Hiperosmolarna koma kod dijabetes melitusa: hitna pomoć, preventivne mjere i prvi znakovi približavanja opasnosti

Nažalost, dijabetes postaje bič modernog društva. Ova bolest ne pogađa samo starije osobe, već i mlade ljude, pa čak i djecu.

Međutim, ako strogo slijedite sve recepte liječnika i pridržavate se određenog načina života, možete savršeno živjeti sa svojom bolešću, ne uzimajući u obzir da ste osoba osuđeni ili pomalo ograničeni.

Ipak je važno stalno pratiti dobrobit i pokušati držati situaciju pod kontrolom. Činjenica je da dijabetes ima mnogo negativnih posljedica koje mogu rezultirati nepopravljivom štetom, pa čak i smrću.

Jedna od tih ozbiljnih komplikacija je hiperosmolarna koma kod dijabetesa.

Odgovore na ova pitanja možete dobiti u ovom članku. A sada ukratko saznajmo što je dijabetes, razmotrimo njegove simptome, manifestacije i dijagnozu.

Osnovna bolest. Definicija i razlozi

Dijabetes melitus je složena endokrina bolest, obilježena povećanjem glukoze u krvi praćena metaboličkim poremećajima poput minerala, masti, ugljikohidrata, vodene soli i proteina.

Također, u procesu napredovanja bolesti dolazi do poremećaja rada pankreasa, koji je glavni proizvođač inzulina, hormona zaduženog za preradbu šećera u glukozu i transportiranje ga kroz cijele stanice tijela. Kao što vidite, inzulin regulira razinu šećera u krvi, pa je to presudno za mnoge pacijente s dijabetesom.

Uzroci ove bolesti su nasljednost, gojaznost, virusne infekcije, nervni stres, poremećaj rada gastrointestinalnog trakta i mnogi drugi.

Čimbenici koji utječu na komu

Sama prisutnost dijabetesa kod pacijenta obično ne dovodi do razvoja hiperosmolarne kome. Skup razloga koji negativno utječu na metaboličke procese i dovode do dehidratacije tijela dovodi do pojave ove bolesti.

Uzroci dehidracije mogu biti:

  • povraćanje
  • proliv
  • interkurentne bolesti
  • slabljenje žeđi, karakteristično za starije osobe,
  • zarazne bolesti
  • značajan gubitak krvi - na primjer, tokom operacije ili nakon povrede.

Takođe uobičajeni faktori rizika za razvoj hiperosmolarne kome su probavni problemi izazvani pankreatitisom ili gastritisom. Ozljede i ozljede, infarkt miokarda također mogu izazvati komu kod ljudi koji imaju dijabetes. Drugi faktor rizika je prisutnost bolesti koja se javlja s manifestacijama vrućice.

Uzrok kome može biti i nepravilna terapija lijekovima propisana za liječenje dijabetesa. Pogotovo često se taj proces razvija prekomjernom dozom ili individualnom preosjetljivošću koja se očituje prilikom uzimanja kurs diuretika ili glukokortikoida.

Simptomi bolesti

Hiperosmolarna dijabetička koma razvija se dovoljno brzo. Od normalnog stanja tijela do predaka prolazi nekoliko dana, a ponekad i nekoliko sati.

Prvo, pacijent počinje da pati od neprestano rastuće poliurije, praćene žeđi i općom slabošću.

Simptomi se pogoršavaju, nakon nekog vremena pojavljuje se pospanost, dehidracija. Nakon nekoliko dana, a s posebno akutnim tokom tijeka bolesti - i nakon nekoliko sati, pojavljuju se problemi s središnjim živčanim sustavom - inhibicija i prigušenost reakcije. Ako pacijent ne dobije potrebnu pomoć, ti se simptomi pogoršavaju i pretvaraju u komu.

Pored toga, moguće su halucinacije, povišen mišićni tonus, konvulzivni nekontrolisani pokreti, arefleksija. U nekim slučajevima razvoj hiperosmolarne kome karakterizira porast temperature.

Hiperosmolarna dijabetička koma može se javiti i kod dužeg davanja imunosupresiva od strane pacijenta, kao i nakon nekih terapijskih postupaka.

Hemodijaliza, unošenje dovoljno velike količine fizioloških rastvora, magnezij i drugih lijekova koji se bore protiv visokog krvnog pritiska su opasni.

Hiperosmolarnom komom dijagnosticiraju se patološke promjene u sastavu krvi. Količina glukoze i osmolarnih supstanci značajno se povećava, a ketonska tijela nisu prisutna u analizi.

Hitna pomoć

Kao što je već spomenuto, u nedostatku kvalificirane medicinske njege, koma je smrtonosna.

Stoga je hitno omogućiti pacijentu kvalificiranu medicinsku njegu. Neophodne mjere u slučaju kome nalaze se na odjelu intenzivne njege ili u urgentnom odjeljenju.

Najvažniji zadatak je nadoknaditi tekućinu izgubljenu u tijelu, dovodeći indikatore u normalnu razinu. Tečnost se u organizam ubrizgava intravenski, i u poprilično značajnoj količini.

U prvom satu terapije, prihvatljivo je do 1,5 litara tečnosti. U budućnosti se doza smanjuje, ali dnevna količina infuzije ostaje vrlo značajna. Za 24 sata u krv pacijenta se ulije 6 do 10 litara rastvora. Postoje slučajevi kada se zahtijeva još veća količina otopine, a volumen unesene tečnosti doseže 20 litara.

Sastav otopine može varirati ovisno o izvedbi laboratorijskih pretraga krvi. Najvažniji od ovih pokazatelja je sadržaj natrijuma.

Koncentracija ove supstance u rasponu od 145–165 meq / l razlog je uvođenja rastvora natrijuma. Ako je koncentracija veća, slane otopine su kontraindicirane. U takvim slučajevima započinje uvođenje otopine glukoze.

Primena inzulinskih preparata tokom hiperosmolarne kome retko se praktikuje. Činjenica je da sam proces rehidratacije smanjuje razinu glukoze u krvi i bez dodatnih mjera. Samo u izuzetnim slučajevima, prakticira se ograničena doza inzulina - do 2 jedinice na sat. Uvođenje velike količine lijekova za snižavanje glukoze može komplicirati liječenje kome.

U isto vrijeme se prati razina elektrolita. Ako se ukaže potreba, nadoknađuje se sredstvima općenito prihvaćenim u medicinskoj praksi. U opasnom stanju kao što je hiperosmolarna koma, hitna pomoć uključuje prisilnu ventilaciju. Ako je potrebno, koriste se i ostali uređaji za održavanje života.

Neinvazivna ventilacija

Liječenje hiperosmolarne kome uključuje obavezno ispiranje želuca. Kako biste otklonili moguće zadržavanje tekućine u tijelu, obavezan je urinski kateter.

Osim toga, praktikuje se upotreba terapijskih sredstava za održavanje rada srca. To je potrebno s obzirom na starost pacijenata koji su ušli u hiperosmolarnu komu, zajedno s velikim količinama rastvora unesenih u krv.

Unošenje kalijuma se praktikuje odmah nakon početka lečenja ili nakon prijema rezultata odgovarajućih testova 2–2,5 sati nakon prijema pacijenta. U ovom slučaju, stanje šoka razlog je za odbijanje primjene preparata sa kalijem.

Najvažniji zadatak u hiperosmolarnoj komi je borba protiv pratećih bolesti koje utječu na pacijentovo stanje. S obzirom da je jedan od najčešćih uzroka kome mogu biti različite infekcije, upotreba antibiotika je zagarantovana. Bez takve terapije, šanse za pozitivan ishod su smanjene.

U stanju kao što je hiperosmolarna koma, lečenje uključuje i sprečavanje tromboze. Ova bolest je jedna od najčešćih komplikacija hiperosmolarne kome. Premala opskrba krvlju koja proizlazi iz same tromboze može dovesti do ozbiljnih posljedica, pa je, uz liječenje kome, indicirano davanje odgovarajućih lijekova.

Šta možete učiniti sami?

Najbolji tretman, naravno, treba prepoznati kao prevenciju ove bolesti.

Pacijenti s dijabetesom trebaju strogo kontrolirati razinu glukoze i obratiti se liječniku ako se ona poveća. To će spriječiti razvoj kome.

Nažalost, ne postoje kućni lijekovi koji mogu efikasno pomoći osobi kod razvoja hiperosmolarne kome. Štoviše, trošenje vremena na neučinkovite alate i tehnike koji pacijentu ne pomažu mogu dovesti do najozbiljnijih posljedica.

Stoga je jedino što laici može pomoći kod hiperosmolarne kome je što prije nazvati tim ljekara ili pacijenta odmah dostaviti odgovarajućoj ustanovi. U ovom slučaju povećavaju se šanse pacijenta.

Srodni videozapisi

Kognitivna prezentacija, koja detaljno navodi uzroke i simptome hiperosmolarne kome, kao i principe prve pomoći:

Općenito, tako ozbiljno patološko stanje kao što je hiperosmolarna koma, podrazumijeva hitnu kvalificiranu intervenciju. Nažalost, čak ni to ne garantuje opstanak pacijenta. Procenat smrtnih slučajeva s ovom vrstom kome je prilično visok, prvenstveno zbog značajnog rizika od nastanka istodobnih patologija koje uništavaju tijelo i otporne su na liječenje.

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Saznajte više. Nije droga. ->

Osnovna bolest. Simptomi i dijagnoza

Glavni simptomi ove bolesti uključuju stalnu žeđ i suha usta, pojačano mokrenje i pretjerano znojenje, dugotrajno zacjeljivanje rana, uporne glavobolje i vrtoglavicu, utrnulost donjih ekstremiteta, edeme, visok krvni pritisak i tako dalje.

Kako utvrditi prisustvo oboljenja kod pacijenta? Ako su navedeni gornji simptomi, morate odmah konzultirati liječnika koji će vam propisati određenu dijagnozu.

Prije svega, to je, naravno, krvna pretraga šećera. Zapamtite da šećer u krvi ne bi trebao biti veći od 5,5 mmol / L? Ako se ona uvelike poveća (od 6,7 mmol / l), tada se može dijagnosticirati dijabetes.

Uz to, dežurni liječnik može propisati dodatna ispitivanja - mjerenje glukoze i njezine fluktuacije tokom dana, analizu radi utvrđivanja nivoa inzulina u krvi, analizu urina za mjerenje bijelih krvnih zrnaca, glukoze i proteina, ultrazvuk trbušne šupljine i druge.

Važno je zapamtiti da je dijabetes ozbiljna i opasna bolest, jer obiluje neugodnim i bolnim komplikacijama. Prije svega, to je snažna, koja ponekad ometa kretanje, oticanje, bol i utrnulost u nogama, oštećenja stopala trofičnim čirima, nepovratna gangrena i hiperosmolarna dijabetička koma.

Što je dijabetička koma

Kao što je gore navedeno, hiperosmolarna dijabetička koma je ozbiljna komplikacija opisane bolesti - dijabetesa.

Nažalost, smrtni ishod s ovom komplikacijom vrlo je vjerojatan. To je četrdeset do šezdeset posto.

Šta se događa u tijelu

Nažalost, patogeneza hiperosmolarne kome još uvijek je slabo razumljiva i stoga slabo objasnjena. Međutim, poznato je da se tijekom ove komplikacije događaju određeni unutarnji procesi, koji služe kao njeni provokatori.

Hiperosmolarna koma kod dijabetesa nastaje zbog nekoliko ozbiljnih faktora ili procesa koji se događaju u pacijentovom tijelu. Prije svega, to je nagli skok glukoze u krvi (do 55,5 mmol / L ili čak više) i nagli porast razine natrijuma u krvnoj plazmi (s 330 na 500 momola / L ili više).

Takođe, do kome može doći zbog dehidracije ćelija cijelog organizma, tokom koje tekućina uliva u međućelijski prostor, pokušavajući na taj način smanjiti nivo glukoze i natrijuma.

Postoje li konkretni objektivni uzroci hiperosmolarne kome koji mogu postati provokatori ove ozbiljne bolesti?

Faktori uticaja

Često je manifestacija dijabetičke kome posledica takvih korijenskih uzroka:

  • dehidracija (proliv, povraćanje, nedovoljan unos tečnosti, dugotrajna upotreba diuretika, oslabljena bubrežna funkcija),
  • nedostatak inzulina (pacijent zaboravi da ga prihvati ili namjerno poremeti proces liječenja),
  • povećana potreba za inzulinom (to se događa zbog kršenja prehrane, prehlade i zaraznih bolesti),
  • nedijagnosticiran dijabetes (pacijent ne može posumnjati u svoju bolest, zbog koje ne prima neophodno liječenje, zbog čega može doći do kome),
  • upotreba antidepresiva,
  • hirurški efekti.

Dakle, shvatili smo moguće uzroke bolesti. Prepoznajmo sada znakove hiperosmolarne kome.

Simptomi bolesti

Zbog činjenice da će osoba biti upoznata sa karakterističnim osobinama dijabetičke kome, moći će što prije potražiti pomoć od sebe ili svoga bližnjeg i, čak, moguće, čak i spriječiti razvoj teške bolesti.

Primjetno je da se simptomi hiperosmolarne kome mogu javiti nekoliko dana prije same bolesti, zato budite oprezni i budni kako biste na vrijeme kontaktirali medicinsku ustanovu.

Prvo na što biste trebali obratiti pažnju je da nekoliko dana prije kome kod pacijenta razvije akutnu žeđ i suha usta, a simptomi imaju stalnu i izraženu manifestaciju.

Koža u ovo vrijeme postaje suha, sluznice također gube vlagu i uzrokuju anksioznost.

Javljaju se neprestana slabost, pospanost i letargija.

Sljedeći znakovi hiperosmolarne kome mogu biti oštar pad pritiska, ubrzan rad srca i učestalo mokrenje. Ponekad se mogu javiti konvulzije, pa čak i epileptični napadi.

Pa, ako pacijent nije zanemario ove manifestacije i na vrijeme se posavjetovao s liječnikom. Što učiniti ako su svi simptomi promašeni i nastupila je hiperosmolarna koma? Hitna pomoć koja će biti pružena žrtvi može mu spasiti život i imaće blagotvoran učinak na njegov budući oporavak.

Šta je neophodno da se to učini?

Kako pomoći pacijentu kod kuće?

Prvo i najvažnije je ne paničariti i biti u blizini. I, naravno, treba preduzeti konkretne akcije.

Ako voljena osoba ima hiperosmolarnu komu u šećernoj bolesti, hitna pomoć koju pružate treba biti sljedeća:

  1. Odmah pozovite lekara.
  2. Pokrijte pacijenta toplim pokrivačima i / ili okružite vrućim grijačima.
  3. Ako postoji mogućnost i iskustvo, možete da ubrizgate 500 ml fiziološke otopine u venu.

Dolazeći tim ljekara pružit će pacijentu prvu pomoć i hospitalizirati ga u bolnici.

Medicinska pomoć

Šta mogu pohađati ljekari ako se pacijentu dijagnosticira hiperosmolarna koma? Algoritam za slučaj nužde je sljedeći:

  1. Zaustavite dehidraciju. Da biste to učinili, možete ubaciti sondu u želudac da spriječite aspiriju povraćanja. Takođe je potrebno nadopuniti pacijentovo tijelo dovoljnom količinom tekućine.Da bi se spriječila dehidracija tjelesnih stanica pacijentu će trebati volumen tekućine do dvadeset litara dnevno.
  2. Uklonite metaboličke poremećaje i kardiovaskularne promjene.
  3. Povećana glukoza u krvi (hiperglikemija) treba biti stabilizirana. Da biste to učinili, stavite intravenske kapi otopine natrijum hlorida.
  4. Smanjite povišen natrijum u plazmi. To se može postići injekcijama insulina.

Ali to nije sve. Šta je drugo liječenje hiperosmolarne kome?

Nastavak liječenja

Budući da hiperosmolarna koma može uzrokovati ozbiljne komplikacije iz pacijentovog mozga, pluća i srca, potrebno je posvetiti dovoljno pažnje prevenciji ovih bolesti. Na primjer, da spriječite edem mozga, trebali biste staviti kapaljku sa sodom bikarbonom. Važno je i sprovesti kiseoničku terapiju, koja će obogatiti ćelije i krv pacijenta potrebnim kiseonikom i povoljno će uticati na pacijentovo stanje u celini.

Obično se liječenje hiperosmolarne kome izvodi pod budnim nadzorom liječničkog osoblja. U krvi se redovno uzimaju testovi krvi i urina, mjeri se krvni tlak i uzima se elektrokardiogram. To se radi kako bi se odredio nivo glukoze, kalijuma i natrijuma u krvi, kao i kiselo-bazična i opća stanja cijelog organizma.

Dijagnoza bolesti

Što uključuje ova dijagnoza i kojim pokazateljima trebate težiti?

  1. Glukoza u urinu (glukozurni profil). Norma je od 8,88 do 9,99 mmol / l.
  2. Kalijum u urinu. Norma za djecu je od deset do šezdeset mmol / dan, za odrasle - od trideset do sto mmol / dan.
  3. Natrijum u mokraći. Norma za djecu je od četrdeset do sto sedamdeset mmol / dan, za odrasle - od sto trideset do dvjesto i šezdeset mmol / dan.
  4. Glukoza u krvi. Norma za djecu je od 3,9 do 5,8 mmol / l, za odrasle - od 3,9 do 6,1 mmol / l.
  5. Kalijum u krvi. Norma je od 3,5 do 5 mmol / l.
  6. Natrijum u krvi. Norma je od sto trideset pet do sto četrdeset i pet mmol / l.

Pored toga, lekaru može biti propisan ultrazvučni pregled, rendgenski snimak pankreasa, kao i redovan EKG.

Mere predostrožnosti

Tokom intenzivne terapije treba imati na umu da nagli pad razine glukoze može uzrokovati smanjenje osmolalnosti u plazmi, što će dovesti do moždanog edema, kao i do prolaska tekućine u stanice, što će izazvati arterijsku hipotenziju. Zbog toga se uvođenje lijekova treba odvijati polako i prema određenom planu.

Uz to je važno ne pretjerivati ​​s injekcijama kalija, jer višak ove tvari može uzrokovati fatalnu hiperkalemiju. Upotreba fosfata takođe je kontraindicirana ako pacijent ima bubrežni zastoj.

Predviđanje bolesti

Iako je, prema statističkim podacima, smrtnost u hiperosmolarnoj komi prosječno pedeset posto, prognoza oporavka pacijenata i dalje je optimistična.

Smrtonosni ishod najčešće ne proizlazi iz kome, već od njegovih komplikacija, budući da pacijent koji boluje od dijabetesa može imati druge ozbiljne bolesti. Oni mogu biti krivci dugog oporavka.

Međutim, treba imati na umu da je medicina napravila veliki korak naprijed. Stoga, ako se pacijent koji se oporavlja skrupulono ispunjava sve upute liječnika, pridržava se zdravog načina života i određene prehrane, uskoro će se moći oporaviti, staviti na noge i zaboraviti na svoje strahove i bolesti.

Za rodbinu i prijatelje takve osobe važno je da pažljivo prouče njegovu bolest, kao i da budu sigurni da ovladaju pravilima prve pomoći za pacijenta. Tada vas niti jedna hiperosmolarna koma neće iznenaditi i neće imati strašne, nepopravljive posljedice.

Ostavite Svoj Komentar