Portal socijalne sfere regije Astrahan: kontinuirani rad na poboljšanju života pacijenata sa dijabetesom

Rezultate desetogodišnjeg rada uređaja serije ORMED dijeli šef Centra za neurologiju i neurorehabilitaciju Kliničke cestovne bolnice željezničke stanice u Samari, dr. Med., Profesor, ručni refleksolog V. Kruglov: „Učinkovitost liječenja ORMED-om treba ocjenjivati ​​u kombinaciji, najbolje efekt upotrebe aparata zabilježen je s kombinacijom vučne terapije refleksologijom, terapijskom masažom, vježbanjem, raznim vrstama fizioterapije. Monoterapija je moguća anti-recidivna terapija ili za profilaksu, a vrlo je efikasna. Pomoću aparata kičmeni se stupac mobilizira i intervertebralni mišići se opuštaju, čiji se ton kontrolira bez pacijentovog voljinog utjecaja na nivou kičmenog refleksa. "

Od 2007. godine uređaji serije „ORMED“ široko se i uspješno koriste u liječenju bolesti kičme, u Republici Bjelorusiji, gdje su registrovani svi modeli uređaja. Ispitivanja aparata "ORMED-professional" održana su u Republičkom naučno-praktičnom centru za neurologiju i neurohirurgiju Ministarstva zdravlja Republike Bjelorusije i na temelju 1. neurološkog odjela 5. gradske kliničke bolnice u Minsku. Neurolog ovog odjela S. I. Kolomiets primjećuje sljedeći lanac mehanizama sanogeneze koji su temeljni za uporabu uređaja serije ORMED u terapeutske i profilaktičke svrhe: obnavljanje pokretljivosti pojedinih kralježničnih-motornih segmenata - anatomski kompleks 2 susjedna kralješka koji razdvajaju njihove intervertebralne diskove i 2 zglobna procesa, kao i uzdužni i kratki ligamenti uslijed usmjerenih statičkih opterećenja, uklanjanje patoloških

mišićno-tonični sindromi, normalizacija sistemske mikrocirkulacije i periferne cirkulacije krvi primjenom složenih učinaka na kralježnicu i okolna tkiva, što dovodi do smanjenja vegetativno-trofičnih poremećaja, parestetskih poremećaja i smanjenja težine boli. Opći tonički učinak postiže se kombiniranjem masaže s mogućnošću upravljanja visinom rotacije valjka i odabirom razine jačine vibracije.

Dizajn, industrijski dizajni i metode liječenja uz pomoć ORMED uređaja su patentirani i certificirani. Uređaji su certificirani za usklađenost sa sistemom upravljanja kvalitetom međunarodnog standarda ISO 9001: 2000.

Danas ljudi u poliklinicama, sanatorijumima, dispanzerima i rehabilitacijskim centrima zemlje vraćaju radost života na više od 2500 uređaja. Proizvodi NEK Orbita nadaleko su poznati u Ukrajini, Bjelorusiji, Kazahstanu, Uzbekistanu, gdje su kompleksi ORMED prošli državnu registraciju.

Obim: "ORMED" se efikasno koristi u salama za masažu, fizioterapeutskim odeljenjima bolnica, klinika, rehabilitacijskih centara, dispanzerima i sanatorijumima.

Uređaj može postati vitalni kompleks za poboljšanje zdravlja za vašu kompaniju, ured, prostor za odmor za zaposlene, kao i kod kuće, što pomaže povećanju produktivnosti rada i smanjenju učestalosti profesionalnih bolesti.

Kupovina takvog uređaja može biti doprinos zdravlju vaših zaposlenika, rodbine i prijatelja.

Značajke tijeka dijabetesa kod djece koja žive u regiji Astrahan

Otto N. Yu., Voditelj endokrinološki odjel Državne ustanove „CSTO nazvan N. N. Silishcheva ”, Sagitova G. R., dr. Med., Voditelj. Odjeljenje za dječje bolesti FPO GOU VPO "AGMA" Roszdrav, glavni vanredni stručnjak-pedijatar MH JSC, Astrakhan

Posljednjih godina dijabetes u djeci bila je skupina društveno značajnih bolesti, jer komplikacije dijabetesa u većini slučajeva uzrokuju i invaliditet i smrtnost. Stopa porasta morbiditeta, uključujući komplikacije šećerne bolesti, može se klasificirati kao bolest koja prijeti nacionalnoj sigurnosti.

Trenutno država posvećuje značajnu pažnju poboljšanju kvaliteta života pacijenata sa dijabetesom. Dakle, posljednjih godina u regiji Astrahan koriste se novi inzulini, novi lijekovi u liječenju komplikacija šećerne bolesti, djeci se besplatno daju glukometri, a Škola dijabetesa radi već 9 godina.

Cilj ove studije bio je proučavati epidemiologiju komplikacija kod dece sa dijabetes melitusom tipa 1, razviti preporuke za optimizaciju ranog otkrivanja i sprečavanja komplikacija.

Materijali i metode. Detaljna analiza medicinske dokumentacije (obrazac 112, obrazac 003 / y) dece i adolescenata sa dijabetesom tipa 1, koji su

na pregledu i lečenju u periodu 2002-2006. na odeljenju za endokrinologiju.

U pogledu dobi, udio djece mlađe od 14 godina i adolescenata iznosio je 50%, a više je djevojčica (56%). Razlog hospitalizacije bio je:

• ponovni pregled invalidnosti (28%),

• kontrolni ispit (57%),

• pogoršanje bolesti (15%).

Od sve primljene djece i adolescenata dekompenzacija je otkrivena u 67,4% (to su djeca s ketoacidozom i bez ketoacidoze, ali s hiperglikemijom i kliničkim manifestacijama dekompenzacije: poliurija, polidipsija, polifagija, gubitak tjelesne težine, enureza). Udio gradskih stanovnika 2 puta je prevladao nad ruralnim stanovništvom. Važno je napomenuti da 56% djece ima iskustvo bolesti do 5 godina, 20% od 5 do 10 godina, a 7% više od 10 godina. Djeca s novodijagnosticiranim dijabetesom činila su 17%.

Prvo mjesto na ljestvici u strukturi komplikacija pripada oštećenju organa vida (29%): retinalnoj angiopatiji (promjene u obliku sužavanja arterija, proširenju vena, hiperemiji i tortuoznosti krvnih žila), retinopatiji, katarakti. Najčešće se ova komplikacija bilježi u grupi

Struktura kroničnih komplikacija dijabetesa

Nozologija komplikacija Učestalost,%

Anginopatija mrežnice 24.4

Dijabetički vulvitis kod djevojčica 24.4

Kardiopatija, miokardna distrofija 15.0

Distalna polineuropatija 14.0

Seksualno kašnjenje 6.0

Usporavanje rasta, uključujući uzimajući u obzir Moriakov sindrom 4.6

Dijabetični heilitis 4.6

djevojke (24%). Važno je navesti da učestalost oštećenja organa vida ne zavisi od dužine bolesti. Visok postotak angiopatije mrežnice (24,4%), uprkos činjenici da je stanje žila fundusa reverzibilno (funkcionalne promjene), indirektno ukazuje na visoki postotak dekompenzirane djece (Tabela 1).

Slijedi nefropatija (27%), a oštećenje bubrega kod dječaka 2,5 puta je vjerojatnije nego kod djevojčica. Primijećeno je da se broj lezija mokraćnog sustava povećava srazmjerno dobi. U 50% pregledane djece dijagnosticirana je mikroalbuminurija, što ukazuje na uključenost bubrežnog parenhima. Rezultati studije omogućavaju nam da zaključimo kako poraz nefrona u djece s dijabetesom ne ovisi o dužini bolesti i o razdoblju bolesti. Utvrđen je odnos ove komplikacije s godinama, odnosno češće se bilježi u adolescentskoj grupi.

Hepatoza je dijagnosticirana kod 20% djece sa šećernom bolešću, a češće kod djece mlađe od 14 godina, što je vjerovatno posljedica glikemijske nestabilnosti kod djece mlađe dobne skupine, s čestim hipoglikemijskim stanjima.

Miokardna distrofija, kardiopatija i polineuropatija pojavile su se kod djece s gotovo jednakom učestalošću. Distalna polineuropatija češće je otkrivena kod dječaka (19%). Miokardijalna distrofija bila je 2,5 puta češća kod djevojčica (20%), a učestalost ove komplikacije porasla je nakon 14 godina.

Dijabetički vulvitis je uobičajena nespecifična komplikacija kod djevojčica, češće se dijagnosticira prije 14 godina (14%).

Višestruke komplikacije (dvije ili više) zabilježene su kod 50% djece i učestalije su kod djevojčica. Takođe, akutne komplikacije (ketoacidoza, koma, prekoma) zabilježene su 1,5 puta češće kod djevojčica.

Uprkos činjenici da oko 31% bolesnika sa šećernom bolešću nema odstupanja u fizičkom razvoju, usporavanje rasta pojavilo se u 4,6% slučajeva.

Komplikacija inzulinske terapije - lipohipertrofija, koja pogoršava tok dijabetesa melitusa zbog loše apsorpcije inzulina s mjesta ubrizgavanja, bila je 2 puta češća u djece mlađe od 14 godina (22%).

Prisutnost hroničnih žarišta infekcije kod pacijenata sa dijabetesom tipa 1 i dalje je hitan problem. Dakle, za karioznu leziju

34%, hronični tonzilitis - 21%, gastropatologija - 18,6%, adenoidna vegetacija - 15,1%.

Važno je navesti da je u periodu epidemiološke nevolje (januar-februar - period virusne infekcije, avgust-septembar - enterovirusna infekcija) primećena maksimalna manifestacija šećerne bolesti.

Stoga, rezimirajući gore navedeno, treba istaknuti da pitanja komplikacija dijabetesa kod djece i dalje ostaju tražena.

Za okružne pedijatre nudimo glavne upute za optimizaciju ranog otkrivanja i prevencije komplikacija dijabetesa.

1. Trebalo bi obratiti veliku pažnju na djevojčice oboljele od dijabetesa zbog akutnih komplikacija (ketoze i ketoacidoze).

2. Pri svakom ambulantnom pregledu potrebno je provesti test urina na aceton primjenom metode brze dijagnostike (ketur test) čak i u nedostatku pritužbi, što će djetetu omogućiti pravovremeno upućivanje endokrinologa radi korekcije terapije inzulinom i izbjegavanje teške ketoacidoze i rane pojave hroničnih komplikacija.

3. Liječenje angiopatije mrežnice mora početi kompenzacijom šećerne bolesti: korekcija inzulinske terapije i prehrane.

4. Potrebno je ambulantno provesti analizu urina za mikroalbuminuriju (MAU) tri puta u razdoblju od 4 do 12 tjedana, jer 5-30% adolescenata ima povremenu albuminuriju, čiji klinički značaj i prognoza nisu poznati. Kako bi se izbjegli lažno pozitivni rezultati testa UIA, potrebno je provesti test urina na pozadini nadoknade (subkompenzacije) metabolizma ugljikohidrata, isključiti visokoproteinsku dijetu, izbjegavati velike fizičke napore, ne koristiti diuretske lijekove na dan sakupljanja urina, ne pregledavati urin na pozadini groznice, infekcije mokraćnog sustava. Za identifikaciju prave UIA potrebno je višestruko merenje tokom nekoliko meseci. Ako se UIA zabilježi dva puta u periodu od 6-12 tjedana, djetetu je potreban Rebergov test. Obratite pažnju na pregled nefropatije kod dječaka. Provocirajući efekat na razvoj dijabetičke nefropatije je arterijska hipertenzija, hipersekrecija hormona rasta i pušenje.

5. Nakon 14 godina, u djece sa šećernom bolešću tipa 1, usredotočiti se na stanje bubrežne funkcije.

6. Dječake treba češće uputiti kod neurologa zbog potrage za polineuropatijom. Endokrinolozi u poliklinici trebaju proučavati temperaturu, bol i taktilnu osjetljivost kod djece (za to nisu potrebni skupi uređaji).

7. Prilikom pregleda djece mlađe od 14 godina pregledajte rad jetre (ultrazvuk, biohemijski test krvi).

8. Ispitajte u klinikama djevojke sa dijabetesom tipa 1 starijih od 14 godina na postojanje miokardijske strofije (EX ECHO-KS).

9. Visok procenat dijabetičkog vulvitisa indirektno ukazuje na dekompenzaciju kod djevojčica. Potrebno je provoditi redovne preglede kod ginekologa, posebno djevojčica mlađih od 14 godina.

10. pregledati djecu na komplikacije inzulinske terapije - lipohipertrofiju na mjestu ubrizgavanja inzulina, posebno kod djece mlađe od 14 godina;

fizioterapija koristeći masažu i masažu.

11. Vršiti pravovremenu rehabilitaciju hroničnih žarišta infekcije, čije pogoršanje izaziva dekompenzaciju šećerne bolesti.

Želim završiti članak ulovom frazom: "Sublata causa tollitur morbus" (uklanjanje uzroka, uklanjanje bolesti).

1. Gitun TV.Dijagnostički vodič endokrinologa. - M: AST, 2007. - 604 str.

2. Dedov I.I., Kuraeva T. L., Peterkova V. A., Shcherba-cheva L. N. Dijabetes melitus kod djece i adolescenata. - M: Universum Publishing, 2002. - 391 str.

3. Shestakova M. V., Dedov I. I. Dijabetička nefropatija: razvojni mehanizmi, klinika, dijagnoza, liječenje. - M: GU ENTs MZ RF, 2003. - 73 str.

Preventivni aspekti razvoja hroničnih oboljenja donjih disajnih puteva kod adolescenata

Truntsova E.S., kandidat medicinskih nauka, Sagitova G.R., doktor medicinskih nauka, vodja. Odeljenje za dečije bolesti, Fakultet za poslijediplomsko obrazovanje, Državna autonomna obrazovna ustanova visokog stručnog obrazovanja „AGMA“ iz Roszdrav-a, Khasyanov E. A., dr. Lekar, glavni lekar, dečija gradska klinika br. 1, Astrakhan

Posljednjih godina zdravstveni problem djece školskog uzrasta privukao je veliku pažnju. Urbanizacija i antropotehnološko opterećenje, kao i degradacija životne sredine u regionu, igraju značajnu ulogu u povećanju prevalencije hroničnih respiratornih bolesti. Hronična i rekurentna bronhopulmonalna patologija stabilno zauzima treće mjesto u strukturi morbiditeta kod adolescenata i često dovodi do invaliditeta. Zato je važan kontinuitet svih veza u zdravstvu. Svi stručnjaci trebali bi približiti svoja stajališta u razvoju zajedničkih pristupa ranoj dijagnozi, prevenciji kroničnih bronhopulmonalnih bolesti, promicanju zdravog načina života i uklanjanju loših navika 1, 4. Povezanost kronične patologije pluća kod adolescenata i odraslih je neosporna. Počevši od djetinjstva, hronične bronhopulmonalne bolesti infektivne i upalne i alergijske geneze nastavljaju se kod pacijenata koji su dostigli odraslu dob.

Prema trenutnoj klasifikaciji WHO-a, smatra se da su adolescenti stari između 10 i 20 godina. Domaće zdravlje smatra tinejdžere djecom starosti od 15 do 18 godina, što naravno ne odgovara sasvim aktivnosti procesa. Prema intenzitetu bioloških procesa u tijelu, tinejdžerski period zauzima drugo mjesto nakon neonatalnog perioda. Jean-Jacques Rousseau nazvao ga je "drugim rođenjem čovjeka". Brz rast rasta, u kombinaciji s hormonskim i psiho-emocionalnim restrukturiranjem, pojačanim aktivnostima svih organa i sistema, predstavlja "stres test". Zdravstveno stanje u adolescenciji je medicinsko blagostanje osobe u kasnijim dobnim periodima.

Masivno izlaganje nepovoljnim faktorima može voditi češće nego u različitoj dobi

do pojave ili ponderisanja postojećih hroničnih respiratornih bolesti. U adolescenciji se formira stereotip ponašanja, loših navika, koji značajno utječu na zdravlje u kasnijem životu. Treba imati na umu da su zbog hitnosti u ovom dobu problemi sa slikom, vršnjačka procjena i samopoštovanje od strane adolescenata različite percepcije bolesti - od potpune ravnodušnosti prema njihovom stanju do uranjanja u bolest. Većina djece nije u stanju adekvatno procijeniti težinu bolesti, potrebu za dugotrajnom terapijom, što dovodi do poremećaja u razumijevanju s roditeljima, poštivanja liječnika i nepravilne terapije.

Kada se procjenjuje učestalost kroničnih bronhopulmonalnih bolesti među ovim kontingentom, nemoguće je usredotočiti se samo na stopu obolijevanja prema cirkulaciji, navode medicinski pregledi.Ti se podaci u pravilu podcjenjuju zbog niskog prometa adolescenata, niske stope otkrivanja hroničnih bolesti kod liječnika primarne njege zbog loše pripreme i nedovoljne materijalno-tehničke podrške medicinskih ustanova. Opseg invaliditeta kod adolescenata određuje se uglavnom najčešćim među hroničnim bolestima - bronhijalnom astmom.

Materijali i metode

Studija poprečnog presjeka (presjek) primjenom metode slučajnog uzorkovanja korištena je za provođenje epidemiološke studije 1511 djece, uključujući 328 tinejdžera starosti 15-18 godina (189 djevojčica i 139 dječaka).

Studija je pokazala da 76,5% djece u adolescenciji pati od respiratornih bolesti

Rad Ministarstva zdravlja regije Astrahan u socijalnoj sferi

Prema posljednjim podacima, broj bolesnika sa šećernom bolešću u regiji Astrakhan stalno raste. Najmanje 300-400 ljudi godišnje tokom lekarskog pregleda, otkriva se ova razočaravajuća dijagnoza.

S obzirom na hitnu potrebu dijabetičara za lijekovima, Ministarstvo zdravlja regije Astrahan drži ovo pitanje pod posebnom kontrolom.

U skladu sa zakonodavstvom Ruske Federacije, regionalni odjel je ovlašten za kupnju vitalnih lijekova za određene kategorije građana koji imaju pravo na primanje lijekova iz federalnog budžeta.

Ovdje se govori o detaljima koje kategorije građana imaju pravo na beneficije i besplatnu pomoć.

Posebna se pažnja posvećuje testnim trakama za utvrđivanje glukoze u krvi. Prema trenutnom nalogu Ministarstva zdravlja Ruske Federacije od 09.11.2012. Br. 751n „O odobrenju standarda primarne zdravstvene zaštite za dijabetes melitus“ test trake za određivanje glukoze u krvi nisu uključene u standarde za pružanje primarne zdravstvene zaštite.

Uzimajući u obzir socijalni značaj bolesti, regionalno odjeljenje godišnje nabavlja testne trake za sve pacijente kojima su potrebni.

Odluku donosi posebna medicinska komisija medicinske organizacije na kojoj se promatraju pacijenti oboljeli od dijabetesa.

Iz regionalnog budžeta za ove namjene godišnje se izdvaja oko 100 miliona rubalja.

Pored toga, u regiji je uspostavljena telefonska linija za pružanje lijekova za dijabetes tipa 2. Svi građani koji imaju pravo na državnu socijalnu pomoć šalju se u ljekarničke ustanove u regiji da dobiju povlaštene lijekove koji u vrijeme zahtjeva pacijenta nisu bili dostupni u drugim ljekarnama.

Zahvaljujući stalnom nadzoru Ministarstva zdravlja regije Astrahan, pružanje osnovnih medicinskih proizvoda građanima je na visokom nivou.

Ljekarnički lanci regije u potpunosti su opskrbljeni takvim lijekovima kao što su:

Nema prekida u opskrbi vitalnim lijekovima za dijabetičare regije Astrahan.

U Astrakhan regiji je uspostavljena telefonska linija za brzo rješavanje problema s pružanjem svih potrebnih lijekova. Sva pitanja su riješena i poslata ili odgovarajućim medicinskim ustanovama, ili razvrstana direktno u regionalni odjel.

Telefoni putem telefonske linije:

  • 8 (8512) 52-30-30
  • 8 (8512) 52-40-40

Linija je višekanalna, komunikacija se vrši svakodnevno. Iskusni ljekari, psiholozi i farmaceuti odgovaraju na pitanja pacijenta.

Primjećujemo koordinirani rad telefonske linije i stručnjake Ministarstva zdravlja regije Astrahan. Ovo pomaže da se sva pitanja riješe brzo i hitno.

Uporedo s tim, telefonska linija djeluje u Astrakhanu na pitanjima povlaštenih lijekova i njihovom pružanju stanovništvu. Stručnjaci telefonske linije provode objašnjenje o postupku izdvajanja preferencijalnih lijekova u saveznim i regionalnim preferencijalnim programima.

Telefonska telefonska linija u Astrakhanu 34-91-89Radi od ponedjeljka do petka, od 9 do 17 sati.

Društveni udjeli

Svake godine u Astrahanskoj regiji održava se Svjetski dan borbe protiv dijabetesa. Tako je 2018. godine u regionalnoj bolnici Alexander Mariinsky održana kampanja "Provjeri krv na šećer", kao i medicinska konferencija.

Na konferenciji je posebna pažnja posvećena problemu kasne dijagnoze dijabetesa. Problem je u tome što populacija ne obraća dužnu pažnju na zdravlje i vrlo rijetko kontrolira nivo glukoze u krvi.

Takav odnos prema vlastitom zdravlju dovodi do povećanja broja registrovanih teških oblika dijabetes melitusa i, kao rezultat, do povećanja broja komplikacija dijabetesa.

Svrha ovakvih konferencija i događaja je pružanje informacija stanovništvu s potrebnim informacijama o bolesti i njenoj primarnoj prevenciji. Svima su podijeljene posebne brošure i brošure o dijabetesu i načinima njegove prevencije.

Takođe su preduzete praktične dijagnostičke mjere, uključujući:

  • Merenja pritiska.
  • Krvni test za šećer.
  • Konzultacije ljekara.
  • Isprobajte i naručite specijalnu ortopedsku obuću za dijabetičare.

Posebna se pažnja posvećuje problemu dijabetesa kod djece. Liječnici i medicinski stručnjaci provode objašnjen rad među stanovništvom o potrebi održavanja pravilne prehrane i za dijabetes i za njegovu prevenciju.

Važan aspekt ostaje tjelesni odgoj i sport među djecom i mladima, smatraju se sljedeći problemi:

  1. Prekomjerna težina i pretilost kod dijabetesa.
  2. Prisutnost dijabetesa u bliskoj rodbini.
  3. Nizak nivo fizičke aktivnosti.
  4. Nizak nivo dobrog HDL holesterola.

Sva ova pitanja uvrštena su u program individualnih razgovora sa stanovništvom o mogućoj korekciji životnog stila.

Problemi s hipertenzijom u predjelu

Prema podacima GBUZ JSC "Centar za medicinsku prevenciju", problem hipertenzije u regiji Astrakhan manje je relevantan nego u Rusiji u cjelini i posebno za dijabetes. Ipak, problem ostaje aktivan, a broj hipertenzivnih bolesnika i dalje raste.

Među ljudima starijim od 60 godina svaki drugi stanovnik regije zabilježio je visoki krvni pritisak.

Zahvaljujući stvaranju kardiocentra i kardio dispanzera u regiji Astrakhan, kao i razvoju jedinstvene mreže mrežnog prijenosa EKG-a, usmjeravanja pacijenata sa srčanim udarima i šlogom, stopa smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti smanjena je za četvrtinu!

Ostali aspekti društvenog života regiona

Pored brige o zdravlju Astrahana, regionalno rukovodstvo posvećuje veliku pažnju i drugim područjima društvenog života.

Toliko važnosti pridaje se razvoju mladosti, naročito za djecu i adolescente koji su u teškim situacijama.

Kako bi razvile ispravnu estetsku percepciju svijeta kod djece i adolescenata, regionalne vlasti pokrenule su program Estetskog razvoja, koji se provodi kroz razvoj i podršku dječjih kreativnih sposobnosti. To se odnosi na krupoterapiju - spot slikanje i primijenjenu umjetnost.

Prva akcija odigrala se 2018. godine u centru Istok na bazi regionalne dječije biblioteke. Ovdje su izvršili razmjenu znanja, vještina i sposobnosti od strane stručnjaka centra.

Glavni je cilj ispravna estetska percepcija odnosa prema radu i prirodi, prema svakodnevnom životu, umjetnosti i društvenom životu.

Takođe djeluje i Omladinska vlada regije Astrahan. Glavni ciljevi su formiranje efikasne upravljačke elite koja će moći u potpunosti ostvariti potencijale regije i razviti sferu inovacija.

Organizacija pomaže mladima u samoostvarenju i samo-razvoju. Ove djevojčice i dječaci su budućnost regije.

Prioriteti su: obrazovanje i rad, zdravstvena i socijalna sigurnost, ekologija i svakodnevni život. Poseban značaj se pridaje pitanjima migracije stanovništva iz regije.

Također bilježimo sudjelovanje stanovnika regije Astrahan u nacionalnoj dodjeli "Civilna inicijativa". Na konkursu su predstavljeni društveno važni projekti i obećavajuće ideje.

Što se tiče starijih stanovnika, ovdje regija ima svoje uspjehe. Tako su beneficije za ljude blizu penzione dobi konačno odobrene i ostale su nepromijenjene.

Omogućile su beneficije za rad u oblasti naknade za komunalije i prevoz, besplatna izrada proteza, dodatak za upotrebu telefona.

Nisu zaboravili ni na pedagoške radnike koji su radili u selima astrahanske regije više od 10 godina, osigurana im je materijalna podrška u obliku novčanog dodatka za plaćanje stambenih prostora i komunalija.

U regiji se provodi program socijalnog turizma, u okviru kojeg se organiziraju putovanja za starije građane na Astrakanskom teritoriju. Tokom takvih izleta, penzioneri obilaze povijesna mjesta, upoznaju tradiciju i kulturne posebnosti svog zavičaja. Hiljade penzionera godišnje odlaze na takva putovanja.

Pogledajte video: Svjetski dan medija (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar