U dobi od 14 godina daju grupu s dijabetesom

Važne informacije za korisnike test trake "Accu-Chek Performa"

Uredba Vlade Ruske Federacije od 20. februara 2006. N 95 (dopunjena 29. marta 2018.) "O postupku i uvjetima za priznavanje osobe kao invalidne"

FAS JE ODLUČIO NACRT STRATEGIJE ZA OBLIKOVANJE ZDRAVOG ŽIVOTNOG ŽIVOTA RAZVOJENOG MINISTARSTVO ZDRAVLJA RUSKE FEDERACIJE

Pomoć za život. Trajna invalidnost dat će se prvi put

Abbott registrovan u Rusiji sistem za nadgledanje glukoze FreeStyle® Besplatno

Koristite li sistem praćenja šećera u krvi?

Invalidnost dijabetesa

  • česti napadi hipo- i hiperglikemijskih stanja, com,
  • blag ili umjeren stepen bolesti, što zahtijeva prebacivanje pacijenta na manje naporan rad.

Pacijent mora prikupiti listu dokumenata i proći potrebne studije:

  • klinička ispitivanja
  • šećer u krvi
  • biohemija
  • test opterećenja šećerom
  • analiza za glikozilirani hemoglobin,
  • analiza urina prema Zimnickom,
  • elektrokardiogram
  • ehokardiogram
  • arteriografija
  • reovasografija
  • konsultacija oftalmologa, neurologa, nefrologa, hirurga.

Iz dokumenata je potrebno pripremiti kopiju i originalnu putovnicu, uputnicu dežurnog liječnika za MSEC, izjavu samog pacijenta, izvod da se pacijent liječio u bolnici ili ambulanti.

Da li dijabetes tipa 1 i 2 daje invalidnost?

  • O čemu ovisi primitak?
  • Procjena težine bolesti
  • Invalidnost u detinjstvu
  • Grupe sa invaliditetom
  • Kako se dokumenti obrađuju?
  • Radni uslovi
  • Korisni video o koristima od dijabetesa

Pacijent sa dijabetesom mora biti podvrgnut potpunom pregledu tijela. U slučaju ozbiljnih odstupanja, terapeut je dužan rezultate analiza i odgovarajuću dokumentaciju poslati zavodu za medicinsko-socijalni pregled.

Nakon zaključka dodijeljene su 1, 2 ili 3 skupine osoba s invaliditetom. O čemu ovisi primitak? Dobivanje invaliditeta ovisi o vrsti dijabetesa, težini bolesti i povezanim poremećajima u tijelu.

Ako se kronična oboljenja razviju na pozadini šećerne bolesti, gubi se sposobnost za rad i slobodno kretanje, dodjeljuje se određeni stupanj invalidnosti.

Dijete - 14 godina invaliditet

Stoga se ova vrsta bolesti naziva inzulin-zavisnom. Većina pacijenata s ovom vrstom dijabetesa su djeca i mladi mlađi od 40 godina.
Razlozi zbog kojih ova bolest pogađa određene ljude nisu poznati. Stariji ljudi s pretilošću ili drugim endokrinim bolestima razvijaju dijabetes tipa 2.
To nije autoimuna bolest, već nastaje zbog nepravilnog načina života i nezdrave prehrane. U pravilu nema nedostatka inzulina u tijelu sa ovom vrstom bolesti. Osobe sa šećernom bolešću zabrinute su pitanjem koja je skupina invaliditeta uspostavljena ovisno o vrsti bolesti. Kod dijabetesa tipa 1 invaliditet utvrđuju stručnjaci ovisno o težini komplikacija, stepenu invaliditeta i pacijentovim ograničenjima samozaštite.


Invalidnost kod dijabetesa tipa 2 utvrđena je istim kriterijima.

Lista pogodnosti za djecu s poteškoćama u dijabetesu

  • Gestacijski oblik - razvija se kod žena u periodu rađanja djeteta. Mehanizam razvoja sličan je patologiji tipa 2. U pravilu, nakon što se dijete rodi, bolest nestaje sama od sebe.

Velika količina glukoze u krvi je glavni znak dijabetesa. Drugi oblici "slatke bolesti":

  • genetske nepravilnosti sekretornih ćelija inzulina,
  • kršenje delovanja inzulina na genetskom nivou,
  • patologija egzokrinog dijela žlijezde,
  • endokrinopatije,
  • bolest izazvana lijekovima i toksičnim supstancama,
  • bolest zbog infekcije
  • druge oblike.

Bolest se očituje patološkom željom da se pije, jede, pacijent često urinira. Suva koža, svrbež.

Daje li invaliditet dijabetes?

Pacijenti ovisni o insulinu tipa 1 ne bi trebali pohađati posao koji zahtijeva pažnju. Ovisno o zdravstvenim komplikacijama, porođaj je kontraindiciran, što opterećuje bolesni organ (oči, donje udove).

Kod teškog dijabetesa pacijent ne može prisustvovati radu. Osobe s invaliditetom grupe 1 trebaju stalnu njegu. Okružni liječnik mora dostaviti testni obrazac.

U suprotnom, pacijent ide na sud. Rezultati analiza sa paketom dokumenata šalju se na ispitivanje. Ako postoje poteškoće u papirologiji, pribjegavajte uslugama pravnika.

Na odgovor se može uložiti žalba ako se obratite Glavnom i Federalnom birou.

Koji su uslovi za dobijanje invaliditeta za dijabetes i da li ga svi daju

Pacijenti imaju sljedeće pritužbe:

  • oštećenje vida,
  • smanjene performanse
  • oslabljena sposobnost kretanja.

Teški stupanj manifestuje se teškim stanjem dijabetičara. Visoke stope ketonskih tijela u urinu i krvi, šećer u krvi iznad 15 mmol / l, značajan nivo glukozurije.

Poraz vizuelnog analizatora je faza 2-3, a bubrezi 4-5. Donji udovi prekriveni su trofičnim čirima, razvija se gangrena.

Često se pacijentima prikažu rekonstruktivne operacije na žilama, amputacije nogu. Važno! Ovaj stepen prati činjenica da pacijenti gube mogućnost da rade, da se samostalno služe, da vide, da se kreću.

Izuzetno teški stepen bolesti očituje se komplikacijama koje nemaju sposobnost regresije. Česte manifestacije su težak oblik oštećenja mozga, paralize, kome.

U dobi od 14 godina daju grupu s dijabetesom

Povremeno se na površini kože pojavi osip drugačije prirode koji dugo zarasta, ali se nakon nekog vremena opet pojavljuje. Važno! Nešto kasnije pacijenti se požale na smanjenje vidne oštrine, pojavu težine i bolova u nogama i glavobolje.

Napredovanje bolesti dovodi do razvoja komplikacija. Akutne komplikacije zahtijevaju trenutnu medicinsku pomoć, a hronične se razvijaju postepeno, ali se praktično ne uklanjaju, čak ni uz medicinski tretman.

Što određuje dobivanje invaliditeta za dijabetes Pacijenti trebaju shvatiti da ako želite dobiti invaliditet kod dijabetesa, morat ćete se jako potruditi. Potvrdite prisustvo patologije morat će biti redovno. U pravilu, sa grupom 1, to se mora raditi svake 2 godine, s 2 i 3 - godišnje. Ako se grupa daje djeci, preispitivanje se vrši nakon što dostigne punoljetnost.

Dijabetes kod djece i adolescenata

Najčešće je dijabetes u djece ovisan o inzulinu. Njen razvoj povezan je s urođenim genetskim abnormalnostima. Rizik od razvoja dijabetesa povećava se nakon virusnih infekcija, stresnih situacija i s ranim prijelazom na umjetno hranjenje.

Virusi koji provociraju dijabetes melitus uništavaju stanice koje sintetišu inzulin, a također pokreću poremećaje imunog odgovora u tijelu. Kao rezultat, nastaju antitijela na vlastite beta ćelije s razvojem autoimune upale. Infekciju mogu izazvati urođeni virusi rubeole, zaušnjaci, ospice, enterovirusi.

Karakteristična klinička slika dijabetesa očituje se značajnim oštećenjem gušterače. U to vrijeme je broj aktivnih ćelija na nivou od 5 do 10 posto. Zbog toga, nedostatak inzulina brzo napreduje, uzrokujući dehidraciju, gubitak težine i stvaranje ketonskih tijela.

Neblagovremenom dijagnozom ili pogrešnom dozom inzulina kod djece razvijaju se poremećaji metabolizma ugljikohidrata i simptomi oštećenja središnjeg živčanog sustava. Prvi znak dijabetesa u djetinjstvu može biti ketoacidoza u obliku kome.

Prva vrsta dijabetesa uključuje imenovanje inzulina iz vremena otkrivanja i za život. Šeme inzulinske terapije predviđaju unošenje produženih vrsta inzulina 2 puta dnevno, a kratkih - najmanje 3 puta. Tako bi dijete oboljelo od dijabetesa trebalo primiti 5 injekcija lijeka dnevno.

Nadoknada dijabetesa uključuje postizanje takvih pokazatelja:

  • Glikemija na testu do 6,2 mmol / l.
  • Nakon obroka nivo glukoze do 8 mmol / L
  • Glikovani hemoglobin do 6,5%.
  • U urinu se glukoza ne otkriva.

Nekompenzirani tijek dijabetesa dovodi do čestih komplikacija i uzrokuje nemogućnost da dijete pohađa školske ili predškolske ustanove. U budućnosti, nesposobnost za rad služi kao povod za uspostavljanje grupe osoba s invaliditetom.

Deci mlađoj od 14 godina kojoj je potrebna stalna inzulinska terapija dodeljen je invaliditet od šećerne bolesti od trenutka registracije bez određivanja grupe.

Socijalne naknade za djecu oboljela od dijabetesa

Na temelju saveznog zakona „O državnoj penziji u Ruskoj Federaciji“ djeci koja pate od dijabetesa osiguravaju se socijalna penzija i isplate naknade radno sposobnom roditelju (ili skrbniku) koji se brine o djetetu s invaliditetom i zbog toga ne može raditi.

Roditelji ili staratelji koji skrbe o djetetu imaju penziju nakon odlaska u penziju, jer se vrijeme skrbi brine o dužini staža. Moguće je ugovoriti i prijevremeno umirovljenje uz ukupni staž osiguranja od najmanje 15 godina.

Mjesečne novčane isplate utvrđuju se u skladu sa Zakonom Ruske Federacije „O socijalnoj zaštiti osoba sa invaliditetom“. Visina takvog doplatka ovisi o utvrđenoj skupini invalidnosti. Grupa s invaliditetom se dodeljuje na osnovu sledećih kriterijuma:

  1. Nadoknada dijabetesa - učestalost napada hiper- i hipoglikemije.
  2. Prisutnost i stepen kršenja funkcije tijela
  3. Stupanj ograničenja samostalnog kretanja i samoposluživanja.
  4. Potreba za njegom je stalna ili periodična.

Djeca mlađa od 14 godina nisu u mogućnosti samostalno davati injekcije inzulina i potrebna im je stalna pomoć roditelja ili staratelja, stoga su prepoznati kao invalidi i imaju pravo na besplatni spa tretman, naknadu za put u sanatorij. Roditelj (staratelj) takođe prima ove beneficije.

Osobe s invaliditetom imaju privilegije za plaćanje komunalija, prevoz, prioritetni smještaj u predškolske ustanove, preferencijalni prijem na univerzitete, kao i brojne pogodnosti koje predviđaju radno zakonodavstvo i poreske olakšice.

Bez obzira na vrstu dijabetes melitusa i prisutnost invaliditeta, svi pacijenti imaju pravo na besplatne inzulinske pripravke, lijekove za snižavanje šećera u tabletama, test trake za kontrolu šećera u krvi, zalihe za unošenje inzulina, kao i lijekove uključene u listu besplatnih lijekova.

Za primanje ovih lijekova pacijent s dijabetesom mora biti registriran kod endokrinologa, podvrgnut mjesečnom pregledu, a ukoliko postoji invalidnost, slijedite preporuke navedene u pojedinačnom programu rehabilitacije.

Kako se utvrđuje invalidnost za djecu oboljelu od dijabetesa?

Nakon što su na snagu stupila nova pravila za uklanjanje invaliditeta od djece s dijabetes melitusom 1024 (Naredba Ministarstva rada Rusije br. 1024n od 17. prosinca 2015.), prethodni zakonodavni akti kojima su sva djeca oboljela od dijabetesa prepoznata kao invalidna postala su nevažeća.

Ovim naredbom određuju se znakovi pomoću kojih se dijete može prepoznati kao invalidno, uzimajući u obzir kvantitativnu procjenu neispravnosti organa i sposobnost podržavanja života. Medicinska komisija kao osnovu uzima sposobnost djeteta da postigne injekcije inzulina nakon što navrši 14 godina.

Lišenje invaliditeta za djecu oboljelu od dijabetesa moguće je ako je u dobi od 14 godina dijete završilo školu dijabetes melitusa, savladalo vještine inzulinske terapije, izračunalo potrebnu dozu inzulina u skladu s sadržajem ugljikohidrata u hrani i ima dijabetes bez izrazitih poremećaja u radu organa i sustava.

Uspostavljanje grupe s invaliditetom nakon 14 godina može biti u slučaju ozbiljnog pogoršanja zdravlja bez određenog perioda pregleda (na neodređeno vrijeme) ili dvije godine, ako se radi o grupi 1, grupi 2 i 3 određuju se na godinu dana.

Osnovni principi na temelju kojih zavod za medicinski i socijalni pregled uspostavlja ili uklanja invalidnost je postojanje trajnih smetnji.
Glavne kategorije koje se vrednuju uključuju:

  • Opcija samoposluživanja.
  • Kretanje bez pomoći.
  • Sposobnost orijentacije
  • Kontrolišite svoje ponašanje.
  • Sposobnost komunikacije
  • Mogućnost učenja.
  • Sposobnost za rad

Dodjeljuje se skupina invalidnosti, pod uvjetom da pacijent ima ograničenje života prvog stupnja od najmanje dvije kategorije, kao i drugog i trećeg stepena u jednoj od kategorija.

Štoviše, za djecu se uzima u obzir stupanj odstupanja od norme, ovisno o dobi.

Kako riješiti pitanje invalidnosti?

Mnogo djece nakon 14 godina starosti uklonjeno je sa invaliditeta i lišeno je pogodnosti koje su se pružale roditeljima i starateljima bolesnika sa šećernom bolešću, ovisno o redovnoj primjeni inzulina. Da bi se razumjelo šta treba učiniti u takvoj situaciji i šta je potrebno za novi pregled, potrebno je proučiti pravila za prolazak liječničkog pregleda.

Ako je dijete dugo i ozbiljno bolesno, u ambulantnu knjižicu treba upisati podatke o liječenju i njegove rezultate, kao i upućivanje na bolničko liječenje i odgovarajući otpust iz odjeljenja. Takođe, komplikacije dijabetesa kod djece trebaju se navesti ako su imali gdje biti.

Pod uslovom da sve vrste liječenja nisu dale efekta, dijete i dalje ima izražene disfunkcije koje se mogu pripisati kategorijama navedenim u Nalogu 1024n, to znači da je njegova patologija istrajna, pa je grupa neopravdano uklonjena.

Prema postojećem zakonodavstvu, svi bolesnici trebaju biti upućeni na medicinsko-socijalni pregled (ITU) nakon dijagnostičkih, potrebnih mjera liječenja i rehabilitacije, pod uslovom da postoji trajno kršenje tjelesnih funkcija povezanih sa osnovnom bolešću (u ovom slučaju dijabetes melitus).

Ako se pacijent obrati svom liječniku ili predsjedniku liječničke komisije sa zahtjevom da se prijavi na ITU kako bi se primila skupina s invaliditetom, a dobije negativan odgovor, tada mu treba dostaviti pismenu potvrdu o tome - potvrdu o odbijanju izdavanja obrasca 088 / u-06.

Nakon toga trebate pripremiti paket dokumenata za neovisan ITU prolazak. To uključuje:

  1. Izvodi iz ambulantne isprave, odjeljenja u kojima je vršeno bolničko liječenje.
  2. Rezultati nedavnih istraživanja.
  3. Uvjerenje o odbijanju ljekarske komisije klinike.
  4. Prijava roditelja ili staratelja djeteta upućena šefu zavoda za medicinsko-socijalnu ekspertizu.

Aplikacija treba da sadrži zahtjev za ispitivanje djeteta u cilju uspostavljanja grupe invaliditeta, kao i da se razvije plan individualnih mjera rehabilitacije. Čitav niz dokumenata podnosi se registru ITU-a nakon čega se postavlja datum istraživanja.

Ako roditelji imaju problema prilikom prijema uputnice za ITU ili pismenim odbijanjem podnošenja zahtjeva, preporučuje se da napišete zahtjev upućen glavnom liječniku ambulante u mjestu prebivališta.

Potrebno je opisati stanje djeteta, trajanje bolesti, liječenje i njegove rezultate (ili njihovo odsustvo).

Nakon ovoga treba navesti položaj i prezime uz inicijale doktora koji je odbio dati uputnicu za medicinski i socijalni pregled.

Zahtjev za izdavanje takve preporuke ili potvrde o odbijanju treba podržati pozivanjem na takve regulatorne akte:

  • Savezni zakon br. 323 od 21. novembra 2011. o osnovama zdravstvene zaštite, čl. 59. i 60.
  • Pravila za priznavanje osobe invalidom, klauzule 15.16.19 (Uredba Vlade Ruske Federacije, br. 95 od 02.20.2006.
  • Postupak za stvaranje liječničke komisije naredbom Ministarstva zdravlja i socijalnog razvoja Ruske Federacije broj 502 od 05.05.2012.

Također, da biste mogli položiti ispit o utvrđivanju grupe invaliditeta, morate imati rezultate laboratorijske dijagnostike i stručna mišljenja. Dijete koje boluje od dijabetesa treba testirati na glukozu na dan, glikemijski profil tokom dana, glikolirani hemoglobin prije nego što se pregleda.

Uz to, u biohemijskoj analizi venske krvi trebaju biti pokazatelji: ukupne frakcije proteina i proteina, kolesterol, transaminaze i kolesterol. Spektar lipida u krvi ukazuje na sadržaj triglicerida, kao i lipoproteine ​​niske gustoće. Analiza mokraće vrši se i općenito i za šećer i aceton.

Dijete treba podvrgnuti ultrazvuku trbušne regije i Dopplerovom ultrazvuku (ako je naznačeno) arterija donjih ekstremiteta.

Sljedeći rezultati ankete daju se na razmatranje i od strane stručne komisije:

  1. Konsultacije endokrinologa.
  2. Inspekcija okulista sa opisom fundusa.
  3. Ako postoje dokazi - pregled vaskularnog hirurga, kardiologa, pedijatra.
  4. Konsultacija neurologa.

Roditelji trebaju biti svjesni da se na rezultate odluke Regionalnog primarnog ureda ITU-a može uložiti žalba kada se obrate Glavnom uredu, a potom Federalnom zavodu ITU-a. Ako imate poteškoća u popunjavanju prijava i podnošenju prijava, morate se obratiti kvalificiranom pravniku radi potvrđivanja svojih prava. Postoji i ruska služba za pomoć djeci oboljeloj od dijabetesa koja pomaže u organiziranju pogodnosti za lijekove.

Videozapis u ovom članku govori o prednostima za dijabetičare.

Zašto dijete može biti lišeno invaliditeta?

Najčešće se invalidnost uklanja u dobi od 18 godina, kada pacijent postaje službeno "punoljetan" i više ne pripada kategoriji djece. To se događa ako se bolest odvija u nekompliciranom obliku, a osoba nema izraženi poremećaj koji bi mu onemogućavao da normalno živi i radi.

Ali ponekad je pacijent lišen invalidnosti i nakon što navrši 14 godina. U kojim se slučajevima to događa? Pacijentu se može uskratiti registracija grupe sa invaliditetom ako se školovao u školi za dijabetes melitus, naučio samostalno davati inzulin, poznaje principe pravljenja jelovnika i može izračunati potrebnu dozu lijeka.

Istovremeno, ne bi trebao imati komplikacija bolesti koje ometaju normalan život.

Ako se, prema zaključcima socio-medicinske komisije, pacijent stariji od 14 godina može samostalno kretati, adekvatno procijeniti što se događa, služiti se sobom i kontrolirati svoje postupke, invalidnost se može ukloniti.

Ako pacijent ima značajnih kršenja u funkcioniranju vitalnih organa i sistema koji utječu na njegovu sposobnost obavljanja gore navedenih radnji, može mu se dodijeliti određena grupa.

Procjena težine bolesti

Da biste procijenili težinu dijabetesa, morate proći ljekarski pregled. Pri postavljanju dijagnoze liječnik uzima u obzir razinu glukoze u krvi, potrebu za injekcijama i prisustvo drugih komplikacija.

Postoje 3 stepena ozbiljnosti:

  1. Lako. Nivo šećera u krvi je stabilan tokom dana. Nema izraženih komplikacija, pacijent je u mogućnosti da radi. Moguće je poboljšati stanje uz pomoć dijetalne prehrane i liječenja lijekovima.
  2. Srednja. Postoji smanjenje invaliditeta, prisutnost kardiovaskularnih patologija. Svakodnevne su fluktuacije glukoze u krvi.
  3. Teški. Nestabilan tijek bolesti postoji nagli porast šećera (ketoacidoza). Pojavljuju se hronične bolesti organa i sistema. Invalidnost se smanjuje ili potpuno gubi.

S umjerenom težinom, potreba za injekcijama doseže 30-50 jedinica dnevno (od 0,75 do 1,25 ml). U težim slučajevima, više od 60 jedinica. Daljnja odluka medicinsko-socijalne komisije ovisi o tome koliko je teška bolest.

Oni su prva, druga i treća grupa, zavisno od stepena oštećenja ljudskog tela. Najteža grupa je prva, kada je bolesna osoba lišena mogućnosti samostalnog kretanja, ne može normalno komunicirati s ljudima i krše se njegove prostorne i vremenske granice.

U djece se utvrđuje stupanj invalidnosti, ali status nije određen. Kad je dijete 18 godina, ono je dužno proći obavezni ljekarski pregled na temelju kojeg posebna komisija donosi odluku. Svi slučajevi medicinskog pregleda su individualne prirode, rezultati su uvek različiti.

Značajke bolesti u djetinjstvu

Zdravstveni problemi sa dijabetesom su osnova za dječji invaliditet. Djeci je potrebna stalna pomoć, pa im je osiguran besplatan tretman u sanatorijumu i naknada za put.

Roditelji i staratelji dobijaju iste beneficije kao dete. Omogućite im račune za komunalne usluge i obrazovanje. Ako se zdravstveno stanje odraslih ne popravi, oni dodeljuju određenoj grupi invaliditeta na neodređeno vrijeme, na 1 godinu (grupe 2 i 3) ili na 2 godine (grupa 1).

Dijabetes melitus je podmukla bolest koja je strašna zbog svojih komplikacija. Endokrini poremećaji u djetinjstvu posebno su opasni, jer krhki organizam i dalje raste i ne može odoljeti bolesti.

Čak je i za odrasle osobe dijabetes težak test, zbog kojeg osoba mora potpuno promijeniti svoj životni stil, a u slučaju malih pacijenata bolest predstavlja još veću prijetnju.

Kako komplikacije iz srca, krvnih sudova, živčanog sistema i očiju ne napreduju, važno je na vrijeme prepoznati bolest i nadoknaditi njen tok. Kompenzirani dijabetes je stanje u kojem se tijelo opire bolesti, a pacijentovo dobro se održava na relativno normalnoj razini.

Do toga dolazi zbog liječenja, poboljšanog rada vitalnih organa i pridržavanja svih preporuka liječnika.

Kakav je postupak za utvrđivanje invalidnosti?

Prije svega, pacijent bi trebao dobiti uputnicu za MSEC. Ovaj dokument izdaje medicinska ustanova u kojoj se uočava dijabetičar. Ako pacijent ima potvrde o kršenju funkcija organa i sistema tijela, organ socijalne zaštite može izdati i uputnicu.

Ako je medicinska ustanova odbila dati uputnicu, osobi se izdaje potvrda s kojom se može samostalno obratiti MSEC-u. U ovom se slučaju postavljanje grupe s invaliditetom postavlja drugačijom metodom.

Zatim pacijent prikuplja potrebne dokumente. Lista uključuje:

  • kopija i original putovnice,
  • upućivanje i prijava organima MSEC-a,
  • kopija i izvornik radne knjige,
  • mišljenje liječnika sa svim rezultatima potrebnih testova,
  • zaključak pregleda uskih specijalista (hirurg, oftalmolog, neurolog, nefrolog),
  • ambulantna kartica pacijenta.

Roditeljska prava

Roditelji ili staratelji mogu podneti zahtev za penziju ako ne rade, zbog činjenice da su svo svoje vreme posvetili brizi o bolesnom detetu. Na iznos financijske pomoći utječe skupina invalidnosti i drugi socijalni faktori (iznos se formira u skladu s važećim zakonima države). Mlađa od 14 godina ne utvrđuje se specifična skupina osoba sa invaliditetom, a kasnije se formira na osnovu procene sledećih kriterijuma:

  • koju brigu tinejdžer zahteva - stalnu ili djelomičnu,
  • koliko je dobro nadoknađena bolest
  • Koje su se komplikacije bolesti razvile tokom vremena kada je dijete bilo prijavljeno kod endokrinologa,
  • koliko se pacijent može kretati i sam se služiti bez pomoći.

Da bi platili stan u kojem invalid ima, roditelji mogu podnijeti zahtjev za naknadu ili subvenciju. Bolesna djeca koja ne mogu pohađati školu imaju pravo na besplatno školovanje u kući. Da bi to učinili, roditelji moraju svim potrebnim dokumentima i potvrdama dostaviti organima socijalne zaštite.

Šta učiniti u kontroverznim situacijama?

Ako roditelji vjeruju da je dijabetičnom djetetu nepravedno oduzet invaliditet, mogu pisati zahtjev za ponovni pregled. Na primjer, ako je dijete često bilo bolesno, podaci o tome trebali bi se nalaziti na ambulantnoj kartici. Moraju se fotokopirati i dostaviti na razmatranje. Morate prikupiti i sve podatke s nedavno završenih laboratorijskih ispitivanja i instrumentalnih pregleda. Uz prijavu se moraju priložiti i izvodi iz bolnica u kojima je dijete hospitalizirano.

Pre nego što prođe lekarsku komisiju, dete mora proći takve testove:

  • glukoza na post
  • određivanje dnevnog profila glukoze,
  • opšti test krvi
  • analiza mokraće
  • analiza glikovanog hemoglobina,
  • analiza urina za ketonska tijela i glukozu,
  • biohemijski test krvi.

Takođe, radi razmatranja, ljekarima komisije potrebni su zaključci endokrinologa, oftalmologa (uz pregled fundusa), neurologa, ultrazvuk trbušne šupljine. Ako postoje indikacije, dodatno se može zahtijevati pregled vaskularnog hirurga, pedijatra, ultrazvuk žila donjih ekstremiteta i konsultacija s pedijatrijskim kardiologom.

Ministarstvo rada i socijalne zaštite se do sada bavilo pitanjima invalidnosti, ali sve se češće mogu čuti izjave zastupnika da bi ove probleme trebalo rješavati u Ministarstvu zdravlja. Mnogi su političari zaključili da samo liječnici, shvatajući nepredvidivost i neizlječivost dijabetesa, mogu donijeti objektivne odluke u ovoj situaciji.

Pogledajte video: How to Unlock the Full Potential of Your Mind. Dr. Joe Dispenza on Impact Theory (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar