Dijabetes insipidus - simptomi, liječenje

Dijabetes insipidus - Ovo je relativno rijetka bolest, koju karakteriziraju intenzivna žeđ i lučenje viška urina (poliurija).

U većini slučajeva dijabetes insipidus rezultat je poremećene sinteze, nakupljanja i oslobađanja antidiuretskog hormona (ADH).

No dijabetes insipidus može nastati kada bubrezi nisu u stanju reagirati na djelovanje ovog hormona. Manje često se dijabetes insipidus javlja tokom trudnoće (gestacijski dijabetes insipidus).

Mnogi ljudi zbunjuju ovu bolest s konsonantskim izrazom "dijabetes". Ali osim naziva, diabetes insipidus i diabetes mellitus (tipovi 1 i 2) nemaju apsolutno ništa zajedničko.

Moderni tretman dijabetes insipidus usmjeren je na uklanjanje uzroka, ublažavanje žeđi i normalizaciju izlučivanja urina.

Uzroci dijabetes insipidus

Dijabetes insipidus nastaje kada naše tijelo izgubi sposobnost regulacije ravnoteže tekućina. Normalno, bubrezi konstantno ispuštaju višak vode u obliku urina. Ta se voda filtrira iz krvi u bubrežnim nefronima, zatim se nakuplja u mjehuru i ostaje tamo sve dok osoba ne želi mokreti.

Ako bubrezi rade ispravno, tada fino regulišu ravnotežu tekućine u tijelu - ako pijemo puno i gubimo malo tekućine, tada nastaje više urina, a ako smo dehidrirani, bubrezi smanjuju proizvodnju urina kako bismo uštedjeli vodu. Volumen i sastav tjelesnih tekućina ostaje konstantan zbog ovog važnog mehanizma.

Brzina unosa tekućine uglavnom diktira osjećaj žeđi, iako nas naše navike mogu natjerati da pijemo više vode nego što je potrebno. Ali na brzinu izlučivanja tekućine utječe antidiuretski hormon (ADH), koji se naziva i vazopresin.

Antidiuretski hormon (vazopresin) proizvodi se u hipotalamusu i nakuplja se u hipofizi - maloj, ali vrlo važnoj strukturi u dnu mozga koja regulira ključne procese u našem tijelu. Antidiuretski hormon se po potrebi pušta u krvotok. Koncentrira urin, utječući na reapsorpciju vode u tubulama filtrirajućeg aparata bubrega.

Dijabetes insipidus može nastati kao rezultat različitih poremećaja:

1. Centralni dijabetes insipidus.

Uzrok centralnog dijabetesa insipidus obično je poraz hipofize ili hipotalamusa. Mogu ga uzrokovati moždane operacije, trauma, oteklina, meningitis i druge bolesti centralnog nervnog sistema. U nekim slučajevima uzrok ostaje nepoznat. Oštećeni hipotalamičko-hipofizni sistem odgovoran je za kršenje proizvodnje, skladištenja i oslobađanja ADH-a. Često ovu bolest prate i drugi problemi jer hipofiza kontrolira mnoge tjelesne funkcije.

2. Nefrogeni dijabetes insipidus.

Nefrogeni dijabetes insipidus nastaje zbog oštećenja bubrežnih tubula - struktura u kojima dolazi do reapsorpcije vode. Ovo oštećenje čini bubrege neosjetljivim na ADH. Ova patologija može biti ili nasljedna (genetska), ili stečena kao posljedica hronične bolesti bubrega. Neki lijekovi, poput litijevih soli i tetraciklina, takođe mogu izazvati nefrogeni dijabetes insipidus.

3. Gestacijski dijabetes insipidus.

Gestacijski dijabetes insipidus nastaje samo tijekom trudnoće, kada enzim koji proizvodi placenta (sistem krvnih žila za opskrbu fetusa) uništi majčinski ADH.

4. Dipsogeni dijabetes insipidus.

Ovaj oblik dijabetes insipidus poznatiji je kao primarna polidipsija ili psihogena polidipsija. Uz ovu bolest, prekomjerni unos tekućine umanjuje učinak antidiuretskog hormona. Konstantni, nekontrolirani unos tečnosti može biti rezultat mentalnog poremećaja (na primjer, opsesivno-kompulzivnog poremećaja - OCD) ili oštećenja mehanizma za regulaciju žeđi u hipotalamusu (na primjer, sarkoidozom).

U nekim slučajevima, usprkos sveobuhvatnom ispitivanju pacijenta, još uvijek nije jasan uzrok dijabetesa insipidusa.

Čimbenici rizika za dijabetes insipidus

Nefrogeni dijabetes insipidus, koji se javlja ubrzo nakon rođenja, obično ima genetski uzrok povezan s nepovratnim oštećenjem sposobnosti bubrega da koncentriraju urin. Nefrogeni dijabetes insipidus najčešće pogađa muškarce, dok žene mogu biti nosioci neispravnih gena.

Simptomi dijabetes insipidus

Uobičajeni simptomi šećerne bolesti nisu:

• Jaka žeđ (polidipsija).
• Prekomjerna količina urina (poliurija).
• Nedovoljno koncentriran, lagan urin.

Ovisno o težini bolesti, osoba može izlučiti dnevno 3 litre urina za blagi dijabetes insipidus do 15 (!) Litra za teška oboljenja. Karakteristična je i nokturija - pacijenti ustaju noću kako bi mokraćili. U nekim slučajevima mogu urinirati direktno u krevet (inkontinencija).

Za razliku od mentalnih bolesti, koje prate opsesija stalnom konzumiranjem vode, s dijabetesom insipidusom, pacijenti se probude čak i noću, izmučeni žeđi.

U male djece se dijabetes insipidus može očitovati slijedećim simptomima:

• Neobjašnjiva tjeskoba i neprestani plač.
• Neobično brzo punjenje pelena.
• Povećanje telesne temperature.
• Povraćanje i proliv.
• Suva koža.
• Hladni udovi.
• Retardacija rasta.
• gubitak težine

Uz neobičnu žeđ i pojačano izlučivanje urina, obratite se liječniku. Što se prije postavi točna dijagnoza, prije će liječnik moći započeti liječenje, a niži je rizik od komplikacija.

Za dijagnozu dijabetes insipidus koriste se sljedeće metode:

1. Test na dehidraciju.

Ovaj postupak pomaže u utvrđivanju uzroka dijabetesa insipidusa. Od vas će se tražiti da prestanete uzimati tečnost 2-3 sata pre ispitivanja. Doktor će odrediti vašu težinu, volumen i sastav urina, kao i nivo ADH u krvi u ovom periodu. U djece i trudnica ovaj se test preporučuje provoditi pod strogim nadzorom, tako da gubitak tekućine ne prelazi 5% početne tjelesne težine.

Ovo je kompletna fizikalna i hemijska analiza urina. Ako mokraća nije dovoljno koncentrirana (to jest, sadrži manje soli nego normalna), onda to može govoriti u korist dijabetes insipidusa.

3. Magnetna rezonanca (MRI).

MRI glave je neinvazivni postupak koji omogućava ljekaru da dobije vrlo detaljnu sliku vašeg mozga i svih njegovih struktura. Liječnika će zanimati područje hipofize i hipotalamusa. Dijabetes insipidus može biti uzrokovan tumorom ili traumom na ovom području, koji će pokazati MRI.

4. Genetski skrining.

Ako doktor posumnja u nasljedni dijabetes insipidus, tada će morati proučiti porodičnu anamnezu, kao i obaviti genetsku analizu.

Mogućnosti liječenja za različite vrste bolesti mogu biti:

1. Centralni dijabetes insipidus.

Uz ovu vrstu bolesti, koju prati nedostatak ADH-a, liječenje se sastoji u uzimanju sintetičkog hormona - desmopresina. Pacijent može uzimati desmopresin u obliku spreja za nos, tableta ili injekcija. Sintetički hormon smanjit će pretjerano mokrenje.

Za većinu pacijenata s ovom dijagnozom desmopresin je učinkovit i siguran izbor. Dok uzimate desmopresin, trebali biste piti tekućinu samo kada ste stvarno žedni. Ovaj zahtjev nastaje zbog činjenice da lijek sprečava eliminaciju vode iz tijela, zbog čega bubrezi stvaraju manje urina.

U blagim slučajevima centralnog dijabetesa insipidusa, možda ćete trebati samo smanjiti unos tečnosti. Doktor može normalizirati dnevni unos tečnosti - na primjer, 2,5 litara dnevno. Ova količina je individualna i trebala bi osigurati normalnu hidrataciju!

Ako je bolest uzrokovana tumorom i drugim abnormalnostima hipotalamo-hipofize, tada će liječnik preporučiti liječenje početne bolesti.

2. Nefrogeni dijabetes insipidus.

Ova bolest je posljedica pogrešne reakcije bubrega na antidiuretički hormon, tako da desmopresin ovdje neće raditi. Vaš ljekar će vam propisati dijetu sa malo natrijuma kako bi se pomoglo vašim bubrezima da smanje izlaz urina.

Hidrohlorotiazid (Hypothiazide), propisan sam ili sa drugim lekovima, može ublažiti simptome. Hidroklorotiazid je diuretik (obično se koristi za povećanje izlučivanja urina), ali u nekim slučajevima smanjuje urin, kao što je slučaj sa nefrogenim dijabetes insipidusom. Ako simptomi bolesti ne nestanu, uprkos uzimanju lijekova i dijeta, tada prestankom uzimanja lijekova može doći do rezultata.

Ali bez prethodne dozvole liječnika, ne možete smanjiti dozu ili otkazati bilo koji lijek!

3. Gestacijski dijabetes insipidus.

Liječenje većine slučajeva dijabetesa insipidusa u trudnica je primjena sintetičkog hormona desmopresina. U rijetkim je slučajevima ova vrsta bolesti uzrokovana abnormalnošću mehanizma odgovornog za žeđ. Tada se desmopresin ne propisuje.

4. Dipsogeni dijabetes insipidus.

Ne postoji specifičan tretman za ovu vrstu insipidusa dijabetesa. Međutim, s nizom mentalnih poremećaja, liječenje psihijatra će natjerati pacijenta da smanji unos tekućine i ublaži simptome bolesti.

Savjeti za bolesnike s dijabetesom insipidusom:

1. Sprečavaju dehidraciju.

Vaš liječnik će preporučiti da svakodnevno koristite određenu količinu tekućine kako biste izbjegli dehidraciju. Vodite sa sobom vodu gdje god krenete, posebno ako krenete na dugo putovanje. Djeci treba ponuditi da piju vodu svaka 2 sata, danju i noću.

2. Nosite znak upozorenja.

Na Zapadu je uobičajena praksa da u svom novčaniku nose posebne narukvice ili medicinske kartice upozorenja. Ovo će pomoći ljekaru da se brzo snađe ako se nešto dogodi samo po sebi.

Znakovi dehidracije uključuju:

• Suva usta.
• slabost mišića
• Nizak pritisak.
• Hipernatremija.
• Potopljene oči.
• porast temperature.
• Glavobolja.
• palpitacije srca.
• gubitak težine

2. Elektrolitička neravnoteža.

Dijabetes insipidus takođe može izazvati neravnotežu elektrolita u tijelu. Elektroliti su minerali poput natrijuma, kalijuma, kalcijuma, koji održavaju ravnotežu tečnosti i pravilno funkcionisanje naših ćelija.

Simptomi elektrolitske neravnoteže uključuju:

• Aritmija.
• slabost.
• Glavobolja.
• Razdražljivost.
• bolovi u mišićima

3. Višak tečnosti.

Uz prekomjernu potrošnju vode (dipsogeni dijabetes insipidus) moguće je takozvano trovanje vodom. Manifestira se niskom koncentracijom natrijuma u krvi (hiponatremija), što može dovesti do oštećenja mozga.

Vasopressin: sinteza, regulacija, djelovanje

Vasopresin je biološki aktivna sekrecija hipotalamusa (peptidna priroda). Ostala imena: antidiuretski hormon, argipresin.

Vasopresin se uglavnom formira u neuronima supraoptičkog jezgra hipotalamusa. Ovaj hormon se akumulira i luči u krv ćelijama posteriorne hipofize. Tamo vazopresin ulazi kroz aksone velikih ćelijskih neurona.

Antidiuretski hormon se oslobađa u krv pod sljedećim podražajima:

  • povećana osmolarnost (osmolalnost) plazme,
  • smanjenje volumena krvi u cirkulaciji.

Osmolarnost je ukupna koncentracija svih rastvorenih čestica. Što je više soli u plazmi veći je i ovaj pokazatelj. Normalno funkcioniranje tijela moguće je samo u uskom rasponu osmolarnosti plazme od 280 do 300 mOsm / l. Povećavanje koncentracije soli fiksiraju posebni osmoreceptori. Ti "biološki senzori" nalaze se u hipotalamusu, zidu treće komore mozga, u jetri.

Količina cirkulirajuće krvi je još jedan važan parametar koji omogućava održavanje opskrbe tkiva kisikom i hranjivim tvarima. Ako tekućina u posudama postane mala, tlak u sustavu opada i mikrocirkulacija se usporava. Smanjenje volumena krvi opažaju atrijski i intratorakalni receptori vena. Ove osetljive ćelije nazivaju se volumenski receptori.

Aktivacija osmoreceptora i volumena receptora potiče oslobađanje antidiuretskog hormona u krv. Njena biološka uloga svodi se na ispravljanje nastalih kršenja vode-mineralnog metabolizma.

Nivo vazopresina raste sa:

  • dehidracija
  • gubitak krvi
  • ozljeda
  • jaka bol
  • šok uslovi
  • psihoze.

Takođe, sinteza i lučenje antidiuretskog hormona povećavaju neke lekove.

  • povećava povrat vode iz primarnog urina,
  • smanjuje diurezu,
  • povećava volumen cirkulirajuće krvi,
  • smanjuje osmolarnost plazme,
  • smanjuje sadržaj jona natrijuma i hlora u plazmi,
  • povećava tonus glatkih mišićnih vlakana (posebno u probavnom traktu),
  • povećava vaskularni tonus,
  • povećava sistemski krvni pritisak,
  • ima hemostatski efekat u slučaju oštećenja kapilara,
  • povećava osjetljivost krvnih žila na kateholamine (adrenalin, norepinefrin),
  • reguliše agresivne reakcije u ponašanju,
  • djelomično odgovoran za oblikovanje očinske ljubavi,
  • djelomično određuje društveno ponašanje (potraga za partnerom, bračna vjernost).

Šta je dijabetes insipidus?

Dijabetes insipidus je bolest koju karakterizira odsustvo efekta vazopresina u tijelu.

Hormonska disfunkcija može biti povezana s kršenjem njegove sinteze ili s patologijom vazopresinskih receptora na periferiji (posebno u bubrezima).

Jedini mehanizam koji podržava povrat vode iz primarne mokraće kod ljudi je djelovanje antidiuretskog hormona. Ako ovaj faktor prestane raditi, tada se razvija ozbiljna povreda vodeno-mineralnog metabolizma.

Dijabetes insipidus karakteriše:

  • velika količina urina (urin značajno veći od 2 litre dnevno),
  • niska koncentracija soli u urinu,
  • dehidracija
  • poremećaji elektrolita
  • hipotenzija itd.

Klasifikacija

Prema stupnju patologije, dijabetes insipidus dijeli se na:

  1. centralni (problem u sintezi i otpuštanju hormona u krv),
  2. bubrega (problem je imunitet hormonskih receptora)
  3. druge oblike.

Centralni oblik bolesti može biti povezan sa traumom, tumorom u mozgu, ishemijom hipofize ili hipotalamusom, infekcijom. Često se dijabetes insipidus razvija nakon radikalnog liječenja adenoma hipofize (operacija ili zračenje). Takođe, takav dijabetes se opaža s Wolframovim genetskim sindromom (DIDMOAD sindromom). U značajnom udjelu svih bolesnika sa središnjim oblikom ne nalazi se etiološki faktor bolesti. U ovom se slučaju dijabetes insipidus smatra idiopatskim.

Bubrežni oblik bolesti može biti povezan sa urođenim poremećajima u strukturi receptora za antidiuretski hormon. Bubrežno zatajenje, jonski poremećaji, upotreba određenih lijekova i hiperglikemija također dovode do ove bolesti.

Dijabetes melitus se u nekim slučajevima razvija tokom trudnoće. Ovaj oblik bolesti je prolazan. Odmah nakon rođenja svi simptomi patologije nestaju. Gestageni dijabetes insipidus objašnjava se uništenjem vazopresina pomoću placentarnih enzima.

Drugi prolazni oblik bolesti je dijabetes insipidus kod djece prve godine života.

Ozbiljnost dijabetes insipidusa određuje se stupnjem kršenja homeostaze. Što je izraženija dehidracija, ozbiljnija je bolest.

Klasifikacija ozbiljnosti:

  • teški oblik (diureza veća od 14 litara dnevno),
  • umjerena težina (diureza od 8 do 14 litara dnevno),
  • blag oblik (diureza do 8 litara dnevno).

Ako je gubitak tekućine manji od 4 litre dnevno, tada govorite o djelomičnom (djelomičnom) dijabetes insipidusu.

Progestogeni i prolazni dijabetes u djece su obično blagi. Jatrogeni oblik usled davanja lekova često dostiže umereni stepen. Najteži slučajevi bolesti u većini slučajeva nastaju zbog centralnog ili bubrežnog oblika.

Epidemiologija dijabetes insipidus

Patologija se smatra prilično rijetkom. Prema statističkim podacima, prevalencija svih oblika dijabetesa insipidusa u različitim populacijama kreće se od 0,004-0,01%. U posljednje vrijeme bilježi se stalni porast broja slučajeva bolesti. Prije svega, raste učestalost centralnog oblika dijabetes insipidusa. Ovaj se fenomen objašnjava porastom broja traumatičnih ozljeda mozga i hirurških intervencija na mozgu.

Muškarci pate od dijabetesa insipidusa jednako često kao i žene. Većina novih slučajeva patologije primijećena je kod mladih. Obično bolest nastupi kod pacijenata u dobi od 10 do 30 godina.

Simptomi patologije

Znakovi dijabetesa insipidusa izražavaju se u različitoj mjeri kod pacijenata. Glavne pritužbe povezane su sa jakom žeđi, suhom kožom, suhim ustima i povećanom količinom urina.

  • potreba za tekućinom je više od 6 litara dnevno,
  • povećanje volumena urina na 6-20 litara dnevno,
  • povećana noćna količina urina,
  • poremećaji spavanja
  • jaka slabost i umor,
  • smanjenu sekreciju sline,
  • probavni poremećaji
  • prekidi u radu srca,
  • smanjenje pritiska
  • otkucaji srca
  • gubitak kilograma
  • suva i svrbežna koža
  • mučnina i povraćanje
  • grčevi skeletnih mišića
  • neuroloških simptoma
  • groznica
  • urinarna inkontinencija (kod djece nakon 4 godine).

Ako pacijent ima takve znakove bolesti, tada mu je potreban pregled u klinici ili bolnici. Uobičajeno dijagnozu provodi endokrinolog.

Kako se postavlja dijagnoza?

Screening na dijabetes insipidus uključuje laboratorijsku dijagnostiku i posebne testove.

Ljekari imaju pitanje o uzrocima pojačanog stvaranja urina (poliurija) i dehidrataciji kod pacijenta. Diferencijalna dijagnoza postavlja se između insipidusa centralnog ili bubrežnog dijabetesa i neprirodno jake žeđi (polidipsija).

U prvoj fazi bolesnici s poliurijom i polidipsijom potvrđuju prisutnost hipotonične diureze (urina niske gustine). Da biste to učinili, procijenite količinu urina dnevno, njegovu relativnu gustoću i osmolalnost.

Za dijabetes insipidus karakteristični su:

  • zapremina urina veća od 40 ml po kg tjelesne težine dnevno,
  • relativna gustina urina manja od 1005 g / l,
  • osmolalnost urina manja od 300 mOsm / kg.

Dalje isključite glavne uzroke nefrogene dijabetes insipidus (hiperglikemija, hiperkalcemija, hipokalemija, hiperkalemija, zatajenje bubrega, infekcija mokraćnog sustava).

Tada se pacijent ispituje:

  • suvi test
  • test s desmopressinom.

Kod pacijenata s istinskim dijabetesom insipidusom, nedostatak unosa tekućine dovodi do brze dehidratacije i gubitka težine. Štaviše, centralni oblik bolesti se lako ispravlja desmopresinom.

Dijagnoza patologije završava se potragom za uzrocima simptomatskog dijabetesa insipidus. U ovoj fazi tumori mozga (koristeći MRI), genetske oštećenja itd.

Liječenje dijabetes insipidus

Stupanj efikasnosti terapije procjenjuje se dobrobiti pacijenta i volumenom gubitka tekućine.

Postoje 3 faze:

  1. naknada
  2. subkompenzacija
  3. dekompenzacija.

Pacijenti s nadoknadom bolesti nemaju simptome dijabetes insipidusa. U fazi subkompenzacije opaža se umjerena poliurija i polidipsija. U bolesnika s dekompenzacijom, liječenje je apsolutno neefikasno (dnevna količina urina ostaje unutar prethodnih patoloških granica).

Terapija dijabetesa insipidusa ovisi o vrsti patologije:

  • centralni oblik liječi se tabletama, kapi ili sprejom sintetičkim hormonom desmopresinom,
  • bubrežni dijabetes insipidus liječi se tiazidnim diureticima i nekim nesteroidnim protuupalnim lijekovima.

Desmopressin je sintetski analog vazopresina. Počela je da se koristi za lečenje centralnog oblika bolesti od 1974. Desmopresin daje izražen i trajan antidiuretski efekat. Sintetički hormon praktično ne utiče na vaskularni tonus i sistemski krvni pritisak.

Početna doza desmopresina 0,1 mg pola sata prije jela 3 puta dnevno ili 10 mcg intranazalno 2 puta dnevno. Prosječna dnevna doza je unutar 0,1-1,6 mg ili 10-40 μg u obliku kapi ili spreja. Potreba za lijekom nije povezana sa spolom pacijenta. Obično je potrebna niža doza za pacijente sa postoperativnim ili posttraumatskim dijabetesom insipidusom. A najveće potrebe su za pacijentima s idiopatskim oblikom. Visoke doze potrebne su za svakog desetog pacijenta sa centralnim dijabetesom insipidusom. Preporučljivo je propisati intranazalne lijekove.

Predoziranje lijekova dovodi do komplikacija:

  • smanjenje koncentracije natrijuma u krvi,
  • porast pritiska
  • razvoj edema,
  • oslabljena svest.

Svi ovi simptomi povezani su s intoksikacijom vodom.

Bubrežni dijabetes insipidus obično je teže liječiti. Najčešće se volumen urina smanjuje ne na normu, već samo za 40-50% početnih vrijednosti. Liječenje se provodi tiazidnim diureticima i nesteroidnim sredstvima. Ti lijekovi direktno utječu na bubrege. Liječenje ne eliminira uzrok bolesti - patologiju receptora vazopresina. Uz to, produljena upotreba lijekova može imati štetan uticaj na zdravlje pacijenta.

U slučaju djelomičnog dijabetesa insipidus ili s blagom bolešću, liječenje bez lijekova može se koristiti za liječenje. Njegova osnova je adekvatan režim pijenja. Dehidracija se sprečava konzumiranjem potrebne količine vode i soli.

Razvoj dijabetesa insipidus: uzroci i mehanizam

Da bi se tečnost vratila u krv iz primarnog urina, potreban je vazopresin. Ovo je jedini hormon u ljudskom tijelu koji može obavljati takvu funkciju. Ako ne uspije, razvit će se ozbiljan metabolički poremećaj - dijabetes insipidus.

Vasopresin se proizvodi u neuronima hipotalamusa - u supraoptičkom jezgru. Tada kroz procese neurona ulazi u hipofizu, gdje se nakuplja i izlučuje u krv. Signal za njegovo oslobađanje je povećanje osmolarnosti (koncentracije) plazme i smanjenje volumena cirkulirajuće krvi.

Osmolarnost odražava koncentraciju svih rastvorenih soli. Obično se kreće od 280 do 300 mOsm / l. U ovom slučaju tijelo djeluje u fiziološkim uvjetima. Ako se on digne, tada receptori u hipotalamusu, jetri i u zidu 3 ventrikula mozga prenose signale o potrebi zadržavanja tečnosti, uzimajući ga iz urina.

Hipofiza prima iste signale volumoreceptora u atrijima i venama unutar grudnog koša ako je volumen cirkulirajuće krvi ispod normalnog. Održavanje normalne količine omogućava vam da opskrbite tkiva hranjivim tvarima i kisikom. S padom volumena krvi, tlak u žilama opada i mikrocirkulacija se inhibira.

Da biste uklonili učinke nedostatka tekućine i viška soli, oslobađa se vazopresin. Povećanje nivoa antidiuretskog hormona događa se iz sljedećih razloga: šok boli tokom traume, gubitak krvi, dehidracija, psihoza.

Delovanje vazopresina javlja se u sledećim oblastima:

  1. Mokrenje se smanjuje.
  2. Voda iz urina ulazi u krv, povećavajući svoj volumen.
  3. Osmolarnost plazme opada, uključujući natrijum i hlor.
  4. Ton glatkih mišića se povećava, posebno u probavnom sustavu, u krvnim žilama.
  5. Pritisak u arterijama raste, postaju osjetljiviji na adrenalin i norepinefrin.
  6. Krvarenje prestaje.

Uz to, vazopresin ima utjecaj na ljudsko ponašanje, dijelom određujući društveno ponašanje, agresivne reakcije i formira ljubav prema očevoj djeci.

Ako hormon prestane da ulazi u krv ili se izgubi osjetljivost, tada se razvija dijabetes insipidus.

Oblici dijabetes insipidus

Centralni dijabetes insipidus dijabetes razvija se s ozljedama i tumorima mozga, kao i kršenjem opskrbe krvlju u hipotalamusu ili hipofizi. Često je početak bolesti povezan s neuroinfekcijom.

Hirurško liječenje adenoma hipofize ili zračenje tokom liječenja može uzrokovati simptome dijabetesa insipidusa. Volframski genetski sindrom praćen je nedovoljnom proizvodnjom vazopresina, što stimulira pojavu ove patologije.

S poteškoćama u utvrđivanju uzroka, koje se opažaju kod značajnog dijela svih bolesnika sa središnjim oblikom dijabetesa insipidusa, ova se varijanta bolesti naziva idiopatska.

U bubrežnom obliku vazopresinski receptori ne reagiraju na njegovu prisutnost u krvi. Razlog za to može biti iz sljedećih razloga:

  • Kongenitalna malformacija receptora.
  • Zatajenje bubrega.
  • Kršenja jonskog sastava plazme.
  • Uzimanje litijumskih lekova.
  • Dijabetička nefropatija u poodmakloj fazi.

Dijabetes insipidus kod trudnica klasificiran je kao prolazan (prolazan), povezan je s činjenicom da enzimi koje proizvodi placenta uništavaju vazopresin. Nakon rođenja nestaje gestacijski dijabetes insipidus.

Prolazni dijabetes insipidus utječe i na djecu prve godine života, koja je povezana s formiranjem hipofize i hipotalamusa.

Ozbiljnost tijeka bolesti i stupanj poremećaja metabolizma vode-elektrolita ovise o stupnju dehidratacije tijela. Postoje takvi oblici dijabetesa insipidusa:

  1. Teško - mokrenje od 14 litara dnevno.
  2. Prosječno - diureza od 8 do 14 litara dnevno.
  3. blag - pacijenti izlučuju i do 8 litara dnevno.
  4. Uz gubitak manje od 4 litre dnevno - djelomični (djelomični) dijabetes insipidus.

Prolazni dijabetes kod djece i trudnica često se odvija u blagom obliku. Kada se uzimaju lijekovi (jatrogeni) - umjereni. Uz središnji i bubrežni oblik, primjećuje se najteži tijek dijabetesa insipidusa.

Dijabetes melitus smatra se prilično rijetkom patologijom. No, nedavno je zabilježen stabilan rast središnjih oblika u vezi s porastom kraniocerebralnih ozljeda i kirurškim intervencijama za bolesti mozga.

Najčešće se dijabetes insipidus i njegovi simptomi otkriju kod muškaraca u dobi od 10 do 30 godina.

Dijagnoza dijabetes insipidus

Simptomi dijabetes insipidus povezani su s velikom količinom izlučenog urina i razvojem dehidracije. Pored toga, razvija se poremećaj ravnoteže elektrolita u krvi i pada krvnog pritiska.

Težina se određuje težinom bolesti i uzrokom njene pojave. Glavni prigovor pacijenata, kao i kod šećerne bolesti, je jaka žeđ, stalna suha usta, suha, dehidrirana koža i sluznica, kao i učestalo i obilno mokrenje.

Pacijenti dnevno mogu piti više od 6 litara tekućine, a volumen izlučenog urina povećava se na 10 - 20 litara. Znatno povećana noćna diureza.

Tipični simptomi dijabetes insipidusa su:

  • Umor, nemoć.
  • Nesanica ili pojačana pospanost.
  • Smanjeno slinjenje.
  • Uporni zatvor.
  • Jakost u stomaku nakon jela, podrigivanje.
  • Mučnina i povraćanje.
  • Groznica.

Na dijelu kardiovaskularnog sustava razvija se simptomski kompleks narušene vaskularne regulacije - pad krvnog pritiska, ubrzan puls, prekidi u radu srca. Tjelesna masa opada, urinarna inkontinencija se razvija kod djece nakon 4. godine života, pacijenti su zabrinuti zbog stalnog svrbeža kože.

Neurološki simptomi nastaju kao rezultat gubitka elektrolita u urinu - glavobolje, grčevi ili trzanje mišića, utrnulost nožnih prstiju i drugih dijelova tijela. Muški dijabetes insipidus ima tako tipičnu manifestaciju kao smanjenje seksualnog nagona i razvoj erektilne disfunkcije.

Za potvrdu dijagnoze dijabetes insipidus provode se laboratorijska dijagnostika i posebni testovi kako bi se razjasnilo podrijetlo dijabetes insipidusa. Diferencijalna dijagnoza bubrežnih i centralnih oblika bolesti provodi se, a dijabetes melitus je isključen.

U prvoj fazi ispituje se volumen urina, njegova gustoća i osmolalnost. Za dijabetes insipidus karakteristične su sljedeće vrijednosti:

  1. Za svaki kilogram tjelesne težine dnevno izluči se više od 40 ml urina.
  2. Smanjenje relativne gustoće urina ispod 1005 g / l
  3. Osmolalnost urina manja od 300 mOsm / kg

Kod bubrežnog oblika dijabetes insipidusa pojavljuju se sljedeći simptomi: hiperkalcemija, hiperkalemija, porast kreatinina u krvi, znakovi zatajenja bubrega ili infekcija mokraćnog sustava. Kod dijabetičke nefropatije dijagnostički pokazatelj je porast šećera u krvi.

Prilikom provođenja testa suhe prehranom, kod pacijenata se simptomi dehidracije i gubitka kilograma brzo povećavaju. Centralni oblik dijabetes insipidus brzo se uklanja tijekom testa za desmopresin.

Budite sigurni, ako dijagnoza nije jasna, napravite tomografiju mozga, kao i genetičku studiju.

Liječenje dijabetes insipidus

Izbor taktike liječenja dijabetesa insipidusa ovisi o obliku bolesti. Za liječenje središnjeg oblika zbog oštećenja hipotalamusa ili hipofize koristi se analog vazopresina dobiven sintetičkim putem.

Lijek na bazi desmopresina dostupan je u obliku tableta ili spreja za nos. Trgovački nazivi: Vasomirin, Minirin, Presinex i Nativa. Ona promiče obrnutu apsorpciju vode u bubrezima. Zbog toga ga, kada ga upotrebljavate, trebate piti samo s osjećajem žeđi, da ne biste izazvali intoksikaciju vodom.

U slučaju predoziranja desmopresina ili upotrebe velikih količina tečnosti tokom njegove upotrebe, može doći do sledećeg:

  • Povišen krvni pritisak.
  • Razvoj edema tkiva.
  • Snižavanje koncentracije natrijuma u krvi.
  • Oslabljena svijest.

Doza se bira pojedinačno, od 10 do 40 mcg dnevno. Može se uzeti jedanput ili podijeliti u dvije doze. Obično se lijek dobro podnosi, ali nuspojave su moguće u obliku glavobolje i vrtoglavice, bolova u crijevima, mučnine i umjerenog porasta krvnog pritiska.

Kada koristite sprej ili kapi za desmopresin, trebate zapamtiti da se kod curenja iz nosa zbog oticanja sluznice apsorpcija lijeka usporava, pa ga u takvim slučajevima možete ukapati pod jezik.

U središnjem obliku dijabetes insipidusa, preparati na bazi karbamazepina (Finlepsin, Zeptol) i kloropropamid koriste se i za poticanje proizvodnje vazopresina.

Nefrogeni dijabetes insipidus povezan je s nedostatkom sposobnosti bubrega da reagiraju na vazopresin, što može biti dovoljno u krvi. Međutim, prilikom provođenja testa s desmopresinom, ne nastaje reakcija na njega.

Za liječenje ovog oblika koriste se tiazidni diuretici i nesteroidni protuupalni lijekovi - Indomethacin, Nimesulide, Voltaren. U ishrani je količina soli ograničena.

Gestacijski dijabetes insipidus liječi se desmopresinskim preparatima, liječenje se provodi samo tijekom trudnoće, nakon porođaja nema potrebe za takvom terapijom.

Kod blage dijabetes insipidus ili u djelomičnom obliku, terapija bez lijekova može se primijeniti u obliku odgovarajućeg režima pijenja za sprečavanje dehidracije.

Dijeta za dijabetes insipidus propisana je radi smanjenja opterećenja na bubrezima. Njeni osnovni principi:

  1. Ograničenje proteina, posebno mesa.
  2. Adekvatna količina masti i ugljenih hidrata.
  3. Česta frakcijska ishrana.
  4. Uključivanje svježeg povrća i voća.
  5. Da biste utažili žeđ, koristite voćne napitke, sokove ili voćne napitke.

Procjenom efikasnosti liječenja ocjenjuje se dobrobit pacijenata i smanjenje količine izlučenog urina.

Sa potpunom kompenzacijom nestaju simptomi dijabetes insipidusa. Subkompenzirani dijabetes insipidus prati umjerena žeđ i pojačano mokrenje. S dekompenziranim tečajem, simptomi se ne mijenjaju pod utjecajem terapije.

Najteže liječenje je bubrežni dijabetes insipidus kod djece, a često se razvije težak zatajenje bubrega, što zahtijeva hemodijalizu i transplantaciju bubrega. Idiopatski oblik dijabetes insipidus rijetko je opasan po život, ali slučajevi potpunog izlječenja su rijetki.

Uz središnji oblik dijabetes insipidusa, kompetentna zamjenska terapija omogućava pacijentima da zadrže radnu sposobnost i društvenu aktivnost. Gestacijski dijabetes, kao i slučajevi bolesti uzrokovani lijekovima i bolesti djece u prvoj godini života, obično završavaju oporavkom. Videozapis u ovom članku pokreće temu dijabetes insipidus.

Opis bolesti

Regulacija izlučivanja vode putem bubrega, kao i neki drugi procesi u organizmu nastaju zbog hormona vazopresina. Proizvodi se hipotalamusom, a zatim se akumulira u zadnjem režnju hipofize i odatle se oslobađa u krv.

Vasopresin je jedini regulator izlučivanja vode putem bubrega, a uključen je i u regulaciju agresivnih ljudskih stanja, kontraktilnu funkciju mišića srca i maternice.

Dijabetes insipidus nastaje kada hormon nije proizveden dovoljno ili ga intenzivno inaktivira vazopresinaza, koja je prisutna i cirkuliše u krvi.

Zbog toga je poremećen proces izlučivanja vode iz tubula bubrega, smanjuje se ishrana ćelija vodom, a osjeća se snažna žeđ na pozadini sindroma dehidracije.

Postoje tri oblika bolesti, pri čemu je bubrežni dijabetes najčešći.

Komplikacije

  • Najozbiljnija komplikacija dijabetes insipidusa kod muškaraca je dehidracija. Primjećuje se kod pacijenata koji nisu konzumirali potrebnu i potrebnu tjelesnu količinu vode, vjerujući da će to smanjiti volumen mokraće i učestalost pražnjenja. Dehidracija se očituje u ozbiljnom gubitku tjelesne težine, vrtoglavice, gubitku osjećaja vremena i prostora, psihološkoj nelagodi, povraćanju. Ovo stanje je opasno jer bez zaustavljanja dovodi do stanja urušavanja i smrti.
  • Druga vrsta komplikacija su reakcije iz gastrointestinalnog trakta. Potrošena količina vode neminovno proteže ne samo zidove mokraćnog mjehura, već i želudac. Kao rezultat toga, želudac može potonuti. Takođe, voda razrjeđuje želudačni sok i doprinosi lošoj probavi hrane. To dovodi do razvoja sindroma razdražljivog želuca, koji se manifestuje mučninom, bolom, povraćanjem, vrtoglavicom.
  • Mogu biti komplikacije iz uretera i mokraćnog mjehura, što se očituje u kretenju.

Zaključak

Simptomi dijabetes insipidus kod muškaraca u mnogočemu su slični simptomima početka menopauze ili uroloških bolesti. Stoga, kad se otkriju, potrebna je konsultacija ne samo androloga i urologa, već i endokrinologa, koji će propisati potrebne pretrage i donijeti odluku o liječenju bolesti.

Inače, dijabetes insipidus samo lagano smanjuje kvalitetu života ako se provede odgovarajuće liječenje i poštuje se pravilna prehrana.

Pogledajte video: Prirodni Lek - Šećerna Bolest - Diabetes Serbia Belgrade Luna dr novo (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar