Algoritam supkutane injekcije

I. Priprema za postupak.

1. Predstavite se pacijentu, objasnite mu tok i svrhu postupka. Osigurajte da je pacijent obavijestio pristanak za predstojeći postupak primjene lijeka i da nema alergije na lijek.

  1. Predložite / pomozite pacijentu da zauzme udoban položaj: sjedeći ili ležeći. Izbor položaja ovisi o stanju pacijenta, lijeka koji se primjenjuje.
  2. Ruke tretirajte na higijenski način, odvodite.
  3. Pripremite špric.

Provjerite datum upotrebe i nepropusnost ambalaže.

  1. Pokupite lijek u špric.

Skup lijeka u špricu iz ampule.

- Pročitajte na ampuli naziv lijeka, doziranje, rok trajanja, vizualno provjerite je li lijek prikladan: nema sedimenta.

- Protresite ampulu tako da čitav lek bude u njegovom širokom delu.

- Zapišite ampulu datotekom za nokte. Pamučna kugla navlažena alkoholom, tretirajte ampulu i odvojite kraj ampule.

- Uzmite ampulu između kažiprsta i srednjeg prsta okrenuvši dno prema gore. Umetnite iglu u nju i prikupite potrebnu količinu lijeka. Ampule koje imaju širok otvor - ne okrećite se. Pazite da tijekom iranja lijeka igla uvijek bude u otopini: u tom slučaju zrak ne ulazi u štrcaljku.

- Provjerite da u štrcaljki nema zraka.

Ako na zidovima cilindra postoje mjehurići zraka, klip štrcaljke treba malo povući, a štrcaljku nekoliko puta „okrenuti“ u vodoravnoj ravnini. Zatim treba istisnuti vazduh, držeći špricu iznad umivaonika ili u ampuli. Ne gurajte lijek u sobni zrak, jer je to opasno po zdravlje.

Kada koristite špricu za jednokratnu upotrebu, stavite poklopac na iglu, stavite špricu s iglom u pamučne kuglice iz pakovanja šprice ili u ladicu.

  1. Odaberite i istražite / palpirajte područje predviđene injekcije kako biste izbjegli moguće komplikacije.
  2. Nosite rukavice.

II. Izvršenje postupka

  1. Tretirajte mjesto ubrizgavanja s najmanje 2 maramice / kuglice navlaženim antiseptikom.
  2. Sakupite kožu jednom rukom u trokutasti nabor s podnožjem prema dolje.
  3. Uzmite špricu drugom rukom, a kažiprstom iglu držite kažiprstom.
  4. Umetnite iglu u štrcaljku brzim pokretom pod uglom od 45 ° do 2/3 dužine.
  5. Povucite klip prema sebi kako biste bili sigurni da igla nije u posudi.
  6. Polako ubrizgavajte lijek u potkožnu masnoću.

III. Kraj postupka.

1. Izvadite iglu, pritisnite kuglu antiseptika kože na mesto ubrizgavanja, ne skidajući ruke s loptom, nježno masirajte mesto ubrizgavanja.

2. Dezinficirajte potrošni materijal.

3. Skinite rukavice, stavite ih u posudu za dezinfekciju.

4. Ručno postupajte higijenski, ocijedite.

5. Napravite odgovarajuću evidenciju rezultata u medicinskoj evidenciji.

6. Prije injekcije treba utvrditi pojedinačnu netoleranciju na lijek, kožu i masno tkivo bilo koje prirode na mjestu ubrizgavanja

7. Nakon 15-30 minuta nakon injekcije obavezno se od pacijenta sazna za njegovo zdravstveno stanje i o reakciji na lijek (identifikacija komplikacija i alergijskih reakcija).

8. Mjesta za davanje SC-a - vanjska površina ramena, vanjska i prednja površina bedara u gornjoj i srednjoj trećini, potkoljenična regija, prednji trbušni zid

Niste pronašli ono što tražite? Koristite pretragu:

Najbolje izreke:Ali kakva ste matematika ako ne možete normalno da se zaštitite lozinkom. 8241 - | 7206 - ili pročitajte sve.

Onemogući adBlock!
i osvježite stranicu (F5)

stvarno treba

Čemu služi potkožna injekcija?

Algoritam akcije će biti opisan u nastavku, ali za početak vrijedi reći zašto se izvodi ova manipulacija. Stvar je u tome što se u potkožnom masnom sloju nalazi masa krvnih sudova. Jednom kada se nađe u ovoj zoni lijek se brzo apsorbira i počinje djelovati. Intramuskularno ili intravenski davanje rastvora je takođe prilično efikasno. Međutim, nije se dopušteno koristiti na neki način lijekove, poput lijekova sa uljem.

Gdje davati lijek?

Tehnika potkožne injekcije (algoritam) uključuje unošenje lijeka u nabora. U ovom slučaju odabire se zona ramena, trbuha, stražnjice, kukova ili drugih odjela. Često se ubrizgavanje stavlja u područje zgloba. Naročito se ova metoda koristi kod cijepljenja djece i odraslih.

Ako proučavamo statistiku, možemo zaključiti da se potkožna injekcija (algoritam će biti opisan kasnije) najčešće provodi u predelu ramena. Ovu metodu koristi većina medicinskih sestara.

Algoritam potkožnog ubrizgavanja ima nekoliko točaka. Prije uvođenja lijeka, vrijedi se pažljivo upoznati sa svakim od njih. Nikada ne uzimajte lijek kome je istekao rok trajanja. Koristite samo lijekove koje je liječnik testirao ili propisao.

Algoritam subkutane injekcije sugerira prisutnost određenih uzročnika. Morate imati sterilnu štrcaljku, lek, nekoliko pamučnih kuglica, alkoholni rastvor ili antiseptik. Obavezno razmislite o sastavu lijeka. Otopine inzulina i ulja daju se na nešto drugačiji način od uobičajenog tečnog leka. Otkrijmo, kako se izvodi potkožna injekcija (algoritam).

Prvi korak: sterilizacija

Najprije morate otvoriti ampulu i špricu. Ali prije toga morate temeljno oprati ruke. Da biste to učinili, najbolje je koristiti antibakterijski sapun ili poseban dezinfekcijski gel. Inače možete staviti klice na iglu štrcaljke ili u otopinu za ubrizgavanje.

Kada se ruke očiste, trebate obrisati ampulu. Da biste to učinili, navlažite pamučnu kuglu alkoholom ili posebnim rješenjem i pažljivo obrišite kraj staklene posude. Ako je potrebno miješanje sastava, tada vrijedi obraditi svaku površinu kojom se špric dodiruje.

Drugi korak: otvaranje štrcaljke i priprema otopine

Kada su sve površine i vaše ruke sterilne, morate otvoriti štrcaljku. Da biste to učinili, istrgnite vrh papira i uklonite uređaj. Otvorite bočicu sa lijekom što je pažljivije moguće. Zapamtite da se takvo staklo može slomiti.

Otvorite iglu štrcaljke i umetnite je u ampulu. Povucite klip gore i napunite otopinu. Po potrebi pomiješajte komponente. Zapamtite da se različiti lijekovi ne mogu miješati, već ih se mora davati odvojeno. Bolje je odabrati različite zone na tijelu.

Kad se otopina nalazi u štrcaljki, trebate pustiti zrak iz nje. Da biste to učinili, tapkajte instrument noktom i sakupite sve mjehuriće na vrhu lijeka. Nakon toga, polako pritisnite klip da zrak izlazi iz špriceva. Sada zatvorite iglu i nastavite na sljedeću fazu pripreme.

Treći korak: priprema dodatnih sredstava

Navlažite dvije pamučne kuglice u alkoholnoj otopini. Trebat će vam za tretman kože. Također je vrijedno unaprijed pripremiti sterilnu kuglu kako biste dovršili injekciju. Stavite sve uređaje na zdjelu i stavite ih blizu sebe.

Obradite odabrano područje alkoholom i pričekajte da se površina potpuno osuši.

Četvrti korak: davanje lijekova

Algoritam potkožnog ubrizgavanja djetetu ili odrasloj osobi uključuje unošenje lijeka na dubinu od jedan i pol centimetara. Da biste to učinili, morate umetnuti iglu oko dvije trećine.

Sakupite kožu s dva prsta desne ruke. Uzmi špricu nalevo. Kažiprst treba da čvrsto prilegne uz podnožje igle. Umetnite špricu ispod kože. U tom slučaju mjesto ubrizgavanja treba biti u podnožju nabora. Dalje, trebate brzo premjestiti desnu ruku s kože na klip. Unesite lijek bez uklanjanja lijevog režnja sa baze igle. Kada lijek bude gotov, pričvrstite alkoholiziranu pamučnu kuglu na mjesto uboda i dezinficirajte je. Zapamtite da ne možete drobiti i trljati mjesto ubrizgavanja.

Uklonite pamučnu kuglu natopljenu alkoholom s mjesta ubrizgavanja. Potom nanesite suhu, sterilnu oblogu ili pamučnu vunu. Ovo je neophodno kako bi se izbjegle opekline. Naročito je važno izvesti ove manipulacije na dječjoj osjetljivoj i osjetljivoj koži.

Značajke uvođenja uljanih rastvora

Algoritam za potkožno ubrizgavanje s lijekovima koji imaju sastav ulja praktički se ne razlikuje od gore opisanog. Ipak, prije uvođenja rješenja, svakako biste trebali osigurati da slučajno ne uđete u posudu. U suprotnom može doći do začepljenja kanala. U teškim slučajevima dolazi do gušenja, a zatim i do smrti.

Nakon pripreme otopine i umetanja igle ispod kože, povucite klip prema sebi. Ne činite to previše aktivno. Pokušajte raditi polako i pažljivo. Ako krv ne uđe u špric, tada se sve pravilno radi i možete sigurno ubrizgati lijek. Kada vidite kap krvi u dnu igle, trebali biste promijeniti mjesto uboda. Ne zaboravite da se masni lijekovi najbolje primjenjuju u medicinskim ustanovama. Samo tamo će vam se pružiti kvalificirana pomoć u slučaju komplikacija.

Značajke primjene inzulina

Najčešće se takve potkožne injekcije izvode u trbuhu. Međutim, nije zabranjeno stavljati takve injekcije u bokove, ruke i druga područja. Lijek možete unijeti u količini ne većoj od dva mililitara. U tom slučaju svaka sljedeća injekcija trebala bi se nalaziti otprilike tri centimetra od prethodne. Bolje je odabrati zasebnu zonu. U suprotnom, pacijent može stvoriti ožiljke i modrice na tijelu.

Špricevi za inzulin imaju prilično kratku iglu. Zbog toga prilikom upotrebe ovog uređaja vrijedi u potpunosti predstaviti njegovu iglu. Dakle, prstom držite njegovu bazu i gurnite je do kraja. Uređaji za inzulin najčešće imaju kapacitet do jednog mililitara. Ako vam treba više lijeka, a zatim koristite alternativne lijekove.

Značajke konvencionalne potkožne injekcije

Za takvu injekciju trebali biste odabrati špricu sa tankom iglom. Zapamtite, što će biti manji u promjeru, to će postupak bezbolnije proći. Ne možete istovremeno unijeti više od 1-2 mililitara lijeka. Ovo može dovesti do naleta i modrica. Ako se to dogodilo, onda vrijedi poduzeti mjere kako bi se uklonila patologija. Najčešće se koriste komprese iz magnezijeve ili jodne mreže.

Sažetak i kratak zaključak

Sada znate što je potkožna injekcija. Uvijek se mora poštivati ​​postupak izvođenja postupka. Samo u tom slučaju će doći do efekta tretmana i možete izbjeći komplikacije. Ako se nikada niste susreli s uvođenjem lijeka supkutano, tada biste trebali vjerovati profesionalcu. Imajte na umu da s nepravilnim liječenjem ne može doći samo do olakšanja, već postoji vjerovatnoća za posljedice. Stavite injekcije ispravno i budite uvijek zdravi!

Kako se vrši potkožna injekcija?

Jednom rukom dijabetičar pravi injekciju, a drugom drži željeni dio kože. Algoritam za pravilno davanje lijeka prvenstveno je u pravilnom hvatanju nabora kože.

Čistim prstima morate uhvatiti područje kože na kojem će se ubrizgati injekcija u nabor.

U isto vrijeme nije potrebno istiskivati ​​kožu jer će to dovesti do stvaranja modrica.

  • Važno je odabrati pogodno područje na kojem je puno potkožnog tkiva. S mršavicom takvo mjesto može postati glutealna regija. Za injekciju ne morate ni da napravite nabora, samo trebate namazati masnoću ispod kože i napraviti injekciju u nju.
  • Inzulinsku špricu treba držati poput strelice - sa palcem i tri druga prsta. Tehnika primjene inzulina ima osnovno pravilo - da injekcija ne nanosi bol pacijentu, morate to učiniti brzo.
  • Algoritam ubrizgavanja u akcije sličan je bacanju strelice, tehnika igranja pikado biće idealan savjet. Glavno je čvrsto držati špricu tako da vam ne ispadne iz ruku. Ako vas je doktor naučio da radite potkožnu injekciju dodirivanjem vrha kožne igle i postepeno gurajući unutra, ova metoda je pogrešna.
  • Kožni pregib nastaje ovisno o dužini igle. Iz očitih razloga inzulinske šprice sa kratkim iglama bit će najpovoljnije i neće uzrokovati bol od dijabetesa.
  • Šprica ubrzava do željene brzine kad se nalazi na udaljenosti od deset centimetara od mjesta budućeg ubrizgavanja. To će omogućiti igli da trenutno prodire ispod kože. Ubrzanje se daje pokretom cijele ruke, uključena je i podlaktica. Kada se špric nalazi blizu područja kože, zglob usmjerava vrh igle točno na cilj.
  • Nakon što igla probije ispod kože, morate pritisnuti klip do kraja, isprljajući čitavu zapreminu inzulina. Nakon injekcije ne možete odmah izvaditi iglu, morate pričekati pet sekundi, nakon čega se brzim pokretima vadi.

Ne koristite naranče ili drugo voće kao vježbanje.

Da biste naučili kako precizno pogoditi željenu metu, tehnika bacanja razrađena je špricom, na iglu na koju se stavlja plastični poklopac.

Kako napuniti špric

Važno je ne samo znati algoritam ubrizgavanja, već i biti u mogućnosti pravilno napuniti špricu i znati koliko ml ima u inzulinskoj štrcaljki.

  1. Nakon uklanjanja plastičnog poklopca, u špricu morate uvući određenu količinu zraka jednaku količini ubrizgavanog inzulina.
  2. Pomoću šprice na gumenu bočicu probušite gumenu kapu, nakon čega se sav nakupljeni zrak oslobađa iz šprice.
  3. Nakon toga se šprica sa bocom okrene naopako i drži se uspravno.
  4. Špricu malim prstima morate čvrsto pritisnuti na dlan, nakon čega se klip oštro proteže prema dolje.
  5. Potrebno je u špricu uvući dozu inzulina, veću za 10 jedinica.
  6. Klip se lagano pritisne dok se u špricu ne nađe željena doza lijeka.
  7. Nakon vađenja iz boce, šprica se drži uspravno.

Istovremena primjena različitih vrsta inzulina

Dijabetičari često koriste različite vrste inzulina kako bi hitno normalizovali nivo šećera u krvi. Tipično se takva injekcija provodi ujutro.

Algoritam ima određen niz ubrizgavanja:

  • U početku trebate ubrizgati ultra tanki inzulin.
  • Zatim se daje kratko delujući inzulin.
  • Nakon toga koristi se produženi inzulin.

Ako Lantus djeluje kao hormon produženog djelovanja, ubrizgavanje se provodi zasebnom štrcaljkom. Činjenica je da ako bilo koja doza drugog hormona uđe u bočicu Lantusa, kiselina inzulina se mijenja, što može dovesti do nepredvidivih posljedica.

Ni u kojem slučaju ne smijete miješati različite vrste hormona u običnoj bočici ili u istoj štrcaljki. Izuzetak može biti inzulin s neutralnim protaminom, Hagedorn, koji usporava djelovanje inzulina kratkog djelovanja prije jela.

Ako inzulin curi na mjestu ubrizgavanja

Nakon ubrizgavanja trebate dodirnuti mjesto ubrizgavanja i dovesti prst u nos. Ako se osjeti miris konzervansa, to ukazuje da je insulin procurio iz područja uboda.

U tom slučaju se ne treba dodavati nedostajuća doza hormona. U dnevniku treba napomenuti da je došlo do gubitka lijeka. Ako dijabetičar ima porast šećera, razlog ovog stanja bit će očigledan i jasan. Potrebno je normalizirati pokazatelje glukoze u krvi kada je završeno djelovanje uvedenog hormona.

Tehnika potkožnog ubrizgavanja i njegove karakteristike

Potkožne injekcije su veoma tražene medicinske procedure. Tehnika njegove primjene razlikuje se od načina davanja lijekova intramuskularno, mada je algoritam pripreme sličan.

Potkožnu injekciju treba učiniti manje duboko: dovoljno je samo umetanje igle unutar 15 mm. Potkožno tkivo ima dobru opskrbu krvlju, što dovodi do visoke stope apsorpcije, a samim tim i djelovanja lijekova. Samo 30 minuta nakon primjene otopine lijeka primjećuje se maksimalni učinak njegovog djelovanja.

Najprikladnija mjesta za potkožno davanje lijekova:

  • rame (njegova vanjska regija ili srednja trećina),
  • prednja površina bedara,
  • bočni trbušni zid,
  • subkapularne regije u prisustvu izražene potkožne masti.

Algoritam za izvođenje bilo kakve medicinske manipulacije, uslijed koje je narušen integritet pacijentovog tkiva, započinje s pripremom. Prije nego što napravite injekciju, trebali biste dezinficirati ruke: oprati ih antibakterijskim sapunom ili obraditi antiseptikom.

Važno: Da biste zaštitili svoje zdravlje, standardni algoritam za rad medicinskog osoblja u svim vrstama kontakata sa pacijentima uključuje nošenje sterilnih rukavica.

Alati i proizvodi za kuhanje:

  • sterilni pladanj (čist i dezinficiran brisanjem keramičke ploče) i pladanj za otpadne materije,
  • špricom volumena 1 ili 2 ml s iglom dužine 2 do 3 cm i promjera ne većim od 0,5 mm,
  • sterilne maramice (pamučni bris) - 4 kom.,
  • propisani lek
  • alkohol 70%.

Sve što će se koristiti tokom postupka treba biti na sterilnom pladnju. Treba provjeriti datum isteka i nepropusnost ambalaže lijeka i špriceva.

Mjesto na kojem se planira napraviti injekcija treba ispitati:

  1. mehanička oštećenja
  2. oticanje
  3. znakovi dermatoloških bolesti,
  4. manifestacija alergija.

Ako odabrano područje ima gore navedenih problema, trebali biste promijeniti lokaciju intervencije.

Algoritam za uzimanje propisanog lijeka u štrcaljku je standardni:

  • provjeravanje usklađenosti lijeka koji se nalazi u ampuli koju je propisao ljekar,
  • prilagođavanje doze
  • dezinfekciju vrata na mjestu njegovog prelaza iz širokog dijela u uski i zarez s posebnom datotekom za nokte koja se isporučuje u istoj kutiji s lijekom. Ponekad u ampulama postoje posebno oslabljeni otvori napravljeni fabričkim metodama. Tada će se na plovilu u naznačenom području nalaziti oznaka - obojena vodoravna traka. Udaljeni vrh ampule nalazi se u ladici za otpad,
  • ampula se otvara hvatanjem vrata sterilnim brisom i odvajanjem od vas,
  • da se špric otvori, kanilu se sjedini s iglom, nakon što se iz nje ukloni kućište,
  • igla se stavlja u otvorenu ampulu,
  • klip šprice uvuče se palcem, uvlači se tečnost,
  • špric se podiže s iglom prema gore; lagano tapkajte po cilindru prstom da biste istisnuli zrak. Stisnite lijek klipom dok se na vrhu igle ne pojavi kapljica,
  • stavi na igle slučaj.

Prije izrade potkožnih injekcija potrebno je dezinficirati hirurško polje (strana, rame): jednim (velikim) brisom umočenim u alkohol tretira se velika površina, drugo (srednje) mjesto na kojem se ubrizgavanje planira izravno staviti. Tehnika sterilizacije radnog prostora: pomicanje brisa centrifugalno ili odozgo prema dolje. Mjesto ubrizgavanja treba da se osuši od alkohola.

Algoritam manipulacije:

  • špric se uzima u desnu ruku. Kažiprst je postavljen na kanilu, mali prst je postavljen na klipu, ostatak će biti na cilindru,
  • lijevom rukom - palcem i kažiprstom - zgrabite kožu. To bi trebao biti nabora na koži
  • da bi se napravila injekcija, igla se ubacuje kriškom prema gore pod uglom od 40-45º za 2/3 dužine u dnu rezultirajućeg pregiba kože,
  • kažiprst desne ruke zadržava položaj na kanili, a lijeva ruka se prebaci u klip i počne ga stiskati, polako uvodeći lijek,
  • tampon namočen u alkohol lako se pritisne na mjesto ubrizgavanja, koji se sada može ukloniti. Sigurnosne mjere opreza predviđaju da prilikom uklanjanja vrha zadržite mjesto pričvršćivanja igle na štrcaljku,
  • nakon ubrizgavanja pacijent treba držati pamučnu kuglu još 5 minuta, iskorištenu špricu odvajati od igle. Šprica se izbacuje, kanila i igla se lome.

Važno: Prije nego što napravite injekciju, morate povoljno smjestiti pacijenta. U procesu izvođenja injekcije potrebno je kontinuirano pratiti stanje osobe, njegovu reakciju na intervenciju. Ponekad je bolje dati injekciju kada pacijent leži.

Kad završite s ubrizgavanjem, uklonite rukavice ako ih stavite i ponovno sanitirajte ruke: operite ili obrišite antiseptikom.

Ako se u potpunosti pridržavate algoritma za izvođenje ove manipulacije, tada se rizik od infekcija, infiltrata i drugih negativnih posljedica naglo smanjuje.

Zabranjeno je vršiti intravenske injekcije s otopinama ulja: takve tvari začepljuju posude, narušavaju prehranu susjednih tkiva i uzrokuju njihovu nekrozu. Uljni emboli mogu se nalaziti u žilama pluća, začepljujući ih, što će dovesti do ozbiljnog gušenja s naknadnom smrću.

Masni preparati se slabo apsorbiraju, stoga su infiltrati česti na mjestu ubrizgavanja.

Savjet: Kako biste spriječili pojavu infiltrata, na mjesto ubrizgavanja možete staviti podlogu za grijanje (napravite topli oblog).

Algoritam za uvođenje otopine ulja predviđa prethodno zagrijavanje lijeka na 38 ° C. Prije ubrizgavanja i primjene lijeka, iglu treba staviti pod kožu pacijenta, povući klip špriceva prema sebi i osigurati da krvna žila nije oštećena. Ako je krv ušla u cilindar, lagano iscijedite mjesto ubrizgavanja sterilnim brisom, izvadite iglu i pokušajte ponovo na drugom mjestu. U tom slučaju, mjere predostrožnosti zahtijevaju zamjenu igle kao upotrebljava se već nesterilna.

Ostali se mogu nanositi transdermalno, odnosno nanošenjem na kožu. Ali, lekovi proizvedeni u obliku injekcija su najefikasniji.

Injekcije se mogu dati intravenski ili intramuskularno. Ali neke se lekove preporučuje primeniti supkutano. To je zbog činjenice da je potkožna masnoća zasićena krvnim žilama. Stoga se terapeutski učinak postiže u roku od pola sata nakon primjene lijeka. Međutim, potrebno je strogo pridržavati algoritma za izvođenje potkožne injekcije, što će izbjeći štetne efekte na zdravlje ljudi.

  • Izbor mjesta ubrizgavanja lijeka
  • Priprema alata
  • Priprema za ubrizgavanje
  • Pravila za uzimanje lijeka u špric
  • Uprava za lijekove
  • Značajke uvođenja uljanih rastvora
  • Kako ubrizgati inzulin
  • Zaključak

Uvođenje injekcija treba izvršiti samo na mjestima nakupljanja potkožne masti. Tu spadaju:

  • gornji vanjski dio ramena ili bedara,
  • prednjem dijelu trbuha
  • područje ispod skapule.

Treba napomenuti da se pod škapulom injekcije najčešće rade u medicinskim ustanovama tokom vakcinacije. Također, ova je metoda indicirana za ljude kod kojih su preostala dopuštena mjesta prekrivena značajnim slojem masnog tkiva.

Kod kuće se injekcije najčešće daju u rame, bedro ili želudac. Na tim mjestima osoba može ubrizgati sebe ne pribjegavajući strancima.

Da bi se izbjegla infekcija, prije ubrizgavanja potrebno je pripremiti popis. U ove svrhe bit će potrebno sljedeće:

  • dvije ladice, od kojih je jedna za pripremljene sterilne instrumente, a druga za otpadne materije,
  • špric sa iglom
  • ampula sa lijekom
  • sterilni pamučni tampon - 3 kom.,
  • alkohol 70%.

Posude mogu biti obični tanjuri, koje treba dezinficirati alkoholnom otopinom. Veliki asortiman šprica za jednokratnu upotrebu eliminira potrebu za opremom za vrenje.

Pamučne briseve treba kupiti gotove u ljekarni. Istovremeno se dva brisa moraju navlažiti alkoholom, a treći treba ostaviti suh. Po potrebi se mogu koristiti sterilne rukavice. Ako ih nema, tada treba pripremiti ili antibakterijski sapun ili tekući antiseptik.

Treba imati na umu da se tijekom injekcije daje punkcija kože, uslijed čega se narušava integritet tkiva. Infekcija koja prodre u krv može dovesti do infekcije ili nekroze tkiva. Zbog toga je potrebna pažljiva priprema.

Prije svega, operite ruke sapunom i obradite ih antiseptičkim otopinom. A sve što je namijenjeno direktnom ubrizgavanju treba staviti na sterilni pladanj.

Vrlo je važno osigurati da su lijek i špric pogodni za upotrebu. Stoga je potrebno provjeriti datum njihovog isteka i provjeriti da ambalaža lijeka i štrcaljke nije oštećena.

Zatim treba izložiti mjesto ubrizgavanja kako bi se osiguralo njegova cjelovitost. Koža se mora pregledati na sljedeće patološke promjene:

  • mehanička oštećenja u obliku rana i ogrebotina,
  • natečenost,
  • osip i ostali znakovi dermatoloških bolesti.

Ako se utvrde bilo kakve promjene, treba odabrati drugo mjesto za injekciju.

Prije nego što uzmete lijek u štrcaljku, morate provjeriti odgovara li liječničkom receptu i odrediti dozu. Dalje treba tretirati pamučni tampon namočen u alkohol, usko grlo ampule. Nakon toga napravite zarez i otvorite ampulu posebnom datotekom za nokte koja dolazi sa svim lijekovima namijenjenim za injekcije. Istovremeno, njegov gornji dio treba smjestiti u ladicu namijenjenu otpadnim materijalima.

Treba imati na umu da odvajanje gornjeg dijela ampule treba biti u smjeru udaljenom od vas. A vrat nije uhvaćen golim rukama, već pamučnom palicom. Treba slijediti slijedeći niz akcija:

  1. otvorite špricu
  2. izvadite iglu
  3. stavite iglu kanilu na vrh šprice,
  4. uklonite zaštitnu futrolu sa igle,
  5. uronite iglu u ampulu,
  6. uvući drogu u špricu povlačenjem klipa prema gore sa palcem,
  7. ispustite zrak iz štrcaljke laganim dodirivanjem prsta, a zatim pritiskom na klip dok se prve kapi lijeka ne pojave na vrhu igle,
  8. stavi futrolu na iglu,
  9. stavite špricu u sterilnu posudu za rabljene instrumente.

Nakon što je mjesto predviđeno za injekciju potpuno izloženo, obrađuje se alkoholom. Štoviše, prvo pamučni tampon namočen u alkohol podmazuje se velikim površinom, a zatim se, uzimanjem drugog brisa, izravno obrađuje mjesto ubrizgavanja. Bris se može pomicati od vrha prema dnu ili centrifugalno. Nakon toga morate pričekati dok se obrađena površina ne osuši.

Algoritam potkožnog ubrizgavanja sastoji se od sljedećih radnji:

  1. lijeva ruka treba uzeti kožu na mjestu ubrizgavanja, skupljajući je u nabora,
  2. igla ispod kože se ubacuje pod kutom jednakim 45 °,
  3. igla bi trebala ući ispod kože za 1,5 cm,
  4. nakon toga se lijeva ruka koja drži nabor prebacuje u klip špriceva,
  5. pritiskom na klip, trebali biste polako uvesti lek,
  6. igla se uklanja uz potporno mjesto uboda pamučnim tamponom namočenim u alkohol,
  7. na mjesto ubrizgavanja nanosi se suvi pamučni tampon:
  8. Šprica, igla i pamučni tampon stavljaju se u ladicu za otpad.

Treba imati na umu da je iz sigurnosnih razloga potrebno držati kanilu kažiprstom u trenutku umetanja igle, lijeka i uklanjanja igle. Nakon svih manipulacija potrebno je ukloniti rukavice, ako su se one obukle, i ruke opet oprati sapunom.

Ako se ubrizgavanje radi autsajderu, prvo ga mora položiti ili mu dati drugi udoban položaj.

Pripravci napravljeni na bazi uljnih formulacija ne smiju se davati intravenski. U stanju su da začepe posudu što će dovesti do razvoja nekroze. Kada ovaj sastav uđe u krv, formira se emboli koji zajedno sa protokom krvi može prodrijeti u plućne arterije. Sa začepljenjem plućne arterije dolazi do gušenja, što se vrlo često završava fatalno.

Budući da se uljne formulacije ne apsorbiraju dobro pod kožu, nakon primjene nastaju potkožne plombe. Da biste to izbjegli, potrebno je prethodno zagrijati ampulu do 38 °, a nakon ubrizgavanja na mjesto uboda nanijeti ugrijavajući kompres.

Pravila za ubrizgavanje općenito se ne razlikuju od gore opisanih. Međutim, da isključite stvaranje embolije u žilama, nakon što umetnete iglu ispod kože, lagano povucite klip špricu prema gore i osigurajte da krv ne uđe u štrcaljku. Ako se krv pojavi u štrcaljki, tada je igla ušla u posudu. Zbog toga za provođenje manipulacija trebate odabrati drugo mjesto. U tom se slučaju igla, u skladu s sigurnosnim propisima, preporučuje promijeniti na sterilnu.

Da biste uklonili pojavu neprijatnih posljedica, uvođenje uljanih rješenja poželjno je povjeriti profesionalcima. Obraćajući se medicinskoj ustanovi, možete biti sigurni da će u slučaju komplikacija pacijentu biti pružena kvalificirana pomoć.

Inzulin se najčešće ubrizgava u prednji zid peritoneuma. Međutim, ako osoba nema priliku da se povuče, tada ga možete uboditi u rame ili bedro. Doza lijeka treba postaviti ljekar. Ne preporučuje se davanje više od 2 ml inzulina odjednom. Ako doziranje premašuje ovaj indikator, dijeli se na nekoliko dijelova, uvodeći ih naizmjenično. Štaviše, preporučuje se svaka sljedeća injekcija da se daje na drugom mjestu.

S obzirom na to da su špricevi za inzulin opremljeni kratkom iglom, trebalo bi je umetnuti do kraja, neprekidno držeći kanilu prstom.

Kako bi se izbjegla mogućnost zaraze, nakon ubrizgavanja svi upotrijebljeni materijali, uključujući i gumene rukavice, moraju se odbaciti. Nemoguće je pritiskati na mjestu ubrizgavanja, također se ne može trljati. Važno je također zapamtiti da je potrebno na mjesto ubrizgavanja nanijeti suhi pamučni bris. Ova će mjera opreza pomoći u sprečavanju opekotina.

Uvođenje potkožnih injekcija nije osobito teško. Ali za postizanje pozitivnog učinka u liječenju i za isključenje mogućih komplikacija potrebno je precizno slijediti predloženi algoritam. Treba imati na umu da svaka manipulacija povezana s oštećenjem kože zahtijeva pažljivu obradu i sterilizaciju. Ako se na mestu probijanja ipak formira brtva, ona će biti otklonjena jodnom mrežom ili oblogom s magnezijom.

Tehnika supkutane injekcije: algoritam za izvršavanje

Ako još niste korisnik IS "PARAGRAF", postanite ga.
Postanite korisnik IS "PARAGRAF"

Zašto vam je potrebna baza presude?
vidi više

Analiza podataka sadržanih u bazi podataka pomoći će odvjetniku da predvidi posljedice pravnih odluka koje je donio i ne izvede slučaj na sud.

Pomaže u izgradnji kompetentne strategije parnice koja se temelji na proučavanju i analizi odluka u sličnim slučajevima koji već postoje u bazi podataka.

Pomaže u provjeri „čistoće“ partnera i izvođača:

  • - Da li ste učestvovali u pravnom postupku?
  • - u čijem svojstvu? (Tužitelj, tuženi, treća strana, itd.)
  • - o čemu je važno?
  • - pobedili ili izgubili?

Najpotpunija baza podataka - više 7 000 000 dokumenata

Baza sadrži slučajeve:

  • - parnični postupak
  • - upravni postupak
  • - krivični predmeti otvorenog suđenja

Jednostavno i praktično pretraživanje dokumenata:

  • - po teritoriji
  • - na sudu
  • - po datumu
  • - prema vrsti
  • - prema broju predmeta
  • - okolo
  • - prema sudiji

Razvili smo posebnu vrstu pretraživanja - KONTEKST PRETRAŽIVANJA, uz pomoć kojih se vrši pretraga u tekstu sudskih dokumenata za određene riječi
Svi dokumenti su grupisani po pojedinačni slučajevito štedi vrijeme tokom proučavanja određenog slučaja
U prilogu svakog slučaja informativna karta, koji sadrži kratke podatke o predmetu - broj, datum, sud, sudija, vrstu predmeta, stranku, povijest postupka, uz navođenje datuma i poduzetih radnji.

Ako još niste korisnik IS "PARAGRAF", postanite ga.
Postanite korisnik IS "PARAGRAF"

Zašto vam je potreban odjeljak "Odgovori državnih tijela"?
vidi više

1. Odgovori državnih tijela na specifična pitanja građana i organizacija iz različitih oblasti djelovanja.
2. Vaš praktični izvor primjene vladavine zakona.
3. Službeni položaj državnih tijela u specifičnim pravnim situacijama koje zahtijevaju odluke.

Odjeljak sadrži sve odgovore državnih tijela koji su objavljeni na portalu Otvoreni dijalog Elektronske vlade Republike Kazahstan.
Pitanja i odgovori uključeni su u IS "PARAGRAF" u nepromijenjenom obliku u skladu s izvornikom, što će vam omogućiti da se obratite na njih kada se pojave situacije koje zahtijevaju potvrdu i opravdanje vašeg stava (uključujući i u interakciji s vladinim tijelima).
Za razliku od portala Elektronske vlade, odgovori državnih tijela odjeljenja IS „PARAGRAF“ opremljeni su dodatnim mehanizmima za pretraživanje koji omogućavaju pretraživanje po:

a također vrše cjelovitu kontekstualnu pretragu u pitanjima i odgovorima - i pojedinačnim riječima i izrazima u obliku fraze.

Sigurni smo da će nove funkcije IS „PARAGRAF“ učiniti vaš rad još efikasnijim i plodnijim!

Algoritam supkutane injekcije. Subkutana injekcija: Algoritam

Svaka osoba mora se nositi s određenim bolestima. U lečenju patologije često se propisuju lekovi. Oni mogu biti u obliku tableta, suspenzija, rektalnih čepića i tako dalje. Međutim, brži način da se utječe na tijelo je ubrizgavanjem. Ovaj članak će vam reći kako izvesti potkožnu injekciju (algoritam). Takođe ćete naučiti karakteristike ove metode liječenja i mjesto uvođenja određenog lijeka.

Algoritam akcije će biti opisan u nastavku, ali za početak vrijedi reći zašto se izvodi ova manipulacija. Stvar je u tome što se u potkožnom masnom sloju nalazi masa krvnih sudova. Jednom kada se nađe u ovoj zoni lijek se brzo apsorbira i počinje djelovati. Intramuskularno ili intravenski davanje rastvora je takođe prilično efikasno. Međutim, nije se dopušteno koristiti na neki način lijekove, poput lijekova sa uljem.

Tehnika potkožne injekcije (algoritam) uključuje unošenje lijeka u nabora. U ovom slučaju odabire se zona ramena, trbuha, stražnjice, kukova ili drugih odjela. Često se ubrizgavanje stavlja u područje zgloba. Naročito se ova metoda koristi kod cijepljenja djece i odraslih.

Ako proučavamo statistiku, možemo zaključiti da se potkožna injekcija (algoritam će biti opisan kasnije) najčešće provodi u predelu ramena. Ovu metodu koristi većina medicinskih sestara.

Algoritam potkožnog ubrizgavanja ima nekoliko točaka. Prije uvođenja lijeka, vrijedi se pažljivo upoznati sa svakim od njih. Nikada ne uzimajte lijek kome je istekao rok trajanja. Koristite samo lijekove koje je liječnik testirao ili propisao.

Algoritam subkutane injekcije sugerira prisutnost određenih uzročnika. Morate imati sterilnu štrcaljku, lek, nekoliko pamučnih kuglica, alkoholni rastvor ili antiseptik. Obavezno razmislite o sastavu lijeka. Otopine inzulina i ulja daju se na nešto drugačiji način od uobičajenog tečnog leka. Otkrijmo, kako se izvodi potkožna injekcija (algoritam).

Najprije morate otvoriti ampulu i špricu. Ali prije toga morate temeljno oprati ruke. Da biste to učinili, najbolje je koristiti antibakterijski sapun ili poseban dezinfekcijski gel. Inače možete staviti klice na iglu štrcaljke ili u otopinu za ubrizgavanje.

Kada se ruke očiste, trebate obrisati ampulu. Da biste to učinili, navlažite pamučnu kuglu alkoholom ili posebnim rješenjem i pažljivo obrišite kraj staklene posude. Ako je potrebno miješanje sastava, tada vrijedi obraditi svaku površinu kojom se špric dodiruje.

Ostavite Svoj Komentar