Jela od tikvica s pacreatitisom

Patologije pankreasne žlijezde dovode do značajnog pogoršanja pacijentovog blagostanja i kvalitete života, stoga ne odgađaju terapiju. Kako bi se brzo riješili znakova pankreatitisa, pored lijekova koje je liječnik propisao za liječenje gušterače, pridržavaju se dijeta. Dijeta ne sadrži zabranjenu hranu - slanu, masnu, prženu, dimljenu. Čak su i jela od povrća ograničena u prijemu. Tikvice s pankreatitisom unose se u prehranu najprije, ali s bolešću probavnog sustava, tikvice se moraju pravilno kuhati.

Tikvice kod akutnog pankreatitisa

Mogu li tikvice sa pankreatitisom u akutnoj fazi bolesti? Kad se bolni ispadi eliminiraju, pod nadzorom liječnika, popis proizvoda koji su uključeni u prehranu postupno se proširuje na pacijentu. 14 dana nakon uklanjanja nelagodnosti boli, poremećaja stolice, povraćanja, tikvice se dodaje u hranu.

Kada upala pankreasa nestane, laboratorijski testovi pokazuju dobre rezultate, ali prije nego što tikvice uključite u svoju prehranu, potrebno je da se posavjetujete s liječnikom.

U početku se povrće peče u rerni ili dobro pirja. Nakon toga, morate ga pažljivo utrljati u homogenu konzistenciju. Preporučuje se davanje proizvoda pacijentu velikom žlicom dnevno, nakon čega slijedi količina porijekla na kraju tjedna do 100 - 150 grama ako pacijentov organizam normalno probavi ovaj proizvod. A isto tako, žrtva neće osjetiti nelagodu, pojačan osjećaj težine, peckanje.

Za razliku od većine proizvoda biljnog porijekla, ovo povrće ima neka posebna svojstva koja ga omogućavaju, bez straha da se ovo povrće uvede u ishranu.

  1. U proizvodu nema esencijalnih ulja koja iritiraju žlijezde oboljelih od pankreatitisa.
  2. Posuđe imaju visok stupanj probavljivosti u pacijentovom stomaku.
  3. Tkiva na proizvodu nemaju gruba biljna vlakna, što može komplicirati probavu proizvoda.

Sva ova lista prednosti omogućava nam da povrće smatramo korisnim i sigurnim proizvodom u slučaju pankreatitisa.

Početno jelo koje je dozvoljeno uzimati u slučaju akutnog toka pankreatitisa je pire krumpir.

  1. Povrće je oguljeno i suncokretovo sjeme, isječeno na sitne komade.
  2. Kuhajte 15 minuta. Moguće je za par.
  3. Začiniti solju nije potrebno.
  4. Voda se ocijedi, a kuhano povrće se samelje mljevenjem.

Tikvice kod hroničnog pankreatitisa

Da li je moguće jesti tikvice kada pankreatitis pređe u hronični oblik? Kada se dijagnosticira hronični oblik bolesti, nažalost pacijent mora uvijek slijediti dijetu za pankreatitis, isključiti različitu hranu koja je uobičajena za jelo.

  1. Slatkiši.
  2. Alkohol
  3. Gazirana pića.
  4. Fast food
  5. Pržena, začinjena jela.

S kroničnom upalom gušterače, egzokrini nivo stanica opada, jer će njihova dodatna stimulacija izazvati porast patologije. Pored povećanog opterećenja, pacijent će osjetiti probavne smetnje koje se manifestuju proljevom i nadimanjem. Stoga, da bi se spriječilo ovo, tikvice je dopušteno samo upornom remisijom i ako se pacijent pridržava niza pravila.

  1. Povrće jesti samo sjeckani.
  2. Ne jejte ga sirovog.
  3. Jela ne treba začinjavati začinima, začinima.
  4. Minimalno dodajte sol gotovom jelu.
  5. Toplinska obrada je prihvatljiva ako je proizvod pirjan, kuhan, na pari, pečen.
  6. Kad se priprema povrće, koža se prvo uklanja s njega.

Tijekom remisije možete koristiti do 250 grama proizvoda dnevno. Preporučuje se alternativni unos povrća s drugim dijetalnim proizvodima.

Ne upotrebljavajte proizvod, uključujući ragu. Kavijar, koji se pravi po klasičnoj šemi, čak i u slučaju razvoja blagog tijeka pankreatitisa pod strogom zabranom.

Postoji puno recepata u kojima se ovaj proizvod koristi, međutim, kod pankreatitisa vrijedi pogledati sve sastojke koji se preporučuju za upotrebu ovog ili drugog jela. Ako je funkcionalnost žlijezde narušena, tada ne možete unijeti proizvod u prženom obliku na izborniku. Posebni recepti za salatu pripremaju se koristeći sirovo povrće, što je neprihvatljivo za pacijente s pankreatitisom.

Kada se pankreatitis pogorša, pacijenti mogu imati suhu kašu s niskom kaloričnom masom. Dozvoljeno je jesti ne više od 100 grama proizvoda.

Bučene tikvice u mlijeku

Ovo jelo od tikvica s pankreatitisom dopušteno je pripremiti za bolesnike s kroničnom vrstom lezije, ali samo ako pacijent dobro podnosi mliječni proizvod. Očistite mlijeko ili dodajte malo vode.

Za kuhanje dijetalnih pirjanih tikvica u mlijeku bit će potrebni takvi proizvodi.

  1. Tikvice.
  2. Mlijeko - 250 ml.
  3. Malo soli.
  4. Kopar je velika kašika.

Povrće se ogrije i nasjecka. Mlijeko prokuha, nakon čega se u njega sipaju tikvice i pirjaju 15 minuta.

Kad je jelo gotovo spremno, u tavu dodajte sol i sjeckani kopar.

Juha od povrtne sržice

Za juhu od tikvica od povrća trebat će sljedeće komponente:

  • 1 komad - tikvice,
  • 3 komada - krompir,
  • 1 komad - velika mrkva,
  • luk
  • kopar
  • biljno ulje
  • voda.

Kako kuhati tikvice.

  1. Povrće se ljušti i opere.
  2. Krompir, tikvice, luk i kopar isjeckajte, a mrkva se nariba na rerni.
  3. U posudu se sipa 3 litre vode, stavi na vatru i dovede do ključanja.
  4. Krompir se položi u kipuću vodu, kuha se oko 15 minuta.
  5. Luk u tavi na 2 kašike ulja pasivira, u njega se baci mrkva, a nakon 2 minute i tikvice. Promiješajte sastojke i pirjajte na srednje jakoj vatri nekoliko minuta pod zatvorenim poklopcem da povrće omekša. Ako malo tekućine i povrća počne postati zlatna kora, dodaje se malo vode.
  6. Spremno povrće se šalje na krompir. Kuhajte čorbu 10 minuta.
  7. Na kraju kuhanja dodaje se kopar, malo soli.

Nakon što isključite vatru, supa bi trebalo da stoji neko vrijeme ispod zatvorenog poklopca.

Možete jesti takvo jelo kod hroničnog tijeka pankreatitisa ili holecistitisa i do 2 puta sedmično.

Parne kotlete

Dijeta protiv pankreatitisa, raznolika jelom od parnih kotleta, čiji je glavni sastojak tikvice:

  • male tikvice,
  • kašika brašna
  • jaja
  • prstohvat soli.

Proizvod se drobi i stisne. Nakon što se masa razblaži brašnom, sirovim proteinima, umućen u pena i sol. Sve komponente dobro se miješaju dok ne postanu glatke. Zatim se formiraju reznice i dvostruki kotao postavi na sito, te prelije čašu vode na dno opreme.

Jelo se priprema 15 minuta.

Mlečna čorba sa tikvicama i ovsenom kašom

Za pripremu jela trebat će vam:

  • 500 ml vode
  • 250 ml mleka
  • 100 grama tikvica,
  • 2 kašike kaše od zobene kaše,
  • jaje
  • 2 komada krompira srednje veličine,
  • so.

Povrće se ljušti, nariba. Zatim treba prokuhati vodu, sipati u nju mlijeko i pričekati da prokuha. Sipajte sol i pošaljite povrće s ovsenom kašom do kotlića. Juha se kuha na laganoj vatri 10 minuta. Potom se jaje sipa i brzo meša vilicom. Juha od tikvica-Hercules s mlijekom kuha se 4 minute.

Srodni proizvodi

Kao što znate, s bolešću, pankreatitis uključuje određene vrste voća i povrća u hranu, a malo ko zna koje povrće jesti.

Kada se akutni simptomi otklone, pacijentov će prehrambeni stol napuniti mrkvom i krompirom sa pankreatitisom. Sljedeće je dopušteno uključiti karfiol, luk, bundevu. Potom se dodaje repe.

Uz pankreatitis, možete ili ne patlidžan? Povratak hranjivim patlidžanima moguć je tek nakon završnog perioda rehabilitacije organa nakon upale. Tokom remisije preporučuje se unošenje kuhanog patlidžana. Ako se pacijentovo blagostanje ne pogorša, tada se patlidžani gnječe i peku.

Liječnik će također preporučiti pacijentima da piju sok od tikvica. Ima specifičan ukus, jer ako nema kontraindikacija, med se može dodati i med. Sok ima pozitivan i zamotan učinak na probavni sistem, naime na želudac i dvanaesnik. Zahvaljujući pektinu koji se nalazi u soku, tijelo se očisti od štetnih elemenata, toksina i produkata raspada.

Voće i bobice

Nemoguće je zamisliti život moderne osobe bez plodova, jer one sadrže ogromnu količinu vitamina neophodnih svakom tijelu, koji osiguravaju normalno funkcionisanje organizma. Istovremeno, neke od njih su bogate grubim vlaknima, što otežava probavu. Zbog toga popis onoga što se voće može koristiti za pankreatitis nije prevelik.
To uključuje sljedeće dobrote:

  • Jagode
  • Marelice
  • Crveno grožđe
  • Trešnje
  • Granate
  • Slatke jabuke
  • Papaya

Mnogi su zainteresirani da li se banane mogu koristiti za pankreatitis. Većina ljekara slaže se da je gušterača u stanju da se nosi sa probavom malog broja njih, ali samo tokom remisije bolesti. Uz pogoršanje pankreatitisa, banane mogu samo pogoršati tok bolesti.
Isto vrijedi i za persimmons. Iako njegovo meso nema izražen kiseli okus, što ga omogućava uvrštavati na popis dozvoljenih proizvoda, još uvijek ne vrijedi kupovati persimu tijekom egzacerbacije bolesti i najmanje tjedan dana nakon toga. Tada je dopušteno konzumiranje ne više od 1 voća dnevno u pečenom ili pirjanom obliku. Moguće je minimizirati rizike povezane s primjenom persimmonsa kod pankreatitisa mljevenjem njegove pulpe na bilo koji mogući način.
Naravno, u prisustvu hroničnog pankreatitisa, ne treba zloupotrebljavati bilo koje voće, jer prekomjerna količina kiselina može izazvati još jedno pogoršanje bolesti. Štaviše, oni se mogu jesti samo 10 dana nakon početka remisije. Dnevna norma je konzumiranje samo jednog voća ove vrste ili onog, i to samo u pečenom obliku. Ponekad se dopušta pacijentima da se maze domaćim mlijekom ili musom od bobica.

Savjet: dnevnu normu pečenog voća možete zamijeniti jednom staklenkom voćne dječje hrane.

Proizvodi za stoku

Možete dobiti esencijalne aminokiseline potrebne tijelu i raznolikim dnevnim menijem za pankreatitis uz pomoć nemasnih sorti ribe i mesa. Za pripremu dijetalnih jela najbolje je odabrati piletinu, zeca, puretinu, teletinu ili govedinu, a ribu - lešnika, šargaretu, štuku, pollok ili bakalar. No, ma koliko izgledale mirisne, pečene kore ili koža ptica, pacijenti ga ne bi trebali koristiti.
Možete dodati određenu raznolikost u svoju prehranu sa jajima. Mogu se jesti ne samo kuhano sami, nego i u obliku parnih omleta. Samo klasična pržena jaja ostaju zabranjena.

Mliječno i kiselo mlijeko

Korisni članak? Podijelite vezu

Kiselo-mliječni proizvodi, na primjer, nemasni sir, kiselo vrhnje, jogurt, također bi trebali biti sastavni dio prehrane pacijenata. Stalna upotreba fermentiranog pečenog mlijeka ili kefira s pankreatitisom pomoći će brzom stavljanju osobe na noge.
Istovremeno, punomasno mlijeko sa pankreatitisom obično se slabo podnosi. Može uzrokovati probavu i nadimanje, pa ga u svom čistom obliku ne treba konzumirati, ali trebate ga koristiti za vrijeme kuhanja. Najbolje je dati prednost kozjem mlijeku za pankreatitis, jer ima bogatiji sastav i smatra se hipoalergenim.
Pacijentima je dozvoljeno da jedu malu količinu nezaslađenog maslaca, ali ne bi ih trebali zloupotrebljavati, jer obilje masti može dovesti do značajnog pogoršanja stanja osobe.

Plodovi mora

Stolovi prehrane pacijenata ponekad mogu biti ukrašeni kuhanim škampima, školjkama, dagnjama, tikvicama, morskim ljuskama i morskom keljom, jer sadrže mnogo proteina. Možete pripremiti ukusna glavna jela i salate od morskih plodova, ali suši je neporeciv tabu.

Makaroni i većina žitarica nisu u stanju negativno uticati na stanje gušterače. Stoga se tjestenine i žitarice mogu sigurno konzumirati čak i kod pogoršanja bolesti.
Najsigurnije žitarice su:

Povremeno dijeta može biti raznovrsna ječmom ili kukuruznom kašom. Takođe, kod pankreatitisa možete jesti pšenični hljeb, ali tek jučer ili u obliku krekera i počastite se keksima od keksa.

Savjet: žitarice je najbolje kuhati u vodi ili najviše u vodi s mlijekom, uzimati u omjeru 1: 1.

Mineralna voda za pankreatitis je najbolje što pacijent može upotrijebiti za nadoknadu rezervi tekućine u tijelu. Zbog toga se preporučuje piti najmanje 1,5 litara mineralne vode dnevno.

Blagotvoran učinak na stanje gušterače pruža:

  • Biljni čajevi
  • Mekinje od brana
  • Juha od šipka.

Radič je veoma koristan za pankreatitis, tačnije, dekociju njegovih korijena. Ovaj napitak ne može samo potpuno zamijeniti kafu zabranjenom dijetom, već ima i ljekovito djelovanje na upaljeni pankreas, jer ima snažno choleretic efekat. Štaviše, cikorija pomaže normalizaciji stanja nervnog sistema i poboljšava rad srca. Stoga je dekocija iz njegovih korijena indicirana za sve pacijente koji piju bez izuzetka.
Uz sve navedeno, pacijentima je dopušteno da piju slab čaj, sok razrijeđen vodom, pirjanim voćem i želeima.

U rijetkim slučajevima pacijenti se mogu maziti malom količinom marshmallows, marmelade ili marshmallows. Ali, ovdje je upotreba meda kod pankreatitisa kontroverzno, jer se može koristiti kao zaslađivač za čaj tokom remisije bolesti, ali u prisutnosti endokrinih poremećaja to je kategorično kontraindicirano.
Omiljena slastica mnogih, orašasti plodovi, s pankreatitisom, možete jesti. Štoviše, nezaobilazni su suputnici pacijenata, jer ne zahtijevaju posebne uvjete čuvanja i stoga su idealni za užinu i na radnom mjestu i kod kuće.

Ali! Tijekom pogoršanja bolesti kod hroničnog pankreatitisa ovaj se proizvod mora zaboraviti dok se stanje u potpunosti ne poboljša.
Stoga bi sva hrana koju čovjek konzumira trebala biti neutralnog ukusa, sadržavati minimalnu količinu masti i kuhati je bez dodavanja začina.

Važan dio liječenja bolesti gušterače je dijeta, a znajući ukusne i zdrave recepte za pankreatitis možete kombinirati posao sa užitkom - i brinuti se o svom zdravlju i raznolikosti jelovnika.

Preporuke o dijeti

U liječenju pankreatitisa prehrambeni standardi bit će prilično strogi. Ponekad je potrebna potpuna revizija pacijentovog menija.

Dijeta za pankreatitis omogućit će da se tijelo oporavi nakon napada pogoršanja i spriječiti daljnje uništavanje gušterače.

Uz pankreatitis i holecistitis morate slijediti iste osnovne principe prehrane:

  • jesti često: trebate 5-6 obroka dnevno,
  • porcije trebaju biti male
  • Ne jesti previše tople ili hladne hrane,
  • hrana se lako probavlja i apsorbuje.

Za bolesti gušterače i holecistitis morate jesti:

Dijeta takođe omogućava uporabu nemasnog mesa:

  • teletina i govedina,
  • zec, puretina ili piletina,
  • neke sorte ribe.

Reznice se pripremaju od mesa (za povrće u pireu) ili se dodaju u supu i kasiku.

Na listi dozvoljenih namirnica takođe su: žitarice, mliječni proizvodi s malo masti, jaja, razne vrste maslaca, hljeb.

Postupno se izbornik proširuje i može uključivati ​​nove prehrambene proizvode (ako su već na početku liječenja dozvoljene upotrebe povrtnih supa, pire krumpira ili ribljih kolača, tada se u fazama remisije trebaju uvesti salate, tikvice, žele, peciva, kajgana, meso ili skute).

Od pića, prednost treba dati mineralnoj vodi bez plina i čaju koji se slabo piva. Korisna će biti uporaba ovsene žele.

Kissel se također kuha od bobica, ali na njemu će biti prikladnije zobeno brašno od kiselog jesa: pogodno je za akutna razdoblja bolesti, kao i za period remisije.

Kombinirajući dozvoljene dijetalne proizvode (tikvice, krompir, pusto meso itd.), Čak i bez začina možete kuhati ukusna jela (krem čorba, kasike itd.).

Supe i meso

Dnevni jelovnik za pankreatitis ili holecistitis u pravilu uključuje: prve jela (čorbe) i druga jela (žitarice ili povrtni pire i meso, mesne okruglice, kao i salate).

Najsigurnijom hranom nakon pogoršanja smatra se juha s pireom od karfiola. Da biste ga napravili, u vodi s mlijekom, pomiješanim u jednakim omjerima, treba da prokuhate mrkvu, krompir i kupus.

Povrće se kuha dok ne bude kuhano, nakon čega se mora dovesti do konzistencije pire krumpira.

Lijepo će biti raznolik jelovnik i dijetalna krem ​​juha od škampa. Da biste ga napravili, trebate uzeti čašu mlijeka i vode, malo škampa, 1 krompir, tikvice (100 grama), sol i peršun.

Krompir i tikvice treba oguliti i naribati na krupnoj rerni. Koprive se sipaju kipućom vodom nekoliko minuta, nakon čega se protrese u blenderu. Mlijeko i voda moraju se pomiješati i prokuhati.

U mlečnu masu sipajte rendirani krompir i tikvice.

Povrće treba kuhati oko 15 minuta. U rezultirajući povrtni kašu potrebno je baciti puno kozica i peršuna i kuhati ih par minuta.

Uz pankreatitis i holecistitis stručnjaci preporučuju jesti meso svaki dan. Od govedine možete kuhati ukusne dijetalne kotlete koje su savršene za pire povrće.

U mleveno meso dodajte sitno sjeckani luk, kuhanu rižu, 1 jaje, krekere i malo soli.

Dijetalne kotlete i mesne okruglice kuhane su na pari ili pirjane. Približno vrijeme kuhanja obično nije duže od pola sata.

Za parne kotlete pogodno je i meso peradi. Pureće meso s pankreatitisom i holecistitisom smatra se korisnijim od piletine, jer se lakše probavlja.

Da biste spremili dijetne kotlete na pari, u mljeveno meso dodajte kruh natopljen mješavinom nemasnog sira i jaja.

Sve se to mora soli i izmiješati. Takve će se kotleti kuhati najviše 20 minuta.

Omlet i recepti za kisel Izotov i Momotov

U dnevni meni morate dodati žele i omlet koji su korisni za gušteraču.

Uz patologije omleta pankreasa, to će biti najsigurnije od svih jela na bazi jaja koja mogu biti. Naročito je potrebno i korisno jesti omlet izrađen na bazi proteina ili iz prepelice.

Omlet mora biti na pari. Za 3 jaja uzmite 1 šolju mlijeka i prstohvat soli.

Sve komponente se usitne i izliju u mali kontejner. Mora se staviti u posudu sa kipućom vodom.

U tom slučaju posuda sa smjesom jaje-mlijeka ne smije dodirivati ​​vodu. Sve ovo odozgo mora biti pokriveno poklopcem kako se ne bi izgubila para.

Ova metoda će vam pomoći kuhati omlet na pari kada nema dvostrukog kotla. Približno vrijeme nakon kojeg će omlet biti spreman je 18 minuta.

Već smo spomenuli prednosti zobenih pahuljica. Upotreba ovsenih žele preporučuje se kod svih bolesti probavnog sistema (patologije gušterače, holecistitisa ili gastritisa).

Postoji nekoliko recepata za zobene kaše.

Prvo, ovo je Izotov poljubac, čija se priprema može podijeliti u 4 faze:

  1. Faza fermentacije kada se 100 ml kefira i kilogram zobene kaše doda 3 litre ohlađene ključale vode. Posuda s radnim dijelom mora se čvrsto zatvoriti i staviti na toplo mjesto 2 dana,
  2. Korak filtracije uključuje filtriranje smjese kroz dodatak za dodavanje taloga,
  3. Stadij u kojem se dobijeni filtrat ostavi stajati još 18 sati i dijeli se na 2 komponente: koncentrat zob i kvas,
  4. Jelly sa direktnim kuhanjem. Da biste to učinili, uzmite malu količinu koncentrata (po ukusu) i pomiješajte je sa dvije čaše vode. Dobivenu otopinu treba prokuhati i kuhati oko 5 minuta. Završavajući pripremu zobenih mleka, vrijedi dodati malo soli i ulja.

Drugo, ovo je recept za kisel po Momotovu:

  1. Malu zobenu kašu (otprilike 300 grama) treba pomiješati sa malom količinom velikih žitarica (dovoljno je četiri kašike) i preliti ih sa 100 grama kefira. Dobijena masa mora se staviti u trolitarsku teglu i preostali prostor napuniti toplom vodom. Prazan prah treba zatvoriti i staviti na toplo mesto dva dana,
  2. Fermentirana tekućina mora se odvojiti od pahuljica i sipati u staklenke. Pahuljice isperite s dvije litre vode i napunite ih novim limenkama,
  3. Po potrebi, gotovi filtrati se mogu kuhati dok se ne zgusnu i ne potroše.

Skuva i mesna kaseta

Tepsija je jedno od onih jela koja se mogu pripremiti na hiljadu različitih načina. Tepsije su povrće (gdje se koriste krompir i tikvice), meso ili sir.

Oba su slatka i slana. Ovo dijetalno jelo nudi brojne mogućnosti za utjelovljenje mašte kuhara, osim toga, zdravo je i ukusno.

Skuva s sirom, koju mnogi vole, priprema se prilično jednostavno, za njenu pripremu trebat će vam:

  • dvije stotine grama sira,
  • 1 kašika kaše, šećera i rastopljenog maslaca,
  • jedno jaje
  • 50 grama kisele pavlake.

Trebate stvoriti homogenu smjesu šećera, kaše s jajetom i skute. Dobiveni radni dio treba staviti u posudu za pečenje, a na vrh premazati kiselom pavlakom.

Sada sve to možete staviti u rernu prethodno zagrijanu na 200 stepeni. Skuva sa sirom bit će spremna kada postane zlatna (u prosjeku treba 30 minuta).

Prije upotrebe mora se ostaviti da se ohladi, a stol i gustina od sira poslužuju se na stolu, isječeni na porcije i preliveni kiselim vrhnjem.

Ukusna dijetalna kasika s vermicellijem i mesom zahtijeva više sastojaka:

  • oko dvije čaše tanke vermike,
  • 2 šolje mlijeka (0,5 l) i isto toliko vode,
  • 300 g bilo kog mesa
  • 2 pileća jaja
  • malo soli
  • ulje za podmazivanje posudu za pečenje.

Da biste napravili kašu, meso prvo trebate prokuhati. Piletina se kuha oko 50 minuta, a govedina - najmanje dva sata. Kuhano meso je dva puta razvaljano u mlincu za meso do stanja pire krumpira.

U ovom trenutku treba prokuhati mlijeko s vodom i vermikeli prokuhati u mliječnoj smjesi. Nakon tjestenine stavite na prethodno podmazani lim za pečenje.

Ostatak sastojaka dodajte tamo: stavite meso i sipajte jaja, nakon čega se sve izmeša.

Ova pećnica treba biti spremna u pećnici za 15 minuta. Jelo se poslužuje sa pavlakom i sjeckanim peršinom.

Hranu sa pankreatitisom i holecistitisom treba apsorbirati što je lakše i ne izazivati ​​lučenje.

Gore navedeni recepti (supe, žele, kasike itd.) Dokazuju da dijetalna hrana takođe može biti ukusna.

I premda je neka jela potrebno jesti jednostavno zato što su zdrava, druga mogu maziti čak i najljepše gurmane.

Pankreatitis, odnosno upalne promjene u gušterači, koja proizvodi važne probavne enzime, je bolest ljudi koji imaju neuravnoteženu prehranu, onih koji konzumiraju preveliku količinu alkohola.

Terapija patološkog procesa prvenstveno se temelji na promjenama prehrambenih navika kroz dijetalnu prehranu.

Budući da je prehrana za tu bolest prilično stroga, većina pacijenata se pita kakvo voće se može upotrijebiti za pankreatitis, jer takvi proizvodi mogu nadražiti gušteraču.

Opće preporuke

Voće u prisustvu takvih neugodnih simptoma treba uzimati kao hranu, jer je u njima koncentrirana značajna količina važnih elemenata u tragovima.

Zahvaljujući kompetentnoj pripremi prehrane, moguće je u najkraćem roku normalizirati opće zdravstveno stanje. Potrebno je pridržavati se nekih pravila o ishrani:

  • Voće i bobice konzumiraju se samo u prerađenom obliku. U te je svrhe dopušteno da se pare ili dodaju kao prilog.
  • U akutnoj fazi zabranjen je unos sirovog voća.
  • Trebate odabrati zrelo voće koje ima meku kožu i slatkast ukus.
  • Ne preporučuje se uzimanje na prazan stomak.
  • Obavezno je iz izbornika isključiti bilo koje agrume, kiselo i gorko voće.

Pridržavajući se gornjih recepata moguće je spriječiti pojavu komplikacija gušterače.

Povrća

Prema klasifikaciji glupanima - tikvice su bliski rođak bundeve. Ovo povrće ima niz svojstava koja vam omogućavaju da ga uvrstite u popis dijetalnih namirnica. Tu spadaju:

  • niskokalorični proizvod
  • sadrži mnogo korisnih mineralnih spojeva,
  • tikvice su bogate vitaminom C

Prednosti pankreatitisa

Strogo govoreći, kod upale gušterače, tikvice mogu biti korisne samo ako se pravilno koriste i uzimajući u obzir stadijum bolesti. Inače, njegova upotreba u hrani može prouzrokovati negativne posljedice.

Ovo povrće bogato je vitaminima, elementima u tragovima (kalijum, kalcijum, gvožđe itd.), Ugljenim hidratima i proteinima. Njegovo vlakno tijelo dobro apsorbira, u njemu praktički nema masti i agresivnih kiselina koje mogu pobuđivati ​​sluznicu.

Uz pankreatitis, tikvice blagotvorno djeluju kako na tijelo u cjelini, tako i direktno na gušteraču. Izražava se u sledećem:

  • zbog prisutnosti vitamina uključenih u stanični metabolizam, ubrzava regeneraciju tkiva,
  • minerali pozitivno utiču na rad kardiovaskularnog i nervnog sistema,
  • prisustvo vitamina C povećava otpornost na virusne bolesti,
  • tikvice mogu ublažiti zatvor,
  • uklanja tekućinu iz tijela, pomaže u ublažavanju oticanja.

Hronični oblik

U kroničnom obliku bolesti čovjek je primoran stalno sjediti na strogoj dijeti. Zabranjeno je jesti voljene od mnogih proizvoda. Na primjer, ne možete jesti začinjena jela, prženo, slatko, piti soda.

Tikvice sa ovim oblikom bolesti mogu se jesti samo u tri vrste - pečene, čorbe, kuhane. Postoji puno recepata za jela, ali tijekom kuhanja treba obratiti pažnju na sastojke koji se koriste.

Pacijentima je zabranjeno jesti pržene tikvice

Dakle, pacijent ne može jesti papar, češnjak, majonez, sirće, limunsku kiselinu. Ove začine najčešće izazivaju nove napade.

Ni u kojem slučaju ne treba jesti pržene tikvice. U nekim salatama predviđen je dodatak sirovog voća, što je takođe nepoželjno za osobu koja boluje od pankreatitisa.

Vrijedno je suzdržati se od upotrebe konzervirane hrane od tikvica. Sadrže spojeve štetne za pacijenta, poput pojačivača ukusa, boje za hranu i aditiva ili začinjene začine.

Akutna forma

Prehrana pacijenta s ovim oblikom bolesti ovisi o vremenu kada bol počinje prolaziti. Tek nakon uklanjanja ovih napada, meni možete proširiti. Tikvice je dozvoljeno jesti 2 tjedna nakon nestanka bolova.

Prije svega povrće se peče ili pirja, a zatim mljeva dok ne postane glatko. Porcije bi u početku trebale biti male - ne više od jedne kašike dnevno, postepeno se povećavaju na oko 100 g.

Juha od povrća

Takva supa korisna je i što sigurnija kod upale gušterače. Da biste ga pripremili, trebat će vam 1 velika tikvica, 3 srednje krumpira, 1 šargarepa, luk, biljno ulje, voda i kopar. Ova se supa priprema na ovaj način:

  • povrće se temeljito opere i očisti,
  • tikvice i krompir narezati na kockice, sjeckani luk i kopar, a mrkva se drobi,
  • 3 l vode zagriju do vrenja,
  • zatim prokuhajte krompir (obično je dovoljno 15 minuta),
  • mrkva i tikvice pasiraju se u tavi. Pirjajte ovu smjesu na laganoj vatri dok sastojci ne omekšaju. Ako počne da gori, morate da dodate malo vode u tavu,
  • u vodu sa krompirom dodaje se dobro gnječena smjesa. Sve se to kuha još 10 minuta,
  • nakon kuhanja možete jelu dodati prstohvat kopra, malo soli, pomiješati i ostaviti da se jelo pirja još nekoliko minuta.

Rezultat je ukusna i hranljiva povrća supa.

Parne kotlete

Da biste prilagodili prehranu pacijenta, u jelovnik možete dodati narezane tikvice od tikvica. Da biste stvorili ovo jelo potrebno vam je 1 tikvica, brašno, jaja i sol. Slijed radnji je sljedeći:

  • povrće se pere, čisti, melje na rerni,
  • dobijena homogena masa se pomeša sa brašnom, dodaju joj 2 prstohvat soli i jaja,
  • od ovog sastava se prave kotlete i stavljaju ih u oblik za multikokere,
  • kuhane kotlete bit će spremne nakon 15 minuta.

Koje su prednosti tikvica u bolesti?

Posuđe od tikvica lako se probavlja u gastrointestinalnom traktu, a njegove korisne tvari tijelo lako apsorbira. Vrijednost povrća leži u njegovom sastavu:

  • vitamini A, C, grupa B,
  • elementi u tragovima (kalijum, gvožđe, magnezijum, kalcijum i drugi),
  • meka, ne pretjerana aktivna peristaltika, biljna vlakna,
  • jednostavni ugljikohidrati, bjelančevine u maloj količini, gotovo da nema masti,
  • odsustvo agresivnih organskih kiselina, esencijalnih ulja koja iritiraju sluznicu probavnog trakta.

Tikvice zahvaljujući svom sastavu imaju pozitivan uticaj na stanje pankreasa i na celo ljudsko telo:

  1. Ubrzanje regeneracije tkiva usled prisustva vitamina koji učestvuju u procesima ćelijskog i tkivnog metabolizma.
  2. Povoljan uticaj minerala na nervni, kardiovaskularni sistem.
  3. Uklanjanje edema, uklanjanje suvišne tečnosti.
  4. Povećani imunitet, zaštita od respiratornih virusnih infekcija zbog prisustva vitamina C.
  5. Nežno uklanjanje opstipacije.

Tikvice u akutnoj fazi

Uz pogoršanje pankreatitisa, nakon razdoblja gladovanja u ranim danima, dijeta se postepeno proširuje unošenjem zdrave, dozvoljene hrane.

Tikvice smiju početi jesti nakon otprilike tjedan dana od početka akutnog stadija bolesti, ako u ovom trenutku postoje jaki bolovi u trbuhu, povraćanje i poremećaj stolice.

Suzbijanje upale karakterizira i poboljšanje rezultata laboratorijskih ispitivanja, pa prije nego što dodate bilo koji novi proizvod u prehranu, potrebno je konzultirati se s liječnikom.

Prvo jelo od tikvica koje se mogu pripremiti u akutnom periodu pankreatitisa je pire od tikvica. Da biste to učinili, trebate:

  1. Tikvice operite od kore i semenke, isjecite na sitne komade.
  2. Kuhajte ih na laganoj vatri 15 minuta. Umjesto kuhanja povrća, možete ih pariti pomoću sporijeg kuhala.
  3. Sol ne vrijedi dodavati.
  4. Zatim treba procijediti vodu i samljeveno povrće samljeti i miješati.

Takvi pire krumpir počinju jesti sa 1 kašikom dnevno, nakon čega cijeli dan prate njihovo stanje. Ako se bol, mučnina, proliv nisu nastavili, postepeno možete povećati volumen jela do 100-200 g dnevno.

Tikvice u hroničnom toku

Uz utvrđenu dijagnozu kroničnog pankreatitisa, osoba mora stalno slijediti dijetu koja isključuje mnoge poznate namirnice: slatkiše, prženu, začinjenu hranu, alkohol, gazirana pića, brzu hranu.

Tikvice je, kao i drugo povrće, dozvoljeno jesti samo termički obrađeno (kuhano, pečeno, kuhano na pari). Optimalna količina tikvice na dan treba biti oko 250 g.

Da li je moguće jesti kavijar tikvice zbog bolesti?

Kavijar tikvice je jelo zabranjeno zbog pankreatitisa.

U industrijskim uvjetima priprema se uz uporabu sastojaka štetnih za želudac, jetru, žučni mjehur i gušteraču:

  • ljute začine, paprike,
  • paradajzna pasta
  • sirće i drugi konzervansi,
  • puno soli
  • sintetičke arome
  • pojačivači ukusa

Čak i ako sami kuhate kavijar, ipak morate koristiti rajčicu, ocat, papar. A takvi sastojci negativno utječu na stanje probavnog trakta, jetre i gušterače.

Juha od tikvica od povrća

Za pripremu ovog dijetalnog jela od tikvica trebat će vam 1 velika tikvica, 3 srednje veličine krompira, 1 velika mrkva, luk, gomila kopra, biljno ulje i voda. Faze pravljenja supe:

  1. Isperite i ogulite povrće.
  2. Krompir i tikvice narežite na sitne kockice, sitno nasjeckajte luk i listiće kopra, mrkvu naribajte na sitnoj rerni.
  3. Sipajte u lončić 3 litre vode, stavite na vatru, da prokuha.
  4. Stavite nasjeckani krompir u kipuću vodu. Vre oko 10-15 minuta.
  5. U to vrijeme luk se pasira u tavi sa 2 kašike suncokretovog ulja, zatim mu se dodaje mrkva, a nakon 2 minute - tikvice. Ova se smjesa pirja na laganoj vatri nekoliko minuta u tavi ispod poklopca dok sastojci potpuno ne omekšaju. Ako tečnost postane oskudna i povrće počne pržiti, morate dodati malo vode.
  6. Navlaženo povrće dodaje se vodi sa krompirom. Juha se kuha oko 10 minuta.
  7. Na kraju kuhanja dodajte kopar i malu prstohvat soli, nakon 2 minute trebate ugasiti štednjak, zatvoriti posudu poklopcem i ostaviti jelo da se još nekoliko minuta infitira.

Takvu supu možete jesti za hronični pankreatitis ili holecistitis nekoliko puta tjedno za ručak.

Tikvice kuhane sa šlagom

Ovo jelo priprema se od 1 velike tikvice, 50 g sira, 10 ml vrhnja s malo masnoće, soli. Možete dodati muškatni oraščić na vrh noža po ukusu. Način pripreme tikvica u kremastom sosu:

  1. Tikvice operite, ogulite i narežite na krugove.
  2. Pomiješajte kremu s muškatnim oraščićem, soli.
  3. Sir naribajte pomoću sitne rerne.
  4. Luk tikvice stavite u veliku tavu i prelijte ih smjesom vrhnja, soli i muškatnim oraščićem. Premažite zdrobljenim sirom i poklopite tavu poklopcem.
  5. Pirjajte jelo na laganoj vatri 15-20 minuta. Umjesto pirjanja u tavi, možete jelo kuhati u sporoj šporetu u režimu "odreska".

Tikvice kuhane na ovaj način možete jesti samo u fazi uporne remisije pankreatitisa ne više od 1-2 puta sedmično, jer su krema sa sirom masni, teški proizvodi za zahvaćene gušterače.

Parni tikva

Da biste napravili kolače od tikvica, treba vam 1 tikvica, jaje, sol, brašno. Faze kuhanja kotleta:

  1. Tikvice ogulite, naribajte na sitnoj rerni.
  2. Dobivenu masu izmiješajte sa 2 kašike brašna, prstohvatom soli, dodajte joj jaja.
  3. Od mase tikvice oblikujte kotlete i stavite u pleh šporet.
  4. Peći kotlete oko 15 minuta.

Tikvice pirjane u mlijeku

Ovo jelo je dopušteno da se koristi tokom uporne remisije bolesti, uz normalnu toleranciju pacijenta prema laktozi.

Priprema se od 1 tikvice, mlijeka, kaše s dodatkom kopra i male količine soli, prema sljedećem receptu:

  1. Tikvice oguljene i oguljene narezati na kockice.
  2. U šerpu sipati čašu obranog mlijeka i staviti na laganu vatru.
  3. Donesite mlijeko da prokuha, a tamo stavite narezane tikvice i pirjajte na laganoj vatri oko 15 minuta, dok povrće potpuno ne omekša.
  4. Da se zgusne, u mleko dodajte 2 kašike kaše.
  5. Na kraju gulaš, posolite posudu, dodajte sitno sjeckano zelje i zatvorite tavu poklopcem.

Punjene tikvice s mesom

Za kuhanje punjenih tikvica trebat će vam 2 povrća srednje veličine, pileća prsa bez kože, 50 g sira, luk, 2 mrkve.

  1. Tikvice ogulite, narežite ih po dužini i formirajte depresiju u obliku čamca, uklanjajući jezgru kamenjem.
  2. Meso samljeti brusilicom za meso.
  3. Mrkvu ogulite, naribajte na sitnoj rerni.
  4. Ogulite i sitno nasjeckajte luk.
  5. Pirjajte nasjeckanu mrkvu i luk u tavi dok ne omekšaju, dobivenu smjesu sjedinite s mljevenim mesom i stavite u brodice tikvice.
  6. Sir naribajte, pa ga izlijte na tikvice napunjene nadjevom.
  7. Takve tikvice treba kuhati tako što ćete ih peći u širokoj tavi s poklopcem oko 15 minuta ili peći u rerni.

Takvo se jelo može jesti i samo uz upornu remisiju bolesti uz pacijentovo dugovječno blagostanje.

Tikvice je dozvoljeno jesti sa remisijom hroničnog pankreatitisa. Tokom akutnog upalnog procesa nakon zaustavljanja boli, dispeptičkog sindroma, ovo povrće je dozvoljeno, ali samo toplinom, smrvljeno do stanja kaše. Mnoga zdrava dijetalna jela pripremaju se od tikvica, zasićujući tijelo potrebnim vitaminima, mineralima.

Da li je moguće voće s pankreatitisom

Teško je dati definitivan odgovor je li dopušteno jesti voće s pankreatitisom, budući da se bolest može pojaviti u različitim oblicima, čije liječenje značajno varira.

Sami plodovi imaju svoje različite karakteristike, što nam ne dopušta da izvučemo opća pravila.

Akutni oblik bolesti, koji se gotovo uvijek formira kao rezultat pretjerane konzumacije alkoholnih pića, prilično je opasan proces koji zahtijeva hitno bolničko liječenje.

U ovoj fazi će post biti najefikasnija tehnika. Treba osigurati odmor pankreasa kako bi se ona brže mogla oporaviti.

Diverzificirati prehranu voćem u prisustvu pogoršanja bolesti moguće je tek nakon normalizacije.

To se radi postepeno, u početku kao kompot i žele, pire krompir. Nakon dodavanja kiselih sokova.

Tek kada se pankreas oporavi, dijeta može biti zasićena naribanim, a potom i cijelim voćem.

Kod hroničnog oblika pankreatitisa morate pažljivo jesti voće. Egzacerbacije mogu imati lakši tok, ali su opasne. Treba biti oprezan u odabiru namirnica.

Prvog dana nakon pogoršanja potrebno je potpuno odbiti prehranu. Kada pacijent ima stalnu mučninu i povraćajni refleks, obroci mogu pogoršati stanje.

Međutim, čak i u nedostatku povraćanja, prehrana uključuje konzumiranje čiste vode (moguće negaziranog negaziranog minerala) ili dekocija ružinog šipka do 500 g dnevno.

Voće kao tečno ili polutečno jelo koje se priprema od njih uključuje se u jelovnik ako se pacijentovo blagostanje značajno poboljšalo.

U početku se izbor zaustavlja na nezaslađenim kompotima i želeima. Šećer izaziva porast glukoze u krvotoku, jer obolela žlijezda nije u stanju proizvesti potrebnu količinu inzulina, koja je potrebna za pretvaranje glukoze u energiju.

Potom se na jelovnik dodaje naribano voće u kuvanom ili pečenom obliku i prirodni sokovi bez šećera.

Naknadno poboljšanje dobrobiti omogućit će proširivanje jelovnika, zasićenje mu gajevima, pudingima, želeima od prirodnog soka i drugim ukusnim desertima od voća i bobica.

Između egzacerbacija u prehranu može biti uključen velik broj voća i jela, jer se voće smatra ne samo desertom, već i vrijednim izvorom korisnih elemenata.

Ali u svemu se treba pridržavati mjere i pridržavati se nekih zahtjeva.

Koje voće treba konzumirati kod pankreatitisa

Ako simptomi nestanu u određenom vremenskom periodu, morate maksimizirati svakodnevni meni pacijenta i uključiti voće i povrće.

Optimalno je kada se izbor pravi u korist sezonskog voća, jer ih je dopušteno uzimati svježe, uklanjajući kožicu i jezgru.

Sušeno voće, iz kojeg se kuhaju pirjano voće, bit će najprikladniji desert za pacijente.

  • Jabuke u prisutnosti dotične patologije smatraju se najbezopasnijim proizvodima za pacijente. Kuhani su pečeni. Prije nego što pojedete svježe voće, morate ukloniti kožicu i izvući sredinu. Optimalno je napustiti zimske sorte zbog činjenice da ih odlikuje gruba konzistencija.
  • Dozvoljeno je jesti kruške i određene bobice od kojih se prave voćni napici. Moguće je jesti jabučni umak, pire od kruške nakon 4 dana, kada se egzacerbacija završi. To se odnosi na banane. Kaša od banane ne zahtijeva pomoćnu obradu.
  • U fazi remisije mandarine i naranče se konzumiraju u malim komadima. Sokove od grejpa i citrusa ne preporučuje se piti zbog činjenice da imaju visoku koncentraciju kiselosti. Dozvoljeno je pojesti par komada dinje, ananasa.
  • Feijoa je također dozvoljena. Zbog povećane koncentracije vitamina B plod ima pozitivan uticaj na oboljen organ.
  • Među raznovrsnim bobicama, pacijentu je dozvoljeno piti dekocije od šipka u različitim fazama bolesti. Zabranjeno je konzumiranje brusnica u fazi pogoršanja pankreatitisa. Utječe na proizvodnju želudačnog soka, koji pogoršava upalu.
  • Svježe maline i jagode ne preporučuju se za jelo pacijentu koji boluje od pankreatitisa. Ovo je povezano sa puno slatkoće i sjemenki u bobicama. Mogu se jesti isključivo u kuhanom žele, kompotima i misima.
  • Grožđe je dozvoljeno za upotrebu u malim porcijama kada je zrelo i nema sjemenki.

Voće zabranjeno pankreatitisom

Ako je poremećeno rad probavnog trakta, morate biti oprezni s upotrebom bilo kojeg voća koji ima kiselog ukusa i guste kože. To su voće i bobice kao što su:

Ove bobice treba koristiti iznimno oprezno kada se određena patologija pronađe u nekoj osobi.

U procesu njihovog konzumiranja, sluznica želučanog crijeva je iritirana, što izaziva povraćajni refleks. Uz to, zabranjen je kompot iz konzerviranih proizvoda koji imaju određeni sadržaj kiseline, štetan za gušteraču.

Uz pogoršanje patološkog procesa zabranjeno je jesti svježu viburnum jer, osim pozitivne, može negativno utjecati na gastrointestinalni trakt. Pomaže u povećanju sekrecije, a pomaže i čišćenju ćelija jetre. Dozvoljeno je od nje napraviti voćno piće, kompote i ljubičice tek nakon 2 tjedna bolesti.

Viburnum se kombinira s drugim bobicama, na primjer, s borovima ruža ili jabukama. Kuvani sokovi trebali bi imati samo prirodno porijeklo.

Među velikim brojem voća pacijentu je zabranjeno jesti grožđe (međutim, ponekad postoje slučajevi kada je njegova upotreba dozvoljena), jesti smokve i datulje. Narandže je zabranjeno jesti i zbog povećane kiselosti.

Bolesna gušterača negativno uzima probavljiva vlakna i pozitivno - enzime koji se nalaze u značajnim količinama u tropskom voću.

Zbog njihovih učinaka hrana se brže prerađuje, a samim tim se smanjuje i opterećenje gušterače.

Ako dođe do pogoršanja pankreatitisa, potrebno je iz hrane ukloniti persime, marelice i šipak. Avokado se ne preporučuje, jer sadrži povećanu koncentraciju masti.

No, vrijedno je napomenuti da će tijekom remisije proizvod biti potreban zbog činjenice da fetus sadrži masti potrebne pogođenom organu u ovoj fazi. Tijelo prenosi masti lakše nego masti životinjskog porijekla.

Obično se zabranjuje jesti chokeberry i ptičje trešnje. Odlikuje ih visoka svojstva vezivanja, pa stoga u prisustvu opstipacije može nastati značajna šteta zdravlju.

Specijalist će vam pomoći da napravite popis u kojem je svu voćku i povrće prihvatljivo za konzumaciju bojati u takvom patološkom procesu.

Koje povrće se može jesti

Sve povrće može se koristiti kao pire od masti ili kao ribana supa. Dozvoljeno je da pacijent jede mrkvu, cvjetaču, repe, kruške, tikvice.

U različitim fazama bolesti, vrijedi isključiti unos gljiva, bilje, rotkvice, belog luka, bibera.

U određenim situacijama jelovnik je zasićen krastavcima, bijelim kupusom, rajčicom, graškom, celerom.

Dopušteno ih je konzumirati u malim količinama, uzimajući u obzir odgovarajuću osjetljivost nakon dužeg odsustva pogoršanja patološkog procesa. Kiseli kupus treba ukloniti s menija.

Već 5 dana nakon pogoršanja dotičnog patološkog procesa, pacijentu je propisana stroga dijetalna prehrana.

Nakon ovog razdoblja moguće je raznolikost hrane povrćem. Treba ih jesti kao tekući pire, gdje je zabranjeno miješanje mliječnih proizvoda i biljnog ulja.

Gomolji krumpira i šargarepe bit će proizvodi koji se u početku dodaju hrani. Nakon 3-5 dana, dozvoljeno je dodavati kuhani luk, kupus.

Tikvice je prihvatljivo prihvatiti samo sazrele. Zabranjeno je jesti povrće koje nije sezonsko. Odlikuje ih izuzetno čvrsta struktura.

4 tjedna dopušteno je jesti homogenu kašanu masu, u koju je nakon 15 dana moguće dodati maslac radi poboljšanja ukusa.

Voće u prisutnosti dotične bolesti mora se jesti bezuspješno. U ovoj fazi trebate kontrolirati vlastito blagostanje.

Uz pogoršanja patološkog procesa, svježe voće treba u potpunosti odbaciti. Njihov unos trebao bi početi tekućim i protrljanim pogledom, kada su smanjeni opasni simptomi.

U procesu remisije treba se pridržavati preporuke da voće mora biti zrelo, dovoljno mekano, bez kiseline i nezaslađeno.

Također je potrebno uzeti u obzir da je nemoguće jesti svježe voće na čist želudac ili u velikim količinama. Izbor se donosi u korist voćnih kompota ili se radi za par jela od njih.

Međutim, treba imati na umu da dijeta mora biti zasićena drugom važnom hranom. Liječnik koji se bavi liječenjem može pomoći u kreiranju prehrane za razmatranu patologiju, uzimajući u obzir individualne karakteristike pacijentovog tijela i prateće negativne simptome.

Korisna svojstva tikvica

Laka probavljivost tikvica omogućava ih jesti čak i kod najneugodnijih bolesti. Ovo doprinosi hemijskom sastavu povrća:

  • proizvod sadrži vitamine A, B i C u velikim količinama,
  • povrće je bogato korisnim elementima u tragovima, poput kalcijuma, kalijuma, gvožđa, magnezijuma itd.,
  • biljna vlakna, koja se nalaze u tikvicama, ne uzrokuju pojačanu crevnu pokretljivost,
  • kultura ne sadrži masti, sadrži samo malu količinu bjelančevina i jednostavnih ugljikohidrata,
  • povrće ne sadrži elemente u tragovima koji mogu provocirati pojavu upalnih procesa na sluzokoži probavnog sustava.

U hroničnom stadijumu

Za hronični stadij ove bolesti karakterističan je dugotrajan i spori tok bolesti.

Karakteristična karakteristika upotrebe tikvica s pankreatitisom je da se povrće ne preporučuje jesti sirovo, mora se podvrgnuti termičkoj obradi. Moglo bi biti:

Važna tačka - povrće se ne preporučuje pržiti. Tijekom tog procesa nastaju teška jedinjenja koja ometaju gušteraču.

Tikvice se mogu pripremiti na više načina

Također se ne preporučuje kupnja gotove konzerve. Sadrži različite pojačivače ukusa i hemijske aditive koji negativno utječu na proces probave.

Kuvanje jela od tikvica s upalom gušterače zabranjuje upotrebu sastojaka kao što su biber, češnjak, majoneza itd.

U akutnom obliku bolesti

Za akutni oblik pankreatitisa karakteristična je pojava napada bola. U ovom je razdoblju upotreba tikvica krajnje nepoželjna, jer u protivnom može izazvati porast neugodnih senzacija.

Preporučuje se povrće uvesti u prehranu samo 2 sedmice nakon uklanjanja bolova u gušterači. To treba raditi postepeno, počevši s 1 kašikom pirjanog ili pečenog povrća dnevno. Vremenom je dozvoljeno konzumirati ne više od 100 g termički obrađenog povrća dnevno.

Za poremećaj gušterače je potrebno održavanje posebne prehrane i jedenje hrane koja je prošla posebnu obradu. Čak i sa tako teškom bolešću kao što je pankreatitis, možete raznolikost vašeg jelovnika učiniti zanimljivim i ukusnijim.

Parne kotlete

Za pripremu reznica od tikvica za par potrebno nam je:

  • tikvice - 1 kom,
  • jaje (protein) - 1 kom.,
  • brašno - 2 kašike. l.,
  • sol po ukusu.

Operite oprani proizvod na srednjoj rerni i istisnite višak soka iz njega. Pomiješajte sve dostupne sastojke. Oblikujemo male kotlete i stavljamo ih u dvostruki kotao na 15 minuta.

Stew gulaš

Prilikom kuhanja u povrću ostaje maksimalna količina korisnih vitamina i minerala, jer se taj proces sastoji u tome što su proizvodi pripremljeni gotovo u vlastitom soku.

Za kuhanje gulaša možete uzeti bilo koje povrće u malim količinama. Glavni uvjet je odsustvo masnih i teških proizvoda za probavni sustav - mesa (dozvoljena je mala količina pilećeg ili purećeg fileta), zasićenih juha, ljutih začina.

Na kraju kuhanja jelo se začinjava solju.

Uz pankreatitis, tikvice se mogu peći u rerni. Tako ćete uštedjeti maksimalnu količinu hranjivih sastojaka i vitamina u povrću. Prije pečenja dozvoljeno je povrće lagano soliti i začiniti s nekoliko kapi kvalitetnog maslinovog ulja.

Dijetalna jela mogu se učinkovito predstaviti, a njihov ukus će vas ugodno iznenaditi. Tikvice se odnosi na neutralno povrće koje nema specifičan, izražen ukus. Apsorbuje mirise drugih proizvoda i pruža priliku da svako jelo bude posebno.

Pankreatitis nije rečenica. Čak i takva neugodna bolest omogućava da umjereno jedete svoju omiljenu hranu.

Jela od tikvica pripremljena u skladu sa svim preporukama bit će izvrstan dodatak vašoj svakodnevnoj prehrani, raznovrsiti je i obogatiti. Oni ne samo da ne štete, već i ispunjavaju organizam optimalnom količinom potrebnih elemenata u tragovima i vitamina.

Pogledajte video: Bakina kuhinja fine mekane pljeskavice od tikvica (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar