Dijabetes kod male djece

Dijabetes kod djece nije toliko fizički problem koliko psihološki. Bolesna djeca se teže prilagođavaju timu, ona, za razliku od odraslih, teže mijenjaju svoj uobičajeni način života.

Bolest poput dijabetesa uključena je u skupinu endokrinih poremećaja sa znakovima nedostatka hormona štitnjače - inzulinom. Patologiju prati neprestano povećanje količine glukoze u krvi.

Mehanizam bolesti karakterizira kronični oblik, izaziva pojavu alarmantnih simptoma karakterističnih za bolest i prati neuspjeh svih vrsta metabolizma - proteina, minerala, masti, vode, soli, ugljikohidrata.

Dijabetes melitus kod djece nema starosnih ograničenja i može se javiti u najneočekivanijem trenutku. Prisutnost poremećaja endokrinog sustava prisutna je kod odojčadi, predškolske djece i adolescenata.

Dječji dijabetes nalazi se na drugom mjestu liste najčešćih hroničnih bolesti.

Kao i kod odraslih dijabetičara, ovaj se oblik bolesti kod djece pogoršava dodatnim simptomima. Pravovremenim otkrivanjem patologije i brzopletim usvajanjem potrebnih mjera za sprečavanje posljedica dijabetesa mogu se postići pozitivni rezultati i patnja djeteta može se značajno ublažiti.

Poremećen metabolizam ugljikohidrata glavni je uzrok dijabetesa u djece u bilo kojoj dobi. Naučnici su bili u mogućnosti da prate druge faktore koji utiču na razvoj bolesti kod dece. Neki od njih detaljno su proučavani, a neki i dalje ostaju pod pečatom sumnje.

Suština dijabetesa se ne mijenja s ovoga i svodi se na glavni zaključak - problemi s inzulinom zauvijek će promijeniti život bolesnog djeteta.

Prvi simptomi dijabetesa u djece: kako ih prepoznati

Shvatiti da je dijete bolesno od dijabetesa uvijek je teško u početnoj fazi. Simptomi su gotovo nevidljivi. Brzina manifestacije bolesti ovisi o njezinoj vrsti - prvom ili drugom.

Kod dijabetesa tipa I simptomi brzo napreduju, dijete se mijenja tokom prve sedmice. Dijabetes tipa II karakterizira stupanj, simptomi se ne pojavljuju tako brzo i ne tako jasno. Roditelji ih ne primjećuju, ne vode dijete liječniku dok ne nastanu komplikacije. Da se situacija ne pogorša, neće biti nepotrebno saznati kako se dijabetes melitus manifestuje kod djece.

Razmotrimo najčešće simptome dečijeg dijabetesa:

Da bi dječje tijelo dobilo rezervu energije za pravilnu organizaciju života, inzulin mora pretvoriti dio glukoze koji ulazi u krvotok. Ako se dijabetes već počeo razvijati, potreba za slatkišima može se povećati. To nastaje zbog gladi ćelija tijela, jer kod dijabetesa dolazi do kršenja metabolizma ugljikohidrata i ne pretvara se sva glukoza u energiju.

Iz tog razloga dijete uvijek poseže za slatkišima. Zadatak odrasle osobe je razlikovati patološki proces od ljubavi prema slatkišima.

Dijete s dijabetesom često osjeća glad. Čak i ako djeca jedu dovoljno hrane, teško je čekati sljedeći obrok.

Zbog toga glava može boljeti, pa čak i drhtati noge i ruke. Djeca cijelo vrijeme pitaju za hranu i biraju hranu s visokim udjelom ugljikohidrata - brašno i prženo.

Smanjena motorička sposobnost.

Dijabetično dijete osjeća svemogući osjećaj umora, nema dovoljno energije. Iznerviran je iz bilo kojeg razloga, plače, ne želi da igra čak ni svoje omiljene igre.

Ukoliko pronađete učestali recidiv jednog ili više simptoma, obratite se svom ljekaru i zatražite test glukoze u krvi.

Djeca nisu uvijek u stanju objektivno procijeniti svoje potrebe i slabosti, pa ih roditelji trebaju provjeriti.

Znakovi dijabetesa kod djeteta: šta prethodi bolesti

Pored simptoma prvog stadijuma bolest prati i očitiji znaci

Jedna od najupečatljivijih manifestacija dijabetesa. Odrasli trebaju kontrolirati unos tekućine. Uz dijabetes u djece postoji stalan osjećaj žeđi. Bolesna beba može piti više od 3 litre vode dnevno, ali njegove će sluznice ostati suve, a žeđ se neće umanjivati.

2. Poliurija, ili često i pojačano mokrenje.

Zbog stalne žeđi i pijane velike količine tekućine, djeca koja pate od dijabetesa često prijeđu na niske potrebe od svojih zdravih vršnjaka.

Velika količina urina povezana je s količinom potrošene tekućine. U jednom danu, dijete može oko 15-20 puta u toalet, noću se dijete može probuditi i zbog želje za mokrenjem. Roditelji te simptome brkaju sa problemom povezanim s privatnim mokrenjem, enurezom. Stoga je za dijagnozu potrebno uzeti u obzir znakove zajedno.

Čak i pored povećanog apetita i upotrebe slatkiša kod djece s dijabetesom, može se primijetiti smanjenje tjelesne težine. Iako se u početku težina, naprotiv, može malo povećati. To je zbog fiziologije tokom nedostatka inzulina. Stanicama nedostaje šećera za energiju, pa je traže u mastima, razbijajući ih. Tako se težina smanjuje.

Da bi se razumjelo da dijete ima dijabetes takođe može biti i na ovoj osnovi. Čak i sitne ogrebotine i ogrebotine zarastaju vrlo sporo. To je zbog oštećenog rada vaskularnog sistema zbog stalnog povećanja glukoze u krvi. U ovoj kritičnoj situaciji žalba endokrinologu je neizbežna.

5. Dermopatija ili kožna lezija.

Zbog dijabetesa djeca često pate od kožnih bolesti. Osip, čirevi i mrlje mogu se pojaviti na raznim dijelovima tijela. To je zbog smanjenja imuniteta, poremećaja u metaboličkim procesima i krvnim žilama.

Nema energije - dijete nema snage za igre i kretanje. Postaje slab i anksiozan. Djeca s dijabetesom stoje iza svojih prijatelja u školi i nisu toliko aktivna na časovima tjelesnog odgoja.

Nakon dolaska iz obrazovne ustanove kući, dijete želi spavati, izgleda umorno, ne želi komunicirati ni s kim.

Još jedan karakterističan znak dijabetesa. U zraku pored djeteta miriše na sirće ili kisele jabuke. Ovo je jasan dokaz da se broj ketonskih tela u organizmu povećao. Vrijedi odmah otići liječniku, inače dijete može pasti u ketoacidotsku komu.

Znanje je tvoja snaga. Ako ste upoznati sa simptomima dijabetesa kod djece, možete izbjeći teške posljedice patologije i ublažiti patnju djece.

Klinika bolesti različita je kod djece različitih starosnih kategorija. Predlažemo da se upoznate s razlikama u razvoju dijabetesa u skladu s promjenama koje se odnose na starost.

Znakovi dijabetesa kod dojenčadi

U djece koja su se nedavno rodila nije lako otkriti bolest. Vrlo je teško shvatiti doživljava li beba poliuriju (pojačano mokrenje) ili polidipsiju (žeđ) iz svog uobičajenog zdravstvenog stanja. Patologiju mogu pratiti i drugi znakovi: povraćanje, intoksikacija, dehidracija, pa čak i koma.

Ako se dijabetes razvija sporo, beba slabo podiže kilograme, loše spava i ne želi jesti, često plače, pati od poremećaja stolice. Dugo vremena bebe mogu patiti od pelenskog osipa. Počinju problemi s kožom: znojenje, alergije, pustule. Druga točka koja bi trebalo da privuče pažnju je ljepljivost urina. Nakon sušenja pelena se stvrdne, a kada udari u površinu, mrlja se steže.

Uzroci dijabetesa u male djece

Razvoj dijabetesa događa se ubrzanim tempom kod djece starijih od 1 godine. Pojavu prekomatoznog stanja prethodit će sljedeći simptomi:

Dijabetes tipa I kod djece ove dobi povezan je s genetskom dispozicijom i nasljednošću.

Slučajevi pojave u djece predškolske dobi šećerne bolesti tipa II se primjećuju češće nego prvog tipa. To se događa zbog nekontrolirane upotrebe štetnih proizvoda, brze hrane, brzog povećanja kilograma i nepomičnosti.

Kako se dijabetes pojavljuje kod školske djece?

Otkrivanju dijabetesa u školske djece prethodit će znakovi:

Svi ovi fizički faktori kombinirani su s psihološkim, takozvanim atipičnim manifestacijama dijabetesa:

  • Anksioznost i depresija
  • Umor i slabost
  • Pad performansi,
  • Nevoljkost u kontaktu sa vršnjacima.

Ako primijetite barem jedan od tih simptoma, ne ostavljajte situaciju bez nadzora.

U početku, roditelji pripisuju simptome dijabetičara proučavanju umora. Mame i tate, vole svoju djecu, ne zanemarujte njihove probleme i strepnje.

Prvi znakovi dijabetesa kod adolescenata

Adolescentni dijabetes je fenomen koji se javlja nakon 15 godina. Simptomi dijabetesa kod adolescenata su tipični i, ako se ne liječe, pogoršavaju se.

Najčešći simptomi dijabetesa kod adolescenata su:

Klinička slika dijabetesa kod adolescenata je sljedeća: visoka razina glukoze u krvi izaziva žeđ, koja se ne smanjuje ni nakon velike količine pijane tekućine, te učestalog korištenja zahoda za male potrebe - i danju i noću.

Dijabetes melitus kod djevojčica u adolescenciji očituje se menstrualnim nepravilnostima. Ovaj ozbiljan prekršaj prepun je neplodnosti. S razvojem djevojčice dijabetesa tipa II mogu započeti policistični jajnici.

Obje vrste dijabetes melitusa kod adolescenata prolaze sa simptomima vaskularnih poremećaja, može doći do porasta krvnog tlaka i dolazi do povećanja kolesterola u krvi. Mikrocirkulacija krvi je poremećena u nogama, tinejdžer doživljava osjećaj ukočenosti, pati od napadaja.

S kasnom dijagnozom dijabetesa kod adolescenata, klinika bolesti povezana je sa nakupljanjem ketonskih tijela u krvi. To se događa zbog značajnog viška glukoze u krvi i istodobnog nedostatka energije.

Tijelo nastoji popuniti ovaj nedostatak stvaranjem ketona.

Primarni znakovi ketoacidoze su bol u trbuhu i mučnina, sekundarni su slabost i povraćanje, učestalo otežano disanje, miris acetona pri izdisaju. Progresivni oblik ketoacidoze je gubitak svijesti i koma.

Uzroci ketoacidoze kod adolescenata uključuju:

  • Prvo mjesto među preventivnim mjerama zauzima organizacija pravilne prehrane. Sve vrijeme je potrebno održavati vodenu ravnotežu, jer se pored inzulina stvara vodena otopina bikarbonata u gušterači, supstanca koja stabilizira prodiranje glukoze u stanice tijela.

Deca koja imaju dijabetes trebalo bi po pravilu da piju čašu čiste vode za piće pre svakog obroka. A to je minimalni uslov. Kafa, slatki napici, soda voda ne koriste se kao tečnost. Takva pića će biti samo štetna.

Ako je dijete prekomjerno tjelesno (najčešće s dijabetesom tipa II), umanjite kalorije u hrani do maksimuma. Izračunajte ne samo ugljene hidrate, već i biljne i životinjske masti. Vaše dijete treba jesti češće, ali ne puno. Pridržavajte se preporuka za pravilnu ishranu sa svojim djetetom. Kompaniji je lakše prevladati poteškoće.

Uključite povrće u dječiju prehranu, pripremite od njih originalna jela. Pustite dijete da se zaljubi u repe, tikvice, kupus, rotkvice, šargarepu, brokoli, luk, češnjak, pasulj, šunku, voće.

Liječenje dijabetesa kod djece

Glavna područja liječenja dijabetesa u djetinjstvu uključuju:

Samo-lijek za dijabetes može dovesti do nepredvidivog scenarija. Uticaj tradicionalne medicine nije potpuno shvaćen. Zato ne biste trebali eksperimentirati sa djetetom, ne trebate potražiti pomoć tradicionalnih iscjelitelja. Liječenje bolesti kod odraslih i djece je različito.

Mnogi oglašeni lijekovi sadrže veliki broj hormona; kad uđu u tijelo, mogu se ponašati kako žele. Veliki broj nuspojava samo će pogoršati stanje bolesnog djeteta i nepovoljno uticati na funkciju gušterače.

Ako je vašem djetetu dijagnosticiran dijabetes, ne očajavajte. Situacija u kojoj se nalazite vi i vaša beba je ozbiljna. Ne biste trebali čekati magiju od lijekova.

Donedavno se u šećernoj bolesti dijabetes shvatio kao dijabetes melitus tipa I (osim sekundarnih oblika dijabetesa, na primer, u lečenju kortizona, Shereshevsky-Turner sindromu, u trisomiji 21). Genetska predispozicija, virusne infekcije, faktori okoliša i oslabljena regulacija imunoloških reakcija (autoimune reakcije) dovode do uništavanja beta stanica pankreasa koje proizvode inzulin. Dijabetes je najčešća hronična bolest u djetinjstvu i adolescenciji. U posljednje vrijeme povećana je učestalost dijabetesa tipa II među adolescentima.

U Njemačkoj se adolescentima koji imaju pretilost sve više dijagnosticira dijabetes tipa II.

Razvoj dijabetičke kome moguć je kako s manifestacijom bolesti, tako i s lošom metaboličkom kompenzacijom (previsok nivo glukoze za dan ili sedmicu). Kod male djece se dijabetička koma može razviti za nekoliko sati. Tijekom liječenja kome može doći do cerebralnog edema i promjene u ravnoteži elektrolita, na primjer, pad koncentracije kalija nakon početka liječenja inzulinom.

Uzroci dijabetesa u djece

Genetska predispozicija (porodična anamneza!), Prekomjerna težina i sjedeći način života uzimaju se u obzir kao uzroci ovog opasnog trenda.

Dijabetes melitus kod djece često je nasljedna bolest. Kod djeteta stečeni dijabetes može biti potaknut psihoemocionalnim stresom, teškim bolestima i virusnim infekcijama.

Tkiva tijela metaboliziraju šećer (glukozu) sa inzulinom, a ako ga nema dovoljno, onda se šećer akumulira u krvi, a da ne uđe u tkivo. Mišici, jetra i drugi organi pate od nedostatka šećera, a višak glukoze u krvi negativno utječe na bubrege, mozak i krvne sudove. Dijabetes melitus je dvije vrste: djeca - ovisna o inzulinu i odrasla - neovisna o inzulinu.

Uzroci dijabetesa ovisnog o insulinu su naslijeđeni genetski poremećaji. Ako je neko u obitelji imao dijabetes (čak i odrasli tip), tada se dijete može roditi s poremećajima u gušterači.

Drugi razlog pojave dijabetesa je autoimuna lezija, to jest da dječji imunološki sustav počinje sa radom i proteinska antitijela, čiji je zadatak uništiti štetne tvari za tijelo, počinju uništavati korisne stanice koje proizvode inzulin. To može trajati jako dugo, jer tijelo ima velike rezerve i klinička slika dijabetesa pojavljuje se tek kada ostane oko 10 posto stanica.

Takve neispravnosti u imunološkom sistemu najčešće mogu biti uzrokovane prenesenim zaraznim bolestima kod kojih virusi koji su po strukturi slični ćelijama gušterače prodiru u tijelo. Riječ je o enterovirusima, odnosno onima koji utječu i na gastrointestinalni trakt i na dišni sistem, uzročnike zaušnjaka (zaušnjaka) i rubeole.

Simptomi i znakovi dijabetesa kod djece

  • poliurija, polidipsija, enureza,
  • mučnina, povraćanje, gubitak težine,
  • slabost, slabost, oslabljena svijest,
  • dehidracija, exicosis,
  • miris acetona, hiperpneje (Kussmaul-ovo disanje),
  • simptomi „akutnog“ trbuha sa zaštitnom napetošću mišića (pseudoperitonitis).

U početku se dijabetes melitus očituje takvim simptomima: bolesno dijete puno pije, mokrenje mu se povećava, ponekad mu se apetit drastično poboljšava, ali on i dalje gubi na težini.

Fizičke i mentalne sposobnosti opadaju, dijete se često žali na slabost, umor.

Za nekoliko tjedana, ako se ne liječi, može se razviti ketoacidoza, ozbiljna komplikacija. Njene prve manifestacije su trbušni bol, mučnina, a pacijent miriše aceton iz pacijentovih usta. Nažalost, dijabetes se često dijagnosticira samo uznapredovalom ketoacidozom.

S ovom bolešću šećer koji dolazi izvan tijela ne podliježe kemijskoj razgradnji.

U budućnosti tijelu nedostaje potrebna količina energije i dolazi do povećanja razine glukoze u krvi. U urinu se povećava količina glukoze (glukozurije). Ovi su znakovi prvi.

U tijelu dolazi do poremećaja u metabolizmu, masti se ne oksidiraju u potpunosti i pretvaraju se u ketonska tijela. Komplikacije bolesti su ketoacidoza i ketoacidotska koma. Pacijenti se žale na stalnu žeđ, mogu se pojaviti suha usta, obilno mokrenje, mučnina, povraćanje. Iz usta se oseća miris acetona. Kao rezultat toga, dolazi do trovanja celog organizma. Budući da urin sadrži veliku količinu glukoze, on iritira kožu, pa dijete u perineumu može poremetiti jak svrbež.

Dijete se počinje žaliti na smanjenje apetita, žeđ, bolove u desnoj strani, jezik mu je suv. Počinje doživljavati opću slabost, vrtoglavicu, jaku glavobolju.

Postepeno, simptomi ketoacidoze se pojačavaju i postavlja se ozbiljno stanje - dijabetička koma. Karakterizira ga činjenica da je dijete nesvjesno, plitko disanje, povraćanje prestaje.

Komplikacije dijabetesa osim ketoacidoze mogu biti veoma raznolike. Najčešće je oštećenje jetre. Pogođeni su i mali krvni sudovi - javljaju se dijabetičke mikroangiopatije. Nakon toga može se razviti retinopatija u kojoj se vid naglo smanjuje. Veće krvne žile, najčešće donji ekstremiteti, dodatno su pogođeni, stopala (dijabetičko stopalo) pate kao posljedica toga, a ubuduće se razvija gangrena.

Vrlo često su pogođeni bubrezi, javlja se takozvana dijabetička nefropatija. Da biste izbjegli komplikacije, važno je započeti liječenje na vrijeme.

Dijagnoza dijabetesa kod djece

Krvni testovi: određivanje koncentracije glukoze u krvi, sastava gasova u krvi, elektrolita, holesterola, triglicerida, HbAlc.

Ponovljena laboratorijska ispitivanja, ovisno o kliničkom stanju.

Analiza mokraće: keton, glukoza, zapremina urina.

Uz daljnji tok bolesti nekoliko puta godišnje - određivanje kreatinina i mikroalbumina u jutarnjem urinu. Mikroalbuminurija (više od 20 mg / dl albumina) je preteča dijabetičke nefropatije. Lečenje

Kombinovani inzulin

Liječenje šećerne bolesti tipa 2 je smanjenje tjelesne težine, motoričke aktivnosti, pravilne prehrane i liječenja lijekovima (metformin). U naprednim fazama potrebne su kombinacije antidijabetičkih lijekova i, eventualno, liječenje inzulinom (vidjeti gore).

Oslobodite dete od straha od injekcije i inzulina.

Razjasniti predrasude u vezi sa strogim i nepravilnim ograničenjima prehrane.

U proces liječenja treba uključiti svakodnevni život djeteta, na primjer, konzultacije o prehrani treba provoditi ovisno o sklonostima djeteta i njegove svakodnevne rutine.

Od samog početka uključite članove porodice i prijatelje u brigu o detetu.

Izmjerite razinu glukoze u krvi uz pomoć bezbolnih injekcija (lancete su zabranjene) i malim prijenosnim uređajem za mjerenje koncentracije glukoze.

Dijete i članovi porodice trebali bi što prije naučiti kako koristiti ta pomagala.

Uz to kod dijabetičke kome

Nadgledanje vitalnih znakova, praćenje.

Ugradnja intravenskog pristupa (medicinska manipulacija).

Infuzijski tretman (rehidracija): izotonična otopina natrijum-hlorida, unošenje kalijuma i fosfata.

Kontrola vodene ravnoteže (količina ubrizgane i ispuštene tečnosti).

Posmatranje nivoa svesti. Oprez: oslabljena svijest može ukazivati ​​na razvoj cerebralnog edema.

Moguća je ugradnja želudačnog i mokraćnog katetera.

Čim se svijest vrati i kompenzuje se acidoza, brzi prijelaz na prirodnu prehranu i potkožno davanje inzulina.

Nutricionističko savjetovanje ovisi o preferencijama djeteta.

Uravnotežena, zdrava prehrana, slatkiši nisu u potpunosti isključeni, dijetalna hrana se ne preporučuje.

1 jedinica hljeba (količina ugljikohidrata) = 10 g (prethodno 12 g) ugljikohidrata.

1 XE mijenja koncentraciju glukoze u krvi za približno 50 mg / dl, stvarni porast razine glukoze u krvi ovisi o početnoj koncentraciji glukoze, dobi i tjelesnoj težini djeteta, tjelesnoj aktivnosti itd.

Količinu ugljikohidrata dnevno ne treba pažljivo planirati do grama. S druge strane, besplatna prehrana bez planiranja i računanja količine ugljikohidrata i masti dovodi do smanjenja metabolizma.

Program prehrane (izbornik) je vodič za djelovanje, a ne prisila.

Ulje, kiselo vrhnje i proizvodi od punomasnog mleka u normalnim količinama dozvoljeni su i bolesnicima sa šećernom bolešću.

Obrazovanje roditelja i djece

Ciljevi učenja: prilagođavanje doze inzulina, mjesta ubrizgavanja, tehnika ubrizgavanja i tehnika miješanja.

Naučiti dijete i članove njegove porodice da daju injekcije pri odabiru mjesta ubrizgavanja ne samo da će doći do najbolje apsorpcije, već i voditi računa o individualnim karakteristikama djeteta i njegovim sklonostima.

Mjerenje koncentracije glukoze u krvi (samonadzor).

Voditi dnevnik glukoze u krvi.

Određivanje koncentracije ketona i glukoze pomoću test traka (samo-praćenje).

Prepoznavanje hipoglikemije i njeni uzroci, postupak hipoglikemije.

Glavni principi škole su ideja o mehanizmu djelovanja inzulina i njegovih krivulja koncentracije u krvi, kao i znanje o zdravoj ishrani.

Akutne komplikacije: hipoglikemija

Smanjenje koncentracije glukoze u krvi događa se u sljedećim stanjima:

  • tokom fizičkog napora, kao što je igranje sporta,
  • nakon nepravilne injekcije insulina (intramuskularno),
  • s nepravilnim prilagođavanjem doze ili preskakanjem obroka nakon primjene inzulina,
  • s povraćanjem ili prolivom.

Brzo se apsorbiraju ugljikohidrati - prije svega šećer i prehrambeni proizvodi proizvedeni s njegovim dodavanjem. Jedenje 1 XE brzo apsorbiranih ugljikohidrata podiže šećer u krvi za otprilike 30%. Kako bi se spriječio drugi napad hipoglikemije, treba uzeti nekoliko hljebnih jedinica u obliku, na primjer, hljeb ili mliječne proizvode (polako apsorbirani ugljikohidrati).

Posljedice

Zbog povećane koncentracije glukoze u krvi, u određenim uvjetima, već u adolescenciji, razvijaju se vaskularne promjene, što dovodi do sljedećih bolesti:

  • sljepoća
  • terminalni zatajenje bubrega,
  • neuropatija
  • nemoć
  • promjene u zglobovima i manifestacije na koži.

Normaliziranjem razine glukoze u krvi može se odgoditi početak učinaka i čak djelomično preokrenuti postojeće promjene.

Dijabetes melitus kod djece pojavljuje se zbog kršenja procesa propadanja šećera (glukoze) u tijelu. Ovo je vrlo opasna bolest, stopa smrtnosti od koje je u eri prije upotrebe injekcija inzulina bila gotovo sto posto.

Koliko djece živi u naše vrijeme koja se liječi i prati njihovo zdravlje, ovisi samo o tome koliko su se roditelji rano okrenuli endokrinologu i od kvalitete terapije. Ako se sve napravi pravilno, tada djeca žive dok i obična zdrava osoba.

Proizvodnja energije u djetetovom tijelu odvija se uz pomoć inzulina. Nastaje u gušterači u ćelijama „ostrva Langerhansa“ i uvek se proizvodi u različitom volumenu. Na primjer, kad jedu hranu, ona se proizvodi intenzivno, a tokom spavanja, naprotiv, slabija.

Kad glukoza s hranom uđe u organizam, njena količina naglo se povećava, nakon čega počinje otpuštati inzulin, koji apsorbira glukozu i smanjuje količinu šećera u krvi. Smanjen je - inzulin se prestao proizvoditi. Zdravoj bebi je potrebno oko dva sata da to uradi.

Postoje dve vrste dijabetesa. Oni imaju različite uzroke porijekla, simptoma, razvoja i liječenja.

  • Prvi tip. Počinje kada nedostaje inzulina u krvi. Stanice ga proizvode malo ili uopšte ne proizvode. Tijelo djeteta jednostavno ne može izaći na kraj s preradom glukoze i povećava se šećer u krvi. Ova vrsta dijabetesa uvijek se ispravlja ubrizgavanjem inzulina.
  • Drugi tip. U tom se slučaju proizvodi normalna količina inzulina, ali ponekad se dogodi višak. Izgubljena je osetljivost na ovaj hormon u organizmu deteta i on prestaje da ga prepozna.

Kod djece starijih od godinu dana

Značajno je da znakovi dijabetesa kod djece jedne do dvije godine rastu munjevitom brzinom, u prosjeku tokom nekoliko tjedana. Ako kod svoje bebe primijetite simptome opisane u nastavku, odnesite ga u kliniku i napravite testove.

Nikad ne zanemarujte takve simptome dijabetesa kod djece, jer se situacija može pogoršati:

  • Česti izleti u toalet "malo po malo". Dijabetičari obično piju puno tekućine, koja se mora izbaciti iz tijela. Ako će dijete često pisati noću, to je onda vrlo alarmantan znak.
  • Neobično mršavljenje. Ovo je jedan od prvih pokazatelja dječijeg dijabetesa. Djeca s dijabetesom ne mogu dobiti energiju iz šećera koji ulazi u tijelo. U skladu s tim, tijelo počinje tražiti druge izvore „punjenja“ i nalazi ih u potkožnoj masnoj i mišićnoj masi.
  • Česta glad. Djeca starija od jedne do dvije godine s dijabetesom tipa 1 slabo su zasićena. Pacijenti su uvijek gladni, iako jedu puno. Istina, ponekad se smanjuje apetit. Takav simptom ukazuje na izuzetno opasnu komplikaciju - dijabetičku ketoacidozu.
  • Klinac je neprestano žedan. Obično ovaj simptom ukazuje na prisutnost dijabetesa tipa 1 kod djeteta. Kad je šećer povišen, tijelo pokušava razrijediti glukozu u krvi, dehidrirajući tkiva i stanice.
  • Konstantni umor. Djetetovo tijelo ne proizvodi energiju iz glukoze, odnosno ćelije pate od toga i šalju odgovarajuće signale u mozak. Dovode do osjećaja umora.
  • Dijabetička ketoacidoza. Ovo je životno opasna komplikacija dijabetesa. Simptomi: dah acetona, mučnina, ubrzano nepravilno disanje, pospanost, bol u trbuhu. Ako roditelji u tom slučaju ne poduzmu hitne mjere, dijabetičar će pasti u komu i umrijeti. To se obično događa dovoljno brzo.
  • Gljivice. Djevojke s dijabetesom tipa 1 često imaju trbuh. Obično izmiče početku tretmana.

Gornji znakovi dijabetesa kod djece ponekad se primjećuju s drugim bolestima.

Nažalost, dijabetes je hronična bolest koja se ne liječi baš lako. Terapija zavisi od razloga koji su doveli do razvoja patologije kod beba.

Glavni uzroci dijabetesa u djece:

  • Prejedanje. Kad dijete nekontrolirano konzumira ogromnu količinu „lakih“ ugljikohidrata - čokolade, peciva, šećera - to jako opterećuje tijelo i izaziva oslobađanje inzulina u krvi. Ćelije gušterače odgovorne za proizvodnju hormona brzo se iscrpljuju i prestaju raditi. Kao rezultat toga, dijete smanjuje količinu inzulina i pojavljuje se šećerna bolest.
  • Česte prehlade. Kad je dijete stalno bolesno, krši se omjer antitijela koje tijelo proizvodi. Dolazi do imunološke supresije, koja počinje da se bori sa vlastitim ćelijama, naime, sa inzulinom. To dovodi do oštećenja gušterače i smanjenja razine inzulina u krvi.
  • Nasljednost Statistički podaci pokazuju da se i kod djece rođene u porodicama dijabetičara može javiti bolest. Ne nužno će se djeca rađati dijabetičari, bolest se može osjetiti za dvadeset do trideset godina, ponekad i nakon pedesete.
  • Nepokretnost. Rezultat je skup viška kilograma. Dok se tokom vježbanja proizvode stanice koje proizvode inzulin, koji smanjuje glukozu u krvi, sprečavajući je da se pretvori u masti.
  • Višak kilograma. Ako dijete jede previše slatkog, tada se šećer ne pretvara u energiju, već se pretvara u masti. Kao rezultat toga, masne ćelije slepe receptore koji prepoznaju inzulin sa glukozom. U tijelu ima puno inzulina, ali se šećer u krvi ne obrađuje.

Dijabetička koma

Bolest ima veoma ozbiljnu komplikaciju. Zove se dijabetička koma.

Manifestira se jakom slabošću, jakim znojenjem, drhtanjem, glađu. Dijete može imati dvostruk vid, ukočenost usana i jezika, "mučninu". U ovom se akutnom trenutku raspoloženje naglo mijenja - od smirenosti do prekomjernog uzbuđenja i obrnuto.

Neblagovremena reakcija na ove znakove dovest će do činjenice da će pacijent imati halucinacije, drhtanje, čudno ponašanje, kao rezultat toga, on će pasti u komu.

Obavezno dajte svom djetetu čokoladni bombon koji možete jesti ako vam razina inzulina poraste. To će pomoći u sprečavanju razvoja hipoglikemije.

Napomena: hemolitička bolest - nekompatibilnost krvnih grupa ili Rh faktor majke i djeteta. Vrlo ozbiljna patologija koju bi trebalo izbjegavati.

Prvi tip

Dijabetes prvog djeteta prvog tipa čini devedeset i osam posto svih slučajeva bolesti kod beba. Liječi se uvođenjem supstitucije inzulina.

Takođe, dete treba pravilno jesti, bez gladi. Pored doručka, ručka i večere, zalogaje s biljnom hranom. Ograničite unos ugljenih hidrata. Dijeta je potrebna kako bi se osigurala normalna razina glukoze i izbjegle komplikacije koje nastaju kada postoji višak ili nedostatak inzulina.

Tipično, liječenje dijabetesa kod djece prati upotreba inzulina kratkog djelovanja - "Actrapida", "Protofan" i dr. Ubrizgava mu se olovkom za štrcaljke ispod kože, čime se izbegava predoziranje hormona. Djeca mogu sami davati takve lijekove. Pitanje „koliko ući?“ U ovom slučaju se ne postavlja.

Roditelji djece oboljele od dijabetesa definitivno bi trebali dobiti ljekometar u ljekarni. Ovaj uređaj omogućuje vam izmjerenje šećera u krvi. Sve indikacije i količina hrane koju dijete pojede bilježe se u bilježnicu koja je prikazana endokrinologu. Tako će mu biti lakše odrediti optimalnu dozu inzulina.

Transplantacija pankreasa također može liječiti dijabetes tipa 1. Ali ta operacija je već ekstremna mjera.

Drugi tip

Liječenje dijabetesa kod djece drugog tipa prati i dijeta. Temelji se na činjenici da se brzi ugljikohidrati potpuno uklanjaju iz prehrane djeteta - čokolade, peciva, itd. Dijeta se ne može prekršiti, jer u protivnom glukoza u krvi može naglo porasti.

Kako bi lakše pratili dijetu, smislili su „jedinice hljeba“ - količinu proizvoda koji sadrži dvanaest grama ugljikohidrata, a koji povećavaju količinu šećera u krvi za 2,2 mmol / l.

U mnogim evropskim zemljama proizvođači označavaju "jedinice za hljeb" na pakovanju svakog proizvoda. Ovo pomaže dijabetičarima da kontroliraju svoju prehranu.Rusija još nije uvela takav standard, ali roditelji mogu sami izračunati sadržaj „jedinica hljeba“. Da biste to učinili, broj ugljikohidrata dostupnih u sto grama jednog proizvoda dijeli se sa dvanaest i množi se s težinom koju dijete planira da pojede. Dohvati broj "hljebnih jedinica."

Srodni

Dijabetes melitus kod djece može se liječiti nadopunom medicinske terapije alternativnim metodama.

  • Fizičko vaspitanje. Dozirano opterećenje pomoći će smanjenju glukoze u krvi i povećati osjetljivost tijela na inzulin. Kada roditelji planiraju tjelesnu aktivnost djeteta, trebali bi mu dati dodatni dio ugljikohidrata prije, tokom i nakon što su oni završeni. Upozorenje: ne pretjerujte! Prekomjerno vježbanje je kontraindicirano kod bolesne djece: može doći do dijabetičke kome.
  • Biljni proizvodi. Ako beba ima dijabetes tipa 2, tada će sjemenke bundeve, pivski kvas, grašak, brokoli, žalfija i okra biti korisni za nadgledanje razine šećera u krvi.
  • Za smanjenje viška kilograma, djetetu se mogu dati hrom, aristološka kiselina, Dubrovnik, Chitosan, momordica, Pyruvate.
  • Da biste suzbili osjećaj gladi, u ljekarni možete kupiti homeopatske oralne sprejeve, patch sisteme.

Kod novorođenčadi

Roditelji novorođenčadi trebaju biti oprezni, jer im dijabetes nije odmah očigledan. Rani znakovi dijabetesa kod djece mlađe od jedne godine:

  • Mučnina, pospanost i letargija.
  • Česta mokrenja. Tri do šest litara tečnosti dnevno može izaći.
  • Iz usta mi miriše na aceton.
  • Na pelenama ostaju mrlje koje podsećaju na škrob. U stvari, to je šećer (na internetu postoji mnogo fotografija koje demonstriraju ovaj fenomen).
  • Manjak.
  • Anksioznost
  • Smanjen pritisak, ubrzan rad srca.
  • Pelenski osip na vanjskim genitalijama koji ne odlazi.
  • Dugi udisaji.

Gore opisani simptomi obično se javljaju kod beba sa prvom vrstom dijabetesa. Bolest drugog tipa kod novorođenčadi počinje, u pravilu, neprimetno. A djeca nisu hospitalizirana sa simptomima, već s bolešću u razvoju.

Ponekad se kod novorođenčadi s dijabetesom tipa 2 mogu pojaviti sljedeći znakovi bolesti:

  • Krvavice na desni.
  • Pustule na koži.
  • Mangan.
  • Čirevi u kutovima usana.
  • Suha usta.
  • Dugo zarastanje modrica i rana.

Dijabetes se kod novorođenčadi može pojaviti iz sljedećih razloga:

  • Majka dijabetičarka.
  • Majka koja je uzimala određene lijekove tokom trudnoće.
  • Nezrelost.

Za kontrolu dijabetesa kod djece koja još nisu navršila godinu dana, trebalo bi se pridržavati dijeta bez ugljikohidrata bez šećera. Grudi treba hraniti, promatrajući pauze.

Hranjenje deteta do jedne godine sa dijabetesom daje se na isti način kao i zdravo. Ali postoje i neka ograničenja. Bebe bi trebalo prvo hraniti biljnim sokovima i pireima, a tek potom uvode se žitarice i druga hrana koja sadrži ugljikohidrate.

Ako se beba hrani majčinim mlijekom, dozvoljeno je je hraniti hranom iz majčine prehrane. Štaviše, mogu se dozvoliti samo proizvodi za bolesno dete. Na primjer, povrće kuhano u dvostrukom kotlu.

Mali dijabetičari od šest do sedam mjeseci mogu davati kefir bez šećera, pire od kuhane heljde, pire krompir, fruktozni žele, naribanu jabuku i sir. Najprikladnije vrijeme za hranjenje je šest, devet, jedanaest, trinaest, šesnaest, osamnaest, dvadeset dva sata.

Endokrinolozi mogu ili potpuno zabraniti bolesnu djecu ili dopustiti ograničenu količinu kaše i kaše od riže, slatkiša, peciva. Ali, dijeta dijete treba sastojati prije svega od povrća, mliječnih proizvoda i nezaslađenog voća.

Potrebno je spriječiti dijabetes kod djece od prvog dana. Nekoliko savjeta:

  1. Najbolje što majke mogu učiniti je dojiti dijete najmanje godinu i pol dana. Naročito djeca čiji roditelji imaju dijabetes. Hranjenje veštačkim mešavinama u kravljem mleku ponekad negativno utiče na zdravlje bebinog gušterače.
  2. Kontrola težine beba i sprečavanje gojaznosti.
  3. Pravilna prehrana u porodici. Pokušajte jesti pravo s cijelom obitelji, ograničavajući upotrebu konzervirane hrane, slatkiša, pržene hrane i proizvoda koji sadrže umjetne boje. Obavezno pojedi više povrća i voća.

Dijabetes melitus kod djeteta je ozbiljna bolest koja se ne može zanemariti. Čim se primijete prvi znakovi bolesti, roditelji bi dijete trebali uskoro pokazati endokrinologu. Kad se dijabetes otkrije, majke i očevi moraju strogo pridržavati uputa liječnika kako ne bi došlo do komplikacija.

Pokušajte jesti pravilno i naučite bebu vlastitim primjerom. To će vam pomoći da izbegnete dijabetes i druge bolesti.

Djeca razvijaju dijabetes tipa 1. Ova vrsta dijabetesa razvija se u mladoj dobi, uglavnom kod djece sa nasljednom predispozicijom.

Zbog toga roditelji koji imaju dijabetes ili imaju rođake s dijabetesom trebaju ozbiljno shvatiti zdravlje svoga djeteta kako ne bi propustili prve znakove dijabetesa kod djece.

Mehanizam razvoja bolesti

Da bi dobile energiju za normalno funkcionisanje, ćelijama u tijelu je potrebna glukoza. Prodiranje glukoze u ćeliju događa se uz pomoć hormona inzulina, koji Langerhansove ćelije sintetišu u gušterači.

Prodirejući u ćeliju, glukoza se razgrađuje na njene komponente, pružajući tijelu potrebnu energiju za daljnje metaboličke procese. Inzulin se proizvodi u točno onoj količini koja je potrebna za ove procese.

U slučaju kršenja mehanizma prodora glukoze u ćeliju ili uz nedovoljnu proizvodnju inzulina, šećer se počinje nakupljati u krvi. Pokrenut je mehanizam razvoja dijabetesa kod dece.

Pokrenut mehanizam za razvoj bolesti može biti virusna infekcija ili pridružene autoimune bolesti.

Značajke bolesti u djece

Čini se da je najveći rizik od razvoja dijabetesa stariji od 5 do 11 godina. U tom periodu se konačno formira gušterača.

Svi su znakovi dijabetesa kod djece i odraslih slični i mehanizam razvoja bolesti je isti. Ali treba imati na umu da se metabolizam, uključujući i ugljikohidrate, kod djeteta odvija mnogo puta brže nego kod odrasle osobe. Stoga se povećana potreba djeteta za slatkišima od strane roditelja može normalno uočiti.

Značajka šećerne bolesti kod djece je kratko razdoblje koje je prethodilo bolesti, a praćen je oštrim početkom bolesti. Podmuklost dijabetesa kod djece leži u činjenici da sama bolest nije praćena groznicom, kašljem i drugim simptomima koji prate dječje bolesti.

Roditelji mogu obratiti pažnju na to da dijete počinje puno piti, mokraću noću, često želi jesti ili, obrnuto, odbija jesti, postaje letargično.

Ali ovi znakovi "neiskusnih majki i očeva" najčešće su povezani s drugim razlozima. Bolest napreduje i nije rijetkost da dijete bude primljeno u bolnicu u vrlo teškom stanju. Što kasnije roditelji odu ljekarima, teže se bolest može liječiti i dovodi do razvoja komplikacija.

Kako bi spriječili razvoj ozbiljnog stanja kod djeteta i spriječili tragediju, roditelji bi trebali znati koji simptomi ukazuju na početak razvoja bolesti.

Prvi znakovi bolesti su signal koji rodbina ne bi smjela propustiti i hitno se obratiti pedijatru ili pedijatrijskom endokrinologu.

Simptomi bolesti

Nažalost, glavni znakovi dijabetesa su kasni simptomi bolesti. Kad dijete razvije žeđ i poliuriju, to ukazuje da su stanice gušterače već prestale proizvoditi hormon inzulin.

Uporna žeđ jedan je od glavnih simptoma dijabetesa.

Detetovo telo počinje da koristi druge rezerve za normalizaciju metabolizma, istovremeno doživljavajući velika preopterećenja. Zbog toga se neki rani znakovi mogu pokazati roditeljima kada trebaju posjetiti ljekara.

Potreba za slatkišima

Na samom početku razvoja bolesti dijete može imati povećanu potrebu za slatkišima. Roditelji možda ne obraćaju pažnju na to, jer sva deca vole slatkiše. Ali postoji jedna posebnost. Ćelije detetovog tela već počinju da pate od energetske gladi. Dijete stalno traži slatkiše.

Smanjena aktivnost nakon jela

Nakon 1,5 sata nakon jela, djetetova aktivnost opada. Postaje raspoložen, letargičan, pospan.

Ako se ove promjene pojave na pozadini nekih kožnih bolesti (neurodermatitis, pustularne lezije, ihtioza) ili na pozadini oslabljenog vida ili parodontitisa, roditelji hitno trebaju potražiti liječnika. Ove bolesti mogu biti posljedica već dijabetesa u razvoju.

Intenzivna žeđ

Dijete koje već pati od dijabetesa neprestano je žedno. U toku dana može piti puno tečnosti, a istovremeno ne može utažiti žeđ.

Često i obilno mokrenje takođe ukazuje na razvoj bolesti. Tokom dana, dijete može ići u toalet da piški i do 20 puta. Nagon za mokrenjem kod djeteta javlja se noću. Ovo može biti praćeno urinarnom inkontinencijom (enureza).

Kod vrlo male djece, nakon sušenja, pelene postaju škrobne.

Poliurija se pojavljuje zbog činjenice da raste osmotski tlak u krvi, jer ćelije glukoze privlače vodene ćelije u sebe. Tijelo se pokušava riješiti viška šećera izlučivanjem ga mokraćom. Pojačano mokrenje dovodi do oštre dehidratacije deteta.

Ako ne uhvatite na vrijeme, dijete može razviti acidozu

Ako na to ne obratite pažnju, onda se nakon nekoliko tjedana kod djeteta mogu pojaviti teški znakovi acidoze.

Suva koža i sluzokože

Dijete gubi puno tečnosti tokom bolesti. Da bi se telo nadopunilo potrebno je voda iz ćelija i međućelijskog prostora, koja se potom izlučuje urinom.

Djeca ne dobivaju energiju koja im je potrebna za normalan razvoj. Osjećaju stalni umor, letargiju, glavobolju. Bolesno dijete može se jako razlikovati od svojih vršnjaka. Zaostaje u fizičkom razvoju, kao i u mentalnom. Ako dijete krene u školu, onda se na kraju dana osjeća jako umorno i pospano.

Miris jabuke ili sirćeta iz usta

Ovaj alarmantni simptom takođe signalizira prisustvo intoksikacije organizma zbog povećanja ketonskih tijela.

Svi ovi znakovi ukazuju na razvoj acidoze u djeteta.

Ako djetetu ne pomognete na vrijeme, može se razviti dijabetička koma. U ovom stanju otežano je disanje (povećavaju se pokreti grudnog koša tokom disanja), tada dijete počinje brzo i duboko disati. Koža postaje cijanotična.

Povećanje acidoze postaje uzrok oslabljene svijesti, poremećaja cirkulacije i zatajenja srca. To se manifestuje tahikardijom, sniženim krvnim pritiskom, gubitkom svijesti.

Lice djeteta postaje crveno, smanjuje se ton očne jabučice. Dijete ima depresivni respiratorni centar, što može dovesti do zastoja disanja. Ako ne pružite medicinsku pomoć u ovom stanju, dijete može umrijeti.

Dijabetes melitus kod djece zauzima 2. mjesto među svim kroničnim bolestima. Uzroci dijabetesa leže u kršenju metabolizma ugljikohidrata. Neki od njih su dobro proučeni, neki i dalje ostaju misterija, međutim, suština bolesti se ne mijenja s ovoga - odsutnost, nedostatak ili nesposobnost inzulina zauvijek će promijeniti život djeteta i život cijele obitelji.

Šta je dijabetes

Da bismo razumjeli uzroke bolesti, potrebno je shvatiti o čemu se radi. Šećer koji uđe u organizam razgrađuje se na glukozu. Ona je ta koja je energetska baza za egzistenciju i odraslih i djece. Inzulin je potreban za unos glukoze. Hormon stvaraju beta ćelije gušterače, a ako je iz nekog razloga ta funkcija poremećena, glukoza ostaje neobrađena.

Normalne vrijednosti šećera u krvi za školarce kreću se u rasponu od 3,5-5,5. U novorođenčadi je njegova norma 1,6-4,0, a u novorođenčadi - 2,8-4,4. Sa dijabetesom se te brojke povećavaju i na 10 i više.

Vrste i oblici bolesti

Ovisno o uzrocima dijabetesa, klasificira se prema vrsti i obliku. Prije svega, dijabetes je podijeljen u dvije velike grupe:

  • Tip I - autoimuna koja se javlja usled kvara u imunološkom sistemu deteta. Upravo je ova vrsta posebno česta među djecom i vrhunac njene detekcije javlja se u dobi od 5 do 11 godina
  • nije tip I - svi drugi slučajevi bolesti, uključujući nadaleko poznat dijabetes tipa II, spadaju u ovu grupu. Ovi oblici dijabetesa nisu imuni

Oko 10% slučajeva dijabetesa kod djece nije tipa I, što je podijeljeno u 4 oblika:

  1. Dijabetes tipa II - inzulin se proizvodi, ali tijelo ga ne opaža
  2. NAČIN - uzrokovan genetskim oštećenjem ćelija koje proizvode inzulin
  3. NSD - dijabetes koji se razvija kod novorođenčadi ili neonatalni dijabetes genetske prirode
  4. Dijabetes nastao zbog genetskih sindroma

Razmotrimo detaljnije uzroke, simptome i metode liječenja za svaku vrstu bolesti.

Dijabetes tipa I - autoimuni

Osnova bolesti je kvar u imunološkom sistemu, kada beta ćelije gušterače počinju doživljavati kao neprijateljske i uništiti ih vlastiti imunitet. Ovaj oblik dijabetesa dijagnosticira se kod 90% bolesne djece i uzrokuje ga kombinacija dva razloga:

  • Genetska predispozicija
  • Izloženost vanjskim faktorima koji provociraju nastanak bolesti

Ti vanjski faktori uključuju:

  1. Zarazne bolesti - gripa, rubeola, kozica, zaušnjaci
  2. Stres - može se dogoditi kada se dijete prilagodi novom timu (vrtić ili škola) ili u nepovoljnoj psihološkoj situaciji u porodici
  3. Prehrana - umjetno hranjenje, konzervansi, nitrati, višak glutena
  4. Niz toksičnih supstanci za beta ćelije, na primjer, rodenticid, koji je otrov kod glodara

Da bi se ostvarila djetetova genetska predispozicija za dijabetes, potrebno je izlaganje nekom vanjskom faktoru. U latentnom stadijumu, imune ćelije polako uništavaju beta ćelije koje proizvode inzulin. Ujutro dečiji šećer ostaje u granicama normale, ali nakon obroka primećuju se njegovi skokovi.

U ovom stadiju gušterača se još može nositi sa opterećenjem, ali kada mrtve beta ćelije dosegnu prag od 85%, bolest prelazi u eksplicitnu fazu. U ovom trenutku 80% djece je primljeno u bolnicu s dijagnozom ketoacidoze ili ketoacidotske kome, kada su tijela šećera i ketona mnogostruko veća od normalnih. Ovo je stanje osnova za dijagnozu dijabetesa.

Autoimuni dijabetes u djece prije nastanka kome može se posumnjati sljedećim simptomima:

  • Žeđ - postaje vrlo jaka, jer prekomjerna glukoza u krvi počinje crpiti vodu iz stanica tijela
  • Često mokrenje posljedica je povećane žeđi. Ako kod kuće dijete često ide u toalet, onda u nježnom obliku trebate pitati školske nastavnike ili nastavnike u vrtićima da li se ovdje primjećuju isti problemi
  • Smrzavanje kreveta vrlo je ozbiljan znak, pogotovo ako enureza nije viđena ranije
  • Oštar gubitak težine - kako bi dobio potrebnu energiju, detetovo telo umesto glukoze počinje razgrađivati ​​masti i mišićno tkivo
  • Umor - postaje stalni pratilac zbog nedostatka energije
  • Promjena apetita - javlja se glad, jer tijelo nije u stanju pravilno prerađivati ​​dolaznu hranu, a gubitak apetita znak je početne ketoacidoze
  • Slabljenje vida je direktan rezultat visokog šećera, ali na njega se mogu žaliti samo starija djeca
  • Pojava gljivice - kod djevojčica počinje trbuh, bebe pate od jakog pelenskog osipa
  • Ketoacidoza je po život povećana količina šećera i ketonskih tela, koja se manifestuje gubitkom apetita, mučninom, povraćanjem, bolovima u stomaku, gubitkom svijesti

Ako primijetite bilo kakve promjene u ponašanju i stanju djeteta, morate kontaktirati pedijatra. O pitanju ko liječi bolest odlučuje se nedvosmisleno - endokrinolog. Nemoguće je da se riješi autoimunog dijabetesa, ali njegovo pravilno upravljanje pomoći će djetetu da izbjegne dijabetičke krize i prerano uništenje vaskularnog sistema. Pacijenti bi trebali uzimati inzulin cijeli život.

Dijabetes tipa II

Dugo se smatrala bolešću starijih osoba, ali sada se sve češće tinejdžeri razbole od nje. Suština bolesti je da pankreas proizvodi dovoljno inzulina, ali to telo ne opaža. Adolescenti imaju veću vjerojatnost da pate od ove vrste dijabetesa, jer tijekom pubertetskog hormona rasta i spolni hormoni počinju inhibirati osjetljivost tkiva na inzulin.

Glavni uzroci bolesti su:

  • Prekomjerna težina i gojaznost
  • Sjedilački način života - za školarce i tinejdžere pretjerana strast za računarom
  • Hormonski lekovi
  • Bolesti endokrinog sistema (ne gušterače)

Pažljiviji odnos prema djeci slijedi u onim porodicama u kojima postoje slučajevi dijabetesa tipa II kod rođaka, dijete je rođeno s težinom manjom od 2,5 kg. Za djevojčice prisustvo policističnih jajnika je posebno rizično.

Dijabetes ove vrste se često razvija neprimjetno ili uz lagani porast žeđi, promjenu nivoa šećera i težine. U 25% slučajeva bolest se manifestuje svim znakovima autoimunog dijabetesa i tu leži glavna opasnost - zbuniti dva oblika tokom dijagnoze. Kod dijabetesa tipa II, u testovima nema antitijela na beta ćelije i otkriva se imunitet tkiva na inzulin. Ponekad se kod djece sa dijabetesom tipa II pojave tamne mrlje između prstiju ili na pazuhu.

Liječenje se temelji na pridržavanju dijeta i uzimanju različitih lijekova koji snižavaju razinu šećera, kao i reguliranjem tijeka pratećih bolesti.

Dijabetes MODY

Nalazi se kod djece mlađe od 10 godina. Glavni uzrok bolesti je oštećenje beta ćelija na genetskoj razini. Prijenos oštećene DNK rodno je neovisan. Bolest se dijagnosticira samo genetskom analizom, obično ima nekompliciran tijek, u početku se ne uvodi s dodatnim inzulinom, no na kraju može postati ovisna o inzulinu. Grupa rizika uključuje djecu u čijim porodicama ima nekoliko generacija bolesnika s dijabetesom, slučajeve bubrežnog zatajenja.

NSD - neonatalni dijabetes

Ovaj oblik neimunske dijabetesa otkriva se kod djece mlađe od šest mjeseci, rijedak je i ima genetsku prirodu. Postoje dva oblika - prolazni i trajni.

Značajke prolaznog oblika:

  • Intrauterusna retardacija rasta
  • Visoki šećer i dehidracija nakon rođenja
  • Nedostatak kome
  • Liječenje se sastoji od inzulinske terapije u godini i pol dana.
  • Adolescentni dijabetes vraća se u 50% slučajeva

Trajni oblik je sličan prolaznom, ali ima sljedeće karakteristike:

  • Trajna ovisnost o inzulinu
  • Odstupanja u razvoju fetusa opažaju se samo povremeno

Pogledajte video: Dijabetes kod dece (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar