Insulin Degludec: Koliko košta ultra produljen lijek?

Filadelfija, PA, jun 2012. godine Insulin degludec, novi ultra produljeni lijek koji je razvio Novo Nordisk, pokazao je značajno smanjenje učestalosti noćne hipoglikemije * u odraslih bolesnika s dijabetesom tipa 2, dok je istovremeno značajno poboljšao kontrolu nad šećerom u krvi u usporedbi s insulin glargin tokom kliničkog ispitivanja u 52 sedmice. Rezultati ove studije, faza 3a, predstavljeni su na 72. naučnom sastanku Američke asocijacije za dijabetes (ADA) 1.

Studija je također pokazala da insulin degludec u usporedbi s inzulinom glargin može značajno smanjiti učestalost teških slučajeva hipoglikemije 1.

"Noćna hipoglikemija ili hipoglikemija tokom spavanja posebno je težak problem za osobe sa dijabetesom, jer je takve slučajeve često nemoguće predvidjeti, a njihov razvoj je teško otkriti", rekao je Bernard Zinman, vodeći autor studije i voditelj centra za Specijalista za brigu o dijabetesu bolnice Mount Sinai i profesor medicine na Univerzitetu u Torontu.

U toku ove randomizirane, otvorene studije kojom se dokazuje nedostatak superiornosti komparatora nad ispitivanim lijekom, s korekcijom na ciljanu glikemijsku vrijednost, efikasnost i sigurnost inzulina degludec i inzulina glargin su uspoređeni. Oba pripravka inzulina davana su jednom dnevno 1030 odraslih pacijenata sa dijabetesom tipa 2 koji ranije nisu uzimali inzulin, koji su imali lošu kontrolu glikemije tokom oralne terapije antidijabetičkim lekovima.

Rezultati Study 1:

· Učestalost noćne hipoglikemije bila je značajno - 36% - niža kada se koristi dehidlid inzulina u usporedbi s inzulinom glarginom (0,25 slučajeva u usporedbi s 0,39 slučajeva po pacijentu godišnje, str =0.04).

· Ukupna učestalost potvrđenih slučajeva hipoglikemije iznosila je 1,52 slučaja u poređenju sa 1,85 slučaja po pacijentu godišnje kada se koristi insulin deglyudec i inzulin glargin ( str =0.11).

· Ukupna učestalost teške hipoglikemije bila je mala u obje grupe za lečenje, ali bila je značajno niža kod inzulinskih deworma nego kod insulina glargin (0,003 slučaja u poređenju sa 0,023 slučaja po pacijentu godišnje, str =0.02).

Godinu dana kasnije, istraživanje je pokazalo komparativno smanjenje nivoa HbA. 1c kod upotrebe inzulina degludec u odnosu na inzulin glargin (-1,06% u odnosu na -1,19%). **

· Razina glukoze na glasu znatno se smanjila kod primjene inzulina degludek u usporedbi s inzulinom glarginom (-67,7 mg / dl naspram -59,5 mg / dl, procjena razlike u ishodu liječenja (EDT) -7,7 mg / dl , p = 0,005).

Ukupna učestalost neželjenih događaja bila je mala i ista u obje grupe 1.

* Definisan kao nizak šećer u krvi u periodu od 00:01 do 05:59.

Farmakologija

Princip djelovanja inzulina Degludek isti je kao i ljudskog hormona. Učinak smanjenja šećera temelji se na poticanju procesa iskorištavanja šećera u tkivima nakon vezanja na receptore masnih i mišićnih stanica i istovremeno smanjenju brzine stvaranja glukoze u jetri.

Nakon jedne injekcije rastvora u roku od 24 sata, ima ujednačen učinak. Trajanje efekta je više od 42 sata unutar raspona terapijskih doza. Vrijedi napomenuti da je uspostavljen linearni odnos između povećanja količine lijeka i njegovog ukupnog učinka na smanjenje šećera.

Klinički značajna razlika u farmakodinamici inzulina Degludec između mladih i starijih pacijenata nije otkrivena. Takođe, formiranje antitela na inzulin nakon duže terapije Deglyudec-om nije nađeno.

Dugoročni učinak lijeka nastaje zbog posebne strukture njegovih molekula. Nakon sc davanja, formiraju se stabilni rastvorljivi mutiheksameri koji formiraju neku vrstu "depoa" za inzulin u potkožnom masnom tkivu.

Multiheksameri se polako disociraju, što rezultira oslobađanjem hormonskih monmera. Dakle, dolazi do sporog i dugotrajnog protoka otopine u krvotok, što osigurava ravni, dugotrajni profil djelovanja i stabilan učinak snižavanja šećera.

U plazmi se CSS postiže dva ili tri dana nakon injekcije. Distribucija lijeka je sljedeća: odnos Degludeka s albuminom -> 99%. Ako se lijek primjenjuje supkutano, tada je njegov ukupni sadržaj u krvi proporcionalan s dozama primijenjenim u okviru terapijskih doza.

Raspad lijeka je isti kao i u slučaju humanog inzulina. Svi metaboliti formirani u tom procesu nisu aktivni.

Nakon sc primjene T1 / 2 određuje se vrijeme njegove apsorpcije iz potkožnog tkiva, što je oko 25 sati, bez obzira na doziranje.

Pol pacijenata ne utječe na farmakokinetiku inzulina Degludec. Osim toga, nema posebne kliničke razlike u terapiji inzulinom kod mladih, starijih pacijenata i dijabetičara s oštećenom funkcijom jetre i bubrega.

Što se tiče djece (6-11 godina) i adolescenata (12-18 godina) s dijabetesom tipa 1, farmakokinetika inzulina Degludec je ista kao i kod odraslih bolesnika. Međutim, jednom injekcijom lijeka u pacijenata s dijabetesom tipa 1, ukupna doza lijeka u bolesnika mlađih od 18 godina veća je od one starijeg dijabetičara.

Znakovito je da kontinuirana primjena inzulina Degludec ne utječe na reproduktivnu funkciju i nema toksični učinak na ljudsko tijelo.

A omjer mitogenih i metaboličkih aktivnosti Degludeka i ljudskog inzulina je isti.

Farmakološka skupina tvari Insulin degludec

Analog humanog inzulina, bazalni inzulin dugog djelovanja proizveden rekombinantnom DNK tehnologijom koristeći soj Saccharomyces servisiae.

Farmakološki učinak inzulina degludec ostvaruje se slično učinku ljudskog inzulina specifičnim vezanjem i interakcijom s receptorima humanog endogenog inzulina.

Hipoglikemijski učinak degludec inzulina nastaje uslijed povećane upotrebe glukoze u tkivima nakon vezanja na receptore mišićnih i masnih ćelija i istodobnog smanjenja brzine stvaranja glukoze u jetri.

Video (kliknite za reprodukciju).

Tokom 24-satnog praćenja hipoglikemijskog učinka inzulina degludec kod pacijenata koji su primali dozu 1 puta dnevno, primjećen je ujednačen učinak u prvom i drugom 12-satnom periodu.

Trajanje djelovanja inzulina degludec je više od 42 sata unutar raspona terapijskih doza.

Dokazan je linearni odnos između povećanja doze degludec inzulina i njegovog općeg hipoglikemijskog učinka.

Nije bilo klinički značajne razlike u farmakodinamici inzulina degludec između starijih pacijenata i odraslih mladih pacijenata.

Nije otkriveno klinički značajno stvaranje antitela na inzulin nakon tretmana degludec insulinom u dužem periodu.

Apsorpcija Produljeno djelovanje inzulina degludec posljedica je posebno stvorene strukture njegovih molekula. Nakon potkožne injekcije formiraju se rastvorljivi stabilni multiheksameri koji stvaraju depo inzulina u potkožnom masnom tkivu. Multiheksameri se postupno disociraju, oslobađajući molekule degludec inzulina, što rezultira sporim i produženim oslobađanjem lijeka u krv, pružajući dugačak ravni djelovanja i stabilan hipoglikemijski učinak.

CSS u krvnoj plazmi postiže se 2-3 dana nakon primjene degludec insulina.

Distribucija. Povezanost inzulina degludec s proteinima plazme (albuminom) je> 99%. Kod sc primjene, ukupne koncentracije u plazmi proporcionalne su dozi koja se daje u rasponu terapijskih doza.

Metabolizam Razgradnja inzulina degludec slična je onoj u ljudskom inzulinu, svi nastali metaboliti su neaktivni.

Uzgoj. T1/2 nakon sc ubrizgavanja inzulina, degludec se određuje njegovom brzinom apsorpcije iz potkožnog tkiva, iznosi oko 25 sati i nije ovisna o dozi.

Posebne grupe pacijenata

Nisu pronađene razlike u farmakokinetičkim svojstvima degludec insulina, ovisno o spolu pacijenata.

Stariji pacijenti, pacijenti različitih etničkih grupa, bolesnici s oštećenom funkcijom bubrega ili jetre. Nisu pronađene klinički značajne razlike u farmakokinetikama degludec inzulina između starijih i mladih pacijenata, između pacijenata različitih etničkih grupa, između bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega i jetre i zdravih bolesnika.

Djeca i tinejdžeri. Farmakokinetička svojstva inzulina degludec u ispitivanju kod djece (6–11 godina) i adolescenata (12–18 godina) sa šećernom bolešću tipa 1 uporediva su s onima u odraslih bolesnika. S obzirom na jednokratnu primjenu lijeka bolesnicima sa šećernom bolešću tipa 1, pokazano je da je ukupna izloženost lijeku kod djece i adolescenata veća u odnosu na odrasle pacijente.

Podaci iz predkliničkih studija sigurnosti. Predklinički podaci zasnovani na studijama farmakološke sigurnosti, toksičnosti ponovljenih doza, kancerogenih potencijala, toksičnih učinaka na reproduktivnu funkciju, nisu otkrili opasnost od degludec inzulina za ljude. Omjer metaboličke i mitogene aktivnosti inzulina degludec prema ljudskom inzulinu je sličan.

Dijabetes kod odraslih.

Povećana individualna osjetljivost na degludec inzulin, djeca mlađa od 18 godina, razdoblje trudnoće i dojenja (nema kliničkog iskustva s primjenom lijeka kod djece, žena tijekom trudnoće i dojenja).

Upotreba inzulina degludec tijekom trudnoće i dojenja je kontraindicirana, jer Nema kliničkog iskustva s njegovom primjenom u ovim periodima.

Nije poznato da li se inzulin degludec izlučuje u majčino mlijeko žena.

FDA Fetal Action Category - C.

Najčešća nuspojava zabilježena tijekom liječenja degludec insulinom je hipoglikemija i mogu se razviti alergijske reakcije, uključujući neposrednog tipa, uključujući potencijalno životno opasnog pacijenta.

Sve neželjene efekte predstavljene u nastavku, na osnovu podataka kliničkih ispitivanja, grupirani su prema MedDRA i organima. Učestalost nuspojava ocijenjena je kao vrlo često (> 1/10), često (> 1/100 do 1/1000 do 1/10000 do ®

Insulin Degludec: Koliko košta ultra produljen lijek?

Potpuno funkcioniranje ljudskog tijela nije moguće bez inzulina. Ovo je hormon neophodan za preradu glukoze, koja dolazi sa hranom, u energiju.

Iz različitih razloga, neki ljudi imaju nedostatak inzulina. U ovom slučaju postoje potrebe za unošenjem umjetnog hormona u organizam. U tu svrhu se često koristi insulin Degludek.

Lijek je ljudski inzulin koji ima ekstra dugi efekat. Proizvod se proizvodi rekombinantnom DNA biotehnologijom upotrebom soja Saccharomyces cerevisiae.

Princip djelovanja inzulina Degludek isti je kao i ljudskog hormona. Učinak smanjenja šećera temelji se na poticanju procesa iskorištavanja šećera u tkivima nakon vezanja na receptore masnih i mišićnih stanica i istovremeno smanjenju brzine stvaranja glukoze u jetri.

Nakon jedne injekcije rastvora u roku od 24 sata, ima ujednačen učinak. Trajanje efekta je više od 42 sata unutar raspona terapijskih doza. Vrijedi napomenuti da je uspostavljen linearni odnos između povećanja količine lijeka i njegovog ukupnog učinka na smanjenje šećera.

Klinički značajna razlika u farmakodinamici inzulina Degludec između mladih i starijih pacijenata nije otkrivena. Takođe, formiranje antitela na inzulin nakon duže terapije Deglyudec-om nije nađeno.

Dugoročni učinak lijeka nastaje zbog posebne strukture njegovih molekula. Nakon sc davanja, formiraju se stabilni rastvorljivi mutiheksameri koji formiraju neku vrstu "depoa" za inzulin u potkožnom masnom tkivu.

Multiheksameri se polako disociraju, što rezultira oslobađanjem hormonskih monmera. Dakle, dolazi do sporog i dugotrajnog protoka otopine u krvotok, što osigurava ravni, dugotrajni profil djelovanja i stabilan učinak snižavanja šećera.

U plazmi se CSS postiže dva ili tri dana nakon injekcije. Distribucija lijeka je sljedeća: odnos Degludeka s albuminom -> 99%. Ako se lijek primjenjuje supkutano, tada je njegov ukupni sadržaj u krvi proporcionalan s dozama primijenjenim u okviru terapijskih doza.

Raspad lijeka je isti kao i u slučaju humanog inzulina. Svi metaboliti formirani u tom procesu nisu aktivni.

Nakon sc primjene T1 / 2 određuje se vrijeme njegove apsorpcije iz potkožnog tkiva, što je oko 25 sati, bez obzira na doziranje.

Pol pacijenata ne utječe na farmakokinetiku inzulina Degludec. Osim toga, nema posebne kliničke razlike u terapiji inzulinom kod mladih, starijih pacijenata i dijabetičara s oštećenom funkcijom jetre i bubrega.

Što se tiče djece (6-11 godina) i adolescenata (12-18 godina) s dijabetesom tipa 1, farmakokinetika inzulina Degludec je ista kao i kod odraslih bolesnika. Međutim, jednom injekcijom lijeka u pacijenata s dijabetesom tipa 1, ukupna doza lijeka u bolesnika mlađih od 18 godina veća je od one starijeg dijabetičara.

Znakovito je da kontinuirana primjena inzulina Degludec ne utječe na reproduktivnu funkciju i nema toksični učinak na ljudsko tijelo.

A omjer mitogenih i metaboličkih aktivnosti Degludeka i ljudskog inzulina je isti.

Inzulin dugog djelovanja - Glargin ili Degludek

Napisala Alla 7.11.2017. Objavljeno u Vijestima o liječenju

U zdravom tijelu inzulin se izlučuje kontinuirano (glavna ekskrecija) i počinje se proizvoditi kada je potrebno sniziti razinu glukoze u krvi (na primjer, nakon jela). Ako u ljudskom tijelu postoji nedostatak inzulina, on mora inzulinu ubrizgati injekcijom, odnosno terapijom inzulinom.

Uloga produženog (dugo djelujućeg) inzulina, koji se proizvodi u obliku olovke, odraz je glavne (kontinuirane) sekrecije gušterače.

Glavna svrha lijeka je održavanje potrebne koncentracije lijeka u krvi kroz dovoljno dug period. Zbog toga se naziva bazalnim insulinom.

Ovaj hormon se obično deli na dve vrste: lekovi (NPH) sa produženim delovanjem i analozi.

Za dijabetičare je na raspolaganju ljudski NPH inzulin i njegovi analogi dugog djelovanja. Tablica u nastavku prikazuje glavne razlike između ovih lijekova.

U septembru 2015. godine predstavljen je novi Abasaglarov inzulin dugog djelovanja, koji je gotovo identičan sveprisutnom Lantusu.

Uprava za hranu i lijekove (FDA, američka FDA) - Vladina agencija podređena američkom Ministarstvu zdravlja 2016. odobrila je još jedan analog inzulina dugog djelovanja, Toujeo. Ovaj je proizvod dostupan na domaćem tržištu i dokazuje njegovu efikasnost u liječenju dijabetesa.

Ovo je oblik sintetičkog inzulina po uzoru na dizajn ljudskog inzulina, ali obogaćen protaminom (ribljim proteinima) kako bi ga usporio. NPH oblačno. Stoga ga prije primjene treba pažljivo okretati da se dobro izmiješa.

NPH je najjeftiniji oblik inzulina dugog djelovanja. Nažalost, nosi veći rizik od hipoglikemije i debljanja, budući da ima izražen vrhunac aktivnosti (iako je njegov učinak postepeno i ne tako brz kao inzulin u bolusu).

Pacijentima sa dijabetesom tipa 1 obično se daju dvije doze NPH inzulina dnevno. A pacijenti sa dijabetesom tipa 2 mogu ubrizgati jedanput dnevno. Sve ovisi o nivou glukoze u krvi i preporukama ljekara.

Insulin, čija su hemijske komponente toliko izmijenjene da usporavaju apsorpciju i učinak lijeka, smatra se sintetičkim analogom ljudskog inzulina.

Lantus, Abasaglar, Tujeo i Tresiba imaju zajedničko svojstvo - duže trajanje akcije i manje izražen vrhunac aktivnosti u odnosu na NPH. S tim u vezi njihov unos smanjuje rizik od hipoglikemije i debljanja. Međutim, troškovi analoga su veći.

Abasaglar, Lantus i Tresiba inzulin uzimaju se jednom dnevno. Neki pacijenti takođe koriste Levemir jednom dnevno. To se ne odnosi na dijabetičare tipa 1 kod kojih je aktivnost lijekova manja od 24 sata.

Tresiba je najnoviji i trenutno najskuplji oblik inzulina dostupan na tržištu. Međutim, ima važnu prednost - rizik od hipoglikemije, posebno noću, najmanji je.

Uloga inzulina dugog djelovanja je da predstavlja glavnu sekreciju inzulina kroz gušteraču. Na taj način osigurava se ujednačena razina ovog hormona u krvi tokom njegove aktivnosti. To omogućava našim tjelesnim ćelijama da koriste glukozu otopljenu u krvi 24 sata.

Svi insulini dugog djelovanja ubrizgavaju se pod kožu na mjesta gdje postoji masni sloj. Bočni dio bedara je najprikladniji za ove svrhe. Ovo mjesto omogućuje sporu, jednoliku apsorpciju lijeka. Ovisno o imenovanju endokrinologa, trebate napraviti jednu ili dvije injekcije dnevno.

Prednosti i nedostaci inzulina dugog djelovanja

Vrsta inzulina koju odaberete ovisi o nekoliko faktora, uključujući vašu medicinsku anamnezu, rizik od hipoglikemije i stepen kontrole nad dnevnim dozama inzulina.

Ako vam je cilj da injekcije inzulina budete što niži, koristite analoge Abasaglar, Lantus, Toujeo ili Tresiba. Jedna injekcija (ujutro ili navečer, ali uvijek u isto doba dana) može osigurati jednoličnu razinu inzulina oko sata.

Možda će vam trebati dvije injekcije dnevno za održavanje optimalne razine hormona u krvi pri odabiru NPH. To vam, međutim, omogućava prilagođavanje doze ovisno o doba dana i aktivnosti - većoj tokom dana, a manjoj prije spavanja.

Interakcija s drugim lijekovima

Informacije na stranici potvrdila je terapeutkinja Vasilieva E.I.

Kako odabrati pravi analog
U farmakologiji lijekovi se obično dijele na sinonime i analoge. Struktura sinonima uključuje jednu ili više istih aktivnih hemikalija koje imaju terapeutski učinak na organizam. Pod analogima se misli na lijekove koji sadrže različite aktivne tvari, ali namijenjeni za liječenje istih bolesti.

Razlike između virusnih i bakterijskih infekcija
Zarazne bolesti izazivaju virusi, bakterije, gljivice i protozoi. Tok bolesti uzrokovan virusima i bakterijama često je sličan. Međutim, razlikovati uzrok bolesti znači odabrati pravi tretman koji će pomoći da se brzo izbori s nelagodom i neće naštetiti djetetu.

Alergije su uzrok čestih prehlada
Neki su upoznati sa situacijom kada dijete često i dugo pati od obične prehlade. Roditelji ga vode kod liječnika, uzimaju mu testove, uzimaju lijekove i kao rezultat toga je dijete već prijavljeno kod pedijatra kao često bolesno. Pravi uzroci čestih respiratornih bolesti nisu utvrđeni.

Urologija: liječenje klamidijalnog uretritisa
Klamidijski uretritis često se nalazi u praksi urologa. Uzrokuje ga intracelularni parazit Chlamidia trachomatis, koji ima svojstva i bakterija i virusa, što često zahtijeva dugotrajne režime terapije antibioticima za antibakterijsko liječenje. Sposobna je izazvati nespecifičnu upalu uretre kod muškaraca i žena.

Rp .: Insulini degludecumi 100 komada / 3 ml - br. 5
D.S. Potkožno 1 put dnevno.

Hipoglikemija. Farmakološki učinak inzulina degludec ostvaruje se slično učinku ljudskog inzulina specifičnim vezanjem i interakcijom s receptorima humanog endogenog inzulina. Hipoglikemijski učinak degludec inzulina nastaje uslijed povećane upotrebe glukoze u tkivima nakon vezanja na receptore mišićnih i masnih ćelija i istodobnog smanjenja brzine stvaranja glukoze u jetri.

Subkutano 1 put dnevno, po mogućnosti u isto vrijeme. Doza se izračunava pojedinačno u skladu sa sadržajem glukoze u krvnoj plazmi. Pacijentima s dijabetesom tipa I potrebne su dodatne injekcije brzo djelujućih inzulinskih pripravaka kako bi se osigurala potreba za prandialnim (prije obroka) inzulinom.

- dijabetes kod odraslih.

- povećana individualna osjetljivost na degludec inzulin
- djeca mlađa od 18 godina
- razdoblje trudnoće i dojenja (nema kliničkog iskustva s primjenom lijeka kod djece, žena tijekom trudnoće i dojenja).

Otopina d / p / do unošenja 100 PIECES / 1 ml: ulošci 3 ml 5 kom.
Rješenje za davanje sc je prozirno, bezbojno.
1 ml:
mješavina inzulina degludec i inzulina aspart u omjeru 70/30
(ekvivalentno 2,56 mg inzulina degludec i 1,05 mg aspart inzulina) 100 IU *
Pomoćne tvari: glicerol - 19 mg, fenol - 1,5 mg, metakrezol - 1,72 mg, cink 27,4 µg (kao cinkov acetat 92 µg), natrijum-hlorid 0,58 mg, hlorovodonična kiselina ili natrijum hidroksid (za podešavanje pH), voda d / i - do 1 ml.

3 ml (300 komada) - Penfill® staklene patrone (5) - Al / PVC blisteri (1) - pakovanja od kartona.
pH rastvora 7.4.
* 1 PIECE sadrži 0,0256 mg bezvodnog inzulina deglude bez soli i 0,0105 mg bezvodnog inzulina bez soli, koji odgovara 1 IU humanog inzulina, 1 jedinici inzulina detemir, inzulinu glargin ili dvofaznom inzulinu aspart.

Informacije na stranici koju gledate stvorene su samo u informativne svrhe i na bilo koji način ne promiču samo-lijek. Resurs je namijenjen upoznavanju zdravstvenih radnika s dodatnim informacijama o određenim lijekovima i na taj način povećava njihovu razinu profesionalnosti. Upotreba droga „Insulin degludec“ bezuspješno pruža konsultacije sa stručnjakom, kao i njegove preporuke o načinu upotrebe i doziranju odabranog lijeka.

Dijabetes melitus, tip 1, tip 2, dijagnoza, liječenje, šećer u krvi, dijabetes kod djece

Dobrodošli, dragi posjetioci stranice! Danas ćemo na našim stranicama govoriti o vrlo važnoj točki za svakog dijabetičara koji uzima inzulin. U novije vrijeme (ožujak 2014.), jedan od najvećih proizvođača vještačkog hormona Novo Nordisk, predstavio je novi analog superlučnog djelovanja - deglyutek. Je vijesti o primarnom liječenju dijabetesa u 2014. godini.

Za početak, potreba za inzulinskom terapijom može se pojaviti s bilo kojom vrstom dijabetesa. Štaviše, pacijenti sa T2DM najčešće koriste „duge“ insuline. Do nedavno su najdužu akciju imali glargin (Lantus) i detemir (Levemir). Njihov kvalitetan rad trajao je oko jedan dan.

Deglutec je super dugačak kolega. Termin njegovog aktivnog radno vrijeme je 36-42 sata. Međutim, ostaje lijek bez vrha, ima dobru adsorpciju i momentalni početak djelovanja. Trenutno je upotreba lijeka proučavana samo u liječenju odraslih pacijenata. Djeca i trudnice nisu sudjelovali u istraživanjima!

Brojne studije (SAD, Japan, Kanada, Indija, EU) pokazale su da kompenzacija bolesti na pozadini supkutane primjene noviteta ne samo da nije lošija od tijeka dijabetesa tijekom liječenja glarginom, već čak malo premašuje pokazatelje konkurenta. Glavna razlika je minimalan rizik od hipoglikemije zbog potpuno ravnog profila.

Smatra se da se zadovoljavajuća kontrola bolesti šećera može postići korištenjem novog rješenja samo 3 puta tjedno. Ovaj pristup će značajno smanjiti broj dnevnih injekcija, a pacijenti sa dijabetesom tipa 2 i nekim drugim rijetkim oblicima bolesti moći će značajno poboljšati svoju kvalitetu života, minimizirajući učinke liječenja dijabetesa.

Trenutno je upotreba lijeka dopuštena u EU-u, SAD-u, Kanadi i nekim drugim zemljama. Iznenađujuće, posljednji je omogućio prodaju droge od strane njenih glavnih pronalazača - Britanaca. Smatrali su da je cijena liječenja previsoka, pa nije preporučljivo preporučivati ​​hormon širokom krugu pacijenata.

Analog će se pojaviti i u Rusiji pod trgovačkim imenom Tresiba, lijek će se sipati u tvornicu u gradu Kaluga. Naravno, nada se da će ga, prema besplatnim receptima, domaći dijabetičari primiti vrlo brzo, do sada. No, na vlastitu inicijativu, u koordinaciji s liječnikom, bit će moguće u dogledno vrijeme započeti terapiju.

Naša će stranica pomno pratiti najnovije vijesti u liječenju dijabetesa i obavještavat će vas kada postane poznato da je završena 3. faza ispitivanja novog lijeka, tj. bit će dostupan apsolutno svima.

Dodano 17. aprila 2015: Tako se pojavila prva praksa izdavanja Treshiba u domaćim klinikama. Trenutno se u okviru eksperimentalnog programa na njega prebacuju dijabetičari koji su ranije primili Lantus. Po želji, lijek se može kupiti u mnogim ljekarnama o svom trošku. Kako navodi proizvođač, efekat traje do 36 sati, ubrizgavanje u dozi koja je bliska onoj dobivenoj na Lantus, vrši se jednom u 1,5 dana, uz pomak, sat ili dva ranije.

Insulin degludec - kako koristiti za dijabetes tipa 1 i 2

Sve injekcije inzulina su klasificirane prema trajanju djelovanja u 2 grupe.

Kombinovani lekovi se razvijaju, a deluju u 2 faze.

Degludec je umjetni inzulin dugog djelovanja, koristi se za dijabetes tipa 1 i 2.

Proizvodi se zahvaljujući modernim tehnologijama genetskog inženjerstva.

Tresiba FlexTouch (trgovački naziv za ovaj inzulin) je trenutno jedini lijek s aktivnom supstancom - insulin degludec.

Preporučuje se za upotrebu kod dijabetesa tipa 1 u odraslih pacijenata.

Ljekari su ponekad prisiljeni da propišu lijek u takvim situacijama:

  • s nedovoljnim učinkom oralnih lijekova, nemogućnošću održavanja konzistentno niske razine šećera,
  • kontraindikacije za upotrebu oralnih lekova,
  • dijagnosticiran dijabetes s visokim nivoom šećera i komplicirajućim simptomima,
  • infarkt miokarda
  • koronarna angiografija,
  • moždano krvarenje,
  • akutni zarazni poremećaji
  • posle operacije.

Terapija dijabetesa tipa 2 započinje s dijetom i upotrebom tableta.

Pisma naših čitalaca

Moja baka duže vrijeme je bolesna od dijabetesa (tip 2), ali nedavno su komplikacije prešle na njene noge i unutrašnje organe.

Slučajno sam na internetu pronašao članak koji mi je bukvalno spasio život. Bilo mi je teško vidjeti muku, a gadni miris u sobi izluđivao me je.

Kroz tretman, baka joj je čak promijenila raspoloženje. Rekla je da joj noge više ne bole, a čirevi ne napreduju; sljedeći tjedan idemo u liječničku ordinaciju. Širite vezu na članak

Razmislite o prednostima lijeka:

  • tijelo lako podnosi,
  • dobar nivo čišćenja
  • hipoalergenost.

Lijekovi regulišu glikemiju 24-40 sati. Rizik od povećanja koncentracije šećera pravom doziranjem je minimiziran.

Kako održati šećer normalnim u 2019. godini

Ovo je skup lijek koji izaziva nuspojave. Negativne posljedice često nastaju nakon kršenja pravila primjene, promjena doze, pogrešno odabranih režima liječenja.

Ovo je umjetni hormon pretjeranog djelovanja. Injektira se pod kožu 1 put dnevno, preporučljivo je istodobno ubrizgati, pridržavati se režima. Kod patologije tipa 2 koristi se kao monoterapija i u kombinaciji s PHGP-om ili bolusnim inzulinom.

U slučaju bolesti tipa 1, koristi se u kombinaciji s umjetnim hormonima kratkog i ultra kratkog djelovanja kako bi se zadovoljila potreba za prandialnim inzulinom. Doziranje lijeka određuje stručnjak, uzimajući u obzir potrebe pacijenta. Da biste normalizirali nivo glikemije, možete prilagoditi dozu lijeka uzimajući u obzir nivo glukoze na prazan stomak.

Doziranje se mijenja kada pacijent počne intenzivno baviti se fizičkom aktivnošću, mijenja prehranu ili ima pridružene poremećaje.

  • Za dijabetičare tipa 2 - 10 jedinica dnevno, tokom vremena endokrinolog mijenja dozu pojedinačno.
  • Za dijabetičare tipa 1 - koriste se jednom dnevno u kombinaciji sa prandial inzulinom, koji se ubrizgava s hranom. Doktor nadgleda reakciju tijela na lijekove, bira pojedinačnu dozu.

Kada mijenjate lijekove na bazi inzulina, razina šećera strogo se kontrolira u prvih nekoliko tjedana upotrebe novog lijeka.

Princip fleksibilnog doziranja koristi se u skladu s potrebama dijabetičara. Lijek se može primijeniti u različito doba dana sa minimalnim intervalom od 8 sati. Ljudi koji zaborave pravovremeno ubrizgati umjetne hormone, morat će primijeniti dozu čim se toga sjete, pa vratiti svoj prethodni režim.

Ne postoje razlike u farmakokinetičkim karakteristikama inzulina Degludec, ovisno o spolu. Stariji dijabetičari s bolestima unutrašnjih organa trebaju koristiti lijek s oprezom. Ne postoje klinički značajne razlike u farmakokinetikama inzulina Degludek između starijih i mladih dijabetičara.

Inzulin utiče na tijelo djece i adolescenata, kao odraslih. Istom doziranjem lijeka dijabetičari tipa 1 mogli su utvrditi da je ukupni učinak doze lijeka u djece veći nego u odraslih.

Čitateljima naše stranice nudimo popust!

Ne koristiti s netolerancijom na komponente lijeka, maloljetnu djecu, trudnice i dojilje. Nema kliničkog iskustva s primjenom lijeka kod djece i žena s gestacijom i dojenjem. Ljekari ne znaju da li se ovaj lijek prenosi putem majčinog mlijeka.

Degludec je modificirani umjetni hormon koji se koristi za liječenje bolesnika s različitim stupnjevima dijabetesa. Razvijen na osnovu savremenih tehnologija genetskog inženjerstva. Zahvaljujući takvim lijekovima normalno se održava količina šećera što može značajno poboljšati kvalitetu života pacijenata. Dobra prevencija može se postići uz održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi bez drastičnih promjena.

Dijabetes uvijek dovodi do fatalnih komplikacija. Prekomjerni šećer u krvi je izuzetno opasan.

Alexander Myasnikov u decembru 2018. godine dao je objašnjenje o liječenju dijabetesa. Pročitajte u cijelosti


  1. Onipko, V.D. Knjiga za pacijente sa šećernom bolešću / V.D. Onipko. - Moskva: Svetla, 2001. - 192 str.

  2. Radkevich V. Dijabetes melitus: prevencija, dijagnoza, liječenje. Moskva, 1997.

  3. Balabolkin M.I., Klebanova E.M., Kreminskaya V. M. Fundamentalna i klinička tiroidologija, Medicina - M., 2013. - 816 str.

Dozvolite da se predstavim. Moje ime je Elena. Radim kao endokrinolog više od 10 godina. Vjerujem da sam trenutno profesionalac u svojoj oblasti i želim pomoći svim posjetiteljima stranice da riješe složene i ne baš tako zadatke. Svi materijali za stranicu prikupljaju se i pažljivo obrađuju kako bi se što više prenijeli svi potrebni podaci. Prije primjene onoga što je opisano na web mjestu, uvijek je potrebno obavezno savjetovanje sa stručnjacima.

Aktivna supstanca

Inzulin degludec + Insulin aspart

potkožna otopina

1 ml lijeka sadrži:

aktivna supstanca: 100 jedinica inzulina degludec / inzulin aspart u omjeru 70/30 (ekvivalentno 2,56 mg inzulina degludec / 1,05 inzulina aspart),

pomoćni sastojci: glicerol 19,0 mg, fenol 1,5 mg, metakrezol 1,72 mg, cink 27,4 µg (kao cinkov acetat 92,0 µg), natrijum-hlorid 0,58 mg, hlorovodonična kiselina / natrijum hidroksid (za podešavanje pH ), voda za injekcije do 1 ml.

pH otopine je 7,4.

Jedna olovka za špriceve sadrži 3 ml otopine ekvivalentne 300 PIECES.

Jedna jedinica inzulina Ryzodeg sadrži 0,0256 mg bezvodnog inzulina degludec i 0,0105 mg bezvodnog inzulina bez soli, aspart.

Jedna jedinica inzulina Ryzodeg (U) odgovara jednoj međunarodnoj jedinici (ME) humanog inzulina, jednoj jedinici inzulina glargin, jednoj jedinici inzulina detemir ili jednoj jedinici dvofaznog inzulina aspart.

Prozirno bezbojno rješenje.

Farmakodinamika:

Preparat Ryzodeg FlexTouch je kombinirani pripravak koji se sastoji od topljivog analoga ljudskog inzulina super-dugog djelovanja (inzul. Degludec) i brzog djelovanja topljivog analoga ljudskog inzulina (inzulina aspart), proizvedenog rekombinantnom DNA biotehnologijom upotrebom soja Saccharomyces cerevisiae.

Insulin degludec i inzulin aspart specifično se vežu za receptor humanog endogenog inzulina i, u interakciji s njim, ostvaruju svoj farmakološki učinak slično kao i ljudski inzulin. Hipoglikemijski učinak inzulina nastaje zbog povećanog iskorištavanja glukoze u tkivima nakon vezivanja inzulina na receptore mišićnih i masnih ćelija i istodobnog smanjenja brzine stvaranja glukoze u jetri.

Farmakodinamički učinci sastojaka lijeka Ryzodeg FlexTouch jasno su različiti (slika 1), a opći profil djelovanja lijeka odražava profile djelovanja pojedinih komponenti: brzi inzulin aspart i inzulinski degludec naddužnog djelovanja.

Bazalna komponenta lijeka Ryzodeg FlexTouch, koja ima ultradugo djelovanje (inzulin degludec), nakon potkožne injekcije formira topljive multiheksamere u potkožnom skladištu, odakle se neprekidno polako ulazi u otopinu inzulina degludec u cirkulaciju, pružajući ravan profil djelovanja i stabilan hipoglikemijski učinak lijeka. Ovaj efekat je očuvan u kombinaciji sa inzulinom aspart i ne utiče na brzinu apsorpcije monomera brzo djelujućeg inzulina aspart.

Lijek Ryzodeg® FlexTouch® počinje djelovati brzo, osiguravajući potrebu za prandialnim inzulinom ubrzo nakon ubrizgavanja, dok bazna komponenta ima ravni, stabilni i ultra dugi profil djelovanja koji osigurava bazalnu potrebu za inzulinom. Trajanje djelovanja jedne doze lijeka Ryzodeg FlexTouch je više od 24 sata.

Pogledajte sliku 1. Profil prosječne brzine infuzije glukoze predstavlja ravnotežnu koncentraciju Ryzodega nakon davanja jedne doze od 0,8 U / kg za dijabetes melitus tipa 1 (studija 3539).

Dokazan je linearni odnos između povećanja doze Ryzodeg FlexTouch-a i njegovog općeg i maksimalnog hipoglikemijskog efekta. Ravnotežna koncentracija lijeka Ryzodeg FlexTouch postiže se nakon 2-3 dana primjene lijeka.

Nije bilo razlike u farmakodinamikama preparata Ryzodeg FlexTouch kod starijih i senilnih bolesnika.

Klinička efikasnost i sigurnost

Pet međunarodnih randomiziranih, kontroliranih, otvorenih, kliničkih ispitivanja Ryzodega u režimu „Liječenje cilja“ provedeno je 26 ili 52 tjedna sa 1360 pacijenata sa šećernom bolešću (362 bolesnika s dijabetesom tipa 1 i 998 bolesnika s dijabetesom tipa 2).

Provedene su dvije komparativne studije o jednoj primjeni Ryzodega u kombinaciji s oralnim hipoglikemijskim lijekovima (PHGP) i jednom primjenom inzulina glargina u kombinaciji s PHGP-om na bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2.

Primjena Ryzodega dva puta dnevno u kombinaciji sa PHGP-om uspoređena je s primjenom bifaznog inzulina aspart 30 dva puta dnevno u kombinaciji s PHGP-om u dva ispitivanja na pacijentima s dijabetesom tipa 2.

Primjena Ryzodega jednom dnevno u kombinaciji s inzulinom aspart također je uspoređena s primjenom inzulina detemir jednom ili dva puta dnevno u kombinaciji s inzulinom aspart kod bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1.

Dokazano je da je u svim studijama liječenja bolesnika na cilj dokazana superiornost usporednih lijekova nad lijekom Ryzodeg u odnosu na smanjenje pokazatelja HbA1C u svim istraživanjima.

U bolesnika sa dijabetesom tipa 2 koji nikada nisu primili insulinsku terapiju, te u bolesnika koji su prethodno primili terapiju inzulinom, Ryzodeg u kombinaciji s PHGP-om pruža sličnu glikemijsku kontrolu u usporedbi s inzulinom glargin.

Ryzodeg® pruža bolju prandialnu glikemijsku kontrolu u usporedbi s inzulinom glarginom s nižom učestalošću noćne hipoglikemije (definirane kao epizode hipoglikemije koje su se dogodile između 0 sati i 6 sati ujutro, potvrđene rezultatima mjerenja koncentracije glukoze u plazmi manjoj od 3,1 mmol / l ili dokazima o tome da je pacijentu bila potrebna pomoć trećih osoba).

Davanje Ryzodega dva puta dnevno omogućava sličnu glikemijsku kontrolu (HbA1c) u poređenju s dvofaznim insulinom aspart 30, koji se takođe primenjuje dva puta dnevno.

Lijek Ryzodeg daje najbolju pozitivnu dinamiku u smanjenju koncentracije glukoze u plazmi na prazan stomak.

Upotrebom preparata Ryzodeg, ciljne vrijednosti glukoze u plazmi od 5 mmol / L postignute su brže u bolesnika u usporedbi s pacijentima liječenima dvofaznim inzulinom aspart 30. Lijek Ryzodeg rjeđe uzrokuje hipoglikemiju (uključujući noćnu).

U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1, liječenje Ryzodegom jednom dnevno u kombinaciji s inzulinom aspartom prije drugih obroka pokazalo je sličnu kontrolu glikemije (HbA1c i glukozu u plazmi naglo) s rjeđim slučajevima noćne hipoglikemije u usporedbi s početnim bolusovim režimom insulina detemir i inzulin aspart uz svaki obrok.

Prema dobivenim metaanalizama dva otvorena ispitivanja u 26 sedmica planirana po principu „liječi za cilj“ koji uključuju pacijente sa dijabetesom tipa 2, lijek Ryzodeg, koji se primjenjuje dva puta dnevno, pokazao je nižu učestalost epizoda potvrđene hipoglikemije uopšte ( Slika 2) i epizode potvrđene noćne hipoglikemije (Slika 3) u usporedbi s dvofaznim inzulinom aspart 30. Rezultati su pokazali da Ryzodeg smanjuje koncentraciju glukoze u plazmi nata sa nižim rizikom od hipoglikemije emy u procesu istraživanja i doze održavanja od 16 tjedna (Tabela 1).

Tabela 1. Rezultati metaanalize podataka o epizodama potvrđene hipoglikemije ako se primjenjuju dva puta dnevno tijekom ispitivanja i za vrijeme održavanja doze od 16 tjedana
AnalizeUtvrđena relativna učestalost 95% CI perioda ispitivanjaUtvrđena relativna učestalost 95% perioda održavanja doze CI
Ukupni broj potvrđenog lijeka hipoglikemije Ryzodeg (2 puta dnevno) / bifazni inzulin kao dio 30 (2 puta dnevno)0,810,69
0,67, 0,980,55, 0,87
Noćna potvrđena lijek hipoglikemije Ryzodeg (2 puta dnevno) / dvofazni inzulin aspart 30 (2 puta dnevno)0,430,38
0,31, 0,590,25, 0,58

Pogledajte sliku 2 na ambalaži. Potvrđeni epizodi hipoglikemije, preparat Ryzodeg (2 puta dnevno) u usporedbi s dvofaznim inzulinom aspart 30 (2 puta dnevno), u smislu kumulativne funkcije za dva 26-tjedna otvorena ispitivanja dizajnirana prema principu „liječi na cilj“ kod pacijenata sa dijabetes tipa 2

Pogledajte sliku 3na ambalaži. Potvrđene noćne epizode hipoglikemije, Ryzodeg (2 puta dnevno) u odnosu na dvofazni inzulin aspart 30 (2 puta dnevno), u smislu kumulativne funkcije za dva 26-tjedna otvorena ispitivanja dizajnirana prema principu „liječi prema cilju“ kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2.

Nije bilo klinički značajne tvorbe antitijela na inzulin nakon liječenja Ryzodegom tokom dužeg perioda.

Farmakokinetika:

Apsorpcija

Nakon potkožnih injekcija dolazi do stvaranja topljivog stabilnog degludec multiheksamera inzulina, koji stvaraju deponiju inzulina u potkožnom tkivu, a istovremeno ne ometaju brzo puštanje monomera inzulina aspart u krvotok.

Multiheksameri se postupno disociraju, oslobađajući degludec monomere inzulina, što rezultira sporim neprekidnim protokom lijeka u krv.

Ravnotežna koncentracija komponente superduljnog djelovanja (inzulin degludec) u krvnoj plazmi postiže se 2-3 dana nakon primjene lijeka Ryzodeg.

Dobro poznati pokazatelji brze apsorpcije inzulina aspart pohranjeni su u lijeku Risedeg. Farmakokinetički profil aspart inzulina pojavljuje se 14 minuta nakon injekcije, dok je maksimalna koncentracija primijećena nakon 72 minute.

Distribucija

Afinitet degludec inzulina za serumski albumin odgovara sposobnost vezivanja proteina u plazmi> 99% u krvnoj plazmi čovjeka. Kod inzulina aspart, sposobnost vezivanja proteina u plazmi je niža (

Olovka Tresiba flex touch r / c 100me / ml 3 ml n5 olovka za šprice

Prozirno bezbojno rješenje. Komplet NE uključuje igle za ubrizgavanje. Igle koje se prodaju odvojeno.

Olovke za injekcije FlexTouch koriste se zajedno sa NovoFine - Novofine 30G 8 mm br. 100 ili Novofine 31G 6 mm No. 100 iglama. Nemoguće je koristiti olovke za štrcaljke bez igala.

1 ml lijeka sadrži: aktivna tvar: insulin degludec 100 IU (3,66 mg), pomoćne tvari: glicerol 19,6 mg, fenol 1,5 mg, metakrezol 1,72 mg, cink 32.

7 μg (u obliku cinkovog acetata 109,7 µg), klorovodična kiselina / natrijum hidroksid (za podešavanje pH), voda za injekcije do 1 ml, pH otopine je 7,6. Jedna olovka za špricu sadrži 3 ml rastvora, što je 300 kom.

Olovka za štrcaljku omogućava vam unošenje do 80 jedinica po injekciji u koracima od 1 jedinice.

Opće informacije i indikacije

Takav čisti inzulin proizvodi farmaceutska kompanija Novo Nordisk, a registrovan je pod trgovačkim nazivom Tresiba. Lijek je dostupan u 2 oblika doziranja:

  • rastvor u jednokratnim špricama (naziv inzulina "Tresiba Flextach"),
  • rastvor u patroni za pojedinačne inzulinske olovke za višekratnu upotrebu (Tresiba Penfill).

Najčešće se lek koristi za pacijente koji imaju dijabetes koji zavisi od insulina.

Nakon što uđe pod kožu, genetski poboljšani molekul inzulina stvara stabilne komplekse, koji su svojevrsno skladište ovog hormona.

Takvi se spojevi razgrađuju prilično sporo, zbog čega inzulin stalno ulazi u krv u potrebnoj dozi. Lijek se obično daje 1 put dnevno, jer njegovo djelovanje traje najmanje 24 sata.

Važno je da trajanje lijeka ne ovisi o dobi, spolu i etničkoj grupi pacijenta. Čak i kod pacijenata s oštećenom funkcijom jetre i bubrega, takav inzulin traje dugo i klinički je djelotvoran.

Ovaj se lijek ponekad koristi i kao dio kombinirane terapije kod pacijenata s dijabetesom tipa 2. Ako je gušterača iscrpljena ili su njezine funkcije ozbiljno narušene, pored tableta za snižavanje šećera pacijentu će možda trebati inzulinska terapija.

Postoji mnogo trgovačkih imena za hormon koji se može koristiti u tu svrhu, a Treshiba je jedno od njih. Korištenje lijeka pomaže normalizaciji razine glukoze u krvi, poboljšanju ukupnih tjelesnih performansi i poboljšanju kvalitete života.

Upotreba lijeka u početnim fazama razvoja poremećaja gušterače kod dijabetesa tipa 2 omogućava vam da postignete minimalne doze i kratki period ubrizgavanja

Inzulin Degludec: stabilan učinak i smanjeni rizik od hipoglikemije

Ekstralan preparat inzulina dugog delovanja kopile (degludec) Novo Nordisk takođe može efikasno da kontroliše šećer u krvi u dijabetičarikao i konkurentski lijek Lantus (Lantus) kompanije Sanofi (Sanofi), sa preciznijim dozama. Prema Evropskom udruženju za izučavanje iz dijabetes melitus (Europsko udruženje za proučavanje dijabetesa, EASD), insulin degludec (degludec) postiglo je značajno smanjenje šećera u krvi kod pacijenata sa dijabetes tipa 2čak i sa jednom dozom četrdeset sati. Novo Nordisk navodi da će insulin degludec biti pogodniji za pacijente, jer se može uzimati u bilo koje doba dana, za razliku od Lantusovog lijeka s inzulinom glargin, koji se mora uzimati u određeno vrijeme.

Novo istraživanje pokazalo je da je nivo hemoglobina A1c, pokazatelja kontrole glukoze u krvi, smanjen za 1,28%, na 7,2% tokom 26 tjedana uz pomoć inzulinskih deglueka, što je upoređeno sa Lantusom, najprodavanijim lijekom na svijetu inzulinom.

U pacijenata koji uzimaju lijek Novo Nordisk, razina glukoze u plazmi također se značajno smanjila, a kod pacijenata koji su uzimali lijek Lantus, on se smanjio tek do kraja studije.

Oba lijeka su uzimana jednom dnevno, ali Novo Nordisk u kliničkim ispitivanjima takođe proučava efikasnost trodnevne dnevne doze inzulina dewlydek.

Prema Stephenu Atkinu, profesoru sa studija na Medicinskom fakultetu York Hull u Velikoj Britaniji, ovo istraživanje pokazuje da se glikemijska kontrola može uspostaviti pomoću izdvojenog inzulina, čak i ako ljudi nehotice odgađaju recepcija insulinili ga ponesite u drugo doba dana.

Na 71. godišnjoj konferenciji Američkog udruženja za dijabetes, održanoj u junu 2011. godine u San Diegu, u Kaliforniji, razgovaralo se o rezultatima dva istraživanja novog inzulina. Prema rezultatima, inzulinski deglyudec kod pacijenata s dijabetesom tipa 1 i 2 poboljšava kontrolu glikemije, istovremeno smanjujući rizik od noćne hipoglikemije u odnosu na Glargin inzulin.

Insulin Degludek - bazalni inzulinkoji nakon potkožnog davanja formira topljive multi-heksamere, što dovodi do ultraduljeg profila djelovanja. Predstavljeni su rezultati studije faze II, koje su već objavljene u Lancetu 2011. godine.

Degludek u liječenju dijabetesa tipa 2

Jedno istraživanje je uključivalo bolesnike sa dijabetesom tipa 2 (vođa istraživačkog tima bio je prof. Alan J. Garber, sa odeljenja za dijabetes, endokrinologiju i metabolizam na medicinskom fakultetu Baylor College, Houston, Texas).

Uporedila je efikasnost i sigurnost upotrebe degludec-a u odnosu na Glargin inzulin.

Oba inzulina propisana su jednom dnevno, u kombinaciji sa inzulinom aspart prije jela, ili u kombinaciji s metforminom ili pioglitazonom.

Kliničko ispitivanje je bilo otvoreno, trajalo je 1 godinu i obuhvaćalo je 992 pacijenta s prosječnom razinom glikoziranog hemoglobina od 8,3% koji su održavali razinu HbA1C između 7 i 10% najmanje 3 mjeseca korištenja inzulina u kombinaciji s oralnim lijekovima ili bez njih.

Pacijenti su randomizirani u omjeru 3: 1 u skupine koje su primale ili Degludec inzulin ili Glargin inzulin. Doza baznog inzulina podešavala se u skladu s razinom glukoze u plazmi naglo dok nije dostignuta ciljna razina (manja od 5 mmol).

Studiju je završilo više od 80% pacijenata iz obje grupe. Nakon 12 mjeseci, nivo glikiranog hemoglobina smanjen je u prosjeku za 1,2% u grupi degludec i za 1.

3% u skupini s glarginom (razlika nije statistički značajna), polovina bolesnika dosegla je ciljnu razinu HbA1C (manja od 7%).

Smanjenje nivoa glukoze u plazmi natašte u dve grupe nije se značajno razlikovalo (u proseku za 2,4 mmol u grupi koja je degludec i za 2,1 mmol u grupi sa glarginom).

Nađena je samo jedna značajna razlika između skupina: primjena degludeka dovela je do značajnog smanjenja rizika od noćne hipoglikemije (glukoza u plazmi manjoj od 3,1 mmol ili teške hipoglikemije, prema definiciji ADA).

Grupa degludec pokazala je smanjenje od 25% u učestalosti ovih događaja u odnosu na grupu glargina (1,4 naspram 1,8 epizoda po 1 pacijentu godišnje, p = 0,0399).

Pored toga, učestalost svih potvrđenih hipoglikemijskih događaja bila je manja u grupi degludec u usporedbi s grupom glargine (11,1 naspram 13,6 epizoda / godina bolesnika, p = 0,0359).

Nakon godinu dana, prosječna dnevna doza iznosila je 1,46 IU / kg za inzulinski deglug i 1,42 IU / kg za inzulin glargin, s raspodjelom bazalnog i bolusnog inzulina od približno 50:50 u obje skupine. Učestalost nuspojava bila je ista.

Insulin degludec u liječenju dijabetesa tipa 1

Profesor Simon Heller proveo je drugo istraživanje na Univerzitetu Sheffield u Velikoj Britaniji. Dizajn studije bio je sličan, ali je uključivao pacijente sa dijabetes tipa 1. I deglyudec i glargin primenjeni su supkutano jednom dnevno, aspart inzulina pre obroka.

629 ljudi sa dijabetes tipa 1 sa prosječnom razinom HbA1C od 7,7%, primanje inzulina u osnovnom režimu bolusa najmanje godinu dana, randomizirani su u omjeru 3: 1 u degludec i glargin skupinama.

Nakon godinu dana, razina HbA1C smanjena je za 0,4% u obje grupe. Oko 40% pacijenata dostiglo je ciljnu razinu HbA1C (manje od 7%), prosječna razina glukoze u plazmi naglo smanjena je za 1,3 mmol / L u grupi degludec, a za grupu glargine za 1,4 mmol / L.

U grupi koja je primala degludec pacijentima je trebalo manje vremena da dostignu ciljne razine glukoze u plazmi natašte (manje od 5 mmol / L), srednja vrijednost u grupi koja je primala degludec bila je 5 tjedana, dok je u grupi s glarginom 10 tjedana (p = 0,002).

Učestalost potvrđene noćne hipoglikemije bila je niža u grupi s degludecom u usporedbi s grupom glargine (4,4 vs 5,9 epizoda / pacijent-godina, p = 0,021), međutim nije bilo značajnih razlika u ukupnoj učestalosti hipoglikemije među skupinama (42,5 naspram 40,2 epizoda / pacijent-godina) .

Godinu dana nakon početka ispitivanja, prosječna dnevna doza inzulina bila je 0,75 U / kg u grupi koja je degludec, i 0,82 U / kg u grupi s glarginom, s distribucijom bazalnog / bolusnog inzulina od približno 50:50 u obje skupine. Učestalost nuspojava bila je slična.

Dr Heller, vođa istraživačkog tima, smatra da su rezultati kliničkog ispitivanja potvrdili da novi analog inzulina s produženim djelovanjem može umanjiti rizik od hipoglikemije, posebno noću, što je vrlo važno za mnoge pacijente i njihove obitelji. Upotreba degludec-a može poboljšati kvalitetu života takvih pacijenata.

Degludec i fleksibilan režim doziranja

Tim dr. Luigija Meneghinija sa Univerziteta u Miamiju na Floridi, predstavio je podatke o fleksibilnom doziranju rose inzulina.

Istraživači su otkrili da se može primijeniti pojedinačna primjena degludeca dnevno u širokom vremenskom rasponu - od 8 do 40 sati nakon prethodne doze bez narušavanja glikemijske kontrole, za razliku od glargina, koji zahtijeva davanje otprilike u isto vrijeme svaki dan. Nakon 26 tjedana ispitivanja, nivo HbA1C smanjio se za 1,2% u obje skupine, učestalost općih i noćnih epizoda hipoglikemije bila je slična u obje skupine doziranja.

Ovo je posebno važno za ljude koji trebaju promijeniti vrijeme ubrizgavanja iz osobnih (spavanje, kasni povratak kući itd.) I profesionalnih razloga (rad u smjeni, noćno vrijeme, itd.).

Mogućnost promjene vremena ubrizgavanja može značajno poboljšati usklađenost pacijenta i moguće dugoročne rezultate. glikemijska kontrolaMeđutim, ova pretpostavka zahtijeva potvrdu u daljnjim studijama.

Američka dijabetička asocijacija (ADA) 71. naučna sesija: Sažetak 0074-OR, predstavljeno 25. lipnja 2011., sažetak 0070-OR, predstavljeno 25. lipnja 2011., sažetak 0035-LB, predstavljeno 24. lipnja 2011.

Indikacije za imenovanje Tresibe

Lijek se koristi u kombinaciji s brzim insulinama za nadomjesnu hormonsku terapiju za obje vrste dijabetesa. Kod bolesti tipa 2 u prvoj fazi može se propisati samo dugački inzulin.

U početku su ruska uputstva za upotrebu omogućavala upotrebu Treshibe isključivo odraslim pacijentima.

Nakon studija koje su potvrdile njegovu sigurnost za rastući organizam, promijenjene su upute i sada dopušta da se lijek primjenjuje kod djece od 1. godine života.

Utjecaj degludeka na trudnoću i razvoj beba do godinu dana još nije proučen, stoga Tresib inzulin nije propisan za ove kategorije bolesnika. Ako je dijabetičar prethodno uočio teške alergijske reakcije na degludec ili druge komponente otopine, preporučuje se suzdržati se od liječenja Tresibom.

Upute za upotrebu

Bez znanja o pravilima za uzimanje inzulina, dobra nadoknada dijabetesa nije moguća. Nepoštivanje uputstva može dovesti do akutnih komplikacija: ketoacidoze i teške hipoglikemije.

Kako učiniti tretman sigurnim:

  • sa dijabetesom tipa 1, u medicinskoj ustanovi treba odabrati željenu dozu. Ako je pacijent prethodno primao dugi inzulin, kad ga prebaci na Tresiba, doza se prvo nepromijeni, a zatim se podešava na osnovu glikemijskih podataka. Lijek u potpunosti pokazuje svoj učinak u roku od 3 dana, tako da je prva korekcija dopuštena tek nakon što prođe to vrijeme,
  • sa bolešću tipa 2, početna doza je 10 jedinica, s velikom težinom - do 0,2 jedinice. po kg Tada se postepeno mijenja sve dok se glikemija ne normalizuje. U pravilu, pacijenti s pretilošću, smanjenom aktivnošću, jakom otpornošću na inzulin i dugotrajnim dekompenziranim dijabetes melitusom zahtijevaju velike doze Treshibe. Kako se liječe, oni se postepeno smanjuju,
  • i pored činjenice da Tresiba inzulin djeluje duže od 24 sata, ubrizgava se jednom dnevno u određeno vrijeme. Djelovanje sljedeće doze treba djelomično preklapati s prethodnom,
  • lek se može davati samo supkutano. Intramuskularna injekcija je nepoželjna jer može izazvati pad šećera, intravenska je opasna po život,
  • mjesto ubrizgavanja nije značajno, ali obično se bedro upotrebljava za dugačke insuline, jer se u želudac ubrizgava kratki hormon - kako i gdje ubrizgati inzulin,
  • olovka za špricer je jednostavan uređaj, ali je bolje ako vas dežurni lekar upozna sa pravilima rukovanja. Za svaki slučaj, ova se pravila dupliciraju u uputama koje su priložene uz svako pakiranje,
  • Prije svakog uvođenja morate biti sigurni da se izgled otopine nije promijenio, uložak je netaknut, a igla je prohodna. Da biste provjerili zdravlje sistema, na olovku štrcaljke postavljena je doza od 2 jedinice. i gurnuti klip. Na otvoru igle treba se pojaviti prozirni kap. Za Treshiba FlexTouch originalne igle NovoTvist, NovoFayn i njihovi analozi drugih proizvođača su pogodne,
  • nakon unošenja rastvora iglica se ne uklanja sa kože nekoliko sekundi, tako da inzulin ne počne curiti. Mjesto ubrizgavanja ne smije se grijati ili masirati.

Treshiba se može koristiti sa svim lijekovima za snižavanje šećera, uključujući ljudski i analogni inzulin, kao i tabletama propisanim za dijabetes tipa 2.

Nuspojava

Moguće negativne posljedice Tresibinog liječenja dijabetes melitusa i procjene rizika:

NuspojavaVjerojatnost pojave,%Karakteristični simptomi
Hipoglikemija> 10Tremor, blijeda koža, pojačano znojenje, nervoza, umor, nemogućnost koncentracije, jaka glad.
Reakcija u području administracijeHipoglikemija

Hipoglikemija je rezultat prevelike doze inzulina Tresib. Može biti uzrokovana propuštenom dozom, greškama tijekom primjene, nedostatkom glukoze zbog prehrambenih grešaka ili neprilagođenom tjelesnom aktivnošću.

Obično se simptomi počinju osjećati već u fazi blage hipoglikemije. U to vrijeme šećer se može brzo podići slatkim čajem ili sokom, tabletama glukoze.

Ako govorni dijabetes ili prostorna orijentacija, kratkotrajni gubitak svijesti započne sa šećernom bolešću, to ukazuje na prelazak hipoglikemije u tešku fazu.

U ovom se trenutku pacijent više ne može sam nositi sa padom šećera, potrebna mu je pomoć drugih.

Kako pružiti prvu pomoć hipoglikemiji kako bi se spriječila koma

Pravila skladištenja

Sve insuline su prilično krhki preparati, pod nepravilnim uvjetima skladištenja gube učinkovitost. Znakovi kvarenja su pahuljice, kvržice, sediment, kristali u ulošku, mutna otopina. Oni nisu uvek prisutni, često se pokvareni inzulin ne može razlikovati po spoljnim znacima.

Upute za upotrebu preporučuju čuvanje zatvorenih patrone na temperaturama nižim od 8 ° C. Rok trajanja je ograničen na 30 tjedana, pod uslovom da se poštuju pravila skladištenja. Zamrzavanje lijeka ne smije biti dozvoljeno, jer inzulin ima proteinsku prirodu i uništava se na temperaturama ispod nule.

Prije prve upotrebe, Trecibu se izvadi iz hladnjaka najmanje 2 sata unaprijed. Olovka za štrcaljku sa pokrenutim uloškom može se čuvati na sobnoj temperaturi tokom 8 nedelja.

Prema dijabetičarima, lijek postaje manje efikasan odmah nakon tog perioda, a ponekad i malo ranije. Tresiba inzulin treba zaštititi od ultraljubičastog i mikrovalnog zračenja, visoke temperature (> 30 ° C).

Nakon ubrizgavanja, izvadite iglu iz olovke štrcaljke i zatvorite uložak poklopcem.

Farmakološka svojstva

Farmakološka svojstva Lijek Tresiba Penfill® analogan je ljudskom inzulinu ekstra dugog trajanja, proizveden rekombinantnom DNA biotehnologijom upotrebom soja Saccharomyces cerevisiae.

Inzulin degludec se specifično veže za receptor humanog endogenog inzulina i, u interakciji s njim, ostvaruje njegov farmakološki učinak sličan učinku ljudskog inzulina.

Hipoglikemijski učinak degludec inzulina nastaje uslijed povećane upotrebe glukoze u tkivima nakon vezivanja inzulina na receptore mišića i masnih ćelija i istodobnog smanjenja brzine stvaranja glukoze u jetri.

Lijek Tresiba Penfill® je bazni analog ljudskog inzulina ekstra dugog trajanja, nakon potkožne injekcije formira rastvorljive multiheksamere u potkožnom skladištu, iz kojih se neprekidno i dugotrajno apsorbira degludec inzulin u krvotok, pružajući ultradugi, ravni profil djelovanja i stabilan hipoglikemijski učinak lijeka (vidi Slika 1). Tijekom 24-satnog razdoblja praćenja hipoglikemijskog učinka lijeka kod pacijenata kojima je doza degludec inzulina davana jednom dnevno, lijek Tresiba Penfill®, za razliku od inzulina glargin, pokazao je ujednačenu količinu raspodjele između djelovanja u prvom i drugom 12-satnom razdoblju ( AUCGIR, 0-12h, SS / AUCGIR, ukupno, SS = 0,5).

Slika 1. Profil prosječne brzine infuzije glukoze u 24 sata - ravnotežna koncentracija degludec inzulina od 100 U / ml 0,6 U / kg (studija iz 1987.).

Trajanje djelovanja lijeka Tresiba Penfill® je više od 42 sata unutar raspona terapijskih doza. Ravnotežna koncentracija lijeka u krvnoj plazmi postiže se 2-3 dana nakon primjene lijeka.

Pogledajte video: Tresiba insulin degludec injection 100 UmL, 200 UmL: How it Works with Dr Gavin (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar