Novi inzulin Tujeo SoloStar: recenzije dijabetičara

Farmakološko djelovanjePogledajte upute za lijek Lantus. Tujeov inzulin je isti Lantus, ali 3 puta veći koncentracija od 300 IU / ml. Proizvođač tvrdi da svaka injekcija Tujeo traje malo duže i glatko nego Lantus, koji se daje u istoj dozi. To potvrđuju i recenzije dijabetičara na forumima.
Indikacije za upotrebuDijabetes melitus tipa 1 i 2, koji se ne može izostaviti, i injekcije insulina su potrebne za postizanje dobre kompenzacije. Lantus se može propisati djeci počevši od 6. godine, a Tujeo - tek počevši od 18. godine. Zbog visoke koncentracije ovaj lijek nije pogodan za dijabetičnu djecu kojoj su potrebne male doze. Može se propisati pacijentima koji imaju oslabljenu funkciju bubrega ili jetre. U ovom se slučaju doza obično podešava prema dolje.

Kada ubrizgavate Tujeov pripravak, kao i bilo koji drugi tip inzulina, trebate slijediti dijetu.

KontraindikacijeAlergijske reakcije na inzulin glargin ili pomoćne tvari koje se nalaze u injekciji. Nije pogodno za hitno liječenje dijabetičke ketoacidoze, kao ni hiperglikemijske kome u starijih bolesnika sa dijabetesom tipa 2. Nema podataka o sigurnosti lijeka za dijabetičace mlađe od 18 godina.
Posebna uputstvaKoristite Tujeo patrone s insulinom samo sa originalnim olovkama SoloStar. Ne pokušavajte da izvadite uložak iz olovke špriceva da biste ih drugačije koristili. Jer istodobno postoji opasnost da se pogreši kod doziranja zbog velike koncentracije lijeka. To će dovesti do teške hipoglikemije. Saznajte kako stres, zarazne bolesti i vrijeme utječu na potrebe za inzulinom.

DoziranjePročitajte članak „Proračun doze dugog inzulina za injekcije noću i ujutro“. Također proučite materijal „Primjena inzulina: gdje i kako se ubrizgati“. Tujeo često kristalizira i začepljuje iglu zbog velike koncentracije. Obavezno prije svake injekcije dobiti kap inzulina na vrh igle. Za detalje pogledajte upute za upotrebu olovke za injekciju SoloStar. Ne koristite standardne preporuke, već pojedinačno odaberite doze i raspored injekcija.
NuspojaveČesta i opasna nuspojava je nizak šećer u krvi (hipoglikemija). Shvatite koji su simptomi ove komplikacije, kako pomoći pacijentu. Lipodistrofija se može pojaviti ako prekršite preporuku da zamijenite mjesta ubrizgavanja. Na mjestima injekcija može doći do crvenila i svrbeža. Teže alergijske reakcije su retke.

Mnogi dijabetičari koji ubrizgavaju inzulin smatraju da je nemoguće izbjeći napade hipoglikemije. Zapravo, nije tako. Možete zadržati stabilno normalan šećer čak i s teškom autoimunom bolešću. I još više, sa relativno blagim dijabetesom tipa 2. Nema potrebe umjetno povećavati razinu glukoze u krvi kako biste se osigurali od opasne hipoglikemije. Pogledajte video u kojem dr. Bernstein raspravlja o ovom pitanju. Naučite kako uravnotežiti prehranu i doze inzulina.

Trudnoća i dojenjePropisivanje Tujeo inzulina trudnicama u principu je moguće, ali se ne preporučuje. Kako je lijek nov, još uvijek nema dovoljno podataka o njegovoj sigurnosti. Obratite pažnju na Levemir kao alternativu. Pokušajte uopće učiniti bez inzulina prelaskom na zdravu prehranu. Pročitajte članke „Trudnoća za dijabetes“ i „Gestacijski dijabetes“ za više informacija.
Interakcija s drugim lijekovimaNeki lijekovi mogu pojačati djelovanje inzulina za snižavanje šećera u krvi, dok drugi - naprotiv, slabe ga. Detaljni popis lijekova s ​​kojima Tujeo djeluje dostupan je ovdje. Razgovarajte sa svojim liječnikom o svim pilulama, dodacima prehrani i bilju koje uzimate!



PredoziranjeSlučajna ili namjerna injekcija precijenjene doze inzulina može uzrokovati ozbiljnu hipoglikemiju. Posljedice su mu umanjena svijest, koma, nepovratna oštećenja mozga, smrt. Ovdje pročitajte kako pružiti hitnu pomoć kod kuće i u bolnici. Korištenje uložaka s Tujeo inzulinom odvojeno od olovke SoloStar šprica može dijabetičaru primiti dozu 3 puta više nego što je potrebno.
Obrazac za puštanjeTujeo inzulin dostupan je u bočicama od 1,5 ml s koncentracijom od 300 IU / ml umjesto standardnih 100 IU / ml. Svaki uložak je montiran u olovci za jednokratnu upotrebu SoloStar. U kartonskim pakovanjima nalaze se 1, 3 ili 5 olovki za špriceve.

Pravila i uslovi skladištenjaKao i druge vrste inzulina, Tujeo je veoma krhak lijek koji može lako postati loš. Da biste izbjegli njegovo oštećenje, proučite pravila skladištenja i pažljivo ih se pridržavajte. Rok trajanja kertridža pre upotrebe je 2,5 godine.
SastavAktivna supstanca je insulin glargin. Pomoćne tvari - metakrezol, cink hlorid, glicerol, natrijum hidroksid, hlorovodonična kiselina, voda za injekcije.

Slijede dodatne informacije korisne osobama sa dijabetesom tipa 1 i tipa 2.

Je li Tujeo Solostar dug ili kratak inzulin?

Tujeo je dugi inzulin, nije kratak. Danas to više nije najduže. Zbog toga što se pojavio lijek Tresib čija ubrizgavanje traje do 42 sata. Obratite pažnju na ovaj novi inzulin, koji je klasificiran kao super dug. Razmislite o prelasku na njega.

Solostar - naziv olovke za štrcaljke u koju su postavljene patrone sa drogom. Uložak sa insulinom Tujeo treba koristiti samo sa originalnim olovkama za injekcije Solostar. Kada pokušavate koristiti druge načine davanja, možete pogriješiti i ubrizgati dozu dijabetesa 3 puta veću nego što je potrebno. Ovo je smrtonosno.

Kakva je razlika između Tujea i inzulina Lantus? Koji je lijek bolji?

Lantus je insulin glargin u koncentraciji od 100 PIECES / ml, na koji su svi navikli višegodišnjom upotrebom. Tujeo je noviji lijek koji sadrži istu aktivnu tvar u 3 puta većoj koncentraciji od 300 PIECES / ml. Koncentrirani inzulin stvara više problema nego dobrom starom Lantusu. Ako samo zato što često kristalizira i začepljuje iglu olovke za štrcaljku. Također postoji rizik da pogriješite i unesete dozu 3 puta više nego što je potrebno. Recenzije o lijeku Tujeo uglavnom su negativne. Pacijenti su ga podsmjehivali ne samo na domaćim, već i na forumima o dijabetesu na engleskom jeziku.

Doktor Bernstein vjeruje da lijek Lantus povećava rizik od raka. Tujeo inzulin ima isti problem jer ima isti aktivni sastojak - glargin. Pogledajte videozapis za više detalja. U isto vrijeme naučite kako pravilno skladištiti inzulin da se on ne bi pokvario. Shvatite zašto trebate obaviti ujutro i navečer, a jedna injekcija dnevno nije dovoljna.

Ako se slažete da je rizik od raka znatno povećan, bolje je prebaciti se na Levemir. I još bolje - o novom lijeku Tresib, koji je najbolji po karakteristikama.

Kako preći sa Lantusa na Tujeo? Kako se mijenja doza?

Ako je moguće, nastavite koristiti Lantus, ne prelazite na Tujeo. Desetine pacijenata koji su prešli na ovaj lijek dijele svoja negativna iskustva na forumima o dijabetesu. Prijelaz je potreban samo u slučajevima kada se Lantus više ne izdaje besplatno. Razmislite o prelasku na Tuemo umjesto na Levemire, a još bolje, na novi napredni inzulin Tresiba.

Službena uputstva kažu da doziranje inzulina glargin ne smije mijenjati. Samo 3 puta će se smanjiti zapremina ubrizgane tečnosti. Olovka za brizgalice Tujeo Solostar sa tim će se baviti automatski. Međutim, u praksi se doza produženog inzulina s prelaskom na Tujeo mijenja. Štoviše, nemoguće je unaprijed predvidjeti u kojem će se smjeru promijeniti. Morat ćete provesti nekoliko dana ili tjedana da ponovo odaberete optimalnu dozu. Kao i kod Lantusa, ne biste trebali biti lijeni ubrizgati Tujeo dva puta dnevno. Ne ograničavajte se na jednu injekciju dnevno.

Mogu li uzimati injekcije ovog leka dva puta dnevno?

Ne samo ono što možete, već je potrebno! Dnevne doze Tujea treba podijeliti u dvije injekcije: ujutro i navečer. To biste trebali učiniti i sa bilo kojom drugom vrstom produženog inzulina. Daju jutarnji snimak kad se probude, a večernji snimak noću prije odlaska u krevet, što je moguće kasnije. Jedna svakodnevna primjena produženog inzulina uvijek dovodi do loših rezultata.

Da li se Tujeo može ubrizgati kod dijabetičke nefropatije?

Zašto ne? Insulin Tujeo je isti Lantus, samo tri puta koncentriraniji. Nema dokaza da je ovaj lijek štetan za dijabetičare koji imaju problema s bubrezima. Imajte na umu da što su bubrezi lošiji, potrebna je manja doza inzulina. Standardne doze mogu izazvati hipoglikemiju. Pročitajte i članak o liječenju dijabetičke nefropatije. U vašoj je moći da spriječi razvoj zatajenja bubrega. Naučite kako to učiniti.

28 komentara o Tujeu

Koja je preporuka u stavci „Trudnoća i dojenje“ - pokušajte uopšte bez insulina ?! Prelaskom na zdravu prehranu. Jesi li lud? Dijabetes tipa 1 ili 2 u trudnoći ne može bez inzulina! Čak se i tip 2 prevodi na inzulin! Kakav šarlatan savet ?! Bez inzulina u trudnoći - čak se bojim zamisliti ishod! Ako ne znate o čemu govorite, bolje je da uopće ne pišete ništa!

Kakav šarlatan savet ?!

Previše ste lijeni da biste duboko ušli i napisali ogorčeni komentar.

Pacijenti s dijabetesom tipa 1 dobro su svjesni da im trebaju injicirati inzulin. Međutim, većina slučajeva je gestacijski dijabetes, koji se otkriva samo u trudnoći. Dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata značajno smanjuje glukozu u krvi. Kod više od polovine bolesnika dostiže 4,0-5,5 mmol / L. Sa takvim pokazateljima ne treba ubrizgati inzulin. Ili ima li prigovora?

Međutim, dijeta sa malo ugljikohidrata uzrokuje ketone (aceton) u krvi i urinu. Liječnici vole uplašiti trudnice da je to opasno. Akumulirana statistika, koja pokazuje da nisu u pravu. U razdoblju 2014-2016. Desetine i stotine Amerikanaca nosile su i rodile zdravu djecu, unoseći ne više od 30 g ugljikohidrata dnevno iz dozvoljenih proizvoda - http://endocrin-patient.com/chto-mozhno-est-pri-diabete/. Imaju normalan šećer u krvi, kao i smanjen rizik od edema i preeklampsije. Aceton u urinu nije naštetio ni ženama ni djeci. Stoga, prelazak na dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata tijekom trudnoće pruža realnu šansu bez inzulina. Iako ne tvrdim da će svih 100% pacijenata s gestacijskim dijabetesom uspjeti.

Starost 46 godina, visina 172 cm, težina 68 kg, oboljela sam od dijabetesa već 19 godina. Sada prisiljen da se preseli iz Lantusa u Tujdeo. I nekako je taj prelaz težak. Već tjedan dana nisam opazio manje od 10 pokazatelja šećera. Doza lijeka Lantus iznosila je 26 jedinica dnevno, sada je ubod Tujea 36, ​​ali razina glukoze i dalje pada. U skladu s tim, povećala se doza brzog inzulina, ali od toga je bila malo koristi. Problem je što se Lantusu više neće davati beneficije. Stoga moramo naučiti živjeti s Tujeom.

Sada prisiljen da se preseli iz Lantusa u Tujdeo. I nekako je taj prelaz težak.

Niste naveli glavno - slijedite dijetu s malo ugljikohidrata ili ne

Doza lijeka Lantus iznosila je 26 jedinica dnevno, sada je ubod Tujea 36, ​​ali razina glukoze i dalje pada.

Prelazak na dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata - http://endocrin-patient.com/dieta-pri-saharnom-diabete/ - jedini je način da se zaobiđu male doze inzulina i održi šećer stabilan i normalan, bez skokova. Doze brzog i produženog inzulina smanjuju se za 2-8 puta. Obično ne manje od 4-5 puta. To je unatoč činjenici da morate pojesti inzulin na pojedeni protein, a ne samo na ugljikohidrate.

Provjerite je li olovka začepljena kristalima inzulina. Tujeo je 3 puta koncentriraniji od Lantusa. Stoga je veći rizik od stvaranja kristala.

Imam 19 godina, visina 182 cm, težina 83 kg, bolujem od dijabetesa tipa 1 već 12 godina. Stavio sam produženi Tujeo noću, kao i popodne Humalog 3 puta dnevno za hranu, 1-1,5 jedinica po 1 XE. Ukupna dnevna doza inzulina je oko 80 jedinica. Iz nekog razloga, moj šećer uveče često raste. Noću ostaje visoko, a ujutro se smanjuje. Kako promijeniti obrazac ubrizgavanja inzulina kako biste ga zaustavili?

Iz nekog razloga, moj šećer uveče često raste

Morate pažljivo povećati dozu brzog inzulina prije večere, a ne lijeka sa produženim oslobađanjem koji ubrizgavate noću.

Naučite i pravila za čuvanje inzulina - http://endocrin-patient.com/hranenie-insulina/ - i pazite da se vaši lekovi ne pokvare.

Imam 18 godina, visina 170 cm, težina 60 kg, bolesna 5 godina sd1. Uveo je lantus za 24 jedinice u 22:00. Otišao sam po inzulin - izdali su tujeo. Da li je potrebno staviti što više jedinica kao Lantus? Ili je drugačije?

izdan tujeo. Da li je potrebno staviti što više jedinica kao Lantus? Ili je drugačije?

Pokušajte započeti s istom dozom, a zatim je prilagodite u roku od nekoliko dana. Ne mogu biti tačne prognoze. Ovo je sve individualno za svakog dijabetičara.

Dobar dan, ne mogu razumjeti kako pravilno izračunati Tujeovu dozu Sada stavljam Levemir 40 jedinica. Ispada da je Tujeo smanjen na 13 jedinica? Reci mi, molim te. Sutra moramo napraviti prijelaz. Dijabetes tipa 1.

Ispada da je Tujeo smanjen na 13 jedinica?

Ne, nije tako. Doza inzulina ostaje ista ili se lagano mijenja. Količina tekućine koju ćete ubrizgati smanjuje se za 3 puta. Međutim, Tujeo-ova olovka za špricu će ispravku izvršiti automatski, bez vašeg učešća. Jednostavno ste stavili pravu dozu na njega.

Ni u kojem slučaju ne možete injecirati Tujeo bilo šta drugo osim vlastite olovke za štrcaljku!

Od šest poznatih dijabetičara, uključujući mene, samo jedan je uspio preći na Tujeo. Svi drugi sa skandalima morali su da odu u Tresibu. Ovaj lijek je oko 50% skuplji, zbog čega ga svi lokalni zdravstveni odjeli zapravo ne žele davati. A činjenica da je mnogo bolje i sigurnije uzbuđuje samo same pacijente.

Od šest poznatih dijabetičara, uključujući mene, samo jedan je uspio preći na Tujeo

Prelazak na dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata - http://endocrin-patient.com/dieta-pri-saharnom-diabete/ - omogućava smanjivanje doza inzulina za 2-7 puta. Što je doza manja, to je manje problema sa inzulinom. To se odnosi i na lijek Tujeo.

Tresiba. Ovaj lijek je otprilike 50% skuplji.

Usporedio sam cijene ljekarni - ne kao 50%, ali 3 puta.

Imam 42 godine, već 33 godine bolujem od dijabetesa tipa 1, na 5 godina hemodijalize. Izdali su Tujea, prije toga i Lantus. Imam jedno konkretno pitanje: je li bolje uzeti Levemir? Zašto mi je potreban dodatni rizik? Da, razumijem da proizvođač treba promovirati lijek. Ali nisam u stanju da eksperimentišem sa sobom! Pa ipak, daju li Treshiba dijabetičarima korist? Ili ne bi trebao ni kreten? Hvala

Podsjećam vas da će u vašem slučaju biti prekasno za prelazak na dijetu koja sadrži malo ugljikohidrata, to će ubrzati početak smrti.

Ostali čitatelji imaju lekciju: shvatite na vrijeme dok bubrezi ne otpadaju.

Oh, bila bi moja volja - dao bih nedavnim dijabetičarima dobrovoljno-obavezne izlete u dijalizni centar.

Imam jedno konkretno pitanje: je li bolje uzeti Levemir?

Ne znam Nažalost, vaša je prognoza mračna. Ne mislim da će mu zamjena Tujeovog inzulina Levemirom nekako utjecati, jer nigdje gore nema. Možda u vašem slučaju možete isprobati Tujeo, ako vam je dat besplatno, a ne trošiti novac na Levemir. Ali ne osjećam se dovoljno kompetentnim da savjetujem tačno.

Da li Tresib daje dijabetičarima koristi?

Ne znam Pitajte u svom mjestu.

27 godina, visina 175 cm, težina 90 kg.
Šećerna bolest tipa 1 od 2004. godine. Koristi se kao produženi inzulinski lijek Lantus 30 jedinica 1 put dnevno. Nedavno su u klinici dali Tujeo. Koristim ga tjedan dana.Uz istu dozu, jutarnji šećer postao je visok. Nekada je držao od 3,5 do 5,5 ujutro. Nakon prelaska na Tujeo šećer ujutro 9-10. Popodne je normalno. Stavio sam Tujea, poput Lantusa, u 22 sata prije spavanja. Primjetio sam da u olovci za injekciju Lantus Solostar aktivna supstanca iznosi 3 ml, a u Tujeu - 1,5 ml. Logično, ako bih imao olovke Lantus tačno 10 dana, Tujeu bi trebalo biti dovoljno za 5 dana. Ali tada će doza Tujea biti 90 jedinica dnevno, a ovo su za mene nevjerojatne brojke))) Gdje se varam?

Prije svega, stavljajte sebi jedan dug inzulin jednom dnevno, a ne dva.

Preporuke dr. Bernsteina nisu uzaludne na ovom sajtu. Daju takve rezultate o kojima dijabetičari koji se liječe prema standardnim shemama nisu ni sanjali.

u olovci za injekciju Lantus Solostar aktivna supstanca je 3 ml, a u Tujeu - 1,5 ml. Logično, ako bih imao olovke Lantus tačno 10 dana, Tujeu bi trebalo biti dovoljno za 5 dana.

Tujeov inzulin je 3 puta koncentriraniji od Lantusa. Jedna olovka za špricu bi vam trebala trajati 1,5 puta duže. Dozu postavljate u jedinicama na dršci. I ona određuje količinu tečnosti koju treba uvesti.

Dobar dan
Prisiljen na prelazak u Tujeo, jer Lantus ne daje opskrbu insulinom.
Bolestan sam od dijabetesa već 22 godine.
Lantus je ubrizgavao 22 jedinice noću, a Tujeo s ovom dozom. Jutarnji su šećeri u ranim danima bili noćni, a dostigli su 25, a popodne se nisu povisili više od 10. Proteklu sedmicu na Tujeu. Dva dana se zadržava visoki šećer u krvi, ispod 15 se ne događa.
Kako biti Koja je najbolja doza?
Dok je koristio Lantus, nije bilo takve noćne more.

Kako biti Koja je najbolja doza?

Adekvatni dijabetičari prelaze na dijetu koja sadrži malo ugljikohidrata, opisanu na ovim stranicama. Zahvaljujući tome što im doze inzulina padaju nekoliko puta, pokazatelji šećera se stabiliziraju. Imam nekoliko pacijenata koji dobro žive nakon preseljenja u Tujeo.

Takođe, pazite da se vaš proizvod ne pokvari. Pogledajte naš članak o pravilima skladištenja inzulina - http://endocrin-patient.com/hranenie-insulina/.

Starost 71 godina, visina 172 cm, težina 55 kg, oboleo sam od dijabetesa tipa 1 već 61 godinu. Kontrolujem šećer u krvi 6 puta dnevno. Sada izbodem humalog od oko 25-27 jedinica (5 injekcija), a ujutro 2 jedinice lantusa. Šećer u krvi tokom dana varira između 6-11. Postoji prelaz u Tujeo, jer se Lantus više ne proizvodi. Želio bih primiti vaše preporuke o broju injekcija i doziranju tujea.

Želio bih primiti vaše preporuke o broju injekcija i doziranju

Prije svega, trebali biste prebaciti na dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata i smanjiti dozu Humaloga da smanjite amplitudu šiljaka. A onda se bavite prelaskom na novi produženi inzulin.

Zdravo Imam 32 godine. Visina 160 cm, težina 54 kg. Bolestan sam od dijabetesa tipa 1 već šest meseci. Ljekar me prebacio iz Levemira u Tujeo. Kaže da je moderniji i općenito bolji iz nekog razloga. Levemir je izbo nožem 14 ujutro i 10 noću. Koliko izbodem Tujea ujutro, a koliko noću? Već sam prešao na dijetu sa niskim udjelom ugljikohidrata.

doktor me prebacio iz Levemira u Tujeo. Kaže da je moderniji i općenito bolji iz nekog razloga.

Ovo je loša ideja. Dok Levemir ne prestane sa izdavanjem, bolje je ostati na njemu. Da sam na vašem mjestu, pokušao bih promijeniti liječnika.

Koliko izbodem Tujea ujutro, a koliko noću?

Počnite s istom dozom i rasporedom injekcija i tamo ćete vidjeti.

Imam 49 godina, visine 165 cm, težine već 120 kg, T2DM, stavljam humalog 2 ili 3 puta dnevno po 15 jedinica, kao i tujeo 30 ujutro i isto toliko uveče. Šećer skače sa 7 na 15-23. I prije dva dana je endokrinolog rekao da to ne možete raditi dva puta dnevno, ali treba vam 45 navečer. Ko sam sad da slušam? Započeo s inzulinom levemir, zatim lantus, sada tujeo.

Odlučite sami. Vidite do čega je dovelo slijeđenje preporuka službene medicine.

Imam 55 godina, visina 160 cm, težina 52 kg. Bolestan sam od dijabetesa tipa 1 već 10 godina, odnosno 45 godina. Postoje sve komplikacije, posebno DAPA i faza predijalize hroničnog zatajenja bubrega. Glikolirani hemoglobin iznosi 5,6%. Česta hipoglikemija, ne primjećujem ih. Čak i usred stalnih stresova tokom prošle godine, držim šećer u rasponu od 4-6. Sjedim na insulinu lantus i humalog 20 godina. Terapeut je jučer rekao da više neće biti lantusa, samo tujeo svima. I već sam se tako prilagodio. Lantus radim u 00 noći, to jest 1 put dnevno, 8-9 IU, ovisno o stanju (ARVI, ostale ozljede). Koliko ući u tujo? Ista doza ili manja? S obzirom na moj CRF.

Koliko ući u tujo? Ista doza ili manja?

Počnite s istom doziranjem i tada ćete vidjeti.

Glikovani hemoglobin iznosi 5,6%

Ne mogu da zamislim kako ste uz tako dobru kontrolu dijabetesa uspeli da dobijete zatajenje bubrega i gomilu drugih komplikacija.

Vjerojatno je prekasno za prelazak na dijetu s malo ugljikohidrata.

Imam 55 godina, visina 164 cm, težina 75 kg. Noću stavljam 34 lantusa, okrećem se na tujeo. Pitanje: koliko staviti jedinica? Kratka inzulinska apidra tokom dana 40 jedinica. Dijabetes tipa 2, star 20 godina.

Noću stavljam 34 lantusa, okrećem se na tujeo. Kratka inzulinska apidra tokom dana 40 jedinica.

Ovo su konjske doze inzulina. Ako idete na dijetu sa malo ugljikohidrata, možete ih smanjiti nekoliko puta.

Pitanje: Koliko staviti hranu Tujeu?

Možete početi sa 90-100% svoje prethodne doze Lantusa, a zatim prilagodite prema rezultatima.

Razlika Lantusa od Tujea

Lantus ili Tujeo koriste se u liječenju dijabetesa tipa 1 i 2 koji je ovisan o insulinu. Oba lijeka pomažu u održavanju razine šećera u krvi normalnom, bez naglih promjena i skokova.

Lantus ili Tujeo koriste se u liječenju dijabetesa tipa 1 i 2 koji je ovisan o insulinu.

Karakteristike Lantusa

Oblik lijeka je otopina za ubrizgavanje. Aktivna supstanca je insulin glargin. U 1 ulošku količina je 100 PIECES, u 1 bočici - 10 ml, u smislu - 1000 PIECES.

Mehanizam djelovanja je u tome što se inzulin glargin potpuno rastvara u kiselom okruženju koje ima otopina za ubrizgavanje. Nakon što se lijek unese pod kožu, kiselina se neutralizira i stvaraju se mikroprecipitati, koji kontinuirano oslobađaju inzulin u maloj količini. Zahvaljujući tome, moguće je izbjeći njegove skokove i pružiti dugo razdoblje djelovanja lijeka.

Indikacije za upotrebu - dijabetes melitus ovisan o insulinu tip 2 i 1. Lijek je namijenjen samo pacijentima od 18 godina starosti. Kontraindikacije - pojedinačna netolerancija na pomoćne komponente lijeka.

Doziranje je 1 injekcija dnevno, koje se mora davati u isto vrijeme svakog dana. Moguće nuspojave:

  • retko - razvoj alergijskih reakcija na koži,
  • smanjenje oštrine vida,
  • lipohipertrofija,
  • edem tkiva na mjestu ubrizgavanja inzulina.

Vjerojatnost nuspojava od primjene Lantusa izuzetno je mala i povezana je u većini slučajeva s pacijentom koji ima kontraindikacije ili nepravilnu uporabu lijeka sa sustavnim povećanjem doze.

Vjerojatnost nuspojava od primjene Lantusa izuzetno je mala i povezana je u većini slučajeva s prisutnošću kontraindikacija u pacijenta.

Tujeo Karakteristično

Oblik za puštanje - rastvor za ubrizgavanje. Glavna komponenta lijeka je inzulin glargin. Lijek je namijenjen liječenju dijabetičke patologije 1 i 2 tipa inzulina ovisnog. Aktivni sastojak je supstanca bliska ljudskom insulinu. Nakon potkožne primjene, inzulin se rastvara u kiseloj sredini, lijek omogućava kontinuirani proces oslobađanja inzulina u malim količinama, što sprečava skokove njegove koncentracije u tijelu.

Injektiranje injekcije Tujea zabranjeno je ako postoji pojedinačna netolerancija na neke komponente. Ne koristite za osobe mlađe od 18 godina kao Nema podataka o uticaju lijeka na dječji organizam. Moguće nuspojave:

  1. Alergijske reakcije na koži, uključujući na mestu ubrizgavanja.
  2. Konkretno, hipoglikemija predstavlja povećan rizik od razvoja noćne hipoglikemije.
  3. Povećani umor, pospanost.
  4. Poremećaji probavnog sistema - mučnina i povraćanje.
  5. Smanjena oštrina vida.
  6. Tremor udova.
  7. Promjena psihoemocionalnog stanja - pojava povećane anksioznosti, razdražljivosti.

Cjenik Tujeo je potreban 1 put dnevno, po mogućnosti u isto vrijeme. U većini slučajeva injekcija se daje kasno uveče, prije spavanja.

Poređenje Lantusa i Tujea

Lijekovi imaju mnogo uobičajenih karakteristika, pa je dijabetičaru teško odabrati jedan od lijekova.

Vrijeme ubrizgavanja Tujeo je veče nakon jela, pola sata prije spavanja.

Opće karakteristike lijekova uključuju:

  1. Oblik za oslobađanje je rješenje za potkožno davanje.
  2. Zabrana uvođenja / uvođenja.
  3. Sastav sadrži istu aktivnu supstancu - insulin glargin.
  4. Indikacije za upotrebu: imenovanje dijabetičara s 1 i 2 insulinsko ovisnim oblikom dijabetesa.
  5. Zabranjeno je u slučaju individualne netolerancije na pojedinačne komponente lijeka, koje su pomoćne.
  6. Mehanizam za upotrebu olovke za olovku.
  7. Uvođenje se vrši samo u sloju potkožnog tkiva.
  8. Vrijeme ubrizgavanja je uveče, nakon jela, pola sata prije spavanja. Zbog činjenice da je aktivnost tijela noću minimalna, vjerovatnoća za nagli pad koncentracije glukoze smanjuje se. Istovremeno, večernji lijekovi pomažu u sprečavanju porasta glukoze u zoru.
  9. Ne preporučuje se tokom trudnoće.

U čemu je razlika?

Pripreme imaju brojne razlike:

  1. Tujeo ima niži stepen varijabilnosti, nema učinak snižavanja šećera u krvi.
  2. Manje je vjerovatno da će Tujeo imati nuspojave, pa se smatra sigurnijim za tijelo.
  3. Trajanje akcije. Tujeo se, poput Lantusa, daje jednom dnevno, ali ostaje u krvnoj plazmi duže vrijeme, što znači da će proizvodnja inzulina potrajati duže, smanjujući vjerovatnoću od hipoglikemije, posebno noću.
  4. Koncentracija inzulina je veća kod Tujea, pa je za uzimanje Lantusa potrebna velika doza.
  5. Tujeo je dizajniran samo za odrasle pacijente. Lantus se može propisati djeci od 6 godina.
  6. Dizajn i funkcionalnost olovke za šprice za lijekove su različite.
  7. Uvođenje lijeka Tujeo započinje s minimalnom dozom, koja se postepeno povećava svakim danom, pa je i olovka za štrcaljku opremljena mogućnošću promjene doze inzulina.
  8. Tujeo nema zavisni efekat.

Da li je moguće zameniti jedan lek drugim?

Uprkos činjenici da Tujeo ima veću koncentraciju inzulina, kada ga zamijeni Lantus, doza, prema uputama, ostaje jedna po jedinici. Ali u praksi treba prilagoditi doziranje i u kojem se smjeru (većem ili manjem) može razumjeti samo metodom odabira. Koordinirajte promjenu doze produženog inzulina sa svojim liječnikom kako biste smanjili vjerojatnost pojave neželjenih efekata.

Unatoč činjenici da Lantus može biti zamijenjen Tujeom, preporučuje se prijelaz s jednog lijeka na drugi samo u ekstremnim slučajevima. Prijelaz s Lantusa na Tujeo i obrnuto prati pogoršanje.

Koji je bolji - Lantus ili Tujeo?

Pozitivan rezultat upotrebe određenog alata ovisi o pojedinačnim karakteristikama tijela. Većina pacijenata se slaže da je poželjno da Tujeo djeluje duže, ima minimalan rizik od nuspojava. Ali njegov nedostatak je starosno ograničenje, dok Lantus mogu biti propisani djeci od 6 godina.

Tujeo ima još jednu manu: zbog činjenice da je inzulin u njemu u većoj koncentraciji, on se kristalizira češće i brže, što znači da se u tom stanju ne može koristiti. Prije uvođenja pod kožu, morate pažljivo osigurati da se kap lijeka pojavi na vrhu igle.

Teško je odrediti koji će lijek biti efikasniji, jer reakcija na isti lijek kod nekoliko pacijenata može biti različita. Važno je razumjeti da će bilo koji od ovih lijekova dati pozitivan rezultat za dijabetes, ako unosite inzulin kombinirate s pravilnom prehranom i zdravim načinom života.

Razlika između Tujea i Lantusa

Studije su pokazale da Toujeo pokazuje efikasnu kontrolu glikemije kod dijabetesa tipa 1 i 2. Smanjenje nivoa glikoziranog hemoglobina u insulinu glargin 300 IU nije se razlikovalo od Lantusa.

Postotak ljudi koji su dostigli ciljani nivo HbA1c bio je isti, glikemijska kontrola dvaju inzulina bila je uporediva. U odnosu na Lantus, Tujeo ima postepenije oslobađanje inzulina iz taloga, pa je glavna prednost Toujeo SoloStar-a smanjeni rizik od razvoja teške hipoglikemije (posebno noću).

Terapeutski učinak lijeka

Najznačajnije djelovanje Apidre je kvalitativna regulacija metabolizma glukoze u krvi, inzulin je u stanju smanjiti koncentraciju šećera, stimulirajući njegovu apsorpciju u perifernim tkivima:

Inzulin inhibira proizvodnju glukoze u pacijentovoj jetri, lipolizu adipocita, proteolizu i povećava proizvodnju proteina.

U istraživanjima provedenim na zdravim osobama i pacijentima sa šećernom bolešću, otkriveno je da potkožna primjena glulisina daje brži efekt, ali s kraćim trajanjem, u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom.

S potkožnim davanjem lijeka, hipoglikemijski učinak pojavit će se u roku od 10-20 minuta, a intravenskim injekcijama ovaj je učinak jednak jačini s djelovanjem ljudskog inzulina. Jedinicu Apidra karakteriše hipoglikemijska aktivnost, koja se izjednačava sa jedinicom topljivog ljudskog inzulina.

Apidra inzulin primjenjuje se 2 minute prije planiranog obroka, što omogućava normalnu postprandijalnu kontrolu glikemije, slično kao humani inzulin, koji se primjenjuje 30 minuta prije jela. Treba napomenuti da je takva kontrola najbolja.

Ako se glulisin daje 15 minuta nakon obroka, može imati kontrolu koncentracije šećera u krvi, što je jednako ljudskom insulinu koji se daje 2 minute prije obroka.

Inzulin će ostati u krvotoku 98 minuta.

Indikacije i kontraindikacije

Indikacije za upotrebu:

  • Dijabetes tipa 1 u kombinaciji sa kratkim insulinom,
  • T2DM kao monoterapija ili s oralnim antidijabetičkim lijekovima.

Tujeo se ne preporučuje za upotrebu u sljedećim situacijama: preosjetljivost na hormon ili komponente lijeka, mlađe od 18 godina, zbog nedostatka podataka o sigurnosti.

Sljedeću grupu pacijenata treba liječiti krajnje oprezno:

  • u prisustvu endokrine bolesti,
  • starije osobe sa bubrežnim bolestima,
  • u prisustvu disfunkcije jetre.

U tim skupinama pojedinaca potreba za hormonom može biti manja jer je njihov metabolizam oslabljen.

Recenzije ljekara o Lantusu i Tujeu

Svetlana, 51 godina, endokrinolog iz Moskve: „Razlike između Lantusa i Tujeaa su zbog činjenice da se prvi lijek na tržištu pojavio davno prije, a Tujeo je novi lijek, možete reći, modificiran, s većom koncentracijom inzulina, što je i plus i nedostatak. . Koji lijek odabrati pojedinačno je pitanje, ovisno o mnogim faktorima. Ako je pacijent u početku uzimao Lantus, prelazak na Tujeo se ne preporučuje, i obrnuto. "

Oksana, 36 godina, endokrinolog, Samara: „Tujeo je novi inzulinski lek, koji većina pacijenata preferira zbog veće koncentracije inzulina, što znači da ga treba davati u manjoj količini, a telo ga bolje podnosi. Ali sve pojedinačno. Ako nema negativne reakcije na pomoćne komponente, oba lijeka će djelovati s istom efikasnošću, važno je samo odabrati pravu dozu. "

Inna Shakirtdinova napisala je 16. februara 2017.: 26

Tujeo šije mesec dana. Probija se jednom dnevno. Uputa to kaže
smjena +/- 3 sata je moguća. Ali ja više volim da istovremeno ubodam.
Morate započeti, kako je navedeno u uputama, s dozom od 1: 1. Ali čini se da je to tako
prilagođavanje doze se ipak događa nešto kasnije.
Za razliku od Lantusa, Tujeo radi 36 sati. Ako ubodno ujutro, onda
nešto veći dio doze bit će dnevno. Kada se ubrizgavaju uveče
- za noć.

Inna Shakirtdinova napisala je 16. februara 2017.: 38

Bronislaw start sa 30 jedinica. Pratite SC za 3-4 dana.
Tada postaje uočljivo trebate li prilagoditi dozu ili ne.
Cijene ujutro ili navečer, ponovo morate pogledati SK. U tom slučaju
SK je bolji. Ako je injekcija ujutro i SK u tom slučaju je bolji. šta raditi ujutro. Ako
SC je bolji za večernju injekciju, a zatim uradite uveče.

Bronislav Sychev je napisao 17. februara 2017.: 110

Za isti broj jedinica. Zapremina primjene inzulina glargin lijeka Tujeo Solostar je 1/3 te količine kada se daje inzulin Glargin Solostar 100ED / ml Kako se to podrazumijeva?

Registracija na portalu

Daje vam prednosti u odnosu na redovne posjetioce:

  • Takmičenja i vrijedne nagrade
  • Komunikacija sa članovima kluba, konsultacije
  • Vijesti o dijabetesu svake sedmice
  • Forum i prilika za diskusiju
  • Tekstualni i video chat

Registracija je veoma brza, traje manje od jednog minuta, ali koliko je sve korisno!

Informacije o kolačićima Ako nastavite koristiti ovu web stranicu, pretpostavljamo da prihvatate upotrebu kolačića.
U suprotnom, napustite stranicu.

Pregledi pacijenata

Anna, 32 godine, Arkhangelsk: „U početku sam koristila Tujeo, puno sam pomagala, nije bilo napora šećera, ali nakon nekoliko nedelja nuspojave su počele. Doktor se prebacio na Lantus, stanje se odmah pogoršalo, dok nije bilo moguće pronaći odgovarajuću dozu. Sada se Lantus dobro podnosi, ne izaziva nikakve komplikacije ".

Marina, 42 godine, Odesa: „Više volim Tujea nego Lantusa koncentriranija je pa ga treba manje davati. Lijek duže traje. Ako propustite injekciju nekoliko sati, neće se dogoditi posebna tragedija, za razliku od Lantusa, čije je malo odgađanje od uvođenja dovelo do brzog pogoršanja stanja ".

Andrei, 56 godina, Astrahan: „Obe sam droge dobijao besplatno, pa ih koristim naizmenično. Ne vidim razliku među njima, ovi alati su mi isti. Nije bilo neugodnosti tokom prelaska, nisam morao ni prilagoditi dozu, mada sam više puta naišao na preglede da mi je potrebno da promijenim količinu lijeka. "

Što je jeftinije

Nakon analize cijene lijeka u različitim regijama, cijena otopine Lantus za potkožno davanje 5 bočica iznosi 3.500 rubalja, rješenje za potkožno davanje u obliku patrona u olovci štrcaljke je od 3.700 rubalja.

Tujeoov alat za potkožno davanje 5 uložaka sa špricom košta od 4.500 rubalja. Trošak dva lijeka može se razlikovati ovisno o regiji prodaje, broju boca, količini lijeka.

Šta je bolje lantus ili tujeo

Ljudi kojima je dijagnosticiran dijabetes melitus često ne mogu odabrati koji lijek odabrati. Uporedna analiza lijekova je prikazana gore.

Lijek Lantus potreban je tri puta više, jer je potrebno često davanje lijeka. Sudeći prema recenzijama pacijenata, tijekom primjene ovog lijeka postoje nelagode, peckanje, promuklost, ali Tujeov lijek je otprilike 15% skuplji.

Recenzije ljekara o Lantusu i Tujeu

Eugene, 48 godina, endokrinolog. Razlike između ovih lijekova su zbog činjenice da se jedan pojavio davno, a drugi - novi, modificiran, s većom koncentracijom inzulina. Prebacivanje s jednog lijeka nije preporučljivo, ali u 30% slučajeva moguće je i stvarno učinkovito.

Eugene, 42 godine, endokrinolog. Tujeo je novi lijek inzulina, s velikom koncentracijom aktivne tvari, tijelo se bolje podnosi, ne zahtjeva učestalu primjenu. Ali sve je strogo individualno. Oba lijeka će biti efikasna, ali pravo pravilo kvalitetne asimilacije je pravo doziranje.

Pogledajte video: 'Z bregov Protein 50g. Iskrena recenzija + kratki recept (Mart 2024).

Ostavite Svoj Komentar