Holesterol: biološka uloga, funkcije i karakteristike

To je posebna voštana supstanca, koja ima svoju strukturu, svojstva i strukturalnu formulu. Odnosi se na steroide, jer se u njegovom sastavu nalaze cikličke strukture. Strukturna formula holesterola napisana je na sljedeći način: S27N46O. U normalnim uvjetima, u pročišćenom obliku, radi se o tvari koja se sastoji od malih kristala. Tačka njihovog topljenja je oko 149 ° C. Daljnjim porastom temperature proključaju (oko 300 ° C).

Holesterol je prisutan samo u životinjskim organizmima, ali ne i u biljkama. U ljudskom tijelu se holesterol nalazi u jetri, kičmenoj moždini i mozgu, nadbubrežnoj žlijezdi, spolnim žlijezdama, masnom tkivu i dio je membrana gotovo svih stanica. Mnogo holesterola se nalazi u majčinom mlijeku. Ukupna količina ove tvari u našem tijelu je približno 350 g, od čega se 90% nalazi u tkivima, a 10% u krvi (u obliku estera s masnim kiselinama). Holesterol se sastoji od preko 8% guste tvari mozga.

Većina kolesterola proizvodi sam organizam (endogeni kolesterol), a mnogo manje dolazi iz hrane (egzogeni kolesterol). Otprilike 80% ove tvari sintetizira se u jetri, ostatak holesterola proizvodi se u zidu tankog crijeva i nekim drugim organima.

Bez holesterola je normalno funkcioniranje vitalnih organa i sistema našeg tijela nemoguće. Dio je staničnih membrana, pružajući njihovu snagu i reguliraju njihovu propusnost, kao i utječu na aktivnost membranskih enzima.

Sljedeća funkcija kolesterola je njegovo sudjelovanje u metaboličkim procesima, proizvodnji žučnih kiselina neophodnih za emulgiranje i apsorpciju masti u tankom crijevu i različitih steroidnih hormona, uključujući seks. Izravnim sudjelovanjem kolesterola tijelo proizvodi vitamin D (koji igra ključnu ulogu u metabolizmu kalcija i fosfora), nadbubrežne hormone (kortizol, kortizon, aldosteron), ženske spolne hormone (estrogen i progesteron), muški spolni hormon testosteron.

Dakle, dijeta bez holesterola je također štetna jer njihovo dugoročno poštivanje često dovodi do pojave seksualnih disfunkcija (i kod muškaraca i kod žena).

Osim toga, holesterol je neophodan za normalnu aktivnost mozga. Prema posljednjim naučnim podacima, holesterol direktno utječe na intelektualne sposobnosti čovjeka, jer sudjeluje u stvaranju neurona mozga novih sinapsi, koje pružaju reaktivna svojstva živčanog tkiva.

Čak je i LDL, "loš" holesterol, također potreban našem tijelu, jer igra vodeću ulogu u funkcioniranju imunološkog sustava, uključujući zaštitu od raka. To je lipioproteini male gustoće koji mogu neutralizirati razne bakterije i toksine koji ulaze u krvotok. Stoga je nedostatak masti u ishrani štetan baš kao i njihov višak. Prehrana bi trebala biti redovna, uravnotežena i udovoljavati individualnim potrebama tijela, ovisno o životnim uvjetima, fizičkoj aktivnosti, individualnim karakteristikama, spolu i dobi.

11. Lipoproteini (lipoproteini) - klasa složenih proteina. Dakle, u sastavu lipoproteina mogu biti slobodne masne kiseline, neutralne masti, fosfolipidi, holesteridi. Lipoproteini su kompleksi koji se sastoje od proteina (apolipoproteini, skraćeno apo-LP) i lipida, čija se veza provodi hidrofobnim i elektrostatičkim interakcijama. Lipoproteini se dijele na slobodne, odnosno u vodi topive (lipoproteini krvne plazme, mlijeka i dr.), Te netopljivi, tzv. strukturni (lipoproteini ćelijskih membrana, mijelinska ovojnica nervnih vlakana, biljni hloroplasti). Među slobodnim lipoproteinima (oni zauzimaju ključno mjesto u transportu i metabolizmu lipida), najviše su proučavani lipoproteini u plazmi, koji su klasificirani prema gustoći. Što je veći sadržaj lipida u njima, niža je gustoća lipoproteina. Razlikovati lipoproteine ​​vrlo niske gustine (VLDL), niske gustine (LDL), visoke gustine (HDL) i hilomikrone. Svaka skupina lipoproteina vrlo je raznolika u veličini čestica (najveći su hilomikroni) i sadržaju apo-lipoproteina u njoj. Sve skupine lipoproteina u plazmi sadrže polarne i nepolarne lipide u različitim omjerima.

Lipoproteini visoke gustoće (HDL)

Transport holesterola iz perifernih tkiva do jetre

Struktura holesterola, njegova biološka uloga

U prijevodu sa starogrčkog holesterol doslovno znači "tvrda žuč". To je organsko jedinjenje koje učestvuje u stvaranju ćelija svih živih organizama, osim biljaka, gljivica i prokariota (ćelija koje nemaju jezgro).

Biološku ulogu holesterola teško je precijeniti. U ljudskom tijelu on obavlja niz značajnih funkcija, čije kršenje dovodi do patoloških promjena u zdravlju.

  • Sudjeluje u strukturi ćelijskih membrana, dajući im čvrstinu i elastičnost.
  • Pruža selektivnu propusnost tkiva.
  • Sudjeluje u sintezi hormona poput estrogena i kortikoida.
  • Utječe na proizvodnju vitamina D i žučnih kiselina.

Posebnost holesterola je ta što je u svom čistom obliku nerastvorljiv u vodi. Zbog toga se za njegov transport kroz krvožilni sistem koriste posebni "transportni" spojevi - lipoproteini.

Sinteza i eksterni prijem

Uz trigliceride i fosfolipide, holesterol je jedna od tri glavne vrste masti u tijelu. To je prirodni lipofilni alkohol. Oko 50% holesterola se sintetiše svakodnevno u ljudskoj jetri, 30% njegovog stvaranja odvija se u crevima i bubrezima, preostalih 20% dolazi izvana - s hranom. Proizvodnja ove tvari nastaje kao rezultat dugog složenog procesa u kojem se može razlikovati šest faza:

  • Proizvodnja mevalonata. Osnova ove reakcije je raspada glukoze u dvije molekule, nakon čega oni reagiraju s tvari acetoacetiltransferaza. Rezultat prve faze je stvaranje mevolanata.
  • Dobivanje izopentenil-difosfata provodi se dodavanjem tri ostatka fosfata rezultatu prethodne reakcije. Tada dolazi do dekarboksilacije i dehidracije.
  • Kada se kombiniraju tri molekule izopentenil-difosfata, nastaje farnezil-difosfat.
  • Nakon kombiniranja dva ostatka farnesil-difosfata, sintetizira se skvalen.
  • Kao rezultat složenog procesa koji uključuje linearni skvalen, nastaje lanosterol.
  • U završnoj fazi dolazi do sinteze holesterola.

Biohemija potvrđuje važnu biološku ulogu holesterola. Ovaj proces je jasno reguliran od strane ljudskog tijela, kako bi se spriječilo prekomjerno prekomjerno ili pomanjkanje ove važne tvari. Jetreni enzimski sustav sposoban je ubrzati ili usporiti reakcije metabolizma lipida koje su temelj sinteze masnih kiselina, fosfolipida, kolesterola itd. Kada govorimo o biološkoj ulozi, funkciji i metabolizmu kolesterola, vrijedno je napomenuti da se oko dvadeset posto njegove ukupne količine unese u hranu. U velikim količinama se nalazi u životinjskim proizvodima. Lideri su žumanjak, dimljene kobasice, puter i ghee, gusja jetra, pasta jetre, bubrezi. Ograničavanjem unosa ove hrane možete sniziti holesterol izvana.

Hemijska struktura ovog organskog spoja kao rezultat metabolizma ne može se podijeliti na CO2 i vode. S tim u vezi, najveći dio holesterola se izlučuje u obliku žučnih kiselina, ostatak s izmetom i nepromijenjen.

Dobar i loš holesterol

Ova supstanca nalazi se u većini tkiva i ćelija ljudskog tijela, zbog biološke uloge holesterola. Djeluje kao modifikator dvoslojne ćelije, dajući mu krutost i na taj način stabilizira fluidnost plazma membrane. Nakon sinteze u jetri, holesterol se mora isporučiti u ćelije cijelog tijela. Njegov transport se odvija kao dio dobro rastvorljivih složenih spojeva zvanih lipoproteini.

Postoje tri vrste:

  • Lipoproteini velike gustoće (velika molekularna težina).
  • Lipoproteini niske gustine (niska molekularna težina).
  • Lipoproteini vrlo niske gustine (vrlo mala molekularna težina).
  • Hilomikroni.

Ova jedinjenja imaju tendenciju taloženja holesterola. Uspostavljena je veza između lipoproteina u krvi i zdravlja ljudi. Ljudi koji su imali visoku razinu LDL-a imali su aterosklerotske promjene u svojim žilama. Suprotno tome, za one s HDL koji prevladavaju u krvi, zdravo je tijelo bilo karakteristično. Stvar je u tome što su transporteri male molekulske težine skloni taloženju holesterola koji se taloži na stijenkama krvnih žila. Stoga ga nazivaju „lošim“. S druge strane, spojevi velike molekulske mase, koji imaju veliku rastvorljivost, nisu aterogeni, pa ih nazivamo "dobrima".

S obzirom na važnu biološku ulogu holesterola, njegov nivo u krvi trebao bi biti unutar prihvatljivih vrijednosti:

  • kod žena ta norma varira od 1,92 do 4,51 mmol / L.
  • kod muškaraca od 2,25 do 4,82 mmol / l.

Štaviše, nivo LDL kolesterola treba da bude manji od 3-3,35 mmol / L, HDL - više od 1 mmol / L, trigliceridi - 1 mmol / L. Smatra se dobrim pokazateljem ako je količina lipoproteina visoke gustoće 20% ukupnog kolesterola. Odstupanja, i gore i dolje, ukazuju na zdravstvene probleme i zahtijevaju dodatno ispitivanje.

Uloga holesterola u organizmu

U tijelu, holesterol obavlja sljedeće funkcije:

  • Konstrukcija - dio je stanične membrane svih ćelija.
  • Regulatorna - učestvuje u biosintezi hormona, žučnih kiselina, vitamina.

Holesterol se kreće u vaskularnom krevetu kao dio kompleksa sa proteinima nosačima - lipoproteinima. Postoje dvije vrste ovih molekula - LDL i HDL, lipoproteini niske i visoke gustoće, respektivno.

Dijagnostika

Analizom se utvrđuje ukupni nivo holesterola, ukupna količina:

  • HLPNP i HLPVP kompleksi,
  • trigliceridi (ove masti rastvorene u plazmi određuju se zajedno s lipoproteinima u jednoj frakciji).

Kombinacija visokog nivoa triglicerida i CLLP ukazuje na povećan nivo „lošeg“ holesterola koji je odgovoran za nastanak formacija u vaskularnom dnu.
HLPVP je poznat kao "dobar" holesterol. Njegova visoka koncentracija smanjuje potencijalni rizik od kardiovaskularnih bolesti (CVD) - u kompleksu HDL + kolesterola tijelo uklanja višak, a tvar transportira u jetru na uništenje.

Karakteristične vrijednosti, mg / ml:

    Ukupni holesterol: 1600 Clifton Road Atlanta, GA 30329-4027 USA, cdc.gov).

Prevod i objašnjenje: Andrey Verenich, imunolog.

Uzroci povećanja holesterola u krvi

Povećavanje sadržaja „lošeg“ holesterola u krvi naziva se hiperholesterolemija. Povećava rizik od srčanih bolesti. Govoreći o razlozima povećanja količine kolesterola u krvi može se razlikovati nekoliko:

  • genetske promjene nasljedne prirode,
  • kršenje funkcija i aktivnosti jetre - glavnog proizvođača lipofilnog alkohola,
  • hormonske promjene
  • česti stresi
  • neuhranjenost (jesti masnu hranu životinjskog porijekla),
  • poremećaj metabolizma (patologija probavnog sistema),
  • pušenje
  • sjedilački način života.

Opasnost od viška holesterola u tijelu

Hiperholesterolemija doprinosi razvoju ateroskleroze (stvaranju sklerotskih plakova na zidovima krvnih žila), koronarnoj srčanoj bolesti, dijabetesu i stvaranju žučnih kamenaca. Dakle, važna biološka uloga i opasnost od promjena nivoa holesterola u krvi odražavaju se na patološkim promjenama u ljudskom zdravlju.

Da biste izbjegli neugodne posljedice povećanja razine "lošeg" kolesterola, potrebno je spriječiti rast LDL-a i VLDL-a.

Svako može to učiniti, potrebno je:

  • smanjiti unos trans masti
  • povećajte količinu voća i povrća u ishrani,
  • povećati fizičku aktivnost
  • eliminisati pušenje

Podložno ovim pravilima, rizik od povećanja holesterola u krvi nekoliko se puta smanjuje.

Visoka koncentracija holesterola niske gustine u krvi - zaštita od raka i bolesti izazvanih infekcijama

Tako kaže profesorica Uffe Ravnskov, autor knjige Mitovi o holesterolu, objavljene na više jezika. Naučnik je posvetio proučavanju holesterola otprilike 20 godina svog života i objavio više od 8 desetina naučnih radova na ovu temu. Studije na životinjama njemačkih i danskih naučnika pokazale su da holesterol štiti organizam od infekcija. Štakorima je ubrizgana otrovna supstanca, proizvod vitalne aktivnosti patogena. Nakon toga su eksperimentalne životinje gotovo odmah uginule. Ako je nakon unošenja toksina u životinje ubrizgan pročišćeni ljudski holesterol (i „loš“ holesterol - lipoproteini niske gustine ili LDL), većina njih je preživjela. Brojna istraživanja na ljudima pokazala su i da visoki kolesterol u krvi značajno smanjuje rizik od zaraze sa zaraznim bolestima. Antioksidacijska svojstva tvari slične masnoći štite tijelo od raka.

Holesterol - građevinski materijal za hormone, vitamine i ćelije

Funkcije holesterola u tijelu izuzetno su važne za normalno funkcioniranje svih organa i sistema. Uostalom, upravo se od ove supstance grade ljuske svih ćelija (molekuli holesterola čine više od 95% strukture staničnih membrana i daju im potrebnu snagu), transportne linije između ćelija, polnih hormona i nadbubrežnih hormona, vitamina D, žučnih kiselina. Mijelne ovojnice ćelija mozga i kičmene moždine, koje izoliraju nervna vlakna jedna od druge, sastoje se od 22% sastojaka sličnih masti. Holandski stručnjaci objavili su rezultate zanimljive studije u časopisu Neurobiolgy of Aging. Oni su tokom 6 godina promatrali 1200 pacijenata starijih od 65 godina i otkrili da ljudi sa niskim nivoom LDL-a procesuiraju informacije sporije i imaju smanjenu mentalnu aktivnost. U djece, nedostatak tvari slične masnoći dovodi do zaostajanja u mentalnom razvoju i rastu.

"Loš" holesterol olakšava apsorpciju vitamina K

Neki su čuli da je filokinon upleten u pregradnja kostiju. Filokinon se apsorbira u ćelijama koje izgrađuju kosti iz osteoblasta iz masti. Štoviše, povrat vitamina je efikasniji kod LDL-a nego u HDL-u ili u mastima u kojima nema estera holesterola (triglicerida). Odnosno, filokinon, koncentriran u "lošem" holesterolu, bolje se apsorbuje ćelijama. Dakle, s dovoljnom količinom LDL-a, tjelesna je potreba za vitaminom K u potpunosti zadovoljena i nema potrebe uzimati dodatne suplemente s njim, a tu su i djelotvorni lijekovi za jačanje koštanog tkiva.

Holesterol je potreban za pravilno funkcioniranje serotoninskih receptora u mozgu.

Neke funkcije holesterola pomažu čovjeku da se riješi depresije i stresa. Dakle, supstanca nalik masnoći neophodna je za normalno funkcionisanje nervnih završetaka koji su osjetljivi na serotonin u mozgu.Serotonin se naziva hormonom sreće. Njegova prisutnost u krvi povećava čovjekovo raspoloženje, a nedostatak, naprotiv, manifestuje se brzim umorom, povećanim pragom boli i razvojem depresije. Primijećeno je da se s niskim kolesterolom agresivnost pacijenata, kao i njihova sklonost samoubistvu i depresiji povećala za 40%. Takvi ljudi imaju 30% veću vjerojatnost da će upasti u nesreće.

Holesterol štiti od srčanog udara

Stručnjak sa sveučilišta Yale, dr. Harlan Krumholz i njegove kolege, organizirali su četverogodišnje promatranje nad 1000 starijih muškaraca i žena te zaključili da ljudi s niskim kolesterolom dvostruko vjerovatnije obolijevaju od srčanog udara nego sa visokim. Brojna istraživanja pokazuju da stariji ljudi sa visokim sadržajem tvari sličnih masnoći u krvi žive duže od niskog.

Do danas, postoji puno dokaza da se holesterol nakuplja samo u oštećenim žilama. Njegova je svrha krpljenje ogrebotina i pukotina nastalih utjecajem bakterijskih toksina, povećanom koncentracijom glukoze u krvi, izlaganjem slobodnim radikalima i drugim faktorima. Mnogi se naučnici slažu: nije potrebno očistiti tijelo od kolesterola, nego pratiti zdravlje krvnih žila, sprečavajući njihovo oštećenje.

Pouzdan pomoćnik u tom pitanju biće bioflavonoid sibirske ariše - dihidrokvercetin. Jedinstvena supstanca ne samo da jača zidove krvnih žila, čineći ih elastičnijima, nego i smanjuje koncentraciju glukoze u krvi, moćan je antioksidans (zaštita od slobodnih radikala), sprječava uništavanje staničnih zidova, vraća propusnost krvnih i krvnih žila. Danas se na policama ljekarni mogu pronaći lijekovi na bazi prirodne tvari.

Razlozi za bavljenje sportom: top 5. Trenirajte prije nego što bude prekasno

Slučajevi na poslu, kućanski poslovi, društvene mreže - sve to nemilosrdno proždre naše slobodno vrijeme. Čak ni odlazak u fitnes nakon 30 godina nije lak. Istovremeno, banalne vežbe sa bučicama više vam ne odgovaraju i želite nešto više. Koji su glavni razlozi bavljenja sportom? Gdje dobiti motivaciju da se pridružite sekciji za plivanje, borilačke vještine ili samo igrate ...

Legendarni vegetarijanski sportisti: Top 5

Vegetarijanski sportisti danas iznenađuju nekolicinu. Mnoge sportske zvijezde svjesno biraju ovaj put i ostaju samo za dobitkom. Ono što iznenađuje je činjenica da je takva praksa postojala mnogo prije nego što je vegetarijanstvo postalo uobičajeno. Veliki prošli sportaši temeljno su odbijali meso, ali su u isto vrijeme nastavili da puštaju rekord poslije rekorda. Ko su ovi heroji i u čemu ...

Načini smanjenja

Zaključke o nivou kolesterola u krvi i potrebi za njegovim smanjenjem izrađuju medicinski stručnjaci na osnovu rezultata analiza. Samo-lijek u ovom slučaju može biti opasan.

Sa stabilno povišenim holesterolom, uglavnom se koriste konzervativne metode za njegovo smanjivanje:

  • Upotreba lijekova (statina).
  • Usklađenost sa zdravim načinom života (pravilna ishrana, ishrana, fizička aktivnost, prestanak pušenja, kvalitetan i redovan odmor).

Vrijedno je napomenuti da struktura i biološka uloga kolesterola, hiperholesterolemije i njegove posljedice potvrđuju važnost ove tvari i svih procesa koji su s njom povezani. Stoga morate biti odgovorni za faktore koji mogu utjecati na kvalitetu i količinu kolesterola u tijelu.

Šta je holesterol i holesterol

Ukupni holesterol je supstanca uključena u procese metabolizma masti u ljudskom telu, dok 80% ovog organskog spoja stvaraju ćelije jetre i creva. Ovaj spoj prvi je otkrio i opisao hemičar iz France Pouletier sredinom XVIII stoljeća, dok je proučavao sastav kamenja formiranog u šupljini žučnog mjehura kod ljudi i kućnih ljubimaca.

Gustu bijelu supstancu, dosad nepoznatu, kasnije je u svom čistom obliku mogao ukloniti Antoine Fourcoy, opet francuski naučnik, dvije decenije kasnije. Nadalje, zahvaljujući radu drugog akademika iz Francuske Michela Chevreula, organsko jedinjenje je nazvano holesterol. Mnogi ljudi vjeruju da su ukupni i ukupni kolesterol različiti pojmovi.

U stvari, to su različiti nazivi za istu tvar, što doslovno znači "tvrda žuč" na grčkom. Tijekom daljnjih istraživanja utvrđeno je da kolesterol nema sposobnost rastvaranja u vodi, ali je u vodi vrlo topiv u organskim tekućinama - alkoholima i etrovima.

Spoj je sličan organskim mastima, ima slična svojstva kristalizacije. Kasnije je dokazano da kolesterol nije masnoća, nego je monohidrični alkohol, zbog čega su ga nazvali i holesterol (u skladu s hemijskom nomenklaturom).

Monohidrični sekundarni alkohol koji se naziva holesterol, a u svakodnevnom životu holesterol je, u normalnim uvjetima, čvrst kristal, na dodir mastan. Počinju se topiti na 149 ° C, a kad termometar dosegne 300 ° C, tečni holesterol ključa.

U vodi kolesterol nije topiv, ako ga dodate u posudu s tekućinom, voda će postati mutna i neprozirna, a u samoj posudi stvorit će se koloidna otopina. Holesterol se može otopiti u acetonu, etil etru, benzenu i sirćetnoj kiselini.

Kemijska svojstva i funkcije spoja

Kad se kaže sve o holesterolu, ne može se spomenuti i njegova hemijska svojstva. Organski spoj prisutan je u organizmima gotovo svih živih bića na planeti, čak i u bakterijskim ćelijama i plavo-zelenim algama. Holesterol ima sposobnost vezanja na soli, proteine, ugljikohidrate, kiseline i saponine, tvoreći s njima nove molekularne komplekse.

Aktivnost tvari objašnjava se laganim cijepanjem iz molekule i zamjenom drugim molekulom, na primjer, atomima minerala i drugim organskim i anorganskim tvarima. Ovakva razmjena dovodi do pretvorbe holesterola u estrone - važan estrogen u tijelu. Funkcija holesterola ovisi o tome koji organ sadrži spoj.

Većina tvari vezana je u tijelu i nalazi se između vanjskog i unutrašnjeg sloja lipida. Budući da krv ne može prenijeti holesterol u svom čistom obliku, spoj reagira s proteinima koji su označeni apolipoproteini, a u reakciji s holesterolom takvi se proteini jednostavno nazivaju lipoproteini.

Upravo u takvom snopu kolesterol se kreće krvlju i pogodan je za sve unutrašnje organe i tkiva. Većina holesterola nalazi se u jetri, gdje se i proizvodi. U bubrege ulazi s krvnim tokom kada se vraća iz urina, a u crijeva ulazi iz podijeljene hrane.

Holesterol je prisutan i u genitalijama, nadbubrežnoj žlijezdi i općenito tamo gdje tijelo proizvodi hormonska spoja. Od čega se sastoji žučni kamen već je poznato iz holesterola, koji se nakuplja u žučnim kanalima i šupljini mokraćnog mjehura. Ovo je doprinijelo detaljnom proučavanju organske materije koja se zove holesterol.

Koje su funkcije holesterola u ljudskom tijelu:

  • sudjelovanje u proizvodnji spolnih hormona - testosterona kod muškaraca i estrogena kod žena. Studije su potvrdile blisku vezu između niskog holesterola u krvi i niskog nivoa testosterona, posebno kod muškaraca koji uzimaju lijekove za normalizaciju visokog kolesterola. Njihov libido pada i nakon toga se manifestiraju problemi sa erekcijom,
  • Proizvodnja vitamina D - pod utjecajem sunčeve svjetlosti, kolesterol reagira s određenim tvarima i pokreće proces povećane proizvodnje vitamina D. Izuzetno je važan za održavanje zdravlja imunološkog sustava, regulaciju metabolizma kalcija i fosfata i zaustavljanje upalnih procesa. Vitamin D takođe sudjeluje u održavanju visokog intelektualnog nivoa i dobrog nivoa testosterona kod muškaraca.
  • sastav žučne kiseline - holesterol direktno sudjeluje u funkciji proizvodnje žuči koja je potrebna za razgradnju hrane i protok hranjivih sastojaka do unutarnjih organa i tkiva,
  • održavanje potpunog funkcioniranja mozga - neuroni (moždane stanice), tačnije, njihove membrane, u potpunosti su sastavljeni od holesterola. Ovo je potrebno za proizvodnju novih neurona, štiteći ih od oštećenja, kompetentnu interakciju i provođenje nervnih impulsa. Naučnici su otkrili da biokemija procesa pamćenja, razmišljanja i logike hrska kod ljudi sa niskim holesterolom, dok ćelijske veze neophodne za jasnu intelektualnu funkciju utiču,
  • prevencija infekcije - što je manje kolesterola u ljudskom tijelu, podložnija je prehladama, upalama i zaraznim bolestima. Ovo su zaključci koji su napravili naučnici koji proučavaju učinke holesterola na tkiva i unutrašnje organe.

Holesterol je, po definiciji, važan za ljudsko tijelo, bez njega živa bića ne mogu u potpunosti postojati. Organski spoj sudjeluje u gotovo svim procesima metabolizma, provođenjem, cijepanjem. Stanične membrane u cijelom tijelu sadrže holesterol, to je takozvani građevni materijal, bez kojeg stanice ne bi imale jaku strukturu.

Zašto holesterol može biti štetan

Ako je kolesterol toliko koristan za tijelo, zašto se onda počinje taložiti na zidovima krvnih žila i u mnogim slučajevima dovodi do razvoja ateroskleroze? Naučnici nisu postigli konsenzus o tome zašto se ljudi s normalnim, pa čak i niskim nivoom ukupnog holesterola razbole od ateroskleroze, a s visokom razinom tvari u krvi nema problema s arterijama.

Najvjerovatnije, stvar je nasljednosti. Na genetskoj razini tijelo sama regulira procese metabolizma kolesterola zbog čega se, istom hranom, kod različitih ljudi, parametri spoja u krvi razlikuju. Kada osoba jede hranu koja sadrži holesterol, tijelo ga koristi u razne svrhe.

Što više ovog spoja dolazi s hranom, manje kolesterola stvara jetreno tkivo. Suprotno tome, s nedostatkom tvari izvana, tijelo povećava količinu proizvedenog holesterola. Ali organska materija može biti "dobra" i "loša". Koja je razlika i kako utvrditi je li holesterol sadržan u krvi određene osobe - dalje je opisano.

Dobra vrsta holesterola

Lipoproteini visoke gustoće, skraćeno kao HDL, čine dobar i zdrav holesterol. Loše organsko jedinjenje prenosi dalje od ćelija natrag u tkivo jetre, gdje se pretvara u žuč i napušta tijelo. Zahvaljujući HDL-u ne nastaju aterosklerotski plakovi u kapilarima, a protok krvi se održava na normalnoj razini.

Što je više HDL-a u krvi, to je bolje, čistija će biti krv i manji je rizik od razvoja ateroskleroze. Ako su HDL pokazatelji u dekodiranju krvne pretrage iznad 60 mg / dl, možemo reći da je osoba zdrava. Kako biste povećali broj tako gustih lipoproteina, potrebno je jesti uravnoteženu prehranu, češće biti na svježem zraku, ne pušiti i ne piti alkohol. Važno je baviti se sportom i dobro se odmarati.

Loš holesterol

Što je loš kolesterol i kako shvatiti da li se neka tvar smatra vitalnom za organizam? Lipoproteini niske gustine, zatim LDL, uzrokuju ulazak kolesterola u tkivo nakon što ga jetra stvorila u suvišku. Kao rezultat toga, nakupine organskih spojeva se talože u arterijama koje ometaju normalan protok krvi.

To stvara kisikovo gladovanje unutrašnjih organa i sistema, kao i mozga, lumen arterija se sužava i pojavljuju se simptomi ateroskleroze. Ako razina kolesterola prelazi 100 mg / dl, moraju se poduzeti mjere za njegovo smanjivanje.

Lipoproteini (a)

Čestice alfa holesterola, kako ih je stručnjak i naučnik nazvao Steven Sinatra, treća su vrsta lipoproteina. Upravo oni u velikom broju izazivaju rizik od razvoja ishemije srca, srčanog udara i drugih opasnih patologija. U malom volumenu alfa čestice neće donijeti štetu, uključene su u održavanje zdravih žila.

Ali u prisutnosti hroničnih upalnih procesa, lipoproteini (a) prestaju biti bezopasni, oni dovode do stvaranja krvnih ugrušaka i razvoja naknadnih komplikacija. Ciljana analiza lipoproteina (a) se ne radi, pa se preporučuje pacijentu sa naslednim oblikom inicijalne ateroskleroze davanje krvi za poseban test.

Razina alfa čestica ne smije biti veća od 30 mg / dl, inače će liječnik propisati tretman koji se sastoji od uzimanja nikotinske kiseline. Na drugi način, takvi lipoproteini nazivaju se VLDL, odnosno imaju vrlo nisku gustinu.

Nivo veze

Kardiolozi sa istraživačkih instituta u Japanu, Americi, Švedskoj, Francuskoj, Irskoj, Velikoj Britaniji i drugim zemljama svijeta okupili su se kako bi pregledali rezultate studija provedenih u posljednjih 50 godina. Analizirali su podatke skoro milion i pol ljudi sa visokim holesterolom i nisu otkrili potvrdu da „loša“ vrsta organskog spoja utiče na razvoj srčanih patologija.

Ako je sadržaj HDL u ljudskoj krvi visok, to ukazuje na zdravo funkcioniranje tijela. Takvi se lipoproteini nazivaju dobrim, jer se mogu otopiti u vodi, ne doprinose oslobađanju sedimenta na zidovima u obliku masti kolesterola i štite kapilare od aterogenosti (ne izazivaju razvoj ateroskleroze).

Opšte prihvaćena jedinica holesterola u regionima Rusije je mmol / l (milimol po litri). Možete izmjeriti ovaj pokazatelj u mg / dl (miligram po decilitru). 1 mmol / L = 38,665 mg / dl. Koja je norma krvi ispitivanja holesterola za odraslu osobu? Ako je LDL ispod 2,558 mmol / L, ljekari smatraju da je to potpuno zdravo.

U bolesnika s postojećim bolestima srca i krvnih žila, pokazatelj treba biti ispod 1,81 mmol. Ali ljekari rijetko vide takve rezultate ispitivanja. Povećani loši kolesterol na 4.138 mmol / l još ne zahtijeva upotrebu lijekova, ali ako se on ne smanji, povećava se rizik od depresije, slabljenja pamćenja, smanjenog imuniteta i aktivnih upalnih procesa u tijelu.

Stoga takvi pokazatelji zahtijevaju obavezno imenovanje dijeta, pojačane fizičke aktivnosti, šetnje na svježem zraku i drugih terapijskih metoda kako bi se oni smanjili na 3 362 mmol / L. Razina kolesterola je veća od 4.914 mmol / l i ne pada ispod 4.138 mmol / l, stručnjaci preporučuju početak liječenja.

Pacijenti koji imaju veći rizik od razvoja srčanih abnormalnosti mogu dobiti nižu krvnu sliku. Koliko dobrih lipoproteina treba sadržavati u krvnoj plazmi zdrave osobe? Doktori ne daju tačne brojeve, ali odgovaraju da što je više, to bolje. Pa, ako HDL čini barem petinu svih čestica koje vežu holesterol.

Iz kojih razloga se holesterol u krvi može povećati:

  • pušenje i ovisnost o alkoholnim pićima,
  • gojazna tjelesna težina, gojaznost,
  • sjedilački način života
  • prevalenciju u prehrani hrane koja sadrži životinjske masti i trans masti, jednostavne ugljikohidrate, bez redovitog konzumiranja vlakana, povrća i voća, polinezasićene masne kiseline, vitamine, pektine i elemente u tragovima,
  • bolesti jetre izazvane virusnim infekcijama, alkoholizam, uzimanje određenih grupa lijekova, zastoj žuči (holelitijaza)
  • poremećaji u radu endokrinog sistema - nedovoljna proizvodnja polnih hormona, štitne žlijezde ili prekomjerna proizvodnja inzulina, hormona nadbubrežne kore.

Smanjeni volumen HDL-a krvi često je posljedica bolesti bubrežnog i jetrenog sustava kada je poremećena ravnoteža između dobrih i loših lipoproteina. Ovakva neravnoteža često ima nasljednu etiologiju i zahtijeva poseban pristup u liječenju lijekovima.

Pogledajte video: Hematološke maligne bolesti- Limfomi - Građa i funkcija (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar