Amputacija nožnih prstiju kod dijabetesa

3.3. Hirurške intervencije za sindrom dijabetičkog stopala

Trenutno sindrom dijabetičkog stopala nije kontraindikacija za izvođenje planiranih korekcija, uključujući ortopedske. Suprotno tome, mnoge deformacije koje vode kršenju statičko-dinamičke funkcije stopala doprinose nastanku zona povišenog plantarnog pritiska i izazivaju pojavu čira kod pacijenata sa senzornom neuropatijom. Postoje deformacije stopala, koje dovode do upornih bolova, oslabljenog hodanja, nemogućnosti nošenja standardnih cipela. Zbog toga, uz kirurške intervencije koje se izvode za akutnu hiruršku patologiju stopala, postoje operacije koje se izvode planirano i rješavaju se različiti zadaci za poboljšanje kvalitete života bolesnika sa šećernom bolešću.

Klasifikacija hirurških intervencija za sindrom dijabetičkog stopala D. G. Armstrong, R. G. Frykberg (2003)

Izborna operacija stopala 1. klase Intervencije se izvode kod pacijenata sa bolnim deformitetima stopala u nedostatku znakova oslabljene osjetljivosti.

Klasa 2 Profilaktička operacija stopala. Intervencije se izvode kod pacijenata sa deformacijama stopala u prisustvu znakova oslabljene osjetljivosti, sa zacjeljenim neuropatskim čirima ili s prijetnjom razvoja posljednjeg.

Klasa 3 Kurativna operacija stopala Intervencije koje pomažu u zarastanju otvorene rane

(planirana, inscenirana nekrektomija, stvaranje rane, plastično zatvaranje rane)

Klasa 4 Hitna operacija stopala Intervencije imaju za cilj zaustaviti akutni gnojni oblik

i / ili nekrotični proces.

U osnovi su prve 2 klase hirurških intervencija planirane korekcije ortopeda, a njihovo razmatranje je izvan opsega ovog priručnika. Autori se odnose na takve intervencije

sijat, artrodeza zgloba gležnja, plastika Ahilove tetive sa ekvinusom deformitetom peteljke stopala itd.

Potrebno je detaljno zadržati se na hitnoj operaciji stopala (4. razred), kao i na insceniranim nekrektomijama i plastičnim zatvarajima rane (3. razred).

Hitna operacija gnojnih nekrotičnih lezija

sa sindromom dijabetičkog stopala

Zadatak hitne ili hitne (vidjeti „Uvjeti predoperativne pripreme“) hirurške intervencije sastoji se, prvo, u uklanjanju gnojnog i / ili nekrotičnog fokusa na stopalu, i drugo, u sprječavanju daljnjeg širenja gnojne upale i, treće, maksimiziranja održavanje potporne funkcije udova.

U hitnim operacijama gnojno-nekrotičnih lezija na pozadini sindroma dijabetičkog stopala amputacije zauzimaju posebno mjesto. Amputacija - potpuno ili djelomično uklanjanje dijela ekstremiteta traumatskim putem ili operativnom intervencijom. Amputacije

D. G. Armstrong i R. G. Fraykberg (2002) smatraju se i velikim i malim. Uvjetna granica koja dijeli ove dvije kategorije operacija je articulatio tarsometatarsea (zglob Lisfranco). Ovo je složen spoj između baza metatarzalnih kostiju i distalnog niza kostiju tarsusa. Dakle, manje amputacije uključuju amputaciju distalnih dijelova stopala, transmetatarsalnu amputaciju (prema Sharpeu) i amftaciju Lisfranka. Velike amputacije su operacije za Chopart, Syme, i ispod koljena (Ispod koljena) i iznad koljena (Iznad koljena).

Indikacije za amputaciju donjeg ekstremiteta sa gnojnim nekrotičnim lezijama stopala kod pacijenata sa šećernom bolešću

(ako rekonstrukcija krvnih žila nije moguća)

Indikacije za visoke amputacije donjeg ekstremiteta kod sindroma dijabetičkog stopala trebaju biti podijeljene na apsolutne i relativne.

Apsolutne indikacije za amputaciju donjeg ekstremiteta

1. Na nivou kuka:

- okluzija bilo koje od glavnih arterija donjeg uda uz dekompenzaciju kolateralnog protoka krvi i čest gnojni nekrotični proces na stopalu (više od 2 područja stopala)

- uobičajena vlažna gangrena bilo koje lokacije

- totalna suva gangrena stopala

- prisutnost anaerobne hirurške infekcije na donjem ekstremitetu (klostridijalna ili ne-klostridija)

2. Na nivou tibije:

uobičajena suha gangrena proksimalnih dijelova stopala 3. Nivo - 1 segment udova proksimalnog do kritičnog

stenoza glavne arterije noge ili bedra:

arterijska stenoza (prema Doplerovoj ultrasonografiji) je veća od 75%, LPI 0,5 sa purulentnim nekrotičnim procesom na stopalu i prisutnost "otežavajućih" okolnosti:

- dekompenzacija kolateralnog protoka krvi

- širenje lokalnog gnojno-nekrotičnog procesa na stopalu izvan dva anatomska područja,

- endogena intoksikacija 2-3 žlice. (Gostiščev, 1992)., Sepsis,

- trajna, nepopravljiva dekompenzacija dijabetesa.

- kritična ishemija stopala, koja nije podložna medicinskoj korekciji duže od 2 tjedna.

Domaća literatura o hirurškom liječenju sindroma dijabetičkog stopala i obilježjima amputacije kod pacijenata sa šećernom bolešću vrlo je mala. Na osnovu toga će se u nastavku razmatrati značajke hirurških intervencija za sindrom dijabetičkog stopala, koje najčešće mora izvesti kirurg.

igra hirurških odjeljenja za infekcije općih bolnica, kao i specijaliziranih odjeljenja "Dijabetičko stopalo" u multidisciplinarnim bolnicama.

Amputacija bedara

Amputacija donjeg ekstremiteta na nivou kuka kod pacijenata sa šećernom bolešću može se izvesti u gornjoj, srednjoj ili donjoj trećini. U nekim slučajevima s ishemijskim oblikom VDS-a s proksimalnim okluzijama bedrene arterije ili okluzijama iznad ingvinalnog ligamenta treba izvesti pod-leteće ili preletene amputacije. Kao što naziv govori, linija presijecanja butne kosti u tim slučajevima prolazi odmah ispod manjeg trohantera, odnosno između manjeg i većeg trohantera.

Izlomak kuka u zglobu kuka trenutno se smatra nepovoljnim u odnosu na zarastanje postoperativne rane, na čijem je dnu acetabulum. Prednost eksartikulacije bedra treba dati subtrohanternu ili transkutanu amputaciju. Izvodeći velike amputacije iznad ili ispod koljena kod pacijenata sa šećernom bolešću, većina kirurga odbija koristiti čorbu. Žitnica je, s našeg stajališta, nepraktična zbog značajnih trauma budućeg uboda, kao i zbog neizbježne dodatne ishemije mekih tkiva. Preliminarni prelaz i vezivanje glavnih arterija u neurovaskularnim snopovima sprečavaju gubitak krvi.

Primjer - obavljanje amputacije kuka u srednjoj trećini najčešća je vrsta operacije. Izrezani su prednji i zadnji polu-ovalni otvori za kožu. Koža i potkožno tkivo seciraju. Velika vena safenusa nalazi se, izlučuje i preseče, fascija bedra secira se uz ivicu uvučene kože. Kožno-fascijalni režanj (i prednji i stražnji) za 2 - 2,5 cm, u neposrednoj blizini kožnog ureza, glupo je eksfoliran od mišića prema gore. Neurovaskularni snop na bedru (femoralna arterija, medijalno od nje je femoralna vena, lateralno - femoralni živac) u njenoj srednjoj trećini nalazi se odmah ispod krojačkog mišića. Mišić glup, stisnutih prstiju, ističe se

preko 10-12 cm i presijeca. Hemostaza koagulacijom. Proksimalni segment mišića sašiven je osmicom (po mogućnosti s Catgutom), konac se povlači u stezanje - držač, izvlači se. Istovremeno, vidljiva je labava ploča vezivnog tkiva koja pokriva neurovaskularni snop. Potonji se pažljivo secira makazama gore i dolje. Arterija, vena i živac postaju vidljivi. Nerv se ukršta oštrim skalpelom 3 cm iznad žila. Nakon prelaska bedrenog živca, čitav neurovaskularni snop glupo se ističe 4-5 cm. Istovremeno se grane femoralnih arterija i vena presijecaju i vežu. Mora se imati na umu da duboka arterija butne kosti odlazi od bedrene arterije iznad mjesta našeg rada i dotok krvi u mišićnu masu pupka neće utjecati. Tada se proksimalni i distalni segmenti femoralne arterije i vene presijecaju i zavoje.

U donjoj trećini bedara, kao i na granici njegove srednje i donje trećine, bedrene žile odstupaju snažno medijalno i posteriorno, ulazeći u Gunterski kanal, da bi potom ušle u poplitealnu fosu. Stoga, da bi se ovdje pronašao neurovaskularni snop, potrebno je ne samo ukrstiti krojački mišić, već i gusti fascijalni list između m. m. vastus medialis et adductor magnus.

Nakon preliminarne ligacije femoralnih žila, amputacija kuka provodi se prema uobičajenoj metodi. Mišići prednje, medijalne i stražnje grupe, kao i zglobni živac nakon sukcesivnog vezanja arterije koja ga opskrbljuje, presijecaju se i na kraju femura isiječe. Mišići antagonista su zašiveni preko filtracije koštane kosti. Amputacija tibije se vrši na isti način, uzastopnim križanjem mišića i prethodno zavojem

3 neurovaskularna snopa.

O drenaži panjeva. Ne postavljamo „maturante“ u postoperativnu ranu, smatrajući da su izvor zaraze i mogući

uzrokuju gnojnu ranu. Za amputaciju kuka, provode se dvije perforirane drenaže vinil klorida (cijevi iz transfuzijskog sustava) kroz kontraperure na stražnjoj površini panjeva i lijevo kod piljevine butne kosti. Jedna od rupa u cijevi trebala bi

budite sigurni da je u prostoru između kože i fascije. Drenaža je povezana s jednim od sistema aktivne aspiracije (harmonika, vakuum itd.). Drenaža se uklanja nakon 2-3 dana. Sterilna "harmonika" se menja svakodnevno.

Amputacija nivoa potkoljenice

Među amputacijama „ispod koljena“ najčešće se vrši amputacija potkoljenice u gornjoj trećini - dijafiza.

Amputacija u gornjoj trećini nogu

Kada je amputirana noga, prednost se daje mioplastičnoj amputaciji u gornjoj trećini, jer se ovom vrstom amputacije očuva dotok krvi u nogu, pojačava se protok krvi u mišićnom tkivu, poboljšavaju se funkcionalne sposobnosti štapića i poboljšava mogućnost daljnje protetike.

Tehnika ove operacije ima neke karakteristike. Rez nastaje u koži, potkožnom tkivu, fasciji potkoljenice. Zadnji poklopac je izrezan 2 3 duže od prednjeg. Pri izrezivanju prednjeg režnja potrebno je istovremeno prelaziti periosteciju tibije sa potkožnim tkivom. Zatim, bez naprezanja zakrilca, pomoću rasipača razdvojite ga od kortikalnog sloja tibije. Ova tehnika omogućava vam da zadržite zadovoljavajuću vaskularizaciju prednjeg kožno-fascijalno-periostealnog režnja. Telečni mišić je tupim odvajanjem od potplata i presijeca se u smislu kontrakcije kože. Mišić soleus se vrlo lako eksfolira iz pupka prethodno ukrštenog mišića mišića koji se nalazi površnije, kao i iz mišića dubokog sloja stražnje površine potkoljenice (sl. 19.). Dalje, m. soleus glupo, s dlanom izdvaja se do mjesta spajanja na vrhu fibule. Ovdje širina mišića nije veća od 2 cm. Možete ga odsjeći ne na samoj kosti, već 2-3 cm udaljenije. U tom slučaju praktički nema krvarenja. Odmah ispod daljinskog m. soleus je glavni (od 3 za gornju trećinu nogu) neurovaskularni snop (a. et vv. tibialis posteriores) koji se sada vrlo lako, pod nadzorom oka, siječe i veže (sl. 18.).

Sl. 18. Fascijalni krevet i arterije potkoljenice u gornjoj trećini

1. Prednji krevet.

2. bočni krevet. 3, 4. Stražnji kreveti.

5. Prednja tibijalna arterija.

6. Zadnja tibijalna arterija.

8. Peronealna arterija.

9. tibia.

10. Fibula

Tibija se pile 2 cm iznad nivoa ukrštenih mišića. Štoviše, fibularna - 1 cm proksimalna za tibial. Kada vidite kosti na istom nivou s ukrštenim mišićima, nastaju poteškoće s njihovim naknadnim šavanjem preko piljevine. Potrebno je resecirati češalj tuberositas tibiae nožom ili dletom (dodatno „izglađivanje“ ivica mašću) najmanje 3 cm da biste uklonili trokutasto izbočenje kosti ispod prednjeg kožno-fascijalno-periostealnog preklopa. U tom se slučaju formira platforma trokutastog oblika, na koju se, kada se zaveže rana, položi zaklop.

Ako se ta izbočina ne eliminira, na mjestima prekomjernog pritiska može se formirati zona ishemije kože u postoperativnom razdoblju. Osim toga, naknadno, tijekom protetike iz istog razloga, mogu se stvoriti čirevi na gomolju. Stupovi antagonističkih mišića su ušiveni preko piljevine tibije s katutom.

Mišići antagonista moraju se šiveti jer će dobro vaskularizirano mišićno tkivo, u slučaju ishemije režnjeva na koži, zaštititi od kontaktne infekcije tibijalnog panjeva. Uklanjanje m. soleus je koristan i u pogledu lakoće formiranja

funkcionalna, pogodna za protetiku potkoljenice potkoljenice. Često je potrebno promatrati formiranje „bodljikavog“ panjeva u srednjoj ili gornjoj trećini potkoljenice, istovremeno održavajući veliku mišićnu masu. Vremenom, naravno, panj dobija konusni oblik zbog atrofije mišića. Ali to se događa za 1-2 godine. Osim toga, dok se održava velika mišićna masa na stražnjoj površini pupka potkoljenice, postoje poteškoće s isjecanjem stražnjeg fascijalnog i fascijalnog preklopa: duže nekroze nakon 5 dana, kraća rana šiva napetošću, što također dovodi do nekroze kože, ali čak i više kratki uslovi.

Sl. 19. Poprečni rez na tibiji na granici gornje i srednje trećine. Istaknuta je iverica

Također, kao i u slučaju amputacije kuka, instalirane su dvije drenaže vinilklorida kroz dvije kontraperure na stražnjoj površini potkoljenice potkoljenice. Dovode se u piljevinu tibije. Drenaža je povezana s aktivnom aspiracijom. Lijepljenje gipsa na panjevu poželjno je za prevenciju fleksione kontrakcije udova.

Supradermalne amputacije potkoljenice

Trenutno, s obzirom na uspjehe u protetici donjih ekstremiteta, mnogi se strani kirurzi ponovno vratili na takozvane supradermalne amputacije u sindromu dijabetičkog stopala. Nude se kao alternativa višim dijafiznim amputacijama. Dvije vrste supradermalnih amputacija su najpoznatije - prema Pirogov i Syme (Syme).

Amputacija prema Pirogovu

Glavna prednost ove modifikacije je potpora potkoljenice potkoljenice na kalkalnom gomolju i na plantarnoj koži, koja je prilagođena za velika opterećenja zbog prisutnosti vlaknastih kožnih-periostealnih užeta koji dijele potkožnu masnoću na lobule.

Ovom operacijom održava se opskrba krvlju panjeva iz stražnje tibijalne arterije.

Rez do mekog tkiva pravi se do kosti: od vanjskog gležnja, preko potplata, do unutrašnjeg gležnja, zaokružujući ga u obliku stopala. Rez u obliku luka, uzduž stražnjeg dijela stopala, s izbočinom okrenutim prstima, povezuje krajeve prvog ureza (Sl. 20, A). Otvaraju skočni zglob, prelaze lateralne ligamente, zglobnu kapsulu duž cijelog njenog opsega i prave oštru plantarnu fleksiju stopala, odmičući zglobnu površinu zida. Vidite calcaneus iza talusa i uklonite stopalo (Sl.20, B). Meka tkiva odvojite od tibije za 2-3 cm. Otisnite zglobne površine kosti potkoljenice (Sl. 20, D). Fibula je izrezana ukoso i zaokružena je čepom. Kožni pregib, uključujući ostatak calcaneus-a, prišiven je na kožu potkoljenice. Kalkaneus je fiksiran na piljevini kosti potkoljenice s dva ili tri upijajuća šava provedena kroz calcaneus i tibia (sl. 20, B). Rana se šiva (Sl. 20, D). Nametajte leđa za gips na 3-4 nedelje.

Saimaa amputacija

Saimaa amputacija je postupak izbora kad kalkaneus ne može biti korišten za podršku, na primjer, s njegovim osteomijelitisom. Propadi su isti kao i kod amputacije prema Pirovoj

Govu. Tehnika operacije u potpunosti ponavlja posljednju, osim jedne točke - nakon prelaska kapsule gležnjeva, uklanja se cijelo stopalo, zajedno s calcaneusom. Zatim se koža regije pete prišije na kožu potkoljenice preko tibrije tibije.

Zašto su amputirane noge za dijabetičare

Na živčani sistem negativno utječe funkcioniranje živčanog sustava i krvnih žila cirkulacijskog sustava, sve se to uništava s vremenom. Sve to kao rezultat vodi najopasnijim i neugodnijim posljedicama za zdravlje.

Ako je osoba bolesna od ove bolesti, tada se njegove rane slabo zarastaju, pa se često razvija gangrena. Ako se kod osobe takvo stanje otkrije, tada se ud može uskoro amputirati.

Udovi u tom slučaju ne odumiru odmah, već postepeno, uslijed čega počinje gnojni proces. Amputacija nogu s dijabetesom često dovodi do najozbiljnijih posljedica, ali mnogo toga ovisi o blagovremenosti njegovog otkrivanja i liječenja.

Konzervativne metode liječenja pokazuju visok stepen efikasnosti daleko od svakog puta. Ako takva tradicionalna terapijska sredstva nisu djelotvorna, tada se amputiraju samo pogođeni udovi.

Ako se to ne učini na vrijeme, tada će početi najgore - gnojna upala. Amputacija nožnog prsta u bilo kojem dijabetes melitusu je težak proces, ali može se normalno podnijeti u odgovarajućim uvjetima.

Uzroci amputacije

Kršenje metaboličkih procesa dovodi do patoloških promjena u vaskularnom sistemu. Akumulacija balastnih tvari u krvotoku, autoimune promjene doprinose uništavanju stanica vlastitim imunitetom. Iz tog razloga se smanjuje broj normalnih žila, čime se u prvi plan dolazi do loše izražene, a zatim i očite ishemije.

Amputacije nogu za dijabetes ne mogu se izbjeći ako:

  1. Staza nogu napreduje
  2. Manjak kisika čini kožu podložnijom infekcijama,
  3. Smanjuje se sposobnost regeneracije integriteta,
  4. Ovom kliničkom slikom svako mehaničko oštećenje izaziva stvaranje apscesa, flegmona i drugih gnojnih upala koje je teško liječiti,
  5. Totalno oštećenje koštanog tkiva izaziva pojavu osteomijelitisa - gnojno uništavanje koštanog tkiva.

Dijabetes melitus uslijed visoke glukoze u krvi kompliciran je bolestima krvnih žila i živčanog tkiva. Zbog započetih procesa razvija se dijabetička angiopatija i neuropatija što dovodi do stvaranja pukotina na koži, rana i čireva.

Situacija je opasna zbog smanjenja osjetljivosti kože zbog čega pacijent odmah ne primjećuje početak komplikacija. Početak gangrene može biti svaka ozljeda, na primjer, ogrebotina, urasli nokat, neuspješno posjekotina tokom pedikure zanoktice.

Zacjeljivanje čira na dijabetesu dugo je, vjerovatnoća za razvoj trofičnih čira je velika. Uz zaraznu leziju, razvija se gangrena.

Ako liječenje lijekovima nije efikasno, ud se odsječe.

Pacijent ima sledeće simptome:

  • bolovi u nogama, posebno u stopalima i prstima, koji se otežavaju tokom opterećenja,
  • smanjena osetljivost kože, prohladnost nogu,
  • stvaranje pukotina, gnojnih rana i čireva, posebno na stopalu,
  • obezbojenje kože
  • stvaranje gangrene u nedostatku terapije.

Manifestacije gangrene ovise o njenoj vrsti:

  • Suva gangrena. Ima dug razvoj, do nekoliko godina i ne predstavlja posebnu opasnost po život. Pogođena koža postaje plava ili crvena, jako se ljušti, suši. Dolazi do mumificiranja pogođenog područja, nakon čega se odumire mrtvo tkivo.
  • Mokra gangrena. Postojeći čir ne zaraste, što izaziva negativne posljedice. Koža na zahvaćenom području postaje plava ili zelena, na koži ima miris truleži i žuljeva. Gangrena utječe na sve vrste tkiva koje doslovno trule. Kao rezultat toga, amputirana je noga ili prst.

Amputacija nogu kod dijabetesa nije obavezna patologija. Ako pacijent vodi zdrav način života, tada se vjerovatno može izbjeći ova komplikacija. Važno je da se ta osoba aktivno bavi sportom. Istovremeno, nije potrebno postavljati olimpijske rekorde, dovoljno je da radite jednostavne gimnastičke vježbe nekoliko puta sedmično. Krajnosti sa dijabetesom amputiraju u takvim slučajevima:

  • Nerv je toliko oštećen da postaje neizdrživ,
  • Snažno kršenje strukture krvnih žila. Štoviše, ovo se odnosi i na najveće i najmanje, naoko neznatne brodove,
  • Nekrotični procesi nastali kao rezultat nepravilnog liječenja.

Sami po sebi ovi faktori neće dovesti do uklanjanja noge ili njenog dijela. Da bi se pokrenuo fatalni proces, infekcija mora ući u organizam, a imunološki sistem ne može biti u stanju da ga neutrališe.

Samo od pacijenta zavisi koliko će mu biti jak imunitet. Pravilnim načinom života i redovnom zdravstvenom njegom tijelo će uspjeti prevladati upalu.

U ovom slučaju nećete se suočiti s amputacijom noge iznad koljena ili uklanjanjem prsta kod dijabetesa. Ali ako se upalni proces nije mogao spriječiti, tada je pravovremeno uklanjanje udova jedini način koji može spasiti pacijentov život.

Vrste amputacije

Postoje tri kategorije amputacije udova kod dijabetesa:

  1. Giljotina (hitno).
  2. Primarno
  3. Sekundarni

Amputacija giljotine provodi se s obzirom na vitalne indikacije kada više nije moguće povući, a još uvijek nije moguće precizno odrediti granice mrtvog tkiva. U takvoj situaciji područje nogu je presječeno malo iznad lezija vidljivih za oko.

Doktor donosi odluku o primarnoj amputaciji kada nije moguće obnoviti sve funkcije cirkulacije krvi u zahvaćenoj nozi. Vremenom dolazi do postepene regeneracije.

Sekundarna amputacija je takođe neophodna mjera za dijabetes i propisuje se nakon rekonstrukcije i obnove svih žila.

Provodi se uglavnom zbog neuspjelog postupka obnove vaskularnog sistema donjeg udova. Koje su preventivne mjere?

Postoji nekoliko vrsta amputacija udova kod dijabetesa. Svaki od njih ima svoje karakteristike. Dakle, vrste amputacije udova kod dijabetesa:

  • Hitna pomoć je vrsta uklanjanja udova koja se koristi kada hitno trebate da se riješite infekcije. U ovom je slučaju nemoguće precizno odrediti granice lezije, pa se dio noge uklanja, čineći rez malo višim od vidljivih kožnih lezija tj.
  • Primarna - povezana s problemima krvožilnog sistema. U ovom slučaju jednostavno je nemoguće vratiti funkcije krvnih žila, ali nakon operacije tkiva su u stanju da se regenerišu, tj.
  • Sekundarna - amputacija, koja se provodi isključivo ako je potrebno, kad se tkivo oporavilo i vratilo u normalu. Često se ovoj metodi pribjegava nakon neuspjele operacije.

Zašto je važna sekundarna amputacija? Dovoljno je da je ponekad samo ovaj korak smislen, jer se često dešava da se uklanjanje udova provodi brzo, a sekundarni postupak provodi se samo u slučaju hitne potrebe i nakon prolaska odgovarajućih testova.

Vrste hirurške intervencije dijele se u nekoliko vrsta:

  • giljotina ili hitno
  • primarna
  • sekundarno.

Prvi tip se pravi kada je pacijentovo stanje u opasnosti i više nema mogućnosti za odlaganje amputacije. Istovremeno je gotovo nemoguće utvrditi područje mrtvog tkiva, pa se izvodi operacija kojom se odstranjuje dovoljno veliki dio udova.

Primarna amputacija provodi se u slučaju kada liječnik koji se nalazi uz pomoć terapije lijekovima ne može vratiti funkcije krvožilnog sustava.

Sekundarna amputacija neophodna je nakon oporavka funkcioniranja krvnih žila. Izvodi se neuspješnim postupkom obnove vaskularnog sistema u pacijentovim nogama.

Proteze se izrađuju pomoću različitih tehnologija. Oni su modularni i nemodularni (međutim, najčešće se koriste modularne proteze). Sastoje se od sljedećih dijelova:

  1. Rukav za primanje, koji se izrađuje ovisno o glavi pacijentovog uboda.
  2. Prilagođavanje i povezivanje uređaja.
  3. Nosač modula. Mijenja se ovisno o potrebnoj duljini proteze.
  4. Nožni modul.
  5. Nosači proteze.

Također je vrijedno spomenuti da je trajna proteza, za razliku od trenažne proteze, također opremljena kozmetičkim oblogom, preko kojeg se stavlja posebna čarapa. To je neophodno kako bi proteza bila što sličnija pravoj nozi.

Kako je operacija?

Neki pacijenti imaju određene komplikacije nakon što su im amputirali noge. Oni se mogu izraziti, na primjer, produženim zacjeljivanjem šavova, stvaranjem upaljenih područja i oticanjem uboda.

Da biste isključili takve komplikacije, toplo se preporučuje upotreba posebnih obloga za prešanje. Činjenica je da oni omogućuju stabilizaciju procesa opskrbe krvlju i limfnog protoka u području oštećenih žila nakon uklanjanja.

Nakon uklanjanja dijela noge ili prsta, dolazi do raznih komplikacija - od dugotrajnih ljekovitih šavova do upale i oticanja. Za sprječavanje neželjenih posljedica potrebno je nositi kompresijske zavoje koji stabiliziraju krvotok i protok limfe. Trebalo bi da budu čvrsto, namotane su u donjem delu panjeva, napetost slabi prema gornjem delu.

Potrebna je redovna masaža pupka i susjednih mišića - gnječenje, trljanje, tapkanje, jer vam omogućava obnavljanje atrofiranog tkiva.

Važno je znati da:

  1. Svi pacijenti pate od fantomskih bolova. U ovom će slučaju psiholog i analgetici pomoći da se pomire s gubitkom.
  2. Terapija se koristi i medicinski (u akutnoj fazi) i fizioterapeutski.
  3. Pozitivna dinamika se opaža uz dobru fizičku aktivnost i sve vrste masaže, uključujući samopomoć. Nakon izlječenja možete napraviti tople kupke.

Uz lošu njegu uboda, moguć je recidiv nekroze tkiva sa infekcijom rane. Bit će potrebna ponovljena, ozbiljnija operacija.

Ako je osoba amputirana, tada se može primijetiti sljedeće:

  • trovanje zdravih tkiva nije dopušteno, jer ništa ne sprečava blagotvorno djelovanje vanjske mikroflore, jer nastaje lezija,
  • noge u većini slučajeva podliježu amputaciji, jer im je potrebna potpuna opskrba krvlju,
  • zidovi krvnih žila se tanko smanjuju, jer osoba brzo počinje dijabetes.

Bez obzira na to da li je amputiran nožni prst ili veći dio udova, rana postoperativna faza rehabilitacijskog liječenja i dalje je najvažnija. Što je u ovom slučaju važno:

  1. Prevencija različitih komplikacija, na primjer, infekcije stapca, je neophodna.
  2. Veoma je važno pratiti cirkulaciju krvi i limfe u udu.
  3. Potrebna je prevencija ukočenosti u zglobovima i hipotrofija mišića. U tom slučaju trebat će vam masaža i terapijske vježbe.
  4. Također je potrebno regulirati bol, izbjegavajući ih koliko je to moguće.
  5. Pa, naravno, trebaće vam psiho-emocionalna podrška pacijenta. Uistinu, za gotovo sve ljude gubitak ekstremiteta predstavlja ogroman udarac.

Kada se pokazuje amputacija prsta?

Ova metoda je radikalna, pribjegavaju joj samo kad je neophodno spasiti život pacijenta. U vezi s potpunom blokadom krvnih žila, zaustavlja se protok krvi i sa njim se opskrbljuju zdrava tkiva u ljudskim udovima, što im može omogućiti smrt.

Otrovne tvari, patogeni i metabolički proizvodi nakupljaju se u tijelu, dolazi do trovanja krvlju, sepse, od čega pacijent može umrijeti.

Amputacija prsta u stanju je da spreči smrt pacijenta, jer eliminira nekrotično tkivo. Indikacije za amputaciju mogu biti sljedeće:

  • maligne novotvorine,
  • anaerobna infekcija,
  • Slom nogu ili traumatične abrupcije
  • potpuno zaustavljanje cirkulacijskog procesa.

Potrebno je pratiti svoje zdravlje i na vrijeme otkriti bolest, pa ako osoba sa dugotrajnim stajanjem osjeća otupljenje, nelagodu i bolove u zglobovima hitno mora ići u bolnicu.

Posljedice

Amputacija ekstremiteta udova je vrlo složen traumatični postupak. Takva operacija je nemoguća bez daljnje podrške lijekovima.

Takođe, prilikom provođenja terapijskih postupaka nakon operacije, nemoguće je bez ublažavanja bolova uz pomoć anestetika i analgetika. Sindrom boli odlazi nakon potpunog zaceljenja rane.

U cilju kratkotrajne eliminacije boli u postoperativnom periodu propisano je davanje nehormonskih lijekova koji mogu ublažiti upalu.

Nakon uklanjanja nožnog palca kod dijabetes melitusa prognoza je prilično povoljna, ali pod uslovom da se operacija obavila na vrijeme i nakon što je uslijedio pravilan tok rehabilitacije. U suprotnom, moguća je komplikacija poput sekundarne infekcije tkiva.

Ako pacijent sa gangrenom kod dijabetesa ne žuri kod liječnika, već pokušava samostalno liječiti, posljedice mogu biti najtužnije. Sa suhom gangrenom, prst se nakon nekog vremena jednostavno samoamputira, a mokrom gangrenom infekcija se brzo širi, a tada će biti potrebna amputacija čitavog stopala da bi se spasio život.

U svakom slučaju, nakon operacije pacijent mora obratiti pažnju na svoje osjećaje, a u slučaju sljedećih simptoma konzultirati liječnika što je prije moguće:

  • Ako područje oko rane počne nateći, pocrveni i pojavljuje se bol - to je znak sekundarne upale,
  • Ako se rana dugo ne zaraste, krv iz nje curi, također morate konzultirati doktora,
  • Ako se na području panjeva ili na drugoj nozi ili na sljedećem prstu pojave crvenilo, ukočenost, crna tačka koja nalikuje čiru, morate odmah kontaktirati ljekara, tada se zahvaćeno područje može spasiti,
  • Ako vas brine veoma jaka bol koja ne odlazi čak ni nakon uzimanja analgetika.

Nije teško izbjeći komplikacije nakon operacije, dovoljno je slijediti sve preporuke liječnika i pravilno liječiti postoperativnu ranu. Također je jako važno pratiti svoje zdravlje, kako biste spriječili suppuration, kako ne biste ponovo izazvali nekrozu tkiva stopala.

Ako je hirurška intervencija uklanjanja nožnog prsta obavljena pravodobno i ispravno, tada će prognoza u mnogim slučajevima biti povoljna. Ako osoba oklijeva s odlaskom u bolnicu, tada je uz suhu gangrenu moguća samoamputacija prsta. Kada se mokri, susjedna tkiva se zaraze pa može biti potrebno uklanjanje stopala, pa čak i cijele noge.

Više o gangreni donjih ekstremiteta pročitajte ovdje.

Nakon operacije potrebno je pridržavati se svih preporuka lekara specijalista, liječiti ranu, paziti da se ne gnječi i ne zahtijeva sekundarnu amputaciju.

Postoje situacije kada se jednostavno nije moguće nositi s problemom bez hirurške intervencije. U ovom članku želim razgovarati o rehabilitacijskim mjerama nakon amputacije pacijentovih nogu.

Ključni uslovi

Na samom početku trebate se baviti onim izrazima koji će se aktivno koristiti u članku.

  1. Dakle, amputacija nogu je hirurško uklanjanje obolelog ekstremiteta. Svrha ove akcije je spasiti život osobe. Vrijedi spomenuti da liječnici odluku o hirurškoj intervenciji donose samo u najekstremnijem slučaju.
  2. Nivo amputacije je mjesto na kojem je noga odsječena.
  3. Rehabilitacija je skup mjera kojima stručnjaci različitih profila (ljekari, psiholozi, ortopedi, protetičari) podučavaju osobu da se prilagođava svemu oko sebe bez izgubljenog uda.

Indikacije za amputaciju donjeg ekstremiteta mogu biti mnoge. Jedan od razloga je dijabetes. Sama bolest možda neće dovesti do ovog problema. Međutim, u nekim su slučajevima (zanemarivanje bolesti, njezin prijelaz u dekompenzirani oblik) medicinske indikacije za amputaciju moguće (ovo se događa u oko 8-10% bolesnika). Kada se kod dijabetesa može propisati amputacija nogu?

  1. Neuropatija povezana s oštećenjem živaca.
  2. Mikro i makroangiopatija (to su kršenja strukture i normalnog funkcioniranja i velikih i malih posuda).
  3. Nekrotične promjene koje se događaju u donjim ekstremitetima.

Kao što je već postalo jasno, prva i glavna indikacija za amputaciju je kršenje rada žila nogu. To se događa zbog prekida u metabolizmu i razvoja procesa kao što je autoimunizacija.

Zastoj se pojavljuje u žilama, dolazi do gladovanja kisikom, zbog čega su noge osjetljive na razne infekcije. Pa čak i najmanja modrica može izazvati razvoj strašnih gnojnih procesa.

Da bi izbjegli smrt, u takvim situacijama ljekari donose radikalnu odluku. tj. pacijentu je potrebna amputacija nogu (sa dijabetesom takvi slučajevi nisu izolirani).

Često samo na taj način pacijentu može spasiti život.

Kao što je već shvaćeno, amputacija nogu ozbiljno je ometala život i zdravlje pacijenta. Zato nakon operacije osobu očekuje prilično dugo razdoblje rehabilitacije. Vrijedi reći da uspjeh rehabilitacijskog liječenja ovisi o nekoliko faktora:

  1. Dobar bod (kvaliteta same operacije je bitna).
  2. Odgovarajuća proteza (važno je kvalitetan rad protetičara).
  3. Program rehabilitacije.

Ako se barem jedna od tih točaka izvede nedovoljno, proces rehabilitacije može se značajno odgoditi.

Faza rehabilitacije 1. Priprema panjeva

Ako je pacijent podvrgnut operativnoj „amputaciji nogu“, biće potrebno nekoliko nivoa rehabilitacije tokom prve godine nakon operacije. Dakle, kao što je već spomenuto, kvaliteta panjeva je od najveće važnosti. Zavisi od mnogo faktora:

  1. Dužina panjeva.
  2. Stopa amputacije.
  3. Postoperativni ožiljak (trebao bi biti smješten dalje od mjesta maksimalnog aksijalnog opterećenja).
  4. Oblici uboda (ovisi o tehnici kojom je operacija izvedena).
  5. Kontrakture, tj. Ograničenja prometa. To je od velike važnosti, jer kvaliteta daljnjeg hodanja osobe ovisi o ovom faktoru.

Što je još važno znati o njezi panjeva

Nakon što je izvršena amputacija nogu, vrlo je važno da se pravilno brine za postoperativni šav. U ranim danima će ga promatrati lekar i medicinska sestra. Ovdje je potrebno razjasniti da pacijenti s vaskularnom patologijom i dijabetes melitusom zaslužuju posebnu pažnju, jer upravo te bolesti povećavaju rizik od infekcije uboda. Što je važno:

  1. Higijena panjeva je veoma važna. Preporučljiv je svakodnevni kontrastni tuš. Noga možete oprati sapunom za bebe, nakon što ga obrišite ručnikom.
  2. Stup treba svakodnevno pregledavati zbog promjene boje kože. Ovo je vrlo važno, a uz najmanju promjenu trebate konzultirati liječnika.
  3. Nakon operacije, koža uboda postaje vrlo osjetljiva. S tim se možete nositi uz pomoć masaže. Možete to učiniti s obje ruke i malom gumenom lopticom, praveći kružne pokrete. Povremeno je panje potrebno utrljati peškirom. Ove postupke trebate obavljati što je češće moguće, bolje je nekoliko puta dnevno.
  4. Treba imati na umu da postoperativni ožiljak mora biti navlažen. Ovo je posebno važno u prvih nekoliko nedelja posle amputacije nogu.

Period postoperativne adaptacije kod pacijenata sa šećernom bolešću obično je duži.

Gangrena donjeg ekstremiteta je nekroza njegovih tkiva, zbog niza unutrašnjih ili vanjskih uzroka. U starijih ljudi razvoj gangrene nogu izaziva dijabetičke vaskularne lezije, aterosklerotske promjene krvnih žila u nožnim i stopalima, akutna ishemija u slučaju embolije ili arterijske tromboze.

Vanjski uzroci gangrene uključuju visok stupanj smrzavanja ili traumatičnih ozljeda.

Gangrena može biti suha i vlažna, što se određuje prisustvom jasne granice između živog i mrtvog tkiva. Suha gangrena je povoljnija, jer zbog ograničavanja nekrotičkog procesa toksični proizvodi raspada ne ulaze u krvotok, što dovodi do intoksikacije.

Vlažnom gangrenom se ne ograničava nepovratni nekrotični proces iz zdravog tkiva. Ovo je teški, brzo napredujući oblik gangrene, koji se javlja pri intoksikaciji i visokoj vrućici.

Do danas je amputacija jedina metoda liječenja gangrenousnog udova, čija primjena omogućava spasiti život pacijenta.

Prevencija nakon amputacije

Da biste spriječili razvoj gangrene, trebate:

  • sprečiti značajno povećanje glukoze u krvi,
  • svaka 3 meseca uzimajte test za glikozilirani hemoglobin,
  • svakodnevno pregledajte noge na pukotinama i čirevima i liječite ih ako ih otkrijete,
  • Nosite udobne cipele
  • baviti se sportom ili barem baviti gimnastikom,
  • uradite masažu stopala.

Bez sumnje, nakon amputacije, pacijentu je potrebno strogo i kontinuirano pridržavanje preventivnih mjera. Upravo će ovi mehanizmi pomoći da se tijelo što brže vrati.

Važno! Sa dijabetesom ne možete hodati bosi! Čarape moraju biti izrađene isključivo od prirodnih vlakana, sintetika je zabranjena! Čarape i cipele trebaju biti slobodne tako da pokreti nisu obuzdani.

Uz dijabetes, pacijentu se preporučuje lagana masaža nogu i stopala, ali ovaj postupak ima neke kontraindikacije.

Rehabilitacija nakon amputacije noge iznad koljena uključuje i preventivne mjere da ne bi pogoršala zarazne bolesti. Oni uključuju:

  • Higijena
  • Obavezna upotreba pećinskog kamena za uklanjanje keratinizirane kože. Škare nisu prikladne za ovo,
  • Vlaže kožu,
  • Zdravi tretman noktiju udova,
  • Uvek menjajte odeću u čistu,
  • Masaža
  • Planinarenje
  • Pridržavanje ostalih preporuka ljekara.

Koliko dugo treba slediti te mjere? Celog života ako želite ostati zdravi. Ne brinite ako vas je ovaj problem dotaknuo. Ljudi žive s protezama čitav život, a neki čak postaju profesionalni sportaši.

Prognoza amputacije

Dijabetičari nakon dovoljno visoke amputacije bedrene strane umiru u roku od 12 mjeseci u 50% slučajeva. Prikazani pokazatelji potvrđuju se u slučaju da je operacija izvedena u starijih osoba sa pratećim patološkim stanjima. Među pacijentima koji su ipak uspjeli doći na protezu, smrtnost se smanjuje za tri puta.

Nakon amputacije potkoljenice bez adekvatnog rehabilitacijskog razdoblja, umire više od 20% pacijenata. Otprilike 20% njih kasnije će zahtijevati ponovnu amputaciju na nivou bedrene kosti.

Među takvim dijabetičarima koji su savladali hodanje na protezi, stopa smrtnosti neće prelaziti 7% u roku od 12 mjeseci od bilo kojih povezanih bolesti. Pacijenti će nakon takozvanih malih amputacija (nožnih prstiju) i resekcija stopala imati očekivani životni vijek sličan njihovoj starosnoj skupini.

Dakle, u slučaju dijabetičke patologije, vjerojatnost razvoja raznih komplikacija, uključujući one povezane s donjim ekstremitetima, izuzetno je velika. Da bi se produžio život pacijenta, specijalisti inzistiraju na amputaciji noge ili bilo kojeg njegovog dela.

Inače je vjerovatno da će doći do razvoja gangrene, sepse i smrti dijabetičara. Međutim, i nakon amputacije vrlo je važno strogo slijediti sve preporuke hirurga kako bi se održalo 100% vitalnih procesa.

Ako je noga amputirana u području kuka, samo polovica dijabetičara preživi u roku od godinu dana nakon takve operacije. Slična se statistika opaža i u odrasloj dobi, kada dijabetes prate i druge komplikacije. Među tim pacijentima koji su uspjeli naučiti proteze, preživljavanje je 3 puta veće.

Sa amputacijom potkoljenice, ako nije bilo adekvatne rehabilitacije, umire 20% žrtava. Još 20 posto preživjelih treba ponovnu amputaciju udova - sada na nivou kuka. Među onim pacijentima koji su bili podvrgnuti protezi, smrtnost tokom godine nije veća od 7% (u prisustvu pratećih bolesti).

S malim kirurškim zahvatima (resekcija stopala, uklanjanje prsta) životni vijek ostaje na razini njegove dobne kategorije.

Kod dekompenziranog dijabetesa vjerojatnost komplikacija je vrlo velika. Amputacija nogu kod dijabetesa ozbiljna je posljedica zbog koje su kirurzi primorani da preduzmu kako bi spriječili gangrenu ili sepsu i spasili život pacijenta.

Da bi se vratila i održala radna sposobnost pogođenog režnja tokom perioda adaptacije, potrebno je strogo pridržavati svih propisa liječnika.

Savremene tehnike eksarticulacije prsta za dijabetes - u ovom videu

Mnogi ljudi ne znaju kako živjeti nakon tako složene hirurške intervencije i padaju u duboku depresiju. Ali život nakon toga se nastavlja, a glavni zadatak pacijentovih rođaka je pružanje psihološke i moralne podrške pacijentu.

Općenito, nakon hirurških zahvata pacijenti mogu živjeti sa „šećernom“ bolešću duži niz godina, ali istodobno se odsječenje dijela tijela mora obaviti kvalitativno, a pacijent mora slijediti sve preporuke liječnika.

Ako se osoba ne pridržava recepta liječnika, prognoza će biti razočaravajuća, jer je moguće postići leziju i drugi ud, koji će takođe morati biti amputiran.

Ako osoba ima dijabetes, tada se postupak amputacije često izvodi i to čovjeku pomaže da spasi život. U takvim situacijama važno je pridržavati se medicinskih preporuka, tada su šanse da se spriječi razvoj patoloških procesa koji doprinose daljnjem razvoju dijabetesa.

U takvim je slučajevima važno ne započeti postupak, jer proces amputacije može uključivati ​​značajna područja udova. Opasno je da to uzrokuje polovinu smrtnih slučajeva kod dijabetičara. Važno je u takvim slučajevima ustati na vrijeme nakon operacije, tada se šanse za rehabilitaciju povećavaju za 3 puta.

Uspješna operacija omogućava čovjeku da živi normalno u društvu, vraća se na svoje prijašnje radno mjesto i komunicira s prijateljima. U takvim je slučajevima važno odabrati pravu protezu, tada se ništa neće ometati u normalnom načinu života.

Nemojte misliti da je proces amputacije udova kraj života. Naprotiv, za velik broj ljudi taj proces često postaje prekretnica u životu kada možete naći nove prijatelje i osjećaje.

Tipovi rada

Amputacija vam omogućava da:

  • da se spreči intoksikacija zdravih tkivnih mesta ili organa usled uticaja patogene mikroflore iz formiranog fokusa lezije,
  • održavati maksimalno moguće područje mišićno-koštane ravnoteže radi obavljanja daljnje protetike.

Donji ekstremiteti se najčešće amputiraju zbog:

  • su u stalnom pokretu, zahtijevaju potpuno opskrbu krvlju,
  • nije svima pružena odgovarajuća nega,
  • brzo prorjeđuju zidove krvnih žila protiv dijabetesa.

  1. Hitno. Takva operacija se izvodi ako je potrebno da se hitno riješi infekcije, kada se povećava rizik od smrti. Već je nemoguće utvrditi tačnu granicu lezije, pa se amputacija vrši malo iznad vidljive površine lezije. Operacija se izvodi u nekoliko faza. Prvo se zahvaćeni ud odstranjuje iznad granica svoje lokacije, a potom se formira panj za daljnju protetiku.
  2. Primarno. Izvodi se ako cirkulacija krvi u zahvaćenom području ne može biti obnovljena fizioterapeutskim i konzervativnim metodama.
  3. Sekundarni. Ova vrsta amputacije nastaje nakon neuspjelog pokušaja obnavljanja protoka krvi u udu. Operacija se izvodi na niskom nivou, zahvaćajući područja potkoljenice, falanksu prstiju i stopala.

U procesu amputacije uklanja se cijeli ili određeni dio udova:

  1. Prsti na nogama. Operacija se izvodi zbog nekroze, koja se u ovom dijelu udova razvila zbog poremećaja cirkulacije krvi ili stvaranja gnojnog fokusa. Amputacija se vrši samo ako se nastavi normalan protok krvi u stopalu. Tokom hirurškog zahvata odumiru se mrtvi prsti.
  2. Stani. Resekcija ovog područja nogu uključuje dugo razdoblje oporavka. Uspješnim ishodom operacije ostaje potporna funkcija udova. Nakon amputacije preporučuje se nošenje posebne obuće radi sprečavanja nastanka artroze.
  3. Bubanj. Hirurška manipulacija se izvodi po Pirogovoj tehnici. Zasniva se na uklanjanju potkoljenice uz naknadno očuvanje funkcionalnosti noge. Ova metoda uklanjanja koristi se kod naprednih oblika gangrene stopala. Uspješna operacija omogućava vam da se slobodno krećete pomoću proteze i bez potpornog štapa već nakon nekoliko mjeseci.
  4. Butina. Ova vrsta amputacije koristi se kada je nemoguće ukloniti samo jednu nogu.

Video o tome na šta treba paziti prilikom amputiranja:

Rehabilitacija i protetika

Svaka hirurška intervencija zahtijeva dodatne mjere oporavka. Amputacija ekstremiteta usljed kompliciranog dijabetesa smatra se čestom pojavom. Uklanjanje nogu, a u nekim slučajevima i oboje, omogućava vam da spasite čovjekov život, ali dovodi do potrebe da naučite da postoji bez udova.

Period rehabilitacije ima za cilj suzbijanje upalnog procesa, sprečavanje pojave patologije, a također uključuje svakodnevno liječenje rana i šavova. Osim toga, pacijentu su propisani različiti fizioterapeutski postupci i neke vježbe koje su dio terapijske gimnastike.

Za rehabilitaciju je potreban pacijent:

  • slijedite dijetu
  • izvoditi masažu udova, gimnastiku kako bi se sprečila atrofija mišića,
  • ležite na stomaku 2 i 3 nedelje,
  • u ležećem položaju, povređenu nogu držite na podignutoj platformi da sprečite otekline
  • pažljivo tretirajte rane kako biste izbjegli infekciju i razvoj upale.

Moguće komplikacije nakon amputacije:

  • ponovna infekcija, uključujući opsežnu sepsu,
  • nekroza tkiva, koja je česta kod pacijenata sa dijabetesom,
  • stanje predinfarkta
  • pogrešna ili nedovoljna upotreba antiseptika i antibakterijskih lekova,
  • poremećen protok krvi u mozgu,
  • tromboembolija
  • upala pluća koja se pojavila u roku od 3 dana od datuma operacije,
  • potkožni hematom, nastao na pozadini nepravilnog zaustavljanja krvarenja,
  • bolesti probavnog sistema
  • fantomske bolove.

Uzroci fantomske boli s etiološke strane nisu pouzdano proučavani, tako da ne postoje efikasne terapijske mjere za njihovo uklanjanje.

Ovu komplikaciju karakterizira pojava neugodnih senzacija prisutnih u odsečenom udupu (nagnječenje koljena, bol u stopalu, svrbež u predelu peta). Ovo stanje uvelike pogoršava period rehabilitacije. Eliminiše se uz pomoć lijekova, fizioterapije, psiholoških tehnika, antidepresiva.

Fantomski bol:

Važnu ulogu igra moralna priprema pacijenta za život sa protezom. Većina pacijenata postane depresivna, razmišlja o samoubojstvu zbog jakog stresa zbog fizičke oštećenja. Da bi se postigla emocionalna stabilnost, pacijent u pravilu pomaže porodici i usredotoči se na cilj.

Ako je faza rehabilitacije lako prošla, a nema komplikacija, pređite na protetiku. Prvo se pacijentu daju protezne proteze. Kada ukloni cijeli ud, osoba mora ponovo naučiti da hoda.

Što prije počnete sa treninzima to će bolji mišići biti. Trajne proteze izrađuju se individualno za svaku osobu u skladu s ličnim parametrima. Otkriveni nedostaci na gotovoj protezi se uklanjaju.

Ovaj se postupak izvodi na kraju druge - početkom treće sedmice od trenutka operacije. Ponovna instalacija vrši se nakon istrošenosti postojećeg proizvoda. Ako je pacijentu bio odrezan nožni prst, tada nije potrebna proteza.

  1. Izbor dizajna.
  2. Uzimanje merenja od panjeva.
  3. Proizvodnja proizvoda.
  4. Montaža proteze.
  5. Dorada proizvoda prema željama pacijenta.
  6. Izdavanje proteze.
  7. Operativna obuka.

Uspjeh razdoblja rehabilitacije u velikoj mjeri ovisi o kvaliteti proteze, njezinim dimenzijama, načinu kontrole, dizajnu i estetici. Na raspoloženje pacijenta takođe utiče stopa povratka u normalu.

Život nakon i prognoza

Amputacija se često vrši kod dijabetesa. Zahvaljujući ovom postupku, pacijent se spašava. Pridržavanje određenih medicinskih preporuka koje se smatraju obaveznim za dijabetes pruža šansu da se izbjegne ponovna pojava patologije, kao i daljnje napredovanje dijabetesa.

Pokrenuti oblici bolesti dovode do amputacije značajnog dijela udova, što uzrokuje smrt u 50% slučajeva u toku godine. Pacijenti koji su nakon takve hirurške intervencije mogli stati na noge, rizik za smrt umanjuju gotovo 3 puta.

Uspješna amputacija omogućava mnogim ljudima da postignu socijalnu stabilnost, potpuno se oporave na prethodnim poslovima ili počnu tražiti sebe u novim smjerovima. Odabir prave proteze omogućava pacijentu da vodi isti način života kao i prije. Za mnoge ljude amputacija udova postaje prekretnica u glavi, pa vas podstiče da se bavite sportom ili aktivno putujete.

Ljudi koji su morali proći kroz amputaciju, primaju financijsku potporu države, mogu računati na dodjelu invaliditeta, kao i na isplatu pristojbi.

Pogledajte video: Gangrena noge (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar