Eksokrina insuficijencija pankreasa: uzroci, simptomi, dijagnoza i liječenje

Manjak enzima pankreasa - ograničena sekrecija ili slaba aktivnost enzima pankreasa, što dovodi do poremećaja razgradnje i apsorpcije hranljivih sastojaka u crevima. Manifestira se kao progresivno mršavljenje, nadutost, anemija, steatoreja, polipekalija, proliv i polihipitaminoza. Dijagnoza se temelji na laboratorijskim metodama za proučavanje vanjske sekrecije gušterače, provođenje koprograma, određivanje razine enzima u izmetu. Liječenje uključuje liječenje osnovne bolesti, normalizaciju unosa hranjivih sastojaka, zamjenu enzima pankreasa i simptomatsko liječenje.

Opće informacije

Manjak enzima gušterače jedna je od vrsta intolerancije na hranu, koja se razvija na pozadini inhibicije aktivnosti eksokrine pankreasa. Nije moguće procijeniti učestalost egzokrinske insuficijencije gušterače u populaciji, jer se ispitivanja ovog stanja praktično ne provode, a učestalost otkrivanja nedostatka enzima mnogo je veća od, primjerice, kroničnog pankreatitisa. Međutim, neuspjeh u proizvodnji enzima gušterače ozbiljno je stanje koje može dovesti do ozbiljne iscrpljenosti, pa čak i smrti pacijenta u nedostatku odgovarajućeg liječenja. Praktična istraživanja iz područja gastroenterologije usmjerena su na razvoj modernih enzimskih pripravaka koji mogu u potpunosti zamijeniti egzokrinu funkciju gušterače i osigurati normalan tijek probavnih procesa.

Nedovoljnost egzokrinih funkcija gušterače može biti urođena (genetska oštećenja koja remete ili blokiraju izlučivanje enzima) i stečena, primarna i sekundarna, relativna i apsolutna. Primarna insuficijencija gušterače povezana je s oštećenjem gušterače i inhibicijom njegove egzokrine funkcije. U sekundarnom obliku patologije, enzimi se stvaraju u dovoljnim količinama, međutim, u tankom crijevu se neaktiviraju ili ne dolazi do njihove aktivacije.

Razlozi za nastajanje primarne insuficijencije gušterače uključuju sve vrste hroničnog pankreatitisa, karcinom gušterače, cističnu fibrozu, masnu degeneraciju gušterače uslijed gojaznosti, operaciju gušterače, urođeni nedostatak enzima, Schwachmanov sindrom, agenezu ili hipoplaziju žlijezde, Johanson-Blizzard sindrom. Patogenetski mehanizmi nastanka egzokrine insuficijencije gušterače uključuju: atrofiju i fibrozu gušterače (kao rezultat opstruktivnog, alkoholnog, kalkularnog ili ne-kalkulantnog pankreatitisa, ateroskleroze, starosne promjene, sistematsku neuhranjenost, dijabetes melitus, hirurške intervencije za karcinom gušterače, hemosidera) neki oblici hroničnog pankreatitisa - sifilitični, alkoholni, vlaknasto-kalkulozni), pankreasna nekroza ( smrt dijela ili svih stanica pankreasa), stvaranje kamenja u pankreasnim kanalima.

Sekundarna enzimska insuficijencija gušterače razvija se s oštećenjem sluznice tankog crijeva, gastrinoma, operacijama na želucu i crijevima, inhibicijom sekrecije enterokinaze, protein-energetskom insuficijencijom i patologijom hepatobilijarnog sistema.

Apsolutni deficit enzima gušterače nastaje uslijed inhibicije izlučivanja enzima i bikarbonata na pozadini smanjenja volumena organskog parenhima. Relativna insuficijencija povezana je sa smanjenjem protoka pankreasnog soka u creva zbog začepljenja lumena pankreasnih kanala pomoću kamena, tumora i ožiljaka.

Simptomi nedostatka enzima

U kliničkoj slici insuficijencije enzima gušterače od najvećeg značaja je sindrom maldigije (inhibicija probave u crijevnom lumenu). Nerazrijeđene masti, ulazeći u lumen debelog crijeva, potiču lučenje kolonocita - stvaraju se polifekalije i proljevi (labava stolica, povećana u količini), izmet ima blag miris, sive je boje, masne, sjajne površine. U stolici mogu biti vidljive nerazrijeđene grudice hrane.

Maldigestija proteina dovodi do razvoja proteinsko-energetskog nedostatka, koji se manifestuje progresivnim gubitkom težine, dehidracijom, nedostatkom vitamina i minerala, anemijom. Na kontinuirani gubitak kilograma uvelike utječe dijeta koja ograničava masti i ugljikohidrate, kao i strah od prehrane, koji se formira kod mnogih bolesnika s kroničnim pankreatitisom.

Poremećaji želučane pokretljivosti (mučnina, povraćanje, žgaravica, osjećaj punoće želuca) mogu se povezati s pogoršanjem pankreatitisa, kao i s indirektnim učinkom egzocrine insuficijencije gušterače zbog narušene gastrointestinalne regulacije, razvojem dvanaesto-želudačnog refluksa itd.

Dijagnostika

Glavni značaj za prepoznavanje insuficijencije enzima gušterače su posebni testovi (sonda i sonda), često kombinirani s ultrazvučnim, radiološkim i endoskopskim metodama. Tehnike sonde su skuplje i uzrokuju nelagodu pacijenata, ali njihovi su rezultati tačniji. Ispitivanja bez sonde jeftinija su, smirenija tolerirana od strane pacijenata, ali omogućuju određivanje insuficijencije gušterače samo uz značajno smanjenje ili potpuno odsustvo enzima.

Direktna proba soklina-kolecistokinin test je zlatni standard za dijagnosticiranje nedostatka enzima pankreasa. Metoda se zasniva na stimulaciji izlučivanja pankreasa primjenom sekreta i kolecistokinina, nakon čega slijedi uzorkovanje nekoliko uzoraka dvanaesnika u razmaku od 10 minuta. U dobivenim uzorcima proučavaju se aktivnost i brzina izlučivanja pankreasa, nivo bikarbonata, cinka i laktoferina. Normalno je da je količina volumena sekreta nakon testa 100%, a nivo bikarbonata najmanje 15%. Povećanje volumena sekreta manje od 40%, odsustvo povećanja nivoa bikarbonata govori o nedostatku enzima gušterače. Lažno pozitivni rezultati mogući su kod dijabetesa melitusa, celijakije, hepatitisa, nakon resekcije dijela želuca.

Lundov indirektni test sonde sličan je prethodnoj metodi, ali lučenje pankreasa se stimulira uvođenjem testne hrane u sondu. Ovo je istraživanje lakše izvesti (ne zahtijeva ubrizgavanje skupih lijekova), ali njegovi rezultati u velikoj mjeri ovise o sastavu testne hrane. Lažno pozitivan rezultat moguć je ako pacijent ima dijabetes melitus, celijakiju, gastrostomiju.

Metode sonde temelje se na unošenju određenih supstanci u tijelo koje mogu komunicirati s enzimima u urinu i krvnom serumu. Proučavanje metaboličkih produkata ove interakcije omogućava procjenu egzokrine funkcije gušterače. Ispitivanja bez sonde uključuju bentiramid, pankreato-lauril, jodlipol, triolein i druge metode.

Uz to, nivo sekreta gušterače može se odrediti indirektnim metodama: stupnjem apsorpcije plazma aminokiselina od strane gušterače, kvalitativnom analizom koprograma (sadržaj neutralnih masti i sapuna povećava se na pozadini normalnih nivoa masnih kiselina), kvantitativnim određivanjem izmeta, fekalnim kimotripsinom i tripsinom u izmetu elastaza-1.

Instrumentalne dijagnostičke metode (radiografija trbušne šupljine, MRI, CT, ultrazvuk gušterače i hepatobilijarnog sistema, ERCP) koriste se za identificiranje osnovnih i pratećih bolesti.

Liječenje nedostatka enzima

Liječenje egzokrine insuficijencije gušterače treba biti sveobuhvatno, uključujući korekciju nutritivnog statusa, etiotropnu i nadomjesnu terapiju, simptomatsko liječenje. Etiotropna terapija usmjerena je uglavnom na sprečavanje progresije smrti parenhima pankreasa. Korekcija prehrambenog ponašanja sastoji se u eliminiranju upotrebe alkohola i pušenja duhana, povećanju količine proteina u ishrani na 150g / danu, smanjenju količine masti barem dvostruko fiziološkoj normi i uzimanju vitamina u terapijskim dozama. S velikim iscrpljenjem, može biti potrebna djelimična ili potpuna parenteralna prehrana.

Glavni tretman za nedostatak enzima gušterače je doživotni zamjenski unos enzima s hranom. Indikacije za nadomjesnu enzimu terapiju kod insuficijencije gušterače: steatorreja s gubitkom više od 15 g masti u kucanju, progresivni deficit proteina i energije.

Mikrogranularni enzimski pripravci u ljusci otpornoj na kiseline zatvoreni u želatinskoj kapsuli danas su najefikasniji - kapsula se rastvara u stomaku, stvarajući uslove za jednoliko mešanje granula lijeka s hranom. U dvanaestopalačno crijevo, nakon postizanja pH od 5,5, sadržaj granula se oslobađa, osiguravajući adekvatan nivo enzima pankreasa u duodenalnom soku. Doze lijekova biraju se pojedinačno, ovisno o težini bolesti, nivou sekreta pankreasa. Kriteriji za djelotvornost nadomjesne terapije i adekvatnost doza enzimskih pripravaka su povećanje tjelesne težine, smanjeni nadimanje i normalno stolanje.

Prognoza i prevencija

Prognoza za insuficijenciju pankreasa nastaje zbog težine osnovne bolesti i stepena oštećenja parenhima pankreasa. S obzirom na činjenicu da se nedostatak enzima gušterače razvija sa smrću znatnog dela organa, prognoza je obično sumnjiva. Moguće je spriječiti razvoj tog stanja pravovremenom dijagnozom i liječenjem bolesti gušterače, odbijanjem uzimanja alkohola i pušenjem.

Opis tijela

Razmotrite strukturu i funkciju gušterače. Smještena je u retroperitonealnom prostoru između područja dvanaestopalačnog crijeva i gornjih kralježaka donjeg dijela leđa, iznad bubrega, i izgleda kao izdužena „zarez“. Težina organa odrasle osobe kreće se od 80-90 g.

Struktura gušterače kombinacija je žljezdanih režnjeva kroz koje prolaze krvne žile i izlučni kanali. Na kriškama nastaje sok gušterače, čiji enzimi (laktaza, amilaza, tripsin, invertaza, lipaza) utječu na procese razgradnje hrane. Kroz cijelu žlijezdu prolazi kanal, kroz koji sok ulazi u dvanaestopalačno crijevo, gdje se miješa sa žuči i pruža proces crevne probave. Stanični kompleksi između lobula s razvijenom kapilarnom mrežom nazivaju se otočići Langerhans. Ove formacije iz alfa, beta i delta ćelija sintetišu hormone (inzulin i glukagon).

Telo ima sledeću strukturu:

  • glava (veličine 2,5-3,5 cm) čvrsto se uklapa u zavoj dvanaesnika,
  • trokutasto tijelo (2,5 cm) nalazi se s lijeve strane kralježnice prema slezini,
  • vrat
  • kruškastog repa (3 cm), kroz koji prolazi glavni kanal žlijezde.

Gdje gušterača boli kod ljudi, opisat ćemo u nastavku.

Funkcije tijela

Pankreas, kao što je već spomenuto, proizvodi pankreasni sok. U dvanaesniku se hrana razgrađuje do stanja potrebne za apsorpciju. To se događa pod utjecajem hidroliznih probavnih enzima gušterače, koji su odgovorni za interakciju prehrambenih tvari sa vodom.

Sok pankreasa sastoji se od hidrolata koji obavljaju odvojene funkcije. Podijeljeni su u četiri kategorije:

  1. Lipaza je enzim koji razgrađuje masti na složene elemente: glicerin i više masne kiseline. Omogućuje i probavljivost vitamina A, E, D, K.
  2. Proteaze (kimotripsin, karboksipeptidaza, tripsin), aktivirajuće enzime koji razgrađuju proteine ​​do aminokiselina.
  3. Ugljikohidrati (amilaza, maltaza, laktaza, invertaza), neophodni za razgradnju ugljikohidrata do glukoze.
  4. Nukleaze su enzimi koji razgrađuju nukleinske kiseline i formiraju vlastite genetske strukture.

Princip funkcioniranja gušterače je veoma kompliciran. Enzimi se počinju stvarati u potrebnoj količini 2-3 minute nakon što hrana uđe u želudac. Štaviše, sve ovisi o koncentraciji masti, proteina i ugljikohidrata prisutnih u njemu. U prisustvu žuči, proizvodnja pankreasnog soka s enzimima može trajati i do 12 sati.

Endokrina funkcija

Endokrina funkcija žlijezde vrši se zahvaljujući insulocitima - posebnim ćelijama otočića Langerhansa. Oni sintetišu brojne hormone: tiroliberin, c-peptid, somatostatin, inzulin, gastrin, glukagon.

Eksokrina insuficijencija pankreasa

To je jedna od najčešćih posljedica upale organa, posebno ako je za takvu patologiju karakterističan hronični tijek.

Karakteristična karakteristika egzokrine insuficijencije gušterače je smanjenje apsorpcije sastojaka hrane (malapsorpcija) uslijed razvoja maldigestije - kršenje razgradnje hrane na komponente prihvatljive za proces probave. Ova se patologija naziva i nedostatkom enzima. Unatoč rasprostranjenosti takvih patologija među svim skupinama ljudi, nedovoljna proizvodnja enzima smatra se ozbiljnim stanjem koje može dovesti do iscrpljenosti, pa čak i smrti pacijenta ako se ne liječi.

Sorte

Eksokrina insuficijencija gušterače je urođena (genetski defekt koji remeti ili blokira lučenje enzima) i stečena vrsta. Osim toga, patologija može biti primarna i sekundarna, biti apsolutna ili relativna.

Primarna egzokrinska insuficijencija nastaje oštećenjem žlijezde i padom njene egzokrine funkcije. Kod sekundarne vrste bolesti enzimi se stvaraju u dovoljnim količinama, ali njihova se aktivacija ne događa u tankom crijevu.

Razlozi razvoja patologije

Glavni razlozi za razvoj egzokrine insuficijencije gušterače primarnog tipa uključuju sve oblike kroničnog pankreatitisa, cističnu fibrozu, rak gušterače, degeneraciju gušterače u pretilosti, hirurške intervencije na žlijezdi, Schwahmanov sindrom, kongenitalni nedostatak enzima, agenezu ili hipoplaziju organa, kao i Johansonov sindrom.

Patogenetski uzroci nastanka insuficijencije egzokrinih žlijezda uključuju:

  • fibroza i atrofija organa (kao rezultat alkoholnog, opstruktivnog, nekvalitetnog ili kalkulantnog pankreatitisa, ateroskleroze, neuhranjenosti, promene povezanih sa godinama, hemosideroze, dijabetes melitusa),
  • ciroza pankreasa (smatra se ishodom nekih oblika pankreatitisa: fibro-kalkuloznog, alkoholnog, sifilitičkog),
  • nekroza pankreasa (smrt ćelija žlezde),
  • formiranje kalkula u pankreasnim kanalima.

Sekundarna egzokrina insuficijencija razvija se sa lezijama sluzokože tankog creva, nakon operacija na želucu i crevima, s gastrinomima, smanjenim lučenjem enterokinaze, patologijama hepatobiliarnog sistema, protein-energetskom insuficijencijom.

Apsolutni nedostatak enzima žlijezde nastaje uslijed suzbijanja sekrecije bikarbonata i enzima uslijed smanjenja volumena organa. Relativna insuficijencija prouzrokovana je smanjenim unosom pankreasnog soka u crijeva zbog opstrukcije žlijezde kanala žlijezde tumorom, kamenom i ožiljcima.

Ožiljci pankreasa nastaju uslijed smrti ćelija organskih parenhima. Na tim područjima formira se gusto ožiljno tkivo. Sličan postupak u medicini naziva se fibroza, a dovodi i do razvoja egzokrine insuficijencije.

Let's shvatiti gdje gušterača boli kod ljudi. Od najveće važnosti u kliničkoj slici ove patologije je sindrom maldigestije, za koji je karakteristično da inhibira probavu u crijevima. Nerazrijeđene masti u debelom crijevu potiču proizvodnju kolonocita - razvijaju se dijareja i polifekal, izmet dobiva fetiran miris, sive boje, površina mu je sjajna i masna. U stolici mogu biti i nerazrijeđene čestice hrane.

Pogreba proteina doprinosi nastanku proteinsko-energetskog nedostatka koji se očituje dehidracijom, progresivnim gubitkom težine, nedostatkom elemenata u tragovima i vitaminima, anemijom. Na gubitak kilograma uvelike utječe prehrana s malo ugljikohidrata i masti, kao i strah od prehrane, koji se formira kod mnogih bolesnika s kroničnim pankreatitisom.

Simptomi egzokrine insuficijencije gušterače su prilično neugodni. Kršenje želučane pokretljivosti (dispeptični poremećaji, osjećaj punoće) može biti posljedica i pogoršanja pankreatitisa, kao i efekta egzokrine insuficijencije žlijezde zbog promjena u gastrointestinalnoj regulaciji, pojave duodeno-želučanog refluksa.

Pankreatitis kao uzrok patologije

Hronični pankreatitis je glavni faktor koji dovodi do nedostatka enzima. Ovo je lezija gušterače upalnog i destruktivnog porijekla, što dovodi do oslabljene funkcije. Koje su posljedice pankreatitisa, malo ljudi zna. Uz pogoršanje bolesti javlja se bol u trbuhu i lijevom hipohondrijumu, postoje dispeptični simptomi, žutost sklera i kože.

Glavni uzroci pankreatitisa odraslih (kod ICD-10 K86) su kolelitijaza i zloupotreba alkohola, što je prilično toksično za parenhim ovog organa. U slučaju kolelitijaze upalni proces je rezultat prolaska infekcije iz žučnog kanala u žlijezdu kroz limfne žile, razvoja bilijarne hipertenzije ili izlučivanja žuči u žlijezdu.

Konzervativno liječenje ove bolesti uključuje niz mjera. Terapija se zasniva na sledećim principima:

  • potrebna je dijeta
  • insuficijencija pankreasa podliježe korekciji,
  • bol se mora otkloniti
  • komplikacije treba sprečiti.

U liječenju pankreatitisa potrebno je isključiti upotrebu alkohola, uporabu lijekova koji mogu imati štetan uticaj na gušteraču (antibiotici, antidepresivi, sulfonamidi, diuretici: hipotiazid i furosemid, indirektni antikoagulansi, indometacin, brufen, paracetamol, mnogi glukokortikoidi).

Posljedice pankreatitisa mogu biti različite: insuficijencija egzokrinih žlijezda, opstruktivna žutica, portalna hipertenzija, infekcije (parapancreatitis, apsces, retroperitonealni celulitis, upala žučnih puteva), unutarnje krvarenje. S razvojem ove bolesti može se javiti i dijabetes, gubitak težine i rak gušterače.

Lečenje patologije

Liječenje egzokrine insuficijencije gušterače obično je složeno. Uključuje korekciju nutritivnog statusa, zamjenu i etiotropnu terapiju, kao i simptomatsko liječenje. Etiotropna terapija usmjerena je na sprečavanje napredovanja smrti žlijezdanih stanica. Korekcija životnog stila podrazumijeva isključenje konzumacije alkohola i duhana. Takođe dolazi do povećanja količine proteina u ishrani, smanjenja količine masti i unosa vitamina.

Glavna metoda liječenja hr. pankreatitis je zamjena enzima (za život). Steatorreja s gubitkom više od 15 g masti dnevno, progresivna protein-energetska insuficijencija indikacija je za nadomjesnu terapiju enzimima.

Mikrogranularni enzimi u membranama otpornim na kiselinu i u želatinskim kapsulama koje se rastvaraju u stomaku, su najučinkovitije, pružajući uslove za jednoliko miješanje granula lijeka s hranom. Doze takvih lijekova biraju se pojedinačno i ovise o težini bolesti, aktivnosti izlučivanja pankreasa.

Vrste insuficijencije i znakovi

Patologije gušterače su 4 vrste.

  1. Nedovoljnost spoljašnje sekrecije enzima pankreasa.
  2. Eksokrina insuficijencija pankreasa.
  3. Manjak enzima u soku želuca.
  4. Smanjena proizvodnja hormona glukoze, lipokaina i glukagona s inferiornošću endokrinih organa.

Zbog nedostatka vanjske sekrecije gušterače dolazi do smanjenja aktivnosti posebnih elemenata izlučivanja koji razgrađuju jedene proizvode na materije koje tijelo lako apsorbira ili se sekretorni otpad probavnog soka u crijeva mijenja zbog suženja kanala zbog postojećih tumora i fibroze. Kad se aktivnost enzima poremeti, tajna poprimi gustoću i viskozitet, hrana se slabo razgrađuje. Ako dođe do sužavanja prolaza u crijevo, dolazi do nepotpune količine enzimskih elemenata, koji se ne nose sa svojim zadatkom prema potrebi.

Od glavnih znakova razlikujemo:

  • nemogućnost toleriranja unosa masnih i začinjenih jela,
  • osjećaj težine u području želuca,
  • uzrujana stolica
  • kolike u trbuhu, nadimanje.

Zbog smanjenja fermentacije proteina, to dovodi do stvaranja:

  • kratkoća daha
  • anemija
  • slabosti u tijelu
  • umor
  • tahikardija.

Manjak egzokrinog enzima gušterače očituje se smanjenjem produktivnosti pankreasnog soka koji je odgovoran za prirodni radni proces gastrointestinalnog trakta.

Bolest nastaje slijedećim simptomima:

  • probavne smetnje
  • mučnina
  • težina u predelu stomaka,
  • višak gasa u crevima,
  • crevna disfunkcija.

Egzokrinska inferiornost gušterače se događa:

  • relativno - karakterizira nepovratni tijek, integritet gušterače se ne mijenja, nelagodnost je često rezultat nezrelosti gušterače ili kršenja izlučivanja. Često posmatrano u djetinjstvu,
  • apsolutni poremećaj - prenosi se nekrozom acinija, fibrozom tkiva organa, smanjenjem proizvodnje enzima pankreasa. Razvija se kao rezultat hroničnog i akutnog toka pankreatitisa, cistične fibroze, Schwachman-Diamondovog sindroma.

Inferiornost organskih enzima očituje se probavnom smetnjom.

  1. Nadimanje.
  2. Mučnina
  3. Povraćanje
  4. Neugodan miris.
  5. Gubitak tečnosti u tijelu.
  6. Slabost.

Najznačajniji simptom inferiornosti enzima je promjena stolice. Pacijent povećava učestalost pokreta crijeva, izmet ima višak masnoće, slabo se ispere, stolica ima sivu nijansu i truli miris.

U slučaju endokrinog poremećaja ova vrsta je opasna, jer dovodi do poremećaja u radu organa u tijelu i do nepovratnih posljedica. Sa promjenom proizvodnje inzulina razvija se dijabetes. Među glavnim simptomima koji ukazuju na nedostatak hormona inzulina su:

  • povećana glukoza u krvi nakon jela,
  • osjećaj žeđi
  • učestalo mokrenje
  • genitalni svrab kod žena.

Kada se produktivnost glukagona smanji, pacijent se žali na slabost, vrtoglavicu, grčeve u ekstremitetima, narušeno mentalno stanje, gubitak uma.

Uzroci pojave

Kršenje enzima pankreasa dve vrste:

  1. Kongenitalne vrste - nastaju zbog genetskog oštećenja koje krši i blokira proizvedene enzime pankreasne žlijezde.
  2. Stečeni tip - često se manifestuje kao rezultat bolesti pankreasa ili zbog neuhranjenosti.

Uz to se dijeli enzimska inferiornost: na primarni i sekundarni, relativni i apsolutni poremećaj.

Razvoj primarnog poremećaja nastaje zbog patologije koja se razvija u parenhimu organa i dovodi do suzbijanja njegovog rada. Sekundarni mehanizam nastanka je različit - enzimi se stvaraju u potrebnom volumenu, ali nakon prodiranja u crijeva od strane nepoznatih faktora ne postanu aktivni.

Čimbenici koji mogu dovesti do razvoja patološkog procesa.

  1. Hronični tok pankreatitisa.
  2. Tumori u gušterači.
  3. Gojaznost, koja dovodi do taloženja masnih ćelija u tkivima organa.
  4. Operacije.
  5. Schwachmannov sindrom, Johanson-Blizzard.

Često faktori egzokrinskog nedostatka leže u funkcionalnosti želuca i creva. Osim toga, problem nastaje zloupotrebom različitih dijeta, što dovodi do neravnoteže u zasićenosti tijela hranjivim tvarima i povećanju unosa alkohola.

Simptomi nisu glavna veza na kojoj se postavlja dijagnoza. Da bi se razjasnila vrsta kršenja i odredila metoda liječenja, provodi se niz pregleda.

Razlog nastanka egzokrinog poremećaja leži u pojavi bolesti koje doprinose smanjenju veličine staničnog tkiva žlijezda koje su odgovorne za sintezu sekreta.

Od glavnih faktora u razvoju enzimskih poremećaja nalaze se:

  • pojava infekcije
  • negativan utjecaj lijekova koji se koriste u liječenju određenih bolesti,
  • urođene malformacije
  • pojava disbioze.

Uz nedostatak enzima pankreasa, simptomi se manifestuju uznemirenom aktivnošću pankreasa.

Endokrina inferiornost nastaje zbog različitih ozljeda koje pogađaju žlijezdu, pojave fragmentarnih oštećenja njegovih tkiva.

Liječenje bolesti

Da bi se normalizirao rad u većem dijelu gušterače i otklonili promjene, terapija se usmjerava na temelju vrste inferiornosti. U prisustvu pankreatitisa, kada se otkriju simptomi patologije, gdje boli, liječenje se provodi uz pomoć multienzimskih lijekova, zamjenjujući nedostajuće enzimske elemente.

Ako je faktor nedostatka enzima povezan s kroničnim gastritisom u odrasle osobe, pankreatitisom, dijabetesom i drugim patologijama, tada se koriste lijekovi koji obnavljaju brzinu probavnih enzima u tijelu.

Odabir lijekova za liječenje nedostatka enzima žlijezde provodi se pojedinačno, na temelju karakteristika tijela.

Da bi se stanje normaliziralo, potrebna je dijeta koja ima za cilj kontrolu koeficijenta glukoze u krvi, upotrebu lijekova koji su propisani pacijentu. Prehrana pacijenta je frakcijska, do 6 puta dnevno. Dijeta se sastoji od uzimanja povrća, žitarica koje su bogate ugljikohidratima, proteinima.

Kada se aktivnost enzima smanji, propisani su lijekovi koji povećavaju probavnu sposobnost, stabiliziraju alkalno okruženje.

U slučaju komplikacije enzimske insuficijencije sa dijabetesom, liječenje žlijezde provodi se lijekovima koji smanjuju šećer ili injekcije.

Šta je ovo

Enzimski nedostatak je vrsta intolerancije na hranu, čiji razvoj nastaje kao posljedica kršenja funkcije egzokrinog gušterače gušterače. Ova se patologija dijagnosticira kod ljudi mnogo češće od kroničnog pankreatitisa i dugo vremena može nastupiti bez težih simptoma.

Ali to je opasnost ovog stanja, jer je nedostatak enzima prilično ozbiljna bolest, koja u nedostatku adekvatne terapije može dovesti do iscrpljivanja organizma, pa čak i smrti. A kako bi spriječili pojavu takvih komplikacija s nedostatkom enzima pankreasa u tijelu, liječnici preporučuju preventivne dijagnostičke preglede obavljati svake 1-2 godine.

Enzimski neuspeh je dve vrste: kongenitalni i stečeni. Kongenitalna insuficijencija razvija se na pozadini genetske oštećenja koja remeti ili blokira proizvodnju enzima pankreasa. Stečeni oblik bolesti najčešće se pojavljuje kao rezultat patologija pankreasa (na primjer, pankreatitis) ili neuhranjenosti.

Takođe, dolazi do nedostatka enzima:

  • primarni i sekundarni
  • relativni i apsolutni.

Primarni neuspjeh nastaje na pozadini patoloških procesa u parenhimu žlijezde, što dovodi do inhibicije njegove egzokrine funkcije. A sekundarni neuspjeh ima malo drugačiji razvojni mehanizam. S ovom patologijom gušterača proizvodi dovoljno enzima, ali prodirejući u tanko crijevo, iz nekog razloga se ne aktiviraju.

Konkretno govoreći, koji faktori mogu izazvati razvoj ove patologije, tada se može razlikovati sljedeće:

  • Schwachman i Johanson-Blizzard sindrom,
  • hronični pankreatitis,
  • karcinom pankreasa
  • cistična fibroza,
  • gojaznost, kod koje masne ćelije počinju da se talože u tkivima žlezde,
  • hirurške intervencije
  • hipoplazija pankreasa.

Takođe, razvoj nedostatka enzima može se dogoditi na pozadini:

  • atrofija ili fibroza pankreasa,
  • ciroza pankreasa,
  • nekroza pankreasa,
  • naslage kamenih elemenata u kanalima pankreasa.

Kao što pokazuje medicinska praksa, nedostatak enzima najčešće je posljedica pankreatitisa (opstruktivni, alkoholni, kalkulantni i nekvalitetni), jer se patološki procesi aktiviraju u tkivu gušterače tokom njegovog razvoja, što rezultira atrofijom i fibrozom žlijezde. Međutim, ova stanja mogu provocirati i druge bolesti, na primjer, aterosklerozu i dijabetes.

Prirodno, prehrana pacijenta igra važnu ulogu u razvoju nedostatka enzima. Gušterača aktivira sintezu enzima u trenutku kada hrana uđe u jednjak. Ako ga ima previše ili ima težak sastav, željezo nema vremena za proizvodnju potrebne količine enzima za njegovu probavu, uslijed čega počinje doživljavati snažna opterećenja, što dovodi do narušavanja njegove funkcionalnosti. Iz tog razloga, ljekari snažno preporučuju svim ljudima da prate svoju prehranu jedući samo zdravu hranu i isključujući prejedanje.

Sekundarna insuficijencija najčešće se razvija u sledećim slučajevima:

  • sa različitim lezijama tankog creva,
  • gastrinoma
  • nedovoljna sinteza enterokinaze,
  • pomanjkanje proteina i energije,
  • patologije žučnog mjehura, jetre i žučnih kanala.

Apsolutni oblik patologije karakterizira inhibicija egzokrinih funkcija i sinteza bikarbonata kao rezultat distrofije parenhima žlijezde. Relativna insuficijencija posljedica je začepljenja lumena pankreasnih kanala, kao posljedica toga što je poremećen proces ulaska pankreasnog soka u tanko crijevo. To se događa u pravilu kada se u kanalima žlijezde pojave kamene naslage, tumori ili ožiljci.

Simptomi bolesti

Proces probave poremećen je zbog nedostatka enzima gušterače, što izaziva takozvani sindrom maldigije (inhibicija probavnih funkcija u crijevnom lumenu). Manifestira se u prisustvu neprobavljenih grudica hrane u izmetu ili povećanog sadržaja masti u njima, zbog čega izmet postaje sjajan i mastan.

Kada neprebavljene masnoće uđu u crijeva, oni aktiviraju sintezu kolonocita, što rezultira stvaranjem polipekala i proljevom. U tom slučaju stolica počinje isijavati gadan miris i poprima sivkast ton.

Ovakvi poremećaji probavnih funkcija crijeva dovode do razvoja proteinsko-energetskog nedostatka, koji se često očituje nedostatkom vitamina, dehidracijom i anemijom. Takođe, ovo stanje karakteriše nagli pad telesne težine. Nekoliko faktora utječe na brzinu gubitka kilograma:

  • najstroža dijeta s maksimalnim ograničenjem unosa masti i ugljikohidrata,
  • prisustvo osobe da strahuje od jela, što se često javlja nakon akutnog pankreatitisa.

Pacijent može takođe imati sledeće simptome nedostatka enzima:

  • povraćanje
  • žgaravica
  • mučnina
  • osjećaj težine u stomaku.

Simptomi bolesti

Simptom nedostatka enzima pankreasa karakteriziraju sljedeći simptomi:

  • slomljena stolica, koja se najčešće izlučuje u tečnom obliku,
  • slabost cijelog organizma
  • gubitak apetita
  • veoma visoka proizvodnja gasa,
  • nagli pad težine pacijenta, kao i pad njegove fizičke aktivnosti,
  • česta mučnina
  • dovoljno jaka bol u trbuhu.

Jedan od najvažnijih simptoma nedostatka enzima smatra se promjenom pacijentove stolice. Kao što je već spomenuto, teška stolica je karakteristična za ovu bolest, sa prilično specifičnim mirisom.

Lijekovi za smanjenje enzima pankreasa

Nakon primanja svih potrebnih rezultata ispitivanja i pregleda liječnik će moći propisati potrebne lijekove koji mogu normalizirati nedostatak potrebnih probavnih enzima. Za liječenje ove bolesti koriste se glavne sorte lijekova, i to: enzimski i antifermentni lijekovi.

Što se tiče prvog slučaja, kao rezultat uzimanja takvih lijekova pacijent može primiti sve one enzime koji u njegovom tijelu nisu dovoljni. Što se tiče drugog slučaja, upotreba takvih lijekova može ukloniti različite posljedice proizvodnje urođenih enzima.
Kako se liječi bolest? Za liječenje deficita enzima specijalisti propisuju sljedeće lijekove:

  1. Pankreatin je lijek koji je dobiven iz žlijezda stoke. Sastav ovog lijeka uključuje tripsin i amilazu. Uzimanje ovog leka neophodno je u trenutku smanjenja kiselosti soka u pacijentovom stomaku, sa hipofunkcijom žlezde i nekim drugim poremećajima u procesu varenja.
  2. Festal je lijek koji sadrži neke esencijalne enzime i žučne enzime. Ovaj lijek može poboljšati cijeli probavni proces i ublažiti nelagodu u trbuhu.
  3. Oraza je lijek, koji uključuje čitav niz potrebnih enzima. Njegova uporaba propisana je za inhibiciju funkcija probavnih žlijezda.

Ako pacijent ima dovoljno visoku proizvodnju hormona, tada se koriste takvi enzimski pripravci kao:

  1. Pantripin je lijek koji može lagano umanjiti pojačanu aktivnost proteolitičkih enzima. U vrijeme liječenja pacijenta ovim lijekom potrebno je pažljivo nadzirati amilazu koja se ne nalazi samo u pacijentovoj krvi već i u njegovoj mokraći.
  2. Aprotinin je polipeptidni lijek koji može da umanji visoku aktivnost enzima u cijelom gušterači.

Pored potrebnih lijekova koje je pacijentu propisao kvalificirani stručnjak, on se mora pridržavati i posebne prehrane.

Lijekovi i dijeta biraju se individualno za svakog pacijenta, dok se sve njegove fiziološke karakteristike uzimaju u obzir.

Doktor skreće pažnju na pacijentovu toleranciju na određene lijekove.

Imajte na umu da je upotreba lijekova, zajedno s dijetom, jedan od najvažnijih koraka na putu ka potpunom oporavku i oporavku tijela.

Insuficijencija gušterače je vrlo ozbiljan test za svaku osobu koja se suočila sa tim. Zbog toga se, kad se manifestiraju prvi simptomi ove tegobe, odmah treba obratiti stručnjaku koji će vam pomoći u rješavanju problema.

Uzroci poremećaja

Tijelo u tijelu proizvodi posebne enzime, bez kojih je nemoguće provesti proces probave hrane. Ponekad je poremećeno normalno funkcioniranje gušterače i smanjuje se broj proizvedenih komponenti, ovo patološko zatajenje naziva se insuficijencija gušterače. Glavni razlozi za razvoj stanja u nekom organu mogu biti sljedeći:

  • oštećenja tkiva koje čine telo,
  • pojava deficita vitamina u tijelu,
  • pad koncentracije proteina u krvi,
  • nizak hemoglobin u crvenim krvnim ćelijama,
  • nepravilna prehrana, što dovodi do kvarova u tijelu.

Pored navedenih razloga nastanka poremećaja, još uvijek postoji veliki broj faktora koji mogu utjecati na stvaranje nepravilnosti u žlijezdi. U nekim slučajevima nasljednost osobe igra ogromnu ulogu u razvoju preloma u žlijezdama. U takvim slučajevima, čak i kod održavanja zdravog načina života i pravilne prehrane, javljaju se poremećaji u gušterači. Neuspjeh u radu žlijezde može uzrokovati različite oblike bolesti.

Poremećaji organa

Do danas su poznata četiri oblika funkcionalnih kvarova. Svaka vrsta poremećaja ima određene karakteristike. Glavni oblici funkcionalnog kvara su:

  • egzokrinska insuficijencija,
  • egzokrini neuspjeh,
  • nedostatak enzima
  • endokrina insuficijencija.

Svaka vrsta poremećaja ima svoje karakteristične osobine. Kršenje funkcionisanja tijela neugodna je okolnost.

Da biste utvrdili neuspjehe u tijelu i odredili vrstu insuficijencije, potrebno je proći specijalizirani pregled pod nadzorom medicinskog stručnjaka.

Nakon pregleda i konsultacija, medicinski specijalista postavlja tačnu dijagnozu i propisuje odgovarajući tretman, čija je svrha normalizacija rada pankreasa.

Najčešći u radu tijela je neuspjeh sekretorne aktivnosti. Među različitim vrstama sekretorne insuficijencije smatra se najčešćom egzokrinska vrsta insuficijencije koja se sastoji u nedostatku tajni uključenih u provedbu procesa probave. Ova vrsta nedostatka razvija se zbog smanjenja broja sekretornih ćelija koje su odgovorne za sintezu sekreta.

Razvoj egzokrinske insuficijencije

Vanjska sekretorna insuficijencija, kao i drugi poremećaji u tijelu, ima niz specifičnih simptoma i manifestacija kojima se može jasno utvrditi prisutnost u organizmu ove vrste kršenja. Glavni simptomi egzokrine insuficijencije gušterače su sljedeći:

  • netolerancija na masnu i začinjenu hranu,
  • pojava težine u stomaku nakon jela masnu i začinjenu hranu koja organizam ne apsorbuje u potpunosti,
  • prisustvo stolice s masnom kašom,
  • nadimanje
  • pojava kolika u stomaku
  • pojava bolova u kostima.

Pored nabrojanih simptoma, za nepravilnost u radu žlijezde karakteristična je pojava ubrzanog rada srca, grčevi mišića, nedostatak daha, odstupanja u sistemu koji osiguravaju funkcioniranje koagulacije krvi, suha koža i neki drugi. Pojava ovih znakova posljedica je nedostatka masti i masnih kiselina u tijelu. Zbog kršenja njihove probavljivosti, pojavljuju se problemi koji uzrokuju veliku nelagodu, veću od same bolesti.

Uzroci poremećaja pankreasa

Medicinski stručnjaci otkrili su nekoliko razloga koji vode ka razvoju patoloških poremećaja u žlijezdi. Ovisno o utjecaju na tijelo različitih razloga, razvija se određeni prekršaj. Glavni uzroci razvoja kršenja zakona su sljedeći:

  • smanjenje težine egzokrinog žljezdanog tkiva,
  • odliv sekreta u duodenalnu šupljinu,
  • nedostatak učešća enzima u procesu prerade hrane,
  • upotreba u procesu liječenja određenim lijekovima.

Glavni način normalizacije gušterače je održavanje pravilne prehrane. Glavni principi održavanja pravilne ishrane, doprinoseći normalizaciji organizma su:

  • upotreba frakcijskog unosa hrane, kod kojeg se povećava broj obroka uz istovremeno smanjenje količine hrane koja se konzumira odjednom,
  • ograničavanje količine konzumirane masne hrane,
  • ograničenje unosa hrane u kasnijem vremenu, pred spavanje i usred noći,
  • odbijanje pijenja pića koja sadrže alkohol.

Proizvode kojima je dozvoljeno jesti regulira nadležni medicinski stručnjak koji nadgleda pacijentovu prehranu. U slučaju ograničenja upotrebe masne hrane životinjskog porijekla, zamjenjuje je biljnom hranom koja sadrži biljne masti. U prehranu se unosi veliki broj povrća i voća. Za one koji pate od egzokrinih poremećaja, hrana koja sadrži ugljikohidrate predstavlja prvi plan u ishrani, koja se mora konzumirati u dovoljnim količinama kako bi se tijelo pomoglo u borbi s poremećajem. Glavno što je potrebno jeste dobiti ugljikohidrate iz zdrave hrane, a ne iz slatkiša.

Sa potpunim prelaskom na hranu biljnog porijekla, može se primijetiti povećana tvorba plina u probavnom traktu.

Pored dijetalne prehrane, pacijent koji ima ovu vrstu poremećaja treba da koristi lijekove u procesu liječenja, čija je radnja usmjerena na obnavljanje funkcija organa. Takvi lijekovi uključuju Creon, Pancreatin, Mezim i neke druge. Najčešće se unos takvih lijekova vrši istovremeno s obrokom.Ako se pojava ovog fenomena, onda treba jesti mekinje.

Razvoj egzokrinog tipa neuspjeha

Eksokrina insuficijencija gušterače jedna je od vrsta oštećenja organa, koja se očituje nedostatkom proizvodnje soka od strane žlezdanog tkiva za probavu.

Glavni simptomi razvoja ovog poremećaja su:

  • loša probavljivost hrane,
  • povećani gas u stomaku,
  • kršenje procesa stvaranja izmeta,
  • osjećaj mučnine
  • pojava osećaja težine.

Uzroci kršenja mogu biti sljedeći:

  • poremećaj može biti uzrokovan nepovratnim promjenama,
  • problemi u radu stomaka,
  • disfunkcija dvanaestopalačnog creva,
  • problemi u žučnoj kesici,
  • poremećaji prehrane
  • zloupotreba alkohola
  • gladovanje hranom.

Liječenje ove vrste patološkog poremećaja počinje utvrđivanjem uzroka njegovog razvoja. Ako je uzrok kršenja prehrana ili zloupotreba alkohola, tada je potrebno započeti prilagodbu prehrane pacijenta i isključiti konzumiranje alkohola.

Poremećaji u gušterači kod djece su od posebne opasnosti, jer poremećaji u radu tako važnog organa dovode do ozbiljnih patoloških poremećaja u dječjem razvoju organizma. Neuspjesi u gušterači dovode do poremećaja metabolizma, takve promjene mogu dovesti do poremećaja u razvoju djeteta.

Metode liječenja

Način liječenja nedostatka enzima bira se pojedinačno i ovisi o nekoliko faktora:

  • uzroci bolesti,
  • težini patologije.

Ako je nedostatak enzima posljedica razvoja onkologije, ciste ili kolelitijaze, glavna metoda liječenja je operacija za uklanjanje novotvorina. Tijekom operacije mogu se ukloniti i novotvorine i dijelovi gušterače u kojima su se formirali.

Ako je uzrok razvoja nedostatka enzima povezan s pankreatitisom, dijabetesom melitusom ili drugom bolešću koja se može liječiti lijekovima, oni ne pribjegavaju kirurškoj intervenciji. U ovom se slučaju koriste lijekovi koji obnavljaju razinu probavnih enzima u ljudskom tijelu. Tu spadaju:

Takvi lijekovi biraju se pojedinačno, ovisno o pojedinačnim karakteristikama tijela. U pravilu se takvi lijekovi zasnivaju na prerađenom gušterači goveda, koji sadrže probavne enzime. Ali ako pacijent ima alergijsku reakciju na takve tvari, propisani su biljni lijekovi. No, djeluju mnogo gore od lijekova životinjskog porijekla, pa ih propisuju u velikim dozama.

Paralelno s terapijom lijekovima, obvezna je dijeta (tablica liječenja br. 5) koja vam omogućuje smanjenje opterećenja na gušterači i dajete joj vremena da se oporavi. Ova dijeta isključuje iz prehrane pacijenta:

  • masna i pržena hrana,
  • Čokolada i kakao
  • sladoled
  • masno meso i riba,
  • gljive
  • dimljeno meso
  • kiseli krastavčići
  • marinade
  • konzervirana hrana
  • Maslac za pečenje
  • jaka kafa i čaj,
  • gazirana i alkoholna pića.

Liječnik bi trebao detaljno reći šta je dopušteno jesti sa nedostatkom enzima, a šta nije. I vrlo je važno slijediti njegove preporuke, jer će o tome ovisiti daljnje stanje pacijenta.

Pogledajte video: Migrena - Uzroci, simptomi, dijagnoza i liječenje (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar