Datumi dijabetesa

Sastavni dio terapije dijabetesa je dijeta. Zdrava prehrana odgovara medicinskoj „tablici br. 9“ prema medicinskoj klasifikaciji V. Pevznera. Promatrajući pravila dijetalne prehrane, pacijenti uspijevaju kontrolirati razinu glukoze u krvi i usporiti razvoj teških komplikacija povezanih s endokrinom patologijom.

Da bi razumjeli da li možete unijeti bilo koje jelo na jelovnik, dijabetičari moraju ocijeniti proizvode prema nekoliko kriterija:

  • glikemijski indeks (GI),
  • energetska vrijednost
  • sastav hranljivih sastojaka (masti, proteini, ugljikohidrati),
  • broj jedinica za hljeb (XE).

Datumi dijabetesa gube se po svim procijenjenim parametrima. Međutim, zbog korisnih kvaliteta ovih plodova i u skladu s posljednjim medicinskim istraživanjima, dopuštena su određena izuzeća u jelovniku dijabetičara.

O sastavu i prednostima voća

Datumi ne važe za voće ili bobice. Ovo je jestivo voće (izdanak) palme - tropske drvene biljke, čija je domovina obala Perzijskog zaljeva. Zrelo voće ima zlatno smeđu boju i naboranu kožu. U ruskim supermarketima možete naći sorte „Deglet Nur“, „Majul“ (ili „Royal“), „Majhol“, „Ajwa.“ Sušeno voće se obično naziva sušeno voće.

Nesumnjive zdravstvene koristi datulja je njihov sastav. Prvo, vlakna, koja normaliziraju probavne procese, na 100 g. proizvod predstavlja 6 grama. dijetalna vlakna. Drugo, aromatična alfa aminokiselina L-triptofan, koja je izvor sinteze serotonina - hormona zaduženog za zvučan san, dobro raspoloženje i stabilno psihološko stanje.

Treće, glutaminska kiselina, koja poboljšava rad mozga. Četvrto, polinezasićene masne kiseline Omega-3 i Omega-6, koje regulišu metabolizam lipida i povećavaju osjetljivost ćelija na inzulin. Plodovi palme sadrže veliku količinu retinola (vitamin A). To je moćan antioksidans koji jača žile organa vida, normalizuje procese regeneracije kože i podupire zdravu kosu i nokte.

Sastav datulja uključuje sedam vitamina iz grupe B, koji obavljaju sljedeće važne funkcije u tijelu:

  • osiguranje stabilnosti centralnog nervnog sistema (centralnog nervnog sistema),
  • aktiviranje cirkulacije krvi i moždane cirkulacije,
  • poboljšanje rada srca
  • normalizacija metaboličkih procesa.

Palminovi izdanci sadrže: tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3 ili PP), holin (B)4), pantotenska kiselina (B5), piridoksin (B6), folna kiselina (B9) Plodovi datulja palmi nisu manje bogati mikro i makro elementima neophodnim za zdravo funkcionisanje organizma.

Elementi u tragovimaMakrohranjiva
Aluminij (Al), vanadijum (V), bor (B), jod (I), mangan (Mn), cink (Zn) željezo (Fe), litijum (Li), kobalt (Co), molibden (Mo), bakar (Cu), selen (Se), fluor (F), Rubidij (Rb), nikl (Ni)Kalijum (K), Natrijum (Na), Kalcijum (Ca), Silicijum (Si), Magnezijum (Mg), Hlor (Cl), Sumpor (S), Fosfor (Ph)

Glavne korisne kvalitete datulja:

  • povećati nivo hemoglobina,
  • poboljšati probavu,
  • povećati imunitet
  • ojačati vaskularne zidove, povećati njihovu elastičnost, spriječiti stvaranje krvnih ugrušaka,
  • stimulišu rad mozga,
  • ublažiti umor očiju i poboljšati vid,
  • inhibira aktivnost ćelija raka,
  • doprinose eliminaciji hiperholesterolemije,
  • liječite krvarenje desni
  • stabilizirati psiho-emocionalno stanje,
  • povećati sposobnost erekcije kod muškaraca,
  • spadaju u sredstva za sprečavanje srčanih udara.

S obzirom na sva vrijedna svojstva tropskog voća, oni mogu donijeti puno koristi oslabljenom dijabetičkom organizmu. Međutim, hranjive karakteristike sušenog voća zahtijevaju selektivan pristup njihovoj konzumaciji.

Glikemijski indeks

Kada sastavljate jelovnik sa dijabetesom, glavna karakteristika proizvoda je glikemijski indeks. GI je brzina razgradnje hrane koja uđe u tijelo, oslobađanje glukoze iz njega i njegova daljnja apsorpcija (apsorpcija) u krv. Što se veći proizvod indeksira, on se brže apsorbuje, a nastala glukoza ulazi u sistemsku cirkulaciju, izazivajući porast glikemije (nivo šećera).

Dijabetičarima je dozvoljena hrana sa GI od 0 do 30, hrana s indeksom do 70 jedinica ograničena je na jedenje. Kategorija zabranjene hrane uključuje onu koja ima glikemijski indeks veći od 70. Što se tiče datuma gi, ovo su pravi prvaci. Svježe voće se indeksira u 70 jedinica, a sušeno - od 103 i više (ovisno o sorti). Prema kriteriju GI-a, pacijenti s dijabetesom ne smiju jesti datume.

Hranjive tvari (ugljeni hidrati, masti, bjelančevine)

Prema pravilima ishrane iz tablice br. 9, pacijentima sa dijabetesom preporučuje se eliminacija hrane koja sadrži veliku količinu jednostavnih ugljikohidrata, inače monosaharida. Treba ih zamijeniti složenim ugljikohidratima sa sporom probavljivošću tijela. Izbojci datulja palmi sadrže 69,6 g. monosaharidi na 100 g., što je 11,6 puta više od prisutne količine vlakana.

Polovina sastojka ugljikohidrata pripada voćnom šećeru (32,5 g.). Fruktoza je manje opasna za dijabetičare jer za njezinu preradu nije potreban inzulin. Proces cijepanja događa se pod utjecajem enzima, a apsorpcija u krvi usporava. Stoga ne dolazi do trenutnog povećanja šećera.

Ipak, inzulin je i dalje potreban za isporuku glukoze oslobođene iz fruktoze, kao i čistih monosaharida (glukoze i saharoze) koji se nalaze u datumima, u stanice. Namjerajući jesti sušeno voće, pacijent s dijabetesom tipa 1 prvo će morati napraviti injekciju inzulina. U plodovima ima malo korisnih proteina, svega 2,5 g. / 100 gr. proizvod. Masti su praktično odsutne (0, 4 gr. / 100 gr.).

Energetska vrijednost

Dijabetes tipa 2 u većini slučajeva prati pretilost. Pacijenti se moraju strogo pridržavati normi dnevnog unosa kalorija, vodeći računa o energetskoj vrijednosti svakog proizvoda. Preporučuje se isključiti visokokaloričnu hranu iz prehrane. Budući da su izdanaci produkti ugljikohidrata, njihov kalorijski sadržaj je prilično visok.

Plodovi bez sjemenki sadrže 275 kcal / 100 gr., A sjemenke - 283 kcal / 100 gr. Istovremeno, s obzirom na to da je fruktoza dvostruko slatka od glukoze pojesti 100 grama. datulje odjednom ne mogu uvijek imati ni slatki zub, a prosječan udio kalorija u jednom plodu iznosi tek oko 23-25 ​​kcal.

Hlebne jedinice

XE je dizajniran posebno za dijabetičare tipa 1 kako bi pravilno izračunao dozu primenjenog inzulina. 1 XE = 12 gr. čisti ugljikohidrati, koji povećavaju glikemiju za 2,5 mmol / l. Dnevna norma je 24 hljebne jedinice ili oko 300 grama. ugljikohidrati od kojih se preporučuje trošiti 2-3 XE na voće. Što se tiče datulja, 1 gr je 21 gr. proizvod.

Za poređenje, u jednoj jabuci ili kruški težak 100 grama. isti broj jedinica za hljeb. Težina jednog datuma je 8-10 grama. Dakle, nakon ubrizgavanja inzulina pacijent s dijabetesom može jesti datume, izračunavajući normu prema sljedećoj formuli: 2 XE = 25 gr. ugljikohidrati = 42 gr. voće ≈ 4 kom. ≈ 100 kcal (25 kcal / 1 kom. * 4).

Dozu kratkog ili ultra kratkog inzulina treba dogovoriti s liječnikom. Dijabetičarima tipa 2 preporučuje se prepoloviti stopu, jer u slučaju „skoka šećera“ nemaju mogućnost dodatne injekcije, a možda nije sigurno i sami povećati dozu hipoglikemijskog lijeka.

Pravilna upotreba

Prema posljednjim istraživanjima, endokrinolozi i nutricionisti priznaju datume dijabetesa kao proizvod koji podržava funkcioniranje živčanog sustava, imunitet za prevenciju retinopatije i hiperholesterolemije. S obzirom na hranjive karakteristike voća, njihova nepravilna upotreba može izazvati napad hiperglikemije (povećana glukoza u krvi). Stoga je važno da dijabetičari prouče uvjete upotrebe datulja.

Unošenje egzotičnog suhog voća u prehranu dozvoljeno je samo uz dozvolu lečenja endokrinologa. Izbojci datulja jesti dopušteni su samo uz stabilnu nadoknadu za dijabetes. U subkompenziranoj fazi bolesti mora se eliminirati proizvod iz prehrane. Istrošen kompenzacijski mehanizam neće se moći nositi s velikim glikemijskim opterećenjem čak ni s lijekovima.

Da ne biste naštetili telu, morate se pridržavati sledećih pravila:

  • jesti slatko sušeno voće ne više od dva puta tjedno i ne prelaziti dnevnu porciju od 2 kom. za dijabetičare tipa 2, 4 kom. - za pacijente prvog tipa,
  • prije jela voće, ubrizgavajte inzulin za 15-25 minuta,
  • početnim unošenjem sušenog voća u dijabetički meni pažljivije kontrolirajte razinu glukoze u krvi.
  • ne koristite datume na prazan želudac, to će dovesti do povećanja pokazatelja glukoze u krvi,
  • Noću ne jesti palmino izdanke jer se nakon povećanja šećera u krvi smanjuje, a tijekom spavanja pacijent možda neće osjetiti napad hipoglikemije.

Najbolji način da "prevarite" glikemijski indeks slatkog proizvoda je jesti ga u kombinaciji sa proteinskom hranom. Tijelu treba više vremena za razbijanje proteina, datumi će se sporije apsorbirati, a razine šećera neće uskočiti u prisilnom režimu. Datumi se mogu dodati proteinskom jogurtu, umaku jelima od peradi i posudi od sira.

Apsolutne kontraindikacije za upotrebu mladica palminog izdanaka uključuju dekompenzaciju dijabetesa, starije i dječje dobi (do 3 godine), pojedinačne alergijske reakcije na proizvod. Kod hroničnog gastritisa, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu datumi se ne bi trebali jesti za vrijeme pogoršanja bolesti.

Izbor proizvoda

Egzotično sušeno voće može se kupiti u supermarketima ili na pijaci. Prilikom odabira obratite pažnju na sljedeće karakteristike:

  • boja bi trebala biti tamno smeđa, zasićena, ravnomjerno raspoređena po cijeloj površini ploda,
  • pravilna je tekstura homogena, umjereno meka (datum se ne smije pretjerano sušiti, tj. tvrd),
  • prekomjerna ljepljivost ploda ne smije biti prisutna (ljepljivost i ljepljivost ukazuju na pretjeranu upotrebu šećernog sirupa prilikom pripreme proizvoda),
  • cijela, ne puknuta koru znak je prirodnog sušenja ploda (prilikom sušenja u pećnici koža pukne).

Previše sjajna površina sušenog voća znak je prerade masti.

Dijabetes melitus je ozbiljna neizlječiva bolest. Održavanje stabilne kvalitete života u velikoj mjeri ovisi o poštivanju pravila dijabetičke prehrane. Prema prehrani, datumi dijabetesa dozvoljeni su samo u fazi nadoknade bolesti ne više od dva puta tjedno, u strogo ograničenoj količini (dvije stvari dnevno za dijabetičare tipa II, i četiri za pacijente s prvom vrstom patologije).

Nije dozvoljeno jesti sušeno voće na prazan stomak i prije spavanja. Kada jedete plodove palminog palme, potrebno je češće kontrolirati šećer u krvi, pravilno izračunati dozu inzulina i praviti injekcije pravodobno. Prije uvođenja proizvoda u prehranu potrebno je dobiti odobrenje endokrinologa.

Kakva je upotreba datulja?

Da bi se održalo normalno zdravlje, pacijentova prehrana mora sadržavati zdrava jela. Ako pristupite razumnom načinu ishrane, datumi za dijabetes melitus prve i druge vrste bit će izvrstan izvor vitamina i minerala:

Datumi dijabetesa prvog i drugog tipa mogu biti nevjerovatno korisni, jer imaju jednostavno nezamjenjive aminokiseline, kao i vlakna. U kakve su prednosti voća nema nikakve sumnje, jer oni mogu ukloniti toksine, smanjiti naslage kolesteroloških plakova, a isto tako otopiti postojeće, figurativno rečeno, mogu se koristiti ako, na primjer, u žena ima povećani kolesterol u krvi.

S dijabetesom tipa 2, plodovi datulja palme cijenjeni su zbog svoje sposobnosti stimuliranja srčanih funkcija, kao i ojačanja zidova miokarda, preporučuje se jesti ih i dijabetičarima i zdravim osobama.

Datumi pomažu u suzbijanju manifestacija anemije, povećavaju imunološke snage, jačaju unutrašnje organe.

Prirodni beta-karoten pomaže u sprečavanju pogoršanja patologija sa strane organa vida, što je vrlo važno i za dijabetičare, s bolešću prvog i drugog tipa.

Ako postoje datumi, tada je žudnja za slatkišima kvalitativno smanjena. To omogućava poboljšanje raspoloženja i uklanjanje manifestacija stresnih situacija za dijabetičare.

Obrnuta strana datuma.

Uprkos očiglednim prednostima, datumi imaju i negativne aspekte. Dakle, kod šećerne bolesti prve ili druge vrste ublažit će glad zbog visokog kaloričnog sadržaja - 292 kalorije na svakih 100 g proizvoda.

Liječnici snažno preporučuju datume jesti, ali svakako imajte na umu da proizvod sadrži odmah 20 g jednostavnih ugljikohidrata na 100 g težine.

Ako imate dijabetes i planirate probati novi proizvod ili novo jelo, vrlo je važno pratiti kako će vaše tijelo reagirati na to! Preporučljivo je izmjeriti razinu šećera u krvi prije i nakon jela. Povoljno to učinite pomoću mjerača OneTouch Select® Plus sa savjetima u boji. Ima ciljne domete prije i nakon jela (ako je potrebno, možete ih konfigurirati pojedinačno). Odzivnik i strelica na ekranu odmah će vam reći jesu li rezultati normalni ili eksperiment s hranom nije bio uspješan.

Na dan kada si možete priuštiti ne više od nekoliko datuma, a istovremeno morate prilagoditi prehranu u skladu s količinom konzumiranih ugljikohidrata. Samo uz takav pristup, sušeno voće koristi organizmu.

Kada je bolje odreći se datuma?

Svako pravilo uvijek ima svoje posebne iznimke. Važno je znati da se u nekim slučajevima upotreba datuma može bezuvjetno odbiti, na primjer, u slijedećem:

  1. Dijabetičarima starije dobi ne preporučuje se jesti datulje,
  2. Tijelo pacijenta je oslabljeno od istodobnih tegoba i pogoršanih bolesti,
  3. Tok dijabetesa je težak ili umjeren.

Dakle, možemo zaključiti da se datumi za dijabetes mogu konzumirati, ali to se mora učiniti pažljivo!

Korisna svojstva sušenog voća

Ako prehrani pristupite bez fanatizma, datumi za dijabetičare postaju izvor čitavog kompleksa korisnih tvari:

Plodovi datulje sadrže esencijalne aminokiseline bogate vlaknima. Uklanjaju toksine, smanjuju taloženje holesterola u obliku plakova na zidovima krvnih žila. Kod dijabetesa tipa 2 vrijedne su zbog sposobnosti da se stimuliše rad srca i povećanja imuniteta, sposobnosti da se spriječi patologija organa vida. Kao i bilo koji slatki proizvod, i ovo voće poboljšava raspoloženje i uklanja efekte stresnih situacija.

Kako se koristi

Prije nego što u prehranu uvrstite datume za dijabetes 2, morate naučiti o nekoliko njihovih prednosti:

  • Oni su, naravno, slatki, ali se, u razumnim granicama, preporučuju za upotrebu.
  • Sušeno voće ima pristojne kalorije. Ovo je pogodno jer vam omogućava da brzo ugasite glad konzumirajući pobednički proizvod.
  • Povremeno uzimanje slatkiša dovodi do prekomjerne težine kod ljudi s prekomjernom težinom. To se događa zbog sadržaja u nježnosti spojeva koji pozitivno djeluju na metabolizam: natrijuma, magnezijuma, fosfora, kalcijuma i željeza.
  • Povećani sadržaj vitamina A i kalija sprečava patologiju organa vida, srca i krvnih žila - vječne pratioce hiperglikemije.
  • Optimalni vitamin i mineralni sastav osigurava zasićenost tijela svim potrebnim elementima. A glad nestaje i nakon minijaturnog posluživanja, jer je južno voće izuzetno hranjivo.

Mogu li jesti datume ljudima koji imaju hiperglikemiju? Ranije je unos ovih tropskih plodova bio strogo zabranjen. Trenutno stručnjaci omogućavaju uključivanje orijentalnih slatkiša u prehranu, ali u malim količinama. Pridržavanje ovog pravila ne dovodi do značajnog povećanja šećera u krvi.

Šta tražiti

Plodove drveta datulja mogu konzumirati dijabetičari, ali samo ne prije spavanja. Nakon jela, dolazi do naglog povećanja glukoze u krvi, koji se takođe može naglo smanjiti. Ako osoba spava, tada nije u stanju da reguliše svoje stanje. Stoga postoji opasnost od nedostajanja alarmantnih hipoglikemijskih simptoma: vrtoglavica, opća slabost, kratkoća daha.

Kolačići datuma

Sastojci

  • zobene pahuljice -0,5 kg,
  • maslinovo ulje - 100 ml,
  • voda sobne temperature - 100ml,
  • datulja palmino voće - 100g,
  • bademi - 70 g
  • limunov sok po ukusu.

Kontraindikacije

Svako pravilo ima svoje izuzetke. Dakle, postoje situacije kada definitivno ne treba jesti datume:

  • stariji dijabetičari
  • prisutnost prateće patologije,
  • umjerena ili ozbiljna težina osnovne bolesti.

Općenito, ovo tropsko voće možete jesti s dijabetesom tipa 2. Pravilna upotreba dobrota diverzificira prehranu i poboljšava dobrobit.

Pogledajte video: Istine i zablude o dijabetesu (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar