O čemu govore testovi za pankreatitis?

Trippsin i njegova funkcija

Digestivni enzim Trypsin (tripsin) sudjeluje u razgradnji proteinskih peptona na manje elemente. Gušterača proizvodi ovaj enzim u obliku tripsinogena, koji je neaktivan, a tek se nakon toga pretvara u tripsin kada drugi enzim, enteropeptidaza, djeluje na njega u dvanaesniku.

Grube povrede u radu žlijezde mogu biti naznačene nedostatkom tripsina u izmetu. To se naročito dešava s cističnom fibrozom žlijezde. Zauzvrat, ova ili druga patologija pankreasa može se razviti i pri utvrđivanju prisutnosti tripsina u izmetu.

Općenito, određivanje izmeta u enzimima nema jednoznačnu dijagnostičku vrijednost, jer bakterije u njemu mogu pokazati veliku raznolikost enzimske aktivnosti.

Više su indikativna istraživanja dvanaestopalačnog sadržaja dobivena konvencionalnim sondama, mada su kvantitativni omjeri ove mješavine niza tajni (žuč, pankreasni sok itd.) Promjenjivi. Ova ispitivanja se provode da bi se utvrdila aktivnost niza enzima koje gušterača proizvodi. Među njima su tripsin, kao i lipaza, amilaza, fosfolipaza A2, elastaza.

Trypsin analiza stolice

Međutim, određivanje fekalnog tripsina može se koristiti za važne dijagnostičke nalaze. Konkretno, klasična dijagnoza cistične fibroze prilično je lako postavljena s niskom tripsin-aktivnošću u izmetu, mada je za cjelovitu sliku napravljena i prisutnost kroničnog bronhopulmonalnog sindroma, slučajevi cistične fibroze u braća i sestara (braća i sestre, ali ne blizanci), crijevnog sindroma i infekcije znoja.

Da bi se utvrdila aktivnost tripsina iz stolice, izvodi se rentgenski test filma. Ako je filtrat razblažen manje od 1: 64 i izložen rendgenskom filmu, tada se u nedostatku oštećenja aktivnost fekalnog tripsina smatra smanjenom. Ova metoda je već primjetno zastarjela, ali se još uvijek koristi, mada rijetko.

Tačnije informacije mogu se dobiti ispitivanjem znoj, kada se utvrde kloridi znojne tekućine. Ako se povišena razina klorida znojnice potvrdi tri puta, tada sa sigurnošću možemo reći da je dijagnoza cistične fibroze pouzdana.

Znojenje se stimulira elektroforezom pilokarpina na unutrašnjoj strani podlaktice.

Opšteprihvaćeni standard u evaluaciji funkcije pankreasa, ovo je SPT - tajin-pankreosiminski test. Bikarbonati i enzimi ovdje određuju se nakon iv primjene sekreta i pankreosimina i izravne stimulacije gušterače. Stanje žlezde smatra se normalnim ako se utvrdi tripsin na najmanje 3 U / 30 min. Pored toga, određuju se bikarbonati (maksimalno ne manje od 70 mmol / L), lipaza> 65000, amilaza> 12000 i steatorreja apteke.net

Laboratorijska istraživanja

Da bi utvrdili moguće bolesti, uzimaju krv, izmet, urin na analizu, provode stres testove. Dijagnostika koristi i ultrazvuk, računarsku tomografiju ili magnetnu rezonancu.

Eksokrina insuficijencija gušterače ogleda se u boji izmeta i njegovoj konzistenciji.

Nedostatak lipaze tokom probave izaziva masni sjaj i žutu boju.

Rezultati koprograma za patologije pankreasa uključivat će ne probavljene ostatke hrane: kreatorrhea (prisustvo mišićnih vlakana), amilorrhea (škrobna zrna), sapune, masne kiseline. Propadanje proteina u crevima dovodi do neprijatnog mirisa, kao i rasta proteolitičkih mikroorganizama - protea, klostridija.

Eksokrina insuficijencija gušterače ogleda se u boji izmeta i njegovoj konzistenciji.

Od velike važnosti je analiza izmeta na elastazu.

Krv se daje za biohemiju i kliničku analizu. Možda je porast bijelih krvnih zrnaca (neutrofila) znak upale. Broj crvenih krvnih zrnaca se smanjuje zbog krvarenja prouzrokovanih poremećajem krvarenja. Primjećuje se povećanje ESR-a i hematokrita s upalom.

Kod pankreatitisa, koji dovodi do blok izlaza enzima u dvanaestopalačno crijevo, primjećuje se porast sljedećih enzima:

  1. Amilaze.
  2. Trippsin, elastaza.
  3. Lipaze, fosfolipaze.

Možda je porast glukoze u krvi, jer dolazi do poremećaja u radu otočnih stanica koje luče inzulin.

Krv se daje za biohemiju i kliničku analizu.

Biohemijska analiza urina pokazuje porast razine amilaze (dijastaze) veće od 64 U / L na sat. Kod nekroze gušterače ta se brojka smanji na 10 U / L na sat.

Provodi se analiza sadržaja aminokiselina u mokraći - Lasusov test. Razina trippsinogena u urinu je takođe indikativna, što ukazuje na autolizu gušterače sa pankreatitisom, pankreasnom nekrozom.

Šta je tripsin?

To je naziv enzima koji sudjeluje u probavnom procesu proteina koji nastaje u tankom crijevu. Njegova sinteza događa se u gušterači, u neaktivnom stanju u obliku trippsinogena, nakon čega se potonji u debelom crijevu, nakon izloženosti enzimima enterokinaze, prerađuje u tripsin.

Otkrivanje tripsina u izmetu kod djeteta potvrđuje ili odbija postojanje nedovoljnih egzokrinih sposobnosti pankreasa praćenih kroničnim pankreatitisom, tumorima gušterače, kolelitijazom.

Koju funkciju obavlja?

Enzim je uključen u razgradnju proteinskih peptona na male elemente.

Pomoću gušterače, enzim se proizvodi u neaktivnom tripsinogenu iz kojeg se zatim formira tripsin. Ako se ne otkrije u izmetu, tada se mogu dijagnosticirati gruba odstupanja u radnoj sposobnosti žlijezde. Ova ili druga patologija pankreasa može se razviti čak i ako je tripsin prisutan u izmetu.

Učinkovitije su studije izvedene pomoću konvencionalnih sondi. Oni se provode da bi se identificirala aktivnost određenih enzima koje proizvodi gušterača.

Uz to, tripsin ima posebna svojstva:

  • regeneriše tkiva nakon opekotina,
  • smanjuje ozbiljnost upale,
  • vrši cepanje mrtvog tkiva sprečavajući prodiranje produkta nekroze u krvožilni sistem i posledičnu intoksikaciju,
  • pomaže u rješavanju krvnih ugrušaka,
  • ubrzava proces uklanjanja gnoja,
  • čini tajne tanjim
  • pomaže tijelu da se brže oporavi ako je postojala vlaknasta upala.

Kada se postavlja dijagnoza?

Svaka osoba je barem jednom u životu prošla izmet radi laboratorijskog ispitivanja. Razlog za to mogu biti ljudske pritužbe i potreba za preventivnim pregledom.

Čemu služi izmet tripsina? Takva analiza se izvodi kada:

  • dispeptički poremećaji u lezijama donjeg i gornjeg nivoa gastrointestinalnog sistema,
  • dugotrajan osjećaj mučnine
  • nadimanje i oteklina,
  • zatvor
  • jaka dijareja
  • belching i gag refleks,
  • simptomi boli u blizini pupka i u debelom crevu.

Pored toga, izmeta se daju tokom fizičkih pregleda u sledećim slučajevima:

  • privremenom prijavom u hostel,
  • godišnji pregledi djece u školama,
  • prilikom sastavljanja medicinskih potvrda državnog uzorka,
  • za prijem u sanatorijumsko liječenje u zdravstvenim kampovima i drugim ustanovama, što podrazumijeva suživot.

Značajke sakupljanja izmeta

Da bi se prošla takva analiza, moraju se pridržavati određenih pravila nekoliko dana. Za početak - hrana. Tijelo treba da prima hranu koja ima optimalnu količinu proteina, ugljikohidrata i masti. Treba se suzdržati od hrane koja može promijeniti nijansu izmeta, prouzrokovati dijareju ili zatvor, izazvati nadimanje:

  • vrući muffini
  • repe
  • mliječni proizvodi,
  • haringe
  • marelice itd.

Instrumentalne opcije dodatne prirode koje mogu direktno utjecati na rad debelog crijeva izvode se četiri dana prije nego što je stolica uzeta na analizu ili nakon nje. Ovdje govorimo o irrigoskopiji i prolasku barija u debelo crijevo.

Između ostalog, preporučuje se, ako postoji takva mogućnost, da prestanete uzimati lijekove koji ostaju u stolici i koji utiču na performanse testova. U slučaju kada nije moguće udovoljiti takvoj preporuci, potrebno je posjetiti liječnika i pronaći bolje rješenje.

Zabranjeno je uzimati lijekove koji sadrže aktivni ugalj, pilokarpin, bizmut.

Prije polaganja testova, klistiri i rektalni čepići se ne postavljaju, kako se ne bi promijenilo stanje sluznice u fekalnoj masi i ne bi se dali lažni rezultati.

Da biste pravilno odredili normu za tripsin kod djeteta, potrebno je izvršiti ispravnu ogradu. kala. Sam postupak podrazumijeva neka pravila:

  • ići na toalet za male potrebe treba biti prije higijenskih postupaka. Ovo je neophodno kako ostaci urina ne bi završili u biološkom materijalu,
  • pokretu crijeva prethodi higijenski postupak izveden čistom krpom i mlakom kuhanom vodom. Formulacije deterdženata nisu primenljive. Nakon svakog puta krpa se opere čistom vodom,
  • Pripremaju se sterilni spremnici koji su prethodno tretirani kipućom vodom - lonac, posuda ili tanjir. Izmet koji je pao u toalet nije dozvoljen za analizu jer ona uspijeva ugraditi patogenu mikrofloru nastanjenu od ostalih živih ljudi. Kao alternativna metoda, dopušteno je povlačenje folija za hranu na toalet, što se smatra higijenskim proizvodom za jednokratnu upotrebu,
  • Čim prođe defekacija, iz cijele mase izvadi se oko pet grama izmeta, stavi se u posudu za analizu, čiji se poklopac čvrsto zatvori,
  • na spremniku su naznačeni osobni podaci pacijenta i vrijeme uzorkovanja biomaterijala prenesenog na laboratorijski pregled. Period dozvoljenog skladištenja u hladnjaku ne prelazi pet do šest sati.

Šta uzrokuje smanjenje aktivnosti tripsina?

Što tripsin znači u izmetu kod djeteta, saznali smo. Otkrivanje enzima u biomaterijalu, među koje je uključeno, danas se smatra rijetkom pojavom, jer prolazeći kroz crijevni trakt uspijevaju se razgraditi i apsorbirati njegove zidove.

Uz to se takvi enzimi proizvode u različitim dijelovima probavnog sustava, što iskrivljuje konačne rezultate ispitivanja. No, kako bi se utvrdila funkcionalnost gušterače kada je nemoguće uzeti sadržaj dvanaesnika, pribjegavaju se metodi otkrivanja tripsina u izmetu.

Ako je djetetov tripsin u izmetu ispod normalnog, to može značiti sljedeće:

  • hronični pankreatitis,
  • razvoj tumora gušterače,
  • poremećaji fibrocistične žlijezde.

Dakle, tripsin u izmetu - šta je to? Ovo je vrsta pokazatelja uobičajene enzimske aktivnosti probavnog trakta, a posebno - njegovog gušterače. Odnos od 1 do 40 smatra se normalnom razinom tripsina u fekalijama. Svi pokazatelji koji prelaze ovu vrijednost su normalni.

Ako se razina smanji, liječnik sugerira patološke abnormalnosti u gušterači.

Da bi se postavila tačna dijagnoza, propisan je sveobuhvatan pregled koji uključuje ultrazvučnu dijagnostiku.

Trypsin fekalni test

Najvažnija funkcija tripsina je proteoliza zbog koje dolazi do cijepanja polipeptida i proteina u aminokiseline. Pripada broju katalitičkih enzima.

Trippsin zajedno s lipazom i amilazom najvažniji su enzimi koji osiguravaju kvalitetnu probavu hrane. Uz nedostatak bilo kojeg od njih, zapaža se probava.

Trippsin takođe ima niz svojstava:

  • Potiče regeneraciju tkiva kod opekotina
  • Smanjuje ozbiljnost upalnog procesa
  • Razgrađuje mrtvo tkivo i na taj način sprečava ulazak proizvoda nekroze u sistemski promet i naknadnu intoksikaciju
  • Pomaže brzoj resorpciji krvnih ugrušaka
  • Ubrzava proces uklanjanja gnoja
  • Smanjuje guste tajne kao i sekrecije
  • Ubrzava oporavak organizma u slučaju vlaknaste upale.

Indikacije za studiju

Zahvaljujući rezultatu analize moguće je prepoznati cističnu fibrozu, procijeniti rad gušterače onkopatologijama, hroničnim oblikom pankreatitisa, s traumom gušterače, dijabetesom, žučnom kamencu.

Ispitivanje se preporučuje u slučaju bolova u trbuhu i promjena prirode pokreta crijeva (stolice). Treba utvrditi i nivo tripsina u liječenju alkoholizma, kad pacijent planira dekodirati.

Analiza se može preporučiti djeci, nakon što se utvrdi količina tripsina u izmetu u djeteta, bit će moguće utvrditi uzrok neformiranog, loše mirisnog pokreta crijeva.

Funkcijski testovi

Sledeći stres testovi se obavljaju za utvrđivanje funkcionalnog stanja gušterače:

  1. Glukoamilasemski test.
  2. Proserin test.
  3. Iodolipol test.
  4. Secretin-pankreasiminski test.

Glukoamilasemički test provodi se na sljedeći način: utvrditi nivo amilaze u krvi na prazan stomak. Zatim dodajte opterećenje od 50 g glukoze. Nakon 3 sata, provodi se biohemijski test krvi na amilazu - obično se stopa povećava ne više od 25%. S upalom gušterače značajno naraste, 4-5 puta. Sa takvim nozološkim oblikom kao što je žljezdana skleroza, porast amilaze dolazi lagano.

Proserin je inhibitor holinesteraze. Stimuliše otpuštanje enzima od gušterače. Prvo utvrdite nivo dijastaze u urinu. Tada se daje lijek Prozerin. Svakih pola sata sakuplja se urin radi biohemijske analize. Dijastaza se normalno povećava 1,6-1,8 puta, nakon 2 sata njegova se razina stabilizira. Kod upalnih bolesti može se povećati 2-3 puta i ne smanjuje se dugo. Ako je žlijezda podvrgnuta sklerozi, tj. Zamjeni funkcionalno aktivnog vezivnog tkiva, tada porast razine enzima gotovo da ne dolazi.

Iodolipol test omogućava vam da procijenite aktivnost lipaze. Nakon jutarnjeg mokrenja, pacijent pije jodlipol. Potom, nakon sat vremena, a zatim svakih pola sata, prati se nivo jodida u mokraći. Nakon jednog sata utvrđuje se preostali jod u urinu.

Test sekreta-pankreasimina izvodi se pomoću posebne sonde. Secretin, hormon koji potiče proizvodnju enzima, ubrizgava se intravenski. Tada se provodi prikupljanje enzima koji se izlučuju u lumen dvanaestopalačnog crijeva.

Priprema za isporuku izmeta na analizu

Tri dana prije predložene studije, vrijedno je dovršiti unos enzimskih lijekova.

Morat ćete sakupljati izmet pomoću sterilnog spremnika koji ima posebnu kašiku za prikupljanje biološkog materijala i vijčani čep. Kontejner treba napuniti ne više od 1/3 zapremine.

Prilikom sakupljanja materijala potrebno je isključiti ulazak urina i izlučevina iz genitalija u spremnik. Sakupljeni materijal mora se istog dana dostaviti u laboratoriju. Spremnik s izmetom treba čuvati na temperaturi od 4-8 C.

Sa smanjenim nivoom tripsina može se pretpostaviti prisustvo patologija gušterače. Za dijagnozu preporučuje sveobuhvatnu studiju, koja uključuje ultrazvuk.

Što je tripsin u testu krvi i stolice?

Trippsin je proteolitički enzim (enzim) koji se izlučuje egzokrinim dijelom gušterače.U početku se proizvodi njegov prethodnik u neaktivnom stanju, tripsingen.

Ulazi u dvanaestopalačno crijevo 12 i tamo se aktivira uslijed djelovanja drugog enzima, enterokinaze, na njega.

Hemijska struktura tripsina je klasificirana kao protein. U praksi se dobija od goveda.

Trypsin funkcije

Najvažnija funkcija tripsina je proteoliza, tj. cepanje proteina i polipeptida na manje komponente - aminokiseline. To je katalitički enzim.

Drugim riječima, tripsin razgrađuje proteine. Poznati su i drugi enzimi gušterače - lipaza, koja učestvuje u probavi masti i alfa-amilaza, koja razgrađuje ugljene hidrate. Amilaza nije samo enzim gušterače, već se sintetiše i u pljuvačnim žlijezdama, ali u malim količinama.

Trippsin, amilaza i lipaza najvažnije su supstance u probavnom traktu. U nedostatku barem jednog od njih, probava hrane uvelike je poremećena.

Osim što učestvuje u probavi, enzim tripsin je veoma efikasan u liječenju različitih bolesti:

  • pomaže u smanjenju upale u tijelu,
  • ubrzava zaceljivanje opekotina, teških rana,
  • moći cijepati mrtvo tkivo tako da proizvodi nekroze ne uđu u krvotok i uzrokuju intoksikaciju,
  • čini tanji sekret, sekret više tečan
  • olakšava ukapljivanje krvnih ugrušaka,
  • pomaže u liječenju bolesti sa fibrinoznom upalom,
  • poboljšava uklanjanje gnojnih masa,
  • liječi teške ulcerativne oštećenja usne šupljine,

U neaktivnom stanju, ovaj spoj je apsolutno siguran.

Indikacije i kontraindikacije

Budući da tripsin ima tako izražena ljekovita svojstva, koristi se za proizvodnju lijekova.

Kao i bilo koja aktivna tvar bilo kojeg lijeka, i upotreba tripsina ima svoje indikacije i kontraindikacije.

Pri korištenju lekova koji uključuju tripsin treba strogo poštovati preporuke lekara i uputstva za upotrebu leka.

  1. Amorfan - može se koristiti samo lokalno (na ograničenom području kože).
  2. Kristalni - dolazi u obliku bijelo-žutog praha, bez karakterističnog mirisa. Koristi se lokalno i za intramuskularnu primjenu.

Trippsin je dostupan pod različitim imenima: „Pax-tripsin“, „Terridekase“, „Ribonuklease“, „Asperase“, „Lizoamidaza“, „Dalcex“, „Profesim“, „Irukson“. Svi pripravci moraju se čuvati na suhom i tamnom mjestu pri temperaturi koja ne prelazi deset stepeni.

Indikacije za upotrebu su:

  • upalne bolesti pluća i dišnih puteva (bronhitis, upala pluća, eksudativna pleurisija),
  • bronhiektatička bolest (prisutnost akutnih ekstenzija u bronhijama),
  • zaražene opekotine i rane sa gnojnim iscjedakom,
  • hronična upala srednjeg uha (otitis media),
  • gnojna upala frontalnog i maksilarnog sinusa,
  • upala koštane srži (osteomijelitis),
  • parodontna bolest
  • blokada lakrimalnog kanala,
  • upala šarenice
  • čirevi od pritiska
  • komplikacije nakon operacije oka.

Kontraindikacije za upotrebu tripsina su:

  1. Alergijska reakcija na tripsin.
  2. Povećana prozračnost pluća ili emfizem.
  3. Nedovoljnost srčane funkcije.
  4. Distrofične i upalne promjene u jetri.
  5. Tuberkuloza
  6. Bolest bubrega.
  7. Pankreatitis je reaktivan.
  8. Kršenja u sistemu koagulacije i antikoagulacije.
  9. Upalni procesi u bubrezima (žad).
  10. Hemoragična dijateza.

Koje mogu biti nuspojave nakon upotrebe tripsina?

  • alergije
  • palpitacije srca,
  • crvenilo i bol nakon intramuskularne injekcije,
  • hipertermija.

Pored toga, može se pojaviti promuklost u pacijentovom glasu.

Upute za upotrebu lijeka

Kada se primjenjuje lokalno za liječenje suvih rana ili rana sa mrtvim tkivom, koriste se oblozi impregnirani tripsinom.

Da biste to učinili, morate otopiti 50 mg enzimskog pripravka u 50 mg fiziološke fiziološke otopine (natrijum-hlorid, ili 0,9% fiziološke otopine).

Obično koristite posebno dizajnirane troslojne maramice.

Nakon nanošenja komprese, fiksira se zavojem i ostavlja se dvadeset i četiri sata.

Intramuskularna primjena 5 mg tripsina se razblaži u 1-2 ml fiziološke otopine, lidokaina ili novokaina. Kod odraslih se injekcije prave dva puta dnevno, za djecu - samo jednom.

Intrapleuralna upotreba. Nakon uvođenja lijeka, ne možete dugo biti u istom položaju, jer to otežava razrjeđivanje tajne. Obično nakon dva dana ta tajna izlazi kroz drenažu.

Aplikacija za udisanje. Inhalacija tripsina vrši se pomoću inhalatora ili bronhoskopa. Nakon postupka, bolje je ispirati nos ili usta toplom vodom (ovisno o tome kako je postupak proveden).

U obliku kapi za oči. Treba ih kapati svakih 6-8 sati tokom 3 dana.

Karakteristike upotrebe tripsina:

  1. Trippsin je zabranjeno nanositi na rane koje krvare.
  2. Ne može se koristiti za liječenje raka, posebno s ulceracijom tkiva.
  3. Ne primenjuje se intravenski.
  4. Kod liječenja male djece izrađuje se individualna šema.
  5. Trudnice ili dojilje treba uzimati ovaj lijek samo ako je rizik od njegove smrti ili smrti ploda vrlo značajan.

Farmakokinetika, tj. raspodjela lijeka u tijelu još nije proučena. Poznato je samo da se kada pas uđe u organizam, tripsin veže na alfa-makroglobuline i alfa-1-antitripsin (njegov inhibitor).

Recenzije lijekova

Trenutno postoji ogroman broj pozitivnih kritika o lijekovima koji sadrže tripsin. Posebno širok spektar njegove primjene u oftalmologiji. Pomoću nje liječe se krvarenja, adhezija, upalni i distrofični procesi šarenice, jer ove patologije u nedostatku odgovarajuće terapije mogu dovesti do nepovratnog sljepila. Vrlo je efikasno kombinirati u liječenju enzimskim pripravcima antialergijskim lijekovima, antibioticima, hormonima, lijekovima za glaukom, što značajno povećava brzinu regeneracije tkiva.

Trippsin je pomogao ublažiti tijek bolesti zglobova, poput artritisa, poliartritisa, artroze i reumatske bolesti. Ublažava bol, suzbija upale, obnavlja čitav niz pokreta.

Uz velike ozljede, duboke posjekotine, opekotine, enzim omogućava da, u najmanju ruku, ublaži opće blagostanje žrtve i dodatno ubrza ozdravljenje.

Prosječna cijena pripravka tripsina u Rusiji kreće se od 500 rubalja.

Trippsin u analizama

U krvi se određuje takozvani "imunoreaktivni" tripsin zajedno sa supstancom koja suzbija njegovo djelovanje - alfa-1-antitripsin. Brzina tripsina je 1-4 µmol / ml.min. Njeno povećanje može se primijetiti kod akutne upale gušterače, onkoloških procesa u njoj, kod cistične fibroze, hroničnog zatajenja bubrega, a može pratiti i tijek virusnih bolesti. Smanjenje količine enzima može ukazivati ​​na dijabetes melitus tipa 1 ili na gore navedene bolesti, ali u hroničnim oblicima i u kasnijim fazama.

Uz krvni test, pacijentima se često propisuje koprogram. Prije ovog ispitivanja, 3 dana se ne preporučuju 3 antibiotika. Kod dešifriranja tripsina u izmetu se možda neće otkriti. To je često znak cističnih vlaknastih procesa u gušterači. Snažno smanjenje u njemu primijećeno je kod cistične fibroze, ali to ne znači da je dijagnoza potvrđena, a za pojašnjenje su potrebne dodatne studije. Trenutno se vjeruje da određivanje aktivnosti tripsina u izmetu ne pokazuje gotovo ništa.

Kratke informacije o tripsinu i drugim enzimima nalaze se u videu u ovom članku.

Navedite svoj šećer ili odaberite spol za preporuke. Pretraga nije pronađena. Prikaz. Pretraživanje. Nije pronađen. Prikazuje. Pretraživanje. Nije pronađen.

Izmet na tripsinu

Digescija hrane započinje već u usnoj šupljini, gdje se usitnjava i navlaži pljuvačkom dok se ne stvori kašasta masa. Nedovoljno nasjeckana hrana može se izbaciti iz tijela u malo izmijenjenom obliku, što rezultira kršenjem apsorpcije hranljivih sastojaka. Osim toga, nedovoljno mljevena hrana uzrokuje pojačanu pokretljivost stomaka što može dovesti do dijareje i razvoja endogene alimentarne distrofije.

Slina je bezbojna, blago opalescentna, blago alkalna reakciona tečnost. Sastoji se od vode raznih soli, nekih organskih supstanci, ptialina (amilaza) i male količine maltoze

Amilaza razgrađuje škrob iz hrane u eritro- i akrodekstrine, koji se potom (pod djelovanjem istog enzima) pretvaraju u disaharid maltoze, koji se pod djelovanjem enzima maltoze razgrađuje u glukozu. Djelovanje amilaze nastavlja se u stomaku dok hrana ne bude zasićena kiselim sadržajem želuca. Nakon 20-30 minuta nakon unošenja hrane u želudac, prestaje djelovanje ptiaalina u kiselom okruženju. Do ovog trenutka skrob se gotovo u potpunosti pretvara u dekstrine i maltozu.

U želucu se hrana podvrgava daljnjoj mehaničkoj obradi i djelovanju enzima želučanog soka.

Hlorovodonična kiselina želudačnog soka mijenja koloidno stanje proteina i biljnih vlakana, pripremajući ih za daljnju probavu. Zbog toga se pod utjecajem pepsina probavljaju fibrin, kolagen i vezivno tkivo. Mišićna vlakna se u želucu oslobađaju iz slojeva vezivnog tkiva i sarkolemme, uslijed čega isprva nestaje poprečna, a zatim uzdužna pruga, a rubovi vlakana su zaobljeni. U tom stanju većina mišićnih vlakana ulazi u dvanaesnik.

Pod utjecajem klorovodične kiseline želuca vlakno koje tvori membranu biljnih stanica nabubri i macerira.

Trajanje probave u želucu ovisi o količini i kvaliteti hrane. Hrana bogata ugljikohidratima ulazi u crijeva brzo, proteinska hrana sporije traje, a masna hrana dugo ostaje u stomaku.

Mliječna hrana koja sadrži laktozu, koja pojačava peristaltiku, najbrže prolazi kroz probavni kanal. Tekućine mogu odmah iz creva ući u creva, a tople prolaze brže od hladnih. U prosjeku se hrana nalazi u stomaku od 1,5 do 5 sati, velika količina - do 6-8 sati.

U dvanaesniku se hrana konačno razgrađuje enzimima pankreasnih i crevnih sokova uz sudjelovanje žuči. Enzimi sadržani u tajni dvanaestopalačnog crijeva mogu razgraditi različite prehrambene tvari čak i ako na prethodnim fazama (u usnoj šupljini i u želucu) nisu dovoljno pripremljeni za probavu. Zbog toga je konverzija hranjivih sastojaka u dvanaesniku važna za probavu i apsorpciju.

Trypsin pankreasnog soka lako probavlja mišićna vlakna i slabo utječe na kolagen i gusto vezno tkivo (tetive, ligamenti, hrskavice i dr.). Alfa-kimotripsin, karboksipeptidaza, A- i B-elastaza uključeni su u hidrolizu proteina do aminokiselina koje se apsorbuju.

Lipaza u prisustvu žučnih kiselina razgrađuje trigliceride (neutralne masti) na glicerin i masne kiseline (palmitinska, oleinska, stearinska). Masne kiseline u alkalnom mediju dvanaestopalačnog crijeva, pod utjecajem žučnih kiselina, pretežno se pretvaraju u disocirana nestabilna sapuna koja se zatim rastvaraju i apsorbiraju. Pod djelovanjem amilaze pankreasnog soka, polisaharidi se hidroliziraju u tvorbu maltoze.

Žuča pojačava djelovanje amilaze, tripsina, a posebno lipazu (15-20 puta) soka pankreasa. Uz to, žuč osigurava stvaranje upornih masnih emulzija, što stvara optimalne uvjete za djelovanje lipaze. Žučne kiseline potiču otapanje masnih kiselina i apsorpciju proizvoda za probavu masti. Bile ima inhibitorni učinak na pepsin želučanog soka, a zajedno s sokovima gušterače i crijeva neutralizira kiseli himan hrane koji dolazi iz stomaka, a time sprečava uništavanje tripsina pod utjecajem pepsina.

Izlučivanje crijevne sluznice tokom probave traje do 8 sati. Jedan od glavnih enzima crevnog soka su peptidaze, koje razgrađuju polipeptide i peptone u aminokiseline. Ti enzimi uključuju leucin aminopeptidazu, koja cijepa Nh3-terminalne ostatke aminokiselina. Tako se u crijevima proteini potpuno hidroliziraju u slobodne aminokiseline, koje se lako apsorbuju. Crijevni sok sadrži i nukleaze koje razgrađuju nukleinske i polinukleinske kiseline:

  • β-fruktofuranosidaza (invertaza, saharoza), koja razgrađuje β-D-fruktofuranoside, uključujući saharozu, na glukozu i D-fruktozu,
  • β-galaktozidaza (laktaza), koja razgrađuje laktazu u glukozu i galaktozu,
  • crevna maltaza, koja razgrađuje maltozu.

U crijevnom soku nalazi se velika količina lipaze, kao i enterokinaza - enzim enzim. Pretvara neaktivni enzim pankreasni tripsin u aktivni tripsin.

Od velikog značaja u procesu varenja ima sluz, koja je sastavni dio crijevnog soka. Adsorpcioniranje enzima na njegovoj površini, sluz potiče njihovo djelovanje. Digescija u tankom crijevu traje 4-5 sati, a za to vrijeme svi se hranjivi sastojci razgrađuju enzimima crijevnog soka i rezultirajući produkti hidrolize polako se apsorbiraju. U velikoj mjeri apsorpcija se javlja i u stomaku, gdje se mogu apsorbirati voda, alkohol, glukoza i mineralne soli.

Na mjestu prelaza tankog crijeva u debelo crijevo nalazi se mišićna pulpa, koja je stalno u stanju umjerenog kontrakcija. Njegovo periodično opuštanje doprinosi unosu himera u malim obrocima u debelo crevo, gde se tokom kretanja prehrambene mase meša u stvaranje izmeta. Izlučivanje sluznice debelog crijeva sadrži peptidazu, nukleazu, amilazu, β-fruktofuranosidazu (saharozu) maltazu, β-galaktozidazu (laktazu) i druge enzime.

Apsorpcija hranljivih sastojaka u debelom crijevu događa se u malim količinama, a u udaljenom crijevu gotovo potpuno nedostaje. U cekumu i u uzlaznom delu poprečnog debelog creva apsorbira se i do 90% vode.

Dizajnirani normalni izmet ima neutralnu ili blago alkalnu reakciju, sadrži sterkobilin (hidrobilirubin), snažno izmijenjena mišićna vlakna, biljna vlakna, sapune, moguće je prisustvo neznatne količine masnih kiselina. Nema neutralne masti. Uz to, izmet sadrži skol, fenol, indol, leucin, koproeterin (od holesterola), purinske baze (gvanin, adenin itd.), Nerastvorljive soli natrijuma, kalcijuma, magnezijuma i željeznog fosfata, kao i elemente crijevne sluznice (epitela) , mucin) i bakterija, među kojima preovlađuju Escherichia coli i enterokok.

Izmet

Ispitivanje izmeta je najprikladnije provesti nakon probne prehrane prethodno propisane pacijentu. Najčešći dijeti su Schmidt i Pevzner.

Schmidtova dijeta: 1–1,5 l mlijeka, 2-3 kuhana jaja, 125 g lagano prženog mljevenog mesa, 200–250 g pire krumpira, sluznica (40 g zobene kaše), 100 g bijelog hljeba ili krekera. 50 g ulja. Energetska vrednost - 10467 kJ. Kod normalne probave ostaci mrvice u izmetu ne nalaze se.

Pevznerova dijeta: 400 g hljeba, 200 g crnog na sebi, 250 g prženog mesa, 100 g putera, 40 g šećera, heljde i kaša od riže, prženi krompir, mrkva, zelena salata, kiseli kupus, kompot od suhog voća, svježe jabuke. Energetska vrednost - 13607 kJ.

Dijeta u svakom pojedinom slučaju odabire se uzimajući u obzir stanje probavnih organa pacijenta i uobičajenu hranu. Pevznerova dijeta daje veliko opterećenje probavnom aparatu i stoga pomaže u otkrivanju probavnih disfunkcija čak i malog stepena. Dijeta Schmidt - štedljiva, koristi se u slučajevima kada je Pevznerova dijeta previše neugodna. Istovremeno s prehranom, pacijentu se daju bilo kakva ravnodušna obojena sredstva (karbolen, karmin) i nadzire se njegova pojava u izmetu.

Izmet treba sakupljati u čistom posuđu, najbolje staklenom ili u voskom. Neprihvatljivo je slati izmet na istraživanje u kutije za šibice i kartonske kutije, jer se u tom slučaju tekućina izvađuje iz izmeta u papir, a njegova konzistencija se može promijeniti. Potrebno je proučiti izmet najkasnije 8-12 sati nakon njegove izolacije, jer pod uticajem mikroorganizama i enzima mogu doći do promjena. Najbolje je pregledati izmet koji nastaje usled samo-defekacije, bez nečistoća (urin, barijev hlorid, masti, voda posle klistira i dr.). Izmet se postavlja u haubu za odvod dima ili dobro prozračenu sobu, gdje se priprema za istraživanje.

Feces se pregleda makroskopski, mikroskopski, hemijski i bakteriološki.

Indikatori koprograma

U djece i odraslih u istraživanju izmeta utvrđuju se sljedeći pokazatelji:

  • mišićna vlakna - ostaci mesne hrane,
  • vezivno tkivo - supstanca životinjskog porekla,
  • neutralna masnoća - ostaci proizvoda koji sadrže masti,
  • masne kiseline - proizvodi probave dijetalnih masti,
  • biljna vlakna - probavljive i neprobavljive ćelijske membrane biljnih tkiva,
  • škrob - nalazi se u biljnoj hrani, ali normalno ga razgrađuje enzimima pankreasa,
  • crevne epitelijske (površinske) ćelije i sluz izlučuju se žlezdama crevnog zida tokom upale,
  • bijela krvna zrnca - imunološke stanice koje se nakupljaju u žarištu upale,
  • crvena krvna zrnca - glavna krvna zrnca,
  • sterkobilin - produkt konačne neutralizacije bilirubina koji uđe u lumen creva s žučom, ima braon boju koja određuje boju izmeta,
  • bilirubin - supstanca koja se formira u jetri i izlučuje kroz žučni trakt u creva,
  • jodofilna flora - mikroorganizmi obojeni posebnim bojama i izazivati ​​fermentaciju u crevima,
  • protozoe, gljivice, jajašca crva - znakovi zaraze parazitima.

Normalni pokazatelji koprograma kod djece i odraslih

PokazateljNorma
Kod odraslihKod djece
Mlađi od 1 godineStariji od 1 godine
Kiselost (pH)6,0 – 8,04,8 - 6,0, s umjetnim hranjenjem - do 7,57,0 – 7,5
Mišićna vlaknaNema niti jednogMogu postojati pojedine probavljeneNije probavljen niti pojedinac
Vezivno tkivoNe
Neutralna masnoćaNeU maloj količiniNe
Masne kiselineNe, može biti mala količina soli masnih kiselinaU maloj količiniNe
Biljna vlaknaNeprobavljive mogu biti u različitim količinama, ovisno o količini biljne hrane, probavljive - pojedine stanice ili njihove akumulacije
ŠkrobNeU maloj količiniNe
EpitelNe, pojedinačne ćelije cilindričnog epitela su prihvatljiveNe
SlimeNe
Bijela krvna zrncaNema niti pojedinačnih neutrofilnih bijelih krvnih zrnaca
Crvena krvna zrncaNe
SterkobilinPozitivna reakcija
BilirubinNePostojiNe
Jodofilna floraNema ili pojedinih ćelija
Protozoa, gljive, jaja crvaNe

U kvantitativnom mjerenju hemijskih pokazatelja, norme su sljedeće:

  • sterkobilin 200 - 600 mg / dan (prema Adleru) ili 30 - 100 mg / dan (prema Tervenu),
  • omjer urobilina i sterkobilina (Adlerov koeficijent) od 1:10 do 1:30,
  • ukupni azot 2 - 2,5 n / dan,
  • saharoza - do 300 U / g,
  • tripsin - do 670 U / g,
  • lipaza - do 200 U / g,
  • amilaza - do 600 U / g,
  • enterokinaza - do 20 U / g,
  • alkalna fosfataza - do 150 U / g,
  • tripsin 80 - 742 g / dan,
  • himotripsin 75 - 839 g / dan.

Odstupanja od norme

Prije nego što se upusti u mikroskopsko i biohemijsko istraživanje izmeta, laboratorijski asistent će primijetiti njegov izgled i svojstva.

  • Previše gusta stolica znak je opstipacije, a tečnost simptom upale i proliva.
  • Uz nedovoljnu aktivnost pankreasa u izmetu ima puno ne probavljene masnoće, pa tako postaju mast.
  • Mjehurići u tečnom crevnom sadržaju simptom su fermentativne dispepsije.
  • Ako su materijal za koprogram male guste okrugle kvržice - to su takozvani ovčiji izmet. Primjećuje se tokom posta, spastičnog kolitisa, hemoroida.
  • Izmet u obliku trake ili duge vrpce često služi kao znak crevnog tumora.
  • Konačno, slaba stolica se nalazi kod zaraznih bolesti.

Promjene boje izmeta mogu se dogoditi upotrebom određene hrane ili lijekova (na primjer, repe). Zeleni izmet u bebe na umjetnom hranjenju normalna je pojava koju uzrokuju karakteristike upotrijebljene smjese, naročito sadržaj željeza u njemu.

U drugim slučajevima oni služe kao znakovi patoloških stanja ili dijetalnih karakteristika:

  • obojena: opstruktivna žutica,
  • crna: krvarenje iz želuca ili tankog creva, uzimanje lekova na bazi bizmuta,
  • žuto: fermentativna dispepsija
  • smeđe crvena: primjena krvi, kao i upotreba kakaa,
  • zelenkasto crna: upotreba proizvoda koji sadrže željezo,
  • zelena: dijeta na bazi biljaka, pojačana peristaltika,
  • narandžasto žuta: mliječna hrana.

U slučaju probavnih smetnji moguća su odstupanja mikroskopskih rezultata koprograma:

  • Kreatorrhea: pojava mišićnih vlakana. Primjećuje se sa smanjenim lučenjem želudačnog soka, hroničnim pankreatitisom, enteritisom, kolitisom, opstipacijom, kao i sa procesima propadanja i fermentacije u crijevu.
  • Steatorreja tipa I: pojava u stolici neutralne masti. Javlja se kod nedovoljne aktivnosti gušterače (pankreatitis, kamen ili tumor pankreasnog kanala ili sfinktera Oddija).
  • Steatoreja tipa II: pojava masnih kiselina i sapuna, moguće s diskinezijom žučnog mjehura i enteritisom.
  • Steatorreju tipa III karakterizira pojava u izmetu svih gore navedenih vrsta masti. Razvija se kod cistične fibroze, celijakije, eksudativne enteropatije, limfogranulomatoze, Addisonove bolesti. Ovo su teške hronične bolesti koje zahtevaju dugotrajno lečenje.
  • Amilorrhea: pojava škroba u izmetu. Normalno je u potpunosti uništen enzimima pljuvačke i gušterače. Amiloreja se javlja kod pankreatitisa, sialitisa, oslabljene motoričke funkcije tankog crijeva, na primjer, proljeva.
  • Lientoreja: pojava u stolici vezivnog tkiva. Razvija se kod patologije stomaka, gušterače, proliva.
  • Bijela krvna zrnca: porast broja tih ćelija ukazuje na upalu creva - enteritis ili kolitis, naročito parazitske prirode.
  • Crvena krvna zrnca u stolici javljaju se sa čirima, erozijom, dizenterijom i salmonelozom, pozitivna reakcija na okultnu krv može biti prvi znak zloćudnog tumora ili crijevne tuberkuloze. U mnogim zemljama ovu analizu moraju raditi svi ljudi stariji od 50 godina. Međutim, nedostatak krvi ne isključuje uvijek ta opasna stanja.
  • Sluz: ako je prozirna, gusta, leži na površini izmeta, to je znak kolitisa ili zatvor. Krvava sluz se pojavljuje kod ulceroznog kolitisa, dizenterije i raka debelog crijeva.
  • pH: pomak na alkalnu stranu znak je upale u probavnom sistemu, oštro alkalno okruženje manifestacija je trulećeg procesa. Na primjer, pH se prebacuje na kiselinsku stranu tokom fermentacije, na primjer, kao rezultat sindroma malapsorpcije (poremećena apsorpcija hranjivih sastojaka iz crijeva).
  • Povećanje Adlerovog koeficijenta na 1: 5 - 1: 1 - 3: 1 moguće je kod hepatitisa i drugih bolesti jetre, a njegov pad na 1: 300 - 1: 1000 primjećuje se s hemolitičnom žuticom.
  • Jodofilna flora (na primjer, klostridija) prati disbiozu i procese fermentacije u crijevima.
  • Gljive se nalaze u kandidijazi, protozoi u dizenteriji i drugim parazitskim infestacijama, jajima i dijelovima tijela glista - kod odgovarajućih bolesti.

Koprološki sindromi

Često u koprogramu postoje odstupanja od nekoliko pokazatelja odjednom. Postoje različite kombinacije takvih odstupanja koja nastaju iz različitih razloga i zovu se koprološki sindromi. Otkrivanje tijekom dekodiranja koprograma takvog sindroma pomaže liječniku da postavi ispravnu dijagnozu.

  1. Oralni sindrom povezan je s patologijom zuba, desni, pljuvačnih žlijezda. Kao rezultat ovih bolesti, osoba ne može dobro žvakati hranu, pažljivo je obrađivati ​​pljuvačkom i nije u potpunosti apsorbirana u gastrointestinalnom traktu. Mikroskopija otkriva karakteristično svojstvo - ostatke ne probavljene hrane.
  2. Gastrogeni sindrom povezan je sa bolestima želuca i gušterače, uglavnom atrofičnim gastritisom i hroničnim pankreatitisom sa smanjenom enzimskom funkcijom. U koprogramu se primjećuje oštro alkalna reakcija, kreatorrhea, lientorea, soli (oksalati), prisutnost mikroorganizama.
  3. Pyloroduodenal sindrom razvija se sa nedovoljnom funkcijom želuca i dvanaestopalačnog creva, najčešće s diskinezijom. Karakteriziraju ga kreatoreja, lientoreja, lagano alkalna reakcija.
  4. Insuficijencija pankreasa razvija se s teškim pankreatitisom, duodenitisom, opisthorhijazom. Probava masti i proteina je poremećena. Kao rezultat toga, u koprogramu su primijećene žuto-siva boja i veliki broj tekućeg pjegavog izmeta, steatorreja I tipa i kreatorreja.

Uz abnormalnosti u razvoju žučnih kanala, njihovu diskineziju, holangitis, holecistitis, žučnu bolest, nedovoljno žuči izlučuje se u crijevima potrebnim za probavu masti. U analizi izmeta zapaža se steatorreja tipa II. Bilirubin sadržan u žuči ne ulazi u crevni lumen, ne pretvara se u sterkobilin i ne mrlje izmet. U vezi s tim, izmet postaje svijetlosiv. Iste promjene nastaju i kod zatajenja jetre zbog hepatitisa.

Kod akutnih crevnih infekcija tanko crijevo pati, a u koprogramu je određen enterički sindrom. Karakteriše ga prisustvo epitela, proteina, steatorreja tipa II. Stolica je tečna, žuta, bez vidljivih patoloških nečistoća.

Ako zarazni proces utječe na prelazak tankog crijeva u debelo crijevo i enterokolitis započne, u koprogramu se određuju linoreja, amiloreja, bijela krvna zrnca, crvena krvna zrnca, jodofilna flora. Izmet je tečan, penast, sa kiselim mirisom i dodatkom sluzi.

Kada je zahvaćen glavni dio debelog crijeva, pojavljuje se distalno-kolitni sindrom. Javlja se kod dizenterije, salmoneloze, drugih bakterijskih ili protozoalnih crevnih infekcija. Količina izmeta je vrlo mala („rektalna pljuvačka“), tekući su, sa sluzi.

Kojem doktoru se obratiti

Da biste napravili analizu fekalija, trebate kontaktirati terapeuta ili gastroenterologa. U svojoj praksi koprogram ili njegovi pojedinačni pokazatelji koriste kirurzi, onkolozi, reumatolozi i ljekari mnogih drugih specijalnosti. Ako se u analizi izmeta otkriju promjene, propisuje se dodatni pregled - ultrazvuk, endoskopske metode, tomografija i drugi.

Pedijatar E.O. Komarovsky govori o analizi izmeta kod djece (vidi od 01:20 min):

Kada se propiše analiza

Bar jednom u životu prođu izmet na analizu. Uzrok mogu biti pritužbe pacijenta i potreba za preventivnim liječničkim pregledom.

Feces odustaje od prisustva dispeptičkih poremećaja tokom poraza donjeg i gornjeg kata gastrointestinalnog trakta:

  • dugotrajna mučnina
  • nadutost
  • nadimanje
  • zatvor
  • nenadoknadiva dijareja
  • belching i povraćati
  • bol u pupku i duž debelog creva.

Za rutinski pregled potrebno je proći izmet sa:

  • smestiti se u privremeni boravak u hostelu,
  • svake godine, pregled djece u školi,
  • za registraciju certifikata o državnom standardu,
  • za prijem u sanatorijum, dječiji rekreacioni kamp i druge ustanove, uključujući uslove zajedničkog života.

Priprema analize

Nekoliko dana prije testa trebali biste se pripremiti. To se sastoji u tome da slijedite dijetu i kupite odgovarajući spremnik.

Već nekoliko dana (3-4 dana) vrijedi voditi računa o prehrani. Tijelo treba primati samo zdravu hranu s izbalansiranim omjerom proteina, masti i ugljikohidrata.

Vrijedi se suzdržati od konzumiranja one hrane koja uzrokuje promjenu boje izmeta, učvršćivanja ili proliva, nadimanja:

  • vruće pečenje
  • repe
  • kefir
  • mlijeko
  • kukuruz
  • haringa
  • šljive i marelice i dr.

Ako se uzima test stolice da bi se otkrila skrivena krv, tada dijeta ne bi trebalo da uključuje:

  • srca
  • jetra
  • zec
  • govedina
  • mozgovi
  • klijetke
  • uši
  • pluća
  • jezik
  • svinjetina, janjetina, piletina.

Dodatne instrumentalne metode koje imaju direktan uticaj na debelo crevo trebalo bi se sprovesti bilo 4 dana pre testa, ili odmah nakon. Ovo se odnosi na irigoskopiju i prolazak barijuma u debelo crevo.

Ako je moguće, preparate prekinite, čiji ostaci ostaju u izmetu i promijenite njegova svojstva. Ako je njihov otkaz nemoguć, trebali biste se posavjetovati s liječnikom i doći do najpovoljnije zajedničke odluke. Upotreba lijekova koji sadrže sljedeće komponente je kontraindicirana:

Nemoguće je izvršiti postavljanje klistira i rektalnih čepića prije analize, jer će to utjecati na sadržaj sluznica u izmetu i može dati lažne ili sumnjive rezultate.

Postupak naplate fekalija

Direktni postupak dobivanja izmeta također zahtijeva poštivanje određenih pravila.

Idite u toalet "malo" što vam je potrebno prije higijene vanjskih spolnih organa. Budući da čestice urina ulaze u izmet, a hemijski sastav će jasno pokrenuti pitanja laboratorijskih pomoćnika i ljekara.

Prije čina defekacije, vrijedi provesti higijenske postupke vanjskih spolnih organa i perineuma. Higijena se provodi pomoću vlažnih čistih krpa i tople kuhane vode bez dodatnih kemijskih deterdženata.

Operite u smjeru od usne do anusa. Svaki put navlažite krpu i isperite čistom vodom. Ovaj pravac je zbog pravila aseptik-antiseptik. Budući da se svako čišćenje vrši od čistijeg mjesta do prljavijeg zraka kako bi se spriječilo unošenje dodatne patogene flore.

Pripremite posebnu čistu posudu, prethodno je tretirate kipućom vodom. To može biti posuda, tanjur, lonac. Ako ne postoji takva opcija, ne možete uzeti stolicu direktno iz toaleta. Budući da postoji vlastita patogena flora, naseljena od svih stanovnika stana.

Alternativa bi bio istegnut prianjajući film. To je higijenski jednokratni proizvod.

Nakon čiste defekacije posebnom žlicom koju pruža posuda za prikupljanje izmeta, dobije se do 5 grama mase (otprilike čajna žličica) i stavi unutra. Čvrsto zatvorite poklopac.

Na epruvetu napišite svoje prezime sa inicijalima, vremenom i datumom sakupljanja. Odnesite sadržaj u laboratoriju. Ako se to odmah pripisuje, to ne djeluje, maksimalni rok trajanja izmeta je 5-6 sati.

Pojedinačni trenuci

Potreba za uzorkovanjem stolice nije uvijek zgodna s fiziološkog stanovišta. Ako žena trenutno menstruira, bolje je napustiti napuštanje i odgoditi promjenu na kasniji datum.

Ako promjena uvjeta nije moguća, tada ih se sprema tamponom. Nakon držanja toaleta vanjskih genitalija i perineuma, na odredište se postavlja čisti tampon.

Vjeruje se da prije uzimanja testa ne biste trebali četkati zube noću. Budući da čestice mogu ući u izmet. Neki tvrde da je poželjno isključiti oralnu higijenu ujutro, ali u tom slučaju čestice jednostavno nemaju vremena da uđu u rektum, pa čak ni u debelo crijevo.

Isključeni su dodatni metodi za olakšavanje rada crijeva. Supozitorije protiv krvarenja i rektalnih supozitorija samo lažiraju rezultate. Delovanje creva treba obaviti nezavisno, bez dodatne pomoći.

Analiza izmeta na gliste zahtijeva malo velike količine za istraživanje. Stoga se ta kašika iz kontejnera može staviti unutar dvostruke porcije. Ako se stolica preda, radi otkrivanja ili isključenja giardije, postupak se ponavlja tri puta. Treba se dobro pripremiti za to.

Ograda stolice kod djeteta ne razlikuje se od odrasle osobe. Ako se radi o novorođenčadi ili novorođenčadi, tada trebate pratiti u kojem približno vremenskom periodu se pojede.

Kao i kod odraslih, to se obično događa odjednom. Stoga prije navodnog čina dijete treba da nosi čistu pelenu. Nadalje, postupak je sličan gore opisanom.

Ako je dijete uveče odlazilo u toalet, a izmet ne daje bakterijskoj flori, tada se sadržaj čvrsto zatvorene boce može pohraniti u hladnjak dan.

Fekalni test okultne krvi

Ova vrsta istraživanja pomoći će vam da se otkrije prisustvo krvarenja u gastrointestinalnom traktu. Ako je ogromno krvarenje vidljivo golim okom (melena je crni izmet, konzistencija je slična katranu - s krvarenjem iz želuca i jednjaka, čista nepromijenjena krv iz krvarenja iz donjeg gastrointestinalnog trakta - crijeva), tada se mali kronični pitting može primijetiti jedino u laboratoriji.

Rezultat je normalno negativan. Specijalni enzim reagira na prisustvo krvnih sastojaka u izmetu, na oslobađanje gvožđa, pa se preporučuje pridržavanje gore navedene prehrane.

Coprogram

Koprogram ili opća analiza izmeta je najčešća studija ovog materijala, jer laboratorijski asistent opisuje sve nečistoće koje su se našle pod mikroskopom i vizuelno. Takva analiza pomaže u dijagnostici mnogih bolesti probavnog trakta.

Rezultati koprograma uključuju:

  • žučni pigmenti
  • mišićna vlakna
  • skrob
  • svarljiva vlakna
  • neutralne masti i masne kiseline,
  • dodatne nečistoće: sluz, krv i gnoj,
  • sitne čestice hrane - detritus,
  • ćelijske komponente krvi: crvena krvna zrnca.

Takođe vizuelno procijenite boju, teksturu i prisustvo ne probavljenih ostataka hrane.

Rezultati

Testovi za pankreatitis uključuju određivanje nivoa kalcijuma (on se smanjuje), određivanje imunoreaktivnog tripsina, inhibitora tripsina u krvi.

Norma ESR: 6-12 kod muškaraca, 8-15 kod žena. Kod akutnog pankreatitisa raste. Količina ukupnih proteina plazme koja sadrži i željezo - transferrin, feritin - smanjuje se. Uobičajeno, ukupni protein je 64-84 g / l. S upalom se podiže samo C-reaktivni protein.

Indikatori kontrole karcinoma gušterače - CA 19-9, karcino-embrionalni antigen. U prisustvu malignog procesa, vrijednost CA 19-9 viša je od 34 U / l, karcinoembrionski antigen je veći od 3,75 ng / l, u pušača je veći od 5,45 ng / l. Za potvrdu su potrebne i druge dijagnostičke metode - MRI.

Difuznim promjenama, sklerozom organa smanjuje se broj enzima.

Za razliku od akutnog pankreatitisa, uz egzokrinu insuficijenciju uslijed umiranja stanice i nadomještanja njihovog vezivnog tkiva, ne dolazi do povećanja razine tripsina, amilaze u krvi tijekom funkcionalnih ispitivanja. Međutim, u koprološkom istraživanju pronađeni su neprobavljeni ostaci hrane, razina fekalne elastaze je smanjena.

Dobrim analizama nivo enzima u krvi je sljedeći: lipaza - 14-60 IU / l, ukupna amilaza - 29-100 U / l, amilaza pankreasa - do 53 U / l, tripsin - do 60 µg / l.

Kako prikupiti izmet za analizu

Za gotovo sve analize izmet se sakuplja na isti način (s nekoliko usavršavanja za neke analize).

Izmet se sakuplja u suhoj čistoj staklenoj posudi s poklopcem ili u posebnoj posudi iz ljekarne. Ako ste kupili posudu za analizu stolice u ljekarni, u njoj se nalazi posebna plastična kašika za prikupljanje materijala.

Izmet se sakuplja iz lonca, od pelena ili pelena, odmah nakon pokreta crijeva. Odrasli iz pažljivo higijenski izrađene posude ili WC-a.

Za analizu vam treba mala količina izmeta - 1-2 žličice.

Najbolje je uzeti jutarnju izmet na analizu. Ali ako to nije moguće. U večernjim satima možete sakupljati izmet i čuvati ga u pažljivo zatvorenom teglu ili posudi dulje od dvanaest sati na donjoj polici hladnjaka.

Prema koprogramu koji možete procijeniti

  • Prisutnost žučnih pigmenata u izmetu. Sterkobilin bi trebao biti normalno prisutan.
  • Koliko dobro funkcioniraju probavne žlijezde, određuje se prema broju križanja ispred mišićnih vlakana, škroba, neutralne masti, masnih kiselina i probavljenih vlakana. Što je više pluseva nasuprot svakom od tih imena, gora se hrana probavlja.
  • Ako upala u crijevima postoji ili ne postoji. Prisutnost patoloških nečistoća u izmetu: sluz, krv, gnoj su pokazatelji upale: označeni su plusovima ako postoje. Normalno nisu u izmetu.
    Prisutnost u analizi fekalija velikog broja leukocita (normalno da su pojedinačni)
    Prisustvo u analizi izmeta - crvenih krvnih zrnaca. Normalno - odsutni su.
    Crijevni epitel - ne bi trebao biti normalan.
  • Bilo da postoje paraziti i njihova jajašca u crijevima ili normalno, u izmetu ne bi trebalo biti ni jednog ni drugog.

Lijekovi mogu utjecati na koprogram: enzimski pripravci i antibiotici. Liječnik koji propisuje analizu i potom će procijeniti rezultat trebao bi znati da uzimate ove lijekove. Nije uvijek potrebno otkazati lijek da biste uzeli test, ponekad morate procijeniti učinkovitost liječenja prema rezultatima analize izmeta. Ne biste trebali sami otkazati lijek prije nego što uzmete ovu analizu, o tome biste trebali konzultirati liječnika.

Analiza je obično spremna sljedeći dan.

Analiza izmeta za oportunističku mikrofloru

U njemu se otkriva mikroflora, koja normalno može živjeti u crijevima, ali ponekad se razmnožava razmnožavajući i uzrokuje nelagodu u crijevima, proliv, zatvor, osip itd.

Analiza izmeta na oportunističku mikrofloru se prikuplja i priprema slično kao analiza izmeta na diskbiozu. Rezultat je spreman za sedam do osam dana.

Ovo su sve informacije o fekalna analiza. Želim vam dobro zdravlje!

Pogledajte video: 4 основные причины смерти 70% людей вы знаете? Причина 1 как не умереть от инфаркта, инсульта? (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar