Dugo djelujući insulini (ATX A10AE)

U ovom članku možete pročitati upute za upotrebu lijeka Lantus. Pruža povratne informacije od posjetitelja stranice - potrošača ovog lijeka, kao i mišljenja medicinskih stručnjaka o korištenju Lantusa u njihovoj praksi. Veliki je zahtjev aktivno dodavati svoje kritike o lijeku: lijek je pomogao ili nije pomogao da se riješi bolesti, koje su komplikacije i nuspojave primijećene, proizvođač ih možda nije naznačio u napomeni. Lantus analozi u prisustvu dostupnih strukturnih analoga. Upotreba za liječenje dijabetesa melitusa ovisnog o insulinu kod odraslih, djece kao i u trudnoći i dojenju. Sastav lijeka.

Lantus - analog je ljudskom insulinu. Dobiva se rekombinacijom DNK bakterija vrste Escherichia coli (E. coli) (sojevi K12). Ima nisku rastvorljivost u neutralnom okruženju. U sastavu lijeka Lantus on je potpuno topiv, što je osigurano kiselom okolinom otopine za injekcije (pH = 4). Nakon unošenja u potkožnu masnoću, rastvor zbog svoje kiselosti ulazi u reakciju neutralizacije sa stvaranjem mikroprecipitata iz kojih se stalno oslobađaju male količine inzulina glargin (aktivna supstanca pripravka Lantus), pružajući glatki (bez vrhova) profila krivulje koncentracije-vremena, kao i duže trajanje djelovanja lijeka.

Parametri vezivanja na inzulinske receptore inzulina glargin i humani inzulin su vrlo bliski. Glulin inzulin ima biološki učinak sličan endogenom insulinu.

Najvažnije djelovanje inzulina je regulacija metabolizma glukoze. Inzulin i njegovi analozi smanjuju glukozu u krvi stimulišući unos glukoze u periferna tkiva (posebno skeletni mišić i masno tkivo), kao i inhibirajući stvaranje glukoze u jetri (glukoneogeneza). Inzulin inhibira lipolizu adipocita i proteolizu, dok pojačava sintezu proteina.

Povećano trajanje djelovanja inzulina glargin direktno je povezano sa niskom stopom apsorpcije koja omogućava upotrebu lijeka jednom dnevno. Početak delovanja u prosjeku je 1 sat nakon primjene sc-a. Prosječno trajanje djelovanja je 24 sata, maksimalno 29 sati. Priroda djelovanja inzulina i njegovih analoga (na primjer, inzulin glargin) tijekom vremena može se značajno razlikovati i kod različitih i kod istog pacijenta.

Trajanje lijeka Lantus nastaje zbog njegovog uvođenja u potkožnu masnoću.

Sastav

Insulin glargin + pomoćne tvari.

Farmakokinetika

Uporedna studija koncentracija inzulina glargin i inzulina-izofana nakon supkutane primjene u krvnom serumu kod zdravih ljudi i bolesnika sa šećernom bolešću otkrila je sporiju i značajno dužu apsorpciju, kao i odsutnost maksimalne koncentracije inzulina glargin u usporedbi s inzulinom-izofanom.

Uz s / c davanje lijeka 1 put dnevno, postiže se stabilna prosječna koncentracija inzulina glargin u krvi 2-4 dana nakon prve doze.

S intravenskom primjenom, poluživot inzulina glargin i humani inzulin su uporedivi.

Kod osobe koja se nalazi u potkožnom masnoću, inzulin glargin djelomično se cijepa s karboksilnog kraja (C-kraja) lanca B (beta lanac) da bi tvorio 21A-Gly-inzulin i 21A-Gly-des-30B-Thr-inzulin.U plazmi su prisutni i nepromijenjeni inzulin glargin i njegovi proizvodi cijepanja.

Indikacije

  • dijabetes melitus koji zahtijeva liječenje inzulinom kod odraslih, adolescenata i djece starije od 6 godina,
  • dijabetes melitus koji zahtijeva liječenje inzulinom kod odraslih, adolescenata i djece starije od 2 godine (za oblik SoloStar).

Obrasci za izdavanje

Otopina za potkožno davanje (uložak od 3 ml u OptiSet i OptiKlik olovkama).

Otopina za potkožno davanje (uložak od 3 ml u olovkama za injekcije Lantus SoloStar).

Uputa za upotrebu i shema upotrebe

Lantus OptiSet i OptiKlik

Doza lijeka i doba dana za njegovo liječenje postavljaju se pojedinačno. Lantus se daje supkutano jednom dnevno, uvijek u isto vrijeme. Lantus treba ubrizgati u potkožnu masnoću trbuha, ramena ili bedara. Mjesta ubrizgavanja trebaju se izmjenjivati ​​sa svakom novom primjenom lijeka unutar preporučenih područja za sc davanje lijeka.

Lijek se može koristiti i kao monoterapija, i u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim lijekovima.

Pri prebacivanju pacijenta iz inzulina dugog ili srednjeg trajanja djelovanja na Lantus, možda će biti potrebno prilagoditi dnevnu dozu baznog inzulina ili promijeniti istodobnu antidijabetičku terapiju (doze i režim primjene kratko djelujućih inzulina ili njihovih analoga, kao i doze oralnih hipoglikemijskih lijekova).

Kada se pacijent prebaci s dvostruke primjene inzulina-izofana na jednu injekciju Lantusa, dnevna doza baznog inzulina treba se smanjiti za 20-30% u prvim tjednima liječenja kako bi se smanjio rizik od hipoglikemije u noćnim i ranim jutarnjim satima. Tijekom ovog razdoblja, smanjenje doze Lantusa treba nadoknaditi povećanjem doza inzulina kratkog djelovanja, praćeno individualnim prilagođavanjem režima doziranja.

Kao i kod drugih analoga ljudskog inzulina, pacijenti koji primaju visoke doze lijekova zbog prisustva antitijela na ljudski inzulin mogu osjetiti porast odgovora na inzulin pri prelasku na Lantus. U procesu prelaska na Lantus i prvih tjedana nakon njega potrebno je pažljivo praćenje glukoze u krvi i, ako je potrebno, korekcija režima doziranja inzulina.

U slučaju poboljšane regulacije metabolizma i posljedičnog povećanja osjetljivosti na inzulin, daljnja korekcija režima doziranja može biti potrebna. Prilagođavanje doze takođe se može zahtijevati, na primjer, kod promjene tjelesne težine pacijenta, načina života, doba dana za davanje lijekova ili kada se pojave druge okolnosti koje povećavaju predispoziciju za razvoj hipo- ili hiperglikemije.

Lijek se ne smije davati iv. U / u uvođenje uobičajene doze, namijenjenu sc primjeni, može prouzrokovati razvoj teške hipoglikemije.

Prije primjene morate biti sigurni da špricevi ne sadrže ostatke drugih lijekova.

Pravila za upotrebu i rukovanje lijekom

OptiSet napunjene olovke za špriceve

Prije upotrebe pregledajte uložak unutar olovke štrcaljke. Koristi se samo ako je otopina prozirna, bezbojna, ne sadrži vidljive čvrste čestice i po svojoj konzistenciji liči na vodu. Prazne olovke za OptiSet štrcaljke nisu namijenjene ponovnoj upotrebi i moraju se uništiti.

Da bi se spriječila infekcija, napunjena olovka za špricu namijenjena je samo jednom pacijentu i ne može se prenijeti na drugu osobu.

Rukovanje olovkom za brizgalicu OptiSet

Za svaku sljedeću upotrebu uvijek koristite novu iglu. Koristite samo igle prikladne za olovku za brizgalicu OptiSet.

Prije svake injekcije, uvijek treba provoditi sigurnosno ispitivanje.

Ako se koristi nova OptiSet olovka za brizgalice, testiranje spremnosti za upotrebu treba provesti pomoću 8 jedinica koje je proizvođač unaprijed odabrao.

Birač doze može se rotirati samo u jednom smjeru.

Nikada ne okrećite selektor doze (promjena doze) nakon pritiska na gumb za ubrizgavanje.

Ako druga osoba pacijentu napravi injekciju, mora se voditi posebna pažnja da se izbjegne slučajna ozljeda igala i zaraza zaraznom bolešću.

Nikada ne koristite oštećenu olovku za brizgalicu OptiSet, kao ni za sumnju na kvar.

Potrebno je imati rezervnu olovku za brizgalicu OptiSet u slučaju gubitka ili oštećenja polovne.

Nakon uklanjanja poklopca s olovke štrcaljke, provjerite oznake na rezervoaru za inzulin kako biste bili sigurni da sadrži odgovarajući inzulin. Treba provjeriti i izgled inzulina: otopina inzulina mora biti prozirna, bezbojna, bez vidljivih čvrstih čestica i konzistencije slične vodi. Ne koristite olovku za injekciju OptiSet ako je rastvor insulina zamućen, obojen ili sadrži strane čestice.

Nakon uklanjanja poklopca, pažljivo i čvrsto spojite iglu na olovku štrcaljke.

Provjera spremnosti olovke za štrcaljku za upotrebu

Prije svake ubrizgavanja, potrebno je provjeriti spremnost olovke za štrcaljku za upotrebu.

Za novu i neiskorištenu olovku za šprice indikator doze treba biti broj 8, kako je prethodno postavio proizvođač.

Ako se koristi olovka za štrcaljku, raspršivač se mora okretati dok se indikator doze ne zaustavi na broju 2. Dispenzer će se okretati u samo jednom smjeru.

Izvucite dugme za početak da biste ga dozirali. Nikad ne rotirajte izbornik doze nakon što se gumb za pokretanje izvuče.

Vanjski i unutrašnji poklopac igle moraju se ukloniti. Spremite vanjsku kapu kako biste uklonili iskorišćenu iglu.

Držeći olovku za špricu tako da igla bude usmjerena prema gore, nježno dodirnite rezervoar inzulina prstom tako da se mjehurići zraka uzdižu prema igli.

Nakon toga sve pritisnite tipku za početak.

Ako kapljica inzulina ispadne s vrha igle, olovka štrcaljke i igla ispravno funkcionišu.

Ako se kap inzulina ne pojavi na vrhu igle, morate ponoviti test spremnosti olovke za šprice za upotrebu sve dok se insulin ne pojavi na vrhu igle.

Odabir doze inzulina

Doza od 2 jedinice do 40 jedinica može se postaviti u koracima od 2 jedinice. Ako je potrebna doza koja prelazi 40 jedinica, mora se primijeniti u dvije ili više injekcija. Provjerite imate li dovoljno inzulina za svoju dozu.

Ljestvica zaostalog inzulina na prozirnom spremniku za inzulin pokazuje koliko otprilike inzulina ostaje u olovci brizgalice OptiSet. Ova se skala ne može koristiti za uzimanje doze inzulina.

Ako je crni klip na početku obojene trake, tada ima otprilike 40 jedinica inzulina.

Ako je crni klip na kraju obojene trake, tada postoji otprilike 20 jedinica inzulina.

Birač doze treba okretati sve dok strelica doze ne pokaže željenu dozu.

Unos doze inzulina

Dugme za početak ubrizgavanja mora se povući do krajnjih granica da bi se napunila olovka za inzulin.

Treba provjeriti je li željena doza u potpunosti akumulirana. Tipka za pokretanje pomiče se prema količini inzulina koja ostaje u spremniku inzulina.

Dugme za pokretanje omogućava vam da provjerite koja je doza birana. Tokom ispitivanja dugme za pokretanje mora biti pod naponom. Posljednja vidljiva široka linija na gumbu za start prikazuje količinu inzulina koja je uzeta. Kada se pritisne gumb za pokretanje, vidljiv je samo vrh ove široke linije.

Posebno obučeno osoblje treba objasniti tehnici ubrizgavanja pacijentu.

Igla se ubrizgava supkutano. Gumb za ubrizgavanje treba ubrizgati do krajnjih granica. Klikanje će se zaustaviti kada dugme za ubrizgavanje pritisnete do kraja. Zatim treba pritisnuti gumb za ubrizgavanje 10 sekundi prije nego što iglu izvučete iz kože. Na taj način osigurat će se unošenje cijele doze inzulina.

Nakon svake injekcije, igla treba izvaditi iz olovke štrcaljke i odbaciti je. To će spriječiti infekciju, kao i curenje inzulina, usisavanje zraka i moguće začepljenje igle. Igle se ne mogu ponovo koristiti.

Nakon toga stavite kapicu za olovku štrcaljke.

Spremnike treba koristiti zajedno sa olovkom za brizgalicu OptiPen Pro1, u skladu s preporukama proizvođača proizvođača.

Upute za upotrebu olovke za brizgalicu OptiPen Pro1 u pogledu ugradnje kertridža, spajanja igala i ubrizgavanja insulina moraju se tačno pridržavati. Pre upotrebe pregledajte uložak. Treba ga koristiti samo ako je otopina bistra, bezbojna i ne sadrži vidljive čvrste čestice. Pre nego što postavite uložak u olovku za štrcaljku, patrona treba biti na sobnoj temperaturi 1-2 sata. Prije ubrizgavanja uklonite mjehuriće zraka iz kasete. Potrebno je strogo slijediti upute. Prazni ulošci se ne upotrebljavaju ponovo. Ako je olovka šprice OptiPen Pro1 oštećena, ne smijete je koristiti.

Ako je olovka štrcaljke neispravna, ako je potrebno, inzulin se može dati pacijentu skupljanjem otopine iz uloška u plastičnu štrcaljku (pogodnu za inzulin u koncentraciji od 100 IU / ml).

Kako bi se spriječila infekcija, samo jedna osoba treba koristiti olovku za brizganje za višekratnu upotrebu.

Optical System Cartridge System

OptiClick sistem uložaka je stakleni uložak koji sadrži 3 ml otopine inzulina glargin, koji se nalazi u prozirnoj plastičnoj posudi sa priloženim klipnim mehanizmom.

Sistem OptiClick uložaka treba koristiti s olovkom za brizgalicu OptiClick u skladu s uputama za upotrebu koje ste dobili s njom.

Sve preporuke sadržane u uputama za ugradnju sustava uloška u olovku za štrcaljku OptiClick, spajanje igle i ubrizgavanje trebaju se strogo pridržavati.

Ako je olovka za brizgalicu OptiClick oštećena, zamenite je novom.

Pre nego što instalirate sistem uloška u olovku za brizgalicu OptiClick, trebalo bi da bude 1-2 sata na sobnoj temperaturi. Prije ugradnje treba pregledati sistem uloška. Treba ga koristiti samo ako je otopina bistra, bezbojna i ne sadrži vidljive čvrste čestice. Prije ubrizgavanja uklonite mjehuriće zraka iz sistema uložaka (kao da koristite olovku za špriceve). Prazni sustavi uložaka ne koriste se ponovo.

Ako je olovka štrcaljke neispravna, ako je potrebno, pacijentu se može primijeniti inzulin unošenjem otopine iz uloška u plastičnu štrcaljku (pogodnu za inzulin u koncentraciji od 100 IU / ml).

Kako bi se spriječila infekcija, samo jedna osoba treba koristiti olovku za brizganje za višekratnu upotrebu.

Lantus SoloStar treba davati supkutano jednom dnevno u bilo koje doba dana, ali svaki dan u isto vrijeme.

U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, Lantus SoloStar može se koristiti i kao monoterapija i u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim lijekovima. Ciljane vrijednosti koncentracije glukoze u krvi, kao i doze i vrijeme primjene ili primjene hipoglikemijskih lijekova treba odrediti i prilagoditi pojedinačno.

Možda će biti potrebno i prilagođavanje doze, na primjer, prilikom promjene tjelesne težine pacijenta, načina života, promjene vremena primjene inzulina ili u drugim uvjetima koji mogu povećati predispoziciju za razvoj hipo- ili hiperglikemije. Bilo kakve promjene doze inzulina treba izvoditi s oprezom i pod liječničkim nadzorom.

Lantus SoloStar nije inzulin izbora za liječenje dijabetičke ketoacidoze. U tom slučaju prednost treba dati unosu / uvođenju inzulina kratkog djelovanja. U režimima liječenja koji uključuju injekcije bazalnog i prandialnog inzulina, obično se daje 40-60% dnevne doze inzulina u obliku inzulina glargin kako bi se zadovoljila potreba za bazalnim inzulinom.

U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 koji uzimaju hipoglikemijske lijekove za oralnu primjenu, kombinirana terapija započinje dozom inzulina glargin 10 PIECES 1 put dnevno, a režim naknadnog liječenja prilagođava se pojedinačno.

U svih bolesnika s dijabetesom preporučuje se praćenje koncentracije glukoze u krvi.

Prelaz sa liječenja drugim hipoglikemijskim lijekovima na Lantus SoloStar

Prilikom prebacivanja pacijenta iz režima liječenja primjenom inzulina srednjeg ili dugog djelovanja u režim liječenja primjenom preparata Lantus SoloStar, možda će biti potrebno prilagoditi broj (doze) i vrijeme primjene inzulina s kratkim djelovanjem ili njegov analog tijekom dana ili promijeniti doze oralnih hipoglikemijskih lijekova.

Kada se pacijenti prebacuju iz jedne injekcije inzulina-izofana tijekom dana na jednu primjenu lijeka tokom dana, Lantus SoloStar obično ne promijeni početnu dozu inzulina (tj. Količina Lantus SoloStar jedinica dnevno jednaka je količini ME izofana inzulina na dan).

Kada se pacijenti prenose s davanja inzulina-izofana dva puta tijekom dana na jednu injekciju Lantus SoloStara prije spavanja radi smanjenja rizika od hipoglikemije u noćnim i ranim jutarnjim satima, početna dnevna doza inzulina glargin obično se smanji za 20% (u usporedbi s dnevnom dozom inzulina izofana), a potom se podešava ovisno o odgovoru pacijenta.

Lantus SoloStar ne treba miješati ili razrjeđivati ​​s drugim inzulinskim pripravcima. Pazite da špricevi ne sadrže ostatke drugih lijekova. Kada se miješa ili razrjeđuje, profil inzulina glargin može se s vremenom mijenjati.

Prilikom prelaska s ljudskog inzulina na lijek Lantus SoloStar i tijekom prvih tjedana nakon njega, preporučuje se pažljivo metaboličko praćenje (praćenje koncentracije glukoze u krvi) pod liječničkim nadzorom, uz korekciju režima doziranja inzulina, ako je potrebno. Kao i kod drugih analoga ljudskog inzulina, to se posebno odnosi na pacijente koji, zbog prisustva antitijela na ljudski inzulin, trebaju koristiti visoke doze ljudskog inzulina. Kod ovih bolesnika kod primjene inzulina glargin može se primijetiti značajno poboljšanje reakcije na primjenu inzulina.

Uz poboljšanu metaboličku kontrolu i posljedično povećanje osjetljivosti tkiva na inzulin, možda će biti potrebno prilagoditi režim doziranja inzulina.

Miješanje i uzgoj

Lijek Lantus SoloStar ne smije se miješati sa drugim inzulinama. Miješanje može promijeniti omjer vremena / efekta lijeka Lantus SoloStar, kao i dovesti do taloženja.

Posebne grupe pacijenata

Lijek Lantus SoloStar može se koristiti kod djece starijih od 2 godine. Primjena kod djece mlađe od 2 godine nije proučavana.

U starijih bolesnika sa šećernom bolešću preporučuje se primjena umjerenih početnih doza, njihovo sporo povećanje i primjena umjerenih doza održavanja.

Lijek Lantus SoloStar primjenjuje se u obliku injekcije. Lijek Lantus SoloStar nije namijenjen za intravensku primjenu.

Dugo djelovanje inzulina glargin primjećuje se tek kada se on unese u potkožnu masnoću. U / u uvođenje uobičajene potkožne doze može doći do teške hipoglikemije. Lantus SoloStar treba uvesti u potkožnu masnoću trbuha, ramena ili kukova. Mjesta ubrizgavanja trebaju se izmjenjivati ​​sa svakom novom injekcijom unutar preporučenih područja za sc davanje lijeka. Kao i u slučaju drugih vrsta inzulina, stepen apsorpcije, a samim tim i početak i trajanje njegovog djelovanja, mogu varirati pod utjecajem tjelesne aktivnosti i drugih promjena u pacijentovom stanju.

Lantus SoloStar jasno je rješenje, a ne suspenzija. Dakle, ponovno suspendiranje prije upotrebe nije potrebno. U slučaju kvara olovke za injekciju Lantus SoloStar, insulin glargin može se izvaditi iz uloška u špricu (pogodnu za inzulin 100 IU / ml) i izvršiti potrebnu injekciju.

Pravila za upotrebu i rukovanje napunjenom olovkom za brizgalice SoloStar

Prije prve upotrebe, olovku za štrcaljku morate držati na sobnoj temperaturi 1-2 sata.

Prije upotrebe pregledajte uložak unutar olovke štrcaljke. Koristi se samo ako je otopina prozirna, bezbojna, ne sadrži vidljive čvrste čestice i po svojoj konzistenciji liči na vodu.

Prazne SoloStar šprice ne smiju se ponovo koristiti i moraju se zbrinuti.

Da biste spriječili infekciju, prethodno napunjenu olovku za špriceve treba koristiti samo jedan pacijent i ne smije je prenijeti na drugu osobu.

Prije upotrebe olovke za injekciju SoloStar, pažljivo pročitajte informacije o uporabi.

Prije svake upotrebe pažljivo priključite novu iglu na olovku štrcaljke i obavite sigurnosni test. Moraju se koristiti samo igle kompatibilne sa SoloStarom.

Moraju se poduzeti posebne mjere opreza kako bi se izbjegle nesreće koje uključuju upotrebu igle i mogućnost prijenosa infekcije.

Ni u kojem slučaju ne smijete koristiti olovku za injekciju SoloStar ako je oštećena ili ako niste sigurni da će ispravno raditi.

Uvijek trebate imati rezervnu olovku za injekciju SoloStar u slučaju da izgubite ili oštetite postojeću kopiju olovke za SoloStar.

Ako se SoloStar olovka za štrcaljku čuva u hladnjaku, potrebno ju je izvaditi 1-2 sata prije predviđene injekcije, tako da otopina poprimi sobnu temperaturu. Davanje ohlađenog inzulina je bolnije. Korištene olovke za injekciju SoloStar moraju se uništiti.

Olovka za injekciju SoloStar mora biti zaštićena od prašine i prljavštine. Vanjska strana olovke za injekciju SoloStar može se očistiti brisanjem vlažnom krpom. Ne uranjajte u tečnost, isperite i podmažite olovku za injekciju SoloStar jer to može oštetiti.

Olovka SoloStar špricer precizno dozira inzulin i sigurna je za upotrebu. Takođe zahteva pažljivo rukovanje. Izbegavajte situacije u kojima može doći do oštećenja SoloStar olovke za brizgalice. Ako sumnjate na oštećenje postojeće instance olovke za injekciju SoloStar, upotrijebite novu olovku za štrcaljku.

Faza 1. Kontrola inzulina

Morate provjeriti naljepnicu na olovci za injekciju SoloStar da biste bili sigurni da sadrži odgovarajući inzulin. Za Lantus je olovka za injekciju SoloStar siva s ljubičastim dugmetom za ubrizgavanje. Nakon uklanjanja kapka špriceva, kontrolira se izgled inzulina koji se u njemu nalazi: otopina inzulina mora biti prozirna, bezbojna, ne smije sadržavati vidljive čvrste čestice i slična je vodi po konzistenciji.

Faza 2. Spajanje igle

Moraju se koristiti samo igle kompatibilne sa SoloStar olovkom za brizgalice.Za svaku narednu injekciju uvek koristite novu sterilnu iglu. Nakon uklanjanja poklopca, igla se mora pažljivo postaviti na olovku štrcaljke.

Faza 3. Provođenje sigurnosnog ispitivanja

Prije svake injekcije potrebno je provesti sigurnosni test i osigurati da olovka i igla štrcaljke rade dobro i uklanjaju se mjehurići zraka.

Izmjerite dozu jednaku 2 jedinice.

Vanjski i unutrašnji poklopac igle moraju se ukloniti.

Namještanje olovke za štrcaljku s iglom prema gore, lagano dodirnite uložak sa inzulinom prstom tako da se svi mjehurići zraka usmjere prema igli.

Potpuno pritisnite dugme za ubrizgavanje.

Ako se inzulin pojavi na vrhu igle, to znači da olovka štrcaljke i igla rade ispravno.

Ako se inzulin ne pojavi na vrhu igle, tada se korak 3 može ponoviti sve dok se inzulin ne pojavi na vrhu igle.

Faza 4. Odabir doze

Doza se može postaviti s točnošću od 1 jedinice od minimalne doze (1 jedinica) do maksimalne doze (80 jedinica). Ako je potrebno uvesti dozu veću od 80 jedinica, treba dati 2 ili više injekcija.

Prozor doziranja treba pokazati „0“ nakon završetka sigurnosnog ispitivanja. Nakon toga može se utvrditi potrebna doza.

Faza 5. doza

Pacijenta treba obavijestiti o tehnici ubrizgavanja od strane medicinskog stručnjaka.

Igla se mora umetnuti ispod kože.

Dugme za ubrizgavanje treba u potpunosti pritisnuti. U tom položaju se drži još 10 sekundi dok igla ne bude izvađena. Ovim se osigurava unošenje odabrane doze inzulina u potpunosti.

Faza 6. Uklanjanje i odbacivanje igle

U svim slučajevima iglu nakon svake injekcije treba izvaditi i odbaciti. Ovim se osigurava sprječavanje zagađenja i / ili infekcije, zraka koji ulazi u spremnik za inzulin i istjecanja inzulina.

Pri uklanjanju i odbacivanju igle morate poduzeti posebne mjere opreza. Slijedite preporučene mjere opreza za uklanjanje i bacanje igala (na primjer, tehnika jednosmjerne kapice) kako biste smanjili rizik od nesreća povezanih s iglom i spriječili infekciju.

Nakon uklanjanja igle, zatvorite olovku za injekciju SoloStar kapicom.

Nuspojava

  • hipoglikemija - razvija se najčešće ako doza inzulina prelazi potrebu za tim,
  • sumračna svest ili njen gubitak,
  • konvulzivni sindrom
  • glad
  • razdražljivost
  • hladan znoj
  • tahikardija
  • oštećenje vida
  • retinopatija
  • lipodistrofija,
  • disgeuzija,
  • mijalgija
  • oticanje
  • neposredne alergijske reakcije na inzulin (uključujući inzulin glargin) ili pomoćne komponente lijeka: generalizirane kožne reakcije, angioedem, bronhospazam, arterijska hipotenzija, šok,
  • crvenilo, bol, svrbež, osip, oteklina ili upala na mjestu ubrizgavanja.

Kontraindikacije

  • dječja dob do 6 godina za Lantus OptiSet i OptiKlik (trenutno nema kliničkih podataka o upotrebi)
  • dječja dob do 2 godine za Lantus SoloStar (nedostatak kliničkih podataka o upotrebi),
  • preosjetljivost na komponente lijeka.

Trudnoća i dojenje

Lantus treba koristiti sa trudnoćom.

Za pacijente s prethodnim ili gestacijskim dijabetes melitusom važno je održavati odgovarajuću metaboličku regulaciju tokom trudnoće. U 1. tromjesečju trudnoće potreba za inzulinom može se smanjiti, u 2. i 3. tromjesečju može se povećati. Odmah nakon porođaja potreba za inzulinom opada, a samim tim se povećava i rizik od razvoja hipoglikemije. U tim je uvjetima od velike važnosti pažljivo praćenje glukoze u krvi.

U eksperimentalnim studijama na životinjama, nisu dobijeni direktni ili indirektni podaci o embriotoksičnim ili fetotoksičnim učincima insulina glargin.

Nije bilo kontroliranih kliničkih ispitivanja sigurnosti lijeka Lantus tokom trudnoće. Postoje dokazi o upotrebi Lantusa kod 100 trudnica s dijabetesom. Tok i ishod trudnoće kod ovih pacijenata nisu se razlikovali od onih u trudnica sa dijabetesom koje su primale druge pripravke od inzulina.

U žena tijekom dojenja možda će biti potrebna korekcija režima doziranja inzulina i prehrane.

Upotreba u djece

Trenutno nema kliničkih podataka o upotrebi kod djece mlađe od 6 godina.

Primjena kod starijih pacijenata

U starijih bolesnika, progresivno pogoršanje funkcije bubrega može dovesti do trajnog smanjenja potreba za inzulinom.

Posebna uputstva

Lantus nije lijek izbora za liječenje dijabetičke ketoacidoze. U takvim se slučajevima preporučuje intravenska primjena inzulina kratkog djelovanja.

Zbog ograničenog iskustva s Lantusom, nije bilo moguće procijeniti njegovu učinkovitost i sigurnost u liječenju bolesnika s oštećenom funkcijom jetre ili bolesnika s umjerenom ili teškom bubrežnom insuficijencijom.

U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, potreba za inzulinom može se smanjiti zbog slabljenja njegovih procesa eliminacije. U starijih bolesnika, progresivno pogoršanje funkcije bubrega može dovesti do trajnog smanjenja potreba za inzulinom.

U bolesnika s ozbiljnom hepatičkom insuficijencijom potreba za inzulinom može se smanjiti zbog smanjenja sposobnosti glukoneogeneze i biotransformacije inzulina.

U slučaju neučinkovite kontrole razine glukoze u krvi, kao i ako postoji tendencija razvoja hipo- ili hiperglikemije, prije nego što nastavite s korekcijom režima doziranja, potrebno je provjeriti točnost poštivanja propisanog režima liječenja, mjesta primjene lijeka i tehnike kompetentne injekcije sc s obzirom na sve faktore koji utiču na to.

Vrijeme razvoja hipoglikemije ovisi o profilu djelovanja korištenog inzulina i može se, dakle, mijenjati s promjenom režima liječenja. Zbog povećanja vremena koje je potrebno za primjenu inzulina dugog djelovanja pri primjeni Lantusa, treba očekivati ​​manju vjerojatnost razvoja noćne hipoglikemije, dok je u ranim jutarnjim satima ta vjerovatnost veća. Ako se hipoglikemija dogodi u bolesnika koji primaju Lantus, treba razmotriti mogućnost usporavanja izlaza iz hipoglikemije zbog produljenog djelovanja inzulina glargin.

U bolesnika kod kojih epizode hipoglikemije mogu imati određeni klinički značaj, uključujući s teškom stenozom koronarnih arterija ili moždanih žila (rizik od razvoja srčanih i moždanih komplikacija hipoglikemije), kao i bolesnika s proliferativnom retinopatijom, posebno ako ne primaju fotokoagulacijski tretman (rizik od prolaznog gubitka vida zbog hipoglikemije), treba paziti na posebne mjere opreza i pažljivo ih nadzirati glukoza u krvi.

Pacijente treba upozoriti na stanja u kojima se simptomi prekursora hipoglikemije mogu smanjiti, postati manje izraženi ili odsutni u određenim rizičnim grupama, što uključuje:

  • pacijenti koji su primjetno poboljšali regulaciju glukoze u krvi,
  • pacijenti koji hipoglikemiju razvijaju postepeno
  • starijih bolesnika
  • pacijenti sa neuropatijom
  • pacijenti sa dugim dijabetesom,
  • pacijenti sa mentalnim poremećajima
  • pacijenti prebačeni sa insulina životinjskog porekla na ljudski inzulin,
  • pacijenti koji su istodobno liječeni drugim lijekovima.

Takve situacije mogu dovesti do razvoja teške hipoglikemije (s mogućim gubitkom svijesti) prije nego što pacijent shvati da razvija hipoglikemiju.

U slučaju da su primijećene normalne ili smanjene vrijednosti glikoziranog hemoglobina, potrebno je uzeti u obzir mogućnost razvoja ponavljajućih neprepoznatih epizoda hipoglikemije (posebno noću).

Pridržavanje pacijenta režimima doziranja, prehrani i ishrani, pravilnom upotrebom inzulina i kontrolom pojave simptoma hipoglikemije doprinose značajnom smanjenju rizika od hipoglikemije. Uz prisustvo faktora koji povećavaju predispoziciju za hipoglikemiju, potrebno je posebno pažljivo promatranje, jer možda će biti potrebno prilagođavanje doze inzulina. Ti faktori uključuju:

  • promjena mjesta primjene inzulina,
  • povećana osjetljivost na inzulin (na primjer, kada se uklanjaju stresni faktori),
  • neobične, povećane ili produžene fizičke aktivnosti,
  • intercurrentne bolesti koje su praćene povraćanjem, prolivom,
  • kršenje načina ishrane i ishrane,
  • preskočeni obrok
  • konzumiranje alkohola
  • neki nekompenzirani endokrini poremećaji (na primjer, hipotireoza, insuficijencija adenohipofize ili nadbubrežne kore),
  • istodobno liječenje određenim drugim lijekovima.

Kod intercurrentnih bolesti potrebna je intenzivnija kontrola glukoze u krvi. U mnogim slučajevima provodi se analiza na prisustvo ketonskih tijela u urinu, a često je potrebno i doziranje inzulina. Potreba za insulinom često raste. Pacijenti s dijabetesom tipa 1 trebali bi nastaviti redovito konzumirati barem malu količinu ugljikohidrata, čak i kada jedu samo u malim količinama ili u nedostatku mogućnosti da jedu, kao i kod povraćanja. Ovi pacijenti nikada ne bi trebali potpuno prestati davati inzulin.

Interakcija lijekova

Oralni hipoglikemijski agensi, ACE inhibitori, disopiramidi, fibrati, fluoksetin, MAO inhibitori, pentoksifilinski, dekstropropoksifen, salicilati i sulfonamidni antimikrobni sredstva mogu pojačati hipoglikemijski učinak inzulina i povećati predispoziciju za razvoj hipoglikemije. Uz ove kombinacije, možda će biti potrebno prilagođavanje doze inzulina glargin.

Glukokortikosteroidi (GCS), danazol, diazoksid, diuretici, glukagon, izoniazid, estrogeni, progestogeni, derivati ​​fenotiazina, somatotropin, simpatomimetici (npr. Epinefrin, salbutamol, terbutalin), hormoni štitnjače, inhibitori klitazepina, neki ) može smanjiti hipoglikemijski učinak inzulina. Uz ove kombinacije, možda će biti potrebno prilagođavanje doze inzulina glargin.

Istodobnom primjenom lijeka Lantus s beta blokatorima, klonidinom, litijevim solima, etanolom (alkoholom) moguće je i jačanje i slabljenje hipoglikemijskog učinka inzulina. Pentamidin u kombinaciji sa inzulinom može uzrokovati hipoglikemiju koja se ponekad zamjenjuje hiperglikemijom.

Istodobnom primjenom lijekova sa simpatilitičkim učinkom, poput beta blokatora, klonidina, ganfacina i rezerpina, moguće je smanjenje ili odsustvo znakova adrenergičke kontraregulacije (aktiviranje simpatičkog nervnog sistema) s razvojem hipoglikemije.

Lantus se ne smije miješati sa drugim inzulinskim pripravcima, s bilo kojim drugim lijekovima, niti razrjeđivati. Kada se miješa ili razrjeđuje, profil njegovog djelovanja može se s vremenom mijenjati, osim toga, miješanje s drugim insulinama može uzrokovati taloženje.

Analozi lijeka Lantus

Strukturni analozi aktivne tvari:

  • Insulin glargin,
  • Lantus SoloStar.

Analozi za terapeutski učinak (lijekovi za liječenje dijabetesa melitusa ovisnog o insulinu):

  • Actrapid
  • Anvistat
  • Apidra
  • B. Insulin
  • Berlinsulin,
  • Biosulin
  • Gliformin
  • Glucobay,
  • Odložite insulin C,
  • Dibikor
  • Isofan Insulin Svjetski kup,
  • Iletin
  • Insulin Isofanicum,
  • Inzulinska traka,
  • Insulin Maxirapid B,
  • Inutralan rastvorljiv u inzulinu
  • Inzulinski polulent,
  • Insulin Ultralente,
  • Insulin dugo
  • Insulin Ultralong,
  • Insuman
  • Intralno
  • Češalj-insulin C
  • Levemir Penfill,
  • Levemir Flexpen,
  • Metformin
  • Mikstard
  • Monosuinsulin MK,
  • Monotar
  • NovoMiks,
  • NovoRapid,
  • Pensulin,
  • Protafan
  • Rinsulin
  • Stylamine
  • Torvacard
  • Tricor
  • Ultratard
  • Humalog,
  • Humulin
  • Cigapan
  • Erbisol.

Farmakološko djelovanje

Insulin glargin je analog inzulina dugog djelovanja koji se dobiva rekombinacijom DNK bakterija vrste Escherichia coli (sojevi K12). Ima nisku rastvorljivost u neutralnom okruženju. Kao dio Lantus® SoloStar® preparata, potpuno je topiv, što je osigurano kiselom okolinom otopine za ubrizgavanje (pH = 4). Nakon uvođenja u potkožnu masnoću, otopina zbog svoje kiselosti ulazi u reakciju neutralizacije sa stvaranjem mikroprecipitata iz kojih se stalno oslobađaju male količine inzulina glargin, pružajući gladak (bez vrhova) profila krivulje koncentracije-vremena, kao i produženo djelovanje lijeka.

Parametri vezivanja na inzulinske receptore inzulina glargin i humani inzulin su vrlo bliski, dakle, inzulin glargin ima biološki učinak sličan endogenom insulinu.

Najvažnije djelovanje inzulina je regulacija metabolizma glukoze. Inzulin i njegovi analozi smanjuju glukozu u krvi stimulišući unos glukoze u periferna tkiva (posebno skeletni mišić i masno tkivo), kao i inhibirajući stvaranje glukoze u jetri (glukoneogeneza). Inzulin inhibira lipolizu adipocita i proteolizu, dok pojačava sintezu proteina.

Produljeno djelovanje inzulina glargin direktno je posljedica smanjene brzine njegove apsorpcije, što vam omogućuje korištenje lijeka 1 put / Nakon sc primjene, početak njegovog djelovanja uočava se, u prosjeku, nakon 1 sata. Prosječno trajanje djelovanja je 24 sata, maksimalno 29 sati. Trajanje djelovanja inzulina i njegovi analozi (na primjer, insulin glargin) mogu se značajno razlikovati i kod različitih i kod istog pacijenta.

Farmakokinetika

Uporedna studija koncentracija inzulina glargin i inzulina-izofan nakon sc primjene u krvnom serumu zdravih ljudi i pacijenata s dijabetesom otkrila je sporiju i značajno dužu apsorpciju, kao i odsutnost maksimalne koncentracije inzulina glargin u usporedbi s inzulinom-izofanom.

Supkutanom primjenom lijeka 1 put dnevno, postiže se stabilna prosječna koncentracija inzulina glargin u krvi nakon 2-4 dana svakodnevne primjene.

Sa uključenjem / uvođenjem T1 / 2 inzulin glargin i humani inzulin su uporedivi.

Kod osobe koja se nalazi u potkožnom masnoću, inzulin glargin djelomično se cijepa s karboksilnog kraja (C-kraja) lanca B (beta lanac) da bi tvorio 21A-Gly-inzulin i 21A-Gly-des-30B-Thr-inzulin. U plazmi su prisutni i nepromijenjeni inzulin glargin i njegovi proizvodi cijepanja.

Režim doziranja

Za odrasle i djecu starije od 6 godina lijek se daje supkutano 1 puta dnevno, uvijek u isto vrijeme. Lantus® SoloStar® treba ubrizgati u potkožnu masnoću trbuha, ramena ili bedara. Mjesta ubrizgavanja trebaju se izmjenjivati ​​sa svakom novom primjenom lijeka unutar preporučenih područja za supkutanu primjenu lijeka.

Doza lijeka i doba dana za njegovo liječenje postavljaju se pojedinačno.U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, Lantus® SoloStar® može se koristiti i kao monoterapija i u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim lijekovima.

Prelazak sa liječenja drugim hipoglikemijskim lijekovima na Lantus® SoloStar®

Pri prelasku pacijenta iz dugoročnih ili srednjovječnih inzulina u Lantus® SoloStar®, možda će biti potrebno prilagoditi dnevnu dozu baznog inzulina ili promijeniti istodobnu antidijabetičku terapiju (doze i režim davanja inzulina kratkog djelovanja ili njihovih analoga, kao i doze oralnih hipoglikemijskih lijekova).

Kada se pacijent prebaci s dvostruke primjene inzulina-izofana na jednokratnu primjenu Lantus® SoloStar®, u prvim tjednima liječenja treba smanjiti dnevnu dozu baznog inzulina za 20-30% kako bi se smanjio rizik od hipoglikemije u noćnim i ranim jutarnjim satima. Tijekom ovog razdoblja, smanjenje doze Lantusa treba nadoknaditi povećanjem doza inzulina kratkog djelovanja, praćeno individualnim prilagođavanjem režima doziranja.

Kao i kod drugih analoga ljudskog insulina, pacijenti koji primaju visoke doze lijekova zbog prisustva antitijela na ljudski inzulin mogu osjetiti porast odgovora na inzulin pri prelasku na Lantus® SoloStar®. U procesu prelaska na Lantus® SoloStar® i prvih tjedana nakon njega potrebno je pažljivo praćenje glukoze u krvi i, ako je potrebno, korekcija režima doziranja inzulina.

U slučaju poboljšane regulacije metabolizma i posljedičnog povećanja osjetljivosti na inzulin, daljnja korekcija režima doziranja može biti potrebna. Prilagođavanje doze takođe se može zahtijevati, na primjer, kod promjene tjelesne težine pacijenta, načina života, doba dana za davanje lijekova ili kada se pojave druge okolnosti koje povećavaju predispoziciju za razvoj hipo- ili hiperglikemije.

Lijek se ne smije davati intravenski. Uvođenje u uobičajenu dozu namijenjenu supkutanoj primjeni može uzrokovati razvoj teške hipoglikemije.

Lantus® SoloStar® ne smije se miješati sa drugim inzulinskim preparatima ili razrjeđivati. Pazite da špricevi ne sadrže ostatke drugih lijekova. Kada se miješa ili razrjeđuje, profil inzulina glargin može se s vremenom mijenjati. Miješanje sa drugim inzulinama može uzrokovati taloženje.

Trajanje djelovanja lijeka Lantus® SoloStar® ovisi o lokalizaciji mjesta njegove primjene.

Pravila za upotrebu i rukovanje napunjenom olovkom za brizgalice SoloStar®

Prije prve upotrebe, olovku za štrcaljku morate držati na sobnoj temperaturi 1-2 sata.

Prije upotrebe pregledajte uložak unutar olovke štrcaljke. Koristi se samo ako je otopina prozirna, bezbojna, ne sadrži vidljive čvrste čestice i po svojoj konzistenciji liči na vodu.

Prazne SoloStar® šprice ne smiju se ponovo koristiti i moraju se zbrinuti.

Da biste spriječili infekciju, prethodno napunjenu olovku za špriceve treba koristiti samo jedan pacijent i ne smije je prenijeti na drugu osobu.

Prije upotrebe olovke za injekciju SoloStar®, pažljivo pročitajte informacije o korištenju.

Prije svake upotrebe pažljivo priključite novu iglu na olovku štrcaljke i obavite sigurnosni test. Treba koristiti samo igle kompatibilne sa SoloStar®.

Moraju se poduzeti posebne mjere opreza kako bi se izbjegle nesreće koje uključuju upotrebu igle i mogućnost prijenosa infekcije.

Ni u kojem slučaju ne smijete koristiti olovku za injekciju SoloStar® ako je oštećena ili ako niste sigurni da će ispravno raditi.

Uvijek imate rezervnu olovku za injekciju SoloStar® u slučaju da izgubite ili oštetite postojeću kopiju olovke za SoloStar® špricu.

Ako se SoloStar® olovka za štrcaljku čuva u hladnjaku, potrebno ju je izvaditi 1-2 sata prije predviđene injekcije, tako da otopina poprimi sobnu temperaturu. Davanje ohlađenog inzulina je bolnije. Korištena olovka za injekciju SoloStar® mora biti uništena.

Olovka za injekciju SoloStar® mora biti zaštićena od prašine i prljavštine. Izvana SoloStar® olovka za šprice možete očistiti brisanjem vlažnom krpom. Ne uranjajte u tečnost, isperite i namažite olovku za injekciju SoloStar® jer to može oštetiti.

Olovka SoloStar® špricer precizno dozira inzulin i sigurna je za upotrebu. Takođe zahteva pažljivo rukovanje. Izbegavajte situacije u kojima može doći do oštećenja SoloStar® olovke za špriceve. Ako sumnjate na oštećenje postojeće instance olovke za injekciju SoloStar®, upotrijebite novu olovku za štrcaljku.

Faza 1. Kontrola inzulina

Morate provjeriti naljepnicu na olovci SoloStar® špriceva da biste bili sigurni da sadrži ispravni inzulin. Za Lantus je olovka za injekciju SoloStar® siva s ljubičastim dugmetom za ubrizgavanje. Nakon uklanjanja kapka špriceva, kontrolira se izgled inzulina koji se u njemu nalazi: otopina inzulina mora biti prozirna, bezbojna, ne smije sadržavati vidljive čvrste čestice i slična je vodi po konzistenciji.

Faza 2. Spajanje igle

Moraju se koristiti samo igle kompatibilne sa SoloStar® olovkom za špriceve. Za svaku narednu injekciju uvek koristite novu sterilnu iglu. Nakon uklanjanja poklopca, igla se mora pažljivo postaviti na olovku štrcaljke.

Faza 3. Provođenje sigurnosnog ispitivanja

Prije svake injekcije potrebno je provesti sigurnosni test i osigurati da olovka i igla štrcaljke rade dobro i uklanjaju se mjehurići zraka.

Izmjerite dozu jednaku 2 jedinice.

Vanjski i unutrašnji poklopac igle moraju se ukloniti.

Namještanje olovke za štrcaljku s iglom prema gore, lagano dodirnite uložak sa inzulinom prstom tako da se svi mjehurići zraka usmjere prema igli.

Potpuno pritisnite dugme za ubrizgavanje.

Ako se inzulin pojavi na vrhu igle, to znači da olovka štrcaljke i igla rade ispravno.

Ako se inzulin ne pojavi na vrhu igle, tada se korak 3 može ponoviti sve dok se inzulin ne pojavi na vrhu igle.

Faza 4. Odabir doze

Doza se može postaviti s točnošću od 1 jedinice od minimalne doze (1 jedinica) do maksimalne doze (80 jedinica). Ako je potrebno uvesti dozu veću od 80 jedinica, treba dati 2 ili više injekcija.

Prozor doziranja treba pokazati „0“ nakon završetka sigurnosnog ispitivanja. Nakon toga može se utvrditi potrebna doza.

Faza 5. doza

Pacijenta treba obavijestiti o tehnici ubrizgavanja od strane medicinskog stručnjaka.

Igla se mora umetnuti ispod kože.

Dugme za ubrizgavanje treba u potpunosti pritisnuti. U tom položaju se drži još 10 sekundi dok igla ne bude izvađena. Ovim se osigurava unošenje odabrane doze inzulina u potpunosti.

Faza 6. Uklanjanje i odbacivanje igle

U svim slučajevima iglu nakon svake injekcije treba izvaditi i odbaciti. Ovim se osigurava sprječavanje zagađenja i / ili infekcije, zraka koji ulazi u spremnik za inzulin i istjecanja inzulina.

Pri uklanjanju i odbacivanju igle morate poduzeti posebne mjere opreza. Slijedite preporučene mjere opreza za uklanjanje i bacanje igala (na primjer, tehnika jednosmjerne kapice) kako biste smanjili rizik od nesreća povezanih s iglom i spriječili infekciju.

Nakon uklanjanja igle, zatvorite olovku za injekciju SoloStar® kapicom.

Analozi u sastavu i indikacija za upotrebu

NaslovCijena u RusijiCijena u Ukrajini
Lantus SoloStar insulin glargin45 rub250 UAH
Tujeo SoloStar insulin glargin30 rub--
Levemir Penfill insulin detemir167 rub--

Gore navedeni popis analoga lijekova, što ukazuje Lantus zamjenjuje, je najprikladnije jer imaju isti sastav aktivnih tvari i poklapaju se prema naznakama za upotrebu

Različiti sastav, može se podudarati u indikaciji i načinu primjene

NaslovCijena u RusijiCijena u Ukrajini
Inzulin 178 rub133 UAH
Actrapid 35 rub115 UAH
Actrapid nm 35 rub115 UAH
Actrapid nm penfill 469 rub115 UAH
Biosulin P 175 rub--
Insuman Rapid Human Insulin1082 rub100 UAH
Humodar p100r humani inzulin----
Humulin obični humani inzulin28 rub1133 UAH
Farmasulin --79 UAH
Gensulin P humani inzulin--104 UAH
Insugen-R (redovni) humani inzulin----
Rinsulin P humani inzulin433 rub--
Farmasulin N humani inzulin--88 UAH
Insulin Asset humani inzulin--593 UAH
Monodar inzulin (svinjski)--80 UAH
Humalog insulina lispro57 rub221 UAH
Lispro rekombinantni inzulin Lispro----
NovoRapid Flexpen olovka za inzulin Aspart28 rub249 UAH
NovoRapid Penfill inzulin aspart1601 rub1643 UAH
Epidera Insulin Glulisin--146 UAH
Apidra SoloStar Glulisin449 rub2250 UAH
Biosulin N 200 rub--
Insuman bazni ljudski inzulin1170 rub100 UAH
Protafan 26 rub116 UAH
Humodar b100r humani inzulin----
Humulin nph humani inzulin166 rub205 UAH
Gensulin N humani inzulin--123 UAH
Insugen-N (NPH) humani inzulin----
Protafan NM humani inzulin356 rub116 UAH
Protafan NM Penfill humani inzulin857 rub590 UAH
Rinsulin NPH humani inzulin372 rub--
Farmasulin N NP humani inzulin--88 UAH
Insulin Stabil humani rekombinantni inzulin--692 UAH
Insulin-B Berlin-Chemie Insulin----
Monodar B inzulin (svinjetina)--80 UAH
Humodar k25 100r humani inzulin----
Gensulin M30 humani inzulin--123 UAH
Insugen-30/70 (Bifazik) humani inzulin----
Insuman Comb humani inzulin--119 UAH
Mikstard humani inzulin--116 UAH
Mixtard Penfill Insulin Human----
Farmasulin N 30/70 humani inzulin--101 UAH
Humulin M3 humani inzulin212 rub--
Humalog Mix insulina lispro57 rub221 UAH
Novomax Flekspen insulin aspart----
Ryzodeg Flextach inzulin aspart, insulin degludec6 699 rub2 UAH

Kako pronaći jeftin analog skupog lijeka?

Da biste pronašli jeftin analog lijeka, generičkog ili sinonima, prije svega preporučujemo obratiti pažnju na sastav, naime iste aktivne supstance i indikacije za upotrebu. Isti aktivni sastojci lijeka znače da je lijek sinonim za lijek, farmaceutski ekvivalent ili farmaceutska alternativa. Međutim, ne zaboravite na neaktivne komponente sličnih lijekova, koje mogu utjecati na sigurnost i efikasnost. Ne zaboravite na upute liječnika, samoliječenje može naštetiti vašem zdravlju, zato se prije upotrebe bilo kojeg lijeka uvijek posavjetujte s liječnikom.

Uputstvo za Lantus

Predstavništvo akcionarskog društva Sanofi-aventis Group (Francuska)

potkožna otopina 100 IU / ml, uložak 3 ml, sistem patrone Optiklik 5, kartonsko pakiranje 1, EAN kod: 4030685479170, br. P N014855 / 01, 2006-07-21 od tvrtke Aventis Pharma Deutschland GmbH (Njemačka), istekao rok 2009-01-28

Farmakodinamika

Insulin glargin je analog ljudskog insulina, koji karakteriše niska rastvorljivost u neutralnom okruženju. Kao dio Lantusovog preparata potpuno je topiv, što je osigurano kiselom okolinom otopine za injekcije (pH4). Nakon uvođenja u potkožnu masnoću, otopina, zbog svoje kiselosti, ulazi u reakciju neutralizacije s stvaranjem mikroprecipitata iz kojeg se stalno oslobađaju male količine inzulina glargin, pružajući predvidljiv, gladak (bez vrhova) profila krivulje koncentracije-vremena, kao i duže trajanje djelovanja.

Komunikacija sa inzulinskim receptorima: parametri vezivanja za specifični inzulin glargin i receptore za humani inzulin su vrlo bliski i on može posredovati biološki učinak sličan endogenom insulinu.

Najvažnije djelovanje inzulina, a samim tim i inzulina glargin, je regulacija metabolizma glukoze. Inzulin i njegovi analozi smanjuju glukozu u krvi stimulišući unos glukoze u periferna tkiva (posebno skeletni mišić i masno tkivo), kao i inhibirajući stvaranje glukoze u jetri (glukoneogeneza). Inzulin inhibira lipolizu adipocita i proteolizu, dok pojačava sintezu proteina.

Dugo trajanje djelovanja inzulina glargin direktno je povezano sa smanjenom brzinom njegove apsorpcije, što omogućava upotrebu lijeka jednom dnevno. Nakon sc primjene, početak djelovanja događa se u prosjeku nakon 1 sata. Prosječno trajanje djelovanja je 24 sata, maksimalno 29 sati.

Trudnoća i dojenje

U studijama na životinjama, nisu dobijeni direktni ili indirektni podaci o embriotoksičnim ili fetotoksičnim učincima insulina glargin.

Do danas nema relevantnih statistika o upotrebi lijeka tokom trudnoće. Postoje dokazi o upotrebi Lantusa kod 100 trudnica s dijabetesom. Tok i ishod trudnoće kod ovih pacijenata nisu se razlikovali od onih u trudnica sa dijabetesom koje su primale druge pripravke od inzulina.

Imenovanje Lantusa trudnicama treba provoditi s oprezom. Za pacijente s prethodno postojećim ili gestacijskim dijabetes melitusom važno je održavati odgovarajuću regulaciju metaboličkih procesa tijekom trudnoće. Potreba za insulinom može se smanjiti u prvom tromjesečju trudnoće i povećati se tijekom drugog i trećeg tromjesečja. Neposredno nakon rođenja, potreba za inzulinom brzo se smanjuje (povećava se rizik od hipoglikemije). U tim je uvjetima od velike važnosti pažljivo praćenje glukoze u krvi.

Dojećim ženama može biti potrebna doza inzulina i prilagođavanje prehrane.

Nuspojave

Hipoglikemija - najčešća neželjena posledica inzulinske terapije može se javiti ako je doza inzulina previsoka u odnosu na potrebe za njim. Napadi teške hipoglikemije, posebno ponavljajuće, mogu dovesti do oštećenja živčanog sistema. Epizode produljene i teške hipoglikemije mogu ugroziti život pacijenata. Simptomi adrenergičke kontraregulacije (aktivacija simpatodadrenalnog sistema kao odgovor na hipoglikemiju) obično prethode neuropsihijatrijskim poremećajima usled hipoglikemije (sumračna svest ili njen gubitak, konvulzivni sindrom): glad, razdražljivost, hladan znoj, tahikardija (brži razvoj hipoglikemije i manje to je značajniji, izraženiji simptomi adrenergičke kontraregulacije).

Neželjeni događaji iz očiju. Značajne promjene u regulaciji glukoze u krvi mogu prouzrokovati privremena oštećenja vida zbog promjene turgora tkiva i indeksa refrakcije sočiva oka. Dugotrajna normalizacija glukoze u krvi smanjuje rizik od napredovanja dijabetičke retinopatije. Terapija inzulinom, praćena oštrim fluktuacijama glukoze u krvi, može dovesti do privremenog pogoršanja tijeka dijabetičke retinopatije. U bolesnika s proliferativnom retinopatijom, posebno onih koji ne primaju fotokoagulacijski tretman, epizode teške hipoglikemije mogu dovesti do razvoja prolaznog gubitka vida.

Lipodistrofija. Kao i kod bilo kojeg drugog tretmana inzulinom, na mjestu ubrizgavanja može se razviti lipodistrofija i lokalno kašnjenje apsorpcije / apsorpcije inzulina.U kliničkim ispitivanjima za vrijeme inzulinske terapije Lantusom, lipodistrofija je primijećena kod 1-2% bolesnika, dok je lipoatrofija uglavnom bila nekarakteristična. Stalna promjena mjesta ubrizgavanja unutar tjelesnih područja koja se preporučuju za sc davanje inzulina može pomoći u smanjenju ozbiljnosti ove reakcije ili sprečavanju njenog razvoja.

Lokalne reakcije u području primjene i alergijske reakcije. Tokom kliničkih ispitivanja tijekom terapije insulinom pomoću Lantusa, reakcije na mjestu ubrizgavanja zabilježene su u 3-4% bolesnika. Takve reakcije uključuju crvenilo, bol, svrbež, osip, otekline ili upale. Većina manjih reakcija na mestu primene inzulina obično nestaju u periodu od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Alergijske reakcije preosjetljivosti neposrednog tipa na inzulin su rijetke. Takve reakcije na inzulin (uključujući inzulin glargin) ili pomoćne tvari mogu se očitovati kao generalizirane kožne reakcije, angioedem, bronhospazam, arterijska hipotenzija ili šok i tako mogu predstavljati prijetnju za život pacijenta.

Ostale reakcije. Upotreba inzulina može uzrokovati stvaranje antitijela na njega. Tokom kliničkih ispitivanja u grupama pacijenata liječenih insulinom-izofanom i inzulinom glarginom, stvaranje antitijela koja su uzajamno reagirala s ljudskim insulinom primijećeno je istom učestalošću. U rijetkim slučajevima, prisustvo takvih antitijela na inzulin može zahtijevati prilagođavanje doze da bi se uklonila tendencija razvoja hipo- ili hiperglikemije. Rijetko inzulin može uzrokovati kašnjenje u izlučivanju natrijuma i stvaranje edema, posebno ako intenzivnija terapija inzulinom dovodi do poboljšanja ranije nedovoljne regulacije metaboličkih procesa.

Interakcija

Brojni lijekovi utječu na metabolizam glukoze, što može zahtijevati prilagođavanje doze inzulina glargin.

Pripravci koji mogu pojačati hipoglikemijski učinak inzulina i povećati predispoziciju za razvoj hipoglikemije uključuju oralne hipoglikemijske agense, ACE inhibitore, disopiramide, fibrate, fluoksetin, MAO inhibitore, pentoksifilin, propoksifen, salicilate i sulfonamidne antimikrobne lijekove. Lijekovi koji mogu oslabiti hipoglikemijski učinak inzulina uključuju kortikosteroide, danazol, diazoksid, diuretike, glukagon, izoniazid, estrogene, gestagene, derivate fenotiazina, somatotropin, simpatomimetike kao što su epinefrin (adrenalin), salbutamolum, terbutoidin i hormoni proteaze, neki antipsihotici (npr. olanzapin ili klozapin).

Beta blokatori, klonidin, litijeve soli ili alkohol mogu i pojačati i oslabiti hipoglikemijski efekat inzulina.

Pentamidin može izazvati hipoglikemiju, koja se ponekad zamjenjuje hiperglikemijom.

Osim toga, pod utjecajem simpatolitičkih lijekova poput beta blokatora, klonidina, ganfacina i rezerpina znakovi adrenergičke kontraregulacije mogu biti smanjeni ili odsutni.

Predoziranje

Simptomi teška i ponekad dugotrajna hipoglikemija koja prijeti životu pacijenta.

Liječenje: epizode umjerene hipoglikemije obično se zaustavljaju unosom lako probavljivih ugljikohidrata. Možda će biti potrebno promijeniti režim doziranja lijeka, prehranu ili fizičku aktivnost. Epizode jače hipoglikemije, praćene komu, konvulzijama ili neurološkim poremećajima, zahtijevaju intravensku ili subkutanu primjenu glukagona, kao i intravensko davanje koncentrirane otopine dekstroze. Može biti potreban dugotrajni unos ugljikohidrata i specijalistički nadzor, kao hipoglikemija može nastati nakon vidljivog kliničkog poboljšanja.

Posebna uputstva

Lantus nije lijek izbora za liječenje dijabetičke ketoacidoze. U takvim se slučajevima preporučuje iv primjena inzulina kratkog djelovanja. Zbog ograničenog iskustva s Lantusom, nije bilo moguće procijeniti njegovu učinkovitost i sigurnost u liječenju pacijenata s oštećenom funkcijom jetre ili bolesnika s umjerenim do teškim ili teškim zatajenjem bubrega. U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, potreba za inzulinom može se smanjiti zbog slabljenja njegovih procesa eliminacije. U starijih bolesnika, progresivno pogoršanje funkcije bubrega može dovesti do trajnog smanjenja potreba za inzulinom. U bolesnika s ozbiljnom hepatičkom insuficijencijom potreba za inzulinom može se smanjiti zbog smanjenja sposobnosti glukoneogeneze i biotransformacije inzulina. U slučaju neučinkovite kontrole razine glukoze u krvi, kao i ako postoji tendencija razvoja hipo- ili hiperglikemije, prije nego što nastavite s korekcijom režima doziranja, potrebno je provjeriti točnost usklađenosti s propisanim režimom liječenja, mjestima primjene lijeka i tehnikom kompetentne injekcije sc. s obzirom na sve faktore koji su relevantni za problem.

Hipoglikemija. Vrijeme razvoja hipoglikemije ovisi o profilu djelovanja korištenog inzulina i, stoga, može se mijenjati s promjenom režima liječenja. Zbog povećanja vremena koje je potrebno da inzulin koji dugo djeluje u organizam prilikom primjene Lantusa, smanjuje se vjerojatnost razvoja noćne hipoglikemije, dok se ujutro ta vjerovatnost može povećati. Pacijenti kod kojih epizode hipoglikemije mogu imati određeni klinički značaj, poput bolesnika s teškom stenozom koronarnih arterija ili moždanih žila (rizik od razvoja srčanih i cerebralnih komplikacija hipoglikemije), kao i bolesnici s proliferativnom retinopatijom, posebno ako ne primaju liječenje fotokoagulacijom (rizik prolaznog gubitka vida zbog hipoglikemije), treba poštovati posebne mjere opreza, a također se preporučuje intenzivniji nadzor glukoze u krvi. Pacijenti trebaju biti svjesni okolnosti u kojima se prekursori hipoglikemije mogu promijeniti, postati manje izraženi ili odsutni u određenim rizičnim skupinama. Ove grupe uključuju:

- pacijenti koji su značajno poboljšali regulaciju glukoze u krvi,

- pacijenti kod kojih se hipoglikemija razvija postepeno,

- starije pacijente,

- pacijenti sa neuropatijom,

- pacijenti sa dugim dijabetesom,

- pacijenti koji pate od mentalnih poremećaja,

- pacijenti koji se istodobno liječe drugim lijekovima (vidjeti „Interakcija“).

Takve situacije mogu dovesti do razvoja teške hipoglikemije (s mogućim gubitkom svijesti) prije nego što pacijent shvati da razvija hipoglikemiju.

Ako se primijete normalne ili smanjene razine glikoziliranog hemoglobina, potrebno je uzeti u obzir mogućnost razvoja ponavljajućih neprepoznatih epizoda hipoglikemije (posebno noću).

Pridržavanje pacijenta režimu doziranja, prehrane i prehrane, pravilnom primjenom inzulina i kontrolom pojave simptoma hipoglikemije doprinose značajnom smanjenju rizika od hipoglikemije. Čimbenici koji povećavaju predispoziciju za hipoglikemiju zahtijevaju posebno pažljivo praćenje, kao može zahtijevati prilagođavanje doze inzulina. Ti faktori uključuju:

- promjena mjesta primjene inzulina,

- povećana osjetljivost na inzulin (na primjer, kada se uklanjaju stresni faktori),

- neobične, povećane ili produžene fizičke aktivnosti,

- intercurrentne bolesti koje su praćene povraćanjem, prolivom,

- kršenje načina ishrane i ishrane,

- preskočeni obrok

- neki nekompenzirani endokrini poremećaji (npr. hipotireoza, insuficijencija adenohipofize ili nadbubrežne kore),

- istodobno liječenje nekim drugim lijekovima.

Interkurentne bolesti. Kod interkurentnih bolesti potrebno je intenzivnije praćenje glukoze u krvi. U mnogim slučajevima provodi se analiza na prisustvo ketonskih tijela u urinu, a često je potrebno i doziranje inzulina. Potreba za insulinom često raste. Pacijenti s dijabetesom tipa 1 trebali bi nastaviti redovito konzumirati barem malu količinu ugljikohidrata, čak i ako mogu konzumirati samo malu količinu hrane ili ih uopće ne mogu jesti, ako povraćaju itd. Ovi pacijenti nikada ne bi trebali potpuno prestati davati inzulin.

Trudnoća i dojenje

Klinički podaci o primjeni inzulina glargin u trudnica, dobiveni tijekom kontroliranih kliničkih ispitivanja, izostaju. Ograničeni iznos
trudnoća kao i zdravstveno stanje ploda i novorođenčeta. Trenutno nema drugih značajnih epidemioloških podataka.

U studijama na životinjama, nisu dobijeni direktni ili indirektni podaci o embriotoksičnim ili fetotoksičnim učincima insulina glargin. Upotreba Lantusa tijekom trudnoće može se razmotriti ako je potrebno.

Za pacijente s prethodno postojećim ili gestacijskim dijabetes melitusom važno je održavati dobru regulaciju metabolizma glukoze tokom trudnoće. Potreba za insulinom može se smanjiti u prvom tromjesečju trudnoće i općenito se može povećati tokom drugog i trećeg tromjesečja. Neposredno nakon rođenja, potreba za inzulinom brzo se smanjuje (povećava se rizik od hipoglikemije). U tim je uvjetima od velike važnosti pažljivo praćenje glukoze u krvi.

Nije poznato da li insulin glargin prelazi u majčino mlijeko. Ne očekuju se metabolički efekti prilikom uzimanja inzulina glargin unutar novorođenčadi, jer je protein bjelančevina razgrađena na aminokiseline u ljudskom gastrointestinalnom traktu.

U dojećim ženama možda će biti potrebno prilagoditi režim doziranja inzulina i prehranu.

Lantus i Tujeo: razlike i sličnosti

Jedan od glavnih kriterija prilikom odabira analoga ljudskog insulina je takav faktor kao što je brzina njegovog utjecaja na tijelo. Na primjer, postoje oni koji djeluju veoma brzo i injekcija se mora učiniti trideset ili četrdeset minuta prije jela.

Ali postoje oni koji, naprotiv, imaju veoma dugotrajan efekat, taj period može doseći dvanaest sati. U potonjem slučaju, ovaj način djelovanja može izazvati razvoj hipoglikemije kod dijabetes melitusa.

Gotovo svi moderni analozi inzulina djeluju brzo. Najpopularniji je urođeni inzulin, djeluje u četvrtoj ili petoj minuti nakon injekcije.

Općenito, potrebno je istaknuti sljedeće prednosti modernih analoga:

  1. Neutralna rješenja.
  2. Lijek se dobija korištenjem moderne rekombinantne DNK tehnologije.
  3. Moderni analog inzulina ima nova farmakološka svojstva.

Zahvaljujući svim gore navedenim svojstvima, bilo je moguće postići savršenu ravnotežu između rizika od naglog porasta razine šećera i dobivanja ciljanih glikemijskih pokazatelja.

Od poznatih savremenih lijekova može se izdvojiti:

  • Analog ultrazratnog inzulina, to su Apidra, Humalog, Novorapid.
  • Produljeno - Levemir, Lantus.

Ako pacijent ima neke negativne posljedice nakon injekcija, doktor predlaže zamjenu inzulina.

Ali to trebate učiniti samo pod budnim nadzorom stručnjaka i neprestano pratiti dobrobit pacijenta tokom postupka zamjene.

Kakve su njegove razlike od Lantusa koji je ranije bio široko priznat i distribuiran? Kao i Lantus, novi lijek je dostupan u epruvetama za jednostavno korištenje.

Svaka epruveta sadrži jednu dozu, a za njezinu upotrebu dovoljno je otvoriti i ukloniti poklopac i izvući kap sadržaja iz ugrađene igle. Ponovna upotreba epruvete za brizgalicu moguća je samo pre nego što je izvadite iz injektora.

Kao i u Lantusu, u Tujeu je aktivna supstanca glargin - analog inzulina koji se proizvodi u ljudskom tijelu. Sintetizirani glargin proizvodi se DNK metodom rekombinacije posebnog soja Escherichia coli.

Hipoglikemijski učinak karakterizira ujednačenost i dovoljno trajanje, što se postiže slijedećim mehanizmom djelovanja na ljudsko tijelo. Aktivna supstanca lijeka se unosi u ljudsko masno tkivo, ispod kože.

Zahvaljujući tome, injekcija je gotovo bezbolna i izuzetno jednostavna za izvođenje.

Kisela otopina se neutralizira, što rezultira stvaranjem mikro-reagensa koji mogu postupno oslobađati aktivnu tvar.

Kao rezultat toga, koncentracija inzulina raste glatko, bez vrhova i oštrih padova, i to dugo vremena. Početak djelovanja se opaža 1 sat nakon ubrizgavanja potkožne masti. Akcija traje najmanje 24 sata od trenutka primjene.

U nekim slučajevima produžetak Tujea traje do 29 - 30 sati. Istovremeno se postiže stalan pad glukoze nakon 3-4 injekcije, to jest ne ranije od tri dana nakon početka lijeka.

Kao i kod Lantusa, dio inzulina se razgrađuje i prije nego što uđe u krv, u masno tkivo, pod utjecajem kiselina koje se u njemu nalaze. Kao rezultat toga, tokom analize mogu se dobiti podaci o povećanoj koncentraciji produkata raspada inzulina u krvi.

Glavna razlika od Lantusa je koncentracija sintetiziranog inzulina u jednoj dozi Tujea. U novom preparatu trostruko je veći i iznosi 300 IU / ml. Zbog toga se postiže značajno smanjenje dnevnog broja injekcija.

Pored toga, prema Sanofiju, povećanje doze je imalo pozitivan uticaj na „glatkoću“ dejstva leka.

Zbog povećanja vremena između uprava postignuto je značajno smanjenje maksimuma oslobađanja glargina.

Ako se pravilno koristi, umjerena hipoglikemija obično se primjećuje samo prilikom prelaska s drugih lijekova koji sadrže inzulin na Tujeo. 7-10 dana nakon početka uzimanja hipoglikemije postaje izuzetno rijedak i atipičan fenomen i može ukazivati ​​na pogrešan odabir intervala za upotrebu lijeka.

Istina, trostruko povećanje koncentracije učinilo je lijek manje svestranim. Ako se Lantus može koristiti za dijabetes kod djece i adolescenata, tada je upotreba Tujea ograničena. Proizvođač preporučuje korištenje ovog lijeka isključivo od 18. godine.

Doziranje i primjena

Lijek je namijenjen supkutanoj primjeni.

Lijek se ne smije davati intravenski. Trajanje djelovanja Lantusa nastaje zbog njegovog uvođenja u potkožnu masnoću. Intravenska primjena supkutane doze može uzrokovati ozbiljnu hipoglikemiju.

Nema kliničke razlike u nivou seruma inzulina ili glukoze nakon primjene Lantusa na potkožnom masnoću trbuha, ramena ili bedara. Unutar istog područja primjene lijeka potrebno je svaki put promijeniti mjesto ubrizgavanja.

Lantus sadrži insulin glargin, analog ljudskog insulina dugog djelovanja. Lijek treba davati 1 put dnevno, istovremeno u isto vrijeme.

Doza Lantusa i doba dana za njegovo unošenje biraju se pojedinačno.U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, Lantus se može koristiti i kao monoterapija i u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim lijekovima.

Aktivnost ovog lijeka izražena je u jedinicama (JEDINICE). Ove jedinice primjenjuju se isključivo na Lantus: to nije isto što i jedinice koje se koriste za ekspresiju aktivnosti drugih analoga inzulina (vidi Farmakodinamika).

Starije (preko 65 godina)

U starijih bolesnika, oštećena funkcija bubrega može dovesti do postepenog smanjenja potreba za inzulinom.

Pacijenti sa oštećenom funkcijom bubrega

U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, potreba za inzulinom može se smanjiti zbog smanjenja metabolizma inzulina.

Pacijenti s oštećenom funkcijom jetre

U bolesnika s oštećenom funkcijom jetre, potreba za inzulinom može se smanjiti zbog smanjenja sposobnosti glukoneogeneze i metabolizma inzulina.

Sigurnost i djelotvornost Lantus® utvrđena je za adolescente i djecu iznad 2 godine. Studije Lantusa kod djece mlađe od 2 godine nisu provedene.

Prelaz sa liječenja drugim hipoglikemijskim lijekovima na Lantus

Prilikom zamjene režima liječenja inzulinom srednjeg ili dugotrajnog djelovanja s režimom liječenja Lantusom možda će biti potrebno prilagoditi dnevnu dozu bazalnog inzulina, kao i možda biti potrebno promijeniti istodobnu antidijabetičku terapiju (doze i režim primjene dodatno korištenih inzulina kratkog djelovanja ili njihovih analoga ili doza tableta za snižavanje šećera )

Kada se pacijenti prenose sa davanja NPH-inzulina dva puta u toku dana na jednokratnu primjenu Lantusa, kako bi se umanjio rizik od hipoglikemije u noćnim i ranim jutarnjim časovima, dnevna doza baznog inzulina treba se smanjiti za 20-30% u prvim tjednima liječenja.

U bolesnika koji su primali visoke doze NPH-inzulina, zbog prisustva antitijela na ljudski inzulin pri prebacivanju na Lantus, moguće je poboljšanje odgovora.

Tokom tranzicije i prvih tjedana nakon toga potrebno je pažljivo praćenje glukoze u krvi.

U slučaju poboljšane regulacije metabolizma i posljedičnog povećanja osjetljivosti na inzulin, daljnja korekcija režima doziranja može biti potrebna. Možda će biti potrebno i prilagođavanje doze, na primjer, prilikom promjene tjelesne težine pacijenta, načina života, doba dana za davanje lijekova ili kada se pojave druge okolnosti koje doprinose povećanoj predispoziciji za razvoj hipo- ili hiperglikemije (vidjeti Posebna uputstva i mjere opreza za uporabu).

Ovaj lijek se ne smije miješati sa drugim inzulinskim pripravcima ili razrjeđivati. Kada se miješa ili razrjeđuje, profil njegovog djelovanja može se s vremenom mijenjati, osim toga, miješanje s drugim insulinama može uzrokovati taloženje.

Prije upotrebe olovke za injekciju SoloStar® morate pažljivo pročitati upute za uporabu.

Kada treba koristiti lijek

Lijek se koristi protiv dijabetesa, za što je potrebno liječenje inzulinom. Češće se radi o dijabetesu tipa 1. Hormon se može propisati svim pacijentima starijim od šest godina.

Inzulin dugog djelovanja neophodan je za održavanje normalne koncentracije glukoze u postu na pacijentu. Zdrava osoba u krvotoku uvijek ima određenu količinu ovog hormona, takav sadržaj u krvi naziva se bazalna razina.

U bolesnika sa šećernom bolešću u slučaju disfunkcije gušterače, postoji potreba za insulinom koji se mora redovno davati.

Druga opcija za oslobađanje hormona u krvi naziva se bolus. Povezana je s prehranom - kao odgovor na povećanje šećera u krvi oslobađa se određena količina inzulina kako bi se brzo normalizirala glikemija.

Kod dijabetes melitusa zbog toga se koriste kratkotrajni inzulini.U tom slučaju pacijent mora ubrizgati olovku za špriceve svaki put nakon jela, koja sadrži potrebnu količinu hormona.

U ljekarnama se prodaje veliki broj različitih lijekova za liječenje dijabetesa. Ako pacijent treba koristiti hormon produženog djelovanja, što je onda bolje koristiti - Lantus ili Levemir? Na mnogo su načina ovi lijekovi slični - oba su osnovna, najizglednija i najstabilnija u upotrebi.

Otkrićemo kako se ovi hormoni razlikuju. Smatra se da Levemir ima duži rok trajanja od Lantusa Solostara - do 6 tjedana u odnosu na mjesec dana. Stoga se Levemir smatra pogodnijim u slučajevima kada trebate unijeti malu dozu lijeka, na primjer, nakon dijeta sa malo ugljikohidrata.

Stručnjaci kažu da Lantus Solostar može povećati rizik od raka, ali o tome još nema pouzdanih podataka.

Koje su razlike između droga?

Neki lijekovi mogu utjecati na preradu glukoze inzulinom, što može zahtijevati prilagođavanje režima liječenja i promjene doze Lantus inzulina.

Sledeći farmaceutski preparati mogu značajno pojačati efekat insulina glargin:

  • oralni antipiretski lijekovi:
  • lijekovi koji inhibiraju djelovanje na ACE aktivnost,
  • Disopiramid - lek koji normalizuje otkucaje srca,
  • Fluoksetin - lek koji se koristi u teškim oblicima depresije,
  • preparati napravljeni na bazi fibroinske kiseline,
  • lijekovi koji blokiraju aktivnost monoamin oksidaze,
  • Pentoksifilin - lijek koji pripada grupi angioprotektora,
  • Propoksifen je opojna droga sa anestetičkim efektom,
  • salicilati i sulfonamidi.

Sledeći lekovi su u stanju da oslabe delovanje inzulina glargin:

  • anti-upalni hormoni koji suzbijaju imunološki sistem,
  • Danazol - lijek koji spada u skupinu sintetskih analoga androgena,
  • Diazoksid
  • diuretski lekovi
  • preparati koji sadrže analoge estrogena i progesterona,
  • preparati napravljeni na bazi fenotiazina,
  • lijekovi koji povećavaju sintezu norepinefrina,
  • sintetski analozi hormona štitnjače,
  • preparati koji sadrže prirodni ili umjetni analog hormona rasta,
  • antipsihotropni lekovi
  • inhibitori proteaze.

Postoje i neki lijekovi čiji su efekti nepredvidivi. Oboje mogu oslabiti učinak inzulina glargin i pojačati ga. Ovi lijekovi uključuju sljedeće:

  • B-blokatori
  • neke lijekove za snižavanje krvnog pritiska
  • litijumove soli
  • alkohol

Da biste pronašli jeftin analog lijeka, generičkog ili sinonima, prije svega preporučujemo obratiti pažnju na sastav, naime iste aktivne supstance i indikacije za upotrebu. Isti aktivni sastojci lijeka znače da je lijek sinonim za lijek, farmaceutski ekvivalent ili farmaceutska alternativa.

Međutim, ne zaboravite na neaktivne komponente sličnih lijekova, koje mogu utjecati na sigurnost i efikasnost. Ne zaboravite na upute liječnika, samoliječenje može naštetiti vašem zdravlju, zato se prije upotrebe bilo kojeg lijeka uvijek posavjetujte s liječnikom.

Analiziraćemo kako koristiti Lantus - upute za upotrebu govore da se on mora ubrizgati supkutano u masno tkivo na prednjem trbušnom zidu i da se ne može intravenski. Ova metoda primjene lijekova dovest će do naglog smanjenja razine glukoze u krvi i razvoja hipoglikemijske kome.

Osim vlakana na trbuhu, postoje i druga mjesta za moguće uvođenje Lantusa - bedreni, deltoidni mišići. Razlika u efektu u tim slučajevima je neznatna ili je u potpunosti izostala.

Hormon se ne može kombinovati istovremeno sa drugim insulinskim lekovima, ne može se razblažiti pre upotrebe, jer to značajno smanjuje njegovu efikasnost. Ako se pomiješa s drugim farmakološkim tvarima, moguće su taloženje.

Da bi se postigla dobra terapijska efikasnost, Lantus treba koristiti kontinuirano, svaki dan u približno isto vrijeme.

Kakvu vrstu inzulina treba koristiti za dijabetes, savjetovat će vas endokrinolog. U nekim se slučajevima droge kratkog djelovanja mogu izostaviti, ponekad je potrebno kombinirati i kratke i dugotrajne insuline. Primjer takve kombinacije je zajednička upotreba Lantusa i Apidre, ili kombinacija kao što su Lantus i Novorapid.

U onim slučajevima kada je iz određenih razloga potrebna izmjena lijeka Lantus Solostar u drugi (na primjer, Tujeo), moraju se poštovati određena pravila. Najvažnije je da prijelaz ne smije biti popraćen velikim stresom za tijelo, tako da ne možete smanjiti dozu lijeka na osnovu broja jedinica djelovanja.

Naprotiv, u prvim danima primjene moguće je povećanje količine primijenjenog inzulina kako bi se izbjegla hiperglikemija. Kada se svi tjelesni sustavi preusmjere na najefikasniju upotrebu novog lijeka, možete smanjiti dozu na normalne vrijednosti.

Sve promjene u tijeku terapije, posebno one povezane s zamjenom lijeka analogima, trebaju se dogovoriti s liječnikom koji zna kako se jedan lijek razlikuje od drugog, a koji je efikasniji.

Indikacije za upotrebu

Lantus se prvi put pojavio 2003. godine i od tada se smatra jednim od najefikasnijih analoga ljudskog inzulina, a neke su njegove osobine još bolje.

Aktivna supstanca je insulin glargin.

Standardno pakiranje lijeka uključuje boce s otopinom od 10 ml (100 PIECES). Ako je lijek predstavljen u patroni, tada u jednom pakovanju sadrži 5 patrona po 3 ml.

Upute za upotrebu

Lantus je inzulin s produljenim djelovanjem, indiciran za upotrebu kod dijabetesa tipa 1 i dijabetesa tipa 2, kada se primijeti rezistencija na druge pripravke inzulina.

Ova vrsta inzulina proizvodi se genetskim inženjeringom i, kao rezultat, molekula hormona stječe svojstva postupnog otpuštanja, što određuje svojstvo lijeka da nema vršne aktivnosti, daje gladak i spor učinak inzulina i djeluje mnogo duže od svih ostalih vrsta inzulina.

Lijek ima dugotrajno djelovanje zbog činjenice da kiselost rastvora ima male vrijednosti i to doprinosi manjoj razgradnji hormona u potkožnom tkivu. Lantus u pravilu vrijedi dan, a u nekim slučajevima i do 29 sati.

Važno je znati: Lantus se ne smije razrjeđivati ​​destiliranom vodom, fiziološkom otopinom.

Lijek ima stabilno dejstvo.

Početna doza lijeka izračunava se pojedinačno. Lijek se daje subkutano 1 puta dnevno, najbolje u isto vrijeme, u rame, trbuh ili unutarnji dio bedara, a mjesto ubrizgavanja uvijek se treba promijeniti.

Ovdje ćete pročitati sve nijanse terapije inzulinom za dijabetes melitus tipa 1 i 2. Koje su vrste inzulina u pogledu trajanja djelovanja? Odgovor je u našem članku.

Ako je Lantus propisan pacijentu s dijabetesom tipa 1, tada se lijek koristi kao glavni lijek.

Kod dijabetesa tipa 2 pacijentu se može propisati monoterapija ili kompleksna terapija drugim inzulinskim lekovima.

Kada pacijent s dijabetesom mora biti prebačen s druge vrste inzulina na Lantus, potrebno je nekoliko dana provoditi strogo praćenje razine šećera kako bi se prilagodio i utvrdio doza lijeka koja mu je potrebna.

Kontraindikacije za upotrebu leka:

  • Individualna netolerancija na lijek,
  • Dječja dob (ne preporučuje se djeci mlađoj od 6 godina),
  • Hipoglikemija,
  • Trudnoća i kasniji period dojenja.

U pravilu, svi analozi ljudskog hormona inzulina izazivaju nuspojave samo na početku terapije i to zbog činjenice da pacijent s dijabetesom ne može pravilno izračunati dozu lijeka koja mu je potrebna i ubrizgava više nego što je potrebno ili manje. Za nekoliko dana, kada osoba pažljivo nadzire doze, prilagođavanje inzulina, sve negativne manifestacije nestaju:

  • Slabost
  • Mučnina i povraćanje
  • Glavobolja
  • U težim slučajevima, kada je doza uveliko prekoračena - gubitak svijesti, hipoglikemija.

Važno je znati: neke komplikacije kod pacijenta sa dijabetesom mogu negativno „reagovati“ na terapiju Lantusom. Stoga prije propisivanja lijeka liječnik mora provesti sve potrebne preglede kako bi se utvrdile komplikacije u razvoju.

Takođe biste trebali biti oprezni o lijekovima za one pacijente koji već imaju povijest bubrežne bolesti, jer Danas efekat lijeka na rad ovih unutrašnjih organa nije definitivno utvrđen.

Ponekad pacijent s dijabetesom koji uzima Lantus može primijetiti da je njegova normalna doza inzulina odjednom počela davati negativne rezultate i mora ponovno prilagoditi dozu lijeka. Ovi faktori mogu uključivati:

  • Promjena mjesta ubrizgavanja
  • Visok nivo osetljivosti na inzulin,
  • Prekomjerna fizička aktivnost (može biti preduga i povećana),
  • Druge bolesti
  • Poremećena dijeta i jedenje ilegalne hrane,
  • Kućišta za prijenos energije,
  • Pijenje alkohola
  • Endokrini poremećaji
  • Nuspojave lijekova koji se koriste u liječenju drugih (ne dijabetesnih) bolesti.

Ovaj lijek je indiciran za upotrebu u sledećim slučajevima:

  • ako je osobi dijagnosticiran dijabetes melitus tipa 1 (o inzulinu),
  • ako je osobi dijagnosticiran dijabetes melitus tipa 2 (ne-inzulinski ovisan),

Treba napomenuti da se za liječenje šećerne bolesti tipa 2 antidijabetički lijekovi uzimaju oralno. Međutim, u nekim situacijama pacijenti razvijaju otpornost na njihovo djelovanje. A onda doktor propisuje primjenu inzulina supkutano.

Insulin Lantus se može propisati i pacijentima sa šećernom bolešću koja nije ovisna o insulinu ako su se druge bolesti pridružile osnovnoj bolesti.

Prije upotrebe insulina Lantus, treba pažljivo proučiti upute za upotrebu. Treba imati na umu da je ovaj lijek zabranjen da se ubrizgava intravenski, jer može provocirati razvoj teških oblika hipoglikemije.

Možete ubrizgati sledeće delove tela:

  • u zidu trbuha,
  • u deltoidni mišić
  • u bedreni mišić.

Prilikom provođenja ispitivanja nije bilo primjetne razlike između koncentracije inzulina ubrizganog u različite dijelove tijela.

Lijek Insulin Lantus SoloStar dostupan je u obliku olovke za štrcaljke koja ima ugrađeni uložak sa otopinom insulina. Odmah je upotrebljiv. U ovom se slučaju nakon završetka rješenja ručicu mora odlagati.

Lijek Insulin Lantus OptiKlik je olovka za špricu koja je pogodna za ponovljenu upotrebu nakon zamjene starog uloška s novim.

Tujeo i Lantus su insulinski preparati u obliku tečnosti za injekcije.

Oba leka se koriste za dijabetes tipa 1 i 2, kada se normalizacija nivoa glukoze ne može postići bez upotrebe injekcija insulina.

Ako tablete inzulina, posebna prehrana i strogo pridržavanje svih propisanih postupaka ne pomažu u održavanju razine šećera u krvi ispod dozvoljenog maksimuma, propisana je uporaba Lantusa i Tujea. Kao što su pokazale kliničke studije, ovi lijekovi su efikasno sredstvo za nadziranje nivoa šećera u krvi.

U studijama koje je proveo proizvođač lijeka, njemačka kompanija Sanofi, u istraživanjima je sudjelovalo 3.500 volontera.Svi su patili od nekontroliranog dijabetesa obje vrste.

U šest mjeseci kliničkih istraživanja sprovedene su četiri faze eksperimenta.

U prvoj i trećoj fazi proučavan je utjecaj Tujea na zdravstveno stanje dijabetičara tipa 2.

Četvrta faza bila je posvećena utjecaju Tujea na pacijente sa dijabetesom tipa 1. Prema rezultatima studija otkrivena je Tujeova visoka efikasnost.

Kontraindikacije

  1. Zabranjena je upotreba kod pacijenata koji imaju netoleranciju na inzulin glargin ili pomoćne komponente.
  2. Hipoglikemija.
  3. Liječenje dijabetičke ketoacidoze.
  4. Djeca mlađa od 2 godine.

Moguće neželjene reakcije se rijetko pojavljuju, upute kažu da može postojati:

  • lipoatrofija ili lipohipertrofija,
  • alergijske reakcije (Quinckeov edem, alergijski šok, bronhospazam),
  • bolovi u mišićima i odlaganje natrijum jona u telu,
  • disgeuzija i oštećenje vida.

Prelazak na Lantus sa drugog inzulina

Ako je dijabetičar koristio inzuline srednjeg trajanja, tada se prilikom prelaska na Lantus mijenjaju doziranje i režim lijeka. Promjenu inzulina treba provoditi samo u bolnici.

U budućnosti doktor pregledava šećer, životni stil pacijenta, težinu i podešava broj primljenih jedinica. Nakon tri mjeseca, efikasnost propisanog liječenja može se provjeriti analizom glikiranog hemoglobina.

Video upute:

Trgovački nazivAktivna supstancaProizvođač
Tujeoinsulin glarginNjemačka, Sanofi Aventis
Levemireinsulin detemirDanska, Novo Nordisk A / S
Islarinsulin glarginIndija, Biocon Limited
PAT "Farmak"

U Rusiji su svi dijabetičari ovisni o insulinu prisilno premješteni iz Lantusa u Tujeo. Prema studijama, novi lijek ima manji rizik od razvoja hipoglikemije, ali u praksi se većina ljudi žali da su nakon prelaska na Tujeo njihovi šećeri snažno poskočili, pa su prisiljeni sami kupiti Lantus Solostar inzulin.

Levemir je odličan lijek, ali ima drugačiju aktivnu supstancu, iako je trajanje djelovanja također 24 sata.

Aylar nije naišao na inzulin, upute kažu da je to isti Lantus, ali proizvođač je jeftiniji.

Insulin Lantus tokom trudnoće

Formalna klinička ispitivanja Lantusa na trudnicama nisu provedena. Prema neslužbenim izvorima, lijek ne utječe nepovoljno na tijek trudnoće i na dijete.

Eksperimenti su vršeni na životinjama, tokom kojih je dokazano da insulin glargin nema toksičan učinak na reproduktivnu funkciju.

Trudnik Lantus Solostar može se propisati u slučaju neefikasnosti insulina NPH. Buduće majke trebale bi nadgledati svoje šećere, jer u prvom tromjesečju potreba za inzulinom može opadati, a u drugom i trećem tromjesečju.

Ne bojte se dojiti dijete, upute ne sadrže podatke da Lantus može preći u majčino mlijeko.

Kako čuvati

Rok trajanja Lantusa je 3 godine. Morate čuvati na tamnom mjestu zaštićenom od sunčeve svjetlosti na temperaturi od 2 do 8 stepeni. Obično je najprikladnije mesto hladnjak. U tom slučaju, pazite na temperaturni režim, jer je zamrzavanje inzulina Lantus zabranjeno!

Od prve upotrebe, lijek se može čuvati mjesec dana na tamnom mjestu pri temperaturi ne većoj od 25 stepeni (ne u hladnjaku). Ne koristite inzulin istekom isteka.

Gdje kupiti, cijena

Lantus Solostar propisuje se besplatno po receptu endokrinologa. Ali dešava se i da dijabetičar mora ovaj lijek kupiti sam u ljekarni. Prosječna cijena inzulina iznosi 3300 rubalja. U Ukrajini se Lantus može kupiti za 1200 UAH.

Dijabetičari kažu da je stvarno jako dobar inzulin, da im se šećer drži u granicama normale. Evo što ljudi kažu o Lantusu:

Većina je ostavila samo pozitivne kritike.Nekoliko ljudi je reklo da im Levemir ili Tresiba više odgovaraju.

Nuspojava

U slučaju simptoma sličnih onima opisanim u nastavku, odmah se obratite svom liječniku!

Hipoglikemija, najčešća nepoželjna posljedica terapije inzulinom, može se javiti ako je doza inzulina previsoka u odnosu na potrebe za njom.

Sljedeće nuspojave povezane s primjenom lijeka primijećene tijekom kliničkih ispitivanja predstavljene su u nastavku za klase organskih sustava u reducirajućem redoslijedu pojavljivanja (najčešće:> 1/10, često> 1/100 do 1/1000 do 1/10000 do

Značajke aplikacije

Lantus se ne preporučuje u lečenju dijabetičke ketoacidoze. U takvim se slučajevima preporučuje intravenska primjena inzulina kratkog djelovanja.

U slučaju neučinkovite kontrole razine glukoze u krvi, kao i ako postoji tendencija razvoja hipo- ili hiperglikemije, prije nego što nastavite s korekcijom režima doziranja, potrebno je provjeriti točnost poštivanja propisanog režima liječenja, mjesta primjene lijeka i tehnike pravilne potkožne injekcije. svi faktori vezani za problem. Stoga se preporučuje pažljivo samopregled i vođenje dnevnika.

Prelazak na drugu vrstu ili marku inzulina treba provoditi pod strogim medicinskim nadzorom. Promjene u doziranju, proizvođaču, vrsti (NPH, kratkog djelovanja, dugog djelovanja itd.), Porijeklu (životinjski, ljudski, humani analog inzulina) i / ili načinu proizvodnje mogu zahtijevati prilagođavanje doze.

Vrijeme razvoja hipoglikemije ovisi o profilu djelovanja korištenog inzulina i, stoga, može se mijenjati s promjenom režima liječenja. Zbog povećanja vremena koje je potrebno za primjenu inzulina dugog djelovanja kod primjene Lantusa, treba očekivati ​​manju vjerojatnost razvoja noćne hipoglikemije, dok se u ranim jutarnjim satima ta vjerovatnost može povećati.

Pacijenti kod kojih epizode hipoglikemije mogu imati određeni klinički značaj, poput bolesnika s teškom stenozom koronarnih arterija ili moždanih žila (rizik od razvoja srčanih i moždanih komplikacija hipoglikemije), kao i bolesnici s proliferativnom retinopatijom, posebno ako ne primaju fotokoagulacijski tretman (rizik prolazni gubitak vida zbog hipoglikemije), treba pridržavati posebne mjere opreza, te se preporučuje češće i pažljivije praćenje glukoze u krvi.

Imajte na umu da pod određenim okolnostima u kojima se simptomi prekursora hipoglikemije mogu promijeniti, postati manje izraženi ili odsutni u:

- pacijenti koji su značajno poboljšali regulaciju glukoze u krvi,

- pacijenti kod kojih se hipoglikemija razvija postepeno,

- starije pacijente,

- pacijenti nakon prelaska sa insulina životinjskog porijekla na ljudski inzulin,

- pacijenti sa neuropatijom,

- pacijenti sa dugim dijabetesom,

- pacijenti koji pate od mentalnih poremećaja,

pacijenti koji su istodobno liječeni drugim lijekovima (vidjeti Interakcija s drugim lijekovima).

Produljeni učinak subkutane primjene inzulina glargin može usporiti oporavak nakon razvoja hipoglikemije.

Ako se primijete normalne ili smanjene razine glikoziliranog hemoglobina, potrebno je razmotriti mogućnost razvoja ponavljajućih neprepoznatih epizoda hipoglikemije (posebno noću).

Pridržavanje pacijenta režimu doziranja, prehrane i prehrane, pravilnom primjenom inzulina i kontrolom pojave simptoma hipoglikemije doprinose značajnom smanjenju rizika od hipoglikemije.Čimbenici koji povećavaju predispoziciju za hipoglikemiju zahtijevaju posebno pažljivo praćenje, kao može zahtijevati prilagođavanje doze inzulina. Ti faktori uključuju:

- promjena mjesta primjene inzulina,

- povećana osjetljivost na inzulin (na primjer, kada se uklanjaju stresni faktori),

- neobične, povećane ili produžene fizičke aktivnosti,

- intercurrentne bolesti koje su praćene povraćanjem, prolivom,

- kršenje načina ishrane i ishrane,

- preskočeni obrok

- neki nekompenzirani endokrini poremećaji (na primjer, hipotireoza, insuficijencija adenohipofize ili nadbubrežne kore),

- istodobno liječenje određenim drugim lijekovima (vidjeti Interakcija s drugim lijekovima).

Kod istodobnih bolesti potrebno je intenzivnije praćenje glukoze u krvi. U mnogim slučajevima provodi se analiza na prisustvo ketonskih tijela u urinu, a često je potrebno i doziranje inzulina. Potreba za insulinom često raste. Pacijenti s dijabetesom tipa 1 trebali bi nastaviti redovito konzumirati barem malu količinu ugljikohidrata, čak i ako su u stanju konzumirati hranu samo u malim količinama ili ih uopće ne mogu jesti, ako povraćaju itd. Ovi pacijenti nikada ne bi trebali potpuno prestati davati inzulin.

Zabilježene su medicinske pogreške kada su umjesto insulina glargin slučajno davani drugi insulini, posebno kratko djelujući inzulini. Oznaka insulina mora se uvijek provjeravati prije svake injekcije kako bi se izbjegla medicinska greška između inzulina glargin i drugih inzulina.

Kombinacija Lantusa i pioglitazona

Zabilježeni su slučajevi zatajenja srca kada se pioglitazon koristio u kombinaciji s inzulinom, posebno u bolesnika koji imaju rizične faktore za zatajenje srca. To se mora uzeti u obzir prilikom propisivanja kombinacije pioglitazona i Lantusa. Kada uzimate kombinaciju ovih lijekova, potrebno je pratiti pacijente u vezi s pojavom znakova i simptoma srčanog zatajenja, debljanjem i edemima.

Pioglitazon treba prekinuti ako dođe do pogoršanja simptoma zatajenja srca.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa složenim mehanizmima

Pacijentova sposobnost koncentracije i brzog reagovanja na spoljne faktore može biti oslabljena zbog razvoja hipoglikemije ili hiperglikemije, ili, na primer, kao rezultat oštećenja vida. To može biti faktor rizika u određenim situacijama u kojima je ta sposobnost od posebnog značaja (na primjer, za vrijeme vožnje ili rada sa složenim mehanizmima).

Pacijenta treba obavijestiti o mjerama opreza kako bi se izbjegao razvoj hipoglikemije tokom vožnje. Ovo je posebno važno za one pacijente koji imaju smanjenu ili nedostatnu svijest o prijetećim simptomima hipoglikemije, kao i za one pacijente koji često imaju epizode hipoglikemije. Treba pažljivo razmotriti mogućnost upravljanja vozilom ili rad sa složenim mehanizmima u ovim situacijama.

Obrazac za puštanje

10 ml u bočici providnog, bezbojnog stakla (tip I). Boca je zapečaćena čepom od hlorobutila, istisnuta aluminijskim poklopcem i prekrivena zaštitnom kapicom od polipropilena. Jedna boca je smještena zajedno s uputama za upotrebu u kartonskoj kutiji.

3 ml po ulošku bistrog, bezbojnog stakla (tip I). Uložak je s jedne strane zabrtvljen bromobutilnim čepom i prekriven aluminijskim poklopcem, s druge strane bromobutilnim klipom. 5 uložaka po blister pakovanju od PVC folije i aluminijske folije.Pakovanje sa 1 blister trakom stavlja se zajedno s uputama za upotrebu u kartonskoj kutiji.

3 ml svaki u bistrom, bistrom staklenom ulošku (tip I). Uložak je s jedne strane zabrtvljen bromobutilnim čepom i prekriven aluminijskim poklopcem, s druge strane bromobutilnim klipom. Uložak je postavljen u jednokratnu olovku za štrcaljku

Uslovi skladištenja

Čuvati na temperaturi od + 2 ° C do + 8 ° C na tamnom mjestu.

Čuvati van dohvata dece.

Ne smrzavajte se! Ne dozvolite da kontejner dođe u direktan dodir sa zamrzivačem ili smrznutim predmetima.

Nakon početka upotrebe čuvajte na temperaturi ne većoj od + 25 ° C u kartonskom pakovanju (ali ne u hladnjaku).

Datum isteka

Rastvor leka u bocama je 2 godine.

Otopina leka u ulošcima i u injekcijskoj olovci SoloStar® je 3 godine.

Nakon isteka roka upotrebe, lijek se ne može koristiti.

Napomena: rok trajanja lijeka od trenutka prve upotrebe je 4 tjedna. Preporučuje se označavanje datuma prvog povlačenja lijeka na etiketi.

Ostavite Svoj Komentar