Koji je oblik krumpira dozvoljen dijabetičarima

Suočeni s ovom ozbiljnom dijagnozom, pacijenti bi trebali što prije pregledati svoju prehranu. Ljudima je vrlo teško odbiti krompir. Uostalom, ovo je jedan od najpopularnijih proizvoda u Rusiji - hranjiv i vrlo ukusan. Da bismo odgovorili na pitanje može li se krumpir koristiti za dijabetes, pogledaćemo kako ovo povrće utiče na organizam.

Sastav proizvoda

U slučaju poremećaja metabolizma ugljikohidrata potrebno je jelovnik planirati tako da se vjerojatnost porasta šećera svede na minimum. Stoga će mnoge proizvode morati napustiti. I ograničite upotrebu krompira.

  • proteini 2 g
  • masti 0,4,
  • ugljeni hidrati 15,8,
  • sadržaj kalorija od 75 kcal,
  • glikemijski indeks 65,
  • jedinice za hljeb 1.5.

Podaci su za sirov i kuhan krompir. Ako ga pržite, tada će se povećati sadržaj kalorija, količina masti i ugljikohidrata.

Ovo povrće sadrži:

  • vitamini: C, B, D, PP, E,
  • elementi: kalijum, fosfor, gvožđe, cink, molibden, hrom, selen, kalcijum, kositar, nikl,
  • aminokiseline
  • vlakno.

U tijelu krompir obavlja alkalnu funkciju. Neutralizira efekte kiselina. Ovo povrće je korisno osobama koje pate od čira, gastritisa, gihta i artritisa bubrežnih bolesti. Unatoč činjenici da je usjev korijena hranjiv i ukusan, kod dijabetesa melitusa tipa 2 poželjno je smanjiti njegovu količinu. Uostalom, sastav krompira sadrži 15,8 ugljikohidrata. Ovo nije dovoljno. I zbog toga je opasan za dijabetičare. Kada se pojedu ugljeni hidrati, posebno oni brzi, šećer u krvi raste. Tijelo treba započeti aktivno proizvoditi inzulin koji to nadoknađuje. A to je nemoguće.

Kod dijabetesa, gušterača ili uopće ne proizvodi inzulin, ili ga ne sintetizira dovoljno. Kao rezultat toga, krv se zgušnjava i ne može efikasno hraniti unutrašnje organe i zasititi tkiva kiseonikom. Kao rezultat ovih problema, pogođeni su svi sustavi za održavanje života. Nepoštivanje stroge prehrane za dijabetes tipa 2 dovodi do teških i neugodnih posljedica. Zbog toga se krompir, kao i drugi proizvodi s prosječnim ili visokim udjelom ugljikohidrata, nalazi na popisu jela koja se ne preporučuju.

Dopuštene norme

Za poremećaje metabolizma ugljikohidrata potrebno je stvoriti uravnoteženu prehranu, koja neće izazvati razvoj hiperglikemije. Smanjenje ili eliminiranje upotrebe šećera (uključujući složene) doprinosi normalizaciji razine glukoze. I odricanje od ugljikohidrata pomoći će smanjenju količine masti u tijelu. To će se pozitivno odraziti na opće stanje i dobrobit dijabetičara.

Krompir sadrži dovoljno ugljikohidrata u škrobu da izazove nagli porast pacijentove razine šećera. Koncentracija glukoze u krvi uvijek raste proporcionalno količini konzumiranih ugljikohidrata. Proces cepanja škroba koji se nalazi u gomoljima krumpira započinje u usnoj šupljini pod utjecajem sline.

Kada se potroši krumpir, šećer odmah raste.

Ako dijabetičar ima inzulinski odgovor (koji se često nalazi kod bolesti tipa 2), kompenzacija glukoze je spora. Visoki nivo šećera ostaje u krvi nekoliko sati.

Iskusni endokrinolozi savjetuju ograničavanje unosa ovih korijenskih kultura na 200 g dnevno. I jedite jela od krumpira ne svaki dan u malim porcijama. Ovo će pomoći da se izbegne hiperglikemija.

Ako kuhate namočen krompir, možete minimizirati opasno djelovanje povrća na dijabetičare. Ali prvo morate to očistiti i isjeći. Zatim ostavite u vodi 6 do 12 sati. Tako ćete smanjiti količinu škroba koji ulazi u organizam, a samim tim i ugljikohidrate.

Neka se jela iz ove korene usjeva moraju u potpunosti napustiti. Riječ je o prženom krumpiru, pomfritu i čipsu. Glikemijski indeks ovih jela je visok, a s dijabetesom će učiniti štetu, a ne korist. U malim količinama možete jesti kuhani i pečeni krompir. Djeluje kao odličan izvor fosfora, kalijuma. Svježi gomolji sadrže značajnu količinu vitamina C. A biljna vlakna ima blagotvoran utjecaj na stanje probavnog trakta. Krompir je takođe izvor uravnoteženih aminokiselina, koje tijelo lako apsorbuje. Hipertenzija „s iskustvom“ je svjesna pozitivnog učinka pečenog krumpira na krvožilni sistem.

Koristan je i sok od krumpira. Za ljude bez metaboličkih poremećaja može se koristiti za liječenje rana na koži, erozije i čireva. Ali dijabetičari s ovim receptom bolje je ne eksperimentirati. Njihovi se kožni problemi mogu pogoršati zbog visokog sadržaja škroba u soku.

Posuđe od krumpira s malo ugljikohidrata

Prekomjerna težina kod mnogih dijabetičara nije zbog upotrebe masti. Razlog njegovog nakupljanja je dijeta kod koje prekomjerna količina ugljikohidrata ulazi u organizam. Oni izazivaju debljanje, pogoršanje procesa usvajanja glukoze u tkivima. Što više masti u tijelu to manje djeluje inzulin. I zato je on potreban. Šećer dugo vremena cirkulira bez svrhe i nakuplja se u krvi, zgušnjavajući ga, umjesto da postaje izvor energije za vitalnu aktivnost.

Pacijenti na dijeti s malo ugljikohidrata morati će praktički napustiti krompir ili ih dugo namočiti. Zamijenite usjev korijena u izborniku bilo kojim proizvodima s niskim glikemijskim indeksom. Smanjenje količine konzumiranih ugljikohidrata doprinosi brzom smanjenju težine i njegovoj stabilizaciji. Nije dovoljno da dijabetičari prestanu jesti krompir. Također se vrijedi odreći kruha, tjestenine, većine žitarica, pasulja, mnogo voća, pripremljenih doručaka i drugih lako probavljivih proizvoda. To, naravno, nije lako. Ali zdravlje i dobrobit su važniji. Zapamtite: osim dijeta, potrebno je redovno nadziranje nivoa šećera u krvi prije i nakon jela. To će vam omogućiti da neprijatne manifestacije bolesti držite pod kontrolom i na vrijeme prilagodite meni koji je sastavio liječnik ili pacijent.

Nije potrebno potpuno napustiti proizvode koji sadrže glukozu. Dovoljno je smanjiti njihov broj na prihvatljiv nivo kod dijabetesa. Zbog toga liječnici u izbornik uključuju proizvode koji imaju nizak sadržaj škroba.

Dijabetičari bi trebali zapamtiti da dok jedete krumpir ne možete izbjeći skok šećera. I jasno shvatiti koliko i šta mogu i ne mogu. Možete uočiti razliku nakon napuštanja krumpira i druge hrane s visokim sadržajem ugljikohidrata prema rezultatima testova šećera. Pokazaće se da će se takva studija provesti čak i kod kuće, koristeći prijenosni glukometar.

Jeruzalemska artičoka smatra se dobrom zamenom popularnog usjeva korijena. Evo malog izbora recepata s niskim udjelom ugljikohidrata s krumpirom:

Sa gestacijskim dijabetesom

Ako se hiperglikemija otkrije tijekom trudnoće, buduća majka treba prebaciti na dijetu koja sadrži malo ugljikohidrata. Važno je izbjegavati slatkiše, voće i hranu s velikim ugljikohidratima. Uključujući manje jesti žitarice, tjesteninu i krumpir. To će vam omogućiti kontrolu šećera u krvi. Povišena koncentracija glukoze šteti samoj ženi i njezinoj bebi. Stoga ga liječnici ponekad čak igraju na sigurno i propisuju lijekove (najčešće inzulin).

Korisni recepti

Ljudi moraju znati kako kuhati hranu tako da zadrže maksimalnu količinu hranjivih sastojaka. Također je važno da dijabetičari tijekom kuhanja hrane pokušaju smanjiti broj ugljikohidrata i masti koji uđu u organizam. Zbog toga se trebaju odreći žetona.

Štete neće biti praktično ako koristite pečeni krumpir.

Posebno je dobro prvo je natopiti u vodi da škroba ne bi bilo. Ovom metodom toplinske obrade čuva se najveći broj korisnih tvari. Možete ga ispeći u pećnici, mikrovalnoj. Dopušteni su i redovni kuhani krumpir. Ali sva ova jela treba jesti u malim porcijama i to ne često.

Prilikom sastavljanja menija imajte na umu da se ove korenovke ne mogu kombinirati s masnom hranom. Dobar dodatak pečenom, kuvanom krumpiru je salata.

Endokrinolozi savjetuju pacijentima koji imaju dijabetes da se pridržavaju principa zdrave prehrane. Za njih je od vitalnog značaja da smanje količinu ugljenih hidrata u ishrani. Jelovnik je dizajniran da spreči šlice u šećeru. Zbog toga ljekari i dalje preporučuju odustajanje od krumpira ili minimiziranje njihove upotrebe.

Pogledajte video: Zlatni savjeti Čuvarkuća (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar