Dijabetes melitus kod mačaka i mačaka

Dijabetes melitus - klinički sindrom zbog apsolutnog ili relativnog nedostatka inzulina, karakteriziran hroničnom hiperglikemijom s razvojem dekompenzacije svih vrsta metabolizma, kako u akutnom, tako i u hroničnom obliku.

Uzroci dijabetesa. Dijabetes melitus kod mačaka nastaje kao rezultat nedovoljne proizvodnje beta inzulina ćelijama otoka gušterače gušterače, ili tijekom oštećenja u tijelu kada hormon proizveden od inzulina neprimijeti ciljane ćelije. Kao rezultat toga, nivo glukoze u mačjoj krvi naglo raste. U tijelu mačke dolazi do kršenja aktivnosti gotovo svih organa i tkiva.

Specifični uzroci koji dovode do sličnog stanja kod životinje uključuju sljedeće faktore:

  • Kršenja u hranjenju mačaka, naime hranjenje neuravnotežene prehrane osnovnim hranjivim tvarima, vitaminima i mikroelementima koji uzrokuju metaboličke poremećaje u tijelu.
  • Bolesti gastrointestinalnog trakta (gastroenteritis kod mačaka, nadimanje mačaka itd.) Uzrokuju pojačano opterećenje dijela gušterače i na kraju provociraju dijabetes u mačke.
  • Hronične bolesti jetre (bolesti jetre kod mačaka), bolesti žučnog mjehura (holecistitis kod mačaka) takođe su faktor koji doprinosi razvoju dijabetesa kod mačaka.
  • Gojaznost zbog sistematskog hranjenja.
  • Nasljedna predispozicija (kao kod ljudi).
  • Zarazne bolesti (kalcivirusna infekcija mačaka, panleukopenija mačaka, klamidija mačaka, salmoneloza kod mačaka).
  • Invazivne bolesti (toksoplazmoza kod mačaka, crvi kod mačaka).
  • Upotreba hormonskih lijekova za kontrolu seksualnog ponašanja.
  • Stres (dovodi do prekomerne ekscitacije centralnog nervnog sistema, a kroz njega i do poremećaja u endokrinom sistemu životinje).

Vrste dijabetesa kod mačaka.

Veterinari razlikuju između mačaka dvije vrste dijabetesa.

Prvi tip, što je kod mačaka retko, povezano je s funkcionalnim promjenama u samom gušterači. Kod ove vrste mačke posmatra se smrt svih beta ćelija koje proizvode inzulin.

Kod prve vrste dijabetes melitusa, kao rezultat autoimune destrukcije beta - ćelija otoka gušterače, razvija se apsolutni nedostatak inzulina, što u nedostatku nadomjesne terapije dovodi do smrti mačke iz ketoacidotske kome.

Kao rezultat apsolutnog nedostatka inzulina, mačka razvija hiperglikemiju osmotskom diurezom i dehidracijom, dezinhibicijom glukoneogeneze i ketogenezom, dolazi do povećanog razlaganja proteina i masti i razvija se ketoacidoza.

Drugi tip dijabetes melitus ima temeljne razlike. Zasniva se na inzulinskoj rezistenciji perifernih tkiva u kombinaciji sa sekretornom disfunkcijom beta ćelija gušterače, dok se inzulin može izlučiti u normalnim, pa čak i povišenim količinama. Kod ove vrste dijabetesa obično se ne koriste hormonski lijekovi. Javlja se kod mačaka u 70-80% slučajeva.

Brojni veterinari identificiraju drugu treću vrstu dijabetesa - sekundarni dijabetes. Sekundarni dijabetes kod mačaka obično je povezan s bolešću gušterače, endokrinopatijama, brojem lijekova i nizom genetskih bolesti.

Klinička slika. Klinička slika dijabetesa kod mačaka uglavnom ovisi o vrsti dijabetesa.

U prvom tipu (apsolutni nedostatak inzulina) u mački, vlasnici napominju - pojačana žeđ, što je posljedica velike koncentracije glukoze u krvi životinje. Mačka nema dovoljno inzulina da bi apsorbirala glukozu, izlučujući sustav nije u stanju preraditi šećer u krvi i on se pojavljuje u urinu. Količina dnevne mokraće kod mačke povećava se (poliurija), zbog koje mačka pije puno vode, kao rezultat povećane žeđi.

Uriniranje kod mačke je bezbolno. Mačka ima promjenu apetita, može i povećavati i smanjivati. Povećava se tjelesna težina kod dijabetesa. Na kliničkom pregledu takva mačka ima gipku dlaku, neprestano se topi (zašto se mačka topi: mogući razlozi).

Vlasnici primjećuju probavne smetnje mačke - povraćanje (povraćanje kod mačaka), proljev (proljev kod mačke), kardiovaskularni sistem - pojavljuje se tahikardija (povećani rad srca). Mačka postaje letargična, postaje slaba, hod postaje drhtav i nesiguran. S razvojem intoksikacije kod mačke, od nje počinje dolaziti oštar miris acetona, a ne može se smiriti samo urin i koža, miris može doći iz usta (miris mačjih usta). U naprednim slučajevima dijabetesa, mačka može doživjeti grčeve, nesvjesticu i gubitak svijesti.

U drugom tipu vlasnici dijabetesa primjećuju pojačan apetit kod mačke pa kao rezultat toga mačka brzo dobiva na težini i pretila je. Mačka stalno pije puno vode, pojavljuju se česta bezbolna mokrenja. Opće stanje bolesne mačke tokom kliničkog pregleda obično je zadovoljavajuće. Za razliku od prve vrste dijabetesa, mačka ne miriše na aceton.

Dijagnoza. Veterinar klinike postavlja dijagnozu dijabetesa kod mačke na temelju kliničkog pregleda bolesne životinje. Tokom kliničkog pregleda često se otkriva promjena na dlaci (gnojna kosa, perut, lijepi se u grozdove). Bolesna mačka ima pretilost ili iscrpljenost, ima poteškoće u pokretu, dehidraciju i snižena joj je tjelesna temperatura. Veterinar će uraditi uzorak krvi za biohemiju, opću analizu i analizu na hormone štitnjače, dodatnu analizu šećera u urinu, ultrazvuk trbušnih organa. Testovi za glukozu i šećer, kao i kod ljudi, rade se na prazan stomak.

Diferencijalna dijagnoza. Tokom diferencijalne dijagnoze isključuju se bolesti gastrointestinalnog trakta, bolesti jetre, bolesti kardiovaskularnog sistema, zarazne i helmintičke bolesti. Pankreatitis se isključuje ultrazvukom gušterače.

Lečenje. Stručnjaci veterinarske klinike propisuju liječenje dijabetesa ovisno o vrsti dijabetesa.

Kod dijabetesa tipa 1 bit će propisani pripravci inzulina kratkog djelovanja za vašeg ljubimca. U slučaju da je mački dijagnosticiran dijabetes tipa 2, inzulin koji je propisao veterinar može se zamijeniti lijekovima koji smanjuju glukozu u krvi - akarbozom, glicidonom, miglitolom, metforminom, glipizidom. Ponekad veterinar može vašoj mački propisati pripravke inzulina srednjeg ili dugog djelovanja.

Da biste odredili optimalnu dozu inzulina, morat ćete ostaviti mačku na 24 sata u veterinarskoj ambulanti, gdje će specijalisti nakon primjene određene doze inzulina provesti studiju razine glukoze u krvi.

Na osnovu zapažanja vaše mačke, vaš veterinar će vam propisati odgovarajući režim inzulina.

Komplikacije dijabetesa kod mačaka. Ako vlasnik kućnih ljubimaca ne poduzme pravovremene mjere za liječenje dijabetesa, mačka je obuzeta pojavom tako opasne komplikacije kao ketoacidoza.

Ketoacidoza koju karakteriše visok nivo ketonskih tela u krvi.

Simptomi - ketoacidozu karakterizira pojava dispneje kod mačke, jake žeđi, oštrog mirisa acetona i kršenja srčane aktivnosti.

Ako se ne poduzmu hitne mjere, dijabetička ketoacidoza može biti pogubna za mačku. Vlasnici hitno trebaju kontaktirati veterinarsku kliniku, gdje će specijalisti propisati liječenje inzulinom i infuzijsku terapiju.

Dijabetička neuropatija. Velika količina glukoze u mačjoj krvi uzrokuje oštećenje perifernih nervnih završetaka.

Simptomi - veterinari su tijekom kliničkog pregleda takve mačke primijetili slabost stražnjih udova. Kao rezultat slabosti zadnjih udova, mačka ima drhtavu i nesigurnu hod pri hodanju. Dok hodate, pokušajte da ne zakoračite na prste, odmarajući se na celom stopalu.

Hipoglikemija. Kao rezultat hipoglikemije dolazi do smanjenja nivoa glukoze ispod 3,3 mmol / L. Hipoglikemija kod mačke nastaje kao rezultat visokog nivoa inzulina u krvi.

Simptomi - tijekom kliničkog pregleda veterinar kod takve mačke primjećuje uzbuđeno stanje, mačka je alarmirana. Vizuelno se zapažaju mišićni drhtaji i podrhtavanja pojedinih mišića. Dolazi do kršenja koordinacije pokreta, hod postaje potresan. Mačka ima letargiju i pospanost, pretvarajući se u zamah gubitkom svijesti. Ako ne pružite hitnu pomoć, mačka će umrijeti zbog hipoglikemijske kome. Kod kuće, radi povećanja razine glukoze u krvi mačke, koncentrirana otopina šećera ili meda sipa se u usta ako je moguće supkutano ubrizgati 10 ml 5% -tne otopine glukoze i odmah je dostaviti veterinarskoj ambulanti.

Hipokalemija. Uz hipokalemiju kod mačaka dolazi do smanjenja kalijuma u krvi. Razlog smanjenja kalija u krvi kod mačaka sa šećernom bolešću je često učestalo mokrenje, kao i činjenica da se inzulin koji se koristi u liječenju uzrokuje povećanu potrošnju kalija u tjelesnim stanicama mačke.

Simptomi - kao rezultat naglog smanjenja količine kalija u tijelu mačke, ona razvija dijareju, povraćanje i akutno zatajenje srca. Mački je potrebna hitna veterinarska njega, inače je moguć smrtni ishod.

Kada mačka uspostavi dijabetes, specijalisti veterinarske klinike, kako bi kontrolirali nivo šećera u tijelu životinje, vlasnicima se obično preporučuje da nabave posebne testne trake za utvrđivanje šećera u urinu.

Dijeta za dijabetes

Osim liječenja lijekovima za dijabetes, od velike je važnosti dijetalno hranjenje mačke.

Dijeta treba biti bogata proteinima, koja sadrži dovoljnu količinu vlakana, čija dijetalna vlakna u gastrointestinalnom traktu usporavaju oslobađanje i apsorpciju glukoze u krvotok životinje. Količina ugljenih hidrata daje se bolesnoj životinji u minimalnom iznosu. Da bi se ublažilo opterećenje gušterače i održavala razina glukoze na konstantnom nivou, mačku je potrebno hraniti u malim obrocima, 5-6 puta dnevno.

S obzirom da je većina mačaka s dijabetesom prekomjerna težina, veterinar će vam preporučiti strogu dijetu koju se morate pridržavati dok težina vaše mačke nije normalna.

U slučaju da mačku hranite prirodnom hranom iz prehrane, potrebno je isključiti:

  • Riža i kukuruzna kaša.
  • Proizvodi od brašna.
  • Proizvodi od soje.

U postotnom omjeru od 50% obroka dovedenog na mačku mora biti hrana životinjskog porijekla, naime:

Mlijeko - kiseli proizvodi - kiselo vrhnje, skuta, trebali bi činiti 25% prehrane.

Povrće se unosi u ishranu tek nakon termičke obrade.

U veterinarskoj klinici mogu se savjetovati da za hranjenje koristite posebnu hranu za mačke s dijabetesom. Ovi feedovi pripadaju super premium ili holističkoj klasi. Najbolja je Purina terapeutska hrana koja normalizira metabolizam u tijelu i bolesnoj mački pruža dobru prehranu, hrana za dijabetičare Royal Canin za mačke sadrži puno proteina, a žitaricama koje imaju nizak glikemijski indeks dodaju se u nju, Hils dijetalna hrana je pogodna i za životinje s dijabetesom i za njegovu prevenciju kod pretilosti kućnih ljubimaca, jer sadrži veliku količinu proteina i vrlo malo ugljikohidrata.

Gotovi proizvodi za dijabetičare za industrijsku proizvodnju uključuju:

  • Mlada opet nula zrela hrana za mačke.
  • Young Again 50/22 Mačja hrana.
  • Purina veterinarska dijeta DM Dijetetski menadžeri
  • Purina Pro plan.
  • Vet Life mačka dijabetičar.
  • Dijeta na recept ™ Feline m / d ™.
  • Royal Canin Diabetic DS46.
  • Royal Canin Diabetic.

Prevencija. Prevencija dijabetesa od strane vlasnika životinje prvenstveno treba biti usmerena na sprečavanje uzroka koji vode ka razvoju dijabetesa kod mačaka. Mačku treba hraniti uravnoteženom prehranom. Koristite hranu s malo masti, ne dajte slatkiše. Ako vaša mačka jede prirodnu hranu, onda bi trebala primiti kuhano nemasno meso, žitarice, povrće i fermentirane mliječne proizvode. Treba imati na umu da hranjenje jeftine, suhe hrane tipa Whiskas koja sadrži mnogo ugljikohidrata stavlja povećan teret na gušteraču i doprinosi razvoju dijabetesa kod mačaka. Da bi se sprečila gojaznost, mačka bi se trebala kretati što je više moguće.

Kako biste spriječili zarazne bolesti gastrointestinalnog trakta, cijepite protiv uobičajenih zaraznih bolesti mačaka u regiji gdje borave (pripremajući kućne ljubimce za cijepljenje i vrste cjepiva).

Ako se pojave bolesti gastrointestinalnog trakta, poduzmite pravovremene mjere za njihovo liječenje.

Na osnovu činjenice da je dijabetes najčešće kod mačaka nakon 7-9 godina, preporučuje se redovno posjećivati ​​veterinarsku kliniku sa svojim kućnim ljubimcem kako bi se pregledalo postoji li dijabetes.

Šta je dijabetes?

Dijabetes melitus - bolest kod koje ćelije gušterače prestaju proizvoditi inzulin ili proizvedeni inzulin ćelije tijela "ne vide". Inzulin je neophodan tako da glukoza koja ulazi u krvotok "prodire" u ćeliju.

Tijelo osjeća glad dok je koncentracija glukoze u krvi niska. Svakoj ćeliji je potreban ovaj organski spoj za unutarćelijske procese. Ako ovaj šećer nije dovoljan, tijelo će se osjećati umorno, letargično i tkiva će gladovati. A ako nema dovoljno inzulina (ili ćelije prestanu da mu oduzimaju „naredbe“), glukoza se neće ući u ćeliju, nastavljajući da cirkuliše krvlju po telu.

Vrste dijabetesa

Osoba ima dvije: prvu (inzulinsku ovisnu) i drugu (neinzulinsku ovisnu). Psi i mačke imaju više ovakvih vrsta. I tačnije, tada tri. Ali opet, dijabetes kod pasa razlikuje se od mačjeg. Ali sada ćemo razgovarati o mačkama.

Prvi tip

Poput ljudi, i ova vrsta ovisna je o insulinu (IDDM). Ako životinja ima ovu vrstu dijabetesa, tada njen gušterača ne može samo proizvesti inzulin, neke ćelije odgovorne za to su „uginule“. Stoga sa sigurnošću možemo reći da gušterača uništava IDDM.

Nažalost, vlasnici mogu posumnjati u dijabetes samo kada je gušterača jako oštećena. Ali ovdje je dobra vijest - prva vrsta je izuzetno rijetka kod životinja.

Drugi tip

Za razliku od prvog tipa, kojem bolesnoj životinji treba davati pripravke inzulina (ako gušterača ne proizvodi hormon), dijabetes kod mačke drugog tipa smatra se ne inzulinsko ovisnim (NIDDM). A ovaj oblik dijabetesa zabilježen je kod 70% bolesnih životinja.

Dobra vijest je da se pravilnim pristupom (konzultacije, redoviti pregledi, efikasnim veterinarskim lijekovima) životinja može potpuno izliječiti.

Inzulin ili stanice ne percipiraju, ili se proizvodi vrlo malo i nije dovoljan za potpunu apsorpciju glukoze.

Treći tip

Životinje imaju treći tip.Takav dijabetes kod mačke razvija se nakon bolesti (posebno ako postoji neka vrsta hroničnog dijabetesa koji dovodi do patoloških procesa u gušterači ili metaboličkih poremećaja). Ali vrijedi izliječiti kućnog ljubimca koji pati od kronične bolesti, poput glukoze u krvi je unutar normalnih granica.

Što se događa s mačkom s dijabetesom?

Ako razumijete mehanizam dijabetes melitusa, odmah postaje jasno koje će simptome imati životinja. U stvari je sve puno jednostavnije nego što se možda čini na prvi pogled.

Glukoza ulazi u krvotok. Normalno, uz pomoć inzulina, ulazi u ćelije, zasićuje ih, daje energiju. Kad količina glukoze u krvi postane mala, osjećamo osjećaj gladi, isto je i sa životinjama. Međutim, ako kućni ljubimac ne proizvodi inzulin ili stanice ne reagiraju na njega, glukoza ne ulazi u stanice. Naravno, tkiva ostaju "gladna", svi se procesi unutar ćelija usporavaju ili zaustavljaju.

Pored toga, zbog velike količine glukoze krv počinje zgušnjavati. I tijelo je tako uređeno da će se krv, ukoliko se olakša i ubrzati njegovo kretanje kroz žile, odreći vlage. Kao rezultat toga, tkiva su dehidrirana. Otuda i pojačana žeđ u životinji. Treba mu obnoviti ćelije, pa mora puno piti.

Mokrenje je također pojačano ogromnom količinom pijane vode (uprkos činjenici da ih većina apsorbuje tkivima unutar tijela). Ali čak i često mokrenje nastaje zbog činjenice da se iz krvi treba odstraniti višak glukoze, koja se “izbaci” kroz prirodne filtere - bubrege. Normalno im neće nedostajati ni proteina ni glukoze. No, kada njegova količina pođe od skale, jedini spas za životinju je da ga se riješi na bilo koji način. Stoga, ako donirate krv i urin na analizu, tada šećer koji se nalazi u njima služi kao "pokazatelj" dijabetesa kod mačke (psa, osobe).

Ali ipak, odakle dolaze ketonska tijela i miris acetona?

Ovo je opasan proces u tijelu, nakon čega slijedi uništavanje mozga, koma i smrt životinje.

Budući da glukoza ne ulazi u ćeliju, ostaje "gladna" i potrošena. Ali potrebni su joj organici za svoje "unutrašnje procese" i proizvodnju energije. Odakle ste ga dobili? Razgradite masti jer se ugljeni hidrati ne mogu apsorbirati. No, neki nusprodukti razgradnje masti su ketonska tijela. Zbog toga životinja mirise na aceton. I sama tijela počinju kružiti krvlju po tijelu, otrovajući sve što dođu.

Uzroci dijabetesa kod mačaka

Zatim ćemo analizirati tradicionalne uzroke dijabetesa kod mačaka.

  1. Nepravilna prehrana. To ne samo da dovodi do gubitka kose, povraćanja ili proliva, različitih probavnih problema (gastritis, čir, enteritis, pankreatitis), već i metabolički poremećaj. Ali to već vodi dijabetesu. Ali, generalno, o posljedicama neuhranjenosti možete razgovarati vrlo dugo.
  2. Nasljednost Nije tajna da se predispozicija za dijabetes prenosi s roditelja na djecu.
  3. Gojaznost To je predisponirajući faktor. Zaista, prekomjerna težina posljedica je metaboličkih poremećaja.
  4. Nedostatak vježbe. Ako se životinja ne kreće mnogo, brzo se dobije višak kilograma. Kao što vidite, gotovo svi uzroci usko su povezani.
  5. Hronični stres Opet se pojavljuju probavni problemi zbog živaca. Zbog stresa, mačka se ne želi pomaknuti, ali to ga "uhvati". Što opet dovodi do pretilosti i promjene metabolizma.
  6. Virusne infekcije. Naročito oni koji utječu na probavni trakt i dovode do pankreatitisa (upale gušterače) i hepatitisa (upale jetre).
  7. Hronične bolesti unutrašnjih organa.
  8. Hormonska terapija Sa hormonima uopšte, morate biti oprezni. Bez veterinara je nekontrolisana upotreba takvih lijekova vrlo opasna, što dovodi do promjene opće hormonske pozadine. Pored dijabetesa, mačka može imati i druge zdravstvene probleme.

Liječenje mačke s dijabetesom

Najvažnije je da liječenje mačke s dijabetesom, se ne mogu izvesti „ljudskim“ lekovima.

  • Prvo, mnogi od njih jednostavno nisu pogodni za životinje.
  • Drugo, nisu efikasni protiv kućnih ljubimaca.
Prvi tipZa liječenje životinja koje pate od prve vrste dijabetes melitusa koristi se brzo djelujući inzulin (injekcije). Međutim, ako je problem što ćelije ne opažaju hormon, tada će biti i drugačiji pristup: trebat će empirijski odabrati lijekove, promatrajući stanje mačke u dinamici. Liječenje je skupo i za život. Nisu svi vlasnici za to.
Drugi tipEvo malo lakše. Bit će potreban inzulin dugog djelovanja. Mekši je, a takav lijek se ne daje uvijek intramuskularno. Postoje analozi koji se daju kroz usta. Polako snižavaju koncentraciju glukoze (ne naglo).
Treći tipPrije svega, morate se riješiti uzroka. Uklonite to, mačji dijabetes će nestati.

Liječenje mačke protiv dijabetesa uvijek treba nadgledati veterinar. Postoje teški slučajevi kada uobičajena shema nije efikasna. To je izuzetno rijetko, ali ipak se događa. Na primjer, kada mačka ima istinski "neprihvaćanje" inzulina, ili takozvani Somoji efekat (prvo, šećer u krvi naglo pada, a zatim brzo skače). Ili vrlo brz metabolizam, tada će se primijenjeni inzulin eliminirati gotovo odmah. Ponekad životinja ima antitela na inzulin, onda je to vrlo teško.

Ali postoje banalni razlozi kada liječenje ne pomaže. Tada se sam lijek nepravilno skladišti ili primjenjuje. Ili ako se pored insulina uzimaju i drugi hormoni. A isto tako ako mačka i dalje ima bolesti (korijenski uzroci). Uz bilo koju vrstu dijabetesa, dijetalna terapija je važna. Bez njega, morat ćete stalno hraniti vašeg ljubimca inzulinom i njegovim analogima.

Dijetalna terapija

Ishrana bi trebalo da se sastoji od proteinske hrane. Ugljikohidrati na minimum!

Uostalom, upravo tokom raspada ugljenih hidrata dolazi do oslobađanja glukoze u krvi. Proteini ne daju tako nagli skok, a šećer u krvi je u granicama normale. Naravno, ugljikohidrate nije moguće u potpunosti eliminirati, jer i u malim količinama, ali oni su prisutni u gotovo svakom prehrambenom proizvodu. A samo se proteinska hrana opasno hrani. Bubrezi neće uspjeti. A metabolizam će se usporiti još više. Kao rezultat toga, započet će pogoršanje šećerne bolesti.

Gotovo svi veterinari nude vlasnicima da mačku prebace u gotovu suhu medicinsku hranu super premium ili u holističku klasu koja odgovara životinjama sa šećernom bolešću. Tamo je sve izbalansirano.

Još jedna važna tačka. Treba hraniti često!

Znate li bit frakcijske prehrane? To se događa često, ali u malim porcijama. Prvo, životinja će uvek biti puna. Drugo, polako će se povećavati glukoza u krvi. Treće, frakcijska prehrana pomaže ubrzavanju metabolizma što dovodi do oporavka. Koliko često - odlučit će veterinar. Sve se izračunava pojedinačno, na osnovu težine bolesti.

Insulin se daje tokom hranjenja (pogodan je tečni preparat, koji se može dati oralno) ili odmah nakon.

Na video snimku vrlo detaljan webinar o liječenju dijabetesa kod mačaka:

Pazite šta stavljate u posudu mačke

Ne prejedajte. Ne unosite velike količine ugljikohidrata. Da, i nemoguće je koristiti samo meso ili ribu (posebno sirove), jer takva prehrana pogoršava metabolizam (razvit će se ne samo dijabetes kod mačaka, već i urolitijaza bubrega). Bez slatkiša! Čak i ako mačka voli slatkiše, ni u kojem slučaju joj ne dajte slatkiše, čokoladu, sladoled. Za apsolutno zdrave životinje ovo je otrov, a za bolesnike sa šećernom bolešću to se daje samo ako je potrebno povećati glukozu brzo (ako je njezina koncentracija u krvi blizu nule, a životinja izgubi svijest).

Preventivni godišnji pregledi kod veterinara

Dajte krv i urin na analizu. Štaviše, donirajte krv samo na prazan stomak! Može se dati samo voda. U suprotnom će biti povećan šećer u krvi. Pored toga, pregledom se mogu otkriti pokrenuti ili spori upalni procesi (uključujući gušteraču).

Ne bavite se liječenjem! Ni pod kojim uslovima! čak i ako vam se čini da ovaj lijek može pomoći, u stvari može trajno uništiti zdravlje vašeg ljubimca! A to se odnosi ne samo na hormonske lijekove. Mnogi vlasnici uopće ne shvaćaju da je siguran (relativan, da tako kažemo) paracetamol za nas i djecu, čak i u malim dozama za mačke, izuzetno opasan (dovodi do zatajenja bubrega i spora i bolna smrt).

Ako imate bilo kakvih pitanja o dijabetesu kod mačaka - napišite ih u komentarima. Pokušat ćemo odgovoriti!

Pogledajte video: Klinika vet dijabetes macaka 1 veterinarska ambulanta Spina (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar