Dijabetes i oslabljena bubrežna funkcija: kako je povezan, uzroci problema, simptomi, dijagnoza, liječenje

Nefropatija je specifično oštećenje bubrega kod dijabetes melitusa, klasificirano kao kasna komplikacija bolesti, a razvija se na pozadini sistemske angiopatije.

Glavna opasnost od dijabetičke nefropatije je razvoj zatajenja bubrega, što može dovesti do smrti.

Pravodobnim pružanjem preventivnih i terapijskih mjera može se umanjiti intenzitet oštećenja krvnih žila bubrega, a time produljiti i poboljšati kvalitetu života pacijenta.

Značajke razvoja patologije

Pod pojmom dijabetička nefropatija ljekari podrazumijevaju sve vrste lezija žila koje hrane bubrege (mikroangiopatija) koje su uzrokovane metaboličkim poremećajima u tkivima organa. Patologija je poznata i kao glomeruloskleroza. U bolesnika sa šećernom bolešću glomeruloskleroza se opaža u 75% slučajeva.

Bubrežna bolest razvija se pod utjecajem takvih faktora:

  • nedostatak glikemijske kontrole,
  • periodično povećanje krvnog pritiska,
  • odstupanja u lipidnom profilu,
  • produženi tok dijabetesa,
  • genetska predispozicija.

Postoji nekoliko teorija za razvoj bubrežne bolesti - metabolička i hemodinamička sugeriraju pojavu bolesti zbog hiperglikemije, visokog nivoa glukoze u krvnom serumu. Genetska teorija kaže da se bolest bubrega javlja kao posljedica genetske predispozicije pacijenta.

Glavna funkcija bubrega je filtracija krvi koju tijelo provodi kroz kapilarne petlje, takozvane glomerule ili glomerule. Brzina postupka određuje se površinom filtracije i pritiskom.

Pored toga, stopa glomerularne filtracije smatra se faktorom u klasifikaciji dijabetičke nefropatije i smatra se dodatnom karakteristikom u dijagnostici stepena zatajenja bubrega. Dijabetes melitus jedan je od mehanizama koji smanjuju brzinu filtracije.

U slučaju poremećaja metabolizma, u ljudskoj krvi nastaje i nakuplja se veliki broj produkata metabolizma proteina, lipida i ugljikohidrata. Ulazeći u bubrege s krvlju, glikoproteini, proteini i lipidi se talože u tkivima, uzrokujući oštećenje bubrežnih glomerula i narušenu funkcionalnost.

Patološka anatomija glomeruloskleroze

Razlikuju se sljedeći morfološki oblici glomeruloskleroze:

  • nodularni oblik se izražava stvaranjem sklerotičnih čvorova ovalnog oblika u bubrežnim glomerulama, a češće se opaža kod šećerne bolesti tipa I. Čvorići mogu zauzeti većinu bubrežnih glomerula, uzrokujući pojavu aneurizmi i patoloških zadebljanja u tkivima okolnih podrumskih membrana,
  • difuzni oblik bolesti izražava se u jednoličnom zadebljanju tkiva glomerula i membrana bez stvaranja čvorova,
  • eksudativni oblik prati stvaranje okruglih formacija na površini kapilara glomerula.

U nekim je slučajevima moguć istovremeni razvoj nodularnih i difuznih oblika patologije bubrega.

Tijekom razvoja dijabetes melitusa napreduje oštećenje bubrega, degenerativne promjene epitela, bazalne membrane nakupljaju paraproteine ​​i postaju hialinske, a tkiva se zamjenjuju vezivnim i masnim.

Kao rezultat dijabetičke nefropatije glomeruli umiru, bubrezi gube funkcionalnost, razvija se periglomerularna fibroza, a zatim i zatajenje bubrega.

Simptomi bolesti

Kod dijabetes melitusa sve se patološke promjene u bubrezima razvijaju na pozadini filtracije krvi s visokim sadržajem šećera - glavnim štetnim faktorom. Prekomjerna glukoza ima direktan toksičan učinak na tkiva organa, smanjujući njihove filtracijske sposobnosti.

Zbog povećane propusnosti membrane protein (albumin) koji, prirodnom funkcionalnošću, ostaje u krvi, ulazi u urin. Prisustvo povećane količine albumina u urinu jedan je od glavnih dijagnostičkih kriterija za dijabetičku nefropatiju.

Karakteristični znakovi bolesti bubrega uključuju:

  • proteinurija - otkrivanje proteina u analizi urina,
  • retinopatija - oštećenje mrežnice oka,
  • hipertenzija - povišen krvni pritisak.

Kombinacija nabrojanih simptoma bubrežne patologije kod dijabetesa pojačava njihovu ozbiljnost, stoga služi kao kriterij za dijagnozu bolesti.

U početnoj fazi razvoja bolesti oštećenje bubrega je asimptomatsko. Kako bi izbjegli moguće komplikacije, ljekari preporučuju godišnji pregled svim pacijentima koji imaju dijabetes. Obavezna su ispitivanja krvi i urina za kreatinin, izračunavanje glomerularne filtracije i testovi urina za albumin.

Pacijenti koji su zbog svoje genetske predispozicije u riziku trebali bi obratiti pažnju na kombinaciju simptoma karakterističnih za dijabetes i glomerulosklerozu:

  • povećanje količine urina (poliurija),
  • letargija, slabost, kratkoća daha,
  • svrab, kožne infekcije,
  • visok krvni pritisak
  • pojava ukusa metala u ustima,
  • pojačana žeđ
  • česti grčevi nogu
  • oticanje
  • gubitak kilograma bez vidljivog razloga
  • sporo zarastanje rana
  • proliv, mučnina ili povraćanje,
  • infekcije mokraćnih puteva
  • gubitak svijesti.

Pravodobnim liječničkim pregledom je jedini način da se ne propusti početak dijabetičkog oštećenja bubrega i spriječi razvoj nepovratnih promjena u tijelu.

Stadiji i kliničke manifestacije

Uz dijabetes, oštećenje bubrega razvija se u fazama:

  • početna faza prolazi bez vidljivih znakova bolesti. Primarno oštećenje bubrega može biti naznačeno većom brzinom glomerularne filtracije i intenzitetom bubrežnog protoka krvi,
  • uočene su različite kliničke manifestacije glomeruloskleroze tokom prijelazne faze. Struktura bubrežnih glomerula se postepeno mijenja, zidovi kapilara se zadebljavaju. Mikroalbumin je i dalje u granicama normale. intenzitet protoka krvi i stopa filtracije krvi ostaju na visokoj razini,
  • pre-nefrotski stadijum oštećenja bubrega uslijed dijabetesa karakterizira porast razine albumina. Postoji periodično povećanje krvnog pritiska,
  • s nefrotskom stadijom stabilno se opažaju svi karakteristični znakovi bubrežne patologije - proteinurija, smanjenje bubrežnog protoka i brzine filtracije krvi, trajno povećanje krvnog pritiska. Razina kreatinina u krvi lagano je povećana. Krvni testovi pokazuju porast pokazatelja - ESR, holesterol itd. Možda izgled krvi u testovima urina,
  • Završna faza u razvoju dijabetičke patologije bubrega je nefrosklerotični stadijum (uremični). Karakterizira ga oštar pad funkcionalnosti bubrega, povećanje količine uree i kreatinina u krvnim pretragama na pozadini smanjenja pokazatelja proteina. U urinu ima krvi i proteina, razvija se jaka anemija. Stupanj povećanja krvnog pritiska dostiže granične vrijednosti. Razina glukoze u krvi može se smanjiti.

Posljednja faza razvoja komplikacija kod dijabetesa melitusa smatra se nepovratnom i dovodi do kroničnog zatajenja bubrega, u kojem se tijelo održava čišćenjem krvi dijalizom ili upotrebom transplantacije bubrega.

Dijagnostičke karakteristike

Napredak bubrežne disfunkcije u šećernoj bolesti manifestuje se postepeno i ne uvijek se rezultati ispitivanja primjetno razlikuju od normalnih vrijednosti. To je zato što se porast albumina u mokraći ne događa odmah, već kako se razvija patologija bubrega.

Ostale kliničke manifestacije bubrežnih komplikacija dijabetesa, povišenog krvnog pritiska i pojave edema smatraju se odgovorom tijela na smanjenje brzine glomerularne filtracije.

Stoga identifikacija proteinurije i određivanje pokazatelja brzine bubrežne glomerularne filtracije ostaju najinformativnije dijagnostičke metode.

Efikasno utvrditi stanje bubrega i drugih organa kod šećerne bolesti može se učiniti i laboratorijskim testovima:

  • analiza za fruktozamin omogućava vam dijagnosticiranje bubrežnih komplikacija ili utvrđivanje vjerojatnosti razvoja bubrežnog zatajenja,
  • opći test krvi omogućava prosuđivanje prisutnosti u tijelu upalnih procesa, infekcija ili razvoja anemije koja prati patologiju bubrega kod dijabetesa,
  • biokemijska analiza plazme pokazuje količinu kreatinina, ukupnog proteina, holesterola i uree - pokazatelja koji pomažu u dijagnosticiranju bubrežnih komplikacija kod dijabetesa,
  • određivanje nedostatka magnezijuma pomaže u otkrivanju uzroka visokog krvnog pritiska kod pacijenta, uključujući disfunkciju bubrega,
  • analiza mokraće je efikasan način otkrivanja prisutnosti infekcija u mokraćnim putevima, kao i proteina, šećera i acetona,
  • analiza mikroalbumina je potrebna za dijagnosticiranje bubrežnih komplikacija kod dijabetesa već u početnoj fazi njihovog razvoja.

Za najučinkovitiju dijagnozu disfunkcije bubrega i drugih organa koriste se hardverski i instrumentalni metodi pregleda. Posjeta oftalmologu pomaže u prepoznavanju karakterističnog simptoma bubrežne komplikacije - retinopatije.

Ultrazvuk bubrega je metoda kojom se određuju strukturne promjene u tkivima organa. Da bi se otkrio razvoj patološkog procesa, preporučuje se sistematski podvrgnuti ultrazvuku bubrega.

U većini slučajeva patološke komplikacije nisu toliko rezultat infekcija, koliko neozbiljan odnos prema zdravlju. Redovna posjeta liječniku, provođenje svih njegovih preporuka i zdrav način života, poboljšat će zdravlje i izbjeći strašne posljedice dijabetičke nefropatije.

Kako dijabetes utječe na bubrege?

Bubrezi kod dijabetesa klasificiraju se kao ciljni organi. Dijabetes melitus utječe na razne organe i sustave, a nije isključen ni utjecaj na stanice bubrežnog epitela.

Čak i na pozadini neprestane terapije lijekovima, razvijaju se teške bolesti. Među najčešćim patologijama su:

    dijabetička nefropatija. Povećana razina glukoze dovodi do oštećenja strukturnih elemenata odgovornih za procese filtracije, kao i vaskularne komponente. Kao rezultat toga, kontinuirano napredujući proces dovodi do zatajenja bubrega u prisustvu dijabetes melitusa, što dovodi do smrti pacijenta.

Stoga su kod dijabetesa posebno opasne komplikacije bubrega u obliku nefropatskih promjena. Specijalna dijeta smanjuje vjerojatnost zatajenja bubrega kod šećerne bolesti jer smanjena količina glukoze inhibira razvoj destruktivnih procesa tj.

  • pijelonefritis. Razvoj nespecifičnog procesa upale sa oštećenjem struktura bubrega, koji ima bakterijsko porijeklo, događa se kod dijabetesa tipa 2 ili tipa 1 prilično često. To je zbog smanjenja imuniteta i visokog nivoa glukoze, što stvara uzgajalište mikroba,
  • urolitijaza. Kršenje metaboličkih procesa dovodi do povećanog rizika od stvaranja oksalata u bubrezima. Proračun oštećuje bubrežni epitel.

    Destruktivne promjene u organu na pozadini stvaranja kamenja dovode do poremećaja cirkulacije, kao i do trofičnih procesa sa oslabljenom funkcijom apsorpcije. Zbog smanjenja osjetljivosti tijela na aldosteron s hiperglikemijom, dolazi do nakupljanja soli.

    Uzroci bolesti bubrega kod dijabetesa

    Oštećenje bubrega uz nastali dijabetes melitus jedna je od najčešćih komplikacija bolesti. To je zbog filtracije krvi s visokim sadržajem glukoze i oštećenja njegovih organskih struktura.

    Među čimbenicima rizika za razvoj nefropatije spadaju u neizrecivu hiperglikemiju, poremećen metabolizam masti, arterijsku hipertenziju, loše navike i prekomjernu težinu.

    Postupno oštećeni filtrirani elementi pretvaraju se u ožiljke. Kao rezultat toga, bubrezi s dijabetesom ne mogu obavljati svoje funkcije zbog smanjenja volumena tkiva koje je odgovorno za čišćenje krvi.

    Kako proces napreduje razvija se intoksikacija koja može uzrokovati zatajenje bubrega. U ovoj fazi pacijentu je potrebno pravovremeno liječenje, uključujući upotrebu lijekova, kao i dijalizu.

    U nedostatku pravodobnog tretmana, funkcija filtracije se krši zbog oštećenja tkivne barijere, što se očituje unošenjem proteina u urinu, koji normalno ne bi trebao biti u biološkoj tekućini.

    Smanjenje rada organa može dovesti do razvoja terminalnih stanja. Najopasniji tijek patologije uzrokovane dijabetesom povezan je s dodavanjem arterijske hipertenzije. U ovom slučaju bubreg dijabetičara javlja neravnotežu u tonu dovodećih i nosećih arteriola.

    Povećanje pritiska i uništavanje vaskularne stijenke na pozadini hiperglikemijskog stanja dovodi do metaboličkih poremećaja s nizom patoloških promjena u biokemijskim procesima.

    Glikozilirani protein sadržan u bubrežnim membranama povećava aktivnost enzima koji povećavaju propusnost vaskularne stijenke i stvaranje slobodnih radikala. Ovaj mehanizam ubrzava razvoj dijabetičke nefropatije.

    Simptomi razvoja patologije

    Postoji 5 kliničkih stadija nefropatije:

    1. Asimptomatski tečaj. Simptomi su odsutni, patologija se otkriva dodatnim dijagnostičkim metodama.
    2. Stadij početnih promjena u strukturi bubrega. Glomerularna filtracija počinje postepeno propadati.
    3. Prenefrotski kurs. Povećanje koncentracije mikroalbumina ne dovodi do razvoja klinički značajne proteinurije. Neki pacijenti mogu razviti simptome hipertenzije.
    4. Nefrotski kurs. Povećava se krvni pritisak kontinuirano. Protein se otkriva u urinu; analiza krvi otkriva porast sedimentacije eritrocita i holesterola. Funkcija filtriranja je smanjena, pacijenti imaju edem.
    5. Uremička struja. Smanjenje funkcije filtriranja dovodi do toga da se u krvi u visokoj koncentraciji nalaze kreatinin i urea. Smanjenje proteina dovodi do razvoja edema i kritičnog porasta krvnog pritiska.

    Dijabetička nefropatija se može dugo vremena ne manifestirati i ne utjecati na kvalitetu života pacijenta. U tom su slučaju njeni simptomi potpuno izostali.

    Na prvoj i drugoj fazi primjećuju se manje promjene u blagostanju. Na pozadini dijabetesa bubrezi počinju boljeti, javlja se nelagodnost u lumbalnom dijelu. Kod pacijenata nema razvoja edematoznog sindroma. Istovremeno, u urinu nema proteina.

    U trećem stadijumu nema očiglednih manifestacija nefropatije. Prilikom kontaktiranja stručnjaka, pacijenti se mogu žaliti na postepeno povećanje krvnog pritiska. Uzimanje lijekova dovodi do privremenog smanjenja. Protein se otkriva u urinu.

    U četvrtoj fazi patološkog procesa, arterijska hipertenzija postaje stabilna i prati je tahikardija. Tokom dana dolazi do povećanja edema s tipičnom lokalizacijom na licu i udovima.

    Povećani umor i glavobolja dovode do kršenja ukupnog zdravlja s povećanim umorom i smanjenim radnim učinkom. Bol se širi i do trbušne šupljine i grudnog koša.

    Peti stadij nefropatije karakterizira uporni edem lica i nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini, gubitak apetita, proljev, povraćanje i mučnina.

    Količina dnevne mokraće postepeno se smanjuje. Slabost i umor ograničavaju pacijentovu aktivnost, otežavajući uobičajene stvari.

    Promjene glomerularnog aparata počinju nekoliko godina nakon što pacijent ima dijabetes. Dobrobit se može naglo pogoršati za 10-15 godina.

    Ozbiljnost simptoma ovisit će o tome kako dijabetes u razvoju utječe na bubrege.

    Dijagnostičke metode dijabetesa

    Nakon pregleda pacijenta, liječnik propisuje niz dijagnostičkih testova. Ukoliko se otkloni bubreg kod dijabetesa otkrije u ranim fazama, to će značajno poboljšati prognozu.

    Od glavnih korištenih metoda dijagnostike:

    • opšti klinički test krvi,
    • opća klinička analiza urina,
    • biohemija krvi s određivanjem nivoa albumina i kreatinina,
    • Zimnicki uzorak,
    • Reberg-Tareev test koji omogućava mjerenje brzine glomerularne filtracije.

    Analize nam omogućavaju da prosudimo težinu bolesti i efikasnost terapije.

    Bubrežni tretman za dijabetes

    Liječenje bubrega za dijabetes tipa 1 ili 2 se vrši lijekovima. Odabir lijekova provodi se nakon procjene kliničkih simptoma, određivanja faze bolesti, kao i mogućih kršenja organa.

    Koriste se sledeće grupe lekova:

    • ACE inhibitori. Lijekovi za hipertenziju dizajnirani su za stabilizaciju krvnog pritiska, što može pogoršati tok nefropatije. Pozitivan učinak na funkcioniranje kardiovaskularnog sustava i sprečavanje napredovanja nefropatije postiže se dugotrajnom i redovnom primjenom ACE inhibitora.
    • preparati insulina. Ovi lijekovi djeluju na uzrok patologije i smanjuju šećer u krvi. Ovo usporava uništavanje bubrežnog filtra i krvnih žila. Doziranje bira liječnik u skladu s nivoom glukoze u serumu u krvi,
    • hipoglikemijska sredstva. Prijem tabletiranih lijekova omogućava kontrolu šećera u krvi. Mehanizam djelovanja sličan je inzulinu. Tijekom liječenja trebate izmjeriti razinu glukoze, ako je potrebno, doza se smanjuje ili povećava.

    Dijaliza ili transplantacija bubrega primjenjuju se u nedostatku efekta tekuće terapije lijekovima i smanjenja funkcije filtracije, pokazatelja koji ne doseže vrijednost od 15 ml / min / 1,73 m2.

    U tom slučaju je indicirana zamjenska terapija koja je usmjerena na stabilizaciju dobrobiti pacijenta.

    Uz to, treba ga koristiti za hiperkalemiju, koja nije podložna izlaganju lijekovima, i zadržavanje tekućine u tijelu. Transplantacija je neophodna ako se primijeti pojava vidljivih simptoma protein-energetske neuhranjenosti.

    Postupak hemodijalize uključuje filtriranje krvi pomoću aparata za umjetni bubreg. Svoje provođenje prikazuje se do tri puta u toku sedmice.

    Pored detoksikacije, pomaže i u snižavanju krvnog pritiska. Dijaliza se provodi s krajnjim oprezom zbog mogućeg pada tlaka i infekcije.

    Terapija nefropatije provodi se u bolničkom ili ambulantnom okruženju. Ambulantno liječenje provodi se u početnim fazama bolesti, kao i uz zadovoljavajuće rezultate ispitivanja.

    U tom slučaju trebate redovito posjećivati ​​stručnjaka tokom perioda uzimanja lijekova kako biste procijenili dinamiku patološkog procesa. U težim slučajevima, ako oštećenje bubrega prati naglašeno kršenje rada organa, liječenje se provodi u bolnici.

    Dijeta za dijabetičku nefropatiju

    Dijeta za bubrege s dijabetesom je osnova terapije, jer pridržavanje prehrane i uključivanje zdrave hrane u ishranu pomaže u stabilizaciji pacijentovog stanja i smanjuje rizik od komplikacija.

    • odbijanje upotrebe slatkiša. Konditorski proizvodi, proizvodi koji sadrže veliki postotak šećera, dovode do pogoršanja stanja pacijenta zbog povećanja razine glukoze u krvi,
    • ograničenje soli. Hrana koja sadrži velike količine soli može dovesti do zadržavanja tečnosti u tkivima, povećanog stresa u bubrezima,
    • jesti hranu u malim porcijama. Za pacijente je važno smanjiti količinu obroka, jer velika količina hrane pojedena jednom, ne samo da dovodi do povećanja opterećenja na probavnom traktu, već i do brzog porasta glukoze u krvi. Moramo imati na umu da je kod šećerne bolesti proizvodnja probavnih enzima oslabljena. Prosječna zapremina posluživanja je 200-300 grama,
    • uravnotežen meni. Isključenje masnih, prženih, kao i dimljenih i brašnastih proizvoda iz prehrane za dijabetes može dovesti do nedostatka energije i lošeg zdravlja pacijenta. Stoga je važno uravnotežiti meni u fazi pretkliničkih promjena, sve do razvoja nepovratnih posljedica.

    Dnevni plan ishrane uključuje jedenje dovoljno ugljikohidrata, proteina i masti. U organizam moraju ući različiti elementi u tragovima, posebno kod hroničnog zatajenja bubrega.

    U ovoj fazi bubrežna barijera počinje isticati korisne tvari, uklanjajući ih iz tijela urinom.

    Glavni pokazatelj pri odabiru sigurne hrane za pacijente s dijabetesom je mjerenje glikemijskog indeksa. Odražava količinu ugljenih hidrata koji uđu i razgrade se u tijelu i utiču na nivo glukoze.

    Glavni cilj prehrane za nefropatiju je odabir hrane s niskim glikemijskim indeksom. Oni se apsorbuju duže i ne dovode do brzog porasta razine glukoze. Prednost se mora dati:

    • voće i bobice, kao što su razne vrste ribizle, zelene koprive, jabuke i agrumi,
    • povrće, uključujući grah, patlidžan, luk, leću, grašak i kupus raznih vrsta.
    • ječam i ječmenu kašu, divlji pirinač, heljda i bulgur,
    • mliječni proizvodi bez dodanog šećera i kiselog tijesta.

    Pacijenti s ovom patologijom moraju koristiti proizvode čiji glikemijski indeks ne prelazi 50 jedinica. Upotreba proizvoda poput voća ili bobica koji nisu prošli toplinsku obradu trebala bi se pojaviti prije svega ujutro.

    Zbog gubitka vrijednih vlakana tokom mehaničke obrade, ne preporučuje se dodavanje svježe cijeđenih sokova ili pire krumpira u dnevni meni.

    Prevencija bolesti bubrega kod dijabetesa

    Budući da je oštećenje bubrega posebno teško kod dijabetes melitusa, zadatak pacijenata i specijalista koji ih promatraju je očuvanje organa.

    Dijabetičari moraju redovno pratiti krvni pritisak. Među ostalim preventivnim merama su:

    • redovan nadzor glukoze
    • procjena laboratorijskih parametara,
    • obavezni unos lijekova koje je propisao ljekar,
    • liječenje istodobnih patologija.

    Za pacijente je važno da redovno prolaze pregled bubrega, jer će vam ranije otkrivanje promjena omogućiti da prilagodite terapiju i spriječite razvoj komplikacija.

    Pogledajte video: Ishrana kod bolesti bubrega (Maj 2024).

  • Ostavite Svoj Komentar