Ugljikohidrati: monosaharidi, polisaharidi

Ugljikohidrati, monosaharidi, polisaharidi. Ugljikohidrati su rasprostranjeni u životinjskom i biljnom svijetu, oni imaju izuzetnu ulogu u mnogim životnim procesima. Ugljikohidrati čine 80% suhe mase biljaka i 2% suhe težine životinjskih organizama.

Naslov ugljeni hidrati ove prirodne tvari predložio je 1844. C. Schmidt, jer elementarni sastav poznatih ugljikohidrata može se izraziti s Cn(N2Oh)m Trenutno je koncept ugljikohidrata postao mnogo širi.

Ugljikohidrati se obično dijele na monosaharide, oligosaharide i polisaharide.
Monosaharidi(monoze) - supstance koje nisu u stanju da se hidroliziraju.
Oligosaharidi- tvari nastale iz nekoliko ostataka monosaharidnih molekula (od 2 do 8-10). Najjednostavniji od njih su disaharidi.
Polisaharidisu jedinjenja velike molekulske mase čije su makromolekule formirane iz mnogih molekula monosaharida.

Monosaharidi razvrstani po broju ugljikovih atoma u molekuli i prisustvu aldehida ili ketonske skupine:
Tetrosa
Pentoze
Heksoze
Monosaharidi: aldoze, ketoze

Po svojoj strukturi monosaharidi su polihidroksijaldehidi ili polihidroksiketoni:

Monosaharidi se dobivaju iz polisaharida hidrolizom potonjeg. Na primjer, hidrolizom šećera iz repe ili trske stvara se glukoza i fruktoza:

Monozi su vrlo topljivi u unosu, većina ih ima slatkast okus, neutralne reakcijske otopine. Kada se zagrijavaju, postaju smeđe boje i karboniziraju se. Svi prirodni monosaharidi imaju optičku aktivnost.

Od primarnog biološkog značaja su šećeri sa 5 i 6 atoma ugljika u molekuli (pentoze i heksoze). Po svojoj strukturi dijele se u dvije velike skupine: aldehidni alkoholi (aldoze) i keto alkoholi (ketoze):

Trenutno se smatra utvrđenim da u otopini šećera postoje i molekuli čija je struktura dana gore (lanac ili otvoreni oblik) i molekuli koji imaju cikličku strukturu (ciklički polu-acetalni oblik):

Po prvi put ciklički oblik monoze predložio je ruski naučnik A. A. Colly (1840-1916). Također je izveo niz drugih studija o hemiji ugljikohidrata od velikog značaja.

Ciklički oblici ugljikohidrata mogu se smatrati derivatima dvije vrste cikličkih spojeva: pirana (šesteročlani prsten) ili furana (petočlani prsten):

U farmaceutskim preparatima monoza se uglavnom koristi kao glukoza, fruktoza kao zamjena za šećer kod pacijenata sa šećernom bolešću, koriste se dioze: saharoza, laktoza, neki oligosaharidi, na primjer, kao infuzijske otopine, polisaharidi su celuloza, škrob različitog porijekla. Derivati ​​ugljikohidrata široko se koriste kao lijekovi: glukozamin i njegov polimerni spoj hondroitin.

Glukoza sa glukozom.

Dobijanje glukoze. U slobodnom stanju glukoza se nalazi u soku od grožđa, u plodovima i drugim organima raznih biljaka. Glavni izvor proizvodnje glukoze u industriji je škrob (i rjeđe celuloza) koji se hidrolizira u prisustvu mineralnih kiselina:

Hemijska struktura. Glukoza se odnosi na aldoze, a po broju ugljikovih atoma do heksoze:

Važna strukturna karakteristika monosaharida je njihova urođena izomerija. Glukoza sadrži nekoliko asimetričnih atoma ugljika, naime četiri, i stoga ju karakteriše prostorna izomerija (stereoizomerizam).

Ako u molekuli postoji n asimetričnih centara, općenito se broj prostornih izomera izražava formulom 2 n.

2 4 = 16. Prema tome, 16 stereoizomera, 8 para antipoda (enantiomera) moguće je za glukozu.

Da bi se naznačila prostorna struktura svakog od stereoizomera, ugljikohidrati (kao i druge optički aktivne tvari), prema prijedlogu M. A. Rozanova, dijele se u dva reda: D-red i L-red. Najjednostavniji predstavnici ovih rada su optički antipodi glicerol aldehida:

D-glicerol aldehid nazvan je dekstrorotatornim stereoizomerom, koji ima OH grupu na desnoj strani asimetričnog atoma ugljika kada je aldehidna grupa lanac ispisana prema gore. L-izomer u ovom slučaju ima OH grupu na lijevoj strani. Ovo je tipičan primjer optičkih izomera.

Prihvaćen je sljedeći uvjet: tvari koje se mogu dobiti iz D-glicerol aldehida dodavanjem ugljikovog lanca aldehidnoj skupini pripadaju D-seriji. Sličan položaj odnosi se na L-red.

Ugljikohidrate karakterizira ravnotežno stanje između linearne i cikličke strukture, a u oligosaharidima su u isključivo cikličkom obliku:

Hidroksilna grupa petog ugljikovog atoma prostorno se približava aldehidnoj grupi, uzimajući u obzir vrijednost valentnog kuta, to dovodi do stvaranja unutarnjeg cikličkog hemiacetala. Ciklizacija dovodi do stvaranja stabilnog šestočlanog prstena, koji se naziva piranoza.

Poluacetal hidroksil zauzvrat omogućava:
1. S drugim šećerima i spojevima koji sadrže NH formiraju kompletne acetale2- i OH-.
2. Formirati polimerne strukture.

Kad se formira ciklički hemiacetal, ugljikov atom karbonilne skupine pretvara se u asimetrični. Na ovom novoformiranom asimetričnom atomu ugljika, atom vodika i hidroksilna skupina mogu se organizirati na dva načina: H-lijevo, OH-desno i, obrnuto, H-desno, OH-lijevo. Takvi izomeri koji se razlikuju u rasporedu hemi-acetal hidroksila nazivaju se anomeri. Da bi se razlikovali anomeri, koriste se sljedeće konvencije: α- i β-, α-Anomer ima polu-acetal hidroksil na istoj strani kao i OH grupa, što ukazuje da monosaharid pripada D- ili L-seriji, a β-anomer je obrnuto.

Farmakopejska glukoza je α-D-glukoza:

Voda kristalizacije glukoze čini 10% njegove molarne mase.

Svojstva. Bijeli kristalni prah bez okusa, slatkog ukusa. Lako topiv u vodi, teško u alkoholu, praktično nerastvorljiv u eteru.

Autentičnost.

1. Organoleptička definicija (slatkog ukusa).

2. Interakcija sa reagensom Felling (stvaranje taloga bakrovog oksida), Nessler (stvaranje taloga žive), reakcija srebrnog ogledala.

3. Kada se zagreva s timol i koncentriranom sumpornom kiselinom, nastaje tamnocrvena boja. Zbog dehidracije šećera nastaje odgovarajući furfuralni derivat, koji reagira sa timolom i formira boju aurina:

4. Kada se zagreva s rezorcinolom i razblaženom solnom kiselinom, formira se ružičasta boja.

5. Stvaranje azazona sa fenilhidrazinom (žuti kristalni talog):

Čistoća. Glukoza ima specifičnu rotaciju, dekstrorotatorna je u FS. Dozvoljen je interval specifične rotacije, naznačeno je otapalo, koncentracija otopine). Transparentnost, boja, kiselost, opšte prihvaćeni hloridi, sulfati, kalcijum. Nedopustive nečistoće: barijum, dekstran.

Određivanje specifične rotacije αD 20. Prisustvo nekoliko asimetričnih centara u molekuli glukoze izaziva optičku aktivnost s izraženom rotacijom ravnine polarizirane svjetlosti. Merenjem kuta pod kojim se rotira polarizovana svetlost može se izračunati specifična rotacija. U svježe pripremljenim otopinama glukoze javlja se fenomen takozvane mutacije, a to je promjena veličine rotacije, koja nakon određenog vremena dostiže konstantnu vrijednost. Mutacija se može objasniti činjenicom da se nakon otapanja glukoze, koja je u jednom cikličkom obliku, kristalnom stanju, stvara njegov aldehidni oblik, kroz koji se dobivaju anomerni ciklički oblici glukoze: α- i β-oblici, koji se razlikuju u rasporedu supstituenata na prvom atomu ugljika, u vezi s tim s kojima imaju različite vrijednosti rotacije. Specifična rotacija je konstanta optički aktivne tvari. Specifična rotacija se određuje izračunavanjem kao kuta rotacije ravnine polariziranog jednobojnog svjetla na dužini puta od 1 dm u mediju koji sadrži optički aktivnu tvar, uz uvjetno smanjenje koncentracije ove tvari na vrijednost od 1 g / ml.

Izračunava se veličina specifične rotacije:
α = (α · 100) / (l · c) (za rastvore supstanci)

Fenomen mutacije može se ubrzati dodavanjem amonijaka u otopinu glukoze.

Kvantifikacija. Kvantitativno određivanje trenutnog članka o farmakopeji nije dato. U injekcijskim oblicima koristi se refraktometrija. Među nefarmakopejskim metodama koje se koriste za kvantitativno određivanje glukoze valja istaknuti:

1. Jodometrijskimetoda povratne titracije, tj. titracija viška joda nakon oksidacije. Willstatterova metoda. U alkalnom ili karbonatnom mediju s viškom joda oksidira u kiselinu (glukoničnu). Jod se titrira sa natrijum-tiosulfatom.

2. Jodometrijskinakon oksidacije Nesslerovih reagensa.

3. Permanganatometric(Bertrand metoda). Metoda direktne titracije. Metoda se temelji na selektivnoj oksidaciji aldehidne skupine s Fellingovim reagensom, nakon čega slijedi dodavanje otopine soli u otopinu, koja se titrira s otopinom kalijevog permanganata.

Faktor ekvivalencije = 1/2.

4. Refraktometrijametoda. Na osnovu indeksa lomljivosti otopine glukoze.

5. Polarimetrijskimetoda.

Primjena. Glukoza se koristi kao izvor lako probavljivih ugljikohidratnih organizama. Koristi se u obliku rastvora za intravensku primjenu: 5%, 10%, 20%, i 40%. U obliku tableta, 0,5 g i 1,0 g, kao i u kombinaciji s vitaminima i drugim tvarima.
Skladištenje. U dobro zatvorenoj ambalaži na suvom mestu.

Stabilizacija otopina glukoze.

Injekcijske otopine glukoze široko se koriste i često se pripremaju u ljekarnama. Prilikom odabira stabilizatora za otopinu glukoze potrebno je uzeti u obzir multifunkcionalnu prirodu ove tvari. Glukoza je nestabilna u alkalnom okruženju, pod utjecajem kisika stvaraju se hidroksi kiseline: glikolna, levulinska, mravlja i hidroksimetil furfuralna. Da bi se spriječio ovaj proces, otopine glukoze se stabiliziraju s 0,1 mol / L otopine HC1 do pH od 3,0-4,0. Dokazano je da pri pH 3.0 dolazi do minimalnog stvaranja 5-hidroksimetilfurfurala, koji ima nefrohepatotoksični efekat. Glukoza je nestabilna u kiselom okruženju - D-glukonska kiselina i njeni laktoni nastaju, uslijed njihove oksidacije, posebno tijekom sterilizacije, formira se 5-hidroksimetilfur-fural, izazivajući žutilo otopine.

Otopine glukoze u GLF-u prema GF X1 stabilizirane su dodavanjem 0,2 g NaCl u 1 litru rastvora i 0,1 mol / L otopine HCl do pH od 3.0-4.0.

Trenutno se vjeruje da NaCl u kombinaciji sa Hcl stvara stabilizujući puferski sistem glukoze u neutralnom i kiselom okruženju. U ljekarni se stabilizator priprema prema sljedećem receptu:

NaCl - 5,2 g.
Razblažena klorovodična kiselina 4,4 ml
Voda za ubrizgavanje do 1 litre.

U proizvodnju otopina glukoze, bez obzira na njegovu koncentraciju, dodajte 5% ovog stabilizatora.

Oligosaharidi.Sahar šećera.

Dobivanje šećera od šećerne repe ili šećerne trske. To je disaharid, sastoji se od dva monosaharida: D - (+) - glukoza i D - (-) - fruktoza:

Opis. Bijeli čvrsti komadići kristalne strukture, slatkog ukusa bez mirisa. Vrlo rastvorljivo u vodi.

Odnosi se na šećere koji ne smanjuju, jer ne postoji polu-acetal hidroksi grupa, ne daje reakciju sa Felling otopinom, a sposobna je samo da formira etere i estere. Lijek se lako hidrolizira u prisustvu čak i slabih kiselina.

Autentičnost. Lijek se miješa sa otopinom Co (NO)3)2 i NaOH rastvora, pojavile su se ljubičaste boje. Uz resorcinol i razrijeđenu solnu kiselinu - crveno obojenje.
Specifična rotacija je od +66,5 do + 66,8º (10 vodene otopine). Metoda kvantitativnog određivanja je polarimetrična.

Primjena. Kao punilo u tabletama i praškama, na temelju njega, pripremaju se sirupi, koji se koriste i kao oblici doziranja i za korekciju GLF-a.

Laktoza.Saccharum lactis.


4- (β-D-galaktopiranonosido) - D-glukopiranoza.

Opis. Bijeli kristali ili bijeli kristalni prah, slatkog okusa bez mirisa. Lako topiv u vodi, gotovo nerastvorljiv u eteru i kloroformu.

Autentičnost.
1. Sa Fellingovim reagensom, žuti talog koji se pretvara u smeđe-crvenu boju.
2. Uz resorcinol i solnu kiselinu na povišenoj temperaturi - žuto bojenje.
3. Specifična rotacija od +52 do +53.2 (5% vodena otopina).

Kvantitativno određivanje.
1. Jodometrijski
2. Polarimetrična.

Primjenjuje se kao punilo u GLF-u.

Polisaharidi.Amilum-skrob.

Nabavite škrob od usjeva i krumpira. To je mješavina polisaharida opće formule (C6N10Oh5)x. Molekula škroba uključuje ostatke α-D-glukopiranoze, koji se međusobno razlikuju u stepenu polimerizacije i prirodi veza. Polisaharidi koji čine škrob mogu se podijeliti u dvije frakcije: amiloza i amilopektin. Amiloza ima uglavnom linearnu strukturu s molarnom masom od 30000-160000. Njegov molekul izgrađen je od α-D-glukopiranozne jedinice, ali povezan u položaju 1 → 4:

Amilopektin je razgranati polisaharid. Obveznice su na pozicijama 1-4 i 1-6. Molarna masa je od 100.000 do 1.000.000.

Derivati ​​ugljikohidrata. Glukozamin. To je amino derivat glukoze. Prirodni izvor su ljuske rakova, škampi i drugi preparati koji sadrže hitin. Dobiva se kiselinskom hidrolizom oligosaharida - hitozana:

Koristi se kao protuupalno sredstvo i strukturni fragment hrskavičnog tkiva za njegovo popravljanje. Dio je mnogih oblika doziranja i neovisno se upotrebljava u obliku hidroklorida.

Hondroitin. Oligoaminosaharid, koji je ulomak hrskavice. Koristi se kao lijek u obliku tableta i masti.

Monosaharidi, disaharidi, polisaharidi: ugljeni hidrati u primjerima

Monosaharidi i disaharidi jednostavni su ugljikohidrati koji imaju slatkast okus.

Zbog toga ih nazivaju šećerima. Međutim, nema svaki šećer istu slatkoću.

Oni ulaze u tijelo putem hrane kada nečiji meni sadrži proizvode prirodnog porijekla, poput voća, povrća i bobica.

Po pravilu, podaci o ukupnom sadržaju šećera, glukoze, fruktoze i saharoze sadrže posebnu tablicu u kojoj su navedeni razni proizvodi.

Ako jednostavni ugljikohidrati imaju slatkast okus, tada složeni ugljikohidrati, koji se nazivaju polisaharidi, nemaju.

Značajke glukoze

  • Glukoza je monosaharid koji se koristi za izgradnju vitalnih polisaharida kao što su celuloza, glikogen i skrob. Nalazi se u bobicama, voću i povrću, putem kojih ulazi u krvotok.
  • Monosaharidi u obliku glukoze imaju sposobnost njihovog trenutnog i potpunog apsorpcije prilikom ulaska u probavni trakt. Nakon što glukoza uđe u krv, ona počinje prodirati u sva tkiva i unutrašnje organe, gdje se javlja oksidativna reakcija, uslijed čega se oslobađa energija.

Za stanice mozga glukoza je jedini izvor energije, pa tako sa nedostatkom ugljikohidrata u tijelu mozak počinje patiti.

Upravo od nivoa glukoze u krvi zavisi apetit i nutritivno ponašanje čovjeka.

Ako su monosaharidi koncentrirani u velikim količinama, može se primijetiti debljanje ili pretilost.

Značajke fruktoze

  1. Jednostavni ugljeni hidrati, fruktoza, kada se apsorbuju u crijeva, apsorbuju se dvostruko sporije od glukoze. Istovremeno, monosaharidi imaju osobinu da dugo ostanu u jetri.
  2. Kada se dogodi stanični metabolizam, fruktoza se pretvara u glukozu. U međuvremenu se razina šećera u krvi ne povećava naglo, ali dolazi do neometanog i postepenog porasta pokazatelja. Ovo ponašanje ne zahtijeva trenutno oslobađanje potrebne doze inzulina, s tim u vezi se smanjuje opterećenje na gušterači.
  3. U usporedbi s glukozom, fruktoza se brzo i lako pretvara u masne kiseline, što uzrokuje taloženje masti. Prema ljekarima, mnogi dijabetičari dobijaju na težini nakon što konzumiraju hranu s velikom fruktozom. Zbog prekomjerne koncentracije C-peptida u krvi postoji rizik od razvoja inzulinske rezistencije, što dovodi do pojave šećerne bolesti tipa 2.
  4. Monosaharidi poput fruktoze mogu se naći u svježem voću i bobicama. Uključujući ovaj šećer može sadržavati polisaharide fruktoze, koji sadrže cikorijum, jeruzalemu artičoku i artičoku.

Ostali jednostavni ugljikohidrati

Osoba prima galaktozu putem mliječnog šećera, što se naziva laktoza. Najčešće se može naći u jogurtima i drugim fermentiranim proizvodima mliječnog porijekla. Nakon ulaska u jetru, galaktoza se pretvara u glukozu.

Disaharidi se obično proizvode industrijski. Najpoznatiji proizvod je saharoza ili obični šećer, koji kupujemo u trgovinama. Pravi se od šećerne repe i šećerne trske.

Uključujući saharozu koja se nalazi u dinjama, lubenicama, nešto povrća i voća. Takve tvari imaju mogućnost lako probaviti i odmah razgraditi u fruktozu i glukozu.

Budući da se danas disaharidi i monosaharidi koriste u pripremi mnogih jela i dio su glavnog udjela proizvoda, postoji veliki rizik jedenja prevelike količine ugljikohidrata. To dovodi do činjenice da se čovjekovu razinu inzulina u krvi povećava, masne ćelije se talože, a lipidni profil krvi je poremećen.

Sve ove pojave mogu na kraju dovesti do razvoja dijabetes melitusa, gojaznosti, ateroskleroze i drugih bolesti koje se temelje na tim patologijama.

  • Kao što znate, za puni razvoj djece potrebni su jednostavni ugljikohidrati. U ovom slučaju, disaharidi poput laktoze služe kao njihov glavni izvor, što je dio proizvoda koji sadrže mlijeko.
  • S obzirom da je prehrana odrasle osobe šira, nedostatak laktoze nadoknađuje se upotrebom drugih proizvoda. Takođe, velika količina mlijeka ne preporučuje se odraslim osobama jer se aktivnost enzima laktoze, koji razgrađuje ove disaharide, smanjuje sa godinama.
  • Inače, dispeptični poremećaj može se pojaviti zbog netolerancije na mliječne proizvode. Ako umjesto mlijeka, kefir, jogurt, kiselo vrhnje, sir ili skuta unesete u prehranu, takav poremećaj u tijelu možete izbjeći.
  • Kao rezultat raspada polisaharida u gastrointestinalnom traktu, nastaje maltoza. Takođe, ti disaharidi nazivaju se šećer iz slada. U sastavu su meda, slada, piva, melase, konditorskih i pekarskih proizvoda, u koje se dodaje melasa. Nakon gutanja maltoze razdvajaju se do dva molekula glukoze.
  • Sorbitol je obnovljeni oblik glukoze koji održava šećer u krvi, ne uzrokuje glad i ne uzrokuje opterećenje inzulinom. Sorbitol ima slatkast okus i naširoko se koristi u proizvodnji proizvoda za dijabetičare. Međutim, takvi polihidroski alkoholi imaju nedostatak da utiču na rad crijeva, uzrokujući laksativni učinak i stvaranje gasova.

Polisaharidi i njihova svojstva

Polisaharidi su složeni ugljikohidrati, koji uključuju brojne monosaharide, među kojima se najčešće nalazi glukoza. Oni uključuju vlakna, glikogen i skrob.

Za razliku od mono i disaharida, polisaharidi nemaju specifične karakteristike prodora u ćelije. Jednom se u probavnom traktu razgrade. Izuzetno, vlakna se ne probavljaju.

Iz tog razloga, on ne formira ugljene hidrate, ali doprinose normalnom funkcionisanju crijeva.

Ugljikohidrati se nalaze u velikim količinama u škrobu i upravo iz tog razloga oni djeluju kao njihov glavni izvor. Skrob je hranjiva tvar koja se taloži u biljnom tkivu. Velika količina ga se nalazi u žitaricama i mahunarkama. Škrob se zbog svoje hranjive vrijednosti smatra korisnom tvari.

Suština i proces stvaranja ugljikohidrata, njihove funkcije. Karakterizacija monosaharida: klasifikacija, izomerija, fizikalna i hemijska svojstva, derivati, izvori. Razdvajanje složenih ugljikohidrata na oligosaharide i polisaharide, njihovu strukturu i vrste.

HeadingHemija
Pogledpredavanje
JezikRuski
Datum dodavanja21.03.2013
Veličina datoteke1.1 M

Slični dokumenti

Ugljikohidrati kao skupina prirodnih polihidroksijaldehida, njihova struktura i kemijska svojstva, klasifikacija i vrste: monosaharidi, oligosaharidi i polisaharidi. Ciklus glikolize i Krebsa. Regulacija metabolizma ugljenih hidrata. Nasljedna intolerancija na fruktozu.

seminarski rad 422,5 K, dodan 03.07.2015

Klasifikacija ugljikohidrata (monosaharidi, oligosaharidi, polisaharidi) kao najčešći organski spojevi. Kemijska svojstva tvari, njezina uloga u prehrani kao glavnom izvoru energije, karakteristika i mjesto glukoze u ljudskom životu.

Sažetak 212,0 K, dodano 20. prosinca 2010

Struktura ugljenih hidrata. Mehanizam transmembranskog prenosa glukoze i drugih monosaharida u ćeliji. Monosaharidi i oligosaharidi. Mehanizam apsorpcije monosaharida u crevima. Fosforilacija glukoze. Defosforilacija glukoze-6-fosfata. Sinteza glikogena

prezentacija 1,3 M, dodano 22.12.2014

Funkcije i klasifikacija ugljikohidrata - polifunkcionalna jedinjenja. Monosaharidi - pentoze: riboza, deoksiriboza. Monosaharidi - heksoze: glukoza, fruktoza. Disaharidi: saharoza. Maltoza (šećer iz slada). Polisaharidi: skrob, celuloza (vlakna).

prezentacija 935.8 K, dodano 17.3.2015

Organske tvari koje sadrže ugljik, kisik i vodik. Opća formula za hemijski sastav ugljenih hidrata. Struktura i hemijska svojstva monosaharida, disaharida i polisaharida. Glavne funkcije ugljikohidrata u ljudskom tijelu.

prezentacija 1,6 M, dodano 23.10.2016

Formula ugljenih hidrata, njihova klasifikacija. Glavne funkcije ugljikohidrata. Sinteza ugljikohidrata iz formaldehida. Svojstva monosaharida, disaharida, polisaharida. Hidroliza škroba enzimima koji se nalaze u sladu. Fermentacija alkohola i mliječne kiseline.

Prezentacija 487.0 K, Dodano 20.1.2015

Opća formula ugljikohidrata, njihov primarni biohemijski značaj, prevalencija u prirodi i uloga u ljudskom životu. Vrste ugljikohidrata po kemijskoj strukturi: jednostavne i složene (mono- i polisaharidi). Produkt sinteze ugljikohidrata iz formaldehida.

kontrolni posao 602,6 K, dodano 24.1.2011

Ugljikohidrati kao organske tvari, čiji su molekuli sastavljeni od atoma ugljika, vodika i kisika, poznavanje klasifikacije: oligosaharidi, polisaharidi. Karakterizacija predstavnika monosaharida: glukoza, voćni šećer, deoksiriboza.

Prezentacija 1.6 M, dodano 18.03.2013

Ispitivanje strukture, klasifikacije i fizičko-hemijskih svojstava ugljikohidrata. Uloga monosaharida u procesu disanja i fotosinteze. Biološka uloga fruktoze i galaktoze. Fiziološka uloga aldoze ili ketoze. Fizička i hemijska svojstva monosaharida.

zbornik radova 289,2 K, dodan 28.11.2014

Klasifikacija, fizička i hemijska svojstva polisaharida. Hidroliza škroba enzimima i kiselinama. Ljekovite biljke i sirovine koje sadrže polisaharide (homoglikozidi, polioze, glikani, holosidi). Primjena u medicinskoj praksi.

Sažetak 84.2 K, dodano 23.08.2013

Pogledajte video: . u200d Monosaharidi - 8. razred - Kemija (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar