Norma šećera u krvi prema dobi: tablica nivoa glukoze u žena i muškaraca

Kod dijabetes melitusa potrebno je pratiti i redovno mjeriti nivo šećera u krvi. Norma pokazatelja glukoze ima malu razliku u dobi i ista je za žene i muškarce.

Prosječne vrijednosti glukoze na glasu kreću se od 3,2 do 5,5 mmol / litra. Nakon jela, norma može doseći 7,8 mmol / litra.

Da bi rezultati bili tačni, analiza se provodi ujutro, prije jela. Ako test kapilara na krvi pokaže rezultat od 5,5 do 6 mmol / litra, ako odstupite od norme, liječnik može dijagnosticirati dijabetes.

Ako se krv uzme iz vene, rezultat mjerenja bit će mnogo veći. Norma za mjerenje venske krvi nakon posta nije veća od 6,1 mmol / litra.

Analiza venske i kapilarne krvi može biti netočna, a ne odgovarati normi, ako pacijent nije slijedio pravila pripreme ili je bio testiran nakon jela. Čimbenici kao što su stresne situacije, prisutnost manje bolesti i ozbiljne ozljede mogu dovesti do poremećaja podataka.

Normalna očitanja glukoze

Inzulin je glavni hormon koji je odgovoran za snižavanje nivoa šećera u tijelu.

Proizvodi se pomoću beta ćelija pankreasa.

Sljedeće tvari mogu utjecati na pokazatelje povećanja normi glukoze:

  • Nadbubrežne žlezde proizvode norepinefrin i adrenalin,
  • Ostale ćelije gušterače sintetišu glukagon,
  • Hormon štitnjače
  • Odjeli mozga mogu proizvesti hormon "naredbe",
  • Kortikosteroidi i kortizoli,
  • Bilo koja druga supstanca slična hormonima.

Postoji dnevni ritam prema kojem se najniža razina šećera bilježi noću, od 3 do 6 sati, kada je osoba u stanju spavanja.

Dozvoljena razina glukoze u krvi kod žena i muškaraca ne smije prelaziti 5,5 mmol / litra. U međuvremenu, stope šećera mogu varirati ovisno o dobi.

Dakle, nakon 40, 50 i 60 godina, zbog starenja organizma, mogu se primijetiti sve vrste poremećaja u funkcioniranju unutarnjih organa. Ako se trudnoća dogodi starije od 30 godina, mogu se pojaviti i mala odstupanja.

Postoji posebna tabela u kojoj su propisane norme za odrasle i djecu.

Broj godinaPokazatelji razine šećera, mmol / litra
2 dana do 4,3 sedmice2,8 do 4,4
Od 4,3 nedelje do 14 godina3.3 do 5.6
Od 14 do 60 godina4.1 do 5.9
60 do 90 godina4.6 do 6.4
90 i stariji4.2 do 6.7

Najčešće se koristi mmol / litra kao jedinica za merenje glukoze u krvi. Ponekad se koristi drugačija jedinica - mg / 100 ml. Da biste saznali kakav je rezultat u mmol / litri, trebate umnožiti podatke o mg / 100 ml sa 0,0555.

Dijabetes melitus bilo koje vrste izaziva povećanje glukoze kod muškaraca i žena. Prije svega, na ove podatke utječe hrana koju pacijent konzumira.

Da bi nivo šećera u krvi bio normalan, potrebno je slijediti sve upute liječnika, uzimati lijekove za snižavanje šećera, slijediti terapijsku dijetu i redovno raditi fizičke vježbe.

Šećer u djece

  1. Norma razine glukoze u krvi djece mlađe od jedne godine je 2,8-4,4 mmol / litra.
  2. U dobi od pet godina, norme su 3,3-5,0 mmol / litra.
  3. U starijoj djeci nivo šećera treba biti isti kao u odraslih.

Ako su pokazatelji kod djece premašeni, 6,1 mmol / l, liječnik propisuje test tolerancije na glukozu ili krvni test za utvrđivanje koncentracije glikoziliranog hemoglobina.

Kako se vrši krvni test za šećer

Da biste provjerili sadržaj glukoze u tijelu, analiza se vrši na prazan stomak. Ovo je ispitivanje propisano ako pacijent ima simptome poput učestalog mokrenja, svrbeža kože i žeđi, što može ukazivati ​​na dijabetes melitus. U preventivne svrhe, istraživanje treba izvesti u dobi od 30 godina.

Krv se uzima iz prsta ili vene. Ako postoji, na primjer, neinvazivni glukometr, možete testirati kod kuće bez savjetovanja s liječnikom.

Takav je uređaj prikladan jer je za istraživanje muškarcima i ženama potrebna samo jedna kap krvi. Uključivanje takvog uređaja koristi se za testiranje na djeci. Rezultati se mogu dobiti odmah. Nekoliko sekundi nakon merenja.

Ako mjerač pokazuje prekomjerne rezultate, trebali biste se obratiti poliklinici, gdje prilikom mjerenja krvi u laboratoriji mogu dobiti preciznije podatke.

  • U klinici se daje krvni test za glukozu. Prije studije ne možete jesti 8-10 sati. Nakon uzimanja plazme pacijent uzima 75 g glukoze otopljene u vodi, a nakon dva sata ponovo položi test.
  • Ako se nakon dva sata rezultat pokaže od 7,8 do 11,1 mmol / lit, liječnik može dijagnosticirati kršenje tolerancije na glukozu. Otkriva se dijabetes melitus iznad 11,1 mmol / litra. Ako je analiza pokazala rezultat niži od 4 mmol / litra, morate konzultirati liječnika i proći dodatni pregled.
  • Ako se otkrije tolerancija na glukozu, treba obratiti pažnju na vlastito zdravlje. Ako se na vrijeme poduzmu svi napori u liječenju, može se izbjeći razvoj bolesti.
  • U nekim slučajevima, indikator kod muškaraca, žena i djece može biti 5,5-6 mmol / litra i ukazuje na neko srednje stanje koje se naziva predijabetesom. Da biste spriječili dijabetes, morate slijediti sva pravila prehrane i napustiti loše navike.
  • S očiglednim znakovima bolesti testovi se izvode jednom ujutro na prazan stomak. Ako nema karakterističnih simptoma, dijabetes se može dijagnosticirati na temelju dva ispitivanja provedena u različite dane.

Uoči studije ne morate slijediti dijetu kako bi rezultati bili pouzdani. U međuvremenu, slatkiše ne možete jesti u velikim količinama. Posebno, prisutnost kroničnih bolesti, razdoblje trudnoće kod žena i stres mogu utjecati na točnost podataka.

Ne možete raditi testove za muškarce i žene koji su radili u noćnoj smjeni dan ranije. Neophodno je da pacijent dobro spava.

Studija bi se trebala provoditi svakih šest mjeseci za osobe starosti 40, 50 i 60 godina.

Uključujući testove redovno se daju ako je pacijent u riziku. Puni su ljudi, pacijenti sa nasljednom bolešću, trudnice.

Učestalost analiza

Ako zdravi ljudi trebaju uzeti analizu kako bi provjerili norme svakih šest mjeseci, tada se pacijenti kojima je dijagnosticirana bolest moraju pregledavati svakog dana tri do pet puta. Učestalost testova na šećer u krvi ovisi o vrsti dijabetesa koja je dijagnosticirana.

Osobe sa dijabetesom tipa 1 trebalo bi svaki put da naprave istraživanje pre nego što ubrizgavaju inzulin u svoje telo. Uz pogoršanje blagostanja, stresnu situaciju ili promjenu ritma života, testiranje treba provoditi mnogo češće.

U slučaju kada se dijagnosticira dijabetes tipa 2, ispitivanja se provode ujutro, jedan sat nakon jela i prije spavanja. Za redovno mjerenje, morate kupiti prijenosni brojilo.

Pogledajte video: Words at War: Combined Operations They Call It Pacific The Last Days of Sevastopol (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar