Emoxipin - upute za upotrebu i oblik oslobađanja, sastav, doziranje, indikacije i cijena

Emoksipin (INN - Emoksipin) je angioprotektor koji smanjuje nivo propusnosti vaskularnih zidova usled ubrzavanja procesa slobodnih radikala, takođe lek je antioksidans i antihipoksant. Emoksipin će smanjiti viskoznost krvi, propusnost vaskularne stijenke i sklonost razvoju krvarenja. Osim toga, aktivni sastojci lijeka će povećati razinu ciklički nukleotidi u moždanom tkivu i krvnih pločica.

Fibrinolitička aktivnost lijeka očituje se u činjenici da u slučaju akutnog perioda srčani udar, tehnika je u mogućnosti proširiti koronarne žile, ograničavajući fokus u razvoju nekroza. Također, poboljšaće se provodne i kontraktilne sposobnosti srca.

Kao oftalmološka supstanca, Emoxipin ima retinoprotektivna svojstva, štiti mrežnicu od djelovanja svjetlosnih zraka visokog intenziteta. Kapljice Emoksipina pomoći će da se riješe intraokularno krvarenje i poboljšati proces mikrocirkulacije u oku.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Farmakodinamika

Pozitivan učinak na koagulacija krvi: smanjenjem ukupnog indeksa koagulacije i smanjenjem agregacije trombocita lijek produžuje vrijeme koagulacije krvi. Membrana ćelija i krvnih sudova pod djelovanjem lijeka se stabiliziraju, crvenih krvnih zrnaca povećati njihovu otpornost na hemoliza i potencijalne mehaničke povrede.

Učinkovita inhibicija oksidacije lipida slobodnih radikala sadržanih u biomembranama. Pojačana aktivnost enzima odgovornih za antioksidacijsku funkciju. Mogućnost pružanja efekat snižavanja lipida smanjenjem sinteze triglicerida.

Prijem Emoksipina može smanjiti manifestacije cerebralna hemodisfunkcija. Pozitivno utiče na stabilnost moždane kore na ishemija i hipoksija. Ispravlja se autonomne disfunkcije u slučajevima cerebrovaskularne nesreće.

Emoksipin ima izražen kardioprotektivni efekat. Kardiovaskularni sistem bit će zaštićen ukoliko miokardijalna ishemijska ozljeda: Lijek blokira njegovu distribuciju, proširujući i koronarne žile.

Kao a kapi za oči Emoksipin štiti mrežnicu od potencijalnog oštećenja zbog izloženosti svjetlosnim zracima visokog intenziteta. Pored toga, zbog lijeka moguća je i resorpcija krvarenja unutar oka.

Farmakokinetika

U slučaju intravenske doze od 10 mg na 1 kg težine pacijenta, primjećuje se vrlo niska stopa polovina eliminacije lijeka. Konstanta eliminacije iznosi 0,041 min, prividni volumen raspodjele 5,2 l, ukupni klirens 214,8 ml u minuti.

Lijek brzo prodire u organe i tkiva ljudskog tijela i upravo se to događa metabolizam.

Farmakokinetika Emoksipina može varirati ovisno o stanju pacijenta. Na primjer, u slučaju patološkog stanja koronarna okluzija, brzina kojom se izlučuje lijek će se smanjiti, tako da postaje više bioraspoloživa.

U slučaju retrobulbarne primjene Emoksipina, aktivni sastojci lijeka se pojavljuju odmah u krvi, stabilna visoka razina ostaje dva sata, a nakon 24 sata nakon primjene, trag primjene gotovo u potpunosti nema u krvi. Određena koncentracija lijeka čuva se u tkivima oka.

Indikacije za upotrebu Emoxipina

Kao a kapi za oči indikacije za upotrebu su:

  • intraokularno krvarenje,
  • tromboza u središnjoj veni mrežnice oka i njegovih grana,
  • glaukom,
  • zaštita mrežnice nakon koagulacija lasera svjetlost visokog intenziteta (u slučaju opekotina od sunca i lasera).

Indikacije za upotrebu Emoksipinske injekcije:

Takođe, injekcije Emoksipina koriste se u slučaju hroničnih i akutnih stanja cerebrovaskularna nesrećaako su uzrok ovih poremećaja hemoragični i ishemijski poremećaji. Ako je potrebno, lijek se može primijeniti kao intramuskularna injekcija ili kao intravenska injekcija u ampulama.

Nuspojave

Mogu se javiti neželjene reakcije uzbuđenjekoji će nakon kratkog perioda biti zamenjen pospanost. Možda porast krvnog pritiska i izgled osip. Lokalne reakcije mogu se očitovati bolom, svrbežom, peckanjem, crvenilom i zatezanjem paraorbitalnih tkiva.

Upute za upotrebu Emoxipina (Metoda i doziranje)

Uputa za Emoxipin - kapi za oči

U slučaju retrobulbarne primjene lijeka primjenjuje se jedno postotna otopina u dozi od 0,5 ml 1 puta dnevno tijekom 10-15 dana. Ako se lijek daje subkonjuktivno i parabulbarno, tada se od 0,2 do 0,5 ml lijeka daje jedanput dnevno u trajanju od 10-30 dana.

Ako je potrebno zaštititi očnu mrežnicu, lijek se daje retrobulbarno u dozi od 0,5 ml dnevno i jedan sat prije laserske koagulacije. Kurs ovisi o stupnju opekotina primljenih tijekom laserske koagulacije, u većini slučajeva kapi se primjenjuju retrobulbarno jednom dnevno od dva do deset dana.

Upute za Emoxipin - injekcije

U kardiologiji i neurologiji lijek se uglavnom koristi intravenski s kapaljkom, brzinom od 20-40 kapi u minuti. Doza lijeka je 20-30 ml tri posto otopine. Kapljice se mogu davati od jednog do tri puta dnevno tokom 5-15 dana. Trajanje liječenja ovisi o vrsti bolesti pacijenta. Na kraju kapaljki prelaze na intramuskularne injekcije lijeka: 3-5 ml 3% -tne otopine ubrizgava se 2-3 puta dnevno. Tok intramuskularne injekcije je od 10 do 30 dana.

Emoksipin se ne pušta u oblik tableta, jer ne možete uzeti tablete Emoxipin, jer one jednostavno ne postoje.

Predoziranje

U slučaju predoziranja lijekom moguća je pojava ili intenziviranje nuspojava. Uz predoziranje lijeka ili njegovih analoga može se povećati krvni pritisakpretjerana uznemirenost ili pospanost, bol u srcu, glavobolja, mučninanelagoda u stomaku. Koagulacija krvi može biti oslabljena.

Liječenje predoziranja Emoxipinom i analozima Emoxipina jest prekid lijeka i provođenje simptomatskih postupaka liječenja, ako je potrebno.

Interakcija

U slučaju prijave zajedno sa α-tokoferol acetatmožda aktivnija manifestacija antioksidativnih svojstava Emoxipina. Općenito, uzimanje lijeka ne preporučuje se kombinirati s bilo kojim drugim lijekom bez odobrenja liječnika.

Farmakokinetika

Kada se primjenjuje u dozi od 10 mg / kg, vrijeme polu-eliminacije Ti / g je 18 minuta, ukupni klirens CI je 0,2 l / min, a prividni volumen raspodjele Vd 5,2 l.

Lijek brzo prodire u organe i tkiva, gdje se odlaže i metabolizira. Pronađeno je pet metabolita emoksipina, predstavljenih delkiliranim i konjugiranim produktima njegove pretvorbe. Metaboliti emoksipina izlučuju se bubrezima. Značajne količine 2-etil-6-metil-3-hidroksipiridin-fosfata nalaze se u jetri.

U patološkim stanjima, na primjer, u slučaju koronarne okluzije, farmakokinetika emoksipina se mijenja. Stopa eliminacije se smanjuje, vrijeme provedeno emoksipinom u krvotoku povećava se, što može biti posljedica njegovog povratka iz depoa, uključujući iz ishemijskog miokarda.

Datum isteka

3 godine od datuma puštanja na tržište.

Emoksipin je visoko efikasan savremeni lijek. Jedina njegova mana je jaka lokalna iritacija kada se koristi. Osobe suočene sa ozbiljnim oftalmološkim bolestima ostavljaju izrazito pozitivne kritike o Emoksipinu, jer strogo slijede upute liječnika i zbog ozbiljnosti problema jasno prepoznaju potrebu za liječenjem. Ako se lijek koristi za liječenje manjih oftalmičkih poremećaja, tada recenzije o kapi neće biti toliko pozitivne: činjenica je da nisu svi spremni uzimiti privremene neugodne osjećaje pečenja nakon uzimanja lijeka.

Komentari ljekara o kapi za oči - izuzetno pozitivan. Lijek se nosi sa svojim zadatkom, iako uzrokuje privremenu nelagodu kod pacijenata.

Emoxipin injekcije efikasno suzbiti učinke moždanog udara i srčanog udara kod mnogih pacijenata širom svijeta. Također, uzimanje lijeka u kratkom periodu pomaže u smanjenju različitih manifestacija neuroloških poremećaja. Logično je da se takvo pozitivno iskustvo upotrebe prikazuje u pozitivnim kritikama i od pacijenata i od ljekara.

Emoxipin cijena, gdje kupiti

Emoksipin možete kupiti u Kijevu bez ikakvih problema: lijek ili njegovi analozi mogu se naći u gotovo svim ljekarnama. To je samo što trošak može malo varirati ovisno o ljekarni, međutim, gotovo sve kapi za oči u Ukrajini, a i drugi lijekovi variraju u cijeni. To ne ovisi samo o marži ljekarne na lijeku, već i o mjestu njegove proizvodnje, puno ispuštanja itd.

Prosječna cijena kapi za oči emoksipin 1% u bočici od 5 ml fluktuira na tržištu oko 60 UAH. Pakovanje od pet ampula 1 ml jednog postotnog Emoksipina br. 10 koštat će oko 50 UAH u ljekarni.

Sastav Emoksipina

Lijek protiv trombocita je predstavljen u dva formata: kapi za oči i otopina za parenteralnu primjenu. Njihove razlike:

Bistra bezbojna tečnost

Koncentracija etilmetiloksipiridin hidroklorida, g po ml

Pročišćena voda, natrijum sulfit bezvodni, dinatrijev fosfat dihidrat

Ampule od 1 ili 2 ml, 5 kom. u pakovanju sa uputama za upotrebu

Bočice od 5 ml s pipetom

Ostavite Svoj Komentar