Simptomi niskog šećera u krvi kod žena: uzroci i simptomi

Smanjeni šećer u krvi je fenomen koji se često nalazi kod žena u odrasloj dobi i starosti. Krv je važna tjelesna tekućina, ima mnogo funkcija. Stanje krvi mora se stalno pratiti.

Ako žene imaju povećan broj bijelih krvnih zrnaca ili proteina, to ukazuje na pojavu određenih bolesti. Jedan od najvažnijih pokazatelja je nivo glukoze u krvi. Šećer se u krvi pojavljuje s hranom.

Niska razina šećera najviše šteti mozgu. Ovo tijelo ne dobiva potrebnu prehranu, počinje brzi umor. Nakon nekog vremena, žena se onesvesti i druge ozbiljne posledice.

Uzroci niskog šećera u krvi

U medicini se prihvaćaju takvi standardi šećera u krvi od 3,3 - 5,5 mmol / l. Dijabetes je stanje kod kojeg vrijednost glukoze prelazi 6,7 mmol / L.

Niska glukoza u krvi može se primijetiti ne samo kod dijabetičara. Može biti karakteristična i za djecu i zdrave odrasle osobe. U tim slučajevima postoje dvije vrste hipoglikemije:

  • na prazan stomak (osoba ne jede 8 sati ili više),
  • hipoglikemija odgovora (2-4 sata nakon jela).

Nizak šećer u krvi može se pojaviti zbog:

  1. pothranjenost s velikim obrocima obroka,
  2. fizička aktivnost kada jedete s malom količinom kalorija,
  3. upotreba brašna i slatke hrane,
  4. pušenje i pijenje alkohola,
  5. tumori pankreasa.

Hipoglikemija se može pojaviti na prazan stomak zbog:

  • uzimanje određenih lijekova
  • dugotrajno gladovanje, neuhranjenost ili dehidracija,
  • bezvrijedna hrana
  • kvarovi gušterače i jetre,
  • neke vrste malignih tumora,
  • gojaznost
  • reakcije tijela na inzulin,
  • rani dijabetes
  • zatajenje bubrega i srca,
  • rana trudnoća
  • snažan fizički napor,
  • gastrointestinalne intervencije,
  • idiopatske bolesti
  • neispravnost određenih hormona,
  • reakcije na acetilsalicilnu kiselinu kod djece,
  • tegobe koje izazivaju prekomjernu konzumaciju šećera,
  • uzimanje beta blokatora uz jake fizičke napore.

Simptomi niske glukoze u krvi kod žena

Medicina je dugi niz godina proučavala niski šećer u krvi, njegove simptome kod žena. Do danas su poznati karakteristični simptomi niskog šećera:

  1. pretjerano znojenje
  2. blijeda koža,
  3. drhtanje
  4. hipertoničnost mišića
  5. anksioznost i agresija
  6. tahikardija
  7. visok krvni pritisak.
  8. mydriasis

U žena, nizak šećer u krvi pokazuje parasimpatičke simptome:

  • opća slabost tela,
  • mučnina s povraćanjem
  • nejasan osjećaj gladi.

  1. vrtoglavica i umjerena bol,
  2. nesvijest
  3. oslabljena svijest i amnezija,
  4. sistemski i žarišni neurološki simptomi,
  5. u nekim slučajevima smanjena adekvatnost.

Zbog smanjenja šećera u krvi, u pojedinim slučajevima primjećuju se diplopija i parestezija.

U nekim su slučajevima simptomi blagi, ljudi se ne osjećaju jako umorno i objašnjavaju svoje stanje intenzivnim ritmom života. U tim slučajevima pospanost u danima odmora može biti signal patologije.

Takvi znakovi snižavanja šećera u krvi se najčešće primjećuju. Simptomi mogu biti individualni. Ako postoje svi znakovi, a ponavljaju se svakodnevno, vrijedi odmah posjetiti liječnika.

Propisat će studije, utvrditi pojedinačni normalan pokazatelj šećera u krvi i spriječiti daljnji razvoj patologije.

Merenje šećera u krvi

Trenutno postoji nekoliko načina za mjerenje šećera u krvi. Kada osoba ima gore navedene simptome, trebate provjeriti očitane vrijednosti glukoze. To se može učiniti pomoću testa za prazan stomak, i testa nakon unošenja glukoze.

Još jedan popularni test je test tolerancije na glukozu. U studiji nabavite nekoliko grama glukoze koja se rastvara u vodi. Nakon nekoliko sati laboratorijski asistent mora uzeti krv.

Najbolji rezultat može se postići obavljanjem dvije studije odjednom. Prije početka testa osoba se treba pridržavati određenih prehrambenih ograničenja. Zabranjeno je pušiti, piti alkohol i jesti prženu hranu.

Uzorkovanje krvi vrši se ujutro na prazan stomak, nakon nekoliko minuta osobi je data otopina glukoze. Nakon nekoliko sati, obavlja se drugo uzorkovanje krvi.

Liječenje šećerom u niskoj krvi

Ako se primijeti da šećer počinje padati, odmah trebate konzultirati liječnika.

Znakovi niskog šećera u krvi kod žena ne mogu se zanemariti. Važno je odmah konzultirati liječnika koji mora odrediti komponente posebne prehrane. Sveobuhvatni tretman je glavni uvjet za rješenje problema.

Kad je razlog za sniženi nivo šećera prisutnost dijabetes melitusa, liječenje ove bolesti treba započeti prilagođavanjem uobičajenog načina života. Važno je sistematski uzimati mjerenja šećera i jesti samo hranu koja je dozvoljena uz bolest.

Liječenje može uključivati ​​upotrebu lijekova koji sadrže glukozu. Kada je osoba u hipoglikemijskoj komi, treba hitno pozvati tim hitne pomoći. U mnogim slučajevima indicirano je uvođenje lijekova koji normaliziraju proizvodnju inzulina.

Nizak šećer može biti uzrokovan i tumorima gušterače. U tom slučaju liječnik propisuje operaciju za uklanjanje tumora. Ako je tumor benigni, tada kirurška intervencija ima povoljnu prognozu i osoba se uspješno riješi problema.

Bilo koji lijek se ne smije koristiti bez prethodne konsultacije s liječnikom. Samo on odabire potrebna sredstva i propisuje bolničko liječenje.

Sa smanjenom razinom šećera, ne možete samostalno liječiti.

Prehrana i dijeta za niski šećer u krvi

Ako je niska razina glukoze, endokrinolog će propisati pojedinačnu dijetu, uzimajući u obzir ozbiljnost situacije, prisustvo dijabetesa određene sorte i trenutno stanje osobe.

Potrebno je povećati unos složenih ugljenih hidrata, koristeći:

  1. povrće
  2. tjestenina od durum pšenice,
  3. integralni hljeb.

Iz prehrane je potrebno isključiti alkoholna pića, kašu, pečenje, masne supe i sve vrste životinjskih masti. Takođe se ne preporučuje jesti senf, papar, začini i dimljeno meso. Vrijedno je ograničiti količinu meda, slatkiša, sokova i kolačića.

Važno je jesti porcijsko i frakcijski, do pet puta dnevno. Imajte na umu važnost proteinske hrane s najmanje masnoće. Morate jesti više hrane s puno vlakana, ona usporava apsorpciju glukoze. Najbolje opcije su grašak, kukuruz i krumpir sa jajima.

Obavezno u izbornik uključuje svježe i suho voće, ali s malim udjelom šećera.

Morate odabrati hranu s malo masti koja je bogata proteinima:

Ograničite unos kofeina koji potiče razvoj hipoglikemije kod dijabetesa. Piće s plinom treba zamijeniti mineralnom vodom bez plina.

Protein potreban tijelu možete dobiti iz orašastih plodova i mliječnih proizvoda sa malo masti.

Mjere za simptome niskog šećera u krvi

Ako se pronađu simptomi nedostatka glukoze u krvi, ali uzroci još uvijek nisu poznati, postoji nekoliko osnovnih preporuka.

Prije svega, trebali biste jesti dobro, koristeći proizvode sa ugljikohidratima. Ne možete zloupotrebljavati slatkiše, jer će najprije dovesti do povećanja glukoze, a nakon toga do njenog oštrog pada.

Možete koristiti poseban uređaj - elektrohemijski glukometar, koji će omogućiti svakodnevno mjerenje šećera u krvi.

Važno je zapamtiti da samo kvalificirani liječnik može utvrditi uzroke patologije i propisati pravu strategiju liječenja na temelju individualnih karakteristika žene.

Hipoglikemija se može liječiti prilično lako ako je poziv liječniku bio pravovremen, a pravilno se poštuju sve medicinske preporuke. Ako osoba zanemaruje pravila liječenja, onda nedostatak glukoze može dovesti do nepovratnog procesa u tijelu i ozbiljnih komplikacija.

Simptomi hipoglikemije kod žena opasno su zanemariti ili sami liječiti stanje.

Stručnjak u videu u ovom članku govoriće o simptomima i liječenju hipoglikemije.

Pogledajte video: Nema više Dijabetes 2 (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar