Proizvodi za smanjenje šećera u krvi

Pacijenta koji boluje od dijabetesa zanima pitanje koja hrana doprinosi snižavanju ljudskog šećera u krvi. Prilikom odabira prehrane, važno je odabrati one proizvode koji imaju svojstva koja snižavaju šećer u krvi. To su uglavnom hrana niskog glikemijskog indeksa. Upravo taj pokazatelj određuje količinu glukoze koja se nalazi u svakom konkretnom sastojku.

U prirodi postoji ogromna količina povrća, voća i žitarica koje efikasno snižavaju razinu šećera.

Dijeta ne može zamijeniti svojstva specijalnih lijekova za snižavanje šećera koji se redovno koriste s ovom dijagnozom.

Uključivanje u prehranu hrane koja ima učinak koji smanjuje razinu šećera u krvi pomaže efikasnom vraćanju zdravlja osobe koja boluje od šećerne bolesti. Podložna prehrambenom unosu, hrana koju pacijent konzumira igra ulogu odvraćanja koja ne dozvoljava da se razina ugljikohidrata diže iznad fiziološki utvrđenih pokazatelja, a smanjenje broja ugljikohidratnih spojeva postiže se upotrebom lijekova za snižavanje šećera.

Poboljšanje pacijentovog tijela događa se brže ako dijeta uključuje povrće i voće koji se preporučuju za upotrebu kod dijabetes melitusa i slijedite sve preporuke nutricioniste o pripremi prehrane.

Da bi ispunili sve preporuke, važno je pronaći kompetentne i iskusne stručnjake iz oblasti endokrinologije i dijetetike, koji će biti u mogućnosti da naprave pacijentov meni uzimajući u obzir individualne karakteristike pacijentovog tela. Uz to, pacijent treba proučiti cijeli spektar voća i povrća koji su za dijabetes dopušteni i zabranjeni.

O kojim proizvodima govorite?

Koja hrana učinkovito smanjuje šećer u krvi je pitanje koje zabrinjava većinu bolesnika sa šećernom bolešću. Pacijent, kako bi postigao maksimalni iscjeliteljski učinak, trebao bi, istovremeno pridržavajući dijetu, slijediti sve preporuke u vezi s isporukom dozirane tjelesne aktivnosti tijelu. Sve preporuke dobijene od endokrinologa, nutricioniste i fizioterapeuta treba provoditi u kompleksu.

Ako je pacijentu propisano da slijedi dijetu tokom izvođenja fizičkih vježbi, tada fizička aktivnost ne može biti zanemarena radi postizanja terapijskog učinka. Ista preporuka odnosi se na poštovanje prehrane uz istovremeno korištenje lijekova za snižavanje šećera. Samo u zbiru, provođenje svih preporuka omogućava da se riješite povišene razine šećera u tijelu.

Nutricionisti preporučuju dijabetičarima da u prehranu unose veliki broj različitih morskih plodova, koja namirnica snižavaju ugljikohidrate u krvi zbog niskog sadržaja glukoze.

Postoji voće i povrće koji smanjuju i povećavaju šećer u krvi. Dijabetičarima je dozvoljeno da konzumiraju biljnu hranu koja pripada prvoj grupi, hranu koja smanjuje nivo šećera.

To su sledeći proizvodi:

  • bundeva
  • tikvice
  • krastavac
  • rajčice
  • različite vrste kupusa i zelje.

Ova hrana je bogata vlaknima. Pacijent koji boluje od šećerne bolesti koji redovno konzumira ove proizvode riješit će se većine zdravstvenih problema koji proizlaze iz razvoja dijabetes melitusa značajno će se smanjiti.

Postoje i druge namirnice koje mogu sniziti vaš sadržaj ugljikohidrata. Ovi proizvodi su raznovrsne žitarice - zobena kaša, biserni ječam, heljda, sadrže vlakna. Na spisku su i herkuli.

Koristeći voće u svojoj prehrani, trebalo bi obratiti pažnju na grejpfrut i limun. Ovo voće sadrži visoku razinu vitamina C i limonena. Te dvije komponente učinkovito utječu na razinu glukoze u tijelu.

Ako gornje proizvode uključite u svoju svakodnevnu prehranu, tada će razina glukoze biti stalno u fiziološki određenoj normi, a pacijent s dijabetesom neće se morati brinuti zbog visokog indeksa šećera.

Da biste osigurali učinak za snižavanje šećera na tijelo, preporučuje se začinjavanje salata koje se koriste u hrani s limunovim sokom i jedenje jela s dodatkom cimeta.

Preporučuje se konzumiranje cimeta žličicu dnevno.

Kako konzumirati hranu?

Za učinkovito smanjenje glukoze u krvi važno je pravilno koristiti određene namirnice.

Morate odabrati proizvode koji sadrže posebne spojeve koji oponašaju hormon inzulin.

Cimet ima svojstva smanjenja šećera. Za upotrebu proizvoda koji trebate strogo dozirati, važno je zapamtiti da pretjerano konzumiranje ovog proizvoda može izazvati razvoj hipoglikemijskog stanja u tijelu.

Popis zdravog voća koji ima nizak indeks glukoze uključuje:

Ovo voće korisno je po tome što sadrži makro- i mikroelemente - bakar, mangan, magnezijum. Ovi biljni proizvodi korisni su po tome što sadrže vlakna, a trešnja na ovoj listi ima najveću stopu ove tvari.

Dijabetičarima se preporučuje upotreba lanenog ulja za stabilizaciju indeksa šećera u tijelu, ugljeni hidrati u ovom proizvodu potpuno nedostaju, a bogat je masnim kiselinama.

Mnogi pacijenti su zainteresirani za pitanje koje voće utječe na razinu šećera. Takvo voće su kruške, dinje, jabuke, jagode i trešnje, to voće smatra se niskokaloričnim.

Trešnja dodatno ima antioksidativno djelovanje.

Desni meni

Pravi izbornik može vam pomoći da efikasno snizite glukozu u krvi. To može biti povrće i voće koje raste na svakom krevetu i prilično su dostupne svakom pacijentu i učinkovito smanjuju šećer u tijelu.

Svo zdravo voće i povrće dijabetičari koriste ne samo u svom sirovom obliku, već se od njih mogu pripremiti i posebna jela i pića.

Pretpostavimo da je veoma korisno jesti luk protiv dijabetesa, jer on ne samo što efikasno snižava nivo šećera, već i dobro se bori protiv visokog holesterola u krvi. Obavezno uključite maslac i tvrde sireve u svoju prehranu. Ova dva proizvoda smanjuju brzinu apsorpcije ugljikohidrata.

Stručnjaci preporučuju jesti cjelovite žitarice. Oni sadrže vlakna, kao rezultat toga proces unosa glukoze značajno je inhibiran.

Lista dozvoljenih proizvoda je prilično velika. To ne uključuje samo određeno voće ili povrće, već i mnoge vrste riba i mesa. Dakle, ne biste trebali misliti da je samo dijabetes biljnog porijekla korisna za dijabetičare, postoje i mnogi drugi proizvodi.

Da biste točno znali koji od navedenih sastojaka treba biti uključen u jelovnik, prvo se morate posavjetovati s iskusnim endokrinologom i nutricionistom. Samo kvalificirani stručnjak može diktirati tačan popis jela koja imaju niži učinak na glukozu u krvi. Ne smijemo zaboraviti da kombinacija jela treba biti samo nakon pažljivog savjetovanja sa stručnjakom.

U suprotnom se ispostavilo da hrana ne snižava šećer, već ga povećava.

Šta je dozvoljeno za trudnice?

Što se tiče trudnica, način ishrane ostaje gotovo isti, samo su razne vrste hrane koje sadrže beznačajnu glukozu, povrće i voće koji snižavaju šećer u krvi dodane gore navedenoj listi.

Budućim majkama savjetuje se konzumiranje puno više svježeg voća ili povrća. Uostalom, sadrže veliku količinu vlakana, što je vrlo potrebno ženama u ovom položaju. Ako govorimo o voću, onda osim gornjeg popisa, možete konzumirati i druge sorte i vrste koštunjavih plodova koji sadrže malo fruktoze.

Za pacijente u ovom položaju vrlo je važno odabrati pravi meni za snižavanje šećera u krvi. Upotrebu proizvoda iz menija prvo se mora dogovoriti s liječnikom. U suprotnom, moguća je negativna reakcija, sa strane majčine majke i nerođene bebe. Važno je također zapamtiti da prejedanje neće biti korisno. Dobra prehrambena opcija bilo bi konzumiranje svih dozvoljenih plodova u malim količinama.

Uz dijabetes, trebali biste pristupiti procesu redovnog mjerenja razine šećera u krvi. Pogotovo kada je riječ o trudnici. Ova se manipulacija provodi nekoliko puta dnevno, prije i nakon svakog obroka. To će vam pomoći da pratite promjene u majčinom tijelu i ako se uoče neke negativne promjene, odmah potražite pomoć stručnjaka.

Zauvijek biste trebali napustiti upotrebu hrane, što značajno povećava stopu ugljikohidrata u krvi. Ako se oni proizvodi koji povise šećer u krvi još uvijek mogu ostaviti na meniju, ipak ih trebate konzumirati u mnogo nižoj dozi, tada bi gore navedeni proizvodi uglavnom trebali biti isključeni iz vašeg jelovnika.

Pacijenti koji pate od dijabetesa mogu jesti prilično veliku listu proizvoda, među njima je i voće i povrće. Nije potrebno misliti da ako hrana bude slatka, to znači da je zabranjena za dijabetičare, ako sadrži malu količinu glukoze ili fruktoze, tada možete je jesti. Ali u ovom slučaju, morate biti oprezni da pratite promjene u šećeru u krvi. Za praćenje dinamike najbolje je koristiti elektrohemijski glukometar.

Prednosti voća za dijabetes opisane su u videu u ovom članku.

Može li hrana sniziti šećer u krvi?

Kada se osoba razboli od bolesti poput dijabetesa, započinje aktivno traženje načina da se riješi ove tegobe. Koje metode ne slušate za liječenje dijabetesa!

Među ljudima koji imaju dijabetes postoji mišljenje da kada konzumirate hranu koja ima svojstvo snižavanja šećera u krvi, možete kontrolirati njegovu razinu u granicama normale bez pilula. Požurim te razočarati - ovo je još jedan mit. Hranu koja snižava ili snižava šećer u krvi bilo bi prikladnije nazvati hranom koja ne podiže šećer u krvi.

Vrlo često dolazi do zamjene pojmova. Obratite pažnju na izraze "proizvodi koji snižavaju šećer u krvi" i "proizvodi koji ne povećavaju šećer u krvi", oni su potpuno različiti. U prvom slučaju hrana tvrdi ulogu lijeka, a u drugom - odvraćajuću ulogu. Da su ovi proizvodi poput lijeka, vjerojatno bi postojala uputstva o dozi, režimu itd.

Ali, naprimjer, nisam naišao na informaciju koliko je tačno i u kojoj količini ima kupusa ili jeruzalemske artičoke. Šta je sa tobom? Mislim da ste već shvatili što sam imao na umu i više nećete juriti zavodljive pozive i reklame koje obećavaju da ćete se putem dijabetesa riješiti dijabetesa.

Kada sam pripremao materijal za članak, naravno, pogledao sam što piše na drugim izvorima. Jao, mnogi daju supermoći proizvodima koji jednostavno nisu sposobni za visoku razinu glukoze u krvi, poput brokule ili kotlete. Znači li to da liječe dijabetes i snižavaju glukozu u krvi?

Također sam bio iznenađen što heljda, s gotovo 68 g ugljikohidrata na 100 g ugljikohidrata može učiniti protiv dijabetesa, u slučaju visokog šećera. Bilo bi zanimljivo čuti odgovor na pitanje „Kuda idu ugljeni hidrati iz žitarica ako je već visoka koncentracija glukoze u krvi neke osobe?“ Tako da heljda ne postoji za snižavanje šećera u krvi.

Budite oprezni

Prema WHO, svake godine u svijetu 2 milijuna ljudi umre od dijabetesa i njegovih komplikacija. U nedostatku kvalificirane podrške tijelu, dijabetes dovodi do različitih vrsta komplikacija, postepeno uništavajući ljudsko tijelo.

Najčešće komplikacije su: dijabetička gangrena, nefropatija, retinopatija, trofični ulkusi, hipoglikemija, ketoacidoza. Dijabetes također može dovesti do razvoja karcinoma tumora. U gotovo svim slučajevima dijabetičar ili umire, boreći se sa bolnom bolešću ili se pretvara u pravu osobu s invaliditetom.

Šta rade ljudi koji imaju dijabetes? Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da napravi lek koji u potpunosti leči dijabetes melitus.

Trenutno je u toku savezni program "Zdrava nacija", u okviru kojeg se ovaj lijek daje svakom stanovniku Ruske Federacije i ZND BESPLATNO . Za više informacija pogledajte službenu web stranicu MINZDRAVA.

Da spriječim zabunu u vašoj glavi, nastavit ću pisati navodnike, nagovještavajući ono što sam upravo rekao.

Koja hrana brzo smanjuje šećer u krvi

Prije nego što se upoznate sa ovim proizvodima, morate znati da nivo šećera u krvi ovisi o dva faktora:

  • fizička aktivnost tokom dana,
  • jesti tokom dana.

Plodovi mora praktično ne podižu razinu šećera, ili bolje rečeno, ne mijenjaju ga.

Povrće poput bundeve i tikvice može savršeno sniziti razinu glukoze. Povrće koje dobro podnosi nivo šećera u organizmu može uključivati ​​poput rajčice, krastavca, rotkvice, kupusa različitih sorti i zelja.

Što se tiče žitarica, na prvom mjestu je zobena kaša. Sadrži ogromnu količinu topivih vlakana. Ako ga redovno koristite, razina šećera će biti na normalnoj razini. Zobenu kašu možete zamijeniti zobenom kašom, koja je također bogata topivim vlaknima.

Naši čitatelji pišu

U 47. godini dijagnosticiran mi je dijabetes tipa 2. Za nekoliko tjedana stekao sam gotovo 15 kg. Stalni umor, pospanost, osjećaj slabosti, vid su počeli sjediti. Kada sam navršio 66 godina, stabilno sam ubodao inzulin; sve je bilo vrlo loše.

Bolest se nastavila razvijati, počeli su periodični napadaji, kola hitne pomoći doslovno su me vratila iz sljedećeg svijeta. Sve vrijeme sam mislila da će ovaj put biti posljednji.

Sve se promijenilo kada mi je kćer dozvolila da pročitam jedan članak na internetu. Ne možete zamisliti koliko sam joj zahvalan. Ovaj mi je članak pomogao da se potpuno riješim dijabetesa, navodno neizlječive bolesti. Poslednje 2 godine počeo sam se više kretati, u proljeće i ljeto svaki dan odlazim u zemlju, vodimo aktivan stil života sa suprugom, puno putujem. Svi su zadivljeni kako pratim sve, odakle dolazi toliko snage i energije, još uvijek neće vjerovati da imam 66 godina.

Ko želi živjeti dug, energičan život i zaboraviti zauvijek ovu strašnu bolest, uzmi pet minuta i pročita ovaj članak.

Cimet vrlo dobro smanjuje šećer. Sadrži magnezijum i ogromnu količinu vlakana. Sadrži prirodna jedinjenja koja su po djelovanju vrlo slična inzulinu. Stručnjaci kažu da cimet, koji se mora konzumirati najmanje pola žličice dnevno, može smanjiti šećer za 20%. Ali ljudi koji su bolesni od dijabetesa trebaju se paziti prekomjernog konzumiranja cimeta, jer se može razviti hipoglikemija.

Laneno seme i ulje, koji sadrže tiamin, magnezijum, bakar, mangan i omega-3 masne kiseline, takođe smanjuju šećer. Uz to, laneno sjeme i ulje praktički ne sadrže ugljikohidrate, što je vrlo važno.

Voće koje ima minimalan učinak na šećer možete sigurno uključiti kruške, jabuke, dinje i jagode. Od bobica možete odabrati trešnje.Sadrži veliku količinu topivih vlakana i malo je kalorija. Trešnja je također antioksidans.

Dobro snižava češnjak sa šećerom. Korištenje te sirove tvari stimulira gušteraču, što dovodi do stvaranja inzulina. Češnjak je, poput trešnje, snažan antioksidans. Jelo luka ne samo da pomaže snižavanju šećera, već i može sniziti holesterol.

Masnoće koje ulaze u sastav maslaca i sireva mogu usporiti apsorpciju ugljenih hidrata. Ali, oni se ne mogu konzumirati u velikim količinama.

Priče naših čitalaca

Poražen dijabetes kod kuće. Prošlo je već mjesec dana od kada sam zaboravio na skokove šećera i uzimanje inzulina. Oh, kako sam patila, neprestana nesvestica, hitni pozivi. Koliko puta sam išao kod endokrinologa, ali tamo kažu samo jedno - "Uzmi inzulin". I sada je prošlo 5 tjedana kako je razina šećera u krvi normalna, nijedna jedina injekcija inzulina i sve zahvaljujući ovom članku. Svi koji imaju dijabetes moraju čitati!

Veoma je dobro ako se u ishranu unose integralne žitarice. Sadrže dovoljno vlakana, koja inhibira apsorpciju glukoze. Cjelovita žitarica uklanjaju i otrovne tvari iz ljudskog tijela.

Možete jesti nemasne sorte peradi, mesa i ribe, jer one sadrže velike količine proteina, koji inhibira apsorpciju glukoze.

Hrana za snižavanje šećera u krvi (tablica)

Ispod možete vidjeti tablicu s glikemijskim indeksima najčešćih namirnica.

Naziv proizvodaGlikemijski indeks
Marelice20
Cherry šljiva25
Ananas66
Narandže35
Kikiriki20
Lubenica72
Kavijar patlidžana40
Banane60
Protein jednog jajeta48
Premium brašne palačinke69
Brokoli10
Lingonberry25
Brynza
Briselske klice15
Pšenični bagel103
Vrećica sa hot dogima92
Lepinja88
Knedle sa krompirom66
Knedle sa sirom60
Čuva70
Vaflji80
Suho bijelo vino44
Suvo crno vino44
Grožđe40
Trešnje22
Čista negazirana voda
Vodka
Gazirana pića74
Hamburger (1 kom)103
Pečena goveđa jetra50
Borovnice42
Senf35
Šipak35
Grejpfrut22
Prženi bijeli krutoni100
Orasi15
Heljda kaša na vodi50
Slane gljive10
Kruške34
Desertno vino30
Džin i tonik
Dinja60
Kupina25
Žumance jedno jaje50
Svježi zeleni grašak40
Jagode25
Ražine65
Smokve35
Jogurt 1,5% prirodan35
Voćni jogurt52
Pržene tikvice75
Kavijar tikvice75
Kakao u mlijeku (bez šećera)40
Kiseli kupus15
Svježi kupus10
Brašno kupus15
Karamel bomboni80
Kuhani krompir65
Prženi krompir95
Pomfrit95
Pire od krumpira90
Čips od krumpira85
Kvass30
Kečap15
Kefir nemasni25
Kivi50
Dijetalna vlakna30
Jagode32
Brusnice45
Kokos45
Kuhana kobasica34
Voćni kompot (bez šećera)60
Konjak
Svinjske kotlete50
Riblje kotlete50
Mlevena kafa42
Prirodna kava (bez šećera)52
Rakovi štapići40
Gooseberry40
Kuhan kukuruz70
Kukuruzni pahuljice85
Suhe marelice30
Liker30
Limun20
Sirovi luk10
Poriluk15
Majonez60
Premium tjestenina85
Tjestenina sa cjelovitom brašnom38
Tjestenina od durum pšenice50
Maline30
Mango55
Mandarine40
Mliječna kaša65
Margarina55
Marmelada30
Crne masline15
Dušo90
Bademi25
Prirodno mlijeko32
Obrano mlijeko27
Kondenzovano mleko sa šećerom80
Sojino mlijeko30
Sirova mrkva35
Sladoled70
Morska kelj22
Muesli80
Nektarin35
Morska heljda30
Mliječna zobena kaša60
Zobena kaša na vodi66
Zobena kaša40
Svježi krastavci20
Zelene masline15
Maslinovo ulje
Omlet49
Bran51
Knedle60
Zelena paprika10
Crvena paprika15
Ječam kaša na vodi22
Breskve30
Peršun, bosiljak5
Cookie kreker80
Kolačići, kolači, kolači100
Pivo110
Pržena pita sa džemom88
Pečena pita sa lukom i jajetom88
Sir pizza60
Svježi paradajz10
Kokice85
Proso kaša na vodi70
Povrće gulaš55
Kuhane rakove5
Biljno ulje
Radish15
Kuhana riža neolupljena65
Mlevena kaša od riže70
Riža kaša na vodi80
Listna zelena salata10
Svinjska mast
Šećer70
Kuhana repa64
Sjemenke suncokreta8
Sjemenke bundeve25
Krema 10% masti30
Maslac51
Šljive22
Pavlaka 20% masnoće56
Crvena ribizla30
Crna ribizla15
Obrano sojino brašno15
Soja sos20
Sok od ananasa (bez šećera)46
Sok od pomorandže (bez šećera)40
Sok po paketu70
Sok od grožđa (bez šećera)48
Sok od grejpa (bez šećera)48
Sok od mrkve40
Sok od rajčice15
Jabučni sok (bez šećera)40
Kobasice28
Šparoge15
Krekeri74
Prerađeni sir57
Suluguni sir
Tofu sir15
Feta sir56
Palačinke od sira70
Tvrdi sirevi
Skuva 9% masnoća30
Skuti sir s malo masnoće30
Masa skute45
Pečena bundeva75
Kopar15
Kuvani pasulj40
Datumi146
Pistacije15
Lješnjaci15
Halva70
Hljeb „Borodinski“45
Bijeli hljeb136
Hljebni hljeb40
Premium kruh od brašna80
Raženi pšenični hljeb65
Kruh od punog zrna45
Hotdog (1 kom)90
Persimmon55
Pržena karfiol35
Kuhan karfiol15
Zeleni čaj (bez šećera)
Slatka trešnja25
Borovnice43
Šljive25
Češnjak30
Kuhana leća25
Shawarma u pita kruhu (1 kom.)70
Suhi šampanjac46
Mlečna čokolada70
Tamna čokolada22
Čokoladice70
Spanać15
Jabuke30
Jaje (1 kom)48
Mliječna kaša50

Proizvodi koji snižavaju šećer u krvi tijekom trudnoće

Od velikog je značaja uravnotežena prehrana u periodu gestacije. Razmislite koja hrana snižava šećer u krvi tokom trudnoće.

Pre svega, ishrana buduće majke treba da uključuje sveže povrće i voće, koje sadrže mnogo vlakana. Preporučuje ih se jesti sirovo ili pečeno. Voće mora biti odabrano s niskim sadržajem fruktoze i jesti ih tek nakon jela.

Proizvodi od brašna treba konzumirati u malim količinama zbog visokog sadržaja ugljikohidrata. Za zaslađivanje tijesta treba koristiti zaslađivač.

U ograničenoj količini, možete jesti nemasne sorte mesa i ribe, bolje ih je pariti.

Kiselo-mliječne proizvode birajte samo s malom količinom masti.

Najvažniji proizvod u ovom razdoblju su žitarice iz žitarica (posebno heljda, pšenica i kukuruz) koje zbog sadržaja lipotropnih tvari u svom sastavu ne samo normaliziraju razinu šećera u krvi, već ispunjavaju organizam potrebnim mikroelementima. Uz to, prisustvo žitarica u ishrani ima pozitivan učinak na holesterol.

Izvući zaključke

Ako pročitate ove redove, možete zaključiti da ste vi ili vaši najmiliji bolesni od dijabetesa.

Proveli smo istragu, proučavali gomilu materijala i najvažnije provjerili većinu metoda i lijekova za dijabetes. Presuda je sljedeća:

Da su dobili sve lijekove, to je bio samo privremeni rezultat, čim je prestao unos, bolest se naglo pojačala.

Jedini lijek koji je dao značajan rezultat je Difort.

Trenutno je to jedini lek koji može potpuno izlečiti dijabetes. Naročito snažno djelovanje Difort pokazalo se u ranim fazama dijabetesa.

Zatražili smo od Ministarstva zdravlja:

A za čitatelje naše stranice sada postoji prilika
dobiti nelagodu BESPLATNO!

Pažnja! Slučajevi prodaje lažne droge Difort postali su sve učestaliji.
Ako narudžbu koristite na gore navedenim vezama, zajamčeno vam je da ćete dobiti zvanični proizvod od službenog proizvođača. Osim toga, prilikom narudžbe na službenoj web stranici, dobivate jamstvo povrata novca (uključujući troškove prijevoza) u slučaju da lijek nema terapeutski učinak.

Pogledajte video: Kako da smanjite nivo šećera u krvi (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar