Simptomi upale gušterače

Mnogi se žale na povremeni nelagodu u trbuhu. Ponekad ovaj simptom prati mučnina i povraćanje. Ovakva kršenja pravila su se u skoro svih. Međutim, u nekim slučajevima se ovi simptomi često pojavljuju. Pogotovo nakon što je osoba pojela masnu, teško probavljivu hranu. Nažalost, ne idu svi kod doktora ako se pojave takvi simptomi. Mnogi vjeruju da ova kršenja ukazuju na trovanje i proći će sami. Takvo je mišljenje pogrešno, jer su navedeni simptomi često povezani s kroničnim upalnim procesom u gušterači (pankreatitis). Ovaj organ je potreban za normalno funkcionisanje probavnog sistema. U zdravih ljudi gušterača proizvodi veliki broj enzima koji su uključeni u probavu masti, proteina i ugljikohidrata. Pored toga u njemu se sintetišu hormoni, uključujući inzulin, glukagon, somatostatin. Znakovi upale gušterače ukazuju na to da je organ slomljen. Za vraćanje njegovog funkcioniranja potrebno je liječenje i prehrana. U suprotnom, razvija se hronična upala. U ovom slučaju simptomi će se ponavljati svaki put kada pacijent pojede nešto masno ili prženo.

Enzimski pripravci

Prošlo je više od 150 godina od kada je holandski doktor D. Flash izlečio upalu pankreasa pacijenta vodenim ekstraktom iz gušterače teladi. Do danas se droga pankreatin napravljena od gušterače goveda ili svinja široko koristi u ove svrhe. Enzimi lipaza, amilaza i proteaza koji su dio pankreatina olakšavaju probavu masti, ugljikohidrata i bjelančevina što doprinosi njihovoj potpunijoj apsorpciji u tankom crijevu. Razlog popularnosti enzimskih lijekova je jednostavan: upaljenom gušterači treba odmor. Osigurava ga tabletama i kapsulama, koje uzimaju dio posla probave hrane i ublažavaju bolove.

U ljekarni vam može ponuditi izbor nekoliko lijekova koji sadrže ljekovite enzime. To može biti koncentrat pankreatina, pankreasim, renorm pank-a, pancitrat, penzital, panzinorm forte, sad popularni kreon i drugi. Neki pacijenti mašući rukama i ne upadaju u detalje kupuju prvo što je farmaceut nazvao. Pa, još uvijek postoji takva predrasuda: navodno što pacijent manje zna o lijekovima, više vjeruje u njih, a samim tim, bolje mu pomažu. Najvjerovatnije, ovo je samo zgodan položaj koji omogućava ljekaru da manje zna sam sebe i ne objašnjava pacijentu ništa.

U korist slučaja, predlažemo da ipak shvatite karakteristike sastava i upotrebu glavnih enzimskih pripravaka. Započnimo s najblažim korektorima disfunkcija gušterače - ovo je mezym forte, koji praktično ne daje nuspojave i propisan je djeci od rane dobi i trudnicama. A svi gore navedeni lijekovi sadrže pankreatin u svom najčišćem obliku.

Budući da upalne bolesti gušterače često prate disfunkcije drugih organa (jetra, želudac, crijeva, žučni kanali), u sastav lijekova zajedno s pankreatinom uvode se dodatne komponente koje normaliziraju crijevnu mikrofloru, apsorpciju, izlučivanje žuči i druge pokazatelje. Ovi lijekovi uključuju digestal, digestal forte, festival, uni-festival, enzistal, panzinorm forte.

Kao što vidite, danas postoji prilično puno enzimskih pripravaka. A da se ne zbunite u kutijama s nepoznatim imenima, prije odlaska u ljekarnu nemojte biti previše lijeni posavjetovati se s gastroenterologom.

Možda će vam liječnik reći da su se u posljednjih nekoliko godina pristupi upotrebi enzima promijenili. Ranije se vjerovalo da ih treba upotrebljavati kad egzacerbacija pankreatitisa nestane, odnosno tjedan i pol ili dva od trenutka pogoršanja. Sada se enzimi propisuju gotovo odmah, čim osoba počne da jede. U prosjeku, od četvrtog dana bolesti.

To je postalo moguće jer su se u posljednjem desetljeću u Rusiji pojavile vrlo aktivne droge u posebnom obliku, poput kreona. Creon želatinska kapsula sadrži mnoštvo sitnih mikrosfera sa pankreatinom. Kada želatinski sloj kapsule uđe u želudac, on se brzo rastvara. A tablete za bebe ravnomjerno se miješaju sa hranom, ulaze u dvanaesnik i odmah se započinju s poslom. Stoga se kreon i njegovi analozi trenutno naširoko koriste u liječenju pankreatitisa. Creon je lijek s lako prilagodljivom dozom i brzim pozitivnim učinkom. Pacijent koji uzima Creon možda ne slijedi vrlo strogu dijetu.

Sada se puno govori i o biljnim enzimima - papainu i bromelainu, koji su uključeni u mnoge savremene lijekove: wobenzym, phlogenzyme, unienzyme. Ovi lijekovi pomažu puno pri probavljanju namirnica bogatih ugljikohidratima, ali što se tiče njihove učinkovitosti, oni se sigurno ne mogu uporediti sa tradicionalnim lijekovima. Stoga se kod pankreatitisa biljni pripravci mogu preporučiti samo kao dio sveobuhvatnog liječenja. A ne u periodu pogoršanja.

Kod hroničnog pankreatitisa enzimski lijekovi se uzimaju u dugim tečajevima. A ako gušterača značajno pati - ponekad čitav život. Digestivni enzimi se obično uzimaju nakon obroka, ali ako više volite prerađene ili mljevene proizvode, možete uzimati tablete uz obroke. Imajte na umu da sve pripravke koji sadrže enzime treba čuvati na hladnom mjestu. Tablete i tečnost držite u hladnjaku, a prašak i kapsule na hladnom i suhom mjestu.

Činilo bi se da je problem s enzimima riješen: lijekovi olakšavaju rad našeg gušterače - a sada se ne možemo bojati egzacerbacija. Ali, ispostavilo se, da postoji novčana sprema za novčić - neki ljudi, pod utjecajem reklamiranja, sada jednostavno ne sjede za stolom bez mezima i sličnih priprema. Budite oprezni s enzimima, jer će bez "treninga" vaš gušterača početi lijevati i prestati sami proizvoditi probavne tvari. Kao rezultat toga, nakon godinu dana bit će potreban jači lijek, zatim još jači, a onda se odjednom ispostavi da bez pankreatina nije moguće probaviti ni kašu s kašom. Stoga se nadajte enzimima, ali ne brinite previše - ne zaboravite na prehranu, koristite enzimske pripravke samo kako je propisao liječnik i ako ne možete bez njih.

Laserska terapija

U liječenju patologija pankreasa široko se koriste fizioterapeutski postupci. Jedna takva metoda je lasersko liječenje. Laserska terapija se obično propisuje odmah nakon operacije na gušterači. Fizioterapeutski postupci se u ovom slučaju provode u dvije faze:

1) prvo, pacijentima se daje transkutana elektroneurostimulacija određenih područja gušterače (trajanje postupka je 5-10 minuta),

2) tada se provodi pravilno lasersko liječenje - postoperativna rana se skenira snopom sa udaljenosti od 1 cm

Trajanje laserskog skeniranja je 10 minuta. Tijek liječenja je 10-15 dnevnih postupaka, počevši od prvog dana nakon operacije.

Koja je efikasnost ove metode? Prvo, brzo se zacjeljuje postoperativna rana.Pored toga, laserski snop ublažava bol i upale.

Magnetoterapija

U liječenju hroničnog pankreatitisa uspješno se koriste svojstva niskofrekventnog izmjeničnog magnetskog polja koje, za razliku od visokofrekventnih elektromagnetskih polja, nema toplinski učinak. Klinička istraživanja pokazala su da magnetoterapija ima brojne prednosti - ovaj postupak ima umjereno protuupalno djelovanje, ublažava bol i stimulira imunološki sistem. Tokom liječenja poboljšava se krvna slika, povećava se mikrocirkulacija u tkivima. Ova metoda je posebno efikasna u kombinaciji sa ljekovitim kupkama crnogorice. Kupke se propisuju svaki drugi dan, temperatura vode je 36-37 ° C. Tečaj liječenja je 8-10 kupki.

Blato terapija

Terapija peloidima daje dobar učinak u liječenju hroničnog pankreatitisa, odnosno tretmanom blata izloženim refleksnim genima. Studije su pokazale da primjena blata potiče procese oporavka i uklanja mikrocirkulacijske poremećaje u gušterači. Preporučuje se nanošenje blata na područje ovratnika, na gornje i donje ekstremitete u obliku visokih rukavica i čarapa. Nanošenje blata primjenjuje se svaki drugi dan (temperatura - 38-39 ° C, tečaj liječenja - 8-10 postupaka).

Blato terapija sa efektom na refleksogene zone aktivira odbrambeni organizam, reguliše funkcije organa gastrointestinalnog trakta. Stručnjaci savjetuju kombiniranje ove metode fizioterapije s drugim metodama liječenja hroničnog pankreatitisa - dijetalnom hranom (tablica br. 5P) i ljekovitim kupkama od crnogoričnih vrsta svaki drugi dan (temperatura vode - 36-37 ° C, tečaj liječenja - 8-10 kupki).

Primjene ozokerita

Ozokerite, koju ponekad figurativno nazivaju smrznute suze zemlje, ljudima su već odavno poznate kao, na primjer, ulje. Ranije se uglavnom koristio za izradu svijeća i nekih lijekova. Ova nevjerojatna prirodna supstanca sastoji se od parafina i ceresina visoke molekulske mase uz dodatak tečnih ulja i asfalt-smolnih supstanci.

U medicini se ozokerit koristi kao protuupalni i analgetski, a uz njegovu pomoć povećava cirkulaciju krvi u oboljelom organu, što ima i antiseptičko djelovanje. Kod hroničnog pankreatitisa u remisiji su propisane aplikacije okokerita na projekcijskom području gušterače. Takozvana kiveta metoda primjene ozocerita daje dobar učinak. Rastaljeni proizvod sipa se u limenu kivetu dimenzija 20 x 40 cm i visine 3-5 cm, obloženu uljenom krpom. Nakon što se ozokerit ohladi na temperaturu od 45-50 ° C, nanosi se zajedno s uljanom krpom na područje bolesnog organa.

Toplinska provodljivost ozokerita je izuzetno niska, pa stoga njegove primjene ne spaljuju kožu čak i na temperaturi od 60-70 ° C. Uz to se odmah nakon nanošenja ozokerit očvrsne te tako štiti kožu od sljedećih, toplijih slojeva.

Jedno od najpoznatijih letovališta gde leče ozokeritom nalazi se u Truskavecu. Tamo se najviše koristio medicinski ozokerit, koji se sastojao od rude vazelina i parafina. Početkom 80-ih godina XX veka pojavili su se novi lekovi - ozokeramin, ozoparafin, ozokerafin, ozokerafinski ubrus. Ozokerafin, kao i medicinski ozokerit, obično se koriste za aplikacije na koži i nanose se metodom kivete ili tkivom.

Prije postupka, u svrhu sterilizacije, ozokerit se zagrijava na 100 ° C i održava na toj temperaturi 30-40 minuta. U pravilu se nanosi na kožu oblogom ili pastama. Da se kolač napravi od ozokerita, izlije se u rastopljeni oblik u kivetu i ostavi da se zgusne. Što je deblji takav kolač, duže zadržava toplinu.

Kompres se pravi pomoću guste gaze jastučića, koji se spušta u posudu s vrućim proizvodom, iscijedi, razmaže na krpe i pričeka da se kompres ohladi na željenu temperaturu.Nakon toga nameće se na bolno mjesto. Ozoceritni kompresovi se koriste kada je, prema medicinskim indikacijama, pacijentu propisana intenzivnija vrućina.

Kompresor ili pastila za ozocerit obično se postavlja na 40-60 minuta. Nakon postupka, čestice ozokerita koji se lijepe na kožu uklanjaju se pamučnim tamponom s vazelinom. Obično se postupci propisuju svakodnevno ili svaki drugi dan. Nakon zahvata pacijent treba da se odmara 30-40 minuta. Opći tijek liječenja, u pravilu, iznosi 20-25 postupaka.

Mineralne vode

Pa dobro pomažu kod hroničnog pankreatitisa i mineralnih voda. Terapeutski učinak postiže se činjenicom da piju mineralnu vodu ne samo tako, od slučaja do slučaja, već prema nauci: oni konzumiraju određenu količinu vode u pravilnim razmacima i tokom dugog razdoblja koju liječnik preporučuje.

Specifično djelovanje mineralnih voda ovisi o njihovom kemijskom sastavu. Dakle, hidrokarbonatne vode letovališta Borjomi, Essentuki, Železnovodsk, Morshin regulišu sekretorne i motorne funkcije želuca, smanjuju grčeve u stomaku i crevima. Kloridne vode povećavaju izlučivanje želudačnog soka i povećavaju njegovu kiselost.

Sumporne vode, na primjer Batalinskaya (Pyatigorsk), smanjuju želudačnu sekreciju, imaju choleretic i laksativni učinak. Nisko mineralizirane vode koje sadrže organske tvari, poput Naftusya, Arkhyz, poboljšavaju metaboličke procese u tijelu, normaliziraju funkcionalnu aktivnost jetre i gušterače. Važno je zapamtiti da je pijenje mineralne vode u ljekovite svrhe indicirano na hronični pankreatitis samo u remisiji.

Takve vode poput Slavjanovska, Essentuki br. 17 blagotvorno djeluju na različite dijelove probavnog sustava. Uz njihovu pomoć liječe patologiju crijeva, jetre, želuca, gušterače. Kada se guta, mineralna voda ima hemijski učinak zbog elemenata u tragovima koji se nalaze u njoj, soli, gasova.

Najkorisnije je uzimati mineralnu vodu na izvoru - prostoriju za piće. U isto vrijeme čuvaju se sva njegova prirodna svojstva. Vodu trebate piti polako, u malim gutljajima. Trajanje pijenja traje od 3-4 do 5-6 nedelja. Obično uzimajte mineralnu vodu 3 puta dnevno - prije doručka, ručka i večere, rjeđe - nakon obroka.

Osim za piće, mineralna voda se koristi za ispiranje želuca gustom sondom, dvanaestopalačnom drenažom (tuga), navodnjavanjem oralne sluznice, rektalnim postupcima (klistir, navodnjavanje crijeva). Ako s bolestima gušterače unos mineralnih voda bude kombiniran s kompleksom rehabilitacijskog liječenja, to obično dovodi do trajne remisije bolesti i značajnog poboljšanja dobrobiti.

U kojim se slučajevima skalpel hirurga ne može izbjeći

Koje su bolesti gušterače indicirane za hirurško liječenje? Najčešće se pri operacijama pribjegavaju akutnom destruktivnom pankreatitisu, s čestim pogoršanjem hroničnog pankreatitisa, s pojavom nekroze pankreasa, tumora, s ozljedama radi liječenja hroničnih cista pankreasa. Poteškoća za hirurge je što se gušterača nalazi na vrlo neugodnom mjestu: retroperitonealno i u neposrednoj blizini vitalnih organa - aorte, superiorne vene kave, superiornih mezenteričnih vena i arterija i bubrega. Gušterača se sastoji od vrlo krhkog parenhimskog tkiva koje se lako oštećuje. Tokom operacija, teško je je zašiti. Krhkost tkiva često dovodi do krvarenja i stvaranja fistula.

Bolje je, naravno, da se stvar ne dovede na operaciju, ali postoje slučajevi kada se hirurška intervencija ne može izbjeći. Indikacije za hirurško liječenje akutnog pankreatitisa u prvih 10 dana od početka bolesti su sljedeće:

• porast kliničkih manifestacija peritonitisa, • razvoj akutnog kardiovaskularnog zatajenja koji nije podložan terapiji lijekovima, • smanjenje odvajanja urina (manje od 1000 ml dnevno), • porast žutice.

Budući da se gušterača nalazi u neposrednoj blizini žučnih kanala i dvanaestopalačnog crijeva, pati, ako se u ovoj zoni pojave bilo kakvi problemi. Dešava se da kod akutnog pankreatitisa mali kamen uđe iz žučne kese u pankreasni kanal. Šljunak privremeno začepljuje kanal na mjestu gdje se spaja sa zajedničkim žučnim kanalom na ušću dvanaestopalačnog crijeva. Većina pacijenata s ovom dijagnozom oporavi se vrlo brzo, ali neki razvijaju akutnu upalu koja zahtijeva operaciju. Budući da se žučni pankreatitis gotovo uvijek ponavlja, čim se pacijent oporavi od akutnog napada, nudi mu se kolecistektomija - uklanjanje žučnog mjehura.

Napad akutnog pankreatitisa izazvan žučnim kamenjem ili alkoholom može biti popraćen ulaskom tekućine bogate enzimima iz dvanaesnika u tkivo gušterače. Tečnost se nakuplja i formira se takozvana pseudo- ili lažna cista, koja se od stvarne razlikuje po tome što nema ljušturu. Pseudociste također zahtijevaju hirurško liječenje.

Operativni hirurzi često ne znaju kako će se pankreas ponašati tokom hirurške intervencije. Opisani su slučajevi razvoja akutnog pankreatitisa kada su rađene operacije koje nisu bile izravno povezane s gušteračom, već u neposrednoj blizini ili čak na velikoj udaljenosti (na primjer od srca). S obzirom na sve ove osobine, lako je razumjeti zašto čak i najiskusniji hirurg operira gušteraču s najvećom pažnjom.

Podsjetimo još jednom: operacije na gušterači su složene i izvode se samo iz zdravstvenih razloga. Nakon njih, period oporavka i oporavka ili, kako kažu liječnici rehabilitacija, prilično je dug.

Nekada je bilo da bez pankreasa ljudski život nije moguć. Prve operacije potpunog uklanjanja ovog organa izvedene su početkom 20. vijeka i završile su smrću nakon operacije ili nakon kraćeg vremena. Savremena medicina je rešila ovaj problem. Danas ljudi sa uklonjenom gušteračom žive uzimajući zamjensku terapiju - enzimske pripravke, lipotropne lijekove i inzulin.

I još nekoliko korisnih savjeta.

Da biste prevladali bolest, u vašim je interesima da naučite što više o bolestima gušterače iz knjiga, medicinskih vodiča, radio i televizijskih programa. Ali samo vam liječnik može dati kvalificirane odgovore na brojna pitanja. A uspjeh liječenja u velikoj mjeri ovisi o tome kako se razvija odnos liječnika i pacijenta.

Problem je u tome što baš kao što nema idealnih ljekara, tako nema i idealnih pacijenata. Svi nas, u jednoj ili drugoj mjeri, odlikuju slabost, lijenost i neodgovornost. Nisu svi, na primjer, sposobni odreći se takvih navika kao što su pušenje, konzumiranje alkohola, šalica kave ujutro, čak i znajući da će pankreas sigurno reagirati na to.

Najpoželjnija opcija je kada liječnik i pacijent postanu prijatelji u borbi protiv pankreatitisa ili dijabetesa. Uz vječni nedostatak vremena kod ljekara, pokušajte pronaći liječnika koji će vas pažljivo saslušati i pokušati riješiti sva vaša pitanja. Istovremeno, ne zaboravite da je komunikacija uvijek dvosmjerni proces. Doktor može odgovoriti samo na informacije koje mu kažete. Zbog toga je vrlo važno točno i jasno opisati kako se ti ili drugi simptomi pojavljuju i muče vas.

Na papiru možete da iscrtate i pitanja koja želite da postavite lekaru. Koliko se često sjećamo onoga što smo željeli pitati kad smo odlazili iz ordinacije!

Evo primjera tipičnih pitanja koja biste mogli imati.

• Koji me simptomi muče? Je li zbog bolesti gušterače ili nečeg drugog? • Kako mogu ublažiti bol u trbuhu i druge neprijatne simptome? • Koje su prednosti i nedostaci predloženog tretmana? • Koliko dugo ću se morati liječiti? • Koliko će koštati liječenje? • Postoje li neki drugi tretmani? • Hoću li morati ići u bolnicu ili ću se liječiti ambulantno? • Koji pregled moram proći? • Trebam li savjet drugih stručnjaka i koji?

NUTRITIONAL NUTRITION

Razmišljate li o tome šta jedete? Koji su proizvodi dovedeni iz trgovine i kako će ih opaziti vaš gušterača? Pankreas je jedinstven i nezamenljiv, ne može ga se odstraniti, kao dodatak. Dakle, morate se prilagoditi: ne možete jesti masnoće, prženo - ni u kojem slučaju, ne možete biti ni hladni, začinjeni i kiseli, slatkiši su oštro ograničeni. Vrijedi prekršiti zabranu, jer bolest odmah kažnjava bolove u trbuhu, mučninu. Upala gušterače primorana je da govori jezikom boli, ne može na drugi način upozoriti na opasnost koja vam preti.

Kod hroničnog pankreatitisa, takozvana dijeta br. 5p prema M. I. Pevzneru uspješno se koristi u domaćoj medicini. Ovaj je sovjetski naučnik nutricionista svojevremeno razvio set dijeta za liječenje glavnih bolesti. Dijete se nazivaju tablicama. Na primjer, prva tablica koristi se za čir na želucu, četvrta za crijevne bolesti, deveta za dijabetes, i tako dalje.

Glavni cilj prehrane br. 5p je ograničiti oslobađanje enzima pankreasa kako bi se smanjilo opterećenje gušterače. Da biste to učinili, preporučuje se da iz prehrane izuzmete jake brojove, masna, začinjena i kisela jela, kobasice, kobasice, kobasice, obrok (jetra, bubrezi i drugo), dimljeno meso i kiseli krastavci (posebno kiseli kupus), konzerviranu hranu, kavijar i masne vrste ribe - zvjezdana jesetra, jesetra, šargarepa, cipela, som, šaran.

Zabrana uključuje i orašaste plodove, gljive, mahunarke i smeđi kruh (oni su previše gruba vlakna), proso (zbog loše probavljene stanične stijenke), svježe pecivo, kolače, peciva i karamele, sladoled, žvakaće gume, kvass, kava, kakao, čokolada, agrumi, gazirana pića.

Nemojte se previše zamarati svježim voćem, koje brižna rodbina obično hrani bolesnog člana porodice. Nema sumnje da su vitamini sadržani u njima vrlo potrebni za tijelo, ali snažan pankreasni učinak sirovog povrća (posebno bijelog kupusa, rotkvice, repa i rutabaga), zelenila (kiseli štapić, špinat, salata) i voća nije dobar. 1-2 banane ili slatka zrela jabuka bez kore, naravno, neće naštetiti zdravlju, ali kiselo voće je strogo kontraindicirano. Ali pečene jabuke, kuhano i pirjano povrće nije zabranjeno goziti.

Ne podležite zagovorima voljenih da jedu više kako biste vratili snage potkopane bolešću. Usredotočite se na svoj apetit: dok se smanjuje, ograničite se na odgovarajuće obroke. Hrana koju jedete treba kuhati ili kuhati na pari. Evo nekoliko jela koja će vam biti korisna.

U početku: juhe od žitarica u mlijeku ili tekući vegetarijanski s dobro prokuhanim povrćem (osim kupusa, luka i češnjaka). Na drugoj strani: nemasno meso, perad i riba - kuhani ili u obliku parnih kotleta, mesnih okruglica, kuhanih priloga od povrća i žitarica, kaše s mlijekom, parne posipice od sira ili janjetina. Na trećem: tečna žele, kompot ili slabi čaj, blago alkalna mineralna voda bez plina (Essentuki br. 4 i 17, Slavjanovskaja, Moskovskaja), sok razrijeđen na pola prokuhanom vodom. Za slatko: suhi keksi, keksi, pastila, marshmallows, marmelada (ne više od 2-3 kom. Po danu), med i džem (1-2 kašike žlica).

Kako bismo vam olakšali izbor jela, nudimo vam trodnevnu prehranu za kronični pankreatitis, namijenjenu 1 osobi. Veličina obroka uzima se otprilike - možete ih smanjiti ili povećati ovisno o vašem zdravlju.

Doručak. Rusks - 2 kom., Pire krumpir - 100 g, mineralna voda bez plina - 200 ml. Drugi doručak. Omlet od 2 jaja, kotleta na pari - 150 g, beli hleb - 1 kriška, marelica - 1 kom, mleko - 200 ml. Ručak Pileća supa - 250 ml, kuvana riba - 100 g, kuvane tikvice - 100 g, bijeli hljeb - 1 kriška, grožđice - 30 g, sok od rajčice - 200 ml. Popodnevna užina. Kisel - 200 ml, voćna žele - 150 g, mineralna voda bez plina - 200 ml. Večera Zobena kaša kaša - 150 g, parna kotleta - 100 g, pire od mrkve - 100 g, beli hleb - 1 kriška, čaj sa mlekom - 200 ml.

Doručak. Zobena kaša kaša - 100 g, kuhana govedina - 100 g, beli hleb - 1 kriška, mineralna voda bez gasa - 200 ml. Drugi doručak. Puding od skute - 100 g, bijeli hljeb - 1 kriška, pire od jabuke - 100 g, čaj bez šećera - 200 ml. Ručak Juha od povrća - 300 ml, riblje reznice - 100 g, kaša od bundeve sa šećerom - 100 g, beli hleb - 1 kriška, skuta - 100 g, čaj sa mlekom - 200 ml. Popodnevna užina. Mesne kuglice - 100 g, pire od mrkve - 150 g, pire od jabuke - 100 g, jogurt - 100 g. Večera. Mesna rolica - 150 g, pire krompir - 150 g, puding od sira - 100 g, bijeli hljeb - 1 kriška, voćna mliječ - 100 ml, čaj bez šećera - 200 ml.

Doručak. Omlet od 2 jaja, beli hleb - 1 kriška, mleko - 200 ml. Drugi doručak. Kuhana riba - 100 g, kaša od heljde - 150 g, bijeli hljeb - 1 kriška, pire od jabuke - 100 g, čaj s mlijekom - 200 ml. Ručak Mliječna čorba - 250 ml, mesna kaša - 100 g, zobena kaša - 150 g, bijeli hljeb - 1 kriška, povrtni pire - 100 g, suhe marelice (natopljene vodom) - 5 kom., Čaj sa šećerom - 200 ml. Popodnevna užina. Parne kotlete - 100 g, kuvani riža - 100 g, beli hleb - 1 kriška, kefir - 200 ml. Večera Tikvice pirjane sa krompirom - 150 g, mesne kuglice - 100 g, puding od sira - 100 g, bijeli hljeb - 1 kriška, čaj sa šećerom - 200 ml.

Gušterača obožava životinjske proteine: ojačavaju je. Prehrana bolesnika sa hroničnim pankreatitisom, kako u akutnom stadijumu, tako i u remisiji, trebala bi sadržavati najmanje 130 g proteina dnevno. Za kuhanje odaberite najbolje vrste mesa: nemasna govedina, teletina, kao i piletina, ćuretina i zec u obliku fileta. Bijelo meso se lakše probavlja i apsorbuje. Od ribe preferiraju se bakalar, poljak, štuka, obični šaran, smuđ. Izvan konkurencije, ledene ribe su vrlo ukusne i nježne. S vremena na vrijeme možete kupiti pollok, plavu bjelinu, navaga.

Proteini jaja u sastavu aminokiselina su slični proteinima našeg organizma i zbog toga se lako apsorbuju, ne preopterećujući gušteraču. Svaki dan možete pojesti jedno jaje, kuhano bez kuhanja. A omlet sa vazdušnom parom pravi je užitak za ovaj organ.

Govoreći o umučenim jajima. Neki ljekari smatraju da ih treba pripremati samo od proteina, dok drugi kažu da je ponekad moguće i od cjelovitih jaja. Ko je u pravu? Čudno je da su obojica u pravu. Proteinski omlet propisan je za egzacerbacije pankreatitisa ili za pogoršanje dobrobiti. Ljekari koji rade u bolnici suočeni su sa upravo takvim slučajevima. Bez pogoršanja sasvim je moguće skuhati puni omlet iz cijelog jajeta ili čak kuhano jaje, ali treba ga kuhati po svim pravilima. Pileće jaje se uroni u vruću vodu i kuha lagano prokuhavanje 2-3 minute. U ovom slučaju protein se blago zgusne i neprovidan, a žumance je polu-tečno.

Parada proteinskih jela nastavlja se sir. Ispada da je vrlo ukusno ako pomiješate dijetalni sir, kupljen u trgovini, s domaćim svježim sirom. Za kuhanje svježeg sira skuhajte 1 litru mlijeka, sklonite s vatre, prelijte 1/2 litre kefira. Ohlađeno hladno mlijeko odbacite na sito. Gotov sir možete začiniti žlicom slatkog napitka Actimel. Puding od sira ili sočne kasike sa dodatkom mrkve, slatke bundeve, marelice, kruške, jabuke slatkih sorti diverzificirat će jelovnik. Jela od skute i vermicelli mogu se posipati naribanim sirom niskokaloričnih sorti: holandskim ili bilo kojim mekim.

Prema dijeti br. 5p, dozvoljeno je 60-70 g masti dnevno. Ako ste kuvali kašu, dozvoljeno je začiniti je maslacem, ali ne duže od 1 sata.kašike po porciji. Bolje je kupiti ulje u malim pakovanjima, upakiranim u foliju. Ulje treba biti svježe, vrhunsko (bez dodavanja biljnih masti). Bolje je staviti ulje u tanjir sa vrućim pireom, kašom ili kuvanim povrćem. Ista količina podnosi se i na sendviču. Uz pogoršanje bolesti, čak i lagano, ulje je iz menija privremeno isključuje.

Izbjegavajte biljna ulja. Kad se bolne pojave potpuno slegnu, možete dodati malo maslinovog ulja ili rafiniranog suncokreta.

Što se tiče ugljikohidrata, nutricionisti sada imaju sljedeće mišljenje: pacijenti s kroničnim pankreatitisom trebaju malo smanjiti količinu ugljikohidrata, jer gušterača je i endokrina žlijezda odgovorna za inzulin. A ako je ona uključena u patološki proces, tada je moguć razvoj dijabetesa. Zbog toga je količina ugljikohidrata u prehrani za hronični pankreatitis smanjena na 350 g, naglasak je na slabo topivim ugljikohidratima.

Kaša se kuha u mlijeku na pola s vodom. Kojom kašom liječiti pacijenta? Ponudite mu izbor kaše, heljde, ovsene kaše, zobene pahuljice ili riže. Izbornik raznorodnih domaćih rezanci, vermike. Uzdržite se od proso: sadrži nezamislive polisaharide.

Kao što vidite, popis proizvoda koji su vam na raspolaganju nije manji od popisa proizvoda koji nisu prikladni za vas. Pokažite malo mašte, kuhajte s ljubavlju i uskoro ćete shvatiti da dijetalna hrana može biti vrlo ukusna i raznovrsna.

Dijeta za holecitostokreatitis

Već znate da pankreatitis po pravilu „jedan ne ide“ često ga prati žučna bolest. Ako se razvije holecistopankreatitis, onda se prilikom propisivanja dijeta uzimaju u obzir promjene u žučnom mjehuru. Optimalna količina proteina u ishrani za ovu bolest smatra se 110-120 g dnevno. Izvor kompletnih životinjskih proteina su nemasne sorte mesa, ribe, peradi, mliječnih proizvoda, jaja. Budući da je žumanjak jak izraziti stimulator izdvajanja žuči i soka gušterače, u periodu pogoršanja bolesti, bolje je napraviti proteinske omlete (proteine ​​koji ne sadrže više od 2 jaja).

Biljni proteini dio su povrća, voća, bobica, hljeba i drugih proizvoda od brašna. Povrće i voće glavni su dobavljači mnogih vitamina i mineralnih soli, a bez njih će ishrana biti inferiorna.

Zbog propadanja sekretorne funkcije gušterače i izlučivanja žuči s holecistostocreatitisom po pravilu je poremećena apsorpcija masti. Stoga količina masti u prehrani ne smije prelaziti donju granicu fiziološke norme (70-80 g). Masnoće u svom čistom obliku uopšte isključuju. Za kuhanje koristite nesoljeni maslac u malim količinama (do 30 g), a u gotova jela možete dodati 10-15 g rafiniranog biljnog ulja, ako se dobro podnosi. Biljno ulje ne treba kuhati: izgubiće vrijedna svojstva. Povremeno salatu možete začiniti i kašikom kisele pavlake.

Najnovija istraživanja pokazala su da višak jednostavnih šećera u prehrani dovodi do pogoršanja sastava žuči i kršenja žučne sekrecije, a zahtijeva i naporan rad gušterače. Stoga ograničite ugljikohidrate na 300-350 g. To uključuje tjesteninu, hljeb, žitarice, šećer, med, džem. Šećer u svom čistom obliku preporučuje se ne više od 4 kriške dnevno (30 g).

Višak soli u hrani podržava upalni proces. Stoga se sol (ne više od 8 g) koristi samo za soljenje gotovih jela. Ukupna masa dnevne prehrane za holecistostocreatitis iznosi 2,5-3 kg, zapremina tečnosti 1,5-2 l, sadržaj kalorija 2500-2800 kilokalorija.

Jednako je važna i kulinarska obrada hrane. Posuđe se kuha na pari ili kuhano, prihvatljivo i peče u pećnici. Ne možete pržiti, jer se na taj način stvaraju tvari koje iritiraju sluznicu želuca i crijeva, reflektivno povećavajući uzbudljivost žučnog mjehura i gušterače.

Tokom perioda pogoršanja preporučuje se jesti zdrobljenu ili pirjanu hranu koja se organizam lakše probavlja i apsorbuje. Međutim, dugotrajna prehrana čistom hranom je nepoželjna, to negativno utječe na psiho-emocionalno stanje pacijenata, dovodi do smanjenja apetita, pojave opstipacije.

Upala pankreasa: uzroci

Da biste posumnjali na pankreatitis, morate znati koji znakovi upale pankreasa postoje. Prije svega, to su bol u trbuhu i mučnina. Takva kršenja ne nastaju iznenada, uvijek im prethodi greška u prehrani. Na osnovu toga možemo razlikovati prve znakove upale gušterače. Tu spadaju:

  1. Netolerancija na alkohol. Kao što znate, često pijenje je loše za vaše zdravlje. U većoj mjeri to utiče na jetru i gušteraču. Zbog toga je unos alkoholnih pića jedan od glavnih razloga razvoja pankreatitisa.
  2. Mučnina nakon jela teške obroke. Teško probavljiva hrana uključuje životinjske masti, prženu, prekomjerno slanu i začinjenu hranu. Također, nelagodnost se može primijetiti zloupotrebom proizvoda od brašna.

Nepravilna prehrana i unos alkohola glavni su uzroci pankreatitisa. Pod utjecajem ovih faktora, gušterača se upali. Znakovi upale ne pojavljuju se odmah. Često ti uzroci dovode do hroničnog pankreatitisa. Prvi znakovi akutne upale su različiti. Podsećaju na simptome toksikoze koju unose hrana. Razlika je izrazita bol, koja se širi ne samo duž površine trbuha, već se proteže i prema leđima.

Kako jesti ako ste imali operaciju

Neke bolesti gušterače leče se samo uz pomoć hirurških operacija (pankreasna nekroza, tumori, ciste, fistule i dr.). Nakon operacije, neko vrijeme će liječnik propisati strogu dijetu posebnu za takve slučajeve. Hranu treba davati samo u tečnom obliku u vrlo malim porcijama svakih 1,5-2 sata. To su slab čaj, voće i bobičasto slatko žele, pirjano voće (napitak od suhog voća), možete pojesti neku voćnu mliječ ili sufle, možete piti mesne juhe i dekocije riža i zobena kaša s maslacem (1 kašika). Hrana treba biti topla. Ako je potrebno, koristite umjetnu prehranu pomoću sonde ili intravenski dajte gotove hranjive otopine.

Nakon uklanjanja žučnog mjehura nije potrebna stroga dijeta ako ga pacijenti nisu poštivali prije operacije. Mogu jesti običnu hranu, ograničavajući samo upotrebu neprebavljivih životinjskih masti - mast, bršljan, pržena janjetina. Oni pacijenti koji su se pridržavali stroge prehrane mogu postepeno proširiti svoju prehranu.

Otklanjanju mogućnosti ponovnog stvaranja kamenaca, ovog puta u žučnim kanalima, pomaže i isključenje iz prehrane hrane koja sadrži velike količine kolesterola: mozgovi, žumanjci, masno meso i riba, koncentrirani juhe, začinjena i pržena hrana. Alkoholna pića, uključujući pivo, takođe se ne preporučuju. Oni kompliciraju rad jetre i gušterače. Debeli bolesnici trebali bi jesti manje hljeba, krumpira, šećera, muffina, slatkiša i druge hrane bogate ugljikohidratima.

Općenito, za pacijente s pankreasnim bolestima vrlo je važno promatrati redovitu ritmičku prehranu u skladu s ujednačenim intervalima između obroka. Pauza između njih ne bi trebala biti veća od 5 sati tokom dana, a između 10 i 11 sati između posljednjeg večernjeg i prvog jutarnjeg sata. Najoptimalnije je četiri obroka dnevno, jer pogoduju ritmičkom uzbuđenju centra za hranu i oslobađanju probavnih sokova. Dnevna prehrana većine bolesnika iznosi 3-3,5 kg. Tokom dana se raspodjeljuje na sljedeći način: prvi doručak - 25-30% ukupnog kalorijskog sadržaja, drugi doručak - 10-15%, ručak - 40-45%, večera - 15-20%.

S peptičkim čirom želuca i dvanaestopalačnog crijeva u akutnom stadijumu, pogoršanju hroničnog pankreatitisa, koje zahtjeva strogu mehaničku poštedu, dnevna količina hrane smanjuje se na 2,5 kg i dijeli se na 5-6, a ponekad čak i 8-10 prijema.

Od velike važnosti je i temperatura posuđa koja se poslužuju pacijentu.Na jetru, gušteraču, kontrastne temperature imaju uzbudljiv učinak. Jela s temperaturom iznad 60 ° C imaju nadražujući učinak na sluznici jednjaka, želuca i dvanaesnika. Najpoželjnija su jela čija je temperatura blizu 36-37 ° C, kao u stomaku.

Ako ne, ali stvarno želim.

Hrana je jedna od glavnih, a mnogima čak i najvažnija životna radost. Naravno, teško je vrijedno pozvati za zajednički stol osobe s ulkusom, pogoršanjem holecistitisa ili pankreatitisa. Trebaju im dijetalna jela. No, za vlasnike hroničnih bolesti probavnog sustava poznati „recept“ je sasvim prihvatljiv: nemoguće je, ali moguće, ako to stvarno želite.

Na primjer, da biste malo razveselili stol, ponekad možete pojesti komad namočene haringe i malo kuhanog mesa ili ribe u tavi. Ako ne možete proživjeti dan bez slatkiša, onda uopće ne uskratite sebi to zadovoljstvo. U svakom slučaju, to je rijetko moguće za svakoga, pa u „mirnom“ periodu svoje bolesti lako možete priuštiti slatkiše za jutarnji čaj, ali za večeru se ograničite na niskokalorično jelo od povrća ili skute.

Mnogi ljudi vole čokoladu, ali smatraju je previše masnom. Zapravo je kakao niskokalorični proizvod, a suplementi (mlijeko, puter, orasi, karamela, šećer) čine ga masnim. Bolje je kupiti tamnu čokoladu bez punjenja, ona je najviše dijetalna.

Kompletan pregled prehrambenih navika nije lak zadatak, pa ga teško je odsjeći sa ramena. Pokušajte postepeno negirati broj "štetnih" delicija, kupujte ih povremeno i malo po malo da ne leže u hladnjaku i da vas ne zadirkuju.

Situacija je kompliciranija za vrijeme praznika, kada zanimljiva komunikacija, alkohol i promjena obroka guše osjećaj sitosti i mnogi se teže odvlače. Ali praznici nisu svaki dan i nije ih tako teško pripremiti. Prvo, pola sata prije gozbe, popijte čašu vode - običnu ili mineralnu. Ovo će ugasiti osjećaj gladi, a želudac, gušterača i jetra biće vrlo zahvalni na gutljaj vode prije napornog rada. Drugo, žvakajte hranu polako i vrlo pažljivo. Uzeli su jedan komad i vilicu vratili na tanjur - tako ćete naučiti kako jesti u malim porcijama. Između vrućih jela, bilo bi lijepo popiti šalicu zelenog čaja bez šećera. Bolje je uopće ne uzimati hljeb kako ne bi napunili stomak i crijeva.

Zamijenite limun i marinade sa slanom i kiselom hranom. Ali ljute namirnice i začini, ali isto tako ne kiseli, možete malo okusiti. Gazirana pića nisu za vas - oni izazivaju žgaravicu i belching. Kafa i čokolada, kao i nezagrijana jela, mogu uzrokovati ili pojačati žgaravicu. Preporučljivo je ne koristiti ništa ohlađeno ispod sobne temperature. Što se tiče alkohola, možete popiti čašu, ali alkoholno piće mora biti visokokvalitetno i nemasno. Ali pušenje se strogo ne preporučuje.

Uz to, trebate povremeno da ustanete sa stola i krećete se. Na primjer, prilikom promjene obroka. I po završetku gozbe, pokušajte da ne idete u krevet barem dva sata. I nemojte zauzimati horizontalni položaj.

Ako prejedanje još uvijek nije moguće, što se često događa, trebate pomoći svom tijelu - uzimati enzime sa komponentama žuči. Uobičajena doza je jedna do dvije tablete. Učinite isto i sa holecistitisom, kada zid mjehura postane krut i sprečava pražnjenje žuči kao odgovor na stimulise hrane. Uzimajte enzime za ostatak gušterače kod hroničnog pankreatitisa. Ukratko, ako prihvatite ta pravila i smatrate gozbu sportskim terminom, a ne kao kockanje - strast za kockanje, nego hrvanje - unaprijed pripremljena borba, tada će sve biti u redu.

Mogu li sam ukloniti upalu gušterače?

Najvjerovatnije, nećete moći samostalno ukloniti upalu u pankreasu bez medicinske pomoći. Svoje stanje možete ublažiti samo prije dolaska posade hitne pomoći. Da biste to učinili, možemo preporučiti:
uzmite tabletu duspatalina ili drotaverina ili nošpe,
nanesite hladno s leđa i u stomak,
zauzeti udobnu pozu
popijte nekoliko gutljaja čiste vode za piće ili toplu infuziju kamilice.

Obratite posebnu pažnju na ishranu kod upale gušterače. U prva tri dana nakon napada preporučuje se potpuno odmaranje. Možete piti samo malu količinu čiste vode. Ubuduće bi trebalo da napustite kafu, kakao, čaj i čokoladu. Svi ovi proizvodi uzrokuju pojačanu proizvodnju enzima u gvožđu.

Potpuno se isključuju masno meso, iznutrice, dimljeno meso i slana konzervirana hrana. Preporučuje se davanje prednosti laganim povrtnim salatama bez dodavanja majoneza, pilećih zaliha i sluzavih žitarica. Morate slijediti ovu dijetu najmanje 3 mjeseca nakon napada pankreatitisa.

O prednostima fizičke aktivnosti

Mnoge hronične bolesti gušterače, čak i tokom remisije, prate slom, asteniju, depresiju - ukratko, ceo svet nije simpatičan. Osoba počinje tražiti gdje dobiti energiju. Dakle, ne može samo razveseliti šalicu kafe. Postoji lijek i jači - to je fizička aktivnost. Gotovo u svakoj preporuci liječnika koji promatra bolesnike s pankreasnim bolestima ima podsjetnika na potrebu da se više kreće. "Mnogo više, vrtam se kao veverica u kolu, a vreme mi je zakazano bukvalno u minutima", mnogi će se protiviti.

Lekar koji radi u ovom slučaju ne podrazumeva gužvu u domaćinstvu, već fokusiranu fizičku aktivnost za održavanje tonusa vašeg gušterače. Za postizanje dobrog rezultata nije potrebno trenirati kao sportisti. Čak i umjerena fizička aktivnost daje pozitivan učinak - 1 šetnje i trčanja na svježem zraku, kućanski poslovi i lična zavjera, ples, plivanje i, naravno, vježbe i fizičke vježbe kod kuće. Naravno, sve ove aktivnosti će imati koristi samo u mirnom periodu, kada sva egzacerbacija nestane.

"Punjenje" za gušteraču

Uz pomoć posebnih pokreta trbušnih mišića i dijafragme možete naučiti nežno masirati gušteraču. Kroz ove vježbe poboljšava se cirkulacija krvi u gušterači i odliv probavnih sokova. Takvo „punjenje“ za gušteraču je odlična prevencija pankreatitisa i njegovih pogoršanja. Prvo morate vježbati: udahnite, izdahnite i zadržite dah. Nežno, ali povlačeći trbuh dovoljno čvrsto, brojite do tri, a zatim opustite trbušne mišiće. Prelazimo na vježbe.

1. Udahnite, izdahnite i zadržite dah. Tokom pauze za disanje naduvajte stomak što je više moguće, brojite do tri i opustite se. 2. U sredini inspiracije, zadržite dah 1-2 sekunde (dijafragma se zategne i spljošti) i nastavite udisati dalje, kao da usmjerite zrak u stomak i lagano izbočite trbušni zid. Na kraju inspiracije stanite, brojite do tri, nadubivši stomak, a zatim brzo opustite mišiće i nastavite brojati do šest, polako se povlačeći u trbušni zid. Izdahnite i opustite trbušne mišiće. 3. Čvrsto povucite trbuh dok izdahnete. Zadržavajući dah nekoliko sekundi, opustite trbušne mišiće. Aktivno naduvajte stomak dok udišete i povlačite ga dok izdahnete.

Gimnastiku je potrebno izvoditi ležeći, sjedeći ili stojeći 2-3 puta dnevno. Započnite s 3-4 ponavljanja svake vježbe i postepeno završite do 9 puta. Ali ne vježbajte silom - odgodite časove ako ste umorni ili imate nelagodu.

Evo još jedne jednostavne vježbe koja poboljšava cirkulaciju krvi u trbušnoj šupljini, a ujedno služi za jačanje mišića i kostiju nogu.Postavite dlanove na donji dio leđa, na područje bubrega, i šetajte po sobi na prstima, petama te na unutrašnjoj i vanjskoj strani stopala. Vježbanje se preporučuje kod bolesti bubrega, jetre i gušterače.

Skup vježbi nakon operacije

Fizička aktivnost kod žučnih kamenaca i pankreatitisa pokazuje se samo u razdoblju remisije. Ako je pacijent bio podvrgnut operaciji na pankreasu ili žučnom mjehuru, tada ne može doći u pitanje bilo kakve gimnastike u prvom mjesecu nakon trbušne operacije - bilo kakva napetost trbušnih mišića uzrokuje bol. Tek nakon perioda oporavka i pod vodstvom instruktora fizioterapije počinju raditi posebne vježbe kako bi oblikovali dobar mobilni postoperativni ožiljak i ojačali trbušne mišiće. A pretili pacijenti s umočenim želucem također moraju nositi zavoj. Gdje ga nabaviti, reći će doktor. Oni koji se podvrgnu operaciji pomoću endoskopije, takođe moraju raditi vježbe - pomažu u odljevu žuči.

1. Početni položaj (itd.) - ležite na leđima, noge savijene u kolenima, stopala malo razmaknuta od ramena. Nakon dubokog udaha, savijte kolena na jednu ili drugu stranu. 2. I. p. - leži na leđima, noge savijene u koljenima. Stavite vrećicu s pijeskom (težine 250-300 g) na gornji dio trbuha. Dok izdahnete, pokušajte da ga podignete što je više moguće, dok udišete, spustite. To učinite isto s kesom koja je postavljena na donjem dijelu trbuha. 3. I. p. - ležeći na levoj strani, noge su savijene u zglobu koljena i kukova. Dok izdahnete, vratite desnu nogu nazad, postepeno povećavajući amplitudu i smanjujući ugao fleksije. Isto je i s desne strane. 4. I. p. - ležeći na leđima, noge ispružene i maksimalno raširene, ruke uz tijelo. Kružni pokret ravnih nogu - desno preko lijeve, lijevo iznad desne. Dah je proizvoljan. 5. I. p. - sjediti na stolici, nasloniti se, ruke primiti za sjedalo. Duboko udahnite. Na izdisaju, odmarajući se na rukama i nogama, podignite zdjelicu, vratite se u prvobitni položaj. 6. I. p. - sjedi na prostirci, ruke uz tijelo, noge zajedno. Nakon dubokog daha, naizmenično torzo udesno i ulijevo. Zatim se tijelo naginje ulijevo s desnom rukom podignutom uvis, a u desno s podignutom lijevom rukom. 7. I. p. - stoji iza stolice, pridržavajući se leđa. Nakon dubokog udisaja udisaja, pomaknite desnu nogu u stranu i nazad. Ista stvar je i sa levim stopalom. 8. I. p. - stojeći, ramena široka ramena, ruke na pojasu. Tijelo naizmjenično okreće udesno i udesno. Dah je proizvoljan.

Svaku vježbu izvodite 10-15 puta, ali ako osjećate umor, smanjite opterećenje, smanjite njihovo ponavljanje. Neki smatraju da se terapijska gimnastika zamjenjuje radom u vrtu, na zemlji ili kod kuće. Ovo je potpuno drugačije opterećenje, nije vezano za fizičku kondiciju i zdravlje. U prvoj polovici godine nakon operacije uglavnom trebate voditi računa o sebi: izbjegavajte rad povezan s značajnom napetošću trbušnih mišića (šišanje, dizanje tegova, kopanje kreveta).

Joga vježbe disanja

Neke koristi za pankreatitis mogu donijeti vježbe disanja prema sistemu joge - nakupljanjem vitalne energije iz zraka tijela i svojevrsnom masažom unutrašnjih organa. Da biste naučili svjesno kontrolirati disanje i ovladati trbušnim (donjim) disanjem, morat ćete se vježbati - samostalno ili pod vodstvom instruktora.

Na podu morate sjediti uspravno, prekriženih nogu (glava, vrat i leđa trebaju biti smješteni u istoj liniji), leći na pod ili stajati na nogama. Prije nego što udišete, trebali biste izdahnuti zrak iz pluća, dok želudac ulazi unutra (dijafragma se podiže). Tada je potrebno polako udahnuti zrak kroz nos, zabijajući se u stomak (dijafragma se spušta), bez pomicanja grudi i ruku. Donji deo pluća je ispunjen vazduhom.

Kad ponovo izdahnemo, želudac ide duboko unutra, a dijafragma se podiže, dok zrak izdiše iz donjih režnja pluća. Za ovo disanje je karakteristično da u njemu sudjeluje samo dijafragma, dok rebra i interkostalni mišići ostaju nepomični. Da biste brzo savladali ovu vježbu, stavite dlanove na stomak. Tada ćete pomoću dodira olakšati praćenje porasta i padova trbušnog zida. Nakon što naučite da dišete stomak, možete prijeći na redovne vježbe.

Bhujangasana (poza kobre). Lezite na pod i dlanove postavite na pod u nivou grudi. Naslonjeni na ruke, podignite gornji deo tela, savijte struk i odbacite glavu nazad. Vratite se na početni položaj. Ponovite vježbu 4-5 puta.

Vježbanjem se uklanjaju bolesti organa smještenih u trbušnoj šupljini, a također se jačaju mišići trbuha, grudnog koša, vrata i ruku.

Dhanurasana (poza luka). Lezite na stomak, savijte koljena, uhvatite za gležnjeve i podignite ih tako da se ruke uspravite, leđa savijete i stisnete. Najprije neka koljena budu odvojena. Nakon kraće vežbe uradite vježbu sa spojenim koljenima. Tokom vežbe izvedite 4-6 zamaha. S vremenom će se stomačić stegnuti.

Vježba pomaže u uklanjanju bolesti probavnog sustava, a također je korisna za kralježnicu.

Prushta Walitz Hanumasana (poza kralja majmuna). Stojte ravno sa nogama. Levu nogu ostavite napred što dalje, savijajući je u kolenu. Desna noga ostaje ravna. Podignite ruke sklopljene iznad glave, povlačeći ih nazad. Zatim spustite ruke dolje, dodirujući pod i okrenite tijelo ulijevo. Ponovite vježbu u suprotnom smjeru. Vježbu radite u oba smjera ..

Vježba uzrokuje jaku napetost svih mišića tijela, jača struk i liječi bolesti organa koji se nalaze u trbušnoj šupljini i u grudima.

Jogging

A sada se prisjećamo sporta koji nije bio tako davno ludo popularan i koji ne zahtijeva velike troškove i posebnu opremu od vas. Sve što trebate za trčanje su udobne cipele i tople čarape. Trkači vjeruju da na ovaj način produžuju svoj život za 5-7 godina. Zaista, jogging poboljšava metabolizam, snižava kolesterol i čak je mjera prevencije dijabetesa. U nedostatku kontraindikacija, ovaj sport je pogodan i za prevenciju plombi i fibroida pankreasa.

Da biste shvatili oduševljenje fanova, morate se barem jednom prisiliti da siđete s kauča i krenete trčati na svježem zraku. U najmanju ruku, uživat ćete u samom pokretu, u najboljem slučaju poboljšati svoje zdravlje - i ne samo fizičko. Jedna od prednosti trčanja jeste ta što može olakšati stres. Trčanje po parku, slušanje ptica kako pjevaju ili uz cestu, gledanje automobila koji prolaze pored vas, izbor je za vas. U svakom slučaju, dobra vožnja bukvalno „zrači glavom“, a za one koji žive u metropoli to je jednostavno potrebno.

Ako se nikada niste bavili sportom, čak će vam i jogging umoriti 4-5 minuta. Čim osjetite umor, zaustavite se i izmjerite puls. Trebao bi biti prosječno 100-110 otkucaja u minuti, ako je više od 120 - smanjiti opterećenje. Vožnja u trajanju od pola sata obično pokriva 4,5-5 km, tako da istovremeno možete istražiti okolicu. Upotrebljavajte različite zapise, pokušajte ne trčati na istoj često. Preskočite časove pri jakoj kiši i nikada ne trčite bez trzaja po ledenim stazama. Ako je vrijeme dovoljno toplo, možete lagano trčati.

Svako odabire raspored trčanja za sebe, ali, generalno, 2-3 puta sedmično bit će dovoljno. Ako želite trčati više, možete si priuštiti trčanje u danu, ali ne češće: vašim mišićima je potrebno vrijeme da se oporave.I ne zaboravite: redovni intenzivni sportovi bez nadzora liječnika prikazani su samo apsolutno zdravim ljudima. Ako imate urođene ili stečene srčane bolesti, hipertenziju, dijabetes, probleme sa vidom, posebno one povezane sa retinalnim promenama, tada je neophodno savetovanje lekara. A prije nego što obučete patike i istrčite na ulicu, neće biti suvišno proći minimalni pregled: uradite EKG, provjerite nivo holesterola i šećera u krvi, izmjerite krvni tlak.

Simptomi i znakovi upale pankreasa

Žlijezda se nalazi iza želuca i u blizini žučne kesice, pa ako boli, onda se bolest širi na gušteraču. Na početku razvoja upale znakovi i simptomi pankreatitisa su standardni:

  • pojava boli
  • peckanje bolova u predelu donjeg dijela bedara,
  • smanjen apetit
  • povećani gag refleks,
  • kada se nagne naprijed, bol je smanjen,
  • ponekad je karakterističan porast temperature.

Pacijenti često zbunjuju pankreatitis s osteohondrozom, pijelonefritisom, pa čak i šindrom. Ali iskusni liječnik brzo utvrđuje upalu gušterače, jer početak bolesti uvijek odlazi sa akutnom boli. Utvrditi da ne boli kralježnica, lako je s palpacijom: kod osteohondroze ili pijelonefritisa tapkanje na bolnom području primjetno je, ali kod pankreatitisa to nije.

Akutna forma

Akutni oblik pankreatitisa može se liječiti u bolnici, a liječnici moraju brzo "smiriti" gušteraču, u protivnom bolest prijeti da se pretvori u nekrozu (smrt tkiva) i smrt pacijenta. Stoga, uz prvu bol u epigastričnoj regiji ili sa upalom hipohondrija, morate odmah konzultirati liječnika. Akutna bolest žlijezde dovodi do smrtnosti u 15% slučajeva zbog neblagovremenog pristupa stručnjaku. Glavni znakovi akutne upale pankreasa:

Hronični

Ako se akutni pankreatitis pojavi na pozadini aktiviranja enzima pankreasa, njegov hronični oblik formira različite bolesti gastrointestinalnog trakta, na primjer, žučna bolest, holecistitis ili hepatitis. Znaci hronične bolesti:

  • odbojnost prema masnoj hrani,
  • bol u hipohondriju tokom fizičkog napora,
  • kršenje stolice
  • nagli gubitak težine
  • gubitak apetita.

Ovisno o simptomima, liječnici razlikuju nekoliko oblika kronične bolesti gušterače: asimptomatske, bolne, rekurentne i pseudotumorske. U prvom obliku pacijent nije svjestan bolesti, boli, osjeća periodičnu bol ispod rebara, a s recidivima se bol pojavljuje, ali nakon kursa liječenja nestaje. Pseudotumorni oblik upale gušterače nastaje kada joj se glava poveća, obrastajući vlaknastim tkivom.

Lokalizacija upalnog procesa

Ako gušterača upali, tada su bolovi različiti: bolovi, rezanje, ubodi, sa specifičnom lokalizacijom, na primjer, ispod desnog rebra ili bez ikakvih lokalizacija u cijeloj trbušnoj šupljini, u leđima ili u preponama. Vrsta ove boli direktno ovisi o tome koji dio žlijezde je upaljen: tijelo, glava ili rep. Kada je lokalizacija boli zamućena, ljekari često govore o potpunom bolešću organa.

Boleći bol u srednjem dijelu trbušne šupljine ukazuje na to da je tijelo gušterače upaljeno, ako je bol palpabilna u desnoj strani, upala glave glave žlijezde, a ako je u lijevom, rep. Prisutnost posljednja dva slučaja je mnogo gora, jer se na tim dijelovima formira volumetrijska formacija (tumor).

U glavi pankreasa

Općenita promjena veličine gušterače mnogo je sigurnija od povećanja bilo kojeg njenog dijela. Glava žlijezde ima poseban oblik i osebujnu strukturu: nalazi se kod odrasle osobe u razini prva dva kralješka, a kod novorođenčadi je malo više.U odrasloj dobi normalna veličina glave gušterače trebala bi doseći do 35 mm, a ako je dimenzija manje ili veće, onda se to smatra patologijom.

Volumetrijsko stvaranje glave gušterače obično se otkriva tokom ultrazvuka trbušne šupljine i smatra se opasnom bolešću. Može biti benigna ili loše kvalitete, što zahtijeva trenutno uklanjanje. Ovakva bolest se često nalazi kod ljudi nakon 60 godina. Čak i vizualno iskusni ljekar utvrđuje prve znakove upale glave žlijezde: promjenu boje kože i bojenje očnih proteina žutom bojom. Liječenje ovog oblika bolesti događa se u bolničkom okruženju.

Rep gušterače ima oblik kruške savijen prema gore i bliže se slezini. Kod odrasle zdrave osobe optimalna širina repa organa je 20-30 mm, a dužina je oko 15 cm. Snažna patologija repa žlijezde je njegovo širenje ili zatezanje, naspram kojeg se razvija opstrukcija slezalne vene ili subrenalni oblik.

Tumor u repu žlijezde je rijedak: oko četvrtine svih gastrointestinalnih bolesti. Ali ako se dijagnosticira, tada je često tumor odmah zloćudan i gotovo je nemoguće liječiti, jer se otkriva kasno, kada već dosegne značajnu veličinu. Prilikom operiranja tumora u repu gušterače, ljekari često moraju ukloniti obližnje organe.

Uzroci bolesti

U većini slučajeva uzroci bolesti pankreasa povezani su s alkoholom. Štoviše, nije važno što se pilo dan ranije: skupa votka ili domaće vino. Ljudi su navikli razmišljati kako alkohol pruža glavni teret jetri, što dovodi do ciroze, ali on se može nositi s alkoholima uz pomoć svojih enzima do određenog trenutka. Gušterača uopće nema takve bjelančevine, tako da alkoholi odmah pogađaju organ koji se ne može braniti.

Uzroci upale organa smatraju se i sljedeći faktori:

  • Bolesti bilijarnog trakta. Kad se žuč baci u gušteraču, nakupljaju se posebne tvari koje aktiviraju vlastite enzime žlijezde, stvarajući edem tkiva, oštećenja krvnih žila i različitih krvarenja. Ako ne uzmete u obzir alkoholni pankreatitis, onda ovaj oblik upale predstavlja 70% svih bolesti žlijezde.
  • Tvorba kamena ili peska. U kanalu pankreasa pod utjecajem pothranjenosti često se formiraju kamenje koje pri izlasku blokira kanal, uzrokujući upalu gušterače.
  • Bolesti dvanaestopalačnog creva ili želuca. Čir na želucu, gastritis ili bilo koja druga upala gastrointestinalnog trakta doprinose izbacivanju neobrađenog crevnog sadržaja u kanale pankreasa, što dovodi do pogoršanja pankreatitisa.
  • Hipertenzija, dijabetes melitus, ateroskleroza, trudnoća. U tim slučajevima dolazi do kršenja normalne cirkulacije, ograničavajući prehranu gušterače, razvijajući upalu.
  • Hemijsko ili prehrambeno trovanje. U slučaju trovanja alkalijama, kiselinama, toksinima, intoksikacijama ili helmintičkim invazijama, aktiviraju se enzimi gušterače, što često dovodi do pankreatitisa.
  • Nekontrolirani lijekovi. Neki lijekovi aktiviraju enzime žlijezda, pa ih morate uzimati strogo pod nadzorom liječnika.
  • Prejedanje. Ako tijelo poremeti metabolizam masnoća sa tendencijom da se prejeda, rizik od pankreatitisa raste ponekad. Pogotovo ako osoba zlostavlja prženu, masnu i začinjenu hranu.
  • Povrede ili ozljede trbuha. S ranama, tupim ozljedama ili neuspješnim hirurškim zahvatima na probavnom traktu povećava se rizik od razvoja akutne upale organa.
  • InfekcijeHronični hepatitis, piletina, zatajenje jetre, tonzilitis, zaušnjaci, gnojni procesi u trbušnoj šupljini, crevna sepsa ili dizenterija povećavaju rizik od pankreatitisa.
  • Genetika Genetski poremećaji često uzrokuju upalu gušterače kod beba odmah nakon rođenja.

Metode za ublažavanje upale i lečenje pankreatitisa

Za bilo kakvu bol u gastrointestinalnom traktu, bolje je odmah potražiti ljekara. Lečenje pankreatitisa obično se odvija u bolničkim uslovima. Ljekari u akutnom periodu anesteziraju gušteraču, suzbijajući njene sekretorne funkcije. Također ublažavaju grčeve izlučujućih tokova s ​​lijekovima i propisuju antibiotike širokog spektra djelovanja kako bi se spriječile upalne promjene ili sekundarne komplikacije. Ako su komplikacije u gušterači ozbiljne, koristi se hirurška intervencija.

Pogoršanje hronične bolesti liječi se ambulantno. Pacijentu je propisana termički štedljiva dijeta sa jelima na pari. Pravilna prehrana kombinirana je s uzimanjem lijekova koji blokiraju aktivne enzime žlijezde. S ozbiljnim pogoršanjem upale „gušterače“, takođe se propisuju lijekovi protiv bolova, antispazmodici, enzimski lijekovi i vitamini.

Kako liječiti biljem i narodnim lijekovima

Prastaran i efikasan tretman je biljna terapija. Pored pravilne prehrane za pankreatitis i odbijanja pržene, masne i začinjene hrane, kako biste ublažili akutne upale gušterače, trebate piti i choleretic bilje. Da biste to učinili, uzmite 10 g sušenog bilja:

  • celandin
  • kukuruzne stigme,
  • anis voće
  • korijen maslačka
  • trobojnice ljubičice,
  • planinar za ptice.

Sve samljeti, pomiješati, sipati ½ litre ključale vode i kuhati 3 minute. Nakon hlađenja, juhu je potrebno piti pogoršanje bolesti tri puta dnevno prije jela, dvije sedmice zaredom. Tada je potrebno napraviti napitak od sljedećeg bilja:

  • kopar, paprena metvica, 30 g svaki,
  • cvetovi besmrtnice, plodovi gloga od 20 g,
  • cvetovi kamilice 10 g.

Ulijte zdrobljeno bilje ½ litre ključale vode i ostavite 20 minuta, zatim procijedite i uzimajte dnevno tri puta nakon obroka u toku mjeseca. Takođe je korisno piti sok od kiselog kupusa bez mrkve i začina. Sok će brzo ublažiti akutnu bol, jer sadrži mliječnu kiselinu, što je posebno korisno za pogoršanje pankreatitisa.

Lijekovi

Lijekovi uklanjaju primarni uzrok upalnog procesa u pankreasu, kao i:

  • vratiti probavnu funkciju,
  • zaustaviti sindrom boli
  • nadoknaditi endokrinu insuficijenciju.

Da bi se postigli ovi rezultati, liječnici propisuju lijekove poput analgetika, antispazmodike usmjerenih na ublažavanje bolova u žlijezdi, enzime dizajnirane za vraćanje gušterače u normalno funkcioniranje, te antacide - lijekove koji inhibiraju oslobađanje klorovodične kiseline u želucu. Kod akutne upale žlijezde koriste se umjerene doze no-shpu, papaverina ili atropina.

Koji su testovi potrebni

Ako se sumnja na upalu pankreasa, pacijenta se upućuje na sveobuhvatni pregled. Propisana su mu:

  • ultrazvuk trbušne šupljine,
  • rendgenski snimak studije,
  • računarsko snimanje magnetnom rezonancom,
  • laparotomija.

Ako je liječnik dijagnosticirao pankreatitis, tada morate stalno pratiti stanje gušterače, stoga ćete redovno trebati podvrgavati se sljedećim laboratorijskim testovima (testovima):

  • ukupna klinička krvna slika
  • krv biohemijska
  • urin, izmet,
  • pljuvačka.

Kako olakšati napad bola kod deteta

Kod kuće, ljekari snažno ne preporučuju ublažavanje napada akutnog pankreatitisa kod djeteta. Uz bilo kakve simptome bolesti, dijete trebate odvesti u bolnicu. Ali u životu postoje različite situacije, na primjer, medicinska njega nije dostupna.U takvim situacijama vrijedno je pokušati samostalno ublažiti akutnu bol u gušterači, a zatim obavezno dijete poslati u najbližu medicinsku ustanovu. Ovo će zahtijevati:

  • Strogo gladovanje.
  • Kompletan ostatak tela.
  • Svakih 30 minuta dajte djetetu ¼ čaše vode.
  • Ne davajte lijekove poput kreona ili panzinorma, kao ni sve druge koji sadrže enzime, kako ne biste pogoršali situaciju.
  • Ako je moguće, najbolje je ubrizgati papaverin (2 ml) ili ga zamijeniti bez koplja.
  • Nanesite ledeni mehur sa leđa na pankreas.
  • Sjednite dijete tako da savijate trup prema naprijed.

Prehrana i dijeta

Bez obzira na oblik bolesti, za liječenje upale gušterače potrebna je stroga dijeta. Uz pogoršanje bolesti u prva dva dana ne možete uzimati nikakvu hranu. Dozvoljen je samo goveđi kupus, mineralna voda bez plina ili slab i nezaslađen čaj. Treba ga isključiti iz prehrane tokom pogoršanja bolesti:

  • alkohol
  • začini, začine,
  • masno, prženo,
  • kobasice, dimljeno meso,
  • kiseli krastavci, konzervirana hrana,
  • slastičarne, čokolada, kiseli sokovi.

Koji proizvodi mogu

Ako je upala pankreasa hronična, tada ljekari dopuštaju sljedeće proizvode:

  • Mliječni proizvodi: nemasni sir, jogurt, kefir.
  • Sorte ribe niske masnoće: štuka, deverika, zander.
  • Mesne prerađevine u obliku pire krompira, mesne okruglice, sufle od zeca, teletine, govedine, puretine ili piletine.
  • Kuhano mljeveno povrće.
  • Ruske ili suhi pšenični hleb.
  • Parna omleta od jaja.
  • Supe od žitarica, piletina, rezanci ili povrće.
  • Ulja: rafinirano suncokretovo, maslinovo, vrhnje.
  • Tjestenina, mljevene žitarice.
  • Slatki žele, žele, pirjano voće.
  • Pečene kruške, jabuke.
  • Bujon pšeničnih mekinja, slab čaj, juha divlje ruže, mineralna voda bez plina.

Ako vam se gušterača upala, možete koristiti dolje opisanu približnu prehranu. Jelovnik je dizajniran za 1 osobu na 2 dana:

  • Doručak 1: pire krompir 100 g, 2 krekera, mineralna voda.
  • Doručak 2: pari omlet sa 2 jaja, 2 parne kotlete, 1 kreker od pšenice, mlijeko s niskim udjelom masti 200 ml.
  • Ručak: pileća supa 200 ml, kuhana riba 100 g, kuvane tikvice 100 g, 1 kreker, pari grožđice 30 g, sok od rajčice 200 ml.
  • Snack: voćna mliječ 200 ml, mineralna voda bez plina.
  • Večera: zobena kaša 150 g, 1 parna kotleta, pire od mrkve 100 g, 1 kreker, čaj sa mlijekom 200 ml.

  • Doručak 1: kuhana govedina 100 g, zobena kaša 150 g, 1 kreker, mineralna voda.
  • Doručak 2: pire od jabuka 100 g, puding od sira 100 g, 1 kreker, 200 ml čaja.
  • Ručak: juha od povrća 250 ml, 2 riblja kolača, tikvice od bundeve 100 g, sir 100 g, kreker, čaj.
  • Grickalica: pire od mrkve 150 g, mesne kuglice 100 g, sos od jabuka 100 g, jogurt 100 g.
  • Večera: pire od krumpira 150 g, kašica 150 g, puding od sira 100 g, 1 kreker, voćna mliječ 100 ml, čaj.

Uzroci upale gušterače

Najčešći pokretački faktori koji dovode do pankreatitisa su zloupotreba alkohola i žučni kamenci. Takođe, ova bolest se može razviti zbog ozljeda, infekcija i nekontrolisane upotrebe određenih lijekova. Ponekad se događa da uzroci koji su doveli do upalnih procesa u gušterači ostaju idiopatski (neobjašnjivi). U normalnom stanju, gušterača i njeni kanali ne dozvoljavaju enzimima da nagrizaju stanice sluznice. Ali ponekad odliv enzima u tanko crijevo propadne, a probavni sokovi počinju razorno djelovati na tkiva same žlijezde.

Simptomi upale pankreasa

Najočitiji simptom upale gušterače je prilično jaka bol u lijevom hipohondriju ili gornjem dijelu trbuha.Ponekad bol pristiže u donji dio leđa i ima oblik pojasa. Kada zauzmete sjedeći položaj ili se lagano nagnete prema naprijed, bol postepeno umire i postaje neznatan.

Simptomi takođe uključuju:

Žutilo proteina očiju i kože,

Bol u leđima, međutim, ovaj simptom ponekad je izazvan bolestima kao što su peptični čir, upala slijepog crijeva, holecistitis, crijevna opstrukcija, divertikuloza.

Mehanizam za razvoj znakova upale pankreasa

Uzroci i znakovi upale gušterače usko su povezani. Uostalom, simptomi se pojavljuju tek nakon izlaganja provocirajućem faktoru (alkohol, masna hrana). Vrijedno je znati da se akutni i hronični pankreatitis međusobno jako razlikuju. U prvom slučaju mehanizam razvoja patologije je samoubavljanje gušterače. Kod zdravih ljudi enzimi gušterače se izlučuju u neaktivnom stanju. Počinju razgrađivati ​​proteine, masti i ugljikohidrate tek nakon što dođu do želuca. Dolazi do aktiviranja enzima pankreasa. Kod akutnog pankreatitisa ovaj proces započinje ranije, odnosno u samoj žlijezdi. Pod utjecajem enzima, posebno lipaze, tkivo organa počinje se razgrađivati. Toksični efekti dovode do upale i oticanja gušterače. Ako se pomoć ne pruži na vrijeme, razvija se nekroza pankreasa - potpuno uništavanje tkiva organa. Ovo je stanje često fatalno.

Mehanizam razvoja hroničnog pankreatitisa je postepena zamena normalnih ćelija pankreasa vezivnim tkivom. Taj se proces naziva skleroza organa. Kao rezultat toga, poremećena je glavna funkcija gušterače - lučenje probavnih enzima. Kao rezultat toga, većina proizvoda se ne probavlja u potpunosti, što dovodi do poremećaja stolice i pogoršanja općeg stanja pacijenta.

Gušterača: znakovi upale organa

Prvi znakovi upale gušterače uključuju, kao što je već spomenuto, bolove u trbuhu i mučninu, težinu. Često pacijenti odlaze liječniku kada se simptomi pankreatitisa ponove s vremenom. Ljudi obično primjećuju da se znakovi upale gušterače javljaju nakon konzumiranja određene hrane ili alkohola. Dijagnoza hroničnog pankreatitisa počinje razjašnjenjem svih pritužbi i medicinskom istorijom bolesti. Simptomi upale uključuju sledeće simptome:

  1. Bol u gornjem dijelu trbuha. S obzirom na činjenicu da je gušterača velika, neugodne senzacije mogu se pojaviti i na lijevoj i na desnoj strani. Također, bol se može lokalizirati u epigastričnoj regiji, simulirajući gastritis. U nekim slučajevima cijela gušterača se upali. U ovom slučaju bol se pojačava.
  2. Mučnina Može se pojaviti nakon pogreške u prehrani ili biti stalno prisutan.
  3. Ponavljano povraćanje. Za razliku od čira na želucu, ovaj simptom ne dovodi do olakšanja.
  4. Promjena prirode stolice. Izmet se može otpustiti u velikim količinama, imati pjenastu konzistenciju i čestice ne probavljene hrane. Ponekad se primjećuje jaka dijareja, rjeđe - zatvor.
  5. Groznica. Ovaj simptom nije uvijek izražen, pa se, prema pozadini dispepsije, rijetko obraća pažnja. Jaka groznica je karakteristična za akutni pankreatitis.
  6. Jačanje peristaltike, osećaj „pucanja“ u stomaku.

Uz dugotrajni upalni proces, može doći do kompresije žučnih kanala. Međutim, simptomi ostaju isti. Uz to se pridružuju svrbež kože i iktericni sindrom.

Fizikalni pregled na znakove upale gušterače

Koji su znakovi upale pankreasa na pregledu? Prije svega, liječnik skreće pažnju na pogoršanje općeg stanja pacijenta. Pacijent je najčešće uznemiren, znojan, bled.Kod akutnog pankreatitisa može se primetiti pad krvnog pritiska, jaka tahikardija, ubrzano disanje. Ako se sumnja na upalu gušterače, vrši se palpacija trbuha. U tu svrhu se pacijent položi na leđa i traži da savije koljena. Čak i površan dodir trbušnog zida može prouzrokovati nelagodu. Palpatorni znakovi upale gušterače kod odraslih je lakše otkriti. Uostalom, pacijent može ukazati na određenu lokalizaciju boli. Neprijatne senzacije primijećene su na projekcijskim mjestima gušterače. Tu spadaju zona Šofara i Gubergritsa - Skulski. Prvi je trokut omeđen 3 linije. Jedan od njih izvučen je od pupka udesno i gore pod uglom, jednakim 45 stepeni. Druga je srednja linija tijela. Treća povezuje 2 prethodne točke, izvodi se 6 cm iznad pupčanog prstena. Zona Hubergrits-Skulsky odgovara Shoffar-ovom trouglu, ali nalazi se na lijevoj strani trbuha.

Za uspostavljanje pogođenog područja gušterače razlikuju se 3 boda. Zbog toga se utvrđuje u kojem dijelu je upala organa lokalizirana. Među njima su:

  1. Mayo-Robson Point. Može se odrediti crtanjem linije od pupka do lijevog rečnog luka. Ako ovaj segment podijelite na 3 dijela, tada će se točka Mayo-Robson nalaziti na granici srednje i gornje trećine. Ovo je projekcija repa pankreasa.
  2. Desjardins poenta. Određuje se crtanjem linije koja povezuje pupak i desni pazuh. Točka se nalazi na segmentu od 5-7 cm. Ovdje se nalazi glava gušterače.
  3. Point Kacha. Nalazi se 4-7 cm iznad pupka duž vanjske ivice mišića lijevog rektusa abdominis. Bol u ovom trenutku znači da je upala lokalizirana između repa i tijela gušterače.

Uz to, znakovi pankreatitisa uključuju promjenu na površini jezika. Prekriven je bijelim ili žućkastim premazom, može biti blago suh.

Laboratorijski znakovi pankreatitisa

Laboratorijski znakovi upale pankreasa omogućuju dijagnosticiranje pankreatitisa. Uključuju promjene u biohemijskoj analizi krvi, koprogram, UAC. Prisutnost upale indicirana je povećanjem nivoa dijastaze, enzima koji se utvrđuje u urinu. Normalna razina je 16-64 jedinica. U OVK-u su uočene leukocitoza i ubrzanje brzine sedimentacije eritrocita (ESR). Biohemijski test krvi otkriva povećan nivo aktivnosti enzima pankreasa. Oni uključuju amilazu i lipazu. Od velikog značaja je istraživanje izmeta. Izmet se izlučuje u velikim količinama (polifekal), sadrži krhotine hrane, može imati masni sjaj. Analiza fekalnog tkiva naziva se koproskopija. Ova studija omogućava vam da identificirate laboratorijske znakove kao što su:

  1. Steatorrhea. Ovaj izraz znači povećanje masnih kiselina u izmetu.
  2. Kreatorrhea - primjena mišićnih vlakana u izmetu.

Ovi znakovi upale gušterače ukazuju na kršenje probave hrane. Često su primijećeni kod hroničnog pankreatitisa.

Znakove upalnog procesa u pankreasu utvrđujemo instrumentalnim sredstvima

Da bi se prepoznao upalni proces u gušterači, provodi se niz instrumentalnih pregleda. Ultrazvuk trbušnih organa smatra se glavnim dijagnostičkim postupkom. U ovom istraživanju otkriveno je povećanje veličine gušterače i promjena njegove gustoće eha. Struktura tkiva može biti heterogena. Zidovi organa su zadebljani zbog edema - jedan od simptoma upale.

Pored ultrazvuka trbušne šupljine izvodi se FGDS. Ovo je istraživanje potrebno za isključenje bolesti želuca i dvanaestopalačnog crijeva. U nekim se slučajevima obavlja računalna tomografija. Ako se sumnja na akutni pankreatitis, treba uzeti EKG. Uostalom, ova se bolest diferencira infarktom miokarda.Ponekad je ukazana hitna dijagnostička laparoskopija.

Ako su se kod žena razvili znakovi upale gušterače, potrebno je obaviti niz studija. U nekim slučajevima klinička slika akutnog pankreatitisa može ličiti na simptome peritonitisa. Uzroci upale peritoneuma u žena su akutne ginekološke patologije (ektopična trudnoća, ruptura jajnika, torzija nogu tumora). Zbog toga je potreban ultrazvuk zdjeličnih organa.

Kombinacija holecistitisa i pankreatitisa: znakovi

Znakovi upale žučne kese i gušterače često se kombiniraju. To je zbog činjenice da su ta tijela u stalnom odnosu. Istovremeno se postavlja dijagnoza kolestopancreatitisa. Znakovi upale ne razlikuju se od simptoma lezije pankreasa. Ali, tome se dodaju i druge kliničke manifestacije. Među njima su:

  1. Bol u desnom hipohondriju.
  2. Gorčina u ustima i belching.
  3. Povraćanje žuči.

Pri fizičkom pregledu primjećuje se bol s pritiskom u projekciji žučnog mjehura (simptom Kera). Također neugodne senzacije prate udaranje uz obalni luk s desne strane. Na ovaj način provjerava se Ortner-Grekov simptom. Drugi znak upale žučne kesice je bolnost pritiskom između vlakana sternum-mastoidnog mišića.

Kako prepoznati pankreatitis kod djece?

Znakovi upale pankreasa kod djece ne razlikuju se od onih u odraslih. Ipak, dijagnosticirati pankreatitis u ranoj dobi je teže. Pored prisutnosti ovih simptoma, dijete postaje raspoloženo, odbija jesti. U male djece je poremećen san, tjelesna temperatura može biti i iznad 38 stepeni, često se primjećuje dijareja. Da biste dijagnosticirali upalu, uradite ultrazvuk abdomena, laboratorijske pretrage. Palpacija male dece se ne provodi.

Upala pankreasa: znakovi i liječenje patologije

Liječenje akutnog pankreatitisa najčešće se svodi na operaciju. Kod hronične upale indicirana je terapija lijekovima. Propisuje se prema raspoloživim znakovima pankreatitisa. Liječenje uključuje:

  1. Anestezija Primijenite lijek "Ketonal", "Analgin." S jakom boli - lijek "Promedol".
  2. Supstituciona terapija enzimskim pripravcima. Propisana je da bi se osigurala normalna probava hrane. Nanesite lijekove "Pancreatinum", "Creon", "Festal".

Dijeta kod znakova upale pankreasa

Da biste izbjegli ponovljena pogoršanja, morate slijediti dijetu. U prvim danima akutnog pankreatitisa indicirana je glad. Nakon 3-5 dana propisana je posebna dijeta - tablica br 5. Ako je upala hronična, iz prehrane je potrebno isključiti alkohol, prženu i začinjenu hranu, životinjske masti. Hrana treba biti na pari, u rerni ili kuhana. Dijeta je važan dio u liječenju pankreatitisa.

Uloga gušterače

Organ smješten u trbušnoj šupljini iza stomaka na nivou gornjih lumbalnih kralježaka u tijelu obavlja dvije svrhe:

p, blok citata 3,0,0,0,0,0 ->

  • On luči sok pankreasa u tanko crijevo s probavnim enzimima, gdje se događa proces apsorpcije i apsorpcije hranjivih sastojaka u krv.
  • Proizvode se hormoni glukagon i inzulin, koji imaju određenu ulogu u regulaciji metaboličkih procesa.

Ženska loša navika prejesti, jesti masnu hranu ili jesti dijetu koja sadrži nedostatak proteina dovodi do upale gušterače, kada se probavni enzimi stimuliraju prije nego što uđu u tanko crijevo. Fotografija ispod pokazuje zdrav i bolestan organ.

p, blok citat 4,0,0,0,0,0 ->

Akutni pankreatitis

p, blok citati 7,0,0,0,0 ->

Prvi znakovi upale su pojava kolika i opetovano povraćanje.Tada nastaje bol u gornjem dijelu trbuha, koji se u roku od tri dana prepušta u lopatice, a zatim stječe bolni karakter s postepenim padom intenziteta tokom tjedna. U isto vrijeme primjećuju se sljedeći simptomi:

p, blok citati 8,0,0,0,0 ->

  • Blijeda koža lica, oštrina karakteristika.
  • Povećani stomak.
  • Zatvor i nadimanje.
  • Fetidna stolica s pjenom i nerazrijeđeni komadi hrane.
  • Brz rad srca.
  • Groznica - vrućica i drhtanje mišića, osjećaj hladnoće.

S ovim znakovima morate hitno potražiti medicinsku pomoć. Akutni napad pankreatitisa u teškim slučajevima dovodi do krvarenja u žlijezdi, infekcije i stvaranja ciste. Ti poremećaji oštećuju druge vitalne organe - bubrege, srce i pluća.

p, blok citati 9,0,1,0,0 ->

Hronični pankreatitis

p, blok citati 10,0,0,0,0 ->

Produljeni upalni proces razvija se iz dva razloga:

p, blok citati 11,0,0,0,0 ->

  • Nakon pijenja, kada muškarci postanu ovisni o alkoholu.
  • Na kraju epizode akutnog oblika bolesti, ako nije proveden ispravan tretman, kao kvalificirana pomoć kod ovog tečaja pankreatitisa pomaže bolesnim osobama da se potpuno oporave.

Hronična upala obuhvata dva perioda. Prvi karakterizira ponovljena promjena pogoršanja s odsutnosti bolnih simptoma, a drugi - stalna nelagoda, slična akutnom toku, također s mučninom, povraćanjem i zatvorom, ali s pojavom novih znakova:

p, blok citati 12,0,0,0,0 ->

  • Žućkast ton kože.
  • Proliv i gubitak kilograma
  • Dugotrajna bol u gornjem dijelu trbuha nakon prejedanja ili uzimanja masne hrane. Istovremeno postaje lakše u sjedećem položaju ili samo nakon nekoliko sati ili čak dana od trenutka kada teška hrana uđe u želudac.

p, blok citati 13,0,0,0,0 ->

Hronični pankreatitis, koji traje godinama, dovodi do uništenja gušterače, promjene strukture tkiva organa. Kao rezultat, razvijte:

p, blok citati 14,0,0,0,0 ->

  • Sekrecijska insuficijencija.
  • Dijabetes melitus.
  • Sindrom malabsorpcije, koji služi kao izvor ozbiljnih komplikacija: anemije, reproduktivne disfunkcije i nedostatka hranjivih sastojaka u tijelu.

Dijagnostika

Zaključak o tome zašto gušterača boli kod žena donesen je nakon testova i instrumentalnih metoda:

p, blok citati 20,0,0,0,0 ->

  • Opća i biohemijska analiza krvi. Upala u organu indicirana je visokim nivoom amilaze i lipaze, porastom broja leukocita i porastom ESR-a.
  • Test tolerancije na glukozu
  • Rendgenski, ultrazvučni pregled trbušne šupljine.
  • Endoskopija - gastroskopija. Procjena uključenosti u upalni proces želuca i dvanaesnika.
  • Kompjuterska tomografija - za pretragu žučnih kamenaca i utvrđivanje stepena oštećenja gušterače.
  • Koprogram i analiza mokraće u kojima je amilaza prisutna kod pankreatitisa.
  • Biopsija i funkcionalni testovi.
  • ERCP i magnetna rezonanca.

Lečenje upale pankreasa

Akutni pankreatitis je opasnost za zdravlje i život, stoga, napadima boli ne liječe se narodnim lijekovima kod kuće, već se osoba odmah šalje u bolnicu. U tom su slučaju pacijenti s teškim tokom patologije premješteni na odjel intenzivne njege, gdje su pod budnom pažnjom ljekara.

p, blok citati 21,0,0,0,0 ->

Liječenje upale kod žena s akutnim tijekom bolesti ili hroničnim tijekom relapsa započinje slijedećim mjerama bez lijeka:

p, blok citat 22,0,0,0,0 ->

  • Odmor za krevet.
  • Terapijska glad.
  • Led na stomaku.
  • Potisak žlezda (vrhovi prstiju se postavljaju na hipohondrijum i lagano se pritiskaju dok se trbušni zid ne napne tri minute).
  • Vježbe za poboljšanje cirkulacije krvi i rada pankreasa.

Terapija lijekovima uključuje imenovanje:

p, blok citati 23,0,0,0,0 ->

  • Intravenozne infuzije, koje nadoknađuju gubitak tečnosti u organizmu i normalizuju krvni pritisak.
  • Lijekovi protiv bolova, diuretici.
  • Postupci čišćenja krvi.
  • Somatostatin ili sintetski analozi inhibiraju funkciju gušterače.
  • Antibiotici širokog spektra.

Uz komplikaciju šećerne bolesti terapiju pacijentima propisuje endokrinolog.

p, blok citat 24,0,0,0,0 ->

S destruktivnim pankreatitisom izvode se operacije uklanjanja mrtvih ili oštećenih tkiva. Hirurške metode moraju liječiti i pacijente kod kojih:

p, blok citati 25,0,0,0,0 ->

  • Pogoršavao se intoksikacijski sindrom.
  • Nema poboljšanja nakon dva dana konzervativne terapije.
  • Dijagnosticirana žarišno inficirana pankreasna nekroza.

Lijekovi za liječenje

Kod hroničnog tijeka upale gušterače, kada dođe do recidiva, provodi se terapija:

p, blok citati 26,0,0,0,0 ->

  • Prema enzimskim preparatima, to je Wobenzym sa tečajem do dva mjeseca, Pancreatin, Mezim, Cholenzym.
  • Aloholne tablete, ali mogu se piti samo u nedostatku simptoma teškog pogoršanja.
  • Sredstva protiv bolova su Baralgin, No-shpa, Duspatalin.
  • Mineralna voda (Smirnovskaya, Slavyanskaya, Essentuki br. 4 i br. 17).
  • Ljekovito bilje - maslačak, kukuruzne stigme, mliječni čičak, korijen badem.

Kod akutnog toka upale pankreasa, propisani su sledeći lekovi:

p, blok citati 27,0,0,1,0 ->

  • Antispazmodici - Papaverin, Drotaverin, No-shpa. Uz njihovu pomoć sindrom boli prestaje, glatki mišići sfinktera Oddija i žučnih puteva se opuštaju, a pritisak u dvanaesniku i želucu opada.
  • Protivupalni lijekovi - Diklofenak, Dexketoprofen, koji zaustavljaju bol i smanjuju oticanje.
  • Narkotički analgetici - Morfiin je propisan za destruktivni pankreatitis.

Terapijska dijeta

p, blok citata 28,0,0,0,0 ->

Prehrana u upalnim procesima u gušterači igra važnu ulogu. Dijeta je odabrana na takav način da ne izaziva ponovno pojavljivanje simptoma bolesti nakon oporavka. U tom slučaju uvijek treba pridržavati određenih pravila prehrane:

p, blok citati 29,0,0,0,0 ->

  • Ne prejedajte.
  • Jedite često i u malim porcijama.
  • Ne jedu hladna ili topla jela, već samo u toplom obliku.

U vrijeme krize, kada se pojave bolni simptomi, prva dva sata ne jedu ništa. Svakih 15-20 minuta popiju nekoliko gutljaja kuhane ili mineralne vode Borjomi i Essentuki, mješavinu divlje ruže, slab zeleni čaj koji se pravi od 1 kašike sirovina po čaši tekućine.

p, blok citata 30,0,0,0,0 ->

Dijeta za upalu gušterače, počevši od drugog dana nakon relapsa, sastoji se od sljedećeg uzorka:

p, blok citata 31,0,0,0,0 ->

  • Za doručak možete kuhati tekuće žitarice na vodi.
  • Dozvoljeno je piti voćne napitke od bobica, ribizle i brusnice, jesti krekere.
  • Od 3 dana dijeta je raznolika s decocijama riže ili zobene kaše. Od povrća napravite tekući pire bez ulja. Kaša od jela, naribane heljde ili riže priprema se i u vodi i u mlijeku.

Počevši od druge nedelje, meni uključuje:

p, blok citati 32,0,0,0,0 ->

  • Ribe i mesne sufle ili parne kotlete.
  • Omlet bez žumanaca.
  • Pečene jabuke i kruške u rerni.
  • Skuta i proizvodi od mliječne kiseline.
  • Sluzave juhe od žitarica.
  • Puding i pire povrće - krompir, tikvice, bundeve sa mrkvom.

Liječenje kod kuće dijetom podrazumijeva izuzetak:

p, blok citati 33,0,0,0,0 ->

  • Alkoholna pića i pivo.
  • Začine i začini.
  • Masna, dimljena i pržena hrana.
  • Kobasice i konzervirana hrana.
  • Slatkiši, kolači, peciva i drugi slični proizvodi, čokolada.
  • Kiseli sokovi.
  • Slana riba.
  • Kafa i banana.

Dijetalna prehrana kod upale gušterače nastavlja se tokom cijele godine. U budućnosti, uključujući zabranjenu hranu u prehrani, postoji mogućnost ponovljenih relapsa.

p, blok citata 34,0,0,0,0 ->

Približni jelovnik za nedelju dana sa pankreatitisom:

p, blok citata 35,0,0,0,0 ->

p, blok citata 36,0,0,0,0 -> p, blok citata 37,0,0,0,1 ->

Uzroci pojave

Može izazvati razvoj upale pankreasa:

  • jesti masnu, začinjenu i prženu hranu,
  • prejedanje
  • sistematsko pijenje
  • uzimanje hormona
  • nervni šokovi
  • ozljede trbuha.

Upala žlijezde može se pojaviti na pozadini drugih bolesti gastrointestinalnog trakta (reaktivni pankreatitis):

Ljekari kažu da su starije osobe bolesne i sklone punoći. Žene češće od muškaraca pate od ove bolesti.

Liječenje lijekovima

Za efikasno liječenje upale gušterače, lijekovi odabiru i propisuju liječnik pojedinačno. Možda će vam biti propisani:

  1. Antispazmodični lijekovi (za ublažavanje mišićnog spazma): Drotaverinum (dolazi u obliku različitih tableta: Spasmol, No-shpa, Spazmalgon), Papaverine.
  2. Lijekovi za smanjenje izlučivanja želudačnog soka: Omeprazol (Zerocide Orta-nol, Gastrozole, Ocid, Promezole, Omepar Losek i drugi). Ranitidin (Acidex, Histak, Ulkuran, Rantak, Atzilok-Yee i drugi). Famotidin (Antodin, Histodil, Belomet, Acipep, Primamet, Blockacid, Ulkuzal, Gasterogen).
  3. Enzimski pripravci: Gimekromon, Allohol, pankreatin (Creon, Digestal Pankral, Mezim, Pancitrat, Penzistal).
  4. Supstance koje inhibiraju proizvodnju enzima gušterače: Aprotinin (Iniprol, Antagozan, Trasilol Gordoks, Kontrikal).

Ako je komplikacija pankreatitisa bila pojava dijabetes melitusa - liječenje se provodi onako kako je propisao endokrinolog. Ciste i maligni tumori gušterače takođe mogu postati komplikacije hroničnog pankreatitisa. Pošto su hormonalno aktivne novotvorine, njihov se izgled može dijagnosticirati dodavanjem ultrazvučnih i MRI studija, ali i izdvajanjem prekomernih količina hormona.

Da bi liječenje bilo učinkovito, pacijenti s pankreatitisom moraju se strogo pridržavati dijeta tokom jedne godine. Jedite često i ne prejedajte. Hranu uzimajte u toplom obliku. Općenito, svaki pacijent pokušava odabrati za sebe dijetu koja ne bi izazvala recidive, jer smo svi različiti i svaki na svoj način reagira na iste proizvode.

Uz pogoršanje upale gušterače, prvog dana ne biste trebali uopće jesti, piti mineralnu vodu bez plina - nekoliko gutljaja svakih 15 minuta. Čorba od ružinog luka, slab čaj će učiniti, ali sokovi, voćni napici - ne.

Tada možete početi jesti, takođe često i po malo. Meso i riba u obliku sufle i parne kotlete, kaša na vodi, kajganu, pire kuhano povrće - za početak. Zatim će im se pridružiti skuta, kiselo-mliječni proizvodi, voće i bobice u obliku kompota i žele, pečene jabuke i kruške.

Uz pogoršanje bolesti pankreasa obavezno je isključiti iz prehrane:

  • alkohol
  • začini, začine,
  • masno, prženo,
  • kobasice, dimljeno meso,
  • kiseli krastavci, konzervirana hrana,
  • slastičarne, čokolada, kiseli sokovi.

Kod kuće, dijetalno liječenje upale gušterače podrazumijeva kategorično isključenje određenog broja prehrambenih proizvoda za to razdoblje dok akutni period bolesti ne nestane, kao i za period rehabilitacije. S razvojem kroničnog pankreatitisa, i dalje traje ograničenje hrane.

Čak i ako se bolest uspješno izliječi, činjenica da je nanijela ozbiljnu štetu zdravlju, stoga morate biti oprezni u načinu prehrane i prehrane kako biste izbjegli moguće recidive.

Prevencija novih pogoršanja

Kod kronične upale, prevencija mogućih pogoršanja zahtijeva pažljivo pridržavanje dijeta br. 5 ili 5P. Namirnice s visokim udjelom ugljikohidrata trebaju biti što više ograničene, iako ih u potpunosti ne smijete ukloniti iz prehrane.

Ugljikohidrati su sastavni dio prehrane zdrave osobe i potrebni su za održavanje normalnog funkcioniranja. Međutim, pacijenti s pankreatitisom trebali bi ograničiti njihovu upotrebu.Slastice su posebno bogate ugljikohidratima - kolačima, kolačićima, sladoledom, slatkišima, kolačima i drugim poslasticama.

Faktori rizika

Sljedeći faktori značajno povećavaju rizik od pankreatitisa:

Zloupotreba alkohola. Sve ovisi o pojedinačnim karakteristikama tijela. Količina alkohola koja može dovesti do uništenja ćelija pankreasa, svaka osoba ima svoje. U prosjeku, medicinski stručnjaci savjetuju da muškarci mogu piti više od dvije čaše jakog alkohola, a za žene ta norma ne bi trebala prelaziti jednu čašu,

Kamenje u žučni mjehur. Žučna kamena bolest može dovesti do začepljenja pankreasnog kanala, pa kao rezultat to će biti poremećen odliv probavnih sokova,

Povišeni trigliceridi u krvi,

Odstupanje u strukturi žučnih i pankreasnih kanala i urođena patologija kada je gušterača podijeljena i ima dva glavna kanala.

Važno je znati! Treba se odmah obratiti ljekarskoj pomoći ako imate oštru bol u trbuhu, ako povraćate nekoliko sati, ili ako ima blagu bol nekoliko dana. Nije potrebno da takvi simptomi ukazuju na bolesti gušterače, međutim, da bi se isključila dijagnoza, potrebno je niz testova. Ne biste trebali izdržati dugo i čekati da simptomi prođu sami. Ovo se posebno odnosi na jake bolove u trbuhu, jer ovo stanje može ozbiljno ugroziti čovjekov život.

Lijekovi za liječenje hronične upale gušterače

U liječenju hroničnog oblika pankreatitisa propisuju se lijekovi protiv bolova, enzimi koji poboljšavaju probavu hrane, a po potrebi i lijekovi koji sadrže inzulin.

Glavne vrste lijekova za liječenje pankreatitisa:

Sredstva protiv bolova. Ako su napadi boli podnošljivi, tada ih se može zaustaviti ibuprofenom ili acetaminofenom. U slučaju intenzivnijih i oštrijih bolova, koje je propisao ljekar, koriste se jači lijekovi protiv bolova,

Inzulin Ako je upala dovela do smrti ćelija pankreasa odgovornih za proizvodnju inzulina, tada se pacijentu daju injekcije inzulina opasnih po život,

Enzimi S jakim oblikom upalnih procesa u gušterači, ovaj organ može zaustaviti proizvodnju probavnih enzima, koji su vitalni za probavu i pravilnu apsorpciju masti, ugljikohidrata i proteina. U tom slučaju je pacijentu propisan unos enzima. Ulazeći u tijelo, pomažu da se hrana potpuno apsorbuje.

Korištenje enzima za liječenje hroničnog pankreatitisa može uzrokovati nuspojave. Na primjer, bol u anusu ili usnoj šupljini. Većina enzima proizvodi se od svinjskog proteina, tako da ih ne treba uzimati ako ste alergični na svinjetinu.

Uz oprez i pod neposrednim nadzorom liječnika, enzimi se trebaju uzimati u djetinjstvu, jer velik broj njih može dovesti do opstrukcije crijeva.

Kada je potrebna operacija?

Gušterača je vrlo osjetljiv organ koji se prilično lako može oštetiti tijekom hirurške operacije, doktori radije ne propisuju intervenciju kad god je to moguće. Međutim, ponekad je operacija jednostavno potrebna, jer je rizik od komplikacija zbog mrtvog tkiva gušterače mnogo veći od rizika od komplikacija kirurškim liječenjem.

Ako je pankreatitis uzrokovan prisustvom žučnih kamenaca, tada se obično bira jedna od dvije vrste operacija:

Otvorena operacija na žučnoj kesici.

Ako u žučnom mjehuru ima kamenje, koristi se endoskopska retrogradna holangiopankreatografija. Njoj također pribjegavaju ako je potrebno proširiti ili drenirati uski kanal pankreasa.

Za uklanjanje mrtvog tkiva pankreasa koriste se različite metode:

Laparoskopska nekrektomija, koja se izvodi ograničenom nekrozom tkiva pankreasa. Ovakva operacija važna je za spašavanje pacijentovog života, iako se nakon nje smanjuje količina enzima i hormona koje izlučuje tijelo.

Otvorena nekrektomija. Indiciran je za široko širenje nekrotičnih procesa u tkivima gušterače. Izrežu se nekrotične ćelije, nakon čega slijedi uklanjanje upalnog eksudata, drenaža retroperitonealnog tkiva i ispiranje gnojnih šupljina.

Nekrektomija pankreasa je operacija za uštedu organa koja uključuje uklanjanje svih mrtvih tkiva.

Šta učiniti ako započnu komplikacije upalnog procesa?

Napadi pankreatitisa ne prođu nezapaženo i često ih prate komplikacije. Tu spadaju:

Nekrotizacija tkiva gušterače,

Ponekad je potrebna operacija za uklanjanje kamenja iz žučne kese ili resekcija oštećenog dijela gušterače. Ako su kršenja kritična, pacijent će najvjerovatnije morati uzimati inzulin za regulaciju šećera u krvi. A za normalnu probavu proteina i masti propisani su lekovi koji sadrže probavne enzime.

Ako je upala gušterače hronična, tada bolesna osoba treba da slijedi stalnu dijetu, čime se potpuno isključuje konzumiranje alkoholnih pića, uključujući i ona bez alkohola. Također je potrebno stalno uzimati lijekove protiv bolova. Pacijent mora razviti sistem ishrane u suradnji s liječnikom. Promjena ukusnih navika prilično je teška, posebno za ljude slabe volje, ali uz pravilan pristup, dobro planiranje i uz podršku porodice, sve to postaje moguće.

Komplikacije hroničnog pankreatitisa uključuju:

Akumulacija viška tečnosti oko gušterače,

Blokada krvnih sudova,

Konstantni bolovi

Stenoza žučnih kanala i tankog creva,

Tretman za pogoršanje stanja pacijenta

Rezultat duge kronične upale gušterače je smanjenje količine probavnih enzima koje je luči. Dakle, tijelo ne može u potpunosti probaviti masti. Smanjena sinteza enzima povlači steatorreju. Ovo je iscjedak tečnog, masnog izmeta.

Pošto se proteini i masti ne apsorbuju iz hrane, osoba počinje gubiti kilograme. Riješite ovaj problem lijekovima koji sadrže enzime. Ako je pankreatitis doveo do ukidanja hormona hormona inzulina od strane gušterače, tada se bolesnoj osobi propisuju odgovarajuće injekcije.

Tijekom liječenja s razvojem zaraznog upalnog procesa, pacijentu se propisuju antibiotici ili se nekrotično zahvaćeno tkivo gušterače uklanja operativno. Međutim, doktori pokušavaju liječiti ovaj organ bez pribjegavanja operaciji, jer je gušterača vrlo nježna i ranjiva.

Prevencija upale pankreasa

Nemoguće je spriječiti upalu gušterače, kao bilo koja druga bolest.

Međutim, možete smanjiti faktore rizika i na taj način smanjiti verovatnoću novih napada:

Budući da se najčešće napadi pankreatitisa događaju na pozadini zloupotrebe alkohola, u prisustvu takve bolesti alkohol bi trebao biti potpuno isključen iz vašeg života. Čak i mala količina može izazvati napad boli ili komplikacije. Velike doze alkohola mogu biti opasne po život osobe sa pankreatitisom,

Budući da hronični pankreatitis prati i bolovi, propisani su lijekovi protiv bolova, kao i probavni enzimi.

Unos masne, pržene, dimljene, začinjene hrane je ograničen, jer oni iritiraju gušteraču i uzrokuju bol,

Ako pankreatitis izazivaju žučni kamenci, tada biste trebali pratiti ishranu i voditi zdrav, pokretni način života,

Pušenje također izaziva razvoj pankreasnih bolesti, pa biste trebali razmisliti o odustajanju od te loše navike,

Trebate jesti više svježeg voća i povrća, nemasnog mesa, pečenih proizvoda od integralnih namirnica i kaše kuhane na vodi.

Samo pravovremena posjeta liječniku u slučaju prvih simptoma pankreatitisa, poštivanje svih njegovih preporuka za liječenje i prevenciju bolesti pomoći će u održavanju normalnih funkcija takvog nezamjenjivog organa za probavu kao što je gušterača.

Sa kim da se obratim ljekaru?

Dijagnosticirati upalu i liječiti upalu gušterače može:

Gastroenterolog (specijalista za bolesti gastrointestinalnog trakta),

Obrazovanje: Diplomu iz specijalnosti „Opšta medicina“ stekao je na Ruskom državnom medicinskom univerzitetu. N. I. Pirogova (2005). Postdiplomski studij iz specijalnosti „Gastroenterologija“ - obrazovni i naučno medicinski centar.

20 razloga jesti sjemenke bundeve - najzdravije sjeme na svijetu - svakog dana!

Sheme uzimanja ljekovitog bilja za bilo koje ženske bolesti (osnove biljne medicine)

Gušterača je važan organ probavnog sistema koji ima mješovitu funkciju: vanjsku (egzokrinu) i unutrašnju (endokrina). Funkcija vanjske sekrecije je izlučivanje soka gušterače, koji sadrži probavne enzime neophodne za potpunu probavu hrane. Endokrina funkcija.

Širenje kroničnog pankreatitisa nastaje kao posljedica dugotrajnog upalnog procesa koji se javlja u gušterači. Muškarci stariji od 40 godina najviše su podložni bolesti, ali posljednjih godina bilježi se porast slučajeva hroničnog pankreatitisa kod žena i kod mlađih ljudi.

Jedan od najvažnijih organa probavnog sustava, koji mu omogućuje nesmetano funkcioniranje, je gušterača. Proizvodi i probavne enzime i hormone (inzulin i glukogan) koji zauzvrat regulišu šećer u krvi. Da bi tijelo normalno funkcioniralo potrebno ga je pravilno "nahraniti".

Pankreatitis nije bolest o kojoj možete sigurno zaboraviti i čekati neovisan oporavak gušterače. Ako postoji čak i sumnja na ovu patologiju, tada treba odmah konzultirati liječnika. Ovisno o težini bolesti, može se liječiti i kod kuće i u bolnici.

Najčešći uzrok pankreatitisa je loša prehrana s viškom masne i začinjene hrane i zlouporabe alkohola. Ovu bolest karakterišu pojačani bolovi u epigastričnoj regiji abdomena, koji mogu povratiti u donji dio leđa. Za razliku od čira na želucu, bol nije praćena žgaravicom, ne pojačava se.

Gušterača je organ sa unutrašnjom sekrecijom koji proizvodi glikogen, inzulin i sok pankreasa. Prvo je rezervno hranjivo tjelo. Predstavlja neku vrstu rezerve energije, koju tijelo koristi kada je to potrebno.

Upala pankreasa, ili jednostavno pankreatitis, jedno je od najneugodnijih i najtežih za liječenje bolesti gastrointestinalnog trakta. Loše navike i nezdrava prehrana, preasićena mastima i aditivima u hrani, pridonose njezinoj pojavi. Zato je pod utjecajem moderne urbane slike.

Ostavite Svoj Komentar