Kako koristiti Cozaar?

Aktivna supstanca je antagonistreceptore angiotenzin 2. Supstanca u potpunosti blokira sve efekte. antiotenzinbez obzira na način na koji enzim bio sintetizovan, odnosno iz koga je dobijen izvor. Zna se da angiotenzin 2(moćan vazokonstriktor) je važan faktor u razvoju arterijska hipertenzija. Pored toga, aktivna supstanca ne djeluje kao antagonist angiotenzina.

Objekt se selektivno povezuje s određenim AT1 receptorine utičući na receptore drugih jonski kanali i hormoni. Losartan nema uticaja na kininaza 2 i bradikinin. Dokazano je da aktivna supstanca lijeka nije uzrok edem.

Nakon uzimanja lijeka, obrnuta veza između supresije nestaje angiotenzin 2 i sekrecije reninaktivnost ARPpovećava.

Nakon tretmana lijekom 6 tjedana koncentracija angiotenzin 2 povećava se 2-3 puta. Dolazi do efikasne blokade specifičnih receptora, koja se u potpunosti očituje već 14-48 dana nakon početka uzimanja lijeka.

Dokazano je da lijek nema utjecaja vegetativno n.s. refleksi i koncentracija šećera u krv. Losartan se veoma farmakokinetički razlikuje od ACE inhibitoriblokira efekte angiotenzin 1 i 2bez uticaja bradikinin(ACE inhibitori djeluju na suprotan način).

Sa povećanjem doze lijeka povećava se njegov hipotenzivni učinak.

Prilikom provođenja studije sa zdravim muškarcima, nakon uzimanja 100 mg lijeka, podvrgnut slakoj ili visokoj soli dijetabrzina glomerularna filtracija,frakcija filtracijea funkcija bubrega u cjelini se nije promijenila. Međutim, povećana je izlučivanje mokraćne kiseline putem bubrega i sadržaj natrijuma u urinu.

U žena u menopauza a razdoblje nakon patnje od povećane krvni pritisaksa dnevnim unosom 50 mg leka za mesec dana PGnije promenjeno.

U kliničkim ispitivanjima, čija je svrha bila procjena ovisnosti blagostanja, smrtnosti i učestalosti srčanog udara, u bolesnika s CNS od dnevne doze losartan, dokazano je da je lijek u dozi od 150 mg mnogo efikasniji od 50 mg. Studije se sprovode 4 godine.

Nakon unosa tableta Gastrointestinalni trakt, aktivna komponenta Cozaara se dobro i brzo apsorbuje, prodire u sistemsku cirkulaciju i metaboliše (14%) u tkivima jetre. Losartan oblici aktivni (karboksilirani) i neaktivan (N-2-tetrazol-glukuronid) metaboliti. Bioraspoloživost je oko 30%. Maksimalna koncentracija losartana primijećena je nakon 60 minuta, njegovih metabolita - nakon 3,5 sata. Farmakokinetika parametri su neovisni o unosu hrane.

Lijek ima veoma visok stepen vezivanja na proteine ​​u plazmi - oko 99%. Aktivna supstanca ne prodirekrvno-moždana barijera.

Lijek se izlučuje u obliku metabolita ili u nepromijenjenom obliku putem bubrega i izmeta, u roku od 120 minuta, odnosno 5-6 sati. Kada uzimate 100 mg lijeka na dan, on nije sklon nakupljanju u organizmu.

Farmakokinetički parametri ne ovise o starosti. Međutim, kod žena je koncentracija aktivne tvari u plazmi 2 puta veća nego u muškaraca.

Kod pacijenata sa bolešću jetre (sa ciroza) koncentracija u plazmi je nekoliko puta veća nego kod zdravih ljudi.

Atklirens kreatinina više od 10 ml u minuti, kod osoba koje nisu hemodijaliza, pokazatelji lijekova ne razlikuju se značajno. Proizvod se ne izlučuje tokom hemodijaliza.

Indikacije za upotrebu

  • osobe koje pate od arterijska hipertenzija,
  • za zaštitu bubrega kad dijabetes2 vrste sa proteinurija,
  • umanjiti rizik od razvoja srčanog udara (moždani udar, srčani udar) ili smrtnosti kod pacijenata sahipertrofija lijeve komore i povećava se Pakao,
  • sa hroničnim zatajenjem srca, s netolerancijom ili nedostatkom efikasnosti ACE inhibitori,
  • da se smanji učestalost razvoja Hronično zatajenje bubrega (u terminalnoj fazi, ako je potrebna transplantacija ili) hemodijaliza).

Kontraindikacije

  • u alergije na njegove komponente,
  • s netolerancijom laktoza,sindrom malapsorpcije glukozne galaktozeili deficita laktaze,
  • Osobe koje pate od teške bolesti jetre
  • mlađi od 18 godina,
  • u vezi sa Aliskiren,
  • trudnica i dojilja.

Treba biti oprezan:

  • u bilateralna stenoza bubrežne arterije ili stenoza bubrežne arterije (ako pacijent ima jedan bubreg)
  • bolesna sa ozbiljno zatajenje srcaposebno u kombinaciji i zatajenje bubrega,
  • uIshemijska bolest srca ili srčane aritmije,
  • nakon transplantacije bubrega,
  • u mitralni ili aortna stenoza,
  • pacijenti sa cerebrovaskularna bolest, Quinckeov edem, uključujući istoriju
  • na smanjenoj Bcc.

Nuspojave

Pacijenti s povećanim Pakao lijek se uglavnom dobro podnosi. Neželjene reakcije su prolazne prirode, proći s vremenom, povlačenje lijeka nije potrebno.

Najčešće se manifestuju: vrtoglavicaosip na koži ortostatske reakcije.

  • poremećaji spavanja, glavobolja, astenija,
  • palpitacije, bol u grudima, slabost, umor, periferni edemi,
  • tahikardijabol u epigastrična regija,
  • probavne smetnjemučnina proliv,
  • mišićni grčevi, bolovi u leđima,
  • rinitiskašalj sinusitis, faringitis i druge bolesti gornjih disajnih puteva izazvane infekcijom.

At dijabetes tipa 2 najčešće razvijeni: slabost, vrtoglavica, hiperkalemija, arterijska hipotenzija.

Učestalost i priroda nuspojava ovise o dnevnoj dozi koju pacijent uzima. Dakle, kada se češće uzima 150 mg Cozaara dnevno: hiperkalemijazatajenje bubrega, smanjenje Pakaopovećanje nivoa kreatininkalijuma i urea u krvi.

U periodu nakon registracije lijeka utvrđene su sljedeće nuspojave:

  • povraćanje, zatajenje jetre, hepatitis,
  • trombocitopenija, mijalgija,
  • disgeuzija i migrene,
  • anemija, artralgija,
  • smanjen libido i nemoć,
  • urtikarijacrvenilo i osipi na koži, osjetljivost kože na svjetlost.

Uputa za upotrebu Cozaar (metoda i doziranje)

Lijek se propisuje oralno, bez obzira na hranu.

Doziranje i režim rada treba odrediti lekar, dok se lek može kombinirati sa drugim lijekovima za arterijsku hipertenziju.

Upute za upotrebu Cozaara

Uz povišeni krvni pritisak početna doza je 50 mg dnevno.

Nakon 21-42 dana nakon početka liječenja, lijek dostiže maksimalnu efikasnost.

Ako je potrebno, doza se može povećati na 100 mg dnevno.

Za pacijente s povećanim Pakao u pratnji hipertrofija lijeve komore ili dijabetes tipa 2 početna doza je takođe = 50 mg dnevno (tada se povećava na 100 mg).

Osobe sa CHF u prvim fazama liječenja možete uzimati 12,5 mg lijeka jednom dnevno. Doziranje se povećava svakih 7 dana (25 mg, 50 mg, 100 mg i 150 mg) koliko je pacijent.

Na niskom cirkulirajuća zapremina krvi(nakon uzimanja diuretici) Početna doza je 25 mg dnevno.

Takođe, prilagođavanje doze je potrebno za teške bolesti jetre.

Predoziranje

Nema dokaza o predoziranju lijekovima. Pretpostavlja se da će uzimanje velikih doza lijeka dovesti do snažnog smanjenja Pakaoi tahikardija.

Kao tretman provodi simptomatsku i potpornu terapiju. Hemodijalizaneefikasan.

Interakcija

Lijek se ne može kombinirati sa Aliskirenu dijabetes ili sa zatajenjem bubrega.

Kada se kombinuju selektivni inhibitori COX-2, nesteroidni protuupalni lijekovi sa Losartan smanjuje se efikasnost obje grupe lijekova.

Kombinacija cozaara sa Spironolakton, Amilorid, Triamtereni drugi diuretici koji štede kalijumdovodi do povećanog nivoa kalijuma u krvi.

Zna se da Rifampicin u stanju da smanji koncentraciju ovog leka u plazmi.

Losartan komplicira proces uklanjanja litijuma iz tijela.

Izuzetno oprezno, lijek i PNVS, to može dovesti (posebno kod starijih ljudi, bolesnika s dehidracijom) do povećanja opterećenja na bubrezima. Promjene su reverzibilne, obično nestaju nakon otkazivanja jednog od lijekova.

Posebna uputstva

Lijek nije efikasan u smanjenju učestalosti srčanih udara kod pacijenata rase Negroid. U ovom slučaju atenolol je bio efikasniji. To dovodi do zaključka da ACE inhibitori i antagonisti angiotenzinamanje efikasan u bolesnika negroidne rase.

Lijek nema smisla kada se propisuje primarni hiperaldosteronizam, ne smanjujePakao.

Zbog činjenice da neke od nuspojava mogu utjecati na brzinu i točnost psihomotornih reakcija, preporučuje se suzdržati se od vožnje tijekom korištenja lijeka.

Analozi Cozaara

Originalni lijek ima niz analoga sa sličnom grupom aktivnih komponenti:Angizar, Cardomin-Sanovel, Giperzar, Ksartan, Lozap, Closart, Lozartin, Lorista, Losar, Presartan, Pulsar, Erinorm.

Takođe analozi lijeka su: Advantan, Votum, Aprovel, Vasar, Valsacor, Vanatex, Diovan, Diocor, Irbetan, Candesar, Cantab, Kasark, Mikardis, Teveten, Firmasta, Hizart, Edarbi.

Farmakološka svojstva lijeka Cozaar

Farmakodinamika
Angiotenzin II je moćan vazokonstriktor, aktivni hormon renin-angiotenzin sistema i jedan od najvažnijih faktora u patofiziologiji hipertenzije. Angiotenzin II veže se za AT1 receptor koji se nalazi u mnogim tkivima (npr. Vaskularni glatki mišić, nadbubrežna žlezda, bubreg i srce) i određuje kaskadu važnih bioloških efekata, uključujući vazokonstrikciju i oslobađanje aldosterona. Angiotenzin II takođe stimuliše razmnožavanje ćelija glatkih mišića. U uslovima in vitro i in vivo losartan i njegov farmakološki aktivni metabolit - karboksilna kiselina (E-3174) blokiraju sve fiziološki značajne efekte anigotenzina II, bez obzira na izvor ili put sinteze. Losartan se selektivno veže za AT1 receptor, ne veže niti blokira druge hormonske receptore i ionske kanale. Losartan ne inhibira ACE (kininaza II), enzim koji promiče razgradnju bradikinina. Kao rezultat toga, efekti koji nisu izravno povezani sa blokadom AT1 receptora (na primjer, povećanje težine efekata bradikinina) nisu bili povezani sa primjenom losartana.
Primjena losartana može smanjiti ukupnu smrtnost od kardiovaskularnih bolesti, broj slučajeva moždanog udara i infarkta miokarda u bolesnika s hipertenzijom (arterijska hipertenzija) i hipertrofijom lijeve komore, ima nefroprotektivni učinak u bolesnika sa šećernom bolešću tipa II s proteinurijom.
Farmakokinetika
Apsorpcija
Nakon oralne primjene, losartan se dobro apsorbira i prolazi kroz metabolizam prvog prolaza uz stvaranje aktivnog metabolita karboksilne kiseline i neaktivnih metabolita. Sistemska oralna bioraspoloživost losartana je oko 33%. Prosječne vršne koncentracije losartana i njegovog aktivnog metabolita dostižu se nakon sat vremena, odnosno 3-4 sata. Uzimanje lijeka s hranom ne utječe na koncentraciju losartana u krvnoj plazmi.
Distribucija
Vezivanje losartana i njegovog aktivnog metabolita s proteinima u plazmi, uglavnom sa albuminom, je više od 99%. Zapremina distribucije - 34 l. Studija je utvrdila da losartan slabo prodire u BBB ili uopšte ne prodire.
Eliminacija
Klirens u plazmi za losartan i njegov aktivni metabolit iznosi oko 600 i 50 ml / min, respektivno. Bubrežni klirens losartana i njegovog aktivnog metabolita je oko 74, odnosno 26 ml / min, respektivno. Nakon oralne primjene, gotovo 4% doze se izlučuje nepromijenjeno u urinu, a oko 6% doze kao aktivni metabolit. Uz oralnu primjenu losartana kalijuma u dozi do 200 mg, farmakokinetika lijeka i njegovog aktivnog metabolita je linearna.
Nakon oralne primjene, koncentracija lijeka i njegovog aktivnog metabolita u krvnoj plazmi eksponencijalno opada s krajnjim poluživotom od 2 sata za losartan i 6–9 sati za aktivni metabolit. Nakon oralne primjene losartana sa oznakom C14, oko 35% radioaktivnosti otkriveno je u urinu, a 58% u izmetu.
Farmakokinetika u posebnim grupama bolesnika
Stariji pacijenti
Koncentracija losartana i njegovog aktivnog metabolita u krvnoj plazmi starijih bolesnika s hipertenzijom (arterijska hipertenzija) ne razlikuje se značajno od koncentracije u bolesnika s hipertenzijom (arterijska hipertenzija) mlađih dobnih skupina.
Pol
Koncentracija losartana u krvnoj plazmi bila je 2 puta veća u bolesnika s hipertenzijom (ženska hipertenzija) od ženske. Koncentracija aktivnog metabolita u krvnoj plazmi kod žena i muškaraca nije se razlikovala. Ova farmakokinetička razlika nije klinički značajna.
Pacijenti sa oštećenom funkcijom jetre i bubrega
Kada se uzima oralno kod bolesnika s blagom do umjerenom alkoholnom cirozom jetre, koncentracija losartana i njegovog aktivnog metabolita u krvnoj plazmi određena je 5–1,7 puta, odnosno, u usporedbi s mladim muškarcima dobrovoljcima.
Koncentracija losartana u krvnoj plazmi u bolesnika s klirensom kreatinina većim od 10 ml / min nije se razlikovala od one u osoba s normalnom funkcijom bubrega. AUC kod pacijenata koji su bili podvrgnuti hemodijalizi bio je 2 puta veći u odnosu na bolesnike s normalnom funkcijom bubrega. Koncentracija aktivnog metabolita u krvnoj plazmi ne mijenja se kod pacijenata sa oštećenom funkcijom bubrega ili kod pacijenata koji su podvrgnuti hemodijalizi. Losartan i njegov aktivni metabolit se ne izlučuju hemodijalizom.

Tokom trudnoće i dojenja

Lijek je strogo zabranjeno uzimati tokom trudnoće. Treba ga promijeniti sa ostalim antihipertenzivnim lijekovima.

Da li se lek izlučuje u majčino mleko, nije tačno poznato. Stoga, za vrijeme liječenja lijekom Cozaar dojenje preporučuje se prekid.

Oblik i sastav izdavanja

Cozaar oblik doziranja - filmom obložene tablete: bijele tablete u obliku ovalnog oblika imaju rizik odvajanja s jedne strane i graviranje "952" s druge strane, kapičasti oblici - graviranje "960" s jedne strane i glatka površina s druge strane (prema 50 mg za 14 kom., 100 mg za 7 ili 14 kom. U blisterima, u kartonskom pakovanju od 1 ili 2 blistera).

Aktivna supstanca je losartan kalijum, u 1 tableti - 50 ili 100 mg.

Pomoćne komponente: preželatinizirani kukuruzni škrob, laktoza monohidrat, mikrokristalna celuloza, magnezijum stearat.

Sastav školjke: hipromeloza, hiproloza (sa 0,3% silicijum-dioksida), karnauba vosak, titanijum-dioksid.

Upotreba lijeka Cozaar

Cozaar se može uzimati bez obzira na obroke. Cozaar se može propisati istovremeno sa drugim antihipertenzivnim lijekovima.
AH (arterijska hipertenzija)
Uobičajena početna i održavajuća doza za većinu pacijenata je 50 mg 1 puta dnevno. Maksimalni antihipertenzivni učinak postiže se u roku od 3-6 tjedana od početka terapije. Kod nekih pacijenata, kako bi se postigao izražen efekat, možda će biti potrebno povećati dozu na 100 mg jednom dnevno.
Prilikom propisivanja lijeka pacijentima sa smanjenim BCC-om (na primjer, zbog liječenja visokim dozama diuretika), početna doza može biti 25 mg jednom dnevno (vidjeti POSEBNA UPUTSTVA).
Nije potrebno odabrati početnu dozu za starije pacijente ili bolesnike s bubrežnim zatajenjem, uključujući bolesnike na hemodijalizi. Pacijentima koji imaju povijest bolesti jetre mogu se dati doze niže od uobičajene.
Da bi se smanjio rizik od komplikacija i smrtnosti zbog kardiovaskularnih razloga u bolesnika sa hipertenzijom (hipertenzijom) i hipertrofijom lijeve komore.
Uobičajena početna doza Cozaara je 50 mg 1 puta dnevno. Ovisno o promjeni razine krvnog tlaka, dodatno se koristi niska doza hidroklorotiazida i / ili se doza Cozaara povećava na 100 mg jednom dnevno.
Nefroprotekcija kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa II sa proteinurijom
Uobičajena početna doza je 50 mg jednom dnevno. Doza se može povećati na 100 mg jednom dnevno, ovisno o promjenama krvnog tlaka. Cozaar se može propisati istovremeno s drugim antihipertenzivnim lijekovima (diuretici, blokatori kalcijevih kanala, α- ili β-adrenoreceptori i lijekovi centralnog djelovanja), kao i s inzulinom i drugim široko korištenim hipoglikemijskim lijekovima (npr. Sulfoniluree, glitazoni i inhibitori glukozidaze).

Interakcije lijeka Cozaar

U farmakokinetičkim studijama nisu primijećene klinički značajne interakcije losartana sa hidroklorotiazidom, digoksinom, varfarinom, cimetidinom, fenobarbitonom, ketokonazolom i eritromicinom. Prijavljeno je da varfarin i flukonazol snižavaju razinu aktivnog metabolita losartana. Klinički efekti ovih interakcija nisu procijenjeni.
Kao i kod drugih inhibitora angiotenzina II, istodobna primena diuretika koji čuvaju kalijum (spirinolakton, triamteren, amilorid), aditiva koji sadrže kalijum ili kalijum soli mogu dovesti do hiperkalemije.
NSAID, uključujući selektivne inhibitore COX-2, mogu smanjiti učinak diuretika i drugih antihipertenzivnih lijekova. Stoga se antihipertenzivni učinak lijekova - antagonista receptora angiotenzina II može smanjiti uz istodobnu upotrebu NSAID-a, uključujući COX-2 inhibitore.
U nekih bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega u liječenju NSAID-a (uključujući COX-2 inhibitore), istodobna primjena antagonista receptora angiotenzina II može dovesti do daljnjeg smanjenja bubrežne funkcije. Ti su efekti obično reverzibilni.

Recenzije o Cozaar

Na forumima na Internetu o drogi jako dobro govore. Sistematskom primjenom lijek normalizira krvni tlak i rijetko izaziva nuspojave. Povoljno je da njegov unos nije povezan sa unosom hrane.

Komentari o Cozaaru:

"Normalan lijek, ali nije pomoglo odmah, već tek negdje oko 3. tjedna primjene",

„Nakon operacije, nedelju dana sam uzimao Cozaar. Pritisak se smanjio sa 220 116 na 130 87. Nuspojava je slabost, ali griješim na anesteziji. Prije toga probao sam i druge lijekove - nisu mi pomogli. "

Farmakokinetika

Ako se uzima oralno, losartan se prilično dobro apsorbuje i metabolizira. Karakterizira ga učinak „prvog prolaska“ kroz jetru uz stvaranje karboksiliranog metabolita s farmakološkim djelovanjem, i neaktivnih metabolita. Sistemska bioraspoloživost tvari u obliku tableta je približno 33%. Maksimalne koncentracije losartana i njegovog aktivnog metabolita bilježe se u prosjeku nakon 1 sata, odnosno 3-4 sata nakon primjene. Kada konzumirate Cozaar tokom standardnog obroka, koncentracija aktivne komponente u krvnoj plazmi ostaje nepromijenjena.

Stupanj vezanja losartana i njegovog aktivnog metabolita s proteinima u plazmi (uglavnom s albuminom) doseže 99%. Zapremina distribucije losartana iznosi 34 litre. Eksperimenti na štakorima dokazali su da je krvno-moždana barijera tvari praktički nedostupna.

Otprilike 14% doze Cozaara, ako se uzima oralno ili intravenski, prelazi u njegov aktivni metabolit. Pored njega identificirani su farmakološki neaktivni metaboliti, među kojima dominiraju 2 glavna metabolita, koji nastaju uslijed hidroksilacije bočnog lanca butila, te jedan sekundarni metabolit - N-2-tetrazol-glukuronid.

Klirens u plazmi aktivne tvari Cozaara i njegovog aktivnog metabolita iznosi otprilike 600 ml / min, odnosno 50 ml / min. Bubrežni klirens ovih spojeva je otprilike 74 ml / min, odnosno 26 ml / min, respektivno. Uz oralnu primjenu losartana, oko 4% uzete doze se izluči nepromijenjeno u urinu, a oko 6% doze izluči se na isti način u obliku aktivnog metabolita. Za losartan i njegov aktivni metabolit karakteristična je linearnost farmakokinetičkih parametara oralnim davanjem Cozaara u dozama do 200 mg.

Nakon oralne primjene, sadržaj losartana i njegovog aktivnog metabolita u plazmi eksponencijalno opada, s konačnim poluživotom otprilike 2 i 6-9 sati. Prilikom uzimanja Cozaara u dozi od 100 mg jednom dnevno, u tijelu se ne primjećuje nakupljanja losartana ili njegovog aktivnog metabolita. Izlučivanje losartana i njegovih aktivnih metabolita vrši se putem bubrega, kao i kroz creva, sa žuči. Nakon oralne primjene losartana označenog sa 14 C atoma, kod muškaraca se otprilike 35% radioaktivnog izotopa nalazi u urinu, a 58% u izmetu. S intravenskom primjenom 14 C losartana, oko 43% radioaktivnosti se određuje u urinu i 50% u izmetu.

Nivo losartana u plazmi kod žena s arterijskom hipertenzijom bio je 2 puta veći nego u muškaraca s istim stanjem. Koncentracija aktivnog metabolita kod pacijenata oba spola gotovo se nije razlikovala. Međutim, ovaj fenomen praktično nema klinički značaj.

U bolesnika s blagom do umjerenom alkoholnom cirozom jetre uz oralnu primjenu Cozaara, sadržaj losartana i njegovog aktivnog metabolita u krvnoj plazmi bio je 5 i 1,7 puta veći nego u mladih zdravih muškaraca koji su dobrovoljno sudjelovali u eksperimentu.

Uputa za upotrebu Cozaar: metoda i doziranje

Cozaar tablete se uzimaju oralno jednom dnevno, u bilo koje prikladno vrijeme, bez obzira na unos hrane.

Dozu lijeka liječnik propisuje na osnovu kliničkih indikacija.

Preporučena doza Cozaara:

  • Arterijska hipertenzija: 50 mg kao početna i održavajuća doza, ako je potrebno za postizanje većeg učinka, može se uzeti 100 mg. Stabilni hipotenzivni učinak javlja se nakon 3-6 tjedana terapije. Za pacijente sa smanjenim BCC-om propisana je početna doza lijeka u količini od 25 mg. Ako je indicirana povijest patologije jetre, dozu lijeka treba smanjiti. Pacijenti starije dobi i sa zatajenjem bubrega, uključujući bolesnike na dijalizi, ne zahtijevaju početno prilagođavanje doze,
  • Hronična srčana insuficijencija: početna doza je 12,5 mg, preporučuje se titriranje jednom tjedno, što dovodi do pojedinačne doze za održavanje (12,5 mg, 25 mg ili 50 mg),
  • Dijabetes melitus tipa 2 sa proteinurijom: početna doza je 50 mg, uzimajući u obzir smanjenje krvnog pritiska (BP), dozu treba postepeno podizati na 100 mg. Prikazana je kombinirana primjena lijeka s diureticima, alfa i beta adrenoblokatorima, blokatorima kalcijevih kanala, lijekovima centralnog djelovanja, drugim hipoglikemijskim sredstvima (glitazoni, sulfoniluree, inhibitorima glukozidaze) i inzulinom,
  • Arterijska hipertenzija i hipertrofija lijeve komore: Početna doza za smanjenje vjerojatnosti razvoja pridruženih kardiovaskularnih bolesti i smrtnosti je 50 mg. S obzirom na stupanj smanjenja krvnog pritiska, dalja terapija uključuje povećanje doze na 100 mg ili propisivanje niskih doza hidroklorotiazida.

Nuspojave

U kontroliranim kliničkim ispitivanjima upotrebe Cozaara primijećene su sljedeće nuspojave:

  • Iz kardiovaskularnog sistema: tahikardija, palpitacije,
  • Iz respiratornog sistema: oticanje nosne sluzokože, kašalj, infekcija gornjih disajnih puteva, faringitis, sinusitis,
  • Iz probavnog sistema: mučnina, dispepsija, proliv,
  • Iz nervnog sistema: nesanica, glavobolja, vrtoglavica,
  • Iz mišićno-koštanog sistema: grčevi mišića, bolovi u leđima,
  • Iz cijelog tijela: umor i slabost, bol u grudima i / ili želucu, oteklina,
  • Sa laboratorijskih parametara: hiperkalemija (povišena razina alanin aminotransferaze nakon povlačenja lijeka obično se vraća u normalu).

Nuspojave kod primjene Cozaara primijećene su u širokoj kliničkoj praksi:

  • Digestivni sistem: oslabljena funkcija jetre, rijetko hepatitisi,
  • Hematopoetski sistem: trombocitopenija, anemija,
  • Mišićno-koštani sistem: artralgija, mijalgija, retko - rabdomioliza,
  • Nervni sistem: migrena, retko disgeuzija,
  • Respiratorni sistem: kašalj,
  • Dermatološke reakcije: svrab, urtikarija, ispiranje kože,
  • Alergijske reakcije: rijetko - vaskulitis, Šenlein-Genohova bolest, angioedem, uključujući oticanje glasnice, grkljana, opstrukcija respiratornog trakta i / ili oticanje usana, lica, jezika i / ili ždrijela (neki od pacijenata imali su reakcije preosjetljivosti s prethodnom dozom ACE inhibitori).

Općenito, Cozaar se dobro podnosi, nuspojave su prolazne i manifestiraju se u blagom obliku koji ne zahtijeva prekid lijeka.

Farmakološko djelovanje Cozaara

Uputa za Cozaar kaže da je ovaj lijek u stanju smanjiti periferni vaskularni otpor, pritisak u manjem krugu protoka krvi, krvnog pritiska, opterećenja, a ima i diuretski učinak.

Uz to, kako pokazuju pregledi na Cozaar, ovaj lijek ne dopušta pojavu hipertrofije miokarda. Bolesnicima sa zatajenjem srca propisan je Cozaar za bolji prijenos tjelesne aktivnosti.

Prema recenzijama o Cozaaru, uzimanje lijeka samo 1 put, nakon 6 sati sistolni i dijastolički krvni tlak opadaju. Sličan efekat traje 24 sata. Opći tijek liječenja lijekom za postizanje najboljeg rezultata ne smije biti manji od 3-6 tjedana.

Doziranje i primjena

Kao što je navedeno u uputama lijeka Cozaar, lijek se uzima prije, za vrijeme ili nakon obroka. Za liječenje određene bolesti može se koristiti samo Cozaar ili se može kombinirati sa drugim lijekovima koji se bore protiv hipertenzije.

Ako pacijent pati od hipertenzije, liječenje Cozaarom treba započeti s dozom od 50 mg ne više od 1 puta dnevno. Najbolji učinak uzimanja ovog lijeka javlja se 3-6 tjedana nakon prve upotrebe lijeka. Ako je potrebno, liječnik može povećati dnevnu dozu na 100 mg (1 put u 24 sata).

U pregledima Cozaara naznačeno je da bi pacijenti sa smanjenim volumenom cirkulirajuće krvi trebali započeti liječenje s maksimalnom dozom od 25 mg samo 1 put dnevno.

Starije osobe, kao i pacijenti s bubrežnom insuficijencijom, koji su i dalje na dijalizi, ne zahtijevaju prilagođavanje doza navedenih u uputama Cozaara.

Pacijentima s hepatičkom insuficijencijom treba propisati značajno smanjenu dnevnu količinu Cozaara.

Kako bi se smanjila pojava pridruženih kardiovaskularnih bolesti, kao i smanjila smrtnost kod ljudi s hipertrofijom lijeve klijetke i arterijskom hipertenzijom, za sve bolesnike, bez izuzetka, propisana je početna doza od 50 mg Cozaara ne više od 1 puta u roku od 24 sata. Recenzije o Cozaaru pokazuju da nakon određenog vremena liječnik dodatno propiše malu dozu hidroklorotiazida, ili možete značajno povećati unos Cozaara (do 100 mg jednom dnevno). U ovom slučaju, potrebno je uzeti u obzir pokazatelje za snižavanje krvnog pritiska.

Za podršku normalne funkcije bubrega kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 i proteinurijom, liječenje treba započeti s dozom od 50 mg jednom dnevno. Nakon toga, dnevna upotreba Cozaara povećava se na 100 mg, uz praćenje smanjenja krvnog pritiska. Analizirani lijek se može kombinirati sa inzulinom, diureticima, centralnim agensima, kao i raznim hipoglikemijskim lijekovima.

Ako pacijent pati od hroničnog zatajenja srca, prva doza Cozaara ne može prelaziti 12,5 mg tokom dana, što se nastavlja svakodnevno tokom prve sedmice liječenja. U drugoj sedmici doziranje raste na 25 mg dnevno, u trećem - do 50 mg dnevno.

Sastav i oblik oslobađanja

Doza 25 sadrži ekvivalentnu količinu 25 mg kalijuma losartana. Svaka bijela tableta je ovalne, presvučena filmom, sa jedne strane je označeno 951.

Tablete s dozom od 50 razlikuju se od slabijih 25 tableta po označavanju i količini aktivne tvari u 50 mg losartan kalijuma. Svaka bijela pilula ima ovalnu, filmski presvučenu oznaku 952

Tablete s najvišom dozom losartan kalijuma od 100 mg imaju izgled bijele tablete u obliku kapi sa oznakom 960

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i složenih mehanizama

Studije za procjenu utjecaja Cozaara na sposobnost upravljanja vozilima i rad sa složenim mehanizmima nisu provedene. Međutim, pri uzimanju tečaja antihipertenzivne terapije, preporučuje se oprez pri vožnji ili obavljanju potencijalno opasnih poslova koji zahtijevaju povećanu koncentraciju i neposredne psihomotorne reakcije. To je povezano s rizikom vrtoglavice i pospanosti prilikom uzimanja lijeka, posebno na početku liječenja ili s povećanjem doze.

Metode i značajke primjene

Cozaar se koristi bez obzira na prehrambeni raspored, važno je samo pridržavati se odabranog načina uzimanja tableta svaki dan. Uputa preporučuje gutanje tableta bez žvakanja sa pitkom vodom.

Ovisno o stanju pacijenta, bira se potrebna doza lijeka dnevno. Početna faza uključuje upotrebu doze od 50 ili 100 mg Cozaara u 24 sata. Poznati su slučajevi propisivanja niže koncentracije lijeka od 25 mg dnevno. Strogo se pridržavajte uputa za upotrebu i ne prekoračite dozu od 100 mg za 24 sata. Pojedinačnu količinu lijeka određuje lekar.

Standardna norma za pacijente od 6 do 16 godina izračunava se prema tjelesnoj težini djeteta.

  • 20-49 kg norma uzimanja lijeka je 25 mg dnevno, može se povećati na 50 mg za jednu dozu dnevno.
  • 50 kg i više - 50 mg dnevno, može porasti do 100 mg dnevno.

Nema potrebe mijenjati početnu dozu za pacijente s bubrežnim zatajenjem i one koji su na hemodijalizi.

Ako u pacijentovoj zdravstvenoj anamnezi dođe do kršenja efikasnosti jetre, potrebno je uzeti u obzir znatno nižu dozu.Klinički utemeljeno iskustvo u efikasnoj i sigurnoj primjeni Cozaar lijekova u bolesnika s teškim zatajenjem bubrega, stoga je njegovo imenovanje ovoj skupini bolesnika kontraindicirano.

U bolesnika starijih od 75 godina može se razmotriti početna doza od 25 mg, iako prilagodba doze ovim pacijentima obično nije potrebna.

Trudnoća i dojenje

Prema uputama, Cozaar je zabranjen propisivati ​​tokom trudnoće. Uzimanje lijekova u II i III tromjesečju trudnoće koji utječu na renin-angiotenzinski sustav može dovesti do ozbiljnih oštećenja ili čak smrti ploda u razvoju, stoga se lijek ukida odmah nakon utvrđivanja činjenice trudnoće. Bubrežna perfuzija povezana s razvojem renin - angiotenzinskog sistema javlja se kod ploda u drugom tromjesečju. Rizik za plod se povećava ako se Cozaar uzima u drugom ili trećem tromjesečju trudnoće.

Liječenje cozaarom u vrijeme dojenja se ne preporučuje. Iskustvo upotrebe losartana kod ove kategorije bolesnika je nedovoljno i nije poznato da li tvar prodire u majčino mlijeko. Stoga je potrebno povezati potencijalne prednosti liječenja za majku i moguće rizike za dijete i odlučiti o prestanku dojenja ili ukidanju lijeka Cozaar.

Interakcija lijekova

Klinički značajna interakcija Cozaara sa digoksinom, varfarinom, hidroklorotiazidom, cimetidinom, ketokonazolom, fenobarbitalom, eritromicinom nije utvrđena.

Učinak smanjenja nivoa aktivnog metabolita tijekom uzimanja flukonazola i rifampicina na klinički učinak lijeka nije proučavan.

Istodobna primjena dodataka kalijuma, triamterena, spironolaktona, amilorida i drugih lijekova koji sprečavaju stvaranje angiotenzina II, soli koje sadrže kalijum, može doprinijeti povećanju nivoa kalija u krvi.

U kombinaciji s litijevim preparatima, losartan smanjuje izlučivanje i povećava njegovu serumsku koncentraciju.

Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID), selektivni inhibitori COX-2 ciklooksigenaze smanjuju hipotenzivni učinak lijeka.

U bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, istodobna primjena lijeka i NSAID, uključujući selektivne inhibitore COX-2, mogu dodatno pogoršati bubrežnu funkciju. Učinak ove interakcije je reverzibilan.

Smanjenje koncentracije aktivnog metabolita u plazmi tijekom upotrebe flukonazola u kombinaciji s Cozaarom povećava koncentraciju losartana u krvnoj plazmi.

Analozi Cozaara su: Blocktran, Lozap, Losartan, Lorista, Angizar, Kardomin-Sanovel, Giperzar, Ksartan, Klosart, Lozartin, Losar, Presartan, Pulsar, Erinorm, Advantan, Votum, Aprovel, Vazar, Valsacor, Vanatex, Irbetan, Candesar, Cantab, Kasark, Mikardis, Teveten, Firmasta, Hizart, Edarbi.

Upotreba trudnoće

Trudnice ne bi trebale uzimati Cozaar jer uzimanje lijeka može biti opasno za plod. Ako planirate zatrudnjeti, razgovarajte s liječnikom o drugim lijekovima koje možete uzimati za kontrolu visokog krvnog tlaka. Ako trudnoća dođe tijekom uzimanja lijeka, odmah prekinuti terapiju i potražiti savjet liječnika.

Nije poznato da li losartan prelazi u majčino mlijeko. S obzirom na opasnost od utjecanja na pedijatrijske bolesnike mlađe od 6 godina, morate prekinuti hranjenje tokom razdoblja upotrebe lijeka.

Uslovi skladištenja

Lijek držite podalje od sunčeve svjetlosti na temperaturi koja ne prelazi 30 stepeni Celzijusa na mjestu gdje ga djeca i kućni ljubimci ne mogu dobiti.

Svaka tableta sadrži 25, 50, odnosno 100 mg aktivnog sastojka kalijum-losartana. Kao dodatni sastojci koriste se mikrokristalna celuloza i hidrirana laktoza, preželatinizirani škrob, magnezijev stearat i hidroksiproksi celuloza te hidroksiproksi metil celuloza, titanov dioksid, karnauba vosak.

Pogledajte video: Amoxicillin 500mg Capsule dosage and side effects (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar