Amaryl tablete: upute za upotrebu, recenzije, analozi

Farmakološko djelovanjeGlimepirid uzrokuje da gušterača intenzivno proizvodi inzulin i baca ga u krv. Zbog toga se smanjuje šećer, posebno nakon jela. U jetri se aktivna supstanca oksidira uz učešće citokroma P450 IIC9. Problemi se mogu javiti dok uzimate druge lijekove koji se nadmeću za isti enzim, kao što su rifampicin ili flukonazol. Izluči se 60% jetrom i 40% bubrezima.
Indikacije za upotrebuDijabetes tipa 2 - za pacijente kojima prehrana i fizička aktivnost ne pomažu dovoljno u održavanju normalnog šećera u krvi. Zvanična medicina kaže da se glimepirid može koristiti u kombinaciji sa metforminom i injekcijama inzulina. Dr Bernstein tvrdi da je ovaj lijek štetan i da ga treba odbaciti. Pročitajte više ovdje zašto Amaril je štetan i kako zamijeniti.

Uzimajući Amaril, kao i svaku drugu tabletu protiv dijabetesa, morate slijediti dijetu.

KontraindikacijeŠećerna bolest tipa 1, dijabetička ketoacidoza, koma. Teške bolesti jetre i bubrega. Netolerancija na aktivnu tvar glimepirid ili druge derivate sulfoniluree. Pothranjenost, nepravilna ishrana, malapsorpcija hrane u probavnom traktu, ograničenje unosa kalorija na 1000 kcal dnevno ili manje. Starost do 18 godina.
Posebna uputstvaMorate biti oprezni kod hipoglikemije. Pažljivo pročitajte članak „Šećer u niskoj krvi (hipoglikemija)“. Ispitajte simptome ove akutne komplikacije hitne pomoći. U prvim tjednima uzimanja lijeka, glimepirid je najbolje ne raditi posao koji zahtijeva brzu fizičku i mentalnu reakciju. Tretman može povećati rizik tokom vožnje.
DoziranjePrikladna doza Amarila propisuje ljekar. Dijabetičari to ne bi trebali raditi sami. Lijek je dostupan u različitim dozama - tablete od 1, 2, 3 i 4 mg. Uzimajte jednom dnevno prije doručka ili prvog glavnog obroka. Tablete mogu biti podijeljene na pola, ali ne mogu se žvakati, treba ih oprati tekućinom.
NuspojaveHipoglikemija (nizak šećer u krvi) je uobičajena i opasna nuspojava. Ostali problemi su rijetki. Ovo mučnina povraćanje, osjećaj punoće stomaka, proljev, svrab na koži, osip. Osetljivost kože na sunce može se povećati, može se razviti nedostatak natrijuma u organizmu. Zbog naglog pada šećera u krvi, vid se može privremeno pogoršati.



Trudnoća i dojenjeGlimepirid i drugi derivati ​​sulfoniluree ne mogu se uzimati tokom trudnoće i dojenja. Ako osjetite visoki šećer u krvi tijekom trudnoće, pogledajte članke Trudnoća za dijabetes i gestacijski dijabetes. Budite tretirani kako piše u njima. Ne uzimajte tablete za snižavanje glukoze bez dozvole.
Interakcija s drugim lijekovimaAmaryl može negativno djelovati na tablete za pritisak, nesteroidne protuupalne lijekove i mnoge druge popularne lijekove. Pročitajte više o uputstvu za upotrebu, koja se nalazi u pakovanju sa lijekom. Razgovarajte sa lekarom! Recite mu o svim lijekovima koje uzimate.

PredoziranjeMože se razviti teška, po život opasna hipoglikemija. Ovdje su opisani njeni simptomi, metode kućnog i bolničkog liječenja. Ljudi koji slučajno ili namjerno gutaju glimepiridne tablete ili druge derivate sulfoniluree trebaju hitnu medicinsku pomoć.
Obrazac za puštanje, rok trajanja, sastavBoja Amaryl tableta razlikuje se ovisno o doziranju. Tablete sa aktivnom supstancom glimepirid 1 mg - ružičaste. 2 mg - zelena, 3 mg - blijedo žuta, 4 mg - plava. Pomoćne tvari: laktoza monohidrat, natrijum karboksimetil škrob (tip A), povidon 25.000, mikrokristalna celuloza, magnezijum stearat, kao i boje. Čuvati van domašaja dece na temperaturama ne većim od 30 ° C. Rok trajanja je 3 godine.

Ispod su odgovori na pitanja koja često postavljaju pacijenti sa dijabetesom tipa 2.

Kako uzimati Amaryl: prije jela ili nakon?

Amaryl se uzima prije jela, tako da ima vremena da počne djelovati u trenutku kada se hrana pojede. U pravilu liječnik daje upute dijabetičaru da uzme ovaj lijek prije doručka. A ako pacijent obično ne doručkuje, onda pije večeru prije večere. Analoge koji sadrže aktivnu tvar glimepirid treba uzimati na isti način.

Ne pokušavajte preskočiti obrok nakon uzimanja Amarila. Morate jesti, inače će lijek previše sniziti šećer u krvi i doći će do hipoglikemije. Ovo je akutna komplikacija koja može uzrokovati simptome različite težine. Od nervoze i palpitacija do kome i smrti. Rizik od hipoglikemije jedan je od razloga zašto dr. Bernstein ne preporučuje uzimanje glimepirida. Na raspolaganju vam je siguran i učinkovit postupni režim liječenja dijabetesa tipa 2.

Da li je ovaj lijek kompatibilan s alkoholom?

Uputa za upotrebu Amaril tableta zahtijeva dijabetičare da se u potpunosti apstiniraju od alkohola tokom cijelog trajanja liječenja ovim lijekom. Jer konzumiranje alkohola povećava rizik od hipoglikemije i problema sa jetrom. Nekompatibilnost lijeka glimepirida s alkoholom ozbiljan je problem. Jer je lijek za dugotrajni unos, a ne za kratkotrajni kurs liječenja.

Ujedno, pacijentima sa dijabetesom tipa 2 koji ne uzimaju štetne tablete i liječe se po ovoj shemi, nije zabranjeno konzumiranje alkohola prema najboljim mogućnostima. Pogledajte članak „Alkohol za dijabetes“ za detalje. Možete zadržati savršeno normalan šećer i ponekad si dozvoliti da popijete čašu ili dvije bez štete zdravlju.

Koliko dugo nakon uzimanja počinje djelovati?

Nažalost, ne postoje tačni podaci koliko vremena nakon uzimanja Amaril počinje djelovati. Šećer u krvi pada što je moguće više nakon 2-3 sata. Najvjerovatnije, efekat lijeka počinje mnogo ranije, nakon 30-60 minuta. Zato ne odgađajte unos hrane da ne bi došlo do hipoglikemije. Učinak svake uzete doze glimepirida traje više od jednog dana.

Koje je bolje: Amaril ili Diabeton?

Oba ova lijeka nalaze se na popisu štetnih lijekova za dijabetes tipa 2. Bolje je suzdržati se od njihovog uzimanja. Umjesto toga, koristite tretmane koje promovira endocrin-patient.com.

Pokušajte upoznati doktora koji je propisao Amaryl ili Diabeton s materijalima na ovoj stranici. Originalni lijek, Diabeton, dramatično je povećao smrtnost među pacijentima koji su ga uzimali. Stoga je tiho uklonjen iz prodaje. Sada možete kupiti samo tablete Diabeton MV. Oni djeluju nježnije, ali su i dalje štetni.

Šta je bolje piti: Amaril ili Glukofag?

Amaril je štetan lijek. Web-lokacija endocrin-patient.com pokušava vas uvjeriti da to odbijate. Glukofag je druga stvar. Ovo je originalni lijek Metformin, važan dio korak-po-korak režima liječenja dijabetesa tipa 2. Metformin nije štetan lijek, već je vrlo koristan. Za dobru kontrolu dijabetesa prvo morate preći na dijetu koja sadrži malo ugljikohidrata. Zdrava prehrana dopunjava se primjenom lijeka Glucophage, a po potrebi i s ubrizgavanjem inzulina u malim dozama.

Mogu li istovremeno uzeti Yanumet i Amaril?

Amaryl i druge tablete koje sadrže glimepirid ne smiju se uzimati zbog gore navedenih razloga. Yanumet je kombinirani lijek koji sadrži metformin. U vrijeme pisanja je vrlo skupo i nema jeftine kolege. U principu, možete to i uzeti. Ali možete pokušati prebaciti se s čistog metformina, najbolje od originalnog uvezenog lijeka Glucofage. Ako to uspijete bez pogoršanja kontrole dijabetesa, uštedjet ćete znatnu količinu novca mjesečno.

Amaril analozi

U vrijeme pripreme članka iz uvezenih analoga, u ljekarnama se prodavao jedino Glimepirid-Teva proizvođača Pliva Hrvatska, Hrvatska. Istovremeno, Amaril ima mnogo ruskih zamjena, koje su puno jeftinije od originalnih lijekova.

Trgovački nazivProizvođač
GlemazValeant
GlimepiridAtoll, Pharmproject, Pharmstandard, Vertex
DiameridAkrikhin
Glimepirid CanonCanonpharma

Svaki proizvođač proizvodi sve mogućnosti doziranja za glimepirid - 1, 2, 3 i 4 mg. Provjerite dostupnost lijekova i cijene u ljekarnama.

Originalni lijek Amaryl ili jeftini analozi: što odabrati

Pročitajte ovdje zašto Amaril i njegovi analozi su štetni zašto morate odbiti da ih uzmete i šta je bolje zamijeniti. Web-lokacija endocrin-patient.com uči kako smanjiti šećer u krvi na normalu i održati ga stabilnim normalnim bez posta, uzimanjem štetnih i skupih lijekova, ubrizgavanjem velikih doza inzulina.

Amaryl M: kombinirana medicina

Amaryl M je kombinirani lijek za dijabetes tipa 2. Sadrži dva aktivna sastojka u jednoj tableti - glimepirid i metformin. Kao što ste pročitali gore, glimepirid je štetan i bolje je ne uzimati ga. Ali metformin uopće nije štetan, već je vrlo koristan za dijabetičare. Ovaj lijek snižava šećer u krvi, štiti od komplikacija dijabetesa, pomaže u gubitku kilograma i produžava život.

Web-lokacija endocrin-patient.com preporučuje da uzimate čisti metformin umjesto Amaril M, najbolji originalni lijek je Glucofage. On ima i ruske kolege, koji su nešto jeftiniji.

Koji su analozi tableta Amaryl M?

Amaryl M je kombinirana tableta koja sadrži dva aktivna sastojka: glimepirid i metformin. Svi lijekovi, koji uključuju glimepirid, štetni su. Oni mogu sniziti razinu glukoze u krvi nekoliko godina, a onda se bolest pretvori u tešku dijabetesu tipa 1. Kod dijabetičara koji se liječe ovim tabletama rizik od smrti od srčanog udara i moždanog udara se ne smanjuje, već čak povećava.

Umjesto da tražite analoge Amaril M, prebacite se na čisti metformin. Najbolje od svega je što je originalni uvezeni lijek Glucofage. Ima očigledno dobar kvalitet, a istovremeno ima pristupačnu cijenu. Također koristite korak po korak plan liječenja dijabetesa tipa 2. Moći ćete održati stabilnost šećera kao kod zdravih ljudi, bez "gladne" prehrane i velikih fizičkih napora.

Amaryl je puno skuplji od konkurentskih tableta, na primjer, Diabeton MV ili Maninil. Stoga ga mali broj dijabetičara prihvaća, a o njemu postoji malo recenzija. Upotreba glimepirida za kontrolu šećera u krvi uzrokuje dugoročne negativne efekte. Na ovoj su stranici navedeni gore. Pozitivne kritike o lijeku Amaril pišu dijabetičari koji ga uzimaju ne duže od 1-2 godine i još nisu imali vremena za iskusiti nuspojave.

Mnogi doktori znaju da glimepirid ne smanjuje smrtnost pacijenata sa dijabetesom, ali ipak nastavljaju propisivati ​​ovaj lijek svojim pacijentima. Činjenica je da u prvim mjesecima uzimanja Amaril dobro snižava šećer u krvi. Pacijenti su zadovoljni. Nestaju iz vidnog polja doktora duže vreme, smanjujući opterećenje na njemu. Umjesto da uzimate štetne tablete, proučite korak po korak režim liječenja dijabetesa tipa 2 i koristite ga. Ova tehnika daje realnu šansu da se do starog života živi i ne postane invalid.

6 komentara o Amaril

Zdravo Moj otac ima 74 godine, visina 178 cm, težina 72 kg. Ima dijabetes tipa 2 od 2013. Na početku bolesti je šećer u krvi dostigao 16. Liječnik je propisao Maninil 3,5 mg, 1 tabletu 2 puta dnevno. Drugi endokrinolog je rekao da je dovoljno uzimati 1 tabletu dnevno, a liječili smo se tako nekoliko godina, do nedavno. Tokom 2017. godine šećer je pao 4 puta. Prošlog mjeseca ljekar je otkazao Maninil i propisao Amaril umjesto njega jednom dnevno. Glikolirani hemoglobin bio je ispod 5%, ali sredinom avgusta 2017. već je bio 5,99%. U posljednje dvije sedmice očev šećer ujutro na prazan želudac iznosi 7,5-8,5, a nakon jela nakon 2 sata dostiže 12. Molimo vas savjetujte kako održavati indikatore normalnim? Hvala

Prošlog mjeseca ljekar je otkazao Maninil i propisao Amaril umjesto njega jednom dnevno.

Radish hren nije slađi. Oba su leka štetna. Oni za sada smanjuju šećer u krvi, ali ne smanjuju smrtnost pacijenata, već ga čak i povećavaju.

Moj otac ima 74 godine, visina 178 cm, težina 72 kg. Ima dijabetes tipa 2 od 2013.

Čudo je što je tvoj otac još živ i zadržao je neku pravnu sposobnost. Vitke i mršave osobe Amaril, Maninil i drugi slični štetni lijekovi uzimaju se u grob mnogo brže od pacijenata koji imaju prekomjernu težinu. 2-3 godine mogu biti dovoljne. Tvoj otac je, koliko razumem, mnogo duže trajao.

Molim vas, savjetujte kako održavati indikatore normalnim?

Dijagnoza dijabetesa tipa 2 nije tačna u vašem slučaju. Pacijent ima autoimuni dijabetes, a ne smanjenu osjetljivost tkiva na inzulin, što se događa zbog prekomjerne težine.

Morate prebaciti na dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata - http://endocrin-patient.com/dieta-pri-saharnom-diabete/ - i ubrizgati inzulin po potrebi, počevši od ovog članka - http://endocrin-patient.com/vidy-insulina /. Ne smiju piti tablete za dijabetes vitki i mršavi pacijenti, uključujući metformin (Siofor, Glucofage).

Pozdrav, trebam vaš savjet! Moja majka (69 godina, visina težine ne znam, kompletna) ima dijabetes tipa 2, bolesna je 3 godine. U početku je sve u redu. Nedavno je prebačena na tablete Amaryl. Uzima ih ujutro od 4 mg, a potom još jedan glukofag uveče. U ovom režimu drugi mjesec. Ali nije bolje, već naprotiv, njeno zdravlje se pogoršalo. Ove sedmice gotovo svaki dan, post šećera 12-13. Žali se da nakon što je ujutro uzeo lijek Amaryl počne bolovati glavom, a šećer se uopće ne smanjuje. Vid se pogoršao. Kako možemo izmijeniti režim liječenja? Odlazak liječnicima je vrlo daleko. Bojim se da nećemo odvesti mamu u bolnicu.

Ove sedmice gotovo svaki dan, post šećera 12-13. Žali se da se nakon uzimanja lijeka Amaril ujutro šećer uopće ne smanjuje. Vid se pogoršao.

Sve ovo sugerira da se bolest pretvorila u tešku dijabetesnicu tipa 2. Hitno treba započeti ubrizgavanje inzulina, u protivnom veliki će izgubiti svijest i umrijeti.

Kako možemo izmijeniti režim liječenja?

Pogledajte materijal o liječenju dijabetesa u starijih osoba - http://endocrin-patient.com/diabet-pozhilych-ludej/. Po pravilu se koriste pojednostavljene šeme. Pokušajte brže započeti injekcije insulina kako biste izbjegli dijabetičku komu. Malo je vjerovatno da ćete uspjeti dobiti svoju majku na cijelosti. Jer se stariji ljudi opiru promenama.

Zdravo Imam 56 godina, bolujem od dijabetesa tipa 2 već 4 godine. Uzimam Amaryl M u dozi od 2 mg + 500 mg. Poslijepodne šećer ne može biti veći od 8, ali ujutro dostiže 11-14 mmol / l. Trudim se da sledim dijetu. Poslednjih meseci uspeo je da smrša 7 kg. Primijetio sam da ako ne večerate, svejedno, nivo glukoze u krvi sljedećeg jutra bit će veći nego tokom dana. Savetite kako da rešite problem sa jutarnjim šećerom?

Savetite kako da rešite problem sa jutarnjim šećerom?

Prije svega, savjetujem vam da pažljivo proučite članke na ovim stranicama, a zatim postavljate pitanja u komentarima.

Opće informacije

Kao što je naznačeno u uputama, Amaril tablete, čiji su pregledi uglavnom pozitivni, spadaju u kategoriju hipoglikemijskih naziva. Glavni aktivni sastojak na kojem se proizvod temelji je glimepirid. Spada u treću generaciju na osnovu urea sulfonila. Pod utjecajem spoja u tijelu se stvara inzulin zbog efikasne korekcije aktivnosti staničnih struktura gušterače. Dodatni učinak koji povećava efikasnost lijeka je povećanje osjetljivosti organskih tkiva na inzulin. Prema riječima stručnjaka, uzimanje lijeka Amaril pod nadzorom kvalificiranog liječnika i praćenje uputstava omogućava vam savršenu kontrolu nad pacijentovim šećerom u krvi.

Kao što se može vidjeti iz recenzija, „Amaril“ (upute za upotrebu uvijek prate proizvod) prodaje se u obliku tableta. Kapsule su upakovane u blistere koji sadrže 15 tableta. Jedna kartonska kutija sadrži dva blistera. Postoje četiri mogućnosti: ružičaste, zelene tablete (prva vrsta sadrži aktivni sastojak u količini od 1 mg, druga sadrži dvostruko veću količinu), blijedožuta tri miligrama i plava. U potonjem, koncentracija je maksimalna - 4 mg. Pored glavne komponente, korištene su i posebne dodatne komponente. Potpuni popis veza naveden je u uputama.

Kako to funkcionira?

Mehanizam učinka lijeka na ljudsko tijelo naznačen je u uputama Amarile (1 mg, 2 mg, 3 mg, 4 mg). Glavni spoj, nazvan glimepirid, pripada efikasnim spojevima treće generacije lijekova i izaziva pojačanu aktivnost ćelijskih struktura pankreasa. Pod utjecajem spoja, stanice koje obavljaju sekrecijske funkcije aktivnije proizvode inzulin. Istovremeno, glimepirid ima utjecaj na mišićna vlakna, masne strukture, povećavajući osjetljivost na taj hormon.

Prvi opisani efekt naziva se pankreas. Kao što je naznačeno u uputama Amarile (2 mg i druge doze), ovaj je rezultat umjeren tijekom uzimanja lijeka, što znači da ne postoji rizik od hipoglikemije s odgovarajućom dozom lijeka. Glimepirid smanjuje otpornost na inzulin, koncentracija aterogenih frakcija lipoproteina u cirkulacijskom sistemu je smanjena. Krv postaje manje viskozna, oksidativni stres je manje izražen.

Tehničke točke

Uputstvo za amarilu (4 mg i drugi oblici doziranja) sadržavat će referencu na apsolutnu bioraspoloživost aktivnog spoja. Ako koristite lijek u količinama koje preporučuju ljekar i proizvođač, ne primjećuje se kumulativni efekt. Glimepirid u cirkulacijskom sistemu u maksimalnoj koncentraciji uočen je nakon 2,5 sati od trenutka uzimanja lijeka. U krvnom serumu parametri spoja su stabilni i nisu određeni učestalošću obroka. Poluvrijeme eliminacije iznosi do osam sati.

U uputama Amaril tableta spominje se mogućnost prodora sredstva kroz placentarnu barijeru. Studije su pokazale da aktivna supstanca prelazi u majčino mlijeko. Preporučuje se upotreba lijeka tokom gestacijskog razdoblja. Ako se otkrije začeće, terapiju treba prekinuti.

Je li moguće ili ne?

Kao što slijedi iz uputa, lijek "Amaril" mora se koristiti ako se utvrdi druga vrsta dijabetičke bolesti. Alat možete koristiti kao jedinu medicinsku metodu za ispravljanje pacijentovog stanja. Dozvoljeno je kombinirati ime sa inzulinom, metforminom.

Nije dopušteno koristiti alat ako se otkrije dijabetička bolest prvog tipa, koma ili prekoma povezana s dijabetesom. Amaryl nije pogodan za liječenje bolesnika s ketoacidozom, kao ni za one s ozbiljnim funkcionalnim oštećenjem jetre, bubrega. Nije dopušteno koristiti naziv za vrijeme gestacije, dojenja. Ne koristite lijekove povećane osjetljivosti na bilo koju komponentu koja se koristi u procesu proizvodnje. To se odnosi ne samo na osobe čija je osjetljivost trenutno identificirana, već i ako se u medicinskoj anamnezi spominje.

Točnost neće naštetiti

Kao što je naznačeno u uputama za upotrebu, Amaril (2 mg i drugi oblici doziranja) se mogu koristiti u nekim posebnim stanjima pacijenta samo pod strogim medicinskim nadzorom vitalnih znakova tijela. Oni uključuju opekotine, planiranu operaciju, crevnu opstrukciju, razne vrste crevne adsorpcije. To uključuje i razne ozbiljne povrede. Ako je potrebno prebaciti pacijenta na inzulinsku terapiju, to se vrši samo ako je moguće, uzimanje laboratorijskih pokazatelja, praćenje stanja pacijenta tokom uzimanja tableta.

Kako koristiti?

Za Amaril upute za upotrebu (3 mg i drugi oblici oslobađanja) navode dva oblika upotrebe - kao jedino sredstvo za ispravljanje pacijentovog stanja i kao element složene terapije. U bilo kojoj od opcija, trajanju tečaja, količini upotrijebljenog lijeka, obliku ispuštanja liječnik odabire na temelju podataka dobivenih laboratorijskim testovima, instrumentalnim studijama pacijentovog stanja. Nije dopušteno koristiti Amaril po vlastitom nahođenju, da ispravi program koji je propisao ljekar.

Kao jedini lijek Amaril se prvo propisuje u minimalnom formatu - ne više od miligrama dnevno. Vremenom je dozvoljeno povećanje koncentracije, ali ne više od miligrama u dvije sedmice. Uputa za uporabu Amaril tableta sadrži naznaku ograničenja dnevne doze na najviše 6 mg. Svaku kapsulu treba uzimati oralno, bez narušavanja integriteta primerka, piti puno vode. Amaryl se koristi jednom dnevno, bilo prije doručka, bilo tijekom prvog obroka u toku dana. Kako bi se spriječila hipoglikemija, nakon uzimanja Amarile potrebno je jesti hranu.

Sastav, obrasci za puštanje

Aktivna supstanca u Amarilu je samo jedna - glimepirid . Preostale supstance su pomoćne.
Amaril tablete dostupne su u četiri različite doze (1, 2, 3 i 4 mg glimepirida).

Ovisno o dozi glimepirida, tablete se razlikuju u boji:

  • Amaryl 1 mg - ružičaste tablete (30, 60, 90 ili 120 kom. Po pakovanju),
  • Amaryl 2 mg - zelene tablete (ista količina u pakovanju),
  • Amaryl 3 mg - svijetložute tablete (ista količina u pakovanju),
  • Amaryl 4 mg - plave tablete (ista količina u pakovanju).

Sve ove tablete imaju ravan ovalni oblik, sa svake strane - graviranje "NMK" i "ff".

Postoji i kombinirani lijek Amaril M, koji pored glimepirida, uključuje još jedno hipoglikemijsko sredstvo - metformin.

Amaryl M tablete dostupne su u dvije doze:

  • 1 mg glimepirida, 250 mg metformina,
  • 2 mg glimepirida, 500 mg metformina.

Obje tablete su bijele boje, bikonveksne, ovalnog oblika, prekrivene su filmskim premazom i sa jedne strane imaju gravuru „HD25“.

Delovanje na telo

Glimepirid djeluje na gušteraču, regulira proizvodnju inzulina i njegov ulazak u krv. A inzulin već direktno smanjuje šećer u krvi. Pored toga, glimepirid potiče protok kalcijuma iz krvi u ćelije tkiva. Takođe inhibira stvaranje aterosklerotskih plakova na zidovima krvnih žila.

Metformin smanjuje koncentraciju šećera u krvi na drugi način: poboljšava cirkulaciju krvi u jetri i potiče pretvorbu šećera (glukoze) u glikogen siguran za bolesnika s dijabetesom. Metformin takođe pomaže unosu glukoze u mišićnim ćelijama.

Indikacije za upotrebu

Lijekovi Amaryl i Amaryl M imaju samo jednu indikaciju za uporabu: dijabetes melitus tipa 2 (ne ovisi o inzulinu - tj. Ne može se liječiti inzulinom).

U praksi je otkriveno da je učinak Amarila (glimepirida) pojačan njegovom kombinacijom s metforminom. Tada je kombinovani preparat Amaril M. stvoren za praktičnost pacijenata i ljekara.

Nuspojave

Najčešća nuspojava kada se koriste i Amaril i Amaril M je hipoglikemija (pad nivoa šećera u krvi ispod normalne).

Ostale nuspojave su mnogo rjeđe, ali mogu utjecati na aktivnost mnogih organa i sistema.
Moguće reakcije nervnog sistema:

  • glavobolja, vrtoglavica,
  • pospanost ili, obrnuto, poremećaj sna,
  • agresivnost, gubitak samokontrole,
  • depresija
  • slabljenje koncentracije, smanjenje brzine reakcije,
  • poremećaji govora
  • gluposti
  • drhtavih ruku i nogu
  • grčevi
  • gubitak svijesti.

Moguće reakcije kardiovaskularnog sistema:
  • palpitacije srca,
  • srčani bolovi
  • poremećaji srčanog ritma,
  • porast krvnog pritiska.

Moguće reakcije probavnog sistema:
  • glad
  • mučnina, povraćanje,
  • bol ili osećaj težine u stomaku,
  • proliv (proliv)
  • zastoj žuči
  • hepatitis (vrlo rijetko).

Moguće reakcije hematopoetskog sistema:

  • anemija (smanjenje koncentracije hemoglobina),
  • smanjenje broja različitih krvnih zrnaca (crvenih krvnih zrnaca, bijelih krvnih zrnaca, trombocita i dr.).

Moguće alergijske reakcije su osip na koži praćen svrbežom.

Na početku liječenja može se primijetiti prolazno oštećenje vida.

Doziranje i primjena

Doziranje lijekova Amaryl i Amaryl M liječnik propisuje pojedinačno za svakog pacijenta, ovisno o visokoj razini šećera u krvi.

Tretman Amaril obično započinje minimalnom dozom od 1 mg. Pacijent uzima ovu dozu jednom dnevno - ujutro, prije doručka ili tokom njega. Tablete treba oprati s dovoljnom količinom vode (najmanje 0,5 šalice), tablete se ne smiju žvakati.

Ako je potrebno, liječnik postepeno povećava dnevnu dozu Amarila, koristeći shemu: 1 mg - 2 mg - 3 mg - 4 mg - 6 mg - 8 mg. Kao maksimalna dnevna doza najčešće se koristi amaril 4 mg. Imenovanje Amarila u dozi od 6 i 8 mg prilično je rijedak izuzetak.

Interval između povećanja doze trebao bi biti 1-2 tjedna.
Liječenje prati obavezni kontrolni testovi za utvrđivanje razine šećera u krvi pacijenta.

Prema istom principu određuje se režim doziranja lijeka Amaryl M. Dnevna doza koristi se u 1 dozi ili je podijeljena na 2 doze. Najčešće se koristi Amaryl M 2 mg + 500 mg.

Ako je pacijent zaboravio propustiti lijek (Amarila ili Amarila M), ovih dana se propušta bez lijekova. Nema potrebe za povećanjem doze lijeka s naknadnom primjenom.

Veoma je važno da pacijent nakon uzimanja tablete ne zaboravi jesti. Inače će šećer u krvi pasti ispod normalnog.

Posebno pažljivo i pažljivo odabrana doza lijeka za starije pacijente (pod kontrolom rada bubrega).

Dodatne smernice

Liječnik, prepisujući bolesniku Amaryl ili Amaryl M, trebao bi upozoriti na mogućnost nuspojava, i što je najvažnije - na pojavu hipoglikemije u slučaju da pacijent uzima lijek, ali zaboravi jesti. U tom se slučaju pacijentu preporučuje da uvijek nosi slatkiše ili šećer u komadima kako bi mogao brzo podići razinu šećera u krvi.

Pored sistematskog provjeravanja razine glukoze u krvi i urinu, liječenje Amaril i Amaril M redovito prati i sastav krvi i rad jetre.

U stresnim okolnostima, praćen ispuštanjem adrenalina u krv, efikasnost Amarila i Amaril M opada. Takve situacije mogu biti nesreće, sukobi u obitelji ili na poslu, bolesti sa velikim porastom temperature. U takvim se slučajevima primjenjuje privremeni prijenos pacijenta na inzulin.

Interakcija lijekova

Neki lijekovi koji se koriste istovremeno s Amaril-om (Amaril M) pojačavaju njegovo djelovanje, dok drugi slabe. Lista i onih i drugih lekova je prilično velika. Stoga se pacijent prilikom kontakta s nepoznatim liječnikom mora prijaviti o svojoj bolesti (dijabetesu) i da uzima Amaril. Liječnik će propisati lijekove koji su Amaril neutralan ili će po potrebi promijeniti dozu lijeka.

Upotreba Amarila i Amaril M zajedno s alkoholom daje nepredvidivu reakciju: učinkovitost Amaril-a može se smanjiti ili povećati.

Brojni pregledi pacijenata liječenih Amaril-om i Amaril M daju razlog za tvrdnju da je lijek visoko efikasan kada liječnik pravilno odabere dozu lijeka.

Tvrdnja da je najčešći nuspojava Amarila i Amaril M hipoglikemija (naglašen prekomjerni pad koncentracije šećera u krvi) potvrđena je pregledima. Pacijenti znakove hipoglikemije opisuju kao oštru slabost, vrtoglavicu, glad, drhtanje ruku i cijelog tijela. Ako ne preduzmete nikakve mjere, možete izgubiti svijest. Zbog toga, većina ljudi s dijabetesom koji dobiju liječenje Amaril (Amaril M) obično nose šećer u komadima ili slatkišima. Nakon što pojede komad šećera, pacijent brzo povećava razinu glukoze u krvi, a njegovo dobro stanje se poboljšava.

Ponekad se vozači vozila žale na smanjenje reakcije tijekom vožnje. To odgovara nuspojavi koju živčani sistem navodi u uputama.

Mnoge recenzije s odobravanjem pišu da različita boja tableta Amaril pomaže ne zbuniti doziranje.

Neki pacijenti, posebno starije osobe, koji odobravaju djelotvornost lijeka Amaril (Amaril M), smatraju da je njegova cijena i dalje previsoka.

Cijena Amaryl tableta (30 tableta po pakovanju), ovisno o dozi, iznosi 203 - 840 rubalja.

Cijena Amaryl M tableta (30 tableta po pakovanju) je:

  • Amaril M 2mg + 500mg: 411 - 580 rubalja.
  • Amaril M u dozi od 1 mg + 250 mg liječnici gotovo ne propisuju, a rijetko je u ljekarnama.

Kombinirajte u svoju korist

Uputa za upotrebu "Amaril" sadrži naznake pravila upotrebe u kombinaciji sa drugim nazivima ljekova. Moguće je koristiti lijek ako se pacijent liječi metforminom. Uz održavanje doze ovog sredstva, Amaril djeluje kao dodatna komponenta terapije. U početku se predmetno ime propisuje u količini od 1 mg dnevno, postepeno povećavajući koncentraciju s vremenom, dok se ne postigne stabilan hipoglikemijski rezultat.

Za jedan dan, proizvođač u uputama za uporabu „Amaril“ preporučuje imenovanje ne više od 6 mg aktivne tvari. Terapija glimepiridom i inzulinom može smanjiti potrebu za drugim imenom za 40% (ponekad i manje).

Neprijatne posljedice: na šta se treba pripremiti?

Kao što se može vidjeti iz recenzija, uputa, Amaril može izazvati negativne nuspojave. Nema ništa iznenađujuće u tome - karakteristični su za razne lijekove dizajnirane da smanje razinu šećera u cirkulacijskom sustavu. Amaril može izazvati hipoglikemiju. U pravilu, pacijent istovremeno osjeća slabost, pospanost, glavobolja, glad, mučnina.Poznato je da kada se koristi „Amaril“ postoji mogućnost da dođe do poremećaja stolice, aktivnosti želuca, crevnog trakta. Produljenom terapijom postoji rizik od negativnih promjena u krvotoku. Postoji rizik od anemije, trombocitopenije. Mogući alergijski odgovor, povećana osjetljivost na svjetlost.

Recenzije, upute „Amarila“ spominju određenu vjerovatnost poremećaja spavanja. Zvanične studije su pokazale da su šanse za pojavu takvih nuspojava kategorički male, međutim veće su od nule. Takođe, s izuzetno niskim stupnjem vjerovatnosti, moguća su i uznemirujuća, nemirna stanja. Neki pacijenti osjećaju vrtoglavicu, razvija se tremor, primjećuju se senzorni zastoji, mogući su problemi sa koordinacijom pokreta. U izoliranim slučajevima, zabilježeni su kršenja ritma rada srca, konvulzije, konfuzija. Prilikom podešavanja koncentracije glukoze u krvi postoji mogućnost poremećaja oštrine vida, ali su takve promjene potpuno reverzibilne.

Pravila upotrebe: važno je pridržavati se

Uputstvo Amarila pruža smjernice za neke posebne slučajeve. Konkretno, ako prekomjerno velika količina aktivnog sastojka uđe u organizam, postoji rizik od hipoglikemije. Za otklanjanje negativnih posljedica potrebno je unošenje glukoze. Događaj se mora provoditi strogo pod nadzorom ljekara, ali što prije.

Upotreba prema uputama „Amaryl“ se može koristiti u kombinaciji s nekim drugim imenima lijekova, ali je važno uzeti u obzir međusobni utjecaj komponenata. Hipoglikemijska efikasnost oralne primjene aktivira se ako pacijent koristi inzulin, uzima anabolike, steroide, metformin, androgene spojeve, alopurinol, kumarin, kao i derivate ove tvari. S velikom se točnošću Amaril propisuje osobama koje su prisiljene na terapiju kloramfenikolom, antidepresivima iz skupine koja sprečava hvatanje MAO, mikonazolom. Učinak uzimanja Amarila može se nepredvidivo povećati nakon uzimanja kinolona, ​​tetraciklina i pentoksifilina. Posebna ograničenja nameću se upotrebom salicilata, određenih naziva iz kategorije sulfonamida.

Šta još tražiti?

Uputa za Amarilu označava da uz određenu kombinaciju s drugim imenima lijekova postoji rizik od smanjenja hipoglikemijskog efekta. To je moguće upotrebom barbiturata i određenih vrsta diuretika, kao i zaustavljanjem upalnih procesa kortikosteroida. Amaril djeluje slabije ako pacijent uzima laksativ, ženske polne hormone i hormone štitnjače. Smanjenje efikasnosti hipoglikemije uočeno je u kombinaciji sa nikotinskom kiselinom, simpatomimeticima i rifampicinom.

Uputstvo Amarila skreće pažnju na smanjenje efikasnosti lekova ako pacijent jede nepravilno, neadekvatno i zloupotrebljava alkohol. Efikasnost unosa je manja ako je dijeta zasićena ugljikohidratima. U nekim je slučajevima potrebno prilagoditi maksimalnu dozu lijeka, fokusirajući se na tjelesnu težinu pacijenta. Liječnik odabire najbolju opciju pomoću posebnih formula izračuna.

Dugo i intenzivno

Dugi tijek uzimanja Amarila moguć je samo pod uvjetima stalnog praćenja koncentracije glukoze u cirkulacijskom sustavu. Osim toga, potrebno je provjeriti funkcionalnost jetre i bubrega, pratiti jedinstvene krvne elemente.

Ako se primijeti predoziranje, postoji rizik od smanjenja koncentracije. Ovo je posebno važno ako pacijent u svakodnevnom životu vozi ili se susreće s drugim situacijama koje zahtijevaju najveću brigu i visoku brzinu reakcije.

Izgledi, lozinke

Amaril je predstavljen na policama ljekarni po cijenama od 250 do 1000 rubalja. Moguća su mala prilagođavanja, a puno ovisi o cjenovnoj politici pojedinog prodajnog mjesta. Najpristupačnije opcije su doziranje od miligrama, a najskuplje su 4 mg. Pakovanja koja sadrže kapsule sa 2 mg aktivnog spoja koštaju oko 500 rubalja, a 3 mg - oko 770 rubalja.

Ako nije moguće primiti odabrani proizvod, Amarila analozi mogu vam pomoći. Upute za upotrebu kod odabira alternativnog sredstva moraju se pridržavati vrlo precizno, a samu zamjenu treba obaviti samo u dogovoru s liječnikom koji liječi, u protivnom postoji rizik od negativnog odgovora tijela, a terapija nije dovoljno učinkovita. Od analoga su raširena imena "Oltar", "Diabresid", "Glemaz". Ponekad ljekari preporučuju da ostanete uz jedan od sljedećih lijekova:

Više o analogima: Glimepirid

Pod ovim imenom je u prodaji lijek na bazi odgovarajućeg aktivnog spoja. Postoji pet formata: 1, 2, 3, 4, 6 mg. Pored glavne tvari korištene su i pomoćne komponente. Posebno je važno upoznati se sa potpunim popisom ako pacijent pati od netolerancije na laktozu, celulozu ili druga spoja koja se koriste u farmaceutskoj industriji. Sve tablete Glimepirida sadrže boje koje pružaju individualne razlike u boji. Najmanja doza obojena je crvenim oksidom željeza, za dva miligrama koristi se žuti željezni oksid ili aluminijumski lak. 3 mg ukrašeni su žutim oksidom željeza, 4 mg s indigo karminom.

Kapsule su upakovane u blister od aluminija i polivinilklorida. Jedna kartonska kutija sadrži jedan blister. Svaki pojedinačni primjerak je ravna cilindrična tableta opremljena zarezima.

Kada koristiti?

"Glimepirid" namijenjen je liječenju osoba oboljelih od dijabetesa u obliku nezavisnom od inzulina, odnosno drugog tipa. Pod utjecajem aktivnog spoja, ćelijska aktivnost gušterače se ispravlja i beta-strukture oslobađaju inzulina. Lijek, kao i drugi koji pripadaju istoj grupi, u stanju je da blokira kalijum kanal, ovisan o ATP-u, u membranama gušterače. Takav proces izaziva depolarizaciju beta ćelija, podstiče otvaranje kalcijumovih kanala naspram kojeg se oslobađa inzulin. Izrazita karakteristika ove apelacije je brz ulazak u snažne veze sa membranskim proteinima, iako se veza ostvaruje kroz druge kanale. Ovo razlikuje Glimepirid od drugih lijekova iz razreda sulfoniluree.

Prijem „Glimepirida“ ne izaziva blokiranje srčanih miocitnih kanala ATP-a, koji su ovisni o kalijumu. Pod utjecajem spoja aktivira se osjetljivost mišićnih vlakana, masnih tkiva na inzulin. Jetrene ćelije koriste hormon s manje aktivnosti. Glimepirid je u stanju da aktivira aktivnost određenih enzimskih struktura što dovodi do porasta gliko-, hipogeneze. Razina stvarne izloženosti određuje se odabranom doziranjem lijeka. Akutna fizička aktivnost u kombinaciji s upotrebom lijeka praćena je smanjenjem proizvodnje inzulina (kao što je nedostatak posebne podrške). Lijek ima antioksidativna svojstva, smanjuje viskoznost krvi, ima antiaterogeni učinak.

Značajke upotrebe

"Glimepirid", kako pokazuju klinička ispitivanja, adsorbira se iz gastrointestinalnog trakta u istoj mjeri i s obrokom, i bez njega. Bioraspoloživost je gotovo apsolutna, procjenjuje se vrlo blizu sto posto. Da biste postigli najviši nivo koncentracije u cirkulacijskom sistemu, potrebno je oko 150 minuta. Klirens lijeka je prilično spor, a vezanje za proteine ​​u plazmi pojačano. Grube procjene daju pokazatelj od 95%. "Glimepirid" je u stanju da prodre kroz placentu, uočenu u majčinom mlijeku, što je postalo osnova zabrane takve terapije tokom trudnoće. Mali procenat aktivnog spoja je u stanju da pređe krvno-moždanu barijeru.

Poluvrijeme života je najmanje pet sati, ali ne više od osam uz adekvatno funkcioniranje tjelesnih sistema i tkiva. Dugi vremenski intervali su potrebni ako su pacijentu propisane velike doze lijeka. Poznato je da se glimepirid transformira u stanicama jetre, a u reakciji sudjeluje enzim CYP2C9. Nešto više od polovine metabolita napušta organizam putem mokraćnog sistema, otprilike trećina - izmetom. Nema kumulativnog efekta. Farmakokinetika je vrlo malo vezana za spol, starost pacijenta.

Indikacije i kontraindikacije

Glimepirid se koristi ako se uspostavi drugi tip dijabetesa, odnosno neovisan o inzulinu. Na lijek pribjegavaju samo ako je nemoguće prilagoditi stanje pacijenta nježnim metodama - gubitak kilograma, fizička aktivnost, normalizacija prehrane.

"Glimepirid" se ne može uzimati ako je dijagnosticirana ketoacidoza, dijabetes je uzrokovao prekomu, komu, zatajenje jetre i bubrega u teškom obliku. Glimepirid nije namijenjen liječenju pacijenata koji pate od prve vrste dijabetes melitusa, kao ni ženama koje imaju plod ili doje. Alat se ne koristi za prepoznavanje alergijskog odgovora tijela na bilo koji od sastojaka koji se koriste u proizvodnji Glimepirida.

Amaril: upute za upotrebu

Kako djeluje lijek?

Nakon uzimanja lijeka, gušterača se aktivira, zbog čega proizvodi inzulin i dovodi ga u krv. To pomaže snižavanju šećera u krvi nakon jela.
Oksidacija glimepirida u jetri događa se uz sudjelovanje enzima iz grupe P450. Stoga, ako osoba uzima druge lijekove kojima je potreban ovaj citokrom, mogu se pojaviti određeni problemi u funkcionisanju tijela. Takvi lijekovi uključuju flukonazol i rifampicin.
Glimepirid se izlučuje jetrom u volumenu 60%, a bubrezima u volumenu 40%.

Kada treba uzeti

Lijek je propisan osobama koje pate od dijabetesa tipa 2 i nisu u mogućnosti kontrolirati razvoj bolesti putem prehrane i fizičke aktivnosti.
Dozvoljeno je kombinirati uzimanje Amarila sa metforminom i injekcijama inzulina.

Kada da ne prihvatim

Kontraindikacije za uzimanje lijeka su:

  • Dijabetes tipa 1.
  • Koma i ketoacidoza.
  • Pojedinačna netolerancija na komponente koje čine lijek.
  • Ozbiljne greške u ishrani.
  • Patologije probavnog sistema, koje su popraćene malabsorpcijom hrane.
  • Smanjenje dnevnih kalorija manje od 1000 kcal.
  • Starost je ispod 18 godina.

Na šta morate obratiti posebnu pažnju

Za vrijeme liječenja postoji rizik od hipoglikemije, posebno uz značajan višak preporučene dnevne doze. Ako osoba ima prve simptome ovog životnog stanja, tada trebate nazvati hitnu pomoć što je prije moguće.
U prve 1-2 nedelje nakon početka lečenja Amaril-om potrebno je svesti na najmanju moguću mjeru, što zahtijeva povećane fizičke aktivnosti. Također je vrlo poželjno da se odustane od upravljanja bilo kojim prevoznim sredstvom.

Ne možete sami odabrati dozu lijeka, to je odgovornost liječnika.
Možete pronaći tablete s dozom od 1, 2, 3 i 4 mg. Lijek uzimajte jednom u 24 sata, prije doručka.
Tabletu treba progutati celu. Ako je potrebno, može se podijeliti na dvije polovine, ali lijek se ne može žvakati. Amaril se ispere vodom.

Najčešća i prilično uobičajena nuspojava je hipoglikemija. Ostale neželjene reakcije iz tijela uključuju: svrbež na koži, kožne osipe, mučninu i povraćanje. Možda je razvoj preosjetljivosti kože na ultraljubičasto zračenje. Uz produženu upotrebu, nedostaje natrijuma u organizmu.
Ponekad se pacijenti žale na privremena oštećenja vida, koja nastaju zbog brzog smanjenja glukoze u krvi.

Dojenje i trudnoća

Tokom podnošenja deteta i u periodu dojenja, Amaril nije propisan.

Uzimanje lijeka s drugim lijekovima

Ne preporučuje se kombiniranje uzimanja Amarila s drugim lijekovima, poput: lijekova za snižavanje krvnog tlaka, NSAID-a itd. Stoga, prije nego što započnete liječenje, morate potražiti medicinski savjet. Ako pacijent uzima bilo koje lijekove, onda definitivno mora obavijestiti liječnika koji sudjeluje u liječenju dijabetesa.

Ako se dogodi predoziranje

Uzimanje velike doze lijeka povezano je s rizikom od hipoglikemije. Ova situacija zahtijeva hitnu hospitalizaciju.

Oblik izdanja, značajke skladištenja, sastav

Amaryl je dostupan u obliku tableta.
Boja tableta će se razlikovati, ovisno o dozi lijeka:

  • Plave tablete imaju dozu od 4 mg.
  • Žute tablete imaju dozu od 3 mg.
  • Zelene tablete imaju dozu od 2 mg.
  • Pink tablete imaju dozu od 1 mg.

Pored glavnog aktivnog sastojka (glimepirida), lek sadrži pomoćne komponente: povidon, laktozu monohidrat, natrijum karboksimetil skrob, celulozu, magnezijum stearat, boje.
Lijek je potrebno čuvati na temperaturi zraka koja ne prelazi 30 ° C.
Rok trajanja tableta je 3 godine.

Amaril ovisno o hrani

Amaril se uzima prije jela, tako da glimepirid počinje djelovati u trenutku kada se hrana počne apsorbirati. Liječnici preporučuju uzimanje Amaril prije doručka. Ako osoba odbije sebe u jutarnjem obroku, iz ovog ili onog razloga, prije večere treba uzeti tabletu Amaril.

Slične preporuke u vezi s primjenom primjenjuju se i na druge lijekove koji su analog Amaril.

Jedenje nakon uzimanja lijeka je neophodno, jer u protivnom osoba može razviti hipoglikemiju, u kojoj nivo šećera u krvi pada na kritične razine.

Ovisno o težini tijeka hipoglikemije, može se izraziti pojačanim otkucajima srca pa čak i preći u komu.

Mogu li uzeti Amaryl i piti alkohol?

Tokom liječenja lijekom Amaril potrebno je odustati od upotrebe alkohola. Ako se ta preporuka ne pridržava, vjerovatno je da će osoba razviti hipoglikemiju. Može biti zahvaćena i jetra. Za mnoge je ljude potpuno odbacivanje alkohola ozbiljan problem, jer bi liječenje dijabetesa trebalo nastaviti tijekom cijelog života.

Stoga, ako pacijent ne može isključiti alkohol, tada mora prijeći na druge lijekove kako bi se smanjio šećer u krvi.

Koliko vremena je potrebno da Amaril započne?

Šećer u krvi smanjuje se što je više moguće otprilike 2-3 sata nakon uzimanja lijeka. Naučnici vjeruju da lijek počinje djelovati pola sata - sat prije maksimalnog pada glukoze u krvi. Stoga ne možete odgoditi jelo do kasnijeg datuma, jer će u protivnom osoba doživjeti hipoglikemiju.

Lijek je efikasan 24 sata nakon primjene.

Amaril ili Diabeton - šta odabrati?

Lijek Diabeton nije u prodaji, a trenutno se u drogerijama može pronaći samo lijek Diabeton MV. Riječ je o lijeku nove generacije koji djeluje mekše od svog prethodnika.

Ako osoba razmišlja koji lijek odabrati - Diabeton ili Amaril, tada se treba konzultirati s liječnikom i riješiti ovaj problem.

Da li je moguće kombinirati prijem Amarila i Yanumet-a?

Yanumet je kombinirani lijek na bazi metformina. Ima veliku cijenu i nema jeftine palete. Možete pokušati započeti liječenje lijekovima koji sadrže samo jednu aktivnu tvar - metformin. Originalni alat koji se temelji na njemu je Glucophage. Ponekad ljekari preporučuju da pacijenti sa šećernom bolešću kombiniraju uzimanje Amarila i Yanumet-a u složenoj šemi, ali takve kombinacije ne možete sami napraviti

Amarilovi analozi

Analog strane Amaril strane proizvodnje je lijek Glimepirid-Teva. Proizvodi ga hrvatska kompanija Pliva Hrvatska.

Ruski analozi Amarila su:

Glemaz, iz kompanije Valeant.

Glimepirid kompanija Atoll, Pharmproekt, Pharmstandart i Verteks.

Diameride iz kompanije Akrikhin.

Glimepirid Canon iz kompanije Canonpharm.

Svi proizvođači proizvode svoje lijekove u dozi od 1, 2, 3, 4 mg. U ljekarnama se mora razjasniti trošak određenog lijeka.

Amaril M je kombinirani lijek u kojem je pored glimepirida prisutan i metformin. To vam omogućava efikasnije snižavanje razine šećera u krvi i zaštitu osobe od komplikacija dijabetesa, što može biti vrlo ozbiljno.

Međutim, najbolje je započeti liječenje lijekom na bazi samo metformina. Ako željeni učinak nije postignut, tada morate potražiti ljekarski savjet.

Uvjeti za ljekarne u ljekarni

Izdaje se na recept.

Koliko košta Amaryl? Prosječna cijena u ljekarnama ovisi o obliku ispuštanja:

  • Amarilne tablete 1 mg, 30 kom. - od 262 rub.
  • Amarilne tablete 2 mg, 30 kom. - od 498 rub.
  • Amaryl tablete 3 mg, 30 kom. - od 770 rub.
  • Amarilne tablete 4 mg, 30 kom. - od 1026 rub.

Oblik i sastav izdavanja

Amaril je dostupan u obliku tableta u nekoliko doza: 1, 2, 3 i 4 mg. Njegova su svojstva posljedica aktivne tvari - glimepirida, derivata sulfonilureje. Kao pomoćne supstance koriste se laktoza monohidrat, povidon, magnezijum stearat, mikrokristalna celuloza i boje E172 ili E132.

Bez obzira na doziranje, sve su tablete odvojive i urezane. Kao odlika - boja same tablete: 1 mg ružičasta, 2 mg zelena, 3 mg blijedo žuta i 4 mg plava.

Farmakološko djelovanje

Glimepirid - aktivna supstanca lijeka - ima pozitivan učinak na gušteraču, pomaže u regulaciji proizvodnje inzulina i njegovog ulaska u krv. Zauzvrat, inzulin smanjuje količinu šećera u krvi.

Zbog djelovanja glimepirida, kalcij iz krvi ulazi u stanice tkiva i pomaže u sprečavanju nastanka aterosklerotskih plakova na zidovima krvnih žila.

Metformin takođe pomaže smanjiti glukozu u krvi, ali na drugačiji način: poboljšava cirkulaciju jetre i pretvara šećer u krvi u glikogen, supstancu koja je sigurna za pacijente sa dijabetesom. Uz to, metmorfin potiče bolju apsorpciju glukoze u mišićnim ćelijama.

Utvrđeno je da je glimepirid efikasniji u kombinaciji sa metforminom. Iz tog razloga, stvoren je Amaryl M - lijek koji je pogodan i za pacijente i za ljekare.

Kontraindikacije

Prema uputama, Amaryl je kontraindiciran u sljedećim slučajevima:

  • Rijetke nasljedne bolesti (nedostatak laktaze, intolerancija galaktoze, malapsorpcija glukoze i galaktoze),
  • Preosjetljivost na aktivne ili pomoćne komponente lijeka,
  • Dijabetes tipa 1
  • Teška disfunkcija jetre,
  • Dijabetička prekoma i koma, dijabetička ketoacidoza,
  • Trudnoća i dojenje,
  • Teška oštećenja funkcije jetre (uključujući bolesnike na hemodijalizi),
  • Dečje doba.

Kod upotrebe Amarila treba biti oprezan kada:

  • Kršenje apsorpcije hrane i lijekova iz gastrointestinalnog trakta (crevna pareza, crevna opstrukcija),
  • Prisutnost faktora rizika za hipoglikemiju,
  • Poremećajne bolesti za vrijeme terapije ili kada se promijeni način života pacijenta (promjena prehrane ili vremena obroka, smanjenje ili povećanje fizičke aktivnosti),
  • Manjak glukoze-6-fosfat dehidrogenaze.

Trudnoća i dojenje

Amaril je kontraindiciran u trudnoći. U slučaju planirane trudnoće ili na početku trudnoće, žena treba biti prebačena na inzulinsku terapiju.

Utvrđeno je da se glimepirid izlučuje u majčino mlijeko. Za vrijeme dojenja trebali biste prenijeti ženu na inzulin ili prestati dojiti.

Nuspojave

Primjena Amarila može izazvati sljedeće neželjene reakcije:

  • Digestivni sistem: rijetko - bolovi u trbuhu, napadi mučnine, proliv, povraćanje, osjećaj prelijevanja i težine u epigastrijumu, u nekim slučajevima - porast aktivnosti enzima kolestaze i / ili jetre, hepatitis, žutica, po život opasno zatajenje jetre.
  • Organi vida: na početku terapije mogući su prolazni poremećaji vida, koji su izazvani promjenom nivoa glukoze u krvi.
  • Hematopoetski sistem: u nekim slučajevima - granulocitopenija, leukopenija, pancitopenija, hemolitička anemija, agranulocitoza i eritrocitopenija, retko trombocitopenija. U postmarketačkoj primjeni Amarila prijavljeni su slučajevi teške trombocitopenije i trombocitopenične purpure.
  • Alergijske manifestacije: rijetko - pseudoalergijske i alergijske reakcije (urtikarija, osip na koži i svrab). Takve reakcije su obično blage, ali mogu preći u ozbiljne reakcije s oštrim padom krvnog pritiska, kratkoćom daha, anafilaktičkim šokom, alergijskim vaskulitisom (u rijetkim slučajevima).
  • Metabolizam: kao i kod drugih derivata sulfoniluree moguća je produžena hipoglikemija. Znakovi ovog poremećaja su mučnina, glavobolja, povraćanje, glad i umor, oslabljena pažnja, pospanost, pareza, poremećaji spavanja, gubitak samokontrole, anksioznost, bradikardija, agresivnost, poremećaji osjetila, gubitak budnosti i brzine reakcija, poremećaji vida, depresija , delirijum, zbunjenost, poremećaji govora, afazija, tremor, vrtoglavica, moždani grčevi, plitko disanje, gubitak svijesti do kome. Pored toga mogu se pojaviti znakovi adrenergičke kontraregulacije kao odgovor na hipoglikemiju (anksioznost, pojava ljepljivog hladnog znoja, angina pektoris, tahikardija, poremećaji srčanog ritma, palpitacije i arterijska hipertenzija). Klinička slika teške hipoglikemije nalikuje moždanom udaru.
  • Ostalo: u nekim slučajevima - fotosenzibilnost, hiponatremija.

Simptomi predoziranja: teška, po život opasna hipoglikemija (s produljenim liječenjem glimepiridom u velikim dozama i akutnim predoziranjem lijeka).

Predoziranje

Uz predoziranje Amarila može se javiti mučnina, bol u trbuhu i povraćanje. Može se pojaviti hipoglikemija kod koje se može razviti tremor, anksioznost, slabljenje vida, pospanost, poremećena koordinacija, konvulzije, koma.

U slučaju predoziranja, indicirano je ispiranje želuca, nakon - upotreba enterosorbenata. Davanje glukoze trebalo bi započeti što je pre moguće. Daljnja terapija je simptomatska. U ozbiljnom predoziranju potrebna je hospitalizacija u jedinici intenzivne njege.

Posebna uputstva

Liječnik, prepisujući bolesniku Amaryl ili Amaryl M, trebao bi upozoriti na mogućnost nuspojava, i što je najvažnije - na pojavu hipoglikemije u slučaju da pacijent uzima lijek, ali zaboravi jesti. U tom se slučaju pacijentu preporučuje da uvijek nosi slatkiše ili šećer u komadima kako bi mogao brzo podići razinu šećera u krvi.

Pored sistematskog provjeravanja razine glukoze u krvi i urinu, liječenje Amaril i Amaril M redovito prati i sastav krvi i rad jetre.

U stresnim okolnostima, praćen ispuštanjem adrenalina u krv, efikasnost Amarila i Amaril M opada. Takve situacije mogu biti nesreće, sukobi u obitelji ili na poslu, bolesti sa velikim porastom temperature. U takvim se slučajevima primjenjuje privremeni prijenos pacijenta na inzulin.

Istodobna primjena amarila s inzulinom, drugim lijekovima za snižavanje šećera, nekim antibioticima (tetraciklini, sulfanilamidi, klaritromicin), visokim dozama pentoksifilina, fluoksetina, flukonazola, anaboličkih steroida, ACE inhibitora (kaptoprilprin, drilopril, erin, pojačan učinak, hipopilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilprilpril . Kombinacija amarila s barbituratima, laksativima, diureticima, visokim dozama nikotinske kiseline i rifampicina imat će suprotan učinak.

Beta blokatori (karvedilol, atenolol, bisoprolol, metoprolol itd.), Rezerpin, klonidin, derivati ​​kumarina i alkohol mogu povećati i umanjiti hipoglikemijski efekat amarila.

Tokom upotrebe Amaryla za dijabetes tipa 2, recenzije su primile pozitivne ocjene od mnogih pacijenata. Ovo potvrđuje činjenicu da se uz pravo doziranje, lijek učinkovito bori protiv hiperglikemije. Pored učinkovitosti, mnogi kupci su različitu boju tableta nazvali pozitivnim kvalitetom lijeka - to pomaže da se ne zbunjuje lijek s različitom dozom glimepirida.

Recenzije dobivene na Amaril potvrdile su ne samo njegovu učinkovitost, već i nuspojave navedene u uputama za Amaril. Najčešće, pacijenti koji uzimaju lijek pokazuju znakove hipoglikemije:

  1. Slabost.
  2. Tremor.
  3. Drhti po cijelom tijelu.
  4. Vrtoglavica
  5. Povećani apetit.

Često kao rezultat hipoglikemije kod dijabetes melitusa postoji opasnost od gubitka svijesti.

Stoga oni koji uzimaju Amaril moraju stalno nositi proizvode koji sadrže šećer (na primjer, slatkiše) sa sobom, tako da po potrebi mogu brzo povećati razinu šećera i poboljšati svoje blagostanje.

Međutim, prema riječima ljekara, promjena razine šećera nije pokazatelj neučinkovitosti lijeka. Kada se pojave takvi simptomi, dovoljno je prilagoditi dozu.

Čest problem za vozače koji su prisiljeni uzimati hipoglikemijske agense je pogoršavajuća reakcija tokom vožnje automobila. Slična nuspojava je navedena u uputama na popisu mogućih nuspojava. Smanjenje reakcije objašnjava se učinkom glimepirida na nervni sistem.

Među pacijentima sa starijim dijabetesom, u recenzijama Amaril mnogi su primijetili još jednu negativnu točku: unatoč učinkovitosti kojom Amaril snižava šećer, lijek za dijabetes je preskup, jer lijek može koštati više od nekih analoga, uključujući i ruski proizvodnja.

Strukturni analozi Amarila uključuju lijekove: Glemaz, Glumedeks, Meglimid, Diamerid.

Prije upotrebe analoga, posavjetujte se s liječnikom.

Amaril lijek nove generacije

Uputa za upotrebu lijeka Amaril daju ocjenu kao lijek nove generacije lijekova za borbu protiv dijabetesa tipa 2. Jedan od najperspektivnijih danas je bio Glibenklamid-HB-419 iz grupe sulfoniluree. Više od polovine dijabetičara druge vrste je to iskusilo.

Amaril je poboljšana verzija Glibenklamida, razvijena da zadovolji nove zahteve za kontrolu "slatke bolesti".

Farmakološke karakteristike lijeka

Amaril je hipoglikemijski lijek koji pomaže u kontroli plazme šećera. Aktivni aktivni sastojak lijeka je glimepirid. Kao i njegov prethodnik Glibenklamid, Amaril je takođe iz grupe sulfoniluree, koja pojačava sintezu inzulina iz b ćelija Langerhansovih otoka pankreasa.

Kako bi postigli planirani rezultat, oni blokiraju ATP kalijev kanal s povećanom osjetljivošću.

Kada se sulfonilureja veže za receptore koji se nalaze na b-staničnim membranama, aktivnost K-AT faze se mijenja.

Blokiranje kalcijevih kanala s povećanjem ATP / ADP omjera u citoplazmi izaziva depolarizaciju membrane. To pomaže da se oslobode puteva kalcijuma i poveća koncentracija citosolnog kalcijuma.

Rezultat takve stimulacije egzocitoze sekretornih granula, a to je proces izlučivanja spojeva u međućelijski medij putem ćelija, bit će oslobađanje inzulina u krv.

Glimepirid je predstavnik 3. generacije sulfonilureje. Potiče brzo oslobađanje hormona pankreasa, pojačava osjetljivost na proteine ​​i lipidne stanice.

Periferna tkiva metaboliziraju glukozu intenzivno koristeći transportne proteine ​​iz ćelijskih membrana. S dijabetesom neovisnim o insulinu, prijelaz šećera u tkiva se usporava. Glimepirid potiče povećanje količine transportnih proteina i pojačava njihovu aktivnost. Tako snažan učinak gušterače pomaže smanjiti otpornost na inzulin (neosjetljivost) na hormon.

Amaril inhibira sintezu glukogena u jetri zbog povećanja volumena fruktoze-2,6-bisfosfata s antiagregativnim (inhibicija stvaranja tromba), antiaterogenim (smanjenje pokazatelja „lošeg“ holesterola) i antioksidacijskim (regenerativnim, protiv starenja) sposobnostima. Postupci oksidacije usporavaju zbog povećanja sadržaja endogenog b-tokoferola i aktivnosti antioksidantnih enzima.

Čak i male doze Amarila značajno poboljšavaju glukometr.

Farmakokinetika lijeka

U sastavu Amarila glavna aktivna komponenta je glimepirid iz sulfonilurea grupe. Povidon, laktoza monohidrat, magnezijum stearat, mikrokristalna celuloza i boje E172, E132 koriste se kao punila.

Amaril 100% procesira jetrene enzime, tako da čak i produljena upotreba lijeka ne prijeti nakupljanju njegovog viška u organima i tkivima. Kao rezultat prerade nastaju dva derivata glipemirida: hidroksimetabolit i karboksimetabolit. Prvi metabolit obdaren je farmakološkim svojstvima koja daju stabilan hipoglikemijski učinak.

U krvi se maksimalan sadržaj aktivne komponente uočava nakon dva i pol sata. Posjedujući apsolutnu bioraspoloživost, lijek ne ograničava dijabetičare u izboru prehrambenih proizvoda sa kojima "uzima" lijek. Apsorpcija će u svakom slučaju biti 100%.

Ispada da je lijek prilično spor, brzina oslobađanja tkiva i bioloških tekućina iz lijeka (klirens) je 48 ml / min. Poluvrijeme eliminacije je od 5 do 8 sati.

Značajna poboljšanja glikemijskih indeksa zabilježena su čak i kod funkcionalnih problema s jetrom, posebno u odrasloj dobi (preko 65 godina) i sa zatajenjem jetre koncentracija aktivne komponente je normalna.

Kako koristiti Amaryl

Lijek se proizvodi u obliku ovalnih tableta sa razdjelnom trakom, pomoću kojih možete lako podijeliti dozu na pola. Boja tableta zavisi od doze: 1 mg glimepirida - ružičasta ljuska, 2 mg - zelenkasta, 3 mg - žuta.

Ovaj dizajn nije odabran slučajno: ako se tablete mogu razlikovati po boji, to smanjuje rizik od slučajnog predoziranja, posebno u starijih bolesnika.

Tablete su upakovane u blistere od 15 kom. Svaka kutija može imati od 2 do 6 takvih ploča.

Tijek liječenja lijekom je dug, ima mnogo nijansi. Na primjer, prilikom uzimanja lijeka ne možete preskočiti sljedeći obrok.

Značajke upotrebe Amarila:

  1. Tableta se (ili njegov dio) proguta cijela, ispere s vodom najmanje 150 ml. Odmah nakon uzimanja lijekova trebate jesti.
  2. Endokrinolog bira režim liječenja u skladu s rezultatima analize bioloških tekućina.
  3. Započnite tečaj minimalnim dozama Amarila. Ako porcija od 1 mg nakon određenog vremena ne pokaže planirani rezultat, povećava se brzina.
  4. Doza se prilagođava postepeno, u roku od 1-2 tjedna, tako da tijelo ima vremena da se prilagodi novim uvjetima. Dnevno, možete povećati količinu za ne više od 1 mg. Maksimalna doza lijeka je 6 mg / dan. Ljekar postavlja pojedinačno ograničenje.
  5. Potrebno je ispraviti normu s promjenom težine dijabetičara ili volumena mišićnog opterećenja, kao i s pojavom rizika od hipoglikemije (sa gladovanjem, neuhranjenošću, zloupotrebom alkohola, problemima s bubrezima i jetrom).
  6. Vrijeme upotrebe i doziranje ovisit će o ritmu života i karakteristikama metabolizma. Obično se propisuje jedno davanje Amaril na dan, uz obaveznu kombinaciju s hranom. Ako je doručak pun, možete piti tabletu ujutro, ako je simboličan - bolje je kombinirati prijem s ručkom.
  7. Predoziranje prijeti hipoglikemijom, kada glukoza u limfi padne na 3,5 mol / L ili niže. Stanje se može nastaviti dosta dugo: od 12 sati do 3 dana.

Amaryl tablete (u pakovanju od 30 komada) su u prodaji po cijeni:

  • 260 rub - 1 mg svaki
  • 500 rub - 2 mg,
  • 770 rub - 3 mg svaki
  • 1020 rub. - 4 mg svaki.

Pro i kontra tablete Amaril: šta kažu o njemu u recenzijama i kako uzeti drogu?

Mnogi ljudi imaju dijabetes. Štoviše, svake godine broj obolelih od ove bolesti samo raste.

Takvu bolest je nemoguće izlečiti, međutim, moguće ju je kontrolirati i održavati normalno stanje organizma.

U tu svrhu proizvode različite lijekove, od kojih je jedan amaril. Recenzije o uzimanju lijeka najčešće su pozitivne. Glavna stvar je pridržavati se doze i vremena primjene. Više o lijeku pročitajte u ovom članku.

Sastav lijeka, oblik oslobađanja

Amaril se proizvodi u obliku tableta koje mogu imati različitu dozu, naime 1, 2, 3, 4 mg.

Ovdje je aktivna tvar glimepirid, a pomoćne tvari uključuju laktozu monohidrat, magnezijev stearat, mikrokristalnu celulozu, boje E132 i E172, povidon.

Svaka tableta ima razdjelnu crtu, kao i gravuru. Pakovanje sadrži dva blistera u kojima se nalazi 15 tableta.

Različite tablete za doziranje lakše se razlikuju zbog različitih boja. Tablete sa aktivnom supstancom 1 mg ružičasta, 2 mg zelena, 3 mg žuta, 4 mg plava.

Recenzije o lijeku Amaryl

O lijeku Amaril recenzije dijabetičara su prilično pozitivne. Pacijenti koji uzimaju Amaryl vjeruju da se ovaj lijek efikasno bori protiv visokog šećera kod dijabetesa tipa 2.

Glavna stvar je odabrati pravu dozu lijekova. Pozitivna strana je i različita boja tableta koje se nanose u različitim dozama. To vam omogućuje da ne zbunite pravi.

Ipak, postoji mnogo negativnih pregleda, prvenstveno povezanih sa učestalom pojavom nuspojava, poput drhtanja, slabosti, vrtoglavice, drhtavice u tijelu, povećanog apetita. Postoje slučajevi hipoglikemije, pa je vrlo važno nositi slatkiše ili druge proizvode koji sadrže veliku količinu šećera.

Negativne kritike mogu se čuti i kod vozača koji uzimaju Amaryl. Lijek djeluje na nervni sistem, pa smanjuje reakciju, što je prilično opasno tokom vožnje. Osim toga, unatoč učinkovitosti lijeka, njegova cijena mnogo je veća od analoga.

Pregled lijekova Amaril:

Dakle, dijabetes ne uzrokuje uvijek puno neugodnosti i nelagode. Lijekovi tipa Amaril mogu lako održavati normalnu razinu šećera.

Amaril za dijabetes

Amaril propisuje endokrinolog s visokim šećerom u krvi, a dijagnosticiran mu je dijabetes tipa 2.

U sastavu različite količine glimepirida:

  • Ružičaste tablete sadrže 1 g aktivnog sastojka,
  • Zeleno - 2 g,
  • Žuto - 3g,
  • Plava - 4 g

Uz to, na ambalažu se primjenjuje označavanje. Pored glimepiroida, sastav sadrži neznatnu količinu laktoze, natrijskog škroba, mikrokristalne celuloze i polividiona, kao i bojilo koje odgovara označavanju lijeka.

Sve supstance u sastavu pogodne su za upotrebu kod dijabetesa tipa 2 u dozama u kojima se nalaze u tableti.

Obrazac za oslobađanje su tablete, međunarodni naziv je Glimepirid, cijena Amarila počinje od 617 rubalja.

Princip rada

Ovo je lijek "dvostrukog djelovanja":

  1. Stimulira proizvodnju vlastitog inzulina od strane gušterače.
  2. Smanjuje otpornost na inzulin i normalizuje unos glukoze u tkiva.

Amaryl je zamišljen kao alternativa jeftinijim lijekovima s većim rizikom od hipoglikemije. Zbog aktivne tvari, omogućava gušterači da proizvodi inzulin u malim dozama. Rizik se povećava pogrešnom doziranjem ili prevelikom dozom lijeka.

Amaril ima antitrombotski i antacidozni efekat, blokira neoglukogenezu u jetri i ispravlja lipogenezu i glikogenezu.

Kompatibilnost

Amaril povećava učinak svih lijekova koji snižavaju razinu šećera. Ne preporučuje se dodavanje prehrambenih dodataka sličnog djelovanja na plan liječenja.

Amaril je pojačan anaboličkim steroidima, MAO inhibitorima, fluoksetinom, tetraciklinima i sulfonamidima, kao i fenfluraminom.

Laksativi, razni sorbenti, hormoni štitnjače, adrenalin, glukagon i tiazidni diuretici smanjuju efikasnost lijeka.

Nema naučno utemeljenih podataka o bezalkoholnom pivu i Amarilu.

Kontraindikacije za upotrebu alkohola uzrokovane su činjenicom da Amaril pojačava toksični učinak na jetru, a može izazvati čir na želucu i krvarenje. U slučaju vrtoglavice, zujanja u ušima i drugih simptoma trovanja nakon konzumiranja alkohola, zovu hitnu pomoć, ispiraju stomak, uzimaju sorbente, a zatim slijede plan liječenja.

Kako smanjiti dozu i otkazati lijek

Smanjivanje samo-doziranja nije dozvoljeno. Lekar treba da analizira dinamiku nivoa glukoze u krvi, obavi istraživanje pankreasa i uzme u obzir sve parametre pacijentovog zdravlja.

Povlačenje pacijenta ne smije se obavljati ni u kojem slučaju. Smanjenje doze, odabir drugih lijekova - samo prema uputama lekara.

Pogledajte video: Amaryl M 2mg Tablet : Uses, Price, Side Effects, Composition in hindi (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar