Human Genetic Engineering Insulin Isofan

Genetski inženjering inzulin-izofan (humani biosintetik inzulin-izofan)

Popis pripravaka koji sadrže aktivnu tvar humani genetski inženjering inzulin-izofan dat je nakon opisa.

Informacije u ovom odjeljku namijenjene su medicinskim i farmaceutskim stručnjacima i ne bi ih trebale koristiti za samoliječenje. Podaci su samo za referencu i ne mogu se smatrati službenim.

Opće informacije, indikacije za upotrebu

Proizvod spada u skupinu inzulina. Njegova glavna funkcija je borba protiv manifestacija šećerne bolesti oblika inzulina ovisnog.

Izrađuje se u obliku injekcijske suspenzije, čija je aktivna komponenta humano genetski inzulin. Njen razvoj zasnovan je na rekombinantnoj DNK tehnologiji. Lijek ima prosječno trajanje izlaganja.

Kao i većina lijekova iz ove skupine, Isofan se treba koristiti samo po preporuci liječnika. Precizno izračunavanje doze je neophodno kako ne bi izazvali napad hipoglikemije. Stoga pacijenti trebaju jasno slijediti upute.

Započnite koristiti ovaj alat samo ako je potrebno. Lekar koji prolazi obično obavlja pregled kako bi se uvjerio da je takav tretman prikladan i u nedostatku kontraindikacija.

Propisan je u situacijama kao što su:

  • dijabetes tipa 1
  • dijabetes melitus tipa 2 (ako nema rezultata upotrebe drugih lijekova s ​​hipoglikemijskim učinkom ili ako su ti rezultati premali),
  • razvoj dijabetesa u vezi sa trudnoćom (kada se nivo glukoze ne može popraviti dijetom).

Ali čak i ako imate odgovarajuću dijagnozu, ne znači da treba koristiti ovaj lijek. Ima određene kontraindikacije, iako ih je malo.

Stroga zabrana odnosi se samo na pacijente s individualnom netolerancijom na ovaj lijek. Također je potrebno biti oprezan prilikom odabira doze za pacijente s povećanom sklonošću hipoglikemiji.

Postoji nekoliko lijekova na bazi supstance Isofan. U stvari, to je jedan te isti lijek. Ista svojstva svojstvena su ovim lijekovima, imaju iste nuspojave i kontraindikacije, razlike se mogu primijetiti samo u količini glavnog sastojka i u trgovačkom nazivu. Odnosno, ovo su sinonimne droge.

Među njima su:

Ova sredstva su analogni Isofan u sastavu. Unatoč njihovim sličnostima, isti pacijent može imati poteškoća s korištenjem bilo kojeg od njih, a pri odabiru drugog lijeka te poteškoće nestaju. Ponekad morate isprobati nekoliko različitih lijekova prije nego što odaberete onaj koji je u određenom slučaju najefikasniji.

Farmakološko djelovanje

Rezultat izlaganja nekoj tvari je smanjenje količine glukoze u tijelu. To se postiže njegovom povezanošću s receptorima staničnih membrana, tokom kojih se formira kompleks receptora inzulina.

Takvi kompleksi doprinose aktivnom toku unutarćelijskih procesa i sintezi enzima. Količina šećera se smanjuje zbog bržeg tempa njegovog kretanja između ćelija.

To osigurava njegovu apsorpciju mišićnim tkivom i organima. Istovremeno, inzulin usporava proizvodnju glukoze u jetri. Takođe pod njegovim utjecajem pojačava se proizvodnja proteina, aktiviraju se procesi glikogenogeneze i lipogeneze.

Trajanje izlaganja lijeku ovisi o tome koliko brzo se aktivna tvar apsorbira. Na to utječe doza lijeka, način primjene i mjesto ubrizgavanja. Zbog toga je profil dejstva leka nestabilan. Pokazatelji uspješnosti mogu se razlikovati ne samo kod različitih ljudi, već i kod jednog pacijenta. U većini slučajeva lek počinje delovati 1,5 sat nakon injekcije. Vrhunac njegove efikasnosti primećen je u roku od 4-12 sati. Lijek i dalje djeluje na pacijenta oko jedan dan.

Početak njegovog djelovanja i aktivnosti asimilacije određuju se također dozi, koncentracijom aktivne tvari i mjesto ubrizgavanja. Raspodjela je neujednačena. Supstanci nedostaje sposobnost prodiranja kroz placentnu barijeru, kao i u majčino mlijeko. Razaranje Isofana događa se u bubrezima i jetri, izlučivanje većine izvode bubrezi.

Uputa za upotrebu

Jedan od glavnih aspekata uspjeha u liječenju je poštivanje uputstva za upotrebu lijekova. Njihovo kršenje dovodi do štetnih posljedica u obliku komplikacija. Zato nije dozvoljeno samostalno mijenjati raspored lijekova koji je propisao liječnik.

Izofan inzulin namijenjen je isključivo supkutanoj injekciji (u rijetkim slučajevima koristi se intramuskularna injekcija). Preporučljivo ih je raditi prije doručka. Učestalost injekcija je 1-2 puta dnevno, a vrijeme za njihovu primjenu treba biti isto.

Doze lijeka se odabiru u skladu s nivoom glukoze. Pored toga, potrebno je uzeti u obzir starost pacijenta, stepen osjetljivosti na inzulin i druge karakteristike. To znači da je prilagođavanje rasporeda ubrizgavanja bez uputnica lekara neprihvatljivo.

Važna nijansa upotrebe lijeka je odabir mjesta za injekcije. Ne treba ih raditi na istom dijelu tijela, jer to može uzrokovati poremećaje u apsorpciji aktivnih tvari. Injekcije u zone ramena, butne kosti i gluteal su dozvoljene. Takođe možete da unesete lek u prednji trbušni zid.

Video lekcija o tehnici davanja inzulina pomoću olovke za šprice:

Nuspojave i predoziranje

Pojava nuspojava od inzulina Isofan je rijetka pojava, ako slijedite pravila. Ali čak ni uz njihovo poštivanje, ne može se isključiti vjerojatnost pojave negativnih reakcija.

Najčešće se javljaju:

  1. Hipoglikemija. Njegov izgled je posljedica prekomjerne doze ili povećane osjetljivosti na inzulin. Rezultat toga može biti gubitak svijesti, grčevi, glavobolje, mučnina. U posebno teškim slučajevima, pacijentu je potrebna hitna medicinska pomoć.
  2. Alergija. Prije propisivanja lijeka mora se izvršiti test netolerancije na aktivne tvari. Ali čak i uz poštivanje mjera predostrožnosti, alergijske reakcije se ponekad pojave u obliku kožnog osipa ili Quinckeovog edema. Najopasniji je anafilaktički šok.
  3. Lokalni simptomi. Nalaze se na mjestima ubrizgavanja. Glavne manifestacije mogu se nazvati svrbež, crvenilo i oticanje kože. Često se takve reakcije dešavaju tek na početku liječenja i prolaze nakon što se tijelo prilagodilo lijeku.

U slučaju predoziranja, pacijent može naglo smanjiti količinu šećera u krvi, što uzrokuje hipoglikemiju. Načini zaustavljanja ovog stanja ovise o njegovoj težini. Ponekad će biti potrebna hospitalizacija i liječenje lijekovima.

Interakcija i važne preporuke

Izofan inzulin treba pravilno kombinirati s drugim lijekovima. Budući da je dijabetes često kompliciran drugim bolestima, morate koristiti drugačija sredstva.

No ne odgovaraju se svi zajedno. Neki lijekovi mogu pojačati jedni druge efekte, što dovodi do predoziranja i nuspojava.

U odnosu na Isofan, takva sredstva su:

  • MAO i ACE inhibitori,
  • beta blokatori,
  • tetraciklini
  • anabolički steroidi
  • sredstva sa hipoglikemijskim efektom,
  • lijekovi koji sadrže alkohol,
  • sulfonamidi itd.

Obično ljekari pokušavaju izbjeći dijeljenje inzulinskih lijekova i navedenih lijekova. Ali ako to nije moguće, potrebno je prilagoditi doze i jedne i druge.

Postoje lijekovi koji, naprotiv, smanjuju učinak predmetnog lijeka, čineći liječenje neefikasnim.

Tu spadaju:

  • diuretici
  • glukokortikoidi,
  • hormonska kontracepcija,
  • neke vrste antidepresiva.

Ako je potrebno, uzimajte ih istodobno s inzulinom, morate odabrati odgovarajuću dozu.

Morate se pridržavati i opreza u pogledu salicilata i rezerpina, koji mogu imati i pojačani i oslabljujući efekat.

Kada uzimate ovaj lijek, morate se odustati od česte upotrebe alkohola. Na početku terapije insulinom treba izbjegavati kontrolu mehanizama, jer pacijentova pažnja i brzina reakcije mogu biti narušeni.

Zamijeniti ovaj lijek s drugim bez znanja liječnika ne bi trebalo biti. Ako osjetite neugodne senzacije, trebali biste obavijestiti stručnjaka o njima i zajedno s njim utvrditi koji je lijek bolje koristiti.

Kada treba uzimati izofan inzulin

  • Dijabetes melitus tipa I i II.
  • Faza oralne rezistencije hipoglikemije.
  • Kada se sprovodi kombinovano lečenje, delimična otpornost na lekove ove grupe.
  • Dijabetes tipa II kod trudnica.
  • Interkurentne bolesti.

Nuspojave lijeka inzulin izofan

Povezano sa uticajem na metabolizam ugljenih hidrata:

  1. pojačano odvajanje znoja
  2. glad
  3. blijedost kože
  4. tremor, tahikardija,
  5. uzbuđenje
  6. glavobolja
  7. parestezija u ustima,
  8. teška hipoglikemija, koja je prepuna razvoja hipoglikemijske kome.

Alergijske manifestacije su izuzetno rijetke:

  • Quinckeov edem,
  • osip na koži
  • anafilaktički šok.

  • obično na početku tretmana prolazne greške refrakcije,
  • oticanje.

  1. oticanje i svrbež u predelu ubrizgavanja,
  2. hiperemija,
  3. lipodistrofija u području ubrizgavanja (uz produženu upotrebu).

Liječenje hipoglikemije

Pacijent se može izboriti sa blagom hipoglikemijom jedući komad šećera, slatkiša ili hrane bogate ugljikohidratima. Zbog toga pacijenti koji imaju dijabetes uvijek sa sobom trebaju imati šećer, kolačiće, slatkiše ili voćni sok.

U slučajevima teške hipoglikemije, kada pacijent izgubi svijest, 40% dekstroze ili glukagona daje se intravenski.

Posljednji genetski modificirani inzulin može se davati i intramuskularno i subkutano. Kad se svijest čovjeku vrati, mora jesti hranu bogatu ugljikohidratima, to će spriječiti ponovni razvoj hipoglikemije.

Doziranje i primjena

Dozu SC-a određuje stručnjak pojedinačno u svakom pojedinom slučaju. Zasniva se na nivou glukoze u pacijentovoj krvi. Prosječna dnevna doza lijeka varira od 0,5 do 1 IU / kg, ovisi o razini glukoze u krvi i o individualnim karakteristikama pacijenta, kako reagira na ljudski i genetski modificirani inzulin izofan.

Izofan inzulin, kao ljudski i genetski modificirani lijek, obično se ubrizgava potkožno u bedro, ali injekcije se mogu napraviti u stražnjicu, prednji trbušni zid i deltoidni mišić ramena. Temperatura primenjenog leka treba da bude sobne temperature.

Mjere sigurnosti

Unutar anatomske regije preporučuje se promjena zone ubrizgavanja. To će spriječiti razvoj lipodistrofije. Uz inzulinsku terapiju, morate stalno pratiti nivo šećera u krvi.

Uz činjenicu da se humani i genetski modificirani inzulin mogu premašiti, uzroci hipoglikemije mogu biti:

  1. preskakanje obroka
  2. proliv, povraćanje,

Bolesti koje smanjuju potrebu za hormonom inzulinom (hipofiza, hipofiza, nadbubrežni korteks, štitna žlijezda, oslabljena funkcija bubrega i jetre),

  1. zamjena lijekova
  2. promena zone ubrizgavanja,
  3. povećana fizička aktivnost,
  4. interakcija s drugim lijekovima.

Ako se humani i genetski modificirani inzulin postavljaju povremeno ili je doziranje netočno, može doći do hiperglikemije čiji se simptomi obično razvijaju postupno (nekoliko sati ili čak dana). Hiperglikemiju prati:

  • pojava žeđi
  • suha usta
  • učestalo mokrenje
  • mučnina, povraćanje,
  • gubitak apetita
  • vrtoglavica
  • suvoća i crvenilo kože,
  • miris acetona iz usta.

Ako pravovremeno liječenje hiperglikemije nije moguće kod dijabetesa tipa I, može se razviti vrlo opasna po život dijabetička bolest, ketoacidoza.

Kod Addisonove bolesti, oštećene funkcije štitnjače, jetre i bubrega, hipopituitarizma i šećerne bolesti u starijih osoba, potrebno je prilagoditi dozu i pažljivo propisati humani i genetski modifikovani inzulin.

Promjena doze se također može zahtijevati u slučajevima kada pacijent promijeni uobičajenu prehranu ili poveća intenzitet fizičke aktivnosti.

Ljudski i genetski inzulin smanjuje toleranciju na alkohol. U vezi s promjenom vrste inzulina, njegovom osnovnom svrhom, postoji velika vjerovatnost smanjenja sposobnosti upravljanja vozilima ili upravljanja različitim mehanizmima.

Lekcije se ne preporučuju za druge opasne vrste aktivnosti koje zahtijevaju da osoba bude pažljivija i brzina motoričkih i mentalnih reakcija.

Cijene za Isofan u moskovskim ljekarnama kreću se od 500 do 1200 rubalja, ovisno o doziranju i proizvođaču.

Pogledajte video: GCSE Biology - Genetic Engineering Insulin (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar