METODE LIJEČENJA DIJABETE U GOETHE KLINICI

Dijabetes tipa 2 je hronična bolest koja pogađa gušteraču. Ova bolest se javlja zbog poremećaja u interakciji hormona inzulina sa ćelijama. Inzulin u zdravom, pravilno funkcionirajućem organizmu, mora se akumulirati unutar ćelije. Međutim, razni poremećaji doprinose činjenici da se inzulin ne nalazi unutar ćelija, nego u krvi. Takođe, kršenja mogu izazvati višak ovog hormona u tijelu.

Standardne metode liječenja dijabetesa mogu pomoći u normalizaciji i popravljanju postotka šećera u ovom položaju, ali ova metoda zahtijeva redovitu upotrebu lijekova.

Međutim, u našem dobu tehnologije, liječenje dijabetesa bez lijekova prestalo je biti samo san, koji postaje stvarnost. Biomedis uređaji za biorezonansnu terapiju postali su inovativna alternativa lijekovima. Ovi su uređaji apsolutno sigurni za vaše tijelo, a sesije terapije možete izvoditi u bilo koje prikladno vrijeme, bez obzira na to što radite, zašto kućno liječenje dobija neviđenu učinkovitost.

Dijabetes tipa 2 je mnogo češća bolest od dijabetesa tipa 1. Ova se bolest javlja neprimetno, pa osoba možda mjesecima ne zna za njenu prisutnost u svom tijelu. Samo uz pomoć stalnih pregleda i pažljivog odnosa prema vlastitom tijelu možete na vrijeme prepoznati i ukloniti bolest na vinovoj lozi.

Šećerna bolest tipa 2 najčešće se javlja kod osoba srednje dobi, a starije osobe su najosjetljivije na ovu bolest, međutim moguća je i pojava dijabetesa kod djece. Ova bolest je također sposobna prenijeti se genetski. Kućno liječenje, čiji su elementi dijeta i odbijanje određenog spiska proizvoda koji vam je izdao liječnik, pomoći će u održavanju dobrog zdravlja.

Postoji nekoliko oblika u kojima se dijabetes manifestira: blaga, umjerena i teška. Blagi oblik omogućava liječenje dijabetesa bez lijekova, a postotak inzulina možete normalizirati pravilnom prehranom. Također je vrijedno napomenuti da dijabetes tipa 2 ne prihvaća upotrebu slatkiša. Za liječenje blagog dijabetesa potrebno je nekoliko lijekova za smanjenje postotka šećera. Borba sa teškim oblikom zauzvrat zahtijeva insulinsku terapiju zbog nedostatka rezultata upotrebe lijekova koji snižavaju razinu šećera. Međutim, biomedicinski uređaj BIOMEDIS Android i Biomedis M može se koristiti za liječenje dijabetesa svih oblika: od blage do teške.

Ova je tehnika prepoznata kao najučinkovitija u liječenju dijabetesa tipa 2. Kreatori uređaja razvili su posebne programe za BIOMEDIS uređaje koji se koriste u borbi protiv dijabetesa. Uz pomoć frekvencijsko-rezonantnih vibracija koje emitiraju Biomedis uređaji, možete utjecati na proces proizvodnje inzulina održavanjem postotka šećera na razini potrebnoj vašem tijelu. Uređaji za biorezonansnu terapiju najlakši su način za poboljšanje života dijabetičara.

Univerzitetska bolnica Goethe, Frankfurt, Nemačka

Liječenje u Njemačkoj - EuroDoctor.ru

Dijabetes melitus - Ovo je skupina endokrinih bolesti koja se razvijaju kao rezultat apsolutne ili relativne insuficijencije hormona inzulina, uslijed koje se razvija hiperglikemija - trajno povećanje glukoze u krvi.

U Klinici Goethe, pod rukovodstvom profesora Zeutza, djeluje Centar za internu medicinu koji uključuje Odjeljenje za endokrinologiju i dijabetologiju. Tim koji uključuje visoko kvalificirane medicinske stručnjake može pružiti ambulantnu i bolničku kvalitetnu medicinsku njegu neophodnu za liječenje dijabetesa.

METODE LIJEČENJA DIJABETE

Lijekovi protiv dijabetesa

Osnova liječenja dijabetesa u Njemačkoj je upotreba lijekova koji pomažu u smanjenju razine glukoze u pacijentovoj krvi. U pravilu je to inzulin, slični lijekovi i lijekovi koji smanjuju šećer.

Za liječenje šećerne bolesti tipa I najčešće se koristi potkožna primjena pripravaka inzulina. Sada su u Njemačkoj inzulinske pumpe vrlo popularne, koje se pričvršćuju na pacijentovu kožu i neovisno prate razinu šećera u krvi, automatski izračunavaju i unose potrebnu količinu inzulina.

Upotreba terapije lijekovima u liječenju dijabetesa tipa 2 u Njemačkoj provodi se nakon imenovanja posebne prehrane, promjene prehrane i načina života. A u slučaju negativnih rezultata, propisani su lijekovi koji mogu smanjiti nivo glukoze koji ulazi u krv i sniziti nivo šećera u krvi. U isto vrijeme pacijenta se neprestano nadgleda, mijenjaju se doze lijekova i prilagođavanje liječenja.

Terapijska dijeta protiv dijabetesa

Jednako važna faza u liječenju dijabetesa je upotreba terapijske prehrane. Zbog toga je tijelo zasićeno potrebnim proteinima, mastima i ugljikohidratima, kao i vitaminima. U njemačkim klinikama je propisana terapijska dijeta uzimajući u obzir individualne potrebe svakog pacijenta. Njegov glavni cilj je održavanje šećera u krvi unutar utvrđene norme. Međutim, paralelno s tim, ljudsko tijelo mora primiti sve tvari potrebne za život. Prije svega, iz prehrane se isključuju lako probavljive masti i ugljikohidrati, zamjenjujući ih zobenom kašom, sirom, sojom i biljnim uljem.

Normalno se smatra da je dijeta koja sadrži 20-25% masti, 15-20% proteina i 55-60% ugljenih hidrata. Uz to, treba da sadrži dovoljno dijetalnih vlakana.

To se postiže zahvaljujući sledećim uslovima:

uspostavljanje teške prehrane - 5-6 puta dnevno,

isključivanje ugljikohidrata poput šećera, čokolade, raznih slatkiša,

dodavanje mliječnih proizvoda u prehranu,

obavezni unos vitamina.

Pod stalnim nadzorom, pacijent podvrgava terapijsku dijetu. Ako je potrebno, liječnik prilagođava skup proizvoda, pozivajući se na podatke dobivene tokom istraživanja.

Fitoterapija dijabetesa

U pripremi tečaja liječenja sudjeluju mnogi specijalisti: endokrinolozi, dijabetolozi, nefrolozi, kardiolozi i neuropatolozi. Međutim, dijabetes je često praćen oštećenom aktivnošću različitih organa i sistema čovjeka. Duga upotreba lijekova, posebno u liječenju dijabetesa tipa 2, može dovesti do lijekova koji snižavaju glukozu u krvi. Stoga se u posljednje vrijeme u programu liječenja dijabetesa u Njemačkoj često primjenjuje biljna medicina koja znatno može smanjiti broj i dozu korištenih lijekova.

Tehnika liječenja fitoterapijom prilično je uspješno zauzela svoje mjesto u programu liječenja. Omogućilo nam je da vidimo efikasnost rezultata za lečenje obe vrste dijabetesa. Pravovremenom dijagnozom i pravilnim odabirom liječenja, pacijenti s dijabetesom imaju šansu živjeti punim životom i izbjegavati komplikacije kojima ova bolest obiluje. I proizvodi prirodnog porijekla igraju važnu ulogu u tome.

Fizioterapijske vežbe za dijabetes

Uporedo sa medicinskim procedurama, svim pacijentima kojima je dijagnosticiran dijabetes propisana je fizikalna terapija. Zbog posebnih fizičkih napora, pacijentovo se tijelo obogaćuje potrebnim elementima i smanjuje se potreba za inzulinom. Ljekari u njemačkim klinikama vrlo ozbiljno shvataju pitanje odabira vježbanja - uzimaju se u obzir starost pacijenta, opće stanje i postojeće patologije.

Skup vježbi se po mogućnosti izvodi svakodnevno. Uz dijabetes oba tipa, fizička aktivnost je vrlo korisna. S obzirom da svi pacijenti različito reagiraju na vježbe fizioterapije, liječnici pažljivo prate stanje pacijenata, prate glukozu u krvi i prisustvo ketonskih tijela u mokraći.

Imunoterapija protiv dijabetesa

Ova terapija je dizajnirana za ciljane akcije koje uključuju aktiviranje ili suzbijanje prirodnog imuniteta tijela.

Mogu se koristiti dvije vrste imunoterapije: specifična i nespecifična.

Prva od njih, naime specifične metode, stvorene su da bi se ojačao ili obrnuto oslabio učinak imuniteta na antigen, uključujući implantat.

A nespecifične metode usmjerene su na borbu protiv aktiviranja i, sukladno tome, suzbijanja utjecaja. Ovdje se mogu primijeniti dvije mogućnosti - aktivne i pasivne metode. Aktivnim akcijama cilj je promjena smjera imunološkog odgovora na one ili akcije, a pasivno - pružanje zamjenskih akcija za nedostajuće funkcije, korištenjem antitijela, imunoglobulinskih pripravaka, seruma i plazme. Ponekad ljekar propisuje i upotrebu donorskih ćelija.

Kao rezultat toga, imunomodulaciona terapija omogućava vam da normalizirate imunitet pomoću regulatornih mehanizama. Posebni lijekovi koji se u ovom slučaju koriste omogućuju vam aktiviranje potrebnih funkcija imuniteta bolesnika sa šećernom bolešću i suzbijanje nepotrebnih.

Upotreba matičnih ćelija u liječenju dijabetesa

Uporedo s tradicionalnim vrstama liječenja dijabetes melitusa danas u svijetu postoji još jedna tehnika koja omogućava postizanje visokih rezultata - liječenje dijabetesa korištenjem matičnih stanica.

Vodeći ljekari u Njemačkoj slažu se da je ova metoda liječenja jedna od najpopularnijih danas. Suština tretmana je da se umjesto oštećenih stanica pankreasa pacijentu daju matične stanice. Zbog toga se organ regenerira, što mu omogućava da u potpunosti funkcionira u budućnosti. Uz to, ojačava se prirodni imunološki sustav, obnavljaju se oštećena žila, a ponekad se formiraju i novi.

Pacijentima dijabetesa tipa I ova tehnika omogućava vam da obnovite samo dio oštećenog organa, ali to je dovoljno da se smanji dnevna potreba za inzulinom. Pacijenti sa šećernom bolešću tipa 2 osjećaju značajno poboljšanje, njihov šećer u krvi je značajno smanjen. Ponekad liječnici čak otkažu određene lijekove.

Njemački centri koji koriste ovu tehniku ​​za liječenje svojih pacijenata, ne mogu se samo boriti protiv dijabetesa, već i uspješno prevladati komplikacije izazvane ovom bolešću. Sasvim je efikasna u borbi protiv dijabetičkog stopala i retinopatije. Treba napomenuti da su tijekom procesa liječenja ojačana zaštitna svojstva tijela koja vam omogućavaju da ojačate svojstva imuniteta, povećate otpornost na zarazne bolesti i spriječite uništavanje mekih tkiva ljudskih udova.

Ekstrakorporaalna hemokorekcija krvi za dijabetes

Ekstrakorporaalna hemokorekcija krvi - njena suština leži u činjenici da mijenja sastav krvi i njena svojstva.

Da bi se to postiglo, krv iz pacijentove vene šalje se na poseban uređaj s ugrađenim filtrima. Mikroskopski otvori koji se nalaze na filtrima sadrže potrebne elemente. U slučaju dijabetesa to su antitijela koja ubijaju inozemni inzulin. Nakon takvog čišćenja preostala krv zasićena je antibioticima, potrebnim hormonima i drugim spojevima i ulazi u pacijentovu venu. Budući da se sve gore opisane radnje događaju izvan ljudskog tijela, rizik od nuspojava značajno je smanjen.

FIZIOTERAPEUTSKO TRETMAN DIJABETE

Elektroterapija dijabetesa

Ovo je vrsta fizioterapije koja ima za cilj liječenje dijabetesa pomoću električnih struja i elektromagnetskih polja sa različitim parametrima. Koristeći ove postupke, možete napraviti lokalnu primjenu potrebnih lijekova. Odnosno, elektroterapija vam omogućava da direktno utječete na mjesto na kojem postoji upala. Pacijentima sa šećernom bolešću ova se vrsta fizioterapije propisuje kada je potrebna za poboljšanje cirkulacije krvi u ekstremitetima zahvaćenim dijabetičkom angiopatijom.

Ultrazvučna terapija za dijabetes

Hipoglikemijski učinak ove vrste terapije je značajan razlog za propisivanje ovog postupka bolesnim pacijentima. Uz pomoć ultrazvuka moguće je utjecati na zahvaćena područja gušterače, kao i na jetru, uslijed čega se metabolizam ugljikohidrata i krvotok u tim organima značajno poboljšavaju.

Često se ultrazvučna terapija propisuje pacijentima koji imaju težak stepen šećerne bolesti, na primjer, u slučaju dijabetičke retinopatije. Postupci se izvode svakodnevno. Da biste postigli rezultate, potrebno je 10-12 sesija.

Magnetoterapija dijabetesa

Fizioterapija ovog tipa propisana je pacijentima sa umerenom i teškom dijabetesom. Zbog velike biološke aktivnosti magnetskih polja, ima efikasan učinak na perifernu hemocirkulaciju i metaboličke procese.

Magnetoterapija vam omogućava da utičete na zaštitu gušterače. Najčešće se tečaj sastoji od 12 sesija. Nakon 3-5 puta, primjećuje se učinak snižavanja šećera pod utjecajem magnetskog polja.

Krioterapija za dijabetes

Druga popularna vrsta fizioterapije za dijabetes je krioterapija. Zbog toga, ekstremno niska temperatura utječe na osobu, što rezultira oštrim sužavanjem i proširivanjem krvnih žila. Budući da se naša koža sastoji od ogromnog broja receptora i živčanih završetaka, takav osebujan stres tijela dovodi do normalizacije metabolizma, tijelo postupno počinje apsorbirati inzulin, a pacijent se brzo oporavlja. Pozitivan trend nastaje zbog prenošenja impulsa u pacijentov mozak, zbog čega postoji određena suprotnost tjelesnih resursa nečemu što je do sada bilo nepoznato.

Kvantno (lasersko) liječenje dijabetesa

Ova vrsta terapije, takođe se etablirala kao jedna od najuspješnijih u liječenju dijabetesa. Prije svega, kvantna terapija utječe na astenske pojave, poput poboljšanja sna, povećanja psihološke i fizičke aktivnosti. Nakon 6-8 sesija primjećuje se značajno poboljšanje raspoloženja, njegove razlike se sve manje i manje očituju. Pred kraj tečaja terapije kod pacijenata depresivna pozadina potpuno nestaje, postoji interes za svijet oko sebe, nestaje pasivnost i letargija koja se često javlja kod pacijenata. Nadalje, možemo govoriti o značajnijim promjenama: potreba za inzulinom opada i nivo osjetljivosti na njega. Blagi oblici dijabetesa uglavnom se razmatraju. S pravodobnim imenovanjem kvarčne terapije, možemo razgovarati o prevenciji i oporavku nekih negativnih faktora bolesti.

EHF-tretman dijabetesa

To je metoda kojom se utiče na pacijentovo tijelo elektromagnetskim zračenjem milimetarskog raspona. To karakterizira izuzetno visoka frekvencija zračenja i njegov nizak intenzitet. Zbog svoje male prodorne sposobnosti, elektromagnetski talasi prodiru gotovo u potpunosti pod kožu.

EHF terapija ima više svrhe. Služi kao lijek protiv bolova, protuupalno, imunomodulirajuće, dekongestantno, antistresno sredstvo, omogućava poboljšanje mikrocirkulacije i poticanje regeneracije ćelija.Za bolesnike koji imaju dijabetes, učinak na biološki aktivne točke, refleksogene zone, bolna područja mišićnog tkiva i zglobova, žarišta lezije omogućuje vam da se riješite brojnih neugodnih manifestacija bolesti: svrbež kože, suha usta, pojačana žeđ, poliurija, bol, oteklina, slabost, umor. Pored toga, na kraju liječenja smanjuje se manifestacija glukozurije i hiperglikemije. Često se EHF-terapija primjenjuje istodobno s primjenom homeopatskih lijekova i na taj način povećava učinkovitost postupka.

Akupunktura za dijabetes

Princip je da djeluju na biološki aktivne točke tijela iglom. Ponekad se na isti način nađu potrebni lijekovi. Akupunktura omogućava pozitivan učinak na stanje autonomnog, centralnog i perifernog nervnog sistema, poboljšava hemodinamiku, mikrocirkulaciju, utječe na širenje kapilara i nivo propusnosti vaskularne stijenke.

U posljednje vrijeme sve se više primjenjuje modificirana akupunktura, kombinirajući akupunkturu i izloženost valovima. U tom se slučaju milimetarski elektromagnetski valovi dovode do igle. Za to se koristi aparat za rezonantnu terapiju. Uz pomoć takve terapije moguće je utjecati i otkloniti neravnotežu oboljele ćelije. Nekoliko postupaka omogućava vam da u potpunosti vratite potrebne funkcije. Uz to se osjetljivost tijela bolesne osobe postepeno smanjuje i naknadno taj efekat ne opaža.

Refleksologija za dijabetes

Uporedo s akupunkturom, u posljednje vrijeme se sve više koriste i druge metode utjecaja na biološki aktivne točke pacijenta s dijagnozom dijabetesa. Tu spadaju: akupresura, laserska i električna akupunktura, izloženost magnetnim poljima. Kao rezultat takve terapije, možemo razgovarati o poboljšanju ukupnog zdravlja pacijenta, uočiti smanjenje glukoze u urinu i krvi. Zbog toga je većina pacijenata s dijabetesom tipa I na kraju terapije propisana niža doza inzulina.

Hidroterapija za dijabetes

Da bi se postigao dodatni terapeutski efekat, koriste se hidroprocesure. Takav tretman propisan je samo onim pacijentima kojima je dijagnosticiran nekomplicirani oblik dijabetesa. U ovom su slučaju vrlo korisni hidrogen sulfid, kisik, ugljični dioksid, radonski postupci. Uz profesionalno odabrani tretman, primjenom dodatnih tvari kod pacijenata, primjećuje se smanjenje šećera u krvi, poboljšava se cirkulacija krvi u tkivima, normalizira se aktivnost živčanog sustava i metabolizam se izravnava. Ako pacijent ima svrbež kože ili pretjeranu razdražljivost, liječnik krivicu pripisuje dodatkom ekstrakta valerijane ili crnogorice kao sedativ. Često se temperatura vode za hidrauličke postupke kreće u rasponu od 35 do 38 stepeni, trajanje jedne sesije nije više od 15 minuta. Broj postupaka koje propiše liječnik, ovisno o stanju pacijenta.

Osim kupanja, hidroterapijom se mogu propisati tuševi za kišu, Charcotovi tuševi i drugi. Ovi postupci su posebno relevantni kod nervnih poremećaja, metaboličkih poremećaja i prekomjerne težine. Kako bi se poboljšala zasićenost organa pacijenata kisikom, u Njemačkoj se uveliko primjenjuju kisikovi kokteli. Tamo se dodaje razno bilje i voće bogato vitaminima. Ksilitol i sorbitol se koriste kako bi koktel dobio slatki ukus.

Još jedan postupak hidroterapije zaslužuje posebnu pažnju - kupanje u morskoj vodi. Zahvaljujući kombinaciji niza termičkih, mehaničkih i hemijskih podražaja ima blagotvoran utjecaj na pacijentovo stanje.

Hirurško liječenje dijabetesa

Transplantacija tkiva gušterače

Transplantacija tkiva gušterače smatra se jednom od najkompliciranijih operacija u svijetu uraga.

Pošto su obojica bubrega zahvaćena osim gušterače kod dijabetesa tipa II, operaciju prati transplantacija oba organa. Za to je potrebna velika količina pretočene krvi (10 litara ili više). U obavljanje operacija ovog nivoa, uvijek su uključeni najkvalificiraniji kirurzi u Njemačkoj.

Nažalost, nakon postupka transplantacije postoji velika vjerojatnost odbacivanja donorskih tkiva i organa. Stoga je glavna faza postoperativnog liječenja imenovanje imunosupresivnih lijekova. Često će sve pacijente koji su prošli proces transplantologije morati primiti liječnik i uzimati propisane lijekove do kraja života, kako bi izbjegli odbacivanje.

Transplantacija otočića Langerhansove stanice

Tijekom ove operacije, bolesnicima sa šećernom bolešću tipa I transplantiraju se samo pojedine stanice gušterače, koje su odgovorne za proizvodnju inzulina. S obzirom na to da je operacija za takve pacijente jednostavnija, izmišljena je metoda uvođenja ćelija bez korištenja trbušne hirurgije. Pomoću ultrazvuka, kateter se ubacuje u portalnu venu pacijentove jetre, kroz koji se stanice zapravo uvode. Transplantacija, u obliku beta ćelija otočića Langerhansa, ulazeći u jetru, počinje aktivno sudjelovati u procesu raspada glukoze, lučeći potrebnu količinu inzulina. Materijal za transplantaciju ćelija postoji u gotovo neograničenim količinama, dobiva se iz materijala genetskog inženjeringa ili matičnih ćelija. No, ponekad se otočne ćelije uklanjaju iz organa mrtvih davalaca, čiste se i sadi po sličnom postupku. Jedina je razlika što se takav materijal ne može čuvati, pa bi ga trebalo koristiti ubrzo nakon uklanjanja s tijela. Poboljšanje pacijentovog stanja može se primijetiti već prve sedmice nakon operacije.

Ovu vrstu operacije obavljaju vodeći radiolozi u Njemačkoj, koristeći najmoderniju radiografiju i koristeći ultrazvuk za nadgledanje postavljanja katetera. Pacijentu se daje lokalna anestezija i koriste se setivi. Ponekad postoje slučajevi da se transplantacija izvodi pod općom anestezijom.

Dakle, transplantacija fragmenata tkiva i pojedinih ćelija (gušterače) gušterače danas je suštinski korak za liječenje dijabetesa u Njemačkoj. Uprkos složenosti operacija, postotak oporavka je veći nego među farmakološkom imunosupresijom.

Klinika Goethe nudi širok spektar posebnih savjetovanja i skrbi se o pacijentu od trenutka njegovog dolaska do kraja liječenja. Njega pacijenata je certificirana i neprestano se poboljšava zahvaljujući inovativnim kliničkim i istraživačkim projektima.

Kombinacija ogromnog iskustva, visoko kvalificiranog osoblja, ugodnog smještaja, najsavremenije medicinske opreme i inovativnih metoda liječenja na otorinolaringološkom odjeljenju Klinike Goethe pružaju brzu i preciznu dijagnozu, kao i potpuni lijek za bolesti.

Klinika Goethe jedna je od deset najboljih klinika u Njemačkoj prema rezultatima svih kliničkih odjela.

U svakom od kliničkih odjeljenja centra rade visokokvalifikovani stručnjaci, koji neprestano uvode naučna dostignuća najnovije generacije.

Klinika Univerziteta Goethe primjer je kombiniranja dostignuća njemačke medicinske škole, najnovijih tehnologija u medicini i najnovijih naučnih dostignuća u svim medicinskim područjima.

Klinika Goethe- Ovo je iskustvo, profesionalizam, najnovija tehnologija i najnovija naučna dostignuća u svim oblastima medicine, kao i pažnja i osjetljiv stav prema svakom pacijentu.

PRIJAVITE SE NA TRETMAN

Klinika Goethe - Istorija stvaranja
Klinika Goethe - Odjeli i centri
Centar za rak Rhein-Main
Rhein-Main Cancer Center - Dijagnostika
Tumor mozga - dijagnoza i liječenje u Onkološkom centru Rhein-Main
Adenomi hipofize - dijagnostika i liječenje u Onkološkom centru Rhein-Main
Neurinoma - dijagnostika i liječenje u Rhein-Main onkološkom centru
Gliomi mozga - dijagnoza i liječenje u Onkološkom centru Rhein-Main
Metastaze na mozgu - dijagnostika i liječenje u Onkološkom centru Rhein-Main
Karcinom kičme - dijagnoza i liječenje u Onkološkom centru Rhein-Main
Leukemija - dijagnostika i liječenje u Onkološkom centru Rhein-Main
Mijelom - dijagnoza i liječenje u Rhein-Main onkološkom centru
Hodgkinov limfom - dijagnoza i liječenje u Onkološkom centru Rhein-Main
Ne-Hodgkinov limfom - dijagnostika i liječenje u Rhein-Main onkološkom centru
Rak kostiju - dijagnostika i liječenje u Onkološkom centru Rhein-Main
Sarcoma - dijagnostika i liječenje u Onkološkom centru Rhein-Main
Rak kože - dijagnoza i liječenje u Onkološkom centru Rhein-Main
Bazalioma - Dijagnoza i liječenje u Onkološkom centru Rhein-Main
Melanom - dijagnostika i liječenje u Onkološkom centru Rhein-Main
Tumori glave i vrata - Dijagnoza i liječenje u Onkološkom centru Rhein-Main
Rak žlijezda slinovnica - dijagnostika i liječenje u Onkološkom centru Rhein-Main
Rak oralne usta - dijagnostika i lečenje u Onkološkom centru Rhein-Main
Rak jezika - dijagnoza i liječenje u Onkološkom centru Rhein-Main
Rak sinusa - Dijagnoza i liječenje u Onkološkom centru Rhein-Main
Rak nazofarinksa - Dijagnoza i liječenje u Rhein-Main onkološkom centru
Rak grla - dijagnoza i liječenje u Onkološkom centru Rhein-Main
Rak štitne žlijezde - dijagnoza i liječenje u Rhein-Main onkološkom centru
Neuroendokrini tumori - dijagnostika i liječenje u Rhein-Main onkološkom centru
Rak pluća - dijagnoza i liječenje u Rhein-Main onkološkom centru
Rak dojke - dijagnostika i liječenje u Onkološkom centru Rhein-Main
Rak jednjaka - dijagnoza i liječenje u Onkološkom centru Rhein-Main
Rak želuca - dijagnostika i liječenje u Rhein-Main onkološkom centru
Rak gušterače - dijagnoza i liječenje u Onkološkom centru Rhein-Main
Rak žučne kesice - dijagnoza i liječenje u Onkološkom centru Rhein-Main
Rak mokraćnog mjehura - dijagnoza i liječenje u Onkološkom centru Rhein-Main
Rak jetre - dijagnoza i liječenje u Onkološkom centru Rhein-Main
Rak bubrega - dijagnoza i liječenje u Onkološkom centru Rhein-Main
Rak debelog creva - dijagnoza i lečenje u Onkološkom centru Rhein-Main
Rak sigmoidnog debelog creva - Dijagnoza i lečenje u Onkološkom centru Rhein-Main
Kolorektalni karcinom - dijagnoza i liječenje u Rhein-Main onkološkom centru
Rak prostate - dijagnoza i liječenje u Rhein-Main onkološkom centru
Karcinom testisa - Dijagnoza i liječenje u Rhein-Main onkološkom centru
Rak penisa - dijagnoza i liječenje u Onkološkom centru Rhein-Main
Rak jajnika - dijagnostika i liječenje u Rhein-Main onkološkom centru
Rak materice - dijagnostika i liječenje u Onkološkom centru Rhein-Main
Rak grlića materice - dijagnostika i liječenje u Onkološkom centru Rhein-Main
Vaginalni karcinom - dijagnoza i liječenje u Rhein-Main onkološkom centru
Pedijatrijska onkologija - dijagnoza i liječenje u Rhein-Main onkološkom centru
Metode liječenja onkologije u Rhein-Main onkološkom centru
Hirurško liječenje karcinoma u Onkološkom centru Rhein-Main
Kemoterapija u Onkološkom centru Rhein-Main
Zračna terapija u Onkološkom centru Rhein-Main
SIRT metoda u Onkološkom centru Rhein-Main
Akušerstvo i ginekologija na Klinici Goethe
Miomi maternice - Dijagnoza i liječenje u klinici Goethe
Endometrioza - dijagnoza i liječenje u Klinici Goethe
Materni polipi - dijagnoza i liječenje u Klinici Goethe
Cista jajnika - dijagnoza i liječenje u Klinici Goethe
Policistični poremećaji jajnika - dijagnoza i liječenje u klinici Goethe
Upalne ginekološke bolesti - dijagnoza i liječenje u klinici Goethe
Adneksitis - dijagnoza i liječenje u klinici Goethe
Endometritis - dijagnoza i liječenje u klinici Goethe
Parametritis - Dijagnoza i liječenje u klinici Goethe
Erozija grlića materice - Dijagnoza i liječenje na klinici Goethe
Neplodnost - dijagnoza i liječenje u klinici Goethe
Neplodnost žena - dijagnoza i liječenje u Klinici Goethe
IVF na klinici Goethe
Rođenje na Klinici Goethe
Centar za hiruršku kliniku Goethe
Visceralna hirurgija na klinici Goethe
Hernija - dijagnoza i liječenje u klinici Goethe
Operacije na stomaku na klinici Goethe
Gastrični bypass u klinici Goethe
Hirurgija pankreasa na klinici Goethe
Kolecistektomija na klinici Goethe
Uklanjanje polipa debelog creva u klinici Goethe
Laparoskopska hirurgija na klinici Goethe
Laparoskopska apendektomija na Klinici Goethe
Laparoskopska operacija creva na klinici Goethe
Laparoskopska resekcija bubrega na Klinici Goethe
Endovaskularna i vaskularna hirurgija na klinici Goethe
Dijagnoza vaskularnih bolesti u Goethe klinici
Ultrazvuk posuda u poliklinici Goethe
Dupleksno vaskularno skeniranje na klinici Goethe
Angiografija na klinici Goethe
CT angiografija na Klinici Goethe
Flebografija na Klinici Goethe
Aneurizma mozga mozga - dijagnoza i liječenje u Klinici Goethe
Aneurizma torakalne aorte - dijagnoza i lečenje na Klinici Goethe
Aneurizma abdominalne aorte - dijagnoza i liječenje u Klinici Goethe
Bolest karotidnih arterija - dijagnoza i liječenje na Klinici Goethe
Periferne vaskularne bolesti - dijagnoza i liječenje u Klinici Goethe
Periferna aneurizma - dijagnoza i liječenje na Klinici Goethe
Mezenterijska ishemija - dijagnoza i liječenje na Klinici Goethe
Varikozne vene - dijagnoza i liječenje u klinici Goethe
Venska insuficijencija - dijagnoza i liječenje u klinici Goethe
Tromboza - Dijagnoza i liječenje u klinici Goethe
Metode liječenja vaskularne bolesti klinike Goethe
Angioplastika na klinici Goethe
Vaskularno stentiranje na Klinici Goethe
Karotidno stentiranje na Klinici Goethe
Karotidna endarterektomija na klinici Goethe
Trombolitička terapija na Klinici Goethe
Safenektomija na klinici Goethe
Skleroterapija na klinici Goethe
Instalacija filtera Kava na klinici Goethe
Pedijatrijska hirurgija na klinici Goethe
Hemangioma - dijagnostika i liječenje u klinici Goethe
Kongenitalne malformacije probavnog trakta - Dijagnoza i liječenje na Goethe klinici
Umbilikalna kila - dijagnostika i liječenje u klinici Goethe
Transplantacija bubrega kod djece na klinici Goethe
Transplantacija jetre kod djece na klinici Goethe
Hirurška urologija na klinici Goethe
Urolitijaza - dijagnoza i liječenje u klinici Goethe
Adenoma prostate - dijagnoza i liječenje u Klinici Goethe
Pedijatrijska hirurška urologija na poliklinici Goethe
Kardiovaskularna i torakalna hirurgija na klinici Goethe
Kardiološka dijagnostika na Klinici Goethe
Koronarografija na klinici Goethe
EFI srca na klinici Goethe
Scintigrafija klinike Goethe
Ehokardiografija na klinici Goethe
Srčana hirurgija na poliklinici Goethe
Balonska angioplastika na klinici Goethe
Koronarno stentiranje Klinike Goethe
CABG na klinici Goethe
Implantacija pejsmejkera na klinici Goethe
RFA s aritmijama u Goeteovoj lopatici
Minimalno invazivne intervencije na srcu na klinici Goethe
Kongenitalne operacije srca na klinici Goethe
Protetika srčanog zaliska na klinici Goethe
Transplantacija srca na klinici Goethe
Centar za dijagnozu i liječenje jetrenih oboljenja u klinici Goethe
Oftalmologija na klinici Goethe
Dijagnoza očnih bolesti u klinici Goethe
Dakriocistitis novorođenčeta - Dijagnoza i liječenje na klinici Goethe
Dakriocistitis - Dijagnoza i liječenje u klinici Goethe
Miopija - dijagnoza i liječenje u klinici Goethe
Hyperopia - Dijagnoza i liječenje u klinici Goethe
Astigmatizam - dijagnoza i liječenje u klinici Goethe
Strabizam - dijagnoza i liječenje u klinici Goethe
Keratoconus - Dijagnoza i liječenje u klinici Goethe
Određivanje mrežnice - dijagnoza i liječenje u Klinici Goethe
Katarakta - dijagnoza i lečenje u Klinici Goethe
Glaukom - dijagnoza i liječenje u klinici Goethe
Otorinolaringologija na Klinici Goethe
Dijagnoza ENT bolesti u poliklinici Goethe
Anomalije razvoja nosa - Dijagnoza i liječenje na klinici Goethe
Zakrivljenost nosnog septuma - Dijagnoza i liječenje u klinici Goethe
Kršenje mirisa - Dijagnoza i liječenje u klinici Goethe
Polipi na nosu - dijagnostika i lečenje u Klinici Goethe
Sinusitis - dijagnoza i liječenje u Klinici Goethe
Sinusna cista - dijagnoza i liječenje u Klinici Goethe
Adenoidi - dijagnoza i liječenje na klinici Goethe
Adenoidektomija na Klinici Goethe
Tonsillitis - Dijagnoza i liječenje u klinici Goethe
Tonsillektomija Klinike Goethe
Faringitis - Dijagnoza i liječenje u Klinici Goethe
Hrkanje - dijagnoza i liječenje u klinici Goethe
Somnoplastika na Klinici Goethe
Larkngomalacija - Dijagnoza i liječenje na Klinici Goethe
Laringitis - Dijagnoza i liječenje u klinici Goethe
Bolesti glasnica - dijagnoza i liječenje na Klinici Goethe
Polipi glasnoće - Dijagnoza i liječenje u klinici Goethe
Papiloma glasnica - Dijagnoza i liječenje na klinici Goethe
Ušne bolesti - dijagnoza i liječenje u Klinici Goethe
Otomikoza - dijagnostika i liječenje u klinici Goethe
Otoskleroza - Dijagnoza i liječenje u klinici Goethe
Tinitus - dijagnoza i liječenje na klinici Goethe
Eksterni otitis - Dijagnoza i liječenje u Goethe klinici
Otitis media - Dijagnoza i liječenje u klinici Goethe
Otitis media - Dijagnoza i liječenje u klinici Goethe
Tmpanoplastika na klinici Goethe
Perforacija sluznice bubrega - dijagnoza i liječenje na Klinici Goethe
Meniereova bolest - dijagnoza i liječenje na Klinici Goethe
Mastoiditis - dijagnoza i liječenje u Klinici Goethe
Mastoidektomija na klinici Goethe
Gubitak sluha - Dijagnoza i liječenje u klinici Goethe
Stapedektomija na Klinici Goethe
Kohlerova implantacija na Klinici Goethe
Traumatološki centar Klinike Goethe
Dijagnoza ortopedskih bolesti u klinici Goethe
Artroskopija na Klinici Goethe
Liječenje ortopedskih bolesti u Goetheovoj lopatici
Deformiteti grudnog koša - dijagnoza i liječenje u Klinici Goethe
Skolioza - dijagnoza i liječenje u klinici Goethe
Hirurško liječenje skolioze u poliklinici Goethe
Spondiloza - dijagnoza i liječenje u klinici Goethe
Spinalna hirurgija na klinici Goethe
Minimalno invazivna operacija kičme na Klinici Goethe
Epiduroskopija na klinici Goethe
Kifoplastika na klinici Goethe
Intervertebralna hernija - dijagnoza i liječenje u klinici Goethe
Metode liječenja intervertebralne hernije na poliklinici Goethe
Bolesti zglobova - dijagnoza i liječenje u Klinici Goethe
Dijagnoza bolesti zglobova u poliklinici Goethe
Konzervativni zajednički tretmani na Klinici Goethe
Hirurško liječenje zglobova klinike Goethe
Osteoartroza - dijagnoza i liječenje na Klinici Goethe
Gonarthrosis - Dijagnoza i liječenje u klinici Goethe
Koksartroza - dijagnoza i liječenje na Klinici Goethe
Bursitis - dijagnostika i liječenje na klinici Goethe
Reumatoidni artritis - dijagnoza i liječenje na Klinici Goethe
Prijelom kuka - dijagnostika i liječenje na Klinici Goethe
Zamena kukova u poliklinici Goethe
Suza meniskusa - dijagnoza i liječenje na klinici Goethe
Ruptura patelarnog ligamenta - Dijagnoza i liječenje na klinici Goethe
Ruptura prednjeg križnog ligamenta - Dijagnoza i liječenje na klinici Goethe
Ruptura posteriornog križnog ligamenta - Dijagnoza i liječenje na klinici Goethe
Zamjena Goethe klinike
Zavod za interventnu radiologiju na Klinici Goethe
Centar za internu medicinu na Klinici Goethe
Dijabetes - dijagnoza i liječenje na Klinici Goethe
Metode liječenja dijabetesa na Klinici Goethe
Centar za dječiju i adolescentnu medicinu na Klinici Goethe
Istraživačke jedinice klinike Goethe

+7 (925) 66-44-315 - besplatne konsultacije o liječenju u Moskvi i inostranstvu

Specifičnosti liječenja dijabetesa tipa 2

Dijabetes melitus neugodno je iznenađenje za ljude koji ga dobiju. Unoseći mnogo neprijatnosti, bolest time mijenja vaš životni stil.

Pravilno liječenje dijabetesa mora biti praćeno pravilnom prehranom. Prijelaz na novu prehranu provodi se iz dva razloga - kako biste smanjili težinske karakteristike tijela i blokirali put štetnih tvari u vaš organizam, koji provociraju porast razine šećera. Vrijedno je znati da ograničena prehrana nije privremeni predmet, već stalni predmet u borbi protiv dijabetesa. Ljudi koji žele prevladati dijabetes tipa 2 također će morati prevladati svoju ovisnost o cigaretama, jer pušenje pridonosi ozbiljnim komplikacijama i, osim toga, izaziva onkologiju. Takođe oboljelim od dijabetesa zabranjeno je piti alkoholna pića.

Umjesto alkohola i pušenja trebalo bi doći vježbanje. Prije svega, kućno liječenje dijabetesa treba uključivati ​​gubitak kilograma. Pogotovo ako je osoba puna. Drugo, uz pomoć sportskih opterećenja povećava se razina osjetljivosti tkiva na inzulin.

Ispravna kombinacija terapije lijekovima sa tjelesnim aktivnostima pomoći će vam da vodite razinu šećera, a istovremeno održavate dobre performanse, što će zajedno učiniti liječenje dijabetesa najefikasnim. Međutim, uporaba lijekova povlači za sobom redovne financijske troškove, a u slučajevima složenog oblika dijabetesa upotreba nekih lijekova može imati štetan učinak na crijeva.

Međutim, pojava BIOMEDIS Android i Biomedis M uređaja obilježila je novu eru u kojoj se dijabetes može liječiti bez štetnih učinaka na vaše tijelo i bez upotrebe lijekova. Pomoću BIOMEDIS Android-a i Biomedis M-a ne samo da možete spriječiti pojavu jednog od mogućih napada povezanih s promjenama razine šećera, već i provesti preventivne postupke za komplikacije različitih nivoa.

Dijabetes tipa 2

Kupnjom uređaja BIOMEDIS Android ili Biomedis M, učinit ćete najisplativiju i najefikasniju investiciju u svoje zdravlje i zdravlje najmilijih. Predstavnik bilo koje starosne kategorije može koristiti uređaj, jer je terapija apsolutno bezbolna i nema štetnih efekata. Uređaji za biorezonansnu terapiju vrlo su jednostavni za upotrebu, a programi BIOMEDIS trenutno nemaju analoge.

Glavna značajka uređaja BIOMEDIS Android i Biomedis M je poseban kompleks dizajniran za potpuno izliječenje dijabetesa. Za poboljšanje je potrebno samo nekoliko desetaka sesija, jer uređaji za biorezonansnu terapiju obnavljaju prirodne fluktuacije frekvencija u vašim organima, tako da efekat zaista ne treba dugo čekati. Mnogi dijabetičari iz cijelog svijeta mogli su lično provjeriti visoku učinkovitost BIOMEDIS Android-a i Biomedis M-a, inovativne metode suočavanja sa stotinama dobro poznatih tegoba.

Dijabetes i njegovi utjecaji na unutarnje organe

Rusija je na četvrtom mjestu po broju slučajeva ove bolesti. Dijabetes melitus je već prepoznat kao epidemija 21. vijeka. Ovo je endokrina bolest kod koje tijelo počinje proizvoditi antitijela na vlastite beta stanice koje se nalaze na otočićima Langerhansa i koje su odgovorne za proizvodnju inzulina.

Prvu vrstu patologije karakterizira potpuno oštećenje beta ćelija, što dovodi do naglog povećanja šećera u krvi. Razvija se uglavnom u djetinjstvu i adolescenciji, dok zahtijeva redovitu inzulinsku terapiju.

Drugi tip dijabetesa javlja se u kasnijoj dobi, počevši od 40. godine. Glavni čimbenici koji utječu na njegov izgled su genetika i prekomjerna težina. Pravovremena dijagnoza patologije izbjegava liječenje lijekovima. Za održavanje normalne koncentracije glukoze dovoljno je slijediti dijabetičku dijetu i uključiti se u vježbe fizioterapije.

Glavni simptomi "slatke bolesti" su stalna žeđ i učestalo mokrenje. Takvi patogeni procesi povezani su s povećanom funkcijom bubrega, čiji je zadatak riješiti tijelo viška šećera u krvi, koji se također smatra toksinom. Pored toga, dijabetičari se mogu žaliti na:

  • povećani umor i razdražljivost,
  • suha usta
  • loš san i vrtoglavica,
  • glavobolje i nestabilni krvni pritisak,
  • nagli pad telesne težine,
  • smanjenje oštrine vida,
  • ukočenost ili trnce u rukama i nogama,
  • nerazuman osećaj gladi,
  • dugotrajno zarastanje rana i posjekotina.

Liječenje tako ozbiljne bolesti trebalo bi biti sveobuhvatno. Stalno povećana razina glikemije dovodi do oštećenja vaskularnih zidova i živčanih vlakana. Tako se razvija mikro- i makroangiopatija.

Najčešće komplikacije dijabetesa mogu biti:

  1. Dijabetička retinopatija (uništavanje vaskularne strukture mrežnice očne jabučice).
  2. Dijabetičko stopalo (sindrom u kojem su zahvaćeni sudovi i živčani završeci donjih ekstremiteta).
  3. Dijabetička nefropatija (oslabljena bubrežna funkcija, karakterizirana gubitkom funkcije arteriola, arterija, tubula i glomerula bubrega).
  4. Polineuropatija (oštećenje nervnog sistema, kod koje dijabetičar smanjuje prag boli i donjih i gornjih udova).
  5. Ketoacidoza (opasna patologija - rezultat nakupljanja u tijelu ketonskih tijela, koji su produkti propadanja masnih stanica).

Sve ove patologije značajno komplikuju život osobe.

Prednosti i nedostaci magnetoterapije za dijabetes

Kao što vidite, liječenje „slatke bolesti“ trebalo bi biti pravovremeno i efikasno, jer povećana razina glukoze izaziva nepovratne negativne efekte u organizmu.

Da biste spriječili razvoj teških posljedica dijabetesa, morate slijediti dijetu, uzimati lijekove, voditi aktivan stil života i redovito provjeravati razinu glikemije. Ne treba zaboraviti na alternativnu medicinu, uzimanje vitamina i nestandardne metode terapije.

Magnetoforeza je efikasan način za sprečavanje komplikacija dijabetesa. Glavna prednost ove terapije je odsutnost nuspojava, ovisnosti i bilo kakve boli.

Tretman uz pomoć „magneta“ pomaže u sprečavanju pojave teških patologija kao što su peptični čir na crevima i dvanaesniku, kao i normalizaciji sastava krvi i probavnog sistema.

Ništa manje važne funkcije magnetoforeze su:

  • čišćenje jetre toksičnih supstanci i toksina,
  • snižavanje koncentracije "lošeg" holesterola,
  • smanjenje vjerovatnoće za razvoj hiperglikemije.

Uz pomoć jedne magnetoterapije, sve popratne bolesti dijabetesa ne mogu se lečiti. Međutim, u kombinaciji s drugim metodama liječenja, upotreba terapije magnetskom rezonancom pomaže poboljšati funkcioniranje unutarnjih organa čovjeka, smanjujući rizik od razvoja ozbiljnih patologija.

Zahvaljujući uređaju, koji magnetna polja usmerava na različita područja tela, moguće je postići pozitivne pomake u radu sistema unutrašnjih organa, na primer:

  1. Poboljšanje funkcionisanja kardiovaskularnog sistema, što je sprečavanje razvoja hipertenzije.
  2. Blagotvorno deluje na nervni sistem i blagotvorno deluje u borbi protiv depresije, umora, povećanog umora i nesanice.
  3. Aktivacija protoka krvi, koja igra važnu ulogu u „slatkoj bolesti“.
  4. Poboljšanje pokretljivosti zglobova i blagotvorno djelovanje na koštani sistem.
  5. Povećava otpornost tijela na razne viruse i mikrobe.

Teško je govoriti o nedostacima ove metode liječenja. Upotreba terapije magnetnom rezonancom doprinosi normalizaciji vrijednosti glukoze (3,3-5,5 mmol / l).

Pored toga, mnogi pacijenti kažu da im „magnet“ oduzima teške simptome dijabetesa, a učestalost prehlade i infekcija značajno je smanjena.

Princip magnetoforeze kod dijabetesa

Sjednica terapije magnetnom rezonancom provodi se u klinikama u kojima postoji poseban aparat. Redovnim tretmanom može se postići pozitivan terapeutski efekat.

Magnetni postupci obično se propisuju za dekompenzovani dijabetes melitus. Mnogi pacijenti se zanimaju za koje područje treba primijeniti poseban uređaj. Najčešće se magnetska polja šalju na gušteraču.

Magnetoterapija se provodi svakodnevno u toku 12 sesija. Liječenje ovom metodom primjetno je nakon 3-5 postupaka. U tako kratkom vremenu vrijednosti glukoze se smanje i nakon još nekoliko sesija se vrate u normalu.

Neki pacijenti zbog lažnih mišljenja radije podvrgavaju seansu terapije magnetnom rezonancom svaki drugi dan. U takvim slučajevima tretman neće biti tako efikasan. Ako prolazite kroz postupak svaki drugi dan, trebat će vam više vremena i sesija da biste dobili potrebnu "dozu" magnetskog zračenja. Stoga magnetna polja moraju svakodnevno djelovati na ljudsko tijelo za bolji terapeutski učinak.

Primjena terapije magnetskom rezonancom najnovija je metoda koja pomaže u sprječavanju razvoja popratnih bolesti dijabetesa.

Naravno, on se ne može u potpunosti izliječiti, ali povećati obrambene snage tijela, poboljšati cirkulaciju krvi i rad unutrašnjih organa u jačini.

Prevencija dijabetesa

Budući da seanse magnetoterapije nisu jedini način liječenja dijabetesa, moraju se slijediti druge metode za održavanje normalne koncentracije glukoze.

Kao alternativa terapiji magnetnom rezonancom, mogu se razlikovati sanatoriji i bolnice koje se nalaze u toplim predjelima zemlje, gdje ima mora i sunca. Na takvim će mjestima učinak magnetskog polja biti mnogo efikasniji od rada konvencionalnog uređaja.

Liječenje lijekovima je vrlo važno u borbi protiv bolesti. Potrebne lijekove propisuje polaznik specijalista. U ovom su slučaju injekcije inzulina od vitalnog značaja za dijabetes tipa 1, jer u tom slučaju tijelo nije u mogućnosti samostalno proizvoditi hormon za snižavanje šećera.

U ranim fazama dijabetesa koji nije ovisan o insulinu, lijekovima se može odustati od prehrane. Pravilna prehrana preduvjet je bilo koje vrste dijabetesa. Osnovna pravila posebne ishrane za dijabetičare su:

  1. Isključivanje iz prehrane lako probavljivih ugljikohidrata, što dovodi do naglog porasta razine glukoze. Ovi organski spojevi se nalaze u bijelom hljebu, pecivima, pecivima, nešto voća, gazira, čokolade, slatkiša i drugih slatkiša.
  2. Hrana treba biti kuvana ili pirjana. Ovako pripremljena jela sadrže više vitamina i hranljivih sastojaka. Kod dijabetesa je zabranjeno pržiti hranu, jer to dovodi do taloženja masti.
  3. Dnevni obrok treba podijeliti u nekoliko malih porcija. Tako će dijabetičar jesti 5-6 puta dnevno. Jelo će bolje zasititi pacijenta i neće dovesti do taloženja viška masnoće.

Ne smijemo zaboraviti da je život u pokretu. Dijabetičar bi trebao hodati najmanje 30 minuta dnevno. Međutim, za najefikasnije liječenje „slatke bolesti“ potrebno je raditi trčanje, plivanje, jogu za dijabetičare, sport općenito, ono što vaše srce želi.

Za nadgledanje nivoa glukoze potrebno je redovno testiranje. U slučaju dijabetesa prvog tipa preporučuje se provjera glikemije prije svake ubrizgavanja inzulina, a u slučaju dijabetesa drugog tipa dovoljno je mjeriti krv tri puta dnevno (ujutro, poslijepodne i navečer).

Zaključno se može napomenuti da su u borbi protiv dijabetesa sve metode dobre.Kako biste spriječili posljedice "slatke bolesti", možete isprobati modernu metodu - magnetoterapiju. Ona neće donijeti štetu, već će samo poboljšati rad unutrašnjih organa.

Principi fizioterapije za dijabetes opisani su u videu u ovom članku.

Pogledajte video: 2 Hidroterapija - metode liječenja vodom (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar