Bilobil - upute za upotrebu, sastav, indikacije, nuspojave, analozi i cijena

Bilobil Intens je lijek s nootropnim, antihipoksičnim i vazoaktivnim svojstvima. Aktivna supstanca lijeka je ekstrakt ginka, koji normalizira metaboličke procese, povećava energetski potencijal živčanih stanica, ublažava spazam moždanih žila, poboljšava moždanu hemodinamiku. Koristi se za simptomatsko liječenje cerebrovaskularnih nesreća i moždanih funkcija, poboljšanje kognitivnih sposobnosti, povećanje brzine psihomotornih reakcija u rješavanju mentalnih problema i povećanje performansi.

Oslobađanje oblika i sastava

Tvrde želatinske kapsule sa praškastim sadržajem svijetlo ili tamno smeđe nijanse, sa vidljivim česticama tamnije boje ili sitnim grudicama.

1 kapsula sadrži 120 mg ekstrakta Ginkgo bilobae (Ginkgo bilobae), kao i pomoćne komponente.

2 ili 6 blister pakiranja nalaze se u kartonskoj kutiji, s po 10 kapsula u svakom.

Farmakološko djelovanje

Glavni aktivni sastojci ekstrakta iz lišća stabla ginka su terpenski laktoni, flavonoidi i proantocijanidi, koji imaju venotoničko, nootropno, antihipoksično, antiagregacijsko i druga farmakološka djelovanja. Biološki aktivne tvari imaju blagotvoran utjecaj na metabolizam tkiva, mikrocirkulaciju i procese oksidacije slobodnih radikala. Inhibiraju razvoj edema mozga uslijed intoksikacije ili traume, poboljšavaju reologiju krvi i vazomotorne reakcije krvnih žila.

Lijek biljnog porijekla poboljšava moždanu cirkulaciju, opskrbu moždanih stanica glukozom i kisikom. Povećava ton vena, povećava protok krvi u mikrovaskulaturi, regulira krvne žile, smanjuje propusnost njihovih zidova. U uvjetima produžene terapije, lijek pomaže usporavanju napredovanja demencije, ima stabilizirajući učinak protiv poremećaja psihomotornih funkcija, sna, pažnje i pamćenja.

Glavni aktivni sastojak Bilobil Intensa je ekstrakt iz lišća stabla ginka.

Indikacije za upotrebu

Propisan je za simptomatsko liječenje sljedećih bolesti i stanja:

  • discirkulatorna encefalopatija i ostali funkcionalni i organski poremećaji mozga uslijed traumatičnih ozljeda mozga, moždanog udara, promjena povezanih sa starenjem uzrokovanih cerebralnom aterosklerozom, demencijom, stanjem nakon moždanih operacija, Alzheimerovom bolesti,
  • kognitivne disfunkcije: oslabljena memorija, smanjena koncentracija pažnje i intelektualne sposobnosti,
  • poremećaji mikrocirkulacije i perifernog krvotoka: ateroskleroza obliterane donjih ekstremiteta, Raynaudov sindrom, mikroangiopatija i druga stanja praćena hroničnom ishemijom perifernog tkiva,
  • poremećaji spavanja (patološka pospanost, nesanica),
  • Senzorineuralni poremećaji: zujanje u ušima, hipoakusija, vrtoglavica, oštećenje sluha,
  • starosna degeneracija makule,
  • oštećenje mrežnice kod dijabetes melitusa.


Bilobil intenzitet propisan je za funkcionalne i organske poremećaje mozga.
Lijek Bilobil Intensity koristi se za kognitivne disfunkcije - slabljenje pamćenja, smanjenje koncentracije pažnje.
Lijek Bilobil Intens efikasan je protiv nesanice.

Kontraindikacije

Kontraindicirano u prisustvu sledećih patologija i stanja:

  • preosjetljivost na komponente biljnog pripravka,
  • akutna faza hemoragičnog udara,
  • ulcerozne lezije želuca i dvanaestopalačnog creva,
  • akutni infarkt miokarda,
  • erozivni i hemoragični gastritis u akutnom stadiju,
  • akutna cerebrovaskularna nesreća.

S pažnjom

Lijek treba uzimati s oprezom u slučaju poremećaja srčanog ritma. Bolesnici s rijetkim bolestima povezanim s galaktozemmijom, netolerancijom na laktozu ili nedostatkom laktaze trebali bi se sjetiti sadržaja laktoze i glukoze u sastavu biljnog pripravka.

U slučaju poremećaja srčanog ritma, lijek Bilobil Intens treba uzimati s oprezom.

Kako intenzivno uzimati bilobil

Proizvod je namijenjen za oralnu upotrebu. Kapsule treba progutati cele, oprati sa ½ šalice vode, bez obzira na unos hrane. U slučaju da preskočite prijem biljnog pripravka, ako je moguće, trebate ga uzeti što prije. Ako je došlo vrijeme za sljedeću dozu, morate slijediti režim doziranja bez uzimanja dvostruke doze lijeka.

U slučaju cerebrovaskularne nesreće i funkcionalnog oštećenja mozga propisano je 240 mg, podijeljeno u 2 doze, ujutro i navečer.

Za poremećaje mikrocirkulacije i perifernog protoka krvi - 120-240 mg, podijeljeno u nekoliko doza.

Trajanje tečaja ovisi o manifestacijama bolesti i određuje se pojedinačno. Prvi znakovi poboljšanja javljaju se 30 dana nakon početka terapije. Preporučeno trajanje liječenja biljnim lijekovima je 90 dana. Na kraju kursa trebali biste se ponovno obratiti stručnjaku kako bi se utvrdila prikladnost daljnje terapije.

Uzimanje lijeka za dijabetes

Propisan je za liječenje komplikacija mrežnjače ili koroide. Prilikom uzimanja lijeka, pacijenti s dijabetesom trebaju izmjeriti nivo glukoze u krvi i strogo slijediti režim doziranja koji je propisao liječnik.

Kod dijabetes melitusa, dok uzimate Bilobil Intens, potrebno je izmjeriti nivo glukoze u krvi.

Upute za upotrebu Bilobil

Lijek u obliku kapsula savršeno se nosi s poremećajima živčanog sustava, problemima s cirkulacijom i opskrbom krvlju povezanom s dijabetesom, promjenama povezanim s godinama, alkoholnom neuropatijom. Daje se u ljekarnama bez recepta, ali za najbolji učinak potrebno je obavezno savjetovanje s liječnikom. Prije upotrebe, pažljivo pročitajte upute za lijek.

Sastav i oblik oslobađanja

Lijek je dostupan u obliku ružičastih želatinskih kapsula, koje u sebi sadrže smeđi prah. Blister sadrži 10 kapsula, pakovanje se sastoji od dvije ili šest takvih ploča. Ovisno o izboru lijeka - uobičajena opcija, Forte ili Intens 120 - varira količina aktivne tvari u kapsuli - dvoglavi ginkgo u količini od 40, 80 i 120 mg.

Školjka lijeka sastoji se od crvenog željeznog oksida, titanovog dioksida, azorubina, boje crnog oksida željeza, želatine. 100 mg ekstrakta ginkgo bilobe uključuje 19,2 mg flavono ginkgo glikozida, 4,8 mg terpenskih laktona, koji se sastoje od bilobalida i ginkgolida.

Koloidni silicijum oksid

Farmakodinamika i farmakokinetika

Glavno djelovanje je normalizacija metabolizma u ćelijama, reoloških parametara u krvi, perfuzija tkiva. Tablete Bilobil poboljšavaju moždanu cirkulaciju, opskrbljuju glukozu i kisik u ćelijama mozga. Lijek inhibira agregaciju crvenih krvnih zrnaca i djeluje na suzbijanje aktivacije trombocita. Ovisno o dozi, lijek može regulirati vaskularni sistem, proširiti lumen arteriola, povećati ton vena, što određuje punjenje krvnih žila krvlju.

Lijek Bilobil jača zidove krvnih žila, slabeći njihovu propusnost, a na taj način posjeduje antitrombotičko djelovanje. Zahvaljujući tome, sredstvo savršeno jača membrane trombocita, crvenih krvnih zrnaca, slabi učinak faktora koji aktivira trombocite i regulira biosintezu prostaglandina. Uz lijek je sporije stvaranje slobodnih radikala, peroksidacija lipida.

Lijek Bilobil djeluje kao normalizator metabolizma neurotransmitera (dopamin, norepinefrin, acetilholin), ima antihipoksično djelovanje. Lijek potiče metabolizam, potiče nakupljanje makroerga, dok ubrzava apsorpciju glukoze i kisika, koji reguliraju medijatorne procese u mozgu, aktivira proizvodnju oksida koji ne tvori sol (NO).

Bioraspoloživost bilobalida i ginkgolida nakon uzimanja Bilobila iznosi 85 posto. Dva sata nakon upotrebe lijeka postiže se najveća koncentracija lijeka u krvi. Poluživot lijeka je od četiri do deset sati. Molekuli supstance potpuno se izlučuju zajedno s urinom, (manje) izmetom, ne razgrađuju se.

Doziranje i primjena

Poremećaji cerebralne cirkulacije i moždane funkcije (sindrom demencije kod primarne degenerativne demencije, vaskularna demencija ili mješoviti oblik): 1 kapsula 2 puta dnevno, ujutro i navečer. Početna faza poremećaja cirkulacije ekstremiteta: 1 kapsula jednom dnevno, najbolje ujutro.

Kapsule treba progutati cele, oprati vodom, bez obzira na unos hrane.

Prvi znakovi poboljšanja obično se javljaju mjesec dana nakon početka liječenja. Da bi se postigao dugoročni učinak, posebno preporučuje starijim pacijentima, tijek liječenja treba provoditi najmanje 3 mjeseca. Drugi tečaj je moguć nakon konsultacije s ljekarom.

Ako ste zaboravili na vrijeme uzeti Bilobil Intens, uzmite propuštenu kapsulu što je prije moguće. Ako je došlo vrijeme za sljedeći unos Bilobil Intensa, nemojte uzimati dvostruku dozu lijeka, već nastavite uzimati kao i obično.

Interakcija s drugim lijekovima

Prije nego što započnete koristiti lijek, morate obavijestiti svog liječnika da uzimate ili ste nedavno uzimali bilo koji lijek. Istodobna primjena Bilobil Intensa s lijekovima za prevenciju zgrušavanja krvi (kumarinski antikoagulansi, acetilsalicilna kiselina i drugi nesteroidni protuupalni lijekovi) se ne preporučuje. Istovremeni tretman ovim lijekovima može povećati rizik od krvarenja zbog produženja vremena koagulacije. Istodobna primjena Bilobil Intensa sa sljedećim lijekovima zahtijeva izniman oprez:

- antiepileptičke lijekove (npr. valproat, fenitoin). Kombinovana upotreba ovih lijekova može smanjiti prag napadaja i povećati vjerovatnost za razvoj napada epilepsije.

- lijekovi koji metaboliziraju enzimski sistem citokrom P450.

Farmakokinetika

Nakon uzimanja bioraspoloživosti bilobalida i ginkgolidesiznosi 85%. Najviša koncentracija zabilježena je dva sata nakon uzimanja lijeka. Poluvrijeme eliminacije je 4-10 sati. Molekuli ovih materija se ne razgrađuju u organizmu i u potpunosti se evakuišu mokraćom, u manjoj mjeri - izmetom.

Oblik i sastav izdavanja

Lijek je dostupan u obliku kapsula: br. 0, tvrdi, želatinski, smeđi, sadržaj kapsula je prah od tamno smeđe do svijetlo smeđe boje pomiješan sa tamnijim česticama, kvržicama (10 kom. U mjehurićima ili pretisnim omotima mogu biti prisutni) u kartonskom pakovanju od 2 ili 6 blistera / pakovanjima i upute za upotrebu Bilobil Intens 120).

1 kapsula sadrži:

  • aktivna tvar: ekstrakt lista ginko bilobata * - 120 mg,
  • pomoćne komponente: kukuruzni škrob, laktoza monohidrat, tečna dekstroza (dekstroza, oligosaharidi, polisaharidi), koloidni silicijum dioksid, magnezijum stearat, talk,
  • sastav tijela i poklopca kapsule: želatina, titanijum dioksid (E171), boja crnog oksida željeza (E172), žuta boja željezovog oksida (E172), crvena boja željezovog oksida (E172).

* spravlja se od lišća Ginkgo bilobate (Ginkgo biloba L.), porodice Ginkgo (Ginkgoaceae)

Biljne sirovine su povezane sa količinom početnog ekstrakta u omjeru 35–67 ÷ 1, aceton / voda se koristi kao ekstraktant.

Bilobil Intens 120, upute za upotrebu: metoda i doziranje

Bilobil Intense 120 kapsula uzima se oralno, proguta se cijela i ispere s malom količinom vode, prije ili nakon obroka.

Preporučena doza: 1 kom. 1-2 puta dnevno (ako se 1 puta dnevno - po mogućnosti uzima ujutro, ako je 2 puta dnevno - ujutro i uveče).

Trajanje liječenja je najmanje 90 dana, prvi znakovi terapijskog efekta obično se pojavljuju nakon 30 dana terapije.

Prije provođenja ponovljenog kursa potrebno je konsultirati se s liječnikom.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Nootropni lijek je kontraindiciran, jer nema podataka o njegovom utjecaju na razvoj fetusa i tijela novorođenčadi.

Upotreba nootropnog lijeka Bilobil Intens zabranjena je tijekom trudnoće.

Nuspojave

  • na dijelu hemostatskog sistema: vrlo rijetko - smanjenje koagulabilnosti krvi, dok uzimate lijekove koji smanjuju koagulaciju krvi, - krvarenje,
  • iz nervnog sistema: vrlo retko - nesanica, glavobolja, vrtoglavica,
  • iz probavnog sistema: vrlo retko - proliv, mučnina, povraćanje,
  • alergijske reakcije: vrlo rijetko - svrbež kože, oticanje, crvenilo kože,
  • drugi: vrlo rijetko - oštećenje sluha.

Interakcija s drugim lijekovima

Uz istodobnu terapiju nesteroidnim protuupalnim lijekovima i antikoagulansima izravnog i indirektnog djelovanja moguć je razvoj hipokoagulacijskih stanja.

Ekstrakt ginka ubrzava metabolizam antiepileptičkih lekova.

Na pozadini primjene Bilobil intenziteta moguće je pogoršanje epileptičnih napada u bolesnika s epilepsijom.

Preporučuje se isključiti istodobna primjena efavirenza. Zbog indukcije citokroma P-450 pod utjecajem aktivne tvari, njegova koncentracija u krvnoj plazmi opada.

Posebna uputstva

Kada se pojave simptomi koji ukazuju na razvoj reakcija preosjetljivosti, kapsulu treba prekinuti.

Prije provođenja bilo kakvih hirurških operacija, pacijenti moraju obavijestiti hirurga o tijeku liječenja Bilobil Intensom 120.

U slučajevima kada se vrtoglavica ili zujanje ponavlja, kao i u slučaju naglog pogoršanja ili potpunog gubitka sluha, potrebno je odmah konzultirati liječnika.

Prilikom propisivanja Bilobil Intens 120 bolesnicima s krvarenjem (hemoragična dijateza) ili istodobnom antikoagulacijskom terapijom, liječnik treba pažljivo procijeniti prednosti očekivanog terapijskog učinka nad potencijalnim rizikom.

Kompatibilnost s alkoholom

Prilikom uzimanja droge morate napustiti upotrebu alkohola.

Fitopreparacija ima veliki broj analoga. Može se zamijeniti nootropnim lijekovima koji sadrže sličnu aktivnu tvar:

  • Bilobil i Bilobil forte,
  • Ginkome,
  • Gingko Biloba,
  • Ginos
  • Memoplant
  • Gingium
  • Vitrum Memori.

Lijek Bilobil. Sastav, upute za upotrebu. Poboljšanje moždane funkcije Početni moždani udar

Prije upotrebe analoga ili nootropnih lijekova sličnih učinaka, potrebno je posjetiti liječnika.

Interakcija lijekova

Istodobna primjena Bilobil Intens 120 s izravnim i indirektnim antikoagulansima, nesteroidnim protuupalnim lijekovima (uključujući acetilsalicilnu kiselinu) ili drugim lijekovima koji smanjuju koagulaciju krvi, produžava period koagulacije i povećava rizik od krvarenja.

Recenzije o Bilobil Intens 120

Većina recenzija Bilobil Intens 120 je pozitivna. U njima pacijenti primjećuju visoku efikasnost lijeka u liječenju cerebrovaskularnih poremećaja, što se očituje poboljšanim pamćenjem, povećanom koncentracijom i odsutnosti tinitusa. Uz to, postoje izvještaji da se, pod utjecajem kapsula, povećava opći ton tijela, smanjuje se umor, poboljšava se oštrina vida i sna, a vrtoglavica prolazi. Prednosti uključuju biljno podrijetlo aktivne komponente i dobru toleranciju na lijek.

Bilobil Intens 120: cijene u internetskim ljekarnama

Bilobil Intens 120 kapsula od 120 mg 20 kom.

Bilobil Intens 120 mg 20 kapsula

Bilobil Intens 120 kapsula od 120 mg 60 kom.

Bilobil Intens 120 kapsula 120 mg br. 60

Bilobil Intens 120 mg 60 kaps

Obrazovanje: Prvo moskovsko državno medicinsko sveučilište nazvano po I.M. Sečenov, specijalnost „Opšta medicina“.

Podaci o lijeku su generalizirani, daju se u informativne svrhe i ne zamjenjuju službena uputstva. Samo-lijek je opasan za zdravlje!

Ako je vaša jetra prestala raditi, smrt bi nastupila u toku jednog dana.

Jetra je najteži organ u našem tijelu. Prosječna težina joj je 1,5 kg.

Tokom kihanja naše tijelo potpuno prestaje raditi. Čak i srce zastaje.

Prema mnogim naučnicima, vitaminski kompleksi su praktički beskorisni za ljude.

Stomatolozi su se pojavili relativno nedavno. Još u 19. stoljeću bila je dužnost običnog frizera da izvadi bolesne zube.

Ljudski stomak čini dobar posao sa stranim predmetima i bez medicinske intervencije. Poznato je da želučani sok otapa čak i kovanice.

Prema studijama, žene koje piju nekoliko čaša piva ili vina tjedno imaju povećan rizik od dobijanja raka dojke.

U nastojanju da izvuku pacijenta, doktori često idu predaleko. Tako je, na primjer, izvjesni Charles Jensen u periodu od 1954. do 1994. preživjelo je više od 900 operacija uklanjanja neoplazme.

Naši bubrezi mogu očistiti tri litre krvi u jednoj minuti.

Prema istraživanju WHO-a, svakodnevni polusatni razgovor na mobitelu povećava vjerovatnost za razvoj tumora na mozgu za 40%.

Više od 500 miliona dolara godišnje se troši samo na lijekove protiv alergija u Sjedinjenim Državama. Da li još uvijek vjerujete da će se pronaći način kako konačno pobijediti alergije?

Težina ljudskog mozga je oko 2% ukupne tjelesne težine, ali on troši oko 20% kisika koji ulazi u krv. Ta činjenica čini ljudski mozak izuzetno osjetljivim na oštećenja uzrokovana nedostatkom kisika.

Posao koji osoba ne voli mnogo je štetniji za njegovu psihu nego nedostatak posla uopće.

Većina žena može dobiti više užitka od razmišljanja o svom lijepom tijelu u ogledalu nego od seksa. Dakle, žene, teže harmoniji.

Prvi vibrator izumljen je u 19. vijeku. Radio je na parnom stroju i trebao je liječiti žensku histeriju.

Svako se može suočiti sa situacijom u kojoj izgubi zub. To može biti rutinski postupak koji obavljaju stomatolozi ili posljedica povrede. U svakom i.

Kapsule (tablete) Bilobil, upute za upotrebu

At discirkulatorna encefalopatija Koristite 1-2 kapsule tri puta dnevno.

U tretmanu kršenjamikrocirkulacija i periferna cirkulacija, Raynaudov sindromuzimati po 1 kapsulu tri puta dnevno.

At dijabetička retinopatija, senzorineuralni poremećajistarost dregeneracija makulepreporučuju 1 kapsulu tri puta dnevno.

Recenzije o Bilobil

Recenzije o Bilobil Fort, Bilobil i Bilobil Intens su u osnovi slične i, ako se pravilno koriste, ukazuju na učinkovitost lijeka u poboljšanju moždane cirkulacije. Pregledi ljekara temelje se na nepobitnoj osnovi dokaza, što upućuje na to da je ekstrakt stabla ginka gotovo jedini poznati alat koji poboljšava kognitivne funkcije kod starijih pacijenata. Međutim, studije su također pokazale da se simptomi povezani sa starenjem vraćaju nakon povlačenja lijeka.

Doziranje i primjena

Kapsule se uzimaju oralno sa puno vode. Početak prijema treba pratiti konsultacije sa stručnjakom. Ljekari preporučuju korištenje lijeka najmanje tri mjeseca, primjetna poboljšanja pojavljuju se tijekom prvog mjeseca upotrebe. Način primjene i doziranje Bilobila ovisi o varijanti lijeka i indikacijama.

Lijek u kapsulama koristi se za discirkulacijsku encefalopatiju tri puta dnevno po 1-2 tablete. Jedna kapsula tri puta dnevno koristi se za liječenje poremećaja mikrocirkulacije, Raynaudova sindroma i periferne cirkulacije. U istoj dozi lijek treba koristiti za liječenje retinopatije kod dijabetesa, senzorineuralnih poremećaja i makularne degeneracije.

Uvjeti skladištenja lijeka

Čuvajte u originalnom pakovanju, van dosega dece. Skladištenje u blizini grijača ili u vlažnim uvjetima nije dopušteno.

Bilobil Intens treba čuvati u originalnom pakovanju.

Bilobil Forte

Glavna razlika između ove varijante lijeka je doziranje aktivne tvari - dva puta više nego u standardnom sredstvu. Specijalisti propisuju ovu varijaciju lijeka uzimanje jedne kapsule dva puta dnevno. Prekoračenje doze lijeka nije preporučljivo, moguće ga je koristiti s hranom i pićima, pijenje alkohola tokom liječenja nije preporučljivo.

Bilobil intenzivno

Jedna kapsula lijeka upotrebljava se jednom ili dva puta dnevno, ispere s puno vode. Uzimanje lijeka ne ovisi o unosu hrane. Ako je lijek propisan da se koristi 1 put dnevno, onda je bolje da se radi ujutro. Moguć ponovljeni kurs nakon tri mjeseca u dogovoru s liječnikom. Doziranje aktivne tvari u ovoj varijanti lijeka je 120 mg.

Tokom trudnoće

Za vrijeme dojenja djeteta i za vrijeme laktacije, upotreba lijeka se ne preporučuje zbog nedostatka kliničke potvrde sigurnosti lijeka. U svakom slučaju, pacijent treba posjetiti ljekara. Propisat će pravi tretman i pravu dozu lijekova koje žena može uzimati u takvom stanju kako ne bi naštetila djetetu.

U detinjstvu

Lijek treba propisati samo odraslim pacijentima koji nemaju kontraindikacije. Za djecu mlađu od osamnaest godina lijek je potpuno kontraindiciran. Ako postoje zdravstveni problemi u djetetu, potrebno je konsultirati doktora koji će dijagnosticirati i propisati lijekove koje dijete može uzimati u skladu sa svojim godinama.

Analozi Bilobila

Glavni analozi lijeka su Ginos, Vitrum Memori, Ginkgo Biloba, Ginkoum, Tanakan, Gingium, Memoplant. U osnovi, lijek je dostupan u obliku tableta, kapsula, rijetko - oralne otopine. Analog Bilobil razlikuje se prema ATX kôdu četvrtog nivoa (klasifikacija lijekova i lijekova - Anatomsko-terapijsko-hemijska klasifikacija). Popularni analozi:

  • Ginos. Dostupan u obliku okruglih tableta, indiciran je za discirkulacijsku encefalopatiju, senzorineuralne poremećaje i poremećaje cirkulacije. Lijek je kontraindiciran djeci mlađoj od 12 godina.
  • Namenda. Aktivna supstanca je memantin hidroklorid. Lijek je kontraindiciran u patologiji bubrežnog sistema, infarktu miokarda, dojenju, trudnoći.

Neurolozi

Klimov Aleksej (neurolog), Krasnodar

Propisujem fitopreparat za razne poremećaje perifernog protoka krvi, posebno starijim pacijentima. U ovoj skupini najčešće su zahvaćene periferne žile na nogama, što se manifestuje bolom tokom hodanja, osjećajem hladnoće, peckanjem u gornjim i donjim ekstremitetima. Za postizanje terapeutskog efekta potrebno je uzimati 240 mg dnevno 90 dana.

Vasiliev Igor (neurolog), Soči

Etablirao se kao sigurno i efikasno sredstvo za liječenje vrtoglavice i smanjenje tinitusa. Kada se koristi 6 mjeseci, poboljšava se cirkulacija krvi, krvni sudovi se šire, smanjuju se ugrušci krvi i povećava se protok kisika i glukoze u živčanim tkivima. Nakon tretmana dolazi i do poboljšanja mentalnih sposobnosti.

Prema pregledima neurologa, fitopreparacija Bilobil Intens efikasna je za oštećenja perifernih žila na nogama.

Karina, 29, Bryansk

Žalio se liječniku zbog pospanosti, distrakcije, glavobolje. Dodeljeno je ovo sredstvo. Prihvata se prema šemi 60 dana. Nakon mjesec dana liječenja, počela se osjećati mnogo bolje, san se vratio u normalu, a raspon pozornosti poboljšao. Nakon tečaja uspjela sam zaboraviti sve neugodne simptome. Jasnoća u glavi i energičnost ostaju tokom dana.

Dozni oblik

Jedna kapsula sadrži

aktivna supstanca je suvi ekstrakt lista ginka (Ginkgo biloba L), pročišćen i standardiziran (35-67: 1) -126 mg (ekvivalentno 26,4 - 32,4 mg flavanoida u obliku flavanoidnih glikozida,

3,36 - 4,08 mg ginkgolida A, B, C,

3,12 - 3,84 mg bilobalida),

tehnološki reagens - tečna glukoza 5% (suvi sprej),

pomoćne tvari: laktoza monohidrat, kukuruzni škrob, talk, koloidni bezvodni silicijum dioksid, magnezijum stearat,

Sastav ljuske kapsule: crni željezni oksid (E172), crveni željezni oksid (E172), titanov dioksid (E171), žuti željezni oksid (E172), želatina

Tvrde želatinske kapsule smeđe. Sadržaj kapsula je svijetlo do tamno smeđi prah s tamnijim vidljivim česticama i mogućim malim kvržicama.

Farmakološka svojstva

Farmakokinetičke studije ekstrakta ginka su teške zbog složenosti njegovog sastava. Utvrđeno je da se flavonoidi ginkgo glikozida kod čovjeka apsorbiraju u tankom crijevu. Maksimalna koncentracija dostiže se nakon 2 sata, vrijeme poluraspada je 2 do 4 sata, potpuno razdoblje eliminacije 24 sata.

Nakon primjene 120 mg ekstrakta iz listova ginka, bioraspoloživost ginkgolida A, ginkgolida B i bilobalida bila je 80%, 88% i 79%, respektivno. Poluživot ginkgolida B bio je otprilike 9,5-10,6 sati i 3,2-4,5 sati za ginkgolide A i bilobalide.

Ispitivanja ekstrakta lista ginka s oznakom C14 pokazala su 60% apsorpcije nakon oralne primjene. Prva maksimalna koncentracija u krvi postignuta je nakon 1,5 sati, a druga nakon 12 sati, što ukazuje na enterohepatičku cirkulaciju. Biološki poluživot je bio oko 4,5 sati.

Kapsule sadrže kvantitativno određen suhi ekstrakt iz lišća ginka (Ginkgo biloba L.). Dokazana je efikasnost ekstrakta iz listova ginka koji je sadržan u lijeku Bilobil® Intens u kliničkim studijama na pacijentima koji imaju demenciju i bolest perifernih arterija.

Većina studija pokazala je da ekstrakt ginka može ublažiti simptome svih vrsta blage do umjerene demencije i može imati pozitivan učinak u liječenju početnog stupnja poremećaja cirkulacije ekstremiteta.

Glavni aktivni markeri ekstrakta lista ginka su flavonglikozidi i terpeni (ginkgolidi i bilobalidi).

Studije in vitro, uočeno je da ekstrakt lišća ginka može spriječiti razvoj traumatičnih i toksičnih moždanih edema, inaktivirati toksične radikale kisika (flavonoidi) i inhibirati FAT (faktor aktiviranja trombocita).

Otkriveno je i da ekstrakt lišća ginka povećava toleranciju na hipoksiju, sprečava starost smanjenja broja holinergičkih i α2-adrenergičkih receptora, ima neuroprotektivni učinak (bilobalid i djelomično ginkgolid), poboljšava protok krvi, naročito mikrocirkulaciju, inaktivira toksične radikale kisika (flavonoidi) i sprečava razvoj trauma i toksični moždani edem.

Studije su pokazale da ekstrakt lista ginka poboljšava protok krvi, naročito mikrocirkulaciju, poboljšava reologiju krvi i ima antioksidativno djelovanje.

Blaga do umjerena demencija (primarna degenerativna demencija, vaskularna demencija ili mješovita demencija)

U bolesnika sa demencijom ili cerebrovaskularnom insuficijencijom primjena ekstrakta ginka pokazala je poboljšanje kognitivnih sposobnosti, posebno pamćenja i koncentracije.

U bolesnika sa Alzheimerovom bolešću ili vaskularnom demencijom statistički značajna poboljšanja kognitivnih i nekognitivnih simptoma demencije prikazana su nakon 22 tjedna liječenja ekstraktom lista ginka u dozi od 240 mg dnevno. Pored toga, rezultat kognitivnog testa performansi (Sindrom Kurztest, SKT) značajno je poboljšan, te je došlo do primjetnog poboljšanja neuropsihijatrijskih simptoma demencije i dnevnih aktivnosti u usporedbi s placebo skupinom.

Poremećaji cirkulacije ekstremiteta

Učinkovitost ekstrakta ginka u liječenju početnog stupnja krvožilnih poremećaja ekstremiteta potvrđena je u bolesnika s okluzijom perifernih arterija stupnja II prema Fontainovoj klasifikaciji. Unos ekstrakta lista ginka poboljšao je simptome povremene klaudikacije, koja se manifestovala u povećanju udaljenosti bezbolnog hodanja na standardnoj trkačkoj stazi.

Interakcije lijekova

Ne preporučuje se istodobna upotreba Bilobil® Intensa.

- s lijekovima za sprečavanje zgrušavanja krvi (na primjer, s kumarinskim antikoagulansima, acetilsalicilnom kiselinom i drugim nesteroidnim protuupalnim lijekovima). Istovremena primjena ovih lijekova s ​​Bilobil® Intensom može povećati rizik od krvarenja zbog produženog vremena zgrušavanja krvi.

- s lijekovima za liječenje HIV infekcije (efavirenz), jer ekstrakt ginka može smanjiti koncentraciju efavirenza u plazmi suzbijanjem CYP3A4 (vidjeti odjeljak "Posebna uputstva").

Bilobil® Intens treba s oprezom koristiti sa sljedećim lijekovima:

- s antiepileptičkim lijekovima (na primjer, valproat, fenitoin), jer to može dovesti do smanjenja praga napadaja i dovesti do povećanog rizika od nastanka epileptičkog napada. U studiji in vitro, ekstrakt lišća ginka značajno je povećao metabolizam antiepileptičkih lijekova koji se metaboliziraju enzimima CYP2C9. Zbog toga je istodobno s ovim lijekovima potrebno oprezno koristiti Bilobil® Intens.

- s lijekovima koji metaboliziraju enzimski sustav citokroma P450, jer se zbog inhibicije ili indukcije nekih izoenzima ne može u potpunosti isključiti interakcija ekstrakta ginka s drugim lijekovima koji metabolizira ovaj sustav.

Pogledajte video: Препарат Билобил. Состав, инструкция к применению. Улучшение работы мозга (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar