Kako brezov sok utječe na dijabetes

Mogu li piti brezov sok za dijabetes?

Uz dijabetes svakako je koristan svaki prirodni sok, odnosno zasićen vitaminima. Ovo se posebno odnosi na sok poput breze. Međutim, važno je zapamtiti ovisnost o određenoj vrsti bolesti i druge nijanse tijeka bolesti i zdravstvenog stanja pacijenta. O ovome, kao i o tome ima li štete od ekstrakta breze i kako je piti dalje u tekstu.

O prednostima napitka

Sam sok od breze izuzetno je koristan za tijelo. To postaje moguće zahvaljujući organskim kiselinama i vitaminskim kompleksima u njemu. Zbog toga je ne samo moguće, već je potrebno piti i razne tegobe. Uključujući dijabetes melitus, i prvog i drugog tipa.

Pored toga, ekstrakt breze obdaren je:

  • tanini
  • isparljive tvari koje imaju visok stupanj antimikrobne aktivnosti.

Treba napomenuti da fruktoza u velikoj mjeri prevladava nad prirodnim šećerom, pa se zato napitak od breze može više nego sigurno piti od svakog dijabetičara. Ipak, treba imati na umu da u slučaju prekomjerne česte ili prekomjerne upotrebe, to može naštetiti organizmu. Stoga se ne treba samo savjetovati sa stručnjakom, nego i stalno promatrati mjeru, radeći samonadzor. Ovo je zaista važno za bilo koju vrstu dijabetesa.

Sve o opasnosti brezovog soka

Konstatujući prednosti ovog soka, treba napomenuti da ekstrakt breze stvara upravo biljne stanice. Za razliku od njih, karakteriziraju ih više nego široke mogućnosti u pogledu obrade svih vrsta biogenih stimulansa. Ovdje se ne radi samo o hormonima, nego i o enzimima. Prednost pijenja brezovog soka nije dvojbena i zato što ima širok izbor ljekovitih i bioloških svojstava. Štoviše, odlikuje se prilično složenim fizičkim i hemijskim sastavom. Zbog toga se odlično pokazuje kod šećerne bolesti prvog i drugog tipa.

Unatoč činjenici da u prednosti koncentrata breze kod bolesti poput dijabetes melitusa nema sumnje, treba je piti isključivo u ograničenim količinama. To je zato što ekstrakt breze može agresivno djelovati na:

  1. ceo gastrointestinalni sistem,
  2. koža
  3. endokrinih i drugih sistema za održavanje života.

Zbog toga se kod dijabetesa treba konzultirati sa stručnjakom prije nego što počnete uzimati sok. Dakle, može se konzumirati svaki dan, a učestalost ovisi o receptu za pripremu napitka i pacijentovom zdravstvenom stanju.

Također, prečesto korištenje u velikim količinama vjerovatno je da će doći do određenih nuspojava: diuretički učinak, pojava migrene.

Dakle, koristeći i priprema ekstrakta breze, to biste trebali učiniti samo uz dozvolu stručnjaka i uz strogo pridržavanje recepta. Ovo će učiniti sok mnogo zdravijim. Koji su recepti koji se mogu koristiti i koji neće donijeti štetu?

O receptima

Kako se pije brezov sok?

Prije svega, treba napomenuti napitak od breze i zobe, koji sadrži dva navedena sastojka. Svaki od njih, kao što znate, neophodan je u prevenciji ove bolesti. Dakle, priprema se na ovaj način: jednu mjernu šalicu temeljito opran zob treba preliti s jednim i pol litra koncentrata breze. Nakon toga morate pustiti da se kuva u hladnjaku 10-12 sati, a potom stavite na vatru, dovesti do ekstremnog stepena ključanja i kuhati u zatvorenoj posudi na srednjoj vatri. To možete i trebate učiniti dok barem pola soka ne prokuha i tek nakon toga procijedite.

Piti s bilo kojom vrstom dijabetes melitusnog soka poželjno je po 100 ili čak 150 ml tri puta dnevno pola sata prije jela tokom 30 dana. U ovom će slučaju biti od najveće koristi. Važno je napomenuti da se ovaj napitak preporučuje onima koji pored dijabetesa imaju želudačne bolesti koje su pogoršane hepatitisom ili hroničnim pankreatitisom.

Savršeno se manifestuje, a da ne nanosi štetu, sok od breze pomiješan sa lingonberry. Da biste pripremili ovaj ekstrakt breze treba:

  • uzmite 150 g ploda jagoda i isperite ih, a zatim kašikom gnječite sa stabla da biste iscijedili sok,
  • dobijenu masu prelijte malom količinom pića od breze,
  • kuhajte na laganoj vatri pet minuta.

Nakon toga, juha se filtrira, ohladi na standardnu ​​temperaturu. Možete otopiti malu količinu meda u soku i sipati pripremljeni sok u njega.

Odvojite najmanje dva dana, dok će koristi od toga biti očite, a šteta će biti minimalna.

Dakle, kod dijabetes melitusa prvog i drugog tipa, posebnu pažnju treba posvetiti prevenciji bolesti koristeći različite tradicionalne medicine. Najkorisniji od njih, naravno, nisu samo sok od breze, već i dekocije na osnovu nje.

Pogledajte video: CUDOTVORNO DRVO RUJEVINAUnistava sve bakterije u organizmu 2016 (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar