo bobica bolje je koristiti borovnice, ribizlu, koprivu, bobice. Dvije filter vrećice Stevia, prelijte sa 300 g kipuće vode, ostavite oko 20 minuta, ohladite i koristite slatku vodu za pravljenje palačinki. Zasebno pomiješajte steviju, sir i jaje. U drugoj posudi pomiješajte brašno i sol, dodajte tu drugu smjesu i, pomiješajući, soda. U palačinke se uvijek dodaje biljno ulje, inače će smrviti prašak za pecivo. Stavite bobice, promiješajte. Možete peći. Tavu namažite masnoćom.

Tako se od zdrave hrane stvara zdrava ishrana za dijabetes.

Opći principi za pripremu palačinki za dijabetičare

Važno je da je ova vrsta deserta bliska mršavom proizvodu - sadržaj kalorija, GI i XE treba biti minimalan. Možete ih kuhati dodavanjem raznog povrća i voća koje nije slatko. Palačinke dijabetičarima preporučuje se poslužiti s domaćim jogurtom, koji ima minimalni postotak masnoće, istim kiselom pavlakom. Pored ovoga:

  • preporučuje se piti kefir, jer se u sličnoj situaciji glikemijski omjer glavnog jela smanjuje,
  • tijekom kuhanja u tijesto možete dodati ili cimet ili zdrobljeni svježi đumbir (osušeni ne odgovara),
  • na taj način se snižava šećer u krvi, normalizuje se rad kardiovaskularnog sistema.

Glikemijski indeks

Bilo koji proizvod ima svoj glikemijski indeks, koji prikazuje brzinu apsorpcije glukoze u krv.

Uz nepravilnu toplinsku obradu, ovaj pokazatelj može značajno porasti. Zbog toga je tako važno pridržavati se donje tablice prilikom odabira proizvoda za pripremu fritaja.

Prihvatljivi proizvodi za dijabetičare trebaju imati nizak GI, a također je dozvoljeno povremeno jesti hranu s prosječnim GI-om, ali je visok GI strogo zabranjen. Evo smjernica glikemijskog indeksa:

  • Do 50 PIECES - nizak,
  • Do 70 jedinica - srednje,
  • Od 70 jedinica i više - visoko.

Sva hrana treba biti pripremljena samo na sljedeće načine:

  1. Cook
  2. Za par
  3. U mikrotalasnoj
  4. Na roštilju
  5. U režimu multiokok "ugasi".

Palačinke za dijabetičare možete pripremiti i sa povrćem i voćem, tako da morate znati glikemijski indeks svih korištenih sastojaka:

  • Tikvice - 75 jedinica,
  • Peršun - 5 jedinica,
  • Kopar - 15 jedinica,
  • Mandarina - 40 komada,
  • Jabuke - 30 komada,
  • Jaje bijelo - 0 komada, žumance - 50 komada,
  • Kefir - 15 jedinica,
  • Raženo brašno - 45 jedinica,
  • Zobena kaša - 45 komada.

Najčešći recept za friteze od povrća su friteze od tikvica.

Hash Browns recepti

Pripremaju se vrlo brzo, ali njihov glikemijski indeks varira između srednjeg i visokog.

Zato takvo jelo ne bi trebalo biti na stolu često i poželjno je da se palačinke pojedu u prvom ili drugom obroku.

Sve je to zbog činjenice da u prvoj polovini dana čovjek ima najveću fizičku aktivnost, to će pomoći glukozi koja ulazi u krv da se brže rastvara.

Za friteze od tikvica trebat će vam:

  1. Jedna čaša raženog brašna
  2. Jedna mala tikvica
  3. Jedno jaje
  4. Peršun i koper,
  5. Sol i papar po ukusu.

Tikvice naribati, nasjeckati peršin i kopar, te sve sastojke temeljno izmiješati dok ne postane glatko. Dosljednost testa treba biti uska. Palačinke možete pržiti u loncu na malo biljnog ulja uz dodatak vode. Ili pare. Dno posuđa, na koje ćete položiti testo, prethodno obložite pergamentnim papirom.

Uzgred, raženo brašno se može zamijeniti zobenom brašnom, koju je kod kuće prilično jednostavno pripremiti. Da biste to učinili, uzmite zobenu kašu i usitnite je u prah pomoću miksera ili mlinca za kafu. Sjetite se samo da su same ljuspice zabranjene dijabetičarima, jer imaju glikemijski indeks iznad prosjeka, a brašno, naprotiv, svega 40 jedinica.

Ovaj je recept dizajniran za dvije porcije, a preostale palačinke možete čuvati u hladnjaku.

Slatke palačinke

Palačinke za dijabetičare tipa 2 možete kuhati i kao desert, ali samo bez šećera. Treba ga zamijeniti s nekoliko tableta sladila, koje se prodaju u bilo kojoj ljekarni.

Recepti za slatke friteze možete pripremiti i uz dodatak skute i kefira. Sve zavisi od sklonosti osobe. Njihova toplinska obrada treba biti ili prženje, ali s minimalnom upotrebom biljnog ulja, ili parno. Posljednja opcija je poželjnija, jer proizvodi zadržavaju veću količinu korisnih vitamina i minerala, a glikemijski indeks proizvoda ne raste.

Za agrume od agruma trebat će vam:

  • Dve mandarine
  • Jedna čaša brašna (raženog ili zobene kaše),
  • Dvije tablete zaslađivača
  • 150 ml kefira bez masti,
  • Jedno jaje
  • Cimet

Kefir i zaslađivač kombiniraju se s brašnom i dobro miješaju dok grudice potpuno ne nestanu. Zatim dodajte jaje i mandarine. Mandarine treba prethodno oguliti, podijeliti na kriške i prerezati na pola.

Stavljanje u lonac sa kašikom. Zgrabi nekoliko komada voća. Polako pržite pod poklopcem sa obe strane tri do pet minuta. Zatim stavite na tanjir i pospite cimetom. Ova količina sastojaka dizajnirana je za dvije porcije. Ovo je odličan doručak, posebno u kombinaciji s tonik čajem na bazi pilinga od mandarina.

Postoji i recept pomoću sira s niskim udjelom masti, ali vjerovatnije će biti kolači od sira, a ne palačinke. Za dvije porcije trebat će vam:

  1. 150 grama skučenog sira,
  2. 150 - 200 grama brašna (raženog ili zobenog brašna),
  3. Jedno jaje
  4. Dvije tablete zaslađivača
  5. 0,5 kašika sode
  6. Jedna slatka i kisela jabuka
  7. Cimet

Jabuku ogulite i naribajte, a zatim je kombinirajte sa sirom i brašnom. Mešajte dok ne postane glatko. Dodajte 2 tablete zaslađivača, nakon što ih razrijedite u žličici vode, prelijte soda. Ponovo promiješajte sve sastojke. Pržite pod poklopcem u posudi sa minimalnom količinom biljnog ulja, dozvoljeno je dodati malo vode. Nakon kuvanja pospite cimet na friteze.

U videu u ovom članku predstavljeno je još nekoliko recepata za palačinke za dijabetičare.

Palačinke od heljde

Ova vrsta brašna korisna je za pacijente sa patologijama endokrinog sustava i gušterače. Činjenica je da praktički nema nutritivnih sastojaka, ali da sadrži mnogo vitamina i mineralnih sastojaka. Kuhanje se vrši prema sljedećem algoritmu: 200 g se miješa do jednoličnog. odgovarajućeg brašna, jedno jaje i pola žličice. slana soda.

Zatim koristite malu količinu zamjene za obični šećer, 150 g. nemasni sir i jedna naribana jabuka. Sve su komponente pomiješane. Takve se palačinke pripremaju u tavi, naime u maloj količini ulja.

Dijabetička jela od heljdinog brašna za dijabetičare mogu se napraviti po drugom receptu. Da biste to učinili, tukli 100 ml mlijeka i 1 kašiku. l maslinovo ili suncokretovo ulje. Uz to se koriste dva bjelanjka, dodaje se čaša heljdinog brašna, dodaje se gazirana soda ili prašak za pecivo, te se dobro promiješa. Ne zaboravite na zaslađivač, koji se koristi zadnji. Preporučuje se kuhati ih u tavi, dvije minute sa svake strane. Recept možete modifikovati i tako da pripremite poslasticu s kefirima.

Zobene palačinke

Dva pileća jaja umuće se u toplo mlijeko i protrese šlagom. Dodaje se jedna prstohvat soli i nadomjestka šećera (posljednji sastojak možete staviti u pola manje). Komponente se miješaju dok se potpuno ne otope. Zatim sipajte čašu zobene kaše, tucite, uvodeći nazivnu količinu pšenice. Preporučuje se miješanje dok se ne stvori homogena masa.

Soda, umućena sirćetom, dodana je gotovom tijestu, promiješana i poklopljena, ostavljajući 30 minuta. U početku to može izgledati tekuće, ali nakon određenog vremena, zobena kaša će nabubriti zbog mlijeka i tijesto će biti puno gušće.

Prije nego što započnete s kuvanjem, dodajte biljno ulje i temeljito razmutite tijesto. Ako se pokaže da je previše gust (to može ovisiti o kvaliteti brašna), dodajte potrebnu količinu mlijeka ili vode. Nakon toga, testo se skuplja u malu lončicu za juhu i sipa u vruću tavu. Kad na površini nema vlažnih mrlja, budući desert se može preokrenuti. Poslužite u toplom obliku, a najbolje je koristiti ne više od dva ili tri komada odjednom. Štoviše, što su svježiji gotovi proizvodi, to su korisniji za pacijenta s endokrinim stanjem.

Slatki recept bez šećera

Za pripremu takvog deserta, prihvatljivog za upotrebu, koristite 70 gr. skuti, koji se miješa sa jednim jajetom i nadomjestkom šećera. Nakon toga zaspite raženo brašno, prstohvat soli. Za sjaj koristite pola žličice. soda povraćena limunovim sokom.

U testnu masu dodajte prethodno oprane i osušene borovnice, dve kašike. l maslinovo ulje (prihvatljivo je i ime lana). Komponente se dobro izmiješaju. Zatim se proizvod peče dok ne zavri u pećnici.

Možete peći ili pržiti poslasticu koristeći drugo voće, na primjer, mandarine. Za to 150 gr. brašno se miješa do homogenosti sa 150 ml kefira s niskim udjelom masti i dodaje se zaslađivač. Zatim koristite jedno jaje.

Dvije mandarine oguliti, podijeliti na kriške i prepoloviti, dodati u tijesto. Preporučuje se prženje u običnoj tavi ne duže od pet minuta sa obje strane. Da bi ukusu dobio dodatnu pikantnost, u sastav se dodaje mala količina cimeta.

Opća pravila kuhanja

Postoji nekoliko tajni o kojima dijabetičari moraju znati kada prave friteze:

  • ako recept uključuje brašno, onda bi to trebalo biti grubo, na primjer raž, heljda ili zob,
  • preporučuje se u recept za slatke palačinke uključiti cimet ili mljeveni đumbir, jer ti začini pomažu u snižavanju šećera u krvi i poboljšavaju tonus kardiovaskularnog sistema,
  • ako želite zasladiti palačinke, morate koristiti zaslađivače, na primjer, steviju ili tekući med,
  • koristite biljno ulje (maslinovo ili laneno), a ne maslac.

Preporučuje se piti gotove palačinke s kefirom ili jogurtom, jer ova pića pomažu u snižavanju glikemijskog indeksa glavnog jela.

Sa borovnicama

  • raženo brašno - 1 šolja,
  • jaje - 1 kom,
  • Biljka Stevia - 2 vrećice od 1 g,
  • zrno sira 2% - 50-70 g,
  • borovnice - 100-150 g
  • soda - 1/2 kašike žlice,
  • biljno ulje - 2 kašike. l.,
  • sol je prstohvat.

  1. Steviju sipati 300 ml ključale vode. Inzistirajte oko 15-20 minuta.
  2. Operite bobice i stavite ih na papirni ručnik da se osuše.
  3. "Skupite" testo. U prvoj posudi pomiješajte sir, jaje i steviju, a u drugoj brašno i sol. Zatim sve pomiješajte u jednoj posudi, dodajte sode i bobice. Lagano promiješajte da ne biste oštetili borovnice.
  4. U testo dodajte biljno ulje i izmešajte.
  5. Počnite kuhati friteze u suvoj tavi. Da biste to učinili, izlijte tijesto u sredinu zagrijane tave, kružnim pokretima ga rasporedite po površini i okrenite kad pogača porumeni. Pecite sa obe strane, tako da gotove "okrugle" gomile položite na tanjir za posluživanje. Princip "prženja" friteze važan je za sve recepte.

Nabavite oko 15 palačinki, koje možete poslužiti s mlijekom ili pavlakom. Budući da u receptu postoji skuta, nakon hlađenja kolači neće postati ustajali.

Palačinke od raženog brašna možete napraviti na mlečnoj surutki prema receptu sa videa:

Sa mandarinama

  • raženo brašno - 1 šolja,
  • Mandarina - 2 kom.,
  • kefir - 150 ml,
  • zaslađivač - 2 žlice. l.,
  • jaje - 1 kom,
  • biljno ulje - 2 kašike. l.,
  • cimet je šapat.

  1. Brašno prelijte kefirom i izmešajte da ne ostanu grudice. Dodajte zaslađivač, cimet i pobijte jaje. Mešati dok ne postane glatko.
  2. Mandarine ogulite, izrežite kriške na 2 dela i dodajte testo.
  3. Kuhajte palačinke u suvoj tavi 3-4 minute sa svake strane.

Mandarine u ovom receptu mogu se zamijeniti s bilo kiselim i slatkim i kiselim voćem.

Bijeli kupus

Kupus je proizvod sa malo ugljikohidrata koji je izvor vlakana i ima nizak sadržaj kalorija, što ga čini atraktivnim za dijabetičare.

  • bijeli kupus - 1 kg,
  • integralno brašno - 3 kašike. l.,
  • jaja - 3 kom.,
  • kopar - 1 hrpa,
  • biljno ulje - 3 kašike. l.,
  • sol, začini po ukusu.

  1. Sjeckani kupus, bacite u kipuću vodu i kuhajte 5-7 minuta.
  2. Kombinirajte kuhani kupus s jajetom, brašnom i sjeckanim koprivom. Pomiješajte, posolite i začinite bilo kojim začinima, poput curryja ili bibera.
  3. Zagrejte tavu, a zatim palačinke skuvajte na biljnom ulju.

Palačinke poslužite sa pavlakom ili drugim kremastim sosom. U isto vrijeme dijabetičari trebaju jesti ne više od 2-3 komada takvih kolača.

Od tikvica i špinata

  • tikvice - 2 kom.,
  • špinat - 100 g
  • mekinje ili brašno od punog zrna - 2 kašike. l.,
  • jaja - 2 kom.,
  • sol, začini, bilje po ukusu.

  1. Rešene tikvice naribajte, posolite i ostavite 10 minuta. Potrebno je da višak tečnosti izađe iz povrća.
  2. U tikvice dodajte mekinje ili brašno, sjeckani špinat, jaja i zelje, poput timijana. Sve miksati.
  3. Lim za pečenje obložite papirom za hranu i pomoću kašike rasporedite kolače. Pecite 20 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni.

Za takve friteze možete pripremiti poseban umak: dodajte nasjeckani kopar prirodnom jogurtu ili kiseloj pavlaci i češanj češnjaka koji je prošao kroz prešu. Izmešajte i posolite.

Cvjetača

  • cvjetača - 400 g,
  • jaja - 2 kom.,
  • bjelanjka - 2 kom.,
  • mali bijeli luk - 1 kom,
  • sojino brašno ili integralno zrno - 2 kašike. l.,
  • morska ili prehrambena sol - prstohvat,
  • maslinovo ulje - 2 kašike. l.,
  • začini po ukusu.

  1. Rastopite kupus na cvasti. Prokuhajte u kipućoj vodi 5-10 minuta ili kuhajte u dvostrukom kotlu.
  2. Sjedinite kupus, jaja, proteine, brašno i oguljeni luk. Posolite i dodajte svoje omiljene začine. Samljeti dobivenu masu u blenderu ili pećnici. Tijesto je dovoljno gusto.
  3. Pecite palačinke na maslinovom ulju 1-2 minute sa svake strane. Ako se kolači lijepe, možete dodati brašno ili prstohvat limunske kiseline.

Da biste ulje ravnomjerno rasporedili po tavi, preporučuje se upotreba kuhinjskog prskalice.

Smeđe boje javorovog sirupa

Soja je bogata vlaknima i sadrži malu količinu ugljikohidrata, tako da se može koristiti u pripremi frittera, za što će trebati najviše 10 minuta.

  • sojino brašno - 5 kašika. l.,
  • sjeckani tofu - 3 kašike. l.,
  • nezaslađeno sojino mlijeko - 100 ml,
  • jaje - 1 kom,
  • cimet - 1/4 kašike žlice,
  • mljeveni paprikaš - 1/4 žličice,
  • muškatni oraščić - na vrhu noža,
  • Stevija u prahu - 2 kašike. l.,
  • nezaslađeni javorov sirup - 1 kašika. l.,
  • maslinovo ulje - 2 kašike. l.,
  • sol po ukusu.

  1. Umutite jaje šlagom i dodajte sve sastojke na listi, osim sirupa i maslinovog ulja. Tijesto dobro promiješajte. Trebao bi ispasti gust i bez grudica. Po potrebi dodajte brašno. Ako se ispostavilo da je previše gust, možete dodati mlijeko.
  2. Zagrijte tavu, prelijte maslinovim uljem i izlijte testo pomoću kašike. Pecite ravne kolače 3-4 minute sa svake strane da dobiju zlatno smeđu boju.
  3. Gotove tople palačinke prelijte sirupom i poslužite.

Sočne palačinke možete pripremiti sa jabukom i bundevom prema receptu sa videa:

Dijabetičari tipa 1 ili 2 mogu u svoju prehranu uključiti palačinke prema različitim receptima, koje preporučuju poslužiti kao doručak. Slijedeći jednostavna pravila kuhanja i koristeći proizvode sa niskim glikemijskim indeksom, za nekoliko minuta možete dobiti zdrave i ukusne kolače s raznim punjenjem.

Prednosti palačinki kod dijabetesa tipa 2

Ovo jelo svi su voljeli još od vrtića. I ovo nije iznenađujuće, jer upravo palačinke uklonjene iz tave vrte se glavom nevjerojatne arome, hrskav, a vi samo mazite prste po ukusu.

Jedna od glavnih prednosti friteze je mogućnost dodavanja gotovo bilo kojeg sastojka - jelo od toga ima samo koristi. Iz istog razloga, palačinke se mogu bez problema dodati u 5 najboljih jela koja se preporučuju bolesnicima sa obje vrste dijabetesa. Naravno, u ovom slučaju klasični recept podliježe nekim izmjenama. Na primjer, šećer se zamjenjuje medom, ali ako utječe na ukus jela, to je samo na bolje. A koristi od palačinki za dijabetičare neusporedivo su veće nego u tradicionalnim.

Nutricionisti preporučuju upotrebu palačinki za dijabetes, jer:

  • Sadrže veliku količinu hranjivih sastojaka. Nije važno koja je dijagnoza - prvog ili drugog tipa. U oba slučaja tijelu nedostaju vitamini i minerali. Naravno, uz pravu medicinsku podršku, ovaj nedostatak može se otkloniti. Međutim, obroci u prehrani trebaju biti što je moguće hranljiviji. Što se tiče vitaminskog sastava jela, sve ovisi o sastojcima. Ako dodate jabuke, jelo će biti obogaćeno kalcijumom, kalijumom, magnezijumom, fosforom i gvožđem. Ako uključite tikvice, gore navedenim mikro i makro elementima bit će dodana velika količina vitamina A i B. Ako se jabuke zamijene borovnicama, vitamin sastav će se napuniti vitaminom C.
  • Bogate su vlaknima. Ali samo ako se u receptu koristi povrće, bobice ili voće. Vlakna za dijabetes nisu samo potrebna, nego su vitalna. Jedna od komplikacija bolesti je probavna smetnja (pacijenti pate od redovitih opstipacija, proliva, nadimanja, nadimanja). Vlakna se, pak, sastoje od dijetalnih vlakana koja bubre pod uticajem vode. Zbog toga s jedne strane vlakna pružaju osjećaj sitosti nekoliko sati, s druge strane, podstiču crijevnu pokretljivost.
  • Pripremaju se iz hrane sa niskim glikemijskim indeksom (GI). Potonji prikazuje brzinu kojom tijelo ugljikohidrate sadržane u proizvodu i povećava razinu glukoze u krvi. GI ljestvica sastoji se od 100 jedinica, gdje je 0 minimum (hrana bez ugljikohidrata), 100 je maksimum. U klasičnom receptu frutve s ugljikohidratima mnogo su više nego što je prihvatljivo za dijabetes (brašno, mlijeko, kvas ili soda, šećer). Ali ako ih zamijenite dopuštenom niskokaloričnom hranom, gotovo jelo bit će ne samo sigurno, već i vrlo korisno. Na primjer, prilikom zamjene samo premium brašna s ovsenim ili raženim, GI gotovog jela smanjuje se za 30-40 jedinica.
  • Sprečavaju naglo debljanje. Kod dijabetesa tipa 2, stroga dijeta je jedini način da se ne pretvorite u sumo hrvača. Zbog kršenja procesa asimilacije šećera u ćelijama (zadnji ga jednostavno ne "vide"), najmanje "gutanje" ugljikohidrata prijeti oštrim povećanjem težine. Iz tog razloga, hrana sa niskim GI treba biti osnova ishrane. Hash Browns je lako prilagodljivo jelo. Kombinacija proizvoda može se mijenjati na osnovu dijagnoze. Ovo posljednje je posebno važno ako je dijabetes dao komplikacije bubrezima. U ovom slučaju dijeta bi trebala biti još stroža. Ako je kod šećerne bolesti druge vrste dozvoljeno korištenje fritaje sa kiselim vrhnjem, tada s dijabetičkom nefropatijom (oštećenje bubrežne funkcije) možete jesti samo jednu žlicu kiselog vrhnja dnevno, a potom kao dio umaka.

Šta dodati palačinkama sa dijabetesom tipa 2

Prilikom odabira proizvoda prvo se morate usredotočiti na GI. Prednost se daje proizvodima s GI u rasponu od 0 do 70 jedinica.

Maksimalna korist i minimalni rizik od povećanja razine šećera u krvi u palačinkama, u čijoj se pripremi koriste:

  • Tikvice. Među prednostima proizvoda su niski kalorični sadržaji (23 kcal na 100 g) i GI (60-70 na 100 g proizvoda). Bogati sastav (vitamini C, B1, B2, jabučna i folna kiselina, elementi u tragovima: molibden, titan, aluminijum, litijum, cink, fosfor, kalijum, magnezijum i kalcijum).
  • Peršun i koper. Zahvaljujući njima tijelo prima esencijalne aminokiseline (glavni građevinski materijal), vitamine A (u obliku beta-karotena), B i C te željezo. U kombinaciji mogu ojačati imunitet, ukloniti višak vode i toksina iz tijela, normalizirati krvni pritisak i povećati količinu hemoglobina. GI peršuna i kopra - 5, odnosno 15 jedinica, respektivno.
  • Jabuke Za dijabetičare je bolje odabrati zelene sorte. Jabuke su prvaci među voćem i to po količini gvožđa i vitamina C. Takođe, voće sadrži beta-karoten, vitamine B1, B2, B5, B6, B9, H i PP, minerale: kalijum, kalcijum, magnezijum, nikl, molibden, fosfor i natrijuma Zbog visokog sadržaja pektina i vlakana, jabuke poboljšavaju probavu. Sadržaj kalorija zavisi od sorte: u slatkim jabukama - 40-50 kcal na 100 g, u zelenoj - 30-35 kcal, GI - 25-35.
  • Kefir Iako je kalorični sadržaj mlijeka i kalorija približno isti (ovisno o postotku masti od 50 do 60 kcal na 100 g), nutricionisti preporučuju kuhanje palačinki na kefiru. U tom slučaju jelo ima blagotvoran učinak na crijeva - podstiče pokretljivost, obnavlja mikrofloru i sprječava nadimanje. Ali mlijeko, naprotiv, može pogoršati ove pojave, jer neki odrasli mogu imati netoleranciju na laktozu. KI kefir - 15 jedinica.
  • Borovnice Ova komponenta je korisna kod probavnih tegoba. Ako pati i nadutost i nadimanje, u palačinke je bolje dodati sušene bobice, ako je zatvor svjež. Zbog visokog sadržaja vitamina C, B1, B6, PP, borovnice jačaju imunitet, potiču prorjeđivanje krvi i eliminaciju toksina. Kalorični sadržaj borovnica je 35-45 kcal, GI - 25.

Također, palačinke s dijabetesom dodaju raženo ili zobeno brašno, koje je za razliku od vrhunskog brašna manje kalorično i sigurnije sa stajališta rizika od povećanja šećera u krvi.

Jaja u klasičnom receptu mogu se zamijeniti s bjelanjcima, čiji je GI 10 jedinica (GI žumanjka - 25-30). Umjesto šećera, nutricionisti preporučuju dodavanje meda, ali ne više od jedne žlice.

Recepti za dijabetes fritters

  • Tikvice od tikvica. Sastojci: čaša brašna (raženo ili zobeno brašno), srednje tikvice (200-300 g), jaje (može se zamijeniti s dva proteina), šaka peršina i kopra, prstohvat soli.

Kuvanje. Tikvice ogulite i naribajte na krupnoj rerni. Pustite kašu 10-15 minuta, da čaša postane višak tečnosti. Samljeti zelje, dodati tikvice. Tu sipajte brašno i tucite jaja. Da palačinke budu veličanstvenije, jaja možete prethodno tući mikserom (po mogućnosti bjelanjke istucite sa solju i žumancima odvojeno). Od dobivene mase stavite jednu kašiku tijesta u zagrijanu tavu namašćenu biljnim uljem i pržite dok ne dobiju zlatno smeđu boju sa obje strane. Ali najbolje je kuhati palačinke u rerni. Da biste to učinili, lim za pečenje obložite pergamentom i položite testo na njega.

Ako nema zobene kaše, možete je i sami skuhati. Da biste to postigli, samo zgnječite zobene kaše u blenderu.

  • Fritters sa sirom. Sastojci: 100 g nemasnog sira, jaje, čaša kefira, čaša raženog brašna, začinsko bilje, prstohvat soli.

Kuvanje. Sve komponente za miješanje. Da tijesto bude homogeno, možete ga istući u blenderu. Kuhajte palačinke na isti način kao u prethodnom receptu.

Fritteri sa sirom mogu biti slatki. Da biste to učinili, umjesto zelenila i soli dodaju se grožđice grožđica i jedna kašika meda. Kuhanje je slično.

  • Fritters sa citrusima. Sastojci: dvije mandarine, čaša zobene kaše, kašika meda, pola čaše kefira, jaje, šapica cimeta.

Mandarine izrezati na komade. Pomiješajte sve sastojke. Kuhajte u rerni na 180 ° C 15 minuta.

Umjesto mandarina, možete dodati luk jedne naranče ili izrezati na male komadiće nektarine (breskva neće uspjeti, jer sadrži puno tekućine).

Ako želite kiselost, možete dodati borovnice. Dovoljno je šaka bobica.

Recepte za pravljenje fritaja možete pronaći u videu ispod.

Pogledajte video: Palačinke od 3 sastojka, BEZ JAJA, MLEKA i ŠEĆERA. Moj Ritual Recepti (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar