Test šećera u krvi

Prilikom provođenja dvosatnog testa tolerancije na glukozu (Dvosatni test glukoze) koristiti ne 50, nego 75 grama glukoze u prahu, prethodno rastvorenih u 300 ml vode za piće. Voda se pije u malim gutljajima, tokom pet minuta. Ne pijte u jednom gutljaju, jer je rezultirajući rastvor vrlo sladak i u trudnica može izazvati napad povraćanja. Tada će se test morati ponoviti ponovo, ali ne istog dana. Ako je žena imala napada jutarnje mučnine, onda bi trebala uzeti sa sobom nekoliko kriški limuna što joj dobro popuca.

Prije testa hranu ne možete jesti osam sati prije početka, pa se najčešće propisuje rano ujutro (otprilike 6-7 sati ujutro) kako žena još ne osjeća jak osjećaj gladi i nema vremena za ugriz.

Metodologija ovog istraživanja prilično je jednostavna. Za dijagnozu se uzima krv iz prsta ili ulnarne vene (pouzdanija metoda!). nakon toga laboratorijski pomoćnik pažljivo proučava uzorak krvi kako bi utvrdio sadržaj glukoze u krvnoj plazmi (glikemija). Tada žena pije otopinu glukoze i sljedeća dva sata neće moći jesti (čak ni žvakaću gumu) i hodati, može piti samo vodu (ne gaziranu!). Dva sata kasnije, tehničar će ponoviti uzimanje krvi. Procjena rezultata provodi se na ovaj način (u tablici su prikazane opcije brzine glikemije):

Oralni test tolerancije na glukozu

Oralni test tolerancije na glukozu dug je, ali vrlo informativan test šećera u krvi. Uzimaju ga ljudi čiji je test šećera u krvi postio rezultat od 6,1-6,9 mmol / L. Pomoću ovog testa možete potvrditi ili negirati dijagnozu dijabetesa. To je i jedini način otkrivanja kod osobe oslabljene glukozne tolerancije, tj. Predijabetesa.

Prije nego što se napravi test za toleranciju na glukozu, osoba treba jesti neograničeno 3 dana, odnosno konzumirati više od 150 g ugljikohidrata svaki dan. Fizička aktivnost treba biti normalna. Poslednji večernji obrok treba da sadrži 30-50 g ugljenih hidrata. Noću trebate gladovati 8-14 sati, dok možete piti vodu.

Prije provođenja testa tolerancije na glukozu potrebno je razmotriti faktore koji mogu utjecati na njegove rezultate. Tu spadaju:

  • zarazne bolesti, uključujući prehladu,
  • fizička aktivnost, ako je jučer bila posebno niska, ili obrnuto povećano opterećenje,
  • uzimanje lijekova koji utiču na šećer u krvi.

Redoslijed oralnog testa tolerancije na glukozu:

  1. Pacijentu je testiran nivo šećera u krvi na glavi.
  2. Odmah nakon toga on pije otopinu od 75 g glukoze (82,5 g glukoze monohidrata) u 250-300 ml vode.
  3. Nakon 2 sata napravite drugi test krvi na šećer.
  4. Ponekad uzimaju i privremene pretrage krvi na šećer svakih 30 minuta.

Za djecu je "opterećenje" glukoze 1,75 g po kilogramu tjelesne težine, ali ne veće od 75 g. Pušenje nije dopušteno 2 sata dok se provodi test.

Ako je tolerancija na glukozu oslabljena, tj. Razina šećera u krvi ne pada dovoljno brzo, to znači da pacijent ima značajno povećan rizik od dijabetesa. Vrijeme je da se prebacite na dijetu s malo ugljikohidrata kako biste spriječili razvoj „pravog“ dijabetesa.

Test tolerancije na glukozu u trudnoći: indikacije i kontraindikacije

U skladu sa dopisom Ministarstva zdravlja Ruske Federacije od 17. decembra 2013. br. 15-4 / 10 / 2-9478 za pravovremeno otkrivanje gestacijskog šećerne bolesti između 24. i 28. gestacijske nedelje (optimalni period je 24-26 tjedana) sve trudnice vrši se oralni test tolerancije na glukozu. U izuzetnim slučajevima, test tolerancije na glukozu može se obaviti do 32. gestacijske trudnoće.

Kontraindikacije za test tolerancije na glukozu su:

  • individualna netolerancija na glukozu,
  • manifestni dijabetes (prvi put dijagnosticiran dijabetes melitus tokom trudnoće),
  • oboljenja gastrointestinalnog trakta, praćena smanjenom apsorpcijom glukoze (sindromom dampinga ili reseciranim želučanim sindromom, pogoršanjem hroničnog pankreatitisa i dr.).

Privremene kontraindikacije testa su:

  • rana toksikoza trudnica (povraćanje, mučnina),
  • potreba da se pridržavate strogih mirovanja u krevetu (ispitivanje se ne provodi do širenja motornog režima),
  • akutna upalna ili infektivna bolest.

Šta je test tolerancije na glukozu?

Test tolerancije na glukozu (GTT) laboratorijska je metoda za dijagnozu različitih poremećaja metabolizma glukoze u ljudskom tijelu. Uz pomoć ove studije moguće je uspostaviti dijagnozu dijabetes melitus tipa, oslabljene tolerancije na glukozu. Primjenjuje se u svim sumnjivim slučajevima, na graničnim vrijednostima glikemije, kao i u prisustvu znakova dijabetesa na pozadini normalnog šećera u krvi.

GGT procjenjuje sposobnost ljudskog tijela da razgrađuje i apsorbira komponente glukoze u stanicama organa i tkiva.

Metoda se sastoji u određivanju koncentracije glukoze na prazan stomak, zatim 1 i 2 sata nakon glikemijskog opterećenja. Odnosno, pacijent je pozvan da pije 75 grama suhe glukoze otopljene u mililitrima tople vode, a osobama povećane tjelesne težine potreban je dodatni volumen glukoze, izračunato iz formule 1 gram po kilogramu, ali ne veći od 100.

Da biste nastali sirup bolje podnio, moguće je u njega dodati sok od limuna. U teško bolesnih bolesnika koji su imali akutni infarkt miokarda, moždani udar, astmatični status, glukozu, preporučljivo je ne unositi glukozu, umjesto toga, dopušten je mali doručak koji sadrži 20 grama lako probavljivih ugljikohidrata.

Za kompletiranje slike, mjerenje šećera u krvi se može obavljati svakih pola sata (ukupno, ovo je potrebno za sastavljanje glikemijskog profila (dijagram krivulje šećera).

Materijal za istraživanje je 1 mililitar seruma u krvi, uzet iz venskog sloja. Vjeruje se da je venska krv najinformativnija i daje tačne i pouzdane pokazatelje u skladu s međunarodnim standardima. Vrijeme potrebno za završetak testa je 1 dan. Studija se izvodi u odgovarajućim uslovima, podložna aseptičkim pravilima, i dostupna je u gotovo svim biohemijskim laboratorijama.

GTT je visoko osjetljiv test sa gotovo nikakvim komplikacijama ili nuspojavama. Ako postoje, povezane su s reakcijom pacijentovog nestabilnog živčanog sustava na ubodnu venu i uzorak krvi.

Drugi test dopušteno je obaviti ne ranije od 1 mjeseca.

Indikacije za obavljanje testa tolerancije

Test tolerancije na glukozu provodi se u većoj mjeri da se otkrije predijabetes. Da bi se potvrdio dijabetes melitus, nije uvijek potrebno provesti stresni test, dovoljno je imati jednu povišenu vrijednost šećera u krvotoku utvrđenu u laboratoriji.

Postoji nekoliko slučajeva kada je potrebno osobi propisati test tolerancije na glukozu:

  • postoje simptomi dijabetesa, ali, rutinski laboratorijski testovi ne potvrđuju dijagnozu,
  • nasljedni dijabetes je opterećen (majka ili otac imaju ovu bolest),
  • vrijednosti glukoze u krvi naglo su povišene od norme, ali nema simptoma karakterističnih za dijabetes,
  • glukozurija (prisutnost glukoze u urinu),
  • pretežak
  • analiza tolerancije na glukozu provodi se kod djece ako postoji predispozicija za bolest i dijete je pri rođenju imalo težinu veću od 4,5 kg, a također ima povećanu tjelesnu težinu u procesu odrastanja,
  • trudnice provode u drugom tromjesečju, s povišenim nivoom glukoze u krvi na prazan stomak,
  • česte i ponavljajuće infekcije na koži, u usnoj šupljini ili dugotrajno ne zarastanje rana na koži.

Indikacije za

Pacijentice sa sljedećim faktorima mogu dobiti preporuku liječnika opće prakse, ginekologa, endokrinologa za test tolerancije na glukozu tijekom trudnoće ili sumnje na dijabetes melitus.

  • sumnja se na dijabetes tipa 2
  • stvarno prisustvo dijabetesa,
  • za izbor i prilagođavanje tretmana,
  • ako sumnjate ili imate gestacijski dijabetes,
  • predijabetes
  • metabolički sindrom
  • kvarovi gušterače, nadbubrežne žlijezde, hipofize, jetre,
  • oslabljena tolerancija na glukozu,
  • gojaznost, endokrine bolesti,
  • samoupravljanje dijabetesa.

Kako uzeti test tolerancije na glukozu

Ako doktor posumnja na jednu od gore navedenih bolesti, uputit će se na analizu tolerancije na glukozu. Ova metoda ispitivanja je specifična, osjetljiva i „raspoložena“. Na to se treba pažljivo pripremiti kako ne bi došlo do lažnih rezultata, a zatim zajedno s liječnikom odabrati tretman za uklanjanje rizika i mogućih prijetnji, komplikacija tijekom dijabetesa melitusa.

Priprema za postupak

Prije testa trebate pažljivo pripremiti. Mjere pripreme uključuju:

  • zabrana alkohola nekoliko dana,
  • ne smijete pušiti na dan analize,
  • recite lekaru nivo fizičke aktivnosti,
  • ne jesti slatku hranu dnevno, ne pijte puno vode na dan analize, sledite pravilnu ishranu,
  • uzeti u obzir stres
  • ne uzimajte test za zarazne bolesti, postoperativno stanje,
  • na tri dana, prestanite uzimati lijekove: šećer koji snižava nivo hormona, stimulirajući metabolizam, depresiju psihe.

Kako testirate toleranciju na glukozu tokom trudnoće?

Test tolerancije na glukozu je stresni test s glukozom (75 g), koji je siguran dijagnostički test za otkrivanje poremećaja metabolizma ugljikohidrata tijekom trudnoće.

Priprema za ovu studiju je rigoroznija i temeljitija nego za jednostavno utvrđivanje nivoa glukoze u krvi.

Ispitivanje se obavlja na pozadini redovne ishrane (najmanje 150 g ugljikohidrata dnevno) najmanje 3 dana prije ispitivanja. Studija se izvodi ujutro na prazan stomak nakon 8-satnog noćnog posta. Posljednji obrok bi nužno trebao sadržavati 30-50 g ugljikohidrata. Lijekove koji utječu na glukozu u krvi (multivitamini i pripravci željeza koji sadrže ugljikohidrate, glukokortikoide, β-blokatore (lijekovi pod pritiskom), adrenergičke agoniste (na primjer, ginipral) po potrebi uzimati nakon ispitivanja.

Tokom testa za toleranciju na glukozu tri puta je uzet krv iz vene za glukozu:

  1. Mjeri se osnovna vrijednost (pozadina) šećera u krvi na glavi. Nakon uzimanja prvog uzorka venske krvi, odmah se mjeri glukoza. Ako je razina glukoze 5,1 mmol / L ili viša, tada se postavlja dijagnoza Gestacijski dijabetes. Ako je pokazatelj jednak 7,0 mmol / L ili viši, postavlja se preliminarna dijagnoza Manifest (prvi put otkriven) dijabetes melitus tokom trudnoće. U oba slučaja ispitivanje se dalje neće provoditi. Ako je rezultat u granicama normale, test se nastavlja.
  2. Kada se test nastavi, trudnica treba piti otopinu glukoze tokom 5 minuta, koja se sastoji od 75 g suhe (anhidrite ili bezvodne) glukoze otopljene u 250-300 ml tople (37-40 ° C) vode, bezalkoholne (ili destilirane) vode. Pokretanje otopine glukoze smatra se početkom ispitivanja.
  3. Sledeći uzorci krvi za određivanje nivoa glukoze u venskoj plazmi uzimaju se 1 i 2 sata nakon punjenja glukozom. Nakon primitka rezultata sa naznakom Gestacijski dijabetes nakon 2. uzorkovanja krvi ispitivanje prestaje i treće uzorkovanje krvi se ne obavlja.

Sveukupno, trudnica će provesti oko 3-4 sata na polaganju testa za toleranciju na glukozu. Za vrijeme ispitivanja zabranjena je snažna aktivnost (ne možete hodati, stajati). Trudnica bi trebala provesti sat vremena između samog uzimanja krvi, udobnog sjedenja i čitanja knjige i ne doživljavanja emocionalnog stresa. Jelo je kontraindicirano, ali pitka voda nije zabranjena.

Kontraindikacije za analizu

Specifične kontraindikacije kod kojih se ne može izvršiti test tolerancije na glukozu:

  • hitna stanja (moždani udar, srčani udar), povrede ili operacije,
  • izražen dijabetes melitus,
  • akutne bolesti (pankreatitis, gastritis u akutnoj fazi, kolitis, akutne respiratorne infekcije i druge),
  • uzimanje lijekova koji mijenjaju nivo glukoze u krvi.

Stopa glukoze u krvi tokom trudnoće

Tumačenje rezultata ispitivanja obavljaju opstetri-ginekolozi, terapeuti, liječnici opće prakse. Posebni savjeti endokrinologa za utvrđivanje činjenice kršenja metabolizma ugljikohidrata tijekom trudnoće nisu potrebni.

Norma za trudnice:

  • venska glukoza u plazmi na glavi manja od 5,1 mmol / L
  • nakon 1 sata tokom testa tolerancije na glukozu manje od 10,0 mmol / L
  • nakon 2 sata, više ili jednako 7,8 mmol / L i manje od 8,5 mmol / L

Liječenje i liječenje trudnica s gestacijskim dijabetesom

Dijetalna terapija je prikazana uz potpuni izuzetak lako probavljivih ugljikohidrata i ograničenje masti, jednoliku raspodjelu dnevne količine hrane za 4-6 prijema. Ugljikohidrati s visokim sadržajem prehrambenih vlakana trebaju biti ne više od 38-45% dnevnog unosa kalorija, proteini 20-25% (1,3 g / kg), masti - do 30%. Ženama s normalnim indeksom tjelesne mase (BMI) (18 - 24,99 kg / kvadratni m) preporučuje se dnevni unos kalorija od 30 kcal / kg, s viškom (tjelesna težina veća od idealne za 20-50%, BMI 25 - 29 , 99 kg / m2 M) - 25 kcal / kg, s pretilošću (tjelesna težina superiorna idealnoj za više od 50%, BMI> 30) - 12-15 kcal / kg.

Dozirana aerobna vježba u obliku hodanja najmanje 150 minuta sedmično, plivanja u bazenu. Izbjegavajte vježbe koje mogu uzrokovati porast krvnog tlaka (BP) i hipertoničnosti maternice.

Žene koje su imale gestacijski dijabetes pod visokim su rizikom da ga razviju u kasnijim trudnoćama i dijabetesu tipa 2 u budućnosti. Stoga ove žene trebaju stalno pratiti endokrinolog i akušer-ginekolog.

Vrste testa tolerancije na glukozu

Ovisno o načinu unošenja glukoze u tijelo, test tolerancije na glukozu podijeljen je u dvije vrste:

  • oralno (usnom, usnom)
  • parenteralno (intravenski, injekcijski).

Prva metoda je najčešća zbog manje invazivnosti i lakoće izvođenja. Drugo se pribjegava nehotičnim raznim kršenjima procesa apsorpcije, pokretljivosti, evakuacije u gastrointestinalnom traktu, kao i u uvjetima nakon hirurških intervencija (na primjer, resekcija želuca).

Uz to, parenteralna metoda je efikasna za procjenu sklonosti hiperglikemiji kod srodnika rodbinskih linija bolesnika sa šećernom bolešću. U tom se slučaju može dodatno odrediti koncentracija inzulina u prvih nekoliko minuta nakon ubrizgavanja glukoze.

Tehnika ubrizgavanja GTT-a je sljedeća: pacijentu se za nekoliko minuta intravenozno ubrizgava 25-50% otopina glukoze (0,5 grama na 1 kilogram tjelesne težine). Uzorci krvi za mjerenje nivoa uzimaju se iz druge vene 0, 10, 15, 20, 30 minuta nakon početka ispitivanja.

Tada se izrađuje graf koji prikazuje koncentraciju glukoze prema vremenskom intervalu nakon opterećenja ugljikohidrata.Klinička dijagnostička vrijednost je stopa pada razine šećera, izražena kao postotak. U prosjeku je 1,72% u minuti. Kod starijih i starijih osoba ta vrijednost je nešto manja.

Bilo koja vrsta testa tolerancije na glukozu izvodi se samo uz uputu lekara.

Krivulja šećera: indikacije za GTT

Test otkriva latentni tok hiperglikemije ili predijabetesa.

Možete posumnjati na ovo stanje i propisati GTT nakon što se utvrdi krivulja šećera, u sljedećim slučajevima:

  • prisutnost dijabetesa u bliskim rođacima,
  • gojaznost (indeks tjelesne mase iznad 25 kg / m2),
  • kod žena s patologijom reproduktivne funkcije (pobačaj, preuranjeni porod),
  • rođenje djeteta s poviješću razvojnih poremećaja,
  • arterijska hipertenzija
  • kršenje metabolizma lipida (hiperholesterolemija, dislipidemija, hipertrigliceridemija),
  • gihta
  • epizode povećane glukoze kao odgovor na stres, bolesti,
  • kardiovaskularne bolesti
  • nefropatija nepoznate etiologije,
  • oštećenje jetre
  • uspostavljen metabolički sindrom,
  • periferne neuropatije različite težine,
  • česte pustularne lezije kože (furunculosis),
  • patologija štitne žlijezde, nadbubrežne žlijezde, hipofize, jajnika kod žena,
  • hemohromatoza,
  • hipoglikemijska stanja
  • upotreba lijekova koji povećavaju glikemiju u krvi,
  • starije od 45 godina (s učestalošću istraživanja 1 put u 3 godine),
  • trimestru trudnoće u svrhu preventivnog pregleda.

GTT je neophodan za postizanje upitnog rezultata rutinskog testa glukoze u krvi.

Pravila za pripremu za test

Test tolerancije na glukozu mora se obaviti ujutro, na prazan stomak (pacijent bi trebao prestati jesti najmanje 8 sati, ali ne više

Dozvoljena je voda. Istovremeno, tokom prethodna tri dana, trebalo bi se pridržavati uobičajenog režima fizičke aktivnosti, primati dovoljnu količinu ugljikohidrata (ne manje od grama dnevno), potpuno prestati pušiti i piti alkoholna pića, ne prejesti se i ne izbjegavati psihoemocionalne nemire.

U ishrani uveče prije ispitivanja mora biti prisutan gram ugljikohidrata. Na dan studije strogo je zabranjeno piti kafu.

Tijekom uzimanja uzorka krvi, položaj pacijenta treba ležati ili sjediti, u mirnom stanju, nakon kraćeg odmora. U prostoriji u kojoj se vrši studija mora se pridržavati odgovarajućeg temperaturnog režima, vlažnosti, svjetla i drugih higijenskih zahtjeva, što se može postići u laboratoriji ili bolnica za rukovanje prostorijama.

Da bi se krivulja šećera objektivno prikazala, GTT treba preusmjeriti ako:

  • osoba koja se ispituje u prodromalnom ili akutnom periodu bilo koje infektivne i upalne bolesti,
  • posljednjih dana je izvršena operacija,
  • bila je teška stresna situacija,
  • pacijent je povrijeđen
  • primijećeni su neki lijekovi (kofein, kalcitonin, adrenalin, dopamin, antidepresivi).

Neispravni rezultati mogu se dobiti s nedostatkom kalija u tijelu (hipokalemija), oslabljenom funkcijom jetre i funkcioniranjem endokrinog sustava (nadbubrežna kortikalna hiperplazija, Cushingova bolest, hipertireoza, adenom hipofize).

Pravila pripreme za parenteralnu metodu GTT-a slična su onima za glukozu usta.

Priprema se za test tolerancije na glukozu

Važno je znati da je prije provođenja testa tolerancije na glukozu potrebna jednostavna, ali obavezna priprema. Sljedeći uvjeti moraju se poštovati:

  1. test tolerancije na glukozu izvodi se samo u pozadini zdrave osobe,
  2. krv se daje na prazan stomak (zadnji obrok prije analize trebao bi biti najmanje 8-10 sati),
  3. nepoželjno je četkati zube i prije analize koristiti žvakaće gume (žvakaća guma i pasta za zube mogu sadržavati malu količinu šećera koji se počinje apsorbirati već u usnoj šupljini. Zbog toga se rezultati mogu lažno precijeniti),
  4. konzumiranje alkohola je nepoželjno uoči testa i pušenje je isključeno,
  5. Prije testa trebate voditi svoj uobičajeni normalan način života, pretjerana fizička aktivnost, stres ili drugi psihoemocionalni poremećaji nisu poželjni,
  6. zabranjeno je obavljati ovaj test dok uzimate lijekove (lijekovi mogu promijeniti rezultate ispitivanja).

Metodologija ispitivanja

Ova analiza se provodi u bolnici pod nadzorom medicinskog osoblja i sljedeća je:

  • ujutro, strogo na prazan stomak, pacijent uzima krv iz vene i određuje nivo glukoze u njoj,
  • pacijentu se nudi da pije 75 grama bezvodne glukoze otopljene u 300 ml čiste vode (za djecu se glukoza rastvara brzinom 1,75 grama na 1 kg tjelesne težine),
  • 2 sata nakon pijenja otopine glukoze utvrditi nivo glukoze u krvi,
  • procijeni dinamiku promjena šećera u krvi prema rezultatima testa.

Važno je da se za nepogrešiv rezultat odmah utvrdi nivo glukoze u uzetoj krvi. Nije dozvoljeno zamrzavanje, transport i dugotrajno boravak na sobnoj temperaturi.

Evaluacija rezultata ispitivanja šećera

Rezultate ocenite normalnim vrijednostima koje bi zdrava osoba trebala imati.

Poremećena tolerancija na glukozu i oslabljena glukoza natašte su predijabetes. U ovom slučaju samo test tolerancije na glukozu može pomoći u prepoznavanju predispozicije za dijabetes.

Test tolerancije na glukozu tokom trudnoće

Test opterećenja glukozom važan je dijagnostički znak razvoja šećerne bolesti u trudnica (gestacijski dijabetes). U većini ženskih klinika uvršten je u obavezni popis dijagnostičkih mjera i indiciran je svim trudnicama, uz uobičajeno određivanje glukoze u krvi na glasu. Ali, najčešće se izvodi po istim pokazateljima kao i trudnice.

U vezi s promjenom funkcioniranja endokrinih žlijezda i promjenom hormonske pozadine, trudnice su u riziku od razvoja dijabetesa. Prijetnja ovom stanju nije samo majci već i nerođenom djetetu.

Ako ženska krv ima visoku razinu glukoze, tada će sigurno ući u plod. Višak glukoze dovodi do rađanja velikog djeteta (preko 4-4,5 kg), sklonosti dijabetesu i oštećenja živčanog sistema. Vrlo rijetko postoje izolirani slučajevi kada trudnoća može završiti prijevremenim rođenjem ili pobačajem.

Tumačenje dobivenih testnih vrijednosti predstavljeno je u nastavku.

Zaključak

Test tolerancije na glukozu uključen je u standarde za pružanje specijalizirane medicinske njege bolesnicima sa šećernom bolešću. To omogućava svim pacijentima predisponiranim za dijabetes melitus ili kod osoba sa sumnjom na dijabetes besplatno u okviru klinike obveznog zdravstvenog osiguranja na klinici.

Informativni sadržaj metode omogućava uspostavljanje dijagnoze u početnoj fazi razvoja bolesti i početak njezinog sprečavanja na vrijeme. Dijabetes melitus je način života koji treba usvojiti. Očekivano trajanje života s ovom dijagnozom u potpunosti ovisi o samom pacijentu, njegovoj disciplini i ispravnoj provedbi preporuka specijalista.

Pogledajte video: Kako se mjeri razina šećera u krvi? (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar