Provjera nivoa glikoziranog hemoglobina kod žena: tabela dobnih normi i uzroka odstupanja

Glikolirani hemoglobin, ili HbA1c, je sastavni dio našeg sastava krvi koliko i normalan.

Nakon cijepanja glukoza koja ulazi u krv reagira s normalnim hemoglobinom, što rezultira stvaranjem nerazdvojnog spoja - HbA1c.

Ovaj sastojak živi koliko i krvna stanica. Stoga rezultat analize pokazuje razinu tvari u krvi u posljednja 3 mjeseca.

Konstantno nadgledanje ovog pokazatelja omogućava vam da utvrdite da li pacijent ima kršenje metabolizma ugljikohidrata ili dijabetes melitus, da li pacijent uspijeva držati bolest pod kontrolom i je li odabrana terapija efikasna.

Glikolirani hemoglobin: tablica normi kod žena prema dobi

Stopa gliciranog hemoglobina pokazatelj je zdravlja. Stoga je njegova kontrola izuzetno važna za one bolesnike kod kojih su barem jednom u životu otkrivene povišene vrijednosti HbA1c.

Da bi utvrdili da li pacijent ima odstupanja u procesu metabolizma ugljikohidrata i koliko su oni teški, obično uspostavljeni pokazatelji normi pomažu stručnjacima.

Budući da se s muškim i ženskim tijelom s godinama javljaju različite hormonske promjene, stope norme HbA1c za predstavnike različitih spolova se razlikuju. Informacije o tome koji se određeni rezultati mogu smatrati normalnim za slabiji spol u određenoj dobi, pogledajte tabelu ispod.

Norma sadržaja HbA1c u krvi žena različite dobi:

Ženska dobIndikator stope
30 godina4.9%
40 godina5.8%
50 godina6.7%
60 godina7,6%
70 godina8,6%
80 godina9,5%
Više od 80 godina10,4%

U slučajevima kada pacijentica pati od dijabetesa duži vremenski period, liječnik može pojedinačno utvrditi pokazatelj norme za nju, na temelju karakteristika tijela i težine tijeka bolesti.

Normalni glikozirani hemoglobin u trudnica

Tijelo trudnih majki tokom trudnoće prolazi kroz ozbiljne promjene. Stoga se u ovom razdoblju mogu kršiti neki pokazatelji, uključujući razinu HbA1c. Ako je povreda otkrivena samo jednom, nemojte paničariti. Moguće je da su se promjene dogodile pod utjecajem vanjskih faktora, a za nekoliko dana situacija će se stabilizirati.

U zdravom stanju u trudnica, HbA1c u krvi ne smije prelaziti 6,5% u odnosu na ukupni volumen hemoglobina.

Ako je buduća majka imala dijabetes čak i prije trudnoće, to govori da će joj trebati nadzirati stabilnost glikemijskog indeksa i HbA1c.

Koji se pokazatelji smatraju normalnim za dijabetes?

Ovi brojevi bit će oznaka zdravlja za dijabetičare. Ako je pacijentu dijagnosticiran dijabetes prvi put, tada će kao vodič specijalist koristiti tablicu normi za žene prema dobi.

U skladu s tim, pokazatelji će se smatrati brojkama utvrđenim za zdrave ljude.

U ovom slučaju, pacijent će morati da prati nivo glikemije i koncentraciju HbA1c u krvi i pokušaće ih održati na nivou što je više moguće "zdravim" brojevima.

Uzroci i opasnost odstupanja rezultata od norme

Glikovani hemoglobin nije nužno u granicama normale. Čak i kod zdravih ljudi moguće je odstupanje u jednom ili drugom smjeru.

Ako je kršenje otkriveno jednom, ne brinite.

Moguće je da su se indikatori promijenili pod utjecajem vanjskog faktora i normalizirali se u bliskoj budućnosti. Što se tiče odstupanja - stalno otkrivene niže stope mogu biti ništa manje opasne od većih brojeva.

U tom slučaju je potrebno pažljivo praćenje stanja, kao i prolazak dodatnih pregleda.

Povišen nivo

Povećanje HbA1c ne znači uvijek dijabetes na pacijenta. Dijabetes se dijagnosticira samo kad pokazatelji prelaze 6,5%. S pokazateljima u rasponu od 6,0% do 6,5%, oni govore o stanju predijabetesa.

Vrijednosti manje od 6,5% mogu se pojaviti na pozadini:

Ovi uvjeti zahtijevaju stalno praćenje od strane stručnjaka, kao i samokontrolu kod kuće i prehrane.

U većini slučajeva takve su mjere dovoljne za normalizaciju pokazatelja i sprečavanje razvoja komplikacija.

Nizak nivo

Smanjena razina, uprkos navodnim koristima, opasna je i za pacijenta.

Smanjenje nivoa HbA1c ukazuje na hipoglikemiju, čiji uzrok može biti:

Stalno spušteni nivo glikoziranog hemoglobina može dovesti do stalnog osjećaja slabosti, nedostatka osjećaja punoće, letargije i odvraćanja pažnje.

Shema usklađenosti šećera u krvi HbA1c

Dobijanje dodatnih informacija omogućava ljekaru da objektivno zaključi o pacijentovom zdravstvenom stanju i zakaže pravilne termine za njeno tijelo.

Donoseći konačnu presudu ženi, liječnik se oslanja na rezultat opće pretrage krvi, kao i na razinu HbA1c u krvi.

Rezultati oba ispitivanja, karakteristični za zdravo tijelo, mogu se naći u tabeli ispod:

StarostHba1cŠećer
30 godina4,9%5,2 mmol / l
40 godina5,8%6,7 mmol / l
50 godina6,7%8,1 mmol / l
60 godina7,6%9,6 mmol / l
70 godina8,6%11,0 mmol / L
80 godina9,5%12,5 mmol / L
90 i više godina10,4%13,9 mmol / L

U pravilu, krvni test na šećer samo je početni korak dijagnostičkog procesa. Dobivanje više informacija o prirodi i karakteristikama odstupanja omogućava krvni test za glicirani hemoglobin.

Budući da se u ovom slučaju dobiva pokazatelj koji može pružiti potpune informacije o razini koncentracije glukoze u krvi u posljednja 3 mjeseca, potpuni zaključak može se dati samo usporedbom rezultata.

Srodni videozapisi

O normama glikiranog hemoglobina kod žena u videu:

Ako je pacijentu dijagnosticiran dijabetes melitus, tada je izuzetno važno redovno testiranje glikoliranog hemoglobina. Rezultat nam omogućava da shvatimo je li žena uspjela držati bolest pod kontrolom i je li terapija koju je odabrao liječnik bila efikasna.

Stoga nemojte zanemariti prolazak ove vrste ispitivanja. U slučajevima kada je povišena razina šećera u pacijentu otkrivena samo jednom, treba napraviti analizu HbA1c da bi se potvrdila ili opovrgnula prisutnost dijabetesa ili metaboličkih poremećaja.

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Saznajte više. Nije droga. ->

Ostavite Svoj Komentar