Ulje za dijabetes: šta je najkorisnije?

Suncokretovo, maslinovo, kukuruzno, laneno, sezamovo i druga biljna ulja dozvoljeni su na tablici dijabetičara. Ali pokušajmo otkriti koje je ulje najkorisnije za dijabetes.

Dozvoljeno je konzumirati margarin ili maslac s niskim procentom masti, ali ne većim od 40 g dnevno. Navest ćemo nekoliko korisnih svojstava glavnih vrsta biljnih ulja za dijabetičare kako bismo shvatili koje je ulje najbolje.

Maslinovo ulje za dijabetes

Doprinosi podložnosti tjelesnih stanica na inzulin kod dijabetesa, sprječava razvoj kardiovaskularnih bolesti, pojačava pokretljivost, podstiče ožiljke kod čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu i snižava holesterol u krvi.

Kada se maslinovo ulje dodaje salatama, svim vrstama jela od ribe i mesa, percepcija ukusa hrane povećava se, tijelo je zasićeno korisnim tvarima. Na internetu možete potražiti recepte pomoću ovog ulja, mi nemamo kulinarsku stranicu.

Laneno ulje za dijabetes

Ima nezasićene masti. To je najprikladniji biljni proizvod za dijabetes. Odgađa pojavu takve komplikacije kod dijabetesa kao dijabetička retinopatija, usporava već započeti proces uništenja.

Koristeći laneno ulje za pripremu bilo kojeg jela, uključujući salate, žitarice, priloge, supe itd., Povećavate koeficijent hranjivih sastojaka u tijelu. Takođe, laneno ulje pomaže u normalizaciji težine.

Ljekovita svojstva lanenog ulja:

  • nadopunjuje potrebe tijela za Omega-3
  • reguliše metaboličke procese
  • snižava holesterol u krvi
  • sprečava pojavu krvnih ugrušaka, hipertenziju, ishemiju, aterosklerozu.

Sezamovo ulje za dijabetes:

Snižava krvni pritisak kod hipertenzivnih bolesnika. U stanju je pojačati funkcioniranje tijela i nadoknaditi ga sa elementima koji nedostaju, daje snagu, tonira tijelo.

Kažu i da je kameno ulje za dijabetes korisno, ali pouzdanost toga se nije mogla utvrditi. Po mom mišljenju, laneno ulje za dijabetes je najkorisnije. Što mislite? Pišite komentare i ne bojte se koristiti nikakva zdrava biljna ulja, a vi ćete imati koristi od njihove konzumacije!

Pogledajte video: KIČICA - ČISTI KRV, SMIRUJE KAŠALJ,POSPEŠUJE VARENJE RECEPTI ZA ČAJ, VINO, RAKIJU, KAŠALJ (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar