Pankreatitis: simptomi i liječenje kod odraslih

Hronični pankreatitis ili jednostavno hronična upala gušterače prilično je uobičajena bolest odraslih, međutim više od polovice stanovništva ne zna da je oboljelo prije nego što ga specijalista pregleda na potpuno drugu bolest.

U ovom članku želimo vam reći što je kronični pankreatitis i kako ga liječiti, kao i koji znakovi mogu prepoznati kroničnu upalu gušterače.

Šta je hronični pankreatitis?

Hronični pankreatitis (CP) je upala u gušterači koja napreduje, postepeno uzrokujući trajno oštećenje organa. Kao rezultat toga, dolazi do kršenja i egzokrinih i endokrinih funkcija gušterače.

Neke od prepreka su začepljenje kanala pankreasa, zloupotreba alkohola i autoimune bolesti uobičajeni uzroci hronični pankreatitis. Bol u trbuhu, mučnina, povraćanje, gubitak apetita, egzokrina i endokrina disfunkcija su među prvim znakovima hroničnog pankreatitisa.

Epidemiologija

Procjenjuje se da samo u industrijski razvijenim zemljama 3,5-10 od 100 000 razboljeti se od hroničnog pankreatitisa.

Ova bolest se najčešće razvija kod pacijenata. uzrasta od 30 do 40 godina, češće kod muškaraca nego kod žena. Procjenjuje se da se oko 87 000 slučajeva pankreatitisa godišnje prijavi u bolnicama.

Alkoholna bolest uobičajenija je kod muškaraca, dok je idiopatski i hiperlipidemski oblik bolesti češći kod žena.

Glavni uzrok hroničnog pankreatitisa je loš metabolizam (tj. rezultat kemijskih reakcija u tijelu) uslijed bolesti itd. faktori.

Bolest se može pojaviti zbog slijedećih patoloških procesa kod ljudi:

  • intraduktalna opstrukcija tumorima ili kamenjem,
  • toksični metaboliti koji luče citokine (iz akinarnih ćelija gušterače),
  • nekroza, fibroza pankreasa,
  • oksidativni stres
  • ishemija
  • hronični alkoholizam
  • autoimuni poremećaji
  • hiperlipidemija, hiperkalcemija,
  • opstrukcija (začepljenje) glavnog kanala pankreasa (može biti urođena ili stečena).

Nasljedni pankreatitis je autosomno dominantna bolest, koja učestvuje u 1% slučajeva. Cistična fibroza, autosomna recesivna bolest, predstavlja mali broj slučajeva hroničnog pankreatitisa.

Hronični autoimuni pankreatitis ima klinička obilježja kao što su povećani gušterača, suženi kanal pankreasa, cirkulacija gama globulina i prisustvo autoantitijela. Uzroci bolesti u gotovo 30% slučajeva su idiopatski (neovisni).

Glupa ozljeda trbuha uslijed nesreće dovodi do stekao opstruktivni hronični pankreatitis.

Nekrotična upala u pankreasu je tipičan odgovor na ozljede. Taloženje izvanstanične matrice i proliferacija fibroblasta u gušterači uključuje složenu interakciju grupe proteina sličnih hormonima poput citokina, faktora rasta i hemokina.

U slučaju oštećenja gušterače otpušta se protein koji kontrolira proliferaciju (transformirajući faktor rasta beta), a njegova lokalna ekspresija potiče rast mezenhimskih stanica i povećava sintezu proteina izvanćelijskog matriksa kao što su fibronektin, proteoglikani i kolageni.

Postoje dokazi da su hemokini, porodica malih citokina, uključeni u nastanak i razvoj hroničnog pankreatitisa.

Provocirajući faktori hroničnog pankreatitisa

Faktor kao što je zloupotreba alkoholau tom pogledu broj bolesti brzo raste. To se odnosi i na muškarce i na žene koji često vole gutljaj.

Drugo glavni faktor žučna kamena bolest je provocirajuća bolest, od kojih se većina otkriva kod žena.

Takođe okidači koji mogu izazvati hronični pankreatitis mogu biti prekomjerna težina, gojaznost, virusne i bakterijske infekcije.

Nekontrolisana upotreba raznih lijekova takođe dovodi do bolesti. Stomak i crijeva su kohezivni sistem, pri čemu različite smetnje odmah pogađaju obližnje organe, uključujući gušteraču.

Simptomi i znakovi hroničnog pankreatitisa

Simptomi hroničnog pankreatitisa manifestuju se epizodama ozbiljnosti koja se javljaju između, zajedno sa stalnom boli.

Jedan od glavnih simptoma ova bolest je bol u trbuhu u epigastričnoj regiji, koji zrači na leđa, vjerovatno zbog opstrukcije pankreasnog kanala.

Jačina bola može varirati: od jake, za koju su čak potrebni i opijatni analgetici, do blage, jedva primetne.

Sekundarni simptomi ovo stanje uključuje nadimanje i plinove, mučninu, povraćanje, smanjeni apetit, gorčinu u ustima, egzokrinu i endokrinu disfunkciju. Egzokrina disfunkcija dovodi do gubitka težine, nedostatka proteina, proliva i steatorreje. Endokrina disfunkcija dovodi do razvoja sekundarnog dijabetesa melitusa.

Moguće komplikacije

Hronični pankreatitis uzrokuje postepeno oštećenje gušterače. U ranim fazama javljaju se periodične akutne epizode, koje izazivaju jake bolove.

Vremenom se oštećeno tkivo gušterače pretvara u komore ispunjene tečnošću, tzv lažne ciste (pseudociste). Pseudociste sakupljaju pankreasni sok i zatvaraju se u zrnato ili vlaknasto tkivo, što rezultira upalom, unutrašnjim krvarenjem.

Uz to se u pankreasu i susjednim tkivima može dogoditi velika kalcifikacija (taloženje kalcijevih soli). Sužavanja se formiraju u sistemu kanala i, na kraju, kamenje gušterače. Inhibiraju lučenje i izazivaju nakupljanje probavnih sokova.

S bolešću je zahvaćena endokrina funkcija pankreasa, oslabljena je proizvodnja inzulina. Ako se oštećenje gušterače ozbiljno zanemari, dolazi do značajnog uznemirenog stomaka s gubitkom težine i anoreksijom, javlja se dijabetes melitus. Kao a kasne komplikacije može se pojaviti rak pankreasa.

Ostalo ne manje strašne komplikacije tokom bolesti:

  • bakterijska infekcija mrtvih tkiva uslijed trovanja krvlju (sepsa),
  • kardiovaskularni (hemodinamski, cirkulatorni) šok,
  • poremećaj zgrušavanja krvi (tzv. konzumacija koagulopatije),
  • trajno povećanje glukoze u krvi,
  • kardiovaskularni, respiratorni i bubrežni zastoj,
  • kod alkoholičara simptomi odvikavanja od alkohola (histerični strah i neuroze opsesivnih stanja) tokom terapije.

Klinički pregled

Dijagnosticiranje kroničnog pankreatitisa nije lako, jer vizualni pregledi i testovi krvi ove bolesti nisu vrlo specifični. Krvni testovi koriste se za procjenu nivoa enzima gušterače, šećera u krvi i jetre, te rada bubrega.

Stolica se može provjeriti i na enzime i masti. Vizuelno istraživanje gušterača se obavlja pomoću računalne tomografije, radiografije, magnetne rezonancije holangiopankreatografije i transabdominalnog ultrazvuka (ultrazvuk).

Lečenje hroničnog pankreatitisa

Liječenje kroničnog pankreatitisa treba započeti čim mu se dijagnosticira.

Odgoda liječenja može uzrokovati nepovratno oštećenje gušterače i dovesti do kronične boli koju će biti teško izliječiti.

Većina pacijenata osjeti ublažavanje bolova kada koriste nesteroidne protuupalne lijekove, poput ibuprofen i paracetamol, zajedno s antioksidansima. Injekcija može blokirati celijakiju, sprečavajući živce pankreasa da prijavljuju bol u mozgu.

Razmatraju se mogućnosti hirurškog liječenja, s neefikasnošću tradicionalne medicine. Operacija pozvana jujunostomija pankreasa pruža ublažavanje boli kod gotovo 80% pacijenata.

Upala pankreasa se takođe može eliminisati s Postupci Whipple (operacija PDR - operacija pankreatoduodenal resection). Pankreatktomija s autotransplantacijom otočića pankreasa pruža ublažavanje simptoma.

Prijem je takođe efikasan. vitamina C i E, metionina i selena za lečenje oksidativnog stresa kod hroničnog pankreatitisa.

Kako liječiti hronični pankreatitis kod kuće

Kada se kod kuće liječi bolest, sjajna su sjemenke lana. Za lečenje možete koristiti sledeća 2 efikasna recepta:

  • Poljubac sa lanom: Sipajte 1 litru ključale vode u termos, dodajte 3 kašike lanenih semenki, zatvorite i ostavite da se naduva. Proizvod treba kuhati uveče, a ujutro ostaje samo protresti, procijediti i uzimati 30 minuta prije jela po pola čaše 3 puta dnevno.
  • ​​Terapijski juha. Pomiješajte 85 grama lanenih sjemenki i 1 litru vode u emajliranom loncu, stavite da prokuha, pirjajte 2 sata, poklopite čvrsto poklopcem.

Trajanje terapije za hronični pankreatitis sjemenkama lana je 2-2,5 mjeseci.

Kada se kod kuće leči bolest, koriste se i sledeći lekovi:

  • Digestivni enzimi (Pankral, pankreatin, Panstal, Festal) - u liječenju bilo kojeg organa potrebno je osigurati fiziološki odmor, za to se koriste enzimi (proteini koji su biološki katalizatori koji mijenjaju brzinu reakcija u tijelu). Ovi lijekovi su stariji od 100 godina. Ne sadrže elemente zavisnosti.
  • Secretolitics (Drotaverinum)) - lijekovi koji pomažu u smanjenju stvaranja soka pankreasa, nekad su namijenjeni ranije nego enzimski. Zbog činjenice da su glavni razlog koji izaziva proizvodnju soka, agresivno okruženje u želucu, sekretolitičari ga suzbijaju.
  • Antispazmodike (Papaverin, No-Shpa itd.) - propisani su za snižavanje pritiska u kanalu pankreasa, što izaziva jake bolove.

Hronični pankreatitis odnosi se na patologije ovisnosti o kiselini, u 90% slučajeva povećana je kiselost progonjena, u kiselom okruženju nije moguće raditi iste enzime, zbog čega se kombinacijom ovih lijekova povećava efikasnost terapije.

Od ljekovitih mineralnih voda vrlo je pogodna za piće kod kuće:

  • Borjomi
  • Essentuki br. 4 i br. 17,
  • Smirnovskaya mineralna voda,
  • Luzhanskaya
  • Polyana Kvasova,
  • Gutljaj mineralne vode.

Ove mineralne vode sadrže dovoljnu količinu alkalija koje doprinose brzom liječenju hroničnog pankreatitisa.

Dijeta za hronični pankreatitis: šta mogu jesti, a što ne mogu?

Stanje gušterače jako zavisi od konzumirane hrane. Preporučljivo je jesti mesne proizvode bez masnoće, mršav. Kod hroničnog pankreatitisa iz prehrane se odmah isključuju sljedeći:

  • puter
  • mliječni proizvodi,
  • prženo, dimljeno,
  • ukiseljena hrana
  • slatko
  • alkohol u bilo kojem obliku.

Oni pomažu povećanju kiselosti u stomaku, uzrokujući da pankreas proizvodi probavni sok u velikim količinama.

Kad jedu masnu hranu i zloupotrebu alkohola, enzimi sami uništavaju stanice gušterače. Iz prehrane je potrebno ukloniti i šećer, džem i sl. slatkiši.

Tabela svih dozvoljenih i zabranjenih proizvoda za hronični pankreatitis:

Dozvoljeno konzumiranjeKonzumiranje je zabranjeno
  • Mršavo meso
  • Ptičje meso bez kože,
  • Jaja od bjelanjaka
  • Konzervirana tuna u vlastitom soku, a ne u ulju,
  • Mliječni proizvodi s malo masti,
  • Bademovo i rižino mlijeko,
  • Pasulj, sočivo,
  • Proizvodi od soje,
  • Hljeb od cjelovitog zrna, peciva, tortilje i krekeri,
  • Cjelovita zrna
  • Pasta, pirinač,
  • Svježe i smrznuto voće i povrće,
  • Šipak, šibica, ruža ili slatki sorbet,
  • Želatina, dušo,
  • Voda, kafa, čaj,
  • Voćni i povrtni sokovi
  • Prozirne juhe od povrća (ne krem ​​juhe).
  • Pržena hrana
  • Obrađeno meso
  • Jaje žumance
  • Tanjuri,
  • Masno crveno meso, koža ptica,
  • Cjelovito mlijeko, puter, margarin,
  • Sladoled, pavlaka,
  • Pohovani pasulj
  • Orašasti plodovi i semenke,
  • Kikiriki i druga maslaca,
  • Čips od krumpira ili kukuruza,
  • Cupcakes, kolači, torte i peciva,
  • Jetra
  • Preljevi za salate, majoneze,
  • Biljno ulje
  • Mast.

Uzorak menija za dan

  • dva bjelanjaka, omlet sa špinatom,
  • jedna kriška tosta od pune pšenice,
  • slaba kafa ili čaj.

  • pirinač i crveni ili crni pasulj,
  • jedna torta,
  • 100 grama mesa od pilećih prsa,
  • vode ili soka.

  • krekeri od pune pšenice,
  • jedna banana
  • voda.

  • konzervirana tuna u vlastitom soku,
  • mala zelena salata s dresingom bez masnoće ili balzamičnim sirćetom (bez ulja),
  • vode ili soka.

Večernja večera (užina):

  • grčki jogurt s malo masnoće s borovnicama i medom,
  • voda ili biljni čaj.

U masnoj hrani postoji puno holesterola, on se ne rastvara u vodi. Važno je jesti manje masnoće, ulja, kobasica, sala. Morate uzeti više ribe, cjelovitih žitarica i puno tekućine kako biste spriječili dehidraciju.

Prevencija i preporuke

Budući da je većina slučajeva hroničnog pankreatitisa povezana s prekomjernim pijenjem, odustajanje od alkohola može umanjiti rizik od razvoja hroničnog pankreatitisa. U ozbiljnim slučajevima ovisnosti o alkoholu (tj. Alkoholizmu) možda će biti potrebna pomoć kvalificiranog narkologa. Također zapamtite da slijedite gore navedenu dijetu.

Prognoza za pacijente

Prognostički faktori povezani sa hroničnim pankreatitisom su dijagnostička dob, upotreba alkohola, pušenje i ciroza.

U studiji provedenoj na međunarodnoj razini, stopa preživljavanja ljudi s kroničnim pankreatitisom iznosila je 70% nakon 10 godina bolesti i 45% nakon 20 godina. Rizik od razvoja karcinoma gušterače bio je 4% nakon 20 godina.

Uobičajeno komplikacije bolesti su mehanička opstrukcija žučnog kanala i dvanaesnika, stvaranje pseudociste gušterače.

Približno se razvijaju pseudociste kod 10% bolesnika sa hroničnim pankreatitisom. Dijabetes melitus i pseudo-aneurizma sekundarne su komplikacije ove bolesti.

Upala pankreasa, koja traje kratko vrijeme (sedmica u mjesecu), naziva se akutnim pankreatitisom, a jedna koja traje 2-3 mjeseca ili duže vremensko razdoblje naziva se hroničnim pankreatitisom.

S vremenom pankreatitis dovodi do oštećenja i ožiljaka gušterače. Kamenje od kalcijuma koji se razvija u gušterači može blokirati izlaz ili kanal gušterače, koji enzimima pankreasa i sokove pankreasa prenosi u creva.

Smanjenje nivoa enzima pankreasa uzrokuje probavne smetnje, dok smanjenje pankreasnih hormona narušava regulaciju šećera u krvi.

Nizak nivo enzima pankreasa dovodi do pothranjenosti zbog slabe apsorpcije i gubitka više masti u izmetu. Ako se razina šećera u krvi ne održava u granicama normale, to dovodi do dijabetesa.

Pankreatitis - šta je ta bolest?

Pankreatitis se odnosi na teške patologije karakteristične za upalu tkiva pankreasa. Nalazi se u gornjem dijelu trbuha, čvrsto prianjajući za stomak, njegov stražnji zid. Žlijezda proizvodi enzime koji zajedno sa žuči luče otpatke iz hrane u dvanaesniku. Takođe luči hormone važne za održavanje razine šećera u krvi - inzulin i glukagon.

Treba napomenuti da gušterača igra ogromnu ulogu u organizmu, a njena upala je krajnje nepoželjna. Ako se enzimi ne izbace u crijeva, oni tada postaju aktivni i počinju jesti stanice gušterače, a sve to može završiti neuspjehom.

Kod žena se pankreatitis češće formira zbog razvoja kolelitijaze. To su dva glavna faktora koji utiču na razvoj pankreatitisa. Pored ovih, postoje i drugi razlozi za razvoj predstavljene bolesti:

  • Gojaznost
  • Patologije jetre i želuca, uključujući čireve i kolelitijazu.
  • Stalna upotreba masne, začinjene hrane, sode, majoneza i brze hrane.
  • Liječenje određenim hormonskim agensima i antibioticima.
  • Hirurške intervencije u abdomenu ili ozljedi, poput modrica ili ozljede.
  • Komplikacije nakon zaraznih bolesti: zaušnjaci, virusni hepatitisi B i C.
  • Helminthic lezije: opisthorchiasis ili giardiasis.
  • Tumori ili abnormalnosti žlijezde.
  • Nasljedna predispozicija.

Upala pankreasa uobičajena je i kod djece koja radije jedu slatkiše, čips i druge nezdrave dobrote. Predstavljeni proizvodi iritiraju zidove želuca, uzrokujući da počne bolovati cijeli probavni trakt.

Mehanizam razvoja bolesti

Hronični pankreatitis je rezultat akutnog upalnog procesa u pankreasu. Provocira stagnaciju enzima unutar tijela. Gvožđe normalno proizvodi oko 700 ml soka pankreasa dnevno, koji svoju strukturu ostavlja putem refleksnih mehanizama. Sekretorna funkcija direktno ovisi o kvaliteti prehrane i načinu života, stanju ostalih unutarnjih organa.

p, blok citati 2.0,0,0,0 ->

Stajaće procese prati usporavanje sinteze enzima i njihova preuranjena aktivacija. Te tvari počinju razgrađivati ​​stanice gušterače, što je praćeno upalnim i infiltrativnim promjenama. Oteklina tkiva pogoršava stagnaciju, a refleks za izbacivanje soka od gušterače je poremećen. Patološki procesi se ponavljaju, što povećava edeme i pogoršava promjene.

p, blok citata 3,0,0,0,0,0 ->

Aktivnost imunološkog sustava i prestanak pokretačkih faktora doprinose smanjenju upale, međutim, uništene ćelije nemaju vremena za oporavak. Patološki procesi postaju spori i povlače za sobom destruktivne promjene u parenhimu organa (pojavljuju se vlaknasta vlakna i žarišta nekroze, a zdrave stanice umiru).

p, blok citat 4,0,0,0,0,0 ->

Za kronični pankreatitis karakterističan je valovit tijek s periodima poboljšanja i pogoršanja pacijentovog stanja. Dodavanje infekcije i ponovno pojavljivanje situacija koje izazivaju stagnaciju uzrokuju pogoršanje patologije. U tom slučaju parenhimske stanice organa pate, dolazi do stenoze (suženja) kanala, oblikuju se kalkuli. Nepovratne promjene izazvane hroničnim pankreatitisom dovode do insuficijencije žlijezda (izvana i intracekretorno), što nepovoljno utječe na stanje cijelog organizma.

p, blok citat 5,0,0,0,0 ->

Zašto se bolest javlja?

Akutni, a zatim i hronični oblik pankreatitisa može pokrenuti mnoge faktore. Uobičajeno ih je podijeliti u 2 grupe. Prvi uključuje egzogeni utjecaj (izvana tijela), drugi - unutarnje probleme (bolesti, metabolički poremećaji). Mogući uzroci patologije opisani su u nastavku.

p, blok citati 6,0,0,0,0,0 ->

Tabela - Provokateri hroničnog pankreatitisa

p, blok citati 7,0,0,0,0 ->

GrupaRazlogUticaj na organizam i gušteraču
EgzogeniUpotreba alkohola (dnevni unos 80 ml ili više etanola ili povremene jake libacije)Alkohol je toksičan za gušteraču, izaziva upalu probavnog trakta, izaziva nekrozu tkiva, pojačano lučenje soka
PušenjeNikotin potiče proizvodnju probavnih sokova, smole truju tijelo
Ozljede (prodiranje rana, udarci tupim predmetima u stomak)Uzrokuju krvarenje i razvoj upalnog procesa
Loša prehrana (prejedanje, štrajkovi glađu, zloupotreba masne, pržene, začinjene hrane, slatkiša, proteinske hrane)Postoji kršenje refleksnog izbacivanja pankreasnog soka, stvaraju se povoljni uslovi za njegovu stagnaciju

Provociraju kronične bolesti probavnog trakta

Uzimanje lijekova

(sulfonamidi, antibiotici, hormoni, NSAID, itd.)

Izazivaju patologije gastrointestinalnog trakta, usporavaju regenerativne procese, mogu negativno uticati na trofizam unutrašnjih organa, prebacuju ravnotežu mikroflore
EndogeniPatologija žučne kesice (holecistitis, žučna bolest)Blokirajte propusnost zajedničkog kanala, može doći do refluksa žuči u gušteraču
Bolesti želuca i dvanaestopalačnog creva (čirevi, upale, infekcije)Krši funkcionalnu aktivnost gušterače, izaziva zastoj soka, može prouzrokovati da bakterije i protozoi uđu u organ
Poremećaji cirkulacije (ateroskleroza, portalna hipertenzija, dijabetes melitus, visok krvni pritisak)Trofična žlijezda pati, što rezultira upalom
Alergija i autoimuni poremećajiIzazivaju imunološke napade vlastitih tkiva (autoimuni pankreatitis)
Genetske karakteristikeOtkrivena je nasljedna predispozicija za lekciju pankreasa
Anomalije razvoja organaIzboci, žljebovi, nerazvijenost pojedinih mjesta stvaraju povoljne uvjete za upalne i destruktivne promjene

Prema statističkim podacima, više od 40% slučajeva hroničnog pankreatitisa pokreće se redovitom ili periodičnom zloupotrebom alkohola. Otprilike trećina pacijenata s ovom dijagnozom ima probleme s žučnim mjehurima. Otprilike 20% slučajeva uzrokovano je pogreškama u prehrani, a posljedica su nezadovoljstva ili stroge prehrane. Ostali uzroci (uključujući genetske, autoimune, traumatične) zajedno čine ne više od 10%.

p, blok citati 8,0,0,0,0 ->

Klasifikacija pankreatitisa

Hronična upala gušterače može se razlikovati po mehanizmu razvoja na primarnoj i sekundarnoj. Opšteprihvaćena klasifikacija bolesti ne postoji. Glavni kriteriji po kojima se razlikuje patologija jesu kliničke manifestacije, suština promjena u žlijezdi, vrsta funkcionalnih poremećaja.

p, blok citati 9,0,0,0,0 ->

Prema simptomima kojima se manifestira hronični pankreatitis, dijeli se na:

p, blok citati 10,0,0,0,0 ->

  • bol - u kliničkoj slici preovlađuje sindrom boli, koji se stalno ili periodično ponavlja,
  • pseudotumorozan - praćen hipertrofičnim promjenama žlijezde, kombinira znakove upalnih i onkoloških procesa,
  • latentni - manifestacije su slabe ili ih nema, ne narušavaju značajno pacijentov život,
  • kombinovano - istovremeno postoje znakovi različitih vrsta.

p, blok citati 11,0,0,0,0 ->

Određuje se tok patologije, usredotočujući se na karakteristike promjena u strukturi gušterače:

p, blok citati 12,0,0,0,0 ->

  • kalcificirajući pankreatitis - prati taloženje kalcifikacija i kalcifikacija u lobulama žlezde, atrofija tkiva, stenoza kanala, stvaranje cista,
  • opstruktivna - razvija se blokadom glavnih ili bočnih kanala, praćena akutnim kongestivnim pojavama,
  • infiltrativno-vlaknasta - dolazi do atrofične promene organa s postepenom zamenom ćelija vlaknastim tkivom,
  • fibrosklerotična - degeneracija se javlja u većem dijelu žlijezde, praćena naboravanjem i smanjenjem veličine.

Fokusiran na suštinu poremećaja sinteze enzima pankreasa, hronični pankreatitis je hiper- i hipokrekretorni. Sok se proizvodi u normalnim ili povećanim količinama, uočava se višak sode bikarbonata, primjećuje se povećana aktivnost enzima. Hipokretorni tip karakterizira smanjenje koncentracije enzima i karbonata uz održavanje ukupne količine soka. Dukkularni tip pankreatitisa popraćen je proizvodnjom male količine soka s normalnom koncentracijom enzima i velikim sadržajem bikarbonata, što ukazuje na lokalizaciju upalnog procesa u kanalima.

p, blok citati 13,0,1,0,0 ->

Manifestacije patologije

Hronični pankreatitis razvija se u fazama. Liječnici povezuju njegove faze s određenim vremenskim intervalima:

p, blok citati 14,0,0,0,0 ->

  1. Početna faza. Obuhvaća razdoblje od manifestacije bolesti, traje oko 5 godina, karakteriziraju ga upalne promjene u strukturi žlijezde, a mogu se pojaviti latentno (skriveno).
  2. Glavni. Povezuje se s razvojem cjelovite kliničke slike s fazama pogoršanja i remisije, padova u razdoblju razvoja distrofičnih i destruktivnih procesa, traje i do 10 godina.
  3. Smanjenje upale. Javlja se 7-15 godina nakon početka bolesti, karakterizira usporavanje degenerativnih procesa (ako se pacijent prilagođava životu s pankreatitisom) ili razvojem komplikacija u obliku neoplazmi (uz kontinuirano izlaganje nepovoljnim čimbenicima).

Klinička slika ovisi o stadiju i fazi patologije, ogromnosti i intenzitetu upale, prisustvu žarišta nekroze. Simptomi hroničnog pankreatitisa uključuju bol, dispeptičke poremećaje i opće promjene u ljudskom stanju. Očigledni znakovi bilježe se u fazi pogoršanja patologije.

p, blok citati 15,0,0,0,0 ->

Nespecifične manifestacije

Uobičajeni simptomi hroničnog pankreatitisa uključuju intoksikacije. Provocira ga ulazak enzima u sistemsku cirkulaciju, pripajanje infekcije ili paralelno oštećenje drugih unutrašnjih organa. Nespecifični simptomi pankreatitisa uključuju:

p, blok citata 16,0,0,0,0 ->

  • slabost, letargija, letargija, umor, smanjena učinkovitost, oslabljena pažnja,
  • subfebrilna temperatura na početku upalnih promjena, porast pokazatelja na 39-40 ° C s nekrotičnim procesima ili gnojni,
  • crvene „kapi“ u trbuhu (mrlje koje ne nestaju kada se pritisnu),
  • zemljano-sivi ton kože (zbog nakupljanja toksina u tijelu).

Povrede prerade hranjivih sastojaka dovode do nedostatka vitamina (očituje se suvom kožom, lomljivom kosom, kosom, noktima), anemijom (blijedost, nedostatak daha), alimentarnom iscrpljenošću (značajan gubitak težine, slabost mišića). Bolesnici kod kojih se hronični pankreatitis kombinira s patologijama žuči mogu uzrokovati žuticu (koja se očituje ikteričnom sklerom, sluznicom kože, razdražljivošću, nervozom, poremećajima spavanja).

p, blok citati 17,0,0,0,0,0 ->

Ako se fibrotičke ili purulentno-nekrotične promjene šire na otočiće Langerhansa, nastaje dijabetes jer se inzulin proizvodi u ovom području gušterače. Tada se simptomi hroničnog pankreatitisa nadopunjuju poliurija (izlučivanje velike količine urina), jaka žeđ, znakovi dehidratacije (opuštena koža, suha sluznica, otekle oči), snižen krvni tlak.

p, blok citati 18,0,0,0,0 ->

Sindrom boli

Neprijatne senzacije u trbuhu često su prva manifestacija hronične upale gušterače. Ako su upalne promjene u pankreasu sporo, bolne, ubodne, umjerenog intenziteta. Javljaju se uglavnom nakon jela, pojačane upotrebom alkohola, masnih i začinjenih jela. Lokalizirani su u gornjem dijelu trbuha (epigastrična regija), nalik su na pojas (stisnu tijelo uz cijeli obruč, poput zategnutog pojasa ili obruča).

p, blok citati 19,0,0,0,0 ->

Akutna faza pankreatitisa kombinira se s intenzivnom, ponekad nepodnošljivom boli za pacijenta. Lice osobe poprima bolan izgled, koža postaje blijeda i pojavljuje se hladno znojenje. Neprijatne senzacije su stalne ili grčeve. U vrijeme pojačavanja bolova, pacijent zauzima prisilno držanje (češće leži s prekriženim nogama). Nelagodnost može zračiti na levu ramenu, donji deo leđa i pupčanu regiju.

p, blok citati 20,0,0,0,0 ->

p, blok citati 21,0,0,0,0 ->

Karakteristična karakteristika hroničnog pankreatitisa je niska efikasnost lijekova protiv bolova i antispazmodika. Za ublažavanje simptoma u bolničkim uslovima mogu se koristiti opojni analgetici.

p, blok citat 22,0,0,0,0 ->

Upala gušterače, kao i nedostatak enzima negativno utiču na probavu i metabolizam. Česta žgaravica (javlja se 30-60 minuta nakon obroka), belching vazduhom, kiselim ili gorkim poslijestolom u ustima i težina (čak i ako je osoba jela vrlo malo) mogu ukazivati ​​na akutno pogoršanje. Uz pogoršanje su dispeptični poremećaji izraženi i uključuju:

p, blok citati 23,0,0,0,0 ->

  • mučnina (pojavljuje se istovremeno s bolom i težinom, izaziva smanjenje apetita ili potpuno odbijanje hrane ili tečnosti),
  • povraćanje (javlja se pre naglog porasta boli ili na vrhuncu neprijatnih senzacija, ne donosi olakšanje, žuči se određuju u masi),
  • probavni poremećaji (nakon 1-2 sata nakon jela, nečiji želudac nabubri, bučno i fetalno kolebanje, iskrivljeni nagon u toalet),
  • poremećaji stolice (često se nalaze u pravcu proliva, u fecesu se nalaze nešvarene čestice hrane, dodaci masti).

Simptomi dispepsije gotovo kronično prate kronični pankreatitis. Tokom remisije oni su manje izraženi. Tijekom faze egzacerbacije, propusti u probavi nadopunjuju bol i smanjuju pacijentinu kvalitetu života.

p, blok citat 24,0,0,0,0 ->

Komplikacije patologije

Napad pankreatitisa na pozadini njegovog hroničnog razvoja najopasniji je u smislu štetnih efekata. Komplikacije se najčešće javljaju u akutnoj fazi, kada se intenzivno događaju upalne, infiltrativne i distrofične promjene, povećava se rizik od infekcije koja prodire u organ. Hronični pankreatitis je opasan:

p, blok citati 25,0,0,0,0 ->

  • stvaranje apscesa, fistula, flegmona,
  • pojava pseudo- kao i pravih cista,
  • razvoj peritonitisa,
  • dijabetes melitus
  • delimična ili potpuna smrt žlezde (pankreasna nekroza),
  • upala vlakana oko gušterače,
  • zatajenje više organa (srčana, bubrežna, jetrena)
  • sindrom diseminirane intravaskularne koagulacije.

Kasnije komplikacije uključuju kaheksiju (iscrpljenost organizma), nedostatak vitamina, poremećaje metabolizma minerala, portalnu hipertenziju, hepatitis, varikozne vene jednjaka i povećan rizik od unutrašnjeg krvarenja na ovoj pozadini, kao i rak gušterače.

p, blok citati 26,0,0,0,0 ->

Dijagnoza hroničnog pankreatitisa

Sa simptomima upale gušterače obratite se gastroenterologu. Na prvom savjetovanju ljekar će prikupiti anamnezu, preslušati pritužbe pacijenta i obaviti pregled (palpacija i perkusija trbušne šupljine). Informacije o konzumiranju alkohola, poremećajima prehrane, uzimanju lijekova u kombinaciji s karakterističnim simptomima potaknut će razmišljanja o specijalističkom pankreatitisu. Da bi se razjasnila dijagnoza, propisat će se sveobuhvatan pregled:

p, blok citati 27,1,0,0,0 ->

  • Opći i biohemijski testovi krvi. Odraziti stanje organizma u celini, koncentraciju enzima, specifičnih proteina, nivo leukocita, ESR.
  • Coprogram.Omogućuje vam da procijenite stupanj funkcionalne insuficijencije gušterače bez složenih testova (u izmetu će se otkriti povećane količine škrobnih zrna, ne probavljenih mišićnih vlakana i masti).
  • Analiza mokraće Odražava stanje izločnog sistema, mogu se dijagnosticirati komplikacije.
  • CT, MRI, konvencionalni i endoskopski ultrazvuk žlezde. Visoko precizne metode snimanja omogućuju procjenu veličine i strukture organa, prisutnosti pečata, cista, inkluzija, kalkulacija, opstrukcije dukata, žarišta nekroze i tumora.

Prije propisivanja terapije liječnik će morati razlikovati pankreatitis od ostalih stanja praćenih simptomima „akutnog trbuha“. Često se kronična oštećenja gušterače moraju razlikovati od perforiranih čira, srčanih udara, patologija jetre, crijevne opstrukcije. Za to su propisani elektrokardiogram, pregledna radiografija trbušne šupljine, ultrazvuk unutrašnjih organa.

p, blok citata 28,0,0,0,0 ->

Terapija hroničnog pankreatitisa

Liječenje bolesti treba biti sveobuhvatno. Glavni zadatak je eliminirati učinak provocirajućih čimbenika i zaustaviti upalne i degenerativne promjene unutar tijela. Budući da postoji rizik od šok-bola tokom napada, suzbijanje nelagode smatra se najvažnijom fazom liječenja.

p, blok citati 29,0,0,0,0 ->

Svaka osoba koja zna za njihove probleme sa gušteračom mora naučiti - samo-lijek je neprihvatljiv. Za bilo kakve simptome upale gušterače potrebno je obratiti se liječniku i bezuspješno proći sveobuhvatni pregled. Kontrola specijalista važna je za utvrđivanje prirode promjena u nekom organu i pravovremeno otkrivanje stanja opasnih po život.

p, blok citata 30,0,0,0,0 ->

Statistički podaci govore da oko 20% pacijenata s kroničnim pankreatitisom umire u prvih 10 godina razvoja bolesti. U istom periodu broj umrlih je oko 50%. Ovaj trend je posljedica komplikacija patologije.

p, blok citata 31,0,0,0,0 ->

Prva pomoć za napad

Pogoršanje hroničnog pankreatitisa može se prepoznati po jakoj boli i neumoljivom povraćanju. Pacijent treba zauzeti udoban položaj (polusjedeći ili ležeći na leđima). To će smanjiti dotok krvi u upalni organ i smanjiti nelagodu. Treba pozvati tim hitne pomoći jer će biti teško prevoziti pacijenta u medicinsku ustanovu samostalno.

p, blok citati 32,0,0,0,0 ->

Prije dolaska liječnika trebate pružiti osobi potpuni mir, pristup svježem zraku. Na područje projekcije gušterače stavlja se hladni oblog (jastučić za grejanje s vodom ili paket leda umotan u peškir). Njegovo trajanje ne smije biti veće od 20 minuta. Nakon sličnog perioda, postupak se ponavlja.

p, blok citati 33,0,0,0,0 ->

Da biste ublažili bol, pacijentu možete dati antispazmodik (No-Shpu, Spazmalgon, Duspatalin, Buscopan). Tijekom napada hroničnog pankreatitisa ne smiju se uzimati enzimski pripravci (Pancreatin, Creon, Festal), što može pogoršati upalu i intoksikaciju. Svako piće (osim vode) i jela su zabranjeni.

p, blok citata 34,0,0,0,0 ->

p, blok citata 35,0,0,0,0 ->

Čak i ako je napad riješen potpunim nestankom bola, pacijent mora biti odveden u kliniku i pregledan. Bez odgovarajućeg liječenja, patologija može dovesti do katastrofalnih rezultata.

p, blok citata 36,0,0,0,0 ->

Terapija lijekovima

Akutni napadi pankreatitisa tretiraju se u bolničkom okruženju. Uz zadovoljavajuće stanje pacijenta i odsutnost uznemirujućih činjenica u rezultatima pregleda, može se propisati ambulantna terapija. Lijekovi u bolnici uključuju:

p, blok citati 37,0,0,0,0 ->

  • injekcije analgetika i antispazmodika,
  • intravenska infuzija rastvora za ublažavanje intoksikacije (Reosorbilakt, glukoza, Natrijum-hlorid),
  • uvođenje sredstava za suzbijanje aktivnosti enzima pankreasa (kontrično),
  • preparati za parenteralnu prehranu.

U slučaju sumnje na zaoštravanje infektivne geneze propisuju se antibiotici serije cefalosporina. Za ambulantnu upotrebu u hroničnom pankreatitisu odredite:

p, blok citati 38,0,0,0,0 ->

  • anti-upalni lekovi (Meloxicam, Voltaren, Sedalgin-Neo),
  • antispazmodike (Duspatalin, Buscopan),
  • enzimski pripravci (Creon, Pangrol, Mezim),
  • inhibitori protonske pumpe (Omeprazol, Nolpaza, Pantoprazol),
  • vitamini A, E, C, D, grupa B.

Liječenje može trajati od 5 dana do nekoliko tjedana (što ovisi o intenzitetu upalnog procesa, stupnju patoloških promjena). Kako simptomi nestaju, lijekovi prestaju uzimati. Lijekove iz enzimske grupe potrebno je postepeno ukinuti (kako bi se obnavila aktivnost pankreasa).

p, blok citata 39,0,0,0,0 ->

Životni stil i dijeta

Dijagnoza hroničnog pankreatitisa znači da će pacijent morati u potpunosti preispitati svoje prehrambene i životne navike. Svim se pacijentima, bez izuzetka, preporučuje odustati od alkohola i pušenja, upotrebe industrijskih proizvoda zasićenih konzervansima i aromama. Od sada se osoba ne može samostalno liječiti. Lijekove za glavobolju, prehladu i grip treba uzimati prema uputama liječnika.

p, blok citati 40,0,0,1,0 ->

Važno je racionalizirati dnevnu rutinu. Treba se potpuno opustiti, prepustiti se napornom poslu, izbjeći stres, dovoljno se naspavati. Psiho-emocionalna i fizička prekomjernost mogu izazvati još jedan napad.

p, blok citata 41,0,0,0,0 ->

Dijeta se mora pridržavati bilo koje faze hroničnog pankreatitisa. Uz pogoršanje je teže i započinje gladovanjem. Nakon što simptomi nestanu, prehrana se širi, ali morat ćete zauvijek zaboraviti na brzu hranu, dimljeno meso, masno meso i polu-gotovu hranu. Pravila ishrane za napad pankreatitisa:

p, blok citata 42,0,0,0,0 ->

  • gladujte 72 sata,
  • posuđe se poslužuje toplo
  • porcije ne veće od 150 g
  • 7‒8 obroka dnevno,
  • hrana bi trebala biti meke konzistencije,
  • prvi koji je uveo razređene slatke sokove, žele, slabi crni čaj, goveđi juhu,
  • onda je jelovnik obogaćen mukoznim kašama od riže, zobene kaše, kaše, heljde,
  • na 6-7 dana bolesti dozvoljena je upotreba skute, mesnog suflea (od piletine, puretine),
  • 8 dana se služe supe na povrtnom juhu sa žitaricama, pire krompirom,
  • dozvoljena je upotreba pire-voća i bobica (obrađena temperatura),
  • Od 10. dana u prehranu se uvode nemasni kiselo-mliječni proizvodi, krušne mrvice, keksi od keksa, jela od mljevenog mesa i riba kuhana u komadu.

Kada se akutna faza ostavi, uklanjaju se stroga ograničenja. Možete jesti sirovo voće i povrće neutralnog ukusa, kuhati nasjeckano meso. Pod zabranom ostaju:

p, blok citati 43,0,0,0,0 ->

  • dosadna hrana (kiselo voće i povrće, začini, alkohol),
  • stimulanse za izlučivanje probavnih sokova (repa, celer, mahunarke, bijeli kupus, rotkvice, bogate juhe od mesa, gljiva, ribe),
  • patke, guske, jagnjetina, svinjetina,
  • mlijeko i vrhnje
  • Konditorski proizvodi
  • poluproizvodi
  • kobasice, dimljeno meso, kiseli krastavci,
  • marinade, konzervirana hrana.

Pacijent može piti crni i biljni čaj, kompote, napitak od cikorije, juhu od šipka. Kao deserte možete koristiti marmeladu, marshmallows, marshmallow, med, džem (malo).

p, blok citat 44,0,0,0,0 ->

Hirurško liječenje

Liječenje kroničnog pankreatitisa operacijom je moguće ako se patologija često ponavlja, uprkos adekvatnoj terapiji. Direktne indikacije za intervenciju su:

p, blok citat 45,0,0,0,0 ->

  • sfinkter neuspjeha Oddija
  • proračun u kanalima gušterače ili žuči (koji krše evakuaciju soka),
  • apscesi, ciste ispunjene gnojnim šupljinama,
  • žarišta nekroze pankreasa,
  • peritonitis
  • onkologija žlezde.

p, blok citata 46,0,0,0,0 ->

Operacija se može izvoditi otvoreno ili zatvoreno (laparoskopsko) na način koji ovisi o njenoj složenosti, tehnici i ciljevima.

p, blok citat 47,0,0,0,0 ->

Ovo je zanimljivo!

Onkolog moskovske kliničke bolnice broj 5, profesor Vjačeslav Egorov, rekao je da je uveo praksu hirurškog čuvanja organa za hronični pankreatitis. Prema riječima naučnika, kod nekih oblika bolesti problem ne leži u samoj žlijezdi, već u dvanaesniku. Ako uklonite ovo područje, možete se zauvijek riješiti kronične upale gušterače. Nekada je bilo nemoguće riješiti se patologije. Pankreatitis godišnje čini ljude invalidima. Profesor je izvršio nekoliko specifičnih operacija i u 100% slučajeva je zabilježen oporavak.

p, blok citat 48,0,0,0,0 ->

Budućnost pacijenta sa hroničnim pankreatitisom u potpunosti ovisi o njemu samom. Pravovremena dijagnoza bolesti pri prvom pogoršanju, adekvatna terapija i dijeta pomažu da se patologija preuzme pod kontrolu i postigne stabilna remisija.

p, blok citat 49,0,0,0,0 ->

Ako se pacijent ne odrekne loših navika i krši pravila kliničke prehrane, rizik od učestalih pogoršanja, pa čak i komplikacija, mnogo se puta povećava. Najnepovoljnija prognoza daje se pacijentima koji imaju alkoholni hronični pankreatitis. Upalni proces u žlijezdi kod njih često se kombinira s purulentno-nekrotičnim promjenama, što je kruto životnim stanjima. Spora upala, podržana alkoholom, često dovodi do raka pankreasa.

p, blok citata 50,0,0,0,0 ->

Prevencija

Za sprječavanje kroničnog pankreatitisa potrebno je racionalno jesti, izbjegavati infekciju crijevnim infekcijama, piti alkohol, proizvode sa pesticidima, konzervansima, aromatičnim i aromatičnim dodacima. Važno je ne prejesti, jesti često, ali malo po malo. Udio proteina, masti i ugljenih hidrata u ishrani treba biti uravnotežen. Ništa manje važna je umjerena fizička aktivnost, kao i mjere za jačanje imuniteta (hodanje, stvrdnjavanje, upotreba vitamina i minerala). Da biste spriječili pogoršanja hroničnog pankreatitisa, trebali biste slijediti dijetu, napustiti loše navike.

p, blok citata 51,0,0,0,0 ->

Šta treba zapamtiti

Patologija je opasna komplikacijama, stoga zahtijeva pravovremenu dijagnozu i pravilnu terapiju. Da ne biste bili njen "talac", morate da naučite sljedeće:

p, blok citati 52,0,0,0,0 ->

  1. Hronični pankreatitis nastaje ako se akutni oblik ne liječi nepravilno ili se dijete prekrši nakon zamišljenog oporavka.
  2. Simptomi bolesti mogu se pojačati i oslabiti, što ne znači i nestanak bolesti, ali ukazuje na privremeni prekid upalnih promjena u žlijezdi.
  3. Čak i za vrijeme relativnog blagostanja, mogu se razviti komplikacije (nekroza, gnojno spajanje tkiva).
  4. Glavni simptomi hroničnog pankreatitisa su šljokice u trbuhu i povraćanje.
  5. Najbolji izlaz za vrijeme napada je posjet liječniku i liječenje u bolnici.
  6. Uspjeh terapije ovisi o dijeti i odustajanju od loših navika.

Također morate zapamtiti da kronični pankreatitis može neko vrijeme odstupiti, ali da biste produžili fazu remisije, važno je pratiti prehranu i način života.

p, blok citata 53,0,0,0,0 -> p, blok-citata 54,0,0,0,1 ->

Hronični pankreatitis se vrlo često kombinira sa holecistitisom. U ovom slučaju ne samo muče rake od pojasa, već i nelagode u desnom hipohondrijumu, gorak okus u ustima. Više o holecistitisu i njegovom liječenju pročitajte u članku ovdje.

Glavni uzroci pankreatitisa

Na rad gušterače odrasle osobe utječu mnogi faktori - prehrana, loše navike, opće zdravlje, stil života. Da bi BZHU s hranom mogao biti potpuno asimiliran u probavnom traktu, moraju biti prisutni i proizvedeni određeni enzimi - pankreatin, lipaza i tripsin. Ako se iz bilo kojeg razloga gušterača razbije, on ne može proizvesti potrebne enzime za probavu, probavni proces usporava, sok gušterače se nakuplja u tijelu, što rezultira upalnim procesom žlijezde.

Akutna upala pankreasa kod odraslih obično je uzrokovana:

  • trovanje hranom ili alkoholom,
  • prejedanje
  • jesti previše masna ili vrlo začinjena jela,
  • ozljede prednjeg trbušnog zida i kontuzije unutrašnjih organa.

U pravilu pankreatitis rijetko napreduje kao neovisna bolest, najčešće drugi organi probavnog trakta sudjeluju u patološkom procesu - želudac, dvanaestopalačno crijevo, žučni mjehur i tanko crijevo. Točna dijagnoza otežava činjenicu da se gušterača nalazi duboko u trbušnoj šupljini, njena je veličina mala, a s upalom organa pojavljuju se simptomi koji podsećaju na druge patološke procese.

Postoji niz predisponirajućih faktora koji mogu dovesti do razvoja akutnog pankreatitisa:

  • bolesti žuči i žučnog mjehura - jedan je od najčešćih uzroka. Kada se kamenje nakuplja u žlijezdi, začepljenje žučnih kanala, gušterača reagira patološkom kemijskom reakcijom. Akumulira tvari koje stimulišu djelovanje proizvedenih enzima prema vlastitom tkivu. Kao rezultat toga, tkivo gušterače postaje edematozno, dolazi do razaranja krvnih žila, pojavljuju se krvarenja i razvija se akutni upalni proces.
  • Bolesti dvanaestopalačnog creva i želuca - ako je Oddi sfinkter inferioran, sadržaj creva se može izbaciti u kanale gušterače, uzrokujući upalu. Najčešće se to događa u pozadini bolesti poput gastritisa, peptičnog čira i čira na dvanaesniku.
  • Intoksikacija i trovanje tijela - pankreatitis kod odraslih često se razvija na pozadini trovanja alkoholom, nekvalitetnom hranom, lijekovima, hemikalijama. Pored toga, nesezonsko povrće i voće punjeno pesticidima i hemijskim dodacima mogu doprinijeti neispravnosti gušterače i njenoj upali.
  • Arterijska hipertenzija, dijabetes melitus, trudnoća - u slučaju bilo kakvih poremećaja cirkulacije u trbušnoj šupljini i u tijelu u cjelini, povećava se rizik od nastanka bolesti gušterače, jer na pozadini nedovoljne opskrbe organom krvlju dolazi do poremećaja njegove prehrane, razvija se ishemija, proizvodnja enzima i hormona opada, što dovodi do do upalnog procesa.
  • Konstantno prejedanje - pri prekomjernom unosu hrane u organizam metabolizam masti se poremeti zbog stalnog preopterećenja gušterače. Redovnim prejedanjem povećava se rizik od bolesti pankreasa i njegove upale.
  • Uzimanje određenih lijekova - dug i nekontroliran unos takvih lijekova kao što su tetraciklin, sulfonamidi, glukokortikosteroidi, lijekovi koji sadrže estrogen, dovode do nepravilnog rada žlijezde i povećavaju rizik od razvoja bolesti i upalnog procesa u gušterači.
  • Ozljeda - udarci u prednji trbušni zid, ozljede, operacije izvedene na dvanaesniku 12 mogu izazvati upalu gušterače kod odraslih.

Simptomi pankreatitisa kod odraslih

Akutna upala pankreasa praćena je simptomima sličnim znakovima trovanja, pacijent ima:

  • jaki bolovi u trbuhu (epigastrična zona i pupak) pojasastog karaktera sa ozračenjem u donjem dijelu leđa, bubrezima - zbog proširivanja bolnog sindroma, pacijent ne može odmah shvatiti šta ga tačno muči,
  • visoka temperatura i skokovi krvnog pritiska - što je izraženiji upalni proces žlijezde, gore je stanje pacijenta.Moguća groznica do 39 stepeni, zimica, jaka groznica, povišen ili oštro snižen krvni pritisak,
  • mučnina i neopisivo povraćanje - nakon što sadržaj želuca bude izbačen izvana, pacijent ne osjeti nikakvo olakšanje, mučnina ga i dalje muči i ponavlja se napad povraćanja,
  • belching, heartburn,
  • proliv - stolica u akutnoj fazi pankreatitisa penastog karaktera, sa velikim sadržajem masti, uvredljiva, zelena, ne probavljena čestica hrane jasno je vidljiva u stolici,
  • blijeda koža, zemljana nijansa, pojava halitoze, kratkoća daha,
  • nadimanje.

Važno! Kod akutnog pankreatitisa pacijentovo stanje brzo napreduje i pogoršava se, što može dovesti do prelaska bolesti u hronični oblik ili izazvati nekrozu pankreasa (pankreasna nekroza). Da biste izbjegli razvoj komplikacija na prvim znacima bolesti, morate odmah potražiti medicinsku pomoć.

Gušterača ima glavu, trup i rep. Ovisno o kojem dijelu organa je upalni proces lokaliziran, simptomi će se malo razlikovati:

  • kod upale glave žlezde, pacijent oseća bol u desnom hipohondriju,
  • sa upalom tela gvožđa - u epigastričnoj regiji,
  • sa upalom repa - u levom hipohondrijumu.

Ako se sve žlijezde upale, onda se pacijent brine zbog akutne boli herpes zostera s ozračenjem ispod lopatica, kralježnice, bubrega.

Hronični pankreatitis: simptomi

Hronični oblik upale gušterače karakterizira ne samo upala organa, već i progresivna promjena u njegovim tkivima, zbog čega pacijent s vremenom počinje patiti od nedostatka enzima, naspram kojeg se brzo razvijaju popratne bolesti probavnog sustava.

Kod kroničnog pankreatitisa kod odraslih, simptomi bolesti se pogoršavaju ili umiruju, postepeno se bol u gušterači počinje neprestano mučiti, pojačavajući se nakon jela. Kada jedete prženu, masnu, dimljenu, začinjenu, alkohol, dolazi do napada akutnog pankreatitisa koji je karakterisan sledećim kliničkim simptomima:

  • akutni bokovi od bodeža u epigastričnoj regiji i zračenjem na hipohondriju, leđa, ramena, sternum,
  • bezobrazno povraćanje koje ne donosi olakšanje,
  • proljev - dok se izmet slabo ispira zbog velikog sadržaja masti u njima, čestice neprobavljene hrane jasno su vidljive,
  • znakovi intoksikacije tijela povećavaju se - kratkoća daha, visoka groznica, zimica, rastuća slabost, brzo mršavljenje,
  • pad krvnog pritiska.

Kod horizontalnog položaja pacijentovog tela, bol se samo pojačava, pa pacijent zauzima prisilni položaj - sedeći, lagano nagnut prema naprijed.

Napad akutnog pankreatitisa opasan je po tome što može dovesti do razvoja bolovog šoka i smrti uz nedostatak pravovremene medicinske njege. Liječenje takvog napada provodi se po pravilu u bolnici, jer je stanje opasno zbog njegovih komplikacija.

Dijagnoza pankreatitisa

Dijagnoza se postavlja na osnovu pritužbi pacijenata i rezultata testova i studija:

  • u analizi urina otkriva se promjena količine elastaze,
  • u analizi izmeta otkrivanje steatorreje je prisustvo neprobavljenih masti i čestica hrane u izmetu,
  • testovi stimulacije organa,
  • Ultrazvuk pankreasa,
  • krvni testovi za test tolerancije na glukozu i enzime pankreasa.

Na osnovu rezultata dijagnoze pacijentu se propisuje režim liječenja.

Liječenje pankreatitisa kod odraslih

Glavni princip liječenja akutnog pankreatitisa kod odraslih je gladovanje. Uz pogoršanje bolesti za 1-2 dana svaka je hrana u potpunosti isključena. Pijte samo čistu, mirnu vodu. Ako se čak i pacijentovi napadi vode i povraćanje nastave, proljev se nastavi, tada se provodi intravenska terapija rehidratacijom kako bi se spriječila dehidracija tijela - infuzija fizioloških otopina i glukoze s vitaminima.

Ledenu mjehuru primjenjuje se na epigastrijum pacijenta, što može umanjiti intenzitet boli, ublažiti oticanje žlijezde i najvjerovatnije ukloniti upalu. Pacijent mora poštovati krevet uz osiguravanje potpunog odmora.

Važno! Ako se ovo stanje pojavilo prvi put, tada se ne preporučuje uzimanje bilo kakvih lijekova protiv bolova ili antispazmodika prije dolaska hitne pomoći, jer to može komplicirati dijagnozu. Pored toga, bol u trbuhu s bodežom, mučnina i povraćanje mogu signalizirati akutna stanja u operaciji koja zahtijevaju trenutnu hiruršku intervenciju kako bi se spasio život pacijenta.

Nakon što akutni upalni proces nestane, pacijentu je prikazana stroga dijeta i liječenje lijekovima - enzimi, antispazmodici, probiotici.

Dijeta je potpuno isključivanje iz prehrane:

  • pržena hrana, začinjena, začini, sirće, dimljeno meso,
  • gljive
  • svinjetina, janjetina, kravlje meso,
  • masnoća
  • puter
  • tjestenina (dozvoljeni su samo vermicelli),
  • alkohol
  • kafa
  • čokolada, kakao,
  • peciva, kolači, slatkiši,
  • svježi bijeli hljeb.

Osnova prehrane su jela od žitarica i povrća, kuhana, kuhana kuhanjem i pirjanjem uz minimalni dodatak ulja.

Za vrijeme obroka pacijent mora uzimati enzimske pripravke koji olakšavaju gušteraču i doprinose boljoj probavi:

Budući da akutni pankreatitis prati dijareja, probiotici su propisani za obnovu crijevne mikroflore pacijentu tokom perioda oporavka:

  • Linex
  • Biogaya
  • Lactofiltrum,
  • Govedina i drugi.

Akutni pankreatitis

Akutni pankreatitis razvija se munjevitom brzinom i zbog svojih komplikacija je opasan po život. Sledeći simptomi mu se mogu pripisati:

  • Ovisno o tome koji je dio žlijezde upaljen, jaka bol se javlja u gornjem dijelu trbuha. Ako se sve upali, tada će bol biti oštra i pojačana, dati pod lijevu ramenu, u leđa ili sternum.
  • Apetit nestaje, osjeća se mučnina, povraćanje je često.
  • Stanje pacijenta je loše.
  • Trbuh postaje natečen i zategnut.
  • Ponekad se razvije žutica.
  • Temperatura raste do subfebrilnih maraka.

Da bi se izbjegle opasne posljedice pri visokim temperaturama, hitno treba pozvati posadu Hitne pomoći.

Reaktivni pankreatitis

Reaktivni pankreatitis je napad akutne uz istodobnu kombinaciju pogoršanja bolesti želuca, jetre, žučnog mjehura i dvanaesnika. Bolest ne štedi ni djecu, a često se razvija čak i kod novorođenčadi. Razlog njihove pojave je uobičajeni ARI. U dojenčadi se to primjećuje zbog urođene patologije strukture organa i kanala.

Bolest kod djece

Pankreatitis kod djece javlja se s istim simptomima kao i kod odraslih - jaka bol, mučnina, dispepsija. Ali kod djece se otkrivaju i njihovi specifični znakovi:

  • Poremećaj stolice je zatvor, proljev, izmet se požuti i dolazi sa sluzi.
  • Urin ima zasićenu žutu boju.
  • Dolazi do žutila kože.
  • Djeca do godine dana mogu početi oštro plakati ili vrištati.

Dječja bolest zahtijeva hitnu medicinsku pomoć, pogotovo ako je reaktivna. Ovo je ozbiljna patologija, opasna zbog svojih posljedica i komplikacija.

Značajke simptoma kod žena

Simptomi pankreatitisa kod žena razlikuju se od muškaraca zbog uzroka njegovog razvoja. Bolest počinje blagom mučninom i averzijom prema masnom, začinjenom i prženom. Podseća na toksikozu tokom trudnoće. No, češće se bolest očituje oštrim bolovima u gornjem dijelu trbuha, koji se malo odmaku ako ležite u položaju fetusa.

Značajke simptoma kod muškaraca

Simptomi pankreatitisa kod muškaraca su malo drugačiji, jer bolest kod njih postaje hronična. Zbog toga, oni često imaju jake bolove u stomaku, naduvenost, pojačane plinove i proliv. Želudac ne radi dobro i hranu ne probavlja u potpunosti. U ovom se slučaju često primjećuje ubrzani rad srca. Budući da kod muškaraca pankreatitis postaje hroničan, onda su njegovi simptomi nejasni i mutni.

Prva pomoć za pankreatitis

Napad pankreatitisa ne preporučuje se samostalno ukloniti. Nepravilno postupanje može dovesti do nepopravljivih posljedica. Ali prije dolaska hitne pomoći ili pronalaska liječnika, pacijentu se mora pomoći da se izbori sa bolom. Za to su potrebne sljedeće mjere:

Između ostalog, neophodno je očistiti želudac od hrane, ako povraćanje ne nastane prirodnim putem. Pritisnite dva prsta na korijenu jezika i izaziva povraćanje.

Za vrijeme pogoršanja preporučuje se potpuno odbijanje hrane. Prema riječima stručnjaka, glavni iscjelitelji napada upale gušterače su glad, hladnoća i mir pacijenta.

Lijekovi za pankreatitis

Lijekove propisuje lekar strogo pojedinačno, uzimajući u obzir tok bolesti i neke osobine pacijenta. Sledeći lekovi su propisani za lečenje patologije:

1. Uklanjanje bola. Propisani su antispazmodici - No-shpa, Spazmalgon, Maksigan i M-antiholinergici - Atropin, Metalin. Ako bol dugo traje, onda koristite H2 blokatore - Ranitidine.

2. Terapija antigenima. Koristi se za zaustavljanje štetnog djelovanja tkiva pankreasa. Uzimanje lijekova usmjereno je na blokiranje sinteze mnogih enzima, kao i proteina. Umanjuje bol, ublažava oticanje, mikrocirkulacijske poremećaje.

Najefikasniji antisekretorni lekovi su citostatici (Ribonuclease, Gordox) i blokatore protonske pumpe (Omeprazol, Nexium) Blokatori takođe smanjuju kiselost želuca, što smanjuje bol tokom napada. Ako je oblik bolesti edematozan, tada se koristi Asparkam.

3. Upotreba enzima pankreasa. Da bi se smanjilo opterećenje na oboljelom organu i istovremeno smanjila njegova sekretorna aktivnost, koriste se enzimi gušterače. Ovo su enzimi koje gvožđe oslobađa za probavu hrane. Kada dođu izvana, opterećenje na oboljelom organu strahovito se smanjuje.

Obično je to Festal, Pankreatin, Mezim. Treba ih piti nakon jela i oprati alkalnom negaziranom mineralnom vodom. Ova grupa lijekova ublažava mučninu, nadimanje, uznemirene stolice i brzo mršavljenje.

4. Oporavak acidobazne ravnoteže. Tokom napada prevladava kiselo okruženje u probavnom sustavu. Za to su propisani lijekovi koji normaliziraju pH u probavnim organima. Tu spadaju: Gastal, Almagel, Maalox.

5. Zasićenje vitaminima. U liječenju hroničnog oblika bolesti moraju se propisati sljedeći vitamini: A, E, C, D, K i grupa B. Pored njih, moraju se uzimati i kokarboksilaza i lipoična kiselina.

6. Poboljšanje funkcija probavnog trakta. Ponekad se u teškim slučajevima prepisuju lijekovi za stimulaciju probavnog trakta: Motilium, Cerucal.

7. Parenteralna ishrana. U težim slučajevima bolesti i slabe apsorpcije hrane u crijevima propisana je intravenska zasićenost. Parenteralna prehrana uključuje: mješavinu potrebnih aminokiselina Alvesin, Aminosol 250-400 ml svaka.

Kao i rastvori elektrolita: 10% rastvora kalijum hlorida (10-15 ml) i 10% rastvora kalcijumovog glukonata (10 ml) Primjenjuju se intravenski u obliku kapaljka.

Liječenje gušterače lijekovima treba se odvijati sveobuhvatno i promišljeno. U suprotnom neće donijeti olakšanje, ali će izazvati mnoštvo nuspojava, uključujući: zatvor, povredu proizvodnje žuči u jetri, visoku tjelesnu temperaturu i pojačani umor.

Akutni oblik pankreatitisa ne može se izlečiti bez pridržavanja dijeta, a sa hroničnom patologijom potrebno je održavati ga celog života.

Dijeta kod ove bolesti uključuje jedenje hrane bogate proteinima i vitaminima. Pored toga, potrebno je u ishrani smanjiti hranu koja sadrži masti i ugljene hidrate.

Pogledajte video: ZDRAVLJE - Operacije na kičmi - (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar