Biljni pripravci za aterosklerozu krvnih žila: šta kupiti u ljekarni?

Ateroskleroza je jedna od retkih bolesti čije je lečenje fitoterapijom odobreno od strane službene medicine. U ovom slučaju postoje brojna pravila za upotrebu ljekovitog bilja, pa se prije početka terapije savjetujte sa stručnjacima ili samostalno proučite teoriju. U svakom slučaju, nemoguće je izbeći posetu lekaru, on mora odrediti izvodljivost takvog lečenja.

Pročitajte ovaj članak

Bilje za aterosklerozu mozga

Ako postoje medicinski dokazi o prisutnosti aterosklerotskih plakova u žilama mozga, onda takva osoba treba obratiti pažnju na one biljne pripravke koji pozitivno utiču na rad malih i velikih žila u ovom organu. Najefikasnije naknade su:

    Helichrysum immortelle

obična immortelle i vrtna ruža (cvjetovi) + kultivirana malina i zob (mladi izdanci) + jagode (kultivirane divlje jagode) se pomiješaju, a kore jabuka i suhe, zdrobljene bobice borovnice dodaju se smjesi,

  • celandin bez cvijeća i korijena, stabljika pastirske vreće (skinuti cvasti) + crvena planinska pepela (bobice) + heljda i piletina (lišće), kora bijele vrbe + pšenična trava (korijenje),
  • Ledum (možete odbiti, piće čini vrlo gorkim), lišće metvice + kora vrbe (bijela) + kukuruzne koprive + vrtni kopar (sjeme) + maslačak (rizome) + borov ruže.
  • Za pripremu bilo koje vrste fito-kolekcije sastojci se uzimaju u jednakim količinama - 3 g svaki (1 kašičica), prvo se pomiješa u suhom obliku, a tek nakon toga se pripremaju dekocije. To se radi po klasičnoj šemi: 1 žlica biljnog materijala u 250 - 300 ml vode, kuhajte 3 - 5 minuta u vodenoj kupelji. Koristite ohlađeni i procijeđeni proizvod 100 ml tri puta dnevno nakon glavnih obroka.

    A ovdje je više o borovim češerima za krvne žile.

    Kako lečiti biljem

    Da bi biljna medicina bila djelotvorna i sigurna za opće zdravlje, morate znati neka pravila za upotrebu ljekovitog bilja. Stručnjaci preporučuju obratiti pažnju na sljedeće nijanse:

    • liječenje ateroskleroze ne može provesti nijedna biljka, dekocija ili infuzija moraju nužno imati složeni učinak na tijelo, stoga u fito kolekciju treba uključiti najmanje 3 do 4 vrste bilja
    • prije započinjanja tečaja liječenja, morate provjeriti da nema alergije na bilje koje je uključeno u kolekciju,
    • ako biste trebali prvi put uzimati infuziju ili dekociju, prvo biste trebali piti doslovno 10 ml i promatrati reakciju tijela 15 do 20 minuta - svaka nelagoda je kontraindikacija biljnom lijeku,
    • najlakše je pripremiti bilo koju fito-kolekciju na osnovu koje trebate uzeti 1 žličicu svakog sastojka.

    Osim toga, morate biti spremni na činjenicu da će liječenje biti dugo - lijek trebate uzimati najmanje mjesec dana zaredom. Tada pacijent treba proći preventivni pregled kod liječnika. Specijalist će moći dinamički procijeniti zdravstveno stanje i dati preporuke za dalju fitoterapiju.

    Što će pomoći kod vrtoglavice

    To je ovaj simptom koji pacijenta sa aterosklerozom često onemogućuje: on ne može obavljati aktivne radne aktivnosti, često postoje poteškoće sa običnim šetnjama i posjetama maloprodajnim mjestima, parkovima, pa čak i medicinskim ustanovama. Ali ako pribjegnete biljnoj medicini, tada se vrtoglavica može riješiti u 90% slučajeva. Najefikasnije za rješavanje ovog određenog problema bit će takve naknade:

      Crvene ribe bobice

    crvena planinska pepela (bobice) + stabljika zobi + listovi metvice (obična paprika) + manšet,

  • stabljike i lišće bijele imele + cvjetovi besmrtnika + sjemenke kopra + korijenje divlje kislice + jagoda (osim korijena) + neobavezni sastojci - origano i kopriva (bez cvijeća),
  • plodovi divljeg gloga + listovi brusnice + vrtna metvica + rizomi kamilice + kukuruzne stigme.
  • Kombinacija ljekovitih biljaka namijenjena je za pripremu vodenih tinktura. Da biste to učinili, 2,5 kafene kašike bilo koje zbirke izlije se u 400 ml kipuće vode i grije se na otvorenom plamenu pola sata. Nadalje, proizvod treba infuzirati 60 minuta, prikladno je to učiniti u termosici.

    Trajanje liječenja je 30 dana, preporučuje se povremeno ponavljati tijek biljne medicine. To vrijedi raditi svake sezone, bez obzira na opće zdravstveno stanje.

    Pogledajte video o aterosklerozi i njenom liječenju:

    Naknade za oporavak metabolizma lipida

    Glavni zadatak ateroskleroze je normalizacija metabolizma lipida što će na kraju osigurati glatko mršavljenje. Naravno, pacijenti trebaju slijediti dijetu i radikalno revidirati vlastitu prehranu, ali neki biljni pripravci pomoći će da se izbori s tim problemom:

      Korijen maslačka

    dioskorea i korijen maslačka prije cvatnje + vrtne latice ruže i immortelle (uzmemo samo cvasti) + dioecious kopriva sa sjemenkama + cvjetovi yarrow,

  • čaj od bubrega (mlade stabljike nastale početkom ljeta prije cvatnje) + metvica, origano, divlje jagode i obična breza (lišće) + livadna djetelina (stabljike),
  • cvjetovi mladog kopra (sjeme se ne smije formirati) i bobice crvene ribe + mlada rizoma divljaka + stabljike lišća origana + cvjetovi pastirske vrećice.
  • Dekocija se priprema od 2 kašike bilo koje zbirke i 2 čaše tople vode (maksimalno 500 ml), zagreva se u vodenoj kupelji četvrt sata i infuzira u zatvorenoj posudi najmanje 60 minuta. Primjena se koristi u pola čaše tri puta dnevno pola sata nakon obroka.

    Specijalisti preporučuju upotrebu svake kompozicije 2 mjeseca s pauzama od 20 do 25 dana.

    Šta normalizuje cirkulaciju krvi

    Naknade za postizanje normalizacije krvotoka treba uzimati tokom 2 mjeseca. Biljna medicina u ovom će se slučaju razlikovati po malom broju biljaka u svakoj kolekciji, ali od toga ne postaje manje djelotvorna. Najkorisnije kombinacije biće:

    • Plod gloga

    sve komponente, osim korijena i cvijeća, divljih jagoda i rizoma mladih maslačaka, uzetih u istim omjerima - 8 - 10 g (oko jedne i pol žlice) pripremljenog sakupljanja inzistira se u standardnoj čaši tople vode, filtrira i konzumira u isto vrijeme,

  • cvjetovi gloga, lišće već procvjetalog hrena i mladog breza - 12 - 15 g zbirke (oko 3 kašike) prelije se sa 2 - 2,5 čaše kipuće vode i inzistira 6 - 10 sati, popije se pola čaše juhe, ujutro i popodne i cijela čaša uveče
  • plod gloga + cvjetovi besmrtnika + stabljike divlje maline (ona koja raste u ljetnim vikendicama / vrtovima kategorički nije prikladna!) - 1 čajna žličica se prelije s 250 ml kipuće vode, gnječi se 2–3 sata, primljeni proizvod se uzima za jedan dan, ali ne u jednom gutljaju, nego podeljen u nekoliko doza.
  • U roku od 12 mjeseci trebate piti te naknade, mijenjajući ih svaka 2 mjeseca. Zatim prelaze na preventivnu biljnu medicinu - 2 mjeseca prijema u proljeće i jesen.

    Kakvo se bilje ne može piti s aterosklerozom

    Nema kontraindikacija za upotrebu određenih fito-kolekcija. Ali morate uzeti u obzir nekoliko nijansi:

    • Kako će tijelo odgovarajuće reagirati na dekociju ili infuziju. Ako postoji povijest alergija na bilo koju biljku, vrijedno je provesti alergotest ili se posavjetovati sa stručnjakom.
    • Koja su očitanja o krvnom pritisku uobičajena. Ako se primijeti hipertenzija, tada je nepoželjno koristiti alkoholne tinkture, a s hipotenzijom šipak neće djelovati.
    • Postoje li kronične patologije u tijelu. Na primjer, kod holecistitisa ili pijelonefritisa, kontraindikovani su decokcije divlje ruže i gloga, s poremećajima autonomnog živčanog sustava, matičnjaka i mente.

    A ovdje je više o lijeku od cerebralne arterioskleroze.

    Biljno liječenje ateroskleroze je opravdano i prikladno u nedostatku ozbiljnih popratnih patologija. Da bi se spriječilo pogoršanje dobrobiti i dobili pozitivni rezultati biljne medicine, vrijedi dobiti konzultaciju s liječnikom. I, naravno, tradicionalna medicina ne negira važnost lijekova.

    Liječnici sami propisuju borove češljeve za krvne žile. Čišćenje i tretman decokcijom, tinktura će vam pomoći stabilizirati stanje, poboljšati rad. Kako napreduje postupak prikupljanja i pripreme?

    Odabir recepata za holesterol može biti težak. Šta će pomoći smanjenju osim lijekova? Naravno, narodni lijekovi! Uz povišeni, možete uzeti češnjak i limun, postoje i posebna jela protiv holesterola.

    Dvije bolesti, ateroskleroza i hipertenzija međusobno su povezane, a takodje dovode do značajnog pogoršanja pacijentovog stanja. Prehrana ima važnu ulogu u obnovi krvnih žila. Bez dijeta, lečenje će biti beskorisno.

    Biljni recepti mogu očistiti krvne žile za jedan novčić, pa liječenje cerebralne arterioskleroze narodnim lijekovima postaje dostojna alternativa medicini.

    Visokokvalitetna srčana kolekcija biljaka pomoći će poboljšanju stanja miokarda, uspostavljanju ritma aritmija i čišćenju žila. Popularna kolekcija od 5 biljaka, kao i odvojeno kombiniraju ljekovito bilje.

    Otkriveni plakovi za holesterol u karotidnoj arteriji predstavljaju ozbiljnu prijetnju za mozak. Lečenje često uključuje operativni zahvat. Uklanjanje alternativnim metodama može biti neefikasno. Kako očistiti dijetom?

    Ako se otkrije ateroskleroza aorte, alternativno liječenje može pomoći efikasnom rješavanju dijagnoze. Sredstva za podršku srcu mogu učiniti čuda, ali ih treba shvatiti mudro

    Pijenje bokova ruže krvnih žila, jačanje srca vrlo je korisno. Također aktivno pomaže žilama u mozgu, smanjujući time rizik od razvoja mnogih opasnih patologija.

    Alternativno liječenje kardioskleroze može se upotrebljavati između glavnih, ali u dogovoru s liječnikom. Prehrana ne igra manje ulogu za oporavak od narodnih lijekova.

    Prirodno liječenje i prevencija ateroskleroze

    Liječenje koje djeluje protuupalno, antiholesterol i stimulans imunološkog sustava može se upotrebljavati samostalno ili u kombinaciji sa statinima i niacinima (i dodacima anti-holesterola, poput ezetimiba i drugih).

    U teškim slučajevima, ispitivanja ateroskleroze pokazuju da vitamin B3 (niacin, niacin) može biti koristan u velikoj dozi, i to: 1-3 g dnevno. Preporučuje se da primanje nadgleda stručnjak, jer mogu doći do nuspojava. Otkriveno je da navedeni agensi poboljšavaju nivo HDL-a i snižavaju nivo lipoproteina.

    Ali nije potrebno uzimati niacin u njegovom čistom obliku, on se sadrži u većim količinama u takvim prirodnim izvorima kao što su:

    • meso i perad
    • riba
    • jetre i bubrega
    • smeđa riža
    • jaja
    • sir
    • orasi (posebno kikiriki),
    • u soji
    • u grašak i grah
    • kao i pivski kvas,
    • u sušenom voću
    • pšenično brašno.

    U ljekovitom bilju niacin se može naći u lucerni (ljekovitoj), sjemenki grožđa, sjemenki fige, peršun, zelena salata.

    Konzumiranje ove hrane pomoći će u zaštiti arterija od bolesti.

    Pokazano je da vegetarijanska prehrana, kao i umjerena dijeta bjelančevina i ribe s vrlo niskim udjelom masti, ne povraća na aterosklerozu.

    Smanjenje ugljenih hidrata

    Za snižavanje holesterola u krvi ključni su dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata (ispod 80 g dnevno) i dijeta sa niskim šećerom (manje od 15 g dnevno).

    Treba paziti i računati ugljikohidrate na pakiranju proizvoda i znati njihovu vrijednost u drugoj hrani koja se konzumira.

    Takođe biste trebali piti barem 2 litre vode dnevno (to ne uključuje pića i sokove).

    Takvi će aditivi takođe pomoći:

    1. omega 3 ulja
    2. vitamin C (djeluje kao antioksidans u krvnim žilama i inhibira upalni proces, treba ga uzimati do 2 g dnevno, najbolje je kupiti vitamin C u prahu),
    3. vitamin E.

    Liječenje biljem uključuje upotrebu selektivnih biljnih lijekova, koji uključuju kardioaktivne tvari, anti-kolesterole i vazo-protuupalne lijekove.

    Ateromi (plakovi) uzrokuju upalnu reakciju u tkivu, uzrokujući da se žila bubri. Ovo oteklina kasnije sužava otvor u posudi. Biljke se koriste za smanjenje grlobolje i sprečavaju ga da se suzi. Koriste se i za širenje plovila. Takođe se preporučuju opšte naknade za jačanje imunološkog sistema i bilje koje reguliše rad srca.

    Među najefikasnije su biljke poput:

    • lucerna, djetelina, kamilica, boranija,
    • uljni list, kopriva, metvica, neven, češnjak, cvet limete,
    • yarrow, equilite (konjski rep),
    • glog, nosilac meda, eukaliptus, ginseng, heljda.

    Takođe na ovaj popis spadaju viskoza (imele) i paprika.

    Ateroskleroza - karakteristike bolesti

    Ateroskleroza je stanje kod kojeg holesterol, kalcijum i druge supstance, koje kolektivno nazivamo plakovima, začepljuju arterije.

    To blokira protok krvi do vitalnih organa, posebno prema srcu.

    Bolest dovodi do brojnih zdravstvenih problema, uključujući moždani udar, srčani udar, bolest bubrega i demenciju.

    Nije jasno što uzrokuje ovu bolest, jer su mnogi faktori uključeni u ovaj proces. Ljudi koji puše piju prekomjerne količine alkohola (više od jednog pića dnevno za žene, dva pića za muškarce na dan), a ne izvode dovoljno vježbe, vjerojatnije su da će razviti ovu bolest. Takođe možete naslijediti vjerovatnoću za razvoj ateroskleroze.

    Postoji veliki broj suplemenata, od kojih su mnogi izvedeni iz biljaka, a koji mogu pomoći u liječenju ateroskleroze. Većina njih to čini utječući na holesterol.

    Visoki holesterol nije jedini faktor rizika za nastanak ateroskleroze, iako se smatra prilično značajnim uzrokom. Postoje dve vrste holesterola. Lipoprotein niske gustine (LDL) poznat je i pod nazivom "loš" holesterol, a lipoprotein visoke gustoće (HDL) poznat je i kao "dobar" holesterol.

    Cilj liječenja ateroskleroze i povezanih problema je sniziti nivo LDL i povećati nivo HDL.

    Upotreba biljnih proizvoda u liječenju

    Neki pacijenti odbijaju korištenje biljaka zbog činjenice da ih je teško sakupljati, a priprema ljekovitih dekocija ili infuzija zahtijeva određeno znanje i vještine.

    Ali to nije takav problem, jer gotovo svaka ljekarna nudi sličan asortiman lijekova. Sva potrebna ljekovita biljna kolekcija može se kupiti u specijaliziranoj ustanovi. Istovremeno će se prodavati s uputama u kojima je režim liječenja detaljno opisan.

    Evo nekih stvari koje biste trebali imati na umu kada uzimate bilje i suplemente:

    1. Nema dokaza da bi bilo koja biljka sama izliječila aterosklerozu. Bilo koji plan liječenja uključuje zdravu prehranu, vježbanje i eventualno lijekove na recept.
    2. Prije uzimanja bilo kakvih dodataka prvo biste trebali razgovarati s liječnikom jer neki mogu smanjiti učinkovitost lijekova koji se već koriste.
    3. Ako je žena trudna ili doji, također je potrebno konzultirati s ljekarom prije konzumiranja bilja.

    Ako se pridržavate ovih pravila, onda uzimanje ljekovitog bilja može dati dobar ljekovit efekat.

    Najpopularniji recepti

    Među glavnim simptomima bolesti napominjem oslabljeno funkcioniranje mozga. To je zbog loše cirkulacije u tijelu, odnosno, nedostatka kisika u tijelu. Da bi poboljšali moždanu aktivnost i smirili nervni sistem, stručnjaci preporučuju upotrebu biljke poput limunove kore. Primijećeno je da melisa kod ateroskleroze poboljšava vaskularnu elastičnost i normalizira cirkulaciju krvi u tijelu. Takođe su korisna takva sredstva od artičoke i bijelog luka.

    Ekstrakt artičoke. Ovaj lijek se ponekad naziva i ekstrakt lišća artičoke. Studije pokazuju da može pomoći u podizanju „dobrog“ holesterola i snižavanju „lošeg“ holesterola. Ekstrakt artičoka prodaje se u obliku kapsula, tableta i tinktura. Koliko trebate uzeti, ovisi o vrsti lijeka, ali nema studija koje bi pokazale da možete predozirati ovaj lijek.

    Češnjak ima obilna ljekovita svojstva za cijelo tijelo. Efikasno pomaže protiv raka dojke, kao i protiv ćelavosti i, naravno, od ateroskleroze. Ali istraživanja o češnjaku i zdravlju srca su pomiješana. Pregled medicinskih istraživanja iz 2009. zaključio je da češnjak ne snižava holesterol, ali sličan pregled iz 2013. ukazuje da uzimanje belog luka može spriječiti srčane bolesti. Studija objavljena 2012. godine pokazala je da će ekstrakt zrelog češnjaka u kombinaciji s koenzimom Q10 usporiti napredak ateroskleroze.

    U svakom slučaju češnjak vjerovatno neće naštetiti. Možete je jesti sirovu ili kuvanu. Može se uzimati i u obliku kapsula ili tableta.

    Čarobni sastojak je alicin, koji ima i miris belog luka.

    Šta još pomaže u liječenju ateroskleroze?

    Među najučinkovitijim sredstvima niacin zauzima visoko mjesto. Takođe je poznat i kao vitamin B-3.

    Nalazi se u namirnicama poput jetre, piletine, tune i lososa, a prodaje se i kao dodatak.

    Vaš lekar može da preporuči niacin suplemente za smanjenje lošeg holesterola, jer može za trećinu povećati nivo „dobrog“, kao i niže trigliceride, još jednu masnoću koja povećava rizik od bolesti srca.

    Niacin dodaci mogu kožu učiniti malo crvenilom i mogu izazvati mučninu. Preporučena količina niacina dnevno je 14 mg za žene i 16 mg za muškarce. Ne preporučuje se veća od ove doze.

    Uz to, pomažu u sagorijevanju holesterola:

    • Policosano.
    • Kvas od crvenog pirinča
    • Glog

    To je ekstrakt koji se pravi od biljaka poput šećerne trske i yams. Prodaje se u obliku kapsula.

    Kvasac crvene riže je prehrambeni proizvod koji nastaje fermentacijom bijele riže s kvascem. Široko se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini. Studije pokazuju da on može značajno sniziti holesterol. Snaga crvenog kvasca za rižu nalazi se u supstanci monakolin K, koja ima isti efekat kao i lovastatin, lijek statin koji se koristi za snižavanje holesterola.

    Glog je grm koji raste gotovo u cijelom svijetu. Ekstrakt lista i bobica prodaje se kao lijek za liječenje srčanih bolesti. Glog sadrži hemijski kvercetin, za koji je dokazano da snižava holesterol. Ekstrakt gloga prodaje se pretežno u kapsulama ili kao infuzija.

    Važno je zapamtiti da prije nego što započnete uzimati bilo koji lijek, uključujući i one koji su napravljeni na bazi biljaka, prvo biste se trebali posavjetovati sa svojim liječnikom. I, naravno, proći kompletan ljekarski pregled.

    Alternativne metode liječenja ateroskleroze razmotrene su u videu u ovom članku.

    Uzroci i simptomi ateroskleroze

    Ateroskleroza je hronična bolest koja pogađa krvne sudove. Patološki proces je taloženje holesterola i drugih LDL-a na unutrašnjim zidovima arterija. Kao rezultat toga, nastaju aterosklerotski plakovi i elastičnost žila se pogoršava.

    S vremenom arterije potpuno izgube elastičnost, što dovodi do njihovog sužavanja ili nemogućnosti da krv normalno cirkuliše. Uz probleme koagulacije krvi povećava se mogućnost tromboze i ishemijskog oštećenja.

    Patologija se često dijagnosticira u dobi od 40-45 godina. Bolest je prethodnica infarkta miokarda i koronarne bolesti srca. Glavni razlog razvoja aterosklerotskih plakova je kršenje metabolizma holesterola. Na stvaranje plakova i izraslina utječu sljedeći faktori:

    1. Paul Naučno je dokazano da muški pol mnogo češće pati od ateroskleroze u odnosu na ženski, usled aktivnog učešća estrogena (muškog hormona) u metabolizmu holesterola.
    2. Genetika Na kardiovaskularnu patologiju utječu mnogi faktori koji se odnose na nasljednost: poremećen metabolizam lipida, hormonalna neravnoteža i obrambena sposobnost tijela.
    3. Starost. Kao što je već spomenuto, s godinama se povećava vjerovatnoća za razvoj ateroskleroze.
    4. Loše navike. Pušenje uzrokuje mnoge kardiovaskularne patologije i postepeno otrova ljudsko tijelo. Isto se odnosi i na alkoholna pića: čaša suhog crnog vina jača vaskularnu strukturu, ali u velikim dozama šteti organizmu.
    5. Prekomjerna težina. Gojaznost je preteča dijabetesa i ateroskleroze. Prekomjerna tjelesna težina povećava opterećenje na srce i na cijelu vaskularnu strukturu.
    6. Neuravnotežena prehrana. Prekomjerna konzumacija masne i pržene hrane, kiselih krastavaca i dimljenog mesa, raznih slatkiša dovodi do stvaranja kolesteroloških plakova.

    Simptomi ateroskleroze ovise o tome koje su arterije zahvaćene:

    • aorta: hipertenzija, bol u sternumu i leđima, slabost kod najmanjeg fizičkog napora,
    • moždane žile: bol u glavi, osjećaj zujanja u ušima, nesvjestica, vrtoglavica,
    • srčane žile: bol u lijevoj strani sternuma i kardioskleroza (patologija srčanog mišića),
    • žile trbušne šupljine: bol u gornjem dijelu trbuha, nadutost, podrigivanje, zatvor,
    • bubrežne arterije: zatajenje bubrega, hipertenzija.

    U slučaju oštećenja žila donjih ekstremiteta, pojavljuju se paroksizmalni bolovi kod hodanja, hladnoća, blanširanje i pojava crvenih mrlja na nogama.

    U liječenju bolesti koriste se takve metode liječenja kao:

    1. Dijetalna prehrana.
    2. Izloženost lekovima.
    3. Hirurška intervencija.

    Pored dijeta i lijekova, ljekovite biljke koriste se za aterosklerozu. Neke biljke imaju vazodilatacijski i hipotenzivni učinak, stoga mogu biti efikasne i u liječenju bolesti.

    Ljekovito bilje za aterosklerozu

    Biljno liječenje ateroskleroze široko primjenjuju i naturopati (ne priznajući metode tradicionalne medicine) i pacijenti koji pribjegavaju terapiji lijekovima.

    Ispod je tablica s najpopularnijim receptima za dekocije i infuzije iz ljekovitog bilja koje jačaju krvne žile i sprečavaju stvaranje plakova.

    NapitakKuvanjeKurs lečenja
    Juha od šipkaGrmlje (20g) samljeti i smjestiti u staklenku. Mora se sipati votkom ili alkoholom (0,5l). Dvije sedmice, smjesa se infundira, a zatim filtrira.Uzimajte 20 kapi tinkture sa komadom šećera 1 mjesec. Tada se odmara 14 dana.
    Infuzija kopraNasjeckane sjemenke kopra (1 kašika) sipa se 1 kašika. kipuće vode. Nakon 20 minuta, smeša se filtrira.Infuziju morate piti za 1-2 kašike. četiri puta dnevno. Pomaže kod glavobolje.
    Čaj od heljdeSuve sirovine (1 kašika) sipati 2 kašike. kipuće vode. Smjesa se infuzira 15 minuta i filtrira.Čaj morate piti po 1/2 kašike. tri puta dnevno.
    Tinktura korijena slonovkePrethodno samljeveni korijen divljači (20 g) prelije se sa 100 ml alkohola. Smjesa se ostavi van dosega svjetlosti 20 dana. Nakon filtriranja lijeka pomiješa se sa 20% tinkturom propolisa u alkoholu.Lijek se uzima 25 kapi tri puta dnevno. Kurs liječenja je 30 dana.
    Juha od lišća jagodeSuho lišće (20g) treba sipati 1 kašika. kipuće vode. Čorba se kuha 10 minuta i inzistira 2 sata.Pije lijek po 1 kašiku. tri puta dnevno. Trajanje terapije je 1 mesec.
    Mješavina tinkture votkeTinktura perivinje (40 ml), belog luka (75 ml) i jesenjeg kolhicuma (10 ml) pomešaju se u jednakim količinama.Koristite lijek za ½ tsp. tri puta dnevno 20 minuta prije jela.
    Infuzija borovih iglicaRezervoar se mora napuniti svježim sirovinama i napuniti votkom. Infuzija se ostavlja 10 dana, zatim se filtrira.Lijek morate piti u 15 kapi, razrijeđenih u 1 kašiku. vodu tri puta dnevno.

    Ako ne želite ili nemate vremena za pripremu takvih lijekova, u ljekarnama za aterosklerozu postoje gotovi biljni pripravci. Na primjer, postoji kolekcija trave br. 40, uključujući bobice bobica, ljekovitu verbenu, divlju mrkvu, kavkašku dioskoreju, pjegavi mliječ čičak, knotweed, borovnicu, lan, viburnum, plodove gloga, poljski lov, papriku, bobicu za bojenje, kanadsku zlatnicu i erwa vunasta.

    Prevencija biljne ateroskleroze

    Biljne pripravke možete koristiti čak i onima koji ne pate od ateroskleroze. Ovakve mjere pomoći će da se izbjegne ozbiljna bolest i njene posljedice.

    Zbirka broj 1. Da biste ga pripremili, trebat će vam cvjetovi gloga, lišće perivoja, biserna kopriva, borovnica ruža, malina i ljekovito bilje biljke slatke djeteline. Smjesa (1 kašika) prelije se čašom ključale vode, ukuhava se dva sata i filtrira. Pijte po četvrtinu šolje 3 puta dnevno.

    Zbirka broj 2. Da biste napravili lijek, trebate uzimati bilje protiv ateroskleroze, kao što su cvjetovi besmrtnice, listovi bijele breze, glog, majaron, kantarion, guska čička, sjeme lana, metvice, čaj od bubrega. Smjesa (2-3 kašike) sipa se u 0,5 litara ključale vode. Termos se ostavi nekoliko sati. Lijek se uzima tri puta dnevno 40 minuta prije obroka.

    Također, kako biste spriječili stvaranje aterosklerotskih plakova u žilama, morate koristiti sljedeće savjete:

    1. Na prazan stomak pijte 1-1,5 šoljica vruće vode. Takav događaj pomaže u čišćenju posuda od raznih naslaga.
    2. Pijte jak čorba na bazi peršuna. Sprječava stvaranje plakova u arterijama i bubrežnim kamencima, žučnim mjehurama.
    3. Melisa s aterosklerozom i svojom prevencijom eliminira nervne grčeve, vrtoglavicu i zujanje u ušima. Čaj sa melemom limuna ima sedativni učinak i poboljšava aktivnost mozga.
    4. Orasi sa medom jedu 100 g dnevno. Efikasno se koristi u prevenciji ateroskleroze, kardioskleroze, visokog krvnog pritiska i skleroze mozga.

    U svakodnevnu prehranu možete dodati češnjak i luk. Oni ne samo da povećavaju otpornost na zarazne i virusne bolesti, već također sprečavaju stvaranje aterosklerotskih plakova.

    Principi liječenja patologije

    Terapija ateroskleroze uključuje posebnu ishranu i lekove.

    Budući da je bolest hronična, morate stalno pratiti svoje zdravlje.

    Pacijenti sa aterosklerozom trebaju smanjiti unos hrane koja sadrži holesterol.

    Ovi proizvodi uključuju:

    • pileća jaja
    • masno meso i riba,
    • paštete, kobasice, kobasice,
    • crni čaj i kafa,
    • čokolada i njeni derivati,
    • pečenje i pečenje.

    Umjesto toga, bolesnikovu prehranu treba obogatiti zdravom hranom:

    1. Meso i riba sa malo masti.
    2. Crni i raženi hljeb.
    3. Svježe voće (grejpfrut, smokve, jagode, trešnje).
    4. Povrće (grašak, patlidžan).
    5. Orasi (orasi, pistacije).
    6. Biljno ulje.
    7. Sok od svježeg krompira.
    8. Juha od šipka i svježa.
    9. Morska kelj koja sadrži jod.

    Kod ateroskleroze korisno je uzimati askorbinsku kiselinu i vitamin B2, koji sprečavaju stvaranje kolesteroloških plakova i jačaju vaskularnu strukturu. U jednom danu trebate popiti najmanje 7-8 čaša čiste vode da biste uklonili toksine iz organizma.

    Nakon dijagnoze, ljekar propisuje efikasne lijekove koji pomažu u borbi protiv ateroskleroze:

    • Statini - lijekovi koji inhibiraju rad jetre povezan s proizvodnjom holesterola,
    • lijekovi koji poboljšavaju rad srca i probavnog trakta,
    • LCD sekvestransi inhibiraju sintezu žučnih kiselina u jetri,
    • preparati nikotinske kiseline koji proširuju krvne sudove i ublažavaju bol,
    • fibrati za uništavanje triglicerida - neutralnih masnih kiselina.

    Kod komplicirane ateroskleroze koristi se kirurško liječenje. Uključuje visoko i minimalno invazivne metode.

    Visoko invazivna terapija uključuje:

    1. Vaskularna protetika zamijeniti zahvaćene arterije i obnoviti cirkulaciju krvi.
    2. Obilazak - šivanje zahvaćene žile na zdravu, stvarajući novu vaskularnu liniju.

    Minimalno invazivna metoda je angioplastika - uvođenje posebnog katetera kroz femoralnu arteriju radi čišćenja i proširenja zahvaćene žile.

    Pošaljite prijatelju

    Kolekcija br. 38 Za aterosklerozu krvnih sudova srca, mozga i udova.

    Pomaže u čišćenju krvnih žila od kolesterola, čini ih elastičnim, normalizira rad srca i krvotoka. Poboljšava memoriju, vid, sluh.

    Ime vašeg prijatelja je *:

    E-adresa vašeg prijatelja *:

    Sada živimo u vremenu kada nikome ne treba objašnjavati značenje riječi "holesterol" - ludi ritam života, sjedeći rad i brze večere uz ukusnu, ali nezdravu hranu, liječnicima su već odavno učinjeni. Jao, malo ljudi je u stanju ozbiljno promijeniti svoj životni stil, bojeći se teških posljedica holesterola u obliku aterosklerotskih bolesti - ali svatko od nas može umanjiti rizik od njihove pojave! Za sve koji su još uvijek u riziku i koji već imaju razočaravajuću dijagnozu "Ateroskleroza" je optimalno rešenje za prirodnu lekovitu kolekciju br. 38, koju su kreirali najbolji fitolozi u Rusiji, kako bi očistili krvne sudove od holesterola.

    Zbirka je uključivala biljke trave koje proširuju koronarne žile i žile donjih ekstremiteta i poboljšavaju cirkulaciju krvi - cvjetove papra i gloga. Učinkovito očistite lisice listova, jagoda i lišće breze. Kavkaska biljka dioskore potpuno je jedinstvena u svojim anti-sklerotičnim svojstvima - normalizira višak kolesterola, sprječava stvaranje aterosklerotskih plakova, normalizira metabolizam lipida u tijelu i smanjuje koagulaciju krvi. Pravo prirodno skladište vitamina su kukovi ruže, koji sadrže čitav kompleks vitamina C, grupa B, P, E i karotena, koji pomažu ojačati i tonizirati tijelo u cjelini. Origanova trava i listovi matičnjaka normaliziraju krvni tlak, a korijen pšenične trave, maslačka i lučnog kolša regulira metabolizam.Ljekovita kolekcija br. 38 ne samo što učinkovito čisti krvne žile od kolesterola, već i jača njihove zidove, čineći ih elastičnim. Dvomjesečni kurs liječenja, koji se sastoji od dnevne šalice mirisne biljne infuzije, normalizira rad srca, cerebralnu cirkulaciju krvi, poboljšava vid, pamćenje, sluh, uravnotežuje metaboličke procese u vašem tijelu i pomaže zauvijek zaboraviti značenje zvučne, ali zastrašujuće riječi „ateroskleroza“.

    Biljna kolekcija se preporučuje za upotrebu sa:

    - Simptomi ateroskleroze (slaba i neelastična žila, poremećena cerebralna cirkulacija, visok krvni pritisak i holesterol),

    - prateće srčane bolesti,

    - Kršenja vidnog i slušnog organa.

    Smetnje u radu kardiovaskularnog sistema ozbiljan su problem našeg vremena. Takvim bolestima kao što su hipertenzija, ateroskleroza i druge izloženi su sve većem procentu stanovništva. Štaviše, postoji tendencija da se ovaj problem "reši". Loša ekologija, kontaminacija tijela štetnim tvarima i toksinima, stalan stres, slaba nasljednost - to je mali popis faktora koji doprinose tim bolestima. Za liječenje se obično koriste lijekovi i hirurške metode. Ali oni su uvijek kana. Obično liječnici preporučuju provođenje profilaksa i liječenja na sveobuhvatan način - veća je vjerovatnoća da se potpuno riješe neugodnog problema. Predlažemo da biljke koristite za sveobuhvatni tretman i prevenciju ateroskleroze. Pravovremeno liječenje ateroskleroze biljem daje dobar rezultat. Kolekcija je napravljena specijalno za internetsku trgovinu www.doctordom-spb.ru "Trava Kavkaza" i ima jedinstven recept. Biljke za poboljšanje moždane cirkulacije posebno se odabiru uzimajući u obzir njihova ljekovita svojstva i komplementarnost. Biljna kolekcija za aterosklerozu pomaže čišćenju krvnih žila, normalizaciji njihove elastičnosti i elastičnosti, smanjenju kolesterola (pomaže u otapanju holesterola plakova), poboljšava cirkulaciju krvi, vid i sluh.

    U našoj internetskoj trgovini "Kavkaske biljke" možete kupiti biljni čaj za aterosklerozu br. 38 i konzultirati se o njegovoj upotrebi. Naši menadžeri će rado odgovoriti na sva vaša pitanja vezana za naše proizvode, reći će vam gdje kupiti biljnu kolekciju za aterosklerozu br. 38, koliko košta. Veliki asortiman i odlične cijene ugodno će vas iznenaditi. Razno ljekovito bilje za čišćenje krvnih žila može se kupiti u prodavaonicama „Bilje Kavkaza“ u Sankt Peterburgu ili u našoj internetskoj trgovini www.doctordom-spb.ru, kao i naručiti putem pošte. O tome što je korisno za aterosklerozu br. 38 biljna kolekcija koja liječi kako se uzima, saznat ćete kontaktiranjem stranice naše stranice.

    Okupljanje br. 38 je ono što prijatelji preporučuju!

    Način upotrebe:

    1 kašika zbirke preliti 0,5 litre ključale vode, završiti sa toplinom, inzistirati 1 sat, procijediti. Pijte toplo u 0,5 šalica 30 minuta prije jela četiri puta dnevno, četvrti put - prije spavanja. Dizajniran za tečaj prijema - 30 dana.

    Sastav:

    1. Listovi metvice - pobuđuju srčanu aktivnost

    2. Listovi jagode

    4. Cvjetovi lavande

    5. Listovi jagoda - poboljšavaju stanje krvnih žila, što dovodi do njihove normalne propusnosti i krhkosti

    6. Listovi breze

    7. Cvjetovi gloga - djeluju tonično, povećavaju cirkulaciju krvi, pomažu u smanjenju kratkoće daha i rada srca

    8. Listovi koprive

    9. Manšete od trave

    11. Korijen kavkaške dioskoreje - poboljšava pamćenje, san, vid, sluh. Pomaže u uklanjanju zujanja u ušima, umora i razdražljivosti.

    12. Korijeni cikorije - pomaže u uklanjanju teških metala, toksina i toksina iz tijela.

    13. Korijen maslačaka

    14. Colza je lučna

    15. Rosehips.

    Kontraindikacije:

    Individualna netolerancija, trudnoća, dojenje

    Svojstva narodnih lijekova za aterosklerozu

    Prije liječenja ateroskleroze lijekovima pripremljenim kod kuće, morate shvatiti kako i na koji način mogu pomoći pacijentu. Osnova bolesti je kršenje metabolizma lipida, uslijed čega se masne ćelije, koje se uglavnom sastoje od holesterola, naseljavaju na zidovima krvnih žila. Istovremeno postaju tanji, manje elastični i izdržljiviji.

    Zato se za liječenje vaskularne ateroskleroze narodni lijekovi usredotočuju na sljedeća svojstva kućnih lijekova:

    • normalizirati metabolizam lipida,
    • proširite lumen krvnih žila,
    • obnoviti zidove krvnih žila,
    • prorjeđuje krv i smanjuje vjerovatnost stvaranja ugrušaka u krvi
    • obnoviti razmenu gasova u tkivima,
    • smiriti nervni sistem i obnoviti rad srca.

    Narodni lijekovi za aterosklerozu trebaju sadržavati biološki aktivne spojeve koji pozitivno djeluju na krvožilni sustav i metaboličke procese: vitamine PP, E, grupe B i C, polinezasićene masne kiseline, selen, željezo, kalcij i druge elemente u tragovima.

    Lečenje alternativnim metodama ne može zameniti medicinski tretman ateroskleroze. Netradicionalna sredstva preporučuju se koristiti kao pomoćna sredstva u kombinaciji sa lijekovima iz ljekarne.

    Najbolji lijekovi za aterosklerozu - ljekovito bilje

    Kombinirajući nekoliko ljekovitih biljaka, moguće je postići svestrano poboljšanje stanja ateroskleroze krvnih žila na samom početku terapije. Raznolike kolekcije od ateroskleroze kod kuće sadrže ljekovito bilje s antiaterosklerotičnim, sedativnim, hipotenzivnim i kardiotoničkim učincima. Od njih se pripremaju infuzije (uzeti se kašika zbirke i preliti 300 ml kipuće vode, staviti u termos najmanje 2,5 sata, a potom filtrirati) ili decoctions (kašika zbirke preliti sa 300 ml kipuće vode i polako grije 15-20 minuta, nakon čega ostaviti pola sata i filtrirati). Tri puta na dan piju infuzije i dekocije od 100 ml.

    Naknade za liječenje bilo kojeg stadija ateroskleroze

    Najpopularnije i najefikasnije naknade za početni stadij bolesti su sljedeće:

    1. Korijenje maslačaka, stabljika, cvatnje i lišće divljih jagoda, cvatnja i lišća koprive dioge, limun. Komponente se uzimaju u jednakim dijelovima u osušenom i drobljenom obliku, temeljito se miješaju i koriste za pripremu infuzije.
    2. Korijenje repice krupno, prizemni dio početnih slova, polje hrenovke i vrtni kopar (mogu se zamijeniti sjemenkama kopra). Sastojci kolekcije se izmiješaju u jednakim dijelovima. Koristi se za pripremu dekocije ili vodene infuzije.
    3. Trava paprike (stabljika i lišće), zobna slama, lišće divljih jagoda i borovnica. Komponente se miješaju u jednakim dijelovima, mješavina se koristi za pravljenje biljnog čaja.
    4. Korijenje elecampane officinalis, lišće origana, pastirska vreća i šuma kupina u jednom dijelu, cvjetovi gloga i trava jagoda, u dva dijela, listovi saksije i breze u jednom i pol dijelu. Iz komponenata se priprema smjesa i iz nje se priprema infuzija.
    5. U jednakim dijelovima plodova gloga i planinskog pepela, lišća šumskih malina i lingoninja, cvjetnih korpi nevenca i immortelle (pješčenjaka), dva dijela cvjetova crvene djeteline i kukuruza stigme. Komponente se temeljito usitne i iz njih se priprema infuzija.

    Preporučljivo je uzimati navedene narodne lijekove za liječenje vaskularne ateroskleroze u tečajevima od 2 mjeseca. Prvo popiju kurs jedne kolekcije, a zatim naprave pauzu od 2 tjedna i slijedeće piju započnu. Dakle, kurseve treba ponavljati tokom cijele godine. Narednih godina kontinuirana primjena nije potrebna. Dovoljno je provoditi 2-4 tečaja godišnje u trajanju od 30 dana.

    Nakon prolaska nekoliko kurseva, možete preći na druge mješavine ljekovitih biljaka:

    1. Mahuna, planinski pepeo, ovas, menta, divlje jagode, divlja ruža u jednakim dijelovima.
    2. Cvijeće i lišće heljde, arnike, kopra, nevena, planinskog pepela, kopra i trave trave u jednakim dijelovima.
    3. Jedan dio izdanka maline, melem limuna, korijen, dva dijela cvijeta konjskog kestena i gloga, tri dijela lišća breze.
    4. Sidrena trava, borov ruže, korijen cikorije, lišće čaja od bubrega i kupine u jednakim udjelima.
    5. Plodovi planinskog pepela i divljih jagoda, rizoma pšenične trave, maslačaka i pljeskavice, trava limunove kore, crni list noćurka i hrskavog bilja, latice krimske ruže i nevena, jabukova kora u jednakim omjerima.

    Ove naknade pomažu u održavanju metabolizma lipida na normalnoj razini, sprečavaju daljnje povećanje kolesterola u krvi. Ne vrijedi ih uzimati stalno - primjena tečaja je idealna za njih, kada piju infuzije i dekocije 30 dana, a zatim napravite pauzu 2-3 mjeseca.

    Važno! Svaki tečaj koristi različite naknade da se tijelo ne može prilagoditi unosu istih tvari.

    Naplata za aterosklerozu u pozadini gojaznosti

    Prilikom odabira narodnih lijekova za aterosklerozu koji nastaju na pozadini pretilosti, različitih stupnjeva prednost daju biljkama koje doprinose normalizaciji metabolizma i stimulaciji gastrointestinalnog trakta. Takvi domaći lijekovi ometaju apsorpciju štetnih lipida i pomažu u čišćenju i obnovi krvnih žila.

    Koje se kombinacije ljekovitih biljaka mogu koristiti:

    1. Šipurke, aronije i gorčine, prizemni dijelovi baštenskog kopra, paprene metvice, pastirske vreće, početna slova, lisice, irovice, divlje jagode, pupoljci sofore i kalendule, korijenje kamilice. Uzmite sve sastojke u jednakim dijelovima i pripremite homogenu smjesu.
    2. Korijeni maslačka i konjske kislice, lišće bobica, limuna, origano, crni noćasti list, malina i sušica, latice ili cvjetovi heljde i ruže, sušeni plodovi gloga, šipak i konjski kesten uzimaju se u jednakim omjerima i temeljito izmiješaju.
    3. Korijenje cikorije i diskoreje, bokovi ruže, cvatnje ili latice kuminovog pijeska, gloga i crvene djeteline, lišća kupine, početna slova, metvice, sidra, breze, ovsene slame i kore jabuka u jednakim dijelovima.

    Recept za pripremu opisanih smjesa je standardni: čajna žličica smjese prelije se čašom kipuće vode i zagrijava slabim bušenjem ne duže od 3 minute, ostavlja se sat vremena u zatvorenoj posudi. Pijte pripremljenu količinu bujona u dvije doze tokom dana. Preporučljivo je uzimati takve naknade duže i bez prekida. Minimalni kurs terapije sa njima je 8 meseci. Svaka 2 mjeseca, kolekcija se mijenja kako se tijelo ne bi prilagodilo.

    Osim uzimanja narodnih lijekova, pretilim pacijentima preporučljivo je slijediti niskokaloričnu dijetu i prakticirati frakcijsku prehranu. To će vam pomoći vratiti svoju težinu u normalu.

    Naplata za cerebralnu arteriosklerozu


    Kada su aterosklerotski plakovi moždanih žila oštećeni, pacijenti doživljavaju neurotične poremećaje i postoje poteškoće sa pamćenjem i snom. Zbog toga, kod ovog oblika ateroskleroze, u sastav naknada spadaju biljke s nootropnim efektom:

    • ginkgo biloba,
    • periwinkle small
    • Rhodiola rosea.

    Ove biljke pomažu u prevladavanju stanja moždane hipoksije, imaju umirujući ili stimulativni učinak, ovisno o početnom stanju pacijenta, i normaliziraju opskrbu krvi mozgom. Preporučuje se kombinacija sa sledećim biljem:

    • meadowsweet,
    • obična manžetna,
    • izdanci borovnice
    • tamjan

    Komponente kolekcije možete miješati s nootropnim svojstvima u bilo kojem omjeru, međutim, najbolji rezultati pokazali su se u mješavinama koje sadrže 20% livadnog slatkog voća, 10% listova listova, 10% borovnica, 50% tamjana i 10% nootropnih biljaka. Pripremiti iz takve smjese može biti dekocija ili infuzija. Potrebno je uzimati navedene domaće pripravke u tečajevima od 30 dana 4 puta godišnje.

    Naknade za aterosklerozu donjih ekstremiteta

    Glavni problem u liječenju ateroskleroze sudova donjih ekstremiteta je taj što imaju sporiji protok krvi nego u ostalim dijelovima tijela. Osim toga, bolest često prati varikozne vene. Zbog toga se u sastavu netradicionalnih sredstava i naknada za liječenje takve patologije koriste biljke s toničnim i aktivnim regeneracijskim učinkom:

    • bokovi ruža,
    • livadno cvijeće djeteline,
    • korijen divljaka
    • mladi izdanci bora,
    • voće konjskog kestena,
    • kora vrbe
    • korijen rogača
    • cvjetovi heljde i nevena
    • slatka djetelina,
    • korijen lajkova i plantaža.

    Komponente se uzimaju u jednakim dijelovima i od njih se priprema juha prema standardnom receptu (žlica smjese u čaši kipuće vode).

    Pomoći će suzbiti aterosklerozu žila donjih ekstremiteta i liječenje narodnim lijekovima, koji uključuju đumbir, lucerku, češnjak. Od njih se priprema kaša, koja se u jednakim dijelovima miješa s heljdinim brašnom i vodom dok se ne dobije kaša i primijeni na donje ekstremitete pod filmom u trajanju od sat vremena, s oblicima ateroskleroze komplicirane trombozom.

    Ostali narodni lijekovi za aterosklerozu kod kuće

    Ako postoje promjene iz kategorije aterosklerotskih lijekova za aterosklerozu možete ih pronaći u hladnjaku kod kuće ili na policama trgovina prehrambenim proizvodima. Najpristupačnije netradicionalno sredstvo za obnavljanje cirkulacije krvi može se pripremiti od češnjaka, meda, limuna, oraha, pa čak i morskih algi.

    Ateroskleroza Češnjak

    Najkompleksniji, ali vrlo djelotvoran sastav za čišćenje sudova od aterosklerotskih plakova je melem od češnjaka i meda, čiji recept nije autentično poznat u autentičnom obliku. Da biste ga pripremili trebat će vam:

    • 200 g nasjeckanih češnjaka češnjaka,
    • 200 ml najjačeg medicinskog alkohola (najmanje 70 stepeni),
    • 30 ml gotove tinkture propolisa,
    • 2 žlice. l tečni med (bolje je uzeti svježi cvijet ili kriške).

    Za početak, stavite u bocu tamnu staklenu kašu od češnjaka i prelijte je alkoholom. Stavite smjesu u mrak na nekoliko tjedana. Buduće da se budući balzam trese. Nakon 2 tjedna, tinktura se filtrira kroz nekoliko slojeva gaze i opet prelije u tamnu bocu, dodajući tinkturu propolisa i meda. Posuđe se zatrpava i poklopi dok se med potpuno ne otopi. Spremni balzam čuva se nekoliko dana i počne piti po sljedećoj šemi:

    1. Prvog dana za doručkom popijte 1 kap proizvoda.
    2. Svaka naredna doza (a trebala bi ih biti 3 na dan) povećava dozu za 1 kap. Na primjer, prvog dana se piju 2 kapi za ručak, 3 uveče, a ujutro narednog dana, 4 kapi.
    3. Kad doza na recepciji dosegne 15 kapi, počnite da ga smanjujete za jednu kap po svakoj dozi.
    4. Uveče, 10. dana, dozu treba smanjiti na 1 kap.
    5. Od narednog dana (11.) uzimaju se tri puta dnevno tri kapi balzama. To traje još 20 dana.

    Obratite pažnju! Balzam od češnjaka i meda treba piti samo u mješavini s mlijekom s malo masnoće, dodajući potrebni broj kapi u 100 ml tekućine.

    Dva kursa terapije godišnje dovoljna su za uklanjanje holesterola iz tijela, čišćenje i jačanje krvnih žila.

    Također možete kuhati tinkturu češnjaka na vinu Cahors miješajući kašu s glave češnjaka sa 700 ml pića. Nakon dvije sedmice u mraku, pijte tinkturu od 20 ml tri puta dnevno mjesec dana.

    Voće i bobice za aterosklerozu


    Chokeberry je najbolja bobica za sprečavanje ateroskleroze i zaustavljanje njenog razvoja. Zbog toga se mora koristiti u liječenju bolesti. Od nje se priprema sok ili kaša s medom, koja se uzima po čajnu žličicu 3 puta dnevno.

    Važno! Paprika (chokeberry) je kontraindicirana pacijentima koji su u riziku od tromboze!

    Ostale voćne kulture pomoći će normalizaciji nivoa holesterola u krvi:

    Uviti su u mlincu za meso i priprema se smjesa s medom, koja se uzima u kašika na dan.

    Kontraindikacije

    Upotreba narodnih lijekova za aterosklerozu praktično nema kontraindikacije, osim za individualnu netoleranciju ili preosjetljivost na komponente lijekova. To se mora imati na umu pri odabiru nekonvencionalnog lijeka. Ako postoje sumnje u njihovu sigurnost, možete provesti probnu dozu koristeći polovinu doze lijeka. U prisustvu pratećih bolesti, možda će biti potrebno da se konsultuje s liječnikom.

    Kako su komponente kolekcije za aterosklerozu:

    Periwinkle list. Sadrži indola alkaloide, saponine, vitamin C, gorčinu, tanine, rutin, karoten. Periwinkle se koristi u liječenju VVD-a, visokog krvnog pritiska, aritmije, neuroze različite geneze. Olakšava grčeve krvnih žila, efikasno zaustavlja krv, čisti ga od toksina i toksina.

    Brezov list. Ima izraženo anti-upalno i analgetsko dejstvo, čisti krv, poboljšava metaboličke procese u organizmu, ublažava srčane edeme i poboljšava rad miokarda.

    Orah lista. Sadrži karoten, tanine, masna ulja, alkaloide, vitamine, elemente u tragovima, flavonoide. Po sadržaju vitamina C, koji je najjači prirodni antioksidans, list oraha je čak i superiorniji od limuna. Listovi imaju antioksidativno, restorativno, baktericidno, adstrigentno djelovanje na tijelo.

    Za ljude koji pate od ateroskleroze ili imaju moždani udar, minerali i PUFAs su posebno korisni koji brzo smanjuju razinu lošeg kolesterola u tijelu, sprečavajući stvaranje novih aterosklerotskih plakova i smanjujući vjerojatnost nastanka moždanog udara.

    List crvenog grožđa, ribizla. Naučnici su pažljivo analizirali hemijski sastav lišća crvenog grožđa i otkrili da sadrže ogromnu količinu prirodnih antioksidanata koji usporavaju prerano starenje organizma, jačaju imunsku odbranu, pročišćavaju krv toksina i toksina i sprečavaju stvaranje aterosklerotskih plakova.

    Listovi grožđa i ribizle povećavaju elastičnost krvnih žila, smanjuju oticanje stopala i nogu s varikoznim venama, ublažavaju bol i upale u pogođenim udovima i smanjuju broj trombocita u krvotoku.

    Voće i cvijeće gloga. Oni smanjuju intrakranijalni pritisak, poboljšavaju moždanu cirkulaciju, normaliziraju centralni nervni sistem, oslobađaju tinitus pri visokom pritisku i sprečavaju razvoj moždanog udara.

    Šipke, Aronija. Sadrže veliku količinu vitamina C koji jača vaskularnu stijenku, smanjuje nivo lošeg kolesterola u krvi i sprječava stvaranje novih aterosklerotičnih plakova.

    Melilot trava. Sadrži kumarin, vitamine, elemente u tragovima, organske kiseline i druge biološki aktivne tvari. Melilotus ometa koagulaciju krvi, poboljšava opskrbu krvlju miokardom i drugim unutrašnjim organima, poboljšava metabolizam, sprječava razvoj zagušenja i stvaranje aterosklerotskih plakova te vraća vaskularnu elastičnost. Djetelina se obično koristi u kombinaciji sa drugim biljem, što povećava njenu efikasnost.

    Zizifora trava. Sadrži esencijalna ulja, tanine, kumarin, saponine, vitamine, minerale, organske kiseline. Zizifora normalizuje pritisak, njeguje i jača miokard, poboljšava vaskularnu elastičnost. Redovnim unosom tinkture na bazi zizifora moguće je spriječiti razvoj bolesti opasnih po zdravlje i život ljudi, poput ateroskleroze, moždanog udara, infarkta miokarda, koronarne srčane bolesti i tahikardije.

    Trava sa oblogom. Ima bogat hemijski sastav (sluz, flavonoidi, dekstrin, tanini, gorki glikozidi, saponini, inulin, sitosterol, organske kiseline, vitamini, makro i mikronutrijenti, karotenoidi, esencijalna ulja). Ima kompleksan terapeutski učinak na tijelo, uključujući sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka, sprečavajući razvoj moždanih udara i srčanih udara. Coltsfoot pomaže u održavanju normalne koncentracije protrombina u tijelu.

    Biljna biljka. Učinkovito se bori protiv unutarnjeg krvarenja, ublažava glavobolje, snižava krvni pritisak, normalizira san, jača zidove krvnih žila i kapilara, poboljšava cirkulaciju krvi i rad srca i ublažava simptome tahikardije.

    Travnata trava. Sadrži veliki broj biološki aktivnih tvari (ugljikohidrati, smole, saponini, vitamini, makro i mikroelementi, tanini, flavonoidi, alkaloidi, organske kiseline, gorčina, masno ulje). Eliminira zagušenje krvnih žila, ublažava srčani edem, sprječava stvaranje aterosklerotskih plakova.

    PRIPREMA: 1 kašika sakupljanja uz brežuljak kuhati sa dvije čaše (400 ml) kipuće vode. Inzistirajte na satu, naprezanje. Pijejte porcije između obroka tokom dana. Kurs traje 3 meseca.

    KONTRAINDIKACIJE: pojedinačna netolerancija na komponente sastava.

    Prilikom izračunavanja potrebnog broja zbirnih paketa za tečaj koristite sljedeće podatke: 1 kašika s toboganom sadrži 7 grama kolekcije. Dakle, 1 pakovanje od 200 grama dovoljno je za 28 dana prijema, 1 paket od 350 grama dovoljan je za 50 dana.

    Suho bilje i takse treba čuvati na suhom i tamnom mjestu na sobnoj temperaturi. Rok trajanja 2 godine.

    Proizvod je sertifikovan. TU 9197-004-0177188917-2013 (potvrda o sukladnosti, izjava o sukladnosti)

    Pogledajte video: Lek Za HOLESTEROL - Eliksir Mladosti CISCENJE KRVNIH SUDOVA Za zdravo Srce (Maj 2024).

    Ostavite Svoj Komentar