Tiolepta® (Thiolepta)

Dostupno u obliku tableta od 300 i 600 mg i otopine za infuziju.

Izgled lijeka:

  • Tiolept 300 tablete - okrugle, konveksne sa obe strane, prekrivene svetlo žutim školjkama, pakuju se u blister pakovanjima od 10 ili 15 tableta, 1, 3, 6 ili 9 pakovanja od 10 tableta ili 2, 4, 6 se stavljaju u kartonsku kutiju do 15,
  • Tialept 600 tablete su ovalne, prekrivene su svijetlo žutom školjkom i svijetlo žutim na boku, 10 ili 15 tableta se stavlja u pakovanje u blister traku, 3, 6 pakovanja od 10 tableta ili 2, 4 do 15 se stavljaju u kartonsku kutiju,
  • rastvor je bistra tekućina svijetložute boje, može biti prisutna zelenkasta boja, preliva se u bočice od 25 i 50 ml smeđeg stakla, koje spada u I. hidrolatni razred, hermetički je zatvoreno, 1, 3, 5, 10 pakirano u kartonsku kutiju U boce stavljaju viseće kofere kako bi ih zaštitili od svjetlosti.

Farmakodinamika

Tioktonska kiselina je u stanju da veže slobodne radikale, poboljšava trofičke procese u nervnom tkivu i ima hepatoprotektivni efekat. Biohemijski učinak sličan je učinku koji se vrši vitamini Grupa B.

Ona sudjeluje u normalizaciji metabolizma ugljikohidrata, pomažući smanjenje razine glukoze u krv, smanjenje otpornosti na inzulin i povećanje sadržaja glikogena u jetri. Tioktinska kiselina takođe reguliše metabolizam lipida i uzrokuje smanjenje unosa holesterol.

3D slike

Obložene tablete1 tab.
aktivna supstanca:
tioktična kiselina (alfa lipoinska kiselina)300 mg
pomoćne tvari: krumpirov škrob - 28 mg, koloidni silicijum dioksid (Aerosil A300) - 12 mg, natrijum karmeloza (primelloza) - 18 mg, kalcijev stearat - 6 mg, laktoza (mliječni šećer) - 150 mg, MCC - 80 mg, ricinusovo ulje - 6 mg
školjka: Selecoate AQ-01812 (hipromeloza - hidroksipropil metilceluloza, makrogol 400 - polietilen glikol 400, makrogol 6000 - polietilen glikol 6000, titanov dioksid, željezni oksid žuti, kinolin žuti)
Filmsko obložene tablete1 tab.
aktivna supstanca:
tioktična kiselina (alfa lipoinska kiselina)600 mg
pomoćne tvari: kalcijum-stearat, krompir-škrob, koloidni silicijum-dioksid (aerosil), natrijum-karmeloza (primelloza), laktoza (mliječni šećer), ricinusovo ulje, povidon (kolidon 30), MCC
omotač filma: Selecoat AQ-01812 (hipromeloza - hidroksipropil metilceluloza, makrogol - polietilen glikol 400, makrogol 6000 - polietilen glikol 6000, titanov dioksid, gvožđe oksid žuti, kinolin žuti)
Infuzijski rastvor1 ml
aktivna supstanca:
tioktična kiselina (alfa lipoinska kiselina) *12 mg
pomoćne tvari: meglumin (N-metil-D-glukamin) - 15 mg, makrogol (polietilen glikol 400) - 30 mg, povidon (kolidon ® 17PF ili plazdon C15) - 10 mg, voda za injekcije - do 1 ml
indikatori: teorijska osmolarnost - 269 momol / l
* aktivna supstanca je megluminska sol tioktične kiseline, dobijena iz tioktične kiseline i meglumina

Opis oblika doziranja

300 mg tablete: prekrivena je školjkom svijetložute boje, okrugla, bikonveksna.

600 mg tablete: filmom obložena svijetlo žuta, ovalna boja. Na vrhuncu: svijetložuta.

Rastvor za infuziju: prozirna svijetložuta ili svijetložuta s zelenkastim tonom.

Farmakokinetika

Kada se uzima u obliku tableta, maksimalna koncentracija u krvi biće dostignuta za 40-60 minuta. Lijek se u potpunosti apsorbira u probavnom traktu, ali brzina apsorpcije može se malo usporiti tijekom jela. Bioraspoloživost je 30%.

Intravenskom primjenom, maksimalna koncentracija u plazmi postiže se mnogo brže - nakon 10-11 minuta.

Metabolizam oksidacijom i konjugacijom nastaje u jetri. Tioktična kiselina i tvari koje nastaju iz nje tijekom metabolizma izlučuju se uglavnom putem bubrega.

Kontraindikacije

Kontraindikacije za imenovanje lijeka Tilept uključuju:

Među uvjetima u kojima možete propisati Tielept otopinu, ali tablete su kontraindicirane, ljekari zovu:

  • netolerancija na laktozu,
  • nedostatak laktaze
  • malapsorpcija glukoze i galaktoze.

Nuspojave

Nuspojave tableta:

  • iz probavnog sistema, poremećaji u obliku mučnina, povraćanje, žgaravica, prolivbolovi u stomaku
  • razvoj alergijske reakcije u obliku urtikarijaosip na koži svrbežsistemske reakcije (anafilaktički šok),
  • hipoglikemijada se manifestuju vrtoglavicapojačan znoj glavobolja.

Neželjeni efekti koji se mogu javiti nakon primene rastvora:

  • grčevi,
  • podijeljeni vid (diplopija),
  • manja krvarenja na koži i sluznici,
  • trombocitopenija,
  • tromboflebitis,
  • povećani intrakranijalni pritisak (ako se daje prebrzo),
  • osjećaj otežanog disanja
  • hipoglikemija,
  • manifestacije alergije u obliku osipa na koži ili sistemske reakcije.

Infuzijski rastvor

Tielept otopina se daje intravenski (u / u) kapanjem, polako, ne više od 0,05 g u 1 min. Dozvoljena je upotreba perfusera, dok bi trajanje primjene trebalo biti najmanje 12 minuta.

Kada se koristi lijek, bočice s otopinama stavljaju se u pričvršćene viseće crne polietilenske zaštitne kutije od svjetlosti.

U slučajevima težih oblika alkoholne i dijabetičke polineuropatije daje se 0,6 g otopine intravenski jednom dnevno. Na početku terapije, Tieleptu se daje iv tokom 14–28 dana, a zatim se pacijent može prenijeti u oralni oblik lijeka u dozi od 0,3-0,6 g dnevno.

Prema uputama, Tialeptu u obliku tableta uzima se oralno, bez žvakanja, na prazan stomak, otprilike pola sata prije prvog obroka, ispere vodom (dovoljna količina).

Dnevna doza je 2 tablete od 300 mg ili 1 tableta Tiolepta 600 mg. Maksimalna dnevna doza je 0,6 g.

Trajanje terapije određuje lekar pojedinačno.

Obrasci za sastav i izdanje

Tiolept tablete imaju aktivni sastojak u sastavu - tioktičnu kiselinu. Pomoćne komponente: ricinusovo ulje, krumpirov škrob, MKT, koloidni silicijum dioksid, kalcijum stearat, laktoza, magnezijum oksid.

1 ml injekcije sastoji se od 12 mg aktivne tvari. Pomoćne komponente: povidon, makrogol, sterilna voda za injekcije, meglumin.

Postoje dvije doze tableta tiolepta - tiolept 600 mg i tiolept 300 mg. Prvi su ovalni, s rizikom u sredini za kvar, u ljusci je žut, a drugi su okrugli i konveksni bez rizika. U jednom blisteru je 10 komada, koji se prodaju u 3 komada u jednoj kartonskoj kutiji. Otopina izgleda prozirno, ima svijetložutu boju, pakuje se u tamne staklene bočice od 25 ili 50 ml, koje se prodaju pojedinačno.

Ljekovita svojstva

Ovaj lijek ima izražena antioksidativna, neurotrofična i metabolička regulatorna svojstva. Lijek poboljšava trofizam tkiva i metaboličke procese u nervnim vlaknima, brzo veže mnoga jedinjenja slobodnih radikala u tijelu, a postoji i blagi hepatoprotektivni efekat. Ako uzmemo u obzir mnoge biohemijske procese, to je tioktična kiselina u svom djelovanju koja podseća na vitamine grupe B, koji su neurotropni.

Lijek je dobar za dijabetičare jer normalizira metabolizam ugljikohidrata, zbog čega snižava razinu šećera u krvi, što pak smanjuje znakove inzulinske rezistencije, a takođe povećava i količinu glikogena u jetri. Uz pomoć farmakoloških svojstava, sredstvo dobro regulira metabolizam masti, uslijed čega razina štetnog kolesterola postaje značajno niža.

Nakon oralne primjene, vršna koncentracija u krvi dostiže se za oko sat vremena. Lijek se dobro apsorbira u stomaku na prazan stomak, ali ako se uzima s hranom, brzina apsorpcije će se usporiti. Bioraspoloživost tioktične kiseline ne prelazi 30%. Ako se daje intravenski rastvor, tada se vršna koncentracija postiže mnogo brže - za 10-11 minuta. Metabolizirana i oksidirana supstanca u jetri. Aktivna supstanca izlučuje se uglavnom putem bubrega mokraćom.

Doziranje i primjena

Prosječna cijena lijeka u Rusiji je 186 rubalja po pakovanju.

Oblik tablete za oslobađanje uzima se jednom dnevno oralno, na 300 - 600 mg, pola sata prije doručka, tablete treba isprati vodom, a da se ne odmrzavaju. Trajanje terapije određuje lekar. Otopina se treba davati jednom dnevno po 50 ml intravenski polako, dnevno, jednom dnevno, pod kapaljkom. Trajanje liječenja je do mjesec dana, a tada pacijent prelazi u oblik oslobađanja tableta.

Tokom trudnoće i dojenja

Ne možete uzimati lijekove tijekom laktacije ili trudnoće, jer nema potvrđenih informacija o sigurnosti lijeka za dijete.

Kontraindikacije i mere predostrožnosti

Apsolutne kontraindikacije: trudnoća i period dojenja, mala dob i pojedinačne reakcije netolerancije ili preosjetljivosti. Ne možete koristiti oblik oslobađanja tableta, ali možete propisati intravensku otopinu u slučaju netolerancije na laktozu.

Unakrsne interakcije s drogom

Lijek smanjuje efikasnost ciplastina, mliječne proizvode, magnezijum, kalcijum i željezo treba uzimati najranije 2 sata nakon uzimanja lijeka, jer tioktična kiselina veže metale. Oralne hipoglikemijske supstance i inzulin poboljšavaju svojstva tioktične kiseline za snižavanje šećera. Protuupalni učinak pojačan je kod kortikosteroida, alkohol slabi učinkovitost tiolepta, a jednostavni ugljikohidrati u otopinama (zvonar, dekstroza, glukoza) nisu kompatibilni s istodobnom primjenom.

Nuspojave i predoziranje

  • Povraćanje, mučnina, žgaravica, bolovi u trbuhu, proliv
  • Kožne alergije - urtikarija, oteklina
  • Smanjeni šećer u krvi, vrtoglavica, slabost, glad.

Rješenje: konvulzije, niski šećer, tromboflebitis i trombocitopenija, diplopija, krvarenja, alergije, skokovi pritiska, otežano disanje.

U slučaju predoziranja, postoje znakovi hipoglikemije, glavobolje, mučnina, laktacidoza, problemi sa koagulacijom krvi, konvulzije.

Pharmstandard-ufavita, Rusija

Prosječni trošak - 321 rubalja po pakovanju.

Oktolipen je potpuni analog tiolepta za aktivnu tvar. Oktolipen se prodaje u obliku kapsula, tableta i otopine za intravensku primjenu. Pogodan je i za liječenje dijabetesa i za poboljšanje zdravlja, jer je vitamin s dodatkom.

Pros:

  • Efikasnost
  • Razumni troškovi.

Protiv:

  • Nije pogodno za sve
  • Postoje nuspojave.

Herbion Pakistan, Pakistan

Prosječna cijena u Rusiji - 305 rubalja.

Verona je sklop tableta ljekovitog bilja koje se koristi kod muškaraca sa seksualnim poremećajima. Alat ima pozitivan učinak na aktivnost nervnog sistema, normalizujući mentalno stanje pacijenta.

Pros:

  • Dobar sastav
  • Biljne komponente.

Protiv:

  • Mogu se javiti alergije
  • Ne pomaže uvek.

Interakcija

Istodobnom primjenom tioktične kiseline i cisplatina primjećuje se smanjenje učinkovitosti cisplatina.

Tioktična kiselina veže metale, stoga se ne smije koristiti istodobno s lijekovima koji sadrže metale (npr. Željezo, magnezijum, kalcij), kao i s mliječnim proizvodima (zbog sadržaja kalcijuma), interval između uzimanja takvih lijekova i tioktične kiseline trebao bi biti ne manje od 2 sata

Istodobnom primjenom tioktične kiseline i inzulina ili oralnih hipoglikemijskih lijekova njihov učinak može biti pojačan.

Pojačava protivupalni učinak GCS-a.

Etanol i njegovi metaboliti slabe učinak tioktične kiseline.

Infuzijski rastvor tioktična kiselina nije kompatibilna s rastvorom dekstroze, Ringerovim rastvorom i otopinama koje reagiraju sa disulfidnim i SH grupama, etanolom.

Predoziranje

Simptomi glavobolja, mučnina, povraćanje.

U slučaju akutnog predoziranja (kada se primjenjuje 6–40 g za odraslu osobu ili više od 50 mg / kg za dijete), mogu se primijetiti ozbiljni znakovi intoksikacije (generalizirani konvulzivni napadaji, teški poremećaji acidobazne ravnoteže koji vode do laktacidoze, hipoglikemijske kome, teških poremećaja) koagulacija krvi, ponekad fatalna), potrebna je hitna hospitalizacija.

Liječenje: simptomatska, ako je potrebno, antikonvulzivna terapija, mjere za održavanje vitalnih funkcija. Ne postoji specifičan protuotrov za lijek.

Posebna uputstva

Pacijentima koji imaju dijabetes potrebno je stalno praćenje koncentracije glukoze u krvi, posebno u početnoj fazi terapije. U nekim je slučajevima potrebno smanjiti dozu inzulina ili oralnih hipoglikemijskih lijekova kako bi se izbjegao razvoj hipoglikemije.

Tokom liječenja pacijenti bi se trebali suzdržati od pijenja alkohola.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i uključenja u druge potencijalno opasne aktivnosti. Treba biti oprezan prilikom upravljanja vozilima i uključenja u druge potencijalno opasne aktivnosti koje zahtijevaju povećanu pažnju i brzinu mentalnih i motoričkih reakcija.

Tialepta, upute za upotrebu (Metoda i doziranje)

Tiolept tablete uzimaju se oralno, 600 mg odjednom, otprilike pola sata prije doručka, bez žvakanja ili drobljenja na bilo koji drugi način, isperu vodom. Trajanje tečaja terapije određuje lekar.

Otopina se daje jednom dnevno u 50 ml. Važno je održavati nisku stopu administracije. Koristi se 2-4 nedelje. Zatim prelaze na tablete.

Oblici oslobađanja lijeka i njegov sastav

U kojem obliku se lijek Tieolepta prodaje u prodaji? Trenutno se ovaj lijek može kupiti u dvije različite vrste, i to:

  • U tabletama obloženim žućkastim premazom. Kao aktivna supstanca, ovaj oblik lijeka sadrži tioktičnu kiselinu. Također, lijek uključuje i pomoćne elemente. Tu se ubrajaju krumpirov škrob, Aerosil A-300 (ili koloidni silicijum dioksid), mikrokristalna celuloza, primelloza (natrij kroskarmeloza), mliječni šećer (ili laktoza), polietilen glikol-400 (ili makrogol-400), ricinusovo ulje, kalcijev stearat, titanov dioksid, hidroksipropil metilceluloza, kinolin žuto, polietilen glikol-6000 (ili takozvani makrogol-6000), žuti željezni oksid. Jedno kartonsko pakovanje može sadržavati 10, 60, 30 ili 90 tableta.
  • U rastvoru za infuziju. Kao aktivna supstanca, ovaj oblik lijeka sadrži i tioktičnu kiselinu. Što se tiče dodatnih elemenata, oni uključuju meglumin, povidon, makrogol i vodu za injekcije. Lijek se prodaje u bocama od 50 i 25 ml.

Upute za upotrebu Tialept, doziranje

U / u. u kapima 600 mg (50 ml rastvora 12 mg / ml) daje se jednom dnevno kod teških oblika dijabetičke i alkoholne polineuropatije.

Na početku kursa, lek se daje iv u trajanju od 2 do 4 nedelje. Zatim je moguće preći na oralni oblik lijeka (Tialept 600 tableta) 1 mg dnevno.

Lijek treba davati polako, ne više od 50 mg tioktične kiseline u 1 min.U / u uvod je moguće uz pomoć perfusera (trajanje davanja - najmanje 12 minuta).

Kada koristite lijek, boce s otopinom za infuziju stavljaju se u pričvršćene viseće svjetlosno-zaštitne futrole izrađene od crnog PE.

Tablete

Prema uputama, tablete se uzimaju oralno, bez žvakanja, na prazan stomak, otprilike pola sata prije prvog obroka, isperu vodom (u dovoljnoj količini).

  • Dnevna doza je 2 tablete Tialepta 300 mg ili 1 tableta Tialepta 600 mg.
  • Maksimalna dnevna doza je 600 mg.

Trajanje upotrebe liječnik pojedinačno odredi.

Tilept analozi, cijena u ljekarnama

Ako je potrebno, Tielept možete zamijeniti analogom aktivne tvari - to su lijekovi:

Prilikom odabira analoga važno je razumjeti da se upute za upotrebu Tialepta, cijena i pregledi lijekova sa sličnim učinkom ne primjenjuju. Važno je dobiti konsultaciju s ljekarom i ne izvršiti neovisnu promjenu lijeka.

Cijene u ljekarnama u Moskvi: Tialept tablete 300 mg 30 kom. - od 288 do 328 rubalja. 600 mg tablete 30 kom. - od 604 do 665 rubalja.

Čuvati na tamnom, suhom i hladnom mestu. Rok trajanja je 3 godine. U ljekarnama se izdaje recept na recept.

5 komentara za “Tieolepta”

Morao sam se baviti tioktičnom kiselinom pre 2 godine kada su mi dijagnosticirali polineuropatiju, sada to pijem kursevima 2-3 puta godišnje. Ako usporedimo Tielept i Okolipen, Tieolept mi ​​je prišao više, ne osjećam peckanje u stomaku nakon uzimanja. Ali to su čisto moja osjećanja, možda neko drugi.

Uzimam tioleptu 600 ujutro, kad sam se probudio sa bolovima u leđima i ukočenošću u nogama ... Mogu samo reći da sam za nedelju dana osetio značajno olakšanje!

Uzimam kurs od 600 mg tokom 3 mjeseca, pa onda na pauzu od godinu dana. Izdavanje besplatno. Od dijabetesa i komplikacija.

Molimo pomozite tiolept da kupi. U Kansku, Krasnojarsku, u ljekarnama nema apoteka. A iz Okolipena, gori u stomaku

Preporučujemo pregledavanje internetskih ljekarni. Postoje na zalihama.

Farmakološka svojstva medicinskog proizvoda

Šta je lijek "Tiolept"? U uputama za upotrebu stoji da je metaboličko sredstvo. Njegova aktivna supstanca (alfa lipoinska kiselina) je endogeni antioksidans koji veže slobodne radikale.

Tioktična kiselina nastaje u ljudskom telu tokom oksidativne dekarboksilacije alfa-keto kiselina. Lijek pomaže smanjenju glukoze u krvi, kao i povećanju količine glikogena u jetri. Osim toga, lijek lako pobjeđuje inzulinsku rezistenciju.

Lijek je po svom biohemijskom učinku vrlo blizu vitaminima grupe B. Lijek aktivno sudjeluje u regulaciji metabolizma ugljikohidrata i lipida. Poboljšava rad jetre i podstiče metabolizam holesterola. Lijek je sposoban da ima hipolipidemijske, hepatoprotektivne, hipoglikemijske i hipoholesterolemijske efekte.

Indikacije za upotrebu medicinskog proizvoda

U kojim je slučajevima propisan lijek "Tieolept"? Uputa za upotrebu sadrži sljedeći popis indikacija:

  • alkoholna polineuropatija,
  • dijabetička polineuropatija.

Kako uzimati lijek "Tieolept 600"?

Uputa za upotrebu ovog alata kaže da se lijek u obliku tableta obično propisuje 30 minuta prije prvog obroka (to jest prije doručka). Lijek treba uzimati u količini od 600 mg jednom dnevno. Tablete se ne smiju žvakati. Treba ih oprati s malom količinom vode. Trajanje tečaja liječenja lijekom treba odrediti samo liječnik.

Kod težih oblika bolesti poput dijabetičke i alkoholne polineuropatije ovaj se lijek daje intravenski (samo u kapima). Lijek je propisan u količini od 50 ml jednom dnevno. Na samom početku tečaja terapije, lek se daje intravenski 2-4 nedelje. Nakon toga moguć je prelazak na oralni oblik lijeka u dozi od 300-600 mg dnevno. Injekciju treba davati vrlo sporo (ne više od 50 mg aktivne supstance u minuti).

Neželjeni efekti nakon primjene lijeka

U pravilu, lijek Tieolept, čija je cijena predstavljena nešto niže, pacijenti relativno dobro podnose. Međutim, u nekim slučajevima se još javljaju sljedeće nuspojave:

  • Alimentarni trakt: dispepsija, žgaravica, povraćanje i mučnina.
  • Alergija: različite manifestacije na koži (npr. Urtikarija).
  • Metabolizam: hipoglikemija (zbog poboljšanog unosa glukoze).

Lijek "Tieolepta": analozi i cijena lijeka

Nakon propisivanja ovog lijeka, pacijenta je često zainteresirano pitanje koliko košta. Trenutno se ovaj lek može kupiti po različitim cenama. To ne ovisi samo o određenoj ljekarničkoj mreži i maržama proizvoda, već i o obliku ispuštanja lijeka i njegovoj količini u pakiranju.

Pa kolika je cijena lijeka Tieolept? Cijena ovog lijeka varira između 600-700 ruskih rubalja za 30 tableta (600 mg). Ako vam je potrebna niža doza, tada možete kupiti istu količinu lijeka za 300-400 rubalja (300 mg).

Sada znate koliko košta lijek Tieolept 600. Cijena ovog lijeka je prilično visoka. Upravo ta činjenica potiče mnoge pacijente da lijek zamijene jeftinijim analogima. Sledeći lekovi im se mogu pripisati: „Lipoična kiselina“, „Neuro lipon“, „Lipothioxone“, „Okolipen“ itd.

Šta drugo može zamijeniti lijek Tielept? Analozi ovog alata mogu biti ne samo jeftiniji, već i skuplji od originala. Takvi lijekovi uključuju sljedeće: Alpha Lipoic Acid, Lipamide, Beplition, Thioctic Acid, Thiogamma, Thiolipon, Thioctacid, Espa-Lipon itd.

Posebno treba napomenuti da samo iskusni stručnjak treba propisati lijek Tieolept zamijeniti analognim. To je zbog činjenice da ovi lijekovi mogu imati potpuno različite nuspojave, kontraindikacije i doziranje.

Recenzije lijekova

Što pacijenti kažu o lijekovima kao što je Tielept? Recenzije o ovom lijeku su pozitivnije. Prema riječima pacijenata, lijek Tielept odličan je lijek protiv bolova u leđima i donjim ekstremitetima. Vrlo često se ovaj lijek propisuje pacijentima nakon operacije zbog dijabetesa. Ovaj lijek zaista pomaže da se ustanete, jer 40% pacijenata sa dijabetesom ima patologije perifernih živaca.

Lijek „Tieolepta“ pomaže u uklanjanju sindroma boli i ublažavanju stanja pacijenata, posebno kod prekomjerne težine.

Ne može se reći da je taj lek često propisan kao složeno lečenje ciroze jetre.

Što se negativnih kritika tiče, ima ih i lijek Tieolept. U većini slučajeva povezane su s činjenicom da nakon uzimanja tableta ili upotrebe otopina za injekcije pacijenti osjećaju nuspojave u obliku mučnine, jake žgaravice i povraćanja. Štoviše, neki pacijenti tvrde da ovaj lijek uopće ne daje rezultata. Kao rezultat toga, pacijenti su prisiljeni da se ponovo prijave stručnjacima kako bi im prepisali efikasniji i djelotvorniji lijek.

Ostavite Svoj Komentar