Klasifikacija vrsta inzulina i njihova upotreba

Proizvodnja inzulina u našem tijelu je promjenjiva. Da bi hormon mogao ući u krv da oponaša njegovo endogeno oslobađanje, pacijenti s dijabetesom trebaju različite vrste inzulina. Oni lijekovi koji su u stanju da se duže zadržavaju u potkožnom tkivu i postepeno prodiraju iz njega u krv koriste se za normalizaciju glikemije između obroka. Insulin, koji brzo stiže u krvotok, potreban je kako bi se glukoza iz žila uklonila iz hrane.

Ako su vrste i doze hormona odabrane pravilno, glikemija kod dijabetičara i zdravih ljudi malo se razlikuje. U ovom slučaju kažu da je dijabetes nadoknađen. Nadoknada bolesti je glavni cilj njegovog liječenja.

Na koje su klasifikacije inzulin podijeljeni

Prvi inzulin dobiven je od životinje, jer je od tada poboljšavan više nego jednom. Sada se više ne koriste lijekovi životinjskog porijekla, njih je zamijenio hormon genetskog inženjeringa i temeljno novi analozi inzulina. Sve vrste inzulina koji nam stoje na raspolaganju mogu se grupirati prema strukturi molekula, trajanju djelovanja i sastavu.

Rastvor za injekcije može sadržavati hormon različitih struktura:

  1. Ljudski. To je ime dobio jer u potpunosti ponavlja strukturu inzulina u našem gušterači. Unatoč potpunoj podudarnosti molekula, trajanje ove vrste inzulina je različito od fiziološkog. Hormon iz gušterače odmah ulazi u krvotok, dok umjetnom hormonu treba vremena da se apsorbuje iz potkožnog tkiva.
  2. Analozi inzulina. Supstanca koja se koristi ima istu strukturu kao i ljudski inzulin, sličnu aktivnost snižavanja šećera. Istovremeno, najmanje jedan aminokiselinski ostatak u molekuli zamjenjuje se drugim. Ova modifikacija omogućava vam da ubrzate ili usporite djelovanje hormona kako biste usko ponovili fiziološku sintezu.

Obje vrste inzulina se proizvode genetskim inženjeringom. Hormon se dobiva prisiljavanjem na sintezu Escherichia coli ili mikroorganizama kvasca, nakon čega lijek prolazi kroz višestruko pročišćavanje.

S obzirom na trajanje djelovanja inzulina možemo podijeliti u sljedeće vrste:

PogledZnačajkaImenovanjeStruktura inzulina
UltrasortPočnite i završite s radom brže od ostalih lijekova.Unesite prije svakog obroka, doza se izračunava na osnovu ugljikohidrata sadržanih u hrani.analogni
KratkoUčinak smanjenja šećera počinje za pola sata, glavno vrijeme rada je oko 5 sati.ljudski
Srednje dejstvoDizajnirana za dugotrajno (do 16 sati) održavanje glukoze na normalnom nivou. Nije u stanju da brzo oslobodi krv iz šećera nakon jela.Ubrizgavaju ga 1-2 puta dnevno, moraju čuvati šećer noću i popodne između obroka.ljudski
DugoImenovan istim ciljevima kao i srednje djelovanje. To je njihova poboljšana opcija, rade duže i ravnomjernije.analogni

Ovisno o sastavu, lijekovi se dijele na pojedinačne i dvofazne. Prvi sadrže samo jednu vrstu inzulina, drugi kombiniraju kratke i srednje ili ultra kratke i duge hormone u različitim omjerima.

Ultra kratki inzulin

Pojava ultrazlog inzulina bio je značajan korak naprijed u postizanju kompenzacije za dijabetes. Profil djelovanja u njima najbliži je radu prirodnog hormona. Studije su pokazale da upotreba ove vrste inzulina može smanjiti prosječni šećer kod pacijenata s dijabetesom, umanjiti njihov rizik od hipoglikemije i alergijskih reakcija.

Navedene su vrste ultra kratkog inzulina prema redoslijedu pojavljivanja na tržištu:

Aktivna supstancaAkcija, početak, minuta / maksimum, sati / kraj, satiOriginalna drogaPrednosti nad drogama iste vrste
lizpro15 / 0,5-1 / 2-5HumalogueOdobreno je za upotrebu kod dece od rođenja, aspart - od 2 godine, glulisin - od 6 godina.
aspart10-20 / 1-3 / 3-5NovoRapidJednostavnost primjene malih doza. Proizvođač je predvidio uporabu uložaka u olovkama šprica u koracima od 0,5 jedinica.
glulisin15 / 1-1,5 / 3-5ApidraIdealno rješenje za inzulinske pumpe, zahvaljujući pomoćnim komponentama, sustav davanja manje se začepljuje. Većina pacijenata s dijabetesom zahtijeva manju dozu u usporedbi s inzulinom aspart i lispro. Aktivnije od ostalih vrsta apsorbira se u krv kod gojaznih dijabetičara.

Prednosti navedene u tablici nisu značajne za većinu dijabetičara, tako da za terapiju inzulinom možete odabrati bilo koji od ovih lijekova. Zamjena jednog ultra kratkog inzulina drugim je potrebna samo kod netolerancije na komponente lijeka, što je izuzetno rijetko.

Kratki inzulin

Ova vrsta uključuje čiste ljudske insuline, a u protivnom se nazivaju redovnim. Profil djelovanja kratkih priprema ne idealno se poklapa s fiziološkim. Da bi imali vremena za proširenje posla, treba ih izboditi pola sata prije jela. U hrani bi trebalo biti puno sporih ugljikohidrata. U tim uslovima će se protok glukoze u krv podudarati s vrhom kratkog inzulina.

Ukupno trajanje djelovanja lijekova ove vrste doseže 8 sati, glavni učinak završava nakon 5 sati, tako da inzulin ostaje u krvi kada je glukoza iz hrane već asimilirana. Da bi izbjegli hipoglikemiju, dijabetičari su prinuđeni da imaju dodatne užine.

Uprkos nedostacima, kratke insuline često se propisuju dijabetesu. Posvećenost ljekara rezultat je njihovog velikog iskustva s ovim lijekovima, njihove niske cijene i široke upotrebe.

Vrste inzulina kratkog delovanja:

Vrste inzulina i njihove glavne razlike

Vrste inzulina i njihove glavne razlike5 (100%) glasalo je 1

Dobivanje inzulina i njegova upotreba za pacijente s dijabetesom donijeli su veliku revoluciju u životu mnogih. Po važnosti medicinskih otkrića, izgled inzulina može se uporediti samo sa antibioticima.

Inzulin se brzo proširio, postajući efikasno sredstvo za spašavanje stotina hiljada ljudskih života. Postoji opsežna klasifikacija inzulina koja uključuje karakteristike hormona na više načina. U ovom ću članku pokušati raščlaniti sve vrste inzulina i njihove učinke.

Klasifikacija komponenata

Svi moderni pripravci inzulina, koje proizvode svjetske farmaceutske kompanije, razlikuju se na više načina. Glavne karakteristike klasifikacije inzulina su:

  • porijeklo
  • brzina ulaska u upotrebu kada se unese u organizam i trajanje terapijskog efekta,
  • stupanj čistoće lijeka i način pročišćavanja hormona.

Ovisno o podrijetlu, klasifikacija pripravaka inzulina uključuje:

  1. Prirodni - biosintetski - lijekovi prirodnog porijekla proizvedeni korištenjem gušterače goveda. Takve metode za proizvodnju inzulinske trake GPP, ultralente MS. Actrapid inzulinom, insulrap SPP, monotard MS, semilent i neki drugi proizvode se pomoću svinjskog gušterače.
  2. Sintetički ili vrsta specifični lijekovi inzulina. Ovi lijekovi se proizvode metodama genetskog inženjeringa. Inzulin se proizvodi primjenom DNA rekombinantne tehnologije. Na taj način se stvaraju takvi inzulini kao actrapid NM, homofan, izofan NM, humulin, ultratard NM, monotard NM itd.

Ovisno o metodama pročišćavanja i čistoći dobivenog lijeka, razlikuje se insulin:

  • kristaliziran i nehromatografiran - ruppa uključuje većinu tradicionalnog inzulina. Koje su ranije proizvedene na teritoriji Ruske Federacije, u ovom trenutku ova grupa lijekova ne proizvodi se u Rusiji,
  • kristalizirani i filtrirani gelovima, preparati ove grupe su mono- ili jednostruki,
  • kristaliziran i prečišćen pomoću gelova i ionsko-izmjenjivačke kromatografije, ova grupa uključuje monokomponentne insuline.

Skupina kristaliziranih i filtrirana pomoću molekularnih sita i ionsko-izmjenjivačka kromatografija uključuje inzuline Actrapid, Insulrap, Actrapid MS, Semilent MS, Monotard MS i Ultralent MS.

Klasifikacija ovisno o brzini i trajanju djelovanja inzulina uključuje sljedeće skupine lijekova.

Lijekovi brzog i kratkog djelovanja. U ovu kategoriju spadaju lijekovi kao što su Actrapid, Actrapid MS, Actrapid NM, Insulrap, Homorap 40, Insuman Rapid i neki drugi.

Trajanje djelovanja ovih lijekova počinje 15-30 minuta nakon primjene doze bolesniku s šećernom bolešću. Trajanje terapeutskog efekta posmatra se 6-8 sati nakon injekcije.

Lijekovi s prosječnim trajanjem djelovanja. Ova grupa lijekova uključuje Semilent MS, - Humulin N, Humulin tape, Homofan, - traku, traku MS, Monotard MS.

Lijekovi koji pripadaju ovoj grupi insulina počinju djelovati 1-2 sata nakon injekcije, lijek traje 12-16 sati. U ovu kategoriju spadaju i lijekovi kao što su Iletin I NPH, Iletin II NPH, Insulong SPP, inzulinska traka GPP, SPP, koji počinju djelovati 2-4 sata nakon injekcije.

A trajanje djelovanja inzulina u ovoj kategoriji je 20-24 sata.

Složeni lijekovi, koji uključuju inzuline srednje trajanja i inzuline kratkog djelovanja. Kompleksi koji pripadaju ovoj grupi počinju djelovati 30 minuta nakon unošenja šećerne bolesti u ljudsko tijelo, a trajanje ovog kompleksa je od 10 do 24 sata.

Složeni pripravci uključuju Aktrafan NM, Humulin M-1, M-2, M-3, M-4, češalj insuman. 15,85, 25,75, 50,50.

Lijekovi dugog djelovanja. U ovu kategoriju spadaju medicinski proizvodi koji imaju radni vijek u tijelu od 24 do 28 sati. Ova kategorija medicinskih uređaja uključuje ultra-traku, ultra-traku MS, ultra-traku NM, inzulinsku super-vrpcu SPP, humulin ultra-traku, ultratard NM.

Izbor lekova potrebnih za lečenje obavlja endokrinolog na osnovu rezultata pregleda pacijentovog tela.

Inzulin je hormon u našem gušterači, koji snižava i regulira nivo glukoze u krvi.

Kod metaboličkih bolesti, posebno dijabetes melitusa, poremećena je ravnoteža između potrebne količine inzulina i sposobnosti tijela da ga proizvodi.

U tom slučaju endokrinolog propisuje lijekove koji mogu nadoknaditi ovaj nedostatak. Svi insulini klasificirani su prema brzini nastanka i trajanju djelovanja, kao i prema porijeklu.

Vrste inzulina s obzirom na brzinu i trajanje djelovanja:

  1. brzo delujući (jednostavan) ili ultra kratko delujući inzulin,
  2. kratko delujući inzulin
  3. prosječno trajanje akcije
  4. dugi ili produženi inzulin,
  5. kombinirani (ili miješani).

Pripravci ultrasortnog inzulina počinju djelovati odmah nakon unošenja u tijelo, dostižu svoj vrhunac za oko sat i pol i djeluju ukupno 3-4 sata. Takvi se inzulini daju neposredno prije ili nakon obroka: doručak, ručak, večera.

Takvi ultra kratki inzulini uključuju Insulin Apidra, Novo-Rapid i Insulin Humalog.

Kratke insuline počinju djelovati za otprilike 20-30 minuta, maksimalni učinak se javlja 2-3 sata nakon primjene, ukupno trajanje djelovanja je otprilike 5-6 sati. Kratke insuline daju se prije obroka, obično se održava pauza između injekcije i hrane - 10-15 minuta.

Kada koristite kratke insuline, trebate imati „užinu“, otprilike 2-3 sata nakon injekcije, vrijeme obroka treba da se poklapa sa približnim vršnim vremenom lijeka. Kratke insuline: "Insulin Actrapid", "Humulin Regular", "Insuman Rapid", "Humodar", "Monodar" (K50, K30, K15).

Grupa inzulina srednjeg djelovanja kombinira one inzuline kojima je izloženost 12-16 sati.

Za takve lijekove je potrebno 2-3 injekcije dnevno, obično u razmaku od 8-12 sati, jer počinju "raditi" nakon otprilike 2-3 sata, a maksimalan učinak pojavljuje se negdje nakon 6-8 sati.

Takvi "prosječni" inzulini uključuju Protafan, Insulin Humulin NPH, Humodar br, Insuman Bazal, Insulin Novomiks.

Insulini dugog ili dugog djelovanja obično igraju ulogu „osnovne linije“, baznog inzulina. Takvi lijekovi se koriste 1-2 puta dnevno. Oni imaju svojstvo da se "nakupljaju" u tijelu, odnosno, maksimalan učinak očitovat će se za 2-3 dana, ali produljeni inzulini počinju "raditi" već nakon 4-6 sati nakon injekcije.

Lijekovi uključeni u ovu skupinu su: „Insulin Lantus“, „Monodar Long“, „Monodar Ultralong“, „Ultralente“, „Ultralong“, „Humulin L“. Među inzulinama dugog djelovanja postoje i takozvani "vrhunski" inzulini, oni koji ne daju izražen maksimalan učinak, djeluju nježno i gotovo u potpunosti zamjenjuju djelovanje endogenog inzulina kod zdrave osobe.

Vrhunske uvrede: Levemir, Lantus.

Vrste inzulina po poreklu:

  1. goveđi inzulin - dobijen iz gušterače goveda, znatno se razlikuje od humanog inzulina, često je alergičan. Pripreme: "Insulrap GPP", "Ultralent", "Ultralent MS".
  2. svinjetina - razlikuje se od humanog inzulina u samo jednoj aminokiselini, ali može izazvati i alergijsku reakciju. Pripreme: „Monodar ultralong“, „Monodar Long“, „Monodar K“ (15.30.50), „Monosuinsulin“ i „Insulrap SPP“.
  3. analozi humanog inzulina i genetski modificirani inzulin.

Ti se inzulini dobijaju na različite načine: u prvom se slučaju ljudski inzulin sintetizira pomoću Escherichia coli, a u drugom se dobiva iz svinje, "zamjenom" aminokiseline.

Analozi ljudskog inzulina uključuju: Actrapid, Novorapid, Lantus, Humulin inzulin, Insulin Humalog, Insulin Novomiks, Protafan.

U pravilu, paketi inzulina nose oznaku: slova "MS" znače da je pročišćeni monokomponentni (jednokomponentni) inzulin, a "NM" analog analogije ljudskom inzulinu.

Brojevi "40" ili "100" - označavaju broj jedinica hormona inzulina u 1 mililitru lijeka. Inzulin visoke koncentracije (od 100 jedinica u 1 mililitru) naziva se penfilnim.

Za pravljenje injekcije takvog lijeka koristi se posebna olovka za injekciju inzulina.

Reakcija vašeg tijela na bilo koji od ovih lijekova ovisi o vašoj individualnoj toleranciji i vašim navikama: prehrani, fizičkoj aktivnosti, konzumiranju alkohola. Ne bavite se eksperimentima samo-lijekova: samo iskusni specijalist može propisati pravi insulin za vaš slučaj.

Krvotok tagidiabetesa

Postoji mnogo oblika inzulina koji se koriste za liječenje dijabetesa. Razvrstavaju se prema brzini njihovog početka i trajanju učinka.

  • Velika brzina (ultra-kratko djelovanje)
  • Kratka akcija
  • Srednje trajanje
  • Produljeno djelovanje
  • Kombinovano (prethodno miješano)

Američka agencija za hranu i lijekove odobrila je 2006. godine lijek za inhalaciju Exubera. Ali 2007. godine, farmaceutska kompanija Pfizer prestala je prodavati lijek iz finansijskih razloga.

Koja vrsta inzulina je najbolja za dijabetes?

Vaš liječnik će razgovarati s vama koja vrsta inzulina je najbolja za vas i vaš dijabetes. Ova odluka ovisi o mnogim faktorima, na primjer:

  • Individualni odgovor vašeg tijela na inzulin (trajanje apsorpcije inzulina u tijelu i trajanje njegove aktivnosti u različitih ljudi može varirati).
  • Vaše vlastite navike - na primjer, vrsta hrane koju preferirate, koliko alkohola konzumirate, ako to uopće radite ili koliko vježbate - faktori su koji utječu na korištenje inzulina u vašem tijelu.
  • Koliko želite učiniti sebi nekoliko injekcija dnevno.
  • Koliko često želite provjeriti razinu šećera u krvi.
  • Tvojih godina.
  • Ciljajte šećer u krvi.

Sljedeća tablica prikazuje vrste injicirajućih oblika inzulina s detaljnom naznakom početka (vremensko razdoblje prije nego što inzulin ulazi u krvotok i početak njegova djelovanja za snižavanje šećera u krvi), vrhunac (vrijeme kada inzulin najviše smanjuje šećer u krvi) i trajanje njegovog djelovanja ( koliko dugo inzulin nastavlja snižavati šećer u krvi).

Ova tri pokazatelja se mogu razlikovati ovisno o reakciji vašeg tijela. Posljednja kolona prikazuje procijenjenu pokrivenost nekih vrsta obroka inzulinom.

Vrsta inzulina i robna markaPočetak akcijeVrhunska akcijaTrajanje akcijeUloga u regulaciji šećera u krvi
Velika brzina (ultra-kratko djelovanje)
Humalog ili insulin lispro15-30 min30-90 min3-5 satiUltra kratko djelujući inzulin zadovoljava potrebu za hranom koju jede istodobno s injekcijom. Ova vrsta inzulina koristi se inzulinom s produženim djelovanjem.
Novolog ili inzulin aspart10-20 min40-50 min3-5 sati
Epidera ili inzulinski glulizin20-30 min30-90 min1-2½ sata
Kratka akcija
Humulin R ili Novolin30 min-1 sat2-5 sati5-8 satiInzulin kratkog djelovanja zadovoljava potrebu za inzulinom u hrani koja se jede 30-60 minuta nakon injekcije
Velosulin (za upotrebu u inzulinskim pumpama)30 min-1 sat2-3 sata2-3 sata
Srednje trajanje
Inzulin NPH (N)1-2 sata4-12 sati18-24 sataSrednje trajanje Insulin zadovoljava potrebe za insulinom otprilike pola dana ili preko noći. Ova vrsta inzulina često se kombinira s ultrazvučnim ili kratko djelujućim inzulinama.
Insulin Lente (L)1-2½ sata3-10 sati18-24 sata
Produljeno djelovanje
Ultralente (U)30 min-3 sata10-20 sati20-36 satiInzulin dugog djelovanja, pokriva potrebe za inzulinom tokom dana. Ova vrsta inzulina često se kombinira ako postoji potreba za ultra kratkim i kratkim djelovanjem inzulina.
Lantus1-1½ sataNema - ovo je inzulin bez vrha, neprestano se isporučuje u krv20-24 sata
Levemir ili Detemir (FDA odobren u lipnju 2005.)1-2 sata6-8 satiDo 24 sata
Kombinovano *
Humulin 70/3030 min2-4 sata14-24 sataOvi lijekovi se obično daju dva puta dnevno prije jela.
Novolin 70/3030 min2-12 satiDo 24 sata
Novolog 70/3010-20 min1-4 sataDo 24 sata
Humulin 50/5030 minuta2-5 sati18-24 sata
Humalog mix 75/2515 min.30 min-2 ½ sata16-20 sati
* Unaprijed pripremljena smjesa inzulina je kombinacija određenih proporcija inzulina srednjeg trajanja i inzulina kratkog djelovanja u jednoj ampuli ili olovci špriceva (brojevi nakon naziva marke pokazuju postotak svake vrste inzulina)

Postoje različite vrste inzulina - hormona umjetno sintetiziranog - primjena inzulina je jedan od najefikasnijih načina snižavanja razine glukoze u krvi.

Inzulin na farmaceutskom tržištu predstavljen je različitim vrstama, ovisno o podrijetlu, brzini i stupnju pročišćavanja.

Klasifikacija po principu djelovanja i trajanju

Ova sistematizacija uključuje sljedeće vrste hormona:

  • Kratko se daje češće, ali u malim dozama.
  • Srednja - često u kombinaciji s drogama iz prethodne grupe, s izuzetkom Hagedorna.
  • Duga - ima blagi efekat i bolji od ostalih vrsta oponaša proizvodnju inzulina.

Kratke (jednostavne) uvrede

Uvođenje lijekova ove grupe provodi se prije čina jedenja, a djelovanje takvog hormona započinje četvrt sata nakon injekcije. Veličina doze direktno utječe na trajanje inzulina, koje može trajati i do 8 sati.

Lijekove možete unijeti intramuskularno ili subkutano, a u nekim slučajevima, kada pacijent pati od ketoacidoze ili je u stanju dijabetičke kome, propisane su intravenske injekcije.

Dugotrajne ili duge vrste inzulina

Odlikuje ih dugo djelovanje, zbog čega su u stanju igrati ulogu pozadinskog ili bazalnog hormona. Najčešće je dovoljno pacijentu da dnevno daje 1-2 injekcije lijeka za održavanje normalnog stanja.

To su najčešće korišteni insulini za liječenje dijabetesa tipa 2.

Početak izloženosti takvom hormonu događa se u petom satu nakon gutanja, a ukupni učinak je 24 sata, a vrhunac je bio 14 sati nakon primjene.

Stručnjaci sve više propisuju ultra-kratko djelovanje koje smanjuje šećer, a koje je po prirodi najsličnije efektu na tijelo s hormonom kojeg stvara prirodna žlijezda.

Lijek treba davati neposredno prije jela, njegovo djelovanje počet će za 10 minuta. Ako pacijent ne može odrediti koliko će hrane uzimati, primjena hormona može se odgoditi do kraja obroka, kada je lako pojesti količinu hrane. Vrhunac aktivnosti dogodit će se sat i pol nakon injekcije.

Terapiju inzulina potrebno je provoditi u strogom skladu sa shemom koju je razvio lekar koji u potpunosti odražava razdoblje djelovanja biološki aktivnog elementa.

Imitirajući ljudsko

Oni proizvode protein koji je sličniji onome koji se proizvodi u ljudskom tijelu na dva načina. Jedan od njih je sinteza inzulina putem Escherichia coli.

Drugi način je stvaranje humanog proteinskog hormona od svinje koja se proizvodi.

Značajka metode je uklanjanje posljednje aminokiseline koja izaziva alergijske reakcije kod pacijenta.

Monopic

Kako bi se poboljšao kvalitet pripravka koji sadrži inzulin, on se pored kristalizacije podvrgava i drugoj metodi pročišćavanja - kromatografiji, filtraciji gela. Količina nečistoće na ovaj način može se smanjiti na 10-3. Takvi lijekovi se mogu prepoznati po oznaci na ambalaži MR-a.

Monokomponenta

Oznaka MS pokazuje da je pripravak inzulina podvrgnut ponovljenom pročišćavanju, zbog čega se postiže gotovo 100% čistoća hormona. Za razdvajanje nečistoća koriste se molekularno sito i kromatografija sa razmenom jona.

Stručnjaci insistiraju na tome koja vrsta inzulinske terapije neće biti odabrana, važno je koristiti lijekove koje proizvodi jedan proizvođač. Ovaj zahtjev diktira činjenica da su komponente koje čine lijekove različitih proizvođača sposobne suzbiti obostrani učinak, ili obrnuto, pojačati ga, negativno utječući na pacijentovo stanje.

Alternativna podjela

Trenutna klasifikacija pripravaka inzulina uključuje:

  • Produljena ili bazalna vrsta inzulina koja može oponašati prirodnu sintezu proteinskog hormona od strane gušterače. Najčešće je ova supstanca srednjeg trajanja.
  • Kratke i ultra kratke vrste inzulina. Učinak prvog počinje nakon 30 minuta od trenutka primjene, drugog - nakon 15-minutnog perioda.

Prilikom odabira najprikladnije vrste inzulina treba obratiti pažnju na važne faktore:

  • reakcija pacijenta na određenu vrstu inzulina,
  • pacijentov životni stil, njegova ishrana, stepen fizičke aktivnosti i druge navike,
  • optimalna učestalost ubrizgavanja
  • starost pacijenta.

Izbor vrste inzulina određuje sama bolest i preporuke specijalista. Samo-lijek dijabetesa strogo je zabranjen.

Prve sorte inzulina dobivene su isključivo iz životinjskih proizvoda. Ali zamijenili su ih savršena, dobro rafinirana modificirana hrana koja se sve više koristi za liječenje dijabetesa:

  1. Ljudski oblik (modifikovan). Hormon je 100% u skladu sa strukturom supstance koju stvara ljudski pankreas. Međutim, delovanje sintetizovanog hormona počinje iz potkožnog tkiva nakon primjene. Treba mu više vremena da se razbije. Hormon se proizvodi iz Escherichia coli koja se dobija od ljudi.
  2. Svinjski inzulin Što je moguće bliže ljudskoj, ali joj nedostaje 1 aminokiselina u strukturi proteina. Da bi se postigla kompatibilnost s ljudskim tijelom, svinjski inzulin se modificira.
  3. Hormon iz gušterače goveda. Ima tri aminokiseline i može izazvati alergije. Postepeno, upotreba inzulina goveda smanjuje se na "ne".
  4. Hormon kitova. Vrlo se razlikuje od drugih vrsta inzulina, koristi se u pojedinačnim slučajevima. Savremene metode modifikacije gena praktički su eliminirale potrebu za ovom vrstom inzulina.

Klasifikacija vrsta inzulina prema njihovom djelovanju je radikalno različita. Upravo je ona osnova izbora terapije u svakom slučaju dijabetesa.

Stepen pročišćavanja lijeka

Moguće je klasificirati inzulin prema stupnju pročišćavanja sirovina. Što je veća čistoća proizvoda, manje vanjskih sastojaka ulazi u ljudsku krv (a to utječe na moguće alergije i nuspojave):

  • Tradicionalno čišćenje. Koristi se tehnologija likvidacije i kristalizacije. Nakon prerade, nečistoće ostaju u proizvodu.
  • Monopick čišćenje. Prvo se inzulin pročišćava na tradicionalan način, a zatim se filtrira gelom. Konačni proizvod ostaje minimum nečistoća.
  • Čišćenje monokomponenata. Savršen je model za filtraciju hormona, jer se molekularno prosijavanje koristi u kombinaciji sa kromatografijom s ionskom izmjenom. Hormon ne sadrži nečistoće i dobro ga podnosi većina pacijenata.

Popularna klasifikacija inzulina je prema vrsti korišćene sirovine.

Vrste inzulina: lijekovi se dijele prema vrsti, trajanju, nazivu

Injekcije inzulina često se postavljaju u stomak - najpovoljnije mjesto. Ali možete ih unijeti u bokove, ramena, gornje kvadrate stražnjice. Ponekad koriste injekcije ispod lopatice.

Savremena metoda primjene hormona su inzulinske pumpe. Mali raspršivači instalirani su na određenom mjestu i programirani za supkutanu primjenu lijeka u određeno vrijeme.

Postoje i druge tehnologije za davanje hormona - inhalacija i transplantacija. Međutim, njihova učinkovitost još nije dovoljno razvijena za kontinuiranu upotrebu od većine pacijenata.

Odabir vrste inzulina trebao bi provesti endokrinolog, koji je proučavao rezultate testova pacijenta. Strogo je zabranjeno neovisno mijenjati doziranje, način primjene, preporučeni režim prehrane - to može uzrokovati napredovanje bolesti, pa čak i smrt.

Terapija inzulinom propisana je do kraja života. Moderni razvoj svake godine nudi nova rješenja za pacijente, ali pristanak na njihovu upotrebu ne garantira izvrsne rezultate. Mnoge eksperimentalne tehnike nisu uspjele da zaobiđu djelotvornost klasične injekcijske terapije.

Indikacije za upotrebu insulina

Glavna upotreba lijeka je liječenje šećerne bolesti tipa 1. U nekim slučajevima koristi se i kod dijabetesa tipa 2.

Mala doza inzulina (5-10ED) koristi se za liječenje hepatitisa, ciroze u početnom stadijumu, iscrpljenosti, furunkuloze, acidoze, loše prehrane, tirotoksikoze.

Lijek se može koristiti za iscrpljivanje nervnog sistema, za liječenje alkoholizma, nekih oblika šizofrenije.

U osnovi se lek ubrizgava u mišić ili ispod kože, u težim slučajevima s dijabetičkom komom daje se intravenski.

Potrebna doza lijeka određuje se pojedinačno prema rezultatima analiza, uklj. podatke o nivou šećera, inzulina u krvi, tako da možete dati samo prosječne dozvoljene norme.

Potrebna doza inzulina za dijabetes melitus kreće se od 10-40 ED dnevno.

Kod dijabetičke kome dnevno ne može se davati više od 100 IU supkutano, a intravenskom primjenom ne više od 50 IU dnevno.

Za ostale indikacije, lijek je propisan u malim dozama - 6-10ED / dan.

Za injekcije inzulina koristi se posebna štrcaljka s ugrađenom iglom, čiji dizajn predviđa unošenje cijelog njezinog sadržaja bez ostataka, što vam omogućava da se pridržavate točne doze lijeka.

Prije sakupljanja inzulina u obliku suspenzije u štrcaljki, sadržaj bočice treba protresti da se dobije ujednačena suspenzija.

Obično se dnevna doza daje u dvije do tri doze. Injekcija se vrši pola sata, sat prije obroka. Delovanje inzulina, njegova jednostruka doza, započinje nakon pola sata, sat i traje 4-8 sati.

Djelovanje inzulina ubrizganog intravenski počinje nakon 20-30 minuta., Razina šećera opada do prvobitne razine nakon jednog do dva sata.

Inzulin je kontraindiciran kod: akutnog hepatitisa, hemolitične žutice, ciroze jetre, bubrežne amiloidoze, urolitijaze, dekompenziranih oštećenja srca, dvanaestopalačnog čira, želuca, bolesti praćenih hipoglikemijom.

Pogledajte video: Wanna know how to collapse your heart disease risk? Ok then. (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar