Pancreatitis Borsch

Borsch je tradicionalno i omiljeno prvo jelo u slavenskoj kuhinji. Međutim, klasični se borsch ne može nazvati dijetalnim, pa se, u slučaju pankreatitisa, borsch mora kuhati u skladu s nekim zahtjevima - napuštanjem bogatog bujona, prženja, začinjenih začina.

Sastojci

  1. Voda - 3 l.
  2. Govedina (pulpa) - 300-400 g.
  3. Svježi paradajz - 3 kom.
  4. Kupus - oko 500 g (3-4 šolje nasjeckanog kupusa).
  5. Krompir - 3 kom. (srednja).
  6. Repe - 1 kom. (prosjek).
  7. Mrkva - 1 kom. (prosjek).
  8. Luk - 1 glava (mali).
  9. Sol
  10. Lovorov list - 1 kom.
  11. Zeleni.

  1. Mi koristimo samo goveđu kašu, jer bogata juha nije potrebna. Meso filmova očistimo, isperemo.
  2. Meso preliti hladnom vodom, staviti na vatru i dovesti do ključanja. Iscijedimo prvu juhu, isperemo meso.
  3. Meso ponovo napunite hladnom vodom, dovedite do ključanja. Smanjite toplotu na srednju i kuvajte 30 minuta. I drugi luk iscedimo, meso opet operemo.
  4. Meso prelijte s 3 litre hladne vode i kuhajte na srednje jakoj vatri 1,5 sat. U ovom trenutku pripremamo dresing za borsch i povrće.

  1. Rajčice oljuštite kipućom vodom i ogulite ih.
  2. Rajčicu narežemo na kriške ili kockice.
  3. Nasjeckamo rajčicu u maloj tepsiji, dodamo i pirjamo na laganoj vatri 20-30 minuta - dok ne omekša.
  4. Ogulite repe, tri na sitnoj rerni.
  5. Dodajte mljevenu repu upečenim rajčicama i pirjajte još 10 minuta uz često miješanje.

  1. Sjeckajte kupus.
  2. Tri mrkve na krupnoj rerni.
  3. Krompir sa kockicama.
  4. Ogulite i isperite luk.

Kad je juha gotova, prvo je ulijte kupus i kuhajte na srednje jakoj vatri 10 minuta. Potom uvedemo krompir i šargarepu, kuhamo celi luk još 25-30 minuta. Na kraju se dodaju lovorov list, preliv od rajčice i sitno sjeckano zelje - nakon 2-3 minute ključanja maknite tavu s vatre i pustite da borscht kuha 2-3 sata.

Moguća šteta jelu

Klasičan bogat aromatični bor, odnosi se na jela zabranjena kod pankreatitisa. Čak i kuhani u skladu s gornjim preporukama, borsch s pankreatitisom biti će opasan iz nekoliko razloga:

  1. Borsch je visoko ekstraktivni proizvod - juha od mesa i povrća iritira sluznicu gastrointestinalnog trakta i potiče lučenje želuca i gušterače.
  2. Borš sadrži bijeli kupus - izvor grubih biljnih vlakana, čiji višak izaziva bolove u trbuhu, nadimanje i dovodi do pogoršanja pankreatitisa.
  3. Prisutnost rajčice određuje relativno visoku kiselost jela.

Kod hroničnog pankreatitisa

Bolesnici s kroničnim pankreatitisom mogu pokušati uvesti borš u prehranu samo u razdoblju trajne remisije, pod uvjetom da se druga jela koja sadrže bijeli kupus dobro podnose. U ovom slučaju, borsch treba kuhati na tercijarnom mesnom juhu, bez prženja, ne koristite tople začine i pastu od paradajza. Ne preporučuje se sezonski mesni borsch sa kiselim vrhnjem, ali vegetarijanski borsch može biti začinjen s malo masne kisele pavlake.

Procena usaglašenosti za hronični pankreatitis u fazi remisije: -1,0

Ocjena prehrane za akutni pankreatitis: -10,0

O autoru materijala

Pedijatar i pedijatrijski endokrinolog. Obrazovanje - pedijatrijski fakultet SSMU. Radim od 2000. godine, od 2011. - kao lokalni pedijatar u dječjoj klinici. Godine 2016. položila je specijalizaciju i dobila certifikat iz dječje endokrinologije, a od početka 2017. godine primam dodatno…

Više o ovoj temi:

  1. Recept za supu protiv pankreatitisa
  2. Mogu li jesti zobene pahuljice kod pankreatitisa?
  3. Što svježe povrće i voće mogu jesti sa pankreatitisom.
  4. Koje se jabuke mogu jesti protiv pankreatitisa. Jednostavni recepti od jabuka.

Ako mislite da je članak doista zanimljiv i koristan, onda ću vam biti vrlo zahvalan ako ove informacije podijelite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama. Da biste to učinili, jednostavno kliknite na gumbe društvenih mreža.

Prednosti borsch-a

Borsch je sam po sebi koristan, a ako se pravilno kuva, koristi organizmu. Pogledajmo važne točke i sadržaj korisnih tvari u jelu.

  1. Borsch sadrži puno lako probavljivih proteina i vitamina, kao i makro i mikro minerala - omogućava vam stimulaciju i normalizaciju probavnog trakta, zasićuje i opskrbljuje tijelo dovoljnom količinom korisnih komponenti.
  2. Ovo je optimalna kombinacija proteina i masti, vitamina blagotvornih za biljnu tjelesu, kao i takve esencijalne životinjske masti - izvor energije i zasićenja.
  3. Povrće je potencijalni izvor vitamina B i C, K i folne, pantotenske kiseline, karotena, te mesni i povrtni juha - razrjeđuje gustu krv, normalizirajući rad kardiovaskularnog sistema, jetre.
  4. Povrće u borschu - izvor biljnih vlakana, prilično gruba vlakna, koja savršeno mehanički čisti tijelo od toksina i toksina. Ali kod pankreatitisa, vrijedi dati prednost Pekingu, a ne bijelom kupusu.

I koja je njegova šteta?

Zbog mesne i povrtne juhe - to je proizvod s visokim postotkom ekstrakcijske sposobnosti može izazvati iritaciju gastrointestinalne mukoze, aktivirati stvaranje želučanog soka. A sa takvom dijagnozom kao što je pankreatitis, to je neprihvatljivo.

Zbog prisustva velikog broja rajčica u borschu, on ima visoku kiselost, što negativno utječe na sluznicu upala u probavnom traktu. Stoga rajčice u pripremi borsch-a treba isključiti, a ako ih dodate u fazi remisije - samo 1-2 stvari, da tako kažem, pivu daju aromu i bogatu boju.

Istovremeno je neprihvatljivo pržiti ga, osim što u procesu kuhanja stavljate puno soli i začina, treba isključiti i dodatak rajčice i paradajz paste. Pruža se na stolu u toplom obliku - neprihvatljivo je prvo jesti hladno ili previše vruće, što će se negativno odraziti na stanje probavnog trakta. Sada razmotrite recepte za kuhanje borsch-a sa pankreatitisom.

Pogledajte i kakva bi trebala biti dijeta protiv pankreatitisa, korisni savjeti i recepti.

Vegetarijanska repa

Dok se pola kuhanog, oguljenog i nasjeckanog krumpira ne prokuha u vodi, zatim se doda pirjano povrće i svježa repa - sve se to kuha 36-40 minuta. Jedu ga u malim obrocima, pažljivo osluškujući reakciju vlastitog tijela.

Takav biljni borsch je indiciran u akutnom stadiju pankreatitisa, kada gušterača nije preopterećena životinjskim mastima.

Borsch od kineskog kupusa

Priprema se na osnovi da se za glavicu pekinškog kupusa uzima 3 krompira i 1 šargarepa i repa, paradajz, luk i bilje, začinjeni peršin i kopar. Uzmite i 400 grama nemasne govedine i 2-3 kašike. biljnog ulja, 4 litre vode.

Kad kuhate meso, nekoliko puta ocijedite vodu - kod pankreatitisa u drugom se kuha bor, a čak i treći luk, povrće ogulite i nasjeckajte, dodajte tokom kuhanja mesa i dovedete u pripravnost. Poslužuju ga nakon što se sve skuha, ohladi na sobnu temperaturu - jedini način da ga poslužite na stolu je dodati sjeckano zelje na obrok.

Borsch sa bijelim kupusom

Ovaj se recept prikazuje samo tokom dugog perioda remisije kod pankreatitisa i u nedostatku negativne reakcije gastrointestinalnog trakta na gruba vlakna kupusa.

Na samom početku vrijedi oguliti i pirjati rajčicu i repe u vodi, uz dodatak luka i mrkve. Zapamtite glavnu stvar - ne možete ih pržiti, već ih dovedete do polupripreme tako što pustite da malo potamne u vodi sa dodatkom ulja.

Nakon toga priprema se juha od peradi - kad se kuha bijelo meso, prve dvije vode nakon ključanja treba procijediti, a u trećoj vodi kuhati do polovice. Krompir i pirjano povrće dodajte tokom kuhanja, pustite da prokuha i smanjite vodu - kuhajte dok ne omekša 20-25 minuta.

Lean dijeta Borsch

U procesu kuhanja mesa u bujonu se dodaje sirovo, negnječeno, sitno sjeckano povrće - to su kupus i krompir, luk i mrkva. Potom se dodaje prstohvat soli i sve se kuha 20-25 minuta, nakon što se ostavi da se ohladi, poslužuje se toplo na stolu, začinjavajući dio sjeckanog zelenila.

Svi ovi recepti za borsch s pankreatitisom lako su pripremiti, a pomoći će u raznolikosti prehrane pacijenta s dijagnozom pankreatitisa. Glavno je prvo se posavjetovati s nutricionistom i uzeti u obzir vlastite karakteristike tijela u pogledu tolerancije određenog povrća, kao i stadiju pankreatitisa. U svim ostalim aspektima - nema posebnih komentara i nijansi.

Koje vrste supa nisu štetne za zdravlje gušterače

Dijetalne supe za pankreatitis treba koristiti svakodnevno u jelovniku bolesnika, posebno ako se bolest pogorša. Jelo treba jesti 2 puta dnevno.

Među dozvoljenim juhama ima ih puno, glavnih:

  1. Riba.
  2. Povrće.
  3. Piletina
  4. Mljekara
  5. Na bazi žitarica ili tjestenine.

Tokom pripreme preporučuje se upotreba sastojaka koji ne otežavaju rad probave, a takođe ne iritiraju sluznicu i zid gušterače.

Sam postupak kuhanja uključuje upotrebu 2-3 juhe, iz koje se odmah uklanja film masnoće.

Ako se pileći fond priprema s pankreatitisom, onda ga uvijek treba kuhati svježe, tako da je bolje napraviti male porcije.

Meso se isjecka na mljeveno meso ili sitno sjecka. Korištenje masne hrane životinjskog porijekla može uzrokovati:

  1. Jaka iritacija pankreasa.
  2. Pogoršanje pankreatitisa.
  3. Pogoršanje stanja.

Za juhe od juhe, ove komponente su savršeni:

  1. Zec
  2. Piletina ili ćuretina bez kore.
  3. Govedina.
  4. Pollock.
  5. Hyuk.

Juhe od kupusa, mljevene kaše ili mahunarki mogu biti štetne i pogoršati se. Takve komponente uzrokuju pojačanu sekreciju, što dovodi do bola, mučnine i drugih poremećaja.

Preporučuje se dodavanje sledećih sastojaka:

Od začina možete poslužiti malo zelja, kurkume i paprike. Uz pogoršanje bolesti 1-3 dana je bolje uopće ne jesti, čak ni prva jela. Treba gladovati, nakon čega se supe uvode u ishranu.

Dijetalna prehrana u slučaju patologije je stroga, pacijenti ne bi trebali jesti masnu, prženu, začinjenu. Postoji zabrana čak i na neke biljne proizvode.

Osnova dijetalne tablice treba biti dijeta br. 5p prema Pevznerovoj. Dijetalne supe za pankreatitis mogu se figurativno podijeliti u nekoliko skupina:

Tokom stvaranja juhe, važno je ne samo koristiti prave sastojke, već i odabrati pravi način kuhanja.

Vrijedno je napustiti pasivnost povrća, dodati začine. Svi proizvodi trebaju biti lagani, koji se lako probavljaju.

Najjednostavnija metoda je juha od povrća s pankreatitisom, jer za nju trebate očistiti i rezati biljne proizvode i kuhati ih. Za kuhanje možete koristiti 3 pileća zaliha.

Sve se supe mogu jesti samo tople, a ne tople ili hladne. U suprotnom može doći do porasta glavnih simptoma i pogoršanja bolesti.

Vrlo je korisno za tijelo i gušteraču ispasti da su pileći zalihe s pankreatitisom u koji možete dobiti malo zobene kaše.

Juha je slatka, a za sitost treba dodati i malo sira. Za bogatstvo se često koriste heljda i riža.

Juhe su osnova prehrane za pankreatitis. Međutim, dijeta propisana za ovu bolest ne dopušta upotrebu bilo kakvih supa.

Da biste shvatili koje su juhe dozvoljene i kako ih pravilno kuhati, morate zapamtiti glavno pravilo ishrane za pankreatitis - ništa masno i prženo. Posmatrajući to, možete sigurno kuhati i jesti juhe i borsch.

Zato je izuzetno važno bilo koji recept prilagoditi ovom zahtjevu.

Nisu sve juhe dozvoljene za pankreatitis, ali razni recepti pomoći će pacijentima da odaberu pravu za sebe.

Borsch je jedan od najčešćih prvih kurseva. Ukusan i zadovoljavajući borscht vole mnogi. Međutim, mnogi se pitaju je li moguće kuhati borsch s pankreatitisom.

U akutnom razdoblju upale definitivno nema borša.

Međutim, postoje neke nijanse koje vam omogućavaju da kuhate ovo jelo s hroničnim oblikom patologije. Mora se zapamtiti da je s pankreatitisom bilo kojeg oblika strogo zabranjeno jesti masnu i prženu hranu.

Zato je za uživanje u borschu potrebno isključiti te faktore. Masni sastojci borschta su meso i juha. Postoje dvije mogućnosti koje vam omogućavaju da sačuvate ukus jela i isključite ove komponente.

  1. Kuhanje borsch-a na biljnoj osnovi. Njegov temelj trebao bi biti krumpir i mrkva. Potom se dodaje repe. I samo na kraju možete prethodno baciti meso u bor. To može biti piletina, govedina ili ćuretina. Ova opcija u potpunosti isključuje kuhanje na mesnom juhu. Pacijentima s pankreatitisom je dozvoljeno da na jelovnik uključuju borsch, pripremljen isključivo od povrtnog juha
  2. Kuhanje u trećem juhu može značajno smanjiti sadržaj masti u jelu. Da biste to učinili, nakon ključanja mesa, potrebno je ocijediti vodu i napuniti novu. Ponovite ovo najmanje dva puta. I samo na trećem ili četvrtom juhu možete kuhati borsch. Treba odabrati isključivo nemasno meso - pileći i pureći file, goveđe rame.

Također je potrebno potpuno odustati od prženja. Općenito, bolje je ne dodavati luk u borsch. Štoviše, ne možete pržiti nijednu komponentu jela.

Juhe protiv upale gušterače jedno su od glavnih jela ishrane. Mogu se i moraju jesti svakodnevno. Postoje samo dva pravila za pripremu ovog jela:

  • nedostatak masnih juha,
  • nedostatak prženja.

Juhe od povrća sa pankreatitisom mogu se jesti čak i u akutnom obliku patologije. Međutim, treba ih kuhati isključivo na povrtnom juhu.

Juha od povrtnog bujona korisna je ne samo za pankreatitis, već i za bolesti drugih organa gastrointestinalnog trakta

Primjer supe koja se može jesti sa akutnim pankreatitisom izgleda ovako:

  1. Povrće juha od krompira i mrkve kuha se oko 20 minuta.
  2. U juhu se doda malo heljde i kuha se još 25 minuta
  3. Nakon što prođe vrijeme, u supu možete dodati sol i zelje.

Ovakva supa može se jesti i sa hroničnim oblikom pankreatitisa. Da biste je malo razgranili, u supu možete dodati kuhano jaje, neke začine ili od njega napraviti pire od juhe.

Prije nekoliko desetljeća vjerovalo se da sluzave supe trebaju biti osnova ishrane za upale gušterače. Međutim, upotreba takvih jela ne donosi nikakvu praktičnu korist ili štetu. Sluzava jela radije odražavaju sklonosti okusa - netko se radije ograničava na vegetarijanske juhe, a netko odabire supu od mukoznih pire-a.

Pola kuhanog jaja koja se doda u juhu činiće ga hranljivijim

Mnogi su navikli kuhati juhe na mesnom juhu i ne žele je odbiti čak ni u slučaju bolesti kao što je pankreatitis. I iako se jela kuhana u mesnom juhu smatraju prilično masnim, postoje načini koji vam omogućavaju da ih kuhate tako da budu zdrava.

Glavno pravilo za pravljenje supa na mesnom juhu je odabrati leglo s niskim udjelom masti i porcije mesa i iscrpiti prve dvije juhe. Ova jednostavna dva pravila omogućit će pripremu ukusnog i zdravog jela.

Kuhati pileću supu nevjerovatno je jednostavno. Da biste to učinili, samo trebate da skuhate pileći goveđi juhu te mu dodate zelje i sjeckano kuhano jaje. Ovakva supa može se jesti sa hroničnim oblikom pankreatitisa.

Za pripremu supe potrebno je koristiti mršavo meso - piletinu ili teletinu

Možete napraviti i divnu supu od pire.Da biste to učinili, morate uzeti mršave dijelove govedine - ramenu, vrat ili gornji dio bedara. Na takvom mesu se kuha juha.

Povrh ove kaše za juhu možete posipati biljem i dodati nekoliko krekera - oni će dati izvrstan ukus i aromu.

Druga dozvoljena pire supa od pankreatitisa je supa od bundeve. Bogato jelo od bundeve i pirinča savršeno će zadovoljiti vašu glad i diverzificirati vaš uobičajeni jelovnik.

A ipak takvo jelo apsolutno ne zahtijeva juhu od drugih komponenti - bundeva će biti dovoljna za dobivanje izvrsnog ukusa.

Ne zaboravite da juha od pire možete napraviti od apsolutno svake juhe. Jednostavno dodajte manju količinu juha i gotovo jelo sipajte u blender. Nekoliko minuta - i možete pojesti gotovo jelo!

Juha od bundeve s dodatkom bundeve ne samo da izgleda privlačno, već sadrži i mnoge korisne tvari

Kuhati juhu od kupusa prilično je jednostavno i jeftino. Sve što vam treba je kupus, mrkva, krompir i korijen peršuna. Ovo su prilično jeftini proizvodi. Još jedan plus je to što traje samo 25-30 minuta da se skuha juha od kupusa. Međutim, apsolutno je nemoguće koristiti supu od kupusa za upalne bolesti gušterače.

Unatoč činjenici da je u mnogim dijetama dopušteno kuhati juhu od kupusa, u prisustvu upalnog procesa gušterače, ovo je apsolutno kontraindicirano.

Juha, na kojoj se kuva juha od kupusa, može se načiniti praktično nemasna (kao u borschu) ili je potpuno zamijeniti povrtnom. Međutim, daljnji recept uključuje dodavanje luka, češnjaka i peršinovog korijena, prženog u tavi, juhi od kupusa, što je neprihvatljivo kod pankreatitisa.

Uz to, juha od kupusa pripremljena po originalnom receptu je masna. Postoji takvo jelo u prisustvu pankreatitisa bilo kojeg oblika kategorički je nemoguće! Jedina opcija za jelo ovog jela je da se skuha povrtni juha i dodaju nepročišćeno povrće i zelje u juhu od kupusa. Međutim, ukus originalne supe znatno će se promijeniti.

Kuhanje ukusnog borsch-a za mamu i bebu

Prije svega, prije kuhanja supe morate biti odgovorni za odabir povrća. Ako je moguće, bolje je koristiti one koji se uzgajaju na vlastitom mjestu.

Danas žene kuhaju svoju omiljenu supu od cikle koristeći različite recepte za ovo jelo usredotočujući se na njihov ukus. Veoma je važno da se u njemu ne koriste nikakvi začini ili začini. Bolje je odabrati tradicionalni recept za borscht za dojilje, u kojem je već osigurano njihovo odsustvo.

U tavu stavite mali komad mesa, napunite ga vodom. Bolje je uzimati nemasnu govedinu, piletinu ili teletinu. Zatim, juhu treba staviti na plin i ostaviti da ključa dvije minute. Tada ovu vodu treba ocijediti, a meso sipati novu vodu. Luk kuhamo još sat i pol.

Dok pripremamo juhu, nastavljamo sa rezanjem povrća. Cveklu je najbolje izrezati na slamke, a krompir narezati na male kockice. Mrkvu mrkvu, možete dodati i sitno sitno sjeckani luk. Male tikvice potrebno je isjeći na krugove, a kupus sitno nasjeckati.

Ako je meso već kuvano, u prezli dodajte pripremljeno povrće. Zatim nastavljamo kuhati na laganoj vatri kako povrće ne bi izgubilo svoje korisne osobine. Nekoliko minuta prije kraja kuhanja, juhi dodajte sol i par lovorovih listova. Pustite da se juha malo prokuha, a zatim obavezno uklonite lovorovo lišće, jer će inače supa biti gorka.

Dakle, ukusna i zdrava supa je spremna! Dobar apetit!

Uz potpuno zdravlje majke, borsch tokom laktacije neće naštetiti. Ali ni u ovom slučaju neće biti nimalo smisla koristiti sljedeće savjete:

  1. Potrebno je provjeriti reakciju djetetovog tijela na komponente sastava borša. U početku se repa provjerava. Njega žena uvodi u svoju prehranu. Nakon toga posmatra bebu. Ako se nakon 2-3 dana ne promene promjene, onda mama može jesti repe.
  2. Kada se testiraju pojedinačne komponente, prolaze se potpuno iste obrade kao i kada se priprema borsch. Na primjer, ako se gotovoj kuhanoj repe dodaje gotova jela, tada se ispitivanje provodi s proizvodom pripremljenim na ovaj način.
  3. Treba obratiti veliku pažnju na kupus. Mama sama možda ne oseća nelagodu, ali beba može imati problema. Manifestiraće se probavnim traktom.

Jasno je da, ako beba pokaže negativnu reakciju na neku komponentu borša, onda bi mama ipak trebala suzdržavati od njenog korištenja. Ako je, na primjer, tijelo negativno reagiralo na kupus, onda možete kuhati ne klasični borsch, već jelo sa kislom. Poenta je da, u prisustvu reakcije na bilo koji sastojak, ne bi ga trebalo unositi u sastav borša.

Da li je moguće dojiti piletinu

Mora se razumjeti da beba može očekivati ​​negativne posljedice nakon što je majka jela borsch. Možda su odsutni, što se, srećom, najčešće događa. Ali ponekad se još mogu dokazati i sastoje se od sledećih tačaka:

  • Koža postaje crvena i počinje svrab.
  • Pojava malog osipa primjećuje se na tijelu bebe.
  • Zbog povećanog stvaranja gasova, beba može imati otečen trbuh.
  • Pumpanje može uzrokovati kolike.
  • Beba se ponaša nelagodno, često plače, spava loše.

Zbog toga se preporučuje unošenje borša u prehranu postepeno, počevši od malih količina i stalno posmatrajući stanje bebe. Ne treba riskirati i eksperimentirati kad dijete ima barem najmanje znakove odstupanja od norme. Odmah stavite podebljani križ na borš. Zdravlje djeteta mnogo je skuplje od želja njegove majke.

Kada mogu početi jesti borsch koja doji majku?

Prema mnogim pedijatrima, dok dojite žena može jesti borsch samo 4 mjeseca nakon poroda. U ovo doba dijete ima period prilagođavanja kada mora naviknuti na novu prehranu i na promjenjive životne uvjete.

Ako tijekom prenatalnog perioda ili tokom cijele trudnoće mlada majka nije imala nikakvih alergijskih manifestacija, onda se borsch može jesti nakon 4 mjeseca. Prvo, porcija supe od cvekle ne smije prelaziti 3 kašike. Ako nakon 2 dana novorođenče nema alergijsku reakciju, tada se borš u malim količinama postupno uključuje u jelovnik majke koja njeguje.

Zeleni borsch

  • Meso sa malo masnoće - 500 g.
  • Krompir - 2-3 kom.
  • Mrkva - 1 kom.
  • Luk - 1 kom.
  • Zelena kislica - 2 mala grozda.
  • Peršin - 1 kom.

Mama ili dijete već mogu biti alergične na repu. U ovom će slučaju pomoći recept za zeleni borsch. Takva supa biće potpuno sigurna, može se uključiti u jelovnik od prvog mjeseca GW-a.

  1. Stavite meso u hladnu vodu i kuvajte juhu 1,5 sat, uklanjajući pjenu.
  2. U kipuću bujonu stavite nasjeckani krompir.
  3. Luk sitno nasjeckajte, a mrkvu naribajte na srednjoj rerni. Dodajte povrće krompiru. Ne roštilj!
  4. U čorbu stavite nasjeckani pastrnjak.
  5. Na kraju kuhanja, kada je povrće postalo mekano, dodajte nasjeckanu kislicu i ostavite juhu na vatri još nekoliko minuta.
  6. Prije posluživanja možete u jelo dodati svježe zelje i pola kuhanog jaja ako dijete nema alergije.

Kavijar tikvice može dojiti

Da li je moguće jesti kiselu pavlaku dok dojite

"Klasični" borsch

Klasičan recept možemo nazvati samo uvjetno. Prilikom pripreme supe, rade se određene izmjene u standardnom receptu tako da se dolikuje stolu dojilje.

  • Meso niske masnoće (piletina, teletina) - 500 g.
  • Krompir - 3 kom.
  • Luk - 1 kom.

  • Mrkva - 1 kom.
  • Repe - 1 kom.
  • Limunov sok - 4 kašike.
  • Svježi bijeli kupus - 200 g.

  1. Mesni juha se kuha na laganoj vatri najmanje 1,5 sati. Pjenu treba ukloniti.
  2. Krompir se isječe na kocku i stavi u kipuću bujonu.
  3. Kupus se nareže na trakice, doda krompiru.
  4. Mrkva i repa naribajte na srednjoj rerni, luk sitno nasjeckajte. Povrće zakuhajte u tavi sa kašikom suncokretovog ulja. Tokom pirjanja, možete dodavati juhu iz tave.
  5. Kad povrće u tavi postane mekano, dodaje im se limunov sok.
  6. Gotovo pirjano povrće potopite u tavu. Čorba se kuva još 2-3 minuta. Možete staviti i nekoliko lovorovih lišća.
  7. U gotovu juhu dodaje se sol po ukusu. Možete staviti zelje ili druge začine po vašem izboru, glavna stvar je da nisu oštre.

Možete kuhati supu od pire (krem juha), povrće, grašak, piletinu ili borsch. Bez obzira na odabranu vrstu, treba se pridržavati nekih pravila:

  1. Za pripremu juhe koristi se nemasno meso. Ako simptomi nisu nestali, tada je bolje koristiti drugi juhu. Ima blaži efekat.
  2. Svi sastojci moraju se temeljito pripremiti. Treba ih dobro oprati i očistiti, pažljivo ukloniti kožu, sjemenke i druge tvrde dijelove.
  3. U supe se ne dodaju začini. Jedino je dopušteno malo soljenja, ali prema ukusu jelo treba ostati slano.
  4. Gotovo jelo ne bi trebalo imati krupne komade, pa ga je bolje preraditi na pećnici hrane ili mikseru.
  5. Dijetalna supa poslužuje se topla.

Za pacijenta s pankreatitisom, vegetarijanska opcija je sjajna opcija. Takođe možete skuvati mesni juh. Da biste to učinili, prvo morate natopiti govedinu ili perad nekoliko sati, pa je moguće minimizirati učinak proteinskih toksina. Poslije dovedite meso da prokuha i ocijedite vodu. Bolje je jelo kuhati na drugom juhu.

Svi ljubitelji borbe znaju kako kuhati pravi borsch, ali nažalost u ovoj verziji nije prikladan za konzumiranje od strane pacijenata. Za adaptivnu opciju, recept treba malo korigirati. S obzirom da se tradicionalni kupus ne može koristiti, poželjnije je odabrati peking. Pa, prženo povrće (luk, šargarepa i cvekla) treba zamijeniti pirjanom verzijom.

Za pripremu borša za pacijente sa pankreatitisom trebat će vam:

  • pola kupusa pekinškog kupusa,
  • 3 srednja krompira,
  • 1 srednja repa
  • 1 velika mrkva
  • nešto srednje veličine paradajza
  • luk
  • zelje (peršun, kopar),
  • 300-400 grama goveđeg mesa s niskim udjelom masti, (možete uzeti teleću, piletinu, ćuretinu, zeca).

Trebat će vam i 3-4 litre vode te nekoliko kašika rafiniranog suncokretovog ulja.

Kuhanje se sastoji od nekoliko faza. Prije svega priprema se meso. Kako se to pravilno radi opisano je gore. Zatim pređite na povrće. Sve mora biti očišćeno i mljeveno.

U posudu sa mesom stavite krompir i Peking, stavite preostalo povrće u šerpu i pirjajte oko 7 minuta na laganoj vatri. Nakon 10 minuta sjedinimo sve komponente i dodamo zelje. Kad se borsch infuzija i ohladi, može se servirati topla.

Pogledajte video: Acute Pancreatitis Expertpanel (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar