Vitamini i dodaci prehrani za aterosklerozu donjih ekstremiteta

Ateroskleroza je bolest koja pogađa sve više i više ljudi. Kako bi se izbjegla začepljenje krvnih žila, koriste se mnoga sredstva. Vitamini za aterosklerozu sastavni su dio terapije. Liječnici ih propisuju u velikim dozama, što pomaže tijelu da se bori protiv stvaranja aterosklerotskih plakova koji začepljuju lumen žila.

Upotreba vitaminskih pripravaka uključena je u posebnu dijetalnu prehranu. Nakon njega, možete trajno održavati zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Preporučeni vitamini za aterosklerozu mozga

Uz aterosklerozu cerebralnih sudova preporučuje se uzimanje određenog broja vitamina, minerala i flavonoida. Važnu ulogu u liječenju i prevenciji ove bolesti igraju antioksidanti.

Među bioaktivnim aditivima koji se koriste za liječenje ateroskleroze vrijedi istaknuti:

  • pektin
  • L-arginin,
  • antioksidanti
  • lecitin.

Da biste organizmu obezbedili potrebnu količinu ovih jedinjenja, potrebno je jesti više voća, mahunarki, orašastih plodova, nerafiniranog ulja, semenki. Izbegavajte hranu koja sadrži trans masti.

Većina kompanija koje proizvode vitaminske suplemente također u svom asortimanu sadrže vitamine za moždane žile. Ima mnogo primjera.

Askorutin je vitamin kompleks koji sadrži askorbinsku kiselinu i rutin. Alat je usmjeren na poboljšanje stanja žila mozga, visoko je djelotvoran i dostupan.

Ginkgo Biloba je bioaktivni dodatak koji sadrži ekstrakt iste biljke. Među njegovim učincima: poboljšana funkcija mozga, sprečavanje začepljenja moždanih žila.

Mnogi ljekari se slažu da uzimanje jednog vitaminskog preparata nije dovoljno. Potrebno ga je kombinirati s pravilnom prehranom, isključujući štetne masnoće, redovnom tjelesnom aktivnošću, pridržavanjem dnevnog režima.

Šta uzeti sa patologijom donjih ekstremiteta?

Uz aterosklerozu donjih ekstremiteta koriste se gotovo isti vitamini koji se koriste za održavanje stanja žila mozga. U oba slučaja njihov učinak trebao bi biti usmjeren na smanjenje razine lipida u krvotoku, poboljšanje stanja vaskularne stijenke.

Evo nekih vitamina koji se preporučuju za svakodnevnu upotrebu:

  1. Vitamin B3 (nikotinska kiselina) - značajno smanjuje nivo lipida niske gustine u krvotoku i tkivima. Blokira sintezu holesterola u tijelu, proširuje lumen krvnih žila, poboljšavajući protok krvi u područjima zahvaćenim aterosklerotskim plakovima.
  2. Vitamin C - ima mnogo efekata. Od njih su u liječenju ateroskleroze posebno značajni: povećanje sadržaja lipida niske gustine, poboljšanje hematopoetske funkcije koštane srži, sprečavanje tromboze i regeneracija vaskularnog epitela.
  3. Vitamin E - kao nikotinska kiselina, smanjuje koncentraciju LDL u krvi. Blokira enzime koji učestvuju u stvaranju endogenog holesterola. Ima antioksidativne i antihipoksične efekte.
  4. Tiamin je vitamin koji se nalazi u žitaricama. To je stimulator srčanih kontrakcija, čime se poboljšava protok krvi.
  5. B6 - nalazi se u ribi, mesu i mliječnim proizvodima. Koristi višak holesterola, normalizuje metabolizam masti.
  6. Vitamini grupe F su nekoliko polinezasićenih masnih kiselina koje sprečavaju stvaranje aterosklerotskih plakova na unutrašnjem zidu arterija.

Nije teško odabrati lijek s ovim vitaminima, jer se oni nalaze u gotovo svakom multivitaminskom kompleksu.

Unos minerala

Održavanje stanja kardiovaskularnog sistema i sprečavanje ateroskleroze rad je ne samo vitamina, već i minerala. Odabir lijeka, vrijedno je obratiti pažnju na prisutnost u njegovom sastavu:

  1. Kalijum. Regulira kontrakcije srčanog mišića, odgovornog za nervne impulse, jača zidove krvnih žila.
  2. Magnezijum Ovaj mineral poboljšava metabolizam u miokardu, sprečava trombozu.
  3. Kalcijum Sudjeluje u regulaciji srčanih kontrakcija, jača epitel krvnih žila.
  4. Fosfor Ovaj element je građevinski materijal za ćelijske membrane. Bez njega, kontrakcije mišića takođe nisu moguće.

Aterosklerozu je moguće spriječiti i uz pomoć ljekarničkih ljekarni, te jednostavnim pridržavanjem dijeta. Najvažniji vitamini nalaze se u redovnoj hrani.

Zimi je bolje kupiti vitaminsko-mineralni kompleks, jer je ove sezone sadržaj vitamina u voću i povrću minimalan. Ali ljeti je najbolje nabaviti sve prirodne tvari potrebne za liječenje i prevenciju ateroskleroze od prirodnih proizvoda.

Niacin (vitamin B3)

Značajno smanjuje nivo holesterola u krvi i tkivima, blokira njegovu sintezu u jetri, širi krvne sudove, što poboljšava cirkulaciju krvi u područjima zahvaćenim aterosklerozom.
Koristi se u kombinaciji sa drugim vitaminima i kao neovisan lijek.

Askorbinska kiselina (vitamin C)

Manjak ovog vitamina u tijelu povećava se koncentracija LDL-a kao prirodnog procesa za sprečavanje gubitka velike količine krvi.
Askorbinska kiselina sudjeluje u hematopoezi, sprečava stvaranje ugrušaka u krvi, ubrzava regeneraciju tkiva (korisno u slučaju trofičnih čira).

Tokoferol acetat (vitamin E)

Naučnici su pokazali da se s povećanjem koncentracije vitamina E u krvi smanjuje nivo LDL-a. Njegovi derivati ​​blokiraju enzim odgovoran za sintezu holesterola u jetri. Grupa tokoferola ima antioksidativne i antihipoksične efekte.

Ostali vitamini B grupe (tiamin, piridoksin, cijanokobalamin, folna kiselina) i vitamin A ređe se koriste.

Korisne informacije

  1. Povrće i voće sadrže različite količine vitamina, ovisno o doba godine i mjestu rasta.
  2. Nepravilna priprema i kršenje standarda skladištenja dovode do gubitka korisnih svojstava hrane.
  3. Hemijska obrada biljaka i hormonalna stimulacija rasta životinja značajan su minus prirodnih izvora vitamina.

Vitaminski kompleksi

Sintetički vitamini rješavaju probleme hipovitaminoze i nedostatak vitamina s poteškoćama u dobivanju onih iz prirodnih izvora.
Lijekovi prolaze sve potrebne provjere da bi se smanjio rizik od nuspojava. Nove tehnologije za pripremu i skladištenje vitaminskih kompleksa omogućavaju im maksimalnu bioraspoloživost (do 95% apsorbuje ljudsko tijelo).

Dodaci prehrani

Suplementi mogu sadržavati ne samo vitamine i minerale, već i druge aktivne hemijske spojeve. U liječenju i sprečavanju ateroskleroze i borbi protiv popratnih bolesti biti će korisni sljedeći:

  • omega-3 i omega-6 kiseline (ublažavaju upale, ubrzavaju zarastanje rana, snižavaju holesterol),
  • ekstrakt kestena (jačanje velikih i malih posuda, smanjenje edema, antioksidativno djelovanje),
  • Ekstrakt ginka bilobe (uklanjanje vazospazma, sprečavanje zgrušavanja krvi i stvaranja ugrušaka,
  • anti ishemijski efekat, uklanjanje viška tečnosti iz organizma),
  • ubikinon (antioksidacijska funkcija, pojačano djelovanje vitamina E),
  • betain (jača zidove krvnih žila, utiče na sintezu LDL i holesterola),
  • lizin (smanjuje proliferaciju aterosklerotskih plakova, postoje studije koje potvrđuju njegovu sposobnost otapanja slojeva lipoproteina na vaskularnim zidovima).

Dodaci su prilično popularno sredstvo za održavanje zdravlja. U posljednje vrijeme naširoko se koriste i dostojni su konkurenti lijekovima (pod uvjetom da se poštuju svi standardi proizvodnje). U borbi protiv otpadajuće ateroskleroze koriste se: Doppelgerz Asset Omega-3, Kudesan, Holystaid, Epicuron.

Značajka dodataka prehrani: oni ne spadaju u lijekove, stoga ne prolaze sve potrebne sigurnosne testove. Ali zabranjeno je uključivanje moćnih supstanci u njihov sastav.
Pravilnom ishranom, uklanjanje ateroskleroze žila donjih ekstremiteta smanjuje tempo njegovog razvoja, sprečavajući razvoj pratećih bolesti i ozbiljnih posledica.

Holesterol u žilama mozga: simptomi i liječenje plakova

Dugi niz godina neuspešno boreći se sa CHOLESTEROL-om?

Šefica Instituta: „Bićete zapanjeni koliko je lako sniziti nivo holesterola tako što ćete ga jednostavno uzimati svaki dan.

Ateroskleroza cerebralnih žila je patologija koja se razvija uslijed stvaranja kolesteroloških plakova u krvnim žilama, što povećava rizik od hemoragičnog / ishemijskog moždanog udara.

Podmuklost bolesti je da u ranoj fazi razvoja dijabetičar ne osjeća uznemirujuće simptome i znakove. Na pozadini smanjenja lumena arterija mogu se javiti tinitus, glavobolja, vrtoglavica. Često se takvi simptomi pripisuju umoru ili drugim uzrocima.

Plasti holesterola u žilama mozga formiraju se u tri stadija. Prvi stadij karakterizira stvaranje lipidnih traka, mrlja. U drugom stadiju dijagnosticira se liposkleroza. U području aterosklerotskih neoplazmi formira se vezivno tkivo i direktno plak. Njegova je površina neravna, na njemu se talože fibrin i trombociti.

U trećem stadiju opaža se intenzivno taloženje kalcijumovih soli, stvaranje holesterola gušće strukture. Postepeno, povećava se u veličini, što dovodi do potpune blokade krvne žile.

Uzroci i faktori rizika za nastajanje plakova

Neposredni razlog nastanka holesterola u glavi je visoka koncentracija lipoproteina niske gustine (loš kolesterol) u tijelu. Odlaganje novotvorina započinje sitnim mrljama. S vremenom se povećavaju u veličini. Tijekom propadanja imaju tendenciju da cirkuliraju venama, arterijama, kapilarima, uslijed čega se opaža njihova blokada.

Stvaranje nakupina lipida uslijed različitih čimbenika. Oni uključuju nepravilno funkcioniranje zidova kanala, autoimune poremećaje, intoksikacije, na primjer, zbog aktivnosti parazita ili protozoja.

Drugi razlog su metaboličke patologije - dijabetes melitus, metabolički sindrom. Često se razlog nakupljanja holesterola zasniva na poremećajima cirkulacije u tijelu, neispravnosti endokrinog sistema i genetskom faktoru.

Vjerojatnost oboljenja raste sa sljedećim provocirajućim faktorima:

  • Nepropisan način života (konzumiranje velikih količina jakih pića, pušenje, upotreba droga),
  • Gojaznost 3 i 4 stepena,
  • Dekompenzovani dijabetes melitus,
  • Sklonost prejedanju, konzumiranju štetne hrane,
  • Climax
  • Sklonost stvaranju krvnih ugrušaka,
  • Mala motorička aktivnost.

Manjak pravovremene terapije uvek dovodi do komplikacija. Ovo je Alzheimerova bolest, ishemični ili hemoragični moždani udar, srčani udar, angina pektoris, aritmija ili iznenadna smrt.

Kliničke manifestacije ateroskleroze mozga

Simptomi aterosklerotskih promjena u mozgu su raznoliki. Nisu se svi znakovi i simptomi pojavili odmah. Klinika raste postupno - kako bolest napreduje, pridružuje se sve više simptoma kako raste broj aterosklerotičnih plakova i pogoršava se moždana cirkulacija.

U fazi početnih simptoma pacijent osjeća mjesečno opće neimaštvo. To se u pravilu primjećuje nakon pretjerane fizičke aktivnosti ili nakon boravka u prostoriji koja nije prozračena. Znaci: vrtoglavica, vanjski tinitus, glavobolja, blage poremećaje koncentracije.

U fazi napredovanja bolesti primjećuje se porast simptoma. Dijabetičar doživljava drhtanje ekstremiteta, depresiju, poremećenu koordinaciju pokreta, govor se pogoršava. S vremenom, ako ne započnete terapiju, pacijentu se propusti memorija, mentalne sposobnosti se značajno pogoršaju, nastaju poteškoće s samoozljeđivanjem - potrebna je vanjska pomoć.

Glavni simptomi ateroskleroze mozga:

  1. Glavobolja različitog trajanja i intenziteta.
  2. Poremećaj spavanja - pacijentu je teško zaspati, često se budi noću, pojavljuju se noćne more, pospanost tokom dana.
  3. Pogoršanje karakternih osobina - agresivnost, sumnjičavost, razdražljivost, raspoloženje itd.
  4. Hronični umor, značajno smanjenje performansi.
  5. Vrtoglavica, oslabljena memorija.
  6. Usporeni pokret, poremećena koordinacija.
  7. Zamagljen govor.
  8. „Gušenje“ dok jede.

Ishemijski moždani udar nastaje kao posljedica potpune blokade žila, drugim riječima dolazi do smrti mozga jer on ne prima hranjive tvari i kisik. Ovisno o tome koja se posuda zatvorila, pojavljuju se simptomi: slabost, teško oštećenje govora, smanjena / odsutnost osjetljivosti udova, oslabljena funkcija gutanja, gubitak koordinacije.

Hemoragični moždani udar kod dijabetičara javlja se rjeđe. Značajka - brzo napreduje. Na pozadini patologije dolazi do krvarenja u sivu / bijelu tvar mozga, a ne do začepljenja žila.

Teško je odrediti vrstu moždanog udara prema simptomima, a tretman lijekovima je u osnovi drugačiji.

Principi neliječenja lijekova

Nema naučnih otkrića u području novih metoda liječenja ateroskleroze. Liječenje dijabetesa je uvijek složeno, uključuje metode bez lijekova i lijekove liječenja pacijenta.

Terapija bez prestanka uzima u obzir sve provocirajuće faktore koji dovode do razvoja cerebralne arterioskleroze. S hipoksijom - manjak kisika u tijelu, bolesniku se preporučuju svakodnevne šetnje na svježem zraku, propisane su kisikove kupke i kisikovi kokteli.

Za faktore rizika poput fizičke neaktivnosti potrebna je vježba. Doktor preporučuje hodanje, spor trčanje (ako nema medicinskih kontraindikacija), jogu za dijabetičare, aerobik, plivanje i druge sportove. Kod šećerne bolesti preporučuje se stalno praćenje šećera u tijelu, uzimanje tableta koje pomažu u smanjenju glukoze.

Naši čitaoci su uspješno koristili Aterol za snižavanje holesterola. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Uz stres i emocionalnu labilnost potrebno je normalizirati psihološko stanje pacijenta. Potrebno je optimizirati način spavanja i odmora (spavati najmanje osam sati dnevno). Ako je potrebno, propisite lagane umirujuće lijekove, na primjer, Persen ili tinkturu matičnjaka.

Ako imate prekomjernu težinu, preporučuje se hrana:

  • Dijeta uključuje ograničavanje određenog broja namirnica koje uključuju supstancu nalik masti - holesterol. Potrebno je odustati od konzumiranja iznutrice, masnog mesa, pilećih jaja, jetre bakalara, vatrostalnih životinjskih masti (ulje, svinjska mast),
  • Dozvoljena konzumacija maslinovog, kukuruznog i suncokretovog ulja
  • Jelovnik uključuje mnogo vlakana biljnog porekla. Nalazi se u svježem povrću i voću,
  • Obavezno jedite morsku hranu, ribu s malo masti, bobice, suho voće.

Ako pacijent ima arterijsku hipertenziju, tlak treba održavati ne višim od 140 do 90 mmHg.

Terapija lijekovima

Kad je laboratorijska dijagnostika pokazala visoku koncentraciju holesterola, tada se uz pravilni način života propisuju lijekovi koji pomažu u uklanjanju holesterola u krvi.

Sve lijekove propisuje isključivo ljekar. Potreban je periodični medicinski nadzor. Doziranje i trajanje upotrebe lijekova određuje se pojedinačno - ovise o dobi, pridruženim patologijama (hipertenzija, dijabetes melitus), razini LDL u krvi i drugim čimbenicima.

Režim liječenja uključuje statine, posebno Mertenil, Zokor, Atoris. Ovi lijekovi ne pomažu da se riješe holesterola, ali stabiliziraju veličinu neoplazmi holesterola, što im ne dopušta povećanje. Uzimajte lekove jednom dnevno. Tokom terapije provodi se praćenje rada - jednom svakih 60-90 dana. Prema rezultatima ispitivanja, provodi se prilagođavanje doze.

Sledeći lekovi su propisani za lečenje ateroskleroze:

  1. Grupa fibrata. Lijekovi pomažu u smanjenju triglicerida u krvi. Prihvaćen od strane tečaja.
  2. Niacin se propisuje po nahođenju lekara. Lijek smanjuje trigliceride, povećava sadržaj HDL - dobrog holesterola.
  3. Sredstva protiv trombocita poboljšavaju krvotok jer prorjeđuju tjelesnu tekućinu, a to značajno smanjuje rizik od stvaranja krvnih ugrušaka.
  4. Vitamini grupe B, askorbinska kiselina, vitamin E. Vitaminska terapija daje restorativni efekat, odnosi se na dodatno liječenje.
  5. Sekvestracije žučne kiseline su smole koje vezuju lipidne kiseline pa se ne apsorbuju u gastrointestinalnom traktu.

Režim liječenja hipertenzije uključuje antihipertenzivne lijekove, oni snižavaju krvni tlak. Uzimaju se svaki dan.

Labilnost krvnog pritiska povećava rizik od hipertenzivne krize - u kombinaciji sa vaskularnom aterosklerozom može izazvati moždani udar, kao posljedica toga invalidnost ili smrt.

Hirurško liječenje ateroskleroze

Hirurgija je neophodna u onim kliničkim slikama kada dijabetičar ima visoki rizik od začepljenja glavnih arterija. Pomoću operacije možete eliminirati najveće plakove. U medicinskoj praksi ističe se nekoliko tehnika.

Endoskopska intervencija kojom se uklanjaju aterosklerotske akumulacije. Napravljen je mali rez na arterijama, zatim se uvodi poseban aparat - endoskop opremljen stentom. Sadrži lijek koji pomaže razgradnju masnih naslaga. Endoskop tokom manipulacije šalje se na željeno područje, gdje je stent instaliran.

Endarterektomija. Kirurg na problematičnom području napravi rez kože, a zatim umjetno zaustavlja cirkulaciju krvi. Uklanjanje plaka holesterola vrši se kriškom. Nakon mature, liječnik šava krvne žile i kožu.

Da bi se povećala efikasnost hirurškog lečenja, istovremeno se provodi terapija lekovima. Nije zabranjeno koristiti narodne lijekove koji pomažu u snižavanju razine lipoproteina niske gustoće u krvi.

Kao preventivna mjera potrebno je pridržavati se režima pijenja i pravilno jesti. Preventivne mjere uključuju i umjerenu fizičku aktivnost - šetnje na svježem zraku, fizioterapijske vježbe, gimnastiku. Preporučuje se napustiti loše navike, stalno pratiti šećer kod dijabetesa. Sve ove mere, fokusirane na zdrav način života, doprinose jačanju vaskularnog sistema i organizma u celini.

Stručnjaci će govoriti o aterosklerozi mozga u videu u ovom članku.

Lečenje holesterola iz plaka

Ateroskleroza je bolest koja se razvija neprimetno i češće pogađa muškarce od četrdesete godine, a žene četiri puta manje. Ateroskleroza rezultira teškim bolestima kao što su infarkt miokarda i moždani udar. Danas predstavljaju glavnu opasnost za ljudski život, jer prema statistikama oni zauzimaju prvo mjesto po smrtnosti u svim zemljama, bez obzira na nivo razvoja. Plasti holesterola su glavna struktura ateroskleroze. Oni su opasni štetni čimbenici bolesti.

Mehanizam obrazovanja

Pojava plakova povezana je s kršenjem metabolizma masti. Dokazano je da je jedna od komponenti metabolizma masti proces stvaranja i iskorištavanja lipoproteina i triglicerida. Oni se stvaraju noću ćelijama jetre iz životinjskih masti primljenih iz hrane, ulaze u krvotok i dostižu ćelijsku razinu gdje sudjeluju u izgradnji strukture tkiva, sintezi hormona i vitamina. Ostaci se vraćaju u jetru na uništenje. Kao što naziv govori, lipoproteini su jedinjenja molekula masti i proteina. Masni deo je holesterol poznat svima.

Naučnici su otkrili tri frakcije lipoproteina koji igraju ulogu u razvoju ateroskleroze:

  • velika gustina
  • niska gustina
  • vrlo niska gustina.

Ukoliko se nakuplja previše lipoproteina (ili je puno masti došlo iz hrane, ili jetra ne može preraditi), započinje njihov štetni utjecaj na vaskularni zid. Štaviše, lipoproteini visoke gustoće imaju pozitivan učinak, a niski - služe kao građevni materijal za stvaranje holesterola. Imena "dobar holesterol" i "loš holesterol".

Šta je holesterola?

Da bi se ploča pojavila, potrebna su dva uslova:

  • neravnoteža u metabolizmu masti,
  • oštećenja na unutrašnjem zidu posude.

Obično se održava određena ravnoteža između "dobrog" i "lošeg" holesterola, a prevladavaju lipoproteini visoke gustine. Sa aterosklerozom raste udio proteinsko-masnih kompleksa niske i vrlo niske gustine.

Na intimi (unutarnjoj ljusci) velikih i srednjih arterija pojavljuju se male lezije. Posebno često na mjestima razgranatih posuda. Naučni dokazi ih vezuju za virusnu infekciju. Uz gripu, akutnu respiratornu bolest, herpes na usnama i krilima nosa, virusi se nalaze ne samo na vanjskim sluznicama, već i u žilama. To dokazuju paralelni podaci o povećanoj smrtnosti od moždanog udara i srčanog udara tijekom izbijanja respiratornih virusnih infekcija i gripa. Klamidijska infekcija, citomegalovirus, ima isti efekat.

Naši čitaoci su uspješno koristili Aterol za snižavanje holesterola. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Nadalje, formiranje plaka prolazi kroz 3 stadija:

  • Stadij masne mrlje - na mjestu oštećenja vaskularna stijenka je otpuštena i natečena, zaštićena je od ekspozicije enzimima. Kada im se istroše rezerve, "loši" holesterol se taloži u oštećenoj intimnosti. Trajanje ovog procesa je različito, može postojati mrlja od djetinjstva, jer se pod mikroskopom nalazi kod djece.
  • U mrlji od masnoća, vlakna vezivnog tkiva se pojavljuju i rastu, postaje gušća, ali još uvijek labava i meka. U ovoj fazi se može rastopiti plak holesterola i posuda osloboditi. S druge strane, postoji rizik od kidanja parče plaka, stvaranja tromba i začepljenja arterije. Zid se na mjestu povrede zbija, ulcerira, što doprinosi puknuću i dodatno povećava rizik od nastanka krvnih ugrušaka.
  • Kalcijeve soli se talože (aterokalcinoza), plak se zgušnjava i raste. Rastvaranje više nije moguće. Stvoreni su uslovi za usporavanje protoka krvi i nakupljanja trombocita. Oni formiraju krvne ugruške (krvne ugruške) koji uzrokuju kliničke manifestacije. S brzim razvojem, akutna iznenadna bolest ili hronični tok događa se s postupnim blokiranjem pristupa krvi zahvaćenom organu.

Aterosklerotski proces zahvaća arterijske sudove srednje i velike veličine. Venske i limfne žile, kao i mali kapilari nisu oštećeni. Omiljeno mjesto razvoja plakova su žile elastične (velike arterije, uključujući torakalnu i trbušnu aortu, bedrene arterije) i mišićno-elastični tip (karotidna arterija, žile srca, mozga i bubrega).

Prisutnost kolesterola u plazmi u žilama srca dovodi do kršenja opskrbe krvi miokardom (mišićnim tkivom) i uzrokuje kroničnu koronarnu insuficijenciju u obliku napada angine ili akutnog srčanog udara. Stupanj oštećenja srca ovisi o području oštećenja, prevalenciji i sposobnosti tijela da razvija dodatnu cirkulaciju krvi (kolateralne žile).

Plasti holesterola u vratnim žilama narušavaju ishranu svih organa koji se nalaze u glavi. Pre svega, mozak, oči. To se izražava smanjenjem njihovih funkcionalnih sposobnosti: pamćenja, vida, procesa razmišljanja, mogućnosti učenja. Napadi glavobolje s mučninom i povraćanjem, povišenim krvnim pritiskom i razvojem hipertenzije također su povezani s aterosklerozom krvnih sudova mozga i bubrega, kolesterološkim plakovima u karotidnoj arteriji. Naglim odvajanjem ugruška ili dijela plaka dolazi do akutnog kršenja opskrbe krvlju - moždanog udara s potpunom ili djelomičnom paralizom, poremećajem rada unutrašnjih organa. Klinička slika ovisi o lokaciji tromba.

Nakon šezdeset godina pacijenti mogu osjetiti simptome plaka u torakalnoj aorti. Klinički se to očituje neprestanom bolom iza sternuma, koja se proteže do leđa. Za razliku od angine pectoris, one ne ovise o fizičkoj aktivnosti ili stresu. Teška komplikacija je puknuće aorte.

Kada su pogođeni femoralna arterija i žile potkoljenice dolazi do zahlađenja nogu, uspavanosti, zbog čega prestajete od bolova, gangrene stopala sa jakim bolovima i raspadom tkiva.

Promjene bubrežne arterije mogu u potpunosti ukloniti organ iz radnog stanja, što dovodi do hroničnog zatajenja bubrega, nakupljanja dušičnih tvari i toksina koji se ne izlučuju mokraćom. Pothranje nadbubrežne žlezde uzrokuje trajnu nekontrolisanu hipertenziju.

Opstrukcija trbušne aorte izaziva bolove u trbuhu, nekrozu crevnog tkiva, gušterače.

Razvoj rane ateroskleroze sudova male karlice otkriva se sa smanjenjem potencije i erektilnom disfunkcijom kod muškaraca.

Depoziti holesterola mogući su na koži zglobova, vrata, grudnog koša. Češće kod žena. Međutim, oni ni na koji način nisu povezani s posudama. Ispravan naziv za holesterolne plakove na licu je ksantelasma. Pojavljuju se kao rezultat poremećenog metabolizma masti. Neki ih čak smatraju svojevrsnim markerom stepena razvoja aterosklerotskog procesa u tijelu.

Ksantelasmi imaju okruglu, ravnu ili gomoljastu strukturu, u rasponu od vrlo malene do graška. To su benigne formacije. Raste tokom života, bezbolni su, mekani na dodir. Lokacija holesterolskih plakova u očima čisto je kozmetički nedostatak, ne utječe na vid. Preporuke ljekara o dijeti iste su kao i kod razvoja ateroskleroze. Ksanthelasma može rasti, opet se pojaviti na sljedećem mjestu. Na zahtjev pacijenta uklanja se kolesterolni plakovi na kapcima pomoću izlaganja hladnoći (krioterapija), termokoagulacije, laserskog snopa i operativnog zahvata.

Kako zaustaviti aterosklerozu?

Ne možete ukloniti plake holesterola medikamentima. Za to se koriste različite hirurške metode.

Prije svega, pacijenti trebaju proći cjelovit dijagnostički pregled, uključujući definiciju proširenog lipograma, elektrokardiografski pregled, ultrazvučni pregled srca, bubrega. Sposobnosti mozga se proučavaju pomoću računalne tomografije, elektroencefalografije. Uvođenjem kontrastnih supstanci tokom angiografije određuje se snimanje magnetnom rezonancom, mesto i veličina krvnog ugruška u posudi.

Tokom operacije, hirurg zajedno sa trombom uklanja dio plaka. O tome kako brzo ukloniti holesterolove plakove zavisi od vitalnosti pogođenog organa i same osobe.

U početnim fazama bolesti (mrlja od masnoće), lijekovi poput enzima koriste se za otapanje kolesteroloških plakova, ali oni se moraju primijeniti izravno na mjesto lezije. Takav tretman je vrlo složen i moguć je samo u specijaliziranim vaskularnim centrima. Stoga je mnogo realnije razmišljati ne o tome kako se riješiti holesterolnih plakova, već kako spriječiti njihov rani izgled, o mogućnostima prevencije ateroskleroze.

Postoje dve vrste uzroka ateroskleroze:

  • razlozi na koje ne možemo uticati (starost, genetska predispozicija, spol),
  • ako spada u granice mogućnosti neke osobe ako želi.

To je druga opcija koja bi trebala zanimati ljude nakon četrdeset godina.

Identificirano je pet područja u kojima je uloga pojedinca važna:

  • prejedanje masnom hranom životinjskog porijekla - uzrokuje unos viška "lošeg" holesterola s kojim se jetra ne može suočiti,
  • nedostatak aktivnih pokreta - ograničava potrošnju holesterola u tijelu, poremećena ravnoteža metabolizma masti dovodi do patologije,
  • pušenje i alkoholizam - jedno od djelovanja nikotina i alkohola svodi se na toksično oštećenje jetre i tijelo se ne nosi s preradom masnoća,
  • prekomjerna težina - dovodi do kršenja svih vrsta metabolizma, uključujući masti,
  • povećana izloženost stresu - tijelo je stalno pod djelovanjem hormona adrenalina, to narušava adaptivni mehanizam, uzrokuje nakupljanje lipoproteina niske gustoće.

Dijeta koja krši metabolizam masnoće treba isključiti životinjske masti (masno meso, mast, maslac, vrhnje), slatka i brašnasta jela. Svakog dana trebate uzimati najmanje 0,4 kg voća i povrća. Dokazano je da se jedino uz dijetu za mesec dana nivo "lošeg" holesterola može smanjiti za deset%.

Fizičke aktivnosti treba dozirati, do 40 minuta dnevno. Preporučuje se hodanje, plivanje, vožnja biciklom. Ni u kojem slučaju se ne biste trebali baviti sportovima moći nakon navršenih 50 godina.

Otpornost na stres može se razviti uz pomoć auto-treninga, uzimanja lakih biljnih umirujućih lijekova.

Od lijekova koji pomažu u snižavanju holesterola naširoko se koriste statini. Doktor će vam pomoći da odaberete pravi lijek.

Prehrana za aterosklerozu krvnih sudova

Ateroskleroza se opaža kod većine muške populacije u dobi od 40 do 60 godina. Žene se suočavaju s patološkim procesom nakon 50. Na razvoj ateroskleroze utječu prehrana, sjedeći način života, nepravilna prehrana, prekomjerna težina, visoki kolesterol, visoki krvni pritisak i pušenje.

Režim obroka protiv ateroskleroze

Prehrana za cerebralnu arteriosklerozu treba provoditi u malim porcijama 5-6 puta dnevno, možete smisliti vlastiti recept iz dijetalnih proizvoda. Dakle, neće biti nepotrebnog opterećenja na probavnom traktu i naslage holesterola. Ishrana će zadržati ravnotežu težine. Tjelesna težina je važna, jer opterećenje stvara ne samo mišićno-koštani sistem, već i srce.

Kada jedete, nepoželjno je čitati, gledati televiziju, razgovarati, u tom slučaju je i probava poremećena. Posebnu pažnju treba posvetiti satima u kojima osoba ruča. Obrok treba biti dva sata prije noćnog odmora.

Dijeta ne treba sadržavati puno kalorija. Dozvoljene morske plodove, povrće gulaš, žitarice, parne nemasne ribe, jela od sira, jogurt, šećer, čokoladu i med treba ograničiti u količinama.

Prehrana za patologiju mozga

Prehrana za aterosklerozu važna je jer je hrana izvor energije i obrambene snage tijela, posebno ako jedete čokoladu. Pacijenti bi se trebali pridržavati dijeta. Uz to, pravilna prehrana za aterosklerozu sadrži neophodne proizvode koje trebate konzumirati.

  • Morska kelj, nadoknađuje nedostatak joda,
  • Grašak, koji sadrži vitamine B2,
  • Patlidžan, normalizuje metabolizam, snižava holesterol,
  • Kalcijum grejpfrut
  • Lubenica koja uklanja višak holesterola
  • Divlja jagoda
  • Zrela trešnja.

Prilikom dijeta sa aterosklerozom moždanih žila čovjek posebno ne osjeća nedostatak prehrane, jer takva shema proizvoda podrazumijeva upotrebu svih proizvoda, ali u ograničenoj količini. Postoje izuzeci, ali bez njih pacijent neće osjetiti nelagodu.

Ako govorimo o prehrani za aterosklerozu krvnih žila srca, onda proizvodi ostaju slični patologiji mozga - minimum izuzetaka.

Dijeta za oštećenje arterija nogu

Dijeta za aterosklerozu krvnih sudova donjih ekstremiteta važna je u bilo kojoj fazi liječenja. Za vrijeme liječenja bolesti mora biti prisutna dijetalna prehrana, ona je osnova poboljšanju stanja. Svrha prehrane je smanjiti konzumaciju hrane koja podiže kolesterol, regulaciju soli, vode, životinjskih masti.

Prehrana i prevencija ateroskleroze bilo koje vrste treba postati način života, koji se uvijek mora održati. Nizkokalorična dijeta propisana je za prekomjerne tjelesne težine i za sprečavanje patološkog procesa. S nedostatkom kisika u nogama rizik od nastanka trofičnih čira je visok.Sa sličnom bolešću preporučuje se upotreba kupusa bogatog vitaminom C. Norma proizvoda je 100 grama svaki dan.

Sa aterosklerozom ne možete prejesti.

U liječenju ateroskleroze, dijeta br. 10 treba se pridržavati svih pacijenata. Pored utvrđene prehrane, možete koristiti svoj recept i kuhati ga. Glavna stvar je da hrana treba biti s najmanje kalorija.

Dijeta za sužavanje karotidnih arterija i senilnu aterosklerozu

Karotidna arterioskleroza smatra se ozbiljnom bolešću. Dijeta omogućava pacijentu da izbjegne moždani udar. Unatoč banalnosti, ali pravilno odabrana prehrana je osnova liječenja.

Dijeta br. 10 za aterosklerozu karotidnih arterija je univerzalna i pogodna za sve vrste vaskularnih patologija. Uz uznapredovalu bolest, ishrana i ambulantno liječenje su slabo efikasni, pa se u kasnijoj fazi donosi odluka o kirurškoj intervenciji.

U ishrani pacijenta na dijeti za cerebralnu aterosklerozu na popisu proizvoda ne bi trebalo biti šećera, meda, mlijeka s udjelom masti većim od 1%, konditorskih proizvoda, masnog mesa. Ovi proizvodi sadrže veliku količinu kolesterola, što negativno utječe na već narušeno zdravlje.

Odobreni proizvodi za aterosklerozu

Nutricionisti razvijaju opći plan prehrane. Popis pravilne prehrane je približan, ali njegova osnova je jasna svakom pacijentu koji je upoznat s patološkim procesom povezanim s kolesterolom.

  • Fileti peradi (nužno nedostatak masti, kože),
  • Teletina, zec,
  • Divljač (određenu vrstu mora objasniti lekar)
  • Morska riba (dozvoljene su masne sorte, budući da se odvija njihov učinak na krvne žile)
  • Mliječni proizvodi (jogurt, skuta, fermentirano mlijeko),
  • Jaja (dozvoljeno je ne više od 2 komada tjedno),
  • Voće (samo grožđe, datumi su zabranjeni, jer sadrže velike količine šećera),
  • Sve žitarice su dozvoljene (vlastiti recept je dozvoljen)
  • Ograničene količine tjestenine
  • Grubi hleb ne više od dve kriške dnevno,
  • Med (doza se dogovara pojedinačno),
  • Čaj koji se slabo piva (iz pića isključite šećer), tamna čokolada.

Kako biste spriječili razvoj ateroskleroze nakon 40 godina, preporučuje se piti sokove od sirovog krompira i povrća. Korisni su i limuni i naranče, tačnije njihov sok.

Zabranjena prehrana za aterosklerozu

Masno meso treba izuzeti tokom ishrane, posebno onih komada na kojima je sloj masnoće jasno vidljiv. Maslaca na minimum, masnoća, margarin - zabranjeni. A takođe:

  • Jestiva pasta
  • Mozak, bubrezi, bilo koja jetra,
  • Bogate juhe, supe,
  • Kobasice,
  • Mlijeko s visokim udjelom masti,
  • Kondenzovano mlijeko, v
  • Sladoled
  • Čips,
  • Sos, majonez,
  • Pečenje.

Postoji hrana koja je prihvatljiva, ali u ograničenim količinama. Govorimo o proizvodima kao što su biljno ulje, med, mršava šunka, mljevena govedina, sir nemasni, crno vino. Bilo koji recept iz ovih namirnica treba sadržavati minimalnu količinu kalorija.

Dozvoljeni slatkiši

Slastice koje su dozvoljene za aterosklerozu postoje. Na listu menija mogu se dodati tamna čokolada, halva, marmelada, grah, marshmallows. Također su dozvoljeni proizvodi od meda, na primjer, med se može miješati sa nemasnim mlijekom, gdje će zamijeniti šećer. Takođe nije zabranjeno napraviti individualni desert (vlastiti recept).

Tamna čokolada napravljena od kakao zrna daje tijelu snagu, pa je ne biste trebali popustiti. Učinkovito pomaže kod patološkog procesa. Naravno, o normi slatkiša treba razgovarati s liječnikom.

Slatka hrana vrlo je važna za tijelo sa aterosklerozom, ali ne zaboravite na kalorije. Kod vaskularnih bolesti važno je zadržati stabilnu težinu koja ne prelazi normu. O tome ovisi i ljudsko zdravlje. U pravilu, višak kilograma pokreće mehanizam odgovoran za holesterol.

Prednosti dijetalnih dodataka za aterosklerozu

Vitamine neophodne za aterosklerozu pacijent može dobiti iz dodataka prehrani. Na primjer, proizvod sa češnjakom (Allikor) efikasno pomaže kod bolesti, ali proizvod ima blagotvoran učinak kada je svjež.

Značajni su dodaci koji sadrže kiselinu ribljeg ulja, masne kiseline i proizvode s vitaminskim kompleksom. Ovi dodaci prehrani mogu se uključiti u dijetsku hranu samo ako osoba ne jede morsku ribu prema svojim uvjerenjima. Mogu se koristiti kao profilaksa, a što je najvažnije, znati doziranje i režim rada.

U svakom slučaju, bez obzira na to u koju se vrstu ateroskleroze stavlja, važno je pridržavati se pravilne ishrane, piti vitamine. Dijetu je potrebno uzeti pod kontrolu, jer ignorisanje može dovesti do tužnih posljedica.

Režim i način ishrane ateroskleroze

Od preventivnih mjera vrlo je važna borba protiv neuroze i prekomjernog rada. Pacijentima treba toplo preporučiti redoviti odmor, posebno uobičajenog trajanja spavanja, što je bolje postići sistematskim boravkom na svježem zraku, uzimanjem crnogoričnih kupki i malim dozama tableta za spavanje prije spavanja.

Fizički odgoj ili mulja fizički rad je od posebnog značaja, koji potiče metabolizam (naravno, uzimajući u obzir kontraindikacije za fizičku aktivnost).

Što se tiče režima, moraju se uzeti u obzir negativni efekti nikotina i alkohola.

Vitamini za aterosklerozu

Vitamini takođe utječu na metabolizam kolesterola i taloženje lipoida u arterijskim zidovima. Askorbinska kiselina (vitamin C) u velikim dozama snižava holesterol u krvi i ujedno pojačava oslobađanje holesterola iz jetre. Treba se suzdržati od upotrebe askorbinske kiseline sa svježim krvnim ugrušcima, posebno u koronarnim žilama (mogućnost povećanja sadržaja protrombina u krvi).

Istovremeno s askorbinskom kiselinom daje se jodna tinktura. U liječenju ateroskleroze nedavno su ponovno privlačili pažnju jodni pripravci. Pod utjecajem joda pojačava se funkcija štitnjače koja je praćena oslobađanjem tiroksina pod čijim se utjecajem smanjuje nivo kolesterola.

Uporedo s vitaminom C naširoko se koriste složeni vitamini skupine B koji imaju lipotropna svojstva koja su određena prisustvom holina i metionina u njima, glavnim lipotropnim supstancama. Pod utjecajem vitamina B12 i B3, ne dolazi samo do smanjenja kolesterola, nego i do povećanja lecitina, koji povećava koeficijent lecitin-holesterol.

Holin ima blagotvoran učinak na metabolizam lipoida i zato se preporučuje kod ateroskleroze u profilaktičke i terapijske svrhe. Pod utjecajem holina nivo kolesterola se smanjuje, nivo fosfolipida (lecitina) značajno raste, što pomaže smanjiti taloženje holesterola u stijenkama krvnih žila. Predpisan je i metionin.

Lijekovi protiv ateroskleroze

Statini - (inhibitori HMG-CoA reduktaze) naširoko se koriste za liječenje hiperholesterolemije. Statini ograničavaju brzinu biosinteze holesterola, značajno smanjujući razinu lipoproteina niske gustine (LDL) i umjereno povećavaju koncentraciju lipoproteina visoke gustoće (HDL). Međutim, statini imaju nuspojave koje mogu uzrokovati glavobolju, mučninu, povraćanje, zatvor ili proljev, kožne osipe i bolove u mišićima. Miopatija (bol ili slabost mišića) monoterapijom statinom javlja se kod otprilike 1 od 1000 pacijenata, a također je povezana s dozom. Ako pacijent s nepriznatom miopatijom nastavi uzimati lijek, tada se može razviti liza prugastog mišićnog tkiva i akutno zatajenje bubrega. Ako se miopatija dijagnosticira na vrijeme i lijek otkaže, tada je patologija mišićnog tkiva reverzibilna, a pojava akutnog zatajenja bubrega malo vjerojatna.

Statini se razlikuju po svojim fizikalno-hemijskim i farmakološkim svojstvima, pa je izbor lijeka najbolje obaviti s liječnikom.

Inhibitori sinteze holesterola

Inhibitori sinteze holesterola smanjuju apsorpciju holesterola iz crijeva i na taj način smanjuju povišeni holesterol u plazmi. Uz to, imaju protuupalni učinak i značajno smanjuju prijanjanje monocita. Inhibitori sinteze holesterola pozitivno djeluju na vazodilataciju, inhibiraju agregaciju trombocita, oksidaciju lipoproteina niske gustine i proliferaciju stanica glatkih mišića.

Ponekad se ovi lijekovi upotrebljavaju zajedno sa statinima (dio kombiniranih lijekova).

Kada se koristi samostalno, nuspojave mogu uključivati ​​bol u trbuhu, bol u leđima, proliv. U kombinaciji sa statinima, neželjeni efekti mogu uključivati ​​bol u grudima, vrtoglavicu, glavobolju, bolove u mišićima i infekcije gornjih disajnih puteva.

Fibrati - derivati ​​fibroinske kiseline, dovode do smanjenja triglicerida u krvi i povećanja lipoproteina visoke gustoće. Fibrati su agonisti nuklearnih receptora - unutarćelijskih sastojaka koji sadrže skup enzima, čija aktivacija intenzivira procese u ćelijskom jezgru, reguliše metabolizam lipoproteina, sintezu apoproteina i oksidaciju masnih kiselina. Primjena ovih mehanizama dovodi do aktivacije lipoproteinskih lipaza iz plazme i jetre, enzima koji reguliraju hidrolizu lipoproteina, što zauzvrat, dovodi do smanjenja njihove razine u krvnoj plazmi. Blage nuspojave mogu uključivati ​​glavobolju, trbušne bolove i bolove u leđima i respiratorne probleme.

Jonska izmjenjivačka smola

Jonske izmjenjivačke smole (sekvestrani žučnih kiselina) koriste se kao sredstva za snižavanje lipida više od 30 godina. Oni žuči žučne kiseline u lumenu tankog crijeva i pojačava njihovo izlučivanje izmetom. Kao rezultat smanjenja apsorpcije žučnih kiselina iz crijeva, u jetri se sintetišu dodatni apo B-E receptori da nadoknade nedostatak kolesterola, što dovodi do smanjenja kolesterola u krvnoj plazmi.

Nuspojave mogu uključivati ​​zatvor i pogoršanje hemoroida, probavne smetnje, bolove u mišićima, upaljeno grlo, slabost i pojačano krvarenje, smole za izmjenu jona zahtijevaju značajnu količinu vitamina K koji sudjeluje u zgrušavanju krvi. Suplementacija vitaminom K pomoći će u rješavanju ovog problema.

Ostali lijekovi

Za lečenje ateroskleroze koriste se različiti lekovi:

  • antioksidanti: vitamini E, A, C,
  • omega-3 polinezasićene masne kiseline,
  • lijekovi za zamjenu hormona (estrogeni),
  • antikoagulansi.

Trenutno nisu primljene očekivane koristi od većine ovih lijekova. Međutim, u nekim je slučajevima uporaba nekih od gore navedenih sredstava opravdana.

U slučajevima kada terapija lekovima ateroskleroze nije dovoljno efikasna ili se ne može primeniti, koristi se plazmafereza.

Prognoza za aterosklerozu pogoršava se ako se kombinira s hipertenzijom i posebno s koronarnom insuficijencijom.

„Kako liječiti aterosklerozu“ i druge članke iz odjeljka o aterosklerozi

Učinkovitost ramiprila i vitamina Ε u aterosklerozi.

Uticaj Ramiprila i vitamina E na aterosklerozu

Studija za procjenu karotidnih ultrazvučnih promjena kod pacijenata liječenih

Ramipril i vitamin E (SIGURNO)

Lonn E.M. Yusuf S. Dzavik V. Doris C.I. Yi Q. Smith S.,

Moore-Cox A. Bosch J. Riley W.A. Teo K.K. od SECURE istraživača

Uvod Aktivacija sistema renin-angiotenzin-aldosteron i oksidativna modifikacija lipoproteina niske gustine (LDL) igraju važnu ulogu u razvoju ateroskleroze. Prognoza SECURE s dvostrukom slijepom s faktografskim dizajnom 3x2 (provedena u sklopu HOPE) proučavala je učinke dugotrajne terapije ramiprilom i inhibitorom enzima koji pretvaraju vitamin angiotenzin na progresiju ateroskleroze u bolesnika visokog rizika.

Metode i rezultati. Nasumično je odabrano 732 pacijenta u dobi od 55 godina koji su imali krvožilnu bolest ili dijabetes melitus u kombinaciji sa najmanje jednim drugim faktorom rizika, ali nisu imali srčani zastoj niti su mali izbacivanje lijeve komore. Propisali su im ramipril u dozama od 2,5 ili 10 mg / dan ili vitamin Ε (RRR-α-tokoferol acetat) ili odgovarajući placebo. Prosječno praćenje bilo je 4,5 godina. Napredak ateroskleroze procenjen je ultrazvučnim pregledom karotidne arterije. Prosječna stopa porasta maksimalne debljine intima-medija karotidne arterije bila je 0,0217 mm godišnje u skupini koja je primala placebo, 0,0180 mm godišnje u skupini ramiprila 2,5 mg / dan i 0,0137 mm godišnje u skupini ramiprila 10 mg / dan (p = 0,033). Stopa napredovanja ateroskleroze uz uporabu vitamina Ε nije se razlikovala od one koja je uzimala placebo.

Zaključak Dugotrajna terapija ramiprilom blagotvorno deluje na progresiju ateroskleroze, dok vitamin Ε na to nema uticaja.

Eksperimentalni i epidemiološki podaci govore da aktiviranje renin-angiotenzin-aldos-teronskog sustava i oksidacijska modifikacija lipoproteinskog kolesterola niske gustoće (LDL) igraju važnu ulogu u aterogenezi, a dugotrajna terapija s ACE inhibitorom ili antioksidans vitaminom Ε može biti korisna 1, 2 Učinak ovih lijekova na razvoj ateroskleroze kod ljudi proučavan je u ograničenom broju randomiziranih ispitivanja. S tim u vezi, proveli smo prospektivno randomizirano kliničko ispitivanje kako bismo procijenili učinke ramiprila i vitamina na razvoj ateroskleroze. Studija SECURE bila je dio studije HOPE koja je ispitivala djelotvornost ovih lijekova u prevenciji kardiovaskularnih komplikacija kod 9.541 pacijenta 3.4.

Dizajn i karakteristike studije prethodno su detaljno opisane. Ukratko je dat sažetak.

Studija HOPE i njezino područno istraživanje SECURE obuhvatili su bolesnike s visokim rizikom za razvoj kardiovaskularnih komplikacija 3-5. Pacijenti su se regrutovali od decembra 1993. do avgusta 1995. u 6 kanadskih centara. Dvoje od njih imali su iskustva na polju dvodimenzionalne sonografije karotidne arterije.Studija je obuhvatila bolesnike starije od 55 godina koji su imali vaskularnu bolest ili dijabetes melitus u kombinaciji sa najmanje jednim drugim kardiovaskularnim rizičnim faktorom i adekvatne slike zabilježene su s početnom ehografijom karotidnih arterija. Kriterij adekvatnosti bila je sposobnost preciznog mjerenja debljine intimnih medija karotidne arterije u najmanje 4 unaprijed odabrana područja. Kriteriji za isključenje bili su zatajenje srca, smanjenje frakcije izbacivanja lijeve komore manje od 40%, infarkt miokarda, nestabilna angina ili moždani udar tokom prethodnog mjeseca, terapija ACE inhibitorom ili vitaminom E, nekontrolirana hipertenzija (> 160/100 mm Hg), očita nefropatija ili ozbiljne bolesti koje bi mogle ometati vaše učešće u studiji. Svi su pacijenti dali pismeni informirani pristanak, a protokol studije odobrili su etički odbori svih centara.

Dizajn studija, randomizacija, terapija i nadzor

Pacijenti su pregledani mjesec dana nakon randomizacije, a zatim svakih 6 mjeseci. Sve posjete i ultrazvuk su završene do 1. jula 1999. Iskusne medicinske sestre izmjerile su sistolički i dijastolički krvni pritisak tokom randomizacije, nakon 1 mjeseca, 2 godine i na kraju studije koristeći standardni sfigmomanometar prema standardnom protokolu (mjerenje je obavljeno ujutro , dok su pacijenti uzimali lijek uveče, koristili manžetnu odgovarajuće veličine, pacijenti su bili u ležećem položaju ≥5 minuta, nakon čega se krvni tlak zabilježio dva puta na svakoj ruci, utvrđena je prosječna vrijednost min mal indikatora na desne i lijeve strane).

Na početku i na kraju studije (4-5 godina nakon randomizacije, medijan 4,5 godine), ehografija karotidne arterije obavljena je dva puta (s razmakom od najviše 3 tjedna), a jedan ultrazvučni pregled obavljen je 1,5-2,2 godine nakon randomizacije. Tehnika istraživanja detaljno je opisana ranije. Visokofrekventnu ehografiju obavila su 3 iskusna i certificirana stručnjaka. Korišćen je standardizirani protokol istraživanja i interpretacije slike 6.7. U uzdužnoj projekciji zabilježena je maksimalna debljina intimnih medija (TIM) u svakom od 12 segmenata karotidne arterije dužine 1 cm (unutarnja karotidna arterija, bifurkacija, zajednička karotidna arterija). Analizu slike obavili su dva certificirana stručnjaka slijepom metodom. Za svakog pacijenta izračunat je prosječni maksimalni TIM na temelju vrijednosti u 12 segmenata. Razlika u prosječnom maksimalnom TIM-u između 732 uparenih početnih mjerenja bila je 0,014 ± 0,17 mm, prosječna apsolutna razlika bila je 0,12 ± 0,11 mm, a koeficijent Pearsonove korelacije 0,87. Na kraju studije prosječna razlika u prosječnom maksimalnom TIM-u između 641 uparenih mjerenja bila je 0,004 ± 0,09 mm, prosječna apsolutna razlika bila je -0,06 ± 0,06 mm, a koeficijent korelacije 0,97. Detaljna analiza inter- i intraindividualne varijabilnosti pokazala je visoku ponovljivost rezultata i odsustvo njenih promene tokom vremena.

Primarna krajnja točka studije bila je godišnja stopa porasta prosječnog maksimalnog TIM-a. Sekundarna krajnja točka bila je godišnja stopa porasta maksimalnog TIM-a u pojedinim segmentima karotidne arterije. U sklopu studije HOPE zabilježeni su i analizirani klinički ishodi. Ova je studija bila dovoljno jaka da prouči učinak dvaju lijekova na rizik od kardiovaskularnih komplikacija.

Analiza je provedena na uzorku pacijenata koji su započeli liječenje pomoću SAS 6.12 programa. Prilikom analize primarne i sekundarne krajnje točke nije došlo do interakcije između dva lijeka (p = 0,90 ir = 0,61, ANOVA metoda). U vezi s tim, procenjena je razlika između ramiprila u celini i različitih doza i placeba, kao i između vitamina odgovarajućeg i odgovarajućeg placeba. Osnovne karakteristike su upoređene pomoću ANOVA metode i testa hi-kvadrat. Brzina porasta prosječnog maksimalnog TIM-a i maksimalnog TIM-a u zasebnom segmentu za svakog pacijenta izračunata je na temelju rezultata niza studija korištenjem regresijske metode (nakon potvrđivanja nepostojanja značajnog odstupanja od linearnosti). Ukupni učinak ramiprila, učinci svake doze ramiprila (2,5 i 10 mg) i vitamina Ε analizirani su korištenjem ANOVA metode. Brzina porasta prosječnog maksimalnog TIM-a bila je ovisna varijabla, a terapija je bila neovisna. Korištenjem ANCOVA metode, provedena je analiza prilagođena promjenama sistolnog i dijastoličkog krvnog tlaka i prilagođena za više faktora koji su utjecali na brzinu porasta TIM-a prema univarijarnoj analizi. Da bi se ispravila upotreba jedne kontrole, Dunnettova metoda korištena je za usporedbu dviju doza ramiprila. Primarna analiza obuhvatila je sve pacijente kod kojih je bilo moguće procijeniti dinamiku TIM-a, tj. u prisustvu dvije početne ultrazvučne studije i barem jednog ispitivanja u dinamici.

Osnovne karakteristike, zapažanje i posvećenost

Osnovne karakteristike nisu se razlikovale u usporednim skupinama, s izuzetkom učestalosti pušenja koja je bila veća u skupini bolesnika koji su primali vitamin Ε (tablica 1). Osnovne karakteristike 693 pacijenta koji su na kraju studije bili uključeni u inicijalnu analizu bili su slični.

TABELA 1. Početne karakteristike (M ± o)

O vitaminu E i aterosklerozi

I ja kao i mnogi drugi ljudi zabrinuti smo zbog situacije sa aterosklerozom. Bolest se prikrala neopaženo. Prvo visoki krvni pritisak, zatim debljanje, oslabljena glukozna tolerancija, zatim prvi moždani udar ili srčani udar ... A starost "žrtava" neprestano raste.

U skladu sa modernim pogledima, slobodni radikali napadaju masne molekule LDL (lipoproteini niske gustine ili "loš" holesterol) u zidovima krvnih žila i pretvaraju ih u oksidirane masnoće. Ova temeljna transformacija LDL-a danas se smatra početkom ateroskleroze. Ako se oksidacija LDL-a ne dogodi uvijek iznova i iznova, svakog dana i svake noći, nada se da će arterije ostati relativno mlade i da neće biti blokirane. Tek nakon oksidacije, ti molekuli počinju sudjelovati u stvaranju kolesteroloških plakova, koji začepljuju arterije i čine ih tvrdim.

Možete spasiti svoje arterije od nepotrebnog starenja na dva načina.

  • Prvo morate spriječiti da masti i druge tvari koje su izvor slobodnih radikala uđu u tijelo.
  • Drugo, trebate stalno zasićiti krv antioksidansima kako biste neutralizirali slobodne radikale i spriječili ih da oksidiraju vaš LDL. To zaustavlja sam uzrok ateroskleroze, i nije bitno koliko imate godina. Naravno, što prije počnete, to će vaše arterije biti mlađe.

Trostruki pogodak starenja

Tri najbolje šanse za zaustavljanje LDL oksidacije i ateroskleroze su vitamin E, vitamin C i Yubikinol-10 (koenzim Q-10). Ovo je mišljenje doktora Balza Fryja, istraživača o ulozi slobodnih radikala u bolestima krvnih žila sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Bostonu.

Vitamin E: prašak za pranje arterija

Za održavanje i čak vraćanje mladosti arterija potrebno je uzimati najmanje 100, a najbolje 400 IU vitamina E dnevno.

Veoma je važno, kako vjeruje, ojačati zaštitu kako unutar tako i izvan molekula LDL, a ova tri antioksidansa djeluju zajedno. "Yubikinol je prva linija odbrane", kaže dr Fry. Budući da je topiv u masti, on ulazi u molekulu LDL i inhibira pokušaje slobodnih radikala da ga oksidiraju.

Pouzdanije sredstvo je vitamin E rastvorljiv u mastima, a koji takođe sprečava oksidaciju izravno iz molekula LDL. S druge strane, vitamin C cirkuliše u međućelijskoj tečnosti, sprečavajući slobodne radikale iz LDL molekula. Stoga, da biste postigli najbolje rezultate, potrebne su vam velike doze sva tri antioksidansa, kao i mnoge druge korisne materije.

Preporučene stope primjene (RNP) za vitamin E su sljedeće:

Prednosti vitamina i dodataka prehrani u liječenju ateroskleroze

Suština lečenja ateroskleroze je uklanjanje holesterolnih plakova iz krvnih žila. Bez vitaminske prehrane, uzimanje dodataka prehrani, upozorenja i uklanjanja bolesti nije moguće.

Razlog za polovinu tegoba je neravnoteža u ishrani i nedostatak supstanci. Razvoj ateroskleroze možete izbjeći promjenom prehrane, pridržavanjem zdravog načina života i obnavljanjem elemenata u tragovima, vitamina. Prevencija bolesti bio-supstancama obavezna je za pacijente sa aterosklerozom.

Pregled vitamina za aterosklerozu

Kompleks terapije uključuje lijekove, promjene u načinu života, prehrane i povećanu potrošnju vitalnih tvari. Svaka komponenta bitna je, vitamini kod ateroskleroze igraju odlučujuću ulogu.

Tijelu u kontekstu razvoja bolesti potrebno je veće količine tih tvari.

Grupe B (B)1, In2, In3, In6, In12, In15) imaju učinak u složenoj nikotinskoj kiselini (niacin, B3) pripada glavnom položaju u:

  • niži holesterol
  • vazodilatacija,
  • smanjena adhezija trombocita,
  • stvaranje uslova za poboljšanje cirkulacije krvi,
  • niži trigliceridi,
  • smanjena sinteza lipoproteina u jetri,
  • djelomična blokada oslobađanja masnih kiselina iz masnog tkiva.

Učinkovitost se postiže u dozama od 3-5 g. Prisutnost lipotropnih supstanci holina i metionina, koje utiču na sadržaj holesterola, povećava razinu fosfolipida (lecitin), smanjuje broj plakova u žilama i sprječava razvoj ateroskleroze aorte.

Polineuropatija, heloza se razvija i tok bolesti je komplikovan. Uravnotežena prehrana održavat će ravnotežu tiamina, poboljšati protok krvi i zaštititi od posljedica. Vitamin B6sadržana u ribljim proizvodima, u mesu i mlijeku, smanjuje kolesterol i stabilizira metaboličke procese masti.

Uz nedovoljne količine hrane U12 postoji rizik od razvoja makrocitne anemije, što povećava opterećenje na srce i stvara pretpostavke za hipoksiju organizma.

Vitamini A, D i E sa aterosklerozom imaju blagotvoran uticaj na:

  • smanjeni ugrušci krvi,
  • rastvaranje krvnih ugrušaka,
  • vaskularno jačanje
  • povećavaju antioksidacijska svojstva.

Funkcija vitamina D dodatno uključuje regulaciju metabolizma kalcija i osteogenezu, modulaciju izlučivanja inzulina, štitnjačnih hormona i paratireoidnog hormona.

Askorbinska kiselina (vitamin C) ubrzava proces metabolizma lipida i oslobađanje holesterola iz jetre, pogoduje fleksibilnosti vaskularnih zidova i povećava aktivnost rutina, čineći zidove jakim i nepropusnim.

Materije iz grupe F (polinezasićene masne kiseline) sprečavaju pojavu aterosklerotskih plakova na unutrašnjim zidovima arterija.

Profilaksa i ateroskleroza se provode prema propisu liječnika s kompleksima koji sadrže navedene tvari. Možete ih kupiti u ljekarnama.

Pravila prijema

Za liječenje se uzimaju lijekovi u većim količinama nego za prevenciju.

In6 nalazimo u mesnim proizvodima, kvascima, jetri, mlijeku, zelenom povrću.

Uzimanje vitamina A bez E neće uticati na stanje organizma. Druga komponenta je uzimanje 200 IU, u nedostatku reakcija, povećati dozu na 600 IU.

Učinkovitost dodataka prehrani za aterosklerozu

Navodi se da unos dodataka prehrani može spriječiti probleme.

Vrijedno je napomenuti da se na popisu bioloških dodataka nalazi mnogo zaista djelotvornih kao terapijskih ili kao profilaktičkih sredstava. Dodaci aterosklerozi služe različitim svrhama. Kao antioksidanti su:

Vitaminski biokompleksi (s morskim kiselinama iz morskih plodova) efikasno povećavaju sigurnost moždanih žila, smanjuju vjerojatnost začepljenja. Tijelu se dodaju masne kiseline, čija je potreba nastala zbog proizvodnje eikosanoida, koji odolijevaju srčanim bolestima i stabiliziraju krvni tlak.

Korisni dodaci prehrani za popunjavanje nedostajućih elemenata u tragovima: kalcijuma, magnezijuma, kalijuma, selena. Manjak elemenata u tragovima dovodi do razvoja ateroskleroze, dovoljna količina ih štiti. Unos kalcijuma je efikasan, propisan sa magnezijumom. Učinkovitost aditiva je dovoljna kada se promatraju doziranja.

Među suplementima ima i onih čija se korisnost pretjeruje od beskrupuloznih proizvođača. Neki dodaci prehrani izazivaju nesigurne reakcije u tijelu, pružajući nuspojave.

Određeni nesigurni lijekovi, ograničenja upotrebe vitamina i nekvalitetni dodaci prehrani ne umanjuju pozitivnu vrijednost lijekova koji pomažu u liječenju i prevenciji.

Vitamini za prevenciju ateroskleroze

Bolest se javlja u pozadini loše prehrane, nedostatka bioaktivnih supstanci, nepoštivanja zdravog načina života.

Prevencija bolesti uključuje promjene u prehrani, povećanu aktivnost, uklanjanje loših navika i održavanje ravnoteže vitamina i mikroelemenata. Uključivanje proizvoda koji sadrže vitamin u ishranu može biti dovoljno sa stanovišta prevencije stanje. Dodatni faktori rizika: dijabetes melitus, arterijska hipertenzija, stresne situacije, genetski preduvjeti.

Kontraindikacije

Korisnost vitamina C je neosporna, predoziranje će dovesti do stvaranja oksalne kiseline i pogoršati stanje bubrega. Osobe sa svježe formiranim ugrušcima krvi ne smiju uzimati askorbinsku kiselinu zbog rizika od protrombina.

In12 povećava koagulaciju krvi i zahtijeva kontrolu protrombina.

Upotreba vitamina K izaziva stvaranje krvnih ugrušaka, ima ograničenje u slučaju oštećenja donjih udova trombotskim elementima (obliterating endarteritis).

Pijenje vitamina E zahtijeva kontrolu vašeg krvnog pritiska.

B vitamini

Među ovom skupinom vitamina, nikotinska kiselina privukla je posebnu pažnju. Lijek ima pozitivan učinak na aterosklerozu. Ljekari koji su primjenjivali nikotinsku kiselinu kod pacijenata sa aterosklerozom (uglavnom koronarnim arterijama) u velikim dozama - 2 g dnevno tokom nekoliko tjedana, redovno su primijetili značajno smanjenje ukupnog kolesterola, ali udio fosfolipida se nije mijenjao. Dobijeni su i eksperimentalni podaci koji govore o inhibitornom razvoju ateroskleroze nikotinske kiseline. Istina, na Institutu za terapiju AMS, kada se primjenjuju relativno male doze lijeka, nisu primijećene značajne promjene u sastavu lipida u krvi na klinici, a u eksperimentu se, međutim, učinak velikih doza ne može poreći. Velike doze nikotinske kiseline pacijenti ne podnose uvijek dobro, ali zato je ovo sredstvo ograničene važnosti. Kao što znate, nikotinska kiselina odmah nakon uzimanja uzrokuje brzo crvenilo kože lica i tijela uz osjećaj iznenadne vrućine i crvenilo u glavu. To nesumnjivo govori o vazodilatacijskom učinku lijeka, pa je počeo primjenjivati ​​u raznim ishemijskim stanjima, uključujući aterosklerozu donjih ekstremiteta, a također i kod angine pektoris. Dugotrajna upotreba nikotinske kiseline ponekad daje nuspojave - vrtoglavicu, glavobolju, ponekad čak i kratkotrajnu konfuziju.

Piridoksin (vitamin B6) je od posebnog interesa jer aktivno utječe na razmjenu nezasićenih masnih kiselina. Uz nedostatak vitamina B6 u tijelu, razvija se masna infekcija jetre. Manjak vitamina B6 kod majmuna doprinosi vaskularnoj sklerozi. Međutim, nedavno Fidanza i zaposleni iz Rima nisu uspjeli utvrditi učinak piridoksina na holesterol u krvi i jetri (u pokusima na štakorima na dijeti koja je u potpunosti ili djelomično lišena piridoksina).Davanje vitamina B6 bolesnicima sa aterosklerozom s visokom holesteroinemijom u većini slučajeva dovodi do blagog smanjenja holesterola. U pokusu sa kunićima, primjena 50 mg vitamina B6 istovremeno s holesterolom ne utječe značajno na aterosklerozu u usporedbi s kontrolom. Međutim, velike doze vitamina B6 (100 mg dnevno) donekle oslabljuju alimentarnu hiperholesterolemiju i lipoidozu aorte.

Pokazalo se da je vitamin B12 aktivan i protiv lipida, kod razvoja eksperimentalne ateroskleroze. Dobiveni su podaci koji karakteriziraju učinak ovog vitamina kao lipotropnog. Tako davanje vitamina B12 životinjama tokom eksperimentalne masne degeneracije jetre smanjuje stupanj pretilosti, ovaj lijek može imati inhibicijski učinak na pojavu masne degeneracije i na druge organe. Kod štakora, iz prehrane kojih je isključen vitamin B12, smanjuje se sadržaj fosfolipida u serumu i tkivima, a nakon unošenja ovog vitamina - povećava se.

Zanimljivo je napomenuti da kada se vitamin B12 daje pacijentima s aterosklerozom, sadržaj holina u njihovoj krvi povećava se, stoga, moguće je da je povoljan učinak vitamina B12 povećati lipotropne faktore u tijelu (porast sadržaja holina i fosfolipida u krvi). Indijski ljekari otkrili su podatke slične našim o utjecaju vitamina B12 na razvoj eksperimentalne ateroskleroze.

Što se tiče vitamina B1 (tiamina), njegov značaj u liječenju aterosklerotskog procesa nije dokazan. Utvrđen je samo određeni pozitivni učinak kod ishemijskih lezija ekstremiteta na osnovu ateroskleroze, moguće zbog porasta tona parasimpatičkog odjela živčanog sustava i povećanja aktivnosti acetilkolina. Vjerovatno, njegov koenzim - kokarboksilaza - takođe je koristan za aterosklerotsku kardiosklerozu za poboljšanje trofizma (metabolizma) srčanog mišića. S tim u vezi, primjetna je terapijska primjena kokarboksilaze kod različitih aritmija koje proizlaze iz ove bolesti.

Pogledajte video: Tradicionalna hrana koja njeguje - Sally Fallon Morell - Weston A. Price (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar