Da li je moguće jesti lignje s pankreatitisom

Postoji veliki broj različitih recepata, koji se koriste kao dio jednog od sastojaka lignji. Meso ovih mekušaca je visoko hranjivo.

Ovaj proizvod ima specifičan ukus. Pojedu se razni dijelovi ovih glavonožaca, plašta, lešine. Rast popularnosti ovog prehrambenog proizvoda tjera na razmišljanje o tome može li se lignje s pankreatitisom jesti ili ne.

Lignje sa mesom mnogo su hranljivije od govedine ili piletine. Glavna komponenta mesa lignji je protein. Uz to, sastav proizvoda otkrio je prisutnost elemenata u tragovima i vitamina potrebnih za normalno funkcioniranje ljudskog tijela.

Rast popularnosti ovog proizvoda omogućuje ljudima koji pate od bolesti probavnog sustava razmišljati o tome mogu li se jesti lignje za pankreatitis.

Pankreatitis je bolest koja je karakteristična za nastanak i razvoj upalnih procesa u tkivima gušterače. Progresija bolesti u tijelu često je povezana s razvojem upale žučnog mjehura - holecistitisa.

Hemijski sastav mesa lignje je onaj koji se ne preporučuje u ishrani pacijenata. Lignje sa pankreatitisom u akutnoj fazi zabranjeni su proizvod.

Većina medicinskih stručnjaka, odgovarajući na pitanje da li je moguće jesti lignje s pankreatitisom, slaže se da ovu raznolikost proizvoda treba isključiti iz prehrane pacijenta koji pati od upalnog procesa u tkivima pankreasa.

Sastav i blagodati lignjevog mesa

Većina mesa lignje je bjelančevina.

Uz to, morski plodovi otkrili su prisutnost vitamina i minerala.

Među čitavim spektrom elemenata u tragovima koji su prisutni u trupu lignje može se razlikovati nekoliko koji se razlikuju u posebno visokom procentu sadržaja.

Ovi elementi u tragovima su kako slijedi:


Polinezasićene masne kiseline prisutne u ovom proizvodu mogu efikasno smanjiti nivo holesterola u krvi, čime sprečavaju nastanak i razvoj bolesti vaskularnog sistema i srca.

Korištenje lignji potiče aktivnost žlijezda želuca, što dovodi do pojačanog izlučivanja želudačnog soka. Takav utjecaj na probavni trakt dovodi do intenziviranja probave. Kada koristite lignje, oslobađa se veća koncentracija želudačnog soka.

Ako postoje jela, čiji recept sadrži meso lignje, tada možete normalizirati crijevnu mikrofloru i poboljšati njeno funkcioniranje.

Kada koristite ovu morsku hranu, prema njoj treba postupati s oprezom čak i ljudima koji imaju zdravo tijelo, a da ne spominjemo pacijente koji pate od pankreatitisa u bilo kojem obliku.

Takav odnos prema ovoj morskoj hrani proizlazi iz činjenice da, zbog staništa, ti glavonožci mogu sadržavati toksične komponente u svojim tijelima koje su dio emisija iz tvornica.

Lignje sa akutnim i hroničnim pankreatitisom

Mogu li koristiti lignje za pankreatitis?

Tijekom početka pogoršanja kroničnog pankreatitisa ili s razvojem akutnog oblika, potrebna je stroga dijeta u kojoj je zabranjeno jesti bilo koju morsku hranu. U razdoblju pogoršanja može se potpuno propisati gladovanje s pankreatitisom. Može trajati 3-5 dana.

Ako je bolest u fazi emisije, u periodu kada nema upale, a pacijentova bolest ne smeta, dozvoljeno je jesti lignje, ali samo u obliku kuhanog jela.

Ako se salata priprema s mesom lignje, ne smije se začiniti majonezom. Majonez je vrlo masan proizvod i spada u listu zabranjenih pankreatitisa.

Zabrana upotrebe mesa glavonožaca u hrani je zbog sljedećih okolnosti:

  1. Proizvod sadrži veliki broj ekstraktivnih spojeva koji pojačavaju sekretornu aktivnost organa gastrointestinalnog trakta, uključujući gušteraču. Ovo svojstvo plodova mora doprinosi razvoju upalnog procesa i pogoršanju stanja žlijezde.
  2. Mnoge komponente sadržane u mesu mekušaca izazivaju alergijsku reakciju koja pogoršava stanje organa.

Prije jela lignje prvo ih treba prokuhati. Zabranjeno je koristiti školjke u dimljenom i slanom obliku u bilo kojem razdoblju razvoja bolesti.

Ako postoji vjerojatnost pogoršanja bolesti, preporučuje se zamjena lignji mesom škampi, koje nisu nutritivno vrijedne u odnosu na truplo glavonožaca, ali imaju značajno manje kontraindikacija.

Tijekom razdoblja uporne remisije određuje se količina proizvoda prihvatljiva za konzumaciju ovisno o dobrobiti, toleranciji proizvoda i sigurnosti tkiva žlijezde koja luči sekreciju.

Kuhanje lignje za pankreatitis


Uz pozadinu slabljenja bolesti, glavonožac je meso, iako je to dozvoljeni proizvod, ali njegova upotreba je nepoželjna.

Plodovi mora mogu se konzumirati samo uz upornu remisiju kroničnog pankreatitisa i u nedostatku alergijske reakcije.

Da biste spriječili pojavu negativne reakcije tijela na upotrebu morskih plodova, treba je termički obraditi u skladu s pravilima takve obrade. Prije konzumiranja hrane, treba je kuhati tri minute. Proizvod se ne bi trebao duže kuhati, jer u suprotnom stječe veliku krutost i postaje neprobavljiv za probavni sustav čovjeka, što negativno utječe na stanje probavnog trakta.

Prije jela, proizvod treba sitno nasjeckati ili mleti.

Ukusna jela pripremljena od morskih plodova su:

  • pirinčane salate,
  • pržene lignje
  • lignje pečene u pećnici,
  • povrtne juhe s dodatkom školjkaša,
  • razne grickalice.

Sledeća jela se ne smiju koristiti za pacijente kojima je dijagnosticiran pankreatitis:

  1. Dimljene lignje.
  2. Lignje kuhane tokom prženja.
  3. Osušeni proizvod sa solju.
  4. Kiseli i konzervirani morski plodovi.

Prilikom kupovine ovog proizvoda, vodite računa da se proizvede na ekološki prihvatljivom mjestu. To je zbog činjenice da su glavonožci u stanju akumulirati toksične komponente u svom tijelu, među kojima jedinjenja žive zauzimaju posebno mjesto.

Informacije o koristima i štetama lignji nalaze se u videu u ovom članku.

Video: Kaza od lignje | Lignje za lignje |

| Lignje za lignje |

Mogu li koristiti lignje za pankreatitis? Za vrijeme pogoršanja bolesti preporučuje se stroga dijeta u kojoj je zabranjena bilo koja morska hrana.

Čak bi i zdravi ljudi, a da ne spominjemo one koji boluju od pankreatitisa, trebali paziti na meso lignje, jer u odnosu na svoje okruženje ovi morski stanovnici mogu sadržavati toksine sadržane u emisijama biljaka i poduzeća, kao i živu, koja često se akumuliraju u njihovim tijelima u značajnim količinama. Zbog toga se ne preporučuje kupovina morskih plodova na prirodnim tržištima, posebno ako imate pankreatitis.


Pažnja, samo DANAS!

Akutna upotreba

Unatoč širokom rasponu korisnih svojstava ove morske hrane, strogo je zabranjeno koristiti je u akutnom obliku patologije pankreasa ili pogoršanju njenog kroničnog tijeka.

Ista zabrana odnosi se i na pacijente kojima je dijagnosticiran akutni holecistitis. To je zbog činjenice da lignje pružaju pojačanu sekretornu funkcionalnost gušterače, pružajući na taj način podršku za napredovanje upalnog procesa ovog organa. Štoviše, lignje sadrže nekoliko grupa alergena koji mogu pogoršati tok akutne patologije pankreasa. Ali, je li moguće jesti lignje u fazi remisije patologije pankreasa, razmotrit ćemo dalje.


Plodovi mora i kronični pankreatitis

Tijekom razdoblja uspostavljanja stabilne remisije, pacijentima je omogućeno da obogaćuju prehranu lignjama. U prvim fazama uvođenja ovog proizvoda preporučuje se samo kuhanje, ali ne više od 10 minuta, i upotreba u zdrobljenom obliku. Zatim, ako pacijentovo tijelo reagira na zadovoljavajući način, to jest nema osjećaja težine, mučnine, žgaravice i bolova u trbuhu nakon konzumiranja proizvoda, lignje je dopušteno koristiti:

  • pirjano i pečeno,
  • kao dodatak u juhama,
  • u salatama i grickalicama,
  • i kuhajte paellu s njima.

Svježe meso lignje možete uviti u mlincu za meso i mljeveno meso koje se koristi za pripremu punjenja za buduću pitu.

Važno je zapamtiti da je kisele, konzervirane i sušene lignje najbolje izbjegavati, jer mogu izazvati pogoršanje patologije pankreasa.

Prednosti i štete lignji

Kao i druge morske hrane, lignje su vrlo zdrav sastojak ljudskog zdravlja. Pored gore navedenih korisnih svojstava, upotreba ovih mekušaca pomaže u povećanju razine testosterona u muškoj polovici čovječanstva, a također ima pozitivan utjecaj na njihove reproduktivne funkcije i mušku snagu. Za lijepu polovicu čovječanstva, mekušci također imaju velike koristi, sastojeći se u sljedećem:

Štoviše, upotreba ovog proizvoda poboljšava rad mozga, srca, jetre, štitne žlijezde i cijelog mokraćnog sustava organa, povećava imunološki sustav zaštite tijela i normalizira stanje živčanog sustava.

Ali, kao i svaka morska hrana, lignje mogu naštetiti zdravlju ako koristite nekvalitetne proizvode. To je zbog činjenice da su kvaliteta i ukusne karakteristike ovih mekušaca u potpunosti ovisne o njihovom životnom okruženju, pravilnom prijevozu i rukovanju. Najgore je lignje donose iz Kine i Vijetnama, pa bi ove proizvode trebalo izbjegavati u trgovinama.

Važno je zapamtiti da su lignje u svojim vodama sposobne apsorbirati puno štetnih tvari. Njihovo meso može sadržavati veliku količinu žive, tako da će, kada se koristi takav proizvod, njegova šteta sastojati u razvoju akutnog trovanja hranom, ili oštećenja radne sposobnosti živčanog sistema.

Recept za bolest

Jedno od najukusnijih jela s ovim sastojkom je salata s jabukama i lignjama. Razmotrimo detaljnije recept za njegovu pripremu.

  1. Lignje kuhajte u kipućoj vodi ne više od 3 minute, inače će postati tvrde.
  2. Gotove lešine izvadite i ohladite, a potom narežite na kolutiće i stavite u zdjelu za salatu.
  3. Komadić sira i kuhana jaja naribajte na krupno rešetku i stavite na sjeckane lignje.
  4. Jabuku ogulite od kože i semenki, pa narežite na sitne kockice i pošaljite u posudu za salatu.
  5. Temeljno izmiješajte sve sastojke, malo soli i začinite pripremljenom pavlakom.

Takva salata pogodna je za bilo koji stol, a goste možete poslužiti ne sa kiselim vrhnjem, već s umakom od majoneza i grančicom peršuna, ili sitno sjeckanim zelenim lukom.

Postoji veliki broj različitih recepata, koji se koriste kao dio jednog od sastojaka lignji. Meso ovih mekušaca je visoko hranjivo.

Ovaj proizvod ima specifičan ukus. Pojedu se razni dijelovi ovih glavonožaca, plašta, lešine. Rast popularnosti ovog prehrambenog proizvoda tjera na razmišljanje o tome može li se lignje s pankreatitisom jesti ili ne.

Lignje sa mesom mnogo su hranljivije od govedine ili piletine. Glavna komponenta mesa lignji je protein. Uz to, sastav proizvoda otkrio je prisutnost elemenata u tragovima i vitamina potrebnih za normalno funkcioniranje ljudskog tijela.

Rast popularnosti ovog proizvoda omogućuje ljudima koji pate od bolesti probavnog sustava razmišljati o tome mogu li se jesti lignje za pankreatitis.

Pankreatitis je bolest koja je karakteristična za nastanak i razvoj upalnih procesa u tkivima gušterače. Progresija bolesti u tijelu često je povezana s razvojem upale žučnog mjehura - holecistitisa.

Hemijski sastav mesa lignje je onaj koji se ne preporučuje u ishrani pacijenata. Lignje sa pankreatitisom u akutnoj fazi zabranjeni su proizvod.

Većina medicinskih stručnjaka, odgovarajući na pitanje da li je moguće jesti lignje s pankreatitisom, slaže se da ovu raznolikost proizvoda treba isključiti iz prehrane pacijenta koji pati od upalnog procesa u tkivima pankreasa.

Prednosti škampi

Škampi su dozvoljeni gotovo u bilo kojoj terapijskoj prehrani, jer njihovo meso sadrži malo masti i bjelančevina, koje tijelo lako apsorbira. Uz to, proizvod sadrži puno vitamina, kao i jod, željezo, kalijum, magnezijum i druge elemente u tragovima koji podržavaju rad unutrašnjih organa i mišića.

Od škampi možete pripremiti mnoga zdrava i ukusna jela. Mogu se kuhati na pari, kuhati i peći, što je posebno važno tokom ishrane. Uz to, sadržaj kalorija u samim kozicama vrlo je nizak.

Kozice za akutni pankreatitis

Da li je moguće jesti škampe u prisutnosti upalnih procesa unutrašnjih organa? Meso škampi dobro apsorbira zdravo tijelo, međutim, tijekom pogoršanja upale gušterače bolje ih je odbiti, jer će unutarnji organi u tom slučaju raditi do krajnjih granica, što može uzrokovati pogoršanje pacijenta. Čim se zaustave glavni simptomi pogoršanja i dobije se stabilan rezultat liječenja, oni se mogu započeti s primjenom u malim obrocima.

Kozice kod bolesti kao što je pankreatitis tokom perioda oporavka mogu pomoći u liječenju bolesti. To je zbog sljedećih svojstava proizvoda:

  • Imajući visoku hranjivu vrijednost, mesni protein povoljno djeluje na stanje gušterače.
  • Proizvod može značajno poboljšati hranjivu vrijednost tokom ishrane.
  • Omega-3 masne kiseline i astaksantin mogu smanjiti upalu.

Najveću sigurnost i kvalitetu proizvoda možete postići ako su kuhane ili pirjane škampe. Takođe je korisno dodati pire meso u jela od žitarica i povrća.

Kozice za hronični pankreatitis

Za obnavljanje tkiva gušterače potrebna vam je velika količina svjetlosti i visokokvalitetni protein. Međutim, kozice se mogu dodati i glavnoj prehrani u periodu remisije. Maksimalna količina je 350 grama proizvoda dnevno.

Kozice možete kuhati gotovo na bilo koji način. Međutim, prženu hranu treba isključiti. Najbolja opcija ovdje su pire škampi, kuhani, pirjani, kao i baza za juhu ili dodatak prilogu od povrća ili žitarica.

Ostali morski plodovi dozvoljeni zbog pankreatitisa

U slučaju akutnog i kroničnog pankreatitisa, morska hrana se ne preporučuje za upotrebu tijekom pogoršanja. U ovom slučaju, poželjno je dati prednost ribama s niskim udjelom masti. Dakle, možete sigurno uključiti u izbornik prehrane:

Uz pankreatitis, plodovi mora mogu se kuhati na pari, pirjati, kuhati, peći. Takođe možete da napravite kotlete i mesne okruglice, bez dodavanja ulja.

Često salatama od lignja dodaju se majonez i drugi štetni i masni preljevi. Lignje same ne štete ljudima koji pate od upale gušterače (samo za vrijeme remisije), međutim, takva jela treba isključiti iz vaše prehrane.

Oprezno treba paziti na štapiće sa hranom i rakovima, jer sadrže veliki broj štetnih aditiva koji poboljšavaju teksturu i ukus. U isto vrijeme, uprkos činjenici da se proizvode od mljevene ribe, tokom procesa proizvodnje se sve korisne tvari uklanjaju iz glavnih sastojaka. Uz to, u najjeftinijim rakovima štapića, obični riblje bjelančevine zamjenjuju se sojinim proteinima radi smanjenja troškova proizvodnje, a kod bolesti gušterače kontraindiciran.

Kako odabrati morsku hranu kod pankreasnih bolesti?

Prilikom odabira morskih plodova, prije svega, morate obratiti pažnju na sadržaj masti. S tim u vezi, opasno je nabavljati takozvane morske koktele, jer mogu sadržavati štetne, pa čak i opasne sastojke za pacijente sa pankreatitisom i holecistitisom.

Kada kupujete gotove proizvode i poluproizvode (na primjer, riblji kolači, rakovi od štapića, mljevena riba), morate obratiti veliku pažnju na sastav i hranjivu vrijednost. Ako proizvod sadrži previsok procenat masti ili biljnih bjelančevina, bolje je suzdržati se od kupovine. Također je važno obratiti pažnju na to da li postoje bilo koje komponente zabranjene tijekom dijeta. Račići u tijestu i duboka masnoća mogu biti opasni.

Najbolje je kupiti svježe smrznutu ribu i kuhati je sami. No istodobno je važno obratiti pažnju na rok trajanja proizvoda i osigurati da pakiranje ima plativi izgled te da sami plodovi mora nisu prekriveni žutim mrljama koje označavaju pokvarenu robu ili proizvode koji krše uvjete skladištenja. Hrana loše kvalitete može biti pogubna za žučni mjehur i cijeli probavni trakt.

Zaključak

Mogu li jesti škampe za holecistitis ili pankreatitis? To se pitanje danas može smatrati kontroverznim, jer one, poput mnogih morskih plodova, mogu imati pozitivan učinak na stanje gastrointestinalnog trakta i organizam u cjelini. Međutim, istovremeno se ne mogu uključiti u prehranu u razdoblju pogoršanja bolesti, pa ih treba pažljivo pripremiti, poštujući sva ograničenja medicinske ishrane i preporuke liječnika.

Mogu li dobiti rolice pankreatitisa? Kakva je situacija sa upotrebom lignji u dijagnostici pankreatitisa? Mnogo je glasina o tome koja se hrana smatra zabranjenom, a kakva jela utiču na zdravlje žlijezda uz povoljne slike. Današnji članak otkrit će cijelu istinu o tome treba li uključiti popularne peciva u svoju prehranu i kakve posljedice treba očekivati ​​od dodavanja lignji u jelovnik.

Mogu li jesti lignje s pankreatitisom?

Hranjivo meso lignje i njegov osebujni ukus cijenili su mnogi naši sunarodnjaci. Jedno od najpopularnijih jela na prazničnom stolu posljednjih godina su punjene leševe lignje. Punjenje su kukuruz, majonez, začini, paprika, paradajz kockice i drugi sastojci.

U akutnom stadijumu gušterače lignje su neprihvatljive, uprkos činjenici da su poznate po svojoj lako probavljivoj proteini i minimalnom udjelu masti u njihovom sastavu. Zabrana je zbog sljedećih faktora:

Ekstrakti poboljšavaju sekretornu funkciju gušterače, što sa druge strane sprečava oporavak.

Velika vjerojatnost alergijske reakcije, čiji će izgled pogoršati tok upalnog procesa.

Po postizanju remisije, lignje s pankreatitisom nisu samo dozvoljene, već se toplo preporučuju za uključivanje u jelovnik. U početku je poželjno koristiti ga u kuhanom i zgnječenom obliku. Potrebno je vrlo malo vremena da meso bude spremno. Ako probavite, trupla će postati pretjerano kruta. Stoga, ne vrijedi odgađati pripremu, 7-10 minuta bit će više nego dovoljno.

Kako se gušterača obnavlja, dopušteno je raznolikost jelovnika pirjanim i pečenim lignjama. Možete ih dodati u juhu, salate, napraviti hladne zalogaje ili čak pita od lignji. Zabranjeni su samo sušeni, konzervirani i kiseli plodovi mora koji mogu izazvati novu upalu.

Među očiglednim prednostima posebno se ističu:

Visoke aminokiseline i polinezasićene masne kiseline,

Taurin koji normalizuje mišićni i vaskularni tonus,

Visok sadržaj joda.

Dakle, lignje - proizvod koji je zabranjen u akutnom pankreatitisu, ali s hroničnim tokom bolesti i stadijumu remisije - dopušteni su i izuzetno korisni.

Mogu li dobiti rolice pankreatitisa?

Posljednjih godina peciva su čvrsto unesena u svakodnevni život Rusa. Sushi barovi su na svakom koraku, a oni lijeni mogu naručiti isporuku kući u bilo koje doba dana ili noći. Da biste odgovorili na glavno pitanje, rolice za upalu gušterače su korisne ili štetne, morate shvatiti od čega se sastoje.

Tanke kriške svježe ribe:

Povrće (avokado, tikvice, krastavci itd.),

Začini itd.

Rolice od pankreatitisa opasne su zbog svoje ozbiljnosti, što vrijedi umak wasabi kojeg mnogi vole, koji se tradicionalno poslužuje uz japanske delicije. Međutim, morski plodovi, posebno riba nemasnih sorti, riža i povrće - to su komponente koje povoljno utječu na stanje gušterače. Dakle, dopušteno im je da bolest pankreasa u fazi stabilne remisije.

Kako peciva i suši ne uzrokuju neugodne posljedice, potrebno ih je pripremiti na drugačiji način od originalnog recepta. Napravite izbor u korist potresanja, potpuno odustajući od jegulje. Rižu skuhajte bez ljutih začina, temeljno je isperite i pustite da se malo kuha prije kuhanja. Ne dodajte štapiće ili meso od rakova, jer u njima nema ništa od rakova, ali sve vrste aroma, aditiva i konzervansa su prisutni u višku.

Umjesto ljutog umaka, poslužite jelo s povrtnim ili voćnim pireom. Slijedite preporuke i tada vam novi izbijanja pankreatitisa neće smetati. Imajte na umu da dijeta ne podnosi odstupanja, svako zanemarivanje režima i unošenje neprihvatljivih proizvoda ima za posljedicu pogoršanje upalnog procesa i razvoj komplikacija.

Mogu lignje sa pankreatitisom?

Lignje su jedna od morskih plodova koja se odlikuje ne samo nestandardnim ukusom, već i visokim udjelom kalorija. Konkretno, one su puno hranjivije od govedine ili peradi. Istina, vrijedi napomenuti da je glavna komponenta lignji meso čisti protein. Takođe sadrži elemente u tragovima i vitamine neophodne za normalno funkcionisanje tijela. Moderno kuhanje brzo se razvija. Nije iznenađujuće da se lignje meso već vrlo aktivno koristi u pripremi raznih jela. Ali mogu li ga svi jesti, posebno, mogu li biti lignje s pankreatitisom? Uostalom, uobičajeno je da se za hranu koriste razni dijelovi lignje - lešina, plašt ili pipci.

Da li su lignje prihvatljive za pankreatitis?

Pa koja će biti presuda stručnjaka po tom pitanju, mogu lignje s pankreatitisom? Svi se slažu da, na osnovu akutnog pankreatitisa, jesti lignje kategorički nije dopušteno. Naravno, imaju korisne proteine, a sadržaj masti je nizak. Da biste objasnili zabranu lignji u akutnom pankreatitisu, morate imati na umu da:

  • lignje su među priznatim alergenima zbog kojih mogu ozbiljno pogoršati upalni proces u gušterači,
  • u lignjama su ekstrudirajuće tvari koje pojačavaju lučenje gušterače, ali tek nakon toga primjećuje se aktiviranje destruktivnih upalnih procesa u oštećenom organu.

Uz pozadinu remisije lipidnog pankreatitisa, hrana je, iako dopuštena, i dalje nepoželjna. Samo uz upornu remisiju i normalnu individualnu reakciju tijela, ovaj proizvod se može uvrstiti u meni za liječenje. Ali čak i u ovom slučaju, lignje se kuhaju točno 10 minuta (u suprotnom stječu pretjerano tvrdu konzistenciju, što otežava proces probave u cjelini), a potom se dalje drobe.

Ako pacijent normalno podnosi lignje, tada se s pankreatitisom mogu peći i pirjati, konzumirati kao dio salata i čorbi, svih vrsta grickalica. Konkretno, mljeveno meso od lignji često se koristi kao punjenje peciva.

Kod pankreatitisa svakako morate odbiti konzervirane i kisele lignje, jer će njihova upotreba definitivno izazvati samo pogoršanje bolesti, a s time i pogoršanje pacijentovog stanja.

Uz normalnu reakciju tijela na lignje, ovaj bi proizvod mogao biti čak koristan. Doista, zbog prisustva polinezasićenih masnih kiselina u njemu, primjećuje se smanjenje razine kolesterola u krvi. Lignje mogu biti korisne i za probavu.

Pogledajte video: Top 5. Ljudi Koji Su Preživeli Nemoguće (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar