Holesterol se koristi kao nosilac polinezasićenih masnih kiselina.

Povećava nepolarnost molekula. Ovaj proces se odvija i izvan i unutar ćelijske stanice, uvijek je usmjeren na uklanjanje molekula holesterola s lipidnog / vodenog sučelja duboko u česticu lipoproteina. Na ovaj način se događa transport ili aktivacija holesterola.

Eterifikacija ekstracelularnog holesterola katalizira enzim lecitin holesterola acetiltransferaza (LHAT).

Lecitin + holesterol lizolecin + holesterol

Prevozi se uglavnom linolna kiselina. Enzimska aktivnost LHAT uglavnom je povezana s HDL-om. Aktivator LHAT-a je apo-A-I. Ester holesterola koji nastaje kao rezultat reakcije uronjen je u HDL. U ovom se slučaju smanjuje koncentracija slobodnog kolesterola na površini HDL-a i tako je površina pripremljena za primanje novog dijela slobodnog kolesterola, kojeg HDL može ukloniti s površine plazma membrane stanica, uključujući crvena krvna zrnca. Stoga HDL zajedno sa LHAT funkcionira kao svojevrsna "zamka" za holesterol.

Iz HDL estera holesterola se prenose u VLDL, a sa zadnjeg na LDL. LDL se sintetiše u jetri i tamo se katabolizira. HDL donosi holesterol u obliku estera u jetri, a uklanja se iz jetre kao žučne kiseline. U pacijenata sa nasljednim oštećenjem LHAT-a u plazmi postoji puno slobodnog kolesterola. U bolesnika s oštećenjem jetre u pravilu se primjećuju niska LHAT aktivnost i visoka razina slobodnog kolesterola u krvnoj plazmi.

Dakle, HDL i LHAT predstavljaju jedinstveni sistem za transport holesterola iz plazma membrana ćelija različitih organa u obliku njegovih estera u jetru.

Intracelularni holesterol se esterificira u reakciji kataliziranoj acil-CoA holesterola acetil transferazom (AChAT).

Acyl-CoA + holesterol holesterol + HSKoA

Obogaćivanje membrane holesterolom aktivira AHAT.

Kao rezultat toga, ubrzanje proizvodnje ili sinteze holesterola prati ubrzanje njegove esterifikacije. Kod ljudi je linoleinska kiselina najčešće uključena u esterifikaciju holesterola.

Esterifikacija holesterola u ćeliji treba smatrati reakcijom praćenom nakupljanjem steroida u njoj. Esteri holesterola u jetri nakon hidrolize koriste se za sintezu žučnih kiselina, a u nadbubrežnoj žlijezdi steroidne hormone.

T.O. LHAT istovara plazma membrane iz holesterola, a AHAT istovaruje unutarćelijske. Ovi enzimi ne uklanjaju holesterol iz ćelija u tijelu, već ga prebacuju iz jednog oblika u drugi, pa uloga enzima esterifikacije i hidrolize holesterola u razvoju patoloških procesa ne smije biti pretjerana.

Opća karakteristika
  • se formiraju u jetrade novou plazma krv tokom razlaganja hilomikrona, određena količina u zidu creva,
  • otprilike polovina čestica su proteini, druga četvrtina fosfolipidi, ostatak holesterol i TAG (50% proteina, 25% PL, 7% TAG, 13% estera holesterola, 5% slobodnog holesterola),
  • glavni apotecin je apo A1sadrže apoE i apoCII.
  1. Transport slobodnog holesterola iz tkiva u jetru.
  2. HDL fosfolipidi su izvor polienoičnih kiselina za sintezu ćelijskih fosfolipida i eikosanoida.

Biosinteza holesterola

1769. Pouletier de la Sal dobio je od žučnih kamenaca gustu bijelu supstancu ("mast"), koja je imala svojstva masti. Čisti holesterol je izolirao hemičar, član nacionalne konvencije i ministar obrazovanja Antoine Fourcroix 1789. godine. Godine 1815. Michel Chevreul, koji je takođe izolovao ovaj spoj, nazvao ga je holesterolom (chole - žuč, stereos - solid). Marseille Berthelot je 1859. godine dokazao da holesterol pripada klasi alkohola, nakon čega su Francuzi kolesterol preimenovali u "holesterol". Na nekoliko jezika (ruski, njemački, mađarski i drugi) sačuvan je stari naziv - holesterol.

Biosinteza holesterola uredi |

Pogledajte video: DNEVNJAK - ANKETA: Koje droge preferirate? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar