Rezultati upotrebe Amikacina 1000 mg kod prostatitisa

Lijek se izrađuje u obliku bijelog praha, iz kojeg je potrebno pripremiti otopinu za intramuskularnu i intravensku primjenu.

Djelatna tvar je amikacin sulfat, koji u 1 bočici može biti 1000 mg, 500 mg ili 250 mg. Sadrže se i pomoćne komponente: voda, dinatrijev edetat, natrijum hidrogen fosfat.

Farmakološko djelovanje

Lijek je antibiotik širokog spektra. Lijek ima antibakterijsko djelovanje, uništava vrste bakterija otpornih na cefalosporine, uništava njihove citoplazmatske membrane. Ako se benzilpenicilin propisuje istovremeno s injekcijama, primjećuje se sinergistički učinak na neke sojeve. Lijek ne utječe na anaerobne mikroorganizme.

Oblik i sastav

Lijek je dostupan u obliku praška, iz kojeg se priprema otopina za intramuskularnu i intravensku injekciju. To je higroskopska mikrokristalna supstanca u kremnoj boji koja se isporučuje u prozirnim staklenim bocama od 10 ml. Svaka bočica sadrži amikacin sulfat (1000 mg). 1 ili 5 boca stavljaju se u kartonsku kutiju sa uputama.

Farmakokinetika

Nakon intramuskularnih injekcija, lijek se apsorbuje 100%. Prodire u druga tkiva. Do 10% se veže za proteine ​​u krvi. Transformacije u tijelu nisu izložene. Izlučuje se bubrezima nepromijenjeno oko 3 sata. Koncentracija amikacina u krvnoj plazmi postaje maksimalno 1,5 sati nakon injekcije. Bubrežni klirens - 79-100 ml / min.


Djelatna tvar je amikacin sulfat, koji u 1 bočici može biti 1000 mg, 500 mg ili 250 mg.
Amikacin ima antibakterijsko dejstvo, uništava vrste bakterija otpornih na cefalosporine, uništava njihove citoplazmatske membrane.
Lijek se izrađuje u obliku bijelog praha, iz kojeg je potrebno pripremiti otopinu za intramuskularnu i intravensku primjenu.

Farmakodinamika

Amikacin ima baktericidni efekat. Aktivna supstanca stupa u interakciju sa 30S podjedinicama ribosoma i sprječava stvaranje matriksa i transportnih RNA kompleksa. Antibiotik sprečava proizvodnju proteinskih jedinjenja koja čine citoplazmu bakterijske ćelije. Lijek je veoma efikasan protiv:

  • gram-negativne aerobne bakterije (pseudomonas, Escherichia, Klebsiella, serrations, Provision, enterobacter, Salmonella, Shigella),
  • Gram-pozitivni patogeni (stafilokoki, uključujući sojeve otporne na penicilin i cefalosporine 1. generacije).

Promenljiva osetljivost na amikacin je:

  • streptokoki, uključujući hemolitičke sojeve,
  • fekalni enterokok (lijek se mora davati u kombinaciji sa benzilpenicilinom).

Učinak antibiotika ne odnosi se na anaerobne bakterije i unutarćelijske parazite. Antibiotik nije uništen enzimima koji smanjuju aktivnost drugih aminoglikozida.

Indikacije za upotrebu Amikacin 1000 mg

Indikacije za primjenu lijeka su:

  • zarazne bolesti dišnog sistema (upala pluća, pogoršanje hroničnog bronhitisa, gnojni plevritis, plućni apsces),
  • septikemija uzrokovana bakterijama osjetljivim na amikacin,
  • bakterijsko oštećenje srčane vrećice,
  • neurološke zarazne bolesti (meningitis, meningoencefalitis),
  • trbušne infekcije (holecistitis, peritonitis, pelvioperitonitis),
  • zarazne i upalne bolesti mokraćovoda (upala bubrega i mjehura, bakterijske lezije uretre),
  • gnojne lezije mekih tkiva (infekcije rana, sekundarno zaražene alergijske i herpetičke erupcije, trofični ulkusi različitog porijekla, pioderma, flegmona),
  • upalni procesi u karličnim organima (prostatitis, cervicitis, endometritis),
  • infektivne lezije koštanih i hrskavičnih tkiva (septički artritis, osteomijelitis),
  • postoperativne komplikacije povezane s prodorom bakterija.

Izdvojeni proizvodi

    Informacije o proizvodu
  • Doziranje: 1000 mg
  • Oblik ispuštanja: prašak za pripremu rastvora d / in / u i / m uvođenja Aktivni sastojak: ->
  • Pakovanje: fl
  • Proizvođač: Synthesis OJSC
  • Proizvodno postrojenje: Synthesis (Rusija)
  • Aktivna supstanca: amikacin

Prašak za pripremu rastvora za intravenozno i ​​intramuskularno davanje - 1 bočica:

Aktivna supstanca: Amikacin (u obliku sulfata) 1 g.

Boca od 1000 ml, 1 komad u pakovanju kartona.

Prah za pripremu otopine za intravensku i intramuskularnu primjenu bijele ili gotovo bijele boje je higroskopan.

Nakon primjene i / m apsorbira se brzo i potpuno. Cmax u krvnoj plazmi s i / m primjenom u dozi od 7,5 mg / kg - 21 µg / ml, nakon 30 minuta iv infuzije u dozi od 7,5 mg / kg - 38 µg / ml. Nakon intramuskularne injekcije Tmaxa - oko 1,5 sati

Prosječna terapijska koncentracija s iv ili intramuskularnom primjenom održava se 10-12 sati.

Vezanje na proteine ​​u plazmi je 4-11%. Vd u odraslih - 0,26 l / kg, u djece - 0,2-0,4 l / kg, u novorođenčadi: u dobi manjoj od 1 tjedna i težini manjoj od 1500 g - do 0,68 l / kg, u dobi manjoj od 1 tjedna i težoj od 1500 g - do 0,58 l / kg, kod pacijenata sa cističnom fibrozom - 0,3-0,39 l / kg.

Dobro se distribuira u izvanstaničnoj tekućini (sadržaj apscesa, pleuralni izliv, ascitna, perikardijalna, sinovijalna, limfna i peritonealna tečnost), nalazi se u visokim koncentracijama u mokraći, u niskoj - u žuči, majčinom mlijeku, vodenom humoru oka, izlučivanju bronha, ispljuvaku i kičmenoj moždini tečnosti. Dobro prodire u sva tkiva tijela u kojima se nakuplja intraćelijski, velike koncentracije se primjećuju u organima s dobrim dotokom krvi: plućima, jetri, miokardunu, slezini, a posebno u bubrezima, gdje se akumulira u kortikalnoj tvari, nižim koncentracijama - u mišićima, masnom tkivu i kostima. .

Kada se propisuje u umjerenim terapijskim dozama (normalno) za odrasle, amikacin ne prodre u BBB, s upalom meninga, propusnost se lagano povećava. U novorođenčadi se postižu veće koncentracije u cerebrospinalnoj tekućini nego u odraslih. Prodire kroz placentarnu barijeru: nalazi se u krvi ploda i amnionskoj tekućini.

T1 / 2 kod odraslih - 2-4 sata, kod novorođenčadi - 5-8 sati, kod starije djece - 2.5-4 sata. Konačni T1 / 2 - više od 100 sati (oslobađanje iz unutarćelijskih depoa).

Bubrezi se izlučuju glomerularnom filtracijom (65-94%), uglavnom nepromenjenom. Bubrežni klirens - 79-100 ml / min.

Farmakokinetika u posebnim kliničkim slučajevima.

T1 / 2 u odraslih sa oštećenom funkcijom bubrega varira ovisno o stupnju oštećenja - do 100 sati, u bolesnika s cističnom fibrozom - 1-2 sata, u bolesnika s opeklinama i hipertermijom, T1 / 2 može biti kraći od prosjeka zbog povećanog klirensa .

Izlučuje se tokom hemodijalize (50% u 4-6 sati), peritonealna dijaliza je manje efikasna (25% za 48-72 sata).

Polusintetički antibiotik širokog spektra iz grupe aminoglikozida, djeluje baktericidno. Vezujući se za 30S podjedinicu ribosoma, sprječava stvaranje kompleksa transportne i glasničke RNA, blokira sintezu proteina i također uništava citoplazmatske membrane bakterija.

Visoko aktivni protiv aerobnih gram-negativnih mikroorganizama: Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Klebsiella spp., Serratia spp., Providencia spp., Enterobacter spp., Salmonella spp., Shigella spp., Neki gram-pozitivni mikroorganizmi: Stafilokok (uključujući rezistenciju na penicilin, neke cefalosporine). Umjereno aktivan protiv Streptococcus spp.

Istodobnim davanjem benzilpenicilina pokazuje sinergistički efekat protiv sojeva Enterococcus faecalis. Anaerobni mikroorganizmi su otporni na lijek. Amikacin ne gubi aktivnost pod djelovanjem enzima koji inaktiviraju druge aminoglikozide, i može ostati aktivan protiv sojeva Pseudomonas aeruginosa koji su rezistentni na tobramicin, gentamicin i netilmicin.

Antibiotik grupe aminoglikozida.

U / u amikacin se daje, kap po kap, tokom 30-60 minuta mlaznim mlazom.

U slučaju oštećenja bubrežne ekskretorne funkcije, potrebno je smanjiti dozu ili povećati intervale između primjene. U slučaju povećanja intervala između primjena (ako je vrijednost QC nepoznata, a pacijentovo stanje stabilno), interval između primjene lijeka utvrđuje se sljedećom formulom:

Za iv primjenu (kaplje), lijek se prethodno razrjeđuje sa 200 ml 5% otopine dekstroze (glukoze) ili 0,9% otopine natrijum-hlorida. Koncentracija amikacina u otopini za iv primjenu ne smije prelaziti 5 mg / ml.

Interval (h) = koncentracija kreatinina u serumu × 9.

Ako je koncentracija kreatinina u serumu 2 mg / dl, tada se preporučuje pojedinačna doza (7,5 mg / kg) svakih 18 sati. S porastom intervala, pojedinačna doza se ne mijenja.

U slučaju smanjenja pojedinačne doze uz konstantni režim doziranja, prva doza za bolesnike s bubrežnim zatajenjem iznosi 7,5 mg / kg. Izračunavanje naknadnih doza vrši se prema sljedećoj formuli:

Naredna doza (mg), koja se daje svakih 12 sati = KK (ml / min) kod pacijenta × početna doza (mg) / KK je normalna (ml / min).

  • Infekcije respiratornog trakta (bronhitis, pneumonija, pleuralni empiem, apsces pluća),
  • sepsa
  • septički endokarditis,
  • Infekcije CNS-a (uključujući meningitis),
  • infekcije trbušne šupljine (uključujući peritonitis),
  • infekcije mokraćnih puteva (pijelonefritis, cistitis, uretritis),
  • gnojne infekcije kože i mekih tkiva (uključujući zaražene opekotine, zaražene čireve i čireve različitog porekla),
  • infekcije žučnih puteva
  • infekcije kostiju i zglobova (uključujući osteomijelitis),
  • infekcija rana
  • postoperativne infekcije.

  • Neuritis slušnog živca,
  • teško hronično zatajenje bubrega s azotemijom i uremijom,
  • trudnoća
  • preosjetljivost na komponente lijeka,
  • preosjetljivost na druge aminoglikozide u povijesti.

S oprezom, lijek se treba koristiti kod miastenije gravis, parkinsonizma, botulizma (aminoglikozidi mogu prouzrokovati kršenje živčano-mišićnog prijenosa, što dovodi do daljnjeg slabljenja skeletnih mišića), dehidratacije, zatajenja bubrega, u neonatalnom razdoblju, kod prijevremeno rođene djece, u starijih bolesnika, u razdoblju dojenje

Kontraindiciran u trudnoći i deci mlađoj od 6 godina.

Iz probavnog sistema: mučnina, povraćanje, oslabljena funkcija jetre (pojačana aktivnost jetrenih transaminaza, hiperbilirubinemija).

Iz hemopoetskog sistema: anemija, leukopenija, granulocitopenija, trombocitopenija.

Sa strane središnjeg živčanog sustava i perifernog živčanog sustava: glavobolja, pospanost, neurotoksični učinak (trzanje mišića, utrnulost, trnce, epileptični napadaji), poremećen živčano-mišićni prijenos (respiratorni zastoj).

Od osjetnih organa: ototoksičnost (gubitak sluha, vestibularni i labirintni poremećaji, nepovratna gluhoća), toksični efekti na vestibularni aparat (diskoordinacija pokreta, vrtoglavica, mučnina, povraćanje).

Iz mokraćnog sistema: nefrotoksičnost - oštećena bubrežna funkcija (oligurija, proteinurija, mikrohematurija).

Alergijske reakcije: osip na koži, svrab, ispiranje kože, groznica, Quinckeov edem.

Lokalne reakcije: bol na mjestu ubrizgavanja, dermatitis, flebitis i periflebitis (s iv primjenom).

Farmaceutski je nespojiv sa penicilinima, heparinom, cefalosporinima, kapreomicinom, amfotericinom B, hidroklorotiazidom, eritromicinom, nitrofurantoinom, vitaminima B i C, i kalijum hloridom.

Maksimalna doza za odrasle je 15 mg / kg / dan, ali ne veća od 1,5 g / dnevno u trajanju od 10 dana. Trajanje tretmana a / u uvodu je 3-7 dana, sa a / m - 7-10 dana.

Za nedonoščad početna pojedinačna doza je 10 mg / kg, zatim 7,5 mg / kg svakih 18-24 sata, za novorođenčad i djecu mlađu od 6 godina, početna doza je 10 mg / kg, zatim 7,5 mg / kg svakih 12 h 7-10 dana.

Za inficirane opekotine može biti potrebna doza od 5-7,5 mg / kg svakih 4-6 sati zbog kraćeg T1 / 2 (1-1,5 sati) kod ove kategorije bolesnika.

Toksične reakcije - gubitak sluha, ataksija, vrtoglavica, poremećaji mokrenja, žeđ, gubitak apetita, mučnina, povraćanje, zvonjava ili osjećaj ispupčenosti u ušima, respiratorno zatajenje.

Kako uzimati Amikacin-1000

Lijek se ubrizgava u tijelo uz pomoć injekcija. Trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom kako biste odabrali odgovarajući režim liječenja ili pročitajte upute za lijek.

Prije početka upotrebe treba obaviti test osjetljivosti. Za to se antibiotik daje pod kožu.

Za djecu stariju od 1 mjeseca i odrasle osobe moguće su 2 mogućnosti doziranja: 5 mg po 1 kg težine osobe 3 puta dnevno ili 7,5 mg po 1 kg težine osobe 2 puta dnevno. Kurs liječenja traje 10 dana. Maksimalna doza dnevno je 15 mg.


Zabranjena je upotreba lijeka u upalnom procesu slušnog živca.
Amikacin je zabranjen pri teškim oštećenjima bubrega.
Trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom kako biste odabrali odgovarajući režim liječenja.
Lijek se ubrizgava u tijelo uz pomoć injekcija.
Prije upotrebe lijeka, potrebno je obaviti test osjetljivosti, jer se taj antibiotik daje pod kožu.
Kurs liječenja Amikacinom traje 10 dana.




Za novorođenčad će režim liječenja biti drugačiji. Prvo se propisuju 10 mg dnevno, nakon čega se doza smanjuje na 7,5 mg dnevno. Liječite dojenčad ne duže od 10 dana.

Učinak simptomatske i suportivne terapije pojavljuje se prvog ili drugog dana.

Ako nakon 3-5 dana lijek nije djelovao prema potrebi, trebali biste se posavjetovati s liječnikom kako biste odabrali drugi lijek.

Gastrointestinalni trakt

Osoba može osjetiti mučninu, povraćanje, hiperbilirubinemiju.


Treba uzimati oprez prilikom uzimanja lijeka u starosti.
Alergijska reakcija na lijek očituje se osipom na koži, svrabom.
Ne preporučuje se upravljanje vozilom ako se primijete nuspojave: to može biti opasno za vozača i druge.

Posebna uputstva

Neke populacije trebale bi poštovati posebna pravila za uzimanje lijeka.


Lijek se može propisati djeci ako korist liječenja premaši moguću štetu.
Lijek se propisuje trudnicama samo u onim slučajevima kada život žene ovisi o uzimanju lijeka.
Lijek je zabranjen u vrijeme dojenja.

Interakcija s drugim lijekovima

Istodobnom primjenom s drugim lijekovima moguće su negativne reakcije. Preporučuje se upotreba kozmetike, rastvora za kontaktne leće s oprezom tokom tretmana.


Za vrijeme upotrebe lijeka, preporučuje se upotreba kozmetike sa oprezom.
Uz predoziranje lijeka, pacijent je žedan.Ako dođe do prekomjerne doze lijeka, mora se pozvati hitna pomoć.

Kombinacije koje zahtijevaju oprez

Uz ciklosporin, metoksifluran, cefalotin, vankomicin, NSAID-ove, koristite s oprezom, jer verovatnoća razvoja bubrežnih komplikacija raste. Uz to, oprezno se uzimajte s diureticima petlje, cisplatinom. Rizici komplikacija povećavaju se tijekom uzimanja s hemostaticima.

Kompatibilnost s alkoholom

Strogo je zabranjeno piti alkohol tokom terapije.

Analozi su dostupni kao rješenje. Efikasna sredstva su Ambiotik, Lorikacin, Flexelit.


Strogo je zabranjeno piti alkohol tokom terapije.
Učinkovit analog lijeka je Loricacin.
Nemoguće je dobiti lijek ako ga nije propisao ljekar.

Amikacin 1000 recenzija

Diana, 35 godina, Harkov: „Urolog je propisao lijek za liječenje cistitisa.Istovremeno je uzimala i druge lijekove, narodne lijekove. Pomoglo je brzo, primijetio sam olakšanje od prvog dana. Alat je učinkovit i jeftin. "

Dmitrij, 37 godina, Murmansk: „Liječio je upalu pluća Amikacinom. Brz i djelotvoran lijek pomaže iako je neugodno davati injekcije dva puta dnevno. Zadovoljstvo i niski troškovi. "

Ostavite Svoj Komentar