Miramistin mast

  • Indikacije za upotrebu
  • Način primjene
  • Kontraindikacije
  • Trudnoća
  • Interakcija s drugim lijekovima
  • Predoziranje
  • Uslovi skladištenja
  • Obrazac za puštanje
  • Sastav

Miramistin mast - antiseptik, ima antivirusno i baktericidno dejstvo (hidrofobna interakcija sa membranama mikroorganizama dovodi do njihovog uništavanja). Aktivan je protiv gram-pozitivnih i gram-negativnih, aerobnih i anaerobnih, spore i asporogenih bakterija u obliku monokultura i mikrobnih asocijacija, uključujući bolničke sojeve sa rezistencijom na antibiotike.
Najosjetljiviji na lijek su: gram-pozitivni mikroorganizmi (Staphylococcus spp., Streptococcus spp., Bacillus antracoides, Bacillus subtilis), gram-negativni mikroorganizmi: Neisseria spp., Escherichia spp., Shigella spp. (uključujući Sonne, Flexner), Salmonella spp. (tifusna groznica, paratifid A i B, infekcije putem hrane), Vibrio spp. (uključujući koleru, NAG, parakholeru, parahemolizu), Treponema pallidum, Corynebacterium diphtheriae, gljivice (Candida albicans, Candida tropicalis, Trichophyton rubrum, Microsporum lanosum, Aspergillus niger), protozoja (Chlamydia tramomatia pneumonia) pneumachia pneumohija pneumohija).

Indikacije za upotrebu

Indikacije za upotrebu Miramistin mast jesu: gnojne rane u hirurškoj i akušerskoj praksi, opekotine (površne i duboke), upalne bolesti ženskih genitalnih organa, seksualno prenosive bolesti (sifilis, gonoreja, trihomonijaza, klamidija, genitalni herpes), uretritis (akutni i hronični), specifični uretrostatitis (trihomonijaza, klamidija, gonoreja) i nespecifične prirode, parodontitis, stomatitis, higijenski tretman uklonjivih proteza, otitisnih medija (akutnih i hroničnih), sinusitisa, tonzilitisa, laringitisa, gljivičnih infekcija kože i sluznice rolne.

Način primjene

Trajanje tretmana određuje se dinamikom čišćenja i zarastanja rana. Uz duboku lokalizaciju infekcije u mekim tkivima moguće je koristiti lijek zajedno sa sistemskim antibioticima, a trajanje liječenja određivat će se dužinom trajanja uzimanja antibiotika.
U liječenju dermatoloških bolesti kod odraslih lijek se primjenjuje u tankom sloju na oštećenu kožu nekoliko puta dnevno ili se preljev od gaze impregnira s naknadnim nanošenjem na leziju 1-2 puta dnevno dok se ne dobiju negativni rezultati mikrobiološke kontrole. Uz uobičajenu dermatomikozu, posebno rubromikozu, mast se može primjenjivati ​​5-6 tjedana u kombiniranoj terapiji griseofulvinom ili sistemskim antifungalnim lijekovima. Kod gljivičnih infekcija noktiju, pločice nokta oguliti prije početka liječenja.

Nuspojave:
Alergijske reakcije. Lokalno - gori osjećaj na mjestu uporabe (prolazi sam u roku od 10-15 sekundi i ne zahtijeva povlačenje lijeka).

Interakcija s drugim lijekovima

Treba imati na umu da oni proizvodi koji sadrže anionske površinski aktivne tvari (otopine sapuna) inaktiviraju Miramistin.
Ako se provodi kombinirano liječenje, u kojem se praktikuje sistemska primjena antibiotika i lokalno liječenje lijekom Miramistin mast, doza antibiotika može se smanjiti.

Predoziranje

Slučajevi predoziranja Miramistin mast nije primećeno. Ali ako se sredstvo s miramistinom koristi za liječenje velikih površina kože, aktivna tvar može ući u sistemsku cirkulaciju. Tada je moguće produženje perioda krvarenja. U tom slučaju morate smanjiti dozu ili potpuno prekinuti liječenje. Ako je potrebno, propisuje se Vikasol, oralno davanje preparata kalcijuma.

Opis Miramistin masti

Miramistin je dostupan u dvije verzije - ovo je mast i rješenje. Bez obzira na oblik oslobađanja, vrijedi napomenuti da lijek ima antiseptički učinak. Široko se koristi za vanjsku i lokalnu upotrebu.

Dozni oblik lijeka u obliku masti je djelotvoran svim vrstama stafilokoka i streptokoka. Uz to ima negativan učinak na uzročnika gonoreje. Takođe efikasno se nosi s raznim bakterijama i uzročnicima sifilisa.

Vrijedi napomenuti da se miramistin u nekim slučajevima može nositi sa jednostavnim bakterijama, poput trihomonada. Mast je dostupna 15, 20 i 30 grama. Svaka opcija sadrži 0,5% doze.

Pored toga, možete kupiti masti za sto, pet stotina, pa čak i hiljadu grama. U tom slučaju će se razmatrati pomoćne tvari glavne komponente - hidrofilna baza (aka proksanol 268), propilen glikol i polietilen oksid 400.

Miramistin mast: indikacije za upotrebu i upute

Mast ovog lijeka često se koristi u raznim oblastima medicine. Na primjer, u hirurškom polju može se koristiti za postizanje ljekovitog efekta. Mnogi ljekari primjećuju da upravo ovaj lijek pomaže aktiviranje imuniteta i regenerira tkiva. Mast nema negativan uticaj na zdrave ćelije u telu.

Na hirurškom polju vrlo često koriste lijek kako bi se spriječile moguće bakterijske komplikacije. Tako oblik doziranja doprinosi brzom oporavku pacijenta. Mast se čak može koristiti kao jedno od sredstava tokom hirurških intervencija.

Sa manifestacijama na koži, uključujući gljivičnu prirodu, koristi se i ovaj lijek. Učinkovito se manifestuje liječenjem svih vrsta osipa, naročito gnojnih. Uz to, može pomoći i kod gljivičnih infekcija. Sluznice koje su patile od kandidijaze ili mikoze mogu se obnoviti ovim lijekom.

U kozmetičke svrhe koristi se i mast. Gljivično oštećenje noktiju prilično je čest problem kod žena i muškaraca. U velikom broju slučajeva propisuje se miramistin kako bi se izbeglo dalje oštećenje nokatne ploče. U bilo kojoj manifestaciji na koži miramistin je efikasno sredstvo koje ima antiseptički efekat.

U terapeutske svrhe može takođe propisati ovaj lijek. U stanju je da eliminira zarazne bolesti. U ginekologiji liječenje je moguće kod upalnih procesa genitalnih organa. U nekim slučajevima propisan je za genitalne infekcije. Rješenje lijeka može se propisati za probleme genitourinarnog sistema.

U otolaringologiji Miramistin ljekar propisuje za liječenje otitisnog medija nastalog infekcijom. U terapeutske svrhe može se propisati rješenje za liječenje bolesti s pridruženom bakterijskom infekcijom.

Miramistin: posebna uputstva za upotrebu

I mast i rastvor mogu se propisati za sljedeće bolesti:

  1. Hirurgija i traumatologija. U liječenju i sprječavanju gnojenja različitih pojava rana. U liječenju upalnih i gnojnih patologija na području motoričkog aparata.
  2. Ginekologija i akušerstvo. Propisati lijek u obliku liječenja, kao i sprečavanje upale ženskih spolnih organa. U pravilu je propisana za endometritis ili vulvovaginitis.
  3. Combustiology. Lijek se može propisati u liječenju opekotina. Koristi se kod drugog i trećeg stepena lezija, kako dubokih tako i površnih. Prilikom pripreme površina za opekotine, mast se može koristiti kao antiseptik.
  4. Dermatologija i venereologija. Bilo koji oblik doziranja može se propisati za liječenje i prevenciju dermatomikoze, kandidne kože na koži, pioderme. U nekim se slučajevima koristi za obnavljanje sluznice nakon lezija i mikoze stopala. Osim toga, u nekim se slučajevima može koristiti za prevenciju sifilisa, klamidije, gonoreje, genitalnog herpesa i drugih zaraznih bolesti.
  5. Urologija Koristi se uglavnom u obliku složenog liječenja uretritisa ili uretroprostatitisa u kroničnom ili akutnom toku. Za sve bolesti specifične ili nespecifične prirode.
  6. Stomatologija Koristi se kao lijek zaraznih i upalnih procesa u usnoj šupljini. Može se propisati kao preventivna mjera. Osim toga, zadovoljan u djece često se koristi za sprečavanje gingivitisa, stomatitisa. Kod određenih grupa pojedinaca može se propisati kao tretman uklonjivih proteza, parodontitisa i parodontitisa.
  7. Otorinolaringologija. I odrasli i deca propisani su za lečenje otitisa, tonzila, sinusitisa, laringitisa. U akutnom i hroničnom obliku. Kod hroničnog tonzilitisa kod djece od tri godine se koristi u obliku složene terapije.

Miramistin mast: upute za upotrebu

Ovisno o području primjene, dobi pacijenta i njegovoj kliničkoj slici, mast će liječnik pojedinačno propisati.

  1. U hirurškom zahvatu mast se nanosi na ranjenu površinu. Tek nakon hirurškog liječenja rane. Potom se nanosi sterilni preljev od gaze. Da bi se postigao veći učinak, lijek se nanosi na oblog, a potom na ranu.
  2. Osim toga, s gnojnim oštećenjem rane, na tampon se nanosi lijek. Potom ga stavite u šupljinu rane nakon hirurškog tretmana. Spolja se primjenjuju i gazni komprimirani lijekovi.
  3. U slučaju da je lijek propisan za liječenje gnojnih rana, opekotina koje su u aktivnoj fazi, tada se lijek može upotrebljavati samo jednom dnevno. Nakon uklanjanja upalnog procesa, oni se mogu koristiti jednom tokom tri dana. Daljnje liječenje lijekom ovisit će o čišćenju rane i periodu oporavka. Za duboke rane i posjekotine, mast se može upotrebljavati sa antibioticima.
  4. Bakterijske, gljivične infekcije uklanjaju se nanošenjem proizvoda nekoliko puta dnevno, na zahvaćeno područje tijela. U nekim se slučajevima izrađuju posebni preljevi od gaza koji se nanose na oštećeno područje kože. Ovakvi postupci se dijele jednom dnevno, ali samo podliježu bakteriološkim studijama.
  5. Opsežne gljivične infekcije liječe se miramistinom u kombinaciji sa sistemskim antifungalnim lijekovima. U pravilu se uz oblik doziranja može propisati lamisil i griseofulvin. Kurs oporavka će biti najmanje pet sedmica.
  6. U liječenju infekcija i gljivičnih infekcija noktiju lijek se nanosi u tankom sloju na pilingima nokatnih ploča. Medicinsko trljanje se primjenjuje dok se pločice ne obnove u potpunosti.

Upotreba Miramistinove masti za razne bolesti

Dosta često se uz pomast koristi otopina. Primenjuje se u traumatologiji, komšusiologiji, hirurgiji. Rešenje može provesti profilaksu ili složenu terapiju. Oni navodnjavaju površinu od opekotina, rana.

Upotreba tamponiranja fistule se eliminišu, a nanose se i obloge za rane. Postupak se provodi ne više od dva puta dnevno. Pet dana provode postupak.

Miramistin se koristi i kao drenaža. U nizu preventivnih mjera za postporođajne infekcije, ljekari navodnjavaju vaginu pet dana. U pravilu se tamponi propisuju nakon svakog pregleda kod ljekara.

U nekim slučajevima u ginekologiji moguće je liječiti vaginu prije operacije. Ovi slučajevi uključuju carski rez. Nakon operacije, tamponi se stavljaju na ženu na dva sata. Protivupalna terapija provodi se sedam dana.

Mnogi ginekolozi pacijentima savjetuju da liječe vaginu. nakon snošaja. Tako se žena može zaštititi od zaraze nekom seksualnom bolešću. Isto se može reći i kod muškaraca, koji miramistinom mogu tretirati i svoje genitalije. Prije provođenja postupka, potrebno je temeljito isprati otopinom sapuna.

U liječenju uretritisa takođe primenite miramistin. Alat se koristi jednom dnevno tokom deset dana. U liječenju gnojnog sinusitisa, kao i tokom punkcije maksilarnog sinusa, propisan je miramistin. Površina sinusa pažljivo se obrađuje s tamponom s lijekom.

U tretmanu gnojne i zarazne bolesti grla Miramistin sprej se najčešće koristi. U pravilu se propisuje do tri puta dnevno. U nekim se slučajevima gnojna površina sluznice grla tretira kremom.

U stomatologiji doktori koriste miramistin kao efikasno sredstvo za lečenje stomatitisa ili gingivitis. Propisuje se do tri puta dnevno. Za djecu stariju od šest godina s upaljenim grlom propisuju se samo sprejevi, koji se koriste do tri puta dnevno.

Djeca od sedam do četrnaest godina mogu se propisati masti. Djeca starija od četrnaest dana mogu koristiti bilo koji oblik oslobađanja lijeka. Dozvoljeno liječite oralnu sluznicu do četiri puta dnevno. Trajanje leka određuje lekar. Ali u pravilu kurs ne prelazi deset dana.

Kontraindikacije i nuspojave

Kao i bilo koji drugi oblik doziranja lijeka širokog djelovanja, i miramistin se ne smije koristiti s povećanom osjetljivošću na bilo koju od komponenti sastava.

Strogo je zabranjena upotreba bilo kojeg oblika oslobađanja lijeka djeca mlađa od tri godine i budite sigurni da pažljivo pročitate upute.

Djeca mlađa od jedne godine nikada, ni pod kojim uslovima, ne primjenjuju bilo koji oblik oslobađanja. Od jedne godine se može propisati rješenje, ali samo uz recept liječnika. Nema podataka o primjeni oblika oslobađanja miramistina tokom trudnoće ili dojenja.

Poznato je samo da mnogi ginekolozi propisan trudnicama slabo rješenje miramistina za borbu protiv zaraznih bolesti.

Miramistin mast dobro se podnosi i odrasli i deca. U nekim slučajevima, tokom upotrebe lijeka sa sljedećim manifestacijama:

  • za opekotine
  • tokom smrzavanja,
  • čirevi od pritiska
  • trofični čir.

Pacijenti mogu iskusiti lagano žarenje. Ne bi se trebali bojati takve nuspojave, jer se simptom odlaže sam po sebi i ne zahtijeva dodatno liječenje ili povlačenje lijeka. U nekim slučajevima lijek može izazvati alergijske reakcije.

Nekompatibilnost lijeka s pacijentom može se izraziti paljenjem ili oticanjem tkiva. Ali takve manifestacije mogu nestati, ali se mogu jasno izraziti. U slučaju potonjeg, miramistin se ukida.

Miramistin praktično nema nuspojave. Jedna od njih je preosjetljivost do glavnog sastava masti. U ovom slučaju, mast se savršeno kombinira s drugim antifungalnim, antibakterijskim lijekovima. Na taj način poboljšavaju svoje djelovanje.

Vrijedi napomenuti da otopine sapuna mogu imati negativan učinak na miramistin. Stoga, kada primjenjujete proizvod kao protuupalni lijek, trebate temeljito isperite sapunom i vodom s pogođenog područja kože.

Miramistin je efikasan analgetski, antiseptički i protuupalnie znači u liječenju i prevenciji različitih bolesti. Ali lijek može imati željeni učinak na oštećeno područje kože ili organ žila tijela samo ako je neophodno.

Lijek se ne predozira, jer se primjenjuje uglavnom vanjsko. Ali moramo se sjetiti da se efikasnost liječenja može postići samo imenovanjem doze od strane liječnika i pažljivo čitanje uputstva.

Sastav masti Miramistin

Djelatna tvar je miramistin, u 1 g lijeka njegova koncentracija je 5 mg. Pomoćne komponente:

  • dinatrijev edetat,
  • makrogol 400,
  • makrogol 1500,
  • makrogol 6000,
  • proksanol 268,
  • propilen glikol
  • pročišćena voda.

Miramistin mast je antimikrobno i protivupalno sredstvo.

Farmakodinamika

Sastav masti sadrži kationski antiseptički miramistin koji ima antimikrobno djelovanje na gram-pozitivnu i gram negativnu, aerobnu i anaerobnu, spora i patogenu mikrofloru. Lijek ima antimikrobno djelovanje na askomicete, gljivice kvasca i dermatofite.

Miramistin mast je antiseptik koji je efikasan protiv gram-pozitivne i gram negativne mikroflore.

Djelovanje lijeka usmjereno je na smanjenje otpornosti bakterija i gljivica na antibiotike. Zbog širokog spektra antimikrobnih učinaka, mast učinkovito sprečava infekciju rana i opekotina, jer aktivira proces oporavka.

Za što se koristi Miramistin mast?

Predmetni lijek se koristi u raznim oblastima medicine:

  1. U hirurgiji. Lijek je indiciran da sprečava moguću bakterijsku komplikaciju procesa rane, zbog koje se pacijent brzo oporavlja. Mast se može koristiti čak i kao sredstvo tokom hirurških intervencija.
  2. Sa kožnim manifestacijama. Lijek se može koristiti za liječenje različitih osipa izazvanih pozadinom virusa papiloma. Ništa manje učinkovit lijek protiv gljivičnih infekcija.
  3. U kozmetologiji. Gljivično oštećenje nokatne ploče čest je problem žena i muškaraca. Kompleksna terapija uključuje Miramistin, čime se izbegava dalje oštećenje noktiju.
  4. U otolaringologiji. Miramistin je indiciran za lečenje otitisa, bolesti grla infektivnog porekla. U terapeutske svrhe može se propisati lijek za uklanjanje patologija s priloženom bakterijskom infekcijom.
  5. U oftalmologiji. Ispiranje se koristi za liječenje sljedećih patologija: konjuktivitis, keratin, blefarokonjunktivitis.
  6. U stomatologiji. Otopina razblažena vodom koristi se za liječenje usne šupljine nakon jela radi prevencije i za liječenje gingivitisa i stomatitisa.
  7. U ginekologiji. Indiciran je za otklanjanje upalnih procesa genitalnih organa. U većini slučajeva propisan je lek za genitalne infekcije.
  8. U venereologiji i urologiji. Sredstvo se koristi za liječenje genitalnih organa nakon intimnog čina kako bi se spriječila infekcija patogenim gljivicama.

Farmakološko djelovanje

Miramistin®-Darnitsa mast sadrži kationski antiseptički miramistin, zahvaljujući kojem ima antimikrobno djelovanje na gram-pozitivnu i gram negativnu, aerobnu i anaerobnu, spore-formirajuću i asporogenu mikrofloru u obliku monokultura i zmikrobnih udruga, uključujući bolničke sojeve s otpornošću na antibiotike. Lijek je efikasniji protiv gram-pozitivnih bakterija (stafilokoki, streptokoki itd.). Ima gljivično dejstvo na gljive ascomycetes iz roda Aspergillus i roda Penicillium, kvasca (Rhodotorula rubra, Torulopsis gabrata itd.) I na kvasce (Candida albicans, Candida tropicalis, Candida krusei itd.), Na dermatofite (Trichobrum, rušice, tricifut, tricifut, tricifut, tricihum, ruba, grmić, trpikofum, rudnifitik, tricihum, ružičasta guma) mentagrofiti, Trichophyton verrucosum, Trichophyton scienleini, Trichophyton violaceum, Epidermophyton, Kaufman-Wolf, Epiderraophyton floccosum, Microsporum gypseum, Microsporum canis, itd.), kao i druge patogene gljive (npr. Pityrosporum orbiciaur) (Malaslaslasum orbiciaur) (orbiciaur) (orbiciaur). i mikrobne asocijacije, uključujući gljivičnu mikrofloru otpornost na hemoterapeutske lijekove.

Lijek smanjuje otpornost bakterija i gljivica na antibiotike. Zbog širokog spektra antimikrobnog djelovanja, miramistin efikasno sprečava infekciju rana i opekotina, aktivirajući regeneracijske procese. Lijek ima izraženu hiperosmolarnu aktivnost, uslijed čega zaustavlja ranu i perifokalnu upalu, apsorbira gnojni eksudat i selektivno dehidrira nekrotično tkivo, doprinoseći stvaranju suvog kraste. U ovom slučaju, mast ne oštećuje granulaciju i održive stanice kože, ne inhibira epitelizaciju ivica.

Zbog fizikalno-hemijskih svojstava baze masti, Miramistin®-Darnitsa djeluje ne samo na površinsku mikrofloru rane, već i na patogene koji se nalaze u tkivima koja okružuju ranu, zbog čega je moguće da mali dio miramistina može ući u sistemsku cirkulaciju.

Nuspojava

U nekim slučajevima, kod liječenja opeklina i trofičnih čira, lijek može na mjestu primjene stvoriti blagi osjećaj pečenja, svrbeža i crvenila. Ovi simptomi nestaju sami od sebe i ne zahtijevaju upotrebu analgetika i prestaju koristiti mast.

Mogući je i razvoj alergijskih reakcija povezanih s individualnom netolerancijom na komponente lijeka.

Farmakokinetika i farmakodinamika

S obzirom na fizikalno-hemijska svojstva Miramistina, Darnitsa utječe kako na površinsku mikrofloru u rani, tako i na one patogene koji se nalaze u tkivima koje okružuju mjesto rane. S obzirom na to treba imati na umu da mala količina aktivne tvari ulazi u čovjekov sistemski promet.

Nuspojave

Ponekad, tijekom liječenja opeklina i trofičnih čira, pacijenti mogu osjetiti blagi osjećaj pečenja. Na mjestu gdje je nanesena mast, pojavljuje se crvenilo svrbež.

Takvi simptomi nestaju sami od sebe nakon nekog vremena, dok za njihovo uklanjanje ne trebate prekinuti terapiju i koristiti bilo koja sredstva.

Upute za upotrebu (Metoda i doziranje)

Ako pacijent koristi Miramistin mast, upute za upotrebu predviđaju njegovu primjenu izravno na mjesto na koje je zahvaćeno. Miramistin Darnitsa primjenjuje se nakon standardnog liječenja rana i opekotina. Nakon površinske obrade, na njega se utiskuje zavoj od gaze. Uputa za Miramistin mast omogućuje također primjenu lijeka prvo na oblog materijala, nakon čega se već probija na ranu. Uz prisustvo fistuloznih prolaza, u njih se uvode turundi iz gaze s masti.

Ako se gnojne rane ili opekotine liječe u prvoj fazi postupka, mast se nanosi jednom dnevno. U drugoj fazi procesa rane primjenjuje se jednom u 1-3 dana, uzimajući u obzir intenzitet simptoma.

Trajanje liječenja ovisi o tome koliko brzo rana zacjeljuje, koliko se aktivno čisti od suppuration. Ako je infekcija lokalizirana duboko u mekim tkivima, mast se može propisati istovremeno s uzimanjem antibiotika. Trajanje liječenja ovisi o trajanju terapije antibioticima.

Kako bi se liječili dermatološke bolesti, na zahvaćena područja kože nanosi se tanki sloj masti. Mora se nanijeti u vrlo tankom sloju. Preljev od gaze možete namočiti, a zatim nanijeti na zahvaćeno područje.

U liječenju dermatomikoze mast se koristi istovremeno sa sistemskim antifungalnim agensima ili Griseofulvin. U liječenju gljivičnih infekcija prvotno je potrebno eksfolirati ploče nokta.

Najveća dnevna doza masti ne smije biti veća od 100 g.

Posebna uputstva

Ako mazilo nanesete na ranu koja je prethodno tretirana aseptičnim rastvorom, efikasnost Miramistin Darnitsa postaje sve izraženija. Ako su u rani prisutne gnojne nekrotične mase, doziranje lijeka mora se povećati.

Lijek ne utječe na sposobnost koncentracije.

Analozi masti Miramistin Darnitsa su lijekovi Dekametoksin, Miramistin rešenje Okomistin i dr. Zamijenite lijek analogom tek nakon odgovarajućeg imenovanja liječnika.

Do danas nema pouzdanih informacija o sigurnosti upotrebe ovog lijeka za liječenje djece, stoga se terapija Miramistinom Darnitsa ne provodi u pedijatrijskoj praksi.

Šta je Miramistin krema

Ovaj lijek je antiseptički, dok mu je dodatno dejstvo baktericidno i antivirusno, što značajno povećava obim.

Zbog svog jedinstvenog i sigurnog sastava, ne šteti sluznici i ne isušuje kožu, što omogućava upotrebu miramistina vaginalno.

Neki stručnjaci kažu da mast može da spriječi infekciju genitalnom infekcijom, ali to nije pokazatelj za upotrebu. Rezultat nije zagarantovan.

Aktivna supstanca i sastav

Aktivni element je isti naziv koji se aktivno bori protiv bilo kakvih bakterijskih infekcija, uključujući aerobne i anaerobne (najčešće).

Ostale komponente pojačavaju učinak i čine ga sigurnijim za ljudsko tijelo, značajno smanjujući količinu neželjenih nuspojava iz epitela.

Je li miramistin antibiotik ili ne? Odgovor je ne, jer je antiseptik.

Sastav uključuje:

  • miramistin
  • propilen glikol
  • vazelin,
  • voda
  • natrijum edetat
  • proksanol
  • makrogol.

Komponente imaju oslabljujući ili vezujući učinak, nisu toksične, pa se zbog svojih karakteristika široko koriste u medicini.

Farmakološka svojstva

Lokalni antiseptik koji ne djeluje sveobuhvatno na cijelo tijelo.

Pruža antimikrobni učinak (njihovo uništavanje) u bilo kojoj mikroflori. Klinička ispitivanja dokazala su efikasnost protiv gljivičnih infekcija na velikim dijelovima lezije.

Jedinstvenost lijeka leži u činjenici da štetne bakterije ne mogu postati imune na njegovo djelovanje, međutim njegova učinkovitost s dugotrajnom primjenom može se značajno smanjiti.

Miramistin u ginekologiji popularan je lijek, ali nije u stanju potpuno riješiti ženu ili muškarca od kandidijaze.

Kako to funkcionira

Element prodire duboko ispod kože i djeluje na uzrok pojave malignog osipa. U ovom slučaju, zdrave stanice tijela ne ozlijede se tokom postupka.

Apsorpcija u krvotok je zanemariva, ali uz stalnu i produženu upotrebu, nuspojave mogu povećati zbog velike koncentracije komponenata.

Miramistin za djecu je dobar i siguran lijek.

Zašto se propisuje miramistin? Razlozi za indikaciju su mnogi:

  • Liječenje zaraženih rana od infekcija u hirurškoj praksi. Smanjenje rizika od recidiva pri dubokim kožnim lezijama.
  • Riješenje čira, fistula, prolijeva, trofičnih čira, kao i za rehabilitacijski period.
  • Prevencija ozljeda od opekotina epitela velikog područja.
  • Smanjenje simptoma nakon stafilokoka i pityriasis versicolor.
  • Za liječenje malih rana u domaćinstvu za sprečavanje bakterijske infekcije.
  • Miramistin nakon slučajnog spajanja nije tako učinkovit, ali zbog nedostatka drugih mogućnosti, liječenje genitalnog područja neće im biti suvišno.

Neki stručnjaci kažu da miramistin pomaže kod grla, ali smanjuje se samo bol, a uzrok bolesti ne nestaje.

Izuzetak je angina kada tvar utječe na izlučivanje gnoja i na taj način pridonosi brzom oporavku.

Način upotrebe i doziranje

Kako koristiti miramistin? Međutim, dovoljno jednostavan postupak ovisi o području primjene.

Prije nego što je potrebno izvršiti brojne higijenske postupke:

  • Riješite se mrtvog tkiva kože.
  • Temeljito isperite područje nanošenja.
  • Da se osuši.
  • Dalje, mala količina masti nanosi se na željeno područje, trebate ga ostaviti da se osuši oko 10 minuta, nakon čega ga možete prekriti gazom kako biste pojačali učinak tako da koža diše.

Miramistin u stomatologiji kako se prijaviti? Prije svega, potrebno je konzultirati stručnjaka o učinkovitosti uporabe ovog lijeka, ako se on slaže, mora napisati detaljna uputstva kako bi se izbjegle negativne posljedice. Način primjene također je lokalni.

Ako trebate tretirati genitalne šupljine, možete koristiti aplikator (kupiti u ljekarni) ili jednostavno sami nanijeti kremu.

Trudne i dojeće žene u djetinjstvu

Aktivni element kada se pridržava uputa za upotrebu miramistinske kreme neće imati štetan učinak na fetus. Ovaj se alat može propisati majkama u položaju i kod dojenja bez prenošenja bebe na novorođenčad.

Starosnih ograničenja nema, ali savjetovanje s pedijatrom je potrebno.

Nuspojave

Tokom kliničkih ispitivanja, neki pacijenti su pokazali sljedeće simptome:

  • svrbež i peckanje
  • crvenilo malih površina
  • pojačano krvarenje,
  • blaga glavobolja i mučnina.

Interakcija lijekova

Djelovanje sapuna znači smanjenje učinkovitosti masti, pa ih se ne smije koristiti prije postupka - dovoljno je samo pranje vodom.

Uz kombinovani kurs s antibioticima, preporučuje se smanjenje njihove doze i broja upotreba dnevno.

Sa sličnim simptomima, mogu vam biti propisani:

Poređenje sa Acerbin sprejom

Dostupna je samo u obliku spreja, dok je opseg mnogo uži.

Takođe nije antibiotik i ima antiseptički efekat, međutim, praktičnije je nanositi ga na šupljinu grla. Nema vidljivu efikasnost u liječenju bakterijskih infekcija (samo u kombinaciji s drugim lijekovima), ne preporučuje se djeci i dojiljama.

Pogledajte video: Jamshid Rawzan - Wedding Night NEW AFGHAN SONG 2017جمشید روضان - شب عروسی (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar