Apotekar Online

U naše vrijeme epidemija dijabetesa postala je hitan problem za cijelo čovječanstvo. Istovremeno 90% svih dijabetičara pati od druge vrste bolesti.

U osnovi, glicidon uzimaju pacijenti kod kojih fizička aktivnost i pravilna prehrana ne mogu smanjiti sadržaj glukoze na normalne vrijednosti.

Prije upotrebe lijekova koji sadrže ovu aktivnu tvar, treba proučiti njegove kontraindikacije, nuspojave i informacije o analogima.

Opće karakteristike tvari

Glikvidon je bijeli kristalni prah. Ne može se rastopiti u vodi, praktično se ne razvodi u alkoholu. Lijek ima hipoglikemijski učinak. Zbog činjenice da dijabetes melitus drugog tipa karakterizira kršenje osjetljivosti tjelesnih stanica na hormon za snižavanje šećera - inzulin, aktivni farmaceutski sastojak utječe na gušteraču i receptore u perifernim tkivima.

Mehanizam njegovog djelovanja usmjeren je na poticanje beta ćelija koje proizvode inzulin, snižavanje razine glukagona u krvi i povećanje broja hormonskih receptora.

Kod pacijenta koji je uzimao lijek nakon 1–1,5 sati primjećuje se smanjenje udjela šećera, maksimalan učinak dolazi nakon 2-3 sata i traje oko 8 sati. Tvar se brzo apsorbuje u gastrointestinalnom traktu. Izlučivanje se odvija preko creva (s izmetom i žuči), kao i putem bubrega.

Glikvidon se propisuje osobama starijim od 45 godina, kada pravilna prehrana i terapija sa vježbanjem ne donose željene rezultate i dolazi do stalnog povećanja šećera u krvi.

Upute za upotrebu lijeka

Prije upotrebe Glycvidona dijabetičar bi se trebao posavjetovati sa svojim liječnikom kako bi mu propisao tačan tijek liječenja i doziranje, uzimajući u obzir individualne karakteristike pacijenta. Da bi se izbjegle neželjene reakcije, potrebno je proučiti upute za upotrebu.

U Glyurenormu je glicidon glavna komponenta koja ima hipoglikemijski učinak. Dostupno u obliku bijelih tableta. Lijek se uzima oralno tokom jela. Početna doza je 0,5 tableta (15 mg) u vrijeme doručka. Da bi se postigao najbolji učinak, doza se može povećati na 4 tablete (120 mg) dnevno. U ovom slučaju povećanje doze preko 120 mg ne dovodi do pojačanog djelovanja.

Za vrijeme prijelaza s drugog lijeka koji smanjuje šećer, početni unos trebao bi biti minimalan (15-30 mg).

Držite Glurenorm dalje od male djece, na suhom mjestu s temperaturom ne većom od 25 ° C. Na pakovanju lijeka treba navesti rok trajanja, koji je obično 5 godina.

Nakon ovog termina, uzimanje tableta strogo je zabranjeno.

Kontraindikacije i neželjene reakcije

Samo-lijek ovim lijekom je krajnje nepoželjan. Upotreba lijeka je zabranjena u takvim slučajevima:

  1. Šećerna bolest tipa 1 (oblik inzulina).
  2. Netolerancija na komponente (posebno na derivate sulfonamida i sulfonilureje).
  3. Dijabetička acidoza (hipoglikemija i ketonemija).
  4. Period pre operacije.
  5. Dijabetička koma.
  6. Precoma.
  7. Trudnoća
  8. Period dojenja

U rijetkim slučajevima pojava nekih nuspojava kao što su hipoglikemija, alergije (kožni osip, urtikarija, Stevens-Johnsonov sindrom, svrbež), promjena krvne formule, kršenje probavnih procesa (proljev, mučnina, povraćanje). Kad se pojave takvi znakovi, možda ćete trebati zameniti tretman drugim analogom.

U ovom slučaju posebnu pažnju treba obratiti na pacijente sa zatajenjem bubrega. Lijek treba uzimati pod strogim nadzorom lekara.

Kombinovana upotreba s drugim lijekovima, kao što su simpatomimetici, hormoni štitnjače, oralni kontraceptivi, klorpromazin, simpatomimetici i lijekovi koji sadrže nikotinsku kiselinu mogu oslabiti učinak glicvidona.

U slučaju predoziranja lijekom mogu se pojaviti znakovi slični nuspojavama. Da biste normalizirali šećer, hitno treba unijeti glukozu intravenski ili interno.

Recenzije, troškovi i analozi

Tijekom liječenja, mnogi pacijenti primjećuju pozitivan učinak od primjene Glycvidona koji se nalazi u lijeku Glyurenorm. Recenzije kupaca također navode poštivanje ovih preporuka:

Tokom perioda uzimanja lijeka, ne treba zaboraviti na prehranu i aktivnosti na otvorenom. Nepravilna prehrana ili neblagovremeni unos lijeka uzrokovali su brzi pad šećera kod nekih bolesnika. Stoga su poštivanje režima dana i pravila postupanja s lijekom vrlo važna.

U slučaju hipoglikemijske reakcije, možete pojesti komad čokolade ili šećer. Ali s nastavkom ovog stanja, hitno morate kontaktirati liječnika.

Tijekom prelaska s jednog lijeka na drugi, neki pacijenti su pokazali smanjenje pažnje, tako da to treba voditi računa o vozačima vozila i drugim važnim zanimanjima koja zahtijevaju visoku koncentraciju.

Što se tiče cijena, ona je prilično odana pacijentima bilo kojeg nivoa bogatstva. Cijena paketa Glurenorm, koja sadrži 60 tableta od 30 mg svaka, kreće se od 385 do 450 rubalja. Zemlja proizvođača lijeka je Njemačka. Lijek se može kupiti u bilo kojoj obližnjoj ljekarni ili izvršiti narudžbu za isporuku tableta putem interneta. Lijek se prodaje samo na recept.

Ako iz bilo kojeg razloga lijek nije prikladan za pacijenta, liječnik može prilagoditi režim liječenja propisivanjem sličnog lijeka za smanjenje razine šećera. Glavni analozi Glyurenorma su:

  • Amaril (1150 rubalja),
  • Maninil (170 rubalja),
  • Gluconorm (240 rubalja),
  • Diabeton za dijabetes (350 rubalja).

I tako, Glyrenorm, koji sadrži aktivnu tvar glicidon, efikasno snižava razinu šećera, stimulirajući beta stanice pankreasa i poboljšavajući osjetljivost tjelesnih receptora.

Međutim, kao i svaki lijek, ima kontraindikacije i ima nuspojave. Stoga ga ne uzimate sami. Prvo morate posjetiti ljekara koji može procijeniti zdravlje pacijenta i propisati mu odgovarajući tijek terapije. Mora se imati na umu da pravilne doze i održavanje zdravog načina života normaliziraju razinu glukoze u krvi dijabetičara. Video u ovom članku dodatno će vam reći što možete uzeti sa dijabetesom.

Tehnika prijave:

Glikvidon ima širok raspon terapijskih učinaka: od 1/2 tablete (15 mg) do 4 tablete (120 mg) dnevno. U normalnim slučajevima prosječna dnevna doza je 45 mg dnevno. Dnevna doza ovisi o individualnim karakteristikama metabolizma u pacijenata. Međutim, višak dnevne doze od 4 tablete (120 mg) u pravilu ne dovodi do daljnjeg poboljšanja metabolizma ugljikohidrata. Dnevne doze glicidona mogu se uzimati jedanput za doručkom ili podijeliti u 2-3 doze za vrijeme obroka.

Tjelesna aktivnost, konzumacija alkohola, unos salicilata, sulfonamida, butadiona, lijekova protiv TB-a, kloramfenikola, tetraciklina, derivata kumarina, MAO inhibitora i beta blokatora mogu pojačati hipoglikemijski učinak (snižavanje šećera u krvi) glikvidona. Suprotno tome, oralni kontraceptivi, hlorpromazin, simpatomimetici, kortikosteroidi, hormoni štitnjače, nikotinska kiselina slabe učinak leka.

Kontraindikacije:

Lijek se ne smije koristiti kod dijabetesa praćenog nedostatkom inzulina, dijabetičkom komom (potpuni gubitak svijesti, karakteriziran potpunim odsustvom tjelesnih reakcija na vanjske podražaje uzrokovane naglim povišenjem šećera u krvi) i pretkomatoznim stanjem (nepotpuni gubitak svijesti - početni stadij razvoja kome, koji karakterizira bol i refleksne reakcije), s teškom dekompenzacijom metabolizma (metaboličkom insuficijencijom), praćenom acidozom (zakiseljavanjem) i ketozom (zakiseljavanje zbog koliba) precizno krvi ketonskih tijela - intermedijarni proizvodi metabolizma), ako ste alergični na sulfonamide, kao i za vrijeme trudnoće.

Pripreme slične akcije:

Diaformin (Diaformin) Glucovans (Glucovance) Oltar (Oltar) Glyukofazh (Glucophage) Maninil (Maninil)

Niste pronašli potrebne podatke?
Još potpunije upute o lijeku „glicidon“ možete pronaći ovdje:

Poštovani doktori!

Ako imate iskustva s propisivanjem ovog lijeka svojim pacijentima - podijelite rezultat (ostavite komentar)! Je li ovaj lijek pomogao pacijentu, da li su se tijekom liječenja pojavile neželjene pojave? Vaše će iskustvo zanimati i vaše kolege i pacijente.

Dragi pacijenti!

Ako vam je ovaj lijek propisan i podvrgnut ste terapiji, recite mi da li je bio efikasan (da li je pomogao), da li ima nuspojava, šta vam se sviđalo / nije. Hiljade ljudi traže online recenzije raznih lijekova. Ali samo nekoliko ih napušta. Ako lično ne ostavite povratne informacije o ovoj temi - ostatak neće imati što za pročitati.

Pogledajte video: Varljivo leto '68 uvidjaj (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar